PDA

Prikaži potpunu verziju : RIP Elite Hub

wega
7.11.2007, 0:05
"RIP HUB" ili "Rest in peace Elite-HUB"

je poruka koja se od veceras moze procitati na Elit-ovom forumu, a ja bih dodao "Laku noc Evropo, dobro jutro srednjevekovna Srbijo!"

Tekst preuzet sa Benchmark foruma:

"TELEKOM Srbija" i kompanija "Majkrosoft" podneli su prijave Republičkoj agenciji za telekomunikacije (RATEL) protiv kompanije SBB.
Naime, kako tvrde, unutar mreže ovog internet provajdera, koji je poznatiji kao kablovski operater, postoji server za nelegalnu razmenu sadržaja, za koje je neophodna autorizacija vlasnika autorskih prava. Tako, na IP adresi na kojoj je lociran "Elitehub" mogu da se nađu piratska izdanja najnovijih svetskih filmskih hitova, ali i softveri "Majkrosofta". Pristup ovoj IP adresi imaju samo korisnici SBB.
Od RATEL se traži da preispita ove navode i, ukoliko su tačni, hitno dostavi zahtev SBB da ukine hostovanje "Elitehub". Takođe, "Telekom" traži da se preispita da li postoji komercijalna veza, odnosno, da li je SBB indirektno sticao korist, imajući u vidu da je navedenom uslugom "vezao" korisnike za svoju mrežu.
- U ovom slučaju je neko mogao da od SBB traži IP broj i instalira ovakvu aplikaciju - navode u "Telekomu". - Ali, kada vam neko ukaže da na mreži imate pirate, moraju da se preduzmu mere i to suzbije. SBB, međutim, još ne reaguje.
I obaveza RATEL je, takođe, da reaguje. Kako navode u "Telekomu", agencija mora, prvo, da se uveri da li SBB poštuje pravilnik o poslovanju ili ne. Drugo, po službenoj dužnosti, ako se radi o pirateriji, treba da obavesti nadležne organe. Činjenica je i tragedija, smatraju u "Telekomu", što niko ne želi time da se bavi.
Vrlo često se velike kuće u svetu, koje su nosioci autorskih prava, obraćaju internet provajderima kada otkriju da se na nekom serveru skidaju, primera radi, njihovi filmovi. Tada, traže da se takav server isključi i da se ti sadržaji neutrališu. To je, kažu u "Telekomu", normalna procedura. Srbija je potpisnik VIPO ugovora o autorskim pravima i dužna je da na osnovu tog međunarodnog sporazuma preduzime sve mere u borbi protiv piraterije.
- SBB se obavezao da će poštovati dozvole i licence, odnosno pravilnik o korišćenju interneta, koji je izdao RATEL - kažu u "Telekomu". - Prema tom pravilniku, nije dozvoljena nelojalna konkurencija, što znači da mi tražimo od RATEL da preispita ponašanje SBB: da li je činjenica da ništa ne preduzima po pitanju piraterije unutar svoje mreže i da li je to nelojalna konkurencija, jer stimilišu njihove korisnike da ostaju na mreži, pošto su im dostupna piratska izdanja.
To je siva zona, ali to se dešava i u Evropi. Takvi serveri mogu da se nađu, ali nisu ekskluziva jednog provajdera. RATEL ima obavezu da zvanično odgovori "Telekomu" i "Majkrosoftu" u roku od 30 do 60 dana.

nastavak>

wega
7.11.2007, 0:07
BEZ KOMENTARA
UPRKOS mnogobrojnim pokušajima, prethodnih dana nismo uspeli da dobijemo komentar SBB, niti Republičke agencije za telekomunikacije.
U ranijim obraćanjima povodom ovog slučaja, nadleženi
u SBB tvrdili su da nije reč o distribuciji nelegalnih sadržaja.
- Nismo odgovorni za sadržaje koje posetioci razmenjuju - uveravali su. - Internet je slobodan medij, gde svaki pojedinac odgovara za svoje postupke. Mi smo jedan od lidera borbe protiv piraterije u Srbiji, jer smo prvi počeli da plaćamo prava na prenos komercijalnih TV kanala u našem kablovskom sistemu.
Na optužbe da privlače korisnike piratskim sadržajima, odgovarili su da njihove pretplatnike privlači kvalitet kablovskog interneta.
Ranije su iz RATEL stizala objašnjenja da oni nisu nadležni za, navodnu, internet pirateriju. U njihovoj moći je samo izdavanje dozvola za rad i tehničko regulisanje tržišta. Za slučajeve kod kojih postoji osnovana sumnja da je reč o sajber kriminalu, nadležan je, isključivo, sud.

