PDA

Prikaži potpunu verziju : Ozbiljna muzika/obrada


todos
7.9.2007, 22:30
Evo teme,za koju se nadam da ce da potraje.Zanimaju me i misljenja starijih i mladjih clanova u vezi ovoga.Moj trenutni favorit dok pisem ovu temu i sllusam obradu je:Molto Allegro/James& His Orchestra.Ni Carmina mi nije daleko...

Simke
7.9.2007, 23:12
Može li bez obrade, recimo uvod u operu Carmen.

Spawn BG
7.9.2007, 23:14
Klajdermanove varijante poznatih dela klasike... Rapsodija u plavom ili Betovenova V simfonija npr.
:ciao:

todos
7.9.2007, 23:36
Klajdermanove varijante poznatih dela klasike... Rapsodija u plavom ili Betovenova V simfonija npr.
:ciao:
Pa i nije ti ta neka rapsodija,lepsa je slika.
simke:Uvod u operu karmen traje 2 min i tridesetak sekundi i deluje odlicno,ali da bi imao efekat slusanja tog uvoda trebao bi usput da imas i vrhunske zvucnike koji perfektno emituju niske tonove.Ovi drugi idu sami za sebe.:dedica::kreza:

zoran845
7.9.2007, 23:54
Ako je neka "obrada" jedini način da klasična muzika dopre do šireg kruga ljudi, onda OK, nemam ništa protiv. Samo ipak preporučujem nešto drugo: stisnite zube i odslušajte "neprerađenu" (da ne kažem originalnu) verziju nekog klasičnog dela. Mislim da će vredeti.

Evo i konkretnih preporuka za početak:

1. Brandenburški koncerti (BWV 1046-1051) Johana Sebastijana Baha
2. Klavirski koncert u C duru KV 467 Volfganga Amadeusa Mocarta
3. Goldberg varijacije Johana Sebastijana Baha

Master Neo
7.9.2007, 23:58
Moonlight sonata - Jedno od Beethoven-ovih najboljih dela, po meni, pogotovo prvi deo. Mogao bih dan i noc da je slusam...

Ulmawen
8.9.2007, 0:09
Ako je neka "obrada" jedini način da klasična muzika dopre do šireg kruga ljudi, onda OK, nemam ništa protiv. Samo ipak preporučujem nešto drugo: stisnite zube i odslušajte "neprerađenu" (da ne kažem originalnu) verziju nekog klasičnog dela. Mislim da će vredeti...
Eh, pa to je stvar afiniteta, zar ne? Meni su, recimo, Mocart i Bah teška komercijala i njihove kompozicije nisu nešto što me čini išta "produhovljenijom". I nije tačno da je sve od klasične muzike kvalitetno.
Slušala sam mnoge odlične obrade klasične muzike, i mnoge odlične cross-over-e raznih muzičkih pravaca u kojima prosečne "klasične" kompozicije zvuče neizmerno bolje.
Važi i obrnuto- mnoge obrade nekih rock numera zvuče mnogo bolje u instrumentalnoj izvedbi.

P.S.- Izvini Zorane što se već treći put nadovezujem na tvoj post, lepo si se namestio. ;)

zoran845
8.9.2007, 0:19
Meni su, recimo, Mocart i Bah teška komercijala i njihove kompozicije nisu nešto što me čini išta "produhovljenijom".

Bah, Mocart i Betoven (baš tim redom) su neko Sveto trojstvo klasične muzike, najčešće se izvode i (ako uopšte) slušaju, pa dopuštam da su "komercijala". Ovde sam zato i naveo kao preporuku za slušanje dva dela Baha (mog omiljenog kompozitora klasične muzike) i jedno Mocarta, prvenstveno za one koji retko slušaju klasičnu muziku ili je uopšte nisu slušali. Slušam ja i druge autore, ali su mi ova dela prva pala na pamet, kao nekakav "uvod u klasiku".

Jesi li sigurna da si preslušala baš sve od Baha i Mocarta?;)
Ja nisam.:(:)

I nije tačno da je sve od klasične muzike kvalitetno.

Ko je to tvrdio?:confused:

P.S.- Izvini Zorane što se već treći put nadovezujem na tvoj post, lepo si se namestio. ;)

Nema frke. Mene i drugi rado citiraju, a kad neki to cine (kao sad ti) to mi i imponuje.:);)

Ulmawen
8.9.2007, 0:28
Jesi li sigurna da si preslušala baš sve od Baha i Mocarta?;)
Ja nisam.:)

Sigurna sam da sam preslušala dovoljno da steknem utisak o tome da li mi se stil i atmosfera doima. Apsolutno.

