Prikaži potpunu verziju : Gamma problem me izludjuje!!
Wastelander
25.11.2007, 7:27
Znachi neznam shta je u pitanju! Koju god Nvidia grafu da kupim ima gamma bug jer u svim D3D i Opengl igrama poveca gamma tako da bela isijava ko luda, a ne moze da se promeni promenom brajtnesa vec se sve potamni a belo isijavanje ostane. Kao da se svetla skala brajtnesa u gornjem delu izgubi.
Za neke igre postoji resenje npr UT2004 gde stavim pored shortcuta -nogamma komandu i onda je ok, a u Quake 3 arena postavim ignoreHWgamma na 1 i belo isijavanje nestaje. Ali samo u ove 2 igre je to moguce. Pomagajte!
Biće da je to do podešavanja u nVidia Control Panelu. Igraj se malo sa opcjama za Gamma i Brightness.
Wastelander
30.11.2007, 12:34
Biće da je to do podešavanja u nVidia Control Panelu. Igraj se malo sa opcjama za Gamma i Brightness.
Kao sto sam vec reako u tome i jeste problem. Gamma i brajtnes se chudno ponashaju jer potamnjuju samo low i mid range tonove, a slika i dalje na mnogim mestima gde su high tonovi "progoreva"(kao kad fotografija progori u photoshopu pa ni gamma ni brajtness ne pomazu)
Kao sto sam vec reako u tome i jeste problem.
Pa i nisi. Gamma i Brightness možeš da podešavaš u nVidia CP, u samoj igri, na monitoru i pomoću color profila (Display Properties->Settings->Advanced->Color Management). Nisi rekao gde si šta podešavao.
U nVidia CP stavi Gamma i Brightness u neutralan položaj. Podešavanja radi isključivo na monitoru i eventualno u samoj igri. Pazi. Gamma se ponaša drugačije od Brightness. Brightness posvetljuje sve boje linearno a Gamma "posvetljuje" više svetlije boje od tamnijih (nelinerano) tako da je pametno Gamma nameštanja uvek držati u neutralnom položaju (ili na minimumu, kako gde) a podešavati samo Brightness. Pošto si rekao da imaš ove probleme sa različitim nVidia karticama onda je sigurno problem sa tvoje strane - negde u tvojim podešavanjima.
Wastelander
1.12.2007, 12:12
Pa i nisi. Gamma i Brightness možeš da podešavaš u nVidia CP, u samoj igri, na monitoru i pomoću color profila (Display Properties->Settings->Advanced->Color Management). Nisi rekao gde si šta podešavao.
U nVidia CP stavi Gamma i Brightness u neutralan položaj. Podešavanja radi isključivo na monitoru i eventualno u samoj igri. Pazi. Gamma se ponaša drugačije od Brightness. Brightness posvetljuje sve boje linearno a Gamma "posvetljuje" više svetlije boje od tamnijih (nelinerano) tako da je pametno Gamma nameštanja uvek držati u neutralnom položaju (ili na minimumu, kako gde) a podešavati samo Brightness. Pošto si rekao da imaš ove probleme sa različitim nVidia karticama onda je sigurno problem sa tvoje strane - negde u tvojim podešavanjima.
Da, u conrol panelu radim podesavanja.nvidijnom preko Graph-a, jer samo preko toga mogu da ublazim visoke tonove...
Al kako onda objasnjavash komandu "nohwgamma" kod Quake-a 3 i "nogamma" kod UT2004 da reshavaju problem?
Gamma se ponaša drugačije od Brightness. Brightness posvetljuje sve boje linearno a Gamma "posvetljuje" više svetlije boje od tamnijih (nelinerano) tako da je pametno Gamma nameštanja uvek držati u neutralnom položaju (ili na minimumu, kako gde) a podešavati samo Brightness.
Naprotiv.
Gama posvetljuje vise tamne nego svetle boje i zato je vise popularna za pomeranje nego brightness, jer mozes da posvetlih tamne boje, a da ne dobijes izbeljenje svetle boje.