Pre ovoga predhodila je nesvakidasnja hajka na SBB putem pisanih medija (nije da ih branim, znam da i oni nisu cvecke) ali ovo sto se sad desava je cist bezobrazluk. Evo par isecaka iz dnevnih novina:

http://img218.imageshack.us/img218/5606/26112610072lt0.th.jpg (http://img218.imageshack.us/my.php?image=26112610072lt0.jpg)

http://img208.imageshack.us/img208/4004/kurir31102007rp0sa9.th.jpg (http://img208.imageshack.us/my.php?image=kurir31102007rp0sa9.jpg)

http://img222.imageshack.us/img222/374/vaznobd8cf6ng2.th.gif (http://img222.imageshack.us/my.php?image=vaznobd8cf6ng2.gif)

Najbolje mi je ovo: "istrazivacki tim sdandarda otkrio da se na internet mrezi najveceg kablovskog operatera SBBa nalazi najveca piratska baza...."
Kakva je to mudrost otkriti nesto sto znaju svi korisnici SBB-a (njih samo 30000 i vise).Na ovakve natpise ne mogu cak ni da se nasmejem, jer su jednostavno zalosni, degradirajuci i nedvosmisleno dokazuju da je ljudska glupost neunistiva.:n-cc2::nov_explo:boodala:

pyost
7.11.2007, 0:08
Ne moze se reci da je bilo neocekivano. Sta vise, rekao bih da je bilo neizbezno. Naravno, bilo je lepo dok je trajalo...

SirDuck
7.11.2007, 0:17
No comment...ovo su pisali debili, a HUB stvarno ne radi, me mogu da verujem.
Ma, otvoriće se novi kad tad.
Nadam se...

Sad samo još više mrzim Telekom.

iMa_NeKo_PljUgU
7.11.2007, 0:26
Welcome to Serbia!!!

Moram da priznam da me Tekekom nije iznervirao koliko mediji. Do juče su sa Elita i ostalih čuda skidali najnovije filmove i muziku, a sad odjedanput SBB leglo piraterije.... Od naših licimera mi se http://www.cosgan.de/images/midi/ekelig/a030.gif

ForceWare
7.11.2007, 0:31
R.I.P. Elite United Crew http://fc02.deviantart.com/fs16/f/2007/158/8/f/Cry_emoticon_by_smiekie.gif

Bili su carevi :n_klanja: :n_klanja: :n_klanja:

Ovaj Telekom počinje još više da mi ide na živce.:mad:

Beagle
7.11.2007, 0:32
No comment...ovo su pisali debili, a HUB stvarno ne radi, me mogu da verujem.
Ma, otvoriće se novi kad tad.
Nadam se...

Sad samo još više mrzim Telekom.

Sad bi bila fora da telekom otvori svoj piratski server :D
Zna se ko je ovde debelo umeshao svoje papke (ako ikome treba hint: mikro-mali), odprilike ovo je tradeoff win za poslanike.....

genius
7.11.2007, 0:32
I ja sam procitao vest u Novostima. Iskreno, napisano je kao da je covek koji je to nekako sastavio cisti neskolovani ljakse koji o Internetu zna koliko i mali Perica o vasionskom brodu. Prema tekstu, oni nisu otkrili "bazu" piraterije nego "server" piraterije koji se krije u srce SBB-ove mreze.

E pa svi oni su ladno promasili metu jer SBB nema nikakav "server" niti "bazu" piraterisanog materijala. Materijal piraterisu sami korisnici i on se nalazi na njihovim racunarima a SBB sluzi samo kao sredstvo prenosa bas kao sto i Telekom sluzi za skidanje torrenta sa piraterisanim materijalom i samim tim predstavlja najjaci alat za piraterisanje jer su njegove brzine najvece u Srbiji...

Nije da branim SBB, jer su prema meni ispali goveda dok je sa druge strane Telekom-ova usluga fenomenalna, ali me nervira novinarska bagra (i ja sam novinar pa mogu to da kazem) koja se mesa u IT a novinarski je na nivou prenosenja informacija dobijenih putem trac partije uz kaficu kod komsinice Mice.

