Prikaži potpunu verziju : DX10... da li je prerano?
Da li vrijedi uzimati neku not_8800_or_similar :D class DX10 graficku tipa 8600GT ili neke iz te serije ili mozda 2600XT, ili ipak i dalje ostati na nekim DX9 karticama, sa boljim performansama tipa X1950Pro? :)
Na sta biste se vi odlucili ako ste negejmer? A u obrnutom slucaju, ako jeste?
Znam da je o ovome vec diskutovano, ali ne bi bilo lose da imamo jednu temu da sumiramo misljenja, konkretno o tome vezanom za DX10 i da li ce DX9 uskoro "izaci iz mode"...
Ako vec ima tema, molim vas da me uputite i u tom slucaju, izvinjavam se na dupliranju. :)
Ako nisi gejmer, onda je sve jedno, uzmi neku integrisanu grafiku. Ako jesi, sve zavisi od budžeta. 2600XT i 8600GT su bile loše kupovine sa početnim cenama od oko 150e. Sada su pod pritiskom tržišnih zakona sišle na oko 100e i dobra su kupovina. X1950PRO i 7900GS su oko 130e, taman onoliko koliko su brže.
Po meni, od DX10 kartica vredi uzeti samo neku od te dve (eventualno neki 2600PRO DDR3) ili 8800GTS, ko ima para za tako nešto. 8600GTS ostaje preskup.
X1950pro i 7900gs u toj kategoriji su najbolji izbor, malo bolje 8600gt karte su cenovno u rangu sa njima ali ne i po prfomansama. Ako hoces da ulozis vise kesa onda su 8800gts odlican izbor.
Realno, DX10 igre ces moci da igras na vecim podesavanjima samo uz 8880 kartice (i recimo 8600GTS) kako su autori zamislili. Znaci, logicnije je sad da uzmes x1950Pro i furas jos dugo kako prilici, a kad skupis dodatne pare (x1950Pro je vrlo jeftin u zadnje vrijeme) lagano predjes na 8800GTS i igras Crysis, Bioshock, Spore i ostalo kao covjek. I plus si se obezbjedio na duze vrijeme, jer je ova kartica (i njen jaci brat 8800GTX) stvarno ispred svog vremena.
Evo, sad bas gledam, 8600GTS i nije puno skuplja, pa bih mozda isao i na nju.
Sad jos jedno pitanje: koji proizvodjac? XFX, Point of View ili Gainward? Da li vrijedi dati 20E vise za PoV/Gainward, naspram XFX?
Evo, sad bas gledam, 8600GTS i nije puno skuplja, pa bih mozda isao i na nju.
Sad jos jedno pitanje: koji proizvodjac? XFX, Point of View ili Gainward? Da li vrijedi dati 20E vise za PoV/Gainward, naspram XFX?
Ja mislim da ne vredi , samo vodi racuna kakav je hladnjak na grafickoj zanci nadji neke slike na netu i uporedi (tj. proceni) ili neki test , ja bi uzeo XFX bez razmisljanja dobra je to firma (posebno poznata po grafickim karticama) ali obrati paznju na jos jednu stvar na brzinu GPU (jezgra, ali mislim da je to isto na svakoj) ali i memorije (Nisam gledao nikakve testove detaljo pa neznam dali su karte razlicite po Mhz ili iste pa proveri)
Sol-Badguy
15.9.2007, 10:48
DX10 nije nizašta trenutno, ni sa jednom karticom. I ajde, može se reći 8800 je "ispred svog vremena", ali je i nVidia neverovatno glupa, mangupiraju se, izbacuju kartice sa mega-giga-i šta sve ne sloganima, koje će sa dolaskom nove serije pasti u zaborav. DX10 je trenutno čisti shit i "babska priča"
U principu sa dobrim hladjenjem svaka kartica serija 8 moze i lepo da se klokuje...
mad_skillz
15.9.2007, 15:18
DX10 nije nizašta trenutno, ni sa jednom karticom. I ajde, može se reći 8800 je "ispred svog vremena", ali je i nVidia neverovatno glupa, mangupiraju se, izbacuju kartice sa mega-giga-i šta sve ne sloganima, koje će sa dolaskom nove serije pasti u zaborav. DX10 je trenutno čisti shit i "babska priča"
svaka serija padne u zaborav dolaskom nove, to je normalan tok stvari..kao shto je normalan tok stvari da su oni prodali u ovoj godini 400.000 8800GTX kartica samo u evropi...pa se onda srachunaj koliko su novca uzeli od sharene laze kako ti tvrdish..nV ne da nije neverovatno glupa nego je dapace jako, jako pametna..
