PDA

Prikaži potpunu verziju : "Pravila"

Orvel
18.11.2007, 23:51
Naleteo sam na zanimljiv tekst na Politikinom sajtu, pa pomislih da ga podelim sa vama:

http://www.politika.co.yu/detaljno_arhiva.php?nid=45150&y=2007&m=10&d=23
Ne želim da generalizujem današnje sedamnaestogodišnjake, ali razmišljanje je
donekle na mestu.

Правила
Данас им је седамнаест година. Свуда су око нас. Пред њима је будућност. Чик нека се неко усуди да им поставља правила.

Nisam znao gde bih smestio ovakvu temu, pa sam je stavio ovde.Ako ne pripada ovom podforumu neka je moderatori prebace.

Carl Jonson CJ
19.11.2007, 0:07
И која је поента тог текста? Има таквих истина, али на таквим особама није будућност, јер они не могу да се брину ни за своју личну.

LoneWolf
19.11.2007, 0:09
Zaista crazy-a$$ tekst.
I sto je najgore,sve je istina,mada je u nekim segmentima cak jos gore.

LoneWolf
19.11.2007, 0:10
И која је поента тог текста? Има таквих истина, али на таквим особама није будућност, јер они не могу да се брину ни за своју личну.

Poenta teksta je vjerovatno da ukaze na sve sto su ti 17godisnjaci prosli,i da se takve generacije,kao ni mnoge prethodne,ratne i poratne,ne ponove.
Svrha teksta,po mom misljenju je u paroli "da zivimo bolje i da ukazemo na sopstvene mane".

Carl Jonson CJ
19.11.2007, 0:12
Довољно је отићи на сплав или у неки гето. тј худ4лајф :)

Iris
19.11.2007, 0:13
И која је поента тог текста?

Obzirom ko je pisao tekst, takva je i poenta :kreza:

Kao i u svojim knjigama, Vidojković bi da nešto kreativno kaže ali baš i ne vlada materijom. Mislim da su bolji zaključci izneti u komentarima...

Carl Jonson CJ
19.11.2007, 0:19

Kao i u svojim knjigama, Vidojković bi da nešto kreativno kaže ali baš i ne vlada materijom. Mislim da su bolji zaključci izneti u komentarima teksta...

Био је извршни уредник српског издања „Плејбоја“, потом главни и одговорни уредник часописа „Maxim“, а тренутно поново ради као заменик уредника „Плејбоја“.

:kreza:

LoneWolf
19.11.2007, 0:20

Kao i u svojim knjigama, Vidojković bi da nešto kreativno kaže ali baš i ne vlada materijom. Mislim da su bolji zaključci izneti u komentarima...

Pa vidis i sama koliko je tip popularan,svi pisemo o par redova njegovog teksta ;)
Ne moras da "vladas materijom" kad posmatras redovne i svakodnevne pojave,jer ovo je mogao da napise i neki 17-godisnjak.

101st Airborne
19.11.2007, 0:21
Пази мајку му...ја сам преживео све то, имао сам пола Далмације у кући четири године рата и слично, па нисам ни продавао вутру нити било шта слично...то су приче за децу, ако имаш довољно мозга у глави и довољно пристојности који ће родитељи да ти усаде макар продавали цигаре на пијаци одрашћеш као нормалан човек...све друго је вађење на систем,који јесте крш али ако би се вадили на систем никада не би објаснили како је човек напредовао од каменог доба, тј. како сви не изгинуше у тоталној праисторијској анархији...

LoneWolf
19.11.2007, 0:22
Kucno vaspitanje je korijen svega i porodica je omanula najvise,kao osnovna institucija drustva.
Dobro kaze covjek,krajnje je vrijeme da se kaze "pa majku mu!" :aplauz:

Ocelot
19.11.2007, 0:39
Ne znam samo dokle će više da se nastavlja to oplakivanje svoje sudbine. Svi smo mi manje-više prošli kroz ta teška vremena i zaista ne vidim svrhu da mi neko prepričava šta se sve događalo. Šta dobijam time što gledam unazad? Borim se i dalje i ne interesuje me da li će neko završiti kao narkoman, kriminalac ili mrtav. Ovakvi tekstovi su ostali popularni jedino kod onih koji traže sažaljenje i koji ne znaju šta će sa sobom.

