Prikaži potpunu verziju : Podesavanje Win U.A.E emulatora za Amigu ? Ima li u nekom starijem broju SK?
Ilic Marko
18.1.2006, 4:39
Ne mogu da podesim Win U.A .E emulator za Amigu. Cini mi se da postoji u nekom starom broju SK objasnjenje do u detalja podesvanje ovog emulatora. Trazio sam ali nisam nasao.
Ako neko zna molim za pomoc!
Pozdrav!
pa šta te zanima..ja ga koristim u zdravlju i veselju već 3 godine i nikad mi nije pravio probleme...šta te zafrkava jer ovako je baš opširno da krenemo od nule...dakle suzi malo temu na konkretan problem.....
i jedno glupo pitanje,sad mi pade na pamet... jel imaš ROM-ove za amigu?Bez njih se nećeš baš mnogo naigrati....Džaba emulator moraš i romove da skineš a verovao ili ne i dalje su pod copyright-om citaj: ilegalno ih je koristiti
M.Silenus
19.1.2006, 14:28
Na početku:
Za slučaj da koristiš neku stariju verziju ( ispod 1.1 )
moraćeš da napraviš ispravne konfiguracije , u zavisnosti šta hoćeš da pokreneš.
Informacije na temu konfiguracija ćeš naći na
http://www.old-computers.com/museum/name.asp?st=1&l=A
ili jednostavno skini novu verziju, jer tu imaš gotove konfiguracije.
Eh, sad, da li je nekome , kojim slučajem , uspelo da naprave HDD sliku, da instaliraju WorkBench na njega ( to sam uspeo ), i da zatim instalira i pokreće programe ( čitaj : igre ) odatle, bez zezanja sa adf-ovima.
I šta , kog vraga raditi sa igrama koje nadjem u lzh ili ne-adf formatu?
Eh, da, kickstart su naravno, kao što je već hiljadu puta napomenuto, pod copyright-om.
Eh, sad, da li je nekome , kojim slučajem , uspelo da naprave HDD sliku, da instaliraju WorkBench na njega ( to sam uspeo ), i da zatim instalira i pokreće programe ( čitaj : igre ) odatle, bez zezanja sa adf-ovima. I šta , kog vraga raditi sa igrama koje nadjem u lzh ili ne-adf formatu? Eh, da, kickstart su naravno, kao što je već hiljadu puta napomenuto, pod copyright-om.
Naravno. Kao sto instaliras Workbench, tako ces instalirati i igre ili programe sa ADF disketa. Naravno te igre moraju imati opciju da mogu da se instaliraju na hard. Cesto imas igre koje su pravljene samo da lete sa disketa, a tek su posle napravljene posebne verzije koje imaju i instalaciju na HDD. Ako je igra zapakovana u .lha ili .lzh formatu, potrebno ih je samo otpakovati na HDD (sliku) i pokrenuti odatle.
Inace, nemojte praviti slike HDD-a, nego samo odredite obican direktorijum da ga koristi emulator. Tako cete lakse kopirati fajlove, recimo iz Total Commandera. Jos kad nabavite plugin za TC koji cita ADF fajlove, to se onda zove komforan rad.
da ne otvaram novu temu...
da li neko zna kako se pokreću .lzx igre...
jaime hoću da igram walkera, ali je ovo jedini fajl koji sam našao na netu. Ako neko zna gde bih mogao da nadjem ovu igru u drugom obliku, ili mi objasnite kako da pokrenem .lzx
hvala unapred,
pozdrav,
Darko
.lzx je arhiva... koju treba otpakovati sa lha arhiverom. Predpostavljam da si to skinuo verziju koja se otpakuje, prekopira na "hard disk" i tako pokrene. Posto postoji i verzija koja dolazi na 3 diskete i leti sa doticnih.
a čime ja to da otpakujem? ima li neki program?
Pa rekoh ti lha arhiver. Postoji i za PC i za Amigu.
Crnac_Pripravnik
14.6.2006, 1:50
Skini AmiKit i odushevi se. Nema shta da podeshavash, sve ti je preinstalirano! Otkrovenje! Izgleda bolje od XP-a :D
http://amikit.amiga.sk/
@Crnac-Pripravnik
97MB! Pa to je u Amigino vreme bila veličina hard diskova.
Po meni ako apsolutno ne poznakeš kako funkcioniše Workbench i njegova instalacija bilo bi bolje da potražiš neku nadogradnju. Recimo toplo preporučujem AIAB http://aiab.emuunlim.com/. Kod njega imaš većinu stvari koje će ti biti potrebne za pokretanje nekih osnovnih aplikacija ali je caka u tome što je i ova nadogradnja kao i većina sličnih ograničena autorskim pravima za neke biblioteke. To znači da nešto kao SUSE u okviru Workbencha tada nećeš imati mp3 biblioteku i recimo prekopotrebne biblioteke za xpk arhivere. Isto tako AIAB ima neke krupne nekompatibilnosti sa određenim softverom za Amigu. Neke igrice ga baš mrze ali je AIAB po meni najbolja nadogradnja za one koji neznaju.
Mnogo bolja varijanta ti je da nađeš nekoga ko poznaje rad na Amigi i da ti lepo natanane instalira Workbench otpočetka. Veruj mi isplatiče ti se. Jednom podešene stvari (folder) možeš da naređeš na disk i to će zauvek kasnije raditi.
Crnac_Pripravnik
16.6.2006, 15:15
97 MEGABAJTA je sica u danashnje vreme. Ako siroma ima modem neka ode do net kluba i skine ga za sahat vremena ili brzhe.
Inache u tih 97 megabajta je stao ceo operativni sistem sa sve milion preinstaliranih programa za svachije potrebe. Bukvalno nema da fali nishta od softwarea shto postoji za Amigu danas, a upotrebljivo je!
Amikit je neshto fenomenalno. Ne shtekajte se vec skidajte. Pa 97MB je najobichniji glupi klip sa 2 plavushice. Shta je to naspram Amiginog malog univerzuma. Odma da ste skinuli!
Ako je neko zainteresovan počeo sam pre par meseci da pišem jedno malo uputstvo za WinUAE i kako instalirati Amigu od nule.Čak štaviše napravio sam paket od par megabajta koji sadrži sve što je potrebno da se prekopira u određeni folder da bi sve radilo bez pomuke.
