PDA

Prikaži potpunu verziju : Pribor za crtanje

Black Arrow
15.10.2007, 0:18
Sta koristite od pribora kada crtate?

Ja posedujem 2H, HB, 2B i 4B olovke, nekoliko rulera (prilicno tankih), lenjir, sablon za krugove (za elipse ne mogu da nadjem nigde) i to je sve. Papire drzim u nekoj fascikli, sto je krajnje neprakticno kada hocu da crtam + ne znam sta da iskoristim da bih mogao da crtam gde hocu i to nosim sa sobom...

Zanima me vasa kolekcija, tj. da li crtati cime stignete i sa cim stignete ili imate nesto posebno :D

Highlander
16.10.2007, 15:04
Od olovaka ja koristim HB, 3B, 4B i 6B. To je dovoljno, što se mene tiče... :) I ja papire čuvam u običnoj, kartonskoj fascikli, ali sam napravio držače za papir (četiri parčeta kartona zalepljenih tako da drže ćoškove papira :D) napred pa mogu da crtam bilo gde.
Kad hoću samo da skiciram, koristim tehničku olovku sa 2B grafitom. Praktično je, ne moram da nosim rezač i da pravim nered. :)

Nillaith
19.10.2007, 23:22
...imam graficku tablu? I losu naviku da skrabam u svescici na linije najobicnijom hemijskom olovkom.

Sta mogu, razmazila me ova tehnologija. U stvarnom zivotu ne postoji CTRL+Z :[

Orvel
19.10.2007, 23:44
Koristim 2B olovku,tačnije 2B mine (mrzi me da režem :D),tablu A3 Staedtler i tome slično.Naravno koristi se i SolidWorks,Catia,...

DarkNemos
20.10.2007, 0:23
Izvinjavam se, mozda je offtropic ali... Mene je uvek zanimalo crtanje. Ali nikad nisam znao da crtam. Ili nikad nisam naucio. Sta znam.

Jel ima neko stivo za to. Mislim uzmes olovku i crtas al nije bas tako jednostavno.

A i uskoro idem u vojsku pa cu moci valjda da uvece crtam. Sta drugo da radim u vojsci. :D

Pa jel moze neka direkcija, neki putokaz ili slicno koji ce mi pomoci da gurnem napred?

Izvinjavam se unapred modovima ako je offtropic.

POzz :alealeee:

Black Arrow
21.10.2007, 15:21
Izvinjavam se, mozda je offtropic ali... Mene je uvek zanimalo crtanje. Ali nikad nisam znao da crtam. Ili nikad nisam naucio. Sta znam.

Jel ima neko stivo za to. Mislim uzmes olovku i crtas al nije bas tako jednostavno.

A i uskoro idem u vojsku pa cu moci valjda da uvece crtam. Sta drugo da radim u vojsci. :D

Pa jel moze neka direkcija, neki putokaz ili slicno koji ce mi pomoci da gurnem napred?

Izvinjavam se unapred modovima ako je offtropic.

POzz :alealeee:

Jeste offtopic i to u mojoj temi :D

Salim se, najbolje je da pronadjes knjige od Andrew Loomisa. Mislim da postoji 6 knjiga za crtanje i iako su stare predstavljaju dobar pocetak. Tu imas sve, od crtanja mrtve prirode do crtanja ljudi. Preporucujem :icon_stud

zoran845
21.10.2007, 16:57
Mene je uvek zanimalo crtanje. ... Je l' ima neko stivo za to?
Pogledaj ovde (http://www.sk.co.yu/forum/showpost.php?p=308768&postcount=233).:)

Orvel
21.10.2007, 22:20
Što se tiče knjiga:
Rudi De Rejna:"Kako nacrtati ono što vidite"
Daglas R. Grejvs:"Postizanje sličnosti kod crtanja portreta"
Daglas. R. Grejvs:"Crtanje portreta"

Mrmot
22.10.2007, 15:46
ja posedujem tehnicku olovku koju sam mazno iz hotela u amsterdamu na prolece :)
sad otprilike samo njome crtam. I wacom tablom, doduse :)

