Prikaži potpunu verziju : DX10 Roundup
It’s truth time. Now that the first games using DirectX 10 have appeared, Nvidia and ATI have to face the real world and answer the question – which card offers the most performance under Vista?
http://www.tomshardware.co.uk/DirectX10-Geforce-Radeon,review-29666.html
Predrag Stankovic
9.10.2007, 13:58
Auuu vidi samo Bioshock. hahahaha, 8800GTS 320 ispred 2900XT i kakvi su ovo crashovi za 2600 i 2400, Au kad MR.Garrison vidi ovo Moraće da se napije od muke
http://media.bestofmicro.com/J/E/49946/original/chart_bioshock_test1_1024_trilinear.png
optimus_prime
9.10.2007, 14:00
Ma nemora da znaci, 2900xt nikako nisu kloknuli, kad bi ga kloknuli onda bi bilo jos bolje!
Nije sto je nisu kloknuli nego obratite paznju na benchove iznad 1280x1024 gde je inacee predvidjeno da se ove karte igraju.Inace slazem se da 2900XT izgleda smesno u 1024x768.
optimus_prime
9.10.2007, 14:18
Kolko sam uspeo da vidim na brzinu, 2900xt radi odlicno u tim rezolucijama 1280.1024
Pa to i kazem, 2900XT je za sve preko 1280x1024.Mislim da je sulodo igrati se na 17" sa takvom kartom tako da je taj bench potpuno nepotreban.
A sta znaci ovo Crash? Da je kartica prsla, nije prosla test, ili se kompjuter resetovao?
Mr. Garrison
9.10.2007, 15:49
Au kad MR.Garrison vidi ovo Moraće da se napije od muke
nemoj da me pominjes i gledaj svoja posla.
Ufff. Ovo ne obećava (šta li će biti kad stigne Crysis & CO). DX10 mod troši resurse današnjih kartica kao sitan kusur. :( Ali ako prihvatim da je test potpuno merodavan, mogu da izvedem dva bitna zaključka:
1) HD2900XT izvlači DX10 dosta lošije od GeForce kartica ekvivalentne cene (i generalno nVidia stoji bolje, ali ovo najviše pada u oči).
2) Nema ništa od igranja dolazećih DX10 igara u punom sjaju na 2600, 8600 i slabijim karticama.
Život je surov... :)
A sta znaci ovo Crash? Da je kartica prsla, nije prosla test, ili se kompjuter resetovao?
Lepo piše:
The results for the Radeon HD 2400 and HD 2600 series of cards are missing here, since the game freezes immediately and then proceeds to crash. Our recommendation: Play the game in DX9.
Ljudi shta se cudite? Bioshock DX10 testova ima odavno, znalo se da je nV brza u DX10.
DirectX 10 Gaming Performance Review - High End GPUs (http://www.pcper.com/article.php?aid=461&type=expert)
The State of DirectX 10 - Image Quality & Performance (http://www.hothardware.com/Articles/The%5FState%5Fof%5FDirectX%5F10%5F%5FImage%5FQuali ty%5F%5FPerformance/)
BioShock DirectX 10 vs DirectX 9 Performance and Image Quality (http://www.firingsquad.com/hardware/bioshock_directx10_performance/page5.asp)
http://img230.imageshack.us/img230/2823/stateofdx10bioshock1280ff5.th.png (http://img230.imageshack.us/my.php?image=stateofdx10bioshock1280ff5.png)
http://img230.imageshack.us/img230/5862/1600on7.th.gif (http://img230.imageshack.us/my.php?image=1600on7.gif)
Na prvoj slici 2900XT daje 46fps u 12x10 4xAF, na drugoj 44 fps u 16x12 16xAF, rezultati se uklapajaju u one sa tom's hardware.
Predrag Stankovic
9.10.2007, 16:42
nemoj da me pominjes i gledaj svoja posla.
