PDA

Prikaži potpunu verziju : problem oko NEC Versa P440

alradeta
12.7.2007, 22:18
Sasvim slucajno dobio sam polovan laptop NEC Versa P440. Kad sam pokusao da ga ukljucim nije reagovao. OK pomislim prazna baterija. Donesem ga ja kuci i stavim na punjac. Pokusam nakon dva sata da ga upalim dok jos stoji na punjacu i samo se cuje zujanje iz zvucnika. Cim izvadim punjac zujanje odmah prestaje. Ekran ni bilo sta drugo ne pali. I tako stalno. Kad nije na punjacu uopste ne reaguje, a kada je na punjacu i kad se upali cuje se zujanje iz zvucnika. Ako zna neko u cemu je problem neka pomaze.

Dimo
12.7.2007, 22:52
Provjeri ispravnost baterije, ako ne reaguje nakon punjenja, znaci da nesto nije u redu s njom.
Mozes da pokusas i da izvadis bateriju i vidis ostaje li zujanje kad opet prikljucis laptop na struju.

alradeta
13.7.2007, 13:28
Laptop zuji kad je prikljucen na punjac, i kad je baterija u njemu i kad nije. Moram da napomenem da se vise necuje zujanje iz zvucnika vec samo blago zujanje iz predpostavljam napajanja. Na bateriji pise napon 14.8V i 3920mAh. Ali na punjacu koji sam dobio od njega (uopste ne izgleda kao orginalni punjac) pise da je izlazni napon DC 4.8V. Onda mi je drug dosao u pomoc i doneo svoja dva punjaca. Kada prikljucim laptop na prvi izlaznog napona DC 6.7V i ukljucim laptop on i dalje zuji, i naravno nece da se upali. A kada prikljucim laptop na punjac od drugog laptopa izlaznog napona DC 19V i snage 90W, uopste ne reaguje. Na sajtu proizvodjaca sam video da je orginalni punjac upravo sa takvim specifikacijama (DC 19V, 90W). Moram da napomenem da laptop pre nego sto sam ga dobio nije bio paljen bar pola godine, i mozda je to uzrok problema.

Dimo
14.7.2007, 0:11
Vidi, poznato je da baterije tokom vremena slabe i gube na snazi (prosjecan vijek baterije je 3 godine od dana stavljanja). Moguce da je ovo upravo kod tebe problem, kad se baterija ne koristi duze vrijeme preporucljivo je izvaditi je iz laptopa i cuvati na hladnom mjestu, da bi se usporio proces razgradjivanja, konkretno kod tebe je mozda doslo do pomenutog "isusivanja". Moj savjet je da odneses laptop u servis i vidis sta ce oni da ti kazu ili da probas da pozajmis neku drugu bateriju (novu, a da pasuje tvom laptopu). S obzirom da je ova druga varijanta tesko ostvariva, servis se namece kao najbolje resenje.

Your notebook battery will deteriorate over time whether you use it or not. Although the Li-Ion industry does not publicize this fact, your battery’s clock began ticking the moment it was assembled. The elements inside your battery slowly react with each other, eventually rendering the battery unable to supply the required power to your notebook. In addition, your battery is rated to last between 300 and 800 charge/recharge cycles. It will gradually lose charge capacity rather than abruptly fail to power your notebook.

The general consensus is that notebook batteries last one to three years. While you can slow the battery’s aging and loss of capacity, you cannot stop either decline. The temperature of the battery, combined with the amount and nature of its usage contribute significantly to your battery’s lifespan. You can ease the aging process with some care and maintenance.