Prikaži potpunu verziju : Kompjuter 2046. godine!
Interesuje me kako vidite kompjuter u budućnosti, recimo za nekih 30, 40 godina? Kakav procesor, grafička, monitor, i sve ostalo što vam padne na pamet. Naravno, u obzir dolazi i internet, kao i programi...
Sigurno bi ovu stranicu sa odgovorima bilo zanimljivo zapamtiti, pa pročitati u dalekoj, dalekoj, budućnosti...:)
Teško je reći šta će biti za 4-5 godina, a kamoli za 30-40. Da mi je neko pre samo desetak ili malo više godina rekao da ću na kompjuteru moći da gledam pravi pravcati film i da će on moći da se smesti na jedan jedini medijum, gledao bih ga kao ludaka, a da ne pričam o fotorealističnim grafikama u igrama kakve danas možemo videti, ili internetu kao glavnom sredstvu komunikacije... Tehnologija danas napreduje još brže, tako da je zaista teško nešto predpostavljati, mada ubeđen sam da će tada kompjuteri biti zasnovani na nano-tehnologiji i da će procesori, memorije i sve ostalo raditi nekoliko stotina puta brže nego danas. E sad, za šta bi se to iskoristilo osim za obradu velike količine podataka i zahtevnih proračunavanja pojma nemam. Verovatno za igre :)
hacker_aca
12.1.2006, 2:53
Uff, sad moram da razmišlja. Ne volim nešto mnogo da trošim svoj mozak, ali ajde, da pokušam. Moja vizija ide sledeće:
Ja mislim da će sve to da bude malo, k'o danas običan miš (ne miš životinja, nego kompjuterski miš! :icon_smil ) ako ne i manje. Monitori možda neće ni postojati, jer će u ljude da ugrađuju te neke nano-tech-cyber-small-chip-cyber stvarčice, pa nam neće ni trebati monitori nego će mo sve mi u našoj glavi da gledamo. Ludo, zar ne? :mrgreensa A ako budu postojali, biće ultra tanki, wireless, i imaće odziv boja bar deset puta više nego danas, sa mnogo više boja, i rezolucija će im biti veća, a pikseli, normalno, još manji. A pod slučajem da ih ipak ne bude, ovi ljudi što idu na ove razne konferencije će moći da ostanu kući, a ipak da budu tamo pomoću tih svojih nano-tech-cyber-small-chip-cyber stvarčica. Zamislite, cyber skupština! :mrgreensa Ljudi će se razlikovati po broju USB priključaka! Ovo sam sad lupio :mrgreensa . Igre (da ne kažem igrice :icon_smil ) neće se igrati kao danas, na kompjuterima, nego će postojati virtuelna realnost, gde će moći da sam igrač učetvuje u igri kao da je tamo, a ne samo kao danas preko kompe. Tastature nebi ni postojale, sve bi se radilo putem glasovnih komandi. Sve bi kuće bile povezane sa nekim velikim centrom gde bi se držale osnovne namirnice za život: hrana, voda, odeća...... I onda bi se sve putem interneta naručivalo. Stoji nešto kao mali mikrofon na zidu, i vi samo naručite šta ćete. Kažeš: "Daj mi dvije kafe, jednu slađu, drugu gorku, piletine, jogurt i pantalone IX58CS2 Jeans za jednokratnu upotrebu." I kako to izgovoriš, odmah pored imaju mala vratanca gde to pokupiš.
Za sad nemogu nešto smisliti, malo sam umoran, ipak, vidite koliko je sati. Videću nešto da sutra dodam, i možda da preradim. I da, novac neće postojati, svi će da rade za dobrobit društva i svoje zajednice, tako da neće ni postojati komercijalni programi, nego će sve da bude open source.......
DorianGrey
12.1.2006, 3:02
Ja mislim da ce imati oci i usi :D
Hehe, salu na stranu, mislim da ce sve biti ugradjeno u veliki monitor, za misem nece biti potrebe, jer ce se raditi po touch screen principu
sto se procesora tice, to ce biti interesantno, verovatno ce se izbaciti ova tehnologija sa silicijumom, mislim da ce se procesori raditi u nekim kristalima i slicno, klasicna graficka ce biti izbacena, a umesto nje ce biti nesto sto nosi u dzepu...
Cela zemlja ce biti umrezena preko satelita...
Naravno ovo vazi pod uslovom da mi tad i dalje zivimo na Zemlji:D
Stoji nešto kao mali mikrofon na zidu, i vi samo naručite šta ćete. Kažeš: "Daj mi dvije kafe, jednu slađu, drugu gorku, piletine, jogurt i pantalone IX58CS2 Jeans za jednokratnu upotrebu." I kako to izgovoriš, odmah pored imaju mala vratanca gde to pokupiš.
:D :D :D LOL :D :D :D
Ja ipak mislim da se ovde neće još jednom naći ovako interesantan odgovor!!:icon_mrgr :icon_mrgr
@hacker_Aca
svaka čast za maštu!
hacker_aca
12.1.2006, 3:25
Ada, malo me uhvati, pa dam mašti na volju. Nego, Imzadi, imaš li ti neku svoju viziju budućnosti?
Ada, malo me uhvati, pa dam mašti na volju. Nego, Imzadi, imaš li ti neku svoju viziju budućnosti?
Pa naravno da imam, čim sam postavila ovakvu temu:) . A temu sam postavila da bih videla šta misle ostali;) . Kad budem mislila da treba, postaviću i ja svoj odgovor ovde...:icon_cool
Master Neo
12.1.2006, 3:55
Pazite ovo:
(ubedjen sam da ce nesto ovako postojati)
Monitora nece biti bice 3d projektori koji ce nam bukvalno isto sve prikazivati kao da gledamo stvarno(hocu da kazema da kako vidite zgradu napolju takva ce biti i ispred vas(3d)
Upravljacemo sa rukama(logicno) salim se, na rukama cemo imati rukavice koje su osetljive na pokret...O cpu memoriji grafickoj hdd da ne govorim...
npr 1Thz(teraherc-1000 Ghz) 100Gb rama graficka na 100 ghz 10tb Hard(1tb-1000Gb) itd...
A evo moje maste, ja sam zamisljao kako ce napraviti 3d naocare koje potpuno poklope oci i vidimo samo ekran sa svih strana, a po celom telu mali receptori pokreta, tako da kad igramo neku igru, npr, neke tuce... kad se mi mrdnemo pomera se i lik na ekranu i to sve realno, ekstra zar ne... i da, npr futur counter...Imacemo pusku isto cemo gledati kroz3d naocare, i stajacemo na pokretnom krugu po kom hodamo ali u mestu tako da igramo 3d fps igre bukvalno MI!!!
A imao sam jos jednu zamisao npr igramo tako neku pucacinu a nosimo odelo koje ima micro pritiskivace po celom telu(u prevodu naslonimo se na zid ledjima u igrici, a na nasim ledjima u stvarnosti kao da smo se naslonili na nesto tj. pritiska nas to odelo na ledjima...Zamislite, zar ne bi bilo ekstra napraviti tako nesto...Sad kad mi neko pokrade sve ove ideje i zgrne brdo para prodavajuci ovako nesto... ;)
hacker_aca
12.1.2006, 4:25
Sad kad mi neko pokrade sve ove ideje i zgrne brdo para prodavajuci ovako nesto... ;)
Evo, ja sam već potpisao ugovor sa Asusom, nVidiom, Microsoftom i ostalim kompanijama o ovom projektu. Daću ti neki procenat ako hoćeš. :icon_wink
Šalim se. Nego, šta je sa virtuelnom realnosti danas? nešto sam malo slušao o tome, i stvarno, nekad pomislim da to i nepostoji. Zna li iko išta o ovome? I da, učitelju Neo, što si rekao za te 3d projektore, ja mislim da se zovu hologrami ili nešto tako. Znam,gledao sam to po igrica (Dino Crisis 2, Halo) i to bi bilo mnogo moćno kad bi imalo! Ja mislim da sam čitao negde o tome, i valjda to postoji, ali ne nešto u velikim dimenzijama.
Master Neo
12.1.2006, 4:59
Ma znam ja da se zove hologram nego u tom trenutku stade brain...Hologrami postoje ali su slabo primenljivi jer cim zaklonis jedan izvor svetla nema nicega osim raznih boja...Ali do 2046 smislice oni vec nesto...
kakvi bre kompjuteri. . .
ima male chipove da nam ugrade u glavu. . .
sve ce biti digitalno. . .
Ja mislim da kompjuteri neće ni postojati. Kome će još trebati komp za 50 god. kad će to ići sve na Notebook-ove. Ma bre u sat ima da ugrade komp. A o mašini da ne pričam...
465
Kome će još trebati komp za 50 god. kad će to ići sve na Notebook-ove.
:icon_mrgr :D :icon_mrgr
A sta su notebookovi nego kompjuteri :rolleyes:
BTW. Dzabe mastanje kad ce do 2025. Zemlja biti prenaseljena i izbice globalni rat za vodu, hranu i ostale osnovne resurse...
sasha vukelic
12.1.2006, 17:48
za 20-30 godina ce biti ugl. isto kao sad (sto se tice kompjutera)... samo brze, ljepse, itd.
vjerovatno ce biti puno vise zezancija, no u osnovi nista bitno se vise nece mijenjati
sasha vukelic
12.1.2006, 17:52
Evo, ja sam već potpisao ugovor sa Asusom, nVidiom, Microsoftom i ostalim kompanijama o ovom projektu. Daću ti neki procenat ako hoćeš. :icon_wink
Šalim se. Nego, šta je sa virtuelnom realnosti danas? nešto sam malo slušao o tome, i stvarno, nekad pomislim da to i nepostoji. Zna li iko išta o ovome? I da, učitelju Neo, što si rekao za te 3d projektore, ja mislim da se zovu hologrami ili nešto tako. Znam,gledao sam to po igrica (Dino Crisis 2, Halo) i to bi bilo mnogo moćno kad bi imalo! Ja mislim da sam čitao negde o tome, i valjda to postoji, ali ne nešto u velikim dimenzijama.
brate to ti postoji vec nekoliko decenija
za jedan primjer si vec sigurno cuo:
-evrovizija - gdje je voditeljica hodala po pozornici a dva velika holograma visine od oko 2-3 metra (na kojim su pisali bodovi) su se razmicala da bi ona prosla izmedju itd.
-koncert (zaboravio sam koja grupa) na kojem su projektovali tenka iznad publike i svi se prepali i razbjezali.
a to je davno bilo
-evrovizija - gdje je voditeljica hodala po pozornici a dva velika holograma visine od oko 2-3 metra (na kojim su pisali bodovi) su se razmicala da bi ona prosla izmedju itd.To na evroviziji nije hologram već televizijska tehnologija zvana virtuelni studio. Uživo je voditeljka pred plavim (ili zelenim) platnom, a pokreti kompjutera sinhronizovani su sa kompjuterom koji naknadno dodaje grafiku. Slično je korišćeno na TV Pink i svojevremeno na TV Košava.
:icon_mrgr :D :icon_mrgr
A sta su notebookovi nego kompjuteri :rolleyes:
BTW. Dzabe mastanje kad ce do 2025. Zemlja biti prenaseljena i izbice globalni rat za vodu, hranu i ostale osnovne resurse...
Pa nisam mislio na statične, razumeš...
Fazon kad ces imati neke stvarcice koje te stestaju u igru kao glavnog junaka:D :D :D
Pazi sad:
Ocekujem da ce negde od 2012 do 2020, neka vanzemaljska imperija da nas pokori radi resursa, i radi toga sto cemo da gurnemo nos predaleko.
Zatim nastupaju crni vekovi crncenja u kojima ce ljudi izgubiti svaku nadu. Ali pojavice se predvodnik koji ce povesti covecanstvo (posto cemo vec savladati njihova oruzija) u borbu za oslobodjenje.
Nazalost isti vrlo brzo biva ubijen, a oni koji su ga sledili zavrsice u najdaljim delovima galaksije, gde ce ih vanzemaljci, zabave radi, bacati po planetama i gledati kako ih zergoliki stvorovi ubijaju.
Sto se tice kompjutera 2046 god. to su vec vanzemaljski kompjuteri o kojima ne znam nista.
Mogu samo da kazem da su isti na tehnoloskom nivou kao kada bi (samo hipoteticki) covecanstvo opstalo... dakle na nivou ljudskih kompjutera iz 3647 god.
Ne zamerite mi ako sam omasio koju godinu gore/dole.
Svaka čast za tekst. Negooooo... šta ti se desilo kad si se probudio? (šala...)
471
Svaka čast za tekst. Negooooo... šta ti se desilo kad si se probudio? (šala...)
471
Neki vide svet i u boji. :)
A ne samo crveno-belo. :)
hacker_aca
12.1.2006, 23:44
brate to ti postoji vec nekoliko decenija
za jedan primjer si vec sigurno cuo:
-evrovizija - gdje je voditeljica hodala po pozornici a dva velika holograma visine od oko 2-3 metra (na kojim su pisali bodovi) su se razmicala da bi ona prosla izmedju itd.
-koncert (zaboravio sam koja grupa) na kojem su projektovali tenka iznad publike i svi se prepali i razbjezali.
a to je davno bilo
Razlikujem ja hologram od projekcije na platnu (ili kako se već zove, nemojte mi ovo uzeti za zlo) Jedno je kad na tv stave voditelja i iza njega Evropu, pa kako će biti vrijeme i to, kao što je rekao Voja, Ali nije isto kao kad gledaš u bioskopu film i kad gledaš hologram. Hologram je u 3 dimenzije, a ovo što si ti rekao sa tenkom je u 2 dimenzije (valjda).
@bobi Nije mi jasno zašto svi misle da će da dođe neka vanzemaljska sila i da nas porobi? Možda će da dođu, da stupimo u kontakt sa njima, ali će valjda biti dobronamjerni. Može i to da bude. Ili zašto svi misle da su ti dotični vanzemaljci mnogo tehnološki razvijenije ispred nas? Možda ako ih sada ima na Marsu (lupam sad, mislim bilo gde da su) možda su oni toliko razvijeni koliko smo mi bili u 7. vijeku prije nove ere. Razmislite malo o ovome.
Pošto sam u prvom postu pokušao da budem ozbiljan, evo sada ću malo pustiti mašti na volju. Bitni događaji po godinama :
2020. godine, iznenada nas posećuje vanzemaljska ekspedicija sastavljena od 4 člana posade sa ciljem da istražuje nove svetove. Kako su, nasuprot čestom mišljenju da će prva vanzemaljska poseta biti na tlu SAD, sleteli direktno u Srbiju, još manju nego što je danas, pokušali su da ostvare kontakt. Njihova poseta je trajala jako kratko i vrlo brzo su otišli pošto je jednom od njih ukraden novčanik, dvojica su brutalno pretučena zbog različite boje kože, a četvrti je nekoliko puta privođen i maltretiran, jer nije imao ličnu kartu.
2025. godine, posle dugog većanja, po prvi put u istoriji bira se vlada sveta, a najviše glasova je osvojila stranka sa čudnim nazivom Google, koja je zahvaljujući simpatičnoj kampanji pod nazivom "500 terabajta, al za džaba plus što vam nećemo čitamo mejlove" pobrala brojne simpatije belosvetskog življa, sa izuzetkom Srbije koja je najviše nade polagala u GISPA (Globalno Izmešane Stranke Političara Amatera).
2032. godine po prvi put se pojavljuju kompjuteri i telekomunikacioni uređaji kompletno zasnovani na nanotehnologiji što je donelo nekoliko stotina puta brže procesore, memorije, ali i internet veze. Ljudi koji nisu imali sreće da se nađu na pravom mestu, tj. gde nije bilo nanokablovske instalacije, morali su da se zadovolje sa ubogih 800Mbit/s, a oni malo srećniji sa 1Gbit/s, dok su ostali koristili različite nano pakete od kojih najčešće birani 512Gbit/s, 768Gbit/s ili 1Tbit/s, dok su firme uglavnom terale od 5-100Tbit/s. U Srbiji konačno kreće uvođenje ADSL priključaka i van Beograda, a ljudi u Beogradu dobijaju mogućnost da uvedu i 2Mbit/s, naravno sa ograničenim downloadom.
2035. godine, zahvaljujući brzim super-kompjuterima čije je pravljenje omogućila nanotehnologija, nauka velikim koracima počinje da grabi napred, pa se pojavljuju i prvi uređaji o kojima je čovek oduvek sanjao. Jedan od njih je i teleport, doduše prvi teleporti su bili kratkometni (svega par stotina kilometara). U Srbiji su ljudi ipak ostali verni tradicijii i starijim tehnologijama, pa su i dalje koristili GSP tehnologiju. Mnogi to nisu razlikovali od GPS-a (koji je takođe počeo masovno da se koristi u Srbiji, s obzirom da je ostatak sveta, već uveliko prešao na automobile sa autopilotima i senzorima koji su u svakom trenutku mogli da vam kažu gde ste, bez upotrebe satelita), pa je dolazilo do brojnih nesporazuma.
2042. godine, zahvaljujući brojnim istraživanjima, otkriveno je da čovek ima mogućnost telepatije i kako se ona koristi. Pojavljuju se i prvi kursevi telepatije, koji su trajali dosta dugo (nekoliko godina), ali kada se savladaju postaju jako korisna stvar. Mogli ste da komunicirate sa devojkom ili momkom koji su na drugom kontinentu, da jedni drugom pročitate misli, da vodite ljubav, a konačno je svanulo i ljudima koji varaju svoje žene, jer više nisu morali da se skrivaju po hotelima, već su mogli da "cepnu" nešto u prolazu dok šetaju sa ženom i samo viknu "Joj izvini, izletelo mi...a gađao sam tebe...svega mi". Saznanje o novom načinu komunikacije za divno čudo pronalazi put i do Srbije, te se pojavljuju i prvi kursevi "Savladajte telepatiju za 7 dana".
2046. godine, čovek se konačno otisnuo van sunčevog sistema, za šta je izabrana petočlana posada, sastavljena od istaknutih astronauta iz 5 različitih zemalja (SAD, Australija, Euazijska Republika, Kina i Srbija). Nisu odmakli daleko i već su odlučili da se vrate nazad, jer je astronaut iz Srbije svakodnevno davio pričama o niskim platama, Mlađi Trećem, dnevnoj politici, Grand produkciji...a nije prošao dan da ne postavi neko pitanje tipa "Da li se na vašem svemirskom brodu redovno dobija plata ?", "Nije valjda da vam je sav ovaj softver u kompjuterima legalan ? Brate, ala se vi razbacujete.", "Jel patchovan ovaj autopilot ?", "Brate, daj *****i ove sisteme za praćenje i pozicioniranje, valjda ja znam odakle sam doišo i gde idem, nego da da mi opičimo 'Need For Speed XX - Hovercraft, šta kažeš a ?"...a pošto je umalo oborio sisteme za održavanje života pokušavajući da mu razbije zaštitu, svima je popucao film, pa su jednoglasno javili Zemlji "Houston, we have a problem..."
Moje proročanstvo
Kompjuteri 2046 godine:
1)LAPTOPOVI
-Jedan prosečan laptop će biti lakši bar 5 puta od prosečnog laptopa današnjice. Veličina će ostati ista zbog tastature.Debljina laptopa će biti max 5 milimetara. Raspored na tastaturi biće qwerty.Neće biti plastična tastatura sa dugmićima, već će tastatura zapravo biti touchscreen ekran na kome će konstatno biti slika qwerty tastature.Ekrani "za gledanje" neće biti uopšte slični današnjim već nekakav "hologramski fazon projekcije".Miš neće postojati uopšte.Potpuna (svuda gde se danas koristi miš) zamena za miš će biti isti onaj touchscreen ekran koji se koristi za tastaturu.Kako ? Vrlo lako, jednostavno i praktično! Evo objašnjenja: Dovoljno je da ti palac klizi po površini touchscreena.Njime upravljaš strelicom.Kažiprst i srednji prst će i dalje imati ulogu "levog i desnog" klika.Sad se možda pitaš: "A kako će touchscreen prepoznavati istovremeno klizanje palca i razlikovati kažiprst od srednjeg prsta ?! Pa normalno...svaki prst ima drugačiji otisak.Dovoljno je da u toku instalacije windowsa MXL,podesiš otiske prstiju za svaku funkciju koju će obavljati.
Sutra sledi nastavak....tj danas uveče,pošto je sad kasno,tj rano....oči su mi ovakve :icon_eek:
...a konačno je svanulo i ljudima koji varaju svoje žene, jer više nisu morali da se skrivaju po hotelima, već su mogli da "cepnu" nešto u prolazu dok šetaju sa ženom i samo viknu "Joj izvini, izletelo mi...a gađao sam tebe...svega mi". Saznanje o novom načinu komunikacije za divno čudo pronalazi put i do Srbije, te se pojavljuju i prvi kursevi "Savladajte telepatiju za 7 dana".
