PDA

Prikaži potpunu verziju : Avioni


Strane : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 [16]

Dekip
10.12.2015, 18:01
Šta je za očekivati ako se turci "zanesu" opet i zamene Ruski SU24 sa Sirijskim?

todos
10.12.2015, 18:30
Pa opet su pre neki dan pokušali da obore jedan avion ali kad su videli 9 komada Su34 vratili su se u svoje baze. Inače ja lično gotivim taj f-16 koji je u praksi imao najviše pobeda neračunajući I i II sv.rat. Na primer ruski avioni poput najviše proizvedenog mig 21 možda mig 17 nemaju nigde rezultate možda u doba vijetnama ali stvarno nigde se ne vide. Kinezi imaju jedan model koji u simultanim borbama ima pandam ili liči na f-16.

vasiljevic
10.12.2015, 23:22
E sad, ugrožavanje druge nacije na moru ..... :)

U "morskom" pravu to ti ide ovako: 12 NM (nešto veća od kopnene milje) od obale je teritorijalno more. To je nešto što je direktno vlasništvo države i smatra se tom državom. I tu imaš pravilo da bilo koji brod može proći kroz teritorijanno more ako je neštodljiv prolaz. Kod nas, u vreme SFRJ to je bilo propisano za ratne brojeve i bilo ograničéno na 3 ratna broda. I to je obično sa najavom. Do 24 milje je prostor koji država sme da koristi da bi presrela i pregedala brod i gde ima prava reakcije zbog zaštite svojih interesa. Mislim da se to zove vanjsko more ili tako nešto. Ostatak ne pripada nikom i tu je slobodan lov. U tom istom pravu, brod je teritorija države u kojoj je registrovan. Ali to se ne proširuje na vazdušni prostor iznad broda. I tu je onaj deo koji pokriva obe stane. Ovi imaju prava prilaska obali, oni drugi da nadleću. Po pravilu, ameri ti neće ući u onih pomenutih 24 milje jer potpadaju o onaj deo zakona vanjskog mora koji kaže inspekcija. Tako da se sve to dešava na daljini preko 24 milje, u prostoru dozvoljene igre. znaju obe strane šta je no, no a šta je "fer" igra. Fer je ploviti do 24 milje, fer je nadletati nosač, no-no je van toga. Bilo je tu no-no igara. Ima jedan slučaj kad je američki brod probio i onih pomenutih 24 milje. Nije pristao na inspekciju. Tad je ruska fregata bukvalno izgurala američi razarač van granice, oba broda završila u brodogradilištima na popravci. Ne sumnjam da je bilo nadletanja i ruskog nosača. Ili njihovih krstarica. Jednostavno, deo igre koji njima je normalan a nama je wow. Deo posla gde se znaju pravila igre.

Što se tiče F16, njegovu slavu su izneli Izraelci. I to treba zahvaliti tome što su imali odličnu taktiku koja je tad bila potpuno nova i da se zahvale neobučenosti arapskih pilota i tvrdoglave primene stare taktike bez prilagođavanja na nastalu situaciju gore. F 16 je imao dve velike mane, jedna je konstrukcija aviona koja je bila "slaba" da se tako izrazim, a druga je bila motor koji je bio problematičan i znao sam od sebe da se zapali. Ako se doda greške u dizajnu elektronike imaš malko porblematičan avion koji traži mnogo održavanja i kontrole. Pod problemima elektronike mislim na postavke kablova koji su na nekoliko mets morali da puknu kad tad. Nije pitanje da li će, već kad će pući. To je peglano kroz modele ali nikad ispeglano do kraja. Zato je i procenat padova F 16 kod stranih kupaca uvek bio veći od onog kod Amera. Ne sporim, lep i kvalitetan lovac i danas. Ali ima i boljih izbora. Meni bolji za nas je JF 17.

Kinezi imaju po meni jedan dobar pristup u dizajnu JF 17. Malo ljudi shvata da je to u suštini mnogo unapređen Mig 21. A oni na toj konstrukciji su imali mnogo iskustva. Njihova verzija Mig 21 je dobila pretkrilca još davno, što Mig 21 u ruskoj izvedbi nije nikad dobio. Vrlo bitno u manevru i pri poletanju i sletanju aviona. Iz te priče je prvo na par prototipa pomeran uvodnik vazduha sa strana. Pa je menjanjem motora, ojačanjem konstrukcije, stavljanjem novog krila i stavljanjem novih radara dobijen na kraju JF 17. Nije revolucionarno ali dobro rešenje za brzu proizvodnju u velikim brojkama i da bude jeftino. Kod nas, to bi bio idealan aviončić za zamenu Orla, obavlja njegov posao, i ima mogućnost da efikasno se brani u vazduhu i po potrebi da bude i dopuna prvoj liniji lovaca. Ako se vidi da je unapređenje te 50ak godina stare konstrukcije dovelo po manevru njega na nivo F16 aviona, manje više, imaš lep aviončić za male pare. Nije napadan, nikog ne ujeda za oči ali je opasan protivnik koji odrađuje posao. I možeš ih imati mnogo jer su relativno jeftini. Drugi avion koji bi baš lepo pasovao uz pomenuti JF 17 je recimo opet jedan kineski, ovaj novi J 31 stealth lovac koji razvijaju. Prvo, isti motor kao i na JF 17, dimenzije nisu prevelike, tipa jednog Mig 29. Verovatno slične letne karakteristike. Može da odradi dobru zaštitu u vazduhu a i da po potrebi sa pametnim bombama zabiberi po dubini. Opet, nije prva linija ponude pa en bode previše oči a verovatno ćé biti dosta jeftiniji od mnogi aviona.

E sad, šta će se desiti ako se Turci malko zanesu ..... Pa zavisi koliko je njihovim pilotima mila glava na ramenima. Kad imaš jedan avion bez odbrane i gde si u repu, to je lako. Šta da radiš kad je isred tebe Su 34 koji ima ceo komplet odbrambenih kontramera na raspolaganju, gde je desetak km ispred tebe i to direktno Su 30 koji te je već zahvatio, gde te prati S 400 sa zemlje a podršku daje s 300 sa mora? Možeš da kreneš, ali ti se ne piše dobro. Pretpostavljam, tad bi za pilote Su 30 daljina do nekih 50ak km unutar Turske bila daljina do koje bi išli u progon i lov ako treba. I tu ne bi bilo pardona. Mislim da je to jasno i Turskim pilotima. Za tu priču danas, to treba organizacija dobre vojne akcije koja bi bila usmerena ne na jedan ili dva aviona već na neutralisanje kompletne Ruske pretnje da bi se sprečio odgovor. Napad na 2 sistema veliog dometa, veći broj lovaca koji imaju rakete velikog dometa, na sisteme Buk i Pancir koji brane aerodrom, pa na sirijske Buk i S 300 sisteme, i njihove Migove... Ajd ovako, nije nemoguće, ali je vezano za velike gubitke. Da ne pominjemo kontraudar. To je nešto što je previše i za megalomana kakav je Erdogan.

