PDA

Prikaži potpunu verziju : Zaglavljivanje ili restartovanje računara


Strane : [1] 2 3 4 5 6 7 8 9

Rocker
11.2.2007, 18:33
Ovo je jedan od najčešćih problema jer obuhvata mnogo potencijalnih uzroka. U slučaju potrebe, biće otvorena nova tema koja će se odnositi na konkretan slučaj. Ipak, prvo pročitajte ovu temu i vidite da li je neko imao sličan problem, jer je moguće da je objašnjenje već dato. U slučaju da već ne postoji rešenje za vaš problem, postavite pitanje i obavezno navedite vašu konfiguraciju.

Rocker

Edit:

Pre nego što postavite pitanje na forumu u ovoj ili nekoj drugoj temi, možete prvo i sami da odradite neke stvari (testirate vašu konfiguraciju)

Ima dosta faktora koji mogu da utiču na to da se računar čudno ponaša (da se restartuje/"ledi"/isbacuje BSD i sl.).

Postoji dosta stvari koje možete da probate pre nego što postavite novu temu ili pitanje, a to su:

1. Provera ispravnosti napajanja
Pošto su kod nas još najpopularnija "narodska" napajanja (KME, JNC i sl.), a ona znaju da najčešće budu uzrok "čudnog" ponašanja računara, takvo napajanje je najbolje zameniti (pozajmiti od nekog ili kupiti) za neko kvalitetnije i onda videti kako se računar ponaša. Promena napajanja rešava probleme u 70% slučajeva!

2. Provera vitalnih sistemskih komponenti (procesora, ploče (čipseta), grafičke karte, hard diska, memorije) na pregrevanje
- Kada je pregrevanje procesora u pitanju, prvo treba proveriti da li hladnjak dobro leži na procesoru i da li je ventilator ispravan. Takođe se, radi efikasnijeg hlađenja procesora, preporučuje da se ceo kuler očisti od prašine s vremena na vreme kako bi se dozvolio nesmetan protok vazduha kroz rebra hladnjaka

- Što se tiče provere matične ploče, tu treba obratiti pažnu na zagrevanje chipseta. Kod matične ploče treba pogledati kako izgledaju elektrolitski kondenzatori (kondenzatori moraju biti pravilnog oblika [valjkastog], ne smeju biti naduveni niti naprsli, niti oko njih sveju da se vide tragovi curenja elektrolita)
Evo i primera kako izgledaju oštećeni kondenzatori

8876
8877

- Kada je u pitanju grafička karta, i kod nje treba proveriti kondenzatore, proveriti ispravnost ventilatora (ako postoji) i obratiti pažnju da se kartica ne pregreva

- I hard disk može prouzrokovati nestabilnost. Kod njega valja proveriti sledeće stvari: da se HDD ne pregreva (da nije topliji od 60°C), proveriti da li je molex konektor (za napajanje) dobro postavljen, proveriti trakasti data kabl.

Freško

Rocker
11.2.2007, 19:05
- Provera RAM modula (memorije) svodi se na to da proverite da li su moduli dobro legli u slotove, da li su kontakti čisti (ako nisu, očistite kontakte vatom natopljenom sa 70% alkoholom, sačekajte da alkohol ispari i potom ih vratite u ležišta).
Kod memorijskih modula može da pravi problem i nekompatibilnost sa matičnom pločom. U tom slučaju je najbolje uzeti (pozajmiti) druge module i proveriti kako se računar onda ponaša.


3. Ako ste se uverili da je sa računarom vizuelno sve u redu, valja preći na konkretne testove (softverske)

- Testiranje procesora testovima za stabilnost
Postoji više softverskih rešenja kojima se može istestirati procesor (ili ceo sistem sistem) po pitanju stabilnosti. Neki od programa za to su Prime95 (http://mersenne.org/gimps/p95v2414.zip) ili Orthos prime test. (http://dl.techpowerup.com/Benchmarking/orthos_exe_20060420.cab) kod ovih testova je veoma bitno pustiti ih da rade minimum 6, a poželjno je i 24 sata kako bi se utvrdile sve moguće anomalije u stabilnosti sistema.

- Testiranje sistemske memorije (RAM-a)
Kada je sistemska memorija u pitanju, za njeno testiranje se koriste najčešće GM Test (http://www.goldmemory.cz/gm692.zip) kao i MemTest86 (http://www.memtest86.com/download.html). Kao i kod testiranja stabilnosti, potrebno je testove puštati 6-24 sata. Ne bi bilo loše pustiti prvo jedan a zatim i drugi softver radi postizanja 100% sigurnosti u ispravnost/neispravan rad memorije.

- Softverska provera temperature sistema
Kada je provera temperature u pitanju to se može proveriti na više načina:
* Kod novijih matičnih ploča postoji mogućnost provere i iz BIOS-a. Najčešće se ta opcija nalazi pod stavkom Hardware Monitor ili System Health
* Takođe, kod većine matičnih ploča temperatura sistema se može proveriti i iz OS-a, programima koje je dao proizvođač ploče ili nezavisnim softverskim rešenjima poput HM Monitor (http://www.hmonitor.net/)-a i sl.

- Provera hard diska (loših sektora)
Za to se može iskoristiti i opcija koja postoji u Windowsu a poziva se otvaranjem Command prompta [CMD] i kucanjem komande chkdsk. Ako se nakon završetka testiranja ustanovi da na disku postoje Bad (loši) sektori, treba pokušati "oporavak". Za to postoji dosta programa a jedan od uspešnijih u tom poslu je HDD Regenerator. (http://www.dposoft.net/)

Freško

bebeys
11.2.2007, 19:12
OS sam reinstalirao odmah po promjeni komponenti, a sto se tice pregrijavanja procesora, ne bih znao....
kako mogu izmjeriti temp. procesora za vrijeme igranja, ima neki software za to?
Hvala

Rocker
11.2.2007, 19:25
Najlakše ti je sa Riva Tuner-om. On ima opciju za praćenje temperature koju posle možeš da očitaš i vidiš koliko se procesor zagreva. Program je besplatan i možeš ga skinuti odavde (http://downloads.guru3d.com/download.php?det=163) .

bebeys
11.2.2007, 19:35
ok, nasao sam, probacu ....
ali, sta ako se pokaze da to i jeste problem, da se procesor previse grije? nemoj mi samo reci da je jedino resenje da kupim novi procesor? :)

Freško
11.2.2007, 20:10
ok, nasao sam, probacu ....
ali, sta ako se pokaze da to i jeste problem, da se procesor previse grije? nemoj mi samo reci da je jedino resenje da kupim novi procesor? :)

U slučaju da ustanoviš da ti se procesor pregreva i da se računar "zamrzava" zbog toga, u tom slučaju ćeš za počcetak odraditi sledeće :

- Proveri da li hladnjak dobro naleže na procesor !
- Proveri da li ventilator na hladnjaku procesora funkcioniše.
* Ako radi za svaki slučaj ga pročisti i podmaži osovunu mašinskim uljem.
* Pročistićeš rebra na aluminijumskom\bakarnom delu kulera od prašine.
* Skini kompletan hladnjak (očisti ostatke termalne paste sa hladnaka i procesora i nanesi novu pastu) OVO SAMO U SLUČAJU DA SI ISKUSAN U TIM STVARIMA , U SLUČAJU DA NEŠTO LOŠE ODRADIŠ , MOŽE DOĆI DO OŠTEĆNJA MATIČE PLOČE ILI PROCESORA.....

Nekoliko reći o termalnoj pasti : Postoje više vrsta termalnih pasti , uglavnom su na bazi silikona . Kod nas su najzastupljenije ove na bazi silikona ali se mogu naći i one na bazi srebra . cene se kreću od 200 Din za par grama paste na bazi silikona , dok se pasta na bazi srebra prodaje u zavisnosti od procenta srebra u njoj . Cena se kreće od 800 din pa naviše u zavisnosti od procenta srebra u njoj. Takođ kada se kupije termalna pasta mora se voditi računa da u pasti nema primesa lepka kako se proc. nebi zalepio za hladnjak.

Nakon ovih akcija ponovo pokreni računar i proveri kakva je sada situacija...

masteri
24.4.2007, 22:44
Ljudi ajde mi pomagajte malo pre sam bio na netu iskljucio ga i odjednom mi se restartovao:n-cc2: :n-cc2: :n-cc2: sve ide noramlno napravi zvuk "bip"
i krene sve normalno postane crn ekran i nista vise od tog posle jedno 30 sekundi ponovo mi zasvetle lampice na tastaturi i dalje nist.:mad: :o
Pomagaj te mi

jonathan
24.4.2007, 23:18
proveri graficku i memoriju... jeli se podigne sistem a ti nemas slike il..

ezenkiel
7.5.2007, 13:01
Imam sljedeći problem :
KOnfiguracija : Ploča Asus P5B Deluxe (P965)/1GB RAMa/Celeron 3.0GHz/SBLive 5.1/HDD 300GB Seagate (SATA2)/ATI X1650 PRO

Poslije sat/dva rada u većem opterećenju (igrice, filmovi), i to najčešće poslije buđenja iz stand-by-ja, često mi se mašina prilično uspori, uz prilično intenzivan rad diska, i zvuk počinje da sjecka. Doduše, mogu da radim, ali vidno sporije.

Performance tab Task Manager-a u tim trenucima pokazuje zauzeće procesora od oko 30%, međutim, u listi procesa su svi na 0% (dobro, poneki varira, ali do maksimalno par procenata, pa padne na 0). Uključeno je da se vide procesi svih korisnika (mada je mašina sa samo jednim, admin nalogom)

Kada pokrenem Process Explorer, vidim da je to zauzece izazvano "Hardware Interrupts," nazovimo ga, procesom. Ako restartujem mašinu, pri rebootu disk neće da se detektuje. Tek ako ugasim i upalim mašinu disk se normalno detektuje i sistem se podiže.

Neka ideja ?

Pozdrav

Freško
7.5.2007, 18:35
@ezenkiel (http://www.sk.co.yu/forum/member.php?u=1330)
Za početak odradi HIJACKTHIS (http://www.spywareinfo.com/%7Emerijn/programs.php) i okači rezultate skeniranja na forum , da vidimo dali se slučajno nije zavukla neka gamad neprimećeno . daj da vidimo rezultat pa da onda vidimo šta dalje...

Nicolas
16.5.2007, 15:16
Problem je specifican, nije u potpunosti za ovu sobu ali da ne bih otvarao novu temu evo o cemu se radi.

Imam dva opticka uredjaja, na IDE grani, jedinoj koju ploca ima, primary je Pioneer DVD-RW 111D a secondary je Teac CD-RW 552. E sad problem se javlja pri rezanju dvd-a na Pioneeru naravno. Svaki put kada krenem da rezem dvd par sekundi posle pocetka procesa mi se komp ugasi, i posle toga ne mogu odmah da ga upalim, moram malo da vadim kablove dok "ne dobije ponovo struju" i tako u krug. Da napomenem da i monitor gubi napon, i da sam produzne menjao. E sad, znam sta mislite, napajanje, ali nije, evo kako znam: ovo mi se desavalo i na staroj konfi sa drugacijim hardware-om, doduse redje a sada uvek, i ne desava mi se samo kada koristim "Cheetah DVD Burner". Pored toga sam probao jedno 7-8 programa, s tim sto sam Nero probao u cetiri verzije, dve verzije serije 6 i dve serije 7, sve stabilne ali kod mene ocigledno ne. Sistem sam ponovo uninstalirao samo zbog ovoga i nista. Koristio bih ja Cheetah, ali istekao mi je trial vec na 3 verziji po redu i jedina free verzija koju sam nasao prijavljuje runtime error.

Znaci da ponovim, kada krene samo se ugasi, cap i posle moram malo da "dzaram" da bih uplaio masinu i opet nanovo osim u Cheetah DVD Burneru.

Da nije do nekih podesavanja vezanih za optiku, svi saveti su dobrodosli jer ja vise ne znam sta da radim. Uzeo sam DVD-RW a imam garanciju na hardware pa dajte predloge da probam.:)

Rocker
16.5.2007, 17:16
Ja sumnjam na napajanje. Ranije ti se to ređe dešavalo jer je mašina sigurno bila slabija od ove i trošila manje struje. Pioneer rezači znaju da prave svakakve gluposti kada nisu sami na grani ili im nešto drugo nije "po volji", ali da gase ceo komp, to još nisam čuo. Uostalom, gašenje je čist primer preopterećenja napajanja, jer se zaštita od overload-a automatski uključuje. Probaj sa nekim drugim napajanjem da bi se uverio.

Nicolas
16.5.2007, 20:06
Probao, mislim desavalo mi se ranije na staroj konfi sa starim napajanjem ali redje. A videcu da probam sada sa jacim napajanjem, a i kako to onda da mi sa Cheetah DVD Burnerom radi sve perfektno, to je ono sto me najvise kopka.

Edit: nisam rekao da mi rezanje CD-ova ide sasvim ok na pioneeru u bilo kom programu.

Edit2: sad sam tek provalio da imam 110D a ne 111D.:D

Nicolas
21.5.2007, 22:59
Resio sam problem.^
Rekoh da sam vec upgrade-ovao firmware i nije htelo, podesio sve opcije, dma i ostalo i nista.
Posto sam probao na CM napajanju od 600w i opet isti problem a nikako mi se ne kupuje novi dvd-rw jer mi nesto mirise da bi i sa njim imao problema povadio sam sve, proverio kablove na nekom fluke uredjaju sa drugarom, sve ok, vratio nazad, sve uninstalirao do optike, Pioneer je naravno master ostao a Teac slave, ubacio opet najnoviji firmware, bacio nero 7.8.5.0 (favorizujem inace seriju 6 ali eto) i iako sam sredio onu stvar oko registracije po restartu sam ubacio novi serial (na cdclubfreaks savetuju tako) i sada radi normalno, vec sam oslobodio brdo prostora i polako mi pada pritisak, sad mogu i defrag da radim.:D
Izgleda da je ono gasenje sledilo zbog lose odradjenog posla sa registrovanjem verzije, mada to nikako ne shvatam jer mi je cd-ove rezao bez smetnji, mozda se ovim moze objasniti uspesno rezanje i dvd-ova na Cheetah DVD Burneru a neuspesno u svim ostalim.

Stefan_F
26.5.2007, 12:11
Imam problem sa restartovanjem kompjutera prilikom downloadovanja .exe formata . Kada downloadujem .rar , .zip ili .mp3 format sve je ok , ali kada kod pokusam da downloadujem .exe kompjuter se sam restartuje ... :( Nikako ne mogu da resim taj problem

masteri
11.6.2007, 22:42
Imam neki problem.
Kada gledam video fajlove ili sam u folderu sa video fajlovima komp mi se restartuje.
:n-cc2::n-cc2:
Jel zna neko u cemu jeproblem.

P.S. Jel ima neki program gde mogu da testiram komponente.

phoenix[illusion]
11.6.2007, 23:00
P.S. Jel ima neki program gde mogu da testiram komponente.
Probaj SiSoftware Sandra za testiranje
http://www.sisoftware.co.uk/index.html?dir=&location=downandbuy&langx=en&a=
Imam neki problem.
Kada gledam video fajlove ili sam u folderu sa video fajlovima komp mi se restartuje.
Ne znam do cega bi moglo biti. Imao sam jedan slican problem, ali se komp nije restartovao, nego sam izbacivao error. Izbrisao sam stare kodeke, instalirao nove, i resilo mi je problem. Probaj

Chemist
15.6.2007, 0:37
Primetio sam da mi racunar nakon 10-15 min igranja igrice,cak i one koje sam ranije normalno igrao (FEAR), blokira,zamrzne najpre sliku na ekranu,
a zatim se ekran nakon par sekundi zatamni,
kao da je monitor ugasen (blinka lampica na monitoru).Jedino pomaze ctrl,alt,delete,a ako ne i to, onda nasilno restartovanje preko dugmeta.
Proverio sam memorije (preko programa Gold memory), kao i hard disk...sve je u redu.
Nisam primetio da mi se graficka i procesor pregrevaju.
Proverio sam i na viruse, bilo je par njih, ali otklonjeni su.Moze li mi neko pomoci oko ovog problema.Hvala.

Freško
15.6.2007, 0:58
Ako si relativno siguran da nije do grafičke (loši drajveri isl) i ako si siguran da se proc ne pregreva . Memoriju i hard si kažeš testirao.... jedino što ti ostaje je da pozajmiš od nekog (ili kupiš) novo napajanje pa da probaš , da vidiš kako će onda komp da se ponaša.. Ako ni novo napajanje ne pomogne onda jedino ostaje da se sumnja na lošu matičnu imi neki problem s procesorim . A može da se desi i da je OS zreo za reinstalaciju....

VojaM
26.6.2007, 16:04
Postavljam ponovo temu jer sa prošlom nešto nije u redu.
Sve poruke iz stare teme sada su ovde.

uros@3D
28.6.2007, 11:31
Morao sam ovde da postujem posto nisam mogao da otvorim novu temu ne znam zasto:n-cc2:

Ljudi imam problem. Uzeo sam novi komp i hteo sam da pored novog HDDa (koji je jeli, skroz prazan) dodam i ovaj stari sa instaliranim Windowsom, ali kad upalim komp krene da ucitava Windows i odmah se resetuje i pita me za mod ukljucivanja i koji god da izaberem bude isto. Kad idem na Safe Mod ne uspeva da ucita neke fajlove i prekine.:(

Stara konfa:
AMD Athlon 2000+
Elitegroup K7VTA3
GF 6600 AGP
384 mb RAM
Samsung HDD 80gb

Nova konfa:
AMD Athlon 64 X2 4800+
Nforce 5700 ultra
GF 7600 GT PCI-E
1GB ddr2
Maxtor HDD 320 gb

Ima li ikako nacina da stavim ovaj stari HDD na novu konfu, posto su mi na njemu svi fajlovi?:(

Remedy
28.6.2007, 12:34
Jel ti pokusavas da boot-ujes sa ovog Samsunga?

JovanK
28.6.2007, 12:55
Jel ti pokusavas da boot-ujes sa ovog Samsunga?

Vjerovatno da. Pa matična na starom kompu i na novom je potpuno različita, različit čip set, samim time i drajveri, itd.

Jedino rješenje je da ponovo instaliraš WIN na neki od ta dva HDD-a, dakle format pa svježa instalacija. Na koji ćeš HDD da instaliraš sistem na tebi je da odlučiš, mada bih ja izabrao na novi, a potom ovaj stari HDD priključiš kao slave disk, i sve fajlove sa njega ćeš moći da koristiš. Tačnije sve ono za šta nije potrebna instalacija, muzika, slike, dokumenti......