Videću da to završim i izbacim uskoro.
Da ne kvarim temu o uputstvu, postovacu ovde.
Naime, emulator lepo radi(amiga1200) ali u nekim igrama(super frog i jos neke) zvuk je ubrzan.Da li je to zato sto je masina brza(treba mozda amiga500), a ako je tako, kako da znam koja igra je za koju amigu?Princip probaj-ako-radi-radi ili nesto drugo?Ili moze preko nekih komandi/podesavanja da se sredi?Koliko se meni cinilo samo je zvuk ubrzan ne i cela igra.
Pazi ovako.
U većini slučajeva sve igrice koje nemaju u svom nazivu na kraju imena reč AGA trebale bi da mogu da se igraju na Amigi 500 odnosno OCS čipsetu (pročitao si uputstvo pa znaš o čemu pričam) :)
Planet Emulation je malo specifičan po tome što koliko se ja sećam ne ispisuje za koju platformu je namenjena.
Da stvar bude još malo konfuznija dosta igrica sa Amige 500 mogu da se igraju i recimo na Amigi 1200. Neke odbijaju da rade sa AGA čipsetom ali recimo ako baš hoćeš da koristiš Amigu prilikom podizanja sistema drži oba tastera miša dok se ne pojavi neka vrsta Amiga BIOS-a i izaberi OCS.
E sad, Superfrog je originalno pravljen za Amigu500 ali može bez problema da se igra na Amigi 1200. To što opisuješ da postoji ubrzanje zvuka nisam imao još prilike da vidim (čujem) ali u svakom slučaju probaj da uključiš opciju "Match Amiga500 speed" u Chipset meniju i opciju "100% accurate" za Sound. Ako to ne radi onda je veća mogućnost da nešto drugo u konfiguraciji ne šljaka dobro. mada je onda to ekstremni slučaj. Možeš li bar da kažeš koje još igrice ubrzavaju zvuk.
A što se tiče principa "radi-ne radi" uglavnom je tako ;)
Shlaymara
16.7.2006, 11:08
Koristio sam podesavanja iz one predposlednje tabele iz uputstva.Probaoa sam i ovo sto si predlozio i opet isto.
Kad pokrenem igri sa "fabrickim" podesavanjima radi normalno(ali dosta sporije).
Sam superfroga ubrzano rade i speedball 2.A sad mi se cini i da je igra ubrzana.Ne znam koja joj je normalna brzina(posto je na fazon sonica a od toga dobijas epilepticne napade).
Sve igre koje imaju AGA u imenu rade dobro,ali UFO je neverovatno spor(da li je tako na amigi:confused: ),neigrivo skroz:( +besomucno menjanje diskova:n-cc2: .A bas sam se primio.
Ti ces covece da se navuces na Amigu pod stare dane :)
Nisam igrao UFO na Amigi, pa ne znam.
Mogu samo da ti preporucim neke igrice.
Uzmi obavezno da igras mozda najbolju platformsku igricu na Amigi (po meni bolja je i od Aladina) Ruff"n"Tumble. Odusevices se slatkom i mekom grafikom, brzinom izvodjenja, zvukom, igrivoscu... woow, wow, wooooaw (poceo sam da lajem od srece zbog prisecanja na igru :) )
Igraj zatim Reunion i K240 , fenomenalne strategije i trebace ti vremena da ih provalis (a ne ko danasnje, sve su na isti fazon).
Mozes i Castless da probas.
Shadow of the beast 3 ( a i prethodne delove, verovatno).
Ako ovo ne igras, banovacemo te sa ovog podforuma, a bogme i sa kviza. :)
Kazu da je moonstone dobra igra.
Ej... pravo je cudo kako se meni ne da da igram tu igricu, prvo sam probao na mojoj amigi 1200 i nikako nisam uspeo da je startujem. Zatim sam je na PC-u probao na emulatoru i bas se zainatio da proradi... i nece.
Na kraju covenant mi dade, sveziju verziju emulatora, na kojoj su mi radile neke igre, koje ranije nisu htele, ali ova nikak i dalje da proradi.
Imam utisak, kada bi otisao kod nekoga kome provereno radi, da bi mi luster pao na glavu samo da ne vidim taj famozni Moonstone. :)
UFO je neverovatno spor(da li je tako na amigi:confused: )
Neznam kako sam zaboravio da napomenem da UFO NIKAKO NE IGRAŠ SA DISKETA jer sam ja poslednji put izbrojao da za pun turn treba 23 :eek: puta da zameniš disketu.
Zato su izmislili HD verzije koje su veoma često samo obične ali su napravljene da se pomoću WHDLoad-a učitavaju sa HD-a.
Shlaymara
16.7.2006, 21:29
Ti ces covece da se navuces na Amigu pod stare dane :)
...Ruff"n"Tumble
...Reunion
...K240
...Castless
...Shadow of the beast 3
...moonstone
Razumem.Znaci sve ovo skidam i elaboriram.
A za UFO....popiz*o sam, od obaranja leteceg tanjira do prvog poteza ispusio sam dve cigarete i zamenio 300 disketa.Sta je puno, puno je:mad:
Da ne znas neki link gde ima za PC:D
A sto se tice igranja sa HD-a, to je vec veliki korak za mene(jer nema u uputstvu:D )
za sad hvala
Ma naigraj se prvo ko čovek igrica sa disketa pa tek onda HD verzije.
Pa ja sam čekao četiri-pet godina da se pojavi Amiga sa hardom.:)
Shlaymara
16.7.2006, 23:42
Prvi utisci....
Ruff"n"Tumble - zvuk je opet ubrzan:( , ali je mnooogo bolja igra od superfroga
Reunion - ovo jos nisam nasao
K240 - Iako sam samo malo igrao i neke stvari mi jos nisu jasne(kako da bilo sta izgradim), igra dosta obecava(mozda zato sto volim igre u svemiru)
Castless - ovo mi i nije nesto, i onako ne volim srednjevekovne igre.
Shadow of the beast 3 - ovo je najbolje,malo mi se vrti u glavo od trostruko skrolujucih pozadina, ali igra je jaka.
moonstone - a ovo ni kod mene ne radi
Ma nema veze za HD, evo nasao sam UFA za PC:nov_guita , samo jos da nabavim flopije(moze da se instalira sam sa disketa...svasta).
