PDA

Prikaži potpunu verziju : jar i jad fajlovi

Alex
19.8.2007, 16:25
Vec neko vreme koristim sony ericsson k750i telefon i prilicno sam zadovoljan.
Interesuje me ako neko moze da mi objasni koja je fora sa onim jad i jar fajloima koji se koriste za razne aplikacije na telefonu? Na primer, skinuo sam sa Interneta Operu mini 3.1. Tu sam dobio i jar i jad fajl, ali je dovoljno pokrenuti jar fajl, koji je i veci. Cemu onda sluzi jad? :icon_stud

B@NE
19.8.2007, 16:29
Da to je dosta zbunjujuce za pocetnike.

Jar fajl sadrzi Java klase i resurse neophodne za program. Pokretanje same aplikacije.

Jad fajl je opis datog .jar-a. On saznaje velicinu jar fajla kojeg preuzima. Obicno idu u paketu. A za instalaciju ti je potreban jar. Oba su pisana u Javi.

Nadam se da je misterija razresena.

ForceWare
19.8.2007, 16:33
JAD fajlovi (Java Application Descriptor) su mali fajlovi koji služe da opišu java aplikacije uz koje dolaze. Nisu potrebni za instalaciju.

Više o tome:
ovde http://en.wikipedia.org/wiki/JAD_(file_format)
i ovde http://filext.com/file-extension/JAD

bops
7.9.2007, 14:05
I ja sam pocetnik, pa sam hteo da iskoristim priliku da pitam:

Ja imam samsung sgh zv10. Za prebacivanje sa compa na mob koristim software Samsung PC Studio. Savrseno radi kada je u pitanju muzika ili text format, ali kad downloadujem jar sam nekog sajta i prebacim ga, on (mobilni) mi kaze da ne prepoznaje format. Moje pitanje je : Kako da prebacim jar aplikacije sa compa na gorepomenuti mob?

Skols
7.9.2007, 14:30
I ja sam pocetnik, pa sam hteo da iskoristim priliku da pitam:

Ja imam samsung sgh zv10. Za prebacivanje sa compa na mob koristim software Samsung PC Studio. Savrseno radi kada je u pitanju muzika ili text format, ali kad downloadujem jar sam nekog sajta i prebacim ga, on (mobilni) mi kaze da ne prepoznaje format. Moje pitanje je : Kako da prebacim jar aplikacije sa compa na gorepomenuti mob?

za samsunge je mnogo zeznuto prebacivati java programe/igrice na telefon...
imao sam jedan sajt gde je detaljno objasnjeno ali je taj server puk`o...tako da dok ne nadjem,proguglaj malo...

bops
8.9.2007, 17:55
Jel ima jos neko ideju na moje pitanje?

Bryan Fury
9.9.2007, 19:50
Skini direktno sa neta na telefon.

bops
10.9.2007, 22:35
Nije u tome poenta. Ja bih hteo za dz. :)

Zar stvarno ne postoji neki site, ili bilo ko ko bi mogao da mi objasni? :icon_scra

Željko
10.9.2007, 23:02
Probaj ovde (http://www.myjeng.com/viewVideo.php?video_id=120&title=SAMSUNG_D600_java_game_install_guide_v0_3_fo r_mobile_upload)... To je za D600 a pošto su Samsunzi slični radiće valjda i kod tebe..

Alex
11.9.2007, 18:15
Da to je dosta zbunjujuce za pocetnike.

Jar fajl sadrzi Java klase i resurse neophodne za program. Pokretanje same aplikacije.

Jad fajl je opis datog .jar-a. On saznaje velicinu jar fajla kojeg preuzima. Obicno idu u paketu. A za instalaciju ti je potreban jar. Oba su pisana u Javi.

Nadam se da je misterija razresena.

Ok, hvala. :ciao:

Prowler
15.9.2007, 18:34
Kako da prebacujem java aplikacije/igrice sa telefona na kompjuter? Tj. recite mi neki program, pa cu ga sam naci :D

Bryan Fury
15.9.2007, 18:40
Zavisi od telefona.

