Prikaži potpunu verziju : Arcanum
Arcanum by Troika
naravno :)
Ne znam šta vi mislite o ovom RPG, ali je meni vrhunski.
Nedavno sam opet uzeo da ga igram, posle više godina,
sad me zanima znate li neke kvalitetne module koje
bih mogao da downloadujem.
Koliko se sećam, editor je išao uz igru, i bio prilično
jednostavan, tako da bi trebalo da ima puno modula.
Je l' probao neko?
101st Airborne
3.2.2006, 2:09
Presao, dosta se razocarao posle Fallouta 2. Igra je ok, ali jednostavno, nesto mi je falilo...vise atmosfere...bolja grafika/animacija...
Moguc izbor izmedju tehnike i magije je stvarno novina i to dobra, ali je igru jednostavno toliko lakse preci sa magijama da je to neverovatno. I finalni disbalans za kraj - sustinski ti trebaju samo dve magije - Heal i Harm. Ako se ne varam, sa Harmom sam bez narocitih problema roknuo poslednjeg boss-a, to jest onog zmaja, zmiju sta bese vise.
Svidja mi se mogucnost promene strane na kraju.
Za module ne znam, nije me zanimalo da ih trazim. Secam se samo da je prvi forum na kome sam ikada ucestvovao bio posvecen cekanju Arcanuma...a eto, igra me je razocarala prilicno...
Mislim da imaš na netu gomilu patcheva i hackova koji čine igru balansiranijom.
Jbga u pitanju su talenti iz Troike, poznati po nedovršenosti svojih dela,
pa opet, Arcanum mi je među najboljim RPG igrama koje sam igrao.
Da, ima nezvanicnih i nekoliko zvanicnih dodataka za ovu vrlo dobru igru, ali ni priblizno toliko mnogo kao za npr. Baldur's Gate serijal. Baci pogled na Terra Arcanum (http://www.terra-arcanum.com/). ;)
Uf, opasna igra!
Meni bas nije nedostajalo atmosfere igra me je vukla sve dalje kao droga. Presao sam je kao mag, tehnologa nisam probao i cini mi se da je zaista lakse preci je sa magijama nego se patiti u skupljanju hiljadu nekih djavola da bi na kraju sklopio jednu napravu, mada kapiram da je skupljanje dosta lakse kada izaberes lika tehnologa. Igra je generalno mnogo laka i to mi je na momente prilicno smetalo, ima jako zanimljivih quest-ova (sad se secam onog sa cigankom i kristalnom kuglom) i tako...
sve u svemu, odlicna je
Jim Bravura
3.2.2006, 17:16
Jednini RPG za koji za molio Boga da se sto pre zavrsi (ne volim da ostavljam igre ne zavrsene). I moram priznati da se nisam pokajao jer je zavrsetak igre za klasu kvalitetniji od svega sto mu prethodi. U celini uzevsi,ova igra mi u poredjenju sa recimo Neverwinter Nights ili Planescape:Torment deluje kao neslana sala.
Ja sam eto probao da igram i NWN i Planescape Torment
i uspele su da me zadrže par sati, posle čega sam se vratio
na Fallout i Arcanum.
Eto, a kod mene upravo suprotno :D
Ovo je igra broj 2 na mojoj listi najboljih igara koje su ikada izasle ( meni bolja i od Fallouta, Jagged alliance, Morrowinda, GTA serijala - jedino Half-life stavljam ispred). Proveo sam uz nju mnogo ugodnih sati 2001/02-e. Na zalost, njene tehnicke karakteristike danas su toliko prevazidjene da nema smisla vracati joj se opet. Prava stvar bi bio remake u novom, jakom engineu. Ako moze Doom, moze i Arcanum.
Marko Belsak
6.2.2006, 18:08
Da, bila je to sjajna igra. Mada je imala bagova. Secam se neceg oko questova koje daji Gusar Peete (ili kako se vec zove). Ja zavrsio prvi a on nece da mi da sledeci- kao jos nisam odradio prethodni.
Prvi put sam je presao sa tehno likom. Sledeci sa magom. I to grana summoning. Sa ovim sam se prosto prosetao kroz igru. Na 10 lvl. dobijate mogucnost da pozivate Ogre Guarda ( i to dvojicu, na kratko ali dovoljno da pocistite bilo koju prostoriju ) Ti Ogrovi su tabadzije 30 lvl. koji bez problema tuku 1 na 1 i monstere 40 lvl. ( a vas jadni mag 10-15 lvl. stoji po strani i pije kaficu ) Mislim da je ovo bio neki bag buduci da summon magije visih lvl. nisu proizvodile ni priblizno ovako dobre kreature. Znaci igra je bila izazov dok ne dobijete orgove ( a to je maltene na samom pocetku igre )
Znam da ovo nije bas fairplay ali lepo je kad nadjes rupu u igri. Posle je kako kazu smooth sailing:)
Ja sam provalio foru u Arcanum, ne znam je li bug u pitanju:
Potreban je samo sto visi pickpocket level.
Udjes u neku radnju i klknes "wait until evening",
onda kliknes "wait two hours"
i tu tip koji drzi radnju legne da spava, dok on ulazi u svoju spavacu sobu,
ti utrcis sa njim ( on naravno to ne registruje ),
onda ga odzeparis i uzmes mu kljuc i sav novac koji ima,
otkljucas sanduk u kome drzi sve iteme u radnji, pokupis sta ti treba.
Ako ne mozes da izadjes na vrata, sacekas jutro da ih shopkeeper sam otvori.
Da, igra je bila nenormalno bugovita. Ja cak nisam mogao da je zavrsim dok nije izasao crack za patch ;) koji je popravljao gomilu stvari. Imao sam utisak da mnoge stvari nisam resio do kraja iako sam hteo. Davno je to bilo, ali secam se npr. onog pratioca Garetha, bilo je nesto vezano za sudbinu njegove porodice sto nisam uspeo dalje da istrazim, itd.
Igrao sam je negdje prošle godine i jako mi se svidjela. Na žalost nijesam je završio iako sam prilično odmakao; bila mi je neophodna reinstalacija Windowsa. I to što ste rekli, poslije određenog momenta postaje prelaka. Igrao sam sa tehnologom i sjećam se da kad sam nabavio/napravio neku pušku sve je bilo smiješno, pratioci mi nijesu ni trebali jer sam sve živo ubijao jednim metkom. Mislim da je igra imala ogroman potencijal i svidjela mi se uvrnuta atmosfera, ali da su je upropastili sa bagovima i disbalansom. Ko zna šta je bilo u pitanju, pritisak da se igra završi ili tako nešto.
Jel neko zna za Troiku, da li je tačno da su bili dio Black Isle tima?
Igrao sam sa tehnologom i sjećam se da kad sam nabavio/napravio neku pušku sve je bilo smiješno, pratioci mi nijesu ni trebali jer sam sve živo ubijao jednim metkom. Mislim da je igra imala ogroman potencijal i svidjela mi se uvrnuta atmosfera, ali da su je upropastili sa bagovima i disbalansom. Ko zna šta je bilo u pitanju, pritisak da se igra završi ili tako nešto.
Jel neko zna za Troiku, da li je tačno da su bili dio Black Isle tima?
Puska se zove Elephant gun i skida energiju kao luda :rofl:
Prakticno svi znacajniji ljudi koji su radili Fallout 1 i 2 nasli su se u Troika games, ali Troika je propala, tako da :n-hang:
Puska se zove Elephant gun i skida energiju kao luda :rofl:
Prakticno svi znacajniji ljudi koji su radili Fallout 1 i 2 nasli su se u Troika games, ali Troika je propala, tako da :n-hang:
Pih!
Stvarno sramota!
Hoće li ikad više biti ekipe kao što je Black Isle?
Evo mi ga arcanum u ruke :D
Secam se davno davno kad sam jedared bio kod zubara kupim ja SK da se oraspolozim, a ono igra meseca arcanum :D
Odusevio sam se opisom (industrijska revolucija u fantasy svety? hell yeah!) i naravno hteo da je nabavim...
...i tek sad sam je nabavio :nov_mad2:
Grafika je bas cudna. Kao da se neko nije dovoljno pomucio, al ajde sta je tu je, ne moze svaka igra da izgleda ko fallout i baldur :opanachke
Medjutim, ideje i prica i sve to tako je prosto opcinjavajuce. Sad cu da probam taj bug sa shopkeeperima :D
Ma imaš bagova koliko hoćeš. Još jedna stvar, zaboravio sam ime grada u kojem je, ali ako povedeš jednog psa lutalicu sa sobom do kraja igre nećeš morati da brineš o borbi. Što se tiče šopkipera, možeš glat i da neke pobiješ, sve što imaju na prodaju biće tvoje.
Arcanum sam igrao jedno vreme i igra je odlicna,ali nikako nije dobra kao BG ili Fallout....
A i prilicno orginalna-industrijska revolucija u fantsy svetu!
Da su je momci iz Troike malo doradili,bila bi to igra za sva vremena,ovako samo odlicna...
Ne znam za vas,ali mene je nervirala grafika(muzika je super)-jednostavno mi se ne svidja(ne mogu reci da je losa),i ona iz Fallout-a,a narocito animacija,je daleko bolja po meni,iako je igra dosta starija...
PoZ!
101st Airborne
27.2.2006, 14:42
Kada bi se neko uhvatio izradi nastavka, sa ispravljenim manama keca, bila bi to zaista odlicna igra.
Biaxidental
2.3.2006, 5:24
Arcanum je super igra, jeste generalno jedan od laksih rpg-ova, ali ima plus kod mene jer nudi dosta mogucnosti, kako za odabir lika, tako i za kretanje po svetu, alignment, dakle, velika nelinearnost. losije strane su grafika i ubistveno mracne boje, kao i manje vise depresivna muzika. sve u svemu, ja sam se zabavio uz ovu igru, i stoji u mojoj value kolekciji.
Ja sam Arcanum igrao čim je izašao, i oduševio sam se sa njim, ali iz nekih čudnih razloga kad igram meni omiljeni RPG žanr dešava se da u jednom trenutku ostanem bez volje za nastavkom igranja, ili me pritisnu neke obaveze pa ne igram neko vrijeme, a onda izgubim neki osjećaj i polet, i prestanem :(.
Tako mi je bilo i sa Arcanumom, i sa Baldur's Gate 2 u kome sam došao u chapter 2, u onaj grad nakon bježanja iz tamnice. U Arcanumu sam došao do onih patuljaka u planinama. Pokušao sam godinu kasnije da nastavim, ali nije bilo šanse, RPG se ne može nastaviti kao površni FPS jer se zaboravi priča, pogube se konci, zaboravi se karakter likova, gdje se šta nalazi u gradovima, na mapi, ni quest book mi nije mogao pomoći. Nema druge nego igrati ponovo ispočetka. A zadnjeih deset dana me opet uhvatila groznica za RPG igrama, igram Gothic 2, a rado bih igrao i Gothic 1, Baldur's Gate 2, Morrowind, Arcanum, Torment. Samo sam KOTOR 1 prešao do kraja, što je čudno i žalosno s obzirom da RPG žanr smatram najboljim, najkompletnijim, sve naj naj.
...što je čudno i žalosno...
Čudno i žalosno.
Kada bi se neko uhvatio izradi nastavka, sa ispravljenim manama keca, bila bi to zaista odlicna igra.
Eh.. kada bi...
Ali ja mislim da necemo docekati nastavak iz vise razloga, a najbitniji su raspad Troika-e i finansijska propast prvog dela.
Mada nikad se ne zna, vidite kolika je pauza izmedju Fallout-a 2 i 3...
Ali ja mislim da necemo docekati nastavak iz vise razloga, a najbitniji su raspad Troika-e i finansijska propast prvog dela.
Prvi deo nije finansijski propao, prosao je korektno, a i kritika je povoljno ocenila igru. Druge dve igre koje su usledile su propale.
Sta znam, ja kazem to na osnovu vise razlicitih izvora sa neta. Dosta puta sam nailazio na takve informacije.
Kritika i igraci su igru ocenili vise nego povoljno ali bitan je samo novac. Zato i kazem, AKO je istina da igra nije donela predvidjenu sumu novca onda sigurno nece praviti nastavak.
Lord of Doom
18.9.2006, 15:57
"Malo" kasnim sa odgovorom, ali sta ces :).
Mene je Arcanum totalno odusevio. Igru je nemoguce uporedjivati sa drugim zato sto joj se kvaliteti razlikuju. Prica Arcanuma i njegova atmosfera me je jednostavno oborila sa nogu.
Dosta bagova je ispravljeno sa patch-om ali koga brig za to dok uzivas u interaktivnoj knjizi....
Presao sam je 2-3 puta sa raznim likovima, a zapocinjao(i stizao sve do dwarfova) vise od 10 puta:kreza: .
Igra ima odlican interface, i super sistem napredovanja. Kao mag sam bio summoner/force user. Na kraju sam pozivao po 2 demona koji su urnisali sve oko sebe:). A sa tehnologom sam se rano dokopao hand cannon-a, koji je apsolutno cistio sve pred sobom.
Sto se bagova tice, takve su sve nelinearne igre, gde ima milion mogucnosti koje se mogu desiti, sto je nocna mora za programere. A sto se tice tezine, pa niko vas ne tera da koristite ultra mega oruzije, da pljackate shop keepere i tako to.
Jedino gde me je arcanum razocarao jeste bitka sa glavnim Bossom. Naime iako sam bio mag, uspeo sam nekako da smuckam jedan tehnicki napitak koga sam sve vreme cuvao. To je bilo ono sto paralizuje neprijatelja. E pa ja to iskoristio na njega, reko cisto da probam. Kad ono, ne pomera se, i to duze vreme. Jos su se cak i zombiji koje je on prizvao, okrenuli protiv njega... :) .
btw offtopic. da li je iko u falloutu 2 uspeo da nadje special event koji ga vraca u vault 13- u proslosti???:confused:
Odatle sam uspeo da uzmem SOLAR PISTOL, koji nema municije, puni se na suncu(1ap), a pucanje iz njega kosta samo 2 ap-a(i normalno visok dmg)
btw offtopic. da li je iko u falloutu 2 uspeo da nadje special event koji ga vraca u vault 13- u proslosti???:confused:
Odatle sam uspeo da uzmem SOLAR PISTOL, koji nema municije, puni se na suncu(1ap), a pucanje iz njega kosta samo 2 ap-a(i normalno visok dmg)
Ne!!! Zar je moguce!?
Ajde da ne sirimo offtopic, ako znas postavi odgovor u odgovarajucoj temi ili mi odgovori na PM.
101st Airborne
19.9.2006, 1:18
Da nasao sam taj teleport, ali se ne secam solar pistola, samo da u V13 kada dotaknes jedni kompjuter koji mozes - pokvaris water chip...
Lord of Doom
19.9.2006, 2:06
ne to je drugi event(valjda). ili je mozda isti. cini mi se da se pistolj nalazi na podu, malo sakriven, ispred zakljucanih vrata za skladiste. Brat je puko od zavisti sto on nije mogao da ga nadje.