Sun Tzu
7.11.2007, 0:34
Gledam isecke iz novina:

"Piratskom gnezdu" koje postoji na gore pomenutoj adresi, ne moze da pristupi niko ko nije pretplatnik SBB-a. Nelegalni sadrzaji nemogu da se besplatno nadju na drugom mestu, tako da se otvara pitanje da je ovo jedna vrsta nelegalne konkurencije.

Da, da...:rolleyes:

Sajber kriminal pored kradje softvera i filmova podrazumeva i pedofiliju

Ispadosmo svi pedofili...:n-cc2:

Ma idioti...:Battered:

wega
7.11.2007, 0:43
I kao sto jedan ciga rece:
"Oni nas tucu u glavu ocu da poludim":boxing:

pyost
7.11.2007, 1:04
Oh, pa da, Elite Hub je bio nasiroko poznat po ogromnoj kolicini pedofilije koja se tu mogla naci...

Malo sutra.

Na hubu je bila zabranjena pedofilija, kao i slicne bolestine, a uz to i share-ovanje domaceg software, sto je svakako za pohvalu.

Master Neo
7.11.2007, 1:16
Strasno sta se desava, a svi ti koji su podneli krivicne prijave, u svojim toplim domovima imaju kompjutere sa nelegalnim windows-om, office-om i jos brdo nelegalnog softvera, mogu da se kladim u svoj komp! Ma cist bezobrazluk, ali jbg sta cete... Ocete u Evropu? E mora da se ponasate izopaceno pa makar i po cenu ismejavanja i pljuvanja...

Sun Tzu
7.11.2007, 1:19
Ma briga telekom za pirateriju, oni samo traze nacin da se rese SBB-a...

Shang Tsung
7.11.2007, 2:20
Pa ni SBB nije cvecka :opanachke

zone2403
7.11.2007, 3:07
Pa ni SBB nije cvecka :opanachke

Pa, nije, ali je mnogo bolje dve firme koje nisu cvecke, nego samo jedan monopolista.

Eni
7.11.2007, 3:44
Ma dajte ljudi, kakvi su naslovi "dobro došli u srednjovekovnu Srbiju" i druge fore? Pa ako hoćemo modernu evropsku državu, bez obzira na to da li je u ili van EU, moramo se boriti sa piraterijom, i bilo je samo pitanje vremena kada će se taj HUB zatvoriti. Drugo, svi psujete Telekom kao monopolistu, ali neka mi neko kaže da SBB nije monopolista - svakog koga pitate zašto koristi kablovski kad je adsl brži i jeftiniji reći će "stručno kao i novinar" - jer su na kablu filmovi brži...
Kad su tako fina i društveno korisna kompanija, što ne daju besplatno kablovsku a naplaćuju samo dodatne usluge, tipa internet i određene kanale...

Ma da, sve cvećka do cvećke, a vama svima pomalo isprani mozgovi da svuda vidite neprijatelje... Što bi rekli u Staloneovom filmu, nije ti uvek prijatelj ko te vadi iz..., niti neprijatelj ko te naizgled tamo stavlja...

A da telekom igra prljavo - igra, ali neće se završiti na ovome... Čak šta više, ovo je početak kraja monopola... verujte mi... ;)

Master Neo
7.11.2007, 4:02
A sta kao telekom nema svoje hub-ove? I kao nema pirateriju? Ma daj molim te...

Ghost
7.11.2007, 9:39
Веома занимљиво да су ставили огроман лого "ватрене лије" уз текст о пиратерији...

grdja
7.11.2007, 10:45
Pa to je besplatni, tj. piratski softver, jos je i neprijatelj MSa. Koriscenjem Lije mi podrivamo moderno slobodno demokratsko drustvo i podrzavamo terorizam. (I ukljuceni smo u pedofiliju, naravno)

Beagle
7.11.2007, 11:25
Pa to je besplatni, tj. piratski softver, jos je i neprijatelj MSa. Koriscenjem Lije mi podrivamo moderno slobodno demokratsko drustvo i podrzavamo terorizam. (I ukljuceni smo u pedofiliju, naravno)

:rofl: o coveka..... Stvarno za M$.....nemam rechi :)

Nicolas
7.11.2007, 11:33
Веома занимљиво да су ставили огроман лого "ватрене лије" уз текст о пиратерији...

