Prijavljivanje

Prikaži potpunu verziju : Mrtav pixel

tarmi
29.12.2007, 16:29
Da li postoji mogucnost da mrtav pixel proradi, mislim mozda je glupo pitanje ali ko ce ga sve znati sta se moze. Da li se necim moze da proradi? Nervira me do bola. Svetli zeleno i vidi se u filmovima i na crnoj podlozi, na beloj ne.
Monitor je Samsung 223bw. Sta vi kazete?

sharlo_03
29.12.2007, 16:31
Moze da proradi. Uzmi neku krpu ili sa rukavom od majice protrljaj oblast gde je pixel pa bi trebalo da proradi:ciao:

B@NE
29.12.2007, 16:35
Moze a i ne mora. Mrvi piksleli se javljaju najcesce u plavoj, crvenoj, zelenoj, sivoj, crnoj varijanti. Njih mozes da uklonis tako sto ces da pokusas krpon nekom da ih skines ili jos bolje da uzmes stapic za usi i lagano utrljavas oko tog mesta gde se nalazi mrtvac.

Mozes jos da probas da duze vreme ostavis jednu boju pozadine ili da se neprestano menjaju osnovne boje na ekrenu neki period.

I trece resenje koje bi izdvojio je program depixelizator koji pokazuje odlicne rezultate u neutralisanju mrtvaca sa ekrana.

Pozdrav

Partybreaker
29.12.2007, 16:46
Ovo sa krpom se praktikuje sa stuck pixelima i tada sigurno resava problem... Ja pokusavao na mom 206BW i nije uspelo... Tesko da ces problem mrtvog pixela resiti odmah da ti kazem, ali mozda ako ti se bas posreci uspes... Za krpu i razne programe koji "resavaju" ovaj problem sam znao, ali za menjanje pozadine nisam... Pogledaj i ovu temu, mozda nadjes nesto sto moze da ti pomogne http://www.sk.co.yu/forum/showthread.php?t=10119

zokocx
29.12.2007, 20:48
E a nemas mozda garanciju na 1 mrtav pixel? Ja sam moj dobavi direkt iz glavnog dobavljaca i imam garanciju na 1 mrtav pixel na milion pixela.
223BW ipak nije zgnj monitor a nije ni bas jeftin ... dobro drugo je ako si ga nabavio preko grane.

tarmi
29.12.2007, 22:43
Bio sam u servisu, ima garancija na 3 megapixela, probao sam sa softwerskim progamima za repair pixela i nista, nisam jos utrljavao i tome slicno. Cudi me sto je tacka zelena, tripujem se da moze da proradi.
Ako neko ima jos neku pomoc?

Partybreaker
30.12.2007, 1:15
Bio sam u servisu, ima garancija na 3 megapixela, probao sam sa softwerskim progamima za repair pixela i nista, nisam jos utrljavao i tome slicno. Cudi me sto je tacka zelena, tripujem se da moze da proradi.

Mislis tri mrtva pixela, a ne megapixela... :D

Za reklamaciju ti zavisi da li su mrtvi pixeli tamni ili svetli, pa u zavisnosti od toga ti kazu valjda ako su tamni onda moras da imas 4 komada, a ako su svetli 3 ili tako nesto... U svakom slucaju sa jednim mozes da okacis macku o rep. A to se i ja tripujem za moj mrtvi pixel da je zelen, ali sam uocio da nije jer se na beloj podlozi ne primecuje uopste, te sam zakljucio da je zbog velicine koja je cini mi se 0.28 mm emituje svetlost prividno svetlo - zelene boje... :icon_stud Privikni se, sta da ti kazem

Aljosa
30.12.2007, 10:40

Druze tarmi imam isti problem na istom monitoru a i pixel je iste boje.
Pokusavao sam sa krpom, stapicima, raznim programima za popravljanje pixela i nista nije uspelo. Jedno vreme i jeste ali to je bio samo jedan dan kada se on ponovo vratio i ostao do dan danas. Navikni se i nemoj se muciti i pokusavati da ga popravis.

sasha vukelic
30.12.2007, 13:50
ja sam imao zeleni pixel i nisam ga dirao... nakon oko mjesec dana je nestao sam od sebe

imam jedan crni mrtvi pixel i jos uvijek je prisutan :(

Ninoslav
30.12.2007, 14:03
Ja sam na mom LG1919S imao jedan plavi pixel u gornjoj desnoj cetvrtini ekrana.