Hmmmm
Sto se tice Moonstone-a ja nisam imao nikakvih problema-igra radi odlicno-a koristim istu verziju UAE emulatora(0.9.91 cini mi se)kao i bobi-uostalom,to je i dobio od mene:)
Nemam je sad trenutno(izbrisao je slucajno,a ionako ne zauzima puno-oko 1,2 MB)da probam opet-ali radila je:)
Imao sam probleme sa najnovijom verzijom 1.2(kad god koristim opengl i d3d filtere emulator se zablokira,pa sam se vratio na pomenutu stariju verziju gde sve radi odlicno-moguce da se novi UAE ne slaze sa Catalyst drajverima koje imam posto imam ATI Radeon karticu:) )
Treba paziti da,kada se startuju igre koje se ucitavaju direktno sa diskete,na opciju Turbo za brzinu drajva-dobar deo igara odbija saradnju ako brzina drajva nije stavljena na 100% original....
Probajte tako sa Moonstone.....
Sto se tice UFO-a-pronadjite negde HD verziju(cinim mi se i da ona na 5 disketa moze da se instalira na virtuelni hard preko emulatora)i nestace problemi
BTW verzija za PC je dosta bolje uradjena-jer je i orginalno izdata za doticni....
Ma nema veze za HD, evo nasao sam UFA za PC:nov_guita , samo jos da nabavim flopije(moze da se instalira sam sa disketa...svasta).
Nemoj dečko sad da me razočaravaš :) Neću ti nikada oprostiti ako budeš igrao UFO na PiSiJu! :dzavo:
A što se tiše Moonstone-a nemoj sad da obesim konfiguraciju za WinUAE sa sve .adf-ovima pa da vidite kako ume lepo da radi kad se ispravno podesi!
E sad ću stvarno to da uradim.
Evo "palim" WinUAE i tražim "Moonstone". Samo zbog bobi-ja i Shlaymare.:D
Pa ću staviti konfiguracioni "malo fejsliftovan":) konfiguracioni fajl da ga skinete!
Pola sata u vrh glave ako me PTT opet ne zezne kao što ume!
Mislim ko još uvek koristi CGI za čistu administraciju hostinga?:n-cc2:
Nemoj dečko sad da me razočaravaš :) Neću ti nikada oprostiti ako budeš igrao UFO na PiSiJu! :dzavo:
Ih bre, ako budem igrao na amigi unisticu pluca i s*****i End tipku na tastaturi:)
I onako sam svojevremeno gulio UFA na 486 par meseci, u proseku 5 sati dnevno:D
Sa ove adrese skinete .adf-ove.
http://amigos.amiga.hu/ancientoys/gamefiles/moons.zip
Onda sa http://www.ptt.yu/korisnici/h/o/holodoc1701/Amiga500.zip skinete konfiguracioni fajl za WinUAE i raspakujete ga u arhivu gde vam stoje sve ostale konfiguracije (obično folder Configurations u WinUAE).
U WinUAE-u pod menijem Configuration izaberete opciju "Load from" i potražite fajl koji sam poslao.
U odnosu na moju mašinu treba samo da promenite najverovatnije džojstik i da izaberete ponovo Kicktart 1.3 fajl u ROM meniju.
E sad sledi caka:) Uključio sam "On sreen LED display" da vidim šta se dešava sa drajvovima i provalio da WinUAE brljavi. Caka je da odmah treba ubaciti i drugi disk u drajv "DF1:". Znači, u "DF0:" ide disk 1 a u "DF1:" disk 2. I to je to.
Kada budete menjali diskete da znate da morate možda par puta da "pretisnete" džojstik pre nego emulator prihvati disk.
Ajd sad da nekom nije jasno:dzavo:
Primetite caku kod RAM-a ;) 512Chip + 512 Slow ;)
Enjoy it!
E svaka cast holodoce:tapsh: radi.
Inace jako dobra igra, mogu samo da zamislim kakav bi MP ovo bio.
Pa ja mislim da negde imam program koji sam napisao da mogu dve Amige vezane serijskim kablom da igraju po dva igrača (pošto ih ima četiri).
Mada ne verujem da bi to sada nekome značilo. A možda može da se prepravi da se igra na dva umrežena PC-a preko LAN-a ili neta.:D
Pokušaću negde da nađem sors (mesec dana bauljanja po SASC kompajleru za Amigu:paranoia: ) pa možda nešto bude i od toga. Ako bude vremena.
Inače, pokušaj u Moonstonu da pustiš zmaju da te dovati a onda mu priđeš lepo i otfikariš glavu (moraš da imaš mnogo onih bočica i gluposti).
E da vidiš tek tada šta ćeš da dobiješ.
PS. Nemojte sve pare da prokockate ili bacite na žene:D
AstraLogos
17.7.2006, 13:21
Da li je neko od vas igrao FLINK. :alealeee: Mislim da je to najbolja platformska igra na Amigi.
pre nego sto sam prodao svoju Amigu 1200 + turbo kartica uradio sam back up systema i sada samo kreiram folder system i kopiram fajlove. Naravno treba imati sve kickove od 1.0 do 1.4. File master je glavni program u amigi odakle se sve moze pokrenuti: arhiveri, slike, najbitnije komande, virtualni flopu diskovi ( 4 komada ) i jos mnogo toga.
Zamislite imam 10 CD sa amiga programima i igricama. I sve to radi sa CD-a i koristi amigine pakere. WinUAE je stvarno mocan tek ako imate dobar system i podrsku za amigin OS. Nema cimanja a sve jednostavno radi kao na pravoj Amigi. Inace preko icon toolsa svaka flopi verzija igre moze da se pretvori u HD verziju tako sto se u ikon X dodeli putanja odakle ce se igrica startovati i tako se snimi. Imao sam cak i HD WD od celih 450MB :D a flopi disk sam koristio samo da bi nekome prebacio igricu. :)
Nisam koristio emulator jedno godinu dana pa neznam koliki mi je system ali vredi ga imati. Tada vas PC pod emulatorom postaje prava AMIGA sa svim svojim mogucnostima i svi programi rade ko podmazani.
PS. Potrebna je i podrska graficke karte Pikaso 96 i u opcijama stavljam 68040 procesor da bi 3D igrice letele. ;)
Pozdrav ljubiteljima neprevazidjene Amige!!!