Bah, Mocart i Betoven (baš tim redom) su neko Sveto trojstvo klasične muzike, najčešće se izvode i (ako uopšte) slušaju, pa dopuštam da su "komercijala".

A i to zavisi od subjektivnog doživljaja. O tome ovde pričam; ne o nekim suvoparnim baljezgarijama muzičkih kritičara. A osim toga, Betovena nisi spomenuo uopšte. ;)

Ovde sam naveo kao preporuku za slušanje dva dela Baha (mog omiljenog kompozitora klasične muzike) i jedno Mocarta prvenstveno onima koji retko slušaju kl. muziku ili je uopšte nisu slušali.

Klasičnu muziku svi slušamo u osnovnoj i srednjoj školi; sad, da ima manje i više zainteresovanih, to stoji. Ali ipak je većina dovoljno zainteresovana da stekne neku sliku o svojim afinitetima u sklopu određenog muzičkog žanra.


Ko je to tvrdio?:confused:
Ja govorim u svoje ime ovde. ;)

zoran845
8.9.2007, 0:38
Samo da kažem još nešto. Sve u životu valja probati, pa i klasičnu muziku. Ako vam se dopadne - fino, ako ne - opet fino. Niko neće biti ni gluplji ni pametniji šta god da izabere. Neki ljudi (u te spadam) uživaju u nekim delima klasične muzike, drugi klasiku ne mogu da smisle i to je sve u redu. Ko šta sluša je stvar ukusa, a o ukusima se ne raspravlja.

U svoje ime mogu da kažem da bih bio siromašniji za mnoge sate uživanja da nisam slušao divnu muziku, pre svega klasičnu. Moje lično (krajnje subjektivno) mišljenje je da treba slušati klasičnu muziku i najsrdačnije je preporučujem. Slušajte sve i sami nađite svoje favorite.

Bryan Fury
8.9.2007, 1:23
Bez obrade. Inace ako su Mocart i Bah komercijala, onda su i npr. Da Vinci i Mikelandjelo isto tako. :rolleyes: To sto su cesto izvodjeni autori svakako nije minus... ono sto je dobro i treba cesto da se izvodi. ;)

Orvel
8.9.2007, 1:32
Odlicne "obrade" Johana Strausa (i oca i sina) imate svakog prvog januara u izvodjenju becke filharmonije.
Eto jos "komercijale" u klasicnoj muzici. :)

Ulmawen
8.9.2007, 1:45
Tctctc.. Jedan post drugačijeg mišljenja, i već svi postadoste mediokriteti? ;)
Što se mene tiče, Mocart ne zaslužuje da se nađe u istoj rečenici sa Štrausima i Betovenom, Vagnera i Rahmanjinova da ne pominjem, a vama kako je volja... Sve je stvar afiniteta. ;)

Orvel
8.9.2007, 1:57
Ja to nisam ni rekao ;)

Bryan Fury
8.9.2007, 2:02
Tctctc.. Jedan post drugačijeg mišljenja, i već svi postadoste mediokriteti? ;)
Što se mene tiče, Mocart ne zaslužuje da se nađe u istoj rečenici sa Štrausima i Betovenom, Vagnera i Rahmanjinova da ne pominjem, a vama kako je volja... Sve je stvar afiniteta. ;)

A kako/cime to ne zasluzuje? Kad vec teramo, da isteramo do kraja. ;)

Ulmawen
8.9.2007, 2:19
A kako/cime to ne zasluzuje? Kad vec teramo, da isteramo do kraja. ;)
Ma, loše si me razumeo, ništa se meni ne tera. ;)
Ali da ti odgovorim, kad si već pitao; lično mi ne leži većina Mocartove ni Bahove muzike. Ne znam kako da to sad formulišem, ali da probam ovako. U svakoj muzici koju slušam, najbitnija je atmosfera (kažem najbitnija, ali nije i jedini faktor). Kompozicije gorepomenutih me ostavljaju potpuno ravnodušnom. Ne kažem da je muzika objektivno loša, samo mene lično ne dotiče. Sa druge strane, Vagner i Rahmanjinov su mi veoma upečatljivi po tom pitanju. Takođe, većina kompozicija Rimskog-Korsakova, Šostakoviča itd... U prevodu- stvar ukusa (kao što već rekoh više puta).
A sa druge strane, ima veoma dobrih cross-overa sa klasičnom muzikom, pogotovo upečatljivih u pojedinim metal pravcima, koje lično, u većini slučajeva, veoma volim da slušam.
I još jednom da ponovim- sve je to stvar afiniteta. Nemojte me terati da volim Mocarta, a ni ja vas neću terati da volite Vagnera. ;)

Bryan Fury
8.9.2007, 2:34
Niko te ne tera naravno, ali ima velike razlike izmedju "to je dobro, ali mi se ne svidja" i "ne svidja mi se jer je komercijala i mediokritet". Ovo prvo je lako razumljivo, ovo drugo vec malo teze. :)

Mrka Kapa
8.9.2007, 3:04
Za ljubitelje barokne muzike preporuka: Tomaso Giovani Albinoni: Addagio for organ & strings.
Poznata melodija, prilično tugaljiva.
Može se preslušati ovde (http://www.deezer.com/) - samo u pretragu upišite ime kompozitora.