Problem sam resio tako sto sam uzeo mekanu somotski krpu i istrljao to mesto... I nestao je.

Sad povremeno (svake 3-4 nedelje) se pojavi ali samo uzmem krpu i izmasiram ga.

Inace, nemojte se igrati sa pojmovima.

Ako je mrtav pixel, onda je vidljiv kao crn na beloj podlozi.
Ako je stuck pixel, onda je vidljiv kao zelen/crven/plav na crnoj podlozi.

Mrtvi pixeli se ne mogu oporaviti dok stuck mogu.

Imate sve o tome ovde > http://en.wikipedia.org/wiki/Dead_pixel

A ovde nekoliko saveta > http://www.wikihow.com/Fix-a-Stuck-Pixel-on-an-LCD-Monitor

Partybreaker
30.12.2007, 15:23
Sve je to lepo i hvala ti na linkovima, ali kako onda objasnjavas da ja koliko god da pokusavam, ne mogu da resim problem svetlog pixela... I masirao sam i koristio razan software i nista... Ako je svetli pixel kako ti kazes stuck pixel a ne dead, zasto onda nema resenja? Meni iskreno da ti kazem ne smeta mnogo, ali ako vec mogu da ga zakrpim sto da ne...

tarmi
30.12.2007, 15:28
Nisam se igrao pojmovima nego nisam znao koji je (stuck ili dead)
Probao sam i da trljam i JscreenFix sam drzao dugo ali nista. Ostaje mi nada da ce nestati posle odredjenog vremena.

zokocx
30.12.2007, 22:07
Jednostavno izlecenje (tj. odglavljivanje) stuck pixela nije moguce , znaci ili ti uspe i srecan si, ili jednostavno nemas srece i ma kolko se trudio i nista.
NAravno nikad nije na odmet pokusati resiti problem ali sta je tu je ... ti mrtvi pixeli su stvarno jedna od ozbiljnih mana TFT monitora. (zato sam se strasno dvoumio oko monitora)

Master Neo
30.12.2007, 22:45
Ili lepo uzmes i sje.es namerno jos 2-3 pixela i odneses u servis pokazes garanciju i dobijes nov :D

tarmi
30.12.2007, 22:54
Pre ovog monitora sam imao samsung 753s i u pocetku je imao jednu belu tackicu i mislio sam da ce ostati. Vremenom je nestala, da li je bio dead, stuck pixel ili sta vec ali se izlecilo. Sacekacu, pa daj boze da i ovo nestane.
Ili cu staviti crnu tackicu sa markerom da bar mogu da gledam filmove ko covek i crnu pozadinu u total commanderu i na desktopu i reseno. Izludeo sam, a ovako izgledam kad gledam u tu tacku:eek:

Freško
31.12.2007, 4:07
Na adresi http://www.jscreenfix.com/ se može pronaći Java Aplet koji može pomoću pri rešavanju problema sa "mrtvim" pikselima . Takođe na sajtu se mogu pronaći i saveti kako na neke druge načine pokušati uklanjanje "mrtvih" piksela ....

tarmi
2.1.2008, 14:14
Ne bih prerano da se radujem, ali ljudi nestao mi je stuck pixel. Probao sam sa Javom i drugim programima tog tipa ali nije uspevalo, drzao sam da rade po 8h.
Uzmem ja da trljam ko lud jedno pet minuta i postepeno nestade. Treba trljati u smeru clockwise. Da li ce se pojavljivati ponovo ne znam, ali bogu hvala nestade.

