PDA

Prikaži potpunu verziju : Koji monitor? (crt vs tft)

Smash
17.1.2006, 20:54
Helou...

treba ovih dana da uzimam novi monitor, pa sam u dilemi sta da kupim...
dvoumim se jos uvek, da li crt ili tft... razmisljao sam o Samsung BF930... ili mozda neki 19" crt... nemojte samo reci Samsung 970P posto mi se bas ne daje 500-ak € koliko taj kosta... krajnja suma do koje bih isao je nekih 350-400 euriski... jos samo da pomenem da mi monitor najvise sluzi za igre i filmove... tako da ne bih uzimao neki tft sa odzivom iznad 8ms...

hvala! :)

UPS... videh da sam postovao u pogresan forum :( pardon...

sasha vukelic
17.1.2006, 21:08
po mom skromnom misljenju, ako ti prostor ne predstavlja problem, uzmi crt... jos uvijek je katodna cijev zakon :) a i jeftiniji su

ixnay
17.1.2006, 21:14
Zavisi sta ti je bitnije: bolja slika(crt) ili zdravlje (tft).
Ma sta god ljudi govorili o crt monitorima, kako su im katodne cevi izolovane olovom i kako ne zraci to mnogo ipak je elektronski top (katodna cev), elektronski top (katodna cev). Ja provodim puno vremena pred racunarom (nekad i po 6 sati bez prestanka) i mnogo se bolje osecam kada sedim ispred tft koji pouzdano ne zraci!!
Vidim da novca imas (300-400e) tako da ti to nije problem, pa ti sam razmisli!

Milan88
17.1.2006, 21:23
uzmi tft mnogo su bolji.jedino ako se bavis dizajnom onda uzimaj neki crt,ali za svih 300-400e nemoj nikada da stedis pare na monitoru.Moja preporuka je tft,samo pazi da ne kupis neko njesra tipa samsung 710n i slicno,nego uzimaj nesto kvalitetnije i neka odaziv bude na 8ms [moze i dvanaest].Moja preporuka su ti neki philips,lg ili view sonic.[Samsung samo ako si siguran da je ispravan].
Pozz!

Atila
17.1.2006, 21:42
Aко имаш пара не узимај никако CRT већ обавезно TFT.С обзиром кол'ко су опале цене, обавезно 19''-ицу јер ће ти сигурно дуже трајати.Време одзива је релативна ствар, мој најбољи друг има неки Hansol TFT 15'' стар 3 године, значи време одзива највероватније 25ms а можда и више и каже да не види НИКАКВЕ духове, а једини проблем му је угао гледања који је нешто мањи.Шта год ти неко рек'о и чак и кад се одлучиш за монитор, иди у неку продавницу и САМ погледај какве је слика на монитору који желиш да купиш.
За те паре добар избор би био Samsung SyncMaster 940B, који има одзив од 8ms, DVI улаз и кошта око 380 евра.

Milan88
17.1.2006, 21:46
Slazem se,ali opet mislim da treba izbegavati samsunge.

Atila
17.1.2006, 21:51
Slazem se,ali opet mislim da treba izbegavati samsunge.
Не може се рећи генерално ни за једног произвођача да је лош, зависи од датог модела, а у сваком случају има гаранцију од 3 године.

Milan88
17.1.2006, 22:01
Aj sad jedno pitanje sta mislis zasto u Srbiji 70% ponude tft monitora drzi samsung?zato sto je najbolji?ne ,vec zato sto svi felericni modeli zavrsavaju kod nas.Srbija im je zadnja rupa na sviralu i zato nas samo pune sa raznim modelima koji su "specijalno" samo za nas i nase naivne dilere po "pristupacnim cenama i odlicnim perfomansama".Tako da na kraju i sa tom garancijom mozes da obrises ....jer je za zamenu modela garancija 6 meseci a ostale dve i po godine moraces da se slepas po servisima.

AkiMan
17.1.2006, 22:03
...i to je zkroz dovoljno da mu to ne odluci pri izboru...Ja sam za tft,jer kako su se spustili ispod 8ms svakako je bolje kupiti tft nego crt...