"The Misadventures of Flink" je simpatična igrica koja je ako se dobro sećam dolazila samo za AmigaCD32 konzolu pa je kasnije mogla da se igra na Amigi1200. E kod nje me je upravo nerviralo što nisam mogao nikada da se pohvatam sa tasterima za magije (bilo je nešto mnogo ako se sećam).
E sad par napomena na prethodni post čisto kao dodatak.
Ovaj princip kopiranja sadržaja u folder koji je AstraLogos opisao je ujedno i najbolji (kao što je u uputstvu opisano :D ) jer je veoma lako razmenjivati sadržaj između Amige i PC-a.
Što se tiče Kickstart-a v1.4 on nije oficijelno podržan ni u jednom emulatoru jer je u pitanju samo hex-a editovan Kickstart za Amigu 500 koji je usput i VEOMA nestabilan.
WinUAE je stvarno moćan kad tera originalni Workbench za šta je u stvari i namenjen. Razne gluposti tipa AIBB (koji usput WinUAE čak i potencira) ne mogu da prinesu ni vodu originalu. Zato uskoro pored uputstva za Workbench treba očekivati i add-on paket zasnovan na pravom Workbench-u 3.1. Kako je ovo zakonski rešeno, čuće se :)
A što se tiče FileMaster-a jedan mali demanti. Najbolji fajl menadžer na Amigi je bio, jeste i biće "Directory Opus". FileMaster nije ni upola konfigurabilan kao DO a uz to ima par gadnih osobina. Prvo što sam mrzeo kod njega je dupli klik na neki nepoznati tip fajla otvara ga u nekom smrdljivom prozoru što u 90% slučajeva znači zamrzavanje rada. U stvari biće sadržani u ovom paketu koji pravim i jedan i drugi pa će ljudi da se uvere :)
Što se tiče stavke da je svaku igricu moguće poterati čisto podešavanjem "Information..." (na ovu opciju si mislio jer "Tools" ne postoji) opcije da putem "IconX-a" učitava "direktno" igricu, to nije tačno!
IconX je alatka koja služi da se operativnom sistemu stavi do znanja da neka skripta (slično kao .BAT fajlovi u Windows-u) može da se izvrši čistim ukucavanjem njenog imena u "Shell" a u praksi to jedino služi da skripta može da se pokrene putem ikonice. Naime, na Amigi se svakom skript fajlu mora dodeliti atribut "s" da bi mogao da bude tretiran kao skript (ne treba kucati "run execute naziv_skripte" već je dovoljno kucati "run naziv_skripte").
E sad kakve to uopšte ima veze sa pokretanjem igrice sa HD-a? Ima jer se upravo IconX koristi da bi se igrice pokrenule putem onih lepih novih šarenih ikonica. Ikonica pokreće skript a u skriptu stoji par komandi koje pokreću specijalan izvršni fajl pod nazivom "loader". Loaderi su fajlovi specijalno pisani za svaku igricu ponaosob i jedini su koji mogu da pokrenu igricu sa HD-a koristeći originalne disketne fajlove. Loaderi su pisani najčešće u C-u i uglavnom koriste funkcije "WHDL" emulatora na Amigi koji je program od par desetina kilobajta a služi verovali ili ne kao emulator Amige na Amigi:) U stvari radi samo neke sitne stvari oko menadžmenta memorije kako bi prevario Amigu da se igrice pokreću sa harda.
Znači iza svake HD verzije igrice stoji bar par sati provedenih u SASC-u ili nekom drugom C kompajleru ;)
Evo ti verzija UFO-a za Dos,pokrenes iz DOSBox-a sve radi OK,ne treba ti instalacija i sl.
http://dl.abandonia.com/extras/UFO%20-%20Enemy%20Unknown_DOS.zip
Shlaymara
17.7.2006, 16:28
fala za link, imas pivo.
A za UFO....popiz*o sam, od obaranja leteceg tanjira do prvog poteza ispusio sam dve cigarete i zamenio 300 disketa.Sta je puno, puno je:mad: Vreme je da se bacis na instaliranje na HDD :D Mada mozes pokusati (trebalo bi da radi kako treba) da ubacis 4 floppy drajva i da svakom udenes po jednu disketu.
Da ne znas neki link gde ima za PC:D
Na zalost, nema, barem ne onakav UFO. Verzija za PC je identicna kao i za A500 (jadna grafika, zvuk) a verzija za AGA Amige je pa recimo duplo bolja. Eh, sad, to sto je spora, veruj mi, spora je i na pravoj Amigi (A1200 sa Blizz 1220 turbo karticom) Eh, to su bili dani... Kada sam se prvi put susreo sa malim sivim kreaturama... Jedno od najupecatljivijih secanja koja trenutno drzim u glavi. :D Cak mi se cini da to bolje pamtim nego kada sam prvi put *****. :rofl:
Shlaymara
17.7.2006, 18:08
Verzija sa DeCoyevog linka nece da mi radi u dosboxu:( , samo nesto flesuje ekran:confused:
Ovu moju sa flopijima jos nisam instalirao(ne mogu da nadjem 3 ispravne diskete:) )
A od ufa za amigu sam odustao....nemoze, to nije normalno koliko je smarajuce.Imam AGA verziju., ali ipak je losija grafika nego za PC.Inace ima 5 disketa za amihu.
Kada sam se prvi put susreo sa malim sivim kreaturama... Jedno od najupecatljivijih secanja koja trenutno drzim u glavi. Cak mi se cini da to bolje pamtim nego kada sam prvi put *****.
:rofl: E, to ja zovem GAMER :rofl:
Stvarno ne znam u cemu je problem?!?
Skinuo sam sa istog linka igru i igram je iz DOSBox-a 0.65.Koju imas verziju?
A jesi li video ovaj multiplayer UFO 2000?
http://ufo2000.sourceforge.net/
Shlaymara
17.7.2006, 23:31
imam istu verzijo.Ma to ti je to, moj baksuzluk pomnozen sa marfijem....imam milion igara koje se voze iz dosboxa i sve rade ali je hocu da pokrenem samo ovu i nece:n-cc2: :n-cc2:
Takav zivot, Nekome majka a nekome maceha(ukradeno od Brakusa).
Nista, trazicu ispravne flopije.U svakom slucaju hvala.