pentraksil
11.12.2015, 0:12
Pogotovu se slazem za ovo "ugrozavanje" Nikakvih ugrozavanja tu nema vec najobicnija paranoja. Po drustvenim mrezama to su najave "presretanja" i "ispracanja" iz vazdusnog prostora, a oni u medjunarodnim vodama. Zapadu i svetu u globalu treba izmisljeni neprijatelj kako bi u rukavu imali izvestaceni izgovor za svoja delovanja po svetu. Samo Rusi ugrozavaju nekog, a niko da pomene NATO i njihove ekskurzije....sta cemo sa istim tim Turcima koji su pre par godina citavih pet minuta svrljali po Siriji dok se ovi nisu odlucili na lansiranje. Tada su znali da kukaju sto im je avion oboren....Sirija koja je u ratnom stanju ceka citavih 5 minuta na potvrdu, a Turci nasli pametni za par sekundi, i to jos dok je avion napustao taj prostor (ako se konacno smisle iza koje verzije price ce da stanu)

todos
11.12.2015, 0:20
Neverovatno je da toliku silu Kao sto je Turska drze u pat poziciji jedan brod, jedna podmornica i par desetina aviona sa nekoliko baterija PVO sa zemlje.

toxic
11.12.2015, 2:09
Rusija, SAD i Kina su ipak potpuno druga kategorija vojne sile. Mislim, govorimo o drzavi koja lagano moze do apokalipse celu planetu da dovede. Turska, iako velika vojna sila, ipak je poprilicno daleko od ovih po vojnoj moci. Pritom, Putin pocinje da pominje i potencijalne nuklearne napade na ISIS.

pentraksil
11.12.2015, 10:12
Neverovatno je da toliku silu Kao sto je Turska drze u pat poziciji jedan brod, jedna podmornica i par desetina aviona sa nekoliko baterija PVO sa zemlje.

Ne drzi ih Zanzibar u pat poziciji vec Rusija :kreza: Jedan brod i par desetina su u blizini, a iza njih jos par stotina ceka....Nema potrebe da salju vise.

@Toxic

Te izjave Putina koje se navodno pominju u medijima bih ja uzeo sa rezervom, posto novine vrlo cesto izvrcu te izjave zbog senzacije i ostalih gluposti.Pogotovu kada je Putin u pitanju.

todos
11.12.2015, 10:49
Putin akaki pomalo. Prazna priča, ograničene nuklearke su sasvim moguće u narednih deset godina. Mediji će takože da akake i nikom ništa, prođe voz, tako to ide.

toxic
11.12.2015, 12:08
Sta znam, stvaraju se mogucnosti da se na toj teritoriji upotrebi neko ograniceno (slabije) nuklearno oruzje. Ja se iskreno nadam da je sve to samo pokazivanje zuba, ali nikad se ne zna. Nisam ocekivao ni da ce Turska oboriti Ruski avion pa se to opet dogodilo i to, po svemu sudeci, sa namerom. Pritom, treba uzeti u obzir da su Rusija i Turska u poslednjih par godina bile jako bliske, pogotovo ekonomski. Turska nije uvela sankcije zapada Rusiji, a Rusija je okrenula svoju gasnu politiku ka Turskoj i opet se desilo ovo. Razilazi im se politka poko Asada, ali to ne deluje kao dovoljno veliki razlog. Mozda je Turska pomesala avion za sirijski, ali mi je i taj scenario poprilicno neverovatan.

pentraksil
11.12.2015, 12:30
Putin akaki pomalo. Prazna priča, ograničene nuklearke su sasvim moguće u narednih deset godina. Mediji će takože da akake i nikom ništa, prođe voz, tako to ide.

Naravno, kao i svaki lider...samo sto u njegovom slucaju mediji nevidjeno preteruju i izvlace iz konteksta. Prave Babarogu od njega, sto naravno sve ide u korist onoj paranoji o kojoj sam ranije pricao.

vasiljevic
12.12.2015, 18:37
@todos:

Znaš kako, sve je pitanje ko ti opali čvrgu ili ti zapreti prstom. Ako je neko tipa petogodišnjaka, lupićeš mu ćušku. Ako je neko slabiji od tebe, dobiće od tebe dve čvrge. A šta da radiš kad ti dođé kalibar Muhame Alija u punoj snazi i zapreti ti prstićem čija veličina je ko poveći ćevap? :) Ne znam za tebe, ali ja bi se povukao, za svaki slučaj.

E sad, oko nuklearnih udara. Svojevremeno, u SAD su deca, kao i u onom SSSRu, pa i kod nas, učili decu u školama kako da se sakriju od nuklearnog udara. Pamte mnogi koji su bili u vojsci komandu nuklearni sa desna. Tek mnogo kasnije jedan od generala SAD je to lepo objasnio: niti smo mi hteli da nuklearno ratujemo niti je moguće pripremiti nekog za to. To je bila poruka onoj drugoj strani da smo spremni i na to. Tako treba i da se uzmu izjave Putina o nekom nuklearnom udaru ili američka razmatranja oko toga. Pitanje je koje je namenjena poruka da su spremni i na to. ISISu? Čisto sumnjam. Ili ti kaki, samo je pitanje kome pokazuje efekte minulog rada. Pa na to dodajte da je neko sve to "preveo" da "narod razume" i dobijamo plašenje ljudi. Opet usput rečéno, takvo izazivanje panike i dizanje tenzija ako se ne varam po definiciji spada pod terorizam nad ljudima. Manji primer gde smo doterali.

@toxic:

Mnogo priče je bilo da će dogovor između Turske i Rusije promeniti nešto. Pokazuje se da je Turka preterala u pokušaju ucene Rusije, i previdela da je EU ignorisala sporazum oko Turskog toka iz sopstvenog interesa. Evropi treba gas i ona j etoga svesna. Kad su preterali EU je reagovala promptno, ugovor o Severnom toku II i tad je bilo jasno da će biti problema. Turska je tad izgubila pare iz džepa. Verujem i da je to imalo uticaja na Erdogana kad je donosio odluku. ili odluke. Ne zaboravimo, posle toga, ne dugo, EU je dobila izbegličku krizu i platila je reket, dala pare. Bezobrazluk se isplatio. I to treba uzeti u obzir u ovoj igri. Jednostavno, previše široka igra. Sad je pitanje da li se Turska preigrala.

todos
12.12.2015, 21:48
Bas bi voleo da vidim da f14 preleti preko moskve I iskljuci sisteme.

pentraksil
13.12.2015, 13:50
Bas bi voleo da vidim da f14 preleti preko moskve I iskljuci sisteme.