Prowler
15.9.2007, 21:02
SonyEricsson W300i

Bryan Fury
15.9.2007, 21:09
Probaj onda sa float's mobile agent (samo ukucaj u Google), odličan program i besplatan.

<Rio_da>
16.9.2007, 0:11
@Prowler
najbolji je MyPhoneExplorer za sonyericsson telefone

Moje pitanje glasi: da li su npr. jar tj. java aplikacije za neki fon jedinstvene ili su univerzalne... tj ako neki fon podrzava javu da li moze na svoj fon da ubaci bilo koji jar fajl i to da mu radi ili se rade posebni jar-ovi za svaki tip telefona... (zbunio sam i sam sebe)

ssSss
16.9.2007, 0:26
=<Rio_da>;340702
Moje pitanje glasi: da li su npr. jar tj. java aplikacije za neki fon jedinstvene ili su univerzalne... tj ako neki fon podrzava javu da li moze na svoj fon da ubaci bilo koji jar fajl i to da mu radi ili se rade posebni jar-ovi za svaki tip telefona... (zbunio sam i sam sebe)

Obicno, jedna aplikacija radi na vise telefona, ako si na to mislio.

Bryan Fury
16.9.2007, 0:28
Recimo u nekih 90% slučajeva će raditi kako treba. Osim u slučaju da imaš baš mator telefon, s niskom rezolucijom ekrana ili malom memorijom, onda možda i neće raditi baš kako treba.

ssSss
16.9.2007, 0:33
Kako da prebacujem java aplikacije/igrice sa telefona na kompjuter? Tj. recite mi neki program, pa cu ga sam naci :D

Mozes da prebacis aplikaciju na karticu, povezes telefon sa kompom, ides u folder MSSEMC/System/ams i kopiras jar fajl na komp.

Prowler
16.9.2007, 10:37
@Prowler
najbolji je MyPhoneExplorer za sonyericsson telefone

Imam ga, ali kod njega nema opcija (barem koliko sam primetio) prebacivanja aplikacija/igrica na komp. Dok sam imao k500i to je postojalo...
Jos jedno pitanje: Kako da izbrisem one predefinisane igrice u telefonu? Sve sam pokusavao osim master reset-a...

Deusdies
16.9.2007, 10:52
Mozes da prebacis aplikaciju na karticu, povezes telefon sa kompom, ides u folder MSSEMC/System/ams i kopiras jar fajl na komp.
A može i da prebaci u folder "Other" i da uđe u meni telefona, ode na "other" i klikne na "install" ;)

Bryan Fury
16.9.2007, 11:08
Imam ga, ali kod njega nema opcija (barem koliko sam primetio) prebacivanja aplikacija/igrica na komp. Dok sam imao k500i to je postojalo...
Jos jedno pitanje: Kako da izbrisem one predefinisane igrice u telefonu? Sve sam pokusavao osim master reset-a...

Ne možeš ih izbrisati ni sa Master reset-om najverovatnije. Imaš u float's mobile opciju za upload u telefon.

<Rio_da>
16.9.2007, 17:37

Nadji najnoviju verziju... i kad kliknes desni na neki fajl imas opciju SendTo tvoj mobilni ili tako nesto...

Prowler
17.9.2007, 8:55
Niste me razumeli... Treba mi opcija prebacivanja igrica na komp, sa kompa na fon vec postoji opcija ;) Hocu da ih prebacim na komp pa da uradim master-reset kako bih se oslobodio onih protected fajlova (barem da probam)

Bryan Fury
17.9.2007, 10:54
Takvu opciju nećeš naći, igre se preinstalirane i mislim da im se ne može pristupati.