Da kada njihov sloj citalaca pogleda to treba prvo da ima na umu u jbte kako su ovi upuceni, kako oni sve ovo saznaju, jos ce ove slike da ih naloze, pogotovo ako imaju ikakve veze sa netom, kompovima itd. onda je jos vise opravdano njihovo stavljanje... mene cudi da nisu "metnuli" neku golotinju malo da zasole.:opanachke Ili su totalni duduci pa ni samo ne znaju sta rade.;) Bice da je ovo drugo.:kreza:

Patton
7.11.2007, 12:00
Znaci ako se zakacim na strani hub, preko provajdera PTT, koristeci ADSL koji ide preko Telekoma; i skinem najnoviji holivudski blockbuster... i PTT i Telekom moraju na robiju jer su omogucili da uradim tako nesto?

Kao sto se svi provajderi ogradjuju da ne odgovaraju za sadrzaj koji skidaju korisnici, na osnovu cega optuzuju sad SBB, kad i oni ne odgovaraju za sadrzaj koji se razmenjuje na njihovom lokalnom hub-u?

Nije mi jasno takodje ovaj potez, zato sto je SBB podprovajder Eunet-a, a njih je malo teze zeznuti. Telekomu je ostalo samo jos da se resi Verata (nemoguca misija) :D

Beagle
7.11.2007, 12:52
One Telecom to rule them all! :D

iMa_NeKo_PljUgU
7.11.2007, 12:59
Jedno me zanima... Da li je Elite jedini HUB koji postoji:rolleyes:... Ja sam ga ionako koristio nedelju dana pa sam prešao na drugi (sasvim zadovoljavajući):a_bleh:
Sve u svemu mene ne dotiče nešto specijalno to gašenje, pa čak i razumem zašto je Telekom to uradio, ali mediji:mad: na kraju će SBB da povežu sa Bin Ladenom koliko mi se čini:boodala:

p.s. moje mišljenje (http://www.sk.co.yu/forum/showpost.php?p=349837&postcount=262) o SBB-u ;)

wega
7.11.2007, 13:38
Ma dajte ljudi, kakvi su naslovi "dobro došli u srednjovekovnu Srbiju" i druge fore? Pa ako hoćemo modernu evropsku državu, bez obzira na to da li je u ili van EU, moramo se boriti sa piraterijom, i bilo je samo pitanje vremena kada će se taj HUB zatvoriti. Drugo, svi psujete Telekom kao monopolistu, ali neka mi neko kaže da SBB nije monopolista - svakog koga pitate zašto koristi kablovski kad je adsl brži i jeftiniji reći će "stručno kao i novinar" - jer su na kablu filmovi brži...

U tom bi slucaju trebalo zabraniti Rapidshere, ukinuti sve torrent-e i spaliti eMule servere. Piraterijo ovo je pocetak tvog kraja. :odoK:

Ghost
7.11.2007, 14:12
Elite Hub је кокнут не овај.

Али ово за педофилију је ниско и покварено, само да би изазвало још већу сензацију, типично за те новине.

player1
7.11.2007, 14:41
Jedno me zanima... Da li je Elite jedini HUB koji postoji:rolleyes:... Ja sam ga ionako koristio nedelju dana pa sam prešao na drugi (sasvim zadovoljavajući):a_bleh:

Dosta ih je sad migriralo na jedan drugi lokalni hub, koji se hostuje u inostranstvu (tako da ne moze SBB da ga iskljuci).

bachi
7.11.2007, 15:34
R.I.P. Elite United Crew http://fc02.deviantart.com/fs16/f/2007/158/8/f/Cry_emoticon_by_smiekie.gif

Bili su carevi :n_klanja: :n_klanja: :n_klanja:

Ovaj Telekom počinje još više da mi ide na živce.:mad:

Elite United Crew? Pu, daleko bilo. EUC i Elite HUB nije isti servis. HUB je dc, a EUC su torrenti.

Inače, proradiće Elite HUB uskoro, jer će ga hostovati "napolju".

SirDuck
7.11.2007, 16:35
Elite United Crew? Pu, daleko bilo. EUC i Elite HUB nije isti servis. HUB je dc, a EUC su torrenti.

Inače, proradiće Elite HUB uskoro, jer će ga hostovati "napolju".

