Prikaži potpunu verziju : Problem sa Hardom
organizam
22.10.2007, 1:22
Skoro je počeo hard u toku rada da pušta neki zvuk, kao da škljoca ne znam... Nekad tako škljoca oko pola minuta pa se komp restartuje, a nekad škljoca nekoliko puta pa se unormali, pa uspori, pa opet škljoca i tako, i na kraju se zaglavi. Nekada se desi i da se posle škljocanja oporavi i nastavi normalan rad. Moje pitanje je šta može biti uzrok ovome i kako ovo da otklonim?
Inače Hard je Maxtorow od 80 Giga, šta znam, star je oko 2 godine mislim.
WhenDarknessFalls
22.10.2007, 1:29
Ajmo nekim redom...
1. Jel samo "skljoca", ili i ne radi dobro?
2. Skeniraj hard da vidis da li ima nekih gresaka na njemu (My Computer ~> Desni klik na drajv ~> Properties ~> Tools ~> Error Checking ~> Check Now.
3. Ako je to OK, onda defragmentuj (ista putanja kao gore, u kartici "tools" imas opciju za defragment.
4. Otvori kuciste, i vidi dal su IDE kablovi ok, otkaci ga sa obe strane, produvaj lepo od prasine, vrati nazad.
5. Skini SpeedFan program, on (koliko ja znam, nek me neko ispravi) moze da ochita temperaturu harda, to bi moglo da bude problem npr.
6. Ako ti nista ne pomogne, a nije ti neka frka, mozes i da kompletno formatiras hard... :paranoia:
Eventualno možeš da probaš da zameniš MOLEX konektor za napajanje harda nekim drugim . Ili eventualno možeš da probaš sa drugim napajanjem , jer može da se desi da je napajanje počelo da daje loš napon na grani od 12V . Ako ni jedan od ova dva moja predloga ne pomogne , moram sa žaljenjem da konstatujem da je hard lagano počeo da posustaje i nebi bilo loše da razmišljaš o bekapu podataka sa njega i spemanje kešovine da pazariš sebi novi hard .
Edit :
Pre svega skini sa neta HDD Scan (http://hddguru.com/content/en/software/2006.01.22-HDDScan/) i pusti ga da skenira komp kako bi proverio da nemaš loše sektore na hardu . Ako budeš ustanovio da nahardu imaš loše (Bad) sektore obrati na zatanjeni deo mog posta ...
Maxtor 80? Ima li mu bar pet godina? Racunaj da je odapeo...
Maxtor 80? Ima li mu bar pet godina? Racunaj da je odapeo...
Upravu si, slazem se sa tobom.
organizam: nazalost hard ce ti raditi mozda jos koji dan.Ne duze od mesec dana.
organizam
22.10.2007, 1:38
Pa škljoca, a kada škljoca totalno se zaglupi. Sve češće se to škljocanje dešava. Nekada je i dosta spor i kada nema tog škljocanja.
Speedfan kaže da je temperatura 39 stepeni, što nije mnogo.
Grešaka na njemu nema, a redovno radim defragment.
Još samo da proverim napajanje, kablove, konektor...
I onda ću ne daj Bože, ali tako izgleda, da konstutojem ovo što je Freško rekao, da je hard lagano počeo da posustaje...:n-cc2::icon_evil:boodala::mad:
edit: ima dve godine.
Skinuću HDD Scan, sutra ću ga pustiti da radi pa ću javiti šta kaže, ako još bude radio hard. I meni se čini da neće još dugo... evo ne prestaje da škljoca
Grešaka na njemu nema....
Čime si ga skenirao pa znaš da nema grešaka (Ako si ga skenirao pomoću Windowsove alatke slaba vajda od toga , ume često da "slaže") , skeniraj hard onim programčićem za koji sam ti dao link i daj nam print skrin da vidimo kakvo je stanje sektora na tom makstoru ...
To odprilike izgleda ovako ....
(Ja sam inače skenirao flešku da se vidi kako to izgleda )
Bez obzira, Maxtor je truba. Nije sve tako crno: za tridesetak evra imas Seagate-ovih bonbonica od pet godina garancije. Zagarantovano! :D
Bez obzira, Maxtor je truba. Nije sve tako crno: za tridesetak evra imas Seagate-ovih bonbonica od pet godina garancije. Zagarantovano! :D
Možda i jeste turo ali nemora baš odmah da se zatrči da pazari baš sutra nov hard , ako ima loših sekrora a oni nisu na samom "početku" postoji realna mogućnost da se ti sekrori "zaleče" HDD Regeneratorom i tako bar malo uspori odumiranje tog harda ... Zato sam mu i rekao da hard testira HDD Scanom kako bi mogao da vidi tačne pozicije loših sektora ...
organizam
22.10.2007, 2:37
Evo skenirao sam...
Evo skenirao sam...
Daj klikni na [Tab] Report Da vidimo gde se taj loš sektor nalazi . (bilo bi poželjno da daš i print screen i ostalih tabova)
- I maš dosta sektora na disku koji su počeli da se usporavaju (<20ms) , zatim imaš i dosta sporih sektora (<150ms) . I imaš bar još 5-6 (<500ms & >500ms) boš loših sektora koji imaju tendenciju da prerastu u B sektore ...
Edit : Skini sa neta HDD Regenerator (http://www.dposoft.net/) , nareži ga na cd butuj komp sa tog diska i probaj da popraviš taj loš sektor ...
Stoji to Freško ali ako su mu se vec pojavili necitljivi sektori, nema razloga da se ne prosire. Taj HDD jednostavno vise nije siguran. ;)
Stoji to Freško ali ako su mu se vec pojavili necitljivi sektori, nema razloga da se ne prosire. Taj HDD jednostavno vise nije siguran. ;)
Jeste , ja sam još u svom prvom postu u ovoj temi rekao šta mu valja činiti samo kažem da nije na odmet da proba da koliko toliko proba da zaleči hard kako nebi pogubio podatke prenego što nađe način da ih bekapije i ne uzme novi HDD ...
organizam
22.10.2007, 14:38
Evo i još tri taba...
organizam
22.10.2007, 14:42
Evo i poslednjeg....
A sad sam skontao i da je stanje drugačije nego noćas.... Evo oopet i tog taba...
Stanje postaje sve gore i gore, pravi backup i kupuj novi hard, tu pomoci nema.
organizam
22.10.2007, 21:53
Kupio sam danas popodne novi, uradio sam backup, i sad čekam da crkne ovaj stari:) Samo da kažem da danas nije uopšte škljocao, čak šta više radio je poprilično normalno:opanachke
Hehe, sad odradish novi test i kao rezultat dobijesh: "Mosha" :rofl:
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.