PDA

Prikaži potpunu verziju : Kako da podesim mikrofon?


duschan
19.12.2007, 11:42
Imam realtekov zvuchni chip na plochi, al ne znam kako da u visti podesim da mi ulaz za mikrofon bude sa back panela, a ne sa front panela, jer ja front panel nemam. Na xp-u sam razbijao glavu sto mi ne radi mikrofon, a onda sam skontao da je do toga. Al u visti u realtekovom meniju (znate onaj audio manager) nema nigde da se podese ulazi, samo izlazi.

PS: Mikrofon mmi radi jer svaki put kad ga ustekam pishe "a jack has been pluged in" ili tako nesto

AkulM
19.12.2007, 11:49
Imam potpuno isti problem, te bih i ja bio vrlo zahvalan onome ko bi mi pomogao :ciao:

Mogu da se kladim u 500e da ce sad neki lik da dodje i da kaze "pa naravno kad koristis vistu", e taj ce da nastrada :boxing:

Dr Zoidberg
19.12.2007, 15:43
Kako vam ide puni ime chip-a koji je na ploci ? i njegov kod [mozete ove informacije naci u Everestu ili slicnom programu :)]

Kod mene u Realtek HD Audio Manager, tu ima sve, mogu da biram koji cu ulaz da ukljucim, koji ulaz se koristi i tako :)

AkulM
19.12.2007, 16:02
Ne znam gde je to tacno, pa evo report za ceo sistem :)
16063

SirDuck
19.12.2007, 20:06
Akulm, možda je zbog Viste :p

A sad stvarno, trebalo bi da ti iskoči neki prozorčić kada ubodeš mikofon, Realtek HD Audio Manager, pa tu da biraš šta je šta i gde.

WhenDarknessFalls
19.12.2007, 20:10
Da, ali realtek manager treba prethodno da bude pokrenut...
I u volume controlu idi na properties, pa chekiraj sve one opcije. E kada chekiras, onda pogledaj da ti neki slajder u volume controlu nije smanjen do kraja, pogotovo da nije mute-ovan. Na xpu je mic in po difoltu iskljucen (mute).

AkulM
19.12.2007, 20:13
Zar stvarno mislite da sam tolko glup? :)
Pa naravno iskoci upozorenje da sam ubo mikrofon, ali kad pokusam da nesto snimim npr. nista se ne desava :(.Iskljucio sam mute i odvrnuo do kraja rec. volume i playback volume, ali ponovo nista.

WhenDarknessFalls
19.12.2007, 20:16
Zar stvarno mislite da sam tolko glup? :)
Pa naravno iskoci upozorenje da sam ubo mikrofon, ali kad pokusam da nesto snimim npr. nista se ne desava :(.Iskljucio sam mute i odvrnuo do kraja rec. volume i playback volume, ali ponovo nista.

Ma brate ne mislim da si glup, samo kazem sve sto mi pada na pamet... A da probas u neki drugi dzek da zabodes mikrofon? I kad ti iskoci upozorenje, probaj da odaberes line in umesto mic...

AkulM
19.12.2007, 20:16
Ma brate ne mislim da si glup, samo kazem sve sto mi pada na pamet... A da probas u neki drugi dzek da zabodes mikrofon? I kad ti iskoci upozorenje, probaj da odaberes line in umesto mic...

Probao, ne radi :opanachke

SirDuck
19.12.2007, 20:23
A da ti nije možda crkao mikrofon? :D

AkulM
19.12.2007, 20:25
A da ti nije možda crkao mikrofon? :D

Na sestrinom pc-u radi savrseno.:opanachke

WhenDarknessFalls
19.12.2007, 20:36
A da probas nove drajvere za zvuk?

AkulM
19.12.2007, 20:39
A da probas nove drajvere za zvuk?

Probao :opanachke

ovo je trenutak kada pocinjem da zvucim nezahvalno :D

WhenDarknessFalls
19.12.2007, 20:45
kada u propertiesu volume controla chekiras onih 15ak stavki, imaces ispod pojedinih slajdera "advanced"... Klikni tu, pa chekiraj "mic boost" ispod svakog moguceg slajdera.

AkulM
19.12.2007, 20:53
kada u propertiesu volume controla chekiras onih 15ak stavki, imaces ispod pojedinih slajdera "advanced"... Klikni tu, pa chekiraj "mic boost" ispod svakog moguceg slajdera.