A brzina?
Onda neće biti lokalna, dakle duplo sporije :(

PS: A bio sam [Elite], šmrc :(

player1
7.11.2007, 17:10
A brzina?
Onda neće biti lokalna, dakle duplo sporije :(

U stvari oce.
Jel Hub samo sluzi za "povezivanje" medju SBB korisnicima, koji su i dalje jedan prema drugom u lokalu, ma dge god bio sam HUB.

SirDuck
7.11.2007, 17:24
U stvari oce.
Jel Hub samo sluzi za "povezivanje" medju SBB korisnicima, koji su i dalje jedan prema drugom u lokalu, ma dge god bio sam HUB.

Lepe vesti :)

Ghost
7.11.2007, 18:57
Хехе, добра идеја. :)

PAIN
7.11.2007, 20:16
Pazite nemam pojma zasto neko osudjuje Telekom i M$.Sta ste mislili da se slepamo doveka.Ako je ovo korak nazad onda ne znam sta moze biti jedan napred.

Pravo da avm kazem jedva cekam da pocnem da koristim legalni soft.80% bagova u winu za koje vi krivite M$ potice od tog ilegalnog softvera.Sta svi pic*arate M$ a ovamo koristite idalje Win.Predji bajo na Linux pa se igraj.

I moze svako da prica to da ima veze s platom kad to nije istina.Ja posteno ne znam nikog ko ima platu od 300e daima neki komp a kamoli neki extra soft.To nam je u glavi, 1000% sam siguran da ni Srbin koji ima 1000e platu nece da kupi novu Vistu nego ce da skine s neta.Jednostavno to smo mi srbi.Siguran sam da svako i ko ima 300e mes moze da ustedi godisnje makar za Win.A za ostalo batice snadji se, oces komp e pa ne moze.Sta si mislio.....

A takodje sam siguran da i 90% vas koji se bunite sigurno imate dosta veca primanja od tih 300e.Niko te bre uospte ne tera da koristis Win a vi se bunite....Majke mi mi neki nisu jasni.

ajde ajde kamenujte me:D........

Deusdies
7.11.2007, 20:32
Ja se u potpunosti slažem sa PAIN-om. Jeste, i meni je krivo što je Elite zatvoren, ali ljudi, moramo prihvatiti neke norme ponašanja.

Ista situacija bila je onda kada je gospodin Mlađan Dinkić ponudio svakome ko prijavi prodavca koji ne izdaje "fiskalce" 500 dinara kao nagradu. Počeli su masovni protesti po ulicama. Eeej?! Pa to je isto (doduše u manjoj meri) kao da vi vidite nekoga kako ubija nekog, a potom ga ne prijavite? Kršenje zakona je kršenje zakona.

Isti slučaj i ovde. Ovako kukate (vas 95%) Evropa, Evropa, EU, SAD, a ovamo 'oćete ilegalan softver? Paz da neće. Ceh je veliki ;)

ForceWare
7.11.2007, 21:21
80% bagova u winu za koje vi krivite M$ potice od tog ilegalnog softvera.Sta svi pic*arate M$ a ovamo koristite idalje Win.Predji bajo na Linux pa se igraj.
Nisi uopšte u pravu.
Reci mi da li software prepoznaje npr. originalni serijski broj, pa program radi bagovitije ako se iskoristi piratski serial? Naravno da ne.
Razlike u samom radu piratskog i originalnog software nema, možda samo u nekih 1%, a i to samo u retkim situacijama.

Za tih 80% bagova u win-u kriv je sam šuplji windows a ne dotični piratizovani programi.

@Pain & Dellion
Ne možete da poredite plate ovde i u Evropi i SAD koje su bezmalo 10x veće.
Ako hoćemo u Evropu i ako hoćete da plaćamo programe kao i oni dajte nam iste plate pa onda možemo da razgovaramo o nekom eventualnom ukidanju piraterije.

Ruljo, pali baklje i kamenje na gotovs... :D

genius
7.11.2007, 21:26
Nisi uopšte u pravu.
Ruljo, pali baklje i kamenje na gotovs... :D

PAIN je apsolutno u pravu. Probaj pa ces da vidis. Ja sam vec dve godine na legalu i iskreno sve mi radi mnogo bolje nego ranije....

Spawn BG
7.11.2007, 21:31
Pazite nemam pojma zasto neko osudjuje Telekom i M$.Sta ste mislili da se slepamo doveka.Ako je ovo korak nazad onda ne znam sta moze biti jedan napred.