Btw potrazicu fallout temu pa cu tamo da nastavim.
arcanum je igra koja po meni ima najbollju pricu od svih igrica koje sam igrao!
prica iz silent hilla,nw,kotora su po meni jednostavno smesne u odnosu na arcanum!pravi filmski scenario,a onaj kraj kada se vide posledica vasih postupaka-legendarno!osecao ssam se bas jadno kad su zbog moje nemarnosti ceo blackstone* clan patuljaka izumro!
zone2403
18.11.2006, 23:56
Drago mi je da vidim da se Arcanum svideo mnogim ljudima bar priblizno koliko i meni. Igrao sam ga cim je izasao, pa jos par puta posle toga i kao mag i kao tehnolog i sa raznim rasama (ima ona lokacija u planinama na koju mozes da udjes samo aako si small size). Nije mi smetalo ni to sto su borbe prelake, jer prica je prosto sjajna, a i neke misije, poput one kada saznajes sudbinu kraljice iz Taranta... Inace u samoj igri postoji jedan dodatni mod, koji nikad nisam presao. Mozda instaliram opet igru, pa pogledam o cemu se tu radi!:ciao:
*Za malo da zaboravim, moja jubilarna 100-ta poruka, i josh se potrefilo da bude na tako dobrom topicu! :D
zone2403
21.11.2006, 18:05
Moze li neko da mi ostavi link sa kog mogu da besplatno dnl. patch za igru. Uspeo sam da pronadjem samo neke sajtove koji zahtevaju clanstvo.
http://www.freefunfiles.com/software/videogames/mods/arcanum-1.0.7.4-patch.html
Trebaće ti i još jedan fajl, koji ćeš naći kada ukucaš reči Igra, Kopiraj i Svet na googlu, naravno na engleskom.
crazy_chicken
22.11.2006, 0:33
Ljudi,ja mislim da je Arcanum pravi primer da igre MOGU da budu umetnost,no na stranu to imam veliiiiki problem.3 godine trazhio ja arcanum i konachno ga nadjem.Dodjem danas,instaliram kad ono mutjak,neshto netje,pun bagova,dzha bu,izbacuje u sred intro-a,a kad preskochim intro izbaci chim me napadne divlje svinjche ,nije bash cool al sha tju.znachi looooodim,nakon 3 godine,konachno sam je se dokopao i ono mutjak,da mozhda neko nema na nekoj prashnjavoj polici ovu igru,bio bih mu neizmerno zahvalan ako bi mogao da mi je da da se konachno prisetim na shta lichi naj rpg...ja sam iz Smedereva,a ako ima voljnih da mi je poshalju poshtom ili kako vetj,neka me kontaktiraju preko pm-a.Hvala unapred...(:
Ne verujem da će ti pomoći nova kopija, ako ti ta stara izbacuje iz igre.
crazy_chicken
22.11.2006, 1:21
znash kako...ja sad kao imam novu kopiju,ona stara je zapravo prsla,cd je crko i to,ali ova nova mi izbacuje.Mislio sam da je do windowsa mada sve mi to neshto sumnjivo jer compatibility mode ne pomazhe nishta...
znash kako...ja sad kao imam novu kopiju,ona stara je zapravo prsla,cd je crko i to,ali ova nova mi izbacuje.Mislio sam da je do windowsa mada sve mi to neshto sumnjivo jer compatibility mode ne pomazhe nishta...
Probaj prvo safe mode za igru, a ako to ne upali, javi mi se pa cu videti da ti posaljem igru, kod mene radi.
crazy_chicken
22.11.2006, 22:43
hmmm...nishta,o5 nishta jednostavno netje pa netje...ae poslatju ti pm ako mozhesh da mi pomognesh tako.Btw,el se setja neko kada se izgubi Virgil koji je konza,gde mozhe posle da se nadje.Skroz sam zaboravio kako i shta.Znam da je neshto beshe bilo sa podrumom,pa njega ubiju a tu u nekom sanduku mozhe da se nade resurection script...podsetite me
da,da ima odlican walkthro za arcanum na sajtu www.gamebanshee.com tamo cete naci sve za rpg i arcanum...
ja kad sam prvi put video koliko sam stvari propustio u acanumu mal se nisam onesvestio ali sam zato drugi put ispravio....
;-)
Uh, ja sam prešao samo 3 puta, ali bilo je dobro...
Nego, meni se desilo prilikom jednog učitavanja da se stvorim u onoj pustinji iza Tulse, koju tada nisam bio otkrio, i moj lik stoji u boksericama, sa još nekim likom (Virgil?) i trgovcem, i između njih škrinja. I Moj lik kaže - otkud mi ovde, ovaj drugi doda - i zašto smo goli, a ja nisam hteo da slušam dalje, nego kliknem na škrinju...
Unutra svega i svačega. Neograničeno. Znači, pola sata sam skrolovao, gomila svega. Pogledam pare - a imam krša puno para... A video sam predmete kakve nisam našao nigde u igri ni jednom...
I uplašim se da je neki bug, a bio sam u važnoj borbi i to, učitam ponovo, i nikad više ne vidim to... Da, sačuvao sam, pre učitavanja, ali mi je kasnije izbacivao error na taj save... Ko će ga znati...
The mighty Boo
12.2.2007, 11:59
Meni se Arcanum nije narocito dopao...
Tehnicke greske su tolike da je to prosto neverovatno: grafika je katastrofa, nijedan od sistema borbe nije uradjen kako treba, bagovita je... pa onda gameplay greske: vec na pola igre borba vise nema svrhe jer nijedan neprijatelj ne izdrzi vise od 3 sekunde a i dungeoni su kao iz Dijabla, svi gradovi sem dva najveca su skoro potpuno isti, questovi su 95% fetch varijante, prica pocinje sjajno da bi zavrsila kao klise, NPC-jevi su sem Virgila, katastrofa (nerazradjeni)... Jedino sto je zapravo dobro je - Ideja... Ma uzas zivi, a najbolnije je od svega to sto su u Troici ulozili jako mnogo truda sto je ocigledno, a sto je jos gore vidi se da nisu imali novca da realizuju ono sto su zamislili, pa smo na kraju dobili polu-proizvod. :(
Koja je MAX rezolucija?
Da znam da li da nabavljam, da krenem u avanturu... :D
Meni se Arcanum nije narocito dopao...
To si ponovio na svakoj temi, bar jednom. Zapamtili smo ;)
Nego, sasvim je očigledno da kod Arcanuma i nema sredine - ljudima se ili ne svidi, ili im se toliko svidi da zanemare mane i užive se kao nikad... Otprilike kao i fallout... :n_klanja:
Da je mogao biti bolji - jeste, da je smeo - nije. Još uvek je rano za smak sveta...
(A desiće se kad neko napravi 100% savršen roleplay bez i jednog većeg buga, sa maestralnom pričom sa više početaka i krajeva, lokalno-globalnom karmom, unikatnim i nezaboravnim NPCima, poteznom taktičkom borbom i RT kretanjem, jedinstvenim settingom i sistemom razvijanja lika...)
The mighty Boo
12.2.2007, 20:47
To si ponovio na svakoj temi, bar jednom. Zapamtili smo ;)
(A desiće se kad neko napravi 100% savršen roleplay bez i jednog većeg buga, sa maestralnom pričom sa više početaka i krajeva, lokalno-globalnom karmom, unikatnim i nezaboravnim NPCima, poteznom taktičkom borbom i RT kretanjem, jedinstvenim settingom i sistemom razvijanja lika...)
Eh.. :D
Napravljen je odavno. ;)
Eh.. :D
Napravljen je odavno. ;)
ma nemoj?
a koji?
The mighty Boo
22.2.2007, 9:28
Baldurs Gate 2
Mario Pavićević
22.2.2007, 9:36
Baldurs Gate 2
Cek cek a gde su tu vise pocetaka i krajeva?:kreza:
Sad si ga uhvatio! :tapsh: :) :) :)
The mighty Boo
22.2.2007, 12:59
Pocetak ima jedan a kraja imaju bar dva (naravno racunajuci Throne of Bhaal), i to da ne racunam alternativne epiloge NPCjeva koji su takodje vazni.
To je mnogo bolja opcija nego da kao u nekim igrama ima 5 krajeva od kojih su 4 bezveze.
Ja bi se usudio da kazem da je Eniaroyah malo napravio zabunu jer, sta mu to zpravo znaci - vise pocetaka? Ako se pravi koherentna prica ne vidim kako bi moglo da bude vise pocetaka. One igre koje koriste "alternativne" pocetke uglavnom ih svode na gotovo nebitne razlike. :p :) :)
Sad si ga uhvatio! :tapsh: :) :) :)
Prazne nade... :p :D
Eniaroyah je mislio, kad je nenamerno izazvao potencijalnu zabunu, da imaš bukvalno više početaka.
NPR
ako si patuljak, počinješ igru u patuljačkom naselju sa određenim početnim misijama i zadacima koji te kasnije iz tvog ugla dovedu do glavne priče...
ILI
ako si elf počinješ u šumici sa drugim elfovima, sa sasvim drugačijim početnim questovima, a naselje istih onih patuljaka ne moraš posetiti ni jednom u igri...
ovo sam malo banalizovao. Da ne bude novih zabuna ;)
Inače, Arcanum ima neku vrstu različitih završetaka, s obzirom na to šta i kako si u igri uradio, ali nisam mislio ni na to, već na potpuno različite završetke, kao NPR u avanturama...
The mighty Boo
22.2.2007, 13:53
Tako kad ga predstavis pre izgleda da je u pitanju dodatak cisto smeka radi (pa cak i da se jako dobro odradi) a ne kljucna komponenta u stavarnju "najboljeg" RPG-a.
No, ako je to tebi bitno...
Mario Pavićević
22.2.2007, 16:34
Malo smo skrenuli sa teme o Arcanumu ali nema veze...Moglo bi se uraditi tako nesto i dobili bi Replay value koji bi bio jednostavno fenomenalan.Ali ne verujem da ce se nesto tako ikada pojaviti.Prvo trebalo bi uloziti puno truda ulozti da bi osetne razlike zaista bilo a pitanje je isplativosti istog.Prodaja igara vec dugo godina ide na kasicicu tako da mi je malo verovatna pojava ovakve igre a da to ne bude samo sminke radi(recimo da imamo tog patuljka koji krece iz svog sela i u jednom delu price susrece tog elf-a iz sume pa ga kasnije ponovo sretne...putevi im se preplicu a cilj je isti...patuljak cij postize na jedan nacin a elf na drugi...patuljak vidi jednu stranu price a elf drugu...patuljak na kraju spoznaje istinu na jedan nacin a elf na drugi a sve je medjusobno povezano...to bi po meni bio idealan primer dobre nelinearne igre.Price su povezane a opet razlicite.).
Poceo sam da igram Arcanum pre nekoliko dana.Zanima me dali ce da mi se pridruzi u toku igre jos neko osim onog na pocetki?Takodje me zanima kako da najem (neznam tacno kako se zove) W... clan?
hoće se priključiti i drugi
za ovo drugo se ne sjećam
Poceo sam da igram Arcanum pre nekoliko dana.Zanima me dali ce da mi se pridruzi u toku igre jos neko osim onog na pocetki?Takodje me zanima kako da najem (neznam tacno kako se zove) W... clan?
Izbor likova koji mogu da ti se priključe je veći nego u bilo kojoj novijoj igri - veću SH imaš onog ogrea, ali moraš imati visoku CH, onda u Tarantu je tu magnus ispred PS&S, ali moraš biti dobar, u Quintarra imaš Raven, u Ashbury-ju onog necromancera, ali i on ima svoje uslove, u Blackrootu imaš onog tech lovca, u Derholmu onu techie-ribu...
Ma, skoro svako naseljeno mesto ili davno napušteni hram smrti imaju nekog ko želi da mrdne odatle...
Wheel Clan? kad odeš na isle of despair, pronaćićeš tamo patuljka koji zna kako i gde...
Otisao sam tamo ali nisam toliko obracao paznju sta mi patuljak govori.Sad neznam stada radim!:(
Otisao sam tamo ali nisam toliko obracao paznju sta mi patuljak govori.Sad neznam stada radim!:(
Mislim da bi pronasao ulaz u Wheel clan, trebaju posebne naocari, koje se prave od onog zelenog dragulja, a moze da ti ih napravi opticar koji se nalazi blizu mesta gde se ukrcavas na brod, kada kreces na Isle of Despair. Davno sam igrao zadnji put pa sam zaboravio imena mesta. Znaci na lokaciji gde bi trebalo da je klan, moras nositi te naocari da bi video ulaz!
trebaju posebne naocari, koje se prave od onog zelenog dragulja, a moze da ti ih napravi opticar koji se nalazi blizu mesta gde se ukrcavas na brod
Da, Katehorn crystal... Tako nešto...
A ti Luka, ako ćeš igrati RPG i nećeš obraćati pažnju na ono što ti je neki lik u igri rekao, onda odustani i igraj neku arkadnu koljačinu, tipa diablo ili slični gde nećeš morati da uključuješ mozak...
Inače, mogao si da ih dobiješ:
-Tako što ga nagovoriš da pođe sa tobom
-Tako što ga opljačkaš
-Tako što ga ubiješ
-Tako što ti ih on da
i na mnoge druge načine...
evo luka jednog sajta gde ces naci detaljan walkthro za Arcanum i jos mnoge druge rpg-e
www.gamebanshee.com
Walktrough-i su, ipak, za "drugu ruku". Batali ih zasad, koristićeš ih kad drugi put budeš igrao Arcanum. A hoćeš, odigraš li ga cijelog.
The mighty Boo
21.9.2007, 10:56
Mudro zbori Corwin, walkthrough je za drugo/trece prelazenje.
@Corwin: De si bre covece sto godina te ne videh :alealeee:
Aman, a šta će za Arcanum uopšte walktrough kad ni jedan quest ne može da zaglavi, već uvek ima neki način da se uradi? Samo treba čovek da se uživi, čita sve i razmišlja malo... Ponekad ni to...
The mighty Boo
21.9.2007, 13:28
A ti Luka, ako ćeš igrati RPG i nećeš obraćati pažnju na ono što ti je neki lik u igri rekao, onda odustani i igraj neku arkadnu koljačinu, tipa diablo ili slični gde nećeš morati da uključuješ mozak...
I ti si poceo da gubis strpljenje sa mladjim narastajima :D
Ja sam digo ruke od igranja RPGova, jer ima da osedim dok nesto dobro ne izadje, a i kad izadje garant ce vec biti nesto prezvakano :dedica:
Probudite me kad izadje Baldurs Gate III ili Torment II, il' nesto slicno. :cool:
pa ne bi se bas slozio sa vama arcanum ima par caka koje nije lako skontati(cak je luka i upravu nekad jednostavno ne obratis dovoljno paznje i onda ti nesto promakne)a da se ne lazemo arcanum je zaista ogroman rpg sa ogromnom mapom i mnostvom likova tako da se nekad ne zna ni ko pije ni ko placa....walktrough je dobrodosao za mladje igrace i pocetnike u rpg zanru naravno oni sami trebaju da pokusaju da isprobaju dokle mogu bez pomoci istog pa ako zaglave pomoc je tu :)
znam da sam se jako neprijatno iznenadio kad sam nasao na ovaj walthro i video koliko sam svari propustio...mada sam onda i razmisljao da bi ih generalno tesko i skonto....
