Prikaži potpunu verziju : rx2900xt 512 vs 8800gts 640
Posto uzimam nov komp i odlucio sam se za skoro sve komponente, u meni je poceo da se javlja crv sumnje u vezi graficke karte... Ove dve gore pomenute karte kostaju isto, bar u firmi u kojoj zelim da kupim svoju konfiguraciju... Citajuci neke testove po internetu, jedan mi je zapao za oko link (http://legionhardware.com/document.php?id=650)... Ne razumem se bas najbolje u klokovanje i koja se graficka bolje klokuje od dve navedene, ali mi je ati ulio poverenje i pored toga sto su mnogi pricali da je jako razocarao i da je gts definitivno bolja kupovina... Mislim da se necu pokajati bilo koju da uzmem, ali me ipak interesuju vasa misljenja... Jos jednom navodim da karticu necu klokovati, vec je koristiti onakvu kakva je...
Regards, muki
Kartica je razočarala utoliko što nije bila brža od 8800GTX/Ultra što se, naravno, očekivalo posle zakašnjenja od pola godine. U odnosu na 8800GTS 640 koju je slične cene, HD 2900XT je u skoro svim situacijama brži, često je samo malo sporiji od 8800GTX. Ako si spreman da daš tolike pare za karticu on je dobra kupovina, ali imaj u vidu dve stvari:
- 2900XT troši jakooo puno struje, pa računaj da ti treba firmirano napajanje od 600W ili (poželjno je) još jače.
- Tu je i 8800GTS 320 koji je minimalno sporiji od 640 verzije. Jeste, 2900XT ga tuče u svakoj varijanti, ali cena mu je svega oko 260e a u stanju je da izađe na kraj eleganto sa svim igrama danas.
Ni jedna odluka nije laka kada se novac troši... ;)
Ipak se meni cini da ce biti nvidia sa 640 rama po svemu sudeci, i naravno uzimajuci to u obzir da je ati jako veliki potrosac, i da je jako bucan... Mada mi je zao Stalkera, radije bih ga uzeo nego onaj graw... Jedva sam nasao neko chieftekovo napajanje od 550w za 70€, a da dodajem jos para stvarno nemam odakle, jedva cu i ovo skupiti, tako da mislim da ce nvidia ipak biti bolja kupovina...
Da, ali onda uzmi nVidiu sa 320Mb. Razlika u brzini je minimalna i vidi se samo u nekim igrama i to u velikim rezolucijama (1600x1200 i više). Teško da ćeš je u praksi primetiti a uštedećeš dosta novca. :)
Pa znam ali ja imam 22'' wide pa me interesuje da makar neke igre guram na 1680x1050 tako da mi je jako bitna svaka razlika koju moze graficka da pruzi...
Kartica je razočarala utoliko što nije bila brža od 8800GTX/Ultra što se, naravno, očekivalo posle zakašnjenja od pola godine. U odnosu na 8800GTS 640 koju je slične cene, HD 2900XT je u skoro svim situacijama brži, često je samo malo sporiji od 8800GTX. Ako si spreman da daš tolike pare za karticu on je dobra kupovina, ali imaj u vidu dve stvari:
- 2900XT troši jakooo puno struje, pa računaj da ti treba firmirano napajanje od 600W ili (poželjno je) još jače.
- Tu je i 8800GTS 320 koji je minimalno sporiji od 640 verzije. Jeste, 2900XT ga tuče u svakoj varijanti, ali cena mu je svega oko 260e a u stanju je da izađe na kraj eleganto sa svim igrama danas.
Ni jedna odluka nije laka kada se novac troši... ;)
Pa naravno da ce ATI fan tako da kaze, ali reci da je 2900XT u skoro svakoj situaciji brzi od GTSa, i cesto blizu GTXa je daleko od realnosti.Jedino ako to cesto znaci Company Of Heroes.;) Nisu retke situacije gde je GTS 320MB brzi od 2900XT, kao u npr. Call of Duty 2, Battlefiled 2,Far Cry. GTS 640 je u solidnom broju igara brzi od 2900XT, kao npr. u Oblivionu.Treba naglasiti da nV bolje radi AA i AF, tj. manje gubi kad se optereti tim modovima.A i kako stvari stoje, nV je neshto bolja u DX10.
Mislim da ova tema lako moze da se pretvori u ATI vs nVidia, a takve stvari nisu pozeljne.
Najbolje je da sam pogledash po netu i da sam donesesh odluku, glupo je da neko drugi donosi odluku o kupovini necega shto koshta 350e.
Pa naravno da ce ATI fan tako da kaze, ali reci da je 2900XT u skoro svakoj situaciji brzi od GTSa, i cesto blizu GTXa je daleko od realnosti.Jedino ako to cesto znaci Company Of Heroes.;) Nisu retke situacije gde je GTS 320MB brzi od 2900XT, kao u npr. Call of Duty 2, Battlefiled 2,Far Cry. GTS 640 je u solidnom briju igara brzi od 2900XT, kao npr. u Oblivionu.treba naglasiti da nV bolje radi AA i AF, tj. manje gubi kad se optereti tim modovima.A i kako stvari stoje, nV je neshto bolja u DX10.
