Prikaži potpunu verziju : Symbian Signing
Mnogi od vas sa S60 v3 telefonima(N73,N80,E61,E50-moj phone,6110...) naisli su na probleme sa instalacijom programa/igara bar jednom.
Ovde govorim o problemu sertifikata, to jest nepotpisane aplikacije.
Npr. Milioner srpski Symbian 9.1 Milika
Program se mora "Sign-ovati", to jest potpisati da bi radio, kao i mnogi drugi programi/igre.
Posto retko ko to zna da uradi, ja cu ovde okaciti slikovito uputstvo kako se to radi u par kratkih postova sa sve screenshot-ovima.
Ako moderatori dozvole okacicu i potrebne fajlove za taj postupak ovde(nisu piratski, to jest nelegalni).
Nije problem, ako je sve zaista legalno i ako su fajlovi dovoljno mali da se ne prekorači forumski limit u veličini.
Sve je legalno proverio sam i odradio sam celu proceduru. Ti alati su besplatni i dostpuni sa originalnog sajta i sluze za developere symbian aplikacija koji zele da svoje aplikacije signuju za odredjeni telefon.
Jedino sto je takodje neophodno da tu aplikaciju koju zelite da signujete sa svojim IMEI brojem prethodno platite jer ako je downloadujete sa nekog warez sajta ili rapidshare ili slicno koriscenjem te aplikacije a da niste platili krsite prava intelektualne svojine i to bi bila piraterija. Ako koristite besplatne symbian aplikacije koje signujete, nema nikakvih problema.
Jedino sto legalan proces signovanja se cesto koristi kada ljudi skinu neku igricu ili program koji mora da se potpise a da nisu platili pa ga signuju i koriste.
Bryan Fury
5.1.2008, 13:51
U 99.99% slučajeva se potpisuju krekovane aplikacije/igre, nisam još video besplatne aplikacije koe moraju da se potpišu, mada ne kažem da ne postoje. :)
RotateMe je free aplikacija i mora da se signuje, a ima ih jos dosta
Ali je Bryan Fury sasvim u pravu. Proces signovanja svi uglanvom koriste na krekovanim ili neovlasceno kopiranim igrama i programima.
Medjutim, nema stete da se ovde napise kako se to radi jer sama ta procedura je legalna. Osim toga mnogo ljudi u Srbiji ponekad koristi krek ili pirat ne iz obesti nego zato sto realno ne mogu da kupe neki program iz inostranstva jer recimo nema Pay Pal kod nas i slicno...
RotateMe,MilionerSymb9.1Srpski,FExplorerSymb9.1... Ima ih mnogo besplatnih koje se moraju signovati.
Prvo se registrujte na www.symbiansigned.com. Napomena:Ne mozete se registrovati sa public domain email adresama tipa gmail, yahoo, hotmail...
Stanje je takvo da bi se sprecilo ponovo navracanje nekog ko je signovao virus ili tako nesto.
Registrujte se sa nekom adresom koju vam je provajder dao tipa:@sezampro.net,@beotel.net ili tako nesto.
Kada ste se (uspesno) registrovali uradite download tool-a zvanog DevCertRequest Tool (evo link:http://www.dotsis.com/mobile_phone/attachment.php?attachmentid=89018&d=1187087322 ili potrazite sami posto se na dotsis-u morate registrovati da biste skinuli ovu alatku).Sada skinite ovo:http://www.dotsis.com/mobile_phone/attachment.php?attachmentid=89017&d=1187087322 (takodje na dotsis-u), to je skup alatki pod imenom BinSign koje ce vam trebati u procesu signing-a zajedno sa DevCertRequest Tool-om.
E sad da pocnemo. Pod pretpostavkom da ste instalirali DevCertRequest Tool(okacicu ga ovde kao attachement ipak) i skinuli BinSign(i to cu ovde okaciti)mozemo da krenemo.
1-Pokrenite DevCertRequest Tool(Symbian Developer Certificate Request)i kliknite na 3 tackice na kraju polja za upisivanje podataka i ukucajte ime certifikata koje biste zeleli(npr:certifikat.csr) i kliknite open i onda kliknite NEXT.
2-Cekirajte "No" pored ACS Pub ID available, zatim kliknite na 3 tackice pored polja Private Key file i ukucajte ime key fajla(npr:keyfajl.key) i kliknite Open, zatim kucajte 0000 u polje Private key file password i 0000 u polje Verify password. Kliknite NEXT.
3-Popunite trazene podatke i kliknite NEXT.
4-Kliknite Add da biste dodali sve mogucnosti certifikatu pa onda kliknite na 3 tacke pored polja IMEI(s), ukucajte svoj IMEI(saznaje se kucanjem *#06# na zeljenom mobilnom telefonu), kliknite ADD pa OK.Napomena:potpisana aplikacija ce raditi samo na telefonu na ciji je IMEI potpisana!
5-Kliknite FINISH, OK pa izadjite iz aplikacije.
6-Idite na SymbianSigned i ulogujte se. Idite na Tab MySymbianSigned pa sa leve strane link "Open Signed" pa "Request". Ukucajte kod sa slike i uploadujte fajl sa ekstenzijom ".csr" koji ste prethodno napravili(u mom slucaju "certifikat.csr"). Sacekajte malo pa DOWNLOAD-ujte ".cer" fajl koji se stvorio na SymbianSigned-u. Pokrenite aplikaciju SignSiS(ikonica telefon NGAGE) i izaberite odgovarajuce fajlove u odgovarajuca polja. Kliknite OK/SIGN i to je to.
Sve je to bilo korisno i tacno sto si napisao (svaka cast) ... ali to vise nije moguce ... nece onima koji nemaju Publisher ID da prave .cer fajlove , tj. na www.symbiansigned.com (http://www.symbiansigned.com/) ima sad neki Onlie servis koji od .SIS aplikacije koja nije podpisana pravi podpisanu za vas mob , samo jedan IMEI.
Ali major problem je sto nece sve aplikacije da odradi tj. imaju kao neki TestRange...
Uzgred danas sam se mucio celo jutro da to odradim za FExplorer i da to lepo instaliram na N73 :D ... ali gadno sam se ispalio...
Uzgred evo jos jednog malo slikovitijeg upustva http://www.gosymbian.com/forum/viewtopic.php?t=757
I da posle sam otkrio da taj Publisher ID moze da se kupi ... ali kosta 200$ . znaci treba nam 200 zelembaca samo da bi mogli da instaliramo obican freeware program , pa gde je tu logika ako je besplatan program onda ga mozes koristiti kako oces i kolko oces a ne da mi posle par meseci istekne rok trajanja ... Symbina OS gori od Microsoft i svi njihovih aplikacija zajedno :n-cc2:
ja imam problem da se registrujem na symbiansigned...naime koju god sifru da ukucam,uvek ali UVEK mi kaze "passwords doesnt match",a 100% sam siguran,i zilion puta sam unosio poptpuno iste sifre...da li neko zna u cemu je problem?
ja imam problem da se registrujem na symbiansigned...naime koju god sifru da ukucam,uvek ali UVEK mi kaze "passwords doesnt match",a 100% sam siguran,i zilion puta sam unosio poptpuno iste sifre...da li neko zna u cemu je problem?
I meni se isto dešavalo... Ali, uzeo sam acc od jednog drugara, i svejedno ne mogu da se signuju aplikacije... :o
NjegovaWisost
17.3.2008, 11:34
Meni isti taj milioner kada dođe do poslednjeg pitanja, kako god odgovoriš izlijeće iz njega:n-cc2:
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.