Pravo da avm kazem jedva cekam da pocnem da koristim legalni soft.80% bagova u winu za koje vi krivite M$ potice od tog ilegalnog softvera.Sta svi pic*arate M$ a ovamo koristite idalje Win.Predji bajo na Linux pa se igraj.

I moze svako da prica to da ima veze s platom kad to nije istina.Ja posteno ne znam nikog ko ima platu od 300e daima neki komp a kamoli neki extra soft.To nam je u glavi, 1000% sam siguran da ni Srbin koji ima 1000e platu nece da kupi novu Vistu nego ce da skine s neta.Jednostavno to smo mi srbi.Siguran sam da svako i ko ima 300e mes moze da ustedi godisnje makar za Win.A za ostalo batice snadji se, oces komp e pa ne moze.Sta si mislio.....

A takodje sam siguran da i 90% vas koji se bunite sigurno imate dosta veca primanja od tih 300e.Niko te bre uospte ne tera da koristis Win a vi se bunite....Majke mi mi neki nisu jasni.

Ja se u potpunosti slažem sa PAIN-om. Jeste, i meni je krivo što je Elite zatvoren, ali ljudi, moramo prihvatiti neke norme ponašanja.

Ista situacija bila je onda kada je gospodin Mlađan Dinkić ponudio svakome ko prijavi prodavca koji ne izdaje "fiskalce" 500 dinara kao nagradu. Počeli su masovni protesti po ulicama. Eeej?! Pa to je isto (doduše u manjoj meri) kao da vi vidite nekoga kako ubija nekog, a potom ga ne prijavite? Kršenje zakona je kršenje zakona.

Isti slučaj i ovde. Ovako kukate (vas 95%) Evropa, Evropa, EU, SAD, a ovamo 'oćete ilegalan softver? Paz da neće. Ceh je veliki ;)

Složio bih se ja sa obojicom kad bi bila u pitanju borba protiv piraterije. Ali, šta mislite, da li ljudi uzimaju ADSL samo da bi im se brže otvarao ovaj forum npr.? Da li bi Telekom mogao da prikaže protok svojih korisnika, pa da objasni kako je neko (jedan moj ortak, recimo) skinuo preko 30GB za mesec dana? :confused: Da nije otvarao proveru stanja na tekućem??? :paranoia: Drugo, kao što je neko već rekao, novinar reče "jedino mesto gde se može naći nelegalan softver i piratski filmovi". Ej, bre??? :icon_evil Sad će još da ispadne da je SBB izmislio DC++ i torente... I opet, neko je spomenuo Rapidshare... Da li će dve firme koje kod nas prodaju premijum naloge za RS biti okrivljene za pirateriju jer je skoro svaki program koji se može skinuti sa poznatih sajtova za te stvari postavljen na RS? Ovo je borba za monopol, a ne protiv piraterije, to je problem...
Mali dodatak: Instalirajte bilo koji dc++ program i otvorite listu PUBLIC HUBS, ne morate ići na Elite...

http://www1.picturepush.com/photo/a/226554/img/forum/akcija-plavi.png (http://www.sk.co.yu/forum/showthread.php?t=12858)

Master Neo
7.11.2007, 22:47
Pain gresis u nekim stvarima: kao prvo ovde govorimo o tome zasto su telekom i microsoft digli frku oko piraterije. OK, M$ razumem, ali telekom je tu video svoju priliku, ubiti dve muve odjednom, ukloniti pirate i zadati veliki udarac rivalu. A niko ne spominje to, sto i oni koji su na telekomovom adsl-u pa isto skidaju pirateriju. Da pogledamo listing prosecnog korisnika i to sta je skidau u poslednjih mesec dana, pa da vidimo onda... Nemojte da mesate babe i zabe. Ako lepo pise da provider nije odgovoran za korisnikov sadrzaj cemu dalje rasprava?! Udario lopov na lopova... ccc

Sto se tiche piratskog softvera, naravno, treba imati legalan, ali kad znas kad? Kad budem imao platu kao prosecan Nemac. Prosta logika, u Nemackoj su plate pa rekao bih, da nisu ispod 1500e, a verovatno i vise. A kod nas? 250e, 6x manje... Dakle, ako jedna originalna igra kosta 50e kod nas onda treba da bude 8-9e, i tada se necu buniti da je kupim, ali dotle mi ne pada na pamet. Sta, da mozda ne treba da radim mesec dana da kupim par igara? A gde je tu hardver za te igre, a gde su programi, OS... :cool:

PAIN
7.11.2007, 22:59
To sto Telekom tuce SBB mozda i nije losa stvar..>Da se opamete kako rade ovih zadnjih godinu dana:).