Mr. Garrison
17.1.2006, 22:17
mrzi me da citam sta su gore napisali, ali bi trebao da budes tezak mentol pa da uzmes CRT, posebno ako imas para za barem 930BF sa ispranim bojama :p

semaglig
17.1.2006, 22:27
Definitivno tft 19"
Odzivni čas do 12 ms (ja bi izabrao 12" i bolji kontrast)
Bolji kontrast više para (1:500, 1:700, 1:1000)
Garancija obavezno 3 godine.
(Cena tamo do 300 EURA)

The Finest Serbian Since '82
17.1.2006, 22:28
Pa ako ti pare nisu problem onda TFT. Po meni im je glavna prednost to sto ni malo ne stete tvojim ocima (znaci ako sedis kao ja ceo dan ispred kompa sa CRT-om), i boje su jace sto se nekima manje, a nekima vise svidja. Samsung (izmedju ostalih) ima odlicne 4ms monitore. Imaju jedan mali problem... vernost boja. Ukoliko ti vernost boja toliko znaci (bavis se pripremom za stampu npr.) onda uzmi CRT, ali ako se najvise igras onda TFT.

ixnay
17.1.2006, 22:44
Ja imam tft Sony sdm-x73(17").
Monitor je ekstra (uzeo sam ga pre dve godine) i mogu ti reci da neki novi Samsung-ovi mu jos uvek nisu ni prisli!
NIKADA nisam video neke duhove iako mu je odziv 16ms.

sasha vukelic
17.1.2006, 22:49
Helou...

treba ovih dana da uzimam novi monitor, pa sam u dilemi sta da kupim...
dvoumim se jos uvek, da li crt ili tft... razmisljao sam o Samsung BF930... ili mozda neki 19" crt... nemojte samo reci Samsung 970P posto mi se bas ne daje 500-ak € koliko taj kosta... krajnja suma do koje bih isao je nekih 350-400 euriski... jos samo da pomenem da mi monitor najvise sluzi za igre i filmove... tako da ne bih uzimao neki tft sa odzivom iznad 8ms...

hvala! :)

UPS... videh da sam postovao u pogresan forum :( pardon...

uzmi u obzir da ce ti tft monitor prikazivati samo jednu rezoluciju kako treba (najcesce je to 1280x1024) - pa ako ti to ne smeta onda ga uzmi

VeNoM
18.1.2006, 0:07
19'' crt je 190e
19'' tft je 330 e
razlika je 140e...
mislim da nije mnogo....
ipak sam za tft....

phoenix[illusion]
18.1.2006, 0:09
TFT definitivno!
Veca cena , ali bolji kvalitet!
CRT i glupa katodna ne premasuju TFT!;)

Katodnu mozes da bacis u smece!:D

ixnay
18.1.2006, 0:20
Da se razumemo, katodna cev PREMASUJE tft, ako zelis da se bavis dizajnom i ako ti je vernost prikazanih boja bitan. Imam druga koji radi u stampariji i oni tamo imaju iskljucivo crt (i to neke besne Samsunge). Oni sa tft-om bi mogli da se samo slikaju!

sasha vukelic
18.1.2006, 0:31
Da se razumemo, katodna cev PREMASUJE tft, ako zelis da se bavis dizajnom i ako ti je vernost prikazanih boja bitan. Imam druga koji radi u stampariji i oni tamo imaju iskljucivo crt (i to neke besne Samsunge). Oni sa tft-om bi mogli da se samo slikaju!

tft ima poneku prednost, no jos dugo ce crt biti puno bolji

komunista
18.1.2006, 1:00
Ako imas da priljucis komp na TV da bi gledao filmove onda definitivno TFT.
Ako ce ti sluziti za gledanje filmova onda CRT i to samo 21".
veruj mi imao sam NEC 21" i to je monitor boli glava(mozda stvarno malo boli glava) ali posto sam za kompom 10-11 sati dnevno veruj mi Majka Mara za oci su TFT imam SyncMaster 713N i fenomenalan je igram igrice cak na njemu bez trunke losije slike.