Sorry Garrison, ja to shvatam kao shalu i zaebanciju, uostalom i ti imash obichaj da se shalish na slichan nachin, ali ako se ljutish sorry again, it won't happen again
@Mods
Sorry for off topic
Hmmm... i dalje nisam ubedjen. Bioshock je DX9 igra koja cak i nece da se pokrene na 2600 u DX10. Lost Planet je port koji nije optimizovan. Ostale igre koje su testirali takodje nisu DX10 naslovi i logicno je da im to nije native nacin rada i samim tim su prespori. Jos uvek se nije pojavila stvarno DX10 igra. Ne kazem da ce kartice srednje klase u tim igrama da zablistaju ali jos uvek ne moze nista da se kaze 100% pouzdano jer jednostavno niko jos nije ni probao.
Dusan Despotovic
9.10.2007, 17:44
Slazem se Genius.Jos je rano reci nesto u vezi bilo cega...Lost Planet je takvo G...O sto se tice optimizacije da je bilo sta suvisno reci o toj igrici i grafici(u vezi poredjenja)....Isto tako i za Bioshock, igrao sam ga i na X850Xt pe i na 2600XT naravno pod XP-om(dosta ce vode proteci Moravom pre nego sto instal Vistu)...Do tada ima da se ispeglaju drajveri od strane Ati-ja (to i vrapci znaju).Gledamo realno koliko ljudi igra pod vistom trenutno?MAli procenat:kreza:ZATO NARODE PRST U NOS :dedica:
To sto se tice kupovine na svake tri godine u potpunosti se slazem... Evo ja sam cekao tri godine i kusur da bih seo i odigrao neke novije igre, tacnije komp nisam jos uzeo, ali kada se pojavio rainbow six vegas, rekao sam da igru necu odigrati dok je ne budem odigrao kako treba... I od vegasa, sve sto se pojavilo do bioshocka... Tuzno ali istinito zivimo u zemlji u kojoj sebi ne mozemo pruziti uzivanje u igrama... A nije mi jasan ovaj deo oko peglanja drajvera :icon_scra Ako je sada nvidia bolja u dx10 testovima, nece sedeti skrstenih ruku dok ati pegla drajvere, vec ce i oni raditi isto, pa ce se tako paralelno povecavati performanse i jednih i drugih karti... [ovo govori ati-fan]
Ne... nVidia drajveri su vec ispeglani do maksimuma :D
Sad im samo ostaje da klokuju shadere...
Dusan Despotovic
9.10.2007, 18:40
Ne... nVidia drajveri su vec ispeglani do maksimuma :D
Sad im samo ostaje da klokuju shadere...
To da ali ati-jevi nisu ispeglani jos:kreza:
http://www.tech-industry.com/singlenews.php?id=2500
To sto se tice kupovine na svake tri godine u potpunosti se slazem... Evo ja sam cekao tri godine i kusur da bih seo i odigrao neke novije igre, tacnije komp nisam jos uzeo, ali kada se pojavio rainbow six vegas, rekao sam da igru necu odigrati dok je ne budem odigrao kako treba... I od vegasa, sve sto se pojavilo do bioshocka... Tuzno ali istinito zivimo u zemlji u kojoj sebi ne mozemo pruziti uzivanje u igrama... A nije mi jasan ovaj deo oko peglanja drajvera :icon_scra Ako je sada nvidia bolja u dx10 testovima, nece sedeti skrstenih ruku dok ati pegla drajvere, vec ce i oni raditi isto, pa ce se tako paralelno povecavati performanse i jednih i drugih karti... [ovo govori ati-fan]
Kako ne moze. Pa ako hocesh onda i mozesh. Kupish sebi fino PS3 ili X360 i uzivaj.
Ovim ne zelim da izazovem nikakvu raspravu tipa PC vs konzole, tako da se i u dalju raspravu (ako je bude) oko tog pitanja necu upushtati.
A sto se tice ovih dx10 kartica i testova mislim da je to samo marketing.
Jest da je ati sporiji od nvidie, al kao sto rekoste dok se drajveri ispeglaju, al se na netu stvarno preteruje oko toga kako je AMD/ATI prso. Pa tek ono preterivanje sa g9x chipovima. To je tek laz. Ne postoji (kolko se ja secam) ni jedna serija koja je u odnosu na prethodnu bila bash revolucija (ne rachunaju se poboljshanja u tehnologiji tipa SM2, SM3, HDR, vec samo performanse), pa sto bi to sad odjednom bio chip g9x. Kao da se ljudima iz nvidije odjednom javio sveti petar i reko im tajnu formulu pravljenja ultra, giga, mega procesora. Sve u svemu ATI i Nvidija su tu negde.
