PDA

Prikaži potpunu verziju : Nevidljiva vozila

jonathan
3.11.2007, 2:11
stvarno nisam znao gde da postavim ali mislim da je ovo veoma diskutabilno

Britansko ministarstvo obrane objavilo je kako razvija posebnu tehnologiju koja će vojna vozila učiniti nevidljivima. Kako se i očekuje od vojnih projekata, tako je i o ovome vrlo malo poznato. Navodno, "nevidljiva tehnologija“ temeljit će se na posebno postavljenim kamerama i projektorima po vozilu koji će “sliku“ (krajolik iza vozila), proicirati ispred njega.

Sve pojedinosti, su nepoznate, a prva “nevidljiva vozila“ se očekuju 2012. godine.

http://www.bug.hr/slikeid/cache/83085-46666.jpg_791_570_FalseFalse.jpg

BUG.hr (http://www.bug.hr/vijesti/index.asp?id=83085)

prvo sto mi je naompalo jeste... ovo je odgovor na sve fazone Davida Copperfielda.. mislim da 2012 i nije bas daleko

sta vi mislite koliko je ovo sve izvodljivo ??

DarkNemos
3.11.2007, 2:13
Pa sad dal je izvodljivo ne znam. Mozda kad ga gledas iz jednog ugla. A sad da cetri coveka stoje svako na razlicitom uglu i pritom jos da se krece to mi zvuci kao sala.

Carl Jonson CJ
3.11.2007, 2:16
Колико би хиљда камера и камера требало за сваки могући угао гледања...

iMa_NeKo_PljUgU
3.11.2007, 2:21
Čekaj malo... ovih dana je izašao članak o tome u nekim dnevnim novinama.
Samo što je tamo rečeno kako su oni već to uspeli da naprave... Održavala se i prezentacija te tehnologije...

Evo našao sam dotični članak (http://www.pressonline.co.yu/vest.jsp?id=23028)...;)

Ova tehnologija je neverovatna. Da nisam bio prisutan na probi, ne bih verovao. Gledao sam u polje i video samo travu i cveće, iako sam gledao u pravcu tenka - rekao je vojnik koji je bio prisutan na testiranju.

ForceWare
3.11.2007, 2:27
Znate za Philadelphia experiment (http://en.wikipedia.org/wiki/Philadelphia_Experiment)*

To je bilo 1943.

Samo Bog zna šta sve mogu sad (pola veka kasnije) da urade.

*Priča nije nikad dokazana, kao i sve ostale popularne teorije zavere

Master Neo
3.11.2007, 2:28
Nevidljivost je definitivno moguca, samo pitanje u kojoj meri, jer projekcija slike nije ista kad se gleda pod razlicitim uglovima. Ono sto vidis iz jednog ugla, nije isto kad gledas iz drugog, jer bi video neku drugu pozadinu, a ne onu koju bi trebalo. E sad ako su Englezi rekli da su uspeli, aj da i to vidimo... Gledao sam na tv-u onog tipa sa nevidljivim kaputom, koji radi na istu foru ko i ovaj tenk, na jednoj strani kamere, a na drugoj se projektuje slika. I zaista donekle radi, ali mana je taj ugao gledanja, kao i osvetljenje. Jer ti mali ekrani ne mogu verno i pod suncevom svetloscu da reprodukuju boje i osvetljenje...

zone2403
3.11.2007, 2:30
Uf, bre pa izvor vas je Press, necu da pljuckam po njima ali nisu bas pouzdani po pitanju vesti. Ali ono sto jesam procitao, a i video snimak je japanski projekat ''skoro'' nevidljive jakne, koja radi na istom principu. Nije bas cinila korisnika nevidljivim, ali jeste emitovala sliku koja se nalazi iza njega i stvarala interesantan efekat!

jonathan
3.11.2007, 2:44
heh zamislite da su nam tajili sve dosada da postoji mobilni telefon.. i onda odjednom britanci izvade neki telefon i podju pricat.. a onda bi mi raspravljali:

gde tu kabal.. kakva je to veza, sta oni glume, koliki je to signal jedan metar, to je nemoguce.. nije to dobro :D :D :D

eeeeeeee... ptice znaju sta oni nama sve taje.. nebi me cudilo kad bi nasli neke deseptikone u njihovim halama.. onos to mi znamo to je jadno

sto se tice datog tenka.. misli mda ce to biti jedna dobra vrsta kamuflaze a ne bikvalnog "nestanka" tenka sa livade.. to ce biti samo enko bolje maskirno odelo.. drugo.. nemoguce je sad nesto izvest da to bude "nevidljivo" sa svih strana.. ono sto sam ja skontao jeste da ima neki hologram, kinoproektor il sta vec koji emitira irped njega sliku koja se nalazi iza njega, e sad jel one emitira na njemu ili ispred njuega ne znam

a to sa nekim malenim ekranima... mislim da je to ne izvdoljivo jer nema tog ekrana koji moze emitirat zivu sliku a jos da se nalazi na nekakvom tenku ili cemu vec.. jedino kad bi tenk bio obicna kutija sa ostrim uglovima.. ali sta onda.. virila bi mu cev :D

galebns
3.11.2007, 2:45
Izem ti ideju, to je ko da su rekli "aj da odemo na Mesec tako sto cemo napraviti jako visoke merdevine" il slicno...:D

Željko
3.11.2007, 4:05
Nevidljiv je za oko, ali radar je radar... ;)

jonathan
3.11.2007, 14:20
radar ? paaa... znas i sam da radar fata visinu a ne sta je na povrsini.. uvek ima jedna razina gde radar ne fata ..to je ispod "razine radara" tako da za tenkove i slicno se ne koristi radar ;)

TheProphecy
3.11.2007, 15:16
Verovatno su konacmo uhvtili ovog ciku :). http://img222.imageshack.us/img222/8061/alienvspredator2nw8.th.jpg (http://img222.imageshack.us/my.php?image=alienvspredator2nw8.jpg)

Martok
3.11.2007, 15:21
Je'l neko video kako izgleda tenk u akciji kada pravi dimnu zavesu? Ja jesam to vise lici na pobesneli oblak nego tenk. Poenta je da ako bi takva kamuflaza bila bar delom moguca pruzala bi velike prednosti npr. nocu, po losem vremenu, vecoj daljini i sl.