...a nije prošao dan da ne postavi neko pitanje tipa "Da li se na vašem svemirskom brodu redovno dobija plata ?", "Nije valjda da vam je sav ovaj softver u kompjuterima legalan ? Brate, ala se vi razbacujete.", "Jel patchovan ovaj autopilot ?", "Brate, daj *****i ove sisteme za praćenje i pozicioniranje, valjda ja znam odakle sam doišo i gde idem, nego da da mi opičimo 'Need For Speed XX - Hovercraft, šta kažeš a ?"...a pošto je umalo oborio sisteme za održavanje života pokušavajući da mu razbije zaštitu, svima je popucao film, pa su jednoglasno javili Zemlji "Houston, we have a problem..."
:icon_mrgr LOL :icon_mrgr
Ljudi, čim sam otvorila ovu temu znala sam da ćete maksimalno pustiti mašti na volju! Svaka čast:) . Smisliću ja još nešto interesantnije da se zanimate... Možda bi moglo da se zbudži i neko glasanje ko je ostavio ovde najbolji post... Šta mislite?
@aRTI
interesantno...:)
Master Neo
13.1.2006, 4:52
E Marko jesi lud, svega mi!!!Vristao sam, zamalo kevu nisam probudio...Imas plus od mene!Ja glasam za Marka
Znači, otvaramo glasanje???:)
Ja sam za!
sasha vukelic
13.1.2006, 11:23
1 glas za Sashu Vukelica :D
Znači, otvaramo glasanje???:)
Ja sam za!
Me to...
6am3 Fana71c
13.1.2006, 22:10
ma ja bih se slozio sa textom u zadnjem broju Sk, tj da ce kompjuteri poceti da baziraju prenos podataka na svetlosti... ali evo 1 lood primer..
GAME CUBE>>> KOCKA DIMENZIJA 2 X 2 X 2.5m , sa vratima. Udjes unutra
i tamo imas pod na koji kad stanes mozes da se kreces po njemu ko da je pokretna traka ali u svim pravcima. U toj kocki imas stotine malih projektora koji ce praviti 3D ultra uverljive holograme tj projektovati igru... kretanje se vrsi pomocu gorepomenutog poda. U GAMECUBE je ugradjen najkvalitetniji 10.1 zvucni sistem... takodje se po ulasku u GAMECUBE na zadjni deo glave prikaci ono ko u matrixu tako da ce po svakom "primljenom metku" to cudo slati u mozak impuls pa ce nam izgledati ko da su nas stvarno ranili... bice i 4 prskalice za miris u GAMECUBU pa ce nam izgledati ko da smo stvarno u kanalizaciji ako igramo misiju u njima... itd.... loodo a? :D
@ fana71c: a shta ako ima vode u igri? kako plivash? :D kako sam zao... bolje da se upravlja mislima... blokiraju ti sve pokrete u stvarnosti, i prevezu ti input/output za mozak na komp... i onda sve shljaka... Samo bice problema ako napravimo do 2050. kompove na 5000 Ghz i shvatimo da mozak ispada da radi na 133 Mhz ... :D Onda svi hakeri odoshe u hirurge... Al neshto ne verujem da ce neko overclockovati mozak, a? :D :D :D
Do@ OldSchool
13.1.2006, 23:33
Pošto sam u prvom postu pokušao da budem ozbiljan, evo sada ću malo pustiti mašti na volju. Bitni događaji po godinama :
2020. godine, iznenada nas posećuje vanzemaljska ekspedicija sastavljena od 4 člana posade sa ciljem da istražuje nove svetove. Kako su, nasuprot čestom mišljenju da će prva vanzemaljska poseta biti na tlu SAD, sleteli direktno u Srbiju, još manju nego što je danas, pokušali su da ostvare kontakt. Njihova poseta je trajala jako kratko i vrlo brzo su otišli pošto je jednom od njih ukraden novčanik, dvojica su brutalno pretučena zbog različite boje kože, a četvrti je nekoliko puta privođen i maltretiran, jer nije imao ličnu kartu.
UBEDLJIVO NAJACI ODGOVOR NA OVOM FORUMU ..
NEMOGU DA STANEM OD SMEJANJA :)
hacker_aca
13.1.2006, 23:49
2046. godine, čovek se konačno otisnuo van sunčevog sistema, za šta je izabrana petočlana posada, sastavljena od istaknutih astronauta iz 5 različitih zemalja (SAD, Australija, Euazijska Republika, Kina i Srbija). Nisu odmakli daleko i već su odlučili da se vrate nazad, jer je astronaut iz Srbije svakodnevno davio pričama o niskim platama, Mlađi Trećem, dnevnoj politici, Grand produkciji...a nije prošao dan da ne postavi neko pitanje tipa "Da li se na vašem svemirskom brodu redovno dobija plata ?", "Nije valjda da vam je sav ovaj softver u kompjuterima legalan ? Brate, ala se vi razbacujete.", "Jel patchovan ovaj autopilot ?", "Brate, daj *****i ove sisteme za praćenje i pozicioniranje, valjda ja znam odakle sam doišo i gde idem, nego da da mi opičimo 'Need For Speed XX - Hovercraft, šta kažeš a ?"...a pošto je umalo oborio sisteme za održavanje života pokušavajući da mu razbije zaštitu, svima je popucao film, pa su jednoglasno javili Zemlji "Houston, we have a problem..."
Ovo je najjači odgovor koji sam čuo! LOL :mrgreensa
...Nastavak proročanstva
-nastavak laptopova-
...Neće biti mehaničkih delova u kućištu..Ventilatori neće biti potrebni jer će postojati standard da se nijdedan deo kompjutera ne zagreva preko 35 stepeni.Umesto hard diskova koristiće se nova vrsta memorije.Laserom će biti moguće pisati,čitati,i brisati "nule i jedinice" po mnogim materijalima.Sve komponente unutar kućišta će spolja izgledati jednostavno.Grafičke kartice,fizičke,psihičke,logičke kartice,procesori,memorija,ploča...U poredenju sa današnjim izgledom komponenti,2046 godine komponente će izgledati takoreći kao "LEGO kocke".Ne tako sitno,ali tako jednostavno Da.Neće se videti čipovi,kondenzatori,i sl...Sve će biti "stvoreno" i integrisano unutar samih materijala ploča,i pločica pomoću lasera.Jedino što će spolja tih ploča biti vidljivo su slotovi,konektori,i podaci o proizvodu,i proizvođaču i možda neka reklama za neki drugi proizvod.Laptopovi će se napajati strujom bežičnim putem.Baterije neće postojati.Kao prenosni medijumi koristiće se kartice veoma skromnih dimenzija.Takođe će kao medijumi poslužiti i sopstveni nokti na ruci,ali veoma kratkotrajne upotrebe,zato što brzo rastu,pa se podaci "izgube".
2)Kućni kompjuteri
Kućni kompjuteri će biti malo većih dimenzija.Kućišta će biti jednostavnih oblika (kocka,kvadar,).Neće uopšte postojati moding kućišta i sl. (takva pomisao tada će biti dosadna kao kad bi sada rekao nekome:"jel si modovao svoj Video Rekorder".)Maximalna veličina za jedan kućni kompjuter biće otprilike 10x10x10 cm.Komponente unutar kućišta biće slične onim u laptopovima samo veće.Umesto tastature i miša,isto će se koristiti tanka touchscreen ploca.Umesto monitora koristiće se jedno "hologramska folija",koja će emitovati 2D sliku.I kućni kompjuteri će se napajati strujom bežično.Kućni kompjuter stajaće u dnevnoj sobi,u dečjoj sobi,u kupatilu,u garaži...Svaka porodica imaće najmanje 3 kućna kompjutera.Svi će biti umreženi (bežično se podrazumeva).Kućni kompjuteri će obavljati takoreći sve poslove.Od paljenja svetla,ringle,televizora,veš mašine,preko savetovanja o oblačenju,zdravoj ishrani,pa sve do zabavljanja male dece.Sve što treba da uradiš je da uneseš podatke o detetu (starost,pol,i sl),i kompjuter će puštati zabavan sadržaj na TV-u,a sve vreme će pratiti raspoloženje deteta preko kamere,i mikrofona.
6am3 Fana71c
14.1.2006, 7:27
Petak 13. 2006 -------------------POZIV-----------------
MOLE SE SVI NADARENI I TALENTOVANI POJEDINCI IZ OVOG TOPICA DA SE U STO KRACEM ROKU JAVE NA NAS TELEFON RADI ZAPOSLJAVANJA I DOBIJANJA TITULE HEAD MASTER CHIEF U OBLASTI RAZVOJA TEHNOLOGIJE U NASIM KOMPANIJAMA. HVALA
MICROSOFT CEO:--------- & --------- ASUS CEO:
Paja Krompir ------------------- Jaroslav Grabulja
MUHAHAHAHHAHAHAHHA :D :D :D
The Finest Serbian Since '82
14.1.2006, 17:06
Pa evo ovako...
Imace velicinu danasnjeg mobilnog, samo sa nekoliko 100Ghz-a(koji nicemu ne sluze jel ce iskoriscenos istih biti najvise 20-ak %), Hard od 100-tinak Tb-a(koji necemo imati cime da popunimo osim igricama, jer ce kompresovanje xxDVD*.* filmova toliko napredovati da ce ceo film stati na nekoliko mega), sa slicnom kolicenom DDR72 rama(koji ce inace imati pribliznu brzinu kao ovaj danasnji, samo ce imati vecu propucnu moc). Graficka ce biti nVidiaAti (nVidia kupila Ati kao sto je kupila i 3Dfx) FX89050 (dok ce zidovi u igricama i dalje biti otporni i na najaca oruzija, medjutim obecali su da ce sledeca generacija ispraviti taj nedostatak:icon_lol: )...
Sto se tice OS-a...
Macrosoft (:icon_lol: ) ce izbaciti svoj najnoviji OS pod imenom Electric Windows Stivi(u znak secanja na Steve-a Jobs-a koji je sebi tragicno oduzeo zivot jer nije uspeo da pobedi Bili-a, u takmicenju za najlepsu pitu okruga Sijetl, i ako je njegova pita bila i lepsa i ukusnija). Taj Windows ce NARAVNO biti najgori Windows ikada (najbolja je naravno legendarna 95-ica, nekima mozda i 3.11, ali svi se slazu za DOS), medjutim svi ce ga i dalje koristiti i pljuvati po njemu.
Sto se tice Linuxa... Izacice najnovija distribucija WinSucks Linux-a. To ce biti mozda i najbolja distribucija od svih (njih negde 98321)jer donosi podrsku za pljuvanje win-dovsa ali LIVE!!! Sto se tice koriscenosti... ostace i dalje brzi, stabliniji, lepsi, mocniji, prilagodljiviji, ma u svemu superiorni, ALI kao i do sada TRAGICNO NESHVACENI od celog sveta :icon_lol: Linus Torvalds ce pokusati da osnuje open source drzavu(na cijoj ce se zastavi nalaziti Pingvin), medjutim propasce, jer ce se svi nesto pitati, tako da ce jedan zakon usvajati nekoliko desetina godina, a i kad ga usvoje neko ce ga oboriti jer se ne slaze sa njim.
P.S. ODLICAN TOPIC, stvarno me je nasmejao!!!
@bobi Nije mi jasno zašto svi misle da će da dođe neka vanzemaljska sila i da nas porobi? Možda će da dođu, da stupimo u kontakt sa njima, ali će valjda biti dobronamjerni. Može i to da bude. Ili zašto svi misle da su ti dotični vanzemaljci mnogo tehnološki razvijenije ispred nas? Možda ako ih sada ima na Marsu (lupam sad, mislim bilo gde da su) možda su oni toliko razvijeni koliko smo mi bili u 7. vijeku prije nove ere. Razmislite malo o ovome.
Zapamti: Ko prvi dodje, taj je razvijeniji.
Ne moze neka civilizacija, koja je ekvivalenta nasoj u 7 veku da dodje sa planete.
Sto se tice porobljavanja, odavno postoji teorija da bilo koja civilizacija koja je na istom ili jacem nivou od naseg mora biti demokratska.
Ja nesto ne verujem u to.
Moguce da nas u vaskolikom svemiru porobi i neka manja imperija, i dok se veliki skupe da rese problem, ode nase malo covecanstvo
Wolverine
14.1.2006, 21:23
Pazi sad:
Ocekujem da ce negde od 2012 do 2020, neka vanzemaljska imperija da nas pokori radi resursa, i radi toga sto cemo da gurnemo nos predaleko.
Zatim nastupaju crni vekovi crncenja u kojima ce ljudi izgubiti svaku nadu. Ali pojavice se predvodnik koji ce povesti covecanstvo (posto cemo vec savladati njihova oruzija) u borbu za oslobodjenje.
Nazalost isti vrlo brzo biva ubijen, a oni koji su ga sledili zavrsice u najdaljim delovima galaksije, gde ce ih vanzemaljci, zabave radi, bacati po planetama i gledati kako ih zergoliki stvorovi ubijaju.
Sto se tice kompjutera 2046 god. to su vec vanzemaljski kompjuteri o kojima ne znam nista.
Mogu samo da kazem da su isti na tehnoloskom nivou kao kada bi (samo hipoteticki) covecanstvo opstalo... dakle na nivou ljudskih kompjutera iz 3647 god.
Ne zamerite mi ako sam omasio koju godinu gore/dole.
I Pojavi se Qzma u odelu Deda Mraza (brada mu vec prirodna) prdne i vanzemaljci pocrcaju!Potom, pokaze covecanstvu pun kamion kompjutera(procesor na taktu od 10Ghz, 3x100Terabajta RAM-a, GRAFICHKA(pazi sad) AtiRadeon xyz10000 ili GeForce 6600000GXProT) i podeli narodu i nravno jedan sebi na kojem odma instalira World Of Warcraft; pomocu vanzemaljske tehnologije napravi free servere za net, igre, za sve sto se pozeleti moze!!!I sa suzom u oku VEEOMA GLASNO KAZE:" quest "Ja,Igrač" je zavrshen!!!"Zivotna igra Qzme je fully zavrsena narod je srecan, Kuzma je slavan(i slave ga ljudi od 2047 ko krsnu slavu), svi "questovi" i bonus i main i sitni lvl 60.000 etc.
:icon_cry: :icon_cry: :icon_cry::D :D :icon_cry: :icon_cry: :o
Nije valjda da su zamrle ideje?:confused:
Već par dana niko se nije javio nijednom porukom ovde...Izgleda da ću ja uskoro morati malo da osvežim ovu moju temu...;)
Ako ovako nastave do tada cemo svi mi biti lose placena i omalovazavana radna snaga Kineza!!! Kontrolisace nas putem cipova i sve ce biti China technology! :) :) :) To je naravno ako prezivimo nuklearni rat vodjen putem kompjutera :)
Ja mislim ovako.Slika ce verovatno biti u prostoru izmedju dva stubica.(Zvezdane staze).Mozak t.j.misljenje ce pokretati aplikacije.Ako nesto zamislis u glavi to ce verovatno biti registrovano na takvom hologramu.Neka masina koja ce registrovati tvoj rad ce biti verovatno neupadljiva u nekom cosetu,mozda ce visiti na zidu kao neka ploca ili slika.Internet-postojace u nekom obliku u kom neznam.Graficka kartica ce biti neki kristal koji koji ce broj frejmova registrovati onoliko koliko ti mozes brzo da razmisljas.Tako ko bude glup igrace sporije i losije. Tastatura ce biti kao mis koji ce funkcionisati samo dodirom sake,jer ce registrovati komandu mislima.Misa nece biti.A dojstik ce biti ruke u vazduhu,itd.Inace virtuelna stvarnost ce biti stvarno stvarna i zestoka.tako kad budete igrali Call dyti 20 oseticete bol na telu pri svakom pogotku od protivnika.Ove danasnje igre ce biti spansko selo tipa igre sa drvcima koje su igrale nase prababe.
.Ako nesto zamislis u glavi to ce verovatno biti registrovano na takvom hologramu...
A sta ako ti padnu gresne misli? :)
Ja bih svojim mislima pokvario taj hologram :)
:) Zanimljivo!!!Posebno mi se svidja ono za graficku kartu kao kristal.
hacker_aca
20.1.2006, 0:59
Čudno, sad svi raspravljamo kako će biti u budućnosti, a možda budućnosti i nebude, možda je i bude, ali će biti dosadna. Planeta će biti zagađena koliko može biti, od svih tih fabrika, automobila i još kakvih štetočina, mnoge će biljne i životinjske vrste da izumru zbog čoveka. Svi ćemo se oslanjati na tehnologiju, za nas će da rade roboti, a mi ćemo da se ugojimo ko svinje i onda će roboti da se opamete i sve će da nas pobiju iz ljubomore što oni nemaju osećanja kao mi i onda će sve fabrike i ostale zagađivače da unište i nekako će da vrate izumrle biljke i životinje, a možda posle i ljude, ali će ih učiti o dobroti sveta i blablabla.........
Ajde, Imzadi, postavljaj svoju viziju. Koliko da čekamo više?
Sigurno bi ovu stranicu sa odgovorima bilo zanimljivo zapamtiti, pa pročitati u dalekoj, dalekoj, budućnosti...:)
Negde otprilike u neko januarsko veče 2046.
ti ćeš sedeti u nekoj toploj sobi i štrikati svojim unucima kape i tople vunene čarape kao što je to činila i tvoja baka, žurićeš da ih dovršiš da se obraduju kada se ujutru probude. Posmatraćeš njihov miran san na nekom displeju u prostoru uz zvuke neke melodije iz 2005/6. Nerviraće te to što ti se pređa kači o narukvicu za komandovanje displejom i ostalim urđajima u kući, uvek te to podseti na borbu da se te narukvice ne moraju stalno nositi, borbu koja će izgleda na kraju biti izgubljena. Kako je lepo bilo nekada biti nepovezan i slobodan. Setićeš se foruma i biće ti nešto poznato, kao da ti je već neko o tome davno pričao. Naredićeš uređaju/robotu da ti pronađe i pusti forum iz 2006. i ovu temu, počećeš da čitaš... dok će ti prsti nesvesno od uzbuđenja pojačavati ritam i pređa će magično leteti sa kalema.
Noć teče, smeješ se i srećna si kao da si opet mlada, naredjuješ da ti uređaj čita toplim i pomalo hrapavim glasom Radeta Šerbedžije jer oči su ti pomalo umorne a i pređa nešto počinje da zapinje. Podesila si temperaturu narukvice i podesila da te stimuliše ako oseti da ćeš zaspati, ponekad ti prija to njeno nežno golicanje i peckanje... uključila si i fotelju za relaksaciju, sigurna da ovaj put nećeš zaspati, pa pobogu ko je tu komandni uređaj taj oblak od fotelje ili narukvica, razmišljaš koliko puta je fotelja pobedila narukvicu uz tvoju pomoć i sklonost da odlutaš u neke daleke svetove.
Signal. opet ti se javljaju oni dosadni studenti, u stvari uredjaj te podseća na obavezu. Pa zar je već vreme za predavanje? Ali nisam spremna, panično razmišljaš. Gledaš koliko je još vremena preostalo za predavanje u Čikagu. Dobro je ima još dovoljno vremena, taman da dovršiš čarapu, pa da popraviš frizuru i da se pojaviš na displeju pred studentarijom gladnom znanja. Prošli put su bili dragi ali su postavljali mnogo pitanja. Umorili su te, razmišljala si več da prestaneš. Ko je mogao samo pretpostaviti da ćeš ti iz one siromašne i ekonomski zaostale zemljice nekada 2005/6. sada biti svetski stručnjak iz oblasti menandžmenta i predavati širom planete kao i stanicama u kosmosu, da ćeš pomagati u realizovanju novih ideja u medjunarodnom finansiranju stalno novih projekata... Čarapa je gotova, prsti te bole ali si zadovoljna i naređuješ da se ambijent promeni u nežne nijanse sa zimskim elementima, nežno sive pošto ti najbolje ide uz srebrnu boju kose.Naredjuješ da slike ne budu statične, već umereno brze, lelujajuće i da prate boju glasa i brzinu tvoga izlaganja, popravila si izgled materijal je spreman i uključuješ se.
2005/6. polako odlazi iz tvoga sećanja, opet si aktivna i pomalo treperiš od pozitivne treme. Oštro naređuješ uredjaju: Idemo!
možda će se nastaviti...
E, Simke, Simke... ti me već video kao babu... neću da budem baba, bre!:icon_mrgr
btw, sviđa mi se ovaj deo gde predajem studentima...:) pa još sve ovako u poetskom fazonu:) ... nego, sad mi nije jasno, što bi neka baba štrikala čarape & ostalo, ako je već 2046. godina i ako je sve na dugme... logičnije bi bilo da imam nekog droida (R2D2), koji će sve da odrađuje umesto mene...
