PDA

Prikaži potpunu verziju : Da li mogu ATI i nVIDIA da propadnu!

phoenix[illusion]
18.1.2006, 0:23
Cesto se pitam toliko je bilo dobrih firmi u koje nikada ne bi posumljali da ce propasti.Da li je to buducnost ili ne, ali da li ima sanse da ATI i nVidia propadnu a da dodje ponovo 3dfx!
:icon_cool :icon_wink

Mr. Garrison
18.1.2006, 0:30
ne znam da li moze ponovo da nikne 3dfx (koliko znam njega je kupila nvidia), ali svaka firma na svetu moze da prsne, veruj mi.
sta ti fali ovako kako je?

Pantelija
18.1.2006, 0:46
Fali treci npr. Balcan Graphic Tehnology:icon_cool naravno da svaka kompanija moze da propadne.
Mada bih vise voleo treceg operatera mobilne telefonije u Srbiji, iskreno.
Jeste 3dfx je kupila nVidia.

U "ratu" izmedju ATI-ja i nVidia-je profitiraju korisnici, a mene iskreno neinteresuje ako neko od ove dve kompanije ima negativan konto na bankovnom racunu, mada mislim da su u debelom plusu.

AstraLogos
18.1.2006, 1:43
Nece sigurno propasti a da ce se prestruktuirati to je sigurno. Doslo je do hiper produkcije koja vodi u opsti kolaps IT industrije. Samo u roku od godinu dana koliko napreduju komponente i ko ce to pratiti. :confused:
I sta raditi recimo sa Pentium 4 mashinama koje su itekako jos u upotrebi i nisu za otpad. :confused:
Po mom licnom misljenju doci ce do integracije proizvodjaca i u bliskoj buducnosti. Kupovacemo samo brand kompjutere tipa Dell, IBM, HP....
uz to dobijacemo i legalan softver i win. sto se i Mikrosoftu isplati. I naravno sve ce to raditi besprekorno u razlicitim cenovnim klasama.
Necemo vise brinuti o remarkiranim procesorima, poluispravnim grafickim karticama, memoriji i jos hiljade problema koje prate buvlju pijacu IT industrije. Ne verujem da ce mehanicari, pekari, poljoprivredni tehnicari.. drzati radnje i sklapati krsh racunare. Platicemo vishe ali imacemo i servise za te iste brand name racunare. :)

Atila
18.1.2006, 2:07
Неће пропасти, ал' не би ме чудило, а томе се и надам :cool: да ће релативно ускоро добити конкуренцију у виду S3 Graphics-а, што је више произвођача то је већа конкуренција, а самим тим и мања цена :icon_lol:
nVidia је скоро купила Uli што значи да јој добро иде и да не трпи конкуренцију, а ATi се у последње време ''дружи'' са Intel-ом и Microsoft-ом што значи да обема компанијама доборо иде и да би много тога морало да се деси пре пропадања неке од компанија, такође сматрам да ниједна од њих није довољно јака да купи другу.

The Finest Serbian Since '82
18.1.2006, 2:30
Pa nista nije vecno, pa tako ni ove dve kompanije. Propasce jednog dana i Microsoft, ali je pitanje kao i za pomenute kompanije, kada? Verovatno kada se pojavi neka druga(nova) kompanija sa revolucionarno boljom grafickom i extra sposobnim menadzmentom. Znas kako se kaze: "nicija nije do zore gorela" :icon_smil

Atila
18.1.2006, 2:38
Pa nista nije vecno, pa tako ni ove dve kompanije. Propasce jednog dana i Microsoft, ali je pitanje kao i za pomenute kompanije, kada? Verovatno kada se pojavi neka druga(nova) kompanija sa revolucionarno boljom grafickom i extra sposobnim menadzmentom. Znas kako se kaze: "nicija nije do zore gorela" :icon_smil
Не, њих ће сј*б*т* или купити само неко ко је још већи играч односно има већи капитал, ретко ко је у IT свету јачи од Microsoft-а, а и они су се већ дубоко ''увукли'' у систем.
Нажалост прошло је време кад је неко са идејом и ентузијазмом мог'о да учини нешто велико, што би се рекло да почне у својој гаражи :icon_mrgr