Željko
3.11.2007, 16:07
radar ? paaa... znas i sam da radar fata visinu a ne sta je na povrsini.. uvek ima jedna razina gde radar ne fata ..to je ispod "razine radara" tako da za tenkove i slicno se ne koristi radar ;)

Ok, mora da postoji nešto na fazon radara da radi na površini zemlje... :)

ForceWare
3.11.2007, 16:39
Verovatno su konacmo uhvtili ovog ciku :). http://img222.imageshack.us/img222/8061/alienvspredator2nw8.th.jpg (http://img222.imageshack.us/my.php?image=alienvspredator2nw8.jpg)
Sarađujemo mi sa njima odavno. Još od Rozvela.
:D

jonathan
3.11.2007, 16:39
Željko ma posle sam predpostavio sta si kontao.. znas ono u filmovima: spusti se ispod razine radara.. e to je to

ma da, postoji neki djavo koi registure neko vozilo, toplotu, pokret bla bla.. samo iskreno.. dobro si spomenuo radar jer... oni su radili na ovome sigurno vise od 30 godina a kad to stupi u snagu neka ce se budala naci pa ce preko noci napravit radar bas za te tenkove, moci ce ga vojnici nosat sa sobom tako da.. opet sve to djabe :D

Martok
3.11.2007, 17:02
... opet sve to djabe :D

Nije djabe nego kosta. Ideja u trci sa naoruzanjem nije da zauvek imas neku prednost nego da da stalno izmisljas nove sisteme tako da tvoj neprijatelj mora da trosi vreme i novac da bi smislio kao ce ti doskociti. Dok on ne smisli kao ce nevidljivi tenk uciniti vidljivim ti si u prednosti. A dok se on bavi time ti izmisljas nesto drugo i tako pokusavas da ga stalnim novatarijama nateras da on juri tebe a ne ti njega.

Pelagijska Argosija
3.11.2007, 17:17
Dobro napraviće ga "nevidljivim" ali šta je sa zvukom? Moderni tenkovi i dalje koriste motore sa unutrašnjim sagorevanjem koji su dosta bučni, pogotovu ako se uzme u obzir i činjenica da imaju 400, 500 KS i više.
I za F117 su tvrdili da je "nevidljiv":a_bleh:

Martok
3.11.2007, 17:26
Tenk bi mogao i da vidis na 5km. Uzmes dvogled pa vidis. A da ga cujes neces sigurno. A moze da bude i parkiran :dedica: . Uostalom zamisli ti ovo: zadremas u rovu, probudite buka, znas da je tenk, gledas levo, desno, nigde nista, neznas gde ni da bezis, sta ces onda. :kreza:

TheProphecy
3.11.2007, 17:36
Tenk bi mogao i da vidis na 5km. Uzmes dvogled pa vidis. A da ga cujes neces sigurno. A moze da bude i parkiran :dedica: . Uostalom zamisli ti ovo: zadremas u rovu, probudite buka, znas da je tenk, gledas levo, desno, nigde nista, neznas gde ni da bezis, sta ces onda. :kreza:

Ma da, jos kad bi bio toliko "nevedljiv" ...

Master Neo
3.11.2007, 17:46
Uzmes bacis par cigli ispred sebe, i polupash mu projektore, da vidish kako ce da bude vidljiv :D

Pelagijska Argosija
3.11.2007, 17:48

Zbog toga postoje stvari kao što su, npr. minsko polje, straža i smena iste na svakih par sati... Doduše ako stoji u sačekuši sa ugašenim motorom onda jeste prednost...

Sasa90
3.11.2007, 17:55
Dobro napraviće ga "nevidljivim" ali šta je sa zvukom? Moderni tenkovi i dalje koriste motore sa unutrašnjim sagorevanjem koji su dosta bučni, pogotovu ako se uzme u obzir i činjenica da imaju 400, 500 KS i više.
I za F117 su tvrdili da je "nevidljiv":a_bleh:
Zeznuo si se. Novi challenger 2 ima preko 1200 Konjskih snaga. To mora da zabruji kad prodje pored tebe. Btw ima cak turbomotora od po 20 litara. Pa vi sad vidite koliko on moze da bude nevidljiv (danas sam gledao bas emisiju o njemu na National Geographic-u)

che daboli guz
3.11.2007, 17:56
Ne zaboravite Rusi su uvjek 10% ispred Amera(primjera uvjek ima).A to je velika razlika.Jedni vole da ulazu pare u propagandu a drugi ne.
Pa cak se i za srbiju pricalo kako imaju radar koji "skida sve zivo"
pa ga nikad nisu koristili jer nisu htjeli da daju do znanja drugima sta imaju u protivodbrani.Dali i to spada u naucnu fantastiku kao i nevidljivi tenkovi,ne znam prosudite sami!
Ipak neki odgovori se mogu naci u knjigama(odnosno zaostavstinama) onih koji su zivjeli u nesto daljnoj proslosti,koji bi nam trebali dati neku smjernicu kako ce se voditi ratovi u buducnosti i sa kojim posledicama.

Zanimljiva tema Djony:tapsh::)

jonathan
3.11.2007, 18:13
che daboli guz hvala ;)

a sto ste se vi dovezali tenkova.. tu su recimo haubice na nekim mestima,.. zamislite vudute livadu i nista na njoj, krene vasa ceta a onda udari rafal granate itd itd.. ja te tenkove zamisljam kako su se ušuškali na neki mesto gde je vidljiv samo s jedne strane i vreba protivnika a ne da se voza po gradu i krade novcanike...

kao sto rece ne mozemo ocekivati da tenk bude providan ili duh ali sigurno je nesto mnogo bolej od onih kamuflaza sto lice na lišće il sta vec.. neko zelenilo

PCmaster
3.11.2007, 18:17
Vojska Srbije ima radar koji moze da otkrije i "nevidljive" avione, zovu se f12 ili tako nesto. Za vreme bombardovanja nasi su uspeli da obore Amerima jedan takav i on se danas cuva u vazduhoplovnom muzeju. Ovo sto sam naveo pouzdano znam jer mi otac radi u VS kao pukovnik. A sto se tice nevidljive tehnologije, to je sasvim moguce napraviti. Moze se samo pomocu sociva i ogledala bez kamera i ostalih sran*a napraviti nevid;jivi pokrivac za vozilo. JER SVEMIR JE KRIV.

