PDA

Prikaži potpunu verziju : Scenarista u potrazi za angazmanom

wolfologin
15.10.2007, 18:03
Imam opasne ideje za igre jer o drugom u ne razmishljam.
Npr. Ideja ( koja je josh nekom pala na pamet ) je bila i moja
Virtualni svet na Ps3 samo moja ideja je jacha i ne pricham vishe o
tome a doshla bi na PC.
Imam trenutno neshto shto josh niko nije provalio,niti uradio neshto
slichno pa vas pitam kome bih ja trebao da se obratim ili kako kreirati tim koji
bi neshto tako stvarao ili kako samo ideju zashtititi od potencijalnog
maznjavanja posle informativnog razgovora.:eek:

TheProphecy
15.10.2007, 18:18
Uh da samo znas koliko je takvih kao ti, koji pokusavaju da realizju svoje ideje :).Cini mi se da ih i ovde na forumu ima prilican broj.

Stevvan
15.10.2007, 18:36
Mislim da znam kog tipa je tvoja ideja :). Ja sam na pocetku isto imao neke takve ideje, napravi virtuelni svet, gde se moze sve ko u stvarnom.... Kome je to potrebno kad vec imamo stvaran svet:D Da ne pricam o tome koliko bi to bilo tesko realizovati. Pogledaj npr. tetris i pong. Te igre postoje preko 2 decenije a i danas postoji gomila njihovih klonova. Ljudi treba da shvate da je stvar u celokupnoj formi koja treba da bude inovativna, a detalji posle sami po sebi dodju. Dakle treba razmisljati o sto jednostavnijim inovativnim stvarima koje bi predstavljale tu formu. Tome recimo, ja tezim. Ako tvoja ideja nije neki RPG, MMORPG, FPS, strategija... dakle nesto cija forma nije do sada hiljadu puta iskoriscena, a u granicama je zdravog razuma sto se tice pravljenja tog projekta (dakle da nije nesto sto je tesko da napravi pojedinac, mada posto si pocetnik sumnjam da imas predstavu koliko je to) mozes mi se obratiti na msn.

Marko_L
15.10.2007, 20:30
Ideja ne može da se zaštiti, barem ne zakonski. Inače, nemoj da misliš da ideja kao ideja vredi nešto. Ideja vredi tačno 0 (bilo čega) sve dok se ne realizuje i počne da donosi dobit, ako uopšte. Da nije tako, pola sveta bi bili milioneri jer svako ima neke ideje.

wolfologin
15.10.2007, 20:54
A shta mislite da ja ipak cutim i bash me briga shto to pored mene moze i josh za milione ljudi da donese boljitak. OK ajd da cutim. :Freddy:

Stevvan
15.10.2007, 21:24
Nisam razumeo recenicu. Hoces da kazes da tvoja ideja moze doneti boljitak milionu ljudi :confused: WTF? Ja da imam takvu ideju izneo bih je pred svima jer zaista bi mi bilo drago da na neki nacin mogu da pomognem milionima stanovnika pogotovo sto bih tako ostao zapamcen po mom velikom dobru :)

wolfologin
15.10.2007, 21:32
Nisam razumeo recenicu. Hoces da kazes da tvoja ideja moze doneti boljitak milionu ljudi :confused: WTF? Ja da imam takvu ideju izneo bih je pred svima jer zaista bi mi bilo drago da na neki nacin mogu da pomognem milionima stanovnika pogotovo sto bih tako ostao zapamcen po mom velikom dobru :)
Sad chujem lepshe pevanje. :dedica:
Lova je mnogima pokretach ali ono shto sam u zivotu nauchio je da ako ne uzmem ja prvo drugi ce uzeti sve.
Svet je tako odvratan:(

Stevvan
15.10.2007, 21:47
Jbt, ako toliko mislis da ti neko moze uzeti ideju napisi je ili odstampaj na papiru odnesi je u banku i stavi u sef, pa ce u bankarskom kompjuteru pistai datum i vreme kada si to odneo, pa posle postavi na internet :D Stvarno zalazim u banalnosti... Ako je tvoja ideja toliko revolucionarna, sve sto je potrebno je pocetni kapital, koga pretpostavljam da nemas:D Drugi i tezi nacin je da sam krenes da se bavis programiranjem a ako ti je i to problem, onda uzmi i napisi knjiu :)

wolfologin
15.10.2007, 21:59
Jbt, ako toliko mislis da ti neko moze uzeti ideju napisi je ili odstampaj na papiru odnesi je u banku i stavi u sef, pa ce u bankarskom kompjuteru pistai datum i vreme kada si to odneo, pa posle postavi na internet :D Stvarno zalazim u banalnosti... Ako je tvoja ideja toliko revolucionarna, sve sto je potrebno je pocetni kapital, koga pretpostavljam da nemas:D Drugi i tezi nacin je da sam krenes da se bavis programiranjem a ako ti je i to problem, onda uzmi i napisi knjiu :)
Ovo sa knjigom mi je davno palo napamet ali ...
Na sudu ( ukoliko bih ja i prepoznao moju ideju ) nemam nikakva prava
ako je neko izmenio iole stvar o kojoj bih ja ( recimo ) govorio u toj knjizi.
Ma mozda sam bez veze i pominjao ovo.
Mene nikad niko nije razumeo.
OK Ljudi. Zaboravite :odoK:

Marko_L
15.10.2007, 22:22
Džizis :)
Kakva banka, kakav sud ? Zbog ideje :)
Vidi, ako smatraš da tvoja ideja može da donese neke pare, imaš 3 mogućnosti:
1. Podigneš kredit i realizuješ ideju - ako je ideja stvarno tako dobra i revolucionarna, sigurno ćeš brzo da vratiš pare.
2. Venture capital - nađeš nekog ko je spreman da uloži u tvoju ideju (naravno, morao bi da mu izložiš jasnu i precizno napisanu dokumentaciu o istoj), pa ako prihvati, ti realizuješ ideju, tebi ide nekih 5-10%, a njemu ostatak
3. Pokoniš ideju nekome ko može da je realizuje, pa makar nek taj neko zaradi neke pare. Možda te i časti :)

Ako smatraš da ideja vredi, ali da ne može da zaradi pare, već samo (čuj samo :)) da donese boljitak milionima ljudi, onda nema šta da se misliš, izložiš je na svim forumima koje znaš u nadi da će neko da je realizuje.

Najgore što možeš da uradiš jeste da ne radiš ništa, jer ideja koja nikad nije realizovana je isto kao da nikada nije ni postojala.

wolfologin
15.10.2007, 22:29
kazesh
Najgore što možeš da uradiš jeste da ne radiš ništa, jer ideja koja nikad nije realizovana je isto kao da nikada nije ni postojala.
Mnoga moja lupetanja su vec realizovana od strane mojih " prijatelja "
a ja sam ostao slepac pored njih koji nisu znali ni vola u d..e da ubodu.
Ne dam dzabe nikako. Moram da osmislim kako ...:a_whistli

Bryan Fury
15.10.2007, 22:33
Evo ovde jedan stariji, ali i dalje poučan tekst. :)

http://www.sloperama.com/advice/idea.html

Odlomak:

a. Why nobody will just buy your idea from you (or otherwise execute it into a playable game).

Here goes:

a. Why nobody will just buy your idea from you. You didn't expect me to be talking about these things, did you? (^_^) You just wanted somebody to take your idea and run with it, while you sit back and wait for the end result so you can play it, right? And maybe make some easy money.

Forget that right now, it's not going to happen.

Ostatak ipak nije toliko depresivan, tako da vredi pročitati. ;)

wolfologin
15.10.2007, 22:43
Evo ovde jedan stariji, ali i dalje poučan tekst. :)

http://www.sloperama.com/advice/idea.html

Odlomak:

Ostatak ipak nije toliko depresivan, tako da vredi pročitati. ;)
Edukativno. Hvala :Freddy:

caine
16.10.2007, 0:58
Čekaj, kako ideja za igru može da donese boljitak milionima ljudi? :)
To je neki scenario za igru? U ovo se uopšte ne razumem, tako da je moguće da lupetam (:D), ali, ako ti je stalo do toga, možda da probaš da je prodaš nekom domaćem developeru koji može da napravi igru po tvojoj ideji (npr, onim likovima koji su pravili Genesis ili Pompolic, koji imaju izdavača)? Meni je tako nešto logično...:)

Marko_L
16.10.2007, 1:28
Ama ljudi, ideja ne može da se proda. U stvari, može, ali niko neće da je kupi :) Ako ipak nađete neku takvu budalu, javite mi obavezno, imam ja jedno stotinak ideja na prodaju, koja gore, koja dele. I da, sve su revolucionarne :)
Ono što hoću da kažem jeste da sama ideja kao ideja nije nešto čime može da se trguje. E sad, ako od te ideje napraviš dobar projektni plan (što ćeš morati sam ili da platiš nekom da ti napravi, ali imaj u vidu da to nije ni malo jeftino), onda možda i može nešto sa tim da se uradi, recimo da se dobije kredit ili venture captial, ali samo ako je ideja izuzetno dobra.

bobi
16.10.2007, 14:44
Jednom je jedan moj stari drugar imao savršenu ideju za igru.
Radi se o staroj igri kung fu master. E pa genijalnost ideje je bila u tome da bi njegova (drugareva) igra bila potpuno ista kao i kung fu master, samo što bi u vrhu ekrana bili oblaci, jedan koji je pretstavljao igrača, a drugi koji je pretstavljao protivnika, i onda kada igrač zvekne protivnika, njegov oblak baci munju na suprotni oblak.
Šteta što je tada drugar imao premalo godina, inače bi sigurno zgrnuo milione, doneo boljitak čovečanstvu i upozorio na globalno zagrevanje.