Tesko, imajuci u vidu da F 14 vise ne leti :D

vasiljevic
15.12.2015, 0:45
@todos:

Ni u najbolje vreme on to nije mogao :).

Razlog je prost:, on ne postoji u verziji za elektronsko ratovanje. Za to je u njihovoj mornarici (jer je F 14 mornarički avion) prvo bili zaduženi F-4G Weasel modeli, a kasnije je to prebačeno na F18G. Njegove mogućnosti elektronskog rata su bile prvenstvano ograničene na samozaštitne ometače za odbranu od napada. G verzije (bilo F 4 ili F18) su opremljene sa mnogo kompleksnijim sistemom koji je namenjen da aktivno se bori sa zemaljskim elektronskim sistemima i da uništava radarske sisteme i položaje PVO.

Inače, F-14 se ne smatra baš uspešnim dizajnom u njihovoj armiji. Imao je mnogo problema u održavanju i to prvenstveno sistema krilla. On ima kontinualnu promenu geometrije krila i ona je izvedena dosta komplikovano. U teoriji, ona obezbeđuje idealni položaj krila u zavisnosti od brzine, napadnih uglova i sl, ali je u praksi to plaćeno komplikovanošću sistema. Dodajmo da se u praksi teorija nije baš poklopila sa praksom. I dobili smo avion koji je bio komplikovan za održavanje. Sličan problem je imao i Tornado. Dodaj tome da je on bio naoružan sa raketama velikog dometa i da je njegov radar tjuniran za borbu iznad mora. To je dovodillo do problema iznad kopna i pada performansi pomenutog. Plus rakete velikog dometa koje nisu pokazale da imaju performanse koje su obećavali. I to je sve dovelo do toga da je pomenuti povučen iz naoružanja i da ga je zamenio F 18, koji je kasnije dobio i svoju modernizovanu veću verziju, kad je mornarica ostala bez svog stealth programa. Kako stoje stvari danas, F 18 će dugo vremena da predstavlja lovačku zaštitu mornarice jer naslednika nema na vidiku. Da budemo iskreni, F 35 je tovarno magare koje je pre namenjeno da zameni F 16 u bombarderskim akcijama i A 10 u akcijama podrške jedinicama na zemlji.

Sa druge strane, imaš sovjetske Mig 23/27, Su 17/22, Su 24. Sve avioni koji su imali promenljivu geometriju krila. Mig 23 je lovac. Mig 27 je njegova jurišna verzija. Su 17/22 je serija jurišnika jednomotoraca. Su 24 je dvomortorni taktički bombarder dvosed za duboke prodore na malim visinama. Svi su imali mnogo bolje pokazatelje po pitanju održavanja u odnosu na F-14 ili Tornado. Pogotovu kod sistema krila. Pokazalo se da je ruski sistem gde imamo 3 podešavanja za strlu krila rezultiralo sa jednostavnijim i pouzdanijim rešenjem. Najveći problem je bio Su 24. Imao je vrlo kompleksnu elektroniku koja je bila i glomazna i koja je godinama dovođena u operativno stanje koje je zahtevano. Sve u svamu, pokazalo se da je njihovo rešenje krila zadovoljilo sve njihove zahteve i da je preživelo ispit vremena. Dva pristupa rešenju i dva po rezultatima dosta različita efekta.

Rocker
15.12.2015, 17:07
Pre EF-18G glavni "ometač" bio je EA-6 "Growler", izveden iz A-6 "Intruder".

vasiljevic
29.12.2015, 20:23
Znaš kako, u SAD imaš nekoliko tipova aviona sa 2 glavne namene koje se što preklapaju što nešto razlikuju. To ti je elektronsko ratovanje i ono što je kod njih označeno SEAD ili ti suzbijanje protivničke PVO. U suštini, to ti dođe manje razlike u elektronskoj opremi, oni za elektronski rat imaju nešto opsežniju opremu za elektronski rat dok one za SEAD više namenjenu za rat sa sistemima PVO. Čisto da napomenem, SEAD misija se često kod amera opisuje sa Iron hand ili ti gvozdene ruke. Razlog je sledeći: Da bi neutralisao raketni sistem PVO ti moraš da letiš tako da ga nateraš da te zahvati i na tebe lansira raketu i onda pristupaš tvom protivodgovoru. Let sa lisicama na rukama. To govori da na tom tipu aviona leti vrlo specifično obučena posada koja je trenirana da se igra ruskog ruleta, mnogo drugačiji tip akcije od onog prvog klasičnog elektronskog ratovanja gde možeš da odradiš posao sa stotinjak km bez problema.

U isto vreme žive tri aviona. Jedan je EA-6 kojem je glavna namena elektronsko ometanje. On je korišćen prvenstveno u njihovoj mornarici. Drugi je F-4 kome je namena SEAD operacije ili ti suzbijanje. Po njima dve namene. Inače ga koristili svi rodovi mada prvenstveno Marinci i RV. Treći je EF-111 koji je koristilo samo RV. I namena samo elektronski rat, nisam siguran da je ikad mogao da ponese rakete. Za razliku od EF-6 koji je kasnije nadograđen sa protivradarskim raketama. EF-4, verovao ili ne, kao glavno oružje koristi ne pomenute protivradarske rakete već kasetne bombe.