LoneWolf
19.11.2007, 0:51
Ne radi se o sazaljenju nego o cinjenicama.
Ako mlad covjek ostane i pokusa da opstane u drustvu u kome je bitan samo novac i gdje moral gubi svaku vrijednost,logicno je da ce pokusati da "imitira druge" i da se oproba kao kriminalac i narkoman.
Svi smo svjedoci vremena u kome zivimo,ali prag tolerancije kod ljudi je razlicit.
Neko "pukne" nakon licne tragedije ili neceg slicnog,a neko ogugla na sve i pronadje izlaz.
Recimo,ja sam "svoj izlaz" nasao u obrazovanju i nisam se odao ulici i slicnim glupostima,
jer to kad-tad povuce covjeka na dno,bez obzira ko on bio i cime se bavio.
Ne treba zaliti nad samim sobom,treba se truditi da budes bolji i jaci svakim danom.
Mislim da je upravo to poenta teksta,a ako nije,ja iznosim moj stav ;)
E sad mozete da se "razgalamite" na ovaj moj tekst ;)

hacker_aca
19.11.2007, 0:55
Kućno vaspitanje i međusobno poštovanje u porodici je najvažnije. Prijatelji mojih roditelja se začude kada ih ja ili moj brat poslušamo da odemo do prodavnice, ponesemo smeće, uradimo nešto oko kuće... :confused:

Pored svih ratova i neprilika roditelji su mogli naučiti svoju decu nekim životnim pravilima i slično. Po meni, roditelji su najveći krivci zbog ovakve omladine.

SirDuck
19.11.2007, 1:00
:rofl:
Kakav bullshit :rofl:

Najjači momenat je ovaj Кад им је било шеснаест и по година, организовали су оргије с екипом коју су упознали преко нета :rofl:

Eto ja imam 16 godina, još malo pa 17, znam da ima svakakvih, ali ovo je smešno.
Ovo što je on ispričao je worst case scenario, što bi rekli ameri, i baš je preterano do maksimuma.

Pa šta trebaju onda da rade generacije koje su odrasle za vreme drugog svetskog rata?

LM: Da stvarni nisu normalne, nisu. Vutra je postala deo svakodnevnice, dve šašave cigare koštaju 400 kinti i nožeš da ih nabaviš kad hoćeš. Ophođenje prema devojkama, prema drugarima, oblačenje devojaka, ponašanje devojaka (мала фу*са из шестог три) su nenormali.
Ponekad gledam moju generaciju i zapitam se, zar da na njima ostane svet?

Društvo Srbije ide nizbrdo, i stvarno ima budala sličnih ovoj zamišljenoj. Standardi se pomeraju, ne mislim na životne standarde nego na standarde civilizovanog i kulturnog, a pomeraju se na dole, tužno :(

LoneWolf
19.11.2007, 1:05
"Tehnika narodu,hljeba i igara". (glupi forum mi ne da da napisem h-lj-eb u duhu ijekavice,dakle PU ponovo!)
Imate igre ali nemate hljeba pa ste poceli da se igrate zivotima.
I ne samo vi sa po 16,17,nego i vase starije,iskusnije,ali ne nuzno i pametnije kolege (broj primjera je impozantno ogroman).

Ocelot
19.11.2007, 1:07
Jok, krivi su oni sami. Nisu ih roditelji terali da se bodu u venu. Ako ne mogu da izgrade svoje "Ja", onda ne znam šta očekuju od drugih. Nisu oni jedini koji imaju probleme. Sami biraju svoje uzore i svoj put. Ako nema dovoljno jak karakter da kaže šta voli i želi već se pretvara da ga drugi ne bi ismejali ili čudno pogledali, onda i zaslužuje da živi tako.