A sta je sa ovim 2000, jel` to dodatak za orginal ili rimejk ili samo multiplejer(tanak sam sa satima,svakog momenta ocekuje krash veze )
E ja sam baksuz na kubni kub.Pobrljavio mi flopi drajv.....snima ali nece da cita....koji bedak....jeb** ti i UFA i sve.
A jel će da ti pomogne da uploadujem još par fajlova pa da možeš ko čovek da igraš UFO na Amigi bez disketa:dzavo:
:nov_guita Nego sta.Samo da trknem da uplatim kredit za mobilni i uplatim sate.
@ Shlaymara
Izvini,ali stvarno ne mogu da poverujem da UFO nece da radi sa DOSBox-om!
Da li si siguran da si pokrenuo pravi izvrsni fajl?
Treba da startujes ufocd.bat preko DOSBox-a!
Shlaymara
18.7.2006, 15:52
me pokretao sam sve fajlove, i exe i bat i com.ali jednostavno nece.Mozda sam glup, ili je komp glup ili nesto trece.:n-cc2: :n-cc2:
Da ne bude da se samo Shlaymari priviđa ni kod mene neće da radi u DosBox-u.
DosBox065 i kada se startuje samo par sekundi posle toga DosBox rikne.
Pa stvarno ne znam u cemu je problem.
Eto,ja sam bas danas startovao UFO iz DOSBox-a(preko FrontEnd-a) i to fajl ufocd.bat i on mi odmah krene sa introom(ne moram ni muziku da podesavam):confused:
Doduse u poslednje vreme me DOSBox nesto zeza i cesto mi igre nece da prebaci u fullscreen(Colonization,evo sad i UFO).Kada sa Alt+Enter prebacim u fullscreen,ekran se zacrni,ali igra ostane u malom prozoru:confused:
Jao koja fora!!!!
Nisam ni provalio da sam pri raspakivanju arhive imao par fajlova od 0 bajtova:boodala:
Evo sad sam raspakovao ponovo sve i pokrenuo u DosBoxu i radi superiška.
@Shlaymara
Jesi mount-ovao disk:a_whistli Znaš ono u DosBoxu kucas "intro" pa slediš instrukcije.
Samo jel i kod tebe DeCoy ove boje nisu baš svuda OK?
Samo jel i kod tebe DeCoy ove boje nisu baš svuda OK?
Ne razumem:confused: Kakve boje?
Kod mene su u UFO-u boje OK!
Jesi mount-ovao disk:a_whistli Znaš ono u DosBoxu kucas "intro" pa slediš instrukcije.
Ako neko ima problema sa pokretanjem DOSBox-a evo malog tutorijala na srpskom:)
http://isgf.grf.bg.ac.yu/~mikula/dosbox.htm
Sada je sve OK! Samo pri prvom startovanju sam imao neke crvene nijanse.
U fazi sam isprobavanja UFO-a i moram da priznam da sam našao odmah manu u odnosu na Amigu. Amiga je koristila prave pravcate (boli glava) semplove a ovde se koriste MIDI-ji:(
Ala su se ljudi bacili na pisanje tutorijala u poslednje vreme:D
U fazi sam isprobavanja UFO-a i moram da priznam da sam našao odmah manu u odnosu na Amigu. Amiga je koristila prave pravcate (boli glava) semplove a ovde se koriste MIDI-ji:(
Stvarno se ne secam muzike iz UFO-a sa Amige,ali mi se cini da je na PC-ju ima vise!
Bar u menijima.
Sada je sve OK! Samo pri prvom startovanju sam imao neke crvene nijanse.
Eh brate mili da samo znas koliko sam se ja penjao na glavu svojim ortacima, ponizavajuci PC koliko sam god mogao (a tada, nisam ni imao amigu :) ).
Malo je OT, ali me podsetio ovaj tvoj post na jednu situaciju.
Elem, jednog drugara sam mnogo maltretirao za sve igrice na PC-u (on je tada imao 386DX na 40mhz i 2 MB ram-a), Kako su ruzne, kako commodore ima bolju grafiku (ajd' sad stvarno, uporedi Golden Axe na C64 i na PC-u), a kamoli Amiga.
Na kraju dodjosmo do meni omiljenog Mortal Kombat 2. Pokazao sam mu kod ortaka na Amigi kako to izgleda, a on je kasnije iznerviran iskopao nekog njegovog poznanika sa monitorom u boji i sa 4 MB rama (da bi mogao da se igra MK2 na PC-u).
Odemo mi tako lepo kod tog lika, da mi pokaze graficku moc personalnog racunara, i ja sam se jedva uzdrzao da se ne prsnem od smeha (malo mi bilo bez veze da se smejem kompjuteru, a tom coveku sam prvi put usao u kucu).
Ali osveta je sacekala :dzavo: :)
Urlao sam od smeha kada smo se vracali kuci, podsecajuci drugara kako se na vecem monitoru u boji, kockice jos izrazajnije vide, kako animacija secka (sa 4MB rama) a na Amigi 500 je radila sa 1MB rama, kako PC Spiker ispusta svoje zvukove, a na Amigi imamo sve ko u fliperani...
Hebiga, pametan je bio taj moj drug, ovoga puta je morao da se slozi sa mnom :)
Da ali je Mortal Kombat II trebalo igrati na Amigi 1200 (HD verziju) gde se aktivira gomila dodatnih efekata.
Shlaymara
18.7.2006, 21:43
Jao koja fora!!!!
Nisam ni provalio da sam pri raspakivanju arhive imao par fajlova od 0 bajtova:boodala:
Evo sad sam raspakovao ponovo sve i pokrenuo u DosBoxu i radi superiška.
Sta?Pa kako to?Znaci samo je u tome fora(ja nisam ni primetio da su 0), i jos mi cudno kad ukucam ufocd da se nista ne desava(ne zapuca se dosbox).
edit
Mislim stvarno....kako to da se desi da i tebi i meni ne raspakuje kako treba:confused:
tralala...konacno igram UFA:n_klanja: .Inace grafika je bolja nego ona amigina.A sto je najbitnije nije toliko sporo.Samo ko ce sad da igra ufa kad sam dobio toliko igara za amigu:icon_scra
Procitao sam u ovoj temi da se o ovome vec raspravljalo,ali mi stvarno treba pomoc
Radi se o otpakivanju lzx arhiva za Amigu.