A i ovo je nazovimo samo "test" serija dx10 kartica, pa i netreba od njih da se ochekuje puno
Drajveri se mogu peglati donekle i tako se dobiti ubrzanja, medjutim kada se drajveri "potpuno" optimizuju dalje optimizacije i verzije drajvera nece biti od velike pomoci. Atijevi drajveri su neispeglani, pa zato i postoji mesta za dodatnu optimizaciju, dok su nvidi-ini odlicno optimizovani i ne mogu mnogo dalje. Recimo, kad bi bilo kao sto ti pricas nvidia uopste ne bi izbacivala nove kartice nego bi samo predhodne optimizovala, a mi bi se i dan danas igrali na MX440 sa optimizovanim drajverima.;)
@genius
Samo se ti nadaj :dzavo:
Mr. Garrison
9.10.2007, 20:52
ispravka, ATI drajveri su neispeglani za DX10, dok su za DX9 fantasticni...
yeah, na to sam i mislio
@ZoranM -> Nadacu se... :) ali sam za svaki slucaj uzeo i 8600GT takodje :D i veruj mi nema nikakve razlike izmedju njega i 2600XT...
Ali mislim da ce mali deo ljudi kupovati dx10 graficke karte da bi igrao dx9 igre... Bar ja tako razmisljam :icon_scra Iako ce dx9 ziveti jos dugo, dugo...
yeah, na to sam i mislio
To se ne zna, da li su ispeglani ili ne.;) Mozda je ATI jednostavno sporiju u DX10.;)
A kako to pobogu da fantasticni catalyst drajveri nisu ispeglani?:p
A kako to pobogu da fantasticni catalyst drajveri nisu ispeglani?:p
Ako mislis na onu raspravu, ja nisam rekao da su dobro optimizovani vec da nisu bagoviti.;)
Ako mislis na onu raspravu, ja nisam rekao da su dobro optimizovani vec da nisu bagoviti.;)
Ne mislim na raspravu, ali kako da fantasticni catalysti nisu optimizivani?:opanachke Bagoviti, neoptimizovani, svejedno. To ti je kao da imash BMW M3 koji je, jeli , potpuno ispravan ali ne moze da ide preko 100km/h.:p
A i bogami prodje pola godine od izlaska HD kartica, drajveri navodno nisu optimizovani (ili su HD Radeoni loshi u DX10 :rolleyes:).Po meni to je nedopustivo.
Ne, ne, nije u tome poenta. Poenta je da se DX10 naslovi jos nisu ni pojavili...
Mr. Garrison
9.10.2007, 21:37
@ZoranM -> Nadacu se... :) ali sam za svaki slucaj uzeo i 8600GT takodje :D i veruj mi nema nikakve razlike izmedju njega i 2600XT...
kako u kojoj igri ;) u U3 naslovima 2600XT lagano tuce i 8600GTS, a kamoli 8600GT...
Sve te to jos zeleno (zeleno ko nezrelo) ove sve igre su pocele razvoj verovatno kao DX9 a posle je to radjeno i DX10 tako da jos nema nije jedne "true" DX10 igre ... ja cekam da vidim sta ce Crysis da kaze i mozda Age of Conan koji izgleda ultra mega giga (senke su stvarno nasvirane)... ali realno, kako vidim ovaj moj GTO ima da cuci tu jos jedno dobro vreme nisam ja neki pacenik da mora bas sve na high do daske i onako ima 19" wide tako da... do sledeceg GTO ili neke dobre kupovine. Neka oni peglagu i drivere i DX10 na bilo kojim igrama.
Mozes ti is sad da dignes klok Shadera sa novim RivaTuner 2.05 mada nigde nisam jos citao kolko se dobija na performansama.
Dusan Despotovic
9.10.2007, 22:02
Narode koliko znam uvek je Ati sa bilo kojom serijom(npr. X) u pocetku bio iza nVidie upravo zbog drajvera. Ali posle nekog vremena uvek se ta razlika smanjivala. Kako su izlazili drajveri od strane atija..Ne treba verovati toliko grafikonima...STATISTIKA NASA DIKA, SVE STO HOCES TO NASLIKAS...