18.1.2006, 1:25
Apsolutno tacno. U svakoj stampariji u kojoj znaju nesto nacices ISKLJUCIVO CRT monitore, upravo zbog prikaza boja. Medjutim ukoliko se covek ne bavi pripremom za stampu(a rekao je zasta mu treba monitor), onda je TFT bolji izbor.

Atila
18.1.2006, 2:25
jos samo da pomenem da mi monitor najvise sluzi za igre i filmove...
Шта се трипујете, је л' човек лепо напис'о за шта ће га користити, а ви говорити о некаквом дизајну и припреми за штампу :p

Atila
18.1.2006, 2:28
Aj sad jedno pitanje sta mislis zasto u Srbiji 70% ponude tft monitora drzi samsung?zato sto je najbolji?ne ,vec zato sto svi felericni modeli zavrsavaju kod nas.Srbija im je zadnja rupa na sviralu i zato nas samo pune sa raznim modelima koji su "specijalno" samo za nas i nase naivne dilere po "pristupacnim cenama i odlicnim perfomansama".Tako da na kraju i sa tom garancijom mozes da obrises ....jer je za zamenu modela garancija 6 meseci a ostale dve i po godine moraces da se slepas po servisima.
Наравно да Samsung није најбољи, ал' вероватно има најбољи однос цена/перформансе, који HDD-ови су најпопуларнији на нашем тржишту, Maxtor, је л' он најбољи није, ал' има најмању цену по 1GB.
Нема модели специјално за нас, не мислиш да ваљда да би они правили целе серије монитора само за овако мало тржиште као што је наше ;)

Milan88
18.1.2006, 4:31
Нема модели специјално за нас, не мислиш да ваљда да би они правили целе серије монитора само за овако мало тржиште као што је наше ;)
Znas da se tft monitori dele na kategorije[broju mrtvih piksela].mi obicno dobijamo drugu ili trecu klasu sto znaci da smo mi u stvari za samsung deponija.Njihovo razmisljanje je bolje da uvaljamo njima nego da bacimo.tako da eto samsunga i njegove cena/kvalitet.JA ne govorim o tome sta je povoljno za siroke narodne mase,vec pokusavam da posavetujem coveka da ako ima pare ne uzima samsung,vec nesto drugo.

18.1.2006, 13:12
Znas da se tft monitori dele na kategorije[broju mrtvih piksela].mi obicno dobijamo drugu ili trecu klasu sto znaci da smo mi u stvari za samsung deponija.Njihovo razmisljanje je bolje da uvaljamo njima nego da bacimo.tako da eto samsunga i njegove cena/kvalitet.JA ne govorim o tome sta je povoljno za siroke narodne mase,vec pokusavam da posavetujem coveka da ako ima pare ne uzima samsung,vec nesto drugo.
Tacno tako :mad: Samsung je jedna ZLA kompanija koja mrzi srbe i Srbiju! Toliko nas mrze da nas zatrpavaju najlosijim monitorima, a mi naivni kupujemo?!? O cemu pricas BRE! Imam 4 (slovima cetiri) Samsung monitora u kuci(+sto ih imam i na poslu) i NIKAD mi se nije desilo da mi i jedan od svih tih zeza ili riknjava itd. & Samsung ima odlican odnos cene-performanse, sto ces naci u SVIM kompijuterskim casopisima! Pa zar zaista mislis da oni nista ne znaju, a da si ti uspeo da otkrijes ogromnu medjunarodnu zaveru Samsunga protiv nas?!

sasha vukelic
18.1.2006, 15:03
+znas li koliko ih samsung proizvede?? i da postoje deponije takvih monitora, mi ne bi ispunili ni 0.1% toga

ixnay
18.1.2006, 18:04
Jeste off-topic, ali, ja sam nacuo da izvesne serije Western Digital HDD-ova koje dolaze kod nas i inace na trziste jugoistocne evrope, da su to na neki nacin reparirani hdd-ovi, u inostranstvu kupljen hdd-nesto mu ne radi kako treba-oni ga malo poprave-i posalju na trziste jugoistocne evrope