Freško
28.6.2007, 13:03
Morao sam ovde da postujem posto nisam mogao da otvorim novu temu ne znam zasto:n-cc2:

Ljudi imam problem. Uzeo sam novi komp i hteo sam da pored novog HDDa (koji je jeli, skroz prazan) dodam i ovaj stari sa instaliranim Windowsom, ali kad upalim komp krene da ucitava Windows i odmah se resetuje i pita me za mod ukljucivanja i koji god da izaberem bude isto. Kad idem na Safe Mod ne uspeva da ucita neke fajlove i prekine.:(

Stara konfa:
AMD Athlon 2000+
Elitegroup K7VTA3
GF 6600 AGP
384 mb RAM
Samsung HDD 80gb

Nova konfa:
AMD Athlon 64 X2 4800+
Nforce 5700 ultra
GF 7600 GT PCI-E
1GB ddr2
Maxtor HDD 320 gb

Ima li ikako nacina da stavim ovaj stari HDD na novu konfu, posto su mi na njemu svi fajlovi?:(

Vidi ovako odgovor je jednostavan , kada instaliraš svežu kopiju windowsa na neki računar windows se prilagodi toj hardverskoj konfiguraciji , instalira određene fajlove , drajvere i prilagodi ih trenutnoj konfiguraciji . Obično zamena kartica u konfiguraciji nije problem windows bez broblema radi , ali kada se menja "cela" konfiguracija kao što si ti to uradio pa si još promenio potpuno platformu prešao si sa k7 na k8 arhitekturu sa agp-a na pcie .... sa ddr1 na ddr2 . Jednostavno rečeno to su prevelike promene u konfiguraciji da bi windows mogao normalno da radi . Nemoj očekivati da ćeš podići taj windows na novoj mašini . Jedina stvar koja ti ostaje je da uradiš svežu instalaciju Windowsa i to da napraviš jednu particiju minimalne veličine od 20gb na novom hdd-u i tu da instaliraš windows iz razloga što je taj hard od 320gb znatno brži u odnosu na taj od 80gb gde ti se stari windows nalazi . Znači na nov hard instaliraj svežu kopiju wina a zatim sa starog harda iskopiraj bitne stvari u novo okruženje (Dookumenta ; slike ....)

Eto to je u najkraćem objašnjenje i predlog šta je preporučljivo uraditi u toj situaciji .

uros@3D
29.6.2007, 12:45
OK, hvala svima na pomoci. Prosarao sam malo po netu i video da su ovakve promene uglavnom neizbezne za novi WIn. Tako da sam instalirao Win na novi hdd prikacio stari kao secondary i prebacio sve sto mi treba. Instalirao sam vecinu programa koji mi trebaju i sad uzivam u novoj konfi evo upravo pisem sa nje:D Imao sam manjih problema sa driverima ali i to se resilo, pozdrav:alealeee:

medujche
29.6.2007, 18:32
Imam problem kome ne mogu da otkrijem uzrok.
Naime, računar mi se bez nekog vidljivog razloga restartuje. Pre nego što neko posumnja na napajanje ili memoriju, odmah da kažem da je u servisu isproban sa drugim napajanjem i drugom memorijom (memorija prolazi testove ispravnosti) ali problem ostaje. Inače mašina je
Athlon x2 3800+, Apacer 1GiB DDR2 800, MB MSI K9N4 (nForce 500 Ultra),VGA Foxconn 7300gt, Maxtor 160GiB SATA II, Nec dvdrw, tv karta intex fm 7130 (u suštini no name), modem soft link, kućište/napajanje KME 400W i oko dva meseca je stara.
Nakon više nagađanja, u servisu mi kažu da memorija mora da radi na 667MHz iako u uputstvu za ploču stoji da podržava 800MHz, a i sama memorija je DDR2800. Navodno, im se sa takvim podešavanjima nije restartovao komp.
Da li je iko imao sličan problem i kako ga je rešio, tj. postoji li neki savet za mene?

nikola87
29.6.2007, 18:35
memorija na 800 ne moze da radi sa obicnim atlonima(nije da ne radi nego ne radi na 800) a kod x2 atlona traba da radi na 800 tako ad te lazu,
Uzrok restartovanja moze da bude u NB od ploce posto se jako mnogo greje.

Edit: Sorry mislio sam da je ploca nf550,za ovu ne znam da li se greje ali proveri.

medujche
29.6.2007, 18:40
Ne verujem, taj NB ima veliki hladnjak, a i kućište je dobro provetreno.
Uopšte, ne bih rekla da je u pitanju pregrevanje, jer ni jedna od temperatura ne prelazi 40 stepeni.

nikola87
29.6.2007, 18:47
pa ako nije memorija,napajanje,pregrevanje moze da bude samo procesor koji se nesto baguje ili je prso,eventualno mozda neki drugi hardvw=er pravi neki konflikt.Probaj da izvadis iz kompa sve sto nije nepohodno za njegov rad,pa vidi da li se onda restartuje.Samo da dodam da je i moj komp(slican kao tvoj) zabadao pa sam mu reinstalirao sistem i sada radi normalno,znaci mozda je do windowsa.

ezenkiel
5.7.2007, 15:43
Čisto da podsjetim na problem, koji još nisam u potpunosti riješio :

Imam sljedeći problem :
KOnfiguracija : Ploča Asus P5B Deluxe (P965)/1GB RAMa/Celeron 3.0GHz/SBLive 5.1/HDD 300GB Seagate (SATA2)/ATI X1650 PRO

Poslije sat/dva rada u većem opterećenju (igrice, filmovi), i to najčešće poslije buđenja iz stand-by-ja, često mi se mašina prilično uspori, uz prilično intenzivan rad diska, i zvuk počinje da sjecka. Doduše, mogu da radim, ali vidno sporije.

Performance tab Task Manager-a u tim trenucima pokazuje zauzeće procesora od oko 30%, međutim, u listi procesa su svi na 0% (dobro, poneki varira, ali do maksimalno par procenata, pa padne na 0). Uključeno je da se vide procesi svih korisnika (mada je mašina sa samo jednim, admin nalogom)

Kada pokrenem Process Explorer, vidim da je to zauzece izazvano "Hardware Interrupts," nazovimo ga, procesom. Ako restartujem mašinu, pri rebootu disk neće da se detektuje. Tek ako ugasim i upalim mašinu disk se normalno detektuje i sistem se podiže.

Neka ideja ?

Pozdrav

Kao što rekoh, problem nisam do kraja riješio, ali sam bar utvrdio da (uvijek) pomaže kad, u momentu usporenja mašine, iz device managera obrišem SVE USB hubove (time i uređaje zakačene na USB - miš, štampač, dva Genius joypad-a), pa odradim refresh, i sačekam da ih sistem ponovo sve pronađe (i tako do sljedeće prilike). A kad se bolje prisjetim, problem je počeo sa instalacijom drugog joypad-a. Šta ćete, star, posenilio ...

Inače, i dalje su mi svi fajlovi i drajveri "unsigned," i, bez obzira što sam omogućio automatsku instalaciju unsigned drajvera (tj. bez pitanja), i dalje me pita "Are You Sure ...."

Informisaću vas redovno o daljnjim uspjesima :) . šta da se radi .... A toliko sam prezauzet da evo nemam vremena da se problemu vlastite mašine posvetim kako treba. Ako nekome nešto padne na pamet (osim formata, pliiiz), slobodno recite.

NOD32, redovno apdejtovan, kaže da nema virusa, spybot i adaware da nema spajvera, hijackthis mi ne pokazuje ništa što ne znam šta je ...

Chemist
9.7.2007, 20:35
Evo me ponovo.Promenio sam kuciste i napajanje (imam znatno bolje hladjenje), instalirao sam Windows od pocetka, memorija ispravna,
procesor se ne pregreva, jednino mi graficka (ati radeon 9600xt) pri radu skace sa 45 na preko 70 stepeni.Sve radi savrseno
dok ne pocnem da igram neku igricu...fear, stalker..onda nakon par minuta blokada,zamrzne se slika,
iskljuci monitor i onda uglavnom pomaze nasilni restart na dugme...mada desi se da se i sam neki put povrati,ali opet ubrzo blokira.
U 3dmark-u 2003 i 2005 nijednom mi nije blokirao, a tu se graficka najvise opterecuje.
Ne znam moze li bios da napravi neku brljotinu jer mi se skoro restartovao na difolt zbog slabe baterijice?Postavlja se pitanje....graficka ili bios?

Željko
18.7.2007, 0:32
Imam problem sa seckanjem tj. ogromnim usporenjem računara. To je počelo da se dešava danas. Odjednom komp počinje da usporava, kada surfujem netom stranice počinju da zastajkuju i tek kad prođe ovo usporenje komande koje sam zadao se izvrše. Isto mi se dešava u PES 6 odjednom sve uspori počinje da secka...
Ima li neko nekakvo rešenje?
Unapred hvala... :)

JovanK
18.7.2007, 0:51
Imam problem sa seckanjem tj. ogromnim usporenjem računara. To je počelo da se dešava danas. Odjednom komp počinje da usporava, kada surfujem netom stranice počinju da zastajkuju i tek kad prođe ovo usporenje komande koje sam zadao se izvrše. Isto mi se dešava u PES 6 odjednom sve uspori počinje da secka...
Ima li neko nekakvo rešenje?
Unapred hvala... :)

Pogledaj u Task manager da se neki od procesa ne zakucava. Provjeri da nemaš virusa. Provjeri da ti HDD ne radi u PIO mode (u device manageru to provjeravaš).
Kad puštaš muziku i radiš nešto na računaru dal muzika sjecka. Da nisi instaliro neki program skoro??????
Malo detaljnije opiši šta se dešava, pa će mo vidjeti šta bi moglo da bude.

Željko
18.7.2007, 1:34
Ne znam šta je taj PIO mode, ali nigde ne piše u properties od HDD. Ne secka muzika i nisam instalirao ni jedan program u poslednja 2 dana a problem se pojavio danas, znači da nije do toga... :) Avira nije pronašla ni jedan virus...


Pa odjednom slika se zaustavi i počne polako da se pomera(secka) i tako drži minut dva i prestane...

glitch
18.7.2007, 3:09
PIO je programabilan ulaz - izlaz (mnogo gadan kad ti zapadne kao ispitno pitanje), tada DMA kontroler "zeva"... U sustini je mnogo sporo.

Freško
18.7.2007, 3:20
Ne znam šta je taj PIO mode !



PIO/DMA mdovi su u najkraćem režimi u kojima radi HDD odnosi se na brzinu transfera podataka između HDD-a i ostatka sistema ...

Nešto malo više na tu temu ćeš naći : http://kb.iu.edu/data/agnn.html


To kako ti rade IDE uređaji (HDD-i ; CD-Romovi) to dali su u PIO ili DMI modu proverićeš na sledeći način :

Device Manager > IDE ATA /ATAPI Controler > Desni klik na "Primary IDE Chanal" (proveri takođe i Secondary Chanal) > Properties > [Tab] Advanced Settings i tu ti sve lepo piše Ako je slučajno kojim slučajem neki od kanala u PIO modu iz padajućeg menija "Transfer Mods" izaberi opciju "DMA if available" ...

Evo sve to i u slici :)

koracvr
18.7.2007, 3:36
Ljudi molim Vas za pomoc.
Skoro sam kupio novi hard disk WD 2500JB,radi super,ne pregreva se uopste,ne vise od 35 stepena. Danas mi se desilo nesto cudno, sistem radi normalno,mislim programi,muzika i to,ali kada krenem sa defragmentacijom,a koristim O&O Defragmentator i to vec duze vreme i na starom kompu sam ga koristio, tada krenu nevolje.Odjednom se na pola defragmentiranja cuje skljoc,kao kada palite prekidac za svetlo, i onda se pojavi plavi ekran sa natpisom da proverim poslednje unete softwere i instalirane hardvere,bla bla bla i pise ovo

0x0000009c ( 0x00000004 0x80545FF0 0xB2000000 0x00070F0F)

Ako neko zna u cemu je problem neka prica.

Freško
18.7.2007, 3:46
Ljudi molim Vas za pomoc.
Skoro sam kupio novi hard disk WD 2500JB,radi super,ne pregreva se uopste,ne vise od 35 stepena. Danas mi se desilo nesto cudno, sistem radi normalno,mislim programi,muzika i to,ali kada krenem sa defragmentacijom,a koristim O&O Defragmentator i to vec duze vreme i na starom kompu sam ga koristio, tada krenu nevolje.Odjednom se na pola defragmentiranja cuje skljoc,kao kada palite prekidac za svetlo, i onda se pojavi plavi ekran sa natpisom da proverim poslednje unete softwere i instalirane hardvere,bla bla bla i pise ovo

0x0000009c ( 0x00000004 0x80545FF0 0xB2000000 0x00070F0F)

Ako neko zna u cemu je problem neka prica.


Najkraće rečeno može lako da se desi da je hdd zapatio Bed (loše sektore) Skini sa neta HDD Regenerator (http://www.dposoft.net/) , on će proveriti dali na hardu postoje loši sektori i ako postoje probaće da ih popravi ..... Javi rezultate ....

Željko
18.7.2007, 3:46
@Freško
Sve je podešeno na DMA if available...

Freško
18.7.2007, 4:01
@Freško
Sve je podešeno na DMA if available...

Pa dobro to je OK! to samo znači da smo eliminisali jedan od potencijalnih problema zbog kojih mogu da se jave problemi koje ti trenutno imaš . Sledeća stvar koju trebaš da uradiš je da u trenutku kada se desi to "seckanje" pokušaš da otvoriš Task Manager (CTRL-ALT-DEL :) ) i da proveriš pod [Tabom] Processes dali se u trenutcima kada se dešava seckanje neki proces "zauzima" 100% procesorskog vremena .

Dalje nebi bilo loše da odradiš HIJACKTHIS (http://www.spywareinfo.com/%7Emerijn/programs.php) test i da te podatke proslediš ovde i na neki od sajtova koji proveravaju te logove jedan od takvih sajtova je i http://www.hijackthis.de/ , ima dosta takvih sajtova koji proveravaju logove potraži ih na googlu barem tri kako bi bio siguran da ti je log čist.

Eto to su ti još par stvari koje možeš da probaš .... Tolko od mene zasad :)

Željko
18.7.2007, 4:30
(CTRL-ALT-DEL )
Ok, imam problem sa kompom ali nisam glup. :kreza:

Sve je štiklirano, ima samo jedan upitnik oko ip adrese, mada mi se on ne čini važnim jer mi se desilo i kada nisam bio na netu...

Log je tu... :)

Freško
18.7.2007, 4:49
I meni log izgleda prilično ok , eventualno bi mogao da isključiš spoolsv.exe to je servis koji je potreban ako imaš printer . u slučaju da ne poseduješ printer slobodno ga disejbluj... Pošto ti je log sasvim ok , ostaje ti samo još da vidiš dali ti se ne "zakucava" neki od procesa u tasku na 100% kada se "seckanje" događa .. Toliko od mene za večeras odok da spavam , ti je javi malo kasnije da javiš kako je prošla inspekcija task menadžera u trenutcima dok se računar koči ....:ciao:

Željko
18.7.2007, 17:53
Ovako izgledaju task-ovi kada počne da secka:
http://img2.freeimagehosting.net/uploads/th.fceee37714.jpg (http://img2.freeimagehosting.net/image.php?fceee37714.jpg)

JovanK
18.7.2007, 20:00
Ovako izgledaju task-ovi kada počne da secka:
http://img2.freeimagehosting.net/uploads/th.fceee37714.jpg (http://img2.freeimagehosting.net/image.php?fceee37714.jpg)

Kao što i sam vidiš ni jedan od procesa se ne zakucava, čak je i CPU na 0% iskorištenosti. Da li se u tim trenutcima mijenja ili je uvjek na nuli.

koracvr
18.7.2007, 21:38
Najkraće rečeno može lako da se desi da je hdd zapatio Bed (loše sektore) Skini sa neta HDD Regenerator (http://www.dposoft.net/) , on će proveriti dali na hardu postoje loši sektori i ako postoje probaće da ih popravi ..... Javi rezultate ....

Druze nisam skidao taj HDD Regenerator ali planiram cisto da bih ga imao,problem je za sada Hvala Bogu nestao,nadam se da ce tako i biti.
Nego me interesuje, mozda ce ti zvucati kao malo glupo pitanje ali kako se ti bed-ovi dobijaju,mislim koji bi mogli biti uzroci toga i da li se to moze odkloniti prostom reinstalacijom windowsa, mada sam cak nekoliko puta to pokusao i opet je bio isti problem,zakuca se komp,posle par sekundi se pojavi plavi ekran sa onim slovima i brojkama i moram da ga restartujem.Ali danas,nako zadnjeg instaliranja sistema sve je islo super i do sada ide sve super.

E jos nesto,da li je normalno da se na hardu cuje ono skljoc kao kada gasis prekidac sijalice,nakon sto iskljucim windows. To sam zapazio na ovom novom hardu WD2500JB ATA je u pitanju, da li je to takav model koji ima kao neki prekidac ili sta vec?

Hvala ti unapred.:)

koracvr
18.7.2007, 21:41
E jos nesto sam zaboravio, kada ukljucim onaj FAN SPEED radi provere temperature i kada istestiram hard na S.M.A.R.T - u sve je u redu, svuda pise OK,ali ima dosta manje onih stavki nego na nekom drugom hardu,recimo danas sam bas kod druga iso da vidim i kod njega ima vise redova i to skoro duplo.A i ono dole gde pise fitness nije skroz do kraja nego je jedna crtica manje,a performanse je do kraja. ???

Željko
18.7.2007, 22:28
Kao što i sam vidiš ni jedan od procesa se ne zakucava, čak je i CPU na 0% iskorištenosti. Da li se u tim trenutcima mijenja ili je uvjek na nuli.

Stoji na nuli...

Freško
19.7.2007, 0:31
Mozda ce ti zvucati kao malo glupo pitanje ali kako se ti bed-ovi dobijaju

Postoji više načina da dobiješ Bed (Loše sektore) neki od načina su :

- Ako bi recimo pri radu računara udario kućiše ili slično , ili ako bi ti recimo HDD ispao iz ruke na pod .

- Ako ima loše napajanje i tada može zbog loše struje koja dolazi na HDD da se stvore Bed sektori .

To su ti glavni uzroci nastanka loših sektora .....

da li se to moze odkloniti prostom reinstalacijom windowsa

Ne nemogu se odkloniti reinstalacijom OS-a jer su to praktično fizička oštećenja na pločama diska . Ta oštećenja (loši sektori) se eventualno mogu "zamaskirati" tako da nakon tog procesa oni postaju "nevidljivi" da se tako izrazim i samim ti na njih se ne upisuju podatci i samim tim nema problema ....