wolfologin
16.10.2007, 16:06
Jednom je jedan moj stari drugar imao savršenu ideju za igru.
Radi se o staroj igri kung fu master. E pa genijalnost ideje je bila u tome da bi njegova (drugareva) igra bila potpuno ista kao i kung fu master, samo što bi u vrhu ekrana bili oblaci, jedan koji je pretstavljao igrača, a drugi koji je pretstavljao protivnika, i onda kada igrač zvekne protivnika, njegov oblak baci munju na suprotni oblak.
Šteta što je tada drugar imao premalo godina, inače bi sigurno zgrnuo milione, doneo boljitak čovečanstvu i upozorio na globalno zagrevanje.
Veoma ste shaljivi :aplauz:
Ovo sam pokrenuo ne blebetanja radi vec rech je o biznisu.
Svi mi placamo igre koje igramo i neko,dakle onaj ko je to napravio
dobijao svoj deo,onaj ko je distribuirao i on i svi dobijaju.
Kao na tomboli :boodala:

TheProphecy
16.10.2007, 19:23
Evo ja imam savrsenu ideju.Siguran sam da bi simulacija kosarke u kojoj imaju lepo odradjene evrpske ekipe i reprezentacije, imala sjajnu zaradu, jer to jos niko nije napravio.Sad mi recite kome treba da se obratim da mi da moje milione :).

Bryan Fury
16.10.2007, 19:51
dakle onaj ko je to napravio
dobijao svoj deo,onaj ko je distribuirao i on i svi dobijaju.

I gde je u toj računici onaj sa idejom? :) Vidiš da ga ni sam nisi nigde ubacio.

Stevvan
16.10.2007, 20:41
Koliko sam ja primetio, danas velike firme ne izmisljaju nove ideje vec proucavaju trziste. Blizzard je pre nego sto je napravio WoW dugo vremena proveo proucavajuci zivote prosecnih gamera i njihove sklonosti kako bi zgrnuo te milione i doneo boljitak ozlojedjenom stanovnistvu zemlje :) Ipak covek, koji je izmislio zmijicu tesko da je imao mnogo novca, a pogotovo nije proucavao trziste, a sada je napravljeno toliko klonova te igre, zato da nepisem ponovo pogledaj jos jednom moj prvi post :dedica:

Bryan Fury
16.10.2007, 20:45
U vreme kad je nastala zmijica, teško da je na tržištu bilo svega ovoga čega ima danas i nešto ne verujem da su ondašnji igrači bili puno razmaženi. ;)

wolfologin
16.10.2007, 20:45
Evo ja imam savrsenu ideju.Siguran sam da bi simulacija kosarke u kojoj imaju lepo odradjene evrpske ekipe i reprezentacije, imala sjajnu zaradu, jer to jos niko nije napravio.Sad mi recite kome treba da se obratim da mi da moje milione :).
Revoluciono znachi lovu a to nije ( po ovome shto ti brate kazesh )
ukljuchiti se u rat i reci levim krilom nazad a desnim ipak nazad.
Biti inovativan znachi stvoriti neshto novo,nevidjeno. A treba. :dedica:
Treba svima jer i nisu svesni da bez toga ne bi mogli. Sad mogu jer tako neshto josh uvek ne postoji a kako vidim teshko i da hoce.
Ajde i da kazem da vec imam neshto shto zelim pokloniti svetu ( mada nije savrsheno ) ALI siguran sam da svet to ne zeli prihvatiti,bar sad NE.
Veruj mi brate postoje ljudi koji misle a i oni koji klimaju glavom :dedica:

wolfologin
16.10.2007, 20:50
U vreme kad je nastala zmijica, teško da je na tržištu bilo svega ovoga čega ima danas i nešto ne verujem da su ondašnji igrači bili puno razmaženi. ;)
razmazenost je doshla s piraterijom. Preko klinci po godinu dana igraju jednu igru a ja ( mada nisam klinac ) dok za novi sistem nemam stoju nema ni govora da neshto imam a pravi klinci tek zamisliti.
Ovo ima 4 slova za upravljanje daj mi dzojstik PA on je tezak ajd ti mi pritiskaj X O ...
Piraterija :dedica: da da

Stevvan
16.10.2007, 20:50
Ne razumem otvaranje ove teme. Ti imas ideju ali ne zelis da je saopstis osatalim korisnicima zato da je neko nebi ukrao? WTF? To je isto kao da ni nemas ideju... Uostalom, ako ti je po svoj prici stalo do zarade i toga da ti niko nemoze ukrasti ideju, lepo ti je Marko_L rekao podigni kredit i napravi igru. Veoma prosto.

