PDA

Prikaži potpunu verziju : Čiji je Internet? Cena COM domena


dusan_silni
30.8.2007, 17:16
Koliko znam o Internetu, niko nema neka autorska prava na njega, mreža k'o mreža... E pošto je on ničiji (svačiji podjednako), zašto neko sebi daje za pravo da naplaćuje registraciju međunarodnih domena: COM, NET, INFO...? U našem slučaju, YU-NIC registruje besplatno sve YU domene, ali poštuje odredbe nekih zakona po kome samo pravna lica mogu da registruju domen. Pošto COM domen (i druge međunarodne) može da registruje i fizičko lice, zašto se to naplaćuje? Da se razumemo, poštujem plaćanje hostinga, ali taj domen služi samo da se u browser ne bi unosile IP adrese računara na kojima se hostuje sajt i ima ulogu posrednika u komunikaciji sajt>korisnik. U čemu je stvar? Ipak, neki naši provajderi nude registraciju COM domena za 1000 din godišnje pa i jeftinije, iako na www.nic.com (http://www.nic.com) jasno stoji cena od 35$ za istu uslugu.

Da li je to neko patentirao pa se sad sladi, ili...?
:confused::confused::confused::confused::confused:

LoneWolf
30.8.2007, 19:10
Naplacuje se registracija i hosting.
I virtuelni prostor je ipak prostor koji se mora (a i ne mora) naplacivati.
Kad vidis da ljudi prodaju PLACEVE NA MJESECU,onda vidis koliki idiotizam vlada medju ljudima.
Mozda filozofiram,ili,prostije receno,ke**am,ali jbg,danas je sve na prodaju.
Postoje i dzaba domeni (tk itd) ali normalno je da kvalitet nije isti.

COM je komercijalni domen i placa se upravo iz tog razloga.

VojaM
30.8.2007, 20:28
To da domen služi samo da se ne bi kucala IP adresa naprosto nije istina. Jesi li nekad probao da proveriš IP adrese nekoliko sajtova koji su svi kod istog provajdera? Ako nisi, probaj. I šta, svi imaju istu IP adresu?! Pa kako sad to? ;)

E, to su ti tzv. virtuelni domeni. Svi imaju istu IP adresu, a tek se na serveru, prema domenu, određuje koja će se prezentacija pozvati.

Ovo je tek ilustracija, da bi video da stvari nisu baš tako jednostavne.

Što se tiče onoga da je Internet besplatan jer niko nema patentno pravo na njega, tu si delimično u pravu. Niko nema patentno pravo na PROTOKOLE koji se koriste na Internetu. To se, na tvoju žalost, ne odnosi na USLUGE povezane sa Internetom, a u to spada recimo pristup Internetu i ono o čemu ti govoriš - serverske usluge, u šta spada i domen (upotreba domena svodi se na određeni server imena, engleski Name Server).

freeminder
30.8.2007, 20:41
Postoji medjunarodna komisija, koja je osnovana od strane zemalja koje su bile pioniri na polju interneta. Ta komisija poseduje prava na com, net, org, info, mobi i sve ostale internacionalne domene.

Znachi ako zelish da kupish, ali KUPISH domen i da dobijesh pravo na njega morash platiti pun iznos cene . E sad ta komisija za ucodjenje u registar jednog domena ima cenu od 20 dolara, u tu cenu se uklapaju prodavci domena i tako se dodje do cene od 35 dolara ( ova preptostvka da je 20 dolara samo sluzi da bi se slikovito objasnilo )

Sa druge strane ti mozesh da kupish domen za 1,2,3,4,5 ili 10 dolara ali to je kupovina bez ikakvog dokaza da taj domen pripada tebi. Svodi se na to da si ga pazario za neki vremenski interval, ali taj domen moze u svakom trenutku biti bilo kome drugom ustupljen na koriscenje, bez ikakvih napomena, iako si ga ti pazario .... medjutim ovo se ne radi da bi se sachuvao ugled web hosting kompanija! Ali ima primera, da ako se domen ispostavi interesantnim, a ako je registrovan u jeftinijoj varijanti, tj nema nikakvih papira kao dokaza, da ga kompanije prisvoje za sebe!

Znachi niko nema autorska prava na internetu ..... ti mozesh oformiti svoju komisiju/agenciju , tako shto ces postaviti jedan server koji ce vrshti redirekciju na unete adrese, ali samo ako izmislish novi tip adresiranja .... pa tako umesto www.sajt.com, tvoje adresiranje bude: web.sajt.co , ili samo sajt.web, pri chemu izbegavash da izgleda isto www, com, net, org ..... pri tom bi morao reshiti podrshku u web brovserima i eto za par godina biznisa .....

Kaiser Soze
30.8.2007, 22:25
Cene variraju od provajdera do provajdera, inace pravi registar centri su ti oni koji su ICAN sertifikovani, GoDaddy, namecheap ...

Mozes naci razlicicte cene domena, od minimum 5 dolara ( ako je na akciji nekoj ) do +999999999 dolara. :)

dusan_silni
31.8.2007, 15:21
Ok momci, hvala! Zanima me još samo: da li, kada ja platim daj com domen nekoj od naših kompanija, ta ista kompanija u jednom momentu kad ja navučem pristojan broj poseta može da mi ga oduzme bez bilo kakvih posledica? Moje ime piše kada odem na npr. www.whois.net (http://www.whois.net) i izlistam podatke o tom domenu, ali ništa nemam od papira...