Eni
19.11.2007, 1:19
Treba deci jedna gola stena i da oru njivu ašovom ceo dan na suncu, pa bi bila dobra... Eto poente... Dajte marku para za novi članak, nema za vutru, stariji je od 17, ... :rofl:

SirDuck
19.11.2007, 1:19
Jok, krivi su oni sami. Nisu ih roditelji terali da se bodu u venu. Ako ne mogu da izgrade svoje "Ja", onda ne znam šta očekuju od drugih. Nisu oni jedini koji imaju probleme. Sami biraju svoje uzore i svoj put. Ako nema dovoljno jak karakter da kaže šta voli i želi već se pretvara da ga drugi ne bi ismejali ili čudno pogledali, onda i zaslužuje da živi tako.

Tačno, nemaju karakter i ne znaju šta je dobro i koje uzore da biraju.
Ja sam trenutno posvećen školi i svojoj devojci, kompjuter mi dođe kao razonoda, bavim se hobijem iz profila, i zadovoljan sam :)

Nisam probao nikakvu drogu niti pušim, a nikad neću ni propušiti, nit ću se drogirati, jer mi to ne treba u životu.

Možda su izgubili karakter zbog bombardovanja? Ne, to nije izgovor.
Eto skoro izgubih druga koji je krenuo tim putem (nije umro, ne družimo se :D) i iz njegovog slučaja vidim kolko slab karakter može da upropasti čoveka.

@LW a kolko ti imaš godina?

YBear
19.11.2007, 1:27
Ma ovo je sviranje q..& dust u oci!
Sad cu da te sokiram, ti ces da cokces i odmahujes glavom i ne pomisljas kako sam ja, u stvari, nesposoban, neodgovoran, i kako me boli...grlo!
Cist senzacionalizam sa, satro, drustvenom odgovornoscu!
Al sam ostar nocu!?!:kreza:

Carl Jonson CJ
19.11.2007, 1:28
Nisam probao nikakvu drogu niti pušim, a nikad neću ni propušiti, nit ću se drogirati, jer mi to ne treba u životu.

Зашто туга, зашто бол кад постоји алкохол? :kreza:

Шалу на страну, немојте сву кривицу свалити на њих. Тачно да свако треба сам да одреди шта му је добро у животу, а шта је лоше, али родитељи су ту да васпитају и да поставе темеље доброг живота. Ако њих нема, неће сви кренути правим путем. Имао сам друга из основне који је био само мало више хиперактиван и весео. Од шестог разреда креће трансформација (цигаре, дрога, банде), што доводи до искључења из школе. Видео сам га после тога још само једном, и... језиво је изгледао. Сада искрено не знам ни да ли је жив. А све је кренуло зато што је био препуштен сам себи.

Orvel
19.11.2007, 1:31
Ma ovo je sviranje q..& dust u oci!
Sad cu da te sokiram, ti ces da cokces i odmahujes glavom i ne pomisljas kako sam ja, u stvari, nesposoban, neodgovoran, i kako me boli...grlo!
Cist senzacionalizam sa, satro, drustvenom odgovornoscu!
Al sam ostar nocu!?!:kreza:

Niko ne želi da te šokira, a po prvoj rečenici se vidi da si oštar noću.Kulturo, eve me!

SirDuck
19.11.2007, 1:37

Шалу на страну, немојте сву кривицу свалити на њих. Тачно да свако треба сам да одреди шта му је добро у животу, а шта је лоше, али родитељи су ту да васпитају и да поставе темеље доброг живота. Ако њих нема, неће сви кренути правим путем. Имао сам друга из основне који је био само мало више хиперактиван и весео. Од шестог разреда креће трансформација (цигаре, дрога, банде), што доводи до искључења из школе. Видео сам га после тога још само једном, и... језиво је изгледао. Сада искрено не знам ни да ли је жив. А све је кренуло зато што је био препуштен сам себи.