Poceo sam da igram Arcanum pre par dana; Eniaroyah me nekako ubedio da je extra igra ;) I krenem ti ja tako i posle par sati igranja (lvl5) skontam ja da mi je ukljucen onaj auto level up :boodala: Jos se sve vreme pitam, zasto ne dobijam nikakve character points, o cemu se radi; ma nista mi nije bilo jasno :kreza:
Elem, tih par sati igranja mi je bilo dovoljno da steknem barem neki utisak o igri, koji, moram reci, i nije nesto pozitivan. Mislim, simpaticna je igra, ali nisam nesto flipnuo sad :opanachke U poslednje vreme opet sam se nesto naprimao na RPG-ove i malo sam popunio svoju kolekciju doticnih (otprilike uzeo sam sve hitove u proteklih 7 godina). Arcanum mi je graficki najslabija od svih koje sam probao. Dalje, zbunjujuc user interface, nepregledna mapa, journal, nema history dijaloga, prosecna muzicka podloga. Uf, ala sam je ocrnio, Eny ce me lincovati :Freddy: Ono sto mi se jako dopada jeste sloboda kretanja, sloboda resavanja questova na vise nacina... nisam ljubitelj fixiranih klasa i volim kada kod lika mogu da budzim od svega pomalo, pa je i to veliki +. Neverovatno je kako sam se uziveo u dijaloge i likove sa kojima se susrecem, ali mi jako nedostaje da svi dijalozi imaju i speech.
I posto mi je prvo igranje propalo zbog auto level up-a, dvoumio sam se dal uopste da je pocinjem iz pocetka. Medjutim Eny me opet nabedi... "brate malo ruznjikava grafa, ali imas ovo, imas ono, mozes tamo, mozes ovamo..." i nabedi me kao da ima Charismu 100 jbt :dedica: Poceo sam opet sinoc da je igram i vidi se napredak. Ubio sam one lopove na mostu u S. Hills i vec sam skoro lvl7 (u prvom igranju sam bio lvl4). Videcemo sta ce biti dalje...
I da, kada summonujem zivuljke jel ima neka fora da ih se otarasim posle borbe ili moram da ih ubijem ili sta? Nijedna riba nece ni da me pogleda kada vidi dvojicu rmpalije Orca pored mene :kreza:
The mighty Boo
27.9.2007, 10:50
Tek sada igras te stvari?!!
Gde si bio u poslednjih 10 godina? :D
Nije Paton baš toliko zakasnio: igra "Arcanum (http://en.wikipedia.org/wiki/Arcanum:_Of_Steamworks_and_Magick_Obscura): Of Steamworks and Magick Obscura" se pojavila u avgustu 2001.;)
Tek sada igras te stvari?!!
Tada se nisam igrao nego sam muvao cice :to_care:
The mighty Boo
27.9.2007, 13:42
Nije Paton baš toliko zakasnio: igra "Arcanum (http://en.wikipedia.org/wiki/Arcanum:_Of_Steamworks_and_Magick_Obscura): Of Steamworks and Magick Obscura" se pojavila u avgustu 2001.;)
Nije mu ovo prvi put da igra stare igre. :p
By the way znam kad je izasao Arcanum, jerbo sam napravio listu svih rpgova (par tema iznad) ;)
The mighty Boo
27.9.2007, 13:46
Tada se nisam igrao nego sam muvao cice :to_care:
Mudro :to_care:
You will be a Jedi yet.
Zapravo za status RPG dzedaja treba ti:
1. Baldurs Gate serijal
2. Fallout serijal
3. Torment
4. Nekoliko Final Fantasyja
5. Arcanum
6. KOTOR serijal
7. VtM Bloodlines
Posle cemo o jedi master statusu, i yoda statusu
Do tada si RPG padawan. The lowest form of life on earth. :D :D
By the way znam kad je izasao Arcanum, jerbo sam napravio listu svih rpgova (par tema iznad) ;)
Nisam ni sumnjao da znaš, naveo sam podatak u edukativne svrhe, zbog šire publike.:)
BTW, ja sam duduk za RPG, iako je to žanr igara najbliži avanturama.
Tek juče sam nabavio Planescape: Torment.:(
Nisam ni sumnjao da znaš, naveo sam podatak u edukativne svrhe, zbog šire publike.:)
BTW, ja sam duduk za RPG, iako je to žanr igara najbliži avanturama.
Tek juče sam nabavio Planescape: Torment.:(
Torment je iz 1999, znaci ti si jos gori od mene :)
Jel si i ti muvao cice? :rolleyes:
6am3 Fana71c
27.9.2007, 15:05
Ma...posle Tormenta mi je sve jasno :)
Btw, Boo, za jedi master status dodaj na listu i Morrowind, or else... :Freddy:
Arcanum mi je graficki najslabija od svih koje sam probao. Dalje, zbunjujuc user interface, nepregledna mapa, journal, nema history dijaloga, prosecna muzicka podloga. Uf, ala sam je ocrnio, Eny ce me lincovati :Freddy:
Interfejs je baš pregledan i jednostavan, mapa je jako pregledna, journal je kao telefonski imenik sa označenim svakim slovom - razgovori, sortirani po danu i satu, questovi, ubistva, reputacije... sve odvojeno i pregledno, a ta prosečna muzička podloga je nagrađena, nahvaljena i fenomenalna, samo je filharmonijski orkestar svira a nije neka cica iz 80ih pa te to zbunjuje ;)
Ono sto mi se jako dopada jeste sloboda kretanja, sloboda resavanja questova na vise nacina... nisam ljubitelj fixiranih klasa i volim kada kod lika mogu da budzim od svega pomalo, pa je i to veliki +. Neverovatno je kako sam se uziveo u dijaloge i likove sa kojima se susrecem, ali mi jako nedostaje da svi dijalozi imaju i speech.
Istina, istina...
I posto mi je prvo igranje propalo zbog auto level up-a, dvoumio sam se dal uopste da je pocinjem iz pocetka. Medjutim Eny me opet nabedi... "brate malo ruznjikava grafa, ali imas ovo, imas ono, mozes tamo, mozes ovamo..." i nabedi me kao da ima Charismu 100 jbt :dedica:
Naravno da imam. Ja smatram život za najveći RPG ikad i budžim harizmu svakim poenom koji mogu da odvojim :opanachke
I da, kada summonujem zivuljke jel ima neka fora da ih se otarasim posle borbe ili moram da ih ubijem ili sta?
Da, samo klikneš gore na aktivni button prizvanog bića da ga odzoveš :dedica: Vidiš kako je pregledno i jednostavno sve :rofl:
Sarmatian
27.9.2007, 16:23
Torment je iz 1999, znaci ti si jos gori od mene :)
Jel si i ti muvao cice? :rolleyes:
Hmm... "muvati"... "cice"... Sta znaci muvati, i sta su cice? :D
E sad ako ne popijem zuti karton od Enya necu nikad...
E aj sve ono, koje ipak ne mogu da shvatim, ali da je muzicka podloga ispod proseka???? Arcanum rulz, jos malo pa zavrsam arcanum deo na sajtu, w00t
Patton-e, ne znam da li si odabrao vec (a valjda jesi ako si vec lvl7) ali preporucujem da odaberes tech. usmerenog lika, posto su nove tehnologije i sastavljanje stvari od predmeta koje nadjes zanimljivije od ucenja magija!:ciao:
E aj sve ono, koje ipak ne mogu da shvatim, ali da je muzicka podloga ispod proseka???? Arcanum rulz, jos malo pa zavrsam arcanum deo na sajtu, w00t
Sorry, ali sam cuo i mnogo bolje numere :(
Evo jedna mi se vrti u krug od kako sam poceo igru i stvarno me je malo smorila.
Patton-e, ne znam da li si odabrao vec (a valjda jesi ako si vec lvl7) ali preporucujem da odaberes tech. usmerenog lika, posto su nove tehnologije i sastavljanje stvari od predmeta koje nadjes zanimljivije od ucenja magija!
Videcu jos, za pocetak sam odabrao par magija da mi bude malo lakse sa neprijateljima; ko zna, mozda se preobratim u tehnicara :)
101st Airborne
27.9.2007, 20:45
I to je relativno bez veze segment, igra je nenormalno laksa ako si magijski orijentisan, a recimo i tehnicar moze da nauci par osnovnih magija (Heal, Harm ako se dobro secam) i da mu bude super sa njima kroz citavu igru. Pa i poslednjeg bosa sam unistio obicnim Harmom...bez veze.
The mighty Boo
27.9.2007, 20:49
Ja sam presao igru onog momenta kad sam napravio svoj fire axe (onaj tehnicarski). Negde na pola. Od tada je sve padalo od 1-2 udarca.
The mighty Boo
27.9.2007, 20:52
Patton, sta da ti kazem - ako si vec krenuo udri do kraja.
Al ti nama lepo ovde nalistaj sta si presao do sada pa da te uputimo dalje. :D
Posle Shrouded Hills-a uputio sam se u Tarant. Ijao koliko lepih i sarekolikih questova tek tamo ima :rolleyes: Zabo sam se u onom Sewers-u. Pobio sam sve sto se pobiti moze, samo ima jedna zakatancena prostorija u kojoj se nalaze kao neki mehanicki paukovi. Kako da otvorim od te prostorije? Okrenuo sam celu kanalizaciju naopacke i nista. Mozda mi treba neki kljuc od spolja? Please help!
E da... i onaj mrtav Joachim u SH-u mi je ostavio note da ga ceka neka poruka u nekom office-u u Tarantu. Zna li neko gde se nalazi taj office? Siguran sam da sam zavirio u svaku zgradu u gradu; hmmm... ali mozda sam ipak nesto propustio.
Veceras sam igrao jedno 4h igru; zanimljivo je sve to, ali ona mjuza koja se vrti samo u krug... mislim izludecu vise od onih violina :boodala:
Joakim nije mrtav nego je ubio tu dvojicu što su došli da ubiju njega, a pripadaju istoj "organizaciji" kao i onaj lik kojeg na početku, kod oltara, sretnete Virgil i ti.
Telegram je kad uđeš u grad, pa sa leve strane, idu radnja, krojač, krčma, telegram...
Čini mi se da tu sobu možeš da otvoriš magijom za otključavanje, ali da ti odmah kažem, ti mehanilčki pauci su krupan zalogaj ;)
The mighty Boo
28.9.2007, 18:57
Veceras sam igrao jedno 4h igru; zanimljivo je sve to, ali ona mjuza koja se vrti samo u krug... mislim izludecu vise od onih violina :boodala:
Mene su vise nervirali bezvezni zvucni efekti. A muziku nisam ni primecivao.
101st Airborne
28.9.2007, 19:02
Upecatljivost zvucne podloge - ne samo da se ne secam muzike, nego se ne secam ni zvucnih efekata...stvarno su mogli malo da se potrude, svet koji su zamislili je mogao da ima sjajne kombinacije tehno-klasika u skladu sa okruzenjem igre...
Jim Bravura
28.9.2007, 20:21
Mene su vise nervirali bezvezni zvucni efekti. A muziku nisam ni primecivao.Ма не да су безвезни, него ако се добро сећам у многим деоницама нема апсолутно никаквих звукова, тотална тишина што је за неверовати. Иначе, игра је смарајућа само тако, чак више и од morrowinda :dzavo: , а Кузма је вероватно био припит кад јој је дао оцену 93.
The mighty Boo
28.9.2007, 21:16
Кузма је вероватно био припит кад јој је дао оцену 93.
Da se ocenjuju samo smek i originalnost (kiao sto je Kuzma i uradio) igru spada takva ocena. Inace bi bila negde 80-90 rangu. Ali stvarno ne zasluzuje da se strpa sa RPGovima tog ranga, jer bi je tu mnogi zaobisli.
Nista nije dosadnije od morrowinda. Vise strpljenja sam imao sa dinosaurusom koji se zove Wasteland nego sa napucanim Morrowindom. :Freddy:
FooFighter
28.9.2007, 22:29
Evo i ja sam se, uglavnom pod uticajem ove teme, iscimao pre par dana da nabavim Arcanum i da vidim na šta liči to čudo.
Character creation je super, jako mi se svideo taj steampunk flavour, široke mogućnosti za razvijanje likova (naročito tehnološki skill tree), kao i oni opcioni background traitsi i... to je otprilike to:(
Nije da nisam pokušao; odradio sam Crash Site, Shrouded Hills, Dernholm i nešto malo Blackroot, ali me je od igranja potpuno odvratilo katastrofalno izvođenje i nemogućnost da direktno kontrolišem NPC-jeve (iako mi to nije smetalo u Falloutu:cool:) . Real-time borba je potpuno neigriva, a ni TB varijanta nije baš mnogo bolja...
Pokušao sam da čitam manual i FAQ-ove/guidove pa da se, onako, na silu uživim u igru, ali džaba...
The mighty Boo
28.9.2007, 22:40
ali me je od igranja potpuno odvratilo katastrofalno izvođenje i nemogućnost da direktno kontrolišem NPC-jeve (iako mi to nije smetalo u Falloutu:cool:) . Real-time borba je potpuno neigriva, a ni TB varijanta nije baš mnogo bolja...
Fast turn based je najbolji sistem za borbu.
The mighty Boo
28.9.2007, 22:41
Upecatljivost zvucne podloge - ne samo da se ne secam muzike, nego se ne secam ni zvucnih efekata...stvarno su mogli malo da se potrude, svet koji su zamislili je mogao da ima sjajne kombinacije tehno-klasika u skladu sa okruzenjem igre...
Nisu imali ni novca ni vremena da realizuju svoje ideje. RPGovi su najskuplje igre i uglavnom se najduze prave. Iz same igre vidi se da su imali ideju i zelju. Ali to na zalost nije uvek dovoljno...
A imali su vremena i novca da posle realizuju ToEE koji i dobro izgleda i zvuči? :)
Ne bih se složio da su RPG-ovi najskuplji. Najskuplje su igre za koje treba angažovati najkvalitetnije dizajnere (grafika, zvuk, video) s iskustvom, što će reći najjači FPS-ovi i tako to, gde se puca na fotorealističnost a to košta. Spisatelja raspoloženih za fantasy ili sajberpank možeš skupljati lopatom. Igri iz RPG žanra ne treba uopšte nešto duže vremena za razvijanje, osim ako se ljudi koji rade scenario i skripte ne upletu ko pile u kučine i izgube ogromno vreme razvijajući razgranatu priču i boreći se sa sistemom pravila (Vampire Bloodlines aka Python Hell, ili Neverwinter 2 aka ne radi pola D&D pravila kako treba).
Primera, Oblivion je razvijan 4 godine ne zbog dubine ili scenarija već su grdno vreme potrošili na world dizajn (u smislu modela, tekstura itd). Fallout 1 i 2 su napravljeni prilično brzo, to kažu i sami autori.
101st Airborne
28.9.2007, 23:54
Da, ali je ToEE najbagovitije parce game software-a koje sam imao prilike da igram. Prva i jedina igra koju sam prekinuo zbog bagovitosti. Znaci nisu mogli da potrefe sve u jednoj igri...jbg,tough luck, kapitalizam je to,sink or swim...