Željko
17.9.2007, 11:51
Onih protected igrica se ne možeš rešiti... ;)

ssSss
17.9.2007, 13:55
Niste me razumeli... Treba mi opcija prebacivanja igrica na komp, sa kompa na fon vec postoji opcija ;) Hocu da ih prebacim na komp pa da uradim master-reset kako bih se oslobodio onih protected fajlova (barem da probam)

Vec sam ti napisao.
Prebacis aplikaciju/igricu na karticu (Ides u folder games, pritisnes "more", zatim "move to ext.mem"), povezes telefon sa kompom, Otovris my computer ides na removable disk, ides u folder MSSEMC/System/ams i kopiras jar fajl na komp.
Zapravo, fajlovi u tom folderu ce imati pun naziv napr: tetris.jar.sest
Ovo .sest mozes i izbrisati kad fajl prebacis na komp i ponovo imas jar fajl koji mozes vratiti na telefon na isti ili drugi nacin.
Igrice kod kojih je zatamnjena opcija "move to ext.mem" si verovatno dobio uz sam telefon, pa kad uradis master-reset trebalo bi da ostanu na njemu.
A i ako ne ostanu sa sonyericsson-ovog sajta ih mozes skunuti besplatno.
P.S. Ovo sam probao na telefonima W800i, W810i i K750i. W300i ima slican softver pa mislim da ce da radi i na njemu. Probaj pa vidi.

Zvonko
19.9.2007, 6:47
Da li bi mogao neko da mi odgovori sta treba da se radi ako se na kompjuter skine java igrica ili vec neka aplikacija ali nemam jar file vec citav skup class file-ova kako da takvu igricu instaliram na symbian telefon da li mi za to treba neki program i gde ga mogu naci?

bops
22.9.2007, 12:40
Probaj ovde (http://www.myjeng.com/viewVideo.php?video_id=120&title=SAMSUNG_D600_java_game_install_guide_v0_3_fo r_mobile_upload)... To je za D600 a pošto su Samsunzi slični radiće valjda i kod tebe..

Hvala, brate, ali nije isti telefon, pa nece tako.

A pokusao sam da ga ubacim u other, ali nisam nasao instal (znam da to nije bilo namenjeno meni, ali sam morao sve da pokusam)

Ima li neko resenje?

Deusdies
27.9.2007, 16:15
Da li bi mogao neko da mi odgovori sta treba da se radi ako se na kompjuter skine java igrica ili vec neka aplikacija ali nemam jar file vec citav skup class file-ova kako da takvu igricu instaliram na symbian telefon da li mi za to treba neki program i gde ga mogu naci?
Da nemaš kojim slučajem WinRAR koji prepoznaje .jar fajlove i otvara ih? Ako imaš, ne obaziri se, već taj fajl prebaci na fon ;)

holodoc
27.9.2007, 18:00
A kakvo je stanje sa Motorolom :D
Drugim rečima napravio sam jednu aplikaciji u Javi i dobio sve kako treba tj. validan .jar fajl sa manifestom i bla, bla, truć, truć ali kako taj fajl može da se prebaci na Motorolu RAZR v3x a da ne idem preko neta. Aplikacija ima par stotina KB i ne bih baš svaku promenu u kodu i aplikaciji da probam "svačenjem" sa neta.
Dakle, postoji li neki način za prebacivanje aplikacije na ovaj telefon uzevši u obzir da nemam dodatnu microSD karticu.
Usput imate li predloge za neku alternativu ovom šugavom Motorola PCTools-u? Program je okej ali je malo bezveze urađen a i nema pomenutu opciju za slanje Java fajlova na fon.

Mladja
8.10.2007, 7:51
Imam SonyEricsson k550im a sa njim i jedan veliki problem.Kada sa neta probam da skinem gore pomenute fajlove dobijam samo simbole, tj mnogo njih(kako kada probate da mp3 format otvorite pomocu notepad-a).Ako neko resi ovaj problem treba mu dati NOBELOVU nagradu.Stvarno je zeznuto.:n_klanja:

pizza_man
1.9.2010, 18:09
imam samsung s5230 i nasao sam krsa igrica na www.mobile9.com skinuo sam ih i prebacio na mob.ali to su sve formata jar a meni treba jad kako ja da nadjem taj program za konvertovanje iz jar-a u jad ?svagde sam trazio i nemogu da nadjem

mp3lopov
1.9.2010, 22:28
Mislim da neces ni naci