Sasa90
3.11.2007, 18:26
To ce danju biti uocljivo alo nocu ni sam bog ga nece moci videti. To im je i verovatno cilj da se smanji mogucnost da se opaze. Ne mora to da bude vrhunska nevidljivost jer je dosta ako i malo zabuni oci... Niko nece da obraca paznju... A ako mislite na takvu nevidljivost kao u James Bond filmovima onda sanjaj... To je prakticno nemoguce.

Carl Jonson CJ
3.11.2007, 18:44
Дотични радар који може да открије невидљиве авионе, који ми наводно имамо, је најобичнији руски радар стар 20 и више година. Радари понекад могу да ухвате невиљиве авионе, и наши су то успели, реаговали потпуно професионално и оборили гада. Значи, није никакав радар-чудотворац, већ се то десило уз мало среће и одличне обучености наше војске.

И још нешто, 'бем ти ту технологију која је уништила 2000 хиљаде картонских тенкова. Али зато су се празнили на мостовима и возовима.

Ф117а је иначе сасвим видљив за људско око.

Невидљиви тенк са камерама морао би да има много више камера него што је могуће поставити на њега. Не верујем да је то могуће.

ForceWare
3.11.2007, 18:58
Дотични радар који може да открије невидљиве авионе, који ми наводно имамо, је најобичнији руски радар стар 20 и више година. Радари понекад могу да ухвате невиљиве авионе, и наши су то успели, реаговали потпуно професионално и оборили гада. Значи, није никакав радар-чудотворац, већ се то десило уз мало среће и одличне обучености наше војске.

Dotični radar je stari ruski radar a F117 nije napravljen da bude nevidljiv za njega nego za radare novijeg tipa.

1+1=2

Ta tehnologija nema veze sa ovom tehnologijom. To je tehnologija nevidljivosti za radare ovo je tehnologija nevidljivosti za ljudsko oko.

Sasa90
3.11.2007, 18:58

И још нешто, 'бем ти ту технологију која је уништила 2000 хиљаде картонских тенкова. Али зато су се празнили на мостовима и возовима.

Ф117а је иначе сасвим видљив за људско око.

Невидљиви тенк са камерама морао би да има много више камера него што је могуће поставити на њега. Не верујем да је то могуће.
Zasto ne bi bilo moguce postavljanje toliko kamera? Navedi barem jedan razlog. Kamere su danas relativno jeftine tako da to verovatno i ne bi bio problem a kad se radi i o projektu od vise miliajrdi funti...

Carl Jonson CJ
3.11.2007, 19:15
Dotični radar je stari ruski radar a F117 nije napravljen da bude nevidljiv za njega nego za radare novijeg tipa.

1+1=2

Ta tehnologija nema veze sa ovom tehnologijom. To je tehnologija nedvidljivosti za radare ovo je tehnologija nevidljivosti za ljudsko oko.

Мислиш да они нису знали да ми имамо старе руске радаре :) Не само ми, него већина земаља које су на њиховој листи имају те радаре. Па и сами Руси, побогу :) Мислиш да нису узели у обзир и то у прављењу невидљивих? Уосталом, то сам само поменуо због тога што је било речи о том авиону.

Zasto ne bi bilo moguce postavljanje toliko kamera? Navedi barem jedan razlog. Kamere su danas relativno jeftine tako da to verovatno i ne bi bio problem a kad se radi i o projektu od vise miliajrdi funti...

Негде требају да се пројектују слике. Значи на сваку камеру, иде један "екран". Даље, узми било какав предмет па га гледај, и погледај из колико углова можеш да га видиш. Довољно је да нису покрили један угао па да цев лебди у ваздуху :) А тенкови су врло незграпне машине, начињене да иду кроз блато, неравне терене... Како ће се одржати камере ту? Како ћеш на гусенице ставити камере?

С овом технологијом, ово не изгледа могуће.

А шта је са оним експериментима што раде са камелеонима? Нешто су неку хемијску супстанцу пронашли ваљда...

ForceWare
3.11.2007, 19:20
Objasni mi onda kako su ga skinuli ako ga radar ne hvata.

Hoćeš ja da ti kažem?
Pucali su napamet, u kratkim crtama.
Otprilike se svodi na ovo: F117 je avion namenjen relativno niskom borbenom naletu, jer se smatra da zbog specificnog obrisa nijedan savremeni radarski sistem ne moze da ga identifikuje kao letilicu (odatle i naziv "nevidljivi"). Medjutim, nasa PVO je oko Fruske Gore imala postavljen stari radar "zirafa" sovjetske proizvodnje koji radi po drugacijem opsegu i lako su ga "uhvatili" . Sve kasnije je bilo rutina - ispalili su raketu "Neva" (takodje sovjetska i prilicno zastarela po performansama) koja ima ogromno eksplozivno punjenje i ne mora cak ni da pogodi avion, vec je dovoljno da eksplodira na nekoliko stotina metara od njega. Od eksplozije rakete je F117 ostecen, sofer se katapultirao, a u roku od par desetina minuta je dosao rescue team u helikopterima da ga pokupi.
Mi smo usli u istoriju avijacije kao prva vojska koja je oborila tu letilicu , kao i prva zemlja protiv koje je koristen B2 u borbenoj misiji - avioni su u parovima poletali iz baze u Misuriju, preletali Atlantik i celu Evropu, bombardovali "Zastavu" u Kragujevcu i Kinesku ambasadu, pa se vracali nazad - zaista impresivno u domenu duzine leta .
Ono sto kasnije Lazanski, a posebno Drecun i drugi novinari "dosole" i prezentiraju javnosti je hiperbolicka propagandna slika. Svi detalji nikada nece biti poznati do kraja, ali ovo je verovatno najpribliznije tacna verzija.

dodgeme
3.11.2007, 19:36
Ovo ce biti isto kao i F117A super nevidljivi aerodinamicni letac, ako se secate kako je on prosao.