Skinuo sam neke sitne programcice unlzh i unlha koji izgleda rade pod DOS-om(u najbolju ruku sa Win95),tako da od otpakivanja na PC nema nista.Da li znate neki program da otpakuje ove arhive?
E sad,ja sam na Amigi na svom utility disku imao sitne programcice bas za otpakivanje ovih arhiva.Da li znate gde mogu da nadje takve programe za Amigu?
I na kraju gde moze da se nadje Directory Opus ili neki drugi falj menadzer za Amigu,a pre svega da li je DOpus frei ili ga treba platiti...
Lzx i lha možeš otpakivati Total Commanderom uz plugin ali ti to neće pomoći jer su to uglavnom igrice namenjene instaliranom Workbench-u.
Directory Opus nije frei!:mad:
Strpi se još dan-dva kada prođem neku gužvu sa poslom pa ćeš dobiti link na private gde ćeš lepo kulturno moći da skineš stvari koje su ti potrebne za igranje igrica. Znam da sam obećao još za UFO ali sam baš u frci.
Znam,instalirao sam Workbench na Amigin hard,ali od igrica samo Colonization ima HD verziju.Hteo sam da sa Ancient Toys skinem igre za WHDLoad,ali su one zapakovane u lzx arhive...
Evo ti najlakši način.
1. Skini sa neta Total Commander ili ako ga već imaš preskoči ovaj korak
2. Pogledaj uputstvo u arhivi koja je prikačena i instaliraj lzx plugin.
Uživaj:ciao:
A ako ti treba Directory Opus 4 za Amigu (ne đubre od Magellan-a) onda mogu da ostavim link odakle može da se skine. DirectoryOpus 4 za razliku od mlađe braće ne podleže više copyright-u i po meni je najbolja verzija.
Inače kažem, ako se strpiš još malo moš dobiješ ceo paket sa svim programima koji ti trebaju za Amigu ;)
Inače kažem, ako se strpiš još malo moš dobiješ ceo paket sa svim programima koji ti trebaju za Amigu ;)
Ok,nije nista hitno.Kad budes imao vremena ti posalji!
Hvala jos jednom!!!
Još jedna stvar. Ako ti kojim slučajem .lzh arhive sadrže nešto drugo osim .adf fajlova ili ako ti prijavljuje Guru grešku "Compressor not found" nemoj da se uzbuđuješ jer ti fale xpkdekompresori i "XPK Katana" koji veliki broj arhiva ovog tipa zahteva.
Sve sam namestio.Instalirao sam i WHDLoad i sad igre za Amigu rade i bez menjanja disketa:aplauz: :aplauz:
Jos jednom holodoc hvala na pomoci
Nema problema samo javi ako ti zatrebaju igrice.
Ali vodi računa da ih ja merim na kilo:)
E sad možeš na miru da instaliraš UFO pa da vidiš šta je feeling. Samo da znaš Install fajl za UFO ti je na ja mislim petoj disketi. Kad ti zatraži onu glupu praznu disketu napravi jednu praznu .adf u WinUAE-u i ubaci je. Kako? Sve piše u uputstvu. Kako počinjem da volim ovu rečenicu :) Ništa ne moram da objašnjavam.
Pozdrav:ciao:
Ma dzabe ceo dan sam proveo pokusavajuci sa instaliram UFO na hard:mad:
Skinuo sam igru 4 puta sa 4 razlicita mesta.
UFO AGA za WHDLoad ne radi,jer trazi neki fajl da bude u Workbench: Devs:kickroms a ja ga nemam.
UFO sa Ancient Toysa ima gresku na 3. disketi:mad:
Onda sam malo googlao i nasao UFO na sajtu Amiga Power,instalirao ga i stalno isto,kad ga pokrenem on mi non-stop ispisuje "Geo is not an executable file" i "Tactical is not an executable file",a sa disketa radi normalno:n-cc2:
Ma ne predajem se,nateracu ga ja vec da proradi...
BTW Skinuo sam DOpus za Amigu... sad je mnogo lakse:)
Ha ha, pa ljudi čitajte moje postove:)
Negde među mojim redovima imaš rešenje za tvoj problem.
Daj mi adresu gde si skinuo ispravnu verziju i reći ću ti kako da "podesiš skript fajl da se ponaša kao izvršni":dzavo:
Nećeš moći sam da ispraviš grešku jer imaš očigledno verziju u kojoj su zabrljali sa instalacijom.
I jeste tačno da Ancient toys ima greške.
Ajd čim javiš postavljam kompletno rešenje.
PS. Nisi ti u pitanju u pitanju je Workbench:)
E ovo je stvarno ludo:)
Slučajno sam ukucao u addres bar umesto u search nešto u vezi amige i izbacio mi je ovo:
http://www.shitsite.co.uk/images/amiga-disks/
A jeste zanimljiva fora kome god da je pala na pamet.
Opet ja sam noob pitanjima....
Bas sad igram It came from the Desert, i igra je super ali sad treba i da je sejvujem.Napravim prazan disk cusnem ga u drajv ali nece da mi sejvuje:confused:
Gde gresim i sta treba da uradim da sejvujem.
hvala
"A jesi li ti njemu aufblendovala!?" (citat: Radovan III)
Ako se dobro sećam "It came from the desert" je NON-DOS igra. Da li se pojavljuje onaj plavi ekran na početku (gde piše Amiga Workbench bla, bla, bla verzija 1.3)?
I nemoj da zaboraviš da kada ubaciš praznu disketu "čukneš" dugme "Read/Write" za taj drajv tako da bude "pišljiva":rofl:
"A jesi li ti njemu aufblendovala!?" (citat: Radovan III)
Ako se dobro sećam "It came from the desert" je NON-DOS igra. Da li se pojavljuje onaj plavi ekran na početku (gde piše Amiga Workbench bla, bla, bla verzija 1.3)?
I nemoj da zaboraviš da kada ubaciš praznu disketu "čukneš" dugme "Read/Write" za taj drajv tako da bude "pišljiva":rofl:
Ne, ne pojavljuje se nista na pocetku.Drlja po disketi malo i krece igra.
