Prijavljivanje

Prikaži potpunu verziju : Testovi & osvrti: firewalls, Ubuntu/Mandriva, licence

mr.marvin
16.8.2007, 11:25
Ne nadjoh posebnu temu za preporuke/zelje/molitve u vezi sa tekstovima u narednim brojevim SK, tako da se osmjelih na ovaj egoizam da kazem sta se meni cita. Vi, izvolt'e prekrstiti temu u "Predlozi za testove" ako dobijete takav jedan poriv :)

Trenutno sam u fazi testiranja i odabira firewalla, i tu bas ima na sta covjek da se osvrne jer je dosta kvalitetnih (so they say) besplatnih rjesenja. Medjutim, posto ja nisam expert na mreze, protokole, hakovnje i tako to, moja svijest o kvalitetu programa i mogucim testovima koje bih mogao da izvrsim je ogranicena ;) Nije da meni treba nesto posebno stealth jer sam dialup, ali hocu da znam kakav je kvalitet sotvera jer ponekad se uputim u poduhvat zvan podizanje servera ;)

Druga stvar je Linux... Mogli biste dati jedan kompaktan tekst (i tabela bi bila dovoljna) o distribucijama, sa ocjenama/napomenama za kategorije tipa "potrebno dobro poznavanje OS-a", "preporuka za pocetnike", "pozeljna brza veza", "otezano vracanje win particije", "pozeljna konfiguracija"... Sad bas lupam, jer o tome ne znam mnogo. Svidjeli su mi se, bar na papiru Ubuntu i posebno Mandriva, ali nesto oklijevam oko svega toga.

Trece na listi su licence. Kao programer amater stvarno ne ocekujem da ce bilo sto da ja objavim neko drpiti i postati vlasnik sljedeceg Googla za jednu godinu, ali to nije poenta - necu da se precjenjujem ali ni potcijenjujem jer programiranje je (sto neko rece) "prilicno intelektualan podvig". Ima mali milion licenci, ili mi se makar tako cini, a iscitavanje silinih paragrafa i uporedjivanje je vrlo naporan posao. Mogli biste ubaciti jedan tekst koji ce klasifikovati licenece, npr:

Autor - namjera - licenca
"Ako zelite da svako koristi vas program i unapredjuje kod i slobodno ga distribuira sve dok vama ne padne na pamet da ga prodate uzmite ovo..." itd.