PDA

Prikaži potpunu verziju : adsl i bezicni lan

Pastirko
7.10.2007, 21:24
Zelim da se umrezim sa drugarom koji je orptilike od 1 do 1.5 km vazdusnom linijom od mene. Ja sam na adslu kod telekoma i hocu da podelim konekciju wirelesom sa drugarom. Sad me zanima sta mi sve treba i koliko to kosta,sto manje to bolje[ pare su problem]. Posedujemo opticku vidljivost. Malo sam umoran tako da sam samo nabacao reci ali nadam se da ce neko razumeti sta sam hteo reci:)

genius
7.10.2007, 21:32
Ja to radim isto ali kod mene u zgradi sa wireless routerom ali tada je domet jako mali. Nekih 15-20 metara maksimum. Sto znaci da vam treba malo ozbiljnija oprema u vidu antena a to sigurno nije jeftina varijanta.

Verovatno neko sa vise iskustva ce da ti kaze vise o tome ali sam samo hteo da ti napomenem da ne razmisljas o klasicnoj wireless router varijanti. Doduse.... cini mi se da mi je jedan drugar koji ima prodavnicu za PC opremu nudio pojacanu antenu za wireless router koja moze da siba jako daleko. Mozda bi mogla da prebaci i tih kilometar - dva. Ako ga vidim sutra cu da ga pitam da li je ima i koliko otprilike kosta jedna takva. Ali to mi sve deluje kao jalov posao.

Bryan Fury
7.10.2007, 22:00
Trebale bi vam grid antene (i tebi i njemu po jedna) 24dB, cena je ako se dobro sećam (mada ne garantujem) oko 50€ osim ako nisu home-made. Njemu jedna wireless kartica+kabl, oko 30~35€ i to pod uslovom da kabl nije duži od 10m od antene do njegovog računara, ako je duži onda će mu trebati AP (oko 50€). Isto važi i za tebe (kartica+kabl ili AP+kabl), s tim što ako hoćeš da deliš konekciju bez obzira da li ti je računar upaljen ili ugašen, moraš uzeti AP.
Otprilike oko 100€ po glavi ako hoćete da to bude kvalitetno urađeno, možda oko pola te sume (po glavi) ako ćete "budžiti". :p

korisnik
7.10.2007, 22:04
Prijatelj koristi neke usmerene antene na 2.5 km. Bryan je dobro ocenio trosak. Ako treba mogu se pozanimati tocno koju opremu koristi.

OFPNogix
7.10.2007, 22:06
Pa uvek postoji i mogucnost samogradnje antena za koju bi morao nabaviti sam materijale i alate potrebne za izradu ali sve ukupno bi ti ispalo jeftinije od kupovine firimirane antetne.
Na internetu postoji dosta tutoriala za samogradnju
Odlican sajt radio amatera na kojima mozes naci dosta korisnih tutoriala za sve vrste antena : http://www.yu1aw.ba-karlsruhe.de/ANT.htm
Mozes pogledati biquad antenu ili 3d korner koje ja mislim mogu da prevale 1,5 - 2 km ako se lepo naprave.

Bryan Fury
7.10.2007, 22:21
Slažem se, ali da bi to sam napravio i da radi kako treba, moraš jako dobro znati šta i kako radiš. :)

Pastirko
8.10.2007, 14:29
Plan je da kosta sto jeftinije tako da mi je 100e mnogo ali sad 50e bi moglo, samo pitanje je koliko tesko je napraviti sve to... Mada drugar sada treba da se preseli tako da postoji verovatnoca da ce razdaljina biti bliza, ali ne znam za opticku vidljivost posto moja zgrada je 60% okruzena visim zgradama:( Drugar trenutno traziu stan a posto se cesto seljaka mislili smo da je ovo bez zice najbolje resenje,ali sad sumnjam posto koliko shvatam moze da bude i skupo a moze i da ne radi kako treba. I samo me zanima jos koliki bi bio packet losse na ovoj razdaljini od oko 1000 metara. [ drugar kaze da nema 800m ali ja mislim da ima i vise ali aj da kazemo neka bude da je 1km razdaljina]

Bryan Fury
8.10.2007, 14:33
Ako je urađeno sve kako treba, nema gubitka paketa. Ako nije, biće gubitka sigurno, ali to je napamet nemoguće izračunati. Otprilike kao da ti treba izračunati potrošnju goriva na 100km, ali ne znaš tačno za koji auto. ;)

Beagle
9.10.2007, 10:49
Znam da je malo nevezano za ovu temu, ali moram da pitam: Koliko se odprilike ceka na ADSL? Ja ga narucio, odgovorili su mi da imam tehnicke mogucnosti i da je zahtev prosledjen telekomu. To je bilo pre pet dana i postajem malo nestrpljiv :D

Sasa90
9.10.2007, 11:50
Trebas da cekas oko jedne do 2 nedelje. Sve zavisi koliko ih mucis. Ako si dosadan dobices brze. Veruj mi isprobano.:kreza:

mickey
19.10.2007, 16:38
@ beagle
Narucio sam u novom stanu ADSL (zvao sam 9813 i podneo zahtev) kod Telekoma 1. oktobra i zvali su nas 16. oktobra da kazu da je sve spremno, otisli smo istog dana, potpisali i uzeli modem, i naravno, namestili.