Ja sam se "odrekao" XP-a, jer mi sa mojom Asus EAH 2600 XT sve bolje ide na 64bit Vista.To je MOJE iskustvo.
A ovo je tudje,na jačoj mašini - u prilogu (u pitanju je Crysis)
... a ima i drugačijih najverovatnije
Sol-Badguy
6.11.2007, 14:23
mad_skillz, pa da, ali u toj seriji samo 2 kartice valjaju. 8800 i 8600 gts. A inače, smatram da je GTS neisplativa, jer za 100 EUR može da se kupi Palitova 8600GT koja može da se klokne pa da se itekako meri sa gts, to je best buy trenutno, IMO. A, inače, sem par poboljšanja, DX10, stvarno ne donosi ništa inovativno (jedino za šta ja znam su lepše senke i realniji dim tj. particli). I ova 8xxx serija, kao i 2xxx, su tu samo da ne bi bilo da ATI i nVidia ne bi imali čime da ponude ljude koji su željni prenaduvanog Dx10. Uostalom, 8800 je prodata u toliko primeraka zato što trenutno predstavlja najbolje na tržištu, ništa više, a uvek ima ljudi koji ću dati pare za nju samo zbog tog slogana. Mada, ne mislim da će se u skorije vreme pojaviti neka karta koja će postati stvarno "best bang for the buck" ali to je sada definitvno Palit 8600GT.
8800GT je to sto bi se opisalo kao bang for the buck. Znaci brza je i moze na njoj lepo da se igra a ne kosta kao nov Yugo, tako da je ona trenutno jako, jako pozeljna varijanta, koja na zalost nije u klasi oko 150 evra...
Ja sam uzeo 8600gt zbog dx10. nisam požalio ali je ne namjeravam nadograđivati još dvije godine. Ako planiraš nadograđivati za godinu dana bolje je uzeti 7900gs jer će izaći nova generacija čipseta. osim toga još nema čak 10 igara koje su dx10 kompatibile i sve imaju osim haloa imaju 9.0c verziju.
Nije toliko fora u samom DX10 vec u tome sto pristupacne DX10 kartice su spore za lepo igranje a DX10 kartice koje valjaju nesto su pa preskupe. Sama cinenjica da li je DX10 ili 9 ne menja mnogo situaciju obzirom da i one "jake" devetke su vec spore za neke nove naslove u vecim rezolucijama i logicno je da od njih nema mnogo vajde gledano dugorocno (kao ni od jeftinih DX10 kartica a verovatno cak i onih skupih)...
Jače DX9 karte (7900GS, X1950PRO, 7950GT, X1950XT itd.) se sve teže nalaze jer su se rasprodale a ne proizvode se više, tako da u tom smislu dilema nestaje. Kao i uvek, karte treba kupovati isključivo prema trenutnom preseku cene/performansi a ne nagađati kako i koja će karta biti bolja u daljoj budućnosti.
Sol-Badguy
6.11.2007, 21:51
Nije toliko fora u samom DX10 vec u tome sto pristupacne DX10 kartice su spore za lepo igranje a DX10 kartice koje valjaju nesto su pa preskupe. Sama cinenjica da li je DX10 ili 9 ne menja mnogo situaciju obzirom da i one "jake" devetke su vec spore za neke nove naslove u vecim rezolucijama i logicno je da od njih nema mnogo vajde gledano dugorocno (kao ni od jeftinih DX10 kartica a verovatno cak i onih skupih)...
Lepo sročeno. Tako nešto sam i ja imao na umu... mada, izgleda veoma loše sročio.:opanachke
Sol-Badguy
7.11.2007, 11:08
Nego, videh neki DX10.1 pa rekoh da proverim:
DirectX 10.1 is an incremental update of DirectX 10.0 which will be shipped with, and require, Windows Vista Service Pack 1 in January 2008. DirectX 10.1 will be backwards compatible with DirectX 10.0 hardware, but the new features will not be available until 10.1 compliant hardware is released. The release mainly sets a few more image quality standards for graphics vendors, while giving developers more control over image quality. Features scheduled for DirectX 10.1 include:
* Mandatory 32-bit floating point filtering
* Mandatory 4x anti-aliasing
* Shader model 4.1
Sa wikipedije.
More neću bre Vistu. Mrš!
Nego, videh neki DX10.1 pa rekoh da proverim:
Sa wikipedije.
More neću bre Vistu. Mrš!
Nažalost,niko nas ne pita hoćemo li ili ne.Zbog NJIHOVE kinte ćemo morati kad ukinu podršku za XP.