Ne, ne, nije u tome poenta. Poenta je da se DX10 naslovi jos nisu ni pojavili...
Bilo kako bilo, ovi naslovi rade u DX10 modu (budzenom dodushe), i ATI se tu nikako ne snalazi.
kako u kojoj igri ;) u U3 naslovima 2600XT lagano tuce i 8600GTS, a kamoli 8600GT...
Da, ali u DX10 modu ga GT(S) prebija na mrtvo.;)
Mr. Garrison
9.10.2007, 23:42
DX10 ne potpuno irelevantan danas...
DX10 ne potpuno irelevantan danas...
Naprotiv, U3 engine je najavljen kao DX10 mashina, dodushe to ce se desiti malo kasnije (za koji mesec).;)
Ko ti garantuje da pocetkom 2008 igre radjene u U3 mashini nece koristiti DX10 varijantu?
Mr. Garrison
9.10.2007, 23:57
a ko tebi garantuje da sutra nece biti smak sveta?
Moje poenta je da je U3 zamishljen kao DX10 mashina, a s obzirom da vec sada Bioshock ima DX10 mod ne vidim zashto u narednih godinu dana ne bi bilo igara sa U3 DX10 mashinom.;)
Mr. Garrison
10.10.2007, 0:20
a ti mislis da ATI do tada nece napisati dobar drajver? vec vidim temu na benchu gde pise da 7.10 donosi ogromne boost-ove u DX10 modovima igara...
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=143555
a ti mislis da ATI do tada nece napisati dobar drajver? vec vidim temu na benchu gde pise da 7.10 donosi ogromne boost-ove u DX10 modovima igara...
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=143555
Ko kaze da je ovaj losh?:)
Koje boostove? Evo ove:
Battlefield 2142 Crossfire™ performance
Call of Duty 2 performance improves up to 6.7% (veliki boost zaista :p)
Call of Juarez DirectX® 10 Crossfire performance improves up to 42%
Company of Heroes DirectX 10 Crossfire
Enemy Territory: Quake Wars (nije DX10 igra ;))
FEAR Crossfire performance (nije DX10 a i CF je u pitanju)
Supreme Commander Crossfire performance
Znaci sve CF performance impovement (jer CF u tim igrama skoro da nije ni radio), ili igre koje nisu DX10.;) Nigde pomena single card u DX10.;)
Mr. Garrison
10.10.2007, 1:06
nista ti ne brini...
Cekajte malo... sad Garson kaze da 8600 prebija na mrtvo 2600 u DX10 modu. Pa to bas i nije istina. Lost Planet recimo radi isto na obe kartice. Probao sam i jednostavno tako je. U svim naslovima su izjednaceni, sta god da sam probao.
A sto se tice U3 on uopste nije DX10 masina. Moguce je da je doslo do nekih promena u toku razvoja pa ce raditi i kao DX10 ali ako uzimamo Bioshock kao primer, to je cist DX9. Koji cak ni ne moze da se startuje pod Vistom u DX10 modu na 2600XT.
nVidia jeste brza i to je ocigledno. Ali daleko od toga da prebija na mrtvo. Osim toga, vecina maticnih ploca u narednom periodu koje ce se kupovati bice p35 cipset koji podrzava samo Crossfire. Tako da moze lako da se desi da ljudi kupe Ati pre nego nVidiu jer mogu kasnije da dodaju jos jednu karticu po nizoj ceni i bustuju performanse. Ne kazem da je to pametno ali moze da se desi.
I jos jednom ponavljam, ne vredi da bacamo zrna dok ne izadje neka DX10 igra i onda lepo vidimo sta je i kako je.