Kasnije je to menjano pa je u RV ušao F-16 verzija 50 i 52 sa dodatnim kontejnerima, koji je zamenio EF-111, i delimično EF -4 i koji je često korišćen u saradnji sa A-10. U mornarici, došao je EF-18 koji je zamenio kod njih EA-6 i kod maribaca EF-4. I koji je kobinovao upotrebu u obe namene. Danas, prvenstveno koriste kombinaciju EF-18 ili F/A 18- E/F (nova verzija) opremljen kontejnerima sa još jednim avionom i to F-15E. Ili ti u suštini "glupi" avion sa nešto kontejnera koji vode rat na daljinu sa "letećim" bombama i sa laserski navođenim, uz nešto raketa tipa HARM. Dakle, čak ne koriste namenski rađen avion, već prilagođenu platformu koja postoji. Prednost jeste da je jeftinije, nedostatak je što posada nije namenski uigrana za SEAD posao. Uzdamo se u elektroniku, udare sa distance, što u prevodu znači ovo: danas su im mogunosti SEAD misija manje od pre. Razlog je prost. Lepo je udararati sa daljine, ali jedan mobilni siste, PVO će lako to preživeti. Uzmemo primer meni omiljenog sistema BUK. Sistem namenjen da manevriše, da iz manevra udara i beži, zadnja verzija tipa M3 ima na lansirnom vozilu nišanski radar sa elektronskim skaniranjem, radi i kao sektorski osmatrački, ima TV i termovizijske kamere, nove rakete dometa 70+ km sa verovatnoćom pogađanja cilja u uslovima elektronskog ometanja preko 99% sa jednom raketom. Inače jednini sistem u svetu sa tim deklarisanim karakteristikama. On staje, dižé rakete i dejstvuje, ako uradimo van pravila, to je mnogo manje od "do 5 minuta" kolika je deklaracija razvijanja celog sistema. Napušta položaj vrlo brzo, pogotovu ako ne primenimo sva pravila za mirnodopski razvoj i sklapanje. Raketa ili bomba velikih dometa nema teoretske šanse da doleti do njegovog položaja i da ga neutrališe sa velike daljine. Raketa još i manje više ali ima problem: mala masa bojeve glave. Mali promašaj sistem preživeo. Bomba ima malu brzinu leta, traži vreme. Protiv ovakvog sistema, jedini način borbe je klasičan SEAD ne udar sa daljine. Nekom ko bi planirao sukob sa NATO ovo je bitan podatak kako planirati nabavke da bi odradio posao i preživeo rat. Razlog što se dana manje plašim njiovg RV nego pre. Danas nije ono što je bilo pre.

Inače, za budućnost planiraju upotrbu F-35 aviona i to ne specijalizovane verzije već se, opet, računa na "ono". To ono je stealth. Pitanje je kolika su unapređenaj radara danas u otkrivanju takvih ciljeva u vazduhu. Ne sumnjam da napretka ima i to ne malo, ali pravih podataka nemam. Mislim na radare centimetarskog opsega. Zna se da metarski radari to lako odrađuju ali njima fali preciznost da bi ih koristili kao radare za navoženje raketa. Mada ima jedna taktika koja bi tu odradila posao: da se koristi metarski radar koji bi doveo raketu PVO dovoljno blizu da jedna glava za samonavođenje sa aktivnim radarskim samonavođenjem ili IC samonavođenjem mogle efikasno da zahvate i unište cilj. Tu sva ulaganja u F-35 bivaju irelevantna jer ih anulira jedan mnogo, mnogo jeftiniji sistem.

Dekip
15.1.2016, 17:12
Čitam na Blicu...

Kakve smo to MIG-ove kupili 2013? I to 6 komada? A po njima još par komada ćemo kupiti sada?

Rocker
15.1.2016, 17:50
Čitam na Blicu...


Valjda je samo pominjanje dovoljno. :kreza:

Preneli su vest sa "jutarnji.hr", koji je hrvatska verzija Blica...i tako u krug. :rolleyes:

todos
15.1.2016, 17:59
Naši su verovatno mudro čutali ne priča se o tim stvarima na sva vrata. Verovatno hrvati ukapirali pa im sad krivo. Ko zna šta je istina.

vasiljevic
19.1.2016, 22:17
Nismo kupili nikakve avione, niti će mo kupiti sada. ni u skorijoj budućnosti. Da se ne igramo ljudi, u Evropi se zna svaki komad orružja kalibra preko 82mm koji ima bilo koja država. Pa i mi. Da smo to kupili to bi se znalo. Sve do serijskog broja i oznake u našem RV koja je stavljena na njih.

To je bila priča oko kupovne Mig 29 aviona. I tu su u igri tad bili Sirijski Mig 29 avioni koji nisu bili isporučeni tada, i tad se , ko i danas špekulisalo oko nabavke, Tad je Vučko bio u Moskvi pa je plasirano kako on eto kupuje bla, bla, bla ..... Ja sam tad, kao i mnogo puta pre rekao kad ih vidim na pisti u Bataji sa našim oznakama i pilotima ima da poverujem, pa makar nam opet falili akumulatori, gume i imali neodgovarajuće rakete pravim žurku u trajanju bar 3 dana.

Realnost je ovo: da bi mi dobili neke Migove, ili S 300 ili ko zna šta, mi moramo da presečemo jer Rusi neće nama isporučiti naoružanje kao nepouzdanom partneru. Šta smo mi? Država koja potpisuje IMAP sa NATO, koja ide u EU "jer nema drugog puta" i mi to uvek ponavljamo. Ovo je država koja pravi neviđene skandale kukajući i žaleći se na nabavku pišljivih zastarelih 16 lansera američkog VBR sistema (da napomenem i ovo, Naš Orkan je daleko precizniji od tog američkog rešenja) i gde se vodi politika nemojte vi da ne bi ja .... Takvima se u ruke ne daje sistem S 300. Niti savremena avijacija. Da se povučemo iz IMAP dogovora i NATO zagrljaja, i pokažemo malo onoga što na španskom se zove kohones, pa počnemo da praktikujemo neutralnost na delu ne na rečima, odbijamo odmah pristup sistemu PM na keca (a govorim o desetinama diviziona tog tipa sa hiljadama raketra za njega koji su na lageru ratne rezerve Rusije) uz sisteme komandovanja i upravljanja i Mig 29 avionima koje oni ove godine povlače iz svog naoružanaj (verzija SMT i to ne mali broj, menjaju sa Su 35 modelom ako je ne varam), računajući i nešto starije verzije sistema BUK. I to sve izuzetno povoljno, jer bi to bila kupovina naše neutralnosti od strane Rusije, ne naša lojalnost, ili savezništvo. A pošto kod nas nema nikog ko to sme nećemo ni dobiti pomenute stvarčice.

I odmah da kažem i ovo: ne, nas neće ni NATO. Mi smo nepouzdani i za njih, teško nas kontrolisati, oni igraju igru drži neprijatelja blizu sebe i da bude što slabiji. Tako da i od njih nećé biti oružja za nas. Ovako mi radimo šta kažu ali nemamo glas a ih blokiramo kao članica NATO saveza. Poslušni vazal, što ga primati kad ne morate, zar ne?

toxic
19.1.2016, 23:45
Od NATO-a smo mi jako daleko u svakom pogledu, ali čisto sumnjam (iliti nema teorije) da bi nam Rusi ikad dali nešto više naoružanja besplatno ili povoljno od one maketice da se slaže uz Bg na vodi. Od Rusije smo u novijoj istoriji dobili (uglavnom isto što smo i u ukupnoj) nepostojeći Južni tok za 51% (odnosno, danas i više) NIS-a, najskuplji gas, par akumulatora i maketu S 300. Jedino kako bi nešto dobili od njih (za promenu), po mom mišljenju, je upravo da polako krenemo da naginjemo zapadu pa da budu primorani da nas kupe (pošto zapad nešto mnogo i ne zanimamo) da bi se osećali malo bitnije jer imaju uticaj negde u Evropi i da pritom vlast i ovde i tamo dobije solidnih par glasova za sledeće izbore.

vasiljevic
20.1.2016, 1:30
Napisaću ti jedan moj stav, možda nije dobar ali mislim da ne grešim.