Ovu melodiju preporučujem za jutro: Edvard Grieg: Morgenstemning (Morning), takođe se može naći na gore navedenom linku. :)

Kaiser Soze
8.9.2007, 10:43
Sve od Vanessa Mae. :)

steve89
8.9.2007, 11:46
Da kazem odmah da ne znam bash puno o klasicnoj muzici:)... Ali niko ne pominje Cajkovskog?:confused: Meni je Cajkovski omljeni kompozitor zato sto sve sto sam cuo od njegovih dela sve mi se svidja:) Pored njega tu su Shubert, Rahmanjinov, Dvorak, Straus i Vivaldi...

MilanSM
8.9.2007, 13:45
Ovu melodiju preporučujem za jutro: Edvard Grieg: Morgenstemning (Morning), takođe se može naći na gore navedenom linku. :)

Iliti Djole Proleće. :)
__________________________________

Moram da se pohvalim da sam imao priliku da slušam dela Straussa i W.A. Mozarta u izvodjenju Wiener Hofburg Orchestera, u dvorcu Hofburg, pod dirigentskom palicom Gerta Hofbauera (http://en.wikipedia.org/wiki/Gert_Hofbauer)(uf ti padeži i pisanje stranih imena). Slušanje klasične muzike uživo je poseban doživljaj, koji je jako teško postići pomoću zvučnika i mp3 formata.

Najimpresivnije mi je bilo izvodjenje kompozicije Radetzky Marsch od Straussa.
__________________________________

Inače kompozicija koja me uvek oraspoloži i koja ne prestaje da me fascinira je "Bubmarov let" od Rimskog-Korzakova (http://en.wikipedia.org/wiki/Nikolai_Rimsky-Korsakov). Ne mogu da mu se dovoljno nadivim kako je uspeo da dočara nešto tako. Doduše, fenomen sinestezije (http://en.wikipedia.org/wiki/Synesthesia) (mešanje čula, ukratko) mu je dosta olakšao posao.

Shlaymara
8.9.2007, 14:05
Da dodam jos jedno fenomenalno delo, Ravelov Bolero (http://en.wikipedia.org/wiki/Boléro). A ima i svoju obradu, od strane Dece Losih Muzicara (takodje odlicno).

Ravel - Bolero - Daniel Barenboim - Berliner Phil. Pt.1 (http://www.youtube.com/watch?v=S2q-gWMAGjw&mode=related&search=)
Ravel - Bolero - Daniel Barenboim - Berliner Phil. Pt. 2 (http://www.youtube.com/watch?v=MP3qwZxm7p4&mode=related&search=)

(YouTube link)

zoran845
8.9.2007, 14:51
Nemojte me terati da volim Mocarta, a ni ja vas neću terati da volite Vagnera. ;)

A ja baš spremio močugu...:kreza: OK, it's a deal. Keep your @&*!@$ Wagner away from our precious Mozart!:D;):D


Ali niko ne pominje Cajkovskog?:confused: Meni je Cajkovski omljeni kompozitor zato sto sve sto sam cuo od njegovih dela sve mi se svidja:) Pored njega tu su Shubert, Rahmanjinov, Dvorak, Straus i Vivaldi...

Evo ti ovde (http://www.sk.co.yu/forum/showpost.php?p=292784&postcount=1431) slikovito objašnjenje zašto te ostale nismo pomenuli (bar ja).:)


..., pod dirigentskom palicom Gert Hofbauera (http://en.wikipedia.org/wiki/Gert_Hofbauer)(uf ti padeži i pisanje stranih imena).

Baš tako: uf, ti padeži stranih imena.:( Nego napiši "Gerta Hofbauera", i Bog da te vidi.;)

"Bubmarov let" od Rimskij-Korzakova (http://en.wikipedia.org/wiki/Nikolai_Rimsky-Korsakov).