EDIT:
Jel ti dobro? :) Pokusaj da procitas sta si napisao u zadnjem postu i reci mi dal razumes :)

@Bryan Fury:
Da malo pojasnim sta sam hteo da kazem: Zmijica se danas smatra arkadnom igrom a tetris puzzle type igrom, ali su oni posebne price za sebe, sto nije slucaj sa Diablom II, TitanQuestom... koji spadaju u RPG-eve. Dakle svaka igra koja je zacetnik novog pravca, da se tako izrazim, zaista poseduje vrednost u odnosu na ostale koje su samo dobra ili losa kopija. Danas mozes da napravis tetris sa specijalnim efektima, kampanjom i cime god jos hoces i da zaradis pare na tome, ali kostur toga je i dalje tetris ;)

wolfologin
16.10.2007, 20:56
Ne razumem otvaranje ove teme. Ti imas ideju ali ne zelis da je saopstis osatalim korisnicima zato da je neko nebi ukrao? WTF? To je isto kao da ni nemas ideju... Uostalom, ako ti je po svoj prici stalo do zarade i toga da ti niko nemoze ukrasti ideju, lepo ti je Marko_L rekao podigni kredit i napravi igru. Veoma prosto.

EDIT:
Jel ti dobro? :) Pokusaj da procitas sta si napisao u zadnjem postu i recimi dal razumes :)
Hvala na savetu brate. Ali ...
Ja sam se vec opekao o svojoj ludosti pa zato vishe nikad dugovi.
A temu nisam pokrenuo ( vidi na pochetku ) da bih je svo vreme tvrdoglavo krio i vas zamajavao vec da mi pomognete kako da tu istu ideju zashtitim.
Aman ljudi chitajte postove. A zashto samo mene brishu ? :dedica:

wolfologin
16.10.2007, 20:58

EDIT:
Jel ti dobro? :) Pokusaj da procitas sta si napisao u zadnjem postu i reci mi dal razumes :)
Takve gluposti vidjam svaki dan s klincom a i imao sam igrachnicu u Srbiji
pa jako dobro razumem kako se danashnji klinci ophode prema nechemu za mene svetom :dedica:
Mada MOzda. ja mislim 300 na sat

no729
16.10.2007, 21:04
Koliko sam ja primetio, danas velike firme ne izmisljaju nove ideje vec proucavaju trziste. Blizzard je pre nego sto je napravio WoW dugo vremena proveo proucavajuci zivote prosecnih gamera i njihove sklonosti kako bi zgrnuo te milione i doneo boljitak ozlojedjenom stanovnistvu zemlje :) Ipak covek, koji je izmislio zmijicu tesko da je imao mnogo novca, a pogotovo nije proucavao trziste, a sada je napravljeno toliko klonova te igre, zato da nepisem ponovo pogledaj jos jednom moj prvi post :dedica:

Pogodio si pravo u centar! A za lika koji jej izmislio zmijicu... jeste covek je imao genijalnu ideju (za to vreme) ali da li je on "omastio brk" zbog te svoje ideje? Nesto ne verujem u to.

... Svi mi placamo igre koje igramo i neko,dakle onaj ko je to napravio, dobijao svoj deo, onaj ko je distribuirao i on i svi dobijaju.

Gresis, .. ovaj silno gresis sinak,... ne placamo svi igre koje igramo :a_whistli

Džizis :)
Kakva banka, kakav sud ? Zbog ideje :)
Vidi, ako smatraš da tvoja ideja može da donese neke pare, imaš 3 mogućnosti:
1. Podigneš kredit i realizuješ ideju - ako je ideja stvarno tako dobra i revolucionarna, sigurno ćeš brzo da vratiš pare.
2. Venture capital - nađeš nekog ko je spreman da uloži u tvoju ideju (naravno, morao bi da mu izložiš jasnu i precizno napisanu dokumentaciu o istoj), pa ako prihvati, ti realizuješ ideju, tebi ide nekih 5-10%, a njemu ostatak
3. Pokoniš ideju nekome ko može da je realizuje, pa makar nek taj neko zaradi neke pare. Možda te i časti :)

Od ovih mogucnosti jedina realna je ova prva - znaci nabavi lovu i radi posao, ovo pod 2 i 3 je neodrzivo u praksi.

Jos nesto, ne znam koliko si siguran u mogucnost realizacije svoje ideje jer svi mi imamo ideje ali nisu sve nase ideje odrzive kada ih suprotstavimo svim preprekama koje stoje na putu realizaciji. Ja sam svojevremeno hteo da proguram jedan scenario za reality show, zastitio scenario u zavodu za intelektualnu svojinu, dosao do ljudi u tom biznisu i "odradio" dosta razgovora i sastanaka. Svi su se slozili da je ideja extra ali nikako nismo mogli da nadjemo model po kome bi bio sniman (realizovan taj show). Jednostavno troskovi takvog snimanja su ponistavali bilo kakvu eventualnu zaradu. Na kraju sam digao ruke od toga.:)

wolfologin
16.10.2007, 21:10
Pogodio si pravo u centar! A za lika koji jej izmislio zmijicu... jeste covek je imao genijalnu ideju (za to vreme) ali da li je on "omastio brk" zbog te svoje ideje? Nesto ne verujem u to.