Željko
3.11.2007, 19:40
Bio sam u Sremu 1999. godine u PVO-u i imao prilike da gledam obaranje F-117a. Nikakve priče tipa ‚‚zna tip koji ga je oborio, dugo je izučavao ali neće da kaže'' ne drže vodu. Ko je ikad imao okakve veze sa PVO sistemima zna da je tu bitan timski rad, tako da ga ‚‚jedan'' čovek sigurno nije oborio. Oboren je popularno nazvanim Nevama. To je sistem koji ispaljuje rakete uvek u paru i koje su još tada bile uveliko zastarele. Prednost je bila u niskoj oblačnosti, koja je te večeri bila na 2000-3000m visine. U jednom trenutku se avion pojavio ispod oblaka i bukvalno zasijao kao sunce. Pretpostavljam da sa njim već nešto nije bilo u redu jer od tada nisam video avion koji toliko otkriva mlaz iz motora. Na njegovu nesreću, a našu sreću pojavio se na nepunih 5km od položaja Neva. Za nekih 3 sekunde poletela je prva, a nakon 1,5 sekundi i druga raketa. F-117 je odmah počeo naglo da se ‚‚penje'' i nestao je u oblacima, a za njim i dve rakete. Tada se u nebo diže i treća raketa ispaljena iz nekog ručnog sistema. Po mojoj proceni, ona nije imala nikakvog uticaja na obaranje samog aviona, ali važno je i gađati. Nakon nekoliko sekundi (ne više od 3-4) videla su se 3 bleska u oblacima jedan za drugim i zatim avion koji u plamenu pada. Avion je pao u Buđanovce ali ga je oborila jedinica stacionirana u Šimanovcima. Ukratko, to bi bio ceo događaj oko obaranja F-117A. Po meni, u pitanju je bio sticaj okolnosti, ali zar nije uvek? Moja prva reakcija (posle snižavanja nivoa adrenalina u krvi) bila je da je pilot verovatno pomislio da je stvarno nevidljiv! Mislim, naravno da nije, ali tako je izgledalo. Sasvim je moguće i da je potcenjivanje naše slabašne i neopremljene PVO od strane NATO, odigralo svoju ulogu u ovom događaju.

Ovo mi deluje nekako istinito...

Deusdies
3.11.2007, 19:43
Ako ćemo iskreno, ja mislim da ono jeste izvodljivo. U Photoshop-u :D

@Željko: Evo prepričaću ti šta je M. Lazanski rekao u svojoj knjizi "Jutarnja patrola"; Istina je da su ga oborili Nevama. Kako? Pa, RADAR funkcioniše tako što "traži" ravnu površinu. Pilot F-117A je u jednom trenutku otvorio poklopce za bombe da isproba dotični poklopac. Pogodite - poklopac je bio ravan. Tad ga je naš stari ruski radar (a.k.a. Lampaš ili žirafa) uhvatio, pored svih mogućih načina ometanja radara koji je "ispaljivao" F-117

Inuyasha
3.11.2007, 19:45
Onda smo imali dosta srece i kod drugog, koji se dodushe nije srusio, ali nakon sletanja u hrvatsku, vishe nije poleteo ;)

todos
3.11.2007, 19:49
Sve je moguce, a imalo bi efekta na prolaz kolone na daljinu. Ovako ne treba da ga vidis ,dovoljno je da ga cujes. A i prasinu ne mogu da sakriju. Inace uvek verujem cudima. Sve sto je u filmovima kad tad se ostvari na ovaj ili onaj nacin. Jedino je star wars otisao predaleko. Jednostavno ko ce da napravi grad planetu, moguce je ali treba dosta godina,i potrebni su fantasticni materijali za to.
Inace sto se tice samog nevidlivog tenka, nikakve kamere nece biti na njemu vec neka vrsta zraka koja ce se emitovati sa satelita. Moj intelekt mi to kaze.

Carl Jonson CJ
3.11.2007, 19:59
Јел можете линкове да поставите одакле сте копирали то?

Иначе не пије ми баш воду да 3.5 секунде након што авион "заблешти" на небу, ми реагујемо :) Колико год нам ПВО добар био :) Деллионова верзија звучи највероватније.

DarkNemos
3.11.2007, 20:24
Nevidljiv je za oko, ali radar je radar... ;)

Moze da bude koliko hoce nevidljiv i za oko i za radar al za tenkovsku minu ne moze da bude nevidljiv :D

Sasa90
3.11.2007, 20:27
Moze da bude koliko hoce nevidljiv i za oko i za radar al za tenkovsku minu ne moze da bude nevidljiv :D
Ako je nevidljiv za oko i za radar kako ces ga naciljati? Pucaces u prazno i molit boga da ga pogodis... Tesko:confused:

Carl Jonson CJ
3.11.2007, 20:31
Мине су нагазне бомбе, ваљда :)

DarkNemos
3.11.2007, 21:14
Ako je nevidljiv za oko i za radar kako ces ga naciljati? Pucaces u prazno i molit boga da ga pogodis... Tesko:confused:

pa ajde ovako razmisljaj. Ako je vec nevidljiv. Zar neces provaliti da se nesto nevidljivo krece kroz sumu i rusi drvece? Poenta je da se taj tenk nece i nikako ne moze kretati nevidljivo. On ne leti pa da moze. On gazi zemlju, dize prasinu, sljapka u baricama, i krece se naravno putem. A koliko sam ja obavesten na putevima se i postavljaju nagazne mine (bombe;))

Dzaba je on nevidljiv kad nece gaziti po asfaltu pa da ne dize prasinu i ne ostavlja tragove ;)

Sasa90
3.11.2007, 21:16
pa ajde ovako razmisljaj. Ako je vec nevidljiv. Zar neces provaliti da se nesto nevidljivo krece kroz sumu i rusi drvece? Poenta je da se taj tenk nece i nikako ne moze kretati nevidljivo. On ne leti pa da moze. On gazi zemlju, dize prasinu, sljapka u baricama, i krece se naravno putem. A koliko sam ja obavesten na putevima se i postavljaju nagazne mine (bombe;))

Dzaba je on nevidljiv kad nece gaziti po asfaltu pa da ne dize prasinu i ne ostavlja tragove ;)
Jbm li ga lose sam svatio... Nema veze ali jedno je sigurno da ta nevidljiva tehnika ce se usavrsavati jos koju godinu.

