PDA

Prikaži potpunu verziju : Web developing


SILENT HUNTER 232
10.1.2008, 20:29
Preporucite neke dobre ali free alate za izradu web strana>Nesto sto ce mi posluziti da napravim svoju web stranu,da je lako za rad i da nije komplikovano graf okruzenje.:icon_stud:icon_stud:icon_stud

NeonDragon
13.1.2008, 21:27
Najbolje se uci web dizajn tako sto odes u radnju, kupis knjige za html i css, dodjes kuci i pocnes da ucis uz notepad. Kada naucis html i css, mozes da predjes na napredne stvari, kao sto su php i mysql i eventualno xml.

To je problem kod novijih srpskih web dizajnera: malo njih zna css, svi rade sa tabelam (bljak) i koriste skupe alate samo za organizovanje tabela. Niko vise ne radi po standardima koje propisuje w3.org.

Ne kazem ja da moras da naucis html da bi pravio dobre strane, vec se strane kreirane po standardu vise cene, barem kod nekih ljudi. Ako ti bas treba neki free alat, poseti www.nvu.com, imas jako dobar alat za linux i windows.

Nenadbig
21.1.2008, 13:55
Pa za pocetnike dobar ti je Dreamweaver. takodje mozes da kombinujes i Flash i Fireworks. Mozes ga downloadovadti za dz. poz

Jenkiduduldu
21.1.2008, 18:44
To sto ti trazis apsolutno ne postoji. Jednostavno ne postoji graficko okruzenje za rad koj nije komplikovano, cak i Dreamweaver moze biti komplikovan ako ne poznajes HTML i CSS (govorim iz licnog iskustva). I ja sam probao prvo odmah da radim u ovakvim programima, pa sam vrlo brzo odustao. Moj kasniji povratak celoj stvari uspesno je prosao samo zahvaljujuci ucenju osnova (HTML i CSS, za pocetak, poseti http://www.w3schools.com/) . Stranice mozes praviti bez poznavanja icega u Frontpage-u (dolazi uz Windows), ali se apsolutno slazem sa NeonDragon-om.

Znaci, osnove :icon_stud, pa tek onda napredni graficki editori. Nema 'leba bez motike :dedica:, sto bi rek'o nas narod, i da znas da smo u pravu.

PDarko
21.1.2008, 23:51
To je problem kod novijih srpskih web dizajnera: malo njih zna css, svi rade sa tabelam (bljak) i koriste skupe alate samo za organizovanje tabela. Niko vise ne radi po standardima koje propisuje w3.org.

To ne rade samo srpski dizajneri. To rade svi. Pitanje je zašto to rade?
Pa ako pogledate učešće browsera na web tržištu videćete da IE i FF drže 85% (možda i više) tržišta. Svakom dizajneru je u interesu da njegovu prezentaciju vidi što više ljudi. Pošto ni IE ni FF ne podržavaju W3 standarde u potpunosti onda je jasno zašto developeri "brljaju" kod.

Da se vratim na temu. Ako hoćeš da praviš web strane kreni od linka koji je naveo Jenkiduduldu. Dovoljan ti je notepad, ali ti preporučujem neki drugi tekst editor koji ima mogućnost sintaksnog obeležavanja (npr. Notepad2 ili Notepad++). Takođe ti preporučujem da strane pišeš na XHTML-u.