Mislim da ova tema lako moze da se pretvori u ATI vs nVidia, a takve stvari nisu pozeljne.
Najbolje je da sam pogledash po netu i da sam donesesh odluku, glupo je da neko drugi donosi odluku o kupovini necega shto koshta 350e.
Ko je sad ATI fan? :confused: Savetovao sam mu da uzme GeForce 8800GTS 320. A sud o tome ko je brži donosim na osnovu testova na Netu i po časopisima i to svežim testovima (ne sa junskim drajverima).
Ko je sad ATI fan? :confused: Savetovao sam mu da uzme GeForce 8800GTS 320. A sud o tome ko je brži donosim na osnovu testova na Netu i po časopisima i to svežim testovima (ne sa junskim drajverima).
Znash ti dobro ko je ATI fan.;)
I ja isto, gledao sam najnoviji bench test.;)
I po svezim testovima GTS brishe patos sa 2900XT u Bioshocku DX10. ;)
Jel' ovaj dovoljno svež? :) http://www.digitalreport.net/content/view/52/1/1/0/
2900XT očito ima neki problem u Bioshocku u DX10 (javljaju se grafičke anomalije, kvarenje slike) i to će se sigurno ispraviti sa nekim patchem ili novom verzijom drajvera. A u DX9 je ispred 8800GTS-a i najviše 6-7 frejmova iza 8800GTX-a.ž
Ja nisam ATI fan. Ja pripadam klanu objektivnih (malo članova za sada, ali napredujemo). :D
Ali da ne dužimo više, čovek je odlučio da uzme 8800GTS i to je to.
Mr. Garrison
3.9.2007, 22:29
a ATI brise patos sa Ultrom u DX9. i sta cemo sada? koga briga za DX10...
Evo spiska igara koje zelim da opletem onako kvalitetno, i zarekao sam se da ih necu igrati dok ne skupim novac za nov komp, i naravno dok ne izadju... Uglavnom su to FPS-ovi jer sam veliki fan FPS-a, upravo zbog toga sto sam nekada igrao CS za vF koji je pre nekoliko dana izgubio of Glorije u finalu...
Znaci:
Bioshock
Crysis
Jericho
Call of Duty Urban Warfare
Far Cry 2
Mada kada budem konacno uzeo PCI plocu i ne budem morao vise da se mucim da trazim AGP karte, menjacu graficke i na 6 meseci ako treba...
Ako kazete da se manje greje, manje trosi struje i da se manje cuje i da bolje radi kada je ukljucen AA i AF, onda cu se odluciti verovatno za 8800, mada vise volim atija ne znam ni sam zbog cega... Uzimam antec nine hundred tako da je ovo kuciste maltene otvoreno celo, tako da ce se ati cuti jos jace nego u nekom drugom kucistu...
Evo cele konfiguracije da vidite sta sam sklopio i sta imam nameru da kupim, naravno u igri je i 2900 do novembra, a onda pada odluka mada mislim da sam se vec polako odlucio...
ploca: ASUS - P5K SE - SOCKET 775 99€
procesor: INTEL C2D-2.60 BOX-E6750 CORE 2 DUO 4MB 180€
grafa: ASUS - PCIE - EN8800 GTS/HTDP/ 640 370€
ram: 4 x DDR2 1024MB PC1066 KINGMAX 180€
hdd: 500 GB WD5000KS, SATA II, 16MB cache, 7200 rpm 105€
kuciste: ANTEC NINE HUNDRED 100€
napajanje: CHIEFTEC 550W FULL 70€
DVD: NEC DVD-RW 18X 5170 30€
Mr. Garrison
3.9.2007, 22:36
razlika u buci i zagrevanju i potrosnji je maltene zanemarljiva. uostalom, brza karta mora da trosi vise, zar ne? :D
Jel' ovaj dovoljno svež? :) http://www.digitalreport.net/content/view/52/1/1/0/
2900XT očito ima neki problem u Bioshocku u DX10 (javljaju se grafičke anomalije, kvarenje slike) i to će se sigurno ispraviti sa nekim patchem ili novom verzijom drajvera. A u DX9 je ispred 8800GTS-a i najviše 6-7 frejmova iza 8800GTX-a.