DarkNemos
3.11.2007, 21:20
Jbm li ga lose sam svatio... Nema veze ali jedno je sigurno da ta nevidljiva tehnika ce se usavrsavati jos koju godinu.

Da i zaboravio sam da taj tenk ima zvuk. Zvuk motora, zvuk gusenica i sl. Cisto sumljam da ce se toliko usavrsiti.

btw valjda se zove protiv-tenkovska mina ;)

PCmaster
3.11.2007, 21:26
Da bi motor bio necujan, a treba pokrenuti svu tu gvozdjuriju, onda bi trebali koristiti nekakve elektricne motore, a to znaci mnogo para a malo muzike. El motor je podosta slab za pokretanje svih tih tona i stoga mislim da NEVIDLJIVI TENk zapravo i nece zaziveti u svetu vojnih masinerija.

todos
3.11.2007, 22:08
Da bi motor bio necujan, a treba pokrenuti svu tu gvozdjuriju, onda bi trebali koristiti nekakve elektricne motore, a to znaci mnogo para a malo muzike. El motor je podosta slab za pokretanje svih tih tona i stoga mislim da NEVIDLJIVI TENk zapravo i nece zaziveti u svetu vojnih masinerija.

Ne znam sta ce ga pokretati, ali nece da ima toliko tona. Recimo od neke legure ili titana, carbona moze da bude napravljen. Ma kad trose na milijarde $ za projektovanje kojekakve skalamerije zasto ne bi bio i od specificnog materijala. Ali ima i jos jedna caka. Kada je nevidlijivi bi o oboren ustanovilo se da je od sasvim standardnog materijala za izradu aviona a onda su ustanovili da je fora u premazu. Imao je 7 sloja specijalnog premaza. Stos je ukapiriati od cega je napravljen. Kod ovih nazovi buducih nevidljivih tenkova je tajna u nekoj vrsti refleksije, boje i kao sto sam rekao zastitnog zraka koji bi bio emitovan recimo sa satelita.

Belfegor
3.11.2007, 22:49
pa da ali nigde ne pise da ce biti nevidljiv u trenutku kretanja, nego kada stoji!!!

Carl Jonson CJ
3.11.2007, 22:54
Стрељачки вод, миииирно! :)

Која је сврха невидљивости, ако ће га то паралисати у месту? А и могли би тако јако лако да га опазе :)

ForceWare
3.11.2007, 23:06
Napadi iz zasede su mnogo efikasniji.

Belfegor
3.11.2007, 23:06
pa ni kompjuter od pocetka nije imao mobilnost!!!

Carl Jonson CJ
3.11.2007, 23:17
Napadi iz zasede su mnogo efikasniji.

А видљиви ће да дођу до те заседе? Која је онда сврха свега тога? А ако су (не)видљивост и кретање повезани, они се помере када запуцаш из њих. И опет ћеш видети и чути где су. Могли би да буду као барикаде, па да буде, ју, невидљиви зид... :D

Belfegor
3.11.2007, 23:22
ali nemoj da gledas jedan nevidljivi, konkretno tenk, postavis zasedu od vise komada koja presretne odredjen broj protivnickih, i dok se jadnici snadju...

ForceWare
3.11.2007, 23:25
Pet tenkova postavljenih na nekom punktu npr.
Postavljeni su pre pet meseci i samo čekaju. Znači ne vidiš ih da dolaze. Oni su tu nevidljivi.

Kad opali njih 5 odjednom, ti ćeš da ukapiraš gde su oni? Bićeš pred kapijama raja, i to uveliko.

Carl Jonson CJ
3.11.2007, 23:26
Треба толико ствари да се уклопи да би направио заседу, и која је онда сврха трошења милијарди долара само због заседа.

Carl Jonson CJ
3.11.2007, 23:27
Pet tenkova postavljenih na nekom punktu npr.
Postavljeni su pre pet meseci i samo čekaju. Znači ne vidiš ih da dolaze. Oni su tu nevidljivi.

Kad opali njih 5 odjednom, ti ćeš da ukapiraš gde su oni? Bićeš pred kapijama raja, i to uveliko.

И то треба да се потрефи.

Ocelot
3.11.2007, 23:28
Ljudi, jeste li vi čuli za faktor iznenađenja i zastrašivanja? Postavite nekoliko tenkova, neka zapucaju u isto vreme na protivnike koji ništa ne očekuju, pa da vidite opštu pometnju. Ne možeš da se boriš protiv nečeg što ne vidiš, a dok se oni sastave da primete neprijatelja i odreaguju, već je sve gotovo.
A za to da će brujati kao ludi i ostalo, prilično sam siguran da imaju to u vidu. Nešto ne verujem da pokušavaju da urade sve to, pa tek posle da se sete i kažu:"Jao, pa oni se čuju na kilometar."

Lično, mislim da je ova rasprava pomalo besmislena, jer mi i nemamo pojma kakvu još tehnologiju razvijaju pored ove ni kako će je primetiti. Možemo samo da nagađamo.

ForceWare
3.11.2007, 23:30
Ljudi, jeste li vi čuli za faktor iznenađenja i zastrašivanja? Postavite nekoliko tenkova, neka zapucaju u isto vreme na protivnike koji ništa ne očekuju, pa da vidite opštu pometnju. Ne možeš da se boriš protiv nečeg što ne vidiš, a dok se oni sastave da primete neprijatelja i odreaguju, već je sve gotovo.
Baš to.

Carl Jonson CJ
3.11.2007, 23:33
Па то је могуће урадити и са обичном камуфлажом.

Ocelot
3.11.2007, 23:35
A jel' je bolje da se maskiraš ili da si "nevidljiv"? Možda će kasnije te kamerice moći da projektuju neprijateljski tenk, pa da tako izazovu još veću zbunjenost među protivnicima. Imaš milion različitih ideja.
Tehnologija napreduje iz dana u dan, a vojska će uvek pokušavati da je iskoristi što je više moguće, makar im ona poboljšavala opšti učinak i 0.01%

Belfegor
3.11.2007, 23:41
A za to da će brujati kao ludi i ostalo, prilično sam siguran da imaju to u vidu. Nešto ne verujem da pokušavaju da urade sve to, pa tek posle da se sete i kažu:"Jao, pa oni se čuju na kilometar."