SomiKnight
7.11.2007, 23:09
Telekom nije ni svestan kako je ovim potezom sam sebi napravio stetu, svi koji su do sada koristili hub, posto ga nema vise, skidace stvari sa neta, posto sav saobracaj ide preko telekoma eto njima opterecenja internet linka :a_bleh: .

Spawn BG
7.11.2007, 23:10
Telekom nije ni svestan kako je ovim potezom sam sebi napravio stetu, svi koji su do sada koristili hub, posto ga nema vise, skidace stvari sa neta, posto sav saobracaj ide preko telekoma eto njima opterecenja internet linka :a_bleh: .

Ma pojačaće oni link, samo da skidaju kajmak...
Mogu malo i sebe da ispravim... I ne moram da doplatim, umesto da skidam nešto 3-4 sata sa EH, skidaću 8 sati sa neke druge lokacije, pustim da radi, a ja odoh da spavam...

http://www1.picturepush.com/photo/a/226554/img/forum/akcija-plavi.png (http://www.sk.co.yu/forum/showthread.php?t=12858)

wega
7.11.2007, 23:36
Stante ljudi, odoste mnogo siroko! EliteHUB sam najvise koristio da bih skidao novije serije i filmove (tipa Prison Break, Battlestar Galactica...), muziku (mogle su se naci lepe kolekcije od ljubitelja pojedinih izvodjaca) i ponekad neki program kad bi mi zatrebao. Razlika pre i posle ukidanja HUB-a po mom misljenju je u sledecem:

1. Ja i dalje skidam najnovije serije i filmove, doduse ne sa HUB-a i ne sa duplo vecom brzinom nego sto mi je flat paket ali skidam.
2. Za one fine kolekcije muzike mora malo da se promuva i pretrazi po netu ali sve moze da se iskopa, doduse treba malo vise vremena.
3. Glavna razlika je u tome sto je ranije sve bilo na jednom mestu, lakse dostupno i bolje organizovano i sto si kad skidas stvari znao da skidas od nasih ljudi (znaci i 99% provereno). A i uvek si mogao da procaskas sa nekim, da pitas za neki savet, da preporucis nesto.

Znaci zakljucak je po meni da piraterija nije niti se moze ugasiti na ovakav nacin, ovo je samo nizak udarac konkurencije (citaj Telekoma) koja koristi neznanje i neupucenost drzavnih organa, medija, a na kraju i samih gradjana da pokusa da unististi konkurenciju. Nemojte me pogresno shvatiti jaka konkurencija mora da postoji ali ne preko ledja krajnih korisnika tj nas.
Ako jedan Rapidshere moze da posluje i da ubira veliku zaradu, ako sve zemlje sveta dopustaju upotrebu torrent klijenata kao legalnu ja ne vidim ni jedan razlog zbog kojeg bi se zabranio rad bilo kom lokalnom HUB-u pa zvao se on i EliteHUB.:ciao:

wega
8.11.2007, 0:16
Pa ne razumemo te, bar ja. (bilo namenjeno korisniku PAIN)
To bi bilo isto (metaforicki) kao kad ne bi svi imali isto pravo da se skoluju (mogu da se skoluju samo oni koji plate jer je to legano, vi ostali mars na pranje ulica hocu da vidim da se blista).
Isto tako ja nikad ne bih naucio da kortistim Photoshop, CorelDraw, AutoCAD....jer ne mogu da ih kupim. I onda jednog dana (mislim danas) dodju strane kompanije koje traze da u svom CV-u imas napisano da znas da koristis neki od navedenih programa da bi te zaposlili. Pa kako da ih naucim ako nisam mogao da ih priustim! Shvatate poentu! Vrtimo se u krug!:opanachke

