PDA

Prikaži potpunu verziju : Штампач + скенер или уређај са више функци


Akumu
21.9.2007, 10:35
Треба ми помоћ око избора, занима ме да ли неко има искуства са мулти - функционалним уређајима, односно вреде ли ти штампач - скенер - копир - факс уређаји, или је боље одвојено купити штампач и скенер.

stribog
21.9.2007, 11:21
Odma da ti kazem iz svog iskustva: kupi multifunkcionalni uredjaj.Ako koristis skener za neke prosecne stvari, skeniranje fotografija, poneku knjigu, ili kopiras neki dokument za stampu, stampas malu kolicinu necega mesecno, nema razloga da dajes pare za skener i stampac odvojeno.Ako ti treba profesionalni skener, to je nesto drugo, i kosta mnogo vise.Licno imam iskustva sa dva uredjaja: HP PSC 1315, koji mi je bio prvi multifu, i Epson Stylus DX 5050 koji imam sad.Sto se tice HP-a, jedino sto mi je smetalo jeste softver koji ide uz njega, nakrcan beskorisnim dodacima, tako da sam skenirao direktno iz Photoshopa; kvalitete skena je prilicno dobar sto se tice onoga sto sam skenirao, a to su uglavnom crtezi radjeni olovkom, a osrednji kad skenira tekst koji sam sejvovao kao jpeg.Epson je mnogo brzi, a skenovi su kvalitetniji, tako da ti preporucujem Epsona, koji kosta oko 100-11o evra, zavisi od firme.

ZoranM
21.9.2007, 21:06
Naravno da ce kvalitet pojedinacnih uredjaja biti bolji, ali razlika nije toliko velika posebno kod kvalitetnijih aio uredjaja.
Ja sam nekad imao Lexmark aio uredjaj, ne secam se tacno oznake ali nije ni bitno, jer je indetican kao ovi jefniji koji se i sada prodaju. Kvalitet skeniranja je prilicno slab, a kvalitet stampe je uzasan. Ni dugo podesavanje kertridza posle stampanja test strana nije pomoglo jer se na tamnim nijansama redovno javljaju poprecne crte. Kvalitet stampe posle dopunjavanja kertridza naglo opada i kertridzi se brzo oslabe i onda ti ne preostaje nista drugo nego da ih bacis, dok su novi skupi maltene kao sam stampac. Takodje, ostrina slike je uzas tako da ti toplo preporucijem da izegavas lexmark aio uredjaje.
Drugi uredjaj je bio hp aio iz photosmart serije, model c3180. Potpuno drugaciji utisak... Kvalitet skeniranih stranica je odlican, povecavanjem rezolucije skena dobijas ultra-realisticne slike, gde mozes prakticno da vidis i ono sto ne mozes golim okom. Stampac sam podesava kertrize, prilicno brzo stampa, a kvalitet stampe u odnosu na lexmark je kao nebo i zemlja. Posle dopunjavanja kertriza nisam primetio nikakav pad u kvalitetu ostampanih strana, a i novi kertridzi su mu jeftiji, veceg kapaciteta i samim tim pristupacniji od lexmarkovih. Takodje moze da cita i memorijske kartice i moze da stampa i kopira bez povezivanja i paljenja kompa.
Da sumiram: Da li vredi uzimati aio uredjaje? Vredi, ali samo one kvalitetnije tipa hp,canon,epson...

Simke
22.9.2007, 8:39
Треба ми помоћ око избора, занима ме да ли неко има искуства са мулти - функционалним уређајима, односно вреде ли ти штампач - скенер - копир - факс уређаји, или је боље одвојено купити штампач и скенер.

Nisi naveo osnovno a to je za kakvu namenu ti treba takav uredjaj.

Bitno je šta ti želiš da radiš, da li ti je potrebna veća količina precizne štampe uz što nižu cenu, da li želiš da skeniraš dokumente, knjige i sl. da li misliš uopšte da šalješ faks poruke ili si to naveo samo onako.

Navešću ti par mojih mišljenja na osnovu ličnog iskustva i iz kontakata sa kompetentim osobama.

• Multifunkcionalni Lexmark, pljuckavac.
Za taj uredjaj da se sretnemo lično i da treba da dam mišljenje bih rekao da je obično djubre koje treba izbegavati i koje zajеbava kada god stigne.
Ovako ću reći kako ne zadovoljava nikakve kriterijume ako želite ozbiljno da radite. Izbegavati po svaku cenu!

• Multifunkcionalni HP, pljuckavac.
Korektan uredjaj za koji do sada nisam čuo ozbiljnijih zamerki, da kupujem za sebe i za kućnu upotrebu razmišljao bih o njemu.

• Multifunkcionalni HP, laser.
O ovim uredjajima imam samo pohvale, pokazali su se kao veoma izdržljive i korisne naprave koje bez pogovora izvršavaju sve zadatke.
Nekoliko komada imam u firmi, na njima se jako puno štampa, skenira, šalje i prima faks poruka i do danas nisam imao nikakvih problema.

Nisam obraćao preteranu pažnju na kvalitet skeniranog materijala jer su u pitanju dokumenti ali sam zapazio da je kopija ravna originalu koji je odštampan na nekom drugom laseru. Mislim da je kvalitet dobar ali mogu proveriti pomoću neke šareene sličice ili već.

Mana im je (uredjajima o kojima pričam)
http://h10010.www1.hp.com/wwpc/images/emea/q6504a_190x170.jpg
HP LaserJet 3050 (http://h10010.www1.hp.com/wwpc/uk/en/sm/WF06a/5043-5527-5531-5531-1794113-12245324.html)

pojedinačno skeniranje i veća početna cena koja je od 290 do 310 evrića.
Uz model sa slike ne dolazi telefonska slušalica u pakovanju iako mislim da može da se uključi, takodje postoje i verzije sa ravnim skenerima koje su nešto skuplje.


PS.
Moram da naglasim da sam pristalica pojedinačnih uredjaja i u mojoj radnoj prostoriji na poslu sam se tako i organizovao.

Akumu
22.9.2007, 9:59
Мени није неопходно нешто тако озбиљно, уређај би служио за штампање семинарских радова, копирање по неколико страница књига, понекад скенирање неког документа и слање факс порука.
Нисам ни мислио на Лексмарк, већ на нешто озбиљније попут Епсона или ХП - а.