Aha, sad ne valjaju fenomenalni ATI drajveri.:rolleyes:
Koliko sam video nikakvih anomalija nema na ATIju, jednostavno je sporiju u DX10.;)
@Muki
Ne valja ti to napajanje.
razlika u buci i zagrevanju i potrosnji je maltene zanemarljiva. uostalom, brza karta mora da trosi vise, zar ne? :D
Razlika u buci i potroshnji je itekako primetna, ovaj ATI troshi 50-ak vati vishe od GTSa.:opanachke Po tome bi ovaj ATI trebao da tuce i 8800Ultru.:p
Na tvom monitoru ce odlicno raditi i gts sa 320mb..verujmi jer i ja imam 22" monitor i 8800gts sa 320mb..Ne isplati se kupovati 640mb ako neces igrati u vecim rezolucijama..a u rezolucijama do 1680x1050 je ati bolja(naravno ne u svim igrama,ali u vecini)..Do bro razmisli da li je pametno davati 100 eura vise za model sa 640mb,kada za manje para dobijas za nekoliko frejmova slabiju karticu sa 320mb...pozz
E sad me ovaj garson pored sve moje muke ubije u pojam sa time da mi napajanje nije dobro... To je jedino napajanje koje sam nasao a da ima 550w i da kosta 70€... Ubicu se, pocupacu kosu i osedecu dok ne budem kupio nov komp... Nisam jos ni video vodu a vec skidam gatje... Ili na kraju necu nista uzeti...
Uzmi corsair za 100 eura i budi miran..
Hahahaha... Pa uzmi ti corsair... Nema se ne moze se... I za ovu konfiguraciju cu morati mechku da rodim da bih je uzeo... Tih 30 ojra preko mi znace da cu jedan vikend sedeti gajbi, a da se ne provodim sa ekipom... Ne znam vise sta da radim, sto vise trazim saveta, postajem sve izgubljeniji i izgubljeniji... Valjda ce mi se utisci srediti...
U firmi gde kupujem komp Gig****n, nema corsair napajanja... Za 100ojra imaju CHIEFTEC CFT620 620W i to je to...
Tu imas i antec tp trio od 650w koj je bolji i ima 5 godina garancije..Takodje imaju i corsair od 520W za 100 eura...Ocigledno nisi dobro pogledao..mislim ako mislimo na istu firmu..
Pogledajte benchmark nedavno uradjen na http://www.tomshardware.com/2007/07/30/leadteks_performance_leviathan/page8.html.
Doduse kartica o kojoj se vodi glavna rec je Leadtek Leviathan 8800Ultra, ali u usporedbi sa svim kartama 8800 serije kao i Ati-jeve 2900. Moze se zakljuciti da je u oblivionu Ati HD2900XT sa novim drajverima bolji od 8800GTS (320 i 640 MB).
@ muki85:
Pogledaj ceo test na gorespomenutoj adresi pa zakljuci koja ti karta odgovara. Posmatraj kakav je pad framerate-a na vecim rezolucijama (1600*1200 i vise) kod Ati-ja 2900XT i 8800 GTS. Videces da i u AA i AF modovima ,u svim testiranim igrama, na vecim rezolucijama ati-ju manje opada framerate.
Zelim da napomenem da nisam Ati-jev fan (imam GeForce 6600GT:D)
8800gtx je mnogo vrelija od 2900xt
s'obzirom da nije mnogo vrelija od 8800GTS teshko da ce biti vrelija od 2900XT..;)
Pogledajte benchmark nedavno uradjen na http://www.tomshardware.com/2007/07/30/leadteks_performance_leviathan/page8.html.
Doduse kartica o kojoj se vodi glavna rec je Leadtek Leviathan 8800Ultra, ali u usporedbi sa svim kartama 8800 serije kao i Ati-jeve 2900. Moze se zakljuciti da je u oblivionu Ati HD2900XT sa novim drajverima bolji od 8800GTS (320 i 640 MB).
@ muki85:
Pogledaj ceo test na gorespomenutoj adresi pa zakljuci koja ti karta odgovara. Posmatraj kakav je pad framerate-a na vecim rezolucijama (1600*1200 i vise) kod Ati-ja 2900XT i 8800 GTS. Videces da i u AA i AF modovima ,u svim testiranim igrama, na vecim rezolucijama ati-ju manje opada framerate.
Zelim da napomenem da nisam Ati-jev fan (imam GeForce 6600GT:D)
ovo je bash validan test kad je 7900GTX brzi od 8800Ultre..:icon_stud
@Garson A tako kao ti prica nV fan;).
Ako recimo sagledas potorsnju, brzinu, grejanje i dodjemo do troga da su egal.Zasto opet neko mora da kaze da je jedna od njih fus.
Evidentno je da svako gura ovde svoj favorite brand:).
meni samo nije jasno kako neko moze da ima omiljeni brend...pa jbt kupujes ono sto najvise nudi za ulozen novac.:dedica:
Kad nesto furas 10 godina onda ti priraste za srce:).
pa ja furam NV od kada znam za sebe ali da je x1950pro bio po ovoj ceni kada sam ja kupovao komp ne bih ni 1 sec razmisljao sta da kupim.
Sorry za OFF
@Garson A tako kao ti prica nV fan;).
Ako recimo sagledas potorsnju, brzinu, grejanje i dodjemo do troga da su egal.Zasto opet neko mora da kaze da je jedna od njih fus.
Evidentno je da svako gura ovde svoj favorite brand:).
Kako? Citiraj.;) Nigde nisam rekao da GTS oduvava 2900XT kao shto je Nergal rekao.
Ako su negde egal onda su to samo performanse i cena. Ponovo ATijeva karta ima losh odnos zagrevanje-buka-potroshnja/cena iako je 80nm GPU u pitanu (karta troshi vishe od i GTX, vishe se greje, i bucnija je).A shlag na torti je i bolji OC kod GTS karti.:)
Lepo sam izneo svoje mishljenje, karte su tu negde po performansama, nV bolje radi AA i AF, manje troshi, manje se greje, bolje se OC, isto koshta, tako da je po meni bolje kupovina. Sigurno nisam pominjao oduvavanje i performanse u rangu GTXa.
pa ja furam NV od kada znam za sebe ali da je x9150pro bio po ovoj ceni kada sam ja kupovao komp ne bih ni 1 sec razmisljao sta da kupim.
Sorry za OFF
Ja sam prvo hteo MSI 1950Pro, medjutim nije ga bilo, pa sam uzeo 7900GS zbog cega se nikako ne kajem jer volim da satirem graficku od overkloka.:D
Hvala svima, jako mi je drago sto je rasprava tekla ovako lepo, i iz nje sam mogao da izvucem jako korisne informacije, mada se naravno lagano pretvorila u ati vs nvidia, sto se i ocekivalo, ali sta da se radi... Moja odluka je pala na nvidiu 8800gts sa 640 ram-a, ne znam ni sam zasto, kad vec kazete da je okej i ova sa 320, mada se nikad ne zna za predstojece igre i igre koje ce se pojavljivati posle nove godine... Ja sam veliki atijev fan, imao sam 9600, x800 i x1650, ali sam se ipak odlucio za nvidiu, sta da kazem, sem da sam se prodao, mada sam se zarekao da vise nikad necu kupiti ati otkad je postao amd/ati... Mislim da nije toliko velika razlika bilo koju kartu da uzmem i da ce mi i jedna i druga vrsiti veliki posao u multimediji makar u narednih godinu dana, naravno sa svim novim komponentama... A i dva servisera koja rade u firmama Giga***n i I*tel su mi rekli da se ipak odlucim za 8800 pored atija... Hvala svima....:ciao:
Nisi se prodao, sta god da si uzeo ne bi pogresio.Sigurno je dosta brze od trenutne stvari koje imas.
I ja vec godinu i nesto dana furam nV a zakleti sam ATIjevac:D.
@Garson Daj bre koliko se vise zagreva.Te duzina ne valja, kad pustena ona slika da ce da bude ~13" dugacka svi odmah napali, te ovo te ono.
Predrag Stankovic
4.9.2007, 14:23
Znash ti dobro ko je ATI fan.;)
I ja isto, gledao sam najnoviji bench test.;)
Daj link
a ATI brise patos sa Ultrom u DX9. i sta cemo sada? koga briga za DX10...
Takodje link na sunce
Hahahaha... Pa uzmi ti corsair... Nema se ne moze se... I za ovu konfiguraciju cu morati mechku da rodim da bih je uzeo... Tih 30 ojra preko mi znace da cu jedan vikend sedeti gajbi, a da se ne provodim sa ekipom... Ne znam vise sta da radim, sto vise trazim saveta, postajem sve izgubljeniji i izgubljeniji... Valjda ce mi se utisci srediti...
U firmi gde kupujem komp Gig****n, nema corsair napajanja... Za 100ojra imaju CHIEFTEC CFT620 620W i to je to...
Pa Chovece nikako ne mogu da te razumem sa jedne strane uzimas graficku koja kosta preko 300e a sa druge nemozes za napajanje da das vise od 75e, to mu dodje kao kupis veoma dobar i skup automobil a names kintu za registraciju istog. jbg onda jedino da malo ustedis na grafickoj a da uzmes kvalitetnije napajanje.
meni samo nije jasno kako neko moze da ima omiljeni brend...pa jbt kupujes ono sto najvise nudi za ulozen novac.:dedica:
Moze veoma lako, eto meni je recimo pre 7 godina nVidia prirasla za srce jer mi se dopao logo.
@Garson Daj bre koliko se vise zagreva.Te duzina ne valja, kad pustena ona slika da ce da bude ~13" dugacka svi odmah napali, te ovo te ono.
Pitaj maksu koliko se zagreva.;) Evo citata sa njegovog testa:
Ventilator je promera 75 milimetara i u 2D režimu nije previše bučan. Ipak, čim kartica pređe u 3D mod, ventilator ubrzava, a nakon malo “akcije” počinje i da se “dere” kao nijedna kartica koju smo testirali do sada.