E jos nesto,da li je normalno da se na hardu cuje ono skljoc kao kada gasis prekidac sijalice,nakon sto iskljucim windows. To sam zapazio na ovom novom hardu WD2500JB ATA je u pitanju, da li je to takav model koji ima kao neki prekidac ili sta vec?


Ako sam te ja dobro razumeo tebi hard škljoca kada je komp (windows) ugašen . Ne to nikako nije normalno najverovatnije da ti je napajanje veoma loše . Moj ti je predlog da od nekog ortaka pozajmiš neko kvalitetno napajanje i da vidiš dali nakon toga idalje imaš navedene simptome (plavi ekran i škljocanje harda).....

koracvr
19.7.2007, 13:02
Ako sam te ja dobro razumeo tebi hard škljoca kada je komp (windows) ugašen . Ne to nikako nije normalno najverovatnije da ti je napajanje veoma loše . Moj ti je predlog da od nekog ortaka pozajmiš neko kvalitetno napajanje i da vidiš dali nakon toga idalje imaš navedene simptome (plavi ekran i škljocanje harda).....


Ne kada je ugasen,nego kada krenem da ugasim komp,stisnem naravno turn off i kada se komp skroz ugasi,tj bas u trenutku kada se ugasi samo se jednom cuje ono skljoc i posle nista,a to se culo i kada se pojavljivao taj plavi ekran i kada windows zakuca,kao da se hard tako gasi,ponavljam to se cuje samo kada ugasim komp i to bas u trenutku kada se skroz ugasi.
Hvala:confused:

VojaM
19.7.2007, 13:55
Ne kada je ugasen,nego kada krenem da ugasim komp,stisnem naravno turn off i kada se komp skroz ugasi,tj bas u trenutku kada se ugasi samo se jednom cuje ono skljoc i posle nista,a to se culo i kada se pojavljivao taj plavi ekran i kada windows zakuca,kao da se hard tako gasi,ponavljam to se cuje samo kada ugasim komp i to bas u trenutku kada se skroz ugasi.
Hvala:confused:
Taj klik koji se čuje kad gasiš kompjuter je OK, to se glava parkira.
Ako ga čuješ tokom rada računara ili periodično ili nekoliko puta pa se posle toga sve zaglavi, onda ti ili hard otkazuje, ili napajanje otkazuje, ili (najverovatnije) gubi kontakt kabl od napajanja harda. Dobro zaguraj konektor (plastiku), posle toga još malim šrafcigerom zaguraj metalni deo svakog kontakta (tamo gde ulazi žica u konektor), naravno, kad je ugašen komp i probaj onda šta će biti.

Freško
19.7.2007, 14:04
Ne kada je ugasen,nego kada krenem da ugasim komp,stisnem naravno turn off i kada se komp skroz ugasi,tj bas u trenutku kada se ugasi samo se jednom cuje ono skljoc i posle nista,a to se culo i kada se pojavljivao taj plavi ekran i kada windows zakuca,kao da se hard tako gasi,ponavljam to se cuje samo kada ugasim komp i to bas u trenutku kada se skroz ugasi.
Hvala:confused:


Normalno je da HDD škljocne u trenutku dok se gasi računar , jer on vraća glavu na nultu poziciju tako da je to normalno . Nije normalno da se to dešava kad gasiš i pališ svetlo u sobi to bi ukazivalo na to da ti je instalacija u kući loša i da imaš loše napajanje .

Željko
19.7.2007, 20:32
Nego, jel' moguće da onaj moj problem ima veze sa pregrevanjem HDD-a?
Sad kad je počeo da koči kad sam ga ugasio i slučajno prešao rukom preko HDD-a bio je vruć, a pošto sam ima neki stari kuler sa napajanja sad sam ga stavio da duva u hard. Šta mislite da li je do toga?

VojaM
19.7.2007, 20:42
Neće škoditi da proveriš kabl za napajanje harda, kao što sam ti napisao. A to da li je problem u pregrevanju utvrdićeš eksperimentalno ;). Mogao bi da bude problem u tome, a kad se sve pregreva, može i kabl od napajanja da gubi kontakt, tako da možemo biti u pravu i ti ja :D

Željko
20.7.2007, 0:36
Neće škoditi da proveriš kabl za napajanje harda, kao što sam ti napisao. A to da li je problem u pregrevanju utvrdićeš eksperimentalno ;). Mogao bi da bude problem u tome, a kad se sve pregreva, može i kabl od napajanja da gubi kontakt, tako da možemo biti u pravu i ti ja :D

Nisi meni napisao. :D

Freško
20.7.2007, 3:46
Nego, jel' moguće da onaj moj problem ima veze sa pregrevanjem HDD-a?
Sad kad je počeo da koči kad sam ga ugasio i slučajno prešao rukom preko HDD-a bio je vruć, a pošto sam ima neki stari kuler sa napajanja sad sam ga stavio da duva u hard. Šta mislite da li je do toga?


skini s neta DTemp (http://www.private.peterlink.ru/tochinov/DTemp/DTemp.zip) i proveri temperaturu harda , ako je temperatura preko 50C može i ta bude problema zbog temperature . Sve što je ispod 50c je relativno OK .....

Željko
20.7.2007, 4:09
Sada kada sam stavio ovaj kuler temperatura je 20 stepeni, bez njega 27 stepeni...

Željko
22.7.2007, 1:44
Od kada sam stavio onaj kuler nije ni jednom počeo da zakucava, da kucnem u drvo, hvala svima na pomoći...
:ciao:

B@NE
23.7.2007, 1:58
Drug mi se zali da komp na kom je svez sistem dan-dva restartuje se prilikom ulaza u igre, uglavnom one koje su mogle da se igraju pre reinstalacije. Ima instaliran DirectX 9.0c , ja mislim da je do drajvera za graficku kartu koji su zaribali. Sta vi mislite?

Freško
23.7.2007, 2:15
Drug mi se zali da komp na kom je svez sistem dan-dva restartuje se prilikom ulaza u igre, uglavnom one koje su mogle da se igraju pre reinstalacije. Ima instaliran DirectX 9.0c , ja mislim da je do drajvera za graficku kartu koji su zaribali. Sta vi mislite?

Hmmm ... nebi bilo loše da sa neta skine najnovije drajvere za grafičku i da ih reinstalira kao što i sam kažeš najverovatnije da su oni problem , takođe neka skine i najnovije drajvere za matičnu ploču i neka njih reinstalira . Javi dali je pomoglo ....

nikola87
23.7.2007, 7:31
ljudi ja ne znam koji je K ovom mom kompu.Znaci iz cista mira se restartuje.
npr ja u word-u i nesto kuckam ono bam restart,a posle toga radi normalno po 15 sati.Znaci restartovanje je potpuno proizvodljno,nije bitno da
li je ukljucena neka aplikacija ili je na desktopu.Sve komponente su testirane ,vi bi ste mogli da mi preporucite za zvaku komponentu cime da je testiram.
Proc je testiran orthosom,grafa 5x za redom 3d mark 03 i 05,memorija sa gold memory.I sve je u redu.
Ja sumnjam u pad napona na mrezi ili mozda ima neke veze sa kablovskim modemom i torent progamom(u torrent).
Npr dogadja mi se cim odem na bittorrent komp se restartuje,bukvalno svaki put.

pomagajte ljudi ko boga vas molim(all rights reserved)

glitch
23.7.2007, 14:13
Moguce da je povezano sa modemom. Kako ti je prikacen za masinu?

Chemist
30.7.2007, 19:04
Ja se izvinjavam, znam da odstupam od teme, ali moze li mi neko reci zasto ne mogu ni jednu temu da postavim...jednostavno mi se pojavi blanko prozor...ono sto mogu to je da samo ucestvujem u postavljanju odgovora na bilo koju temu?:icon_scra

JovanK
30.7.2007, 19:10
Ja se izvinjavam, znam da odstupam od teme, ali moze li mi neko reci zasto ne mogu ni jednu temu da postavim...jednostavno mi se pojavi blanko prozor...ono sto mogu to je da samo ucestvujem u postavljanju odgovora na bilo koju temu?:icon_scra

Najbolje bi bilo da pitaš admine na PP. Mada se to zna desiti bez ikakvoga razloga da ne možeš da postaviš post, pa ni temu.

K'R' HooD
27.8.2007, 8:35
Starija konfiguracija pri ukljucivanju, smrzne se pri ucitavanju processora. Ploca Platinix2, SDram 512mb, Intel Celeron 1.7. Jel' do ploce ili je nesto drugo u pitanju? Probao sam da ga ukljucim bez hdd-a, bez jednog pa bez drugog modula, sa drugom grafickom itd. i ista stvar. Pomoc?

Freško
27.8.2007, 12:08
Starija konfiguracija pri ukljucivanju, smrzne se pri ucitavanju processora. Ploca Platinix2, SDram 512mb, Intel Celeron 1.7. Jel' do ploce ili je nesto drugo u pitanju? Probao sam da ga ukljucim bez hdd-a, bez jednog pa bez drugog modula, sa drugom grafickom itd. i ista stvar. Pomoc?


Proveri sve kondenzatore na ploči da li su u redu imaš ovde (http://www.sk.co.yu/forum/showpost.php?p=208013&postcount=1) kako mogu da izgledaju loši kondenzatori . Meni najviše liči na ti jer sam imao računare sa sličnim simptomima i u 90% slučajeva su bili kondenzatori i jedini izla u tom slučaju je zamena dotrajalih primeraka .

K'R' HooD
27.8.2007, 13:02
Hmm jel ih tesko zameniti? Ono odleme se od pozadi pa se zaleme drugi ili?!

VojaM
27.8.2007, 13:25
Najbolje bi bilo da pitaš admine na PP. Mada se to zna desiti bez ikakvoga razloga da ne možeš da postaviš post, pa ni temu.
Kao što je neko jednom dao savet, otvori temu sa nazivom koji se sastoji od nekoliko tačaka ili 5 istih slova. Tada obično hoće da prihvati. Posle toga imaš 15 minuta da ispraviš naslov teme (pogledaj meni "Alati vezani za temu" i stavku "Parametri teme")

VojaM
27.8.2007, 13:27
Hmm jel ih tesko zameniti? Ono odleme se od pozadi pa se zaleme drugi ili?!
Nije ih toliko teško zalemiti ako imaš čime i znaš kako. Mnogo je teže naći nove, odgovarajuće. Ne idu bilo koji, nego baš oni namenjeni za ugradnju na ploče. Zovu ih LoESR, što bi trebalo da znači "sa niskim gubicima". Obični kondenzatori mogu da rade dobro, ali češće izazivaju resetovanje ili mašina čak neće da se podigne.

Freško
27.8.2007, 22:12
@ K'R' HooD

Kao što reče Voja nije ih suviše teško zameniti već moraš naći odgovarajuće zamene , ja bi ti još dodao da moraš posedovati i kvaalitetan alat (SMD lemilicu i u kekim slučajevima i "duvaljku") kako bi kvalitetno zamenio kondenzator ili neki drugi sitan deo na matično a da pritom ne rizikuješ da je spališ ili oštetiš neki osetljiv deo prevelikom temperaturom na vrhu lemilice . Konkretno u nišu ima 2-3 kvalitetna majstora koji mogu da tako nešto odrade na gotovo svakoj ploči ili elektronskom sklopu uopše ... U svakom slučaju nebih ti savetovao da sam radiš bilo kakve intervencije lemilicom na matičnoj i ako ustanoviš fizičko oštećenje/promenu na nekom od delova na matičnoj Već da to odnesešu neki provereni servis da ti to saniraju ako je moguće . Ja sam skoro sređivao jednu ploču koja je imala 3-4 problematična kondenzatora i još par sitnijih smd komponenti , mene je ta intervencija koštala 1200 dinara i nako toga ploča je proradila i radi do dana današnjeg sa jednim bartonom na 2800+ klokovanim na 3700+ . Šta sam ti hte oreći ovim postom to je da ploču trebaš nositi kod nekog dobrog majstora samo u slučaju da smatraš da se ulaganje popravku tako nečega isplati ...

K'R' HooD
28.8.2007, 1:01
Hmm moracu da potvrdim da li je do toga. Posto taj racunar nije kod mene, treba da mi stigne za koji dan. Ne verujem ni da je ploca skuplja od 20e. Samo ne znam koju da nadjem (naravno polovnu) posto ne znam koje podrzavaju Celeron i SDRam, tj. ne znam po onim oznakama.

Freško
28.8.2007, 1:27
Hmm moracu da potvrdim da li je do toga. Posto taj racunar nije kod mene, treba da mi stigne za koji dan. Ne verujem ni da je ploca skuplja od 20e. Samo ne znam koju da nadjem (naravno polovnu) posto ne znam koje podrzavaju Celeron i SDRam, tj. ne znam po onim oznakama.

Kada su starije Soket 478 ploče u pitanju tu nemaš neki izbor , jer se on svodi na ploče sa i845 čipsetom jer je to jedini čipset za 478 procesore koji podržava SDRAM memoriju ..... Znači traži ploče sa i845 čipsetom ......

zokocx
3.9.2007, 1:09
Ovako problem je sledeci... na masini:
AMD Athlon 64 X2 4600+
Asus M2N32-SLI Deluxe/WiFi-AP
Corsair XMS2 PC6400 2x1Gb
MSI NX7900GTO,
WD WD2500KS 250Gb
LC power Hyperion 700W
komp mi se zamrzava kada igram igre u najvecoj akciji ali vrlo retko se to desava ... prvi put je pocelo na C&C TW (rekao sebi nije strasno losi programeri,bug u igri), ali desilo se i u Doti, e sada na lanpartynu mi se desavalo, vrlo cesto kada sam ostavio sve procese (inace iskljucujem bez potrebne), ali kada sam iskljucivao onda se isto vrlo retko, posumnjao na par programa (posebno nTune) unistalirao i nista ok. Evo sada u Lost Planetu (dosta cesto) ali desilo se i u CoH sto se ranije nije desavalo. Mada sto je cudno desilo mi se i kada sam igrao Guild Wars u prozoru i gledao u firefoxu. Znaci zamrzavanje je vrlo rekto (osim Lost Planet) ali nervira, TW sam igrao negde oko 20sati i desilo se 4-5 puta.

Moguci (sumnjivi krivci):
Memorija kao takva je kupljena na dva razlicita mesta, ali potpuno identicna (osim cipovi jedna ima Elpida a novija Elpida E), kazem desavalo mi se i sa 1gb i sada sa 2gb mada cini mise da je sada izrazenije. Nisam probao da testiram MemTestom ili GM, ali mislim da nema potrebe.
Procesor:
Kuler sam stavio na Silent (box) i vrlo retko prelazi 60C inace kutiste je dobro provetreno,, testirao sam i vise obrataj stavio Prime95 na svako jezgro razlika je mozda 2C posle 2sata (plus sam pre testirao proc),
Graficka:
E mislio sam da je mozda do nje jer, u lost planetu sam je OC pa sam pomislio da je to inace OC na 700/1600 sa 650/1320 sto nije veliki OC, ali isto je i bez inace na TW se to desavalo bez OC, igre koje nikada nisu se zamrzle su Oblivion, Titan Quest, GRAW2, Tomb Radier Anniversary, Dark Messiah.. puno njih.
Maticna:
E ovde je bios sumnjiv (najnoviji je prekjuce stavljan 1201, i opet isto), realno posto nista nije OC, chipset se negreje 45C prosek (ili najvise). Ali u biosu ima puno setovanja stavljena na [Auto] sto sam znao stavio sam na sigurne vrednosti ... mem na 5-5-5-12 1.9V jer tako proizvodjac preporucuje, i ova ostala za proc jedino sam CpuV ostavi na Auto ali u biosu i programu mi pokazuje 1.39 stavio sam na 1.35 i dalje je bilo 1.39 ali mi se resetovao komp ... pa pomislim ovaj moje je jos gladan za naponom.
Setovanja za memoriju ima pun... a posebno mi je sumnjiv AI Clock Skew i tamo neke (pikosekunde) za DC... sto sada pokusavam na netu da iskopam za sta sluzi.
Napajanje:
Naponi nisu ni blizu 5% varijacie jedino malo 5.0 je manji ide ponekad do 4.92v
i dvanest ponekad varija, mereno iz program i biosa isto.
Hard disk:
Nema sanse.

zokocx
3.9.2007, 1:10
E ovako Softver je veoma sumnjiv a evo i zasto posle instalcije sam stavio sve moguce stvari za dual-core, da mi kao XP koristi sto je moguce vise/bolje DC. Evo sta sam stavio:
-amdcpusetup (driver za AMD)
-AMD Dual-Core Optimizer
-WindowsXP-KB896256-v4-x86-ENU (neki fix)
-i jos sam dodao neki kljuc u registri ali nemogu da se setim tacno koji i izgubio sam link, ali mozda mogu da ga nadjem
Znaci nesto od ovoga me zeza, ali opet jedan lik mi je rekao da stavim 64bitni OS tj. Win XP ,necu da se igram DX9 u Visti (imam 64bit Ultimate) jer bezveze zdere resurse... ali igleda da cu morati vistu cisto da proverim da li nije do hardvera ovo kocenje, tesko mi pada format Win XP.
Hvala na korisnom feedbacku :)

Evo i slika sa temperaturama i voltazom , iteresanto je da HW monitor pokazuje 4.89 za 5V... inace ove temperature nisu prolazili 60C jedino graficka... po najvecoj vrucini (nema klimu) posle par sati igranja.
http://img374.imageshack.us/img374/7599/temptu4.jpg (150kb)

zokocx
3.9.2007, 16:26
Evo danas sam malo ispitivao i ustavari ispada da je os OK (u sustini nije, kao svaki Win :D) zanci radi... na ovome forumu (http://icrontic.com/forum/) ljudi su se stvarno priblizili problemu, koji je vezan za ASUS M2N32-SLI Deluxe(/WiFi-AP)... ljudi su na samom pocetku imali velike probleme sa OCZ memorijom ali izgleda da i ovi sa Corsair nisu skroz postedeni...
Problem je vezan za AI Clock Skew i Voltazu memorije... oni su preporucili da se ipak memorija stavi na 0.1+ od predvidjene znaci ja sam moju sa 1.9 stavio na 2.0 nadam se da to nije mnogo :icon_scra , i probao rukom negreje se nista (mlaka), ali za AI Clock Skew su preporucili Advanced 450ps (mozda je to samo za OCZ) ali ja sa mojom nisam mogao ni da butujem na Advanced 450ps sve na advanced je izgleda meni nestabilno, nisam probao skroz da testiram na 150ps (najmanja vrednost
znaci ide 150,300,450,600,750,900ps tolko u Delayed i Advanced a izmedju je normal) realno ja sam stavio 150ps Delayed i 2.0V za memaru i sada sam igra preko 3 sata Lost Planet ni jedan freeze a pre ih je bilo uf... dobro nije 100% sigurno.