Ej, ej, ne diraj mi alkohol! :D

Naravno da je potrebno i vaspitanje, svako ko je preterano prepušten sebi prolupa pose nekog vremena.
Najbolje je kada zaradiš svoju slobodu. Kada ti tvoji znaju da nisi budala i da nećeš praviti gluposti onda te pustaju gde god kad god, a i tebi je lepše :)

Ma pusti, živi svoj život i uživaj u onome što imaš i u pravim vrednostima. Zapamti da svako može da bude onakav, svako može da se drogira i da divlja, teže je ostati normalan :)

YBear
19.11.2007, 1:42
Samo sam zeleo da istaknem periodicnost "sokantnih" pojava! Od 90-ih nam se prodaje hleba&igara i sto grdje to bolje fazon, a jel preduzima neko nesto tim povodom? Yok:confused:

Orvel
19.11.2007, 1:48
Samo sam zeleo da istaknem periodicnost "sokantnih" pojava! Od 90-ih nam se prodaje hleba&igara i sto grdje to bolje fazon, a jel preduzima neko nesto tim povodom? Yok:confused:
Ne postoji periodičnost, već kontinuitet. Samo "tvoji i moji" roditelji mogu da preduzmu nešto.Ako roditelji vole "hleba i igara" šta će preneti detetu (možda "kontinuitet")?

LoneWolf
19.11.2007, 15:40

Ne udaraj mi na rakiju :dedica:
Droga vas je pokopala i pokopava dan-danas (kad kazem "vas" mislim na veliki broj maloljetnika),a rakija ima ljekovita svojstva
(ima i marihuana ali treba ostati normalan) :dedica:
Rakija ne utice na mozak trajno,jer pijanstvo sutra prodje,nebitno koliko si popio,
a jedan popusen dzoint ili "drmnut ekser" izjeda mozdane celije TRAJNO i NEPOVRATNO.

Zato,kad se spominje rakija,treba prvo ustati.
Rakijo,majko!:aplauz:
Haug ;)

hacker_aca
20.11.2007, 0:13
Ne udaraj mi na rakiju :dedica:
Droga vas je pokopala i pokopava dan-danas (kad kazem "vas" mislim na veliki broj maloljetnika),a rakija ima ljekovita svojstva
(ima i marihuana ali treba ostati normalan) :dedica:
Rakija ne utice na mozak trajno,jer pijanstvo sutra prodje,nebitno koliko si popio,
a jedan popusen dzoint ili "drmnut ekser" izjeda mozdane celije TRAJNO i NEPOVRATNO.

Zato,kad se spominje rakija,treba prvo ustati.
Rakijo,majko!:aplauz:
Haug ;)

Aha... Znači ja mogu da se "ubijam" svaki dan od rakije i neće mi ništa biti osim jutarnjeg mamurluka? :)

Carl Jonson CJ
20.11.2007, 1:49
Ја никад аништа нисам рекао против алкохола, сам осам се сложио са песмицом :kreza:

Spawn BG
20.11.2007, 18:02

Roditelji snose dobar deo krivice. Kad roditelju kažeš da mu je dete narkoman (ili mu kažeš da se čudno ponaša, pa možda...) u nekom najboljem slučaju ti ne ginu :n-cc2: pozdravi za najbliže članove porodice, a možeš i da dobiješ :Battered:
Ti izgovori "ratovi, nema se para..." za ovakvo ponašanje su najobičnija glupost. Ni mi ostali nismo rasli na Marsu, pa nismo narkomani, kriminalci ili nešto slično.
Autor teksta izgleda prima lepu platu da lupeta, a i da daje izgovor ovakvim slučajevima. Podseća me na to kako su neki hteli da kritikuju takve pojave, a u stvari su im samo dali reklamu i uzore (filmovi "Rane", "Do koske" i slični, sa kojima su se mnogi klinci identifikovali, mada ne verujem da je to bila namera autora)

http://www1.picturepush.com/photo/a/226554/img/forum/akcija-plavi.png (http://www.sk.co.yu/forum/showthread.php?t=12858)