A imali su vremena i novca da posle realizuju ToEE koji i dobro izgleda i zvuči? :)
Ne bih se složio da su RPG-ovi najskuplji. Najskuplje su igre za koje treba angažovati najkvalitetnije dizajnere (grafika, zvuk, video) s iskustvom, što će reći najjači FPS-ovi i tako to, gde se puca na fotorealističnost a to košta. Spisatelja raspoloženih za fantasy ili sajberpank možeš skupljati lopatom. Igri iz RPG žanra ne treba uopšte nešto duže vremena za razvijanje, osim ako se ljudi koji rade scenario i skripte ne upletu ko pile u kučine i izgube ogromno vreme razvijajući razgranatu priču i boreći se sa sistemom pravila (Vampire Bloodlines aka Python Hell, ili Neverwinter 2 aka ne radi pola D&D pravila kako treba).
Primera, Oblivion je razvijan 4 godine ne zbog dubine ili scenarija već su grdno vreme potrošili na world dizajn (u smislu modela, tekstura itd). Fallout 1 i 2 su napravljeni prilično brzo, to kažu i sami autori.
Jeste ali evo ti primer Dragon Age koji se vec pravi 5 godina, a verovatno ce jos jednu, zatim Witcher koji se isto toliko pravi itd... Od ranije imas primere BG serijala ili NWN-a pa izaberi. BG2 se pravio dve godine ako se ne varam, a imali su gotov engine i pricu u okvirnim crtama obzirom da je planirano kao trilogija...
A oblivion je po svemu vise FPS nego RPG...
FPS-ovi i slicno jesu skuplji zbog grafike ali pravljenje rpg-a zahteva puno vremena.
Za fallout nije trebalo puno prvenstveno zato sto nema pricu.
A oblivion je po svemu vise FPS nego RPG, odnosno dubina scenarija ili price ne postoji...
OMG dosli ste i na ovu temu da smarate??? Pricate kako Arcanum ima losu muziku, a hvalite ToEE koji je najveci promasaj u istoriji. Arcanum je dublji i zanimljiviji 200 puta i stvarno nemam pojma sta fali poteznoj borbi ovde. Ako vam se igra real time igrajte nesto drugo. Popizdim svaki put kad dodjem na prokleti forum.
The mighty Boo
29.9.2007, 9:16
Ocigledno da su za ToEE imali veci budzet. Ali ToEE je DnD licencirana igra tako da sigurno imali spoljnu pomoc (finansijsku). Wizards nikad ne daje licencu bez uverenja da razvojni tim ima ozbiljnu potporu. :) Zapravo, strasni su drkosi za sve licence i poslovne dogovore (moj, jedan, poznanik se bavio uvozom Magic-a, i DnD knjiga...popeli su mu se na vrh glave)
To da su najskuplji sam pokupio od game dizajnera BG2 na nekom clanku na Gamasutri. Ako je tvoje poimanje RPGa Diablo onda svakako ne verujem da je za to potrebno mnogo vremena. Za sve ostale, epskije PRGove ne bih se slozio... Zavisi dosta od toga koliko je spremno unapred. Naravno kad je potrebno razvijati nove tehnologije (kao sa Obl.) to onda oduzima jako mnogo vremena. Mada, posto ih ja samo konzumiram to bolje znaju sami dizajneri.
The mighty Boo
29.9.2007, 9:24
Za fallout nije trebalo puno prvenstveno zato sto nema pricu.
Nemoj da te obese besne legije Fallout fanova :D
Nemoj da te obese besne legije Fallout fanova :D
Pusti ga vidis da je covek upucen
101st Airborne
29.9.2007, 17:57
Dobro, bre, nemoj odma neko svadjanje...glavna prica Fallouta stvarno nikad nije bila u prvom planu, bila je samo osnov za istrazivanje fantasticnog sveta...a ja se u Fallout kunem, tako da recimo spadam u te legije :) E sad, problem je sto Arcanum takodje nema narocito upecatljivu ni imerzivnu pricu, iako je sama ideja zanimljiva i postaje napeto i iznenadjujuce pred sam kraj. Ostatak je bled, a svet je brat-bratu 75% nezanimljiviji od Falloutovog. ToEE je koliko kapiram u pogledu price bio ogranicen AD&D settingom, nisu tu mnogo autori igre birali ni menjali.
Koliko god ja voleo fallout i sve to, arcanum svet je detaljno odradjen jednom. Svaki deo sveta je pun likova koji su tu da ispricaju neku svoju pricu, osim toga tematika industrijske revolucije u svetu magije je extra. Pogledaj samo knjige koje nalazis kroz igru, sve su ispisane extra, cak i novine u tarantu. Ispadne koga boli uvo za knjigu, ali po tome vidis da su se likovi trudili da ostave sto jaci utisak. ToEE je ogranicen na dnd pa nisu mogli bolje? Pogledaj ostale dnd igre, iako je toee grayhawk mogli su nesto bolje da smisle od spustanja niz crkvu do beskonacnosti. Ne krivim ih mnogo za toee, ali ne moze da se poredi sa prethodnom igrom troike.
The mighty Boo
30.9.2007, 9:48
Koliko god ja voleo fallout i sve to, arcanum svet je detaljno odradjen jednom. Svaki deo sveta je pun likova koji su tu da ispricaju neku svoju pricu, osim toga tematika industrijske revolucije u svetu magije je extra. Pogledaj samo knjige koje nalazis kroz igru, sve su ispisane extra, cak i novine u tarantu. Ispadne koga boli uvo za knjigu, ali po tome vidis da su se likovi trudili da ostave sto jaci utisak. ToEE je ogranicen na dnd pa nisu mogli bolje? Pogledaj ostale dnd igre, iako je toee grayhawk mogli su nesto bolje da smisle od spustanja niz crkvu do beskonacnosti. Ne krivim ih mnogo za toee, ali ne moze da se poredi sa prethodnom igrom troike.
E sad ga pretera, svet Arcanuma ima mnogo zabavnih ideja ali da je detaljan bas i nije. Svi gradovi sem, najveceg (koji i nije nesto veliki) su gotovo identicne, lokacije sa par radnjica i ostavljaju ustisak nedovrsenosti. Trudili se jesu ali da su uspeli da realizuju ceo svet do kraja - to nisu.
ToEE je baziran na staroj DnD avanturi, koja je bila jako popularna medju stonim igracima. Sa cisto tehnicke strane ToEE je daleko bolji od Arcanuma, a sa strane price i smeka daleko mu je inferioran. Tako da svaka igra ima svojih prednosti, iako ce se Arcanum pamtiti a ToEE nece. Medjutim Arcanum nije prvi RPG koji je u steampunk fazonu, a sam steampunk setting je postojao godinama pre Arcanuma.
Nisam ja rekao da je arcanum prvi steampunk. Znam da je toee uradjen po kampanji, sto je po meni glupo, jer su sebe ogranicili nikad jace. Nego eto igrajte sta god zelite, meni se svidja arcanum, nekima se ne svidja i sta sad.
-Vertex-
11.10.2007, 14:44
Smorio me Lionheart, nisam znao da Black Isle može da odradi tako dobru, a ponovo tako očajnu igru...
Uredu je priča, istorijski likovi, ali način borbe, 3 neprijatelja, mana i energija na svakom koraku ostavlja loš utisak...
Koja je MAX rezolucija za Arcanum da krenem da peglam.... :)
Koja je MAX rezolucija za Arcanum da krenem da peglam.... :)
Ako izbaciš MAX daćeš sam sebi odgovor ;)
Ja ću opet ponoviti i tebi i svima, ako Vam je rezolucija važnija od detalja, onda se manite RPGa...
Evo ja sad prelazim prvi Gothic, i navukao sam se samo tako, ALI onog što nema, pored predivne geografije i organizacije su detalji koje uvek poredim baš sa Arcanumom - ljudi ti se ne obraćaju u odnosu na to kakav si - u arcanumu te psuju ako si slab i ružan, ispituju ako si srednji i lep, i mole te ako si jak kao krvoločno pile - ovde se pojavim kao Firemage i Watermage mi kaže "boy" jer mu je to jedino voiceoverovano... Pa radije ću da nema voiceovera a da NPCi deluju ljudski, nego da ga svako ima a deluju kao gomila pokvarenih androida; Nema životinjica koje šetaju šumom - ne mislim na gomile čoporativnih mesoždera sa 000 AI-om već na ptičice, zeke, plutajuće meduze... nešto boljojedno i nenasilno... Nema svinja... Pa i DD je imao svinje :icon_scra
Da ne kažem da u toliko baš na ovom forumu hvaljenom Gothicu svi neprijatelji napadaju na isti način - od kad vas primete krenu svi zajedno i ne staju dok neko ne prestane da se mrda... Sramota...
(Inače OK grafikica za to vreme, ali me nedostatak detalja tako smorio da ću najverovatnije da se vratim na BG2 ili Arcanum... Pogotovo jer radim na AAR za ovaj potonji)
Opet kažem - možda je to moj lični stav, ali svako pitanje o rezoluciji povodom igre u kojoj je najvažniji svet (da prevedem - RPG) deluje pomalo... Promašeno? :icon_scra
Osnovna stvar kada kreneš da igraš neku igru je da je ne upoređuješ sa nekom drugom koja se po izvođenju znatno razlikuje. Arcanum ne liči na Gothic, Gothic ne liči na Morrowind, Morrowind ne liči na Baldur's Gate. Ali su to sve dobre igre, a različitost može da bude samo plus.
-Vertex-
11.10.2007, 17:33
Sve je to jako lepo, ali ja stvarno ne mogu da igram RPG igre koje su ispod 800 x 600...
A da i još nešto, igram samo iz ptičje perspektive...
Znači (Diablo, BG, IWD, Fallout, itd.)...
Jbg. 3D mi nije zanimiljiv što se tiče starijih igara, a za novije slaba grafička...
Volim kada je 2D do yaya nacrtana pozadina...
E sada, koja je MAX rezolucija za Arcanum? :D
The mighty Boo
11.10.2007, 17:42
Osnovna stvar kada kreneš da igraš neku igru je da je ne upoređuješ sa nekom drugom koja se po izvođenju znatno razlikuje. Arcanum ne liči na Gothic, Gothic ne liči na Morrowind, Morrowind ne liči na Baldur's Gate. Ali su to sve dobre igre, a različitost može da bude samo plus.
Slozio bih se da svakoj igri treba dati sansu ali ne bih se slozio da za svaku koja se iole razlikuje vaze drugi arsini. Sve su to ipak RPGovi a u svetu RPG-a (po meni) imaju neke univerzalne vrednosti po kojima se svaka igra moze meriti (likovi, prica, questovi, razvijanje PC-a), ako vec izbacimo grafiku, izvodjenje, sistem itd...
The mighty Boo
11.10.2007, 17:45
Sve je to jako lepo, ali ja stvarno ne mogu da igram RPG igre koje su ispod 800 x 600...
A da i još nešto, igram samo iz ptičje perspektive...
Znači (Diablo, BG, IWD, Fallout, itd.)...
Jbg. 3D mi nije zanimiljiv što se tiče starijih igara, a za novije slaba grafička...
Volim kada je 2D do yaya nacrtana pozadina...
Onda neces igrati Torment a to ti je kao da nisi igrao nista.
A kako si uostalom igrao i Fallout, pa i prvi BG, pa kad smo vec kod toga i Diablo jer su to sve igre sa fiksnom 640x480 rezolucijom? Stvaras konfuziju. :)
Lepo ti je Eniaroyah rekao. Izbaci MAX i sve ti je jasno.
The mighty Boo
11.10.2007, 17:49
Evo ja sad prelazim prvi Gothic, i navukao sam se samo tako, ALI onog što nema, pored predivne geografije i organizacije su detalji koje uvek poredim baš sa Arcanumom - ljudi ti se ne obraćaju u odnosu na to kakav si - u arcanumu te psuju ako si slab i ružan, ispituju ako si srednji i lep, i mole te ako si jak kao krvoločno pile - ovde se pojavim kao Firemage i Watermage mi kaže "boy" jer mu je to jedino voiceoverovano... Pa radije ću da nema voiceovera a da NPCi deluju ljudski, nego da ga svako ima a deluju kao gomila pokvarenih androida; Nema životinjica koje šetaju šumom - ne mislim na gomile čoporativnih mesoždera sa 000 AI-om već na ptičice, zeke, plutajuće meduze... nešto boljojedno i nenasilno... Nema svinja... Pa i DD je imao svinje :icon_scra
Da ne kažem da u toliko baš na ovom forumu hvaljenom Gothicu svi neprijatelji napadaju na isti način - od kad vas primete krenu svi zajedno i ne staju dok neko ne prestane da se mrda... Sramota...
Gothic nikad nije ni bio vise od igre druge lige. Imao je par osvezavajucih forica, i dao se proigrati (Gothic II pogotovo) ali to je to. Tako ti i treba kad verujes javnom mnjenju :p
Ja mislim da ne moze ni da se podesava nego je zakucana na 800x600. Ipak lici na nesto grafika tako da ne verujem da je ispod toga. Inace, ja nisam upalio Arcanum vec 2 nedelje, a kao poceo sam da ga igram. Nisam imao vremena, ali znate kako to ide... ako je igra extra sega mega, uvek se nadje barem malo vremena. Sta ja znam, i nisam toliko odusevljen. Sad ce Eny opet da me skalpira :a_whistli
The mighty Boo
11.10.2007, 18:55
Skalpiracemo te u zavisnosti od toga koliko si igrao RPGova :D
Ako si igrao sve DnD RPGove, Fallout, Elder Scrolls serijal, i jos ponesto onda ces i da pozivis :D
U suprotnom... :boxing:
-Vertex-
11.10.2007, 20:03
Onda neces igrati Torment a to ti je kao da nisi igrao nista.
A kako si uostalom igrao i Fallout, pa i prvi BG, pa kad smo vec kod toga i Diablo jer su to sve igre sa fiksnom 640x480 rezolucijom? Stvaras konfuziju. :)
Lepo ti je Eniaroyah rekao. Izbaci MAX i sve ti je jasno.
Jbg. za to vreme je bilo OK...
Jel ima neki Engine da se skine za poboljšanje?
Nije stvar što je bilo "to vreme", RPG-ovi nikad nisu izgledali nešto fenomenalno, nego su te sve igre pravljene za igranje na CRT-u, a tu sve izgleda lepo. Osam godina sam gledao u 14-inčni CRT, i ne sećam se da mi je ijedna igra na njemu izgledala ružno. Čak i Fallout kad se igra na CRT sedamnaestici, izgleda daleko od lošeg. Ali na TFT-u... na stranu zamućivanje slike zbog skaliranja, nego što cela ta pastelno-braon kolorna paleta uopšte ne odgovara TFT-u, a naročito nekom jeftinijem TFT-u.
The mighty Boo
11.10.2007, 20:52
He he, ja se i dalje patim sa CRTom, ali cini mi se da to i nije tako lose :D
The mighty Boo
11.10.2007, 20:53
Jbg. za to vreme je bilo OK...
Jel ima neki Engine da se skine za poboljšanje?