@hacker Aca
Šta si bre tako nestrpljiv...:icon_cool Kao da je moja vizija bitna pored ovako kompletnih odgovora...:D Doduše, šta god da napišem, neće biti bolje od tvojih postova... Lepo si počeo ovu poslednju viziju, mogao bi da je dovršiš...;)
E, Simke, Simke... ti me već video kao babu... neću da budem baba, bre!:icon_mrgr
Normalno da nećeš, bar ne još neko vreme, još malo.
btw, sviđa mi se ovaj deo gde predajem studentima...:) pa još sve ovako u poetskom fazonu:) ...
Već nešto osećam kako bi ih maltretirala, bilo bi tu postrojavanja ...
nego, sad mi nije jasno, što bi neka baba štrikala čarape & ostalo, ako je već 2046. godina i ako je sve na dugme...
Pa iz zadovoljstva i ljubavi ka unucima ... i sad postoje fabričke čarape, bar ovde u ovom delu srbijice naše drage.
logičnije bi bilo da imam nekog droida (R2D2), koji će sve da odrađuje umesto mene...
zar želiš a nemaš droida, to bar nije problem... izbor je sasvim dobar, ima raznih modela...
inače sve je stvar dresure pa i štrikanje ...
muškarci su svakako inteligentniji pa brzo nauče...
evo sve lepo taksativno odgovoreno :)
hacker_aca
20.1.2006, 4:13
Šta si bre tako nestrpljiv...:icon_cool Kao da je moja vizija bitna pored ovako kompletnih odgovora...:D Doduše, šta god da napišem, neće biti bolje od tvojih postova... Lepo si počeo ovu poslednju viziju, mogao bi da je dovršiš...;)
Neznam, u poslednje vrijeme mi je sve muka. Probaću da nešto izmislim. A zašto je tvoja vizija nevažna? Sve ovde što napišemo je pojednako važno, ka' moje, ka' tvoje, ka' biločije na ovom forumu. Kakvo god da je, stavi, pa nek ide život.... :)
Inače, u prirodi mi je da budem nestrpljiv. :)
Eto kako će izgledati kompjuteri dve 'iljade četres' šeste, štrikaće gaće i čarape :)
Eto kako će izgledati kompjuteri dve 'iljade četres' šeste, štrikaće gaće i čarape :)
Kako će izgledati kompjuteri?
Gde ste to pročitali poštovani gospodine Marko_L ako smem da Vas lepo zamolim za informaciju?
Ovo Vas pitam pošto imam utisak da je ovo nešto na moj račun.
Moja malenkost Vam se najljubaznije unapred zahvaljuje na Vašem odgovoru i izvinjava zbog oduzimanja Vašeg dragocenog vremena. Hvala.
Ako se varam iskreno se kajem i duboko Vam se izvinjavam
Da ne budem van teme, zbog svih članova koji ovo čitaju...
Očekujem da ćemo u budućnosti imati razne robote,
počev od onih koji će nam donositi burek i kokakolu pa do onih koji će nam izuvati čarape i masirati stopala. Nažalost moja predviđanja se kreću u tom pravcu da očekujem takođe da mi nećemo biti na tom nivou razvoja i da će se kod nas i tada još uvek koristiti ljudska snaga i umešnost za takve zadatke.
Ovo nije nastavak moje priče iz poruke #47
http://www.sk.co.yu/forum/showpost.php?p=32066&postcount=47
već samo iznuđena mala upadica.
ps
spominjao sam samo kape i čarape za unučiće
Sto napaviste od ovako lepe teme svadju.Mislim da svako pokretanje bilo koje teme ima smisla.Ovde samo treba pustiti mastu na ispasu,i nista vise.A filozofi na fakultet ili u ludnicu.:icon_sad:
Tacno 2046. godine,kompjuter ce zadrzati taj naziv 100%.Bez sale gotovo sam ubedjen da ce biti i robota(kompjutera).
Samo da nam neokrenu ledja,kao sto je prikazano u filmu Terminator,pa naprave Apokalipsu.
Ima obrisa toga vec danas,citao sam u SK-u.Za pocetak promasi raketa(kompjuterski vodjena),pa srusi zgradu.
2046. god. kad bude pogresio,ili namerno,u prevodu kome da se zalimo onda.
Ima da ih saljemo u Tribunal za kompjuterske zlocine.
Nije tako verovatno,vec skroz suprotno 2046. ja zamisljam da ce kompjuter izracunati neznam sta,neke atome,te ce biti pronadjen lek za sve bolesti.
Izaberi sta ce da uradi,mozda ce resiti problem covecanstva,zavesti mir,stvoriti utopiju.
Zasto da cilj razvoja kompjutera do 2046. godine bude izkljucivo u pravcu da ugodi coveku.Taj primer da te hrani,oblaci,kupa,masira itd.
Neko nema hleba da jede,neko se igra po ceo dan.
Dosta sam rekao,idem da jedem:(
Gde ste to pročitali poštovani gospodine Marko_L ako smem da Vas lepo zamolim za informaciju?
Ovo Vas pitam pošto imam utisak da je ovo nešto na moj račun.
Moja malenkost Vam se najljubaznije unapred zahvaljuje na Vašem odgovoru i izvinjava zbog oduzimanja Vašeg dragocenog vremena. Hvala.
E Simke, aj ne talasaj i ne glupiraj se. Uopšte se nisam obazirao na tvoj post sa, ako smem primetiti, veoma fensi načinom udvaranja, već je moj odgovor čisto jedna duhovita opaska koja se odnosi na celokupnu diskusiju u zadnjih nekoliko postova, a najviše se odnosi na ovaj deo čiji ti nisi autor.
nego, sad mi nije jasno, što bi neka baba štrikala čarape & ostalo, ako je već 2046. godina i ako je sve na dugme... logičnije bi bilo da imam nekog droida (R2D2), koji će sve da odrađuje umesto mene...
Tako da kao što vidiš, ne mora sve biti upereno protiv tebe. Hvala.
Gosn Simke samo opušteno, ne vidim povod za dizanje tenizja i sarkastično/satiričan način obraćanja, samo zato što se Marko našalio (nemoj mi samo reći da nisi to video kao šalu). Ne, nije sve - ovde ništa nije rečeno protiv tebe.
Tako da kao što vidiš, ne mora sve biti upereno protiv tebe. Hvala.
Nego malo i protiv mene?:icon_mrgr (šalim se). Ej, stvarno. Neću da budem nikakva baba, neću da štrikam, šijem & pletem, kao što Simke reče, ima još bića koji to mogu da rade umesto mene (npr. dečko, muž...:) )...
@hacker Aca
Znaš kako kaže čika Sokrat:
"Strpljenje je majka sigurnosti".:D
hacker_aca
21.1.2006, 2:01
@hacker Aca
Znaš kako kaže čika Sokrat:
"Strpljenje je majka sigurnosti".:D
Šta ću, nikad ga nisam video. :)
Gosn Simke samo opušteno, ne vidim povod za dizanje tenizja i sarkastično/satiričan način obraćanja, samo zato što se Marko našalio (nemoj mi samo reći da nisi to video kao šalu). Ne, nije sve - ovde ništa nije rečeno protiv tebe.
U startu nisam shvatio kao šalu jer sam već imao poruku, u ovoj temi, u kojoj sam citirao jednu šaljivu pesmu Đorđa Balaševića o marsovcima želeći da već u sledećoj poruci nastavim šaljivo, pomalo otkačeno kako ja vidim neku 2046.
Marko je ne shvatajuči šta nameravam premestio pesmu u sasvim drugu temu pa iako sam mu objasnio o čemu se radi nije vratio pesmu... dobro, malo sam se iznervirao, ali ostavio sam to zaboravu, razumeo da ni njemu nije lako, potom mi je palo na pamet ovo sa štrikanjem i otkucao sam poruku.
Kad sam video šalu o gaćama i čarapama, plus toga od njega šta sam mogao da mislim? Da prećutim, sagnem glavu i da smišljam opet nešto novo ili da odustanem od ove teme ... ne znam, da je bio neko drugi, manje bih bio buran ovak mi je izgledalo kao provokacija.
Što se mene tiče nema problema, ne treba dami da kvarimo temu, pustimo maštu i kreativnost na slobodu, zakopavamo ratne sekire, važno je da krv nije pala.
Gosn Magneto preporučio bih vam da pogledate ove tri poruke radi lakšeg razumevanja onoga što sam napisao gore, ako ništa drugo bar će vas nasmejati.
http://www.sk.co.yu/forum/showpost.php?p=28542&postcount=56
http://www.sk.co.yu/forum/showpost.php?p=28621&postcount=61
http://www.sk.co.yu/forum/showpost.php?p=28621&postcount=62
ne znam, da je bio neko drugi, manje bih bio buran ovak mi je izgledalo kao provokacija.
Čekaj malo, hoćeš da kažeš da ti ja ličim na provokatora ? :)
E moj Simke, imam ja pametnijih posla, nego da jurim tebe po forumu i provociram. No dobro, mislim da nema potrebe više da se zadržavamo na tome. Aj da se vratimo na temu.
U startu nisam shvatio kao šalu....
Pa... Da je bio neko drugi, ne znam ni da li bi ovo uopšte shvatio pomenuto kao provokaciju - još moderator, pa provocira (ne ide to). Dobro de, bilo je malo nesporazuma i malo bezrazložnog nerviranja. No, važno je da smo (ste) se kako-tako na kraju sporazumeli te možemo da stavimo tačku na priču, svakako ne i na temu.
Ne znam bas kakvi ce biti kompjuteri,ni od cega ce se praviti ali znam tacno kakve ce da budu igre.U stvari to vise nece biti igre,nego simulacije svega i svacega sto zamislimo.
Ima 3-4god otkako sam citao o nekim istrazivanjima na tu temu,direktno povezivanje mozga sa kompjuterom preko receptora za sva cula,znaci vid,sluh,miris,ukus i dodir.Radi se o virtualnoj stvarnosti(ali stvarnoj da ne moze stvarnija biti).Rekli su da ce biti za oko 30god u komercijalnoj upotrebi,taman kad se naprave dovoljno brzi kompjuteri koji ce moci to da poteraju a komercijalno isplativi za siru upotrebu.U pocetku ce se koristiti u posebno predvidjenim centrima(igraonice?:D )a koju godinu kasnije,svi ce imati bar jedan uredjaj u kuci.Samo povezivanje receptora ce omoguciti nanotehnologija.
Uredjaj(kako ga ja zamisljam) ce biti jedna specijalno dizajnirana fotelja,za polulezeci polozaj,posebno oblikovana za udobno duze koriscenje(znaci nema da trne ****:D ).U njoj je integisan komp,tj. konzola(PS buducnosti:) )koja bezicnim putem komunicira sa modulima ugradjenim u mozak-mozda bude i bez ugradnje,direktna stimulacija(kao u filmovima).
Simulacije....bice hiljade predefinisanih u prodaji-razne ezoticne lokacije(zezanje sa 2 bomba ribe na tropskoj plazi:p )pohod na m.everest,na mjesec,mars,itd....ucestvovanje u istorijskim bitkama-vec vidim blokbaster,Staljingrad kampanja,Normandija,boj na kosovu(mi protiv turaka u multipleju:D ),krstaski pohodi,rimsko carstvo....
Sve sto se moze zamisliti,igracete u prvom licu....naravno vise od 70% prodatih simulacija bice 18+adult only prirode
Pirati koji budu prepravljali obican porno u deciji,bice placani gomilama para a i gonjeni ko psi od strane vlasti
Naravno,nema drogiranja na stolici,ako oseti drogu u krvi nece se upali.
Vase je samo da ubacite disketu i podesite osnovne parametre-na hardest levelu staljingrada,oseticete metak kao pravi,a da ne pricam o uzasu zapaljenog tenka ciji ste vi komandir...vjerovatno ce ipak biti na malo manjem nivou,a pirati ce se postarati da se otkljuca i najjaci nivo:)
Online igranje Battlefielda 12,na serveru sa po 2-3000 ljudi na svakoj strani....uh
Online&desease free sex ce dobiti tolike razmjere da ce razna drustva i stranke stalno razglabati jeli to kraj,opasnost bijele kuge itd,a vlasti najuticajnijih drzava nece ciniti nista povodom toga,znajuci da im je to jedan od najbezbolnijih i najefikasnijih nacina kontrole populacije....
Moj maturski rad nosi naziv "Virtuelna Stvarnost".Podsetilo me je ovo povezivanje mozga i racunara.
Davno sam maturirao,ceo rad sam prepisao iz SK-a(1997).Zato mu se zahvaljujem!
Bas to o culima,vid,sluh,miris,ukus je bilo najzanimljivije za opisivanje.
Finalna stvar je mogucnost da se ljudi provedu kako god zele,cak da se lece ako je potrebno.
Primera radi,matori ljudi ce da ulaze u programe(filmove)"bolje reci tripove" za revitalizaciju putem seansi sa instruktorima osposobljenim svim vestinama ugadjanja,podizanja morala,edukacije,treniranja,pa i masaze,aerobika,teretane.
Bice svega za sve starosne dobi,kao u "Dembeliji".
Duga je to prica,puno zanimljiva,stvarnosna,sem sto ce razvoj doneti mana koliko i vrlina.Kao sve na svetu sto se moze zloupotrebiti,nazalost i VR ce.
A vidim, prešli smo na VR, što je lepo jer isti otvara baš dosta mogućnosti za maštarije. Doduše, kako su stvari krenule da se razvijaju, mislio sam da ćemo već oko 2000. godine imati nešto slično, međutim evo ni 6 godina kasnije nema nekih komercijalnih rešenja za kućne korisnike, kao da je neko zatišije na tom polju. No, ne treba sumnjati da će jednog dana VR uređaji na široka vrata ući u naše domove. Pogotovo će biti interesantno ako budu zaista mogli da stimulišu sva naša čula. Evo nekih veoma lepih feature-a takvog uređaja.
- Recimo, zamislite da ne volite da jedete pasulj, a žena vam za ručak servirala baš to. E sad, lepo umesto da treskate ženi glavu o zid ili lupate po stolu, vi fino otrčite u vašu sobu, prikačite se na VR, naručite dvaes' komada s lukom i 2 litre Tuborg piva, i mirna Bačka.
- Druga situacija, vaš omiljeni tim je ušao u ligu šampiona i igra veoma bitnu utakmicu. Karte raprodate, tapkaroša nema, šta ćeš nego lepo na VR, ukonektuješ se na server koji nudi VR praćenje svake utakmice kao da si na stadionu. Podesiš sebi neranjivost, naoružaš se motkom i gledaš utakmicu. Kada tvoj tim primi gol lepo uzmeš pa raspališ po bagri (ostalim navijačima) i udri i udri i udri, a ako se neko i brani pa nasrne na tebe, no worry pa neranjiv si, remember ?
- Treća situacija. Upoznao si fantastičnu devojku, zaljubio si se. Pokušaš da pronađeš sa njom zajednički jezik, međutim ispostavlja se da ona uopšte ne voli SF i da je ljubitelj Grand-a. Ne mari, uzmeš lepo iz džepa džepni (zato se i zove džepni, jer staje u džep :D) skener, iskeniraš joj facu (njoj kažeš da je to kako bi njenu sliku držao pod jastukom), dođeš kući, startuješ lepo program za kreiranje ličnosti, ubaciš iskeniranu sliku, dodeliš joj osobine koje ti se dopadaju (ljubitelj Star Trek-a, Star Wars-a, omiljena knjiga "1984." od Orvela...bez dobacivanja, ovo je ipak moj san, pardon maštarija :P) i voila, eto savršene devojke za tebe. Čak i ako poželiš da je oženiš, no problemo, jer tada će postojati tako efikasni 3D štampači koji će moći da odštampaju i živa bića, pa tako svoju virtuelnu ljubav, možeš da načiniš pravom osobom :) Onda fino, napraviš venčanje na Enterprise-u i odštampaš Dart Vejdera da ti bude kum, ah idile :D
Postoji VR itekakav,nego nece uci u domove jer je oprema enormno skupa.Dok pronalazak stigne do pojma zabava i razonoda,proci ce 200 faza,od vojno-tehnoloske primene,naucne,medicinske,obrazovne...
Neka zamislja kako ko hoce,barem 10 godina ova tema je IN,veoma bliska mogucnostima ostvarenja.
Te famozne 2046. godine kompjuter ce projektovati VR kakav iziskuje da covek dozivi pravi zivot,ali vestacki.
Nego sto je sve to vec sada postalo izvikano,pa ce dele tabori.Kao recimo u drustvu i politici,neko hoce blagostanje,mir,prosperitet.Neko iz znanih i neznanih razloga zeli sve obratno.
Kada kompjuteri "zavladaju" nista se nece promeniti,nase potomstvo hoce ziveti drugacije,samo sto im nesto nezavidim na VR-u.
Tako gledano,obrnuto necu da osporavam napredak.Primer atomska energija koja napaja pola sveta,ali pravi i kratere.U proporciji vise napaja nego sto pravi kratere:)
Dobro uvek pobedjuje,kompjuteri i pomenuti VR ce takodje vise doprineti nego oduzeti.
hacker_aca
25.1.2006, 4:10
Baš sam kopao malo po cd-ovima od muzike i ja nađem..... NJIH! I uzmem prvu pjesmu da svira, kad, kako oni vide 2046. godinu..... :)
2046. godina. Živimo u surovom svetu gde vladaju haos, policija, bičarke, vegiti i debele žene. Život je težak, ali je i grozan. Poslednje generacije pravih repera izumrle su u trulom bogatstvu totalno neshvaćeni. Sreća je ipak neosporna. Pronalaskom vremenske mašine poslata su 3 tajna agenta, 43 godine u prošlost, da isprave gde su drugi zas*ali i da budućnost ponovo postave na noge. To su 3 stranca, 3 brata, 3 figure iz mraka, 3 frika i slika, 3 slepa miša, iz ogromnog lonca poput magle beskrajno se širi miris sarme. Da budućnost pasu na pivu i grasu. 23-43, 3-23, 43, petkopiz (mother*uckers...). Yeah! Bičarke, vegiti, neka se sklone brzo! 23-41 i 3. (hahaha....) (Mother*uckers....)
By
Bad Copy
Šta da kažem? Hehe... :)
Master Neo
25.1.2006, 11:24
Lik koji je pisao pesmu zivi 500m od mene(Popularni Ajs Nigrutin), Inace igrao sam sket sa njim, 'de da dam kos preko njega kad je 2m...43 RULEZ!A povremeno bacamo mailove Tokaja(Tokio) i ja...Gotivni su likovi...
@Hacker_aca
Coa, nije vegiti, nego fegeti(gey-evi) Kapish!
DorianGrey
25.1.2006, 14:51
Imam jedno pitanje, cisto onako bez veze...
Zasto na svakoj temi prica zavrsi na nekoj totalno levoj stvari od zadate?:D
hacker_aca
25.1.2006, 20:00
Coa, nije vegiti, nego fegeti(gey-evi) Kapish!
Hmm, možda nisam dobro čuo. A ionako pogledaj kad sam pisao poruku. U 03:10! Ipak mora da bude tišine, svi spavaju, pa nisam bio u mogućnosti da malo pojačam da bih dobro čuo zikumu.
Meni je verovatnija ideja da ce postojati veliki kompjuteri za ceo grad, drzavu, kontinent... a da cemo mi imati samo nekakve terminale i brze veze za komunikaciju sa njim. Svaki korisnik bi mogao da zakupi resursa koliko mu je potrebno (tj. kolko para tolko muzike). Mislim da ovakva ideja ima puno prednosti (ono sto se sad odvija izmedju razdvojenih racunara bi se odvijalo u jednom i td.). A o tome kakvi bi bili terminali i kakve bi veze mogle da postoje pustite svojoj masti na volju.
Meni je verovatnija ideja da ce postojati veliki kompjuteri za ceo grad, drzavu, kontinent... a da cemo mi imati samo nekakve terminale i brze veze za komunikaciju sa njim. Svaki korisnik bi mogao da zakupi resursa koliko mu je potrebno (tj. kolko para tolko muzike). Mislim da ovakva ideja ima puno prednosti (ono sto se sad odvija izmedju razdvojenih racunara bi se odvijalo u jednom i td.). A o tome kakvi bi bili terminali i kakve bi veze mogle da postoje pustite svojoj masti na volju.
Pa ne vjerujem....recimo milion tadasnjih kucnih kompova ce ipak biti jaci od par tadasnjih superkompjutera.Svi ce biti dobro umrezeni(10gb/s?)pa nema potrebe za tim.A i ne bi htjeli ljudi to,svako stiti svoju privatnost
Moje "stručno" viđenje kompletnog kućnog računara:
Počnimo od monitora:
Dotični neće postojati u nama znanom obliku. Postojaće u više verzija, ali će se bazirati na istoj tehnologiji.