Lično, mislim da je ova rasprava pomalo besmislena, jer mi i nemamo pojma kakvu još tehnologiju razvijaju pored ove ni kako će je primetiti. Možemo samo da nagađamo.

covek je potpuno u pravu, zasto raspravljati o necemu, a da o tome mi blago receno nemamo pojma:a_bleh:

Carl Jonson CJ
3.11.2007, 23:42
Наравно да је боље да си невидљив, али трошење милијарди долара да би се добио статични тенк, који може бити невидљив једино у заседи... А и то под условом да набију све камерице и пројекторе на њега, да би покрили прави угао.

Ocelot
3.11.2007, 23:44
Nećeš dobiti jedan tenk koji ne sme da se pokrene, već novu tehnologiju koju protivnici nemaju i koju ćeš i dalje razvijati.
Ne mora da znači da je besmisleno i nemoguće uraditi samo zato što ti misliš tako.

Carl Jonson CJ
3.11.2007, 23:54
То је само моје мишљење, ништа друго. Зашто би морало да ради, ако ти мислиш тако :)

iMa_NeKo_PljUgU
3.11.2007, 23:55
Nećeš dobiti jedan tenk koji ne sme da se pokrene, već novu tehnologiju koju protivnici nemaju i koju ćeš i dalje razvijati.
Ne mora da znači da je besmisleno i nemoguće uraditi samo zato što ti misliš tako.

Tačno tako... Zar ne kapirate da je to ljudi čitava jedna tehnologija, ona sama ne mora da se striktno primenjuje u vojne svrhe npr. tu su voajeri itd.:D
edit:
Aha... a da li će da radi. Pa hoće samo je pitanje kad će da proradi :)

uros@3D
4.11.2007, 0:10
Hmmm pa da se i ja ukljucim.

Mislim da je ovo za "nevidljivost" i te kako izvodljivo a moguce je da je vec izvedeno. Evo na ovom linku (http://en.wikipedia.org/wiki/Philadelphia_Experiment) sto je Force ostavio ima jedan zanimljiv tekst o primeni drugacije sile (a ne kamerica i projektora) za koju mislim da je mnogo efikasnija. Ako je to sto tamo pise istina onda je moguce da mi neki avion upravo cuci ispred prozora i gleda me dok kucam.... (hvatam ciglu, bacam je kroz prozor... dobro je, nema nikog). Ko zna koliko verzija toga postoji. Japanci verovatno tuku neke cipove i kojekakva cuda od po 5 biliona tranzistora, Ameri kradu ideje od Rusa, Rusi se oslanjaju na sile prirode i naseg Nidzu (Teslu, i on se pominje u svoj ovoj prici...).

evo sustine price:

According to some accounts, the experiment was conducted by a Dr. Franklin Reno (or Rinehart) as a military application of a Unified Field Theory. The theory, briefly, postulates the interrelated nature of the forces that comprise electromagnetic radiation and gravity. Through a special application of the theory, it was thought possible, with specialized equipment and sufficient energy, to bend light around an object in such a way as to render it essentially invisible to observers. The Navy considered this application of the theory to be of obvious military value (especially as the United States was engaged in World War II at the time) and both approved and sponsored the experiment. A navy destroyer escort, the USS Eldridge, was fitted with the required equipment at the naval yards in Philadelphia.

Testing began in summer 1943, and was successful to a limited degree. One test, on July 22, resulted in the Eldridge being rendered almost completely invisible, with some witnesses reporting a “greenish fog” in its place. However, crew members complained of severe nausea afterwards. At that point, the experiment was altered at the request of the Navy, with the new objective being invisibility solely to radar.

Equipment was not properly recalibrated to this end, but in spite of this, the experiment was performed again on October 28. This time, Eldridge not only became almost entirely invisible to the naked eye, but actually vanished from the area in a flash of blue light. However, the U.S. naval base at Norfolk, Virginia, just over 600 km (375 miles) away, reported sighting the Eldridge offshore twenty minutes before the ship had left port, whereupon the Eldridge vanished from their sight and reappeared in Philadelphia, at the site it had originally occupied in an apparent case of accidental teleportation.

uros@3D
4.11.2007, 0:11
The physiological effects on the crew were profound. Almost all of the crew were violently ill. Some suffered from mental illness as a result of their experience; behavior consistent with schizophrenia is described in other accounts. Still other members were physically unaccounted for— supposedly “vanished”— and five of the crew were allegedly fused to the metal bulkhead or deck of the ship. (:confused:)Still others were said to fade in and out of sight. Horrified by these results, Navy officials immediately canceled the experiment. All of the surviving crew involved were discharged; in some accounts, brainwashing techniques were allegedly employed in an attempt to make the remaining crew members lose their memories concerning the details of their experience

Ovo sam otkucao zato sto iz nekog razloga kaze da mi je poruka prekratka :)

ForceWare
4.11.2007, 0:15
Da, to je taj čuveni Filadelfijski eksperiment.

Moguće da su otkrili neku vremensko-prostorno anomaliju i kako da je aktiviraju, zauzdaju i koriste za svoje potrebe.

zone2403
4.11.2007, 2:12
Ta prica je iskoriscena za jednu od epizoda X-files, tako da ne deluje preterano verodostojno!

ForceWare
4.11.2007, 2:52
Kakve veze ima da li je prica bila u Dosijeu X? Da li to znaci da automatski nije istinita? Naravno da ne znaci.
Uostalom taj dogadjaj se odigrao pola veka pre serije.

Moje misljenje je da je verovatno i 50% dogadjaja iz serije istinito, ali necu ovde da zalazim u to.