Partybreaker
2.1.2008, 14:47
:tapsh:
A jel ti bio iskljucen monitor za vreme trljanja? Sada kada vidim da je moguce probacu i ja sa mojim...

tarmi
2.1.2008, 16:44
Bio je, sto je cudo, ukljucen, smanjivao se postepeno trljanjem. Budi uporan treba oko 4-5minuta.

Branko035
2.1.2008, 23:39
Imas srece ;)
E da, na CRT monitorima nema mrtvih pixela, a to sto si ti imao je valjda normalno za SAMSUNGE (video sam ih nekoliko, 754S i 793S, kao i 700P valjda, isto to je bilo na njima)...

Nicolas
3.1.2008, 10:11
Ili lepo uzmes i sje.es namerno jos 2-3 pixela i odneses u servis pokazes garanciju i dobijes nov :D

E Neo Neo, pametno razmisljanje. :D

Kad smo vec kod toga, jel postoji nacin i za to?:kreza:

predsednik
7.1.2008, 20:31
I meni se pojavljuje stuck pixel s vremena na vreme (zelene boje). Skidam ga trljanjem, nekad hoce odmah da nestane a nekad treba biti uporan.

@Partybreaker
Jesi uspeo sa tvojim? Savet-probaj da lupkas po ekranu naravno blago, ne na sam pixel nego okolo njega u krugu od oko 7-8cm, to meni pomaze.

Renche
7.1.2008, 23:34
Meni se nije nijedan pojavio 3 godine imam Samsung 710v TFT

Partybreaker
9.1.2008, 23:32
I meni se pojavljuje stuck pixel s vremena na vreme (zelene boje). Skidam ga trljanjem, nekad hoce odmah da nestane a nekad treba biti uporan.

@Partybreaker
Jesi uspeo sa tvojim? Savet-probaj da lupkas po ekranu naravno blago, ne na sam pixel nego okolo njega u krugu od oko 7-8cm, to meni pomaze.

Nisam uspeo jer me posle 2-3 min trljanja smori da se trudim... Kada idem tvojom tehnikom on kao da pocne da bledi (ali samo na pocetku) i cim prestanem sa trljanjem, vrati se u prvobitno stanje...

predsednik
10.1.2008, 20:49
@Partybreaker To je fora, i meni je pocinjao da bledi, pa ponovo da svetli i tako dok se nije smanjio. Budi uporan, probaj iz vise puta.

vecabgd
29.1.2008, 21:01
citajuci ovo sto ste pisali, zato sto mi se na tek kupljenom monitoru pojavila plava tacka u donjem desnom delu, ja sam probala sa mekom tkaninom pre nekoliko minuta i samo je nestao. hvala na savetu :aplauz::n_klanja::alealeee:

enki
30.1.2008, 0:28
ljuudi to ok pomaze ali zna li neko kako je dobio taj pixel ?? sta je uzrok stvaranja mrtvih pixela i ima li neka zastita od tog ili jednostavno ako oce oce da pojavi ???

strajo
30.1.2008, 1:43
i kako mrtav PIXEL?! pa na rezolucijama se menjaju velichine pixela?! il' se varam?!

urke
30.1.2008, 9:02
i kako mrtav PIXEL?! pa na rezolucijama se menjaju velichine pixela?! il' se varam?!

Kod TFT-a svaki pixel ima svoju „ćeliju“. Zato ako ne staviš native rezoluciju, slika bude mutna (blurovane ivice objekata). Kad se kaže mrtav piksel, misli se na „ćeliju“ koja ne radi kako treba (jedna boja se ne pobuđuje, i druge kombinacije :)). Valjda?

gently
30.1.2008, 13:47
heheh...ja se malopre vratih nerfozan sa faxa i zafrljacih kljuceve na sto i odskovies i udarise moj samsung 931c i sada imam brtav beo pixel gde je udario kljuc:boodala:

worm4
1.8.2008, 16:37
Imam Samsung 720n, imam jedan, po definiciji wikipedije, ''hot pixel'' (uvek uključen, odnosno beo na crnoj pozadini) probaću nešto...

