PDA

Prikaži potpunu verziju : Stvaranje internet sajta ?


WIRELESS
31.7.2007, 17:52
Skoro sam pronasao jedan tekst u , ne znam tacno kom broju SK , govori o zaradi na netu tacnije : "Kako napraviti Internet sajt koji nije Web prodavnica, a donosi prihod"
Ja pokusavam da napravim sajt i mislio sam da ce mi ovaj tekst pomoci ali ne govori o tome sta meni treba . Pa se nadam da ce mi neko ovde pomoci da ostvarim zamisao .
E pa ovako , ukratko cu opisati sajt a Vi mi kazite sa pravne strane sta mi je potrebno ?
Sajt je vezan u celini za reklamiranje , reklamiranje kafica u jednom gradu i pruzanje informacija o desavanjima u istom gradu . Volim da stvaram i veoma sam kreativan tako da sajt nije problem ali sa papirima sam ...... Mozda ovo i ne uspe ali zelim da pokusam , jos uvek sam mlad ali ucim . Zato pomozite , pa za nekih nedelju dve posetite moj sajt ?

Unapred hvala !

Eni
31.7.2007, 18:34
Kojim papirima? Nisi objasnio na šta tačno misliš...
Ako misliš na ugovore o delu putem kojih bi pravno pokrio naplatu reklama, to nije problem, svaki ekonomista ili pravnik može da ti sastavi jedan... Ako misliš na registraciju firme koja bi stajala iza sajta, to je već druga stvar...

WIRELESS
31.7.2007, 21:59
Pa upravo je u tome problem , da li uopste treba da postoji firma odnosno da se registruje da bi neko mogao da reklamira preko interneta ? Da nema neku markentinsku firmu ?

WIRELESS
31.7.2007, 23:23
I jos da dodam sada preciznije , da li iza sajta mora da stoji firma ili ne ?

holodoc
31.7.2007, 23:56
I jos da dodam sada preciznije , da li iza sajta mora da stoji firma ili ne ?
Evo kako stvari stoje.
Domen tj. web adresa tipa ".com", ".net", "biz" (bez obzira na poddomen odnosno skraćenice tipa "www" ili nešto slično ispred naziva domena) može da se registruje bez ikakve papirologije tj. dovoljno je da se obratiš bilo kom internet provajderu ili firmi koja se bavi web-om i putem nekog od javnih servisa tipa GoDaddy.com (http://www.godaddy.com) ili sličnog tvoj domen će biti registrovan. Naravno u slučaju da neko već nije registrovao domen koji ti želiš. Da bi proverio da li je neki domen već zauzet možeš da koristiš recimo formu za proveru na www.godaddy.com (http://www.godaddy.com).

U slučaju da poseduješ kreditnu karticu koja je platežno sposobna vani (primera radi popularna Visa Virtuon) možeš i sam da izvršiš registraciju internacionalnog domena. Cena je od $6 dolara pa naviše na godišnjem nivou, u zavisnosti od ponuđača usluga. Period aktiviranja tvog domena od trenutka plaćanja je obično od 24 do 48 sati.

Nacionalni domen (tj. domen koji se završava sa ".yu") mogu da registruju samo pravna lica tj. firme. Da bi izvršio registraciju ".yu" domena potrebno je da pribaviš određenu dokumenatciju i da je proslediš recimo nekome od internet provajdera koji će proslediti zahtev "Jugoslovenskom registru internet domena (http://www.nic.yu)" gde ujedno možeš i da proveriš da li je domen koji želiš da registruješ dostupan.

Ako je domen dostupan potrebno je poslati zahtev za otvaranje nacionalnog domena koji se nalazi na ovoj (http://www.nic.yu/domreg-s.html) adresi. Period koji je obično potreban da hostmaster NIC-a aktivira domen je otprilike od deset do petnaest dana dok se ne utvrdi da li je prijava validna odnosno da prijavljena firma postoji i ispunjava uslove za otvaranje nacionalnog domena.

Dokumentacija potrebna za registraciju nacionalnog domena:
1) Kopija rešenja o registraciji firme (1. i 4. strana su dovoljne)
2) Potvrda o matičnom i PIB broju firme

Nacionalni domen je besplatan tj. ne plaća se bilo kakva nadoknada za njegovo otvaranje a takođe nije potrebno ni vršiti obnavljanje registracije svake godine kao što je to recimo slučaj sa internacionalnim domenima koji se zakupljuju na godišnjem nivou.

Što se tiče toga da li ti je potrebna registrovana firma za otvaranje sajta namenjenog isključivo reklamiranju bilo bi poželjno da je imaš i to tako da joj marketing bude registrovan kao primarna delatnost obzirom da će ti za rad sa ozbiljnijim oglašivačima biti potreban pravnosnažni ugovor. Naravno da sve to možeš da odradiš i "na divljaka" i da te niko u tome ne može sprečiti ako imaš nameru da radiš sa ".com" domenom ali opet kažem... Registrovana firma je znatno bolja solucija.

Nadam se da sam ti bar malo pojasnio kako sve to ide ;)

Kaiser Soze
1.8.2007, 12:37
^covek je pitao za sam sajt, ne za domen.

Ali dobro, ti si vec sve napisao.

holodoc
1.8.2007, 12:47
^covek je pitao za sam sajt, ne za domen.

Ali dobro, ti si vec sve napisao.
Volim da stvaram i veoma sam kreativan tako da sajt nije problem ali sa papirima sam ......
Hm, hm... :a_whistli

WIRELESS
1.8.2007, 14:11
A da li mogu da iskoristim firmu prijatelja koji se takodje bavi marketingom ?

holodoc
1.8.2007, 14:18
A da li mogu da iskoristim firmu prijatelja koji se takodje bavi marketingom ?
Bez ikakvih problema ;)

WIRELESS
1.8.2007, 15:27
A da li moze mala pomoc? Kako?:D

holodoc
1.8.2007, 16:29
A bre...:rolleyes: Lepo uzmeš papirologiju koju sam naveo da ti treba (za nacionalni domen) i odeš kod bilo kog provajdera da ti zatraži otvaranje domena koji će da se vodi na firmu tvog prijatelja.

WIRELESS
1.8.2007, 17:03
A da li ja mogu da zakupim hosting i postavim sajt a onda da preko firme prijatelja
vrsim naplatu reklamiranja ? Mozda je to isto sto je navedeno u prosloj poruci ali ipak ovako mi je malo lakse :)

Deusdies
8.8.2007, 23:56
A da li ja mogu da zakupim hosting i postavim sajt a onda da preko firme prijatelja
vrsim naplatu reklamiranja ? Mozda je to isto sto je navedeno u prosloj poruci ali ipak ovako mi je malo lakse :) Možeš, ali što bi? Ja naplatu reklamiranja na svom sajtu vršim preko dinarskog računa moje majke (s obzirom na to da sam još uvek maloletan), tako da...Nema 'leba bez...hm...KEŠA :D

Dakle, verujem da je većina firmi spremna da plati oglašavanje na tvom sajtu kešom tj. "na ruke". Ako neka baš "izvoljeva", uvek možeš iskoristiti pomoć prijatelja :) zato i služe :D