SirDuck
4.11.2007, 3:34
Ima nevidjivih vozila, kako nema, evo jednog :D :
http://www.villageadventure.co.yu/galerija/livada,drvece,planine.jpg

A sad ozbiljno, mislim da je moguće, ali mora biti jako zaštićeno, jer bi se lako uništavalo, kao što neko reče, ciglom :D
Vozilo bi moralo da bude dosta ravno da bi se postigli bolji efekti, ali ipak iz ugla ne bi bilo to to.
Svakako bi bilo dobrodošlo u sakrivanju od neprijatelja, ali savršena nevidljivost...ne još...bar ne za javnost, :)

zone2403
4.11.2007, 3:53
Kakve veze ima da li je prica bila u Dosijeu X? Da li to znaci da automatski nije istinita? Naravno da ne znaci.
Uostalom taj dogadjaj se odigrao pola veka pre serije.

Moje misljenje je da je verovatno i 50% dogadjaja iz serije istinito, ali necu ovde da zalazim u to.

Samo sam hteo da naglasim da ovo lici na neku od epizoda te serije sto me cini pomalo skepticnim! :ciao:

Martok
4.11.2007, 13:10
Odkud vam ideja da bi takve kamere i projektore mogao lako da unistis? One bi mogle da budu vrlo male i iz to zastocene oklopom.

Carl Jonson CJ
4.11.2007, 16:46
Па како ће да снима кроз оклоп?

ForceWare
4.11.2007, 16:53
Postoje providni materijali čvršči od čelika 100x.

Carl Jonson CJ
4.11.2007, 17:05
Мислиш на онај материјал који има везе са нанотехнологијом?

Martok
4.11.2007, 17:09
Nisam mislio na tako nesto, dovoljno je da bude ugradjena u oklop tj zasticena sa starne (npr. neko udubljenje), a samo socivo moze biti na otvorenom,. Dovoljno je da bude malo, pa bi ga bilo tesko pogoditi.

ro@drunner
4.11.2007, 17:15
Jel ta nevidljivost lici na ovako nesto??

http://www.youtube.com/watch?v=mFGo6kCmf38

Carl Jonson CJ
4.11.2007, 17:26
Да, то је тај принцип, погледај први пост.

hacker_aca
4.11.2007, 18:33
Zašto ste toliko neuvereni u vezi ovoga? Može biti da se Britanska vlada malo "zeza" ali ne znam zašto ne bi ovo bilo moguće. Ako ne sad onda u budućnosti. Samo pogledajte kompjutere kako brzo napreduju. Ako pogledate u SK 10/07 jedanaestu stranu videćete mali članak o tome da je NASA napravila prototip čipa koji može da radi 1700 sati na temperaturi od 500 stepeni Celzijusa i to bez ikakvog hlađenja! A da je došao neki prorok i ovo rekao '97 mislim da bi ga svi prisutni spalili na lomaču. :) Ne znam zašto bi bilo drugačije sa ovim...

Ljudi, jeste li vi čuli za faktor iznenađenja i zastrašivanja?

Ovo je možda još bolje od nevidljivih tenkova. Zamislite samo da možete da verno projektujete duhove, utvare, demone... Ja mislim da bi to bio haos. Ako se ljudi već prepadaju od video igara (ManHunt, FEAR, DOOM 3 itd) zamislite šta bi radili kada bi nešto slično videli na ulici ili u nekoj mračnoj šumi.

Hoću jednu takvu jaknu! :D

Carl Jonson CJ
4.11.2007, 18:44
Ovo je možda još bolje od nevidljivih tenkova. Zamislite samo da možete da verno projektujete duhove, utvare, demone... Ja mislim da bi to bio haos. Ako se ljudi već prepadaju od video igara (ManHunt, FEAR, DOOM 3 itd) zamislite šta bi radili kada bi nešto slično videli na ulici ili u nekoj mračnoj šumi.

Било је речи у СК-у о холограмима, Јапанци су ваљда успели да направе холограм, лошег квалитета, али ипак је то била слика у ваздуху.

zone2403
4.11.2007, 20:49
@ haker aca
E, o ovoj jakni sam i ja nesto ranije govorio, doduse ovo je ipak jos daleko od prave nevidljivosti!

Sale013
4.11.2007, 21:02
Odkud vam ideja da bi takve kamere i projektore mogao lako da unistis? One bi mogle da budu vrlo male i iz to zastocene oklopom.
Pa siguran sam da bi razvili neke specijalne EMP granate za ovakve protivnike :D
Elektronika je prilično osetljiva stvar.. Što bi reko neko, jedna cigla bi rešila stvar :D Sva ta priča o nevidljivosti će verovatno jednog dana da se ispuni. Današnja tehnologija je mislim još uvek preslaba..

ForceWare
4.11.2007, 21:05
Dobro ciglaši. Gde ćete da gađate? U kom pravcu? :D

EMP je druga stvar. Baciš i ne misliš. :D

Sale013
4.11.2007, 21:12
Dobro ciglaši. Gde ćete da gađate? U kom pravcu? :D

EMP je druga stvar. Baciš i ne misliš. :D
Pa evo ti ovako... Par mojih solucija..
Naprave ljudi neku vrstu bombe sa bojom..
Naprave EMP granatu..
Pogledaš radar..
Pogledaš sonar..
Sačekas da padne kiša..
Pogledaš travu..
Orjentišeš se malo i po zvuku..
Mislim, u današnje vreme se ratuje sa ciljevima koje ne vidiš golim okom ili uopšte vizualno na bilo koji način.. Sve se pretvorilo u brojke i tačkice po ekranima.. Mislim da bi bilo uzaludno bacanje para poslati ovakav tenk u borbu..

uros@3D
4.11.2007, 22:44

Jel' ima ovo na buvljaku? :D

O ovome sam citao u nekom casopisu odavno ali eto to je dokaz da je nevidljivost (doduse ovde ne perfektna) moguca. Evo za one koje mrzi da pogledaju:

Carl Jonson CJ
4.11.2007, 22:45
O ovome sam citao u nekom casopisu odavno ali eto to je dokaz da je nevidljivost (doduse ovde ne perfektna) moguca.