Inace malo pojasnjenje kako sa tim AI Clock Skew (neznam tacno sta je to , ili da li ima uticaj na prformanse ovo moje Delayed umesto Advanced)
-nikako na [Auto]
-preporucljivo je pokusavanje sto sam ja iskusio i sada radi, videcemo
-voltazu na memoriji povecati za 0.1+

Ova opcija je problem na ASUS M2N seriji tako da slicne probleme mogu da iskuse i korisnici sa slabijim M2N plocama , ali kod njih je najveci problem sto tu opciju nemaju u BIOSu, nije garantovano da ce se to desavati svakome (bilo sa nF590 SLI, ili slabiji) bilo je ljudi kojima je sve radilo ok. Ali ako je problem prisutan na slabijom chipsetu M2N serije, onda jedino resenje je druga ploca.
Izvor: http://icrontic.com/forum/showthread.php?t=48305 (http://icrontic.com/forum/showthread.php?t=48305)

wu-gambino
4.9.2007, 19:09
Cim ukljucim neki dodatni program odmah se restartuje racunar.
Mogu samo da surfujem i da dowmloadujem, ne smem da ukljucim ni jedan player, da ne pricamo o igrici itd.
Pretpostavljam da je napajanje ili mozda graficka, ali kako da to resim.
Pri paljenju racunara neki kuler zuji strasno jako jedno minut i onda se sve vraca u normalu.

Odakle da krenem, sta da radim ?

p.s.Racunar sam uzeo nov, pre pola godine, ima integrisanu graficku, napajanje od 400, procesor 1.8 i ram od 500.

glitch
5.9.2007, 3:22
Ti jos nisi sredio taj kuler? Moguce da je problem do masine ali je moguce i da je do OS-a. Ako ti je masina nova, pretpostavljam da imas i garanciju pa lepo uprti to pod misku i pravac servis! BTW, zar nisi bio u servisu kad si trebao da 'flesnes' rezac?

Željko
17.9.2007, 0:13
Opet moj stari problem(strana 2) samo što nije više onako intenzivan kao pre, našao sam lek.. :)
Sad kad počne da secka kao pre, udarim kućište rukom i odjednom prestane, na početku sam mislio da je to samo slučajnost ali uvek isto. Probao sam da izvadim RAM i da ga ponovo vratim ali opet isto.. :(
Šta bi još moglo da bude?

I imam još jedan problem, kad palim komp na power dugme neće da krene sa paljenjem dok ne udarim rukom u tom predelu gde je prekidač.. Jel' moguće da se pokvario prekidač?

ZoranM
17.9.2007, 14:15
@Željko
Proveri sve kontakte u kucistu, kako od napajanja, tako i one sa front panela (povezuju prednje prekidace i diode) gde se povezuju za maticnu plocu i na prednji deo kucista.

Željko
17.9.2007, 20:48
Sve sam povadio i vratio na staro mesto, sad se pali iz prve samo još ostaje da vidim da li će početi da usporava kao pre...

dragang
25.9.2007, 8:15
Od skoro imam sledeći problem. Konfiguracija je Matična ploča Asus A7N8X, procesor Barton AMD 2500.
Prilikom uključenja računara računar stalno klikće jedno desetak puta pa se onda sistem digne normalno.
U čemu bi bio problem

Bryan Fury
25.9.2007, 8:48
Verovatno da hard disk crkava.

VojaM
25.9.2007, 14:09
Crkava hard, ili (ako nije SATA) konektor za napajanje harda gubi kontakt.
Da je napajanje problem, verovatno bi bilo i drugih dešavanja, a ne samo kliktanje...

dragang
26.9.2007, 7:05
Otvorio sam kućište i kliktanje se čuje sa hard diska (nije SATA) Da li postoji nešto šta mogu da uradim da to sredim (bilo šta) ili mora drugi hard

Bryan Fury
26.9.2007, 8:12
Najverovatnije će morati drugi hard. Koliko je star taj hard uopšte?

dragang
26.9.2007, 9:44
Hard je star oko tri godine Maxtor 80Gb 7200rpm. Da li neko ima iskustva sa popravkama harda.

Bryan Fury
26.9.2007, 9:54
Ne isplati se popravljati. Mnogo je povoljnije kupiti novi.

dragang
26.9.2007, 10:43
Mislio sam da li ja mogu nešto da uradim . Prilično se razumem u elektroniku i inženjer sam elektrotehnike samo što nikad nisam radio na hardu nešto. Zato me interesuje mogu li ja nešto uraditi.

Jellena
4.10.2007, 3:20
Ljudi imam bas veliki problem i molim Vas za pomoc...

Konfiguracija je sledeca


AMD Athlon(tm) 64 X2 Dual Core
Processor 3800+ 2.01 GHz,
1.00. GB DDR 2
GeForce 6600 GT

Ovako, komp sam uzela pre godinu dana.Nakom mesec dana koriscenja, pocelo je da mi se desava sledece:
U toku igranja igrice, nakom desetak minuta,komp mi "zakuca", odjednom na monitoru nema slike, sve je crno a lampica na njemu svetli pa se zatim cuje zvuk za restart, medjutim, komp mi se ne restartuje nego je i dalje samo crna slika na monitoru.A cuje se da procesor radi...
I tu pomaze samo fizicki gasenje kompa i ponovno paljenje...
Komp sam odnela u servis a oni su ustanovili da mi je ploca crkla i stavili su mi novu.
Cim sam komp donela kuci i ukljucila ga, ponovo isti problem, opet "zakucava"
Da napomenem, da Sam iz Subotice i tamo sam uzela komp a zivim na Zlatiboru, pa sam komp iz servisa cekala 2 meseca.
Znaci opet isto i posle odredjenog vremena sve cesce i cesce dok je na kraju doslo do toga da nisam mogla da ga upalim.
Onda sam opet poslala komp i oni su opet ustanovili da je ploca i zamenili je, ponovo...
Danas mi je komp stigao i za ne poverovati-opet je poceo da zakucava.
Da napomenem da mi se to desava samo dok igram igrice.
Ako mozete ikako pomagajte! Sta moze da bude???
Jer ocigledno da nesto nije u redu i da mi zbog toga crkavaju ploce.
A ti u servisu samo uzmu i zamene mi plocu i kazu kako je to to...
Do windowsa nije, jer je stavljen nov.

Rocker
4.10.2007, 3:26
Ja mislim da te lažu da je u pitanju ploča. Baš bi ti oni tek tako dali novu ploču nekoliko puta. Po tvojoj priči i "simptomima", rekao bih da je u pitanju loše napajanje. Igre, pogotovo novije, opterećuju kompletan komp do maximuma i tada on troši najviše struje. Ako napajanje nije dovoljno jako i kvalitetno, desiće se upravo ovo što se tebi dešava. Pored toga, postoji rizik da ti još neki uređaj crkne. Odnesi komp u neki drugi servis, pa nek' ti tamo dijagnostikuju kvar. Ako je komp još uvek u garanciji, odnesi ga tamo gde si ga kupila i reci da sumnjaš na napajanje i da ti ga zamene novim. Dualcore procesor koji ti imaš, uopšte nije mali potrošač struje, tako da nekvalitetna, ne-firmirana napajanja teško mogu da mu obezbede normalan rad.

Jellena
4.10.2007, 6:00
Hvala sto si mi tako brzo odgovorio.Sto se ovih u servisu tice, oni su dosta pvrsni , lakse im je bilo da zamene plocu nego da ustavove u cemu je problem.
E sad, sto se napajanja tice, imam Chieftec.
A da li je moguce da je jedna od ove 3 komponente graficka, memorija ili procesor mozda u nekom kvaru pa da su oni razlog tome sto se desava?

Uanpred hvala na odgovoru:)

Beagle
4.10.2007, 12:27
@Rocker
A lako moze da bude i pregrevanje. Skini Riva tuner: www.guru3d.com/rivatuner/
i izmeri temperaturu graficke, a temeraturu ploce i procesora mozes da vidis u BIOS-u (taster DEL pre butovanja).

S'obzirom da je komp radiio godinu dana, lako moze da se desi da je pun prasine i da hladjenje ne funkcionise :ciao:

Bryan Fury
4.10.2007, 12:37
Mislio sam da li ja mogu nešto da uradim . Prilično se razumem u elektroniku i inženjer sam elektrotehnike samo što nikad nisam radio na hardu nešto. Zato me interesuje mogu li ja nešto uraditi.

Ako nisi nikada radio sa hard diskovima, ne verujem da možeš nešto da uradiš. A može da se desi da izgubiš podatke. Tako da bih najradije kupio novi dok još nije kasno, da sam na tvom mestu. :)

Jellena
4.10.2007, 19:19
Upravo skidam Riva Tuner
Posto nisam neki expert da li mozes malo detaljnije da mi objasnis kako u Biosu da vidim temperaturu procesora i maticne?
Poenta je da ja problem sa kompom imam skoro od prvog dana.
I imam jos jedno pitanje... Da li je moguce da je struja?
Zato sto ovde nema trofazne. Mada nismo nesto primetili da je struja losa.
Ali su mi rekli da je i to moguce.
Hvala Vam svima sto odvajate vreme da mi pomognete.
Jer sam ovde poprilicno svezanih ruku i prvi servis ni je na 40 km..

Jellena
4.10.2007, 19:32
Skinula sam Riva Tuner ali mi treba mala pomoc oko njega....

dare023
4.10.2007, 20:34
Ne razmišljajući priključio sam usb miš na hub koji nema napajanje i kad god sam malo više opteretio mašinu - restartovala se .
Sve je prestalo kad sam miš prebacio direktno na usb.
Možda će i ovo nekom da pomogne

Jellena
4.10.2007, 23:36
Pogledala sam u Biosu kolika je temperatura

CPU temperature 47C
MB temperature 39C

polarnimeda
5.10.2007, 9:21
hmmm. desava mi se relativno cesto da se komp zamrzne dok igram neku igru- nebitno je i ako daleko prelazim recommended system... pitam se... da li je 100% softverski problem ili je moguce i da je sama graficka u pitanju... Ili neka druga komponenta. inace, komp se ne resetuje niti zaglavljuje ama bas nikada osim kada igram igre. (konfiguracija -> profil)

ForceWare
5.10.2007, 11:08
@meda :D

Nekompatibilnost memorijskih modula? Izvadi ove NPC i probaj samo sa Kingstonom ili obrnuto.
Verovatno ti je u igrama zbog preteranog korišćenja rama od istih. Takodje upali neku aplikaciju koja zahteva dosta rama - tipa 3dsmax i slično.

polarnimeda
5.10.2007, 11:25
@meda :D

Nekompatibilnost memorijskih modula? Izvadi ove NPC i probaj samo sa Kingstonom ili obrnuto.
Verovatno ti je u igrama zbog preteranog korišćenja rama od istih. Takodje upali neku aplikaciju koja zahteva dosta rama - tipa 3dsmax i slično.
eh, ali sve je radilo ranije sa istom kombinacijom. uostalom, srozao sam tajminge na 3-4-4-8 i 2T... probacu memtest, pa cu ako prodje videti da li ce acronis i ucitavanje image-a od pre nekih nedelju dana da pomogne, pa ako ne- onda format. samo ne mogu to sve sada... :)
...nadam se da nije do hardware-a.

Beagle
5.10.2007, 17:33
Pogledala sam u Biosu kolika je temperatura

CPU temperature 47C
MB temperature 39C

Pa to je ok. A sta kaze riva tuner? (kliknes na box gde ti pise ime graficke pa na hardware monitoring).
Ne znam ali nosim se i ja mislju da je napajanje lose, ali proveri temperature (ali obavezno se igraj malo, da se graficka zagreje). Rekla si da se cuje zvuk za restart (onaj windows zvuk ili neki drugi) mozda je i do nekog softverskog konflikta doslo???

banep
2.11.2007, 7:48
U pitanju je nov racunar, sto bi reko ispod cekica
Core2duo 2160
Asus P5LD2 SE/C
Asus 8600GTS
Geil 2x1GB DDR2 800 ultra
WD320KS SATAII
Pioneer 112
Codegen Briza 6099 400W
Logitech EX90
LG1918

Problem nastaje prilikom igranja igara. Posle 5-10 minuta zakuca i mora da se resetuje. Posle reseta izbaci sledeci error report

Error signature
BCCode : ea BCP1 : 899E1410 BCP2 : 8989FAA8 BCP3 : 88E38420
BCP4 : 00000001 OSVer : 5_1_2600 SP : 2_0 Product : 256_1

Tehnical information
C:\DOCUME~1\ADMINI~1\LOCALS~1\Temp\WER9c8b.dir00\M ini110107-02.dmp
C:\DOCUME~1\ADMINI~1\LOCALS~1\Temp\WER9c8b.dir00\s ysdata.xml

Jel zna neko o cemu se radi. Komp je nov tek instaliran XP sa apdejtima iz semptebra meseca. Instaliran i autopatcher iz maja. Drajveri za graficku su sa originalnog diska.

Flavio
2.11.2007, 12:10
Problem!
Prvo je pocelo ovako.Upali se komp,digne se Win (XP SP1) i radi OK.Onda,pusti se WinAmp i ostavi da radi tako po 2-3 sata.Aktivan je "skrinsejver" "blank screen".Desevalao se da se posle tih 2-3h rada da se komp samo blokira.Ono,muzika svira,ekran crn ali komp ne reaguje na komande uopste-ni mis ni tastatura.Jedino je pomagao restart.Ovo ponasanje je preslo u sledece.Upali se komp,digne Win i posle 2,3,5 minuta samo se zamrzne-opet pomaze samo reset ali ... ustvari ni reset vise ne pomaze!Stanje je da se stigne do,da kazem, drugog BIOS ekrana i stane "boot" proces.Cini mi se da bi tako stajao u nedogled.Ponovno stiskanje reset dugmeta dovodi do istog stanja.E sad,ako se komp ostavi ugasen malo duze,tipa vise sati i duze,po ukljucenju,opet se digne Win i posle par minuta rada -> Frezze!
LM,"drugi BIOS sreen" izgleda ovako
http://img01.picoodle.com/img/img01/6/11/2/t_DSC00070m_76b4df7.jpg (http://www.picoodle.com/view.php?img=/6/11/2/f_DSC00070m_76b4df7.jpg&srv=img01)

http://img02.picoodle.com/img/img02/6/11/2/t_DSC00069m_2cce251.jpg (http://www.picoodle.com/view.php?img=/6/11/2/f_DSC00069m_2cce251.jpg&srv=img02)

E da,konfiguracija je matora :o i sastav je:
Intel P III 800 MHz s.370
edit: Via 694X (proizvodjac neki nepoznat,model valjda B2VDG ili tako nesto)
SDRAM PC133,NCP256+ACORP128+NCP64
MSI FX5200 TD (64 bit)
Maxtor ATA133,80GB star ~ 1,5 god.
MSI DVD-ROM,SONY CD-RW (CRX320)
PSU Frontier 400W (staro par meseci)

Jos da dopisem.Pocetkom leta je zamenjeno pomenuto napajanje,ubaceno 128+64 RAMa i ociscena prasina iz kucista.Od tada do skoro je sve radilo OK.Masina se koristi za net,office,slusanje muzike ... u principu nista naporno.

Sta mislite,jel je nesto "muerte" ili ima pomoci ???
TNX unapred :D;)!

Markius
4.11.2007, 13:16
imam problem sa racunarom u igrama jer mi se posle 5-10 min. zakucava.pre nisam imao taj problem zamenio sam plocu jer mi je otishao zvuk i dobio sam isti model MSI P965 NEO-F P4, INTEL P965, S.775, SB7.1, PCI-Ex16, 5xSATA II, RAID,GLAN,Dual DDR2 667, USB2.0.procesor mi je E4300 @2.39 i 7600GT koja je bila klokovana ali sam vratio brzine na default zbog zakucavanja al to nije pomoglo.znaci komp mi je extra radio pre i sad kad su mi zamenili plocu neshto nije u redu.i da, kada ga opteretim npr onim u atitool-u za skeniranje nema zakucavanja i takodje procesor sa orthosom nece da se zakuca a ovako u igrama hoce.nece u svim igrama al u svakoj od jacih uglavnom se zakucava.

Flavio
6.11.2007, 12:02
Bar neki komentar na moje pitanje ??? :(

ledilo
7.11.2007, 13:36
Racunar, iz profila, mi se restartuje. Pojavi se crn ekran i cuje se jedan skljoc hard diska (kao kad se gasi) i sistem se ponovo normalno digne win. Pre restarta racunar nije opterecen, radi samo dc++ i/ili IE. Restartovanje se ne desava cesto. Desava se da neki put kad palim racunar, win se dize normalno do velkam skrina, a zatim on ostane na destopu i samo restart na dugme resava problem.
Posle restarta izbacuje prozor gde pise
Error report contents
C:\DOCUME~1\Bane\LOCALS~1\Temp\WER87a6.dir00\Mini1 10407-01.dmp
C:\DOCUME~1\Bane\LOCALS~1\Temp\WER87a6.dir00\sysda ta.xml

Win je star oko godinu dana, koristim nod32, spybot, comodo redovno apdejtovani. Temperature su: hdd 27, MB 31, cpu 33.
Da li je problem softverske ili hardverske prirode?

gillonio
7.11.2007, 20:28
meni se desava sledece, posle koriscenja racunara kad odem na start kliknem shutdown i tad mi se racunar restartuje i moram opet posle restarta da idem na shutdown i ted se ugasi, to se reddovno desava.
hvala unapred

damjanvulevic
8.11.2007, 23:37
kada gasim komp na turn off,komp pocinje da mi se gasi i na kraju se i ugasi ekran i ostane zeleno svijetlo,medjutim komp mi i dalje radi i nece da se ugasi pa moram da drzim dugme za paljenje duze da bi se ugasio,jeli ov0 do ploce kao sto mi neki kazu ili je nesto drugo???Odgovorite na stojanv@cg.yu ako mozete!

Beagle
12.11.2007, 18:22
meni se desava sledece, posle koriscenja racunara kad odem na start kliknem shutdown i tad mi se racunar restartuje i moram opet posle restarta da idem na shutdown i ted se ugasi, to se reddovno desava.
hvala unapred

Ucitaj u BIOSu default i proveri da li je ukljucen APIC.

Markius
18.11.2007, 2:42
deshava mi se da mi se ponekad resetuje racunar, i uzmem veceras i probam crysis demo i predjem ga celog na medium podeshavanjima i posle sve stavim na high i 1280x1024 i posle izletanja iz aviona i izlazenja iz vode na obalu resetuje se komp i pre toga jednom mi se resetovao na load-u u lost planetu.konfa mi je iz profila a sad gledam napajanje je neko bluebeery-jevo od 900-100kinti.takodje kloknuo sam procesor na 2.39 koliko mi u biosu moze i grafu na 615 i 730.i to relativno nisu neki klokovi.e sad cim on radi na medium u crysisu a na high se resetuje cim ga znaci vishe optereti ja tipujem na napajanje.graficku testiram sa ati toolom procesor sa orthosom memoriju 9h sa memtest86 i sve je ok, i sad igrica kad ih sve zajedno optereti i povuce vishe iz napajanja on se resetuje.moze li mi neko reci svoje mishljenje, jeli napajanje??

Flavio
18.11.2007, 2:54
Nije iskljuceno da je slabo napajanje :icon_scra.Blueberry i nije bas neki vrh :o.Nisi napisao snagu istog?Kartica nV7600 a testiras je ATi Tool-om :confused:?

Markius
18.11.2007, 3:01
pa preko ati tool-a je klokovana pa sam je tu i testirao.preko cega onda da je testiram?a za napajanje je ono koje je ishlo uz kucishte-Blueberry CN-832BK Miditower Case 832, 400W P4 CE, 2xUSB+Audio, CD DOOR, ATX, 3*5.25", 2+5*3.5", Black, to je to.

Flavio
18.11.2007, 3:17
Ja sam koristio nV CoolBits.Sad skidoh ATiT pa da probam i to :o.Sto se tice napajanja,bilo bi dobro da jos ko (iskusniji) prokomentarise ali mislim da je slabo.Ipak je 400W max snaga a ne radna ;).

Markius
18.11.2007, 12:48
ajde neka mi neko pomogne da znam, dal da narucujem sutra napajanje.smanjio sa, klokove i graficke i procesora na default i opet znaci mogao bi da im kazem da je nestabilan jer je pod garancijom al ipak hocu da uzmem novo i bolje napajanje ako je do njega.

Markius
18.11.2007, 20:53
hoce mi neko reci svoje mishljenje?hitno mi je:n-cc2:

nighthawk
18.11.2007, 23:04
Moguce je i da je memorija, uzmi memtest ili sl. i istestiraj je.

Markius
18.11.2007, 23:48
istestirao sam memtest86 9h i nije bilo greshki.eh sad jedino ako u memtestu treba neshto posebno da se podeshava al ne znam ja sam ga ubacio pokrenuo se kad sam upalio racunar i nishta nisam dirao u podeshavanjima.

Markius
24.11.2007, 23:59
da li je ok napajanje Cooler Master RS-430-PMSPG Power Supply extreme ATX 430W 12V za konfu iz profila?

Rocker
25.11.2007, 1:43
da li je ok napajanje Cooler Master RS-430-PMSPG Power Supply extreme ATX 430W 12V za konfu iz profila?

Sasvim! ;) Meni je isto takvo do skoro teralo mašinu iz profila (koja je ipak veći potrošač od tvoje zbog kloka i dosta dodatnih 12cm ventova), ali sam ga zamenio jer planiram 8800GT. Ako tek planiraš kupovinu, možda bi bilo pametno da izabereš neko jače, jer to napajanje teško da će da izgura neku jaču grafičku, tako da vodi računa oko budućeg upgrade-a! ;)

Beagle
25.11.2007, 1:51
Sasvim! ;) Meni je isto takvo do skoro teralo mašinu iz profila (koja je ipak veći potrošač od tvoje zbog kloka i dosta dodatnih 12cm ventova)
Pa koliko moze da troshi ventovi? ;)

Markius
25.11.2007, 16:36
zaboravio sam da stavim klokove procesor je na 2.39 i graficka na 670/800.
i zanima me jel ovo napajanje ima ventilator od 12cm.i da zaboravio sam u profilu da imam napred jedan ventilator 12cm sa red led.

muki85
25.11.2007, 18:48
Evo konacno i ja da postavim nekakvo pitanje u vezi kvarova, jer je komp na kome radim na poslu poceo uzasno da se ponasa... Dakle ovaj "kvar" karakterise konstantno "seckanje" u bilo kojim aplikacijama, znaci softveru i igrama, a igra uopste nije zahtevna u pitanju je counter strike... Ne znam na sta da sumnjam...

Hvala unapred i pozdrav!

Porsche
8.12.2007, 20:03
za muki85: Postoi mogucnost da je u pitanju procesor, verovatno je u pitanju pregrevanje koje uzrokuje zaprljanost kulera od prašine probaj da ga očistiš, jer sam ja imao sl. problem pre par godina. Da li ti se dešava od samog startovanja računara ili tek kad se zagreje?

canon
9.12.2007, 15:27
Kupio sam graficku Asus en8600gt silent (pasivno hladjenje). Problem je , naravno, temperatura koja se krece 60-65 stepeni u idle stanju, a cak do 95 pri opterecenju (konkretno NWN2 MOB)! E sad, interesuje me da li bi dodatni kuler na zadnjoj strani kucista popravio situaciju i koliko? Ako mislite da to ne bi puno pomoglo, znate li za neko drugo resenje ili mislite da je bolje da probam da je zamenim u radnji gde sam je kupio za neku sa aktivnim hladjenjem?

Ovo pitanje postavljam u ovoj temi zato sto je temperatura nacesci uzrok "zakucavanja" masine. A meni se u toku dva dana jednom desilo da mi se komp sam ugasi (ne restartuje, vec bukvalno odjednom ugasi).

nikola87
9.12.2007, 15:32
a lepo smo ti govorili da ne uzimas pasivnu;)
Sad nisat , uzmi neki kuler i proban da ga montiras tako da duva u grafu, akko moze probaj sracice da mu zaglavis imedju rebara.

canon
9.12.2007, 15:37
Pa sta da radim:o... Ovaj hladnjak mi je bas ulivao poverenje...http://yu.asus.com/999%5Cimages%5Cproducts%5C1642%5C1642_m.jpg

Prosto ne mogu da verujem da moze toliko da se greje:n-cc2:

Inace, koja temperatura je zadovoljavajuca? Jel 80 pri opterecenju OK?

nikola87
9.12.2007, 15:41
pa 80 bi bila neka granica, ja bih pre rekao oko 75 da je prihvatljivo.
Neka napisu ovi sto imaju 8600GT/s kolike su njima temeoerature u load-u.

Porsche
10.12.2007, 2:36
Probaj da staviš kuler direktno na grafičku meni je tako smanjilo temperaturu ali moraš imati na umu da ćeš verovatno izgubiti pravo na garanciju jer će šafovi oštetiti pasivni kuler, a ja sam se tako zeznuo.

Markius
10.12.2007, 12:01
uh zamisli temp. u leto..bolje to reshi nekako...:boodala:

Flavio
11.12.2007, 16:08
Neka napisu ovi sto imaju 8600GT/s kolike su njima temeoerature u load-u.

Moj ortak ima G-Byte 8600 GTS Silent pipe 3.Isto pasivno,u idle je oko 60C,u loadu oko 80 (u prostoriji je 23-25C,u kucistu greje box fen od Pentiuma D 920(kol'ka kulercina :eek:))
.Btw,u okviru drajvera,kartica "temperature treshold" stoji 125C i neda se staviti manje.Znaci li da je to temp. limit do koga GPU moze da radi OK ili ... ?

canon
11.12.2007, 16:27
E ovako... Zamenio sam glupavi pasivni Asus za Leadtek 8600 GT,256 MB,DDR3 Extreme (jedini GF8600GT koji su imali sa kulerom).

Sada je temperatura u idle-u max 51, a pri opterecenju ne prelazi 75 :aplauz:

Nisam bas odusevljen sto sam morao da uzmem Leadtek ali drugog izbora nije bilo, a u svakom slucaju je bolje tako nego da se patim sa 90+ temperaturom (sto rece Markius, sta bi tek bilo kad dodje leto:kreza: )!

Hvala svima na savetima i informacijama! Pozdrav:ciao:

Edit:

Evo graficke koju sam uzeo:

http://www.leadtek.com/eng/3d_graphic/image/winfast_px8600gte_tdh_2s.jpg http://www.leadtek.com/eng/3d_graphic/image/winfast_px8600gte_tdh_1s.jpg

http://www.leadtek.com/eng/3d_graphic/overview.asp?lineid=1&pronameid=338

Flavio
12.12.2007, 3:20
Mislim da ti ipak poradis na ventilaciji/strujanju vazduha kroz samo kuciste.Sad su temp. relativno OK ali ...
Frend kome odrzavam komp ima Asus 7600GS Silent AGP.U idle je 55-60,cim izadje iz MoH:Airborn,oko 74-5 C (u prostoriji 21-23C).Uz ugradnju 7600,ubacio sam mu na bocnu stranicu 1 Φ80 da duva izmedju VGA i HDa i jos jedan Φ80 na zadnju stranu (u visini N.B.) da izvlaci van.U principu,ako nemas nista,trebao bi da profitiras ugradnjom bar jednog vent-a pozadi i "pakovanjem" kablova u kucistu .Nadam se da je od pomoci ;).
Pozz !

goldie
12.12.2007, 16:01
E ovako, racunar mi se nasumicno restartuje sam od sebe. Nekad kad nista ne radim, nekad kad nesto radim. Nekad na 15 minuta, nekad 2 puta dnevno. :paranoia:

Temperatura svih uredjaja je u granicama normale. Kuciste mi je otvoreno. Ploca i napajanje su novi. Nije RAM u pitanju, proban drugi RAM.

Otkrila sam i jednu vrlo zanimljivu stvar. Kada polozim kuciste na jednu stranu (onu zatvorenu), racunar se ne restartuje. :eek: Kada ga podignem u normalan polozaj onda se restartuje onako kako sam vec opisala. Sta bi moglo biti u pitanju? :icon_scra

nighthawk
12.12.2007, 16:17
Proveri da li su svi kablovi dobro prikljuceni i da li mozda ima oksidacije na kontaktima (kontakti treba da budu sjajni). A moze da bude i neki problem sa hard diskom, mada je to manje verovatno.

Vladimir Majakovski
13.12.2007, 12:39
Koji ti je racunar? Da nije neki AMD?

goldie
13.12.2007, 20:00
AMD Sempron. Pise sve u profilu. :)

bladerunner
13.12.2007, 20:29
Gremlini? :icon_scra

Ako problem nestaje sa promenom položaja računara, onda verovatno neka komponenta ne naleže kako bi trebalo. Probaj da razbucaš celu mašinu i sastaviš je ponovo, vodeći računa da sve lepo sedne na svoje mesto.

dijana87
19.12.2007, 19:32
Kad slusam muziku komp mi se restartuje nekih dva sata kasnije al ne blokira nista.I svi su mi kablovi normalno ukljuceni.Haj sto se restartuje jednom nego dva puta,i pojavi se crni ekran gdje pise da li hocu da ga spasim u safe modu ili da ga startujem normalnom, i pritisnem enter za normalno startovanje. I sve tako mislila sam da je do temp al nije neki kazu da je do virtualne memorije a ni je ni to sama sam dizala sistem brisala fajlove nosila centralnu u servis al nista niko ne moze da popravi.:a_whistli

nighthawk
19.12.2007, 22:48
Koja konfiguracija? Daj malo vise podataka.

Nije virtuelna memorija ako slusas samo muziku i ne radis nista drugo.

Da li si dodavala nesto od hardvera ili instalirala nove drajvere? Probaj da skeniras komp antivirusnim i antispyware programom.

I objasni malo bolje kako se to resetuje dva puta, da li se po drugi put resetuje kad se sistem skroz podigne ili odmah posle prvog reseta. Ako je ovo drugo moze da bude i napajanje (pogotovo ako je neko kinesko).

dijana87
23.12.2007, 20:14
Nisam nista novo instalirala, od hardvera i drajvera skenirala sam komp, virusa nema a anti virus Kaspersky,kad se restartuje jednom nece da se upali, nego se jos jednom restartuje i pojvi se crni ekran gdje hocu da sacuvam dokumente u safe modu ...Ima jos opcija a zadnje je da ga startujem normalno i to pritisnem i upali se a komp mi ne radi sporo na na disku (D) imam 25GB slobodno a na disku (C) 5GB slobodno
http://i7.tinypic.com/6y5qhaf.jpg

nighthawk
23.12.2007, 23:06
Po tvojoj prici bi se reklo da je u pitanju napajanje. Uzmi everest ili neki slican program i izmeri napone.

Mogla bi jos da istestiras memoriju memtestom, cisto da iskljucis mogucnost lose memorije, neka test radi bar dva sata.

Inace safe mode ne sluzi za spasavanje, niti nekakvo snimanje dokumenata, vec je to nacin da se operativni sistem podigne sa minimumom potrebnih drajvera, koristi se samo kad kompjuter ne moze normalno da se podigne da bi se taj problem resio ili za brisanje virusa koji normalno ne mogu da se obrisu.

goldie
24.12.2007, 2:56
Gremlini? :icon_scra

Ako problem nestaje sa promenom položaja računara, onda verovatno neka komponenta ne naleže kako bi trebalo. Probaj da razbucaš celu mašinu i sastaviš je ponovo, vodeći računa da sve lepo sedne na svoje mesto.


Gremlini su 100% :D

I tako sam ja danima menjala polozaj kucistu. Pipkala sve kontakte. I on se restartovao. Iskljucivala DVD-RW, ukljucivala. Napajanje na grafickoj vadila i vracala, data kabel na hardu premestala....Procesor jedino nisam vadila. I zadnji put kad sam ga postavila u normalan polozaj se nije vise restartovao. :opanachke
Zasad se ne restartuje. Ali neki kontakt je bio u pitanju.

U svakom slucaja hvala svima na sugestije. :)

darkodj
27.12.2007, 3:37
Kupio sam Gainward BLISS 8800 GT. Kada radim po windowsu sve je ok ali cim upalim neku od novijih igara (CoD 4, Tomb Rider ...) ili se restartuje kompjuter ili se ugasi igrici i pojavi se desktop. Jednom se cak i pojavio plavi ekran ali nisam video sta pise jer se posle sekunde ugasio kompjuter.

Da li neko zna sta moze da bude?????

Imam 4gb memorije

Asus p5 deluxe plocu

core2duo e ... procesor

chieftec 400w

Markius
27.12.2007, 3:51
ja bih rekao da je napajanje slabo, e al' ako ti iskace na desktop(pod uslovom da nastavi komp normalno da radi)jedino to mi je cudno.ali najverovatnije je napajanje.

nikola87
27.12.2007, 3:55
salzem se, taj chiftec nema realno ni 330W tako da tu nema dileme.
Probaj da nadjes neko bolje napajanje pa vidi sta se onda desava.

pyost
28.12.2007, 1:17
Imam sledeci problem: kompjuter se danas iz cista mira restarovao (citao sam PDF, slusao muziku i skidao jedan poveci fajl - dakle nista sto bi ga opteretilo), nakon cega sistem nije hteo da se digne. Ventilatore se vrte, hard disk nesto radi, CD trepce, ali monitor ne prima signal. Pritom kompjuter ne moze ponovo da se restartuje na dugme, vec mora da se ugasi, pa ponovo upali.

Nakon ponovnog paljenja se ponekad desi isto, ponekad stigne do detektovanja drajvova, ponekad do biranja sistema, a ponekad uspe da ucita Windows/Linux. Medjutim, cak i tada se desi da se ponovo restartuje nakon odredjene "aktivnost" (npr. chkdsk).

Memorija je u redu, kao i hard diskovi i CD. Pretpostavljam da je i graficka u redu, posto moze da digne Windows. Konfiguracija je sledeca i stara je oko 3 godine:

Gigabyte P4 Titan 775
Intel Celeron D na 2.81GHz
Asus ATI Radeon 9600XT
Corsair 2 x 256 DDR RAM

Napajanje ne znam koje je, ali je skoro menjano. Doduse, ne bi me cudilo da ono pravi problem, samo ne vidim kako bi ovako mogao da varira problem.

nighthawk
28.12.2007, 16:49
Ako si siguran da je memorija dobra, tj. ako si je testirao bar pola sata (a trebalo bi nekoliko sati), onda problem moze da bude napajanje (najverovatnije) ili ploca. Znaci meri napone napajanja, po mogucstvu unimerom.

pyost
28.12.2007, 18:28
Jedino ako su oba modula otisla istovremeno, jer je problem i dalje tu kada probam samo sa oba zasebno. Napajanje je CoolerMaster, i kao sto sam rekao skoro je menjano, ali cu ipak proveriti.

nighthawk
28.12.2007, 22:52
Ako je problem samo kada oba rade zajedno onda je moguce da se ne slazu, to ne znaci da su neispravni. Probaj drugaciji raspored i promenu frekvencija.

btw meni je bas danas crko ram, sreca sto sam imao dva mogula.

Flavio
30.12.2007, 10:24
btw meni je bas danas crko ram, sreca sto sam imao dva mogula.
Cisto "for the records" :),kako ti se to manifestovalo ?

Btw,imam neki Ubuntu 6.06 LiveCD.U osnovnom meniju (pre boot-a) moze se izabrati testiranje RAMa.Jel pouzdan taj/takav test,ako bih ga ostavio da odradi,recimo,sat-2 ?
Pitam,jer mi se komp ponasa pomalo cudno odkako sam ugradio TwinMOSS modul ram-a (komp iz profila ;) ).

matke
2.1.2008, 16:23
E pa evo i ja da vam se izjadam...
Konfiguracija je sledeca:
AMD Sempron 2300+ (OC 1.9GHz)
Asus A7V600
1BG i 256MB NCP memmorije na 400 tj 300 MHz
Maxtor 120 GB
Pioneer 108D DVD-RW
ATI Radeon X800XT AIW
Chieftec 550W
Gigabyte GN-WP01GS WiFi karta

Problem je sledaci:
Komp se restartuje sam prilicno cesto,ali nema pravila kada se restartuje.
WiFi karta je skoro kupljena da bih se umrezio sa burazerovim notebook-om HP Compq 6720s.Tu je verovatno i problem zato sto se komp obicno restartuje kada burazer preko mog kompa ide na net.Tacnije mislim da mi se ni ne restartuje u drugim slucajevima.
Za Gigabyte su skinuti najnoviji drajveri,a i za notebook takodje...
Ovaj problem me strasno nervira,zato molim vas ljudi ako znate sta bih mogao da bude problem pomagajte!!!
Hvala unapred...

Renche
7.1.2008, 19:10
Imam problem.
Kompjuter se zakuca, svakih pola sata, vecinom kada igram nesto sa bratom u LAN-u.
Jel mi neko moze objasniti zasto je to tako.
Skenirao sam nema virusa, nicega...
Instalirao sam tri, cetiri puta Windows XP proslog meseca, opet isti problem.
To mi se desavalo i kada sam imao Radeon 9550GE.
UNAPRED ZAHVALAN

nighthawk
7.1.2008, 22:23
Cisto "for the records" :),kako ti se to manifestovalo ?

Btw,imam neki Ubuntu 6.06 LiveCD.U osnovnom meniju (pre boot-a) moze se izabrati testiranje RAMa.Jel pouzdan taj/takav test,ako bih ga ostavio da odradi,recimo,sat-2 ?
Pitam,jer mi se komp ponasa pomalo cudno odkako sam ugradio TwinMOSS modul ram-a (komp iz profila ;) ).

Kod mene je komp naglo poceo da baguje, tacnije imao sam desetak bluescreenova, uopste win. nije mogao da se ucita do kraja. Pustio sam memtest da radi, izasao na 5 minuta i kad se vratio bilo je oko 50 000 gresaka i to sve od 251. megabajta pa na gore, tj. modul od 256 MB koji je bio zaboden u drugi slot. Obicno se losa memorija ne manifestuje ovako uocljivo, obicno je to mnogo podmukljiji problem.

Koliko mi se cini na diskovima ubunta dolazi memtest koji je jedan od najboljih, ako ne i najbolji program za testiranje rama. Za sve programe za testiranje vazi pravilo da treba testirati dok operativni sistem nije ucitan, tj. treba koristiti butabilnu verziju programa, ili butovati sa hiren's boot diska ili sl. jer je na taj nacin celokupna ram memorija slobodna za testiranje.


@Renche&matke

Testirajte ram, pogotovu matke jer ima dva modula.

@matke

Da nisi mozda instalirao beta verziju drajvera. I ako jesi i ako nisi probaj da instaliras neku stariju verziju drajvera.

Renche
7.1.2008, 22:48
@Renche
Testirajte ram, pogotovu matke jer ima dva modula.
Imam i ja dva modula od 512MB.
Preko kojeg programa da testiram?

PeTkO
8.1.2008, 0:27
Imam i ja dva modula od 512MB.
Preko kojeg programa da testiram?

samo cu jedno reci: memtest:)

pyost
9.1.2008, 18:39
Povodom mog problema (http://www.sk.co.yu/forum/showpost.php?p=427219&postcount=145) - izgleda da je ipak u pitanju napajanje. Trenutno mi kompjuter bez problema radi sa promenjenim (nesto slabijim) napajanjem, ali to ne mora nista da znaci, s obzirom da mi se desavalo da isto to izguram i sa starim. Ukoliko se ispostavi da radi bez problema, pravac sa garancijom u prodavnicu.

Sto se tice onoga da je napajanje novo, ne bih mogao bio vise "u krivu". Kada sam pogledao garantni list, shvatio sam da je napajanje kupljeno u januaru 2007, a imao sam utisak kao da sam ga kupio pre 3-4 meseca. U svakom slucaju, garancija mi istice za dve nedelje, tako da je ovo savrsen trenutka da se ono pokvari.

~edit~

Baksuz :o Svega nekoliko minuta posle slanja poruke kompjuter se opet restartovao :( Tako da sada jedine mogucnosti ostaju procesor i maticna...

PDarko
9.1.2008, 20:29
Imam sledeci problem: kompjuter se danas iz cista mira restarovao ...
Komp se restartuje sam prilicno cesto,ali nema pravila kada se restartuje. ...

Imao sam sličan (verovatno isti) problem sa računarom stim što je moj računar bio dosta stariji (iz 2000). Kod mene se dešavalo sledeće: računar se ukoči posle čega mora da se isključu kabal iz napajanja ili da se čeka pola sata (verovatno dok se isprazne kondenzatori), ili se resetuje iz čista mira (bilo da je procesor zauzet 100% ili ne radi ni jedan program - 0%) posle čega se ili podigne sistem ili mora da se primeni taktika iz prvog slučaja.

Pošto je napajanje bilo vrelo otvorio sam ga da se hladi. Kad sam ga otvorio šokirao sam se. Sa jednog kondenzatora je otpalo kućište. Kako se ovo desilo i kako je napajanje i dalje radilo nemam poima. Kad sam kupio drugo napajanje problem je nestao. Sve je radilo perfektno narednih godinu i kusur dana nakon čega se problem vratio.

Pošto je računar star, a meni je bilo dosta maltretiranja od strane istog odlučio sam da kupim drugi. I tako moj stari računar sad skuplja prašinu, a ja uživam.

Beagle
9.1.2008, 21:57
A mogao si da kupish i neko kvalitetnije napajanje, tipa chief, CM i sl. Kupish neko najslabije 350-400 W i ne bi brao brigu.... ako ti treba imam ja premier napajanje, 400w, najgori kinez (tm) :D

Renche
9.1.2008, 23:40
Ej, momci, probao sam testirati sa MemTest-om, nije našao nijedan error.
Do čega to može da bude?

nebojsa986
9.1.2008, 23:50
Jel ti se to desava samo dok igras u lanu ili jos ponekad ?

tomas
13.1.2008, 10:29
ee evo i ja da prijavim po neki put ne toliko cesto mi se pojavi i to recimo kada slusam ziku ili gledam film ili net,cuveni blue screen i resetuje komp i posle sledi greska koja mi u opste nije jasna nit zbog cega se dogodilo.

16958

nebojsa986
13.1.2008, 14:44
Otvori taj minidump fajl, i vidi koji ti drajver uzrokuje problem, imas objasnjeno u temi "bsod irql not less or equal "

deba
15.1.2008, 0:36
Treba mi pomoc!
Moj kum ima racunar Terminator II Asus,Intel 2.13GHz,Graficka je Intel integrisana,RAM Twin Mos ddr 512 pc 3200(cl2.5).Sa ovom racunar funkcionise ok.Medjutim,on pre neki dan kupi Samsung RAM 512 DDr Pc 3200 CL3
Racunar prepozna Ram,radio je ok i odjednom nece da podigne sistem,uradim boot i krene da radi,posle nekog vremena opet.Da li je mozda do RAMA.Inace da kazem da sam kasnije probala samo sa starim Ramom,problem se ponavlja.
Da li neko moze da mi pomogne.Poz.od Aleksandre

Flavio
15.1.2008, 1:04
:icon_scra ispada da se maticna ploca ostetila ... pri montazi RAMa ... ili je montaza modula samo ubzala kvar.Ali,sacekaj jos koji komentar ;) .

nighthawk
15.1.2008, 16:40
Skoro je sigurno da se ta dva modula ne slazu, e sad to sto nece da radi ni samo sa starim probaj da resis time sto ces da ucitas defaultne vrednosti bios-a

nebojsa986
15.1.2008, 22:10
Malo mixuj module po slotovima , mozda ubodes neku kombinaciju koja sljaka.

pyost
22.1.2008, 16:40
Vracam se sa mojim problemom (http://www.sk.co.yu/forum/showpost.php?p=427219&postcount=145), koji je sada dobio potpuno novu dimenziju.

Kupio sam sve nove komponente osim napajanja, hard diskova i kucista. Prva dva sam pre kupovine testirao (menjao napajanje, vadio diskove), a s obzirom da je problem i dalje tu, ostaje mi samo da se okrenem ka kucistu. Da li je moguce da zice koje povezuju front panel i maticnu plocu prave takav problem?

Kompjuter sam ukljucivao i na drugo mesto u stanu, tako da nije do uticnice.

VojaM
22.1.2008, 19:39
Pa sad, ako prekidač za uključivanje povremeno pravi kratak spoj, ili su kablovi do tog prekidača oštećeni, to može da se desi, ali se to retko dešava. To ćeš bar lako da proveriš.

Može biti u pitanju i neispravan strujni kabl, neispravna utičnica ili problem sa naponom (kratkotrajni padovi napona u trenutku kad se uključi, recimo, zamrzivač, šporet ili bojler ili pak loše izvedeno uzemljenje). To možeš da proveriš tako što ćeš razvući produžni kabl do neke druge utičnice, po mogućstvu na drugom osiguraču i/ili fazi.

pyost
22.1.2008, 19:58
Ne, (srecom) nije do toga. Odneo sam kompjuter u servis iz koga sam ga juce pokupio (ugradjivali su nove komponente) i nakon petnaestominutnog ispitivanja su dosli do neverovatnog zakljucka :o

Unutrasnji lim kucista (desna strana ima dva sloja) je dodirivao maticnu plocu sa strane, pa je samim tim pravio poveci problem. Da stvar bude jos cudnija, ja isto to kuciste koristim vec 3 godine bez problema...

Inace, ovaj link (http://shsc.info/TroubleshootingNonBootingComputer) bi mogao da se ubaci u prvi post, posto dosta pomaze pri otkrivanju problematicne komponente. Da sam ga ja imao kada se pojavio problem, verovatno ne bih morao da prolazim kroz sve ovo.

~edit~

Jos jedna promena dijagnoze, ovaj put uspesna. Mozda i jeste lim dodirivao maticnu, ali pravi problem je pravilo dugme za reset. Da, kabl koji ga povezuje sa maticnom plocom nije lepo funkcionisao, pa je njegovo uklanjanje resilo problem. Jeste da sada to dugme ne radi, ali se bez toga moze ziveti.

Tako da se ja sada javljam sa nove konfiguracije, koju je Ubuntu prihvatio bez reinstalacije (sto drajvera, sto samog sistema), dok Windows XP odbija da se digne, u kom god modu pokusao.

madjo
27.1.2008, 1:51
Kompjuter je nov :intel core duo 6750;mb gigabyte p35 ds3r;2x1gb geil ultra 800mhz;hdd samsung spin point t133 400gb; asusEN8800GT/G/HT/512mb;monitor samsung 223bw;usb mis i ps/2 tastatura pleomax.Instaliram xp sp2 sve protice ok;sistem se podize ok;instaliram drivere maticne ploce;resetujem komp;sve ok;instaliram drivere graficke karte,resetujem,sistem se podize,pojavljuje se xp logo sa loading skalom i taman kad treba da se pojavi windows desktop,resetuje se i pocinje ponovo podizanje sistema sa opcijom start in safe mode ,start in normal,itd.Kad selektujem normal start situacija se ponavlja.Kad selektujem safe mode sistem se podize.Da napomenem da je monitor povezan preko dvi konekcije i da se pri svakom startovanju sistema u gornjem levom uglu monitora na kratko(2sek) pojavljuje simbol prikljucka monitora sa natpisom digital.Da napomenem da sam jutros komp upalio bez problema i da je radio nekoliko sati(mod 4,bioshock) o.k.Molim za pomoc.Hvala.

nebojsa986
27.1.2008, 20:05
Ako si siguran da si pre drajvera za graficku jedino instalirao sp2 i drajvere za maticnu, onda je ocigledno da su oni problem, pa ih menjaj za neku drugu verziju.

duschan
27.1.2008, 21:27
Naime imam problem sa konfom iz profila. -Na XP/2k sve radi dok ne instaliram drajvere za grafu. Kad ocu da promenim rezoluciju ekrana, refresh rate sve se zamrzne, jedino mish mogu da pomeram. Diode na tastaturi ne reaguju na caps, i num lock, a kada kliknem nekoliko puta zamrzne se i mish i svaki put kad kliknem chuje se onaj zvucnik iz kucista. I onda restartujem komp, i slika na ekranu bude u toj novoj rezoluciji. I posle nekoliko minuta rada opet se deshava gorepomenuti problem. A ako hocu da pokrenem igricu, pri paljenju se komp zakuca. -Na Visti je pak nesto bolja situacjia. Mogu sve normalno da radim, izuzev kad gledam filmove. Tad se zakucava kad mu se cefne. -Na Ubuntuu sam mislio da radi normalno, sve dok nije poceo da brljavi (al sam pametan :D) Na random sistem uspori, i po ekranu znaju da se deshavaju neke deformacije, tipa da se jedan deo povrsine slike pomeri na gore. Ali onda nista ne diram jedno 20sec, i onda se vrati u normalu. Ali opet nervira. Mislio sam da je do grafe, ali nije 100% jer sam proveravao kod druga. Pa sam pre nekoliko dana doziveo razocharenje kad sam usteko LC6550GP V2.0. Sad stvarno ocu da izludim. Memorija je prosla memtest, kao i procesor 2 sata stress prime-a (valjda se tako zove). Drajveri su poslednji. Nista nije klokano.

nebojsa986
27.1.2008, 21:40
Vidim sve si probao i testirao, jedino sto mi pada na pamet je maticna.

Helingen
27.1.2008, 21:54
Komp je star mesec dana:
:icon_stud mb Gigabyte 945p-s3, C2D e4500, HDD WD 160gb, Asus gf7300gt, DVD-RW Pioneer 111d, CD-RW Asus, itd.

Problem je sledeci:
Do pre nedelju dana sve je bilo ok a onda se pri startovanju pojavila poruka:

"CMOS checksum error. Default values loaded". :confused:

Posle toga kad hocu da ugasim racunar (start > shutdown) on se ne gasi vec se restartuje pa moram da ga gasim na dugme. Modem i tastatura posle toga i dalje rade (imaju struju lampice rade). Reinstalacija XP-a nije pomogla.
Pomagajte ak' znate.:)

Rocker
27.1.2008, 22:07
Meni ovo liči na BIOS koji je pobrljaveo....probaj da ga flešuješ poslednjom verzijom. Imaš program "@BIOS" na disku koji si dobio uz ploču, iskoristi njega, najlakše ti je tako.

Helingen
27.1.2008, 23:12
Ne znam da ne zabrljam nesto posto mi je pod garancijom.:icon_scra

nebojsa986
27.1.2008, 23:27
Onda nosi nazad gde si kupio, nemas sta da se mislis, oni su duzni da ti to besplatno poprave.

Helingen
6.2.2008, 0:01
Ploca je rikavela. "Zamenuli" su je.:)

dechkotzar
6.2.2008, 3:01
Problem sa starom mashinom:
Athlon XP 2200+
ASUS A7V266-C
2x256MB + 1*512MB
nVIDIA GeForce 5200
Hitachi 80GB
Intex TV kartica

Windows XP sp2


e, sad, masina je do pre nekoliko dana radila svoj posao vishe nego odlichno (a to je slushanje muzike, gledanje filmova, malo Office, ...
A onda paljenje, Windows prijavljuje da nema datoteke xxxxxx.xxx na destinaciji system32 i ne mozhe da se upali. Reinstalacija OS-a, pali se sve normalno, skeniranje NODom 32 - nema gamadi, rachunar radi. Pokrechem nekoliko programa (Windows Media Player 11, kopiram neku muziku) rachunar se restartuje ali se ne pali POST, crn je ekran i chujem nekakve kratke shumove u zvuchniku. Gasim, palim ponovo, Windows mi prijavljuje da ne mozhe da nadjem UserEnviroment. Kapiram da je hard disk, testiram ga sa IBM-Hitachi-jevim alatom i ne prijavljuje mi greshke. Iz safe moda pravim novi nalog, brishem stari, radi. Primechujem, jako chudnu stvar, desni klik na video datoteku izaziva monitor da "flicker"-uje (ugasi se, pa se upali) ista stvar se deshava kada na Display Properties u tabu Settings pritisnem dugme Advanced. Povremeno se i restartuje. Reinstalirao sam drajvere od graf karte, DirectX, ali ne pomazhe, mashina se i dalje chudno ponasha.

nighthawk
6.2.2008, 17:26
Moze da bude da je napajanje, probaj ga sa nekim drugim napajanjem. Posto kazes da je star mogu da budu i elektroliti na ploci, prepipaj kondenzatore dok komp radi, ako je neki previse ugrejan moze da bude da je crkao. A naravno, trebalo bi i da istestiras memoriju.

dechkotzar
8.2.2008, 11:36
Moze da bude da je napajanje, probaj ga sa nekim drugim napajanjem. Posto kazes da je star mogu da budu i elektroliti na ploci, prepipaj kondenzatore dok komp radi, ako je neki previse ugrejan moze da bude da je crkao. A naravno, trebalo bi i da istestiras memoriju.

Probao, ne pomazhe. Napajanje je novo Blueberry 400W, memtest je cele nochi testirao i prijavljuje 0 greshaka. Probachu josh da ispitam kondenzatore, ali nekako mi se chini da je problem u grafickoj karti.

misko9
16.2.2008, 13:18
Recite mi o cemu se radi:moj PC u poslednje vreme ispusta zvucne signale kao kad se radi sa internet explorerom(ili bar ovom verzijom koju ja koristim)
povremeno i to kad nista ne radim sa racunarom.To zvuci kao signal za zavrsetak nekog downlada a u stvari nista nije ukljuceno za skidanje.Hvala

nebojsa986
16.2.2008, 13:52
Jel ti se ti zvukovi cuju iz standardnih zvucnika ili iz onog sistemskog u kucistu ?

Flavio
16.2.2008, 18:01
Ajde,ako neko ima ideju ...
Desavalo se da komp radi pa se zamrzne iz cista mira.Pomagao je samo hard restart (na dugme).Znaci radio nesto ili stajao u idle,samo se smrzne ceo.To se ucestavalo a sad je situacija da se zamrzne cim udjem u BIOS ili stignem da izaberem neku od opcija BIOSa pa tad ukoci.Cak se desi da stane i na prvom boot screen-u (ono,kad detektuje IDE uredjaje).Sad vise ne pomaze ni reset na dugme.Jedini,uslovno,lek je Clear CMOS tj. izvadim bateriju sa ploce pa onda (kad je vratim) ukljucujem ponovo,kad opet krece ciklus zamrzavanja u startu.
Sta mislite,sta moze biti?
Ja sumnjam da je crkla(ili crkava) maticna.Mozda cak i baterija zeza?

A da,ploca je http://www.neoseeker.com/Hardware/Products/Procomp_BVD2A/ a CPU PIII 800,RAM 128+64,FX5200,Maxtor 80GB,...

Padao mi je napamet MemTest i slicno ali prosto,nemoga ni stici dotle;komp vec blokira :icon_scra:mad:.
Help ?

nebojsa986
16.2.2008, 18:07
Ako bios zapucava, verovatno je do same maticne, mozda i do napajanja, probaj sa fleshom biosa, i sa drugim napajanjem.

dechkotzar
16.2.2008, 19:30
Ajde,ako neko ima ideju ...
Desavalo se da komp radi pa se zamrzne iz cista mira.Pomagao je samo hard restart (na dugme).Znaci radio nesto ili stajao u idle,samo se smrzne ceo.To se ucestavalo a sad je situacija da se zamrzne cim udjem u BIOS ili stignem da izaberem neku od opcija BIOSa pa tad ukoci.Cak se desi da stane i na prvom boot screen-u (ono,kad detektuje IDE uredjaje).Sad vise ne pomaze ni reset na dugme.Jedini,uslovno,lek je Clear CMOS tj. izvadim bateriju sa ploce pa onda (kad je vratim) ukljucujem ponovo,kad opet krece ciklus zamrzavanja u startu.
Sta mislite,sta moze biti?
Ja sumnjam da je crkla(ili crkava) maticna.Mozda cak i baterija zeza?