Atila
18.1.2006, 22:03
Jeste off-topic, ali, ja sam nacuo da izvesne serije Western Digital HDD-ova koje dolaze kod nas i inace na trziste jugoistocne evrope, da su to na neki nacin reparirani hdd-ovi, u inostranstvu kupljen hdd-nesto mu ne radi kako treba-oni ga malo poprave-i posalju na trziste jugoistocne evrope
Опет то ''ја сам чуо'' и поновићу по ко зна који пут, ако имаш гаранцију заболе те патка ;)

Milan88
19.1.2006, 2:59
Tacno tako :mad: Samsung je jedna ZLA kompanija koja mrzi srbe i Srbiju! Toliko nas mrze da nas zatrpavaju najlosijim monitorima, a mi naivni kupujemo?!? O cemu pricas BRE! Imam 4 (slovima cetiri) Samsung monitora u kuci(+sto ih imam i na poslu) i NIKAD mi se nije desilo da mi i jedan od svih tih zeza ili riknjava itd. & Samsung ima odlican odnos cene-performanse, sto ces naci u SVIM kompijuterskim casopisima! Pa zar zaista mislis da oni nista ne znaju, a da si ti uspeo da otkrijes ogromnu medjunarodnu zaveru Samsunga protiv nas?!

drago mi je sto ti svi ti samsunzi rade kako treba.i treba da rade...samo...voleo bi da znam koja to firma u Srbiji ima 100 TFT monitora u kancelarijama..je gde ti radis?u Microsoftu?mora da je velika plata kadaa kuci imas 4[cetiri]samsungova TFT monitora.i kad svi sljakaju onda nema frke.;)
ja ne kazem da samsung kao firma kuje zaveru prodiv nas,ili stavise da su im monitori losi..vec da kao i svaki it gigant ima politiku koja glasi.prvo zapad,pa pa ostali na nasu nesrecu mi spadamo pod ostale... i na nase trziste stizu tft monitori losijeg kvaliteta.ne zelim da izmisljam toplu vodu ali to su cinjenice...uostalom sisli smo sa teme.

19.1.2006, 3:17
drago mi je sto ti svi ti samsunzi rade kako treba.i treba da rade...samo...voleo bi da znam koja to firma u Srbiji ima 100 TFT monitora u kancelarijama..je gde ti radis?u Microsoftu?mora da je velika plata kadaa kuci imas 4[cetiri]samsungova TFT monitora.i kad svi sljakaju onda nema frke.;)
Nisu svi kuci TFT-ovi (kamo lepe srece, a i nisu svi moji. pa nisi valjda ocekivao da posedujem 4 svoja kompa u jednoj kuci :) ) vec samo dva, a odkud ti ideja za 100TFT monitora? Mislim nije da ne bih voleo... Na poslu imam samo jedan TFT, a ostalo(njih dva) su CRT-ovi (inace firma se bavi izradom reklama, a necu reci koja je zbog reklamiranja).
A i sto rece Atila: ukoliko imas garanciju, bole te ona... uvo!

Master Neo
19.1.2006, 3:37
Ma uzmes projektor i onda te stvarno bole p***a... Shala, pa posto sad padaju cene TFT ja bih uzeo neki 17 sa dobrim odzivom, i to je to...

Atila
19.1.2006, 21:14
Ma uzmes projektor i onda te stvarno bole p***a... Shala, pa posto sad padaju cene TFT ja bih uzeo neki 17 sa dobrim odzivom, i to je to...
17''-ица није лоша, ал' је 19''-ица далеко мудрија и дуготрајнија инвестиција ;)

komunista
19.1.2006, 21:59
voleo bi da znam koja to firma u Srbiji ima 100 TFT monitora u kancelarijama..je gde ti radis?

Evo ti primer--Ministarstvo xyxyxyxyxyxyxy republike srbije.