Iskreno rečeno ja sam prvo probao 32bit verziju Viste i nije mi "pasovala" ali je 64 bit verzija druga priča.:icon_scra
Sol-Badguy
7.11.2007, 20:47
Ja sam probao prvo 32 bit ultimate Vistu, ali je često padala i pucala, pa sam se vratio na XP. Inače, interesantno će biti, i radujem se kupovini 8600GT jer ću moći da uživam u SM4.0. Da li igre koriste uopšte ovu tehnologiju, i da li DX10 podrazumeva njeno korišćenje, ili je to stvar developera, mada mislim da ipak podrazumeva. I, izgleda da M$ nameće tempo i proizvođačima grafičkih kartica sada, uvodeći ovako brzo ovaj novi "standard" a da se ni SM4.0 nije pristojno udomio. Neće to ispasti na dobro...
Nekako si ovo mnogo smuseno napisao. Nista te nisam razumeo ili sam ja mnogo umoran...
Kaze da li je prerano,nije jer ima igara ali za iducu sezonu pitanje je kako ce igrati nove dx10 igrice,a dao je mozda velike pare i zeli vise rezolucije i vece detalje,pa kazem kako extra napreduje pc industrija u odnosu na neko ranije vreme, samo to.
Recimo da sam na ovo mislio
http://www.itx.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=3426&Itemid=1
jedan od primera
Ma de x 10 je sarena laza ,jos jedna u nizu koje sluze za izmuzanje para...Mora donositi neke novine i poboljsanja u kvalitetu prikaza ,ali nikako da se otmem utisku da se sve namjerno pumpa i forsira da bi proizvodjaci hardvera profitirali...:mad:
Ljudi, pogledajte samo ovaj period i period pre 15-tak godina, bukvalno tehnologija se u svakom aspektu razvija vrtoglavom brzinom, a posebno na polju igracke industrije u kojoj je konkurencija takva da se polako gubi osecaj za korisnike, i sve vise se okrece ka zgrtanju para..Nvidia 8800GTX je vrx ponude i bezi daleko u vremenu, ali to dans nista ne znaci kada se sve razvija brzinom koju nema smisla pratiti, a da ne pominjem agresivnu marketinsku kampanju koja prati takve modele i njihov razvoj. Jednostavno svi mi tezimo ka najboljem u svemu, ali upravo vrtoglav razvoj nam onemogucava to. Svaka cast ljudima iz Nvidie i Atija, ali ja je drzim svoje 7600GS, pa dokle izdrzi:alealeee: E onda cu da razmisljam o promeni i u medjuvremenu cu da stekam igrice:a_bleh:
I nažalost još jedan od problema je što mi nikako da se pomirimo sa tim da smo "sirotinja" i da ne možemo da priuštimo jak hardware pa se tešimo onim što imamo i pljujemo druge.:boodala:
P.S. ne "prozivam" nikog i neželim prepucavanja
I nažalost još jedan od problema je što mi nikako da se pomirimo sa tim da smo "sirotinja" i da ne možemo da priuštimo jak hardware pa se tešimo onim što imamo i pljujemo druge.:boodala:
P.S. ne "prozivam" nikog i neželim prepucavanja
A da imas jel bi bio zadovoljan da toliko platis i tako da ti radi:confused:
Ljudi, pogledajte samo ovaj period i period pre 15-tak godina, bukvalno tehnologija se u svakom aspektu razvija vrtoglavom brzinom, a posebno na polju igracke industrije u kojoj je konkurencija takva da se polako gubi osecaj za korisnike, i sve vise se okrece ka zgrtanju para..Nvidia 8800GTX je vrx ponude i bezi daleko u vremenu, ali to dans nista ne znaci kada se sve razvija brzinom koju nema smisla pratiti, a da ne pominjem agresivnu marketinsku kampanju koja prati takve modele i njihov razvoj. Jednostavno svi mi tezimo ka najboljem u svemu, ali upravo vrtoglav razvoj nam onemogucava to. Svaka cast ljudima iz Nvidie i Atija, ali ja je drzim svoje 7600GS, pa dokle izdrzi:alealeee: E onda cu da razmisljam o promeni i u medjuvremenu cu da stekam igrice:a_bleh:
Khm, mislim da je ultra vrh ponude :D...
Khm, mislim da je ultra vrh ponude :D...
E o tome ti pricam, jel vidis kako se brzo tehnologija razvija:D
A da imas jel bi bio zadovoljan da toliko platis i tako da ti radi:confused:
A u brate menjao bih na svaka 2 meseca,rado.
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.