Prikaži potpunu verziju : Hard 80 Gb
Imam konfu iz potpisa i hocu da kupim jos jedan hard od 80gb ili 160gb kolko kosta prvi kolko drugi i koju marku da uzmem trenutno imam MAXTOR pa jel moram isti ili mogu bilo koju drugu marku .....ATA hard naravno ?????TNX
LoneWolf
19.11.2007, 18:40
Naravno da ne moras kupovati hard disk iste marke.
Pogledaj na benchmark forumu,imas testove hard diskova i ostalog hardvera pa se odluci za nesto.Za 100 evra mozes da nabavis hard disk od 250 GB pa sad uporedi koliko je srazmjerno manja cijena 80ke i 160ke.
Ja bi ipak uzeo jos love i kupio "veci" hard disk jer prostora nikad dosta.
U Beogradu ima IDE diskova od 80Gb za 35-40e. Oko 45-50e su oni od 160e a od oko 55e kreću oni od 250Gb. Za oko 65e već ima i onih od 320Gb. Kao i uvek pitanje je gde stati i da li ima smisla uzeti disk od, recimo 80Gb, kada za manje od 10e razlike može da se uzme dvostruko veći.
Zato treba kupovati hard od onoliko GB koliko se ima para da ne bi bilo posle fali mi mesta,gde da smestim igricu,sto nisam dodao jos 10e... ;)
ma za 80E ima da se uzme 320GB, gde ces vise, naravno WD ili Seagate
To sto ste rekli su sve ATA diskovi ???Ili SATA ,nisam nigde video ATA od 320gb i ako kosta 80e uzimam .....
Hvala svima
nikola87
20.11.2007, 15:22
ma polako , prvo pogledaj da li tvoj ploca ima SATA2 konektore ako ima super, mada ja mislim da nema mozda ima obicne sata ali ok.
To sto ste rekli su sve ATA diskovi ???Ili SATA ,nisam nigde video ATA od 320gb i ako kosta 80e uzimam .....
Hvala svima
Ti rekao ATA, mi rekli ATA, nema zabune... Konsultuj PC berzu (http://www.pcberza.co.yu/index.php), ona za to i služi a u svakom slučaju okreni telefonom konkretne firme i sve nedoumice oko toga šta ko nudi i za koje pare, nestaju.
LoneWolf
20.11.2007, 22:10
Hvala svima
Ja sam govorio o ATA diskovima u svojim postovima.
Za ATA si pitao,zar ne?
opet ja, neznalica, da pitam nesto. a kakvih sve hdd-ova ima mislim na to ata sata i shta je to? kako da proverim koji ja imam, znam samo da je maxtor i da je od 80GB. :confused::icon_scra
i josh jedno pitanje, kada zamenimo maticnu, grafiku, ram... mozemo li na to prikaciti hdd koji smo imali pre, tj. ne moramo kupovati novi? koja je procedura "umetanja" punog harda sa "starog" kompa na nove komponente? mora li opet da se radi operativni? jos jednom se izvinjavam na mom ne znanju... :(
ATA/IDE i SATA (i SATA 2) su vrste interfejsa preko koga se povezuje HDD (CD, DVD) sa matičnom pločom. SATA je noviji, brži i lakši za povezivanje. Ukoliko kupuješ potpuno novu ploču postoji mogućnost da ona uopšte nema podršku za ATA i u tom slučaju je tvoj stari disk neupotrebljiv (neke ploče čiji čip-set u principu podržava samo SATA imaju dodatke koji emuliraju IDE tako da neko rešenje ipak postoji).
Hard disk sa starog kompjutera možeš prosto da umetneš u novi sistem (ponavljam, ako ploča podržava IDE) ali ne i da automatski koristiš stari operativni sistem koji je na njemu. Ako si promenio procesor, ploču, grafički karticu OS moraš da instaliraš ponovo.
Kako to da proveriš? Ima više načina ali najprostije je da pogledaš kakvim kablovima je povezan sa matičnom pločom.
Ako je nešto ovako, onda je to SATA:
14740
A ako je ovo, onda je ATA:
14741
U profilu ti stoji da imaš (Asus?) P4P800 ploču, ta ima i IDE i SATA. :)
e posto nameravam da kupim jos jedan hard od 80gb ( vec imam maxtorov od 80gb, ne treba mi vise) i recimo na novom mi se nalazi os, utaknem ja stari hard i jednostavno obrisem c: particiju... moze li tako? na koju foru da obrisem stari os koji se nalazi na starom hardu a da koristim os koji je na novom hardu... uh, kako sam ovo srocio... :rofl:
Sročio si odlično... uopšte ne kapiram šta pitaš. :confused:
Onaj disk koji je označen u BIOS-u kao bootabilni (po defaultu to je uvek prvi na prvoj IDE grani, tj. Primary Master) će podići operativni sistem. Ako formatiraš taj hard disk ili ukloniš particiju on (naravno) nema više OS i ne može da butuje. Odakle će ti na novom, tek kupljenom hard disku doći operativni sistem? :confused:
ma ni ja bas ne razumem sta sam hteo da napisem... :kreza:
nego, opet pitanje stari HDD - nova maticna/graficka/procesor.
planiram gigabyte GA P35 DS3, na njoj imam i ATA i mislim oko 6 SATA konektora ili sta li su vec. e, sada, HDD mi se prikljuchuje na ATA (IDE ukoliko sam skontao), lepo prikacim hard, isformatiram, podignem OS, drajveri i to je to? mogu li pored tog HDD-a staviti jos jedan hard ali da ga prikljucim preko SATA? moze li to tako?
ma ni ja bas ne razumem sta sam hteo da napisem... :kreza:
nego, opet pitanje stari HDD - nova maticna/graficka/procesor.
planiram gigabyte GA P35 DS3, na njoj imam i ATA i mislim oko 6 SATA konektora ili sta li su vec. e, sada, HDD mi se prikljuchuje na ATA (IDE ukoliko sam skontao), lepo prikacim hard, isformatiram, podignem OS, drajveri i to je to?
Može tako , sasvim je to ok . Samo što ti je moj predlog malko drugojačiji .
Elem moj je predlog da formatiraš particiju na ATA/IDE disku na komjem ti se trenutno nalazi operativni sistem i da taj hard koristisšsamo sa smeštanje podataka , instalacije , bekap ... a da na novi SATA hard napraviš jednu particiu na kojoj ćeš držati operativni sistem . Razlog leži u tome što je SATA interfejs brži od ATA/IDE interfejsa i samim tim će ti računar na kome je OS na sata disku lepše i brže raditi .
mogu li pored tog HDD-a staviti jos jedan hard ali da ga prikljucim preko SATA? moze li to tako?
Iz mog gornjeg odgovora nadam se da si shvatio da bez ikakvog problema možeš pired već postojećeg ATA diska da na odgovarajuću SATA granu priključiš i SATA disk .
e, a sta je onda PATA? :confused:
donator99
13.1.2008, 14:54
Parallel ATA :)
aha, znaci PATA=ATA tj. IDE? tako?:opanachke
Pa da, prvobitno se ta veza zvala samo ATA (Advanced technology attachment) pa kad se pojavila Serial ATA onda su ovu staru prekrstili u Parallel ATA.
aha, znaci PATA=ATA tj. IDE? tako?:opanachke
Jes` tako je.(Parallel)ATA je isto sto i ATA tj IDE kabl.S-ATA (Serial ATA)
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.