Of course - not. :)
He he, ja se i dalje patim sa CRTom, ali cini mi se da to i nije tako lose :D
CRT i to ne neki veliki je odličan za ove stare a dobre RPG-ove. Ja sam nekidan nastavio Baldur's Gate 2 nakon pauze od nešto više od tri godine :o :a_whistli, tad sam stao relativno na početku, drugi chapter, a RPG-ove nije lako nastaviti, par dana sam se cimao, čitao quest book, podsjećao se likova, borbe, magija, sad sam se uhodao...i navukao :), opet mi je bolje nego da sam igrao od početka, ali nemam previše vremena za igranje, danas nisam igrao nimalo. Sa Arcanumom je bila slična stvar (igrao i stao u julu 2001. godine) samo što sam njega nakon par godina pokušao nastaviti i...nisam uspio, tada, možda probam ponovo. Teško je RPG-ove nastaviti nakon takvih (brutalnih) pauza koje ja pravim, izgubi se nit, zaboravi se priča, questovi, zaborave se likovi i veze između njih. A igrati sve ispočetka...:icon_scra...
Sjećam se da mi je Arcanum bio odličan i zaista bih volio da se i njemu vratim. Stao sam kod patuljaka u Wheel Clanu, mislim da mi je njihov poglavica ispričao dosta toga, ne sjećam se sad šta, mislim o dječaku koji je bio kod njih pa je bila neka frka pa je otišao.
Slažem se da je kod RPG-ova najbitnija atmosfera i sve ono što čini dobar RPG a da je grafika sporedna.
Ja se raspisah a htio sam ovo da pitam, oko rezolucija i monitora, sad imam 17" CRT a planiram uzeti 22" TFT pa me brine kako će to ići sa ovim starim a odličnim RPG-ovima. Da li je neko probao tu kombinaciju i na šta to liči? Čitam da se na TFT-u može zadržati native rezolucija a da se igra na manjoj koja se "isječe" na sredini ekrana sa crnim okolo, nešto kao igranje u window režimu čime se izbjegne razvlačenje slike i obaranje rezolucije što kažu da na TFT-u ne izgleda sjajno. Da li je ovo neko probao i na šta to liči?
Za to ti treba monitor sa DVI ulazom i grafička sa DVI izlazom, i naravno da ih povežeš tako i da u drajverima uključiš da zadržava proporcije originalne slike umesto da razvuče preko cele površine.
Inače radi normalno. Samo kažem, imaćeš dosta posla oko podešavanja kontrasta i osvetljenja da bi igre izgledale kao na CRT-u.
Da, čuo sam da je DVI uslov. Ja ga imam na Radeonu 9600 samo što sam na drugom forumu pročitao da ga je neko imao na Radeonu 9550 ali da je samo bio fizički prisutan, nije radio, pa bih prvo nekako morao probati ovaj svoj.
A što se tiče Arcanuma pošto sam ga igrao čim je izašao da li je u međuvremenu izašlo nekih patcheva, kako stoje stvari sa bugovima?
Zadnji patch je 1.0.7.4 koji je ispravio skoro sve bagove.
Našao, koliko vidim to je patch iz oktobra 2001. godine :), bili su brzi sa njim :)
Sad sam gledao neke screenshotove na internetu...hm...igra mi se :)
-Vertex-
12.10.2007, 19:00
Zadnji patch je 1.0.7.4 koji je ispravio skoro sve bagove.
Skinuo sam taj patch, igru ću imati za par dana pa krećem lagano i kako treba...
Jel imate neke preporuke za početak, pošto kada sam igrao BG 2 iz 4 puta sam prešao igru i to kako treba...
Jer sam pre toga igrao samo Diablo, pa sam mislio da je na isti fazon....
Eh, barem da je 1024... :n_klanja:
Jel' bi hteo neko da mi kaže gde još mogu da nabavim Arcanum? Vidim da ima ljudi koji su počeli da ga igraju pre manje od godinu dana, a ja igru ne mogu da nađem ni u prodavnicama, ni kod pirata (izvinjavam se:o) ni na internetu (u katalozima uvoznika). Baš sam skoro konačno nabavio Fallout 1 (onaj 3 in 1 komplet i to, izgleda, poslednji u knjižari) i prešao ga, pa mi se ponovo javila želja da odigram i arkanum ...
P.S.
Malo je zakasnelo i verovatno off topic (ali bilo je i onda) - u vezi smaka sveta i SAVRŠENOG RPG-a. Složio bih se da bi drugo izazvalo prvo, ali na žalost:dzavo:, što se tiče BG2, pored svih kvaliteta koje poseduje, ne može se reći da su "forgotten realms" jedinstveni setting.
-Vertex-
22.10.2007, 15:42
Odlična igra, ali moram priznati da me malo smorila...
Trenutno sam 41 level a imam osećaj da nisam prešao ni 1/3 igre...
Mislio sam da nema duže igre od BG-a i Fallout-a, ali evo Arcanum, deluje mi najduža...
Grafika je indentična Diablo 2, tako da sam se nekako navikao...
I sa zadnjim patch-em mnogo Bag-ova ima...
Sjajni dijalozi tokom igre, priča samo po sebi super...
Igra je kao neka dobra knjiga...
Posle Arcanum moram da probam Divine Divinity da oporavim oči...
Iilija64
22.10.2007, 16:09
arcanum je meni broj 1. daleko najbolji. presao sam ga 7 puta.
Arcanum je odlicna igra (trenutno moja omiljena)
nego zna li neko gde da nadjem knjigu "The Horror Among The Dark Elfes"
od Redforda treba mi za quest.
Molim vas recite mi gde da je nadjem :(
P.S:Ako mi neko kaze dobija zahvalnicu :kreza:
Nije mi dobro... morao sam da razmišljam 15 sekundi...
SPOILER -
Raspitaj se na univerzitetu u Tarantu, i neko će te uputiti u Caladon, kod privatnog kolekcionara. On je mrtav. Iskopaš mu grob, i nađeš trag. Prava knjiga je zapravo u grobu njegovog oca u selu levo na mapi... Inače ovo može biti bar 5 levela XPa ako se odradi staloženo, nađe izdajica u kući i to...
- SPOILER
Čuvaj zahvalnice, u redu je ;)
The mighty Boo
30.10.2007, 10:43
Nije mi dobro... morao sam da razmišljam 15 sekundi...
30 sklekova i 5 prelazenja Arcanuma za kaznu! Na izvrsenje! :D
Aegon the Conqueror
3.11.2007, 21:27
Arcanum mi je sada rpg no. 1. Tek sad sam ga skoro otkrio i moram reći da je užasno underrated. Ima problema sa interfejsom, grafika je loša (to me zabole) i zna prilično je konfuzan na momente. Morao sam da koristim faq da bi se snašao sa nekim stvarima inače bi kopao mesecima po igri, a toliko slobodnog vremena nemam.
Igra mi je na početku ostavila bledunjav utisak, ali sam nastavio da igram. Posle nedelju dana shvatio sam da igram Arcanum po 5 sati dnevno. Jednostavno uvukao me je taj svet. Razne knjige raštrkane po svetu se fenomenalne i priče su uživanje. Tehnologija vs Magija je prelep koncept. Soundtrack je odličan i razlikuje se od drugih RPG-ova i daje dubinu igri. Anyway igra tek sija u punom svetlu dok se naviknete na nju. Ako mislite da je Troika zakazala sa ovim naslovom, to je vaše mišljenje nemojte da ga proturate kao činjenicu. :mad:
Meni je zapravo drago što nije toliki akcenat na companionima, jer sama realizacija takvih stvari može užasno da zakomplikuje stvari.
Kao i sa Vampire the Masquerade: Bloodlines questove igram, ne radi nagrade već zbog priče.
Neke stvari u igri su me užasno zaintrigirale kao "Siamese twins" quest npr.
Neke stvari u igri su me užasno zaintrigirale kao "Siamese twins" quest npr.
Dobio si uz Igru poseban modul koji nadograđuje taj quest ;)
Maksim Gorki
1.2.2009, 2:17
Imam dva pitanja:
1) Nasao sam ukradenu sliku, ali nema sanse da se setim gde da uzmem kvest da je nadjem
2) DX mi je pao na 1 i crvene je boje... Nema sanse da ga povratim..... U dnevniku u istoriji povreda nasao sam da sam se oslepeo i par puta preplasio sam sebe, ali sve bolesti su prosle (precrtane)... Jel zna neko resenje problema???
Igrica mi je updateovana poslednjim zvanicnim patch-em...
'Fala
Slika u Tarantu, negde na samom ulazu pa levo. Ona prva proročica može da pomogne oko toga, što živi kod dokova.
Drugo: jesi probao da odspavaš u krevetu celu noć?
Za sliku ti je rekao Eniaroyah, to je jedna od prvih kuća sa leve strane, na samom ulazu. Unutra su žena i batler, a čini mi se da na podu čak leže i novine u kojima piše o toj pljački.
Što se tiče drugog pitanja, pogledaj da li slučajno nosiš neki ukleti item (bilo identifikovan, bilo neidentifikovan) jer oni znaju da prave takve probleme. I naravno, probaj da odspavaš ceo dan.
Maksim Gorki
2.2.2009, 4:10
Odradio sam kvest sa slikom, medjutim ova za dexteriti mi je i dalje problem.... Spavao sam vise puta po ceo dan, cak sam bio i u onoj jav... kuci, probao da spavam sa 1 devojkom, 2 devojke, na kraju i sa ovcom :aplauz: i nista.... Nemam nikakav item nije indetifikovan ili uklet... Da mi nije do nekog od pratioca, posto su samnom Virgil, Patuljak, i neki lik koga sam pokupio u onom mestu u koje me je kralj posalao da pokupim porez...
Jeste da seks leči sve boljke, ali si se malo zaneo sa tom ovcom. :kreza: Elem, ne bi trebalo da je zbog Virdžila i Magnusa, a za tog trećeg nemam pojma jer se ne sećam koji saputnik je u pitanju.
Pokusavajuci da se setim gde to kralj salje po porez (a jedini kralj kog se secam je u Dernholmu), odem na Google i naletim na jednu zanimljivost (http://maps.google.com/maps?hl=en&safe=off&q=arcanum+map&um=1&ie=UTF-8&split=0&sa=X&oi=geocode_result&resnum=1&ct=title), pa odlucih da je podelim sa vama...:D
sretna nova godina onom(fanatiku) ko je pravio ovo gore :)
Ako me dobro sluzi secanje, taj treci lik se zove Dante... Mada, za resenje problema sa dx, to je krajnje nebitno...
Treba malo pomoci, prvi put sam uzeo da igram Arcanum, pa su mi nejasne neke stvari.
Igram sa magom, kako se prave potioni, sta mi treba za to?
Jel pise negde koje vestine mi trebaju da bih mogao da postanem apprentice u nekoj vestini? Sta dobijam time? Jel moze i ekipa iz druzine da nauci tako nesto od nekog ili samo ja?
Kontam da igram tehnologa, ako budem igrao jos jednom. Kako se igra sa njim, sta je on u stvari? Sta zna da radi osim da pravi stvari? I kako se nalaze planovi za pravljenje stvari?
Dobra je igra, ja nisam od onih kojima je bitna grafika. Svet je interesantan ali imam utisak da je prelaka. Imam summoning magije i moj Ogre i Orc melju sve pred sobom...
Za potione ti treba Alchemy ili Apothecary, ne secam se, i potpada pod tehnoloske grane...Za titule moras da radis kvestove, koliko se secam (ili je to samo za master titulu?). Ako ne, onda samo budzis to iz cega hoces aprentissip...:D A za tehnologa, pa pogledaj grane koje su u ponudi, i samo ce ti se kasti... A planove mozes da kupujes i da pronalazis...
Apprentice i Expert se plaćaju, a za Master moraš da uradiš odgovarajući kvest. Svaki od stadijuma ti daje veću preciznost u onome što radiš. Ne piše nigde eksplicitno, ali si uspešniji u osobini ako si recimo Expert, nego samo Apprentice sa isto uloženih poena. Napitke pravi samo tehnolog, kao mag ćeš morati ili da kupuješ ili da se zadoboljiš sa onim što nađeš (a naći ćeš dosta).
Ako se dobro sećam, fora sa napredovanjem ljudi u družini je sledeća. Niko ne može direktno da postane A/E/M u nečemu, osim ako ne odabereš na početku background koji ti omogućava da naučiš nekog saputnika da bude Expert ako si ti Master ili da bude Apprentice ako si ti Expert.
Ostalo je rekao Ketchua, pa da se ne ponavljam.
Danke, gute Leute. ;)
Ok, kapiram to za Apprentice/Expert i te fore, nego nisam nasao gde pise sta je potrebno za to. Nadjem ja gomilu likova koji mogu da me nauce da budem Apprentice u Persuasionu, recimo, ali mi kazu da ne ispunjavam uslove da me nauce. Jel pise negde koji su to uslovi? Jel mi treba veca harizma ili lepota, ili neki skill ili sta vec... To me zanima...
EDIT: I jos jedno vazno pitanje, gde u Tarantu (i u drugim mestima) mogu da se identifikuju itemi?
Identifikaciju uvek vrše one babe sa "vagonima" što spavaju malo van grada. Imaš jednu na početku, u Shrouded Hills, drugu u Tarantu, treća je u Caladonu... U Tarantu je niz dokove skroz dole desno u samom ćošku grada... Mogu i trgovci, npr. onaj trgovac otpadom na dokovima čini mi se ali nije 100% sigurno...
Ne mere taj trader. Znaci samo babe? Bezveze... Moram da idem kod babe da identifikujem stvari, pa onda trc' po raznim prodavnicama da vidim ko ce sta da kupi.
Mozda sam omatorio, mislim, jeste sve to lepo kao prodavac magicnih stvari nece da kupi foto aparat, realnost i sta-ti-ja-znam, ali brate, smara...
No, jos koje pitanjce, Eni, kad si vec tu - kako stavljam na mapu nove lokacije? Recimo probao sam da resim onaj quest sa bessie toone u rudniku i ocigledno treba da odem do nekog grada Durnhama ili kako se vec zove, ali njega mi nema na mapi.
Pa, raspitas se, i dobijes direkcije, a onda bockas po mapi (uspomoc direkcija), i kad ga pronadjes, on se upise.
Ok, kapiram to za Apprentice/Expert i te fore, nego nisam nasao gde pise sta je potrebno za to. Nadjem ja gomilu likova koji mogu da me nauce da budem Apprentice u Persuasionu, recimo, ali mi kazu da ne ispunjavam uslove da me nauce. Jel pise negde koji su to uslovi? Jel mi treba veca harizma ili lepota, ili neki skill ili sta vec... To me zanima...
Moraš da imaš samo odgovarajući broj poena u datoj oblasti. Recimo da govorimo o Firearms. Da bi te neko naučio da budeš Apprentice, moraš da imaš makar 1 uložen poen u toj oblasti. Da bi postao Expert, moraš da imaš makar 3 poena u Firearms, moraš biti Apprentice (nema preskakanja ''činova'', makar mislim da nema) i moraš imati kintu (oko 500 zlatnika čini mi se). Da bi postao Master, moraš imati svih 5 poena u toj oblasti, moraš biti Expert u Firearms i moraš da završiš quest koji ti daje drugi Master (i jedini, kad smo već kod toga). Isti princip važi za sve oblasti.