Mr. Garrison
18.1.2006, 2:40
ko tebi brani da pravis graficke u svojoj garazi? :D

Atila
18.1.2006, 3:32
ko tebi brani da pravis graficke u svojoj garazi? :D
Ја сам циљ'о на једног садашњег гиганта чије компјутере има веома мали број људи на форуму, ако их ико упште има :rolleyes:

The Finest Serbian Since '82
18.1.2006, 13:34
Нажалост прошло је време кад је неко са идејом и ентузијазмом мог'о да учини нешто велико, што би се рекло да почне у својој гаражи :icon_mrgr
Prava ideja je sve. Jedini je problem sto onaj ko ima ideju i entuzijazam, obicno nema pare:icon_sad:
Ironija zivota(sto bi rekli u jednoj popularnoj krs pesmi: imam s cim, nemam s kim, imam kad nemam gde) :icon_smil

diablo_
18.1.2006, 13:35
']Cesto se pitam toliko je bilo dobrih firmi u koje nikada ne bi posumljali da ce propasti.Da li je to buducnost ili ne, ali da li ima sanse da ATI i nVidia propadnu a da dodje ponovo 3dfx!
:icon_cool :icon_wink

ATI moze da proadne ali nVidia ne :worshippy :icon_lol:

Dimo
18.1.2006, 15:27
Zasto ATI,a ne nVidia?:confused:

VeNoM
18.1.2006, 16:52
zato što nvidia juri da kupi sve što može....tako da će u budućnosti lako biti vlasnika atija....smešno a??

phoenix[illusion]
18.1.2006, 20:55
ATI sigurno propada.
nVidia je pokupovala sve pa i ULi.

Mozete se pozdraviti sa ATI-em!:mrgreensa

Pantelija
18.1.2006, 21:20
ATI moze da proadne ali nVidia ne

Ko to moze da garantuje???? i za nVidia ili za ATI????
Morate shvatiti da jedan pogresan potez moze da dovede do kraha jedne kompanije ili pak drzave. Zato sto su se Amerikanci uobrazili imali su veliku propast od oktobra 1929.-1933.

diablo_
18.1.2006, 21:31
Pa verovatno ali mi tada necemo biti zivi da to vidimo...

Atila
18.1.2006, 21:57
Pa verovatno ali mi tada necemo biti zivi da to vidimo...
Па ако ти планираш да умреш за десетак година само изволи :icon_mrgr

diablo_
19.1.2006, 12:46
Ma zezam se ja malo zato sto volim nVidiu ;)

@Atila: Nikad se ne zna :D

AstraLogos
19.1.2006, 12:53
Не, њих ће сј*б*т* или купити само неко ко је још већи играч односно има већи капитал, ретко ко је у IT свету јачи од Microsoft-а, а и они су се већ дубоко ''увукли'' у систем.
Pa u ugarazi je nastala Amiga od trojice entuzijasta. Posto nisu imali kinte otkupio ih je tada gigant Comodore. :D I dobru su lovu svi uzeli.:D
Ko sme da garantuje da nece ponovo tri pametna momka razviti neki revolucionarni OS i zbirsati Mikrosoft sa IT scene, na isti nacin kako je on zbrisao mnoge naprednije systeme i uvalio krsh sa 1001 zakrpom. :icon_mrgr

Atila
19.1.2006, 21:17
Pa u ugarazi je nastala Amiga od trojice entuzijasta.
Ko sme da garantuje da nece ponovo tri pametna momka razviti neki revolucionarni OS i zbirsati Mikrosoft sa IT scene, na isti nacin kako je on zbrisao mnoge naprednije systeme i uvalio krsh sa 1001 zakrpom. :icon_mrgr
Ево ја смем, јер MS има милијарде долара, малтене монопол на тржишту и може да купи хиљаде таквих момака :mad:

AstraLogos
20.1.2006, 2:58
Ево ја смем, јер MS има милијарде долара, малтене монопол на тржишту и може да купи хиљаде таквих момака :mad:
Ajde druze sto se zestis. :) Nikome sveca nije gorela do jutra pa ni MS-u. ;) Nije sve u novcu nesto je i u zlatnim polugama. :D
Da ne mislis valjda da celokupna vojna industrija sveta sljaka na *****om Win-u!:D
Da, bas vojna industrija koristi najnovije tehnologije a sta ostane ide u civilne svrhe. Iza MS stoji najjaca vojna sila na svetu i to je razlog jos uvek postojanja MS koji se kako sam kazes uvukao duboko u IT industriju. I ne samo sto se uvukao nego se preko njega kontrolise ceo civilni svet ali ne i vojni. Kad rikne Amerika kao i sve imperije u istoriji covecanstva ode i MS u paketu. :)
A konzole kao sto je PS3 ili novi XBox vec u sebi imaju Nvidiju i ATI po ceni skuplje graficke kartice a daju/davace mnogo vishe u odnosu ulozen novac/dobitak.
Najverovatnije da ce konzole za prosecnog korisnika sa nekim mogucnostima kompa biti prakticnije i jeftinije resenje za mnoge korisnike.
Eto glasno razmisljam o svim mogucim pravcima kuda sve ovo moze da krene.

phoenix[illusion]
20.1.2006, 10:28
Неће пропасти, ал' не би ме чудило, а томе се и надам :cool: да ће релативно ускоро добити конкуренцију у виду S3 Graphics-а, што је више произвођача то је већа конкуренција, а самим тим и мања цена.

Da li znas neki sajt sa novim s3 grafickama koje ce izaci?:icon_cool

Atila
20.1.2006, 21:15
']Da li znas neki sajt sa novim s3 grafickama koje ce izaci?:icon_cool
Било је пре пар месеци у вестима на Benchmark-у.

tool.keenan
27.1.2006, 14:45
ati je gotov ako se ne poboljsha?

Andross
27.1.2006, 15:11
... такође сматрам да ниједна од њих није довољно јака да купи другу.

A ko da bi se oni prodali...Bar ne jedno drugom.Mozda se cak udruze ali niko nezna.

Andross
27.1.2006, 15:14
A konzole kao sto je PS3 ili novi XBox vec u sebi imaju Nvidiju i ATI po ceni skuplje graficke kartice a daju/davace mnogo vishe u odnosu ulozen novac/dobitak.
Najverovatnije da ce konzole za prosecnog korisnika sa nekim mogucnostima kompa biti prakticnije i jeftinije resenje za mnoge korisnike.

Fazon je sto sa konzolama ne mozesh da se prepucavash cija je bolja.Mozda mozes ali to su sigurno sitni detalji(posto se ne razumem bas u konzole).

phoenix[illusion]
27.1.2006, 21:25
ati je gotov ako se ne poboljsha?

To i ja mislim.
Kakav x1900, ma ima da ATI pukne!

Dimo
28.1.2006, 12:39
']
Kakav x1900, ma ima da ATI pukne!

Ti si neki prorok,je li?
Pa reci mi onda koliko cu dugo ostati sa sadasnjom devojkom,interesuje me da bih na vreme nasao zamenu :icon_mrgr

Salu na stranu,ne mozemo ni ti ni ja da predpostavimo kad ce koja kompanija da rikne.Ti verovatno imas neku nVidiu,pa si veliki protivnik ATI-ja.ATI je previse dobar da bi puk'o pre nVidie :) Svako ima svoje misljenje u vezi ove stvari ;)

phoenix[illusion]
28.1.2006, 23:49
Ti si neki prorok,je li?