..odnosno oko 82 do 84 stepena tokom dužeg 3D opterećenja (kada ventilator već postaje nesnosno bučan).
Ne pravi se lud, znash i sam kakvo napajanje zahteva 2900XT (8 pin +6pin) pogotovu pri overkloku,koliko troshi i koliko se greje.
Evo ga review za bioshock, 2900xt u dx9 bolji i od ultre, ali u dx10 slabiji i od 8800gts 320, mada je ovaj gts fabricki oc.
http://www.bit-tech.net/gaming/2007/08/30/bioshock_gameplay_graphics_and_performance/8
@Garson Pa zahteva ali sta bi sad da se vozis na LCu.E sad sto se buke tice to je subjektivna stvar.Meni npr. sad komp radi sa 4x80mm na 2k rpm i jos nepodnosljivi 7600GS(a svi znaju kako se deri prvi model GLH) i ne smeta mi.Muzika mi je uvek ukljucena tako da np.A i svi testovi koje rade su na otvorenom tj. van kucista tako da je pitanje kolika je buka kad je unutar kucista.
Pa Chovece nikako ne mogu da te razumem sa jedne strane uzimas graficku koja kosta preko 300e a sa druge nemozes za napajanje da das vise od 75e, to mu dodje kao kupis veoma dobar i skup automobil a names kintu za registraciju istog. jbg onda jedino da malo ustedis na grafickoj a da uzmes kvalitetnije napajanje.
Ja bih na to ipak gledao kao na uzimanje nekog besnog auta za s jakom kubikazom i konjazom i ubacivanja plina.:)
Samo se vi sprdajte sa mojim napajanjem... Lako je vama, ne morate da odvojite tri meseca svoga zivota da kupite novu konfiguraciju :offtopic:... Kupicu antecovo napajanje od 650 w i dovidjenja...
@Garson Pa zahteva ali sta bi sad da se vozis na LCu.E sad sto se buke tice to je subjektivna stvar.Meni npr. sad komp radi sa 4x80mm na 2k rpm i jos nepodnosljivi 7600GS(a svi znaju kako se deri prvi model GLH) i ne smeta mi.Muzika mi je uvek ukljucena tako da np.A i svi testovi koje rade su na otvorenom tj. van kucista tako da je pitanje kolika je buka kad je unutar kucista.
GTS 640 moze da radi na nekim "jeftinijim" napajanjima pa cak i na LC 550W a cisto sumnjam da 2900XT moze.;)
Buka jeste subjektivna stvar ali kad poredish dve karte u istim uslovima razlika se moze bez problema primetiti.
Test 2900XT na benchu nije radjen na otvorenom vec u CM Wavemaster kucishtu.;)
Samo se vi sprdajte sa mojim napajanjem... Lako je vama, ne morate da odvojite tri meseca svoga zivota da kupite novu konfiguraciju :offtopic:... Kupicu antecovo napajanje od 650 w i dovidjenja...
Actually, vecina forumasha bi trebala da odvoji 1 godinu zivota za takvu mashinu.;) Nije tebi bash toliko teshko kao shto pricash.:opanachke
BTW, dobar izbor, Antec 650 je odlicno napajanje.
Ti si ovde nesto pogresno protumacio. Mi tebe covece savetujemo za tvoje dobro, hoces da das 70-80 evra za napajanje koje nece biti pogodno kasnije pa da ga prodajes i dodajes opet.... jednom si se vec opekao tako s nekimparcetom harvera koliko se secam jer ipak ima dosta tvojih tema o kupovini hardvera.;)
Uostalom niko te ne tera da se odrices zivota, to su tvoje odluke kao i odluke o kupovini hardvera.
I ja se malo salim sa vama, znam da se u nasoj zemlji jako tesko zivi, i da vecina ljudi samo prica o high end komponentama, a da ih ne poseduje, i ja sam jedan od njih... Mada se ne razumem bas najbolje u komponente, zato i trazim pomoc na forumu... Hvala svima, nadam se da nisam napravio gresku kada sam odabrao grafu, a i da jesam lako cu je prodati posle nove godine i kupiti drugu... :n_klanja::ciao::to_care:
Predrag Stankovic
4.9.2007, 15:16
Off Topic:
Ovde izgleda yebe lud zbunjenoga, svuda razliciti rezultati u Bioshock-u
http://www.bit-tech.net/gaming/2007/08/30/bioshock_gameplay_graphics_and_performance/8
http://www.gamespot.com/features/6177688/p-6.html
http://www.firingsquad.com/hardware/...ance/page5.asp
Ja mislim da nisu korisceni isti drajveri..mozda grsim,ali ako nije tako ko zna sta moze biti uzrok??
@ garson
ja mislim da je mad pokusao da pokrene 8800gts 320 na LC6550gp i da nije uspeo
@ garson
Ili mu je radilo na defaultu a da nije moglo da izgura klokove.
A i da se razumemo to napajanje kosta nesto ispod 50 evra tako da...
@Garson Daj molim te pricas kao da je nesto mnooogo veca potrosnja.30-40W eventualno 50W je totalno smesno.
mad_skillz
4.9.2007, 15:36
@ garson
probao je mad probao, radio je samo na def.-u a to mi nije bilo dosta, a s'obzirom da je vukao dosta struje nisam imao rezervu za overklok procesora, ploche i rama i zato sam zamenio napajanje..ne def.-u je moglo sve da gura, toliko :)
@nikolas slazem se za analogiju za plin :to_care:
Mr. Garrison
4.9.2007, 15:53
@Predrag:
mislio sam upravo na test sa gamespota. doduse, tu nisu stavili ultru, ali se vidi da je brza od GTX-a...
NjegovaWisost
4.9.2007, 15:54
@ garson
Ja imam 8800GTS 320 na 400W cheiftechovom napajanju i sve radi kao sat... I baš me briga, imam 3 godine garancije
@Garson Daj molim te pricas kao da je nesto mnooogo veca potrosnja.30-40W eventualno 50W je totalno smesno.
Bogami i nije uopste malo. Da i 50w je totalno smesno.;) Pogotovo kad sracunas da komp radi skoro ceo dan, da pod opterecenjem vise trosi i da na kraju i to trosenje struje treba platiti i imati adekvatno napajanje.
@nikolas slazem se za analogiju za plin :to_care:
Pogodilo se.:opanachke
Mr. Garrison
4.9.2007, 16:23
Bogami i nije uopste malo. Da i 50w je totalno smesno.;) Pogotovo kad sracunas da komp radi skoro ceo dan, da pod opterecenjem vise trosi i da na kraju i to trosenje struje treba platiti i imati adekvatno napajanje.
trosi 50W vise samo u full loadu, dakle kada se igras. kada ne radis nista, trose identicno u W. ko se igra po sat-dva dnevno, nece ni primetiti razliku u racunu za struju...
lepo je sto 8800GTS trosi manje, ali to potencirati kao neku veliku prednost je cista glupost...
trosi 50W vise samo u full loadu, dakle kada se igras. kada ne radis nista, trose identicno u W. ko se igra po sat-dva dnevno, nece ni primetiti razliku u racunu za struju...
lepo je sto 8800GTS trosi manje, ali to potencirati kao neku veliku prednost je cista glupost...
Razume se da je u loadu, opet neko ko voli igre i da tolike pare za grafu igrace se malo vise... mada to i nije toliko bitno.... pa i klokovi...
Inace to se predstavlja kao jedna u nizu prednosti, da ne ponavljam prelistaj postove u ovoj i slicnim temama.;)
I znas sta se ja pitam svaki put kada vidim tebe kako savetujes ljude da kupe ATI, kada ces ti vise da kupis taj ATI?
ps Nemoj mi reci samo da bi sada uzeo ATI da ti se isplati jer si takodje savetovao ljude da uzmu ATI i onda kada si uzeo tu nVidiu.
Mr. Garrison
4.9.2007, 16:52
meni je broj fps najveca prednost. za buku i potrosnju i takve stvari mi svira violina :) i ja volim da igram igre, pa ih ne igram duze od sat vremena dnevno u proseku.
kupicu ATI kada budem pozeleo novu kartu. do tada ostajem na 7900GTO...a da sada kupujem kartu, svakako bih uzeo 2900XT. ne mogu da se setim sta sam savetovao ljude kada je to kratko vreme bio 7900GTO u prodaji...no dobro...
meni je broj fps najveca prednost
I zato se igras na nVidiji.;)
po meni je najvazniji min broj frejmova. Sta me briga ako jedna daje u proseku 60 a druga 65, na obe igra radi kako treba .
I mislim da ne treba nesto da se raspravljate oko toga koja je kartica bolja jer na netu postoji jako veliki broj testova koji daju razlicite rezultate a vi ni za jedne ne mozete sa 100% sigurnoscu da tvdite da su tacni. Meni se dogadjalo da na anandtechu u 2 testa ista kartica ima za 20% drugacije rezultate. Bas sam jednom pokazivao Garsonu, znaci korpa sve je to bezveze. Treba neko ko ima mogucnosti(npr radi u servisu-prodavnici)da na identicnoj masini testira prvo jednu pa drugu karticu i da nam kaze kakve je rezultate dobio naravno sa drajverima koji daju najbolje rezultate.
Mr. Garrison
4.9.2007, 17:08
@Nicolas:
ma jok, kupio sam je zato sto manje trosi :p
ali ovaj put stvarno: nisam hteo da bacam pare na napajanje, a i nisam hteo da rizikujem da i ce mi X1900XT 256 raditi na ovom napajanju, pa sam uzeo 7900GTO, blablabla...
Ne radi se samo o 50W vishe vec i o jacini struje koju 2900 zahteva.8800GTS ima jedan 6 pin prikljucak za napajanje dok 2900XT ima cak dva i to jedan 8 pinski. Nije ATI to dzabe stavio.;)
Idle je nebitan u ovoj prici kao i racun za struju vec neophodno napajanje za karticu.8800GTS radi kao shto vidish na Chieftecu 400W i LC 550W, a cisto sumnjam da bi 2900 radio na njima.
Pa mora da se potencira kao prednost kad je covek hteo da pazari Chieftecovo napajanje.
@Nicolas:
ma jok, kupio sam je zato sto manje trosi :p
ali ovaj put stvarno: nisam hteo da bacam pare na napajanje, a i nisam hteo da rizikujem da i ce mi X1900XT 256 raditi na ovom napajanju, pa sam uzeo 7900GTO, blablabla...
Aha, bash je tako.:rolleyes:
Mr. Garrison
4.9.2007, 20:44
ko kupuje 2900XT moze da se otvori za Chieftec-a od 500W, nije ni on skup...
ko kupuje 2900XT moze da se otvori za Chieftec-a od 500W, nije ni on skup...
Ma kakav Chieftec, teshko da ima dva 6 pin konektora, mislim da je minimalno na shta treba ici Antec TP Trio 550W koji nije ni mnogo skuplji od Chiefa.;)
Ovako, postavljam jos jedno i moje poslednje pitanje... Da li je potrebno zamlacivati se uzimanjem gts-a sa 640 ram-a, kada sam u par testova video da u rezolucijama 1600x1200 koja je slicna onoj u kojoj cu igrati [1680x1050] postizu u vecini igara isti framerate... Premda su testovi na nekim starijim igrama, mene interesuje kako ce se to odraziti na nastupajuce igre??? Da li cu moci da guram isto na kartici sa 320 ili 640 rama??? Da li da kupim ovu od 640 i zveknem 1200 evra, ili da uzmem ovu sa 320 i stavim 100 ojra u dzep??? Kada tih dodatnih 320 rama dolaze do izrazaja??? Na 24'' monitorima kada je rezolucija veca od 1600x1200??? Stvarno se ne razumem, tacnije ne znam ni cemu sluzi ram memorija na grafickoj karti, al aj sad... Sta da se radi kad je covek neupucen...
omg omg omg
E da si citao pazljivije i pratio linkove koje su postavljali ne bi to pitao i znao bi da trebas da uzmes napajanje od minimum 100 evra!
Sta reci osim da jos jednom predjes sve postove ove i one druge tvoje nove teme i linkove malo prostudiras i verovatno ces doci do zakljucka da treba uzeti 320mb verziju i neko jace napajanje.:)
Kako ce raditi nove igre niko sa sigurnoscu ne moze da ti kaze, u vecim rezolucijama dodatna memorija dolazi do izrazaja samo je pitanje koliko, pa zato najbolje pogledaj one linkove date svuda i vidi dal ti se isplati ta razlika.;)
Oket, evo pogledao sam jos jedan link (http://www.generation-3d.com/Comparatif-8800GTS-320mb-et-640mb-Les-jeux-videos-premiere-partie-...,ar199-7.htm)
I posto znam francuski oni napominju da je za sada dovoljno 320 rama, ali ne obecavaju da ce u novijim igrama biti ista situacija, i to se najbolje vidi na rainbow six vegasu u rezoluciji 1600x1200, jer ce novije igre koristiti sve moguce resurse u vecim rezolucijama sa ukljucenim efektima...
A evo i konacne konfiguracije, sa novim napajanjem i kucistem:
ploca: ASUS - P5K SE - SOCKET 775 99€
procesor: INTEL C2D-2.60 BOX-E6750 CORE 2 DUO 4MB 180€
grafa: ASUS - PCIE - EN8800 GTS/HTDP/ 640 370€
ram: 4 x DDR2 1024MB PC1066 KINGMAX 180€
hdd: 500 GB WD5000KS, SATA II, 16MB cache, 7200 rpm 105€
kuciste: ANTEC NINE HUNDRED 105€
napajanje: ANTEC TP-TRIO 650W 100€
DVD: NEC DVD-RW 18X 5170 30€
Sound Card: Creative Sound Blaster Audigy SE bulk 32€
Ukupno: 1201€
imas neko konkretno pitanje u vezi sa konfom?