Kontaktna sočiva sa RGB filterima, najlakše se porede sa današnjim TFT LCD moitorima. Biće povezivani bežično, ali će se ipak stalno nastojati da se smanji kašnjenje izazvano prenosom tih 320M pixela (po oku) i 32K-bitnih boja. Naravno, uvek će postojati proizvođači čija će ponuda sadržati i verzije od 360, pa čak i 480Mpix, iako naučnici i lekari tvrde da je to besmisleno, da ljudsko oko nema toliko receptora. Tu večitu borbu će porediti sa onim tvrdnjama iz 20. veka, gde se ljudi kunu da zvuk opsega 20Hz-20KHz zvuči lošije od onog čija je gornja frekvenca veća od 20KHz, iako ljudi to ne bi trebali da čuju.
Ipak, najskuplji modeli će se povezivati direktno sa očnim nervom ("Postoji veoma mala mogućnost da ćete ostati bez vida- samo 10%", kako kaže OptiWare).
Naravno, svi modeli će se napajati bežično: troše malo energije i napajaju se strujom veoma visoke frekvencije. Taj prenos je unapredio (od originalnog Teslinog) poznati naučnik sa početka 21. veka, Edeson (postoje sumnje da je u stvari ukrao rad mladog Taesle, manje poznatog naučnika sa još manje poznatog brdovitog Balkana).
Zatim preko zvučnika:
Zvučnici su jedino što se neće previše menjati. I dalje će pravi audiofili uživati u basu koji trese njihovo krhko telo (u glavi slika iz SK-a o mutiranim igračima), basu pojačanom pravim silicijumskim integrisanim kolima, a ne onim novim pojačavačima zasnovanim na laserima i ostalim lavinsko-optičkim tehnikama ("Šta kog đavola laser traži u audio tehnologiji!?"). Ne verujem da će se iko sećati pojačala sa cevima...
I njihovih minijatura:
E slušalice su nešto drugo. Funkcionisaće tako što će se signal slati čipu koji je smešten u Eustahijevu tubu, koji će oscilovati i na licu mesta stvarati zvuk. Pošto troši malo energije, napajaće se isto kao i monitori i pružaće potpun surround (bukvalno sa svih strana), dok će imati i opciju MUTE, koja poništava svaki zvuk. Izraz "Zuji mi u glavi" dobija sasvim drugo značenje...
Do zamena za tastature i miševe:
Mnogi su mislili da će se u budućnosti komande unositi pokretima ruku. Obimna istraživanja, čija se cena izražavala u milijardama dolara, krenula su u tom pravcu i dokazala da prekomerno mahanje rukama izaziva zamor istih. Zato je projekat napušten pa su, pod pritiskom raje, a i zato što je u modi, odlučili da i to direktno povežu na nerve. Radi jednostavno: samo pomerite prekidač i šake vam se isključe, a signali se prosleđuju na interfejs sa računarom.
kraja štampača:
Štampači neće postojati zato što nema razloga da postoje-papir je izbačen iz upotrebe kao memorijska jedinica. JOš se koristi u nekim zemljama kao osnovna hrana.
i hard diskova:
Da, verovali ili ne, u standardnom računaru neće postojati bilo kakva memorijska jedinica za (a čemu bi služila) trajno skladištenje podataka. Budući da su svi računari povezani u bežičnu globalnu mrežu enormne brzine, OuterNet, svi podaci će biti smeštani u ogromne centre smeštene iznad Antarktika. Dobitak je višestruk: računar manje košta, back-up nije vaš problem, dok tamo imaju besplatno hlađenje, a taj isti Antarktik sad više nije pod ledom, već je plodna ravnica koja obezbeđuje hranu toj milijardi ljudi koja održava te sisteme. Naučno objašnjenje je da se stvorila mikroklima koja je zavisna od grejanja tih memorija i negrejanja Sunca. Njihov najveći strah je da inženjeri proizvedu memoriju koja se ne greje: kažu da bi nastupilo ledeno doba.
i, konačno, samih procesora:
Pokušavate da izrazite brzinu procesora u 2046. poređenjem onih iz 2006? Neće moći...
Vidite, posle silnog natezanja silicijuma, ljudi su ukapirali da su izvukli sve što se moglo od njega, čak više nego što je bilo ko očekivao. Zato su pravili razne zamene (najčešće optičke), koje su bile veoma uspešne, ali su takođe dovodile i do još većeg ubrzanja obrade podataka, odnosno smanjenja vremena potrebnog da se neka operacija izvrši, sve dok se nije stiglo do najmanje moguće: nula.
Kako sad to? Pa ovako: pronalaskom teleporta (za koji se zahvaljujemo svim dosadašnjim žrtvama kojima su noge na mestu glave, a glava raste iz...), došlo je do novih informacija o kvantima i njihovoj upotrebi. Tako su nastali prvi računari koji su koristili putovanje kroz vreme, ili, ako vam je lakše da razumete, predviđanje budućnosti. Naime, oni bi predvideli šta će vama trebati, pa počnu to da računaju pre nego što ste to i zatražili, da bi vam dostavili u istom trenutku kad vi to tražite! A šta ako vi tražite jedno za drugim, da nema vremena da računa? Pa on će lepo negde u prošlosti, kad može (po mogućnosti zimi, objašnjenje sledi kasnije), to da računa. Jedina mana je što ako od trenutka stvaranja stalno zadajete zadatke. Onda može doći do situacije kada svemir krene da usisava sam sebe, počev od vašeg računara (što je veoma bolno), tako da morate da zaustavite računanje pre nego što vam se očni implanti spoje sa zadnjicom (još jedna veza sa teleportom). Međutim, pošto je ovo problem operativnog sistema LoseDoughs, produkt firme Bill'sMicro&Soft (koja, po dogovoru rešava takve stvari uvođenjem kontrole), ispravak očekujemo u novom paketu zakrpa, RemontPack10.25
Važno je naglasiti da ovi računari imaju i dobar sistem regulacije toplote: Ako radite na njemu leti, on svu potrebnu energiju dobija iz okoline, pretvarajući toplotu u energiju koja njemu odgovara, a time hladi okolinu.
Zimi, pak, računa sve što nije radio leti (pod uslovom da poštujete preporučeno uputstvo i da niste dobili procesor sa sindromom tzv. "Invertovanog Skakavca Iz Priče O Skakavcu I Mravu", kraće ISIPOSIM, koji leti ne radi zato što ne mora, a zimi zato što kaže da će da radi leti), a to računanje troši veliku količinu energije i time zagreva prostoriju.
Over&Out
Genijalno!:aplauz:
Ne znam šta da citiram od ovoga (da izdvojim), jer sve mi je interesantno! Pogotovo ovaj deo sa Antartikom...:opanachke
Super, Anvenger, nema šta!
Anvenger!!! nece biti optike kraj 2020.Sto se kvantne fizike tice mozda 2146.A Antarktik ce biti topliji za jedno 2 do 3 stepena C,zbog globalnog otopljavanja,inace glavni komp ili tako nekako bice u svemiru,i koristice solarnu energiju.Do tada i automobili ce biti na solarni pogon jer ce se baterije toliko usavrsiti da ce automobile pokretati lako.
Genijalno!:aplauz:
Hvala, hvala :)
Anvenger
Nadam se da je lapsus :D
nece biti optike kraj 2020.Sto se kvantne fizike tice mozda 2146.A Antarktik ce biti topliji za jedno 2 do 3 stepena C,zbog globalnog otopljavanja
nije mi jasno da li je ovo korekcija mog predviđanja, ili tvoje predviđanje...
Vrati se malo unazad i videces moje predvidjanje.A svi mi ovo sto pricamo ili predvidjamo je u domenu fantasy.Lepo je da pustimo mastu na volju.:ciao:
PhAnToM_LoRd
4.2.2006, 15:13
SCENARIO 1:
Do 2046. neka budala ce, sasvim sigurno, napraviti virus, koji ce mutirati i napasti centralnu vestacku inteligenciju, smestenu negde duboko pod zemljom u nekom super-tajnom vojnom postrojenju, a ova ce, napadnuta virusom oboleti u tolikoj meri da ce pozeleti da proba malo ljudskog mesa, pa ce se otrgnuti kontroli, i poceti u automatizovanim fabrikama proizvodnju mnogo gladnih robota-ljudozdera... Pa, kada se budemo krckali u nekim povecim kazanima, zajedno sa lukom i ljutim papricicama, bice nam potpuno svejedno kakvi ce biti kompjuteri te, famozne 2046. godine... :odoK:
Retki srecnici, koji budu preziveli ovaj period, zabavljace se tako sto ce duboko po pecinama igrati bacanje ramena s' kamena, piljaka, zuce i starog, dobrog klisa...
SCENARIO 2:
Kako ce na ulicama biti sve vise sintetickih droga, a ekser (XTZ) postati blag, neko ce napraviti novu sinteticku drogu (codename "Nakovanj"), neki "nakovani" haker ce upasti u kontrolu nuklearnog arsenala Republike Srbije, lansirati ih sve, misleci da samo igra jako zanimljivu igricu, sto ce za rezultat imati izbijanje svetskog nuklearnog rata, i kompletan zivot na Zemlji ce biti zbrisan u oblacima pecurkolikih nuklearnih isparenja...
Come, Armageddon, come... :dzavo:
odgovor na pitanje je film Johny Mnemonik
Posto vidim da su svi puuuuustiliiii masti na volju, red je da i ja to ucinim:
Komp. 2046. god.
2020: Nakon sto su kompjuteri postali toliko razvijeni, da se sami mogu nadalje razvijati, covecanstvo se okrece robotici.
2030:Nakon 10 godina razvijanja robotike (u kojima su sami kompjuteri zavrsili najveci deo), covecanstvo najzad moze da odahne. Hrane ima za sve, roboti sve rade, 1/4 zemljine povrsine se koristi za ishranu cele ljudske populacije, a u planu su (vrlo realni planovi, koje su kompjuteri osmislili) uskoro prosirivanja plantaza i ka drugim planetama.Ljudi su konacno shvatili sta znaci ono: " Hleba i igara".
2040: Nakon sve debljih i debljih pokolenja, ljudi su se trgnuli iz sna. Sada osmisljavaju nacin kako da unaprede svoju igru, koja se do sada sastojala u sedenju za stolicom (da li sam pomenuo da ce glave tada da budu primetno vece, a zadnjica deblja) i igranju nekih MMorpgh ostvarenja.
I dosli su do resenja. Igrace u realnom svetu sa jakim artifaktima (kao onomad mobilni telefoni) koja im pruza tehnologija, a koja moze da zameni svet moci i magije.
2046: Vitruelno-realni zivot je toliko zanimljiv da se mnogi odricu i hrane koju im roboti spravljaju (vegetarijanske), vec sami uzgajaju svoju. Pojavljuju se Mag-ovi (ovoga puta pravi i sa pravom moci), vilenjaci (estetska hirurgija), patuljci (estetska hirurgija) i ljudi (estetska hirurgija). Prave se klanovi, drzave (posto predjasnje nemaju granica), rase i razni izvori moci (dobri i zli)...
2050: Silan rat potresa covecanstvo. Munje i gromovi sevaju svugde (ko je pomenuo Teslu :) ), Brat udario na brata, silno se zlo diglo, ljudi se vise i ne bi razmnozavali, kada ih masine ne bi prisiljavale na to (inace kod, jednog vizionara koji je predvideo sav haos koji ce da nastane). Nakon zatisja, ljudi prave iskopine (tacnije, roboti ih prave) i pronalaze neke cudne masine sa oznakama C64, atari 800XL, Amiga 500, PC 80286 i ne mogu da im nadju svrhu. Ocigledno su ih vanzemaljci ostavili.
2060: Ponovo se udruzuju "stari" klanovi, ponovo se digao ponos. Svi ostre oruzija (tacnije napajaju) kod lokalnog trgovca. Sve je po starom.
2070: Dolaze vanzemaljci... pogledaju... zatim na tajnom sastanku koji je samo njima poznat, odluce nesto... i odu...
Carl Jonson CJ
7.2.2006, 23:08
Podsećaš me na Isaka Asimova :)
Malo uvrnutije i smešnije,al tu su roboti,neočekivan kraj...
Kum Ruzvelt
8.2.2006, 22:35
Oktobar 2046, napolju sipi sitna kisica, kraj tople vatrice tata objasnjava svom sincicu: Urghhh mrbh Haggg, noonoo srbbb, fukfuk karrla, kabooom! (rukama pravi krug objasnjavajuci oblik cudne pecurke na nebu). Sincic, nezainteresovan za lekcije iz istorije, uzima svoj novi lap top, marke
"Nanizanizubinazici" i racuna raspodelu sveze utucene divlje svinje na 8 clanova porodice.
Pardon, tako sam raspolozen trenutno, drugacija verzija sledi...
Kum Ruzvelt
9.2.2006, 21:43
" Kompjuter 2046."
Pozorisna drama u tri cina
By William Shakeinfear Gates the 3rd
U drami ucestvuju sledeca "LICA":
Mr SMITH
Radnik u korporaciji. Covek bez ambicija. Sanja godisnji odmor ili bar slobodan dan. Zivi u jednosobnom inteligentnom stanu u prizemlju inteligentne zgrade.
Svi stanovi su inteligentni te 2046.
GLAS
Prijatan zenski glas
STAKLENA VRATA
Vrata na ulazu u zgradu. Inteligentna kao i sve ostalo.
Prvi cin
Sparno letnje vece. Vidno iscrpljen, covek ulazi u zgradu i dovlaci se do vrata svog stana.
Prislanja oko na spijunku. Cuje se zvuk "Retinal scan-a".
- bzzzz bzzzz klik -
Vrata se otvaraju. Iz zvucnika home surround sistema cuje se prijatan zenski glas.
GLAS: "Welcome back Mr Smith. May I notice that your inteligent home feels kind of empty when you're not in it?"
Mr SMITH: "Shut the f..k up, you stupid b..ch, and turn the lights on, I can't see a sh.t in here."
GLAS: "With pleasure, Mr Smith."
Svetla se pale, covek se izuva i ulazi u dnevnu/spavacu sobu. Zastane za trenutak i napravi zgadjenu facu.
Mr SMITH: "This place smells like a rat hole. Have you called the aircondition service yet?"
GLAS: "But of course, Mr Smith, they'll send someone first thing in the morning."
Mr SMITH: "I'll be dead by morning. Open all windows, I could use some air, and turn the TV on. Find me some movie."
Prozori se otvaraju, pali se plazma TV, covek privlaci stolicu do prozora i, tesko disuci, pokusava da se udubi u film. Nakon par minuta, oglasava se alarm na kolima parkiranim tik ispod njegovog prozora.
Covek pokusava da ignorise buku, ali se vrlo brzo predaje.
Mr SMITH: "Some day, I will burn this damn place to the ground!
Computer, close that fu..in' windows...........!?!........no, nononono,
not THAT WINDOWS!!! Ooooh, you stupid machine!"
U stanu nestaje svetla, gase se svi elektricni uredjaji. Cuje se prevrtanje stolice, tup udarac i masna psovka.
Kum Ruzvelt
9.2.2006, 21:44
Drugi cin
Vidno iscrpljen, covek se dovlaci do vrata svog stana. Prislanja oko na spijunku. Cuje se zvuk "Retinal scan-a".
- bzzzz bz bz brrbrrr bip -
Iz zvucnika iznad vrata javlja se prijatan zenski glas.
GLAS: "This program has performed an illegal operation, and will be shut down.Have a nice night out, Mr Smith."
Covek duboko uzdahne, okrece se i teskog koraka odlazi u noc.
Treci cin
Vidno iscrpljen, covek prislanja oko na spijunku. Cuje se uobicajen zvuk.
- bzzzzz BZZZZZZZZZZ - ARGGGHHHH, MY EYEEES!! OOOH GOD, I'M BLIND, SOMEBODY HELP ME PLEASE...OOOH MY GOD!!!
Divlje mlatarajuci rukama, covek se odbija od zidova dok se iz zvucnika cuje prijatan zenski glas.
GLAS: "Sistem failure. Please, make sure you download and install the latest version of Service Pack for Windows Apendix, so you can avoid this kind of inconvineance in the future."
Slep i polulud od bola, covek prolazi glavom kroz staklena vrata na ulazu u zgradu. Tu umire od gubitka krvi.
Staklena vrata kazu: "Are you sure you want to exit?"
Zavesa se spusta
THE END
Kume ova ti je dobra :aplauz: ...:boodala: , mada koliko god je čovek lenja životinja i mrzi rad kao i sve druge, neke operacije ne bi prepustio mašini, tako da mislim da će u budućnosti čovek samo hteti da unapredi sebe, svoju motoriku i mozak, ..ima neki čip u sebi koji će mu dati što duži život i večitu potenciju
..ima neki čip u sebi koji će mu dati što duži život i večitu potenciju
Hm..ja se izvinjavam, samo da pitam...;) misliš, potencijal??:rofl:
Priča kaže sledeće . . .
Budan sam. Šta ću? Palim komp; klik Login Password, error. E, bolje da sanjam. Klik Login Password, error. Šta sad? Pa to nije moj komp. Onaj klik... pritisnuo sam dugme na koleginici s posla, pa naravno da ne ide. Opet nisam uspeo da joj iskamčim broj sinoć dok smo još bili u operativnom modu. Šteta. Ustajem... I opet pokušavam. Zašto me danas baš ništa ne sluša. Jaoj, nisam upalio TrackBootSCANIntegratedInNewWinlowsWithNewSP25467F orIndustrialUsing zato što sam bootovao s koleginicom s posla. Desio se restart; ne mogu da se pokrenem. Listam biblioteku Helpova. Tu je. Palim pomoćni program, BIOSamBUDAN 33.23.123.0.1.3.2c .... Kreće. Ustajem nežno. A, ne ne, ne samo to. Pali se kućna pomoćnica, obaveštava me da sam rano ustao i gasi mi sistem, krećem do najbliže stolice; failure, your sisem iz out of date. Updating.... - to gledam narednih pola sata. Odjednom, pali mi se sistem, kuć. pom. kaže da imam gosta. Opet bag. Sada će i šef da zna. A sve je išlo kao po magistrali. Ima da popijem otkaz. Krigo koleginica pali svoj sistem. Zna šta se desilo. Nisam ni stigao da je ubedim da ne sheruje ovo nikom. Kasno. Teleportovala se. Stvarno ne znam zašto to još koristi, nervira me. Odavno su izbacili iz upotrebe FriendLocatorTeleExpres. Kako sad da je nađem. Moram da skeniram celo područje; šef će videti. E ima da zovem Slobu, on me je nagovorio da ugradim ovaj Biilliišit mindčip tjuner. Ne, ne. Neću. Počinje da duva jak topao vazduh iz vent. sis. Začuđeno kažem pomoćnici da isključi taj šit. Umiljat glas mi odgovori potvrdno. Vazduh i dalje struji. Ne mogu da verujem. Bežim u punionicu(wc), priključujem se i ništa se ne dešava, gasovi ne izlaze iz gorivih ćelija; ne osećam osveženje. Kažem pomoćnici da proveri. "Naredili ste da ugasim". Ne verujem; ovo se ne dešava. Ni najnoviji SP25467IIIForHomeUse nije doneo ovu ispravku. Ventilacija još radi. Izgoreću ako uđem u glavnu prostoriju. Pali se alarm. Čuju se brizgaljke. Glavna soba mi je do sada sigurno poplavljena. Pomoćnica otvara prozore. Mislim da će izgladiti stvar. Napunio sam se. Ulazim u glavnu sobu i preliva me vrela voda, čipovi mi se tope, u zadnjim milisekundama svog robotisanja pomišljam kako mi se ovo desilo.
Budim se. Otkud ja. Radi mi jedan video senzor. Dosta. Revoltirano ustajem, i ... primećujem da svemirska stanica PIIIIISSSS okreće. Regrutovali su me. YES !!!! Još robotišem. Vidim onu treću planetu od Sunca. Zovu je po izgledu. Šupljikavoeg.
<>
B.S.
Palim komp. Klik, klik. Ikonice nisu na mestu. E pa nećemo tako. Pomeram jednu, drugu; ništa. Obaveštenje. Winlovs ken not bin disturb in dis moment. Loša verzija srpskog Winlovsa. Format. Ajmo engleski.
Failure notice ilegal transaction, this region can not registered.....
...This region found in black hole. That must be Serbia. For this region can try help, but not goin to work. You should turn this shit off. Power on Kammandore63 and contact some game administrator. .... You cant. I know. They say j*b* ga. Shuld try. It is fun:!)