OpSystem
19.11.2007, 4:53
Black Arrow & DarkNemos
Danas mozete naci u boljim knjizarama/prod.slik.pribora razne materijale u olovci tipa obicne olovke,u boji ol., akvarel o., ugljen u ol., flomastere(i to cuda), sangvin ol., pastel u ol., itd.
Crtati je i pozeljno po raznim podlogama jer se jedino tako otkriva i uci a onda i bolje izrazava sustina onoga sto se posmatra ili onoga sto nam je u glavi i masti.
Nije vazno da crtez bude precizan,tacan..bitno je posmatrati i hvatati "beleske" u crtezu i prikazati sustinu.
Sve je u posmatranju.
a onda kako da to sto vidite najvernije izrazite na nekoj povrsini(crtez,slika itd) ili kao 3d oblik u prostoru( da vajate).
U startu je vazna linija. I njen trag kretanja...
Obicna linija u vestog crtaca moze biti glavni element kojim se moze sve predstaviti na veran nacin da posmatrac stekne komplet vizuelni utisak kako gleda u nesto realno. Zato posmatrajte linije svuda,u svemu (nervatura na listu, bore na kozi, godovi na panju,brda pod drvecem i gola brda, voda..., ljudi,..
Pogledajte ovo o cemu govorim na primeru majstora crteza O.Kavandolija i njegovog cuvenog an.junaka gospodina Liniju (La Linea).
Orudje moze biti i nesto spontano kao npr kad pijete kafu i prolije vam se preko solje pa kad je spustite ona ostavi trag u obliku kruga ili vec.. To su magicni stimulansi maste. Pokusajte..A onda uzmite olovku i... videce se tu sve i svasta. Tako i sa raznim flekama.
Black Arrow....
sabloni za elipse su se nekad mogli naci kod kineza. Prodaju dobra pera za tus itd,pa bi mogao to potraziti tamo.
Za crtanje ja licno koristim svasta. Crtam dosta ljude,situacije, pa nastanu iz toga i karikature i stripovi. Ne nosim uvek papire pa kad se desi crtam i po toalet papiru,salvetama,ubrusima,novinama..Umesto blokcica nosim ili malu belu kotur traku od onih digitrona ili fax rolne. Ili udjem u pekaru i zamolim za kartonsku kesu za pecivo,itd Snalazim se jer sam uvek u nekoj jurnjavi..
Najbolje je nositi neku "svesku" sa sobom punu raznih vrsta papira i tekstura.
Sve je to do vas samih. Sve sto nas okruzuje moze biti sredstvo za nesto. Bitna je vasa masta i "uradi sam"..
DarkNemos...
posto si u vojsci...posmatraj i razmisljaj o onome sto vidis...nesto sto te posebno zainteresuje pokusaj uvece i da nacrtas, totalno opusteno kako god umes.
A onda posmatraj sutradan opet isto i plus to kako si ti to nacrtao. Pa opet razmisljaj...sta je tu dobro da ti se dopada a sta ne.
Pa opet sutra. Imas vremena,a vezba je vazna.
Crtkaj i nesto sto imas ispred sebe...bilo sta i vezbaj i ruku i oko.
Pa posle kad skupis vise crteza mozes od toga napraviti i sebi igru...ako te zanima mozda strip da uradis i sam jedan a bas o onome sto ti se dogadja npr u vojsci. S tim sto posmatraj i izraze lica ljudi, tela u pokretu pa i kroz karikaturu izrazi sta vidis u nekome( dal te odusevljava,iritira,nervira...)
Sve ja vezba i igra zapravo. Da opusti i nauci.
Od crteza se pocinje,a onda nema granica...

OpSystem
19.11.2007, 5:00
E to vam je kad hocete da vezbate,ucite,pravite skice za dalje projekte.
Elem ako hocete da vam crtezi i radovi odmah budu gotova dela...u tom slucaju bi trebalo da nosite blokove ili sveske.
Izbor je na vama, svakako bez posmatranja,razmisljanja i puno prakticnog vezbanja ...nema nista.
Nadam se da vam ovo koristi...
pozzzz

Highlander
21.11.2007, 20:36
Čovek napisa ovoliko teksta, a niko se nije čak ni zahvalio... :(
Sram vas bilo!:dedica:

DarkNemos
21.11.2007, 20:44
Dzabe on napisa ovoliki tekst kad ne napisa kako nauciti coveka (mene) koji je antitalenat za crtanje kako da crta :)

Highlander
21.11.2007, 20:57
Nije vazno da crtez bude precizan,tacan..bitno je posmatrati i hvatati "beleske" u crtezu i prikazati sustinu.
Sve je u posmatranju.
a onda kako da to sto vidite najvernije izrazite na nekoj povrsini(crtez,slika itd) ili kao 3d oblik u prostoru( da vajate).
U startu je vazna linija. I njen trag kretanja...
Obicna linija u vestog crtaca moze biti glavni element kojim se moze sve predstaviti na veran nacin da posmatrac stekne komplet vizuelni utisak kako gleda u nesto realno. Zato posmatrajte linije svuda,u svemu (nervatura na listu, bore na kozi, godovi na panju,brda pod drvecem i gola brda, voda..., ljudi,..
Pogledajte ovo o cemu govorim na primeru majstora crteza O.Kavandolija i njegovog cuvenog an.junaka gospodina Liniju (La Linea).
Orudje moze biti i nesto spontano kao npr kad pijete kafu i prolije vam se preko solje pa kad je spustite ona ostavi trag u obliku kruga ili vec.. To su magicni stimulansi maste. Pokusajte..A onda uzmite olovku i... videce se tu sve i svasta. Tako i sa raznim flekama.
Black Arrow....
sabloni za elipse su se nekad mogli naci kod kineza. Prodaju dobra pera za tus itd,pa bi mogao to potraziti tamo.
Za crtanje ja licno koristim svasta. Crtam dosta ljude,situacije, pa nastanu iz toga i karikature i stripovi. Ne nosim uvek papire pa kad se desi crtam i po toalet papiru,salvetama,ubrusima,novinama..Umesto blokcica nosim ili malu belu kotur traku od onih digitrona ili fax rolne. Ili udjem u pekaru i zamolim za kartonsku kesu za pecivo,itd Snalazim se jer sam uvek u nekoj jurnjavi..
Najbolje je nositi neku "svesku" sa sobom punu raznih vrsta papira i tekstura.
Sve je to do vas samih. Sve sto nas okruzuje moze biti sredstvo za nesto. Bitna je vasa masta i "uradi sam"..
DarkNemos...
posto si u vojsci...posmatraj i razmisljaj o onome sto vidis...nesto sto te posebno zainteresuje pokusaj uvece i da nacrtas, totalno opusteno kako god umes.
A onda posmatraj sutradan opet isto i plus to kako si ti to nacrtao. Pa opet razmisljaj...sta je tu dobro da ti se dopada a sta ne.
Pa opet sutra. Imas vremena,a vezba je vazna.
Crtkaj i nesto sto imas ispred sebe...bilo sta i vezbaj i ruku i oko.
Pa posle kad skupis vise crteza mozes od toga napraviti i sebi igru...ako te zanima mozda strip da uradis i sam jedan a bas o onome sto ti se dogadja npr u vojsci. S tim sto posmatraj i izraze lica ljudi, tela u pokretu pa i kroz karikaturu izrazi sta vidis u nekome( dal te odusevljava,iritira,nervira...)
Sve ja vezba i igra zapravo. Da opusti i nauci.
Od crteza se pocinje,a onda nema granica...

Hmm...:a_bleh: Za par dana se ne može ništa naučiti, pa ni crtanje.

OpSystem
21.11.2007, 21:48
Ne slusate/me...
DarkN....talenat ili ne...moras da "gledas" i "vezbas" tj crtas. Uostalom kao i za sve...jel
HighL......vezba i vezba i crtanje i ne za koji dan ...za mnoooogo dana,
al videces da si bolji evri dejo :)
bez motike...dzaba Morate bre da crtate!!!ako 'ocete da crtate.
pozzz
p.s. Ej !!! niko nije antitalenat!! verujte.
Neki su samo skriveni...
mislite o tome.... :)

DarkNemos
21.11.2007, 21:59
Ne slusate/me...
DarkN....talenat ili ne...moras da "gledas" i "vezbas" tj crtas. Uostalom kao i za sve...jel
al videces da si bolji evri dejo :)
bez motike...dzaba Morate bre da crtate!!!ako 'ocete da crtate.
pozzz
p.s. Ej !!! niko nije antitalenat!! verujte.
Neki su samo skriveni...
mislite o tome.... :)

Puste price.