Da bi došao u Dernholm treba da uzmeš quest od onog maga iz Shrouded Hills-a. On te pošalje tamo da odneseš neki paket njegovom prijatelju, tako nešto.
Možeš da pitaš u Tarantu ljude po ulici za Derholm, ako već nemaš quest ili raspitivanje iz S.H. ... probaj sa stražarima koji lutaju okolo, ili u krčmi. Fora sa Arcanumom je da nikako ne možeš da se zaglaviš. Šta god odlučiš da uradiš možeš, na koji god način želiš. Ne možeš da "pogrešiš" pa nema dalje, čak i ako ubiješ jedini izvor informacija, možeš da prizoveš njegovu dušu i ispitaš ga, ili jednostavno nađeš ključ u ormaru, ili... uvek ima nešto. Tako je i sa Derholmom i bilo kojim gradom. Ako si čuo za njega ali ne znaš gde je, pitaš okolo neko će znati a neko neće... ali treba ti samo 1 koji zna, to je dovoljno ;)
Svi ste jako fini, prosto nemam reci :cool:
Pa, raspitas se, i dobijes direkcije, a onda bockas po mapi (uspomoc direkcija), i kad ga pronadjes, on se upise.
Znaci, moze ta fora kao u Falloutu - lutas po mapi i ako naidjes na grad, on ce ti se prikazati?
Naravno da može.
Fini smo kad god treba vrbovati nove acolyte u arcanum-sektu obožavatelja trojke. :P
BTW, zaboravih da kažem... možeš da naučiš magiju za identifikaciju ako si magičan, ili da izmisliš nekakvu identifikator-skalameriju ako si tehnolog... pa da sam to radiš... a imaš i scrollove da kupiš, i dobiješ ih usput krša... samo što si bliže sredini ili ne daj bože tehnici, magije i skrolovi slabije rade... a što si dalje na magijskoj skali, manje smeš ići vozom... ali zato kasnije imaš magiju za jump-gate u bilo koje mesto koje si ranije posetio... ma... videćeš ;)
Ne paniči, i znaj gde ti je peškir, sve ostalo će biti kul.
Znaci, moze ta fora kao u Falloutu - lutas po mapi i ako naidjes na grad, on ce ti se prikazati?
Ne samo da može, nego ćeš tako naići na pregršt zanimljivih lokacija. :)
Posle instaliranja 1.0.7.4 patcha, Unofficial Arcanum patcha, high quality townmaps/music dodataka, i patcha za visoku rezoluciju... mislim da sam spreman za ovu igru. :) Oduvek sam voleo steampunk igre, a Arcanum mi izgleda kao jedna od najboljih.
Patchevi (http://drog.terra-arcanum.com/index.html)
Mnjah, spreman si bio i bez svih tih zezalica...:D Arcanum nije jedna od najboljih, nego THE najbolja. Uostalom, videćeš i sam.
Šta radi taj music dodatak? Ako prčka oko soundtracka, bolje ga zaobiđi. Teško da soundtrack može biti bolji...
Posle instaliranja 1.0.7.4 patcha, Unofficial Arcanum patcha, high quality townmaps/music dodataka, i patcha za visoku rezoluciju... mislim da sam spreman za ovu igru. :) Oduvek sam voleo steampunk igre, a Arcanum mi izgleda kao jedna od najboljih.
Patchevi (http://drog.terra-arcanum.com/index.html)
Ja sam bez problema igrao na 20" wide monitoru u staroj (800x600) rezoluciji, izgleda isto kao i na 15" CRT monitoru - jednostavno, ima takvu grafiku koja isto izgleda :D
E sad, svejedno ću da skinem ovaj HiRes patch, to je uvek dobra stvar (ako ne baguje, a ovaj obećava da je dobar) ali bih ti savetovao da izbegavaš one modove što dodaju sadržaj i menjaju svašta ako nisi bar 5-6 puta prešao igru sa različitim likovima i na različite načine... Samo zvanični patch+hires i igraj. Kasnije, AKO budeš hteo, možeš dodati ovo ostalo, ali teško da ćeš hteti...
Mnjah, spreman si bio i bez svih tih zezalica...:D Arcanum nije jedna od najboljih, nego THE najbolja. Uostalom, videćeš i sam.
Stvarno? Cuo sam da je igra bila puna game-breaking bagova, uostalom kao i sve Troikine igre?
Šta radi taj music dodatak? Ako prčka oko soundtracka, bolje ga zaobiđi. Teško da soundtrack može biti bolji...
Bolji kvalitet muzike (320 kbps), kao sto high quality townmaps poboljsava grafiku (http://drog.terra-arcanum.com/townmap_comparison.jpg). Lose sam se izrazio, nije bas dodatak u smislu da dodaje nesto.
...ali bih ti savetovao da izbegavaš one modove što dodaju sadržaj i menjaju svašta ako nisi bar 5-6 puta prešao igru sa različitim likovima i na različite načine... Samo zvanični patch+hires i igraj.
Svestan sam toga. :) Nista od ovoga sto skidam ne dodaje extra content, samo poboljsavaju odredjene delove igre. Jedino ovaj unofficial patch, ali sam iz raznih izvora procitao da sredjuje gomilu bagova, pa sam ga instalirao.
Celo leto 2004. god. sam igrao skoro samo ovu igru i mogu reci da nijedna druga igra nije ostavila tako sveprozimajuci i fascinantan utisak na mene. Posle 5 god. izgleda da je opet doslo vreme da je odigram i to mozda sada sa vecim uzitkom nego pre. Ovi novi patchevi su zaista sjajna stvar i delom se njima i njihovim autorima mogu zahvaliti sto cu opet zaigrati Arcanum.
Ja pređoh igru (samo jednom doduše), detaljno, i nikad mi nije pravila probleme... Osim, možda:
Nisam uspeo da ubedim kralja Black Mountain Clana da iziđe iz rupe, iako su mi glavni atributi bili CH i INT. I znam da sam izabrao prave dijaloške opcije, raspitao sam se...
Što se tiče grafike, Eniaroyah je sve rekao. Ja sam je igrao na 19", i bilo mi lepo. Deluju dobro ss-ovi ovog hi-res pakovanja, ali nije to Arcanum.:)
Još nešto, kako neko može da poveća kvalitet zvučnog zapisa ako nema originalni, sirovi snimak? Teško da od 128 kbps može da se napravi 320...:icon_scra
Ja pređoh igru (samo jednom doduše), detaljno, i nikad mi nije pravila probleme... Osim, možda:
Nisam uspeo da ubedim kralja Black Mountain Clana da iziđe iz rupe, iako su mi glavni atributi bili CH i INT. I znam da sam izabrao prave dijaloške opcije, raspitao sam se...
Pa, ocigledno je postojala gomila bagova za popraviti, pogledaj changelog (http://drog.terra-arcanum.com/uap.html#changelog).
Što se tiče grafike, Eniaroyah je sve rekao. Ja sam je igrao na 19", i bilo mi lepo. Deluju dobro ss-ovi ovog hi-res pakovanja, ali nije to Arcanum.
Cekaj malo, jesi ti od onih koji se odricu omiljenih bendova kada postanu mainstream? :D
Jos nesto, kako neko može da poveća kvalitet zvučnog zapisa ako nema originalni, sirovi snimak? Teško da od 128 kbps može da se napravi 329...:icon_scra
Zanimljivo pitanje, uspeo sam da izguglam da ipak jesu imali sirovi snimak:
I'm proud to say that after all these years the Arcanum soundtrack is finally available in high quality! By a stroke of luck, one of the few promotional CDs that were distributed in Europe for free was found.
The soundtrack was never released commercially, and all we had were the mp3 (128 kbps) version that Sierra made available for free download and the in-game version, which had the same quality. But since the mp3 files were available for free download, one would assume that distributing the uncompressed tracks is also legal, but alas Sierra never released them.
A few weeks ago I found a person (who preferred to stay anonymous) that had a promotional CD and was willing to share the original tracks with everyone. And now the Arcanum soundtrack is here, in all its glory!
Terra-Arcanum is proud to present you the Arcanum soundtrack in lossless quality!
Da, ali obrati pažnju na oznake C i A u tom changelogu. I ne samo za poslednju verziju. Ima baš dosta stvari koje su dodate...
Yeah,what he said....:D Previše je dodatog/izmenjenog za moj ukus. Ali ovaj losless OST ću da nabavim u svakom slučaju.
Inače, moji omiljeni bendovi ne postaju mainstream...:cool::D
Treba mi savet, sta je najbitnije za dobrog gunslingera? Perception i Firearms ocigledno, sta jos?
Ja uzmem gunsmithing da bih na kraju mogao napraviti najacu pusku - Elephant gun.
Nije elephant gun najjača puška. Najjači je onaj snajper od Mastera za pucaljke. :D
Tako je, te je stoga glupo trošiti specijalizaciju na gunsmithing... Mada, nisam uspeo da isproban onaj Vendigroth pištolj, pa ne mogu odgovorno da tvrdim, ali ipak. Snajper od Master šutera je više nego dovoljan za komotno prelaženje na hard.:D
Ja sam probao i Vendigrotske puce. Kul izgledaju kad se koriste (nalik na Fallout energetsko oružje), ali ne mogu da se porede sa snajperom.
Je li neko prešao na normal/hard bez i jednog combat skilla, samo sa kockanjem, pregovaranjem, trgovinom, lopovlukom... Tipa da se sam šunjao kroz sve dungeone, ili provaljivao, krao, ...?
Ja nisam, ali predosećam da bi bilo pomalo naporno. :D
Je li neko prešao na normal/hard bez i jednog combat skilla, samo sa kockanjem, pregovaranjem, trgovinom, lopovlukom... Tipa da se sam šunjao kroz sve dungeone, ili provaljivao, krao, ...?
Moze, ali treba jako puno vremena.
Za to ti je potrebno da si summoner i da imas veliku charismu.:boxing:
Nije elephant gun najjača puška. Najjači je onaj snajper od Mastera za pucaljke. :D
Heh, dobar je on, ali... Pazi, sad sam iskopao txt fajl, jer sam zapisivao na sta sam naletao u igri:
Axe of "Something" Time / najveći damage i najmanji speed :kreza:
UKLETI Stillwater Blade / Trajno smanjuje DX kada se equipnuje :boodala:
Aerial Decaputator / hehehe...:love:
Droch's Warbringer / pistolj koji ima nenormalan dmg :Freddy:
Pyrotechnic Axe / :icon_stud
goodlikesweeper
23.6.2009, 23:49
Skinuo sam mp3 verziju soundtrack-a, preslusao ga nekoliko puta i stvarno sam odusevljen. Sjajan je, BLAGO receno. Hm, moracu nekako naci vremena da odigram igru. :-/
Ok, posle ko zna koliko puta igranja Fallout-a 2, pa sada sam i Sacrifice prešao po ko zna koji put, odlučio sam napokon krenuti sa Arcanum-om. Može li neko reći šta mi sve treba od patch-ova i ostalih addon-ova da bi se ovo fino igralo. Hvala unapred. Malo sam u poslu pa nemam vremena da čitam čitav topic. Pozz
Skini sve odavde (http://drog.terra-arcanum.com/index.html).
A da, trebace ti poslednji oficijelni patch (1.0.7.4) pre nego sto krenes sa instaliranjem stvari sa ovog linka.
Možda već smaram, ali ništa od tih 3rd party stvari nije neophodno da bi se fino igralo. Potrebno je za lepši grafički utisak. Sa zvaničnim patchom igra je dovoljno ispeglana da ne puca i nema gluposti... Samo smatram da treba razdvojiti te dve stvari. Za igranje, sama igra + patch, a opciono za visoku rezoluciju, i slične stvari mogu se instalirati te dodatne stvarčice...
Heh, dobar je on, ali... Pazi, sad sam iskopao txt fajl, jer sam zapisivao na sta sam naletao u igri:
Axe of "Something" Time / najveći damage i najmanji speed :kreza:
UKLETI Stillwater Blade / Trajno smanjuje DX kada se equipnuje :boodala:
Aerial Decaputator / hehehe...:love:
Droch's Warbringer / pistolj koji ima nenormalan dmg :Freddy:
Pyrotechnic Axe / :icon_stud
Pa jbg, ako nemaš detaljne statistika snajpera i tog Warbringera ne vidim kako mogu da se porede. :D
BTW: Eniaroyah, smaraš! :D
Nije dosta što imaš dupli nalog, nego još i ideš okolo i govoriš ljudima da smaraju? tz,tz,tz... Saće padne črveni.:D:kreza:
Pošto sam tokom još nesvršenog putešestvija lične spoznaje (i teranja Arcanuma da proradi pod WINE-om) stupio u kontakt sa Drog-om (autorom onog neoficijelnog peča) mogao bih da ga pitam ima li nameru da napravi neki mod koji bi promenio perspektivu u prvo lice...:a_bleh:
I pitaj ga može li da ukine fast turn-based i turn-based, i napravi borbu dosta arkadnijom, te da izbaci dijaloge i stavi 3 smajlija koji će da upravljaju celom pričom :rofl:
Oblivion, oblivi... :D
@Ketchua
Ja sam se jednom davno sturio da poteram Arcanum pod WINE-om i nije išlo. Jesi li ti uspeo? Kako stvari stoje sa novijom verzijom WINE-a? E ovo bi totalno offtoopic. Sorry
Kako može da bude off kad se tiče igre kojoj je posvećena tema?:)
Pa, ono, kao... Radi, ali pogledaj kako (http://www.sk.rs/forum/showpost.php?p=806968&postcount=41). :D
Bio sam na jednom forumu gde su ljudi male medili što se tiče emulacije igara na WINE-u, tako da nisam navikao. Inače i ja želim da probam da poteram Arcanum na WINE-u, tako se ne bi morao stalno prebacivati u Win.
@Ketchua
Koji distro korsitiš?
Ubuntu 9.04 šesetčetvorobitni... Znaš kako, ja zapravo nisam instalirao Arcanum, nego sam ga dobio već instaliranog, pa tako narezanog. Ali, probaću da instaliram ovih dana, pa javljam kako je prošlo...
Ajd javi, ja sam na Archu isto 64 bit. Wine mi jede živce, svaki puta kada sam nešto hteo igrati nije htelo. Pa sam odustao od toga.
Red Dragon
27.6.2009, 20:31
E, mozda pruzim priliku i Arcanumu da ga zavrsim. Imam samo par pitanja:
- Probacu da odigram sa mageom. Da li je Elf sa backgroundom Sheltered Childhood dobar izbor. Jeste da je STR tada 1, ali dobija bonuse pogodne za maga, a pratioci mogu da sluze kao nosaci :D
- Pretpostavljam da se ne mogu izuciti sve skole magije. Da li su summon magije korisne? Mislio sam da idem na Black Necromantic, Nature, Summoning...
- Da li uopste ima efekta conjure spirit kroz igru?
- Da li negde mogu da vidim svoj alignment?
- Da li je za dijaloge bitnija Charisma ili Persuasion?