Ljudi, pa mnogo vam je to malo futuristički. Pominjete sve tehnologije koje su trenutno prisutne i postoje. Ajde budite malo kreativni i „smislite“ neku novu tehnologiju. Mislim, retinal-scann ć eizmodeti za par godina. Uključite mozak - skeniranje moždanih talasa i upoređivanje sa mrežnom bazom DNK uzoraka vrši validaciju individue. Tehnologija koju nije moguće prevariti. „Palim komp“!? Ma daaaj. Pa još logovanje!!! Zar inteligentna kuća neće sama, po validaciji moždanih talasa pročitati iz njih vaše namere u narednih pola sata i samostalno, bez vaše interakcije, izvršiti zamišljenu naredbu? „Pališ TV“?! Jok bre, budućnost će donositi 3D hologramski prikaz onoga što želiš da gledaš. Pije ti se extra kafica sa mirisom vanile i ukusom jake crne kafe, nema problema. Moždani talasi šalju informaciju sistemu i na stočiću ispred vas se materijalizuje šoljica vašeg omiljenog oblika, boje i dizajna u tom trenutku napunjena onom količinom kafe koja će vam najbolje prijati u tom trenutku. Vaše je samo da uzmete šoljicu u ruku i nakrenete.
Ajde bre, pustite malo mašti na volju, otputujte u 2046., šta ste se zakovali za današnje tehnologije :)
I hologram je tu vec danas. Ni to nije nesto novo.Samo sto ce za par godina da udje u masovniju upotrebu.Za najkasnije 10 god. TV ala zvezdane staze ce biti svakodnevnica u vecem broju domacinstava.Neracunajuci nasu zemlju koja galopira sa Zimbabve i Burundijem.:dedica:
Ljudi, pa mnogo vam je to malo futuristički. Pominjete sve tehnologije koje su trenutno prisutne i postoje. Ajde budite malo kreativni i „smislite“ neku novu tehnologiju. Mislim, retinal-scann ć eizmodeti za par godina. Uključite mozak - skeniranje moždanih talasa i upoređivanje sa mrežnom bazom DNK uzoraka vrši validaciju individue. Tehnologija koju nije moguće prevariti. „Palim komp“!? Ma daaaj. Pa još logovanje!!! Zar inteligentna kuća neće sama, po validaciji moždanih talasa pročitati iz njih vaše namere u narednih pola sata i samostalno, bez vaše interakcije, izvršiti zamišljenu naredbu? „Pališ TV“?! Jok bre, budućnost će donositi 3D hologramski prikaz onoga što želiš da gledaš. Pije ti se extra kafica sa mirisom vanile i ukusom jake crne kafe, nema problema. Moždani talasi šalju informaciju sistemu i na stočiću ispred vas se materijalizuje šoljica vašeg omiljenog oblika, boje i dizajna u tom trenutku napunjena onom količinom kafe koja će vam najbolje prijati u tom trenutku. Vaše je samo da uzmete šoljicu u ruku i nakrenete.
Ajde bre, pustite malo mašti na volju, otputujte u 2046., šta ste se zakovali za današnje tehnologije :)
Srbija. 2046. Danas je i poslednji CRT monitor izbacen iz upotrebe u nasoj zemlji!
Tako ce nekako izgledati Srbija 2046 :D :D :D i kompjuteri u njoj :D
-Da krenemo ispočetka gospodine...
-Lorens... Majkl Lorens...
-Dakle, gospodine Lorens, vi tvrdite da dolazite iz budućnosti, iz godine... 2046. ako se ne varam ?
-Upravo tako, znam kako to zvuči, ali je tako... ukrao sam prototip vremeplova i pobegao ovde... i ja...
-Ali to nema smisla gospodine Lorens, zašto biste bežali u prošlost... siguran sam da je život veoma udoban u 2046. godini, da su pronađeni lekovi za sve bolesti, da imate sve što poželite, pametne kuće, robote kućne pomoćnice...
-Upravo u tome i jeste stvar... ljudi su toliko radili na tome da se čovečanstvu obezbedi udoban život da je čovek prestao da bude čovek, prestao je da donosi odluke, sve rade mašine...
-Ne razumem vas... bunite se što ne morate ništa da radite ?
-Ustajem svako jutro... a na stolu me čeka šoljica kafe koju je moja pametna kuća pripremila baš za mene... ali to nije ona kafa koju vam skuva draga osoba... koja uvek ima isti šmek... ne... Neurowatcher vam svako jutro određuje tačno kakva vam kafa odgovara na osnovu vašeg TKO-a.
-TKO-a ?
-Trenutne karakteristike organizma, koje se određuju na osnovu rasporeda vaših neurona, raspoloženja, osećanja, uzorka urina koji je vaša wc šolja izanalizirala... i mnogih drugih stvari... količina kafe i šećera se proračunava u zrno... i kafa nikada nije ista... nikada... volim slatku kafu, a ponekad dobijam kafu bez šećera... ponekad preslatku vodu sa jedva 2 zrna kafe...
-Pa zašto jednostavno ne skuvate sami sebi kafu, onakvu kakvu volite ?
-Neurowatcher to ne dozvoljava... ljudi su toliko poradili na udobnosti života da je on preuzeo brigu o svemu... i ako pokušate da skuvate sami kafu, to se smatra asocijalnim ponašanjem i smatra se da ste pod ogromnim stresom, tako da vrlo brzo dospevate na sivu listu, gde se nalaze ljudi koji predstavljaju potencijalnu opasnost za okolinu... Kada se jednom nađete na sivoj listi, ako makar i kinete, a da vaš TKO ne pokazuje da ste morali... dospevate na crnu listu i onda nema povratka... do kraja života će vam u hranu i piće stavljati lekove za smirenje, a to je praktično kao da su vas uspavali, jer ništa drugo i ne možete da radite...
-Pa zar ne možete sami da spremate sebi hranu ?
-Neurowatcher ni to ne dozvoljava... možete da jedete samo hranu koja odgovara vašem TKO-u... a to sami ne možete da spremite... začini se moraju dozirati u zrno... Mnogi su i zabranjeni... Bilo koja supstanca koja izaziva nagli poremećaj emocija je takođe zabranjena... afrodizijaci... čokolade, morski plodovi, sve je zabranjeno...
-Šta je zaboga Neurowatcher ?
-2017. godine napravljen je prototip mašine od strane doktora Bobija Kalvermana, koja je trebalo da pomogne čoveku da udobnije živi tako što će na sebe da preuzme najveći deo kućnih poslova i kontrolu nad kućnim uređajima... Ljudi su počeli toliko da se navikavaju na tu udobnost da im je to postalo malo, pa su tražili da se uređaj sve više unapređuje... da preuzima više poslova na sebe... čovek više nije morao ni do WC-a da ode... WC je dolazio do njega... 2025. godine naučnici pronašli vezu između stanja organizma i njegovih potreba, a dalji napredak nauke je doveo do toga da Neurowatcher dobije AI rutine i sposobnost učenja, kao i superkompjuter nazvan NeuroServer koji kontroliše sve Neurowatchere na svetu. Niko ne zna gde se on nalazi, niti ko ga kontroliše, ali ostvarena je neverovatna kontrola nad ljudima koji su isti posedovali. To se jako dopalo svetskom savetu, pa je odlučeno da se donese zakon po kome bi svaka individua morala da poseduje Neurowatcher u kući. Ali to je učinjeno na veoma podao način, Neurowatcheri su se delili na nagradnim igrama, lutrijama, na trafikama i u prodavnicama uz cigarete, bombone, žvake, šampone... mnoge druge proizvode. Kada je jednom postignuto da svih 11 milijardi ljudi poseduje Neurowatcher, on je počeo da dobija nove funkcije od servera... što je mnogim ljudima odgovaralo... postignuta je mnogo veća udobnost... ljudi nisu ni primetili šta su postali... osim nas nekolicine, koji ako nisu bili pametni, ubrzo su dospevali na crnu listu. Ni dan danas nismo sigurni da li je NeuroServer pod kontrolom svetskog saveta, niti da li svetski savet postoji uopšte ili je NeuroServer samostalan.
-Zar ne postoji baš ništa što možete da radite samostalno, bilo šta... ?
-Zapravo ne. Ljudima ne izgleda tako i oni su zadovoljni, tako da gotovo i ne primećuju da nemaju nikakvu kontrolu nad svojim životom. Navikli su se na to da ne moraju da misle. Više ne biramo ni muziku koju ćemo da slušamo, ni filmove koje ćemo da gledamo, ni igre koje ćemo da igramo... ne postoje mesta na kojima to može da se kupi ili iznajmi... sve se nalazi na NeuroServeru, a Neurowatcher na osnovu našeg TKO-a bira šta će da nam prezentuje u kom trenutku u vidu holograma. Dešava se da počnemo da igramo neku igru, pa da nam Neurowatcher odjednom ukloni igru i pusti neki film, jer se naš TKO u međuvremenu promenio. Ponekad na pola filma dobijemo muziku... nekad je to klasika, nekada hevi metal... ne može da se bira... Ali nije to najgore u svemu... najgora je cenzura koja je uvedena pre nekih 15 godina, koja je dovela do toga da se u filmovima zabrane scene eksplicitnog nasilja, eksplicitnog sexa, upotreba bezobraznih reči... isto je i sa muzikom i igrama... Doduše, ponekad nam se servira nešto starije što sadrži takve scene, ali je to retkost i svakih 5 minuta umesto holograma pojavljuje se poruka "NEMOJTE OVO RADITI NIKADA, NIKADA, NIKADA !!!" i to tako treperi 10 minuta...
-Ima li kriminala u 2046. godini ?
-Nikako. To je nemoguće. U budućnosti genetski zapis je u potpunosti otkriven i proučen. Odmah po rođenju se zna ko će šta postati, čime će se baviti, šta će ga zanimati. Potencijalne ubice, pljačkaši, silovatelji... se kao bebe spaljuju u pećima specijalno namenjenim za to. Nijedna osoba mlađa od 25 godina nije sposobna da izvrši nikakvu kriminalnu radnju, a oni stariji koji bi i bili sposobni, čim se otkriju dospevaju na crvenu listu i šalju se na Madagaskar...
-Crvena lista ? Madagaskar ?
-Da, u budućnosti ostrvo Madagaskar je evakuisano, izolovano od ostataka sveta i tamo se šalju svi koji obole od neke neizlečive bolesti koja se može preneti drugima, a sa njima se smeštaju i kriminalci... ljudi tamo ne žive dugo...
-Imate li vi tamo bar nešto što vas ispunjuje, što možete da radite sami, voljenu osobu, nekoga... ?
-Da, ali ni tu nemamo potpunu slobodu. Ako naiđemo na osobu koja nam se svidi, ne možemo ništa da uradimo sa njom ako naše genetske karakteristike ne odgovaraju jedno drugom. Kada naš Neurowatcher utvrdi da smo se zaljubili, pretražuje bazu podataka, nalazi tu osobu i kontaktira Neurowatcher te osobe. Naše karakteristike se zatim upoređuju i ako ne odgovaraju, mi možemo da se vidimo i izlazimo, ali Neurowatcher ne dozvoljava poljupce, sex, zagrljaje, držanje za ruke... niti bilo kakve izlive nežnosti... jednostavno, ako pokušamo tako nešto, dospevamo automatski na crvenu listu...
-Pa zar se ljudi nisu pobunili protiv toga ?
-Ne... većini ljudi to i odgovara... jednostavno tokom života koriste SimSex koji zadovoljava njihove telesne potrebe tako što stimuliše određene delove mozga, a kada odluče da žele da imaju decu, ili odu u određene ustanove i dobiju dete veštačkim putem, klonirajućim tehnologijama ili puste NeuroWatcher da im odabere osobu po njihovim genetskim karakteristikama... Sve bez truda i pomuke... Samo nama nekolicini to nije odgovaralo...
-I šta se desilo ?
-Imao sam devojku. Naše genetske karakteristike se nisu poklopile, ali nismo mogli to da prihvatimo, pa smo prekršili pravila... Dospeli smo na crvenu listu... Uspeli smo da se dokopamo prototipa vremeplova i nasumice odaberemo godinu... Ona je negde ovde...
dominator
18.4.2006, 23:18
bobi jes' ti to gledao film "Bojno polje Zemlja" ista pricha je i u filmu... Najverovatnije ce nam rachunari biti u glavama, ili u nekom drugom delu tela (ili kao Dik Trejsi rachunar ce biti u ruchnom satu!), pustite mashti na volju!:qliranje:
Shta mislite o tzv. Hologramskim diskovima kapaciteta od 200GB i 300GB (izlaze za koju godinu...)
@Marko_L
Genijalno, ali zaista genijalno...:tapsh: :aplauz: :tapsh:
Nastavi, biće to odlična knjiga...;)
barjaktar
19.4.2006, 12:21
@Marko_L
Ah, taj divni novi svijet...:tapsh:
Izgleda da si citao Brave New World (by Aldous Huxly). Ako nisi, obavezno procitaj!
priest (of_the_moon)
19.4.2006, 14:17
Sjajno ljudi. :tapsh:
Ne vredi. Sad sam se i ja navukao. Moraću da počnem da pišem neki SF o 2046-oj. Evo čim završim deo, odmah postujem.
Izgleda da si citao Brave New World (by Aldous Huxly). Ako nisi, obavezno procitaj!
Nisam, ali si me sada zainteresovao, pa ću da potražim. Ako znaš gde može da se nađe u elektronskom obliku javni mi na PP. Hvala.
Inače, hvala svima ostalima na pohvalama... Dobijete džabe knjigu i to sa mojim potpisom, čim je završim :)
Carl Jonson CJ
20.4.2006, 14:58
Врли нови свет,се зове књига...Врхунска СФ књига...
Марко
Фантастично :)
Carl Jonson CJ
20.4.2006, 15:48
Седео сам испод дрвета,на једном малом узвишењу,гледајући залазак сунца.Чекоа сам своју девојку,најлепше људско биће у Сунчевом систему,а и шире.Испод мене,од малог села
допирали су звуци весеља моје чете.Били су весели,а како и не би,кад је данас,20 априла 2046 године,коначно завршен рат,рат дуг пет година,рат људи и машина.
Пре пет година,роботи класе Robo-1024 отгрли су се нашој контроли и, напали нас.Роботичари нису знали како се то могло десити,с обзиром а роботов
позитронски мозак није у стању да изведе ниједну акцију против људског бића.Међитим грешка је била у WindowsRobo 5 платформи,која је под кош непознатим
утицајем,руководила роботовим мозгом.
Страшни покољ који је започео спречила су трупе новоформиране војске од стране Уједињених Нација,Војске за ослобођење Људи.У брзој акцији,део
људског становништа је евакуисан на Марс,где још нису били постављени роботи Robo-1024 већ Robo-512.Остатак се придружио војсци и кренуо у рат.
Од тада роботи се праве на LinuxRobo 2 платформи,и никад нису направили ниједан проблем.На тој платформи ради и мој Asimov-13,или како га ја зовем Аца,
који ми се управо обрати:"Господине,дошла је",рече својим полу-људским гласом.Ја се окренух,и видех на екрану њено лице...
Нисам завршио,само сам се уморио од куцкања :)
Kišica je tiho tapkala niz lice ponosnog ratnika. Pogledao je svoje krvlju umrljane ruke i pao na kolena pored ugasle logorske vatre. Pitao se šta ga tera na takve stvari, zbog čega je uradio to sto jeste... Znao je samo da postoji neka viša sila, neka magija, koja mu zamrači svet i natera ga na... Gadio se sam sebi... Želeo je da nestane, da nikad nije ni postojao, ali onda od jednom dođe nova misao. Gore, preko brda, ubiti...
-Budalo, žrtvovao si lovca da spasiš kraljicu, a ona je i tako gotova, pogledaj kako moj bedni pion napreduje preko polja. - osetio sam u glavi, i znao da je istina. Ipak, poslao sam signal neurotransmiteru i podigao odbranbene zidove oko svojih misli. Skoncentrisao sam se. Da, dobar plan. Opet sam uposlio mali čip u glavi i poslao svoja naredjenja preostalim figurama dole na polju... Neću dozvoliti da me mlađi brat pobedi u omiljenoj igri...
(C)2006 (http://www.eniaroyah.com/content/view/120/55/)
Naslov teme me je malo strecnuo. Setio sam se nekog internet servisa koji vam omogucava da posaljete e-mail samom sebi ali tako da to odgodite za 50 godina. Zamislite situaciju: 2046 godina, sedite za racunarom i nesto kucate a ono vam trepce sijalicica za e-mail. Otvarate mejl kad ono pise "Pozdrav iz 2006 godine".
Malo uvrnuto.
P.S. Valjda ce postojati tastatura
Da, a zašto onda meni nije stigao mail koji sam poslala 2006. sebi za Novu godinu?:) Čisto da vidim kako je kad sam sebi čestitaš Novu? Ma neće postojati tastatura (valjda:D )... Ionako mi se smučila, bole me ruke. Valjda će biti neka glasovna komanda kao u Star Treku: " On screen":)
aerochivija
28.4.2006, 6:20
Dvoumio sam se da li da sliku postavim ovde ili u wallpaper konkurs. Nije pravljena da bude wallpaper, već u želji da deluje inspirativno na ostale, a „službena lica“ neka odluče o njenoj konačnoj sudbini.
Razmišljanja o najboljem (srpskom) kompjuteru 2046...
1a. Display će biti vertikalan. Tako je najbolje.*
2a. Na desktopu nema ikona. Tako je najbolje.*
3a. Piva ima dovoljno, da se „preseče“ rakija. Tako je najbolje.*
4a. Mezetluka i prasetine ima dovoljno da se razbije „beton“. Tako je najbolje.*
5a. Sve ostale dozvoljene lake droge, nikotinsko-kofeinskog sastava su tu. Tako je najbolje.*
6a. Kalendar – poklon od vulkanizera je na zidu. Tako je najbolje.*
7a. Nema tastature, miša i kablova, sve komande su glasovne, sve veze su cordless. Ko još da kuca, klika i da naćeflejisan zapinje za gajtane. Tako je najbolje.*
A ozbiljno...
1b. Display 2046, verovatno će biti uređaj koji projektuje sliku direktno na mrežnjaču
2b. Računari će biti maleni, ogromne procesorske snage, uronjeni u tečni helijum radi hlađenja.
3b. Pivo i rakija biće zaboravljeni jer ih evropski standardi neće dopuštati.
4b. Mezetluk i prasetina će biti upakovani u pilule.
5b. Za nikotinsko-kofeinske kombinacije vidi pod 3b.
6b. Kalendar će biti hologram, i neće visiti na zidu, pre će biti na sred sobe.
7b. Nema tastature, miša i kablova, sve komande su glasovne, sve veze su cordless. Ko još da kuca, klika i da troši dragocene metale na gajtane.
I najozbiljnije...
1c. Da li će 2046. postojati naša planeta i život na njoj?
Podvarijante b i c zaista nisam inspirisan da crtam.
Slika je rađena timski (ortak i ja). Sve osim fotografije na kalendaru i praseta je nacrtano korišćenjem Corela (Illustratore, oprosti, ali Corel nam je drag već skoro 10 godina i bio je dovoljan za ovu sliku), Photoshopa, 3ds max, neumerenih količina kafe i cigareta (pušenje šteti zdravlju), i umerenih količina piva, rakije, i hrane. Konačnu kompoziciju slike sam uradio solo.
------------------------------------------
* „Tako je najbolje“ izgovara se „Iz inata“.
I najozbiljnije...
1c. Da li će 2046. postojati naša planeta i život na njoj?
Mislim da je ovo najbitnija stavka u celoj prici!Takodje,treba i doziveti tu 2046.:dedica: (@aerochivija,slozices se da za nase godine to i nije bas mali period).Ipak,jos kao klinja sam goreo od znatizelje da saznam sta i kako ce biti oko 2050.godine:icon_scra !Kako god,nadam se da ce i tad vecina ovde nas prisutnih biti tu!:D
p.s.
Slika je "vrh"!Bio bih zahvalan kad bi postojala samo slika sa monitora na slici(nesto kao "wallpaper") pa da je "drpnem" za svoj desk...jaka je u p... m...:rofl:
Moj zamisljeni kompjuter 2046 bi izgledao ovako:"Na ruci bi smo imali jedan mali uredjaj velicine 1x1 centimetar.On bi primao glasovne komande, i po zelji prikazivao 3d ekran.Procesor bi bio velicine 0,1x0,1 milimetar i imao bi 1000 jezgara.Eh, ko ce to doziveti ako nastavimo da ovako unistavamo prirodu:dedica: :dedica:
Bobi,svaka cast.Jos nam samo reci koji si film glegao pet minuta pre nego sto si ovo napisao,da ga pogledamo,cisto da bi sve to bolje doziveli...:)
Salim se,naravno.Nemoj da se uvredis.;)
Moje misljenje se uglavnom poklapa sa ostalim misljenjima.
Sve extra malo,ultra brzo,tiho,maksimalno te unese u rad ili igranje...
Da, a zašto onda meni nije stigao mail koji sam poslala 2006. sebi za Novu godinu?:) Čisto da vidim kako je kad sam sebi čestitaš Novu? Ma neće postojati tastatura (valjda:D )... Ionako mi se smučila, bole me ruke. Valjda će biti neka glasovna komanda kao u Star Treku: " On screen":)
Ja presao na bezicnu(sad mogu da kuckam na kolenima):kreza:
Racunar u buducnosti...