Shone_King
1.8.2008, 20:09
probaj da sa pamucnom krpom blago masiras taj deo gde je mrtav pixel

Freško
1.8.2008, 22:44
probaj da sa pamucnom krpom blago masiras taj deo gde je mrtav pixel

Postoji i druga pod varijanta a to je :

da pogledaš gde se piksel nalazi , zatim ugasiš monitor a da onda zatim na ugašen monitoor preko pamučne krpe pritisneš taj deo monitora gde se piksel nalazi i da tako pritisnut monitor upališ . to je takođe alternativni način za odglavljivanje piksela .

worm4
2.8.2008, 17:52
Probao sam sa DPT, onaj ''pixel exercizer'' ili šta je već, probaću sad sa ''fizičkom'' metodom.

worm4
2.8.2008, 17:56
probao sam sa pritisni-ugasi-upali, al neće, probaću da ga masiram sa krpicom, al koliko dugo? probao sam 30-ak sekundi, al izgleda da treba par minuta.

paulvandyk68
2.8.2008, 17:58
probao sam sa pritisni-ugasi-upali, al neće, probaću da ga masiram sa krpicom, al koliko dugo? probao sam 30-ak sekundi, al izgleda da treba par minuta.
Tesko ce biti nesto od masiranja. Na koliko mrtvih dobijas garanciju u slucaju tvog monitora?

gisadrag
11.12.2010, 20:14
ja imam jedan stuck pixel (to je onaj svetli,meni se manifestuje u desnom donjem delu ekrana,na crnoj pozadini,zelena tachkica) na novom laptopu.
chitao sam o tim pixelima,meni se pojavi taj pixel kada pritisnem monitor u blizini njega,isto tako se i otklanja.
ja sam uradio sledece,skinuo sam sa neta RIZONE PIXEL REPAIR 0.5.8.582
instalirao sam ga,smanjio taj prozorchic koji blinka samo na taj pixel,radio je jedno 3 sata,malo sam pamuchnom krpom masirao u tom delu,i mogu vam reci da posle 3 sata i kada pritisnem u tom delu monitora jedva se vidi taj pixel,ostavicu ovaj program da radi do sutra pa da vidim da li ce definitivno da se izgubi.
sve pohvale za ovaj program!

Emix
11.12.2010, 23:22
Meni se pre par dana pojavilo nesto, nemam pojma sta je. Nekad mi izgleda kao da je vise pixela u pitanju a kada se malo zagledam kao da je samo jedan u pitanju. Kao neka mala flekica. Cudno mi je to sto se uopste ne primecuje kod crne pozadine. Dakle najvise se primecuje kada je bela,zuta,plava...pozadina. Kod tamnih pozadina se ne primecuje. Sta bi to moglo da bude? Bas me smara.

gisadrag
12.12.2010, 14:28
mozda ti kontrast nije lepo podesen,iako je na defaultu,a ta mala flekica mogu da budu jos 100 stvari.ovi pixeli o kojima sam pisao mogu da se manifestuju i na beloj,zutoj....nisam rekao da se manifestuju samo na crnoj
ja bi ti predlozio da probas da stavis neku drugu sliku na pozadinu desc. i vidi da li se primecuje ta flekica na istom mestu,ako se primecuje ista takva,u istim dimenzijama,onda su pixeli,a ako jesu probaj ovaj program,verujem da pomaze,ja sam se odusevio!
juche sam napisao da cu da pustim da mi radi ovaj program celo veche,tako da sada nema onog pixela,to je samo proslost!JEAAAAAAAAAAAAH

Emix
12.12.2010, 15:11
Ma stalno je na istom mestu. Bez obzira na boju. Nekad manje primetno nekad vise. Kazem na tamnim pozadinama se ne primecuje uopste, kao da ga nema. Dakle ne svetli zeleno, crveno, plavo...deluje kao da je sve ok.
Cim se na tom mestu pojavi svetla pozadina primecuje se kada se malo zagledas. Ja tacno znam na kojem je mestu ali kada nekoga pitam niko ne provaljuje dok ne pokazem. Voleo bih da to neko vidi ko se razume pa da mi kaze o cemu se radi. Probacu program, hvala.