Prikaži potpunu verziju : MB i memorija
Danas treba da uzmem novu plocu i 1GB DDR2, a limit mi je 100E. Dakle, treba mi integralac (grafiku cu sledeci mesec), da podrzava P4 i C2D (ili, jos bolje C2Q). Zanimaju me razlike izmedju 945G, 945GT, 945GZ i 945GC cipseta (performanse GMA mi nisu bitne, vec podrska za procesor i memoriju). Da li da uzmem DDR2-667 ili DDR2-800 (prva je Kingston 35E / 1GB)? Znate li neki konkretan model (licno su mi se svidele ploce iz Biostara)? Jos jedno pitanje bih postavio u vezi polovnih komponenti. Koliko mogu da trazim za P4 na 3.2GHz (5 meseci star), plocu MSI 865PE NEO3-V (isto 5 meseci), MSI Ge-Force 7600GS 256MB AGP (godinu dana) i 2x512MB Kingston DDR-400 (godinu dana). Hvala.
Ja upravo uzimam Gigabyte GA-965P-S3, podržava PentiumD, Core2Duo, Quad; do 8 GB rama; Znam da ti je malo izvan cene, ali bolje dodaj 20 evra, pa uzmi to i memoriju.
Nisam je još dobio na sto pa ne mogu da kažem iz prve ruke, ali sam je sebi izabrao, tako da mislim da je ok preporuka. Cena je oko 7500 sa PDV.
EDIT:
Jbg, sad vidim da tražiš integrisanu, ali bih ti preporučio da ipak odustaneš od toga, jer čak i kad kupiš grafu, integrisana ploča će te zezati zauvek, bolje se strpi mesec dana pa uzmi ovo.
pa s obzirom da imas samo 70E na raspolaganju za maticnu preporucio bih ga-945G-S3. Ja bih trazio za komponente oko 140e. Vidim da si u malo zz situacija pa bih hteo da ti dam malu odrednicu. Znaci trebalo bi da kupis na kraju nesto ovako:
E2160
GA-p35-Ds3
1Gb kingston 667mhz
to je oko 220E
Ti imas 100E + ako bi prodao ono za 140E to je vec 240E sto znaci da imas viska 20E. Onda skupi jos 40E i kupi zotac 7300GT DDR3 koja je super kartica za te pare i dosta je brza od tog 7600gs ddr2 koji sad imas.
Ja upravo uzimam Gigabyte GA-965P-S3, podržava PentiumD, Core2Duo, Quad; do 8 GB rama; Znam da ti je malo izvan cene, ali bolje dodaj 20 evra, pa uzmi to i memoriju.
Nisam je još dobio na sto pa ne mogu da kažem iz prve ruke, ali sam je sebi izabrao, tako da mislim da je ok preporuka. Cena je oko 7500 sa PDV.
EDIT:
Jbg, sad vidim da tražiš integrisanu, ali bih ti preporučio da ipak odustaneš od toga, jer čak i kad kupiš grafu, integrisana ploča će te zezati zauvek, bolje se strpi mesec dana pa uzmi ovo.
P965 jeste najbolji cipset (po mom, a i po vecini strucnjiih misljenja, za sada je brzi i od P35), ali je u svim kombinacijama ~20E skuplji od npr. 945P, a brzi je ~1%. Drugi mi je primamljiviji, jer za te para se moze kupiti taman za model jaci CPU, sto je vec "opipljivo" po pitanju performansi.
Moj zapravo problem je moja skrnava ploca bez OC-a, DDR memorija, AGP... Moj CPU se lako clocka i do 4.7GHz (SK 1/2007), pa me i ne muci on previse. A, da, P35 cipset (onu GB plocu) - nikad! Iako imam 70E za plocu, po netu nalazim takve za dosta manje (45-50E), pa sam mislio da uzmem neku bolju (Gigabyte sam imao i bila je OK, MSI i Asus vise nikad).
jpa s obzirom da imas samo 70E na raspolaganju za maticnu preporucio bih ga-945G-S3. Ja bih trazio za komponente oko 140e. Vidim da si u malo zz situacija pa bih hteo da ti dam malu odrednicu. Znaci trebalo bi da kupis na kraju nesto ovako:
E2160
GA-p35-Ds3
1Gb kingston 667mhz
to je oko 220E
Ti imas 100E + ako bi prodao ono za 140E to je vec 240E sto znaci da imas viska 20E. Onda skupi jos 40E i kupi zotac 7300GT DDR3 koja je super kartica za te pare i dosta je brza od tog 7600gs ddr2 koji sad imas.
prvo taj pentijum koji imas je tezak krs u odnosu na danasnje procesore pa gledaj da ga se resis sto je brze moguce.
A nisam razumeo sta ti se ne svidja kod p35 ploca, po meni je ga-p35-ds3 odlicno resenje za nov kompjuter. I nije mi jasno zasto mrzi asus i msi( i ja bas nesto ne gotivim MSI ali ipak nisu losi).
Pa mogu da kupim Pentium D, ali to mi je "hod u prazno". A i da je toliki krs, ne bi sad kostao 70E, a u BIOS-u mi pokazuje da radi na max. 22C. P35 ploce su trenutno skupe, a u gotovo svim testovima su inferiornije u odnosu na P965. Sta ce nekom DDR3 sa kasnjenjem 8CL (ili ne daj boze vecim). Slicna prica ko 915-icom pre 3 godine (mada je ona nosila i PCI-X).
Sto se tice ploca, do sada sam imado SOYO 7VBA133 (2001.) = uzas, Asus A7N8X-X (2004. - riknula za 2 meseca), Gigabyte 7VT600 1394 (2004.) - odlicna, imala je i RAID, jedino VIA zeza i sadasnji MSI 865PE NEO3-V, koji je, verovatno, najgora ploca ikad proizvedena. Dakle - GA rules!
prvo taj pentijum koji imas je tezak krs u odnosu na danasnje procesore pa gledaj da ga se resis sto je brze moguce.
A nisam razumeo sta ti se ne svidja kod p35 ploca, po meni je ga-p35-ds3 odlicno resenje za nov kompjuter. I nije mi jasno zasto mrzi asus i msi( i ja bas nesto ne gotivim MSI ali ipak nisu losi).
ja postujem to sto svoje ocene formiras na osnovu sopstvenog iskustva ali je cinjenica da si uzimao sve neke jeftinije(dobro ne bas jeftinije ali loseje modele) ploca. A taj ga sto si imao je npr jedan od losijih cipsetova kod ga pa ti je opet lepo radio, znaci nema pravila.
Ja kazem da kupis P35 plocu koja podrzava samo ddr2 i 1333fsb(zbog procesora u buducnosti). Ti testovi koje si ti gledao su verovatno radjeni sa ddr3 memorijom koja jos uvek nije na nivou ddr2 memorije tako da ih ja ni ne racunam.
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.