Политикин Забавник? :opanachke:

uros@3D
4.11.2007, 22:47
Политикин Забавник? :opanachke:

Mislim da je bio "Vitez" :D

Carl Jonson CJ
4.11.2007, 22:50
И то је добар часопис :) Штета што га више не узимам :)

ForceWare
4.11.2007, 23:04
Mislim da bi bilo uzaludno bacanje para poslati ovakav tenk u borbu..
Ne bi ga pravili da misle da neće biti iskorišćen kako treba. ;)

Sale013
4.11.2007, 23:22
Ne bi ga pravili da misle da neće biti iskorišćen kako treba. ;)
Takva tehnologija bi bila dobra u špijunaži i izviđanju uz kombinaciju stelth tehnologije.. U samoj borbi nema šanse.. Čist gubitak miliona.. A i zna se kako se završila bitka tenkova gde su s jedne strane bili malobrojni napredni tenkovi.. I s druge strane jeftini i brojni.. :)
Vojna tehnologija uvek najbrže napreduje.. Pitam se koliko je to sve zdravo :icon_scra
Čitao sam negde da su amerikanci napravili štit oko tenka kao u filmovima, sposoban da izdrži jedan udar granate...

todos
5.11.2007, 18:57
Jel' ima ovo na buvljaku? :D

O ovome sam citao u nekom casopisu odavno ali eto to je dokaz da je nevidljivost (doduse ovde ne perfektna) moguca. Evo za one koje mrzi da pogledaju:

Slucajno si to citao u nekom ranijem broju SK. Mrzi me da trazim u kojem.

Skols
5.11.2007, 19:04

..vratis se na spavanje... :)

zone2403
5.11.2007, 19:07
Takva tehnologija bi bila dobra u špijunaži i izviđanju uz kombinaciju stelth tehnologije.. U samoj borbi nema šanse.. Čist gubitak miliona.. A i zna se kako se završila bitka tenkova gde su s jedne strane bili malobrojni napredni tenkovi.. I s druge strane jeftini i brojni.. :)
Vojna tehnologija uvek najbrže napreduje.. Pitam se koliko je to sve zdravo :icon_scra
Čitao sam negde da su amerikanci napravili štit oko tenka kao u filmovima, sposoban da izdrži jedan udar granate...

Nije stit, vec tzv. reaktivni oklop, on koristi eksplozivna punjenja koja su suprotno usmerena od projektila koji gadja tenk, te tako neutralise efekat tog projektila! To bas i nije nova stvar, jer ameri ga koriste jos od prvog zalivskog rata.

Carnex
5.11.2007, 21:01
ala sam ovde svasta procitao i samo se smejao. Ali ovo za reaktivni oklop me je nateralo da se umesam.
Prvo, reaktivni oklop je razvijen krajem 60, a efekat je otkriven sredinom istih godina kada je jedan mislim francuz iztrazivao efikasnsot razlicitih protivtenkovskih projektila na unistenim egipatskim tenkovima koje su tu ostavili izraelci. Elem, neki tenkovi su imali jos bojeve municije u sebi i takvi su pretrpeli manja ostecenja.
Drugo. M1A2 ne koristi reaktivni oklop. Moze ga koristiti za zastitu gusenica ali to je to. On koristi britanski viseslojni oklop koji se sastoji od slojeva celika, keramike i plastike i ima fantasticne karakteristike. Takodje ameri su dodali spoljni sloj od osiromasenog uranijuma koje je sposoban da sam zaustavi standardni rucni bacac protivtenkovskih projektila usled velike temperature topljenja i gustine materijala.
Trece, reaktivni oklop mozes naci SVUDA. Cak i mi imamo verziju koja se zove kontakt trenutno je aktuelna verzija kontakt-4 za M84AB1

zone2403
7.11.2007, 2:57
ala sam ovde svasta procitao i samo se smejao. Ali ovo za reaktivni oklop me je nateralo da se umesam.
Prvo, reaktivni oklop je razvijen krajem 60, a efekat je otkriven sredinom istih godina kada je jedan mislim francuz iztrazivao efikasnsot razlicitih protivtenkovskih projektila na unistenim egipatskim tenkovima koje su tu ostavili izraelci. Elem, neki tenkovi su imali jos bojeve municije u sebi i takvi su pretrpeli manja ostecenja.
Drugo. M1A2 ne koristi reaktivni oklop. Moze ga koristiti za zastitu gusenica ali to je to. On koristi britanski viseslojni oklop koji se sastoji od slojeva celika, keramike i plastike i ima fantasticne karakteristike. Takodje ameri su dodali spoljni sloj od osiromasenog uranijuma koje je sposoban da sam zaustavi standardni rucni bacac protivtenkovskih projektila usled velike temperature topljenja i gustine materijala.
Trece, reaktivni oklop mozes naci SVUDA. Cak i mi imamo verziju koja se zove kontakt trenutno je aktuelna verzija kontakt-4 za M84AB1
OK,OK, prihvati moju predaju, geeeez!

Lokigodofirendlies
7.11.2007, 18:40
[quote=Sale013;381090].. U samoj borbi nema šanse.. Čist gubitak miliona.. A i zna se kako se završila bitka tenkova gde su s jedne strane bili malobrojni napredni tenkovi.. I s druge strane jeftini i brojni.. :)

Pa ako gledas Zalivski rat koji je mnogo tehnoloski blizi ovakvoj tehnologiji nego WW2 onda se vidi superiornost naprednih a skupljih tenkova nego jeftinijih.:kreza:

@Carnex
to je chobam(n)(nisam siguran) oklop

I-vendo
8.11.2007, 16:48
Pa trebalo bi imati 360 kamera i displeja za nevidljvost. :confused:

ForceWare
9.11.2007, 21:54
Pa trebalo bi imati 360 kamera i displeja za nevidljvost. :confused:
Zašto baš 360?

I-vendo
9.11.2007, 23:23
Nisam ni ja znao kako da skrocim:confused:.Kada ti gledas u drvo, ti ne gledas pravo u jednu tacku.Nego gledas iz mnogo uglova.Zato za svaki ugao bi trebalo biti.

ForceWare
9.11.2007, 23:25
To kad bi ti glava tj. oči bile fiksirane u jednoj ravni i kad ne bih mogle da se pomeraju gore dole.

Ima mnogo više uglova od 360 za svakih 360 stepeni.

Carl Jonson CJ
9.11.2007, 23:40
Nisam ni ja znao kako da skrocim:confused:.Kada ti gledas u drvo, ti ne gledas pravo u jednu tacku.Nego gledas iz mnogo uglova.Zato za svaki ugao bi trebalo biti.

Прочитај тему, било је доста речи о томе.