LoneWolf
20.11.2007, 22:04
Aha... Znači ja mogu da se "ubijam" svaki dan od rakije i neće mi ništa biti osim jutarnjeg mamurluka? :)

Naravno da u svemu treba biti umjeren ali rakija pomaze ;)
Pazi ovako :
Ernest Hemingvej,svjetski poznat knjizevnik,za svakih 1000 rijeci pio je po flasu viskija,a dan-danas se smatra jednim od najvecih pisaca koji su hodali Zemljom.

Dakle,moja poenta je : u svemu treba imati granicu,i ako ides iz ekstrema u ekstrem,mozes da se predoziras i gumama za zvakanje,dobijes zapetljaj crijeva i umres od toga.

che daboli guz
21.11.2007, 1:28
I jedno i drugo je zlo,ali ako cemo posteno alkohol je najvece!!!
(Sta mislite kako su "bjelci" degradirali/rasturili/unistili indijance sjevera i juga kao i nativne stanovnike australije?????)
Zasto???
E pa zato sto vas chika Strumf za alkohol nece odvesti "dole"na "kaficu" pa da bi ste kasnije propjevali-doktrina ostaje doktrina na balkanu.
Evo zivim u holandiji i gledam svakodnevno mladjuriju kako idu u koffie shopove .I jel im sta fali ?Ne ,ne prave zulum i ostale probleme,roditelji im vjerovatno znaju...idu u skolu...
Pitanje koje se postavlja sigurno je :a kakve ocene imaju ?
Sigurno imaju takve da holandska vlada ne strahuje da ce vec sutra imati legije narkomana i probisvjeta.I kako onda sve ovo rastumaciti???!!!!
Kao sto ste i dosada par puta spomenuli:"ODGOJ"!!!!!!!
U tome se krije tajna.Ko ima odgoj imat ce i ravnotezu.A ko ima ravnotezu ... znat ce dokle su mu granice!!!!

By the way...chaj,chitanka itd. je banalna stvar sem kad prestavlja odskocnu dasku ka tezim drogama i to je ono cega se svako treba paziti....osim toga ovdje ima ljudi koji su nekad i bili studenti.

:odoK:

A u vezi gore spomenutog clanka imam za kometar:

Degradacija drustva,
Batina je iz raja izasla(narodna umirotvorina),
nazalost Batinu su izbacili i zamjenili su je sa,
Demokratijom.
Koliko je to funkcionalno i sami znate!

Ulmawen
21.11.2007, 18:54
Činjenica je da je na našem "brdovitom Balkanu" svaka generacija imala svoju dozu bezumlja... Činjenica je i da su generacijske razlike nepremostive. Ono što su naše bake pričale za nas kad smo bili adolescenti nesumnjivo će pričati i naša deca za svoje praunuke. Vremena se menjaju. Na bolje ili na gore, zavisi od mnogo faktora.
Ipak, mislim da tu postoji jedan mnogo veći problem od "spoljašnjeg faktora". Kućno vaspitanje je neminovno veoma bitan faktor, koji služi da deci da neku odrednicu u kojoj će se dalje u životu kretati; dakle, da im da neka osnovna načela vaspitanja. Žalosna istina je da većina roditelja ni sama nema predstavu šta i kako traži u životu, pa samim tim nikakva saznanja ne može da prenese svojoj deci. Okrenimo se malo, pa među onima koje poznajemo iz prve ili druge ruke, pokušajmo da pronađemo primere ljudi koji su zasnovali porodicu zato što su to u datom trenutku želeli. Ja znam 2% takvih ljudi... Uglavnom se priče svode na "pa eto, dugo smo zajedno, desilo se...". Nisu svi sposobni za taj veliki zadatak koje roditeljstvo povlači sa sobom.
Što se tiče uslova u kojima živimo, mislim da bismo baš zbog njih trebali da imamo malo razvijeniju svest od ljudi koji žive u "savršenom društvu". Nesloga je ono što nas koči i ovde stvarno mora da se desi teška katastrofa da bi ljudi pomogli jedni drugima zarad same pomoći...
Jedna Švedska, koja je pre koju godinu imala najveći standard i "najbolje" uslove za život, imala je najveći procenat samoubistava godišnje. Jel se neko zapitao zašto? Jel se neko zapitao koliki procenat ljudi, kad im se sve servira na tanjiru, ima ikakve ambicije, ciljeve i želje u životu?
Čovek će biti onakav kakvim teži da se unapredi, ma gde živeo. Izgubljen slučaj će biti izgubljen slučaj gde god se rodio i živeo.