:boodala: Kako mi to nije palo na pamet, fala,fala
cekaj, cekaj, ima samo opcija write protected koja je po difoltu iskljucena
Daj mi adresu gde si skinuo ispravnu verziju i reći ću ti kako da "podesiš skript fajl da se ponaša kao izvršni":dzavo:
Igru sam skinuo sa www.amigapower.tk
A za rešenje UFO-a moraćeš da mi kažeš ili tačnu lokaciju gde ti se nalazi instalacija ili da mi daš adresu odakle da skinem UFO.
Preporučujem drugu varinatu jer veoma lako mogu da ti kažem da iskucaš pedeset linija u Shell-u pa posle da me psuješ kad ne bude radilo:kreza:
edit: tek sada sam video da si već poslao. Sorry :)
E ovo je stvarno ludo:)
Slučajno sam ukucao u addres bar umesto u search nešto u vezi amige i izbacio mi je ovo:
http://www.shitsite.co.uk/images/amiga-disks/
A jeste zanimljiva fora kome god da je pala na pamet.
Nekim ljudima je bas dosadno:)
A jesi li išao na "Standard" ili "Custom" floppy?
I šta se dešava kada ubaciš flopi. Ukluči "On Screen LED-ove" da vidiš da li disk bar imalo "žmirka". I ubaci ga u "DF0:" obavezno pošto je NON-DOS igra sigurno!
"EVO REŠENJA!" (citat: Radovan III)
@DeCoy
Da bi se poterao UFO koji si skinuo treba da uradiš sledeće pošto je očigledno neko hteo da se malo našali sa ljudima koji ne poznaju Amigu ;)
1. Skineš arhivu sa http://www.amigapower.tk/
2. Otpakuješ .adf-ove
3. Kada se podigne Workbench ubaciš prvu disketu
4. Pokreneš "Install" i kada te pita za stazu ukucaj proizvoljno. Ja sam recimo kucao "DH1:" i to bi trebalo da prilikom instalacije napravi folder "UFO" na "DH1:". Ti recimo možda hoćeš da instaliraš na "dh0:" ili "hd1:" ili kako si već nazvao hard. Znači, ono što napišeš ovde nazivaću kasnije staza.
5. Kad instaliraš igricu pritisneš Levi Windows taster + E ili idi u "File" meni Workbench-a i izaberi opciju "New command"
6. Kucaj "newshell"
7. U prozoru koji ti se otvori kucaj sledeće (bez navodnika): "cd staza/UFO". Znači ako si kao stazu kucao "dh0:" onda ovde kucaš "cd dh0:UFO".
8. kucaš "protect Geo add e"
9. kucaš "protect Tactical add e"
10. Za obe prethodne komande ne bi trebalo ništa da ti se "vrati" u prozoru
11. kucaš "endshell"
12. Odeš u folder gde ti se nalazi ikonica UFO. Klikneš jednom na nju i iz menija "Icons" u Workbenchu izabereš opciju "Leave out". Ovo će da ti izbaci ikonicu na "desktop".
13. Probaj dal radi ;)
Inače, ovo je ESC verzija igrice. Prilično je ružna u odnosu na AGU!:a_whistli
Uživaj
:ciao:
Hvala! To bi bilo to!
Dobro je sto nikada nisam imao hard za Amigu!Ovo sam nikada ne bih provalio(u to doba nije bilo neta) i samo bih se dzabe nervirao.
Samo jedna ispravka u koraku 5. desni windows taster + E,bar je kod mene tako...
U pravu si da je grafika ugladjenija u AGA verziji,samo se kod mene ta verzija UFO-a u pocetku vukla na A1200 konfiguraciji koju sam ja napravio. Naravno,pogledavsi tvoje uputstvo napravio sam novu A1200 konfiguraciju i sad je vec brze...
Sad sam se setio zasto sam rekao da se ne secam muzike sa Amige.Pa nisam je ni imao,jer je moja Amiga imala 1MB RAM-a,pa sam ukljucivao samo zvucne efekte.
Stvarno je super igrati UFO na Amigi bez silnog menjanja disketa,mada i dalje igra oduzima dosta vremena.Svojevremeno sam na A500 provodio i po pola dana samo na jednom terror site-u.Jos sam imao i musicav flopi,pa posto je 3. disketa morala da bude otkljucana,cesto mi se desavalo da je flopi drajv razvaliduje,pa sve ispocetka :n-cc2: :n-cc2:
@holodoc
Ova tema mi sve vise lici na Amiga dojo,a ti si sensei :D
Da,i jos nesto...
Jel` kod Amige nema deinstalacije?Dovoljno je samo izbrisati ono sto si instalirao,jel` tako?
Evo sad sam video:
It came from the desert nije NDOS igra!
Pri ucitavanju pojavljuje se Workbench!
Opet kazem,bar ova koju ja imam
Mali „crach-course“ pre nego što ti direktno odgovorim na tvoje pitanje.
Amiga prilikom boot-ovanja traži sadržaj fajla „startup-sequence“ koji se nalazi u „s“ folderu tvog Workbencha. Tu su smeštene sve komande koje se izvršavaju tokom boot-ovanja (ne fajlovi, već komande jer se pravi fajlovi nalaze u folderu „c“). Znači ako bi nešto hteo da dodaš ili oduzmeš to bi bilo mesto na kojem ćeš da vršiš izmene. E sad, u praksi ako nešto želiš da dodaš to nikada ne radiš u fajlu „startup-sequence“ već u fajlu „user-startup“ koji se nalazi u istom folderu a koji prilikom svog izvršavanja na kraju poziva „startup-sequence“.
Zašto je ovo važno da ti napomenem?
Važno je iz jednostavnog razloga što veliki broj HD igrica prilikom svoje instalacije u „user-startup“ (a neke malo bezobraznije čak i u „startup-sequence“) snimaju komande koje će biti potrebne da se inicijalizuju pri restartu da bi igrica radila. Najčešća stvar koja se dodaje je komanda „assign“. U suštini u pitanju je komanda koja stvara od foldera logički uređaj. Znači, ako ukucaš sledeću komandu (assign „UFO:“ dh1:UFO) to znači da si upravo napravio da se sva referenciranja na uređaj koji se zove „UFO:“ odnose na folder „dh1:UFO“ kao njegov root. Praktično to znači da često kada neki instaler neće da instalira igricu kako treba ti možeš jednostavno da napraviš neki folder i u njega da prekopiraš sadržaj svih disketa a onda samo da u user-startup-u dodaš linije assign koje bi napravile logičke uređaje sa istim nazivom kao diskete sa kojih si kopirao sadržaj. Recimo, da se UFO nije dobro instalirao mogao si da kopiraš sadržaj svih u „dh1:UFO“ i da u user-startup dodaš 5 linija (assign “UFO Disk X:“ dh1:UFO) gde je X od 1 do 5. Ovo UFO Disk X sam možda pogrešio ali kad ubaciš disketu u Workbenchu vidiš kako se zove pa to ime kucaš.