Ja imam 92 monitora i to sve TFT (doduse DELL)

Smash
21.1.2006, 17:35
ljudi... hvala vam na ogromnom broju odgovora i saveta...
jeste da su neki bili kontradiktorni :) ali nema veze... snasao sam se...
u svakom slucaju dugo sam razmisljao i trazio informacije po netu... i konacno sam danas uzeo TFT... i to cak onaj koji sam rekao da ne bih, tj Samsung 970P... jeste da sam se iskesirao... ali je vredelo... znaci slika kristalno cista... boje lepe i jarke... odziv vrlo dobar (nisam nigde primetio 'duhove' a probao sam svasta cak i F.E.A.R.) tako da sam vrlo zadovoljan... u svakom slucaju imam 3 godine garanciju, pa se nadam da i ako bude nekih problema da cu ih resiti...
ma samo da izdrzi garantni rok, a dotle cu vec videti :)

hvala jos jednom!:D

ixnay
21.1.2006, 19:02
Najbitinije je da nemas ni jedan mrtav piskel,jer to ne uzlazi u garanciju!

Smash
21.1.2006, 20:40
Nisam primetio da ima mrtvih piksela... nadam se da nece ni biti :)

fat_cat
22.1.2006, 20:15
Dobar je izbor 970P, nisi pogresio. Ja isto planiram da uzmem monitor. Imam trenutno samsung 757nf i uzasno me nerviraju one dve crte, iako je slika wooow!!! Od tft-a mi jedino valja 970P i neki viewsonic-i, ali je svakom cena preko 500 e! Zato sam se (najverovatnije) odlucio za samsung 997mb (dot mu je 0.20, sto je do jaja!). Jedino mi je problem sto ne znam nikog ko ima taj monitor........:(

Nikola Milosavljevic
26.1.2006, 0:05
jel neko cuo nesto o BENQ FP91G+, razmislajm da ga uzmem ima 8ms, DVI i kosta 348E

Atila
26.1.2006, 1:55
jel neko cuo nesto o BENQ FP91G+, razmislajm da ga uzmem ima 8ms, DVI i kosta 348E
По ознаци би се рекло да је 19''-ица што му је одма' један плус, ал' што се ове фирме тиче чуо сам опречна искуства, пре куповине га обавезно погледај у радњи и што је најважније кол'ка је гаранција?

firefly
26.1.2006, 18:03

Bilo nekad vise nije.Licno imao sam i imam i maxtor i WD.Mnogo bolje se pokazao wd.
SAMSUNG nije najbolji ali definitivno nije ni najgori.Viewsonic i Sony su godinama imali najbolje monitore,ali vise nije tako jer su im se po performansama i drugi proizvodjaci priblizili ili cak izjednacili sa njima.Poenta price je da svi oni koriste slicnu tehnologiju ili istu! Moj izbor bi bio Samsung 740 n TFT (samo zbog cene).:worshippy

Atila
26.1.2006, 20:43
Само једно питање, зашто неко од ''руководства'' :icon_mrgr овог форума није преместио ову тему тамо где јој је место :rolleyes:

27.1.2006, 2:27
Само једно питање, зашто неко од ''руководства'' :icon_mrgr овог форума није преместио ову тему тамо где јој је место :rolleyes:
Gde.... u zasluzenu penziju :icon_smil

Atila
27.1.2006, 2:33
Gde.... u zasluzenu penziju :icon_smil
Ма у ''периферије'' бре :icon_lol:

Rocker
29.1.2006, 1:34
Dobar je izbor 970P, nisi pogresio. Ja isto planiram da uzmem monitor. Imam trenutno samsung 757nf i uzasno me nerviraju one dve crte, iako je slika wooow!!! Od tft-a mi jedino valja 970P i neki viewsonic-i, ali je svakom cena preko 500 e! Zato sam se (najverovatnije) odlucio za samsung 997mb (dot mu je 0.20, sto je do jaja!). Jedino mi je problem sto ne znam nikog ko ima taj monitor........:(
NF serija je daleko bolja od bilo kog Dyna flat monitora. To što ima tačku od 0.20 ne znači mnogo jer je drugačija tehnologija. Kod ortaka sam gledao dotični 757NF i ne može da se poredi sa mojim starim 755DFX koji isto ima tačku 0.20. Videćeš i sam ako kupiš taj MB da ćeš dobiti na kvantitetu (veličine dijagonale), ali ne i na kvalitetu!:icon_cool

NjegovaWisost
3.2.2006, 0:41
A kakav je 740N samsung? Jel ima neko?