Kompozitor je Rimski-Korsakov, pa bi valjalo reći "od Rimskog-Korsakova".:)
Ne bih te ispravljao (bobi bi rekao "mitraljirao":a_bleh:) da ne pretpostavljam da ovo čitaju mahom wannabe slušaoci klasične "glazbe", pa da steknu "krivi dojam".:)

Ulmawen
8.9.2007, 16:57
A ja baš spremio močugu...:kreza: OK, it's a deal. Keep your @&*!@$ Wagner away from our precious Mozart!:D;):D

E, ako je tako, onda, evo (http://www.youtube.com/watch?v=yzAe_xWpJgM)ga pravi link za tebe (kompromis)! :a_bleh: Na žalost, nema spota, ali je jedna od najboljih obrada...

DaySleeper
8.9.2007, 19:53
Edward Grieg-Spring (http://ocarina.sakura.ne.jp/fl-oca/down.cgi?name=spring) u izvodjenju Kenji Ogawe na ocarini
MP3 sekcija (http://www.fl-oca.com/eng/edata.htm) na sajtu Kenji Ogawe (ocarina)

Savrseno

todos
9.9.2007, 11:32
Drago mi je da je ova tema izazvala ovako kvalitetnu raspravu.Imao sam utisak da u Srbiji ama bas niko ne slusa takvu vrstu muzike.Doduse i ja sam medju milionskom armijom takvih anomalista,medjutim slusam obrade.Drago mi je na linkove koje ste poslali i ko je sam sacuvao za bolja vremena.Mislim kad se budem skinuo sa ovog s...a dial-apa,i presao na nesto konkretnije.Dali neko ima obradu IX i V Betovenove sinfonije?

zoran845
9.9.2007, 11:56
Imao sam utisak da u Srbiji ama bas niko ne slusa takvu vrstu muzike.


Ma slušaju pojedini, samo o tome ne govore. Plaše se, valjda, da će neko da ih smatra nastranima. U Srbiji je lakše priznati da si "el homo", nego da slušaš klasiku.:mad::D

Kod nas se klasična muzika pušta preko javnih glasila samo kad se desi neka nesreća ogromnih razmera, pa je tako kod stanovništva (kao kod onog jadnog Pavlovljevog kučeta) stvoren žestok i praktično neuništiv negativni uslovni refleks. Zato bi svako normalan, kad bi se (ne daj, Bože) iz komšijske kuće (umesto Cece i Kebe) zaorio Grig ili Maler pomislio da se opet zbila neka stravična kataklizma, jeziva katastrofa sa mnoštvom ljudskih žrtava. Ko bi, pri čistoj svesti, pustio klasičnu muziku ako je stanje redovno?;):(

Iris
9.9.2007, 11:56
Da se i ja uključim... ;)

Na žalost, najbolje obrade (po mom mišljenju) i imena izvođača ostale su mi na kasetama, te neću moći po tom pitanju da pomognem. Sećam se samo da je dugo godina bila popularna serija obrada klasične muzike koja je nosila ime Stars on 45 Medley...

Što se samih dela tiče, toplo preporučujem sve kompozitore iz vremena romantizma, kao i kompozitore tzv. Velike petorke (http://en.wikipedia.org/wiki/The_Five) - posebno Musorgskog, Borodina i R. Korsakova.
Dajte šansu Bramsovim simfonijama, Šopenovim polonezama, koncertima za violončelo Dvoržaka i Elgara, Fantastičnoj simfoniji Hektora Berlioza... :)

todos
10.9.2007, 9:09
Ne mozemo bas sve da slusamo.Bar moje uvo nije spremno da upija svakojaku muziku.Pojedine brade su vrhunske,i vecne.

GoranSTX
10.9.2007, 9:46
................Slušanje klasične muzike uživo je poseban doživljaj, koji je jako teško postići pomoću zvučnika i mp3 formata.

............................

O da... kako istinite reci... imao sam priliku i srecu da jedno vreme tokom studiranja radim za muzicku omladinu Novog Sada na organizaciji koncerata u Sinagogi. Iako nisam neki pasionirani slusalac ozbiljne muzike, moram da priznam da je neverovatan osecaj slusati orkestar i hor zajedno. Kakva snaga. Kakva moc. Predivno...

Mrka Kapa
20.10.2007, 1:01
Šunjajući po YouTube-u naleteh na Tri tenora. Fantastično, uvek volim da ih čujem.:)

Dicintecello Vuie (http://www.youtube.com/watch?v=C7DiY0kH2_o&mode=related&search=)
O Sole Mio (http://www.youtube.com/watch?v=qW3zHEtL0T4&mode=related&search=)

iMa_NeKo_PljUgU
20.10.2007, 1:23
Od njih mi najviše prija La Vie en Rose... nisam našao snimak na youtube-u :(

I mogao bih da spomenem Betovenovu Moonlight Sonatu, konkretno Presto Agitato (http://www.youtube.com/watch?v=oqSulR9Fymg);)

Iris
20.10.2007, 1:31
Od njih mi najviše prija La Vie en Rose... nisam našao snimak na youtube-u :(

Na čiju verziju konkretno misliš? :confused:

Ah, da, pa piše...

zoran845
20.10.2007, 1:33
I mogao bih da spomenem Betovenovu Moonlight Sonatu, konkretno Presto Agitato;)
Rowan Atkinson (poznatiji kao Mr Bean) je od tog trećeg stava sonate napravio tešku sprdnju u jednom skeču. Kao on svira na koncertu, i ide lagano (kakav je početak stava), a onda se seti da negde kasni, pošto vidi koliko je sati, i stane da besomučno mlatara po dirkama da bi što pre odradio svirku.:D
Urnebesno!

A "Mesečeva sonata" je stvarno lepa.:)
Preporučujem i manje poznate (ali ne i manje dobre) Betovenove sonate: "Waldstein", "Les Adieux", "Der Sturm", "Appasionatu" i naročito "Patetičnu".

iMa_NeKo_PljUgU
20.10.2007, 1:38
Na čiju verziju konkretno misliš? :confused:

U izvedbi Luciano Pavarottia, Jose Carrerasa i Placido Dominga... jednostavnije Tri Tenora:)

Rowan Atkinson (poznatiji kao Mr Bean) je od tog trećeg stava sonate napravio tešku sprdnju u jednom skeču. Kao on svira na koncertu, i ide lagano (kakav je početak stava), a onda se seti da negde kasni, pošto vidi koliko je sati, i stane da besomučno mlatara po dirkama da bi što pre odradio svirku.:D
Urnebesno!
Secam se toga:D Ali bukvalno mi napuni baterije (Sonata, a bogami i Mr. Bean) :)

A "Mesečeva sonata" je stvarno lepa.:)
Preporučujem i manje poznate (ali ne i manje dobre) Betovenove sonate: "Waldstein", "Les Adieux", "Der Sturm", "Appasionatu" i naročito "Patetičnu". Hvala... Peslusacu ih obavezno ;)

Covenant
20.10.2007, 1:39
Mocart komercijala?
Neko izgleda nije slusao Rekvijem-izmedju ostalog :opanachke
A niko Hendla na spomene i njegovu Muziku na vodi :kreza:

Iris
20.10.2007, 1:43
U izvedbi Luciano Pavarottia, Jose Carrerasa i Placido Dominga... jednostavnije Tri Tenora:)...

Da, skapirala sam naknadno... gluvo doba noći pa... :o

Večeras je održan sjajan koncert u Sava Centru, zatvaranje Bemus-a uz ruski hor "Glinka"... Samo mogu da kažem da su "pojeli" sve naše nazovi horove, i to u jednom zalogaju :qliranje:

Inače solopevanje mi nikako ne prija, tolerišem samo ovakve, gromoglasne 'čoporativne' varijante. U to ime, nabavite stav "Dies Irae" iz Verdijevog (isključivo Verdijevog (http://www.youtube.com/watch?v=wBBzsMqDnPE)!) Rekvijema... obećavam dizanje kose na glavi :D

[Imzadi]
20.10.2007, 1:49
Svaka čast na linkovima i preporukama:tapsh:

Malo sam prošarala ovom temom, moram da kažem da se slažem sa Bryanom:


Bez obrade. Inace ako su Mocart i Bah komercijala, onda su i npr. Da Vinci i Mikelandjelo isto tako. To sto su cesto izvodjeni autori svakako nije minus... ono sto je dobro i treba cesto da se izvodi.

Komercijala je ono što posle par puta preslušavanja ne može nikad više da se sluša.

Inače, ja sam i za obradu i bez obrade... Klasika mi prija neverovatno... A moram da priznam da su neke obrade stvarno fantastične... Moram ovo da podelim sa vama :) :

William Orbit - Barbers Adagio For Strings (http://www.youtube.com/watch?v=UMtmomHeXvA)

Adagio in G Minor (http://www.youtube.com/watch?v=XMbvcp480Y4&mode=related&search=)

Obrada ovog Adagia od Doorsa! (http://www.youtube.com/watch?v=vnWk026Es9Q) (must see!:dedica:)

Bah, Betoven, Mozart, Handel, Vivaldi, Šopen... Sve prija...

iMa_NeKo_PljUgU
20.10.2007, 1:51
Da, skapirala sam naknadno... gluvo doba noći pa... :o

Ma ja sam se istripovao jer ih upravo slusam, a jedva sam na netu nasao dokaz da su i oni otpevali tu pesmu...:mad::D

Večeras je održan sjajan koncert u Sava Centru, zatvaranje Bemus-a uz ruski hor "Glinka"... Samo mogu da kažem da su "pojeli" sve naše nazovi horove, i to u jednom zalogaju :qliranje:

Nishta neočekivano:)

Inače solopevanje mi nikako ne prija, tolerišem samo ovakve, gromoglasne čoporativne varijante. U to ime, nabavite stav "Dies Irae" iz Verdijevog (isključivo Verdijevog!) Rekvijema... obećavam dizanje kose na glavi :D
Jeste da je najveća komercijala:) ali ne mogu da se setim ničeg što bolje zvuči od Karl Orfove Carmina Burane, opet preciznije O Fortuna;)

;366343']Svaka čast na linkovima i preporukama:tapsh:
Inače, ja sam i za obradu i bez obrade... Klasika mi prija neverovatno... A moram da priznam da su neke obrade stvarno fantastične... Moram ovo da podelim sa vama :) :

William Orbit - Barbers Adagio For Strings (http://www.youtube.com/watch?v=UMtmomHeXvA)


E ovo jeste Vrh:aplauz: Sta da radim kad i elektronika teche mojim venama:aplauz:

Iris
20.10.2007, 1:57
Jeste da je najveća komercijala:) ali ne mogu da se setim ničeg što bolje zvuči od Karl Orfove Carmina Burane, opet preciznije O Fortuna;)

Ostavila sam naknadno link u mom prethodnom postu za Dies Irae, izvođenje sa Karajanom, ne može bolje od toga... ;)

Pa mu dajte šansu :)

zoran845
20.10.2007, 1:58
A niko Hendla na spomene i njegovu Muziku na vodi :kreza:
Ko će sve da pomene? Ja volim i njegova končerta grosa i divne koncerte za obou (moj omiljeni instrument). Ko je zaboravio, to je instrument na kome je, recimo, Enio Morikone bazirao krasnu muziku za film "The Mission" (1986).

Mrka Kapa
20.10.2007, 2:00
Večeras je održan sjajan koncert u Sava Centru, zatvaranje Bemus-a uz ruski hor "Glinka"... Samo mogu da kažem da su "pojeli" sve naše nazovi horove, i to u jednom zalogaju :qliranje:


"Glinka" treba ovih dana da gostuje i u Nišu, i nastupaće zajedno sa niškim horom "Branko".

Covenant
20.10.2007, 2:05
Ko će sve da pomene? Ja volim i njegova končerta grosa i divne koncerte za obou (moj omiljeni instrument). Ko je zaboravio, to je instrument na kome je, recimo, Enio Morikone bazirao krasnu muziku za film "The Mission" (1986).

Moj omlijeni klasicni instrument je cembalo :)
Zvuk koji on proizvodi je jednom recju-predivan ;)

iMa_NeKo_PljUgU
20.10.2007, 2:05
Ostavila sam naknadno link u mom prethodnom postu za Dies Irae, izvođenje sa Karajanom, ne može bolje od toga... ;)

Pa mu dajte šansu :)

Dao sam mu šansu:)... Sad sam preslušao:paranoia: Karajan nije normalan...:)

@Zoki and Covenant

Mislim da sam pobedio ako kažem gusle :kreza:

touch_master
5.7.2009, 10:40
Najveca opasnost, kada je rec o klasicnoj muzici sa svim njenim zanrovima, je ta da muzicko neobrazovani ljudi pocnu da iznose neka svoja misljenja u vezi sa njom. Misljenja koja nemaju nikakve argumente, ali te argumente je vrlo tesko navesti jer je ipak potrebno neko znanje i iskustva sa polje klasicne muzike da bi konkretno misljenje moglo da se poredi sa nekim priznatim standardima. Rec komercijala i slicno je stvarno sramota pominjati, a i na neki nacin je ok posto se ovakva tema nasla na racunarskom forumu. Da bi neko rekao nesto o nekom delu nekog kompozitora, i to pogotovo da napravi zakljucak da je najbolje od svih ili slicno potrebno je odslusati sva njegova dela. Pa se onda postaviti u poziciju a ko sam ja da kazem da je najbolje? Po kojim to mojim standardima ja donosim zakljucke, po kom mom iskustvu i znanju? Drugacije je reci: "od svih to delo se meni najvise svidja". Pod uslovom da se sva dela od jednog kompozitora odslusaju. A opet to misljenje je toliko individualno, da ne zasluzuje ni malo paznje. Jer jedna muzicki neobrazovana osoba nikad ne moze da kaze sta valja a sta ne valja, jer ce to mozda drugoj muzicki neobrazovanoj osobi da se svidi. A pogotovo sto ta osoba ne moze konkretno reci sta mu se svidja a sta ne...A i sa druge strane ukusi su razliciti, a to u umetnosti dolazi do vrhunca, ali se neki standardi ipak znaju...:cool: A i naslov teme obrade nije definisam, posto postoji vise vrsta obrade...sad koje to je pitanje :D

The Flying Dutchman
10.7.2009, 16:54
Од класичних композитора омиљени ми је Бах - обожавам шта је све човек радио са оргуљама. Моцарта не волим, све композиције су му превише раздрагане, што се можда свиђало тадашњој публици, али нама може само да се гади. Али "Реквијем"... Волим руску школу, имају неке веселе композиције, које ми се свиђају јер нису гадљиво радосне као Моцартове. Немци, посебно Вагнер, такође нису лоши. Иначе, кад смо већ споменули crossover-e, ево једне вокалне адаптације Албинонијевог "Адађа" (ова је скоро класика, скоро да нема поп елемената) - најежим се сваки пут кад је чујем.

(http://www.youtube.com/watch?v=ZQ2ENA_cT-Y)http://www.youtube.com/watch?v=ZQ2ENA_cT-Y
(http://www.youtube.com/watch?v=ZQ2ENA_cT-Y)

thebluephoenix
18.11.2009, 2:55
Meni je Ludwig van Beethoven na apsolutnom prvom mestu.
Eroca, Fifth, 7th, 8th, 9th symphony, Poslednja 4 String Quarteta (op 129,131,132,135), Grosse Fugue, Sonate 8, 14, 21, 23, 29, 30, 32 etc
@covenant - poslusaj Couperina ako vec nisi, ima lepe muzike za cembalo

todos
27.11.2009, 20:51
Moj omiljeni instrument koji se koristi za klasičnu muziku je onaj ogroman bubanj koji se nalazi valjda negde kore pri vrhu orkestra. Takođe volim Betovena I, II, i III deo!!! Šalim se naravno volim više Šnaucere.
Interesantna mi je harfa koju nikako ne mogu da smislim. Nju posmatram iz nekog drugog ugla samo meni znanog. Pratim izvođača harfe koja je obično žensko i koja ima neku nestvarnu lepotu sa groznim notama koje proizvodi.

zoran845
27.11.2009, 21:02
Moj omiljeni instrument koji se koristi za klasičnu muziku je onaj ogroman bubanj koji se nalazi valjda negde kore pri vrhu orkestra.:D
To su, Todose, timpani (http://en.wikipedia.org/wiki/Timpani).
Takođe volim Betovena I, II, i III deo!!!Peti deo je najbolji. Tu se saznaje ko je ubica. :D
Interesantna mi je harfa koju nikako ne mogu da smislim. Nju posmatram iz nekog drugog ugla samo meni znanog. Pratim izvođača harfe koja je obično žensko i koja ima neku nestvarnu lepotu sa groznim notama koje proizvodi.:confused:
Harfa proizvodi predivne zvuke. Šta li si to slušao?:icon_scra
Ako bude neki koncert u Čačku ići ću pa šta bude.Pazi samo da te ne vidi neko iz komšiluka. Ja sam tako izašao na loš glas :opanachke;):D.

todos
27.11.2009, 21:05
Hvala za link ka wikiju, baš interesantan instrument, tj. skup instrumenata. Šteta što nije bliže dirigentu.:kreza:
Ne mogu da se setim tih dela gde harfa dolazi do izražaja Ali nekako sam drugim očima i ušima slušao ta izvođenja. Možda kad bi je čuo uživo mogao i da promenim mišljenje. Ako bude neki koncert u Čačku ići ću pa šta bude.

Iris
27.11.2009, 23:56
:D
To su, Todose, timpani (http://en.wikipedia.org/wiki/Timpani).


Mogao je da misli i na koncertni bas bubanj (http://www.ejournal.fi/virtual-slot2/media/001_MUSIC/INSTRUMENTS/CLASSIFICATION/MEMBRANOPHONES/bassdrum6.jpg) ;)

Netza
28.11.2009, 0:24
Studiram na muzickoj akademiji,i mogu da vam kazem - original je original i samo original i nista bez originala ;) napisana kompozicija je individualni uspeh za svakog kompozitora,svaki kompozitor u nju stavlja puno puno emocija,ukoliko imas osecaja za muziku mozes bukvalno kao knjigu da procitas kako se kompozitor osecao u periodu kada je pisao kompoziciju tako da ako je neko obradi to vise nije to,original cuva originalne emocije koje kompozitor zeli da kroz muziku slusaoci osete. kao kad bi ja vama sad poceo da pricam "jao kako se dobro osecam,nesto sam mnogo srecan" a zamislite kad bi umesto toga bilo - sol la si mi fa sol do siiiii ... :rofl: :qliranje:
Ali ako bas mora obrada neka bude sa malo humora i stila - http://www.youtube.com/watch?v=MNtYYuWILNE
http://www.youtube.com/watch?v=vvlCu1_noTc&feature=related pogledajte jos snimaka ove dvojice,perfektni su muzicari kako muzicki tako i tehnicki i imaju vrlo veoma zanimljive obrade klasicne muzike. :ciao:

todos
28.11.2009, 15:30
Mogao je da misli i na koncertni bas bubanj (http://www.ejournal.fi/virtual-slot2/media/001_MUSIC/INSTRUMENTS/CLASSIFICATION/MEMBRANOPHONES/bassdrum6.jpg) ;)
Nisam na ovo mislio mada nije loš instrument.
Naravno da ću se maskirati zbog komšiluka. Staviću neke naočare kapu i šal , valjda me neće niko videti.:D
Ali ozbiljno mislim o harfi. Postoji nešto čudno u tom zvuku koji proizvodi. A priznajem otvoreno, uvek sam ženske izvođače takvog instrumenta posmatrao kao očaravajući seksualni objekat:love: a ove druge kao pedere.:D

Equilibrium
28.11.2009, 18:15
Harfa ima prelep zvuk, ne vezano za izvodjace. Meni licno omiljeni instrument su orgulje, prosto zalede krv u zilama, Bah je objasnio par stvari na tu temu.

Ketchua
28.11.2009, 18:30
izvođače takvog instrumenta posmatrao kao očaravajući seksualni objekat:love: a ove druge kao pedere.:D

Todose, glasam za tebe na sledećim izborima.:D

milosmilostivi
28.11.2009, 20:30
Studiram na muzickoj akademiji,i mogu da vam kazem - original je original i samo original i nista bez originala ;) napisana kompozicija je individualni uspeh za svakog kompozitora,svaki kompozitor u nju stavlja puno puno emocija,ukoliko imas osecaja za muziku mozes bukvalno kao knjigu da procitas kako se kompozitor osecao u periodu kada je pisao kompoziciju tako da ako je neko obradi to vise nije to,original cuva originalne emocije koje kompozitor zeli da kroz muziku slusaoci osete. kao kad bi ja vama sad poceo da pricam "jao kako se dobro osecam,nesto sam mnogo srecan" a zamislite kad bi umesto toga bilo - sol la si mi fa sol do siiiii ... :rofl: :qliranje:
Ali ako bas mora obrada neka bude sa malo humora i stila - http://www.youtube.com/watch?v=MNtYYuWILNE
http://www.youtube.com/watch?v=vvlCu1_noTc&feature=related pogledajte jos snimaka ove dvojice,perfektni su muzicari kako muzicki tako i tehnicki i imaju vrlo veoma zanimljive obrade klasicne muzike. :ciao:

Ovo je lepo receno, cini mi se da je neko u ranijim postovima rekao/rekla da se oseca ravnodusno kada slusa neke klasicne kompozicije, meni je to nemoguce da se osecam ravnodusno prema tako nekim delima koja prosto bude slike u meni kada ih slusam, a preporucio bih jednu spansku kompoziciju "Leyenda - Asturias" http://www.youtube.com/watch?v=oEfFbuT3I6A&feature=fvst, ogrejace vas mediteransko sunce kada je budete poslusali :)

Netza
29.11.2009, 2:27
Bravo za link,Asturiu sam svirao na prijemnom ispitu ;)
evo jedan malo drugaciji hor ;) http://www.youtube.com/watch?v=jNY3DLDH2Ms

DonCorleone91
29.11.2009, 6:12
Bravo za link,Asturiu sam svirao na prijemnom ispitu ;)
evo jedan malo drugaciji hor ;) http://www.youtube.com/watch?v=jNY3DLDH2Ms

Ovo su vrhunski odradili, cini mi se slovenci :) to mi je i dalo ideju za ispit sto radim :)

milosmilostivi
30.11.2009, 21:14
Jos malo mediteranskog sunca da ubijemo ovo hladno vreme :)
Paco de Lucia - Entre dos aguas http://www.youtube.com/watch?v=2oyhlad64-s
Inace doticni virtouz odrzace nastupe u Nisu i u Beogradu februara meseca naredne godine, vise o ovome mozete naci na http://www.pacodelucia.org/flash_ingles.htm