Marko93
8.11.2007, 0:27
Pa ne razumemo te, bar ja. (bilo namenjeno korisniku PAIN)
To bi bilo isto (metaforicki) kao kad ne bi svi imali isto pravo da se skoluju (mogu da se skoluju samo oni koji plate jer je to legano, vi ostali mars na pranje ulica hocu da vidim da se blista).
Isto tako ja nikad ne bih naucio da kortistim Photoshop, CorelDraw, AutoCAD....jer ne mogu da ih kupim. I onda jednog dana (mislim danas) dodju strane kompanije koje traze da u svom CV-u imas napisano da znas da koristis neki od navedenih programa da bi te zaposlili. Pa kako da ih naucim ako nisam mogao da ih priustim! Shvatate poentu! Vrtimo se u krug!:opanachke

To sa ucenjem programa potpuno podrzavam. Ja inace nisam vezan ni za jedan hub jer me mrzi da se registrujem. Koji hub radi, sa njega skidam i u svoj ovoj zbrci sam na strani SBB-a:ciao:

urke
8.11.2007, 10:35

E.U.C. = torrent tracker, EliteHUB = DC++ HUB => E.U.C. != EliteHUB. Dakle, nije isto. btw, rade i EUC i EliteHUB ;)

Ma dajte ljudi, kakvi su naslovi "dobro došli u srednjovekovnu Srbiju" i druge fore? Pa ako hoćemo modernu evropsku državu, bez obzira na to da li je u ili van EU, moramo se boriti sa piraterijom, i bilo je samo pitanje vremena kada će se taj HUB zatvoriti.

Da se razumemo. Telekom nije podneo tužbu zbog piraterije već zbog širenja uslužne delatnosti SBB-a. Ne znam da li znaš, ali SBB je uputio RATEL-u zahtev za odobravanje pružanja usluga fiksne (ne znam da li i mobilne) telefonije. A ko je jedini operater fiksne telefonije u Srbiji? Takođe, SBB je uputio RATEL-u zahtev za realizaciju VoIP projekta. Da bude zanimljivije, tapiju na taj posao uzeo je Telekom. Slučajno? SBB hoće net linkove nezavisno od Telekoma. RATEL (za sada) to ne omogućava - samo preko Telekoma. Kako Telekom da u javnosti zatre planirane puteve konkurentu koji hoće njegov deo kolača, zapravo, zdravoj konkurenciji, nego da plaćenim tekstom u više različitih žutih novina opljuje konkurenta neistinama?

Kad su tako fina i društveno korisna kompanija, što ne daju besplatno kablovsku a naplaćuju samo dodatne usluge, tipa internet i određene kanale...

Pa verovatno zato što RTS (BG televozija a.k.a javni servis građana Srbije) pored finansiranja iz Budžeta Srbije (poreza koji plaćaju građani Srbije) dodatno ubira „naknadu“ od istih tih građana pretplatom. SBB sam finansira kablovsku infrastrukturu (izgradnju i održavanje), plaća licence stranim TV stanicama za reemitovanje programa, etc, etc. Za 200 dinara višu cenu, u odnosu na RTS koji dva puta uzima pare, SBB nudi 25-30 puta više TV kanala sa raznovrsnim programom.

Daleko da volim SBB, samo govorim objektivno.

Ja napisah Walkeru, razlog za tužbu protiv SBB-a i zatvaranje EliteHUB-a nije piraterija već nešto sasvim drugo. Piraterija je samo usputni izgovor za senzaciju u S(v)rbiji.

To nam je u glavi, 1000% sam siguran da ni Srbin koji ima 1000e platu nece da kupi novu Vistu nego ce da skine s neta.Jednostavno to smo mi srbi.

Sitni smo mi. Leglo piraterije su Rusija, Kina i USA. Srbija se samo uvlači velikim silama blebetajući o pirateriji. Poturice?

PAIN je apsolutno u pravu. Probaj pa ces da vidis. Ja sam vec dve godine na legalu i iskreno sve mi radi mnogo bolje nego ranije....

Ja sam već pet godina na legalu i uštedeo sam puno novca. I zahvalan sam Microsoftu na tome, što mi je otvorio oči.

wega
8.11.2007, 13:00
"Elite hub ce uskoro biti online... cetvrtak ili petak" - najnovija poruka sa EliteHUB-ovog foruma.:alealeee:

urke
8.11.2007, 17:58
I pošto je SBB izdao saopštenje za javnost a Elite HUB se izmešta na inostrani dedicated server, ova tema može da se zaključa.

Sken SBB saopštenja za javnost: http://img143.imageshack.us/img143/6961/szj2oz1.jpg