Da, jesam!:icon_mrgr
Zezam se!:D

NjegovaWisost
3.2.2006, 0:30
šta mislite, oće li ovaj naš EI Niš početi skoro sa proizvodnjom grafičkih?:aplauz: E kad on konačno počne da proizvodi grafičke, i ATi i nVidia propadaju. Usput, znate šta na latinskom znači VIDIA? ZAVIST

Shang Tsung
3.2.2006, 2:19
Morace neki konzorcijum da se oformi medju onim korporacijama koje budu ozbiljnije krenule u atak na taj segment trzista.
Niko vise nije dovoljno snazan da se sam suprotstavi ATi-ju ili nVidiji.

DorianGrey
3.2.2006, 2:24
Ma kakvi, to se već graniči sa nemogućim, mada je moguće da dobiju konkurenciju, ako se neka budala od milijardera odluči na proizvodnju grafičkih:D

By Bojan
3.2.2006, 2:51
Ati X1900 je zvjer bez obzira sta neki mislili, a to da neki proizvodjaci mogu propast, nije nista novo, sam primjer Matrox-a. a i maxtor kojeg je kupio Seagate, pa i Compaq, koga je kupio HP....

Andross
3.2.2006, 12:26
Ati X1900 je zvjer bez obzira sta neki mislili, a to da neki proizvodjaci mogu propast, nije nista novo, sam primjer Matrox-a. a i maxtor kojeg je kupio Seagate, pa i Compaq, koga je kupio HP....
:aplauz: ATi je zakon:alealeee:

BigBadVuk
3.2.2006, 12:56
:eek: Ama...I 3dFX je bio truli monopolista i zakon pa ..Opa..ode pod led...:n-cc2: Voodoo 4 ili 5 ..jel to neki margarin??:Freddy:

&/"#%&#/&%#!!!!!!! im ja i ovo i ono...u glavnom što jača konkurencija nama (korisnicima) će biti bolje....A oni nek se prepucavaju do mile vojle:a_bleh:

phoenix[illusion]
3.2.2006, 13:43
. Usput, znate šta na latinskom znači VIDIA? ZAVIST

Mislim da to VIDIA je zapravo nastalo od reci VIDEO!

NjegovaWisost
3.2.2006, 15:48
']Mislim da to VIDIA je zapravo nastalo od reci VIDEO!
Ja nisam rekao kako je dobila ime, već šta znači Vidia

VojaM
3.2.2006, 15:51
Ja nisam rekao kako je dobila ime, već šta znači Vidia
A gde si to našao?

Postoji reč "envy" koja znači zavideti, zavist.
Za reč "vidia" nisam čuo.

phoenix[illusion]
2.5.2006, 12:15
Nadam se da ce neko kupiti i Ati i nVidia-u pa da sve bude res:cool: eno!

Mr. Garrison
2.5.2006, 12:29
ja se nadam da ce ostati status kvo, jer od zdrave konkurencije krajnji potrosaci imaju koristi...

Propeler
2.5.2006, 13:08
Ne moraju u opšte da kupuju kompanije jedna drugu, dovoljno je da dovedu nekog od vodećih ljudi iz razvojnog sektora suparničkog tabora i eto rešenja. To vam je kao u Formuli 1. Beneton ne može da kupi ferari ali može da kupi njihovog "Head mastera" i opa... odma' imaju primat. Sad, ja verujem da su vodeći ljudi u obe kompanije zaštićene ugovorima da ne smeju preći da rade za konkurenciju u određenom vremenskom roku ali ako se nađe način da se zaobiđu te klauzule i iskoriste rupe u zakonu, to je mnogo realnije od međusobne kupovine. Kasnije kad konkurenciji pokupuješ sve "mozgove" ona propada i onda može da se kupi na već neku foru preko berze ili šta ti ja znam. Elem, i ja se nadam da će stvari ostati kao što jesu jer od konkurencije između vidije i atija imamju koristi i potrošači, tj mi, tj JA. :D