Highlander vec zna da crta. Al ja brate sam iz likovnog uvek vukao neku klimavu dvojku tako da ako ranije nisam pokazivao ikakvog talenta za crtanje bogami sigurno necu sad.

I am giving up!

evanghelion
21.11.2007, 22:00
Od pribora: 2h, hb, 3b, 8b, neka tehnicka olovka, crna, i ja mucim muku sa elipsama a ne znam lepo da ih nacrtam rucno, tako da ako neko zna gde moze da se nadje neka javi na pm... Crtam po obicnom kopir papiru uglavnom neke gluposti.

Nemos probaj da nadjes te knjige Loomis-a stvarno su odlicne za pocetnike a posle toga moras da vezbas isto kao i 3d:).

I jedno pitanje za vas sa tablama: Koja velicina table je potrebna da bi se koliko toliko normalno crtalo? Jel moze da se nadje naka pristojna za 50-60e?

Highlander
22.11.2007, 0:31
Puste price.

Highlander vec zna da crta. Al ja brate sam iz likovnog uvek vukao neku klimavu dvojku tako da ako ranije nisam pokazivao ikakvog talenta za crtanje bogami sigurno necu sad.

I am giving up!

Ako ti trebaju knjige, mogu da ti dam 3 CD-a puna knjiga o crtanju. Ali, znam da imaš brzi net pa ti ne bi predstavljalo problem da skineš i sam. :) Ako hoćeš opipljive knjige, imam dve koje mogu da ti pozajmim da iskopiraš.
Ne predaj se bre, kad si naučio 3D, naučićeš i da crtaš. ;)

Od pribora: 2h, hb, 3b, 8b, neka tehnicka olovka, crna, i ja mucim muku sa elipsama a ne znam lepo da ih nacrtam rucno, tako da ako neko zna gde moze da se nadje neka javi na pm... Crtam po obicnom kopir papiru uglavnom neke gluposti.

I jedno pitanje za vas sa tablama: Koja velicina table je potrebna da bi se koliko toliko normalno crtalo? Jel moze da se nadje naka pristojna za 50-60e?

Pitaj u nekoj knjižari da li imaju krivuljare. Ako te pogledaju popreko, pravi se kul. :D
Nije ti potrebna neka ogromna tabla A4 ili šta znam kog formata. Čini mi se da Mrmot ima Wacom-ovu tablu od 6"x4", pa ga to ne sprečava da bude izuzetan umetnik. :)
Što se cena tiče, znam da ima neka malecna Genius-ova za oko 2500 dinara. A ima i Trust-ova tabla A5 formata koja ovde u Nišu košta 5500. Take a pick.:ciao:
al videces da si bolji evri dejo
Čini mi se da ti mene nisi razumeo, ja sam rekao da ne može da se nauči za par dana. :)

zoran845
22.11.2007, 0:41
Dzabe on napisa ovoliki tekst kad ne napisa kako nauciti coveka (mene) koji je antitalenat za crtanje kako da crta :)
Lepo ti je OpSystem sve rekao, ja samo da naglasim da je za crtanje (kao i za sve drugo, uostalom) od presudnog značaja vežba. Dakle: crtati, crtati i samo crtati (što bi rekao Vladimir Uljanov :D).

Ja sam (da budem neskroman) imao od malih nogu talenat za crtanje, ali nisam ni izbliza ranije (recimo u osnovnoj školi) nešto mnogo dobro crtao. Kada sam upisao jedan tehnički fakultet i (silom prilika i prirode istog) počeo svakodnevno puno da crtam - ruka se postepeno i neprimetno izveštila, i danas sam neuporedivo bolji nego pre silnog vežbanja. Minimum talenta je neophodan, ali ostalo je trening (da ne kažem "goli rad").

Pitali su tako u "TUP-TUP"-u (za mlađe da kažem da je to zabavna emisija koju je nedeljom na radiju vodio pokojni Milovan Ilić Minimaks) nekog seljaka na pijaci šta bi mogao da preporuči ljudima po pitanju poljoprivrede, a on je, onako na prvu loptu, (genijalno) rekao: "Mogu da im kažem da uzmu motiku u šakama...":kreza::D (padež nisam ja pogrešio).