Cekaj, a gde je to? :kreza:

WhenDarknessFalls
19.12.2007, 21:03
Evo ti dva shota, razumeces...

http://img91.imageshack.us/img91/2363/80282271lr1.th.jpg (http://img91.imageshack.us/my.php?image=80282271lr1.jpg)


http://img509.imageshack.us/img509/8595/94229798lc7.th.jpg (http://img509.imageshack.us/my.php?image=94229798lc7.jpg)

AkulM
19.12.2007, 21:15
To je i problem, koristim vistu ;)
Ali ukljucio sam boost za mic ali i dalje nista :opanachke

WhenDarknessFalls
19.12.2007, 21:20
Ma procitao sam da koristis Vistu, samo je nikad nisam probao licno, mislio sam da je to isto :/ Jbg, I`m all out of ideas... :o

Dr Zoidberg
19.12.2007, 21:52
Ovako :) Ne znam cime si ga ti zapakovao ali ga ja odpakovo nisam :D
nvm to, u everestu pod Motherboard>Chipset>Southbridge ces naci info, pa mi prebaci to ali samo kopiraj ovde :D

AkulM
19.12.2007, 21:56
Ovako :) Ne znam cime si ga ti zapakovao ali ga ja odpakovo nisam :D
nvm to, u everestu pod Motherboard>Chipset>Southbridge ces naci info, pa mi prebaci to ali samo kopiraj ovde :D

Spakovao sam ga sa WinZip-om sa nekom speciajlnom opcijom :D
evo:

16076

morao sam :D

Dr Zoidberg
19.12.2007, 22:02
U leba ti al si ga svezo :D

Nego jel imas ti onaj Audio Manager ? trebalo bi da imas ?

AkulM
19.12.2007, 22:06
U leba ti al si ga svezo :D

Nego jel imas ti onaj Audio Manager ? trebalo bi da imas ?

Imam naravno :)

Dr Zoidberg
19.12.2007, 22:12
A jel imas nesto ovako

AkulM
19.12.2007, 22:13
Samo ovo:
16079

Dr Zoidberg
19.12.2007, 22:18
Nego kad klikces na te kruzice, zar nemas ono da biras sta si prikljucio itd... Ovako sa tvoje slike stoji da si ti tvoj mikrofon prikljucio sa odpozadi :P

AkulM
19.12.2007, 22:31
Nego kad klikces na te kruzice, zar nemas ono da biras sta si prikljucio itd... Ovako sa tvoje slike stoji da si ti tvoj mikrofon prikljucio sa odpozadi :P

Pa gde drugde da prikljucim :icon_ques
Imam tab za mic samo.

Dr Zoidberg
19.12.2007, 23:17
Pa gde drugde da prikljucim :icon_ques
Imam tab za mic samo.

Pa zar ti nisi pitao kako da prikljucis mic odpozadi, a da ti ne prepoznaje kao da je sa frontpanel-a prikljucen ?

MarkoZ
19.12.2007, 23:39
I meni se desava da mi mikrofon baguje na visti. Ne znam koji mu je,ocigledno nisu dobro proradili sa zvukom na visti. Da li si probao da unchekiras opciju "Use front panel microfone" pa da odes na configure i kliknes na setup microfone.

Maladikt
20.12.2007, 17:33
Imam i ja jedno pitanje vezano za podešavanje mikrofona (na XP-u :icon_cool).

Gde mogu da podesim da mi mikrofon ne prenosi zvuk u real-time-u, odnosno da ne čujem sebe na zvučnicima dok nešto snimam? Čačkao sam po Control Panelu al' nisam ništa isčačkao.

WhenDarknessFalls
20.12.2007, 19:29
Imam i ja jedno pitanje vezano za podešavanje mikrofona (na XP-u :icon_cool).

Gde mogu da podesim da mi mikrofon ne prenosi zvuk u real-time-u, odnosno da ne čujem sebe na zvučnicima dok nešto snimam? Čačkao sam po Control Panelu al' nisam ništa isčačkao.

Iskljuci zvucnike rucno :kreza:

duschan
20.12.2007, 20:32
EVO RESHENJA:
Posle dugotrajnog klanja s vistom nekako je uspelo, samo se sad bojim da kad budem reinstalirao win ne zaebava opet.

Upustvo:
1.Dok mi nije bila ubodena dzeksna od mikrofona onaj rozni kruzic je bio poluprovidan, a kad ubodem microfon onda bude ispunjen:
http://img218.imageshack.us/img218/4724/panel1tb2.th.jpg (http://img218.imageshack.us/my.php?image=panel1tb2.jpg)

2.Zatim sam otishao desni klik na onu ikonicu u systray i na audio devices:
http://img85.imageshack.us/img85/5632/desniklikil8.th.jpg (http://img85.imageshack.us/my.php?image=desniklikil8.jpg)

3.Onda na recording karticu, a pri sluchajnom udaru u mikrofon video sam da se onaj indikator za zvuk pomerio, sto me je zaprepastilo.
http://img90.imageshack.us/img90/1424/panel2yz5.th.jpg (http://img90.imageshack.us/my.php?image=panel2yz5.jpg)

4.Pa dvoklik na mikrofon, i u kartici general mi se pojavilo ovo sto sam zaokruzio, dok ga pre nije bilo.
http://img223.imageshack.us/img223/3334/panel3rh7.th.jpg (http://img223.imageshack.us/my.php?image=panel3rh7.jpg)

Nije mi jasno sto pre nije hteo da radi, a sad sam ga samo ushteko i radi ko singerica. Evo vam dokaz da se moze "nekako" namestiti mikrofon u visti.