Ma lagano ljudi sta vam je cemu tolika polemika oko dx10 tek ce mo videti ko zna sta sve moze da nas <<iznenadi>> pa koliko puta se tako nesto desilo:(
Tek ce se videti kad igra bude pisana samo za dx10 a dx9 cisto da je neko pokrene na dx9 karticama (nadam se optimizovano) lagano:a_whistli
Dusan Despotovic
10.10.2007, 15:29
Citiram
Izgleda da AMD(ATi) polako, ali sigurno steže obruč oko Nvidije. Naime, u pripremi su novi Catalyst 7.10 drajveri, koji u određenim igrama dižu performanse svojih grafičkih procesora čak i do 40% u single modu, dok ukoliko koristite crossfire, ta se cifra udvostručava! Ovo zaista zvuči neverovatno i pomalo prambciozno od strane AMD(ATi). Trenutno je poznato da će se novi drajveri pojaviti za Vistu, dok su korisnici XP-a još uvek pod znakom pitanja. Evo kartica i igara koji će najviše profitirati od ovih novih "monster" drajvera.
- Battlefield 2142 Crossfire performance improves 5-23% on the ATI Radeon HD 2600, ATI Radeon HD 2400 and ATI Radeon X1300/X1550 series
- Call of Duty 2 performance improves up to 6.7% on both single card and Crossfire ATI Radeon HD 2600 and ATI Radeon HD 2400 configurations
- Call of Juarez DirectX 10 Crossfire performance improves up to 42% and single card performance improves up to 34% on all ATI Radeon HD 2000 series products.
- Company of Heroes DirectX 10 Crossfire performance improves up to 80% on all ATI Radeon HD 2000 series products and single card performance improves as much as 31% on - ATI Radeon HD 2900 and ATI Radeon HD 2600 products
- Enemy Territory: Quake Wars Crossfire performance improves as much as 23% on ATI Radeon 1000 series products and single card performance improves as much as 23% on both ATI Radeon HD 2000 and ATI Radeon 1000 series products
- FEAR Crossfire performance improves as much as 16% on the ATI Radeon X1950 XTX, ATI Radeon X1650 XT, ATI Radeon HD 2400 series and ATI Radeon X1300/X1550 series
- Supreme Commander Crossfire performance improves up to 30% on all ATI Radeon HD 2000 and ATI Radeon 1000 series products. The ATI Radeon X1650 and ATI Radeon X1300/X1550 series products see even greater improvements of 82% or more.
http://www.amdzone.com/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=8531
http://www.pcigre.com/content/view/11272/2/
Pa sad bash ne treba toliko preterivati kako su kanadjani dobri programeri. Prvo su usr*li motku pa sad to ispravljaju. A na to se svi loze kako AMD pravi drajvere koji dosta poboljshavaju performanse, i kako nvidia nikad nece imati tako dobro ispolirane drajvere kakve ce ati napraviti za pola godine.
To je stvarno glupavo, ali treba svakako pohvaliti znachajnije podizanje performansi. I sad umesto da se govori o kiksu amd-a i njegovih drajvera, ne , sve se pricha o tome kako ce se optimizovati drajveri do te mere da ce kartice biti brze od Nvidijinih. Mada je ovo i AMD-u mozda i bila namera (marketiinnggg braaattee).
Na kraju krajeva kad bi samo imali iskoriscenost kao kod nvidie AMD bi ih garant ofleko.
mad_skillz
10.10.2007, 17:03
znaci ipak ce biti DX10 igranja na 8800...pa fino..:D
Cekajte malo... sad Garson kaze da 8600 prebija na mrtvo 2600 u DX10 modu. Pa to bas i nije istina. Lost Planet recimo radi isto na obe kartice. Probao sam i jednostavno tako je. U svim naslovima su izjednaceni, sta god da sam probao.
A sto se tice U3 on uopste nije DX10 masina. Moguce je da je doslo do nekih promena u toku razvoja pa ce raditi i kao DX10 ali ako uzimamo Bioshock kao primer, to je cist DX9. Koji cak ni ne moze da se startuje pod Vistom u DX10 modu na 2600XT.
nVidia jeste brza i to je ocigledno. Ali daleko od toga da prebija na mrtvo. Osim toga, vecina maticnih ploca u narednom periodu koje ce se kupovati bice p35 cipset koji podrzava samo Crossfire. Tako da moze lako da se desi da ljudi kupe Ati pre nego nVidiu jer mogu kasnije da dodaju jos jednu karticu po nizoj ceni i bustuju performanse. Ne kazem da je to pametno ali moze da se desi.