A da,ploca je http://www.neoseeker.com/Hardware/Products/Procomp_BVD2A/ a CPU PIII 800,RAM 128+64,FX5200,Maxtor 80GB,...

Padao mi je napamet MemTest i slicno ali prosto,nemoga ni stici dotle;komp vec blokira :icon_scra:mad:.
Help ?


Bolovala moja mashina od slichne stvari. Crk'o procesor na kraju. Prvo proveri njega.

Qrjak
16.3.2008, 18:58
Ljudi upomoc, poludecu vise neznam sta da radim.
Confa je: amd 2500+ burton, asus 7600gs, 2x512 NCP,
ploca A7N8X, Nap. LC Power 6550 550W...
Naime komp se restaruje sam od sebe (uglavnom u igricama pukne posle 15min) a sada se restartuje i kad samo bleji, kad se digne Win opet ne izbaci mi nikakvu poruku sve jo do jaja do prvog nasumicnog restarta...
E sad ja sam do sad promenio napajanje (izbacio kineza, stavio LC power 6550 550W) proverio sam memoriju u Memtest-u 16 sati je vrteo i reko da je OK.
Proc sam proverio u orthosu i kaze da je OK.
I menjao sam drivere za grafu jedno 6 puta stavljao i starije i novije i uvek isto i dizao sam novi Win vishe puta misleci da ce to da pomogne...

I stvarno sam vise poludeo...
Ako iko ima neku ideju molio bih za pomoc !?

nebojsa986
16.3.2008, 20:19
Ja bih rekao da je pregrevanje, jesi proveravao temperature ?

Qrjak
16.3.2008, 21:09
Jesam SVE, grafika 50c u loadu 60c, ploca 25-30c, proc 38c u loadu 45-50c, hardovi 30-35c... ima li jos neki predlog ??? Hvala na intresovanju

Remedy
17.3.2008, 4:13
Probaj tu graficku na drugoj ploci (bilo bi dobro da nije nForce2), a na toj konfi isto probaj drugu graficku (Radeon ili neki GeForce pre generacije 7xxx). Pa vidi sta se desava. Ja sam se 2 puta sreo sa otprilike takvim problemom. Jednom je u pitanju bila nekompatibilnost maticne i graficke, i to bas 7600gs i nForce2 ploca (samo Abit) - u tom slucaju ce obe konfiguracije kad izvrsis zamenu grafickih da rade ok. U drugom slucaju je bilo riknjavanje maticne, posledica losih instalacija u kuci vlasnika (prethodno su sahranile 2 napajanja dok me vlasnik nije poslusao da proveri instalacije, ispostavilo se da je kuca ostala bez uzemljenja :)).

ILEW
20.3.2008, 2:03
ja sam imao problem sa restartom,zamrzavanjem,pojavljivanjem zloglasnog blue screena...u servisu ustanove da je memorija ovjerila.i zamijene ju.eto tako.:)

NebojsaKG
20.3.2008, 18:32
Na poslu imamo neke računare Intelov procesor na 2ghz,matična ploča sa integrisanom grafičkom msi i problemi su počeli (restartovanje računara na svakih 2-3h) kada su odlučili da pojačaju memoriju . Ojačali su memoriju sa ncp-om ,kao vršili neke testove memorije i govore sve je ok sa memorijom,posle su pričali da su nam napajanja otišla i to smo zamenili ,ali problem je ostao isti . Pa ako neko može da pomogne.........da ne plaćamo više ove tzv.servisere.

Dragan_KI
20.3.2008, 19:44
Neka neko proveri kondezatore na maticnoj ploci. Ako je napajanje crklo moguce je da je provuklo struju na plocu pa su neki kondezatori osteceni. Takodje nesto sto bi mogli da uradite i bez servisera je da u BIOS-u proverite vrednosti za jacinu struje od +5v +3.3v i +12v. Nigde nebi smelo da bude ostupanje vece od +/- 5%. Takodje ako imate memoriju od dva razlicita proizvodjaca mogu se javiti problemu u vidu usporavanja sistema, iznenadnog restartovanja a u nekim slucajevima se desava da sistem nece ni da se podigne. Ti serviseri koji su dolazili trebali su da obrate paznju i na hladjenje procesora. Dali kuler na procesoru dobro radi. Jer ako procesor nema dobro hladjenje sistem moze biti izuzetno nestabilan a moze doci i do crkavanja procesora

Markosam
20.3.2008, 19:59
Na poslu imamo neke računare Intelov procesor na 2ghz,matična ploča sa integrisanom grafičkom msi i problemi su počeli (restartovanje računara na svakih 2-3h) kada su odlučili da pojačaju memoriju . Ojačali su memoriju sa ncp-om ,kao vršili neke testove memorije i govore sve je ok sa memorijom,posle su pričali da su nam napajanja otišla i to smo zamenili ,ali problem je ostao isti . Pa ako neko može da pomogne.........da ne plaćamo više ove tzv.servisere.
Evo prijatelju ovako najbolje je da proveris kondezatore i apajanje koje imas u svom racunaru na poslu. Ukoliko su ti zice na napajanju povezane kontra (znam iz licnog iskustva) kompjuter ti nece jos dugo. A ukoliko nije do napajanja onda uzmes novu maticnu i posao resen.:qliranje::qliranje:

NebojsaKG
20.3.2008, 23:02
@ Dragan_KI
Napajanja su danas zamenili,stara napajanja su bila ispravna dakle nisu bila neispravna, pa valjda nije ni došlo do oštećenja kondezatora, jačinu struje ću da proverim sutra, što se tiče hlađenja da li može da se proveri uz pomoć programa speedfan tako nešto se zove.

@Markosam
Pa pošto su danas zamenili napajanja valjda su te žice spojili kako treba.Ali videću da nađem nekog da to proveri.

Rasa
21.3.2008, 1:22
Ukoliko su ti zice na napajanju povezane kontra (znam iz licnog iskustva) kompjuter ti nece jos dugo.

Neznam na koje zice od napajanja mislis, kako mislis kontra?

Flavio
22.3.2008, 9:25
Hmmm,to i mene zanima :icon_scra ...
@Markosam,pojasni malo ;) ?

nsvladimir
23.3.2008, 1:10
Pre tri nedelje sam kupio sledecu kofiguraciju:
Core 2 Duo 2,2 E4500
Ploca Gigabyte GA-P31-DS3L
RAM 2x1 GB 667mhz Kingston
ASUS 8600GT 256MB
Napajanje 450w Codegen.

Racunar je radio odlicno do pre nedelju dana kada se poceo zakucavati na svakih sat dva vremena. Pokusao sam razne testove, 3dmark, everest, burn in test, riva tuner itd i nista nisam nasao, sve ih prosao i nije zakucavao a kada gledam film redovno zakuca. Reinstalirao windows, ubacio nove drajvere za graficku i opet isto.
Molim za savet!

nighthawk
23.3.2008, 15:26
Probaj memtestom da istestiras memoriju, i probaj da instaliras neke druge codece.

nsvladimir
23.3.2008, 16:23
kodeci su mi uredu a memtest nema gresaka.....da napomenem da sam pre par dana pokusao overclock sa riva tunerom kada mi se zakucao i od tada su zakucavanja vrlo cesta mada su sve vrednosti na defaultu i komp nije klokovan.

VojaM
23.3.2008, 22:13
Možda ti se nešto pregreva.

Bokile
24.3.2008, 3:39
Jel taj 8600 ima pasivno ili aktivno hladjenje?
Ako ima pasivno,onda je jasno sta je...

nsvladimir
27.3.2008, 0:20
Jel taj 8600 ima pasivno ili aktivno hladjenje?
Ako ima pasivno,onda je jasno sta je...
8600 GT ima pasivno hladjenje ali do skoro nisam imao problema sa zakucavanjem....inace napajanje mi je sa 12cm fan + 2 ventilatora na kucistu, jedan gore a jedan sa prednje strane

nsvladimir
29.3.2008, 17:45
Kupio sam novo Chieftec 450W napajanje i opet zakucava.....interesuje me dali moze racunar da zakucava zbog neke periferne komponente tipa tastatura, mis, ili mozda ADSL?
Vrednosti napona na speed fanu-u i everestu su sledece:
Vcore1 1,28V
Vcore2 1,82V
+3,3V 3,38V
+5V 5,00V
+12V 1,92V
-12V -16,97V
-5V -8.63V
+5V 5,05V
Vbat 3,18V
Dali su vrednosti regularne i dali se na njima moze videti uzrok zakucavanja racunara?

Flavio
1.4.2008, 18:29
Pitanjac :D i ja !
Sempron AM2 3000+,ploca Asus M2V-MX SE (VIA K8M890 - integrisana grafika se koristi),512MB DDR2 TwinMOSS,Leadtek WinFast XP Expert TV karta,Baracuda 80GB S-ATA hard,Sony CD-RW,MSI DVD-ROM.
Reinstalirao sam WinXP SP2 pre 2 dana i od tada,kako kliknem na "Turn off" komp,umesto da se ugasi,ladno se resetuje.Tako u krug,do besvesti :mad:.Kad kliknem da ga resetujem,on to i uradi.Uradio sam "Clear CMOS",2-3 gasenja je bilo OK i sad opet brljka tj. resetuje se umesto da se ugasi :n-cc2:.
Sta bi moglo biti ???

Btw,TV karta stara 2 nedelje,ploca,proc.,ram. i hdd su stari ~ 4-5 meseci,ostalo starije.

SKStanko
1.4.2008, 22:18
Pitanjac :D i ja !
Sempron AM2 3000+,ploca Asus M2V-MX SE (VIA K8M890 - integrisana grafika se koristi),512MB DDR2 TwinMOSS,Leadtek WinFast XP Expert TV karta,Baracuda 80GB S-ATA hard,Sony CD-RW,MSI DVD-ROM.
Reinstalirao sam WinXP SP2 pre 2 dana i od tada,kako kliknem na "Turn off" komp,umesto da se ugasi,ladno se resetuje.Tako u krug,do besvesti :mad:.Kad kliknem da ga resetujem,on to i uradi.Uradio sam "Clear CMOS",2-3 gasenja je bilo OK i sad opet brljka tj. resetuje se umesto da se ugasi :n-cc2:.
Sta bi moglo biti ???

Btw,TV karta stara 2 nedelje,ploca,proc.,ram. i hdd su stari ~ 4-5 meseci,ostalo starije.

Probaj sa apdejtujesh BIOS, slican problem je i mene mucio pre par godina i novija verzija BIOS-a je popravila stvar.

Flavio
1.4.2008, 23:37
Sad se setih :o :boodala: ... odmah po instalaciji XPa probao sam da update-ujem BIOS,on-line sa Asusovog sajta.Sve je teklo OK da bi u jednom trenutku "Windows has a serious erorr,must abort procedure,... bla" tako da nisam ni dovrsio flashovanje :n-cc2:.
I sta sad ???

nebojsa986
4.4.2008, 15:56
Fleshuj ponovo :)

Flavio
4.4.2008, 19:29
Tnx,probacu cim pre ;).

JovanK
4.4.2008, 20:18
Kupio sam novo Chieftec 450W napajanje i opet zakucava.....interesuje me dali moze racunar da zakucava zbog neke periferne komponente tipa tastatura, mis, ili mozda ADSL?
Vrednosti napona na speed fanu-u i everestu su sledece:
Vcore1 1,28V
Vcore2 1,82V
+3,3V 3,38V
+5V 5,00V
+12V 1,92V
-12V -16,97V
-5V -8.63V
+5V 5,05V
Vbat 3,18V
Dali su vrednosti regularne i dali se na njima moze videti uzrok zakucavanja racunara?

Update biosa definitivo.

Selver
11.4.2008, 2:08
Update biosa definitivo.
Kako update-ovati BIOS?

Ilke
29.4.2008, 19:29
Kompjuter mi se restartuje iz cista mira bez obzira sta od programa radi na njemu
posle restarta javlja mi se sledeca greska
http://img364.imageshack.us/img364/4835/greska6vc9.jpg (http://imageshack.us)

Sta da radim?

zone2403
28.5.2008, 13:13
Drugar mi se obratio sa problemom, njegov laptop je izuzetno spor u radu, npr. desni klik pa refresh - treba mu 10-ak sekundi da izvrsi. Stavio je novi XP na njega pre svega par dana, ali i pre toga se ovako ponasao (zato je i reinst. Win.). Ne znam tacnu konfiguraciju, ali procesor je AMD Sempron sa 512 DDR2 80 GB HDD, ploca sa integrisanom grafikom, mislim da je MSI ili ASUS.

Gagic
30.5.2008, 14:16
Računar mi se najčešće resetovao dok surfujem internetom i to u momentu kad kliknem na neki link, mada nekad i dok ne radim ništa a na internetu sam..

Kada sam instalirao Zone Alarm to je prestalo.. Onda sam na kratko imao Outpost Firewall i to se ponovo dešavalo dok nisam vratio Zone Alarm..

Ali, sada se resetuje dok radim npr. u Visual Studiu u momentu kad kliknem na Save.. naravno ne svaki put..

U oba slučaja se zamrzne na sekund, onda se pojavi plavi ekran isto jako kratko i resetuje se..

Da li neko zna u čemu bi mogao biti problem?

Ako je bitna konfiguracija, možete je videti u mom profilu..

nighthawk
30.5.2008, 15:21
Testiraj memoriju i vidi da li se ta graficka pregreva (ako ima pasivno hladjenje), mada bi to pravilo probleme i tokom igranja.

Skeniraj komp antivirusnim (koji imas?) i antispyware programom (spybot, spyware doctor...).

Kako se povezujes na internet? Mogli bi da budu losi drajveri ili neki drugi problem sa modemom/mreznom karticom, mada je mala verovatnoca da je to u pitanju.

Gagic
30.5.2008, 16:15
Grafička ima pasivno hlađenje, ali nemam problema prilikom igranja..

Koristim avast antivirus, ali ne verujem da je to problem jer se dešavalo od prog dana korišćenja računara.

Imam SBB kablovski internet i modem je trenutno povezan preko integrisane mrežne kartice. Ali u početku je ovaj računar bio umrežen sa drugim i preko njega je išao na internet.

Kao što rekoh, to se dešava i u Visual Studiu i to ponekad kada kliknem na Save.

Da li problem može biti Hard Disk?

nighthawk
30.5.2008, 22:15
Hard disk, tesko. Istestiraj memoriju memtestom, pisano je vec mnogo puta na forumu kako se to radi. Ako ti pokaze greske za manje od dva sata onda je problem u memoriji. U tom slucaju probaj da zamenis slotove (ujedno proveri da li su kontakti cisti) i/ili frekvencije u biosu.

Gagic
31.5.2008, 11:50
11 sati sam testirao memoriju sa Gold Memory v6.9.2

9 puta je prošao kroz sve testove..

Grešaka nema...

nighthawk
31.5.2008, 21:30
Pa onda bi mogao da bude neki malware, ili recimo slabo napajanje (koje imas?), ili (manje verovatno jer bi se to desavalo u igrama) pregrevanje procesora zbog prasine u kuleru.

Gagic
31.5.2008, 22:57
Napajanje je Cooler Master eXtreme Power 500W i to bi trebalo da bude dovoljno.. (konfiguraciju možeš videti u mom profilu)

To se dešavalo od samog početka, a računar sad nema ni godinu dana, tako da prašina ne može biti problem.. a kućište poseduje i fan duct, čija je svrha usmeravanje hladnog vazduha direktno ka kuleru procesora..

Probaću da testiram i procesor sa HotCPU.

shalabajzer
11.6.2008, 14:06
@gagic Buraz , i ja sam imao slican problem. Uzeo nov komp. I dodjem kuci. Cisto da malo pogledam komp. Kliknem properties od my computer i ono prijavi win xp neku gresku. Ja kliknem na dont send i ukljucim operu da surfujem. Kad ono kliknem na neki link i bam, strefi reset. Meni je covek promenio ram memoriju. E sad da ti kazem kako je izgledalo to kod mene. Prvo sam uzeo OCZ 2x1 gb na 1000mhz. I kad sam ukljucio komp i usao u bios brzina memorije je bila 667mhz, umesto 1000mhz. Baci pogled na ovu temu
http://www.sk.co.yu/forum/showthread.php?t=30568

shalabajzer
11.6.2008, 14:53
Poz. Zadnjih dana mi se desilo da se komp resetuje dok igram igru. Evo ga log:

***stop:0x0000008E(0xC0000005,0xF421803E,0xBA82571 C,0x00000000)
***RtkHDAud.sys-Adress F421803E base at F41B5000, datestamp 4642f3b3

Znaci plavi ekran sa ovim log-om i reset nakon 1 sekunde. Neko imao slican problem?

nighthawk
11.6.2008, 15:12
RtkHDAud.sys je Realtek(r) High Definition Audio Function Driver. Reinstalacija istog (rec je o drajveru za zvuk) je resenje ovog problema.

shalabajzer
11.6.2008, 23:19
Probao sam da reinstaliram. I nista.. Ma problem je samo bio u warcraftu. Resetuje se iz cista mira. Uz tu poruku. Izgleda neka nekompaktibilnost. War 3 je ionako osetljiv.Ali eto moze da se resi . Samo se iskljuci zvuk u opcijama . Mada, treba malo i eksperimentisati sa opcijama zvuka. Moguce mozda naci neki kompromis. Ma neka, samo da nema reseta. poz

baltic
13.6.2008, 2:03
Imam stariji komp pentium 2 na 500 MHz, i zadovoljan sam sa njime jer mi obavlja neke osnovne poslove. Od skora komp nece da se ugasi sam tj moram da ga gasim rucno, a i desava se da se sam resetuje kada su neki programi ukljuceni zajedno, na primer eMule i mIRC, ali desava se i iz cista mira da se resetuje kada surfujem preko firefoxa. Zanimljivo nikda se nije resetovao ili zakovao kada radi samo Gogle Earth:confused:. Sumljam na hardver ploce, posto ima vec 8 godina i prezivela je sve i svasta, nekoliko puta po nedelju dana bez gasenja zbog zahtevnih radnji. Prema savetima lokalnih servisera kupio sam novo napajanje ali nista, dodao ram memoriju opet nista, zamenio kuler na procesoru sto i nije znacajno ali da napomenem. Opet mislim da mi je neki kondenzator ili cip na kompu otiso posto mi se to vec pre desavalo zato sto sam ga pre drzao pored prozora pa zbog kondenzacije stradali neki cipovi na ploci, koji su zamenjeni posto je imao garanciju. Jos nisam gledao kakvi su kondenzatori, ali ako je to to je najmanja stvar. I znam da sam zreo za neki novi komp, nemojte da kritikujete, ali ovaj jos moze da potera svaki program koji izadje. Kada bude problema onda ide u penziju.:dedica:

nighthawk
13.6.2008, 15:52
Hm, pa problema vec ima. Mozda je sve to samo softverske prirode. Znaci skeniraj komp apdejtovanim antivirusom (koji imas?), pa onda spybotom (takodje apdejtovanim). Ako i dalje bude bilo problema, a sumnjas u hardver istestiraj prvo memoriju, pa onda vidi koliko se procesor zagreva na maskimalnom opterecenu, koristi super pi, ili neki slican program za testiranje stabilnosti sistema.