Harizma je bitnja za pratioce, a persuazija za razgovor... Koliko sam čuo (a ja sam prešao sa tehnologom), Black Necromantic je overpowered...
Red Dragon
27.6.2009, 20:39
Harizma je bitnja za pratioce, a persuazija za razgovor... Koliko sam čuo (a ja sam prešao sa tehnologom), Black Necromantic je overpowered...
A koliko su bitni i korisni pratioci u odnosu na, recimo Fallout (naravno, mislim na starije)?
Ja sam stekao utisak da su neophodni... Mislim, bez Virgila (healer) i Sogg-a (tank) bi mi igra bila mnogo, mnogo teža... Ali opet, ja sam bio tehnolog, koristio puške, i kroz celu igru nisam obukao armor, nego sam nosio crveni frak....:D
Lokigodofirendlies
27.6.2009, 20:52
@Crveno Zmajce
Meh, dobri su to bonusi ali ja bih pre isao na Debutante, zbog bonusa na Beaauty i Charismu. Ili na Sold Your Soul... zato sto je cool.
Sumon je veoma efikasan, ali je Conveyance obavezan zbog kasnijeg teleporta. Inace gotovo svaku borbu na Normal mozes da zavrsis sa Harm ili Disintegrate, a sve ostalo dodaje flavour. A Conjure spirit se pojavljuje pa, par puta.
A za Charismu i Persuasion ne znam ali ne mozes da maxujes Pers. bez Charisme tako da su podjednako vazni?
Po meni su pratioci prilicno beskorisni jer ti kradu XP, nemaju nista pametno da kazu niti imaju interesantne questove...
@Ketchua
Ja posle predjene igre sa Magom i Techno Ratnikom sad igram sa slicnim bulidom samo sto sam uzeo Elektriku zbog onog super prstenja i Spektometra i ne da je gadno...
Sve zavisi kako igraš, a Arcanum omogućava da igraš šta god želiš. Hoćeš li ići sam pa dozivati 2 ogre destroyera ili voditi 2 mehanička pauka, ili ćeš ići sa celim čoporom pratilaca (ja imam običaj da svaki put kad igram vodim max broj, a to je mislim 5 ili 6, zaboravih) ili ćeš biti kockar, ili možda melee vitez bez magije i tehnologije, ili lopov / magični lopov / tehno lopov (recimo za lopove ima ceo subset misija u svakom gradu i dok se ne igra kao lopov propusti se bar 10-20% igre) ... Uostalom, trojku su osnovali i vodili Cain i ekipa koja je izmislila Fallout, jbg :)
Ja zaključavam ovu temu dok ne osposobim Arcanum i WINE u kombinaciji. Počinjem da balavim...:D
Loki: To ti kažem, mađije su precenjene.:)
Lokigodofirendlies
27.6.2009, 21:15
Uostalom, trojku su osnovali i vodili Cain i ekipa koja je izmislila Fallout, jbg :)
I skoro da su ga nadmasili. Samo da je borba ostala kao u Fallout-u, i ubaceno malo sarolikosti u NPC-ove, i jos truncica onog crnog humora...
Inace ispravite me ako gresim, ali zar nije ova mehanika sklapanja item-a bila predvidjena za pravi Fallout 3?
Sory za OT.
@Ketchua
Ne, melee warrior sa heavy armor-om je zaista precenjen...
A koliko su bitni i korisni pratioci u odnosu na, recimo Fallout (naravno, mislim na starije)?
Можеш Аркејнум да пређеш како оћеш. Једном приликом сам само са Огреом (str/end/dex, meele/dodge и 1 int/cha:kreza: ) прешао целу игру за мање од дан. Додуше то ми је био неки седми и по пут да је играм.:D
Ценим да је то у Фолауту мало заје*аније.
Bas mi je drago sto vidim da je u zadnje vreme ova tema veoma aktivna i da arcanum ima dosta ljubitelja. Izgleda da sam stekao pogresan i los utisak da je ova igra, koja je pravo remek delo za sva vremena, odavno zaboravljena i odbacena.
Loki: Pa dobro, tenk sa hevi armorem je uvek precenjen (da me čuje šrafko, dušu bi mi izvadio:D).
Red: Odbačena? Zaboravljena? Očekuj kamenovanje od Eniaroyah-a i Wojtek-a...:D Pravi biseri se ne zaboravljaju.
Bez imalo preterivanja mogu reci da mi je Arcanum definitivno jedna od najboljih igara i da sam veliki postovalac.
Stvar je u tome sto sam sa mnogima diskutovao o arcanumu i vecina njih su ''obicni'' gamer-i, koji nisu sposobni da prepoznaju prave vrednosti i sve sto nije kanter, nfspeed ili gta ih smara... Upravo sam zbog takvih sam stekao pogresan utisak da je igra nasiroko odbacena i zaboravljena.
Izgleda da sam stekao pogresan i los utisak da je ova igra, koja je pravo remek delo za sva vremena, odavno zaboravljena i odbacena.
Sad da je Ilija64 ovde... ali je tamo, a reću mu ja šta si rekao :dedica: :dzavo:
Kako samo hulite na tenkove, to je čudo jedno :kreza: Da se radi o jednoj drugoj igri, Boo bi se do sada gostio vašim očnim jabučicama :p
Čisto da se zna - mene su ovde magovi (po običaju) smorili. Harm je bio OK, posle je došao Disintegrate, ali to je uništavalo i potencijalni loot. Plus, morao sam da se odmaram svaki čas. Teleport je bio jako zgodan, ali džaba.
Ali su se zato moj half-orc melee technologist + Pyro Axe pokazali kao jako dobar combo :cool:
Pazite, Arcanum je takva igra da posle 45. nivoa svako, šta god igrao, postaje tenk. Ako je cela družina lvl 50 i pokupite najviši blesing u Vendigrothu (a čak i bez njega), tenk će biti i mag i lopov i paja patak, jer niko ne može da ga pipne šta god koristio... Ali treba doći do tog nivoa :D
Pazite, Arcanum je takva igra da posle 45. nivoa svako, šta god igrao, postaje tenk. Ako je cela družina lvl 50 i pokupite najviši blesing u Vendigrothu (a čak i bez njega), tenk će biti i mag i lopov i paja patak, jer niko ne može da ga pipne šta god koristio... Ali treba doći do tog nivoa :D
Први пут кад сам играо, ишао сам само на charismu и persuasion, нисам имао ниш конкретно за борбу, па је и онај ејлинг вулф могао да ме искасапи на 40. лвл (са тим левелом сам и завршио игру углавном зато што никог нисам ни пипнуо, већ је све радила екипица.:))
LoshMeeBre
29.6.2009, 17:34
Od ovolike price, nalozio sam se da igram ponovo :P Prvi put sam projurio kao mag, sad pikam polako kao thief sa beauty 2 :D
Equilibrium
29.6.2009, 20:44
Ruzan ko lopov :kreza:
I meni polazi voda na usta, pa cu verovatno i pokusati da nadjem vremena da obrnem ovo cudo jos jednom, do sad nikad nisam isao previse u tehnologiju pa bi sad mogao da probam...
Jel neko uspeo da otvorio ona vrata i ode kod davno izgubljene vrste patuljaka?:icon_stud
Nasao sam nacrte za kljuc na onom ostrvu i nekako sklopio kljuc, ali nisam uspeo da otvorim vrata. Jel neki bug ili sta?:icon_scra
Definitivno nije bug:
Nađeš neki mlogo dobar dwarf armor, a ako vodiš Magnusa, on skonta da je naslednik vladara tog klana, i onda malko patetiše.:D
Ali ne znam u čemu je problem...
Jel' neko zna sta se nalazi u onom starom zakljucanom sefu, koji se nalazi pored lobanje onog velikog zmaja,u Tarantu u nekom prirodnjackom muzeju?
Jel neko uspeo da otvorio ona vrata i ode kod davno izgubljene vrste patuljaka?:icon_stud
Nasao sam nacrte za kljuc na onom ostrvu i nekako sklopio kljuc, ali nisam uspeo da otvorim vrata. Jel neki bug ili sta?:icon_scra
Da, ali moraš biti siguran da si kod pravih vrata. Ti patuljci su levo od Taranta, u onim planinama negde iznad Prolaza istok-zapad kroz planine... Mnogo iznad, ali...
Jel' neko zna sta se nalazi u onom starom zakljucanom sefu, koji se nalazi pored lobanje onog velikog zmaja,u Tarantu u nekom prirodnjackom muzeju?
Koliko se secam :icon_scra tu ti treba stakleni kljuc (ili gresim, vise se ne secam) da bi otvorio sef, a sta se nalazi unutra nikada nisam saznao. Ja sam ludom Virgilu dao taj kljuc i on ga izgubio, a ja nisam stigao da pogledam u sef :rofl: Mozda mozes da probas, ako igras lopova sa lockpickom i ako si master, ali mislim da neces ni tada moci. Ne znam da li moze sa unlock cantrip magijom, jer sam ja igrao samo sa tehnicarem, nikada sa Mandrakom :). Neki sefovi i vrata se otvaraju samo sa njihovim kljucevima. To ti je isto kao kod wheel klana (za ulaz moraš imati samo katehorn cvike, jer bez njih ne možeš da "detektuješ vrata")
Šta mi treba da poskidam pre otiskivanja u avanturu? Oficijelni 1.0.7.4 patch i neoficijelni v081229? Šta donosi uopšte taj neoficijelni patch?
Šta mi treba da poskidam pre otiskivanja u avanturu? Oficijelni 1.0.7.4 patch i neoficijelni v081229? Šta donosi uopšte taj neoficijelni patch?
http://www.gamebanshee.com/news/static/EkFpZVEVEkldZsBcwv.php
http://www.terra-arcanum.com/index.php
Opet ja kao kromanjonac: dovoljan je poslednji oficijelni, neoficijeni menja sadržaj, bla, bla... Ja sa oficijelnim nisam nailazio na probleme koje je Drog "ispravio", kao ni Eniaroyah, koji je igru prešao oko 125 puta...:D
^^ To sam hteo da čujem, jer ni za Bloodlines nisam hteo da koristim unoffical pečeve.
Dark Wanderer
15.8.2009, 6:00
Taj sef je u sustini vezan za istragu jednog klana patuljaka, interesantan quest, da ne dajem spoiler ovde, ako te stvarno zanima, a nisi se detaljno upustio u igru, tu je walkthrough na gamebanshee.
Inace, slazem se sa svim pozitivnim komentarima igre, bez obzira na nedostatke i bugove, igra se potpuno uvuce RPG igara koje sam igrao. A i grafika nije bila toliko strasna u vrijeme kad je igra izasla.
crazy_chicken
4.9.2009, 2:48
Ljudi, izvinjavam se sto tek tako upadam u temu, ali mnogo puta sam pocinjao arcanum i nikada ga nisam zavrsio sto me je jelo celog zivota. Sada, kada sam dobio novi kompjuter, instalirao sam ga ponovo, i ponovo se odusevio. Odlucio sam da pratim put summoner pregovaraca, tako da mi se cini da dosta sporije levelujem nego pre, verovatno zato sto vecinu bitaka dobija dzhukela i ogre guardian.
Bilo kako bilo, imam mali problem sa igrom. Naime, igram je na visti, i iako sam ukljucio compatibilty mode za xp, igra dosta lose radi. Posle nekog vremena pocne bukvalno da se vuce, sve secka, koci, a kuleri na laptopu pocinju da vriste kao kada sam ukljucio crysis onomad. Nemam taj neoficijalni patch, imam neki town maps, hi resoultion, i onaj obicni, 1.7.0.4 valjda.
Znate li mozda u cemu je problem. Koristim vistu home premium inace, 32bit
Problem je za početak u Windowsovim memory leak-ovima. Ali to ne možeš da središ. Moguće da te neki proces iz pozadine zeza. Nemam pojma, ja Vistu nisam mnogo pipao... Nije do peča, to je sigurno. Probaj compatability za neki stariji sistem.
Jok. Meni se vučenje nije dešavalo ni na P2 333Mhz 192 RAM, kamo li sad. A pre pre pre sam igrao bez ikakvih patcheva...
Možda je do tih dodataka, Hi-res mape jedu memoriju, a Vista je, što reče čika-moderator, svoja priča...
Naime, igram je na visti, i iako sam ukljucio compatibilty mode za xp, igra dosta lose radi. Posle nekog vremena pocne bukvalno da se vuce, sve secka, koci....Koristim vistu home premium inace, 32bit
...Možda je do tih dodataka, Hi-res mape jedu memoriju, a Vista je, što reče čika-moderator, svoja priča...
Nije ti zbog Viste - ja je igram na Vista x64 bez ikakvih problema.
Bez uključenog compatibilty mode i samo sa official patches (sve sam stavljao pojedinačno do v1.0.7.4 i ako je možda dovoljan samo zadnji) - i nisam stavljao nikakve modove i "budženja" i ako ih imam.
Probaj sa isklučivanjem jednog cpu jezgra u task manageru (desni klik na .exe igre pa Set Affinity)...ko zna....a imaš i tri različita (khm,khm,khm) pa probaj neki drugi...ko zna...
crazy_chicken
4.9.2009, 15:33
Za pocetak cu pokusati sa reinstalacijom od korena, i ubacicu samo hi res patch pored oficijelnog.(preterano ruzno izgleda na laptopu kada je rezolucija zakucana na 800x600, a 17,1 je dijagonala)
Ako se i tada bude vuklo, pokusacu to sa jezgrom.
Hvala vam na pomoci
preterano ruzno izgleda na laptopu kada je rezolucija zakucana na 800x600, a 17,1 je dijagonala
Stvarno? Uvrnuto, meni je na 20" wide izgledalo isto lepo kao i na 15" CRT... Mora da je stvar u mojoj opsednutosti samim sistemom i igrom, i nedostatkom "graphic wh*" perka :kreza:
Šalim se, svako ima svoju granicu tolerancije ispod koje ne prihvata grafiku. Za mene su to NES igre... mada nemam ništa ni protiv većine arkada. Bolja zabava nego 90% naslova izašlih posle 2000. godine :boodala:
...preterano ruzno izgleda na laptopu kada je rezolucija zakucana na 800x600, a 17,1 je dijagonala...
Stvar ukusa,ja i ne obaćam pažnju vremenom toliko na grafiku.
Meni ne smeta u fullscreen na 22" wide.Kad se udubim - jbo grafiku,daj priču :)
I u opšte - ne samo kod Arcanum-a - ni u jednoj igri koja ima dobru priču i atmosferu ne smeta mi grafika koliko god stara,zastarela,šta već.....ali kad nema dobru priču i atmosferu, onda tražim i dlaku u jajetu i smeta mi sve :mad:
crazy_chicken
5.9.2009, 18:53
Razumem za grafiku, ali koriscenjem vece rezolucije jednostavno vise stvari stane na ekran, ne moram da skrolujem. Nisam bas od ove skole mladih gejmera koji ne znaju nista drugo osim GTA, tako da mi grafika nikako nije primarna, hell, igrao sam arcanum prvi put na kompjuteru koji je imao 500 mhz i koji je bio azdaha u to vreme.
