PDA

Prikaži potpunu verziju : Kvalitetan UPS i generalno o UPS-evima


Master Neo
29.11.2007, 3:51
Interesuju me neke stvari o UPS-evima, dakle, koliko para treba izdvojiti za kvalitetan UPS koji ce zastititi PC od varijacija napona, nestanka struje, i sl... Takodje interesuje me koliki je vek trajanja tih baterija? I da li uopste one mogu da se menjaju i ima li ih kod nas i po kojoj ceni...

Apostrof
29.11.2007, 18:12
Ovde imas sve sto te interesuje.

Koji UPS ili surge? (http://www.sk.co.yu/forum/showthread.php?t=15131&highlight=power+surge)

illidan
29.11.2007, 18:47
nekih 100€ za APC i da si miran. evo moj radi vec vise od 2 godine i baterija i dalje isto drzi (APC BackUPS BK500EI)

genius
30.11.2007, 0:01
I ja imam APC 600 ali sam stavio dve konfiguracije pa ponekad zeza. Na primer ako ups ostane upaljen a ja restartujem komp, zabrlja se i nece da se podigne Win. A kada nestane struje drugi komp se samo restartuje neprestano...

Master Neo
30.11.2007, 4:43
A ako ja imam napajanje od 650w a na njemu pise da je max 400w moze li on da izdrzi? Naravno plus monitor i eventualno zvucnici ili stampac.

Bryan Fury
30.11.2007, 9:35
Ako imaš kvalitetno napajanje, a ne radiš sa osetljivim podacima, tj. ne brine te puno ako i nestane struje dok je kompjuter upaljen, onda ti ni ne treba ups. Tj, samo napajanje (ako valja) će te mnogo bolje zaštiti od promena u naponu i sl. nego ups. Ako imaš loše ili osrednje napajanje, onda ga bolje prodaj i te pare što si hteo da daš na ups daj na neko bolje napajanje. :)

Master Neo
30.11.2007, 9:41
Pa planiram da uzmem Silverstone Zeus napajanje. Znam da je kvalitetno, ali mene zanima sta ako recimo nestane struje, ok, tu znam da ce biti sve ok. Ali recimo udari negde u blizini grom, i bude jaci napon. Da li ce ovo ili bilo koje drugo kvalitetno napajanje spasiti komp i da li ce i ono samo preziveti? Zato pitam da bih znao da li mi ups treba uopste ili ne.

genius
30.11.2007, 10:30
Mozda da a mozda i ne. Meni se desavalo da mi je par puta izgoreo modem od grmljavine ali kompu nije bilo nista. Mislim da ni UPS tu ne pomaze previse. Jedino sto sam primetio je da pegla dolazni napon sto mozda utice na to da komponente duze traju ali to je sve. I naravno, sto imam nekih 15-ak minuta da snimim i ugasim komp kada nestane struja (imao sam taj slucaj).

Bryan Fury
30.11.2007, 10:34
Mislim da ti tu ups neće ništa pomoći. Ako je napajanje kvalitetno, u nekom najgorem slučaju bi trebalo samo ono da crkne, ali sumnjam da ti tu bilo ko može nešto "potpisati", nema tu nekog pravila. S druge strane i sam ups hoće da proizvodi "lošu" struju koju napajanje mora da pegla, tako da bolje kupi napajanje "za sve pare", nego ups i neko osrednje. :)

Master Neo
30.11.2007, 10:40
I meni je otislo tako 2 napajanja, pa ne bih da se igram vise sa time, zeznuta je majka priroda. Bolje napajanje jednostavno moram da uzmem jer se igram zivotom jer su mi sve komponente naklokovane samo mi fali da mi nesto rikne. Znaci Silverstone Zeus za koji mesec, a UPS najverovatnije otpada. Tnx momci

shandu83
30.11.2007, 13:23
I ja sam imao slicnih pitanja kao i ti... iii skontao sam da mi nije potreban UPS, jer nadam se da nece nestajati struje, pa da izgubim neke podatke, a postoji i autoSave.
A opet hteo sam da se zastitim od variranja napona, udara groma i slicno, pa sam nasao ovo:

APC P5BT-GR, Basic Surge arrest, 5 utičnica i zaštita telefona

Pogledaj, mislim da ce ti odgovarati!

VojaM
30.11.2007, 20:32
Generalno, ako živiš u kraju gde ima varijacija napona, crkavaju ti češće sijalice, primećuješ smetnje na TV-u u vidu "disanja" slike i slično (a i crkavaju ti napajanja ;)) , onda ti UPS možda i treba. E sad, ako si negde gde imaš problema sa udarima groma, UPS ti teško može pomoći. Ako je pak problem u nestabilnom naponu, može ti pomoći i te kako.

Što se tiče Surge Arresta... ako možeš da budeš siguran da nisi uzeo nešto što ima samo automatski osigurač, nego nešto kvalitetnije koje ima i termistorsku zaštitu, to može da ti pomogne donekle (mada, ako ti grom lupi na 50 metara od kuće, ne verujem da ima te sprave koja će te zaštititi).

Dakle, moraš se presabrati. Opet, ako hoćeš da ti UPS delimično i pegla napon, ne isplati se uzimati one jeftine Mustek modele, nego neki "Line Interactive" APC. Neki UPS-evi imaju i "surge arrest" funkciju za modem i/ili mrežni kabl (takođe i neki skuplji "Surge Arrest" only uređaji). Ti, ako se dobro sećam, imaš wireless, pretpostavljam da se kačiš preko mrežnog kabla, pa ti to može biti zanimljivo.

shandu83
30.11.2007, 21:19
Što se tiče Surge Arresta... ako možeš da budeš siguran da nisi uzeo nešto što ima samo automatski osigurač, nego nešto kvalitetnije koje ima i termistorsku zaštitu, to može da ti pomogne donekle (mada, ako ti grom lupi na 50 metara od kuće, ne verujem da ima te sprave koja će te zaštititi).

U vezi APC P5BT-GR:

http://www.apc.com/resource/include/techspec_index.cfm?base_sku=P5BT%2DGR

http://www.apc.com/products/family/index.cfm?id=219&tab=features#anchor1