Prikaži potpunu verziju : Molim vas pomozite, hitno je! [crk'o hard]
Molim vas ljudi pomozite, ja sam neiskusan kompjuteras!
Hard disk od 80 GB mi je crkao a u servisu mi kazu da je "otisla elektronika"...
Jel znate kako mogu da povratim podatke posto imam mnogo slika od deteta na njemu?
HVALA PUNO!
Da zamolis nekoga ko ima isti taj model i da on stavi njegovu elektroniku i pod uslovom da je sve ostalo ispravno,snimis podatke.Mozes i da odes u firmu koja se bavi iskljucivo tim poslom,ali oni mnogo deru...
Hvala Skols!
Jel znas ko to radi i posto?
nebojsa986
15.1.2008, 22:14
Ne znalazi u te firme, najjeftinija operacija je 7-8 hiljada, a to sto tebi treba da odrade je 15-16 hiljada i vecina ni ne garantuje uspesnost. Prvo utvrdi da li ti je hdd sigurno crkao, probaj na nekom drugom kompu da ga procitas, a i jeftinija opcija ti je da kupis nov hdd pa da prebacis elektroniku.
Ne znalazi u te firme, najjeftinija operacija je 7-8 hiljada, a to sto tebi treba da odrade je 15-16 hiljada i vecina ni ne garantuje uspesnost. Prvo utvrdi da li ti je hdd sigurno crkao, probaj na nekom drugom kompu da ga procitas, a i jeftinija opcija ti je da kupis nov hdd pa da prebacis elektroniku.
Dakle, i ja se slazem da treba definitivno utvrditi da li je hard disk crkao, probati taj hdd na jos par racunara, i ako je definitivno crkao, odrediti da li je elektronika ili mehanika (mada su cesci kvarovi mehanicke prirode). Sreca u nesreci je da je elektronika crkla, jer je dovoljno naci (posuditi ili kupiti) isti model hdd-a i privremeno zamjeniti elektroniku i problem rijesen :D
Odnesi taj hard u neki bolji kompjuterski servis, nemoj sam više ništa da čačkaš da se nešto ne zezne još gore. Kao što si već pročitao, ako je samo elektronika crkla, to će ti lako sediti u bilo kom servisu. Ako je mehanika....onda je to već mnogo ozbiljniji problem i izvlačenje podataka sa takvog harda je izuzetno skupo i malo je firmi koje to rade.
Mislim da je ovo vazna lekcija za sve forumashe. Obavezno bekapujte vashe bitne podatke na drugi HDD ili DVD medije.
A što samo za forumaše? ;)
A što samo za forumaše? ;)
Mislio sam na sve ljude koji dolaze na forum, ali da ne idem dalje u offtopic... :)
Koliko sa obavesten postoji firma koja se bavi povracanjem izgubljenog software-a...
http://www.sk.co.yu/2005/02/skse02.html cisto informativno ;)
http://www.datasolutions.co.yu/
Mozes najvise da puknes, za reparaciju oko 110e ukoliko je samo elektronski sklop crko...
Vladimir Majakovski
18.1.2008, 10:49
@salegl odakle si?
Najvaznije je biti siguran da je elektronika crkla. Jer kupiti HDD isti i ne napraviti nista je bez-veze. Najbolje je da nadjes nekog sa istim HDD i prebacis elektroniku. Ako je je do nje - sve je lakse posle...
No, imao si veliku srecu u nesreci ako ti je crkla elektronika na HDD.
Ja sam imao slicno iskustvo ali sam uspio na drugom kompu da izvucem podatke i HDD je posle toga potpuno "umro"...
Zar neće upropastiti ploče glavama ako isprobava hard sa pokvarenom elektronikom? Meni se to jednom desilo, pre par godina (izgorela elektronika) i ja sam par puta posle toga probao hard kod brata i sa drugim kablom kod mene. Kasnije sam čuo lupkanje i škljocanje, a lokalni serviser je odmah pretpostavio da sam hard palio POSLE crkavanja elektronike. Ispravite me, i njega, ako grešimo.
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.