Prikaži potpunu verziju : Zamena ventilatora na grafickoj?
JCDenton
10.10.2007, 15:15
Ne znam da li je neko postavljao slicno pitanje (bacio sam letimicno pogled po forumu ali nisam video), ali mene interesuje da li i kako promeniti ventilator na grafickoj?
Naime, imam Galaxy GF 7300GT DDR3 ciji je ventilator u poslednje vreme postao veoma bucan sto pocinje ozbiljno da mi smeta. E, sada, ne kupuje mi se nova (pasivno 'ladjjena ;)) graficka samo zbog smanjena buke, te me, s tim u vezi, interesuje da li bi moja graficka crkla kada bih samo iskljucio ventilator na njoj (inace Galaxy je fabricki overklokovan primerak)? Ako je situacija takva da bi graficka "preminula" zbog pregrevanja, aj neka mi neko preporuci neki solidan, a jeftin primerak ventilatora koji bi pasovao na moju graficku.
Hvala unapred!
WhenDarknessFalls
10.10.2007, 15:39
nVidia kartice imaju ogranicenje u vidu tresholda, tj kada grafa dostigne odredjenu temperaturu, sistem te obavesti o tome i/ili restartuje komp, u zavisnosti od podesavanja.. Tako da neces nista dobiti skidanjem venta, a cak rizikujes da grafa crkne, ukoliko je ova opcija iskljucena...
Konkretno, svi ti ventovi za grafe su, cini mi se, petice, tako da nemas bas neki izbor... Ja bih ti preporucio program Speed Fan, preko njega bi trebalo da mozes da menjas broj obrtaja na ventu.
Sto se tice pasivno hladjenih kartica, nemoj ni slucajno da izaberes tu mogucnost, jer 90% ljudi koji ih imaju, budze aktivni kuler, jer su im temperature ekstremno visoke. :ciao:
JCDenton
10.10.2007, 15:46
Hvala na brzom odgovoru! :) Dakle, ne uzimati kojekakve SilenPipe "improvizacije". A jel postoji mogucnost da nekako skinem i ocistim/podmazem/whatever ovaj moj "cirkular" na grafickoj?
WhenDarknessFalls
10.10.2007, 15:52
Da. Skini graficku, i odsrafi srafove koji drze vent. Takodje, on je zicom povezan sa grafickom preko koje dobija napajanje, slobodno izvuci to i natenane podmazi i ocisti.
A ako ti nije glupo mozes da uzmes i neki pasivni hladnjak od cooler mastera. Meni takav pasivnjak hladi 8600GT i odlican je. Ali kosta preko 1.000 dinara.
Ako odlucis da cistis vent, pokusaj da ga rasklopis. Od prostog izduvavanja prasine nema nista. Konsultuj ovo (http://www.sk.co.yu/2005/11/skse01.html) i ovo (http://www.sk.co.yu/2005/08/skse01.html). Imao si ovakvih tema, secam se da sam jos negde ostavljao ove linkove...
JCDenton
10.10.2007, 17:04
Hvala svima na svemu. Sa'cu da ugasim komp i da pokusam sve ovo!:Freddy:
Zar taj Galaxy nema Zalmana na sebi? Bilo bi gre'ota menjati njega.
Ima, i to dobar. :) Podseca na Palitov. ;)
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.