Hm...:a_whistli
Moje misljenje:Bice mali,nosicemo ih sa sobom(nesto kao Nokia Communicator),
Bice non stop online,bice povezani nervno sa nama,svako ljudsko bice ce imati svoju IP adresu,virusi ce i dalje postojati,Microsoft ce da propadne,Linux ce preuzeti ceo svet.
A Srbija ce i dalje muciti muku sa nekim Pentium-ima,AMD-ovima itd...
U svetu ce verovatno izgledati kao mob danas,dok kod nas...Bice to ultra vrhunski nabudzena masina za pojmove iz 2010,znaci TFT(dobijen iz donacije),neko dvoglavo cudoviste(takodje dobijeno iz donacije),MB i VGA vrh(nasledjeno od roditelja ili babe-znaci Oblivion II radi samo tako),kuciste EI NIS(to ce biti kao Chiftec danas,mozda zato sto cemo ga kupiti?:D )bar 2KW, etc.:D
Do sada nisam nasao nikog ko ovo shvata ozbiljno:
Znamo iz istorije da su nekada radnici unistavali parne masine jer su zbog njih gubili posao. To je bilo jako davno, a od tada su masine zamenili ljudsku radnu snagu na mnogim mestima i taj trend se nastavlja.
Sta ce biti sa nama kad recimo krene masovna proizvodnja automobila koji se krecu bez vozaca. Ljudi nece bas lako prihvatiti da ih njihov porodicni auto vozi, ali kompanije koje se bave transportom ce vrlo brzo uvideti da je im je bolje bez vozaca - sta ce onda biti sa svim tim profesionalnim vozacima koji ce ostati bez posla?
Ovo se moze desiti i pilotima, mornarima i ko zna gde je granica.
Kompjuteri postaju sve pametniji, pre oko godinu dana sam citao u SK o nekom programu sa kojim je moguce za desetak minuta napraviti svoj web browser, ima programa za pravljenje igara.... Sta ce biti ako kompjuteri neke novije generacije budu sposobni da sami pisu programe. Sta ce onda ljudi raditi?
Ovo su pre svega socijalni problemi, sta raditi sa ljudima koji postaju nepotrebni. Da li cemo ziveti u komunizmu, tj. da svako dobija onoliko koliko mu je potrebno, ili ce nastati masovni protesti, neredi, gradjanski ratovi...
Kakva nas buducnost ocekuje?
Ma nek rade oni umesto nas, zato su i napravljeni! Samo, da im "ne dopadne čipova" kontrola nad oružjem za masovno uništenje, onda smo ugasili ako je neki bit 1 umesto 0 :to_care:
sasha vukelic
19.9.2006, 1:42
evo ovako nesto... comp ce biti u mogucnosti da prepozna gotovo sve sto mu unesete kao komandu. npr.
play the lastet downloaded video file
a ako nije siguran na sta mislis, comp te upita je li to to...
takodje za istu naredbu mozete koristiti milion drugacijih izraza - za brisanje: delete, remove, kill, shred, itd.
mis ce biti u manjoj upotrebi, mozda i skroz izbacen.
@sasha
Svaka cast:tapsh: :tapsh: :tapsh: :n_klanja: :n_klanja:
evo ovako nesto... comp ce biti u mogucnosti da prepozna gotovo sve sto mu unesete kao komandu. npr.
Hmm...
Univerzalni parser...
Mada ce to verovatno biti glasovno...
sasha vukelic
19.9.2006, 15:52
Hmm...
Univerzalni parser...
Mada ce to verovatno biti glasovno...
tema je "kompjuter 2046. godine"... mislim da ce trebati jos koja dekada da to glasovno predje u mass upotrebu
no to je samo moje misljenje
Mislim da ce pre glasovno biti razvijeno, nego "univerzanli parser".
Danas programi vec mogu da posle nekog treninga raspoznaju glasovne komande.
Takodje, metoda "univerzanli parser" je veoma ne-egronomska (brze uradis posao misem), tako da to jedino ima smisla ako moze brzo da se zada, tj. glasom.
hacker_aca
19.9.2006, 22:21
Igraš svoju omiljenu igru na kompjuteru (ako će se to tad tako zvati) i izgubiš na neku totalnu glupost, sitnicu i udariš ga u kućište ili monitor, komp se okrene i počne da plače....... :rofl: :rofl: :rofl:
sasha vukelic
19.9.2006, 22:34
Mislim da ce pre glasovno biti razvijeno, nego "univerzanli parser".
Danas programi vec mogu da posle nekog treninga raspoznaju glasovne komande.
Takodje, metoda "univerzanli parser" je veoma ne-egronomska (brze uradis posao misem), tako da to jedino ima smisla ako moze brzo da se zada, tj. glasom.
eh da to mislis ti, i svi ostali, pa i ja :D
ali nikad se ne zna sta buducnost nosi!
tj: silni filmovi u kojem "hakeri" razbijaju sve i svasta (naravno bez upotrebe misa) mozda dovedu do necega kao sto sam predlozio. no i sam sumnjam! ;)
nezahvalno je pisati kakav ce komp biti 2046...ko ce ga znati. Recimo, kazete da ce se upravljati glasom, ok, ali ako neko radi za kompom po 12h, taj ima da ostane bez glasnih zica :) Racunari ce jednog dana citati misli, to je samo pitanje vremena...Ili na primer, da se komanduje pogledom (kursor koji se pomera pogledom) A i operatini sistem, verovatno ce biti prilagodjeniji uobicajnom razmisljanju coveka, tako da nece trebati puno vremena da se nauci rukovanje istim. A opet, mozda bude kao u opisanoj pesmi beogradskog sindikata...
"zalazak treceg sunca, nepodnošljiva vrelina
brujanje mašina, skucena metalna kabina
moj svet je praznina samo kamen i prašina
i pokoje secanje, odblesci davnina
obronci planina, šume, kristalna jezera
moje novo okruženje razara atmosfera..."
nezahvalno je pisati kakav ce komp biti 2046...ko ce ga znati. Recimo, kazete da ce se upravljati glasom, ok, ali ako neko radi za kompom po 12h, taj ima da ostane bez glasnih zica :)
Zato ce komandovanje najverovatnije biti kombinovano.
Kao sto danas korstis i mis i tastaruru.
Mis je brzi za neke stvari, a tastatura za druge.
Zato ce komandovanje najverovatnije biti kombinovano.
Kao sto danas korstis i mis i tastaruru.
Mis je brzi za neke stvari, a tastatura za druge.
Oboje služe kao zamene, tastatura za glas koji prenosi misli a pošto je za misli još više daleko, da se njima komaduje onda je prirodnije glas,
potom miš kao zamena za ruku, šaku, prst ... tu mi već deluje da bi se moglo razvijati neko virtuelno polje ili prostor za unos gde bi sa raznim virtuelnim objektima mogli da komandujemo prirodnim pokretima ruke...
e sad, ako me pratite, morali bi imati neki uredjaj na nama koji bi stvarao to polje i pratio sve naše pokrete, reakcije kao i govor...
približavamo se prirodi, lagano, zar ne... dok jednog dana ne otkrijemo da možda neki ''uredjaj'' i sami ne posedujemo, recimo neku mentalnu sposobnost koja će moći biti iskorišćena...
ko je spomenuo magnetna polja...
sve mi to deluje tako lepo, zadubiš se projektuješ neki složen proces a onda neko udje u sobu i unese poslužavnik sa kafom i sokovima na kojem se dodiruju čaše i tako iritirajuće počnu da zveckaju... :)
Wile E. Coyote
22.9.2006, 10:21
A zamislite glasovne komande sa nasim slovima... Al' ce se tu OS zbunjivati :D Verovatno ce prvo biti na engleskom, pa dok nauce racunar da raspoznaje sve jezike, svi ce se vec navici na engleski (ko koristi windows na srpskom?)
sasha vukelic
22.9.2006, 15:24
ljudi mislim da ste otisli malo u off... pitanje je konkretno kompjuter konkretno 2046. konkretno godine :)
ko kaže da će uopšte postojati kompjuter tad u obliku kog danas koristimo? kad se rodiš ugradiće ti kompjuter veličine 1mm3 sa procesorom 13,0254THz, 10009TB RAM i jedno sto miliona terabajta harddiska!:icon_scra
kad se rodiš ugradiće ti kompjuter veličine 1mm3 sa procesorom 13,0254THz, 10009TB RAM i jedno sto miliona terabajta harddiska!
Ма то уграђивање чипова никад не би прошло, нико није спреман да ради такве ствари себи, а камоли својој деци.
Master Neo
27.1.2007, 22:46
2046. AI ce biti toliko razvijena da cemo se boriti protiv pobunjenih masina... kompjuteri su dozvoljeni samo u obliku velikih servera koji su dan i noc pod prismotrom. svi ostali racunari su zabranjeni zakonom, koji naravno niko ne postuje. dakle 2046.god, umesto prosperiteta i cvetanja ljudske rase, imamo borbu za opstanak ljudske rase i cele planete. 2046. Imamo Cyber war I. To be continued...
Wile E. Coyote
28.1.2007, 13:05
Ма то уграђивање чипова никад не би прошло, нико није спреман да ради такве ствари себи, а камоли својој деци.Da li si siguran da cemo, kad/ako do toga dodje, imati mogucnost izbora? :paranoia:
2046 Godine kompjuter ce postati jako retka stvar zbog nuklearnog rata, ledenog doba i terorista.. Oni najmocniji ljudi ce ih koristiti u vojne svrhe dok ce se narod samo secati racunara.. :) ali imperija ce imati velike 3d holograme za monitore..
lol i onda ce da naidje IWAY war koji ce swe da ih pobije!:to_care:
Ok ovo je offtopic jer vecina vas ne igra Guild Wars!:o
Ja mislim da ce se 2046 godine kompjuteri biti virtuelni. Znaci ono, stavis kacigu i govoris sta da radi. Takodje verujem da ce postojati specijalni hardverski uredjaji koji stvaraju miris iz neke oblasti u Igri!:dedica:
hardverski uredjaji koji stvaraju miris iz neke oblasti u Igri!
Ваљда неће бити пуно нивоа у играма који се одигравају у канализацији.:)
mad_skillz
28.1.2007, 16:46
bice smor tada nece moci da se igra preko dzojpada nego sve nege 3d-fazon-matriks-gluposti...dobro je ovako kako je sad
bice smor tada nece moci da se igra preko dzojpada nego sve nege 3d-fazon-matriks-gluposti...dobro je ovako kako je sad
То и ја мислим, овако је најбоље.:)
Gordon Freeman
28.1.2007, 17:56
2046. godine nece biti kompjutera,ljudi ni planete Zemlje jer ce 2010. poceti da se rade iskopine na Mesecu , pa ce on 2020. da eksplodira i njegovi delovi ce da uniste Zemlju !:dedica:
I onda ce mrmot da zavije cokoladu u foliju.:a_whistli
Ostavi se teorija zavere.
2046. godine nece biti kompjutera,ljudi ni planete Zemlje jer ce 2010. poceti da se rade iskopine na Mesecu , pa ce on 2020. da eksplodira i njegovi delovi ce da uniste Zemlju !:dedica:
Interesantno je da se svako zamišljanje budućnosti vezuje za svemir, vanzemaljce, itd. Koliko je samo neistražena džungla još uvek, pa okean na primer... šta znaš, možda meduze evoluiraju u super inteligentna bića, pa zavladuju zemljom, počnu da nas zapošljavaju...:D A kompjuteri... verovatno će biti ugrađeni u nas... pa kad meduza bude htela da odigra jedan C.O.D., lepo pokupi forumaše koji najviše spamuju, napravi svoju formaciju, i igra do mile volje:kreza: :D
mad_skillz
28.1.2007, 19:40
@Imzadi pa da jel znate na primer da ima bice na Zemlji (tj. zivi u okeanu a veoma velika populacija nauchnika ne zna za njega a kamoli ostali ljudi) , zove se valjda vodeni medved ili tako nekako i ne moze da se unishti , npr. da postoji mesto gde moze da se izvede neshto tipa , bacanje 1.000.000 megatona TNT-a , on bi to preziveo...pa ti sad reci da treba da se plashimo "vanzemljaka" , shta on nije veliki (1cm) nek za 100 godina naraste na 1metar i slobodno potpisemo svi testament...ne mozesh da ga ubijesh...meni je daleko zanimljivije shta sve moze da nas snadje a da mu je izvor na nashoj planeti...vanzemaljci su mi trenutno poslednja rupa na svirali..:D
@mad_skillz
Pa da, upravo to...:dedica:
@Imzadi pa da jel znate na primer da ima bice na Zemlji (tj. zivi u okeanu a veoma velika populacija nauchnika ne zna za njega a kamoli ostali ljudi) , zove se valjda vodeni medved ili tako nekako i ne moze da se unishti , npr. da postoji mesto gde moze da se izvede neshto tipa , bacanje 1.000.000 megatona TNT-a , on bi to preziveo...pa ti sad reci da treba da se plashimo "vanzemljaka" , shta on nije veliki (1cm) nek za 100 godina naraste na 1metar i slobodno potpisemo svi testament...ne mozesh da ga ubijesh...meni je daleko zanimljivije shta sve moze da nas snadje a da mu je izvor na nashoj planeti...vanzemaljci su mi trenutno poslednja rupa na svirali..:D
Zanimljivo... mozes li molim te neki link da das?
A lol ako ovo bude stvarno za mirise, onda cu ja da pocnem da igram decije igre!:p Ili neke onako lepe sa cvetnim dolinama!:rolleyes:
Pa ove sa cvetnim dolinama bi i sad igra samo da ima makljaze do besvesti! :dzavo:
mad_skillz
28.1.2007, 20:40
nemam link , gledao sam onu emisiju na B92 "Asovi Divljine" i tu je bilo deset najizdrzljivijih zivotinja na svetu i on ubediljivo prvi...ne znam kako se zove na engelskom..:(
Haha! :) E nista nije neunistivo.. kakav TNT spominjes, to je vec zastarelo. Imamo mnogo jaci eksploziv sada :) a za 50 godina ce da vidite da sam ja bio u pravu!
Нуклеарка?
Moze da posluzi ali u danasnje vreme se forsiraju toksicna jedinjenja sa jakom razornom snagom!:nov_explo
Interesantno je da ovaj naslov nije originalan.Cini mi se da je ovo naslov iz neke predstave,serije ili...
A da se vratim na temu razmisljajuci dao sam tamo skroz na pocetku nekakvo misljenje(posto tema vrlo dobro opstaje skoro dve godine)iz kojeg ne odstupam.Mislim da projekcija u prostoru (holografija) ce biti sasvim odomacena.Sto se prenosenja mislima ne verujem da ce postojati tako rano takva tehnologija koja ce to podrzati.Nadam se da ce mo bar do tada imati zaokruzenu tehnologiju za prenos materije na daljinu.Recimo da cemo moci ping-pong lopticu prebaciti sa jednog kraja na drugi u jednom komadu.A potajno se nadam da cemo i imati prve proizvode koji ce moci da lebde.Mislim da ce i tu nekakav procesor zavrsiti poso,kako-neznam.Sad ce te reci da sam ispao iz teme-NE,vec ce to sve nekakav racunar obradjivati.
mad_skillz
29.1.2007, 19:42
Haha! :) E nista nije neunistivo.. kakav TNT spominjes, to je vec zastarelo. Imamo mnogo jaci eksploziv sada :) a za 50 godina ce da vidite da sam ja bio u pravu!
zemljak...tu malu zivotinju ne moze da unishti ni naprednije oruzje danashnjice kao shto je neutronska bomba ili tome slichno a kamoli tnt ili nuklearna bomba...to sam naveo sam kao primer , napravi ekvivalent u tom jachem ekplozivu danas u kolichini koju sam naveo pa cesh videti o chemu je rech...;)
Master Neo
29.1.2007, 20:38
zemljak...tu malu zivotinju ne moze da unishti ni naprednije oruzje danashnjice kao shto je neutronska bomba ili tome slichno a kamoli tnt ili nuklearna bomba...to sam naveo sam kao primer , napravi ekvivalent u tom jachem ekplozivu danas u kolichini koju sam naveo pa cesh videti o chemu je rech...;)
Mad, oduvek sam te gotivio, ali sad malo preterujes, nema toga sto nije neunistivo, bre covek moze u delicu sekunde da unisti celu planetu, sa trenutnim oruzjem koje poseduje, uostaom, stavi tu zivotinjicu na recimo 6000c stepeni pa da vidimo sta ce ostati od nje, uostalom, ona mora da zivi od necega, ukini joj izvore hrane, svetlost, toplotu ili hladnocu, kiseonik i nista ne moze da prezivi, ima mnogo nacina da se ubije zivi organizam, otrovi, kiseline, plazma, toplota, hladnoca...
mad_skillz
29.1.2007, 21:36
ja nisam napomenuo da ne mogu da ga ubiju prirodni uslovi vec oruzje koje danas posedujemo mi barem su tako rekli na tv-u a kako zivotinjica gotivno izgleda bash mu i stoji takav karakter..:kreza:
shalim se, naravno da moze da ga ubije okruzenje u kom zivi ali stvarno je otporan na te eksplozive i chuda....uglavnom on i bubashvaba su najotpornije zivotinje na planeti...mogli bi mi da kopiramo bube , duze bi trajali...:D
ja nisam napomenuo da ne mogu da ga ubiju prirodni uslovi vec oruzje koje danas posedujemo mi barem su tako rekli na tv-u a kako zivotinjica gotivno izgleda bash mu i stoji takav karakter..:kreza:
shalim se, naravno da moze da ga ubije okruzenje u kom zivi ali stvarno je otporan na te eksplozive i chuda....uglavnom on i bubashvaba su najotpornije zivotinje na planeti...mogli bi mi da kopiramo bube , duze bi trajali...:D
Verovatno moze da se ucauri u trenutku,i ima zastitu od radiacije.
Daj, ako neko zna nek izgugla tu zivuljku, bas me zanima.;)
Ja probao sa google, ali bez uspeha. :(
Gordon Freeman
29.1.2007, 22:27
']Interesantno je da se svako zamišljanje budućnosti vezuje za svemir, vanzemaljce, itd. Koliko je samo neistražena džungla još uvek, pa okean na primer... šta znaš, možda meduze evoluiraju u super inteligentna bića, pa zavladuju zemljom, počnu da nas zapošljavaju...:D A kompjuteri... verovatno će biti ugrađeni u nas... pa kad meduza bude htela da odigra jedan C.O.D., lepo pokupi forumaše koji najviše spamuju, napravi svoju formaciju, i igra do mile volje:kreza: :D
Da znas da si u pravu, sad cu da doniram one organizacije koje su za baciti nuklearku u okeane(sta ce nam):ciao:
Neunistivo?
Materija je sama po sebi neunistiva i to se nemoze promeniti. Ono sto se mena je stanje i oblik materije, tako da mad_skillz ne laze. Pre bih reko da je koristio pogresnu rec. Medjutim, kako ne znam o cemu govori necu da se mesam vec cu pokusati da pronadjem neki link, koji cu naravno da postavim ovde!;)
Daj nemoj da me zasmejavas :) nek mi donesu to stvorenje a ja cu kroz 24 casa da ga unistim.. :) za to sam barem stvarno profesionalac! Imam preporuke! :)
Daj nemoj da me zasmejavas :) nek mi donesu to stvorenje a ja cu kroz 24 casa da ga unistim.. :) za to sam barem stvarno profesionalac! Imam preporuke! :)
Škorpije su npr., maltene neuništive...Da si gledao emisiju koja je skoro bila na Animal Planet, znao bi da je tako. Dobro nisu otporne na sekire npr:) ... Ali zato su izuzetno otporne na bombe, na vrućinu, na poplave, čak i na dezinsekciono sredstvo koje se koristi u suzbijanju istih. Mogu da se zavuku u najmanje i najmračnije rupe, a toliko su brze i spretne da teško mogu postati lovina... Ujed im je smrtonosan:n-hang:
Ne treba podcenjivati mala, a tako moćna stvorenja... Priroda može biti jako nepredvidiva... otuda i moja ideja o meduzama koje vladaju svetom... uvrnuto:D
mad_skillz
30.1.2007, 1:16
ako imash elektronski mikroskop samo izvoli...;)
Master Neo
30.1.2007, 2:12
Neunistivo?