EDIT: Mislim da sam mikrofon ukljuchio posle instalacije drajvera, al nisam siguran dal je do toga. Ako nista ne bude upalilo probaj da iskljuchish mikrofon, instalirash ponovo sistem, pa drajvere, pa tek onda da ukljuchish mikrofon. To mi je jedino palo na pamet, posto nema nikakve razlike kad sam pre namestao mikrofon i sada, osim da mi je sad bio iskljuchen
EDIT2: Juche sam samo restartovao sistem i izashla poruka NTLDR Missing. LOL. VISTA.

Maladikt
21.12.2007, 14:11
Iskljuci zvucnike rucno :kreza:

Ma šta kažeš? Kako li se toga nisam setio? :icon_bigg

Mislio sam da li postoji neki drugi način da ne bih stalno palio i gasio zvučnike... pre mi se ovo nije dešavalo (koliko se sećam)...

VojaM
21.12.2007, 21:36
@Maladict
Imaš onaj zvučnik u systrayu koji, iz kog kad jednom klikneš izađe šiber-potenciometar za jačinu? E nemoj jednom da ga klikneš nego dvaput i izaći će ti više šiber-potenciometara za jačinu tona više raznih ulaza. Tim potenciometrima podešavaš jačinu REPRODUKCIJE. Potraži potenciometar od mikrofona i smanji ga potpuno (time i dalje ostaje pojačan ulaz za SNIMANJE). Ako nemaš taj potenciometar, idi u meni OPTIONS tog prozora, izaberi opciju Advanced i u donjem delu prozora koji ti se otvorio potraži MIC. Klikni na kvadratić pored reči MIC i pojaviće ti se potenciometar za mikrofon - ostaje ti samo da ga smanjiš do kraja.

Ako ikad budeš pravio karaoke veče uz pomoć kompjutera, biće ti potrebna obrnuta operacija - tu treba da se čuje i muzička pratnja i ton sa mikrofona, pa zato treba da pojačaš ton sa mikrofona.

AkulM
21.12.2007, 21:40
E sad slobodno mozete da me zakoljucnete :boodala:
Nije bio problem ni u driverima, ni u visti vec u mojoj gluposti.Mracna mi soba pa sam ubacio kabl u narandzasti umesto u roze port :boodala:

Eto zasto ljudi kazu da se uvek provere najgluplje stvari kad dodje do problema :dedica:

duschan
22.12.2007, 0:48
Ali ja sam 100% siguran da sam pre zabadao kabel u pravi jack. I dalje mi nije jasno zbog chega mi se to deshavalo

Maladikt
22.12.2007, 12:16
@VojaM

Ovo je pomoglo, međutim, mojim mukama nikad kraja. Izgleda da mi mikrofon vrlo slabo reaguje na glas, tako da ću morati da pazarim novi (koji će trajati duže od mesec dana). Ako moram da vičem da bih se ikako čuo i da držim mikrofon priljubljen uz usta, onda mogu slobodno i da ga bacim.

VojaM
22.12.2007, 13:45
Pre nego što to uradiš, pogledaj početak teme gde se pominje ono "Advanced".
Naime, svuda gde imaš šiber-potenciometar za mikrofon trebalo bi da imaš i to "dugme". Klikneš na to i u prozoru koji se otvori potražiš opciju "MIC boost". Obično je negde u dnu... uključi je pa vidi da li se nešto popravilo.

Štos je u tome što ne postoje poseban "Line-in" ("linijski") ulaz i poseban mikrofonski ulaz, već je to sve jedan ulaz koji korisnik treba da podesi prema potrebama. Signal sa mikrofona je mnogo slabiji, pa je potrebno "kazati" audio adapteru da pojača osetljivost tog ulaza.

Naravno, sasvim je moguće da imaš krš od mikrofona koji ne valja, ali prvo probaj ovo što sam ti rekao.

Maladikt
22.12.2007, 16:14
@VojaM

:kreza: Ne mogu da verujem... proradio je kada sam mu podesio boost. Problem je rešen barem za neko vreme (i dalje nisam 100% zadovoljan, ali makar ne moram da kidam sebi glasne žice). :icon_bigg