^ Nije tačno. Crna boja ostaje crna kada nasviraš Gamma podešavanja a postaje siva kada nasviraš Brightness. U drajverima kad nameštaš Gamma imaš obično jedam mali grafik sa strane. Malo bolje pogledaj onu krivu i razmisli šta ona pokazuje.
-> Wastelander, opcije koje si pomenuo za Quake i UT su upravo ono što govore - ignorišu hardware-ska podešavanja (odnosno podešavanja u nV CP) za Gamma. Da li se ove igre isto ponašaju ako im proslediš ove opcije i kada Gamma staviš u neutralan položaj u nV CP? Ako staviš sve na default u nV CP, da li možeš da koriguješ stvari čisto na monitoru? Kakav monitor imaš, LCD ili CRT?
Morao bih da vidim konkretno kako izgleda slika na monitoru da bih ti rekao šta da radiš, ovako, opisujući rečima, ne kapiram gde škripi. Malo si informacija dao. Zašto si uopšte posegao za brljanjem po opcijama u nV CP, zbog boja na desktopu ili u igrama?
^ Nije tačno. Crna boja ostaje crna kada nasviraš Gamma podešavanja a postaje siva kada nasviraš Brightness. U drajverima kad nameštaš Gamma imaš obično jedam mali grafik sa strane. Malo bolje pogledaj onu krivu i razmisli šta ona pokazuje.
U stvari, oboje smo u pravu (i u "krivu").
Veoma tamne i veoma svetle boje ostaju priblizno iste, dok ono izmedju je najvise posvetljeno.
Zato je cesto i veoma zgodno za koriscenje, jer scena postaje svetlija, a u isto vreme sacuvas crnu i belu boju, pa ne izgleda isprano (ako se koristi u umerenim kolicinama).
JA imam obrnut problem meni je brighteness u igrama nikakav tj mali sve je crno i sve se jedva vidi.Podesavao sam ga u ATI CP-u(control panelu) i fazon podesim ga skoro na maximum i gamma i contrast i brighteness i kada ulazim u neke igre ( npr.nosferatu ,tansformers itd) sve je mracno ko da nisam nista pojacavao isto ko i pre .....NPr . u nosferatu mi je LOADING screen svetao i dok traje loading isto svetlo a kada udje u igru onda se sve vrati na tamno i jedvavidljvo ....POMAGAJTE ne znam kako da resim ovo ,probavao sam i format i isti djavo....Imam sapphire radeon 9250 i ATI CATALYST 6.11
JA imam obrnut problem meni je brighteness u igrama nikakav tj mali sve je crno i sve se jedva vidi.Podesavao sam ga u ATI CP-u(control panelu) i fazon podesim ga skoro na maximum i gamma i contrast i brighteness i kada ulazim u neke igre ( npr.nosferatu ,tansformers itd) sve je mracno ko da nisam nista pojacavao isto ko i pre .....NPr . u nosferatu mi je LOADING screen svetao i dok traje loading isto svetlo a kada udje u igru onda se sve vrati na tamno i jedvavidljvo ....POMAGAJTE ne znam kako da resim ovo ,probavao sam i format i isti djavo....Imam sapphire radeon 9250 i ATI CATALYST 6.11
pazi,vec je bilo govora o tome,ali ponovicu opet;)
za sve te matore radeonke 9200se,9250,9550se,9550ge,9600pro postoji taj problem "mracnog okruzenja".
ja dok igram F.E.A.R imam ponekad taj problem,ali nekako sam uspeo da ga resim tako sto sam instalirao catalyst 8.1.
naprimer pola sata mi F.E.A.R ima normalnu boju tekstura i cim loaduje sledeci nivo onda teksture potamne uzasno i popi*dim.onda moram izlaziti iz igre pa ponovo ulaziti i menjati onu opciju u grafik podesavanjima koja se zove "Detail Light" ili tako nesto i onda mi opet sve bude okej.jednostavno zabagovane su kartice i to ti je sudbina,ne mozes nikako to promeniti,jedini spas je da instaliras 8.1 drajvere ili one 8.2 ako vec postoje i to je to;)
sretno:)
zaboravih da napomenem,ja imam 9550ge da ne bude zabune;)
pazi,vec je bilo govora o tome,ali ponovicu opet;)
za sve te matore radeonke 9200se,9250,9550se,9550ge,9600pro postoji taj problem "mracnog okruzenja".