Mi smo vrlo povodljivi, mi obožavamo da se bavimo mistifikacijama, volimo da verujemo izjavama pojedinaca koji nas lažu ..... Jedna od velikih laži koju svi gutaju je recimo vojna neutralnost. Opšta laž. Vojna neutralnost ne postoji po međunarodnom pravu. Postoji neutralnost vezana za rat i tu je opisano šta nesmeš ne šta ti je garantovano. Postoji neutralnost države i ona je danas priznata samo Švajcarskoj, i bila je "izboksovana" za Austriju posle II SR dogovorom Amera i Rusa (kao tampon zona). Postoji kod nas jedan prokužen status, onaj čuveni nesvrstani ili ti nisam ni sa jednim ni sa drugim. Vojne neutralnosti nema, ako idemo u EU mi moramo da postupamo po pravilima EU a to obuhvata i njihovu odbrambenu politiku gde , što 99.99% ljudi ne zna, komanda je obavezno u rukama NATO i to njegovog južnog krila. Dakle, mi nismo vojno neutralni. Mi smo vojno vrlo svrstani. Mi smo vrlo, vrlo nagnuti ka zapadu, nemoj u to da sumnjaš. Uostalom pogledaj šta nam rade političari danas. Dođe zadnje piskaralo sa zapada i dočeka ga pemijer i sprovodi šta mu kažu. Dođu Rusi on obavezno napomene put ka EU. Nema tu proruski raspoloženih. Za Ruse to je nepouzdan sagovornik. Zato nam je poslat Rogozin, jedan političar koji nema baš previšé diplomatski ečnik, koji je rekao šta je rekao, i koji je pokazao da ne smatra ove danas previše pouzdanim svojim odlaskom kod "prijatelja".

Druga stavka je da u svetu nema prijatelja što mi volimo da se igramo kako nas vole te Rusija, te Franuska te Nemačka te ko zna ko. Nema toga. Postoje interesi. Interes Rusije danas je da mi ne idemo u NATO ili tačnije da se sklonimo od njega. Državna politika se ne vodi na 2-3 godine, ne vodi se do 2020te sa odlaganjem posle toga do 2025te. Vodi se na 100+ godina, tako se planira i vojno razvijanje. Počinjemo od najgore situacije i spremamo se za nju. Pravimo plan i sve što je lakše je nama plus kasnije. Uzmi primer jednog Izraela. On ima iza sebe SAD. Po logici naših genija koji prave našu budućnost oni bi ladno mogli da leže na plaži jer njima SAD garantuju bezbednost, šta ćeš lepše. Oni to ne rade. Oni prave plan na bazi najgore situacije, plan da će biti sami. I na bazi toga prave sve, od armije pa do industrije i tu država se ne libi da rokne lovu i pravi šta treba. Oni se drže jednog nepisanog pravila NATOa, zemlja koja ima minimum 5 miliona ljudi, koja može sama da se prehrani, koja ima industriju da podrži vojsku koliko treba i koja ima veliku regrutnu vojsku sa dovoljnim brojem profesionalaca gde treba je nesalomljiva za bilo koga. Izrael ne računa na SAD, ako je tu odlično, ako nas ne podržavaju nema veze plan je napravljen za slučaj kad njih nema. Mi to nemamo. Mi imamo politiku da nećémo ratovati. A šta ako oni drugui hoće? Uostalom pogledajmo primer odnosa Grčke i Turske i silnih hiljada "susreta" u vazduhu iako su oboje u NATO. Ne, Grčka nema garancija da je neće napasti Turska.

Danas, mi imamo kartu za trgovinu iako nema sposobnog trgovca. Imamo zainteresovanog ozbiljnog kupca, Rusija i Putin. Nije mlakonja od pre. Ovaj igra ozbljno i brzo u poslu. Njegova žélja mi dalje od NATO. I EU ako je moguće. Imamo ponudu: nesvrstanost u ovom momentu. Nešto što je po međunarodnom pravu priznat status. To bi prošlo. Naš uslov da to bude je minimum sistem dovoljne odbrane. Kupac piše pobedu. Ima blanko prostor usred evrope. Oni na zapadu znaju igru. Pritisni više, mi odemo kod Rusa. Tad sistem naredbi i ucena i pritisaka mora da stane. Postavlja se pitanje ne da nas i dalje pritiskaju već kako da ne odemo dalje sa rusima. Kupili smo manevaraski prostor za neko vreme. Minimum. Dobar prodavac bi i to naplatio od zapada. I to dobro. Jedan to odradio slično u prošlosti. Naučimo nešto od njega.

toxic
20.1.2016, 12:20
To sam upravo i rekao, nema prijatelja, samo interesa. Mi se trenutno nalazimo u situacije koju mislim da bi mogli da iskoristimo. Par godina smo najmanje udaljeni od ulaska u EU, o NATO-u ćemo moći da pričamo tek pošto i ako uđemo u EU. Od nekakvog vojnog ili bilo kakvog saveza sa Rusijom smo još dalje, počev od toga da smo geografski okruženi zemljama NATO-a i EU, ali i preko toga što bi ljudi, iako se ovde često priča o nekoj braći, uvek pre otišli putem Beča nego Moskve. Putin i Rusija to dobro znaju, ali su im ipak potrebni kakvi-takvi saveznici u Evropi sada kada su im gotovo svi okrenuli leđa. To treba iskoristiti, tih 4-5 godina za ulazak u EU možemo malo skratiti ili se možemo malo ogrebati od Rusa (za promenu) u vidu nekog naoružanja i nafte/gasa, dobar trgovac bi verovatno uspeo i jedno i drugo.

todos
20.1.2016, 13:46
Meni je stvarno smešno gledajući okolinu u kojoj živim a vrlo je jadna da su se ljudiu napalili na maketu poput nešto što se zove s300. Bedno, bedno da ne može bednije biti. Međutim čestitam AV na marketinškom potezu kad je primio maketu! Tu ne može ništa da mu se zameri.

todos
20.1.2016, 13:50
Od NATO-a smo mi jako daleko u svakom pogledu, ali čisto sumnjam (iliti nema teorije) da bi nam Rusi ikad dali nešto više naoružanja besplatno ili povoljno od one maketice da se slaže uz Bg na vodi. Od Rusije smo u novijoj istoriji dobili (uglavnom isto što smo i u ukupnoj) nepostojeći Južni tok za 51% (odnosno, danas i više) NIS-a, najskuplji gas, par akumulatora i maketu S 300. Jedino kako bi nešto dobili od njih (za promenu), po mom mišljenju, je upravo da polako krenemo da naginjemo zapadu pa da budu primorani da nas kupe (pošto zapad nešto mnogo i ne zanimamo) da bi se osećali malo bitnije jer imaju uticaj negde u Evropi i da pritom vlast i ovde i tamo dobije solidnih par glasova za sledeće izbore.

Joooj kako se slažem sa gore rečenim! Potpuna istina ali je važno da smo mi nekada davno davno bili bogatiji od UAE!!! Bravo, bravo još jednom!

Rocker
20.1.2016, 16:45
Gospodo, opet idete u politiku i kvarite ovako lepu temu. :rolleyes: ŠBB-KBB i "ja bih to ovako" je najpopularniji sport u Srbiji, ali ovo nije forum gde se ta aktivnost praktikuje. Zato vas sve molim da se vratite na temu, pošto je i ovo do sada bilo previše off-a.

toxic
20.1.2016, 17:09
ŠBB-KBB i "ja bih to ovako" je najpopularniji sport u Srbiji, ali ovo nije forum gde se ta aktivnost praktikuje.
S obzirom na stanje naše (zamalo pa nepostojeće) avijacije nije baš da možemo da pričamo o nečemu drugom osim o ŠBB-KBB i "ja bih to ovako". :rolleyes:

Rocker
20.1.2016, 23:34
Nije tema rezervisana samo za našu avijaciju...i svakako nije rezervisana za "treba da se privalimo Amerima/Rujama/Marsovcima, pa da muzemo suprotnu stranu" priče. Ima toliko lepih priča iz sveta avijacije, anegdota, rizičnih, pa i tragičnih situacija. A i tehnički aspekt nije ništa manje zanimljiv. Pitanje nabavke je uvek političko pitanje i biće kako "oni gore" odluče. Tu nema šta da polemišemo, niko nas neće ni čuti.

vasiljevic
22.1.2016, 19:51
@Rocker:

Nije rezervisana samo za našu avijaciju ali je u pitanju danas nešto aktuelno. Politika ... pa sad, ako krenemo redom, politika je sve oko tebe. Pa i ovaj deo oko foruma i interneta. Pitanje za razmišljanje: ako sutra nam ograniče odlukom internet, da li treba da ćutimo jer nas nike ne čuje ili da se bunimo i o tome pišemo gde stgnemo da bi nas čuli? Jer po tvom stavu, ne čuju nas, odlluka se donosi tamo gore .... Lično, ne slažam se sa takvim stavom. Opet, može biti da grešim, ali opet, to je moje mišljenje :).

@ todos:

Na forumu gde su svi deca u različitim stadijumima visine, gde se raspravlja čija grafika je bolja i zašto (ili ti čiji automobilčić je bolji) ti se čudiš zašto se mi deca, ovaj, ljudi palimo na maketu? Da ti to nisi odlučio da je mazneš da se igraš sam,a? Sram te bilo :).

todos
22.1.2016, 19:55
Imam i ja lego kockice sad ću napravim jedan avion i jednu raketu da je gledam stalno ispred sebe i biću sigurniji, svakako.

pentraksil
22.1.2016, 19:57
Imam poprilicnu kolekciju maketa kuci, tako da shvatam odusevljenje :kreza:

Rocker
22.1.2016, 22:10
@Rocker:
Pitanje za razmišljanje: ako sutra nam ograniče odlukom internet, da li treba da ćutimo jer nas nike ne čuje ili da se bunimo i o tome pišemo gde stgnemo da bi nas čuli?

Piši gde god to nije zabranjeno. Ako i tamo zabrane, a ti se izbori za svoje pravo da izneseš mišljenje. Zna se kako se u skladu sa Ustavom RS iskazuje mišljenje o bitnim pitanjima.
Nije da sam ja lično protiv priče koja bi većim delom zalazila u političke vode, ali takva su pravila foruma. Koliko god mislili da je to represivna mera, rasprave na tu temu nikada ne mogu da budu konstruktivne...a i sasvim su uzaludne, pa zato i nema smisla da ih vodimo ovde.

vasiljevic
23.1.2016, 0:17
Odgovor na najmanje bolan način: mi ovde imamo koncenzus da pominjemo politiku Nikolia koliko utiče na nabavku nečega, svako ima pravo na svoj stav i on je u pravu. Nema prozivanja. Nepisano pravilo ali ga se držimo. Nema da brineš. Znamo granicu.

@todos:

Ne vredi, fali ti radar. Pa komandni centar. Pa sistem PVO odbrane dotičnog. Pa oni mali zeleni čovečuljci kao pešadijska i oklopna zaštita. Avion i raketla ti malo :D.

Auror
1.2.2016, 13:30
odmorite malo uz ovaj video. u videu se nalazi i intervju sa americkim pilotom.

0wKqEv67nw0

todos
21.2.2016, 8:40
Pratim jedan avion na radaru na liniji NY-Tel-A ide oko 603kt ili 1120km. Tri sedmice su u pitanju nisam video ni jedan avion da ide preko 600kt.:confused:

Vlada68
25.2.2016, 19:12
Avijacija je skupa igračka. Postoji modus da bude jeftinija ali nikako badava. kad sam sletao na Ciriški aerodrom video sam 4 F18 C, prelepe mašine. Kasnije sa doznao da imaju toga mnogo više i da se sve uglavnom nalazi po civilnim aerodromima, kažu da su siromašni i nemaju para za vojsku. A onda sam malo zakopao po toj vojsci, ljudi moji to je da se naježiš pa oni su naoružani do zuba. Ti pacifisti imaju 32 aparata F/A18C, za drugo nisam ni pitao !. Ljudi moji to je ozbiljna vatrena moć.

Da bi Srbija imala ozbiljno RV mora da ulaže u avione i infrastrukturu ali mora se opredeliti gde će nam biti oslonac. Sve te propagandne aktivnosti Rusije u smislu 'mi vama ne verujemo' su čisto ponižavanje naše države. Ili ne nam prodaju SU35 ili nek nam se skinu sa grbače, ovo je već postalo ozbiljno. Ako neće da nam prodaju S400 i SU lepo predjimo preko puta i gotova stvar.

malo blesav
25.2.2016, 19:19
Ili ne nam prodaju SU35 ili nek nam se skinu sa grbače, ovo je već postalo ozbiljno. Ako neće da nam prodaju S400 i SU lepo predjimo preko puta i gotova stvar.

A od kojih para to da kupimo? Nismo u stanju ni da remontujemo ovo malo krša što imamo,a kamoli da razmišljamo o su35.

Vlada68
25.2.2016, 21:23
A od kojih para to da kupimo? Nismo u stanju ni da remontujemo ovo malo krša što imamo,a kamoli da razmišljamo o su35.

Druže, predpostavljam da delimo iste stavove prema našoj državi Srbiji, stavimo politiku sa strane mada je što se tiče nabavke složene borbene tehnike to skoro nemoguće, jasni ti je šta sam hteo da kažem da ne idem off.

MIG 35 je odličan lovac za naše potrebe ali nemojte zaboraviti da nema novih nabavki ovog aviona za Rusku vojsku, bar ne masovnih nabavki. Rusija prelazi na SU i to ne zbog frakcije unutar ruske armije koja je pobedila već zbog tehničko-tehnološke superiornosti Suhoj nad MIG mapo. fabrika Suhoja izgleda još malo pa kao Boing u nekim segmentima je i ravna sa njom. Avioni u Suhoju se više ne prave uz pomoć čekića i makaza za lim, to je sad jako moderna fabrika koja obiluje sa visokim tehnologijama izrade delova i sklopova, nije retko da su te tehnike čak i inovativne na polju tehnike. Znači to je jedan tehnološki inkubator.

Zašto je ovo važno? Primer: mi kupimo MIG35 a ruja zatvori fabriku za 5 godina, i šta onda? Održavanje će biti skupo kao da imamo najmodernije avione zapadnog porekla. A ako kupimo Suhoje onda će održavanje takodje biti skupo ali će uvek postojati mogućnost za nadogradnju i osavremenjavanje. Ova komponenta je bitnija nego sam avion. Suhoj nije jeftin kao što se misli on košta skoro kao avioni zapadnog porekla od nekih je i jeftiniji a bolji.

Inače ne treba zatvarati vrata zapadnoj tehnologiji samo zato što imamo pozitivna osećanja prema Rusiji, treba jako dobro razmisliti o mogućnosti za nabavku F18 ili nekog sličnog ekvivalenta. Zašto? Pa, možda bi se u tom slučaju neke stvari prema nama promenile i krenule u još boljem smeru. Nije to samo avion, to je visoka tehnologija, možemo ih kupitiuz uslov da mi proizvodimo neke delove za njega i na taj način osvojimo njihove tehnologije. Ne mora to biti motor, to i nije moguće ali neke druge komponente može. Time imamo neku korist od tog aviona i naravno dolazimo u posed tehnologija koje sami proizvodimo a koje ni u ludilu nikad nebi mogli sami. Ja mislim da bi Boig dao lep kredit za nabavku, eto odgovora gde su nam pare.

Nije tačno da novca nema , tačno je da je on potrošen na gluposti. Evo šta bi mi rekli da na osnovu naopakih intervencija centralne banke smo izgubili celu eskadrilu SU35 za samo jednu godinu. Ko ne plaća svoju vojsku plaća će tudju 5 puta skuplje.

pentraksil
26.2.2016, 0:28
Avijacija je skupa igračka. Postoji modus da bude jeftinija ali nikako badava. kad sam sletao na Ciriški aerodrom video sam 4 F18 C, prelepe mašine. Kasnije sa doznao da imaju toga mnogo više i da se sve uglavnom nalazi po civilnim aerodromima, kažu da su siromašni i nemaju para za vojsku. A onda sam malo zakopao po toj vojsci, ljudi moji to je da se naježiš pa oni su naoružani do zuba. Ti pacifisti imaju 32 aparata F/A18C, za drugo nisam ni pitao !. Ljudi moji to je ozbiljna vatrena moć.

Da bi Srbija imala ozbiljno RV mora da ulaže u avione i infrastrukturu ali mora se opredeliti gde će nam biti oslonac. Sve te propagandne aktivnosti Rusije u smislu 'mi vama ne verujemo' su čisto ponižavanje naše države. Ili ne nam prodaju SU35 ili nek nam se skinu sa grbače, ovo je već postalo ozbiljno. Ako neće da nam prodaju S400 i SU lepo predjimo preko puta i gotova stvar.

Nije problem u Rusima nego u nama....mi ne znamo na koju cemo stranu.....Nit imamo para (imamo ali te pare idu u privatne dzepove). Nisu Rusi ludi pa da nas jure da nam prodaju masine kada mi sami ne znamo sta hocemo. A to "lepo" prelazenje preko puta nije bas tako jednostavno niti je gotova stvar. Pogotovu sto se tice cene, uslovljavanja, uslova i jos gomile drugih stvari. Ne treba zatvarati vrata zapadu, ali to je jos skuplja investicija ( i verovatno jos manje isplativija)

Auror
26.2.2016, 5:27
evo vijesti iz crne gore. prodaje se lovacka avijacija i ubuduce ce nebo cuvati lovci iz nato zemalja sa kojima se sklopi ugovor. ukratko prodaju se 4 G4 supergaleba i 3 utva75.

http://www.vijesti.me/vijesti/vlada-daje-zeleno-svjetlo-za-prodaju-posljednjih-aviona-vazduhoplovstva-vcg-876536

todos
26.2.2016, 8:44
Bi naši kupili da smeju od amera? Mali smo mi da bi razumeli politiku na tom nivou. Usput smo i neopredeljeni. Volimo Rusiju ali bi živeli na zapadu.

Nikola16789
28.2.2016, 19:33
Pratim jedan avion na radaru na liniji NY-Tel-A ide oko 603kt ili 1120km. Tri sedmice su u pitanju nisam video ni jedan avion da ide preko 600kt.:confused:

Nista neobicno:

http://1.bp.blogspot.com/-rANF1d4o9CE/UAmQpEPborI/AAAAAAAABd0/2I88ThIX0MM/s1600/A380-800.jpg

http://3.bp.blogspot.com/-INLRprC0JVI/UAmNiCwaRjI/AAAAAAAABc8/iwDbaeneHSk/s1600/A319-100.jpg

Exia
22.3.2016, 13:16
ifJ9osyLRqQ

kao kamen...

todos
1.4.2016, 22:50
Fantastičan flightradar u 3D
Primer:
https://www.flightradar24.com/THY39J/94723a7/3d

Nikola16789
4.4.2016, 4:57
Oni sa svakom novom verzijom sve vise stvari zakljucavaju. Vise se ne moze videti vetikalna brzina, ni squawk code, a history mode je redukovan na samo 7 prethodnih dana za besplatne korisnike.

Auror
14.4.2016, 3:18
https://www.washingtonpost.com/news/checkpoint/wp/2016/04/13/russian-air-force-buzzed-u-s-navy-destroyer-repeatedly-in-baltic-sea/

hahah opet donald cook, samo ovaj put na baltiku :D

todos
14.4.2016, 8:57
Auuu, kako nisko lete, postoji li radar koji identifikuje avion na par metara od površine mora?:kreza:

perablenta
14.4.2016, 18:27
Citam danas na poslu u vestima i krstim se koliko su ti ljudi ludi. Samo cekam jednom kada bude vest "While trying to buzz a US destroyer a russian Jet crashed into it"

pentraksil
14.4.2016, 21:54
Citam danas na poslu u vestima i krstim se koliko su ti ljudi ludi. Samo cekam jednom kada bude vest "While trying to buzz a US destroyer a russian Jet crashed into it"

Nisu bas toliko nenormalni :D Ali najjaca mi je vest sto su sada ruski avioni ugrozili bezbednost, a ne americka ratna flota hiljadama kilometara od kuce tik uz rusku granicu :D

vasiljevic
18.4.2016, 12:50
Svi radari na američim brodovima hvataju niskoleteće ciljeve ali .... Ali je ono poznato u kom grmu leži zeka. Maksimalno što mogu da zahvate za niskoleteće ciljeve, vezano za daljinu, je 30-35km, u uslovima bez ometanja pa sad neko nek preračuna koliko je to vremena za recimo jedan Su 24 pri brzini od recimo 700km/h. Vrlo kratko vreme reakcije. Inače, problem poznat i u kopnenim sistemima PVO. Da bi to rešili, u NATO se koristi AWACS.E, tu opet ima onaj zeka, pitanje na kojoj daljini je pomenuti u datom momentu jer opet, ima onih drugih gore koji vrlo rado ometaju i smetaju dotičnim ako priđu blizu granici pa je i tu pitanje koliko je efikasan. Sve u svemu, dok je sadašnja planeta Zemlja zakrivljena neće moći da se pomogne američkoj mornarici da sama sa broda reši problem koji ima i Rusi će i dalje da se igraju na malim visinama.Taktika napada sa malih visina je nešto što nikad neće omanuti. Ili ima minimum najveće šanse da uspe. Primer za to imaš u Foklandskom ratu kad su argetinski piloti napadali i pogađali britanske brodove nevođénim, glupim, gravitacionim bombama iz naleta na malim visinama.

@parablenta:

Kao isvaki avion namenjen dejstvima na malim visinama u napadima na zemaljske ciljeve, a to Su 24 i njegov naslednik Su 34 jesu, oni imalu veliki broj pomagala za let na malim visinama. Plus pilote trenirane da odrade posao na tim visinama. Tako da verovatnoća da se zakuca u brod je vrlo, vrlo mala. Podatak da se zakucao mogao bi da dobiješ za vreme rata i takav potez u ruskoj armiji ima i svoje ime: taran. Vezan je i za brodove kad rade takav manevar namenog udara u protivnika. Zadnje rešenje problema kad proceniš da ni tebi nema spasa. Dotle, u mirnodopskom igranju mačke i miša gde nema ispaljivanja raketa i pucanja iz topova, gde je namena pomenutog Su 24 da maltretira američke brodove i posade reda radi, imaćemo ovoga još da gledamo. Ameri će da potoše nešto više na antidepresive za posadu i kapetana (profit za njihove farmaceutikal kompanije i posadi posle lepo), rusi nešto više na votku posle uspešne demonstracije leta na malim visinama (njima tek lepo, ne koriste lekove, sve prirodno), mi ima da uživamo u pomenutim snimcima, win win za sve :). Posao po običaju i na bazi traženih specifikacija.

todos
18.4.2016, 14:12
Mene su jako oduševi američki mornari, marinci kako li se već zovu koji nisu trepnuli. Pa dva tri dežurna stingera koja u datim situacijama mogu da budu automatska rešavaju ovaj estetsko neviđeni prizor koji su rusi odradili. Da brod može da bude žrtva međutim postoji pratnja u ratnim situacijama... Ajde de... Rusi nek se spreme ali mislim da neće dugo!

vasiljevic
19.4.2016, 20:31
Verovatno je tajna u tome da se to dešavalo 2 dana uzastopce pa se ljudi navikli.

I ne, ne verujem da bi Stinger tu rešio problem. Stinger je nekad bio vrlo efikasan u Afganistanu kad avioni i helikopteri nisu imali IC mamce. Onog momenta kad su ih dobili i kad se prešlo na let na malim visinama njegova efikasnost je drastično opala. Plus, on nije sistem koji može da se drži u pripravnosti dugo vremena, niti mu je vreme zahvata cilja dovoljno kratko. Pre bi se oslonio (a i oni se oslanjaju) na njihove getlig topove. E sad, tu ima jedan problem, domet. Tu bi se morali da oslone na čekanje zadnjeg momenta, što može biti vrlo, vrlo opasno ako omanu.

Ako govorimo o ratu (ako to misliš pod onim neće dugo) e tad ovo što gledamo sada sigurno se neće desiti. Prvo, Rusi nisu samoubice. Imaju oni tu mnogo, mmnogo bolje rešenje za koje ameri nemaju odgovor. Ime je Jakhont i on je otac Indijsko-Ruskog programa BrahMos iz koga je nastala raketa bog koje mnogi američki stručnjaci kažu da je kraj za američku odminaciju na moru. Samo onako usput podaci (iz glave koliko se sećam): masa oko 3 tone sa 200 kg eksploziva, domet 300 km (ograničenje za Indiju zbog nekog međunarodnog ugovora o ograničenju dometa projektila u izvozu), brzina sitnica od oko 3 Maha sa visinnom leta ispod 25 metara, precizost pogađanja 1m. I tu treba pomenuti i dve rakete nastale iz tog programa: verzija NG koja je završena i koja je duplo lakša i ima brzinu od 3.5 M s aistim dometom i nova verzija koja je u ravoju , generacija 2 koja treba da ima brzinu od 7 M (predviđeno, šta će biti ne znam jer treba sačekati još koju godinu). I da, ovi projektili se lansiraju sa broda, zemlje, podmornice i sa avona. Možemo sa sigurnošću pretpostaviti da sve ovo i sve napretke imaju i Rusi koji su tu duboko uključeni (mislim na zadnja 2 projekta). Sad, znam da ruski Jakhont je došao do dometa od 500km.

Šta je ovaj projektil? Nešto što američka mornarica ne može da presretne. Problem je brzina i mala viisna, dakle, vreme reakcije i verovatnoća uništenja u takvim uslovima. Pa na to treba dodati još par tipova raketa koje imaju rusi i američki brodