PDA

Prikaži potpunu verziju : Ciscenje racunara

Evil_crack
14.12.2007, 18:03
Doslo vreme da se i ovo obavi... Jadan nije mogao da "dise" od dima cigareta i prasine koja se mesecima nakupljala. Prljavi deo posla sam odradjivao nekih 2 sata ali posle sastavljanja racunara pocele su neke cudne stvari da se desavaju. Npr. posle izvesnog vremena su poceli cudni zvuci da dopiru iz kucista. Prvo tandrkanje jedne strane, koje sam lako resio, udario sam ga nekoliko puta (citaj zavrnuo sarafe) :) Zatim je poceo kuler na napajanju da kaci o nesto, bar sam ja mislio da je tako, medjutim izgleda on sam tandrce odnosno krci. Krci malo pa stane, pa opet ispocetka... Kuler na grafickoj je takodje poceo da zuji malo cudnije nego ranije. Napominjem da mi je ovo ko zna koji put da cistim racunar. E sada, vas savet. Sta mi je ciniti? Da vratim svu onu prasinu koju sam iskopao? ;) Moze li se kuler na napajanju zameniti?

Beagle
14.12.2007, 18:16
Sve se moze zameniti naravno ;) jedini problem je shto je vent na napajanju zalemljen. To shto tandrche znachi da je zreo za podmazivanje. Kupi grafitnu mas' i pronadji na www.sk.co.yu kako se rastura ventilator, mada je to poprilichno prosto, mozes da ukapirash i bez upustva :ciao:

Bond_007
16.12.2007, 0:55
Sve se moze zameniti naravno ;) jedini problem je shto je vent na napajanju zalemljen. To shto tandrche znachi da je zreo za podmazivanje. Kupi grafitnu mas' i pronadji na www.sk.co.yu kako se rastura ventilator, mada je to poprilichno prosto, mozes da ukapirash i bez upustva :ciao:

moguce da nije zalemljen ima napajanja gde se ventilator kaci na mali dzekic a ako je lemljen preseci zice i slemi krajeve ili uzmi iskucaj cekicem malo bakra i s njim stegni oba kraja zice i to sve izoluj izolir trakom

PeTkO
16.12.2007, 11:47
Ja sam imao isti problem sa tandrkanjem ventilatora na napajanju.Samo sto kod mene ventilator nije zalemljen vec se drzi na dva mala srafcica, tako da sam ja samo odvrnuo i lepo podmazao.

A ako neznas kako da otvoris kuler evo malog upustva

Znaci, skines onu nalepnicu koja je zalepljena na zadnjoj strani kulera, i videces jednu malu zastitnu plastiku ili gumu.Uzmi neki tanki srafcigercic i skini tu platisku/gumu i videces lezajeve od el. motora.Tu samo ka'nes dve tri kapi masinskog ulja (mada pomaze i zejtin, licno sam probao:opanachke) vratis sve i onda ne bi trebalo da ima problema

A ako to nepomaze, vidi da li je stranica od napajanja lepo zasrafljena.Meni se jednom desilo da nije bila sarfaljena, pa je od vibracija od kulera udarala u stranicu kucista i tako pravila "tandrkanje"

Beagle
16.12.2007, 21:30
@PeTkO

To je dobro za sleeve ventilatore, oni sa kuglichnim lezajevima kad zatandrchu....nema im mnogo pomoci. Mashinsko ulje nije dobro za podmazivanje, grafitna mast je bolja........ a to sa zejtinom necu ni da komentarishem :D

Bond_007
17.12.2007, 2:12
Ja sam imao isti problem sa tandrkanjem ventilatora na napajanju.Samo sto kod mene ventilator nije zalemljen vec se drzi na dva mala srafcica, tako da sam ja samo odvrnuo i lepo podmazao.

A ako neznas kako da otvoris kuler evo malog upustva

Znaci, skines onu nalepnicu koja je zalepljena na zadnjoj strani kulera, i videces jednu malu zastitnu plastiku ili gumu.Uzmi neki tanki srafcigercic i skini tu platisku/gumu i videces lezajeve od el. motora.Tu samo ka'nes dve tri kapi masinskog ulja (mada pomaze i zejtin, licno sam probao:opanachke) vratis sve i onda ne bi trebalo da ima problema

A ako to nepomaze, vidi da li je stranica od napajanja lepo zasrafljena.Meni se jednom desilo da nije bila sarfaljena, pa je od vibracija od kulera udarala u stranicu kucista i tako pravila "tandrkanje"

kad sam napisao zalemljen mislio sam na to da su zicice preko kojih dobija struju zalemljene na stempanu plocu inace svaki se ventilator drzi na 4 srafa ne znam kakav je to tvoj koji se drzi na 2 dosad sam to video samo na KME-ovima a otvarao sam mnoge

nebojsa986
26.12.2007, 12:56
Evo i ja cistim sad ventilator na napajanju, ali nemam grafitne masti, sta je vas predlog cime da ga podmazem, ili da idem da kupim grafitnu (koliko to otprilike i kosta )?

love2spooge
26.12.2007, 17:55
ja koristim WD-40 a mozes i vazelin mada mislim da je bolji WD-40

PeTkO
26.12.2007, 18:44
@bond_007 Greska u kucanju...imam cetiri crafcica:D

Bokile
27.12.2007, 10:48
ja koristim WD-40 a mozes i vazelin mada mislim da je bolji WD-40
:rofl::rofl::rofl::rofl: Ovo jos nisam cuo da moze,ali probacu sa vazelinom pa cu javiti:rofl::rofl::rofl::rofl:
Tu samo ka'nes dve tri kapi masinskog ulja (mada pomaze i zejtin, licno sam probao:opanachke) vratis sve i onda ne bi trebalo da ima problema
Masinsko moze,zejtin nikako:eek:,zapekne posle nekog vremena pa ce imati teskoce sa okretanjem ventilatora...

Vladimir Majakovski
27.12.2007, 10:55
Jestivo ulje nikako. Ono zbilja zapekne. Dajte ljudi pa grafitna mast (cista) nije skupa. Da podmazujete auto ne bi vas puno izaslo, a ne racunar...

glitch
27.12.2007, 11:49
Nije ni mast za svaki vent. Za manje ventove je bolje ulje a za ove sa lezajevima je najbolja grafitna a da bi sve imalo efekta, treba skinuti staru koja je pomesana sa prasinom. Na jos par mesta ovde se diskutovalo o tome.

Beagle
27.12.2007, 11:50
A WD-40 sluzi za odmascivanje, ne podmazivanje. Kada se isushi, skinuce i ono malo maziva shto je bilo na ventilatoru i samo ce ubrzati proces habanja.

WD-40 koristite za odmashcivanje pre nego shto nanesete novo mazivo.