Dakle, ako stvarno hoćeš da lepo crtaš - naoružaj se strpljenjem (nema ništa "obnoć") i u'vati plajvaz u ruku. Dalje će već nekako ići.;):)

DarkNemos
22.11.2007, 1:15
Ljudi hvala na podrsci al treba i uzeti papir i poceti nesto crtati :D

3D je mnogo laksi od crtanja. Uzmes kocku i vrtis je okolo. Cela filozofija.

Pazi necu ja nikad biti veliki 3d umetnik. Nemam zicu za to.

A to sto sam tvrdoglava mazga pa sam uporan da napravim nesto lepo to je druga stvar :)

Sad cu u vosci da crtam. Valjda. Sta cu drugo da radim u vojsci :D

Orvel
22.11.2007, 2:30
Što se tiče knjiga:
Rudi De Rejna:"Kako nacrtati ono što vidite"

Ova knjiga može i slepog naučiti da crta (ne kao Leonardo).

evanghelion
22.11.2007, 12:19
Pitaj u nekoj knjižari da li imaju krivuljare. Ako te pogledaju popreko, pravi se kul. :D

Ma imam te krivuljare a za te elipse gde god da pitam me gledaju mrsko i drsko kao da sam pao s marsa. Kontem da ih ima u nekim specializovanim knjizrama mozda za arhitekte ili gradjevince.

zoran845
22.11.2007, 12:52
Ma imam te krivuljare a za te elipse gde god da pitam me gledaju mrsko i drsko kao da sam pao s marsa. Kontem da ih ima u nekim specializovanim knjizrama mozda za arhitekte ili gradjevince.
Ranije su (bar u Nišu) mogli da se kupe (u boljim knjižarama, kakva je bio pokojni "Galeb") šabloni za crtanje elipsi. Tada su se uvozili proizvodi čuvene nemačke firme "Rotring", a danas ih u Čačku pravi firma "Precision" (how Serbian!).
Probaj da nađeš šablone u knjižarama koje "drže" tehnički pribor. U Nišu je jedna takva "Plavi čuperak" u "Kalči".

Black Arrow
25.11.2007, 4:00
Ne znam da li neko koristi Uni Pin Fine Line Pen (dugacak naziv :D), ali je meni super. Kada sam bio u BG uzeo sam sebi nekoliko komada, dva crna 0.5, jedan crni 0.1 (ovaj mi je omiljeni) i jedan crveni 0.5

Jako se lepo crta sa ovim, prilicno je precizno i za neke malo vise "tehnicke" crteze je super. Ovako nekako izgleda...

http://img222.imageshack.us/img222/9004/8613x300nl9.jpg (http://imageshack.us)

Olovke sam sada malo batalio, iako ih mozda vise volim pa sam se bacio na ovo :icon_stud

miticfam
11.3.2009, 11:59
treba mi pomoc, pa da ne otvaram novu temu: treba mi jedna "alatka" ali neznam kako se zove, lici na olovku i sluzi za razmazivanje grafita sa vecom preciznoscu, mislim da se na eng kaze blending stump ili stick, pa da znam sta da trazim u prodavnici, ako neko zna kako se to zove neka kaze
Hvala
EDIT: evo i link http://cgi.ebay.com/6-PIECE-ASSORTED-BLENDING-STUMP-SET-NEW_W0QQitemZ320302689331QQcmdZViewItemQQptZLH_Def aultDomain_0?hash=item320302689331&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=72%3A1205%7C66%3A2%7C65%3A12%7C39%3A1%7C 240%3A1318%7C301%3A1%7C293%3A1%7C294%3A50

shorty1111
8.1.2010, 21:49
pozdrav...ja sam novi.....isto se bavim crtanjem....koristim:mianrice (0,3 0,5 0,7 0,9 0,92 6,7) HB,2B,u boji:(svih boja),,,ovolke od HB-8B....ugalj....bojice,COPIC mareke sam skoro uzeo.....:)..i tako:)......akvarel bojice.......i to bi bilo to valjdaXD