I jos jednom ponavljam, ne vredi da bacamo zrna dok ne izadje neka DX10 igra i onda lepo vidimo sta je i kako je.
Nisam pominjao konkretno 8600 i 2600 ali ajde, 8600 je brzi od 2600 u DX10 Lost Planet nekih 15-ak %, obe karte imaju vrlo nizak frejmrejt ali razlika je opet tu.
U3 je josh ranije najavljen kao DX10 engine, Bioshock koristi modifikovanu verziju koja ima i podrshku za DX10 (budzenu dodushe), Vegas npr. je imao samo DX9 mod.Poenta je da se U3 engine stalno razvija, i da ce biti i DX10 verzije uskoro.
Nemoj se zadrzavati samo na 8600 i 2600, pogledaj moj post za prethodne strane i ova dva (1 (http://www.pcper.com/article.php?aid=461&type=expert) i 2 (http://www.hothardware.com/Articles/The%5FState%5Fof%5FDirectX%5F10%5F%5FImage%5FQuali ty%5F%5FPerformance/)) testa, uporedi 8800 i 2900 u DX10 i bice ti jasno o cemu pricam.
Mr. Garrison
10.10.2007, 19:07
sa ovim 7.10 ce biti se ispravljeno i sta sad? a sta cemo sto ATI samara u DX9, koji je danas mnogo vazniji i zastupljeniji?
sa ovim 7.10 ce biti se ispravljeno i sta sad? a sta cemo sto ATI samara u DX9, koji je danas mnogo vazniji i zastupljeniji?
Da li ce biti videcemo, a koga to ATI shamara u DX9? 8800GTXa?
Mr. Garrison
10.10.2007, 19:27
u nekim igrama: i njega ;)
inace samara karte u cenovnom rangu...
u nekim igrama: i njega ;)
inace samara karte u cenovnom rangu...
U kojim? U XBox portovima?:p
Kad se popale AA i AF GTS 640 ga shamara, a da ne govorim o DX10, tu je razlika ogromna.;)
Ma znam da je nVidia brza ali ne mogu da pricam za high klasu jer nisam mogao da ih probam. Ali ovo sam probao i u srednjoj klasi trenutno nema razlike koje je vidljiva okom. U Lost Planet nije 15% razlika, daju isti FPS... MOHA isto tako, nema razlike. Sta god sam probao (Crysis beta na primer) nema nikakve razlike.
Odnosno, prema testu nesto je nVidija brza ali u praksi beznacajno.
U Lost Planet nije 15% razlika, daju isti FPS...
Ne daju isti FPS, a razlika jeste 15-ak %.Dodushe tih 15% je 1-1.5 frejm.:D
http://img3.freeimagehosting.net/uploads/th.16d3388da4.png (http://img3.freeimagehosting.net/image.php?16d3388da4.png)http://img3.freeimagehosting.net/uploads/th.6cd6d79b5d.png (http://img3.freeimagehosting.net/image.php?6cd6d79b5d.png)
mad_skillz
10.10.2007, 21:27
33fps za 640Mb u 16x12? znaci ja mogu da ocekuje barem 25,27 u 16x10..
Evo i catalysta 7.10.
Ukratko performanse u single rezimu su gotovo iste, u Bioshocku i World of Conflict se moze primetiti poboljashanje, a u nekim igrama cak i blagi pad performansi.
U CF rezimu drajveri donose poboljshanje u igrama koje nisu ni prepoznavale CF pa su stoga radile ili isto ili sporije sa dve karte.
Update: DX10 Gaming Performance Review - Catalyst 7.10 (http://pcper.com/article.php?type=expert&aid=463)
E sad sam definitivno odustao od ubudzivanja jos jedne 2600XT u CF jer se ne isplati da puknem jos 130 evra zbog 5-10 FPS vise. Pravo razocarenje :)
Ali ako 2950pro ne bude bio preskup, mozda uzmem dva komada kada ponovo budem isao preko bare :kreza: pa resim problem.
Dusan Despotovic
12.10.2007, 15:24
http://benchmark.co.yu/modules.php?name=BenchmarkNews&file=article&sid=14065
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.