Prikaži potpunu verziju : problemi sa switchom
Pokusavam da umrezim 4 kompa preko d-link DES-1005D switcha, ali ne uspevam. Povezao sam switch sa mreznim karticama i dodelio svima razlicite IP (192.168.0.1, 192.168.0.2....) ali kompovi ne vide jedan drugog, ne mogu da pingujem ni jedan od njih. Probao sam da koristim automatsko dodeljivanje adresa ali ni to nije pomoglo, probao sam straight i cross kablove ali rezultat ostaje isti, ne znam u cemu je problem :(
Pokusavam da umrezim 4 kompa preko d-link DES-1005D switcha, ali ne uspevam. Povezao sam switch sa mreznim karticama i dodelio svima razlicite IP (192.168.0.1, 192.168.0.2....) ali kompovi ne vide jedan drugog, ne mogu da pingujem ni jedan od njih. Probao sam da koristim automatsko dodeljivanje adresa ali ni to nije pomoglo, probao sam straight i cross kablove ali rezultat ostaje isti, ne znam u cemu je problem :(
Tu ti ne idu ukršteni, već obični UTP kablovi. Da li si siguran da je switch OK, da on radi.
Izgleda da se problem resio sam od sebe - povezao sam sada ponovo sve i ovoga puta mreza radi, nemogu svi da pinguju jedan drugog ali igre rade sto je vaznije, ne mogu da objasnim sta se desavalo pre :confused: . 3 kabla su obicna a 1 je cross i radi
Izgleda da se problem resio sam od sebe - povezao sam sada ponovo sve i ovoga puta mreza radi, nemogu svi da pinguju jedan drugog ali igre rade sto je vaznije, ne mogu da objasnim sta se desavalo pre :confused: . 3 kabla su obicna a 1 je cross i radi
cross kabal se koristi samo ako se računari direktno povezuju, ali ako kod tebe radi, ne diraj nista.
Imam ja taj isti switch i koristim crossover kablove - jer su mi ostali od ad-hoc povezivanja... I poručio bih stručnjacima da svi noviji svičevi (uključujući i ovaj) sami prepoznaju tip kabla i uopšte im ne smeta...
Ako se tako zabuni, najbolje rešenje je izvaditi sve kablove, isključiti ga iz napajanja, postaviti sve IP i DNS na auto, isključiti kompove, povezati sve, i paliti ih jedan po jedan... Da se sami podese...
Doduše, moj je iz prve proradio (adsl+pc1+pc2+prazna 2 mesta) i evo radi mesec dana 24/7 nije se ni ugrejao...
Da se sami podese? Ako staviš auto obtain, a u mreži nema DHCP servera, računar će jedno vreme "juriti" DHCP server, a nakon izvesnog vremena kada ga ne nađe, dodeliće sebi takozvanu APIPA (http://www.webopedia.com/TERM/A/APIPA.html) adresu i onda će se naravno posle tog izvesnog vremena računari videti u mreži.
Fora je što tokom tog izvesnog vremena tokom kog DHCP klijent ne nađe DHCP server, XP zna baš žestoko da zakuca ako se pokrene neki program koji koristi mrežne servise i "otkuca" se tek kada se dodeli APIPA adresa.
Dakle - ili DHCP server u mreži ili statična konfiguracija TCP/IP parametara.
Takođe, kada WinXP nije u domenu, zna da bude poprilično glup, tako da i nije loše nakon što podesiš statičke ip adrese da odeš na onaj Network setup wizzard.
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.