PDA

Prikaži potpunu verziju : Komutirana veza

nighthawk
2.10.2007, 22:04
Ajde da mi neko prevede ovo na Engleski, ili bar objasni o cemu se radi.

Spremam 70-291 iz knjige prevedene na srpski, ovo "komutirana veza" se pojavljuje na mnogo mesta, a ne mogu sa sigurnoscu da provalim sta je.

glitch
2.10.2007, 22:35
Komutacija bi bila prespajanje kanala u jednom cvoru. Jel to nesto iz telekomunikacija?

zWest
2.10.2007, 23:22
Mislim da cu sad da lupnem ali cini mi se da je komutirana veza, veza vise racunara, preko cvorova (kao matrica)....

Bryan Fury
2.10.2007, 23:53
Hajde prepiši ceo pasus (ili deo bar) ako te ne mrzi, odnosno tri-četiri reda oko tog pojma, pošto ko zna ko je to i kako preveo. :) Uzgred, ja sam prošli vikend prošao 291, pa ako ti treba neka pomoć pitaj. :)

nighthawk
3.10.2007, 15:25
Najcesce se pominje u vezi sa udaljenim pristupom. Recimo "udaljeni pristup obicno se vrsi ili preko komutirane veze ili preko VPN veze", sudeci po slici ispod ovog teksta udaljeni klijent koristi telefonsku vezu da bi kontaktirao server. Na jos nekoliko mesta gde se pominje izgleda da se radi o dial up vezi. Knjiga je Mrezne infrastrukture windows servera J.C. Mackin i Ian McLean u izdanju CET-a.

@Bryan

Polazuci 270 video sam da su gotovo sva pitanja bila kao ona u testkingu, da li je to slucaj i sa 291, i koliko je tebi testking pomogao (mislim za vezbanje, a ne za bubanje pitanja napamet).

Bryan Fury
4.10.2007, 0:01
Rekao bih da si u pravu, i ovde (http://www.kombib.co.yu/vest.php?o=24&s=117) kažu to isto:
ovi kanali pružaju mnogo veću brzinu od komutiranog (dial-up) pristupa Internetu preko telefonskih žica.

Što se tiče testking-a, da i za 291 su na ispitu ista pitanja, doduše nisu sve verzije TK više aktuelne za ispit. Od pomoći je recimo da vidiš da li si dovoljno spreman da izađeš na ispit, da ne bacaš pare džabe ako nisi. :) Takođe i skoro za svako pitanje postoji objašnjenje tačnog (i pogrešnih) odgovora, tako da ako čitaš i pitanje i objašnjenja može i da posluži kao neka vrsta skripte, odnosno udžbenika.

glitch
4.10.2007, 1:04
U ovom slucaju, ta "komutirana veza" verovatno predstavlja vezu koja se ostvaruje nekakvim multipleksiranjem a to bi ovde bila dial-up veza... Inace, komutirana komunikaciona mreza bi ostvarivala rutiranje podataka njihovim usmeravanjem (tj. komutiranjem) kroz nodove mreznog medijuma. Tu sad postoji vise tehnika za prenos ali kod LAN-a, to nikako ne moze biti sporo. Cak sta vise, ATM sistemi su mreze sa komutacijom celija (a brzine su reda Gb/s).

VojaM
4.10.2007, 1:30
"Komutirana veza" mogao bi da bude loš prevod onoga što znači "Komutirana telefonska linija", a to je jasno šta je.

korisnik
4.10.2007, 7:43
Koliko se ja secam na ispitima je to znacilo da se kacis na net pri lokalnoj telekomunikacijskoj firmi, znaci ISP. Glavna fora je bila da pravis razliku oko toga da je jeftinije za nmanje potrebe praviti VPN preko lokalnog ISP nego uzimati u najam liniju do HQ.

Moj savet je da se ne spremas na te ispite iz knjiga na srpskom jeziku.