Atila
2.5.2006, 14:49
Ne moraju u opšte da kupuju kompanije jedna drugu, dovoljno je da dovedu nekog od vodećih ljudi iz razvojnog sektora suparničkog tabora i eto rešenja. To vam je kao u Formuli 1. Beneton ne može da kupi ferari ali može da kupi njihovog "Head mastera" i opa... odma' imaju primat. Sad, ja verujem da su vodeći ljudi u obe kompanije zaštićene ugovorima da ne smeju preći da rade za konkurenciju u određenom vremenskom roku ali ako se nađe način da se zaobiđu te klauzule i iskoriste rupe u zakonu, to je mnogo realnije od međusobne kupovine. Kasnije kad konkurenciji pokupuješ sve "mozgove" ona propada i onda može da se kupi na već neku foru preko berze ili šta ti ja znam. Elem, i ja se nadam da će stvari ostati kao što jesu jer od konkurencije između vidije i atija imamju koristi i potrošači, tj mi, tj JA. :D
То што говориш и нема превише смисла јер немају ове компаније по једног лудог научника супер генија који им све пројектује к'о у јефтиним холивудским филмовима :D То су читави тимови инжењера и програмера, губитак неколицине људи није тешко надокнадити, на крају крајева ако се то о чему говориш није догодило раније, нпр. у време nV3x кад nVidia свакако није била у предности зашто би се догодило сада или касније.

galebns
2.5.2006, 14:58
hm... jako mi je tesko da zamislim da ce nVidia i ATI i za 10 godina vladati grafickim karticama. 10 godina je neverovatno mnogo vremena za IT tehnologiju. Po meni bi bila vrlo zanimljiva situacija kad bi se Sony umesao na trziste grafickih kartica za PC sa nekom varijantom Cell chipa (ako je to uopste isplativo za Sony)

Atila
2.5.2006, 15:23
hm... jako mi je tesko da zamislim da ce nVidia i ATI i za 10 godina vladati grafickim karticama. 10 godina je neverovatno mnogo vremena za IT tehnologiju. Po meni bi bila vrlo zanimljiva situacija kad bi se Sony umesao na trziste grafickih kartica za PC sa nekom varijantom Cell chipa (ako je to uopste isplativo za Sony)
Да не улазимо у даљу расправу, али Cell је IBM-ов процесор који ће се уграђивати у PS3.
Ако ће се неко умешати то су Кинези, нпр. S3 Graphics, како Кина буде постајала све моћнија светска сила и њени производи ће бити све заступљенији и квалитетнији, поред сопствених графичких развијају и процесоре.

galebns
2.5.2006, 15:32
Да не улазимо у даљу расправу, али Cell је IBM-ов процесор који ће се уграђивати у PS3.
Ако ће се неко умешати то су Кинези, нпр. S3 Graphics, како Кина буде постајала све моћнија светска сила и њени производи ће бити све заступљенији и квалитетнији, поред сопствених графичких развијају и процесоре.

Aha... pa dobro moja neinformisanost ali u svakom slucaju bilo bi lepo imati takav chip na grafickoj u PC-u :D

Propeler
2.5.2006, 18:42
...То су читави тимови инжењера и програмера, губитак неколицине људи није тешко надокнадити, на крају крајева ако се то о чему говориш није догодило раније...
Naravno da su timovi ali ne fudbalski od 25 igrača.:D Nisam mislio na neke golobrade stažiste koji su tu od juče. Mislio sam na nekolicinu sa vrha hijerarhije. Tu nekolicinu je teško nadohnaditi. Možeš ti dovesti mlade i talentovane ali ti oni ne mogu nadohnaditi iskustvo gospodina koji je tu proveo predhodnih npr. 5-6 god. i zna šta će biti za narednih 5-6 god. Imaš svega dvojicu-trojicu takvih koji su "alfa i omega" tih timova. Zato sam i naveo primer F1 jer funkcioniše na isti način. Šta misliš kako je Beneton postao Reno. Trebalo je samo kupiti F. Briatorea i sačekati dve sezone da Beneton bankrotira bez njega i onda ih uzeti za male pare. To što se nije dogodilo do sada je, kao što sam već naveo, ugovor kojim se ključni igrači iz obe kompanije vežu za jednu kompaniju na predhodno definisan vremenski period. Ovo su samo moje špekulacije na temu ovog threda i mislim da je realnije da, ako već neka kompanija treba da propadne, da će to biti pre "uz pomoć" konkurencije nego što će propasti sama od sebe. To je logika kao i u svakom drugom slučaju preuzimanja tih multi-milionskih korporacija kao i kad igraš risiko ili šah. Oslabiš protivnika i onda ga udariš a ne tučeš se sa njim kad ste 50-50.