Materija je sama po sebi neunistiva i to se nemoze promeniti. Ono sto se mena je stanje i oblik materije, tako da mad_skillz ne laze. Pre bih reko da je koristio pogresnu rec. Medjutim, kako ne znam o cemu govori necu da se mesam vec cu pokusati da pronadjem neki link, koji cu naravno da postavim ovde!;)
Materija jeste neunistiva, ali zato to bice jeste. stavi ga na 6000c stepeni i pretvorice se u prah, dakle, ne moze da prezivi.
mad_skillz
30.1.2007, 2:37
kao da ce sad neko da juri vodenog medveda i da ga przi u termalnim pecima za chelik samo da pokaze da moze da ugine...:D
Vidim da nikom nije palo na pamet da je to water bear.:to_care:
Mad je u pravu, evo slika i linka na wikipedia-u. (http://en.wikipedia.org/wiki/Tardigrada)
A i ovde (http://www.microscopy-uk.org.uk/mag/indexmag.html?http://www.microscopy-uk.org.uk/mag/artjun00/mmbearp.html) ima dosta o vodenom medvedu.Citao sam malo, stvarno su fascinirani njim.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/38/Tardigrades.jpg/230px-Tardigrades.jpg
http://www.microscopy-uk.org.uk/mag/imgjun00/still2.jpg
mad_skillz
30.1.2007, 3:20
rekoh vam ja....:D
a i lichi pomalo na grizlija...
Master Neo
30.1.2007, 4:28
Zaista interesantna zivotinjica, ali ako ste citali one clanke, ona jeste otporna ali ne i neunistiva. dakle sve preko 151 stepen celzijusa ce je ubiti, a i stavite je na -272c [jos jedan stepen i eto je apsolutna nula, prestanak kretanja atoma koliko ja znam] i gotova je posle nekoliko minuta. Sto se tice nuklearne bombe bacene na nju, ona zaista moze da izdrzi tu radijaciju, ukoliko bomba nije direktno bacena na nju, ali ukoliko jeste, ubila bi je vrelina od nekoliko hiljada stepeni celzijusa. toliko od mene, potvrdio sam svoju teoriju da je zivotinjka ipak unistiva. over and out:)
mad_skillz
30.1.2007, 5:17
niko nije rekao da ne moze da je ubije neshto iz prirode ja sam napominjao oruzje...
ali uglavnom , vrlo sam siguran da nema nistha otpornije za shta mi znamo na nashoj maloj planeti..:D
Pa ljudi eksploziv se koristi za unistavanje velikih stvari a ne malih... Tako da batalite te price :) Ne mozes ti da bacis pored bube dinamit i da ocekujes da ces je ubiti.. Znam za skorpije da su otporne ali i one imaju granicu kao i sve.. NPR jedan udarac macolom :D a uostalom postoje otrovi za skorpije koji su efikasni.. Ja sam na primer zadivljen sa medenim jazavcem :D e to je za mene NAJ zivotinja na svetu.. http://www.honeybadger.com/ ali vec smo krenuli u veliki offtopic :) tako da se vrnemo na temu.. Kompjuter 2046 godine ce imati vestacku AI
da se vratim na temu:
pronadjene su vrste plastike koje imaju fantasticne elektronske mogucnosti, od kreiranja elektronskih komponenata u njima, cime ce zameniti poluprovodnike i ostale komponente, pa do iscrtavanja slike, cime ce zameniti monitore. tako ce moci na jednoj providnoj plasticnoj ploci da imamo sve elektronske komponente + monitor + touch screen i sigurno ce na neki nacin moci da se menjaju kompinente jer bez toga bi bilo besmisleno i za korisnike i za proizvodjace. ali nije bas da ce sve moci od te plastike da se napravi, transformatori za napajanje i prijemnici i predajnici za bezicnu komunikaciju imace verovatno metalnih delova. nesto tako mogli smo videti u filmu "Minority Report" gde su kompjuteri tako i predstavljani upravo iz razloga sto su se kreatori filma i raspitivali o buducim tehnologijama. naravno ovo ne mora biti bas u dlaku tako ali je sigurno da je ceo komp sutrasnjice u obliku danasnjeg LCD monitora ali da ce se u njemu sve komponente (kuciste periferije monitor) nalaziti. vrlo je moguce da ce kontorola biti i preko pokreta ruku koji ce se detektovati kamerama na samom kompjuteru. kucni i poslovni kompjuteri NECE imati inteligenciju (secamo se trash SF filmova 70ih gde su mislili da ce 1990. komp sve znati i biti najbolji prijatelj a biti smesten u kocketinu sa jednobijnom CRT tacnom od 16x10 tacaka koja zraci ko mikrotalasna, od toga naravno nije bilo nista) od vestacke inteligencije u "civilnom sektoru" smo stotinama godina daleko.
verovatno da ce se filmovi gledati i praviti u 3d-u a sad dal ce se to gledati preko holograma il nekih naocara videcemo.
o brzinama i kapacitetima hard diskova memorija i interneta ne mozemo razglabati jer verovatno ni ne pojmljujemo te brojke danas.
opticke memorije mogu a i ne moraju izumreti, razlozi za opstanak jesu sto je moguce jako jeftino smastiti jako veliku kolicinu podataka a razlog protiv zato sto ce tako sitno i precizno rezani mediji biti extremno ostetljivi cak i najmanja cestica prasine bi mogla biti pogubna po zapis.
hard diskovi ce verovatno biti drugaciji sa mnogo manje mehanike e sad dal ce biti u obliku poluprovodnika (kao danasnja fles memorija) ili ce se izmisli nesto trece videcemo
inace apple je tako nesto vec i napravio http://grumpygamer.com/images/imac_g5.jpg
Hemomicyn
14.10.2007, 19:13
Sta mislite kakvi ce kompjuteri biti za nekih 20-tak godina
ForceWare
14.10.2007, 19:30
Za nekih 20tak ne znam. Ali do 2050 će biti veličine malog prsta. :D
Živi bili pa videli.
Živi bili pa videli.
Nisi daleko od istine...
Smallest computer on world (http://images.google.com/imgres?imgurl=http://www.coolest-gadgets.com/wp-images/picotux1.jpg&imgrefurl=http://www.coolest-gadgets.com/20051017/worlds-smallest-linux-computer/&h=200&w=300&sz=9&hl=en&start=5&um=1&tbnid=gREuzI8t1vL1AM:&tbnh=77&tbnw=116&prev=/images%3Fq%3Dsmallest%2Bcpu%26svnum%3D10%26um%3D1% 26hl%3Den%26safe%3Doff%26sa%3DG)
Živi bili pa videli.
Veliko je to za neki subatomski procesor ;)
ForceWare
14.10.2007, 19:36
Veliko je to za neki subatomski procesor ;)
Daleko smo mi od njih.
Prvo na Mars da pošaljemo čoveka pa onda, to... :D
;27772']Interesuje me kako vidite kompjuter u budućnosti, recimo za nekih 30, 40 godina? Kakav procesor, grafička, monitor, i sve ostalo što vam padne na pamet. Naravno, u obzir dolazi i internet, kao i programi...
ti kompjuteri ce imat
Procesor 500 Thz, 512 TB RAM-a,
Grafika 768 TB
Monitor LCD 20:10
Internet UBSI (Ultra Brzi Super Internet) 500 TB/s
....:to_care:
Wolverine
29.9.2008, 18:08
To ima sam' da TERA...:)
To ima sam' da TERA...:)
Al' ce Crysis 10 ipak pomalo da secka! :biglaugh:
ti kompjuteri ce imat
Grafika 768 TB
Samo me zanima koje napajanje ce da koristi taj komp iz buducnosti. Mozda solarno...:D Za dve godine standard u visoj klasi monitora ce da bude monitor sa led diodama. Gde nadje taj 40 godina star lcd.
Ja mislim da ce tada 3d projektori biti vec jako pristupacni, sa cenom kvalitetnog 22" monitora danas, i da ce se se ljudi koji ga imaju saliti na racun onih koji i dalje bulje u daske koje prikazuju pokretnu sliku! ;)
Tada sve igre ima da budu sa super fotostvarnorealisticnom grafom:D Cak i one
''igre sa loshom grafikom'' ce izgledati extra.... Ako izadje Mario 30.000, ima da
skakuce protiv fotorealisticnih pecurki za koje ne znash da li su uskocile u ekran:dzavo:
Ja mislim da u buducnosti nece biti dobre i lose grafike vec ce postojati inovativne ideje ili vec vidjeno. :rolleyes:
Možda će za te kompjutere (2046. godine) da izađe "Duke Nukem Forever"...
100% sam siguran da ce monitor biti u 3D+ prostoru sa virtuelnom pozadinom, ne da sam siguran, nego sam siguran, jer mora u nesto da se bulji. Postojace i virtuelne sobe koji ce svako moci sebi da priusti.
Pa,mozda se desi da tada EA ne postoji.Yeah:to_care:
Izaci ce verzija windowsa:space
Kucishte ce biti visine 1 i po,zbog toga shto ce da bude ogromnih komponenti,a monitor ce da bude shirok ko jedan rachunarski sto,a duzina ce mu se udvostruchiti.Vishe necemo imati misha,imacemo jachu zver ,,machku,,.
Ja mislim da ce tada 3d projektori biti vec jako pristupacni, sa cenom kvalitetnog 22" monitora danas, i da ce se se ljudi koji ga imaju saliti na racun onih koji i dalje bulje u daske koje prikazuju pokretnu sliku! ;)
Prvi 3d projektori ce se pojaviti za najdalje 5 godina, ako vec i ne postoje u laboratorijama.:confused:
Prvi 3d projektori ce se pojaviti za najdalje 5 godina, ako vec i ne postoje u laboratorijama.:confused:
Postoje i u slobodnoj prodaji za one koji imaju novca. Naravno, ima tu jos dosta mesta za usavrsavanje, bas kao sto je to slucaj sa TFT monitorima danas.
Pa,mozda se desi da tada EA ne postoji.Yeah:to_care:
Izaci ce verzija windowsa:space
Kucishte ce biti visine 1 i po,zbog toga shto ce da bude ogromnih komponenti,a monitor ce da bude shirok ko jedan rachunarski sto,a duzina ce mu se udvostruchiti.Vishe necemo imati misha,imacemo jachu zver ,,machku,,.
A kako da kliknesh to cudo, to je vishe gepard neko obicna cica-maca:dzavo:
ti kompjuteri ce imat
Grafika 768 TB
e sad ga ti bas pretera rofl morao bi da se preselis na djerdap onda:D
A niste razmisljali o tome da moze do 2046 god na zemlju da padne steroid ovaj asteroid i sve s*ebe ???
Ma zanemarimo sve smakove sveta (i one koji su se izdesavali 1999., 2000., 2001. a i one koji ce se desiti 2012. etc.) cak nije ni bitna godina vec same pretpostavke na to sta ce postajati u buducnosti. A bice sigurno nesto sto sada ne mozemo da zamislimo. Ja se secam dana kada sam prvi put startovao Far Cry - reko sam da je to kraj. Grafika u igrama ne moze biti bolja. U tom trenutku jednostavno mane nisam mogao da vidim. A evo sad je izaso Crysis koji je ZAISTA postavio granicu u fotorealisticnosti i to je kraj nece biti boljeg!:D
Ma zanemarimo sve smakove sveta (i one koji su se izdesavali 1999., 2000., 2001. a i one koji ce se desiti 2012. etc.) cak nije ni bitna godina vec same pretpostavke na to sta ce postajati u buducnosti. A bice sigurno nesto sto sada ne mozemo da zamislimo. Ja se secam dana kada sam prvi put startovao Far Cry - reko sam da je to kraj. Grafika u igrama ne moze biti bolja. U tom trenutku jednostavno mane nisam mogao da vidim. A evo sad je izaso Crysis koji je ZAISTA postavio granicu u fotorealisticnosti i to je kraj nece biti boljeg!:D
a sta ako ne bude buducnosti :dzavo:
a sto se tice Crysis-a ko kaze da je tu kraj uvek moze bolje , ako se nekad igrao NFSMW ili Carbon znas kako su uradjene video sekvence ( zivi glumci sa malo zamucenim texturama tako da izgledaju kao da su radjeni u 3d ) tako da ce verovatno i to da se radi tako da ce da bude realisticnije od crysis-a ( ali trebace im mnogo kaskadera :D ) kao sto rekoh uvek moze bolje...
U Warheadu je grafika na mainstremu fotorealisticna.... A u buducnosti da ne pricamo...
@Ice-Man
Far Cry je u svoje doba imao dobru grafu, a Kriza ga premashila po tom pitanju daleko.... Novi Direct X 101.:D
U Warheadu je grafika na mainstremu fotorealisticna.... A u buducnosti da ne pricamo...
@Ice-Man
Far Cry je u svoje doba imao dobru grafu, a Kriza ga premashila po tom pitanju daleko.... Novi Direct X 101.:D
Kakvi direkti,:boxing: kakvi aperkati,:kreza: nadajmo se da windows tada i nece postojati.
Srlandand
30.9.2008, 17:44
Mogu da se kladim da ce najbolja igra 2046. biti Duke Nuken Forever (ako izadje do tada). :rofl:
Citao sam negde da ce se hardver razvijati do otprilike 2020. i da ce tada dostici vrhunac.
iMa_NeKo_PljUgU
30.9.2008, 18:13
...
Citao sam negde da ce se hardver razvijati do otprilike 2020. i da ce tada dostici vrhunac.
WTF? To je kao da kažu da će čovečanstvo prestati tehnološki da napreduje, drugim rečima to je neopevana glupost :(
Mogu da se kladim da ce najbolja igra 2046. biti Duke Nukem Forever (ako izadje do tada). :rofl:
Napredovanje moze da stane neko veme,ali nikad potpuno. Dok, izadje Duke Nukem igru ce da preimenuju 150x, od Duke Toilet Nuke do Duke Nukem For(n)ever (znam da je otrcano ovo vec postalo, ali definitivno ovo ime mu najbolje stoji)
MIlan Djukic
30.9.2008, 21:36
Jednom sam gledao neku demonstaciju kako bi izgledao racunar u buducnosti.
To je u stvari jedna olovka koja kad se pricvrsti na jednom kraju ima holografski monitor (nesto kao projektor na zid) a sa druge strane holografsku tastaturu. Unutra ce biti HDD (verovatno flash) sa mnooogo GB jer ce tada gustina upisa podataka biti ogromna.
Kad zavrsis sa radom, vratis olovku u dzep i ides :D
Kakvi GB-ajti, Terabajti:icon_evil Takav komp mozda bude u malcice blizoj buducnosti:p
Jednom sam gledao neku demonstaciju kako bi izgledao racunar u buducnosti.
To je u stvari jedna olovka koja kad se pricvrsti na jednom kraju ima holografski monitor (nesto kao projektor na zid) a sa druge strane holografsku tastaturu. Unutra ce biti HDD (verovatno flash) sa mnooogo GB jer ce tada gustina upisa podataka biti ogromna.
Kad zavrsis sa radom, vratis olovku u dzep i ides :D
iskreno ja volim kako kompjuteri sad izgledaju , ja tu nista nebih dirao ( sto se tice izgleda , a sto se tice performansi tera , yota , petahz se podrazumevaju ) :alealeee:
I ja ne bih voleo da im menjaju puno fizicki izgled, bilo bi mi glupo da u jednoj sobi drzim budzu kao vecu od ormana, kao u Arkanijumu:rofl: :dedica:
pa ako bude smak sveta,ja se selim u Nemacku:rofl::D
Srbija kasni 20 godina za svetom tako da ja ostajem gde jesam!:p
crazy_LG kaže:
Dotle bi mogli da naselimo planete(ako budemo imali dobre odnose sa Amerima)
Ili sa Rusima ili od skoro sa Kinezima! :rolleyes:
Sto se izgleda tice, ja bi to menjao na foru da sve bude u monitoru. Tako vecina ljudi ne bi mogli da pogrese kada pokazu na monitor i kazu "lii novi komp, a?" a i manje bi mesta zauzimalo. Od zvucnika ocekujem da lebde od coska do coska i da budu velicine onih mali cd-a u precniku a u debljinu ne vise od 5cm.
Red Dragon
1.10.2008, 11:59
Pa...procesor ce sigurno biti na 42Ghz, maticne ploce ce nositi nazive K8N-GEO-NEO Ve456VX799XOc00SAlphaSliMode34TS, prosecno rama - 2x512GB, tri graficke GeForce Radeon 14000GTXTGTS, monitor debljine lista novine...a da, sve komponente ce biti smestene u kuciste velicine kao u stampac HP3420 (aka kutija za hleb).
Mada znam kako ce izgledati igra Star Wars: Jedi Academy III! Uz igru(koja ce, jel'te, dolaziti na 48 DL-DVDa) ce se isporucivati i replika svetlosne sablje (koja ce, ubrzo, biti povucena iz prodaje, zbog prituzbi na epilepticne napade i ceste povrede i odsecene udove). Mi Balkanci cemo naravno igrati neku piratizovanu verziju (koja ce morati da se krekuje na 27 mesta) koju cemo kupovati na Buvljaku, a umesto svetlosnih sablji moracemo da koristimo baterijske lampe.:D:kreza:
A da, graficka ce biti toliko realisticna da ce biti realisticnija od stvarnosti.
iskreno ja volim kako kompjuteri sad izgledaju , ja tu nista nebih dirao ( sto se tice izgleda , a sto se tice performansi tera , yota , petahz se podrazumevaju ) :alealeee:
Covece, al si zaostao. To mi je isto kao kad stari kazu da je fica najbolji automobil. Nema od njega boljeg na svetu.
:offtopic:Da li ste razmisljali da kofer sa stvarima necete nositi sa sobom jer ce postojati materijali koji se ce skuplati kad se neupotrebljavaju u red velicine ping-pong loptice. Sad cete rteci da vam se i to nece dopasti jer naravno volite da vucete kofere po aerodromima i raznim drugim stanicama.
Covece, al si zaostao. To mi je isto kao kad stari kazu da je fica najbolji automobil. Nema od njega boljeg na svetu.
:offtopic:Da li ste razmisljali da kofer sa stvarima necete nositi sa sobom jer ce postojati materijali koji se ce skuplati kad se neupotrebljavaju u red velicine ping-pong loptice. Sad cete rteci da vam se i to nece dopasti jer naravno volite da vucete kofere po aerodromima i raznim drugim stanicama.
Zanimljivo kako pojedine starije osobe imaju mladalacke stavove i razmisljanja! ;)
Mozda sam zaostao u razvoju!!!:kreza:
Danke AMG!!! Naravno, svi smo razliciti, a ja sam po malo tehnoman pa zbog toga tako i izgleda.
Zanimljivo kako pojedine starije osobe imaju mladalacke stavove i razmisljanja! ;)
Meni su cool takve osobe:cool: Uostalom, ako Todosa smatrash starijim, sta bi tek rekao za mog caleta:kreza: todose,kralju klanjamo ti se:n_klanja: :to_care: :kreza:
Ne bih se ja tako olako zaletao sa izjavama "Gde ćeš bolje ili jače od ovoga". Istorija nas uči da nešto što danas izgleda nezamislivo, sutra postane sasvim uobičajeno. Recimo, sećam se kada su se pojavili prvi kućni cd-rezači. Koštali su oko 6.000-7.000 DEM (ekvivaletno 3.000-4.000 evra danas, dakle kao prosečan polovni automobil) i rezanje je trajalo blizu sat vremena po disku. Školski drugar, inače buržuj po zanimanju :), je tada kupio jedan i naravno pošto smo otprilike on, ja i jop možda dvoje ljudi u naselju znali šta je kompjuter, odmah me je zvao da vidim i to čudo. Ej zamisli, snimaš podatke na cd :) Posle mi je predložio da mi prebaci sve diskete koje imam na cd, da se ne cimam više, i ne mogu da opišem koliko je čudan osećaj bio smestiti celu kutiju disketa sa preko 1000 igara i programa na 2 pločice koje mogu da stanu u džep :) A da ne pričam da je moj tadašnji hard disk bio manjeg kapaciteta od te pločice :) Tada mi je bilo nezamislivo da će ta izuzetna spravica ući u masovnu upotrebu. Par godina kasnije, bilo je nezamislivo da uopšte kupuješ računar bez rezača, jer je isti činio jedva 10% cene celog računara. Slično je bilo i za ostale komponente, recimo memoriju. Kada sam prvi put u mašinu nagurao dodatnih 8MB RAM-a na postojećih 8MB, mašina je prosto poletela i bio mi je nezamislivo da će nekada trebati više od toga za normalan rad na računaru. Treba li napomenuti da mi je samo posle par godina i 128 MB RAM-a bilo malo. Danas je recimo sramota reći da u mašini imaš manje od 2GB memorije :) Pa onda hard disk. Sećam se kada sam kupio prvi PC računar, da sam uzeo HD sa najvećim kapacitetom koji je bio na tržištu i koji je iznosio 540 MB. To je bilo toliko ogromno da šta god da sam gurao na njega nisam mogao ni pola da popunim. Kada su izašli HD kapaciteta 4GB, to je bila senzacija... zamisli možeš da smestiš 500 mp3 numera i da ti ostane mesta :) Danas mi je i 320GB malo, jednostavno, stalno moram da brišem nešto da bih imao barem mesta za swap fajlove :)
Isto je i što se tiče igara. Kada je izašao Duke Nukem 3D recimo, mnogima od nas se činilo da je to krajnji domet realnosti i detaljnosti u igrama... zamisli uđeš u bilijar klub i razbiješ kugle na stolu, uđeš u wc i pustiš vodu ili ispališ metak u zid, a na njemu ostane rupa... amazing, kakva interakcija sa okolinom. A da li ovakve stvari nekoga mogu da impresioniraju danas ?
