PDA

Prikaži potpunu verziju : Sampling rate za audio

ilidan
4.10.2007, 23:53
Imam jedno pitanje u vezi sampling rate-a. Naime, hocu da kompresujem neke pesme da bi ih prebacio u telefon i tako slusao (kad putujem).Dok ne nabavim dodatnu memoriju, moram da ih smanjuem sto je moguce vise. Za sada je to 44100hz, 64kbs, HE-AAC. Ako smanjim bitrate na 48kbs ili 32kbs, da li mogu koliko-toliko da odrzim kvalitet ako smanjim sample rate na 32000hz ili 22050hz (po analogiji na video kompresiju - ako smanjite bitrate, smanjite i rezoluciju videa, slika je mutnija ali nema kockice)? Ima li ovo neke logike?

Shang Tsung
5.10.2007, 15:58
Imam jedno pitanje u vezi sampling rate-a. Naime, hocu da kompresujem neke pesme da bi ih prebacio u telefon i tako slusao (kad putujem).Dok ne nabavim dodatnu memoriju, moram da ih smanjuem sto je moguce vise. Za sada je to 44100hz, 64kbs, HE-AAC. Ako smanjim bitrate na 48kbs ili 32kbs, da li mogu koliko-toliko da odrzim kvalitet ako smanjim sample rate na 32000hz ili 22050hz (po analogiji na video kompresiju - ako smanjite bitrate, smanjite i rezoluciju videa, slika je mutnija ali nema kockice)? Ima li ovo neke logike?

Sto se tice kompresije zvuka, pogledaj u specifikacijama telefona koliko polifonih kanala daje tvoj fon, pa kompresuj na toliko kb-a.
Video:
ako smanjis bit-rate, ne mora nuzno da se smanji i rezloucija videa (vec kvalitet). Rezolucija se posebno podesava. Najbolje bi bilo da je smanjis (rezoluciju) na velicinu ekrana fona. Ako ti je i tada fajl previse velik, mani se videa.

ilidan
5.10.2007, 16:21
Telefon je SE K750i. Podrzava 64 kanala. Podrzava i mp3 i aac. To je nebitno.
Sto se tice analogije sa video kompresijom, ne treba mi za telefon. Mislio sam, kada se bitrate za video drasticno smanji, npr. sa 1000kbs na 650kbs, potrebno je i smanjiti rezoluciju da bi se zadrzao faktor kvaliteta (bits/pixels). Naravno, kada se video sa manjom rezolucijom razvuce na ceo ekran, slika je malo mutnija u odnosu na vecu rezoluciju.
Kada je u pitanju audio kompresija, subjektivni utisak je, na kraju, najvazniji. Ali, ipak me zanima da li postoji veza izmedu sample rate-a i bitrate-a, kao sto kod video kompresije postoji veza izmedju rezolucije (broja piksela) i bitrate-a.

Bryan Fury
5.10.2007, 19:20
Ja ne bih smanjivao ispod te granice koju si naveo (44/64). Onako laički, ako bi to sa smanjivanjem bilo tačno, ispalo bi da možeš da imaš dobar kvalitet sa 8-bitnim bitrate-om, samo ako ako dovoljno smanjiš sample rate, što u praksi verovatno baš ne bi bilo tačno. :D Mada kao što si rekao, subjektivni utisak je najbitniji, tako da najbolje da napraviš par primera iste pesme sa različitim podešavanjem i vidiš koji ti je donji nivo prihvatljiv. :)

ilidan
5.10.2007, 21:32
Ja ne bih smanjivao ispod te granice koju si naveo (44/64). Onako laički, ako bi to sa smanjivanjem bilo tačno, ispalo bi da možeš da imaš dobar kvalitet sa 8-bitnim bitrate-om, samo ako ako dovoljno smanjiš sample rate, što u praksi verovatno baš ne bi bilo tačno. :D Mada kao što si rekao, subjektivni utisak je najbitniji, tako da najbolje da napraviš par primera iste pesme sa različitim podešavanjem i vidiš koji ti je donji nivo prihvatljiv. :)

Laicki, prag cujnosti je 20-20000hz. Semplovanje manje od 22050hz verovatno ne bi moglo da pravilno reprezentuje visoke tonove.
Ovo pitam iz razloga sto moj drug kaze da program Disk2phone, koji dolazi sa SE PC Suite, konvertuje pesme u 32kbs i 64kbs, ali ih downsample-uje na 22050hz. Zato rekoh da se malo raspitam okolo.
Kao sto se slozismo, subjektivni utisak je, na kraju, najvazniji. Eksperimentsanje je resenje, ali volim da znam sa cime eksperimentisem. A i lakse je kad poznajem osnove materije, da ne bauljam u mraku, pa sta napipam...

Spawn BG
5.10.2007, 21:33
Koliko je meni poznato, ako možeš da slušaš radio, mogao bi da slušaš i 32kbs mp3 :confused:

ilidan
5.10.2007, 21:47
Koliko je meni poznato, ako možeš da slušaš radio, mogao bi da slušaš i 32kbs mp3 :confused:

Ko kaze da slusam radio...
Salim se, donekle. Radio retko slusam, ali zato pesme, pre rekompresije za telefon propustim kroz Winamp i DFX da malo obogatim zvuk. Ovako definitivno bolje zvuci od radia. Znam, mnogo komplikujem tako prostu stvar.