Da skratim, folder sa igricom uglavnom možeš da obrišeš ali ukoliko ručno ne ukloniš „assign“ linije dobijaćeš poruke da taj folder ne postoji i da inicijalizacija logičkog uređaja nije uspešna. Učitavanje Workbencha se normalno nastavlja tako da linije možeš da ukloniš recimo ako ti se smučilo da svaki put klikćeš na OK kad se pojavi poruka o grešci.
A što se tiče komande „protect“ u pitanju je najobičniji ekvivalent „attrib-u“ sa PC-a ili „chmode-u“ sa Linux-a gde sam samo postavio da fajlovi „Geo“ i „Tactical“ dobiju atribut izvršnih. Znači komanda ima sintaksu tipa „protect ime_fajla_čiji_atribut_menjaš [add/sub] [h a s r w e d]“. „Add“ i „sub“ su jasni po sebi, da li dodaješ ili oduzimaš atribut a atributi su dati u poslednjoj koloni [h-hidden, a-archived, s-script, r-read, w-write, e-execute, d-delete]. Da bi video atribute fajlova kucaš komandu „list“ ili „list naziv_fajla“ ako te interesuje samo jedan fajl.
Kao i uvek, uživaj!
problemi,problemi,problemi...
Sad znam zasto su svi koje sam pitao o emulaciji Amiginog HD-a u WinUAE-u samo odmahivali rukom.
Retko koja igra hoce normalno da radi sa HD-a...
Na primer K240 nije ni hteo da se instalira jer mu treba preko 2.1MB prostora na hardu,a kao ja imam 2.08MB slobodno:confused:
Druge igre se instaliraju(Dark Seed,Fury of the Furries) ali kada ih pokrenem sa harda dobijem samo gomilu brljotina na ekranu,dok sa disketa te iste igre rade normalno
Shlaymara
22.7.2006, 18:09
A jesi li išao na "Standard" ili "Custom" floppy?
I šta se dešava kada ubaciš flopi. Ukluči "On Screen LED-ove" da vidiš da li disk bar imalo "žmirka". I ubaci ga u "DF0:" obavezno pošto je NON-DOS igra sigurno!
Isao sam na standard.U igri, kada hocu sejv, trazi mi da ubacim dsave flopi(da li tako treba da se zove ili sta), i cusnem u DFO onaj standard napavljeni i nista se ne dogadja(ne zmirkaju ledovi ni na monitoru ni na tastaturi).Eto juce sam odigrao nedelju dana i bacio sve niz rijeku....
E ovako jedan po jedan tako da je došao Shlaymara na red:)
Fora sa "It came from the desert" je što ti treba "Standard" disketa ali koju treba da formatiraš u Workbench-u sa imenom DSAVE. Glupost jer ovo nigde ne piše. Probaj da instaliraš igricu na hard ako imaš Workbench gde ovaj problem ne postoji.
Evo napravio sam ti odgovarajuću .adf fajl i formatirao ga u potrebnom File Systemu.
Znaš šta treba da radiš sa njom. Samo je raspakuj i ubaci kad igrica zatraži "DSAVE"
DeCoy-evo pitanje je malo komplikovanije i donekle ozbiljnije pa ću malo kasnije i na njega da odgovorim.
Pozdrav.
:ciao:
DeCoy-evo pitanje je malo komplikovanije i donekle ozbiljnije pa ću malo kasnije i na njega da odgovorim.
Ma nije nikakva frka.Ionako sam skinuo WHDLoad verziju K240 i tako radi.
Ja ionako sutra ujutro idem na neki put,pa nije nista hitno...
Shlaymara
23.7.2006, 13:28
E ovako jedan po jedan tako da je došao Shlaymara na red:)
Fora sa "It came from the desert" je što ti treba "Standard" disketa ali koju treba da formatiraš u Workbench-u sa imenom DSAVE. Glupost jer ovo nigde ne piše. Probaj da instaliraš igricu na hard ako imaš Workbench gde ovaj problem ne postoji.
Evo napravio sam ti odgovarajuću .adf fajl i formatirao ga u potrebnom File Systemu.
hvala, hvala...idem da vidim da li radi:)
edit
hvala holodoce:n_klanja: , sad radi savrseno
Koji je system requirements za WinUAE?
Gledao sam po uputstvu, u programu, malo vrsljao po netu ali nigde ne mogu da nadjem:confused:
Pokrenuo sam ga na P2 433MHz 128MB RAM-a, radi OK, ali zvuk stalno susti, krcka i secka:mad:
E sad, ne znam da li je to do slabog kompjutera ili ja nisam nesto dobro podesio u Sound tabu?
Koji je system requirements za WinUAE?
Gledao sam po uputstvu, u programu, malo vrsljao po netu ali nigde ne mogu da nadjem:confused:
Pokrenuo sam ga na P2 433MHz 128MB RAM-a, radi OK, ali zvuk stalno susti, krcka i secka:mad:
E sad, ne znam da li je to do slabog kompjutera ili ja nisam nesto dobro podesio u Sound tabu?
Do slabog kompa. Isti problem sam imao i ja na mom starom Intelu 233. Jos ako checkiras ono 100% accurate, onda do srce jos vise.
Uvek dobrodošlo rešenje je da skineš najnoviju verziju jer se ja sećam kakav je preporod doživeo emulator kada sam se sa 0.xx prebacio na 1.xx verziju:)
I jesam skinuo najnoviju verziju...
Bice da je do kompa:(
dejan_osipaonica
20.4.2007, 22:30
Do kompa je posto je emulator stvarno zahtevan a i emu;ira svasta od amiginog hardwera.Inace je sam emulator extra cak mi je i dosta demoa radilo pod njim sto je za neverovati dok se ne vidi.
A ne bi ti bilo lo[e da pogledaš ona sitna podešavanja za specifične mašine koje sam dao u uputstvu :)
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.