Anw, da se vratim na temu. Instalirao sam ga na drugom kompjuteru na kojem je jos gore radila, a tamo cak ni resolution patch nisam instalirao. Clean install i 1.7.0.4 i nista drugo. Prsavam. Tipujem da je problem u saveu koji stalno dokopiravam. Mozda je on corrupted tim hi res *****ima (ups!) pa zakucava. Mislite li da to moze da bude problem ? Nije valjda da cu morati da pocinjem celu igru iz pocetka ?
A sto ne probas ispocetka pa vidis kako radi??? Onda ces znati da li je do save-a, idi sistemom eliminacije...
Vidiš, saveovi u takvim slučajevima (moding on/off) obično budu nekompatibilni.
E ovo me iznerviralo kao nikada, ne radi Healing jacket. A treba mi kao beduinu kamila. Imam baterija komion jedan u invertaru ali neće i neće. Ima li neko rešenje???
High life
12.9.2009, 16:26
Ovo moze zucati pateticno ali, RPGovi gde je igrac imao toliku slobodu kao u Arcanumu (a uz njega i BG, Icewind Dale, Planescape) se vise ne prave. Boze hvala ti na Infinity endzinu...
Ovo moze zucati pateticno ali, RPGovi gde je igrac imao toliku slobodu kao u Arcanumu (a uz njega i BG, Icewind Dale, Planescape) se vise ne prave. Boze hvala ti na Infinity endzinu...
Arcanum nije rađen u Infinity endžinu, možda bi bio manje bagovit da jeste. Ali stoji da su ti RPGovi koje spominješ fenomenalni. Od tih (za mene) zlatnih godina postaju sve zaglupljeniji, čak i kad ih radi ista firma (Bioware). A i više nema Troike, Black Isle, otišo je svak' ko valja. Jedino me je Witcher pošteno zarazio od novijih igara.
E ovo me iznerviralo kao nikada, ne radi Healing jacket. A treba mi kao beduinu kamila. Imam baterija komion jedan u invertaru ali neće i neće. Ima li neko rešenje???
I meni ponekad zatrokira, ali obično skript proradi pre ili kasnije. Probaj da restartuješ igru, preobučeš jaknu, napraviš novu, dodaš ili oduzmeš baterije u inventar...
Opet ja kao kromanjonac: dovoljan je poslednji oficijelni, neoficijeni menja sadržaj, bla, bla... Ja sa oficijelnim nisam nailazio na probleme koje je Drog "ispravio", kao ni Eniaroyah, koji je igru prešao oko 125 puta...
Sa oficijelnim pečom Arcanum je igriv, ali sve što neoficijelni radi je ispravljanje (na bolje), sve suštinske izmene su odvojene. Nemo' da grešiš dušu ;) Uostalom postoji lista ispravki, na njoj ne vidim ništa što bih zamerio.
Odvojene? Zašto sam ja ubeđen da su zajedno sa bugfixevima? U svakom slučaju, ja nemah problema bez njega, a ne dam da mi neko menja sadržaj.:D
Da, ovo za Bioware je živa istina. Nijedna njihova igra posle Baldura mi se nije pošteno svidela.
Grey Warden
15.12.2009, 17:05
Sad sam instalirao ovo cudo i uopste se ne snalazim.Da li je moguce da trcim sve vreme(kad kliknem na neki idem,moj lik trci,a kad kliknem na zemlju,on ide polako)?Sta je bolje tehnoligija ili magije i kako funkcionise mehanika igre?:)
Opusti se, funkcioniše kako god hoćeš. Moj ti je savet da uključiš potezne borbe, i da sam leveluješ likove za razliku od nekih... Sve ostalo će doći samo od sebe ako budeš detaljno pregledao svaku lokaciju i okrenuo svaki kamen... Razgovaraj sa Virgilom, prati priču, mada i ne moraš - akcenat je na slobodi.
A kako svaki zadatak možeš da pređeš na više načina, nema zaglavljivanja nikad.
zone2403
15.12.2009, 18:01
U opcijama imas podesavanje da li zelis da ti lik stalno trci ili ne.
I naravno, ako hoćeš da se informišeš o igri, Terra Arcanum (http://www.terra-arcanum.com/) je nezaobilazna stanica.
Miki1987
26.12.2009, 19:53
Људи моји како је ово добра и комплексна игра :tapsh:
Играо сам је први пут још пре 5 година али некако безвезе и површно и зато ми је била доста тешка, али ова игра једноставно тражи дубље разумевање свих зависности и пажљиво инвестирање поена после сваког левела.
Пошто увек играм са технолошким ликом, јер је то оно што ову игру највише и одваја од осталих сличних, много ми је помогла она фора са напитком за интелигенцију и буџење технолошких грана без инвестирања поена у интелигенцију :kreza:
На многим форумима говоре људима да је Ватрено оружје лоше избалансирано тј. да су магије и меле јачи, е па ЛАЖУ ;) сасвим пристојно може да се игра и са пуцама.
Тек сам скоро сазнао да може и да се поседује брод, али треба издвојити 50.000 људи моји то су велике паре.
Од перцепције зависи колико можеш да скролујеш екран, е то се зове реалност :)
Red Wing
26.12.2009, 20:45
Mozes i da dobijes besplatno brod... Treba da ispunis questove od nekog mrtvog pirata, kostura, Stringi Petea ili kako se vec zove ili da ga ubijes (sto je veoma tesko jel summonuje na desetine undeadova sa 50lvl)...
draske73
28.12.2009, 11:21
"Drog has released a new version 091225 of his unofficial patch (http://rpgcodex.net/phpBB/viewtopic.php?t=39612) as a Christmas gift for the Arcanum fans...this version has many bug fixes, including a number of engine fixes/tweaks. It even fixes a few very annoying critical bugs (e.g. Virgil not dying at the Sobbing Onion)."
http://www.rpgwatch.com/#14085
Mozes i da dobijes besplatno brod... Treba da ispunis questove od nekog mrtvog pirata, kostura, Stringi Petea ili kako se vec zove ili da ga ubijes (sto je veoma tesko jel summonuje na desetine undeadova sa 50lvl)...
Ja sam ga jedva ubio prvi put, samo da bih skontao da 1.0 verzija igre ima bug i kormilo ostane zaglavljeno i ne možeš da koristiš brod... Onda sam morao da loadujem i radim njegove zadatke, ali to je ispalo 100x zanimljivije :)
Naravno, ako je neko dobar kockar, može i da osvoji brod u onoj mornarskoj kafani... Arcanum nudi sto puteva do Rima ;)
Da li radi igra i na windows 7,a ako ne sta je potrebno da bi radila?
Grey Warden
8.1.2010, 18:32
Da li radi igra i na windows 7,a ako ne sta je potrebno da bi radila?
Radi normalno na windows 7.
Nece da je pokrene,samo stoji na desktopu ko da nista nije bilo...
I posle patcha isto...
Ako igras na win7 probaj da pokrenes igru kao administrator (desni click na ikonicu, pa run as administrator). Solidan broj starijih igara nece da radi bez toga, ali kad ih tako pokrenes rade odlicno
D.J.Quimby
6.2.2010, 17:19
Igra je dostupna na GoG-u, 6$ za ovo remek delo je simbolicna cifra.
Stvarno mi nije trebao onakav opsi Arcanuma na Igrorami (http://www.igrorama.com/2010/04/arcanum-of-steamworks-and-magick.html) koji te tjera da ga instaliraš i igraš u situaciji kad nemam vremena da igram bilo šta :)
Kako bi to izgledalo na 24" monitoru? To me malo brine.
Igrao sam ga onog ljeta čim je izašao ali nisam završio, nisam možda odigrao ni pola, naišle obaveze i tako to. Jel' treba puno vremena da se pređe? Da li je duži od recimo Gothic 3?
U opisu na Igrorami su dati linkovi za tri fajla, jedan je HiRes patch, a šta je ovaj UAP081229.exe, oficijelni ili neoficijelni patch? I tu je još jedan veći fajl HQ_Townmaps.exe koji pretpostavljam da daje nešto kvalitetniju grafiku? Da li je to sve što je potrebno za igranje? Postoji li pravilan redoslijed instaliranja ovih dodataka?
Treba puno vremena, ali mislim manje od G3.
U opisu na Igrorami su dati linkovi za tri fajla, jedan je HiRes patch, a šta je ovaj UAP081229.exe, oficijelni ili neoficijelni patch? I tu je još jedan veći fajl HQ_Townmaps.exe koji pretpostavljam da daje nešto kvalitetniju grafiku? Da li je to sve što je potrebno za igranje? Postoji li pravilan redoslijed instaliranja ovih dodataka?
Nezvanični, ali prilikom instalacije označiš da instalira samo zakrpe a ne i promene i onda je OK. Redosled je taj kojim su linkovani. Poslednji screenshot prikazuje 1680x1050 rezu da možeš da vidiš šta ta 3 patcha rade.
Poz.
Imao sam nekih problema na početku, igra se prvi put startala ali nakon toga je padala kod učitavanja, nije pomoglo ni uninstaliranje HiRes patcha, ali evo danas kad sam ga instalirao radi. Imao sa problem sa kursorom, zbrljan je, kao da pokupi malo pozadine sa ekrana. Sad sam googlao i vidio da se može staviti -doublebuffer u target na shotcutu ali to nije pomoglo pa je neko rekao da dodavanje -no3d rješava taj problem i sad stvarno izgleda kako treba.
Desi mi se da ono pomjeranje na mapi ne radi kako treba, u koji god smjer da kliknem da pomjeri mapu on ide prema jugo-istoku.
Prozori za mapu, inventar, logove su mali, u većini slučajeva ne smeta samo što se na onoj kompletnoj mapi svijeta gotovo ništa jasno ne vidi jer je mala.
posto sam i ja pre nedelju dana krenuo da igram igru opet,evo ti sta sam sve instalirao i nasao na netu i igra radi super,mislim da koristim rezoluciju 1440x900,posto je na 1680x1050 ipak presitno.
http://img111.imageshack.us/img111/2766/arcv.jpg
nadji sve to i nemas brige ;)
ako ne znas kojim redosledom,evo ovako:
naravno prvo ide igra,oficijelni patch,medicina,neoficijelni patch i onda svi redom dodaci,svejedno je koji je redosled dodataka.
z.
Zar neoficijelni patch ne skida CD check, eliminišući potrebu za krekom nakon 1.0.7.4?
Neoficijelni patch skida CD check.
Šta je to "High resolution"?
Ovaj "High quality townmaps" daje bolju grafiku na mapi u gradovima, ili šta? Šta god da je to sam stavio. Ima i onaj neki exe koji ubaci mp3 muziku koja je kao kvalitetnija od originalne.
pa dobro,eto jos bolje,ja se nisam informisao oko toga,nego idem uvek na siguricu :)
inace je igra zaista zakon,igram je dok killap ne sredi fallout 2 bagove,posto su slicne igre,na veoma slican nacin izvodjenja,samo u razlicito vreme :)
pa high resolution,samo ti ime kaze,velika rezolucija,mozes da biras apsolutno koju hoces rezoluciju.
snacices se,samo skini,procitaj readme veoma pazljivo i onda polako podesavas rezoluciju.
Da li je ovo (http://www.shsforums.net/topic/33528-arcanum-unofficial-patch-extras/?) sve što mi treba od neoficijelnih patcheva, fixeva i sličnog? Koliko vidim na GOG-u Arcanum bi trebao da radi na Win7 x 64? Sad ga prodaju za $4.19 (http://www.gog.com/en/gamecard/arcanum_of_steamworks_and_magick_obscura) pa razmišljam da ga kupim, igrao sam ga djelimično davno (čim je izašla) a vjerujem da je dosta dobra, bila je u onom dijelu koji sam igrao ali ne znam koliki procenat sam prešao, došao sam kod nekih patuljaka u Wheel Clan, sad gledam neku Arcanum mapu, ima tu puno puno lokacija na kojima nisam bio, izgleda da nisam prešao ni 20% igre :kreza:
Zato me zanima šta mi sve od tih fixeva i patcheva treba a da radi sa GOG verzijom igre.
GOG instalira sve pečeve i fixeve umesto tebe, najverovatnije će ti trebati samo widescreen patch.
Nisam siguran, bar mi ne djeluje da je tako sa Planescape Torment koji sam nekidan kupio i sada instalirao. Na GOG-u su čak napravili Planescape: Torment mods guide (http://www.gog.com/en/news/mod_spotlight_planescape_torment_mods_guide/) sa linkovima ka tim patchevima i fixevima, jer nisu došli uz samu igru.
Pa u slučaju PST-a, ti fixevi su većinom oni koje će svako namestiti drugačije (rezolucija, veličina slova...), tako da nema smisla da GOG nekom nameće svoja podešavanja.
GOG instalira one pečeve koji su neophodni za normalno igranje igre, za neobavezne fixeve pročešljaj ovu temu (http://www.gog.com/en/forum/arcanum_of_steamworks_and_magick_obscura/what_patches_should_i_install_on_a_fresh_gog_insta ll/page1).
Da, i mislio sam na neoficijelne patcheve i fixeve, hvala, pogledaću tu temu.
Šta radi High quality music pack (MP3)? Koja je razlika u odnosu na originalnu muziku?
Slušaš muziku u daleko većem kvalitetu. Naravno, ako imaš neke kineske zvučnike to ti ne znači ništa... :D
Ljudi moji, ne mogu da verujem da celih godinu dana niko nije pisao na ovoj temi. A baš sam se pitao gde je, gde je, kad ono na 4. strani.
Elem, mene je Arcanum prijatno iznenadio, s obzirom na različite kritike (pola ih kaže da ne valja, pola je dižu u nebesa). Nakon skorijeg prelaska, mogu samo da se pridružim onoj drugoj polovini. Igra ubija.
Nije da nema svoje mane, daleko od toga. Borbeni sistem je mogao biti bolji, a i lokacije su često blede, jer u gradu/selu imaš 2 side-questa i main i to je to, mada je igra dovoljno duga i takva kakva je.
Priča mi se dosta svidela. Kako je dobar osećaj kada u pola noći čitaš knjigu o mračnim vilovnjacima, onda ideš kod njih, kad otkrivaš (konačno!) istinu o BMC, kad otkriješ da je gospodin Nasrudin živ, kada otkriješ pravog antagonistu. Divno.
Takođe me iznenadio glavni negativac. Neću otkrivati ko je, ali me je tako iznenadio. Očekivao sam bezveze "epsku" borbu sa Arronaxom - dobio sam nešto mnogo lepše. Kao da mogu da razumem negativca. Toliko je rekao o sebi samo u tih 5 minuta.
Umetnost.
Nash Knight
8.1.2012, 2:49
Spojleri su ti se malo uz*ebali.
Mene je najviše oduševilo to što ti igra od samog početka suptilno nagoveštava ko je pravi negativac, kada sam na kraju otkrio osećao sam se jako glupo :boodala:
Arcanum ima dosta nedostataka, ali oni nestaju u senci svih pozitivnih stvari tako da na kraju potpuno zaboraviš na njih. Istina, jedan od najboljih RPG-eva na svetu.
Pozdrav svim stimpankerima, i pazite se plavih zečeva :)
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.