Kisr
13.6.2008, 23:51
A kakva je situacija sa hard diskom,koji imas i koliko je star?

Basa Mrkalj
14.6.2008, 9:04
Meni to lici na neki malware ili trojan, jel mozes da pokrenes task menadzer.

KOLOS
14.6.2008, 10:45
Pitanjac :D i ja !
Sempron AM2 3000+,ploca Asus M2V-MX SE (VIA K8M890 - integrisana grafika se koristi),512MB DDR2 TwinMOSS,Leadtek WinFast XP Expert TV karta,Baracuda 80GB S-ATA hard,Sony CD-RW,MSI DVD-ROM.
Reinstalirao sam WinXP SP2 pre 2 dana i od tada,kako kliknem na "Turn off" komp,umesto da se ugasi,ladno se resetuje.Tako u krug,do besvesti :mad:.Kad kliknem da ga resetujem,on to i uradi.Uradio sam "Clear CMOS",2-3 gasenja je bilo OK i sad opet brljka tj. resetuje se umesto da se ugasi :n-cc2:.

Juče mi se rođaka žalila na isti problem! Dakle, na Turn Off se komp beskonačno restartuje i jedino se može ugasiti držanjem power tastera na kućištu!
Mašina je stara 2 meseca i do pre dva dana je sve bilo OK. Ona kaže da se ovo dešava od poslednjeg nevremena i nestanka struje! Od tada joj i modem ne radi, tj. ne može da ostvari konekciju!
Inače komp u radu ne pravi nikakve probleme, osim što ne radi modem! Jedino što neće da se ugasi, nego se restartuje!
Mašina je sledeća:
C2D E2180
Gigabyte GA-P35-DS3L
1Gb RAM-a
Palit 8600GT Sonic
HDD i DWD-RW
CM eXtreme 430W

Danas idem kod nje, pa mi treba neki savet na šta da obratim pažnju osim na modem?! Može li on biti uzrok što komp neće da se ugasi?

Beagle
14.6.2008, 10:54
Danas idem kod nje, pa mi treba neki savet na šta da obratim pažnju osim na modem?! Može li on biti uzrok što komp neće da se ugasi?

Dial up? To je i meni pravio neispravni modem. Kompjuter se restartuje iz chista mira i sl. Izvadi ga (modem naravno) i vidi shta se deshava.

Gorankx
14.6.2008, 16:10
Najverovatnije je do modema jer on moze najlakse da strada ako udari grom po telefonskoj liniji jer signal ide direktno na cip i kad dodje izdignut napon sprzi ga.Da je bio neki problem sa napajanjem sprzilo bi jos nesto na ploci ili plocu samu pre nego modem.

KOLOS
15.6.2008, 0:33
Problem rešen! Modem je crk'o i pravio je haos! Eno ga u kontejneru!:D

Dzabu
15.6.2008, 21:56
Konfiguracija:
Napajanje Chieftec GPS 450AA-101A (novo)
Microstar KT4V + Blue Ice Pro Cooler Master na chipsetu
AMD Athlon XP 2000+
Asus Nvidia AGP 7600GS + Eagle Titan Cooler
Kingston PC3200 DDR 400Mhz - 1Gb Ram
HDD WD 80gb Ata 100
Pioneer DVD-R 111
Asus DVD Rom E616P2E616P2

+ 3 PCI kartice
Creative Sound Blaster Live
M-Audio Audiophile 2496
Creamwere Pulsar II

2 usisna ventilatora i 1 izduvni (8-ce)

-----------------------------------------------------------------------
Racunar se cesto restartuje bez nekog posebnog pravila, :n-cc2:

- Kuciste je provetreno i temperature su ok
maticna-32 , HDD-27, CPU-40, GPU-44

http://img139.imageshack.us/img139/7444/91386520xe0.png (http://imageshack.us)
http://img139.imageshack.us/img139/7444/91386520xe0.3dad9990e3.jpg (http://g.imageshack.us/g.php?h=139&i=91386520xe0.png)

- Memorija je ispitana 24h sa Gold Memory i 24h sa MemTest-om ne prikazuje greske,

- HDD je ispitan HDD Regeneratorom nema Bad Sectora (cak i sa drugim
Hardom Hitachi 160gb Ata133 i dalje postoji problem)

- Ispitan Kaspersky Antivirusom 7 nema virusa

- Graficka ne predstavlja problem jer sam uklonio bio drajvere i postavio staru MSI MX440 sa kojom i dalje je bilo problema

- MAticna ploca vizuelno deluje ok (nema defekata sa kondenzatorima)

-----------------------------------------------------------------------
Ranije sam imao problema da npr kada hocu da odradim shutdown racunar se resetuje ponekada, sumnjam da je ploca ili procesor.

Ima li nekog saveta ?:eek:

Porsche
17.6.2008, 1:12
Probaj da nađeš dobru verziju XP-a, odradi formatiranje C particije i instaliraj osnovno sto ti treba. imao sam ja sličan problem pre 3 god. jedino sam ga tako rešio. Znam koko je kad se tako nešto dešava još pogotovo u sred igrice. Srećno

Dzabu
17.6.2008, 17:55
to sam vec uradio, doduse nisam naveo u prethodnom tekstu, ali i dalje bez uspeha :confused:

MILAN PFC
7.7.2008, 16:52
e ovako u poslednje vreme racunar mi se gasi po nekoliko puta dnevno,odjednom se zacuje zvuk kao da neko pisti i restuje se.
Da li neko zna u cemu je problem?

Željko
7.7.2008, 16:56
Skini Everest i proveri temperaturu procesora...

Slavisa
9.7.2008, 0:50
NAJBOLJE RESENJE ZA OTKLANJANJE PROBLEMA OKO KOMPA POGLEDAJTE;
http://www.youtube.com/watch?v=W_oNnRcRtdY

NikolaT
11.7.2008, 16:35
Када играм Company of heroes после неког времена (5-30) минута комп блокира, појави се црн екран и једина опција је ресет дугме. Ово ми се не дешава рецимо у UT3, COD4, Warcraft (десило се једном али увијек када је основни екран, а никада током играња), 3DMark, Orthos, Everest...

Иначе машина је нова, тек састављена, тестирана и једино што ми пада на памет je да постоји неки конфликт.

Мене прије свега занима када се овакво чудно блокирање догађа, овако без грешка, било чега и сл?!

На шта да се усмјерим? Хардверски или софтверски (за сада само update-ujem drajvere).

Qrjak
15.7.2008, 13:28
Ljudi upomoc imam konstantan problem, koji traje vec dugo i nema nameru da
stane... konfa je:
asus a7n8x
amd burton 2500+
ncp 2x 512 ddr
gf 7600gs agp
lc power 550w (novo)

Komp se restartuje nasumicno totalno, najcesce u igrama posle 5 min ali se i desava kad nista ne radim, stoji desktop i odjednom restart, ili kad kucam neki tekst apsolutno je sve jedno ?!? Testirao sam proc sa orthosom i OK je, i memoriju sa memtest oko 27h i OK je. Ja sumnjam u drajvere za grafiku (posto verujem da je fleshovana - kupio sam je polovnu) ili maticnu plocu (crkla sis. baterija ) pa me zanima:
1. dal nedostatak baterije moze da dovodi do restarta
2. kako da proverim dal su kondenzatori u redu, da nije neki procureo
3. kako da resim problem drivera za grafiku, probao sam razne i starije i novije, ali je problem ostao trenutno imam najnovije sa nvidia sajta za 7600 tematski ! Hvala unapred

p.s. izostavio sam da kazem da sam pratio temperature proca, gpu-a i hdd-a i sve su ok !

VojaM
15.7.2008, 15:05
@Qrjak
Takvo resetovanje liči na problem sa elektrolitskim kondenzatorima, ali krivac može biti i napajanje. Baterija tu nema veze. Propali kondenzatori ili izgledaju naduveni odozgo (otvori kućište i pogledaj), ili se oko kondenzatora na ploči vidi "barica" nečeg sivkastog koje je iscurilo, a ređe može da se desi da izgledaju sasvim dobro, a opet da ne valjaju.

Baterija se menja relativno lako, a lako se i nalazi (u specijalizovanim prodavnicama za baterije, bar ovde, u Beogradu).

Što se tiče drajvera, prvo reši problem s pločom, možda će ti raditi i grafička posle toga.

Qrjak
16.7.2008, 16:09
Hvala na ogovoru, evo da pomenem dokle sam dosao. Kupio sam bateriju za plocu i zamenio je, pritom sam prekontrolisao sve kondenzatore i reko bih da su svi u redu, ploca manje-vise izgleda ko nova osim prasine po njoj...
Tako da mi je sad glavni krivac graficka tj. drajver za nju ! Kako sa time da se izborim ?

A imam i novi problem, naime kad sam menjao bateriju resetovao mi se CMOS i sam mi prijavljuje novi procesor amd athlon 1100mhz a u pitanju je barton na 2500+@1800mhz.
Takodje mi je i takt memorije spustio na 100mhz u pitanju je 1gb ddr 400mhz (2x 512 dual channel)! Sta sad da radim da dizem taktove rucno (iako nisam kloker) i (ili) kako da nateram plocu da shvati o cemu se radi i vrati taktove na default ??

Qrjak
17.7.2008, 19:32
Sredio sam problem Cmosa rucnim vracanjem taktova, i instalirao sam nove drajvere
za grafu, ali je problem ostao isti samo manje izrazen
tj. i dalje se restartuje ali znacajno redje i dozvoljava da igram igre dosta duze nego pre, a restartovao se i par puta prlikom bezazlenog surfa...
Da li neko moze da mi pomogne, oko ovog problema: Kako resiti problem drajvera (fleshovane) kartice ???

Predrag Stankovic
28.7.2008, 19:37
Ovako , jedan moj ortak ima sledeci problem, naime ima problem sa podizanjem sistema, kompjuter se restartuje pri pokusaju boot-a OS-a (winXp) a i ne samo tad vec i pri pokusaju boot-a bilo cega, (bilo koji live OS, winXp Setup, hirens,s boot cd i drugo, nekad se i odmah restartuje posle POST screen-a i ponekad bas nista nemoze da podigne, a kad se podigne sistem u stanju je da radi bez problema danima, i sto je interesantno prolazi skoro sve testove muchenja, po 5-6 sati u prime 95, everest sandra, 3dmark, SuperPi, Divx kompresija i drugo, a posle restartovanja (mislim rucni restart) ponekad nece nista cak se ni monitor ne ukljucuje, a takodje prolazi i testiranje memorije sa memtestx86 kao i gold memory. znaci nekad hoce nekad nece, sta moze da bude problem ja mislim da je nesto na maticnoj ploci otkazalo, konfiguracija je:
Acer i845g, Intel Pentium 4 Willamate 1,5GHz, 256MB ddr @266MHz i 7600gs gigabyte.

Predrag Stankovic
30.7.2008, 20:20
Zar niko nece da mi pomogne oko ovoga, jbg nisam trebao da postujem u ovoj temi, a posle se moderatori ljute kad se "bespotrebno" otvara nova tema , a ovo nece niko da pogleda

nighthawk
30.7.2008, 21:05
Ljudi su to videli, ali su juce bili previse umorni da bi odgovorili :a_bleh: Budi malo strpljiviji.

Posto je to starija ploca problem mozda prave propali kondenzatori, a moze da bude i sindrom starog napajanja. Neka proba drugo napajanje. Propali kondenzatori su cesto naduti, nekad se cak vidi i oksidacija, a i vise se greju tokom rada. Ovo poslednje je ujedno i najlaksi nacin za dijagnostiku, posle sat-dva rada los kondenzator ce biti prilicno zagrejan, mozda cak i vreo, dobri kondenzatori su samo mlacni.

milos5805
4.8.2008, 3:56
Uzeo sam pre dvadesetak dana novi racunar Intel q9300,asus p5k, 2x1gb kingston 1066mhz, gigabyte 9800gtx,seagate 500gb i kuciste cooler master 460w.
Problem je u tome sto mi se kod vecine igara ekran zamrzne. Nekad mogu pomocu alt+tab ili alt+ctrl+del da izadjem u windows a nekada to ne pomaze pa moram da ga restartujem. Jednom mi je izbacio i plavi ekran...
Ali cudno je to sto se to ne desava u nekim igrama. Prvu igru koju sam probao sa konf. je quake4 i sve je radilo sjajno igru sam zavrsio. Onda sam instalirao jos nekih desetak igara i onda su poceli problemi. Najgore mi je dok igram test drive unlimited tu mi zakucava na svaka dva minuta. World in conflict mi je radio super
prvih 5 misija a sada zakucava isto na svaka 2 minuta! Nesto bolja situacija m i je sa Bioshockom, Assassin's Creedom, COH i Sim City Societies koje zakucavaju sa vremena na vreme. ALi opet krizu igram bez problema na Very high setingsu...
Isto nemam problema da igram ni NFS Carbon ni PES 2008.
Ne znam sta se desava merio sam temp. graf. i u idleu je oko 60c a dok igram krizu ne prelazi 73-74c.Trazio sam po 2 sata artefakte u atitulu, proveravao sam u rivi podesavanja i grafika radi na stocku.Temperatura Cpua i MB je ok ne prelaze 50c po everestu, testirao sam memoriju u memtestu sat vremena..nista..... skinuo sam najnovije drajvere sa nvidijinog sajta sveze od 29.07 bas za 9800gts/9800gtx+ karte i racunar mi je totalno poludeo ! nisam mogao prvo da dignem sistem, restartovao se par puta i kada bih probao neku igru izbacivao bi mi plavi ekran. Ne znam sta da radim da li da probam da instaliram novi Xp( sada picim last xp)???? probacu jos to

moguce da je i do napajanja ali u prodavac mi je rekao da je to dovoljno!

inace sve igre koje mi kucaju igram na maximumu, da niema to neke veze mada ne verujem da je to ima neke veze...sta mislite vi u cemu je problem

unapred hvala

paulvandyk68
4.8.2008, 8:00
Uzeo sam pre dvadesetak dana novi racunar Intel q9300,asus p5k, 2x1gb kingston 1066mhz, gigabyte 9800gtx,seagate 500gb i kuciste cooler master 460w.
Problem je u tome sto mi se kod vecine igara ekran zamrzne. Nekad mogu pomocu alt+tab ili alt+ctrl+del da izadjem u windows a nekada to ne pomaze pa moram da ga restartujem. Jednom mi je izbacio i plavi ekran...
Ali cudno je to sto se to ne desava u nekim igrama. Prvu igru koju sam probao sa konf. je quake4 i sve je radilo sjajno igru sam zavrsio. Onda sam instalirao jos nekih desetak igara i onda su poceli problemi. Najgore mi je dok igram test drive unlimited tu mi zakucava na svaka dva minuta. World in conflict mi je radio super
prvih 5 misija a sada zakucava isto na svaka 2 minuta! Nesto bolja situacija m i je sa Bioshockom, Assassin's Creedom, COH i Sim City Societies koje zakucavaju sa vremena na vreme. ALi opet krizu igram bez problema na Very high setingsu...
Isto nemam problema da igram ni NFS Carbon ni PES 2008.
Ne znam sta se desava merio sam temp. graf. i u idleu je oko 60c a dok igram krizu ne prelazi 73-74c.Trazio sam po 2 sata artefakte u atitulu, proveravao sam u rivi podesavanja i grafika radi na stocku.Temperatura Cpua i MB je ok ne prelaze 50c po everestu, testirao sam memoriju u memtestu sat vremena..nista..... skinuo sam najnovije drajvere sa nvidijinog sajta sveze od 29.07 bas za 9800gts/9800gtx+ karte i racunar mi je totalno poludeo ! nisam mogao prvo da dignem sistem, restartovao se par puta i kada bih probao neku igru izbacivao bi mi plavi ekran. Ne znam sta da radim da li da probam da instaliram novi Xp( sada picim last xp)???? probacu jos to

moguce da je i do napajanja ali u prodavac mi je rekao da je to dovoljno!

inace sve igre koje mi kucaju igram na maximumu, da niema to neke veze mada ne verujem da je to ima neke veze...sta mislite vi u cemu je problem

unapred hvala
Postoji vise objasnjenja za tvoj problem. Meni najpre lici da se tu nesto pregreva, ako nije pregrevanje onda sumnjam na ispravnost sistemske memorije. Za pocetak proveri ove dve stvari.

milos5805
6.8.2008, 9:52
Pustio sam prime95 da stresuje sva cetiri jezgra i u isto vreme sam pustio 3dmark06 da radi u lupu i posle nekih sat ipo-dva mi je 3d mark puko i izbacio poruku: "IDIRECT 3D vertex buffer-lock failed not avalaible (d3derr not avalaible)"... da li neko zna sta znaci ovo

shalabajzer
17.8.2008, 14:47
@Predrag Stankovic : Pozajmi napajanje. Nemoj da kupujes ako nemoras! Tako otkloni sumnje...Meni se komp palio 2 puta. TJ pokrene ventove, ugasi se i ponovo se upali. Smanjio sam klok procesora, voila, radi normalno. ...Dokle...Vidcu.

@milos 460w za quad i 9800? Hm da nije malo? I ti probaj drugo napajanje...Moguce da i tebe ono zeza. Pokusaj sa makar 550w. Isto, pozajmi da ne bude posle dzaba kupio..

Ako ovo ne pomaze. Valjalo bi da vratis komp u servis gde si ga kupio. Oni ce mnogo lakse da provere sta nije u redu.

ivauki
19.8.2008, 20:07
Racunar mi radi bez ikakvih problema, ali onog trenutka kada ukljucim utorrent da bih nesto skidala, tog trenutka restartuje.Nekad restartuje posle par minuta,nekada pole sat vremena. Procesljala sam sve forume i ne znam sta da radim. Dodje mi da ga bacim kroz prozor koliko me nervira. Da li je neko imao slican problem.