Pa eto vidis i sam grafikone, u novijim igrama je osetnija razlika pa ostaje na tebi da odlucis da li ti se isplati da das vise kesa za toliko bolji ucinak u vecim rezolucijama. Meni bi mozda najlogicnije bilo sada 320mb model pa za 6-7 meseci da se proda i uzme nesto jace ako se dosta paznje posvecuje igrama i ako se moze naravno. A ako mozes da uzmes 640mb model onda njega. ALI izbor zavisi prvenstveno od tebe, tvojih planova, potreba i mogucnosti tako da imas sve izneseno na sto a sada ostaje samo da vidis sta ti najbolje pase.
vidim da si se opredelio za P5K se. Evo ti 2 linka da vidis raliku uzmedju obicne i se varijante. Meni se iskreno ne svidja ova P5k SE dok sam na suprotnoj stani video P5K i stvarno je OK ploca samo se malo vise greje. Inace cena koju si naveo za SE varijantu odgovara ceni ove bolje(p5K).
http://www.asus.com/products.aspx?l1=3&l2=11&l3=534&l4=0&model=1637&modelmenu=2
http://www.asus.com/products.aspx?l1=3&l2=11&l3=534&l4=0&model=1705&modelmenu=2
Takodje, i meni se ne svidja pk5 se za tako dobar komp. Evo ti po cemu je bolji p5k:
Prvo p5k ima bolje hladjenje severnog i juznog mosta (heatpipe), dok p5k se ima obicni pasivac.
Drugo p5k ima dva pci express X16 slota i podrzava cross fire (mozes da povezes dve ati kartice istovremeno) i ima jedan vise pci slot.
Trece p5k ima JMicron sata kontrloler, p5k se Marvell kontroler i po asusu p5k se ne podrzava raid (povezivanje dva i vise hardova za zajednicki rad uz dobitak na prefomansama).
Cetvrto P5k ima 5, a p5k se 4 sata konektora, p5k ima podrsku za dva tro pinska vetilatora, a se verzija samo 1 (ne racunajuci cpu fan).
Sve u svemu p5k se mu dodje kao osiromasena verzija p5k, razlike imas, a ja bih se drzao p5k verzije.
Jao greskom sam naveo SE varijantu...:boodala: Omaklo mi se, jer sam kopirao direktno sa sajta firme... U svakom slucaju hvala...:n_klanja: A p5k ima varijantu samo za crossfire, ali i ne za sli???
samo da dodam da jedan PCI-e radi na x16 a drugi na x4. Pricalo se na forumu da li kartica radi slabije na x4 i zakljcak je valjda bio da se to samo primecuje kod TOP modela(mada nemojte me drzati za rec).
Samo crossfire, dozvolu za sli ima samo nvidia (ko bi drugi:D) na svojim chipsetovima visoke klase.
Oket, izvinjavam se moderatorima zato sto se ova tema polako pretvorila u sta da kupim, tako da ne pripada u grafici, ali sta da radim... Imam jos jedno pitanje, vezano za memoriju... Po skoro istoj ceni [razlika 5€ po stangli] sam nasao GEIL memoriju, stanglu od 1GB koja radi na 667, pa me interesuje, da li sam se odlucio za ok ram, s' obzirom na cenu i performanse...
Ovu koju si izabrao je brza..a nije nesto preterano skuplja..pozz
ako mislis na geil u odnosu na kingston i te tako jeftinije memorije na def-u sigurno nema nikakve razlike a oc potencijal zavisi od memorijskog cipa tako da je sve to neka lutrija. Bio je onaj test u SK pa si mogao da vidis odprilike kako stvari stoje. Iskreno ja bih uzeo onaj kingmax sto radi na 1066 za 50E.Naravno ako si video i latencije ne igraju neki veliku ulogu i sve su to razlike koje se vide samo u markovima ili nekim extramenim situacijama.
GEIL Value nije bas sinonim za OC.Ko sto rece nikola Kingmax je odlicno resenje.
Znam da smaram, ali moram da postavim jos jedno pitanjce, a to je koliko ce moci ova konfiguracija da me sluzi vremenski, po vasem misljenju???
Dosta dugo..bez nadogradnja mislim da ce biti ok jedno jos 2 godine..a kasnije samo menjas grafu..dodas memoriju isl..pozz
Nekih 7-8 godina ne bi trebalo da ima nikakvih problema ukoliko se pravilno koristi.:kreza:
To zavisi opet od tebe i tvojih potreba. Ako sada bacis 4gb memorije racunaj da si se tu osigurao na neko vreme, na koliko opet zavisi od tebe i tvojih potreba. Min sledecih godinu, godinu ipo i dve ces moci da igras sve top igre sto se tice memorije, onda ce zavisisti od grafe i cpu-a. Cpu je isto besan pa racunaj na nesto slicno, grafa malo manje ali sve je to na top podesavanjima tako da imas fore.:opanachke
Znaci godinu i po dana sam miran, a onda menjam procesor i grafu??? Nije to tako lose...
Sto se tice memorije i vise najverovatnije, nikad sa sigurnoscu ne mozes reci. A cpu samo malo kloknes kada zatreba i prva na udaru bi bila grafika pa posle cpu a memorija na trecem mestu ali znatno iza njih.
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.