ja dok igram F.E.A.R imam ponekad taj problem,ali nekako sam uspeo da ga resim tako sto sam instalirao catalyst 8.1.
naprimer pola sata mi F.E.A.R ima normalnu boju tekstura i cim loaduje sledeci nivo onda teksture potamne uzasno i popi*dim.onda moram izlaziti iz igre pa ponovo ulaziti i menjati onu opciju u grafik podesavanjima koja se zove "Detail Light" ili tako nesto i onda mi opet sve bude okej.jednostavno zabagovane su kartice i to ti je sudbina,ne mozes nikako to promeniti,jedini spas je da instaliras 8.1 drajvere ili one 8.2 ako vec postoje i to je to;)
sretno:)
zaboravih da napomenem,ja imam 9550ge da ne bude zabune;)
Hvala na pomoci ,ali moja grafa sigurno ne podrzava ove drajvere tako da mogu da se pozdravim :odoK:sa svetloscu u igrama ,a i shit je sto u vecini igri u kojima mi je mali brighteness ,nema opcija za podesavanje za svetlost :S I jos jedna stvar kada bi igrao igre in a window tj ne fullscreen dal bi onda svetlost zavisila od svetlosti desktopa ????I kako da pokrenem igu u "in a window" modu ????
TNX for help
ma vidi,ja sam se kod sebe dosta mucio oko podesavanja u catalyst centru sa drajverima 8.1. da bih imao normalnu boju tekstura u igrama
ne vidim razlog zasto i ti ne bi mogao da ih instaliras ako sam mogao i ja na ovoj 9550ge,osim ako ono bas bas nece,onda jbg.
ako hoces da ti igra bude u prozorcetu,probaj negde da nadjes onu opciju fullscreen ili run in window,a ako toga nema onda probaj ovu caku alt+enter,to je meni palilo dok sam igrao winning eleven:),a ne znam hoce li u drugim igrama raditi.
probaj prvo drajvere 8.1 ili 8.2 pa vidi da li ce biti bolje.
ne znam vise nista od resenja...cujemo se:ciao:
Resio sam problem sa tamom u igrama .Instalirao sam drajvere koje dobijam uz grafu samo njih ,onda sam u njima podesio brajtness gamma itd. i namestio da mi je hotkey za povecanje gamme za fullscreen 3D ALT+F1 i kada loadujem igru koja je inace mracna samo stisnem to i sve postane svetlo bas onako kako sam namestio u CP-u..Nadam se da ce nekome ovo pomoci meni jeste :qliranje::qliranje::qliranje:
P.S.na ati 9250 ne mogu 8.1 drajveri zadnji su 6.11
pozzzz
Resio sam problem sa tamom u igrama .Instalirao sam drajvere koje dobijam uz grafu samo njih ,onda sam u njima podesio brajtness gamma itd. i namestio da mi je hotkey za povecanje gamme za fullscreen 3D ALT+F1 i kada loadujem igru koja je inace mracna samo stisnem to i sve postane svetlo bas onako kako sam namestio u CP-u..Nadam se da ce nekome ovo pomoci meni jeste :qliranje::qliranje::qliranje:
P.S.na ati 9250 ne mogu 8.1 drajveri zadnji su 6.11
pozzzz
drago mi je da si resiJo problem:).
a gde si podesavao to gama,jel to desni klik na desktop,properties,settings,advanced,pa si onda ceprkao tamo po opcijama za grafu,ili nesto drugo? da znam informativno za ubuduce:D
A mozete da instalirate i Riva Tuner, koji ima gomilu opcija za podeshavanje kvaliteta slike :)
drago mi je da si resiJo problem:).
a gde si podesavao to gama,jel to desni klik na desktop,properties,settings,advanced,pa si onda ceprkao tamo po opcijama za grafu,ili nesto drugo? da znam informativno za ubuduce:D
Ma da .properties .settings ,advanced pa onda u COLOR i tu namestio hotkey za povecanje gamma i sad se sve konacno vidi :D
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.