Atila
2.5.2006, 18:55
Naravno da su timovi ali ne fudbalski od 25 igrača.:D Nisam mislio na neke golobrade stažiste koji su tu od juče. Mislio sam na nekolicinu sa vrha hijerarhije. Tu nekolicinu je teško nadohnaditi. Možeš ti dovesti mlade i talentovane ali ti oni ne mogu nadohnaditi iskustvo gospodina koji je tu proveo predhodnih npr. 5-6 god. i zna šta će biti za narednih 5-6 god. Imaš svega dvojicu-trojicu takvih koji su "alfa i omega" tih timova. Zato sam i naveo primer F1 jer funkcioniše na isti način. Šta misliš kako je Beneton postao Reno. Trebalo je samo kupiti F. Briatorea i sačekati dve sezone da Beneton bankrotira bez njega i onda ih uzeti za male pare. To što se nije dogodilo do sada je, kao što sam već naveo, ugovor kojim se ključni igrači iz obe kompanije vežu za jednu kompaniju na predhodno definisan vremenski period. Ovo su samo moje špekulacije na temu ovog threda i mislim da je realnije da, ako već neka kompanija treba da propadne, da će to biti pre "uz pomoć" konkurencije nego što će propasti sama od sebe. To je logika kao i u svakom drugom slučaju preuzimanja tih multi-milionskih korporacija kao i kad igraš risiko ili šah. Oslabiš protivnika i onda ga udariš a ne tučeš se sa njim kad ste 50-50.
Рим нису уништили варвари већ сами Римљани вековним грађанским ратовима.Као у историји државе у овом случају компаније прво пропадну изнутра, а онда их униште спољашни непријатељи у овом случају конкуренти.
Мислиш да ће неко купити ATi-ја и nVidia-у док добро послују, 'оће мало сутра.
Ако баш погледамо F1 о коме говориш, Beneton је био у готово очајном стању у време кад их је Renault купио.

Propeler
3.5.2006, 1:07
...Beneton је био у готово очајном стању у време кад их је Renault купио.
Pa o tome ti i pričam. Beneton je propao kad je Briatore otišao. Pre toga su sa njim na čelu uzeli titule '94 i '95. Znači radi se o jednom jedinom čoveku. Zašto misliš da u ATI-ju i nVidi-i ne postoji takođe jedan takav Head-master? Ja sam, šta više, ubeđen u to. Jednostavno na čelu takvih korporacija mora da postoji neko ko može da "lupi šakom o sto". Iskreno, ne verujem da će ATI ili nVidia propasti samo sam izneo neko svoje hipotetičko mišljenje. Pre će se pojaviti neka treća kompanija nego što će se jedna od ove dve ugasiti.

Mario Pavićević
3.5.2006, 9:16
Realno niko trenutno ne moze da im se suprostavi.jedino matrox i XGi(bivsi SiS i Trident ujedinjeni)prave nesto sto se moze nazvati konkurencijom ali Matrox je iskljcivo u profesionalnim vodama i nemaju kartice za desktop trziste,a Xgi je sa ocajnim drajverima i losim kvalitetom slike unistio Volari seriju kartica koja je mogla biti konkurentna.i ipak je realnije da ce jedna firma kupiti drugu(setite se samo jadnog Voodoo-a)