aerochivija
22.11.2007, 4:15
...Žalosna istina je da većina roditelja ni sama nema predstavu šta i kako traži u životu, pa samim tim nikakva saznanja ne može da prenese svojoj deci. Okrenimo se malo, pa među onima koje poznajemo iz prve ili druge ruke, pokušajmo da pronađemo primere ljudi koji su zasnovali porodicu zato što su to u datom trenutku želeli. Ja znam 2% takvih ljudi... Uglavnom se priče svode na "pa eto, dugo smo zajedno, desilo se...".

Ako je cilj seks, deca su kolateralna šteta.

Što se teksta koji je povod ovog topika tiče, autor je njime samo nametnuo osećaj krivice onima koji je ne snose ni najmanje. Ili nije nije hteo, ili nije smeo, ili, što je najgore, nije u stanju da prepozna i osudi prave krivce. To jesu prvenstveno roditelji, ali i nezainteresovana država.
Niko i nikada na svetu nije izabrao roditelje, niti mesto gde će se roditi.
I, na žalost, ne rađamo se svi dovoljno inteligentni i sposobni da izaberemo i/ili ostvarimo suštinski cilj - da svom potomstvu obezbedimo uslove da živi bolje od nas. Još ako državom upravljaju oni koji su sposobni da taj cilj ostvare skoro isključivo zloupotrebom vlasti, upropaste na kraju i svoje i tuđe potomstvo.
Država mora da ispuni najmanje tri uslova - da svaki njen građanin ima mogućnost da se besplatno leči, da ne gladuje, i da se besplatno školuje, prema intelektualnim mogućnostima - da bi bila država. Idealistički zvuči, ali to je ideal kome svaka elita, pa i politička, mora da teži. Ako elita ne snosi odgovornost za sve, onda nije elita.
Pročitao sam vaše stavove o ovoj temi i mogu s njima da se složim, ili ne. Tek, suština je da nas povezuje jedno sokoćalo, jedna mašina, na čijem održavanju ili kreativnim radom na njoj mnogi nisu u stanju da ovladaju uopšte, mnogi to mogu pomalo, a samo mali broj hiperinventivno i hiperkreativno. Ako posedujete dar da uradite nešto na računaru, i da još i poučite druge kako da unaprede svoj način razmišljanja i rada, i da im "podignete" radni elan, onda imate pravo da sebi kažete: "Ja sam drukčiji (i srećniji) od mnogih, i ne smem prokockati datu šansu, jer u suprotnom postajem neprijatelj prvo svojoj deci, a potom i svima!"
Budućnost čovečanstva se (uglavnom) zasniva na kompjuterima i tehnologijama stvorenim na njima. Već sada, ni zanatlije više ne mogu bez računara, ako žele da budu konkurentni.
Mnogi već tumaraju, a još više će ih besciljno tumarati maglama svoje (ne)svesti, zastrašeni ovakvom sadašnjošću i budućnošću. Zadatak Onih Koji Kapiraju je da im odagnaju strah i pokažu put kojim će ići, makar da ne smetaju i da ne prave šum. Zadatak Onih Koji Kapiraju je da i njihovoj deci omoguće život dostojan čoveka u državi koja je sposobna da ispuni tri pomenuta uslova.