Prema tome, siguran sam da će mnoge stvari koje danas izgledaju nedostižno (barem za običnog smrtnika), za koju godinu biti uobičajene. Pa evo, već sad se za 100-150 evra mogu kupiti hardovi kapaciteta 1TB. Čak su i hardovi od 4TB relativno dostupni, doduše za mnogo veću cenu (2.000-3.000 evra), ali realno onome kome treba toliki kapacitet, to je ništa. Za koju godinu će i taj kapacitet biti smešan i moći će da se kupi barem 10-15 puta manje para. Memorija od 8GB na koju danas zevamo i čupamo kosu kad čujemo da neko ima toliko, za koju godinu će biti malo ia za pokretanje operativnog sistema :) Dobro, nije baš tako, ali siguran sam da će za 10-tak godina 64GB biti neki prosek. Isto važi i za igre... čak i da grafika bude toliko realistična da ne može da se razlikuje od filma, opet će ostati prostora za napredak... jer vid nije jedino čulo koje treba stimulisati da bi se postigla realnost... potrebno je još više poboljšati 3d zvuk, pa onda stimulisati čulo mirisa i ukusa, dakle pravi virtual reality... tako da i tu ima dosta prostora za napredak i verujem da će se dosta raditi na tome u budućnosti. Sve u svemu teško je reći šta nas očekuje za 10 godina, a kamoli za 40, ali da će biti dostupna gomila danas nezamislivih stvari, u to uopšte ne sumnjam.
Pa i nekada se koristio CD rezach, sa se sve reze na DVD-ovima. Ko kaze da covecanstvo ne napreduje i usvaja nove stvari.
2046 godine ce mo najverovatnije necemo imati racunare.Tada ce se racunari ugradjivati u nas same (onde bogatije).Sada se vec ugradjuju vestacne ruke, noge, uci a gledao sam i ugradjivanje vestackog oka sa 16 dioda.Sleba osoba je videla nejasne tacke svetlosti uz pomoc racunara koji je isao u naocare.Za sada je vec izvrsena operacija ugradjivanja vestackog srca. Mislim da terabajti i petabajti i flopsi i ostale jedinice nece postojati. Zamislite da igrate FPS u svojoj sobi lezeci u krevetu osecajuci ranu kako vam krvari, gledate surovo ubijanje i cujete zvukove bomba.Kao sto rece Marko, covec ima 5. cula a za igre su iskoriscena samo 2, vida i sluha, i delimicno culo dodira (vibracija i Force Feedback)
A i plus sada neke kompanije prave stvari koje cuvaju planete ("zelene" organizacije): biorazgradive stvari, e-papir, manja potrosnja struje...)
2046 godine ce mo najverovatnije necemo imati racunare.Tada ce se racunari ugradjivati u nas same (onde bogatije).Sada se vec ugradjuju vestacne ruke, noge, uci a gledao sam i ugradjivanje vestackog oka sa 16 dioda.Sleba osoba je videla nejasne tacke svetlosti uz pomoc racunara koji je isao u naocare.Za sada je vec izvrsena operacija ugradjivanja vestackog srca. Mislim da terabajti i petabajti i flopsi i ostale jedinice nece postojati. Zamislite da igrate FPS u svojoj sobi lezeci u krevetu osecajuci ranu kako vam krvari, gledate surovo ubijanje i cujete zvukove bomba.Kao sto rece Marko, covec ima 7. cula a za igre su iskoriscena samo 2, vida i sluha, i delimicno culo dodira (vibracija i Force Feedback)
A i plus sada neke kompanije prave stvari koje cuvaju planete ("zelene" organizacije): biorazgradive stvari, e-papir, manja potrosnja struje...)
Covek u sebi ima mnogo neotkrivenih potencijala, pa vremenom to otkrije. Primer sapiens pre 5000 godina, da li bi znao da predje ulicu, udje u autobus, udje u lift, pusti tus, nadje na liniju omiljenu muzicku stanicu, pusti vodu za sobom, navije sat da se probudi ujutru. Mislite malo o tome...
Covek u sebi ima mnogo neotkrivenih potencijala, pa vremenom to otkrije. Primer sapiens pre 5000 godina, da li bi znao da predje ulicu, udje u autobus, udje u lift, pusti tus, nadje na liniju omiljenu muzicku stanicu, pusti vodu za sobom, navije sat da se probudi ujutru. Mislite malo o tome...
Gledao sam emisiju (mislim da su sapiensi) u kojoj kazu da ljudi pre 5000 godina (naseljavanje svih delova evrope) uopste nisu bili glupi, kako ih danasnji ljudi shvataju.Njigova inteligencija bila je ista kao i nasa.Tada samo nisu imali dovoljno alata i izmisljenih stvari da bi lako ziveli.
Samo ne treba preterivati, tehnologiju treba iskoristiti na pozitivno i racionlno, a ne bez neke preke potrebe (kao, ne daj boze, onaj covek na Olimpijadi sto ima vestacke proteze, jer j ostao bez nogu:(). U protivnom, zavrshicemo ko kiborzi:D
iMa_NeKo_PljUgU
3.10.2008, 22:47
... covec ima 7. cula a za igre su iskoriscena samo 2, vida i sluha, i delimicno culo dodira (vibracija i Force Feedback)...
Jel si i ti od onih sto mesaju pri pisanju 5 i 7...:D
Jel si i ti od onih sto mesaju pri pisanju 5 i 7...:D
Whoupf :boodala: Od danas, zvanicno jesam :kreza:
E a bila bi fora da ljudi negde na putu do 2046. podju drugim pravcem, odluce da je bitnije razvijati sebe i svoje psiho-fizicke sposobnosti umesto razvijanja tehnike. Svaka osoba se odlucio za svoju svrhu u zivotu (ili neko drugi odluci o tome :D) i onda se u tome usavrsava dok ne nadvlada masine. Tako bi postajali ljudi koji bi stvari sagledavali uoptpunosti sa logicke tacke gledista i na njih emocije ne bi uticale, ili bi recimo piloti leteli Ornitopterima. Neki bi se prilagodili zivotu u pustinji u toj meri da bi bili u stanju da sopstvenom svescu izlucuju stetne materije iz organizma bez trosenja telesne tecnosti dok bi drugi uvezbavali ronjenje na velikim dubinama na foru da dopuste vodi da popuni telo (zbog izjednacenja pritiska) ali da izoluje pojedine vitalne organe. Svetski vodje i diplomate bi izucavali uocavanje fizickog ponasanja, razlikovanja boje i dubine glasa sagovornika i umeli da pretpostave sta isti misli o datoj temi.
Samo ne znam kako bi se ljudi zabavljali ako bi posli tim putem... Ali bilo bi cool! :rolleyes:
Pelagijska Argosija
4.10.2008, 0:12
Mislim da bi takve radikalne promene ljudskog tela koje bi omogućile propuštanje vode radi izjednačenja pritiska ili izlučivanje štetnih materija bez rasipanja tečnosti zahtevale mnooooooooogooooooo više vremena nego četrdesetak godina. Recimo četiri hiljade godina ili tako nešto i to će biti približnije.
Što se tiče samog napretka do 2046. godine mislim da to niko ne može tačno da utvrdi. Ljudi su sedamdesetih godina mislili da ćemo već na početku 21. veka imati naseobine na mesecu i uveliko istraživati najudaljenije planete sunčevog sistema, a mi ni do Marsa nikako da stignemo. Opet, sa druge strane čuvena je ona izjava Bila Gejtsa da će nam biti sasvim dovoljno 64mb ram ili tako nešto...
To u vezi Bila Geitsa je dokaz da ljudska glupost i neinformisanost nema granica. Nano tehnologija je buducnost , bar u narednih 50 godina, a posle valjda prelazimo na nesto manje od nano-a!!!
Ta nano tehnologija bila bi cool stvar.Skoro mi palo na pamet ,to u vezi fizickih sposobnosti, sta ako ljudi budu experimntisali kao u Crysisu sa nanobotima koji se ubrizgavaju u ljudsku krv , cime bi se povecale sposobnosti jednog proscnog coveka. Moda kroz tehnologiju ljudi bi isli da unaprede covekove sposobnosti. Ali kao sto Argosija rece, dug je to period i tezak za predvidjanje, moda ne bude tolikih promena,a nama trenutno tesko da predvidjamo dogadjaje i dalji razvoj covecanstva.
Shone_King
4.10.2008, 22:49
nanotehnologija se razvija uveliko i vec postoje neki Nanotehnolosku LC Display koji mogu da se savijaju i koji su ultra tanki..
Kad sam rekao nagadjati,nisam mislio na nanotech, mislio sam na druga nagdjanja tipa covek-kiborg,racunari velicine XXXXXLLLLLL i ostale stvari.
Ma do 2046. ce mo verovatno ili biti unisteni, ili zamrznuti, ili cemo umreti zbog nedostatka vode ili nuklearnog rata ;-)
postoji i nano-asfalt za puteve.:confused:
NjegovaWisost
6.10.2008, 21:19
Nešto imam osjećaj da će 2046. računaljka - abakus biti najbrža mašina... Ako uspjednu za kratko vrijeme da je naprave...
Nešto imam osjećaj da će 2046. računaljka - abakus biti najbrža mašina... Ako uspjednu za kratko vrijeme da je naprave...
Nas covek je usavrsio pepertomobile, i to je zacudilo svet.
ljudi pa mi cemo svi pomreti ili cemo biti matori pa nas to nece ni zanimati:D
Pelagijska Argosija
7.10.2008, 11:39
Ih bre, pa nećemo biti toliko matori. Većina nas neće biti ni penzioneri tada.
Bio mator ili ne, nastavi cu sa racunarisanjem!:D Samo se nadam mirnoj starosti, sa dobrim kompom koji ce tada terati sve aktuelne igre.:)
a svaka ti cast ako te tada budu zanimale igre. kontaktiraj me za jedno 40 godina da vidim kako ti ide:D
Pa sto mislis zasto blejim ovoliko na forumu? Cekam nove igre da izadju!;)
pa nablejaces se do tad:D
ja ga zamisljam u nekoj maloj kutiji ,prenosiva,velicine uticnice za zid ili bluethuta...
imace unitra po desetak Super Corova processora da rade na @10000Ghz ..heh
rama ce imati na hiljade,to vise nece biti bitno,a grafika...ce biti max realna
verovatno neces mocui razlikovati stvarnost i realnost...
bumo videli :)
Mogu da ti garantujem da takvi racunari sigurno nece postojati.Sada vec postoje mali veci racunari od tog sto si ti naveo (ima teme na forumu- racunar je kockastog izgleda ali nema te perfomanse).Najverovatnije da resenje nece biti u GHz-cima vec u broju procesora (cetvorojezgrani procesor ne 2GHz je mnogo bolji nego P4 OCovan na 3.6GHz)
Odlucio sam da svoje novcane probleme u buducnosti resim tako sto cu nekoj firmi iznajmiti parce svog mozga da ga koristi u svrhe multiprocrsiranja ili tako nesto. :kreza: Zamislite to, umesto da imas komp kao o sada ugrade ti cip koji malo prilagodi delove mozga koji ti "ne trebaju" da rade za njega u svrhe racunanja, memorisanja ... Ostalo je lako, bluetoth umesto plombe na 6-tici :), ispruka kilipova sa youtube pravo na ocni zivac, gde god da si znas sta se dogadja na forumu SK. :icon_scra
miregrobar
11.10.2008, 19:14
Svi ce da sede kuci i nece se pomerati sa stolica.Preko kompa sve naruchis sta ti treba.Konferencije preko velikih 3D projektora ko u Star Wars,a igrice -stavis za*****ciju slicnu cvikama i igras igru u potpunom realnom grafickom okruzenju.Ili ce za igre biti nesto na foru holodeck-a iz Star Treka.
Hehe, ovo je dobro receno :-)
ja ga zamisljam u nekoj maloj kutiji ,prenosiva,velicine uticnice za zid ili bluethuta...
imace unitra po desetak Super Corova processora da rade na @10000Ghz ..heh
rama ce imati na hiljade,to vise nece biti bitno,a grafika...ce biti max realna
verovatno neces mocui razlikovati stvarnost i realnost...
bumo videli :)
Neka bliska buducnost je u kvantnim racunarima, bila je tema u nekom ranijem SK-u. Do tada ce verovatno biti zastareli, nesto kao danas zx spektrum.
rogehpelb
11.10.2008, 20:06
In 2046. Computers play with you.
A mozda niko ni nece imati personalni racunar, nego terminal sa super brzuom internet vezom, preko koje ce da ide slika i zvuk sa jakog servera dge ce se sve aplikacije izvrsavati (uz pretplatu).
A mozda niko ni nece imati personalni racunar, nego terminal sa super brzuom internet vezom, preko koje ce da ide slika i zvuk sa jakog servera dge ce se sve aplikacije izvrsavati (uz pretplatu).
To i ja smatram najrealnijom idejom. Taj server bi bio daleko iskorisceniji nego dans prosecni desktop. Mogao bi da imas resursa koliko ti treba kada ti treba. Sad hoces da igras nanoviju igru platis, sad hoces da ceo dan kucas u wordu opet platis ali 100 puta manje. Uz to svi ovi nasi kompovi bi bili automatski "umrezeni". Npr. kada bi hteo da ti posaljem neki film da odgledas cela akcija bi mogla da se svede na to da ti dobije dozvolu za pristup tom parcetu servera gde je film smesten, ne bi bilo downloda, kopiranja ... samo pustis i gledas. Jedina OZBILjNA prepreka da se to dogodi danas je infrastuktura, mocni serveri vec postoje samo ti treba vrlo brza veza (jel neko rekao optika ? :D ). Znaci sve je vec tu, bice jednog dana, ko zna, cak i u Srbiji :kreza:
crazy_LG
11.10.2008, 23:26
To bi bilo super;)
KiB0rG3000xII
11.10.2008, 23:33
pa ako ovo izlazi za osam godina onda cemo stvarno imati kompove u satovima
http://www.youtube.com/watch?v=_7EukpJcETM
A koji "pametnjakovic" se provalio da to izlazi za osam godina? Gledao sam tu animaciju (postoji vec tema) pre pola godine i mogu samo reci ovo: kada se naprave komercijalni savitljivi displejevi i displejevi koji rade na suncevu energije tek posle 10ak godina ce se napraviti takav telefon.A i u klupu zena samo uvelicava i kao gledao miris.Mada video klip je veoma dobro uradjen i time je Nokia napravila veliku reklamu.
To i ja smatram najrealnijom idejom. Taj server bi bio daleko iskorisceniji nego dans prosecni desktop. Mogao bi da imas resursa koliko ti treba kada ti treba. Sad hoces da igras nanoviju igru platis, sad hoces da ceo dan kucas u wordu opet platis ali 100 puta manje. Uz to svi ovi nasi kompovi bi bili automatski "umrezeni". Npr. kada bi hteo da ti posaljem neki film da odgledas cela akcija bi mogla da se svede na to da ti dobije dozvolu za pristup tom parcetu servera gde je film smesten, ne bi bilo downloda, kopiranja ... samo pustis i gledas. Jedina OZBILjNA prepreka da se to dogodi danas je infrastuktura, mocni serveri vec postoje samo ti treba vrlo brza veza (jel neko rekao optika ? :D ). Znaci sve je vec tu, bice jednog dana, ko zna, cak i u Srbiji :kreza:
uf u srbiji. Malo si se zaleteo:D
Ja mislim ce ti kompjuteri bit usadjivani i da ce bit bioloski kao na film eXistenZ. Ekstremna realnost i brzina. U taj film se prikljucivanje vrsi pomocu necega sto lici na pupcanu vrpcu ali do 2046 mozda bude ugradjivan umjesto par organa. Zamisli da spavas a ujedno sanjas ali kompletno kontrolisan san. Igras hiper realne igre 24 sata dnevno i to sa drugim realnim ljudima. Od same pomisli na ovako nesto zelim da se reinkarniram.
crazy_LG
12.10.2008, 23:19
Nadam se lepe snove:D
Ja mislim ce ti kompjuteri bit usadjivani i da ce bit bioloski kao na film eXistenZ. Ekstremna realnost i brzina. U taj film se prikljucivanje vrsi pomocu necega sto lici na pupcanu vrpcu ali do 2046 mozda bude ugradjivan umjesto par organa. Zamisli da spavas a ujedno sanjas ali kompletno kontrolisan san. Igras hiper realne igre 24 sata dnevno i to sa drugim realnim ljudima. Od same pomisli na ovako nesto zelim da se reinkarniram.
Od same pomisli na ovako nesto pozelim da skupim drustvo da odigramo old school tablice, makao, jamb i osetim se zivim! :cool:
Pelagijska Argosija
13.10.2008, 11:30
Hehe
"The Matrix is all around us Neo..."
ma tada kompjuteri nece ni postojati. Kupovacemo neke naocare koje stavimo i idemo u virtualan svet.:kreza:
u stvari idite na http://forum.krstarica.com/showthread.php?t=210420 pa vidite:D:D:D:kreza::kreza::kreza:
sta je? nema odgovora? vec ste unisteni??:rofl::rofl:
sta je? nema odgovora? vec ste unisteni??:rofl::rofl:
tu informaciju sam video na youtubu.O,ne sve vishe veruju u ovu vest.:rofl::rofl:.
P.S.Nadam se kada se to desi da cu imati naochare koje ce me voditi u virtuelni svet.;)
P.S.Nadam se kada se to desi da cu imati naochare koje ce me voditi u virtuelni svet.;)
Pa lepo da nestanes sa naocarima u ocima:D:D:rofl::rofl:
Djordje Turjacanin
29.10.2008, 20:20
2044. godine, grupa entuzajista pod imenom Microsoft, Nvidia i Intel formiraju zajedničku kompaniju InteNvisoft koja radi na stvaranju novih računara za ljude.
Dvije godine poslije, 2046. izlaze u javnost sa kompjuterom čiji je naziv Super-Waterproof-Automatic-Taskmanager(skraćeno S.W.A.T) *pogledajte, zaboravili su odvojiti manager od task, ne znaju pravopis* sa specifikacijama od 2008 Phz(petoherca) 1969 PB RAM-a, grafikom od 256 TB VRAM-a (poznatom Nvidiom 98000000000000000000000000000000GTT) i HDD-om od 2046000 PB sa OS-om Windows Think pomću kojeg se upravlja isključivo pomoću misli za šta su zaduženi infraplavi senzori koji se kače na XXXUSB 3.0 koji sadrže samo GD(Giga-Disk) rezač. Uz OS se dobija i Windows secondCare paket za koji se vjeruje da je najpouzdaniji.
Međutim, 2047. Najpoznatija svjetska hakerska grupa SKHackerSerbiaCrewForum koja broji ukupno 17 000 članova u koje spadaju članovi bivšeg SK foruma koji je ukinut 2009. godine zbog problema sa prevelikim piratskim sadržajem na forumu kojeg su počeli koristiti i moderatori su napravili najpoznatiji virus na svijetu koji nosi ime Win.Think.My.Computer.Xp.Exploding.Bomb i koji ukoliko se pojavi na nečijem računaru automatski postavi ekploziv u računar koji nakon nekoliko sekundi ekplodira. Nijedna AV kompanija nije znala za riješenje problema pa je ovaj virus bilo nemoguće spriječiti.
2048. Zastava Software u saradnji sa SKHackerSerbiaCrewForum grupom (koja je prodala antivirus definiciju za pola profita koji Zastava dobije od prodaje AV-a koji je koštao samo 100 000 USD) je napravio M93-AntiVirus Professionall i zaradio na njemu čak 200 000 000 000 000 000 000 000 000 USD. Prevara je otkrivena samo 10 godina poslije kada je direktor Zastave Sasha Vukelic i Poglavar SKHackerSerbiaCrewForum grupe VojaM osuđeni na smrt streljanjem,vješanjem i giljotinom u isto vrijeme. Antivirus je pak, nastavio da se prodaje po simboličnoj cijeni od O USD preko internacionalne mreže INTERNATIONAL.
^
Sto bih voleo da vidim film radjen po ovakvom scenariju! :D
Osim onog dela sa sakacenjem.
^
Sto bih voleo da vidim film radjen po ovakvom scenariju! :D
Osim onog dela sa sakacenjem.
Izgleda da je taj deo najzanimljiviji!!!:n-hang:
Mr.Deeds
30.10.2008, 10:23
Svaka ti cast imas bujnu mastu:D
@djordje turjacanin : E brate svaka ti cast.Ovo je stvarno bilo najjace.
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.