Gresis, .. ovaj silno gresis sinak,... ne placamo svi igre koje igramo :a_whistli

Od ovih mogucnosti jedina realna je ova prva - znaci nabavi lovu i radi posao, ovo pod 2 i 3 je neodrzivo u praksi.

Jos nesto, ne znam koliko si siguran u mogucnost realizacije svoje ideje jer svi mi imamo ideje ali nisu sve nase ideje odrzive kada ih suprotstavimo svim preprekama koje stoje na putu realizaciji. Ja sam svojevremeno hteo da proguram jedan scenario za reality show, zastitio scenario u zavodu za intelektualnu svojinu, dosao do ljudi u tom biznisu i "odradio" dosta razgovora i sastanaka. Svi su se slozili da je ideja extra ali nikako nismo mogli da nadjemo model po kome bi bio sniman (realizovan taj show). Jednostavno troskovi takvog snimanja su ponistavali bilo kakvu eventualnu zaradu. Na kraju sam digao ruke od toga.:)
E prijatelju ja ti verujem jer ja sam Clan ( Jugoslovenskog ) udruzenja kompozitora,bavio sam se muzikom ( sad samo iz licnih pobuda ) Tako da te potpuno razumem. Ali objani ti ovim momcima da novo nije i prepravljeno ili ulepshano,kad te molim. :dedica:
A i igre placamo evo ja 70 E mesechno a to je nishta za dole kad sam pucao 100 E za nishta

Eni
16.10.2007, 21:23
A je li ti palo na pamet da tu super ideju staviš u fizički opipljivu formu (aka papir) i razradiš do detalja, a onda odeš i zaštitiš je kao autorsko delo, na osnovu kojeg ćeš moći da iznajmiš/prodaš licencu za izradu?

Doduše, ovo pre važi za patente, ali ista stvar. Marko ti je već rekao, ne možeš patentirati/licencirati ideju, ali razrađen i detaljan plan možeš da zaštitiš... mada ti ništa neće vredeti kad niko neće hteti da ga uzme od tebe...

Marko_L
16.10.2007, 22:44
Hvala na savetu brate. Ali ...
Ja sam se vec opekao o svojoj ludosti pa zato vishe nikad dugovi.
A temu nisam pokrenuo ( vidi na pochetku ) da bih je svo vreme tvrdoglavo krio i vas zamajavao vec da mi pomognete kako da tu istu ideju zashtitim.
Aman ljudi chitajte postove. A zashto samo mene brishu ? :dedica:
Pa kako misliš nekome da prodaš svoju ideju kad ni ti ne želiš da je kupiš sam od sebe ? :)

Stevvan
16.10.2007, 22:58
@no729:
I ja predpostavljam da taj link nije dobio neke velike pare, ali to je zato sto su tada industrija igara bila jako mlada i niti je iko tada verovao da ce te igre dostici ista veci zabavni kakakter od decije igre sa klikerima :) Danas kad neko napravi nesto revolucionarno on zaista dobro profitira na tome ako zeli :)
Ali nije sve u novcu...
ima nesto i u nacinu placanja:D:D:D

wolfologin
16.10.2007, 23:12
A je li ti palo na pamet da tu super ideju staviš u fizički opipljivu formu (aka papir) i razradiš do detalja, a onda odeš i zaštitiš je kao autorsko delo, na osnovu kojeg ćeš moći da iznajmiš/prodaš licencu za izradu?

Doduše, ovo pre važi za patente, ali ista stvar. Marko ti je već rekao, ne možeš patentirati/licencirati ideju, ali razrađen i detaljan plan možeš da zaštitiš... mada ti ništa neće vredeti kad niko neće hteti da ga uzme od tebe...Svaka ama bash svaka ideja se moze preformulisati i onda dzaba glavoloma. Radio sam na tom polju da se ispricham kao nekada ali vishe nemam hrabrosti ( godine valjda ).Zivotno iskustvo :Freddy:

wolfologin
16.10.2007, 23:13
@no729:
I ja predpostavljam da taj link nije dobio neke velike pare, ali to je zato sto su tada industrija igara bila jako mlada i niti je iko tada verovao da ce te igre dostici ista veci zabavni kakakter od decije igre sa klikerima :) Danas kad neko napravi nesto revolucionarno on zaista dobro profitira na tome ako zeli :)
Ali nije sve u novcu...
ima nesto i u nacinu placanja:D:D:D Ta ti je dobra :aplauz:

SirDuck
17.10.2007, 10:47
Wolfologin, mojne da si tvrdoglav.
Ljudi samo hoce da ti pomognu, ali ti uporno odbijas njihovu pomoc, iako si napravio temu u kojoj trazis pomoc. (paradoks)
Imas genijalnu&revolucionarnu ideju koja moze da donese srecu milionima ljudi? Ok, super, ali jesi li siguran d je ta ideja ono sto ti mislis (tolko genijalna, leci rak, sidu i to...) ?
Reci mi, da li ti imas neke prave prijatelje koji nece tu tvoju ideju iskoristiti, izblebetati, profitirati od nje?
Ne verujem da bi ti neki stvarno dobar drug to uradio.
Ti drzis tu ideju u sebi i nikome je ne govoris, a hoces da profitiras od nje?
Ne ide to tako. Hoces li (i kada dobijes pare i skupis tim) da drzis ideju kao tajnu od njih? :)
Ako je ideja stvarno ono sto ti mislis da jeste onda ce je, i posle izlaska te genijalne igre, neko kopirati, a ti ces se ponovo nervirati oko toga sto neko dobija pare umesto tebe :)

Razmisli malo o svojoj ideji, skupi misljenja drugih. Mozda se ljudima ne svidi ta ideja. Moras je nekome reci.

PS: Pitas zasto ti brisu postove?
Pa pogledaj kolko si puta napravio doublepost!

Marko_L
17.10.2007, 12:48
Njemu niko ne može da pomogne osim njega samog. Postoji jedna jako lepa američka izreka koja kaže "Put your money where your mouth is". Ne znam tačno koji bi bio ekvivalent kod nas... možda ono "Lako je tuđim qrcem po gloginjama mlatiti.". Dakle, ako misliš da ta tvoja ideja vredi nešto izvoli realizuj je, pa onda zaštiti finalni produkt i razvali se od para. Ali ne, njegov problem je što ni sam ne veruje u tu svoju ideju (inače ne bi izjavio da mu se ne uzima kredit zbog dugova), već bi voleo ili da mu neko da keš za nju, pa šta bude biće, što je nemoguće, jer da bi neko dao keš mora prvo da čuje o čemu se radi, a kada čuje ne mora da ti plati ništa, jer nije zaštićena, niti može biti zaštićena :) Ono što može da se zaštiti jeste projektni plan napravljen na osnovu ideje, ali guess what, to ne sprečava nekoga da realizuje tvoju ideju, već ga samo sprečava da napravi isti projektni plan kao ti :) Jedini način da se od ideje profitira jeste da se ista realizuje i ne znam šta više ima da se trubi o tome. Alternative su da je izneseš javno u nadi da će neko moći da je realizuje ili da sačekaš da je se neko drugi seti, a hoće sigurno. Čak šta više, siguran sam da barem 1.000 ljudi u ovom trenutku ima sličnu ili istu ideju kao ti, ali poput tebe ne veruju dovoljno u nju da bi digli nekakav kredit i realizovali je. Ako je ta ideja stvarno tako dobra, pa jednog dana će je neko sigurno realizovati.
I ja sam imao slične tripove, tamo negde kada sam imao 10-tak godina. Pošto sam voleo strategije, još tada sam imao ideju o igri u kojoj vreme protiče kao u stvarnosti i možeš da selektuješ gomilu vojnika i pošalješ ih na protivnika. Koliko je ta ideja bila dobra pokazala je popularnost koju su doživele RTS igre kada su počele da izlaze par godina kasnije (Dune, C&C, Warcraft...). Međutim, pojava tih igara pokazuje još nešto, a to je da je gomila ljudi imala takvu ideju u isto vreme kad i ja, samo što je eto neko stisnuo mu*a i realizovao je i napravio revoluciju, jer i danas je RTS jedan od najpopularnijih žanrova. A bio sam ubeđen da sam jedini koji je smislio tako nešto. E vidiš, tako je sa bilo kojom idejom, svako misli da se samo on setio toga.

Marko_L
17.10.2007, 12:48
Apropo ideje kao ideje i njene vrednosti, pomenuću samo jedan primer kao ilustraciju. Pre nekog vremena sam radio nešto za jednog tipa koji radi u Blizzard-u, privatan poslić, nevezano za Blizzard, a za koga radi sam tek kasnije saznao u jednom neobaveznom razgovoru. I kada sam to saznao, vidim ja priliku da pokušam da proguram neku od onih mojih 100-ak revolucionarnih ideja koje sam pomenuo, al reko da ne ispadnem neučtiv, pitam ga prvo da li mogu da mu postavim neko pitanje o Blizzard-u. I kaže on meni nešto u stilu "Pitaj burazeru, samo ako nije ideja za novu igru ili poboljšanje WOW-a" :) I tu se ja pokrijem ušima, ali ga ipak, onako iz kurtoazije, upitah zašto. Tada mi je objasnio da, iako on nema nikakve veze sa donošenjem bilo kakvih odluka u kompaniji, svakodnevno mu je stizalo na stotine mejlova od ljudi koji imaju različite ideje za igru i dodatke za WOW. Neki su čak slali i kompletne projektne planove i nudili ih džabe, a neki su išli toliko daleko da su tražili unapred 100.000$ samo da iznesu ideju. Kao što bi svaki normalan čovek uradio, sve je to bacao u kantu :) Mogu samo da zamislim koliko li tek takvih mejlova dobijaju oni koji su zaista i zaduženi za kontakt sa javnošću, verovatno na hiljade mejlova svaki dan. Verujem da su dosad napravili i skriptu koja po random princupu pobriše par hiljada mejlova, i ostavi 100-200 za čitanje :) Naravno, svi su tvrdili kako je baš njihova ideja revolucionarna i kako će da napravi revoluciju i donese milione, pa i milijarde onome ko ih realizuje. Zajedničko za tebe i njih je to što niko od vas zapravo ne veruje u tu svoju ideju dovoljno da bi podmetnuo leđa za nju, nego bi hteli da je neko ili iskešira odmah ili da proba da je realizuje pa ako uspe, da vam plate za to, a ako ne, onda nikom ništa, niste vi trošili pare za realizaciju. E upravo zato niko neće da kupi ideju i to je fakat. Ako neka ideja može da donese milione, pa ti si onda ludak ako ne uzmeš kredit i realizuješ je. Sa zarađenim parama možeš da ga otplatiš, a da ne trepneš i da ti ostane dovoljno da realizuješ sve buduće ideje. Dakle, pre će biti da je nešto drugo u pitanju, tj. ne veruješ u tu ideju, nego eto misliš da je nešto posebno, ali ako bi moglo da je neko drugi realizuje, pa ako uspe uspe, super. Tako ne može.

Bryan Fury
17.10.2007, 13:09
Većina ljudi u Srbiji misli da je za uspešnog preduzetnika najvažnija ideja. Da ona ide prvo i pre svega. Mit «genijalne ideje» kao ključa uspeha. Pa kad imaju neku poslovnu ideju, čuvaju je kao zmija noge. Da ne saznaju: drugi «preduzetnici», investitori, biznis anđeli, investicioni fondovi.

i

Više sam prestao da brojim «preduzetnike» sa kojima sam razgovarao koji su imali «genijalnu» ideju koju nisu baš hteli da otkriju zbog opasnosti da će im biti «ukradena». Ako sam u stanju da, na osnovu onoga što mi kažete u razgovoru, sve to sam izvedem i bez vas, onda vam i nije neka ideja.

i još bitnije:

... Sve samo priča, ideja, i svi bi po milion dva evra da sve to ostvare. Bez ikakvog ili sa malim iskustvom, znanjem iz oblasti za koju traže novac. Ne znam da li treba da napominjem koliko je ovo neozbiljno.

Tekst je iz sfere ekonomije, a ne igara, ali je itekako primenljiv. :)

http://www.b92.net/biz/saveti/savet.php?id=156

wolfologin
17.10.2007, 16:22
Razmisli malo o svojoj ideji, skupi misljenja drugih. Mozda se ljudima ne svidi ta ideja. Moras je nekome reci. Necu dzabe :dedica:

Marko_L sa tobom se u potpunosti slazem ali ipak necu kredit jer ulazim u godine kada me bash za..le za kintu,popularnost ( sve sam boginje
prelezao ). Ako nisam zashticen ko mungos NE DAM.
Ovu drugu hocu da dam dzabe a ne da je revolucionarna vec danashnji svet bi pevao kad bi me poslushao ali ja sam samo mrva u gomili ljudi koji to znaju
( nije vezano za igre vec za ekonomiju ) ali vreme nije takvo,ovaj svet ne zivi
dzabe a ja bih zivotne troshkove sveta po realizaciji "mog" projekta,sveo na
maksimalni minimum. :dedica:
maksimalni minimum Interesantna fraza :eek:

SirDuck
17.10.2007, 20:44
Razmisli malo o svojoj ideji, skupi misljenja drugih. Mozda se ljudima ne svidi ta ideja. Moras je nekome reci. Necu dzabe :dedica:

Marko_L sa tobom se u potpunosti slazem ali ipak necu kredit jer ulazim u godine kada me bash za..le za kintu,popularnost ( sve sam boginje
prelezao ). Ako nisam zashticen ko mungos NE DAM.
Ovu drugu hocu da dam dzabe a ne da je revolucionarna vec danashnji svet bi pevao kad bi me poslushao ali ja sam samo mrva u gomili ljudi koji to znaju
( nije vezano za igre vec za ekonomiju ) ali vreme nije takvo,ovaj svet ne zivi
dzabe a ja bih zivotne troshkove sveta po realizaciji "mog" projekta,sveo na
maksimalni minimum. :dedica:
maksimalni minimum Interesantna fraza :eek:

Nema tebi pomoci :boodala:
Ok, onda, jedva cekam da vidim tvoju genijalnu&revolucionarnu_ideju™ kao finalni produkt, do tada ne vidim potrebu za ovom temom...

Stevvan
18.10.2007, 8:21
@wolflogin: Jesi li razmisljao da postanjes politicar :) Tako bi najbolje mogao da izneses svoju ideju javnosti i svi ce znati da je tvoja. :kreza:

wolfologin
18.10.2007, 16:21
@wolflogin: Jesi li razmisljao da postanjes politicar :) Tako bi najbolje mogao da izneses svoju ideju javnosti i svi ce znati da je tvoja. :kreza:
Nije to za mene. Ja bih najradije otishao na Beljanicu da chuvam ovce :dedica:

SirDuck
19.10.2007, 0:54
Nije to za mene. Ja bih najradije otishao na Beljanicu da chuvam ovce :dedica:

Idi pa podeli sa njima tvoju ideju.
Ili se plasis da ce je izbeknuti nekome? :D

A M G
19.10.2007, 1:18
@wolfologin:

Jel bi mogao nama da das bar neki hintic o cemu se radi i na sta se odnosi (grubo, okvirno)? Tako bi te ljudi ipak shvatili malo ozbiljnije, i ko zna, mozda ti bas neko odavde pomogne u realizaciji te tvoje ideje! ;)

iMa_NeKo_PljUgU
19.10.2007, 20:49
P.S. Imam i ja neke svoje ideje na kojima radim... Sigurno necu da sedim skrstenih ruku... Ono sto nisam u mogucnosti sam da uradim trazim pomoc.... Naravno moram tom nekom da kazem sta i kako ;)

no729
19.10.2007, 21:08
J
P.S. Imam i ja neke svoje ideje na kojima radim... Sigurno necu da sedim skrstenih ruku... Ono sto nisam u mogucnosti sam da uradim trazim pomoc.... Naravno moram tom nekom da kazem sta i kako ;)

Rizik u takvoj jednoj situaciji je nesto sto ne moze da se izbegne. Ja trenutno radim na dve svoje ideje ali sam naravno kontaktirao grupu ljudi koji u tome vide svoj interes i koji su mi neophodni da izguram to do kraja. Kako sam se zastitio od toga da me zavrnu... pa nikako :(. To ti je relnost oni znaju o cemu se radi i mogu da se obrate nekom drugom da odradi moj deo posla (ipak nisam ja bogom dan i nezamenjiv :)). U celoj prici je olaksavajuca okolnost to sto sam sa njima saradjivao pre ovoga i iako ih ne smatram nekim bog zna kakvim prijateljima ipak mogu da kazem da ih poznajem. A pored toga ja odradjujem 80% posla a oni za onih 20% dobijaju 50% zarade tako da imaju extra dil - znaci i ovde sam napravio ustupak koji bi retko ko drugi napravio na mom mestu ali jbg moras nesto da das.

Inace u mom slucaju radi se o dva software-ska paketa.

iMa_NeKo_PljUgU
19.10.2007, 21:19
Rizik u takvoj jednoj situaciji je nesto sto ne moze da se izbegne. Ja trenutno radim na dve svoje ideje ali sam naravno kontaktirao grupu ljudi koji u tome vide svoj interes i koji su mi neophodni da izguram to do kraja. Kako sam se zastitio od toga da me zavrnu... pa nikako :(. To ti je relnost oni znaju o cemu se radi i mogu da se obrate nekom drugom da odradi moj deo posla (ipak nisam ja bogom dan i nezamenjiv :)). U celoj prici je olaksavajuca okolnost to sto sam sa njima saradjivao pre ovoga i iako ih ne smatram nekim bog zna kakvim prijateljima ipak mogu da kazem da ih poznajem. A pored toga ja odradjujem 80% posla a oni za onih 20% dobijaju 50% zarade tako da imaju extra dil - znaci i ovde sam napravio ustupak koji bi retko ko drugi napravio na mom mestu ali jbg moras nesto da das.

Inace u mom slucaju radi se o dva software-ska paketa.

U mom sluchaju o sajtu... Stvar je u tome da mi mi je pocetni kapital 100 ojra (sto mi je taman za hosting) :to_care: Tako da sam otprilike "one man band"... E sad tu je dizajn, programiranje, istrazivanje trzista, marketing itd... Sad kad negde zapnem obratim se bivsem kolegi (za sad mu verujem:D).... Videcemo kako ce dalje da se razvija...;)
P.S. Srecno no729:)

no729
19.10.2007, 21:36
U mom sluchaju o sajtu... Stvar je u tome da mi mi je pocetni kapital 100 ojra (sto mi je taman za hosting) :to_care: Tako da sam otprilike "one man band"... E sad tu je dizajn, programiranje, istrazivanje trzista, marketing itd... Sad kad negde zapnem obratim se bivsem kolegi (za sad mu verujem:D).... Videcemo kako ce dalje da se razvija...;)
P.S. Srecno no729:)

Hvala! U sustini ni jedan posao ne mozes odraditi sa stavom "nikome ne verujem" - to je nemoguce. Poverenje moras nekome da das a posle ako si se zaj.. sta da se radi ides dalje i gledas da ne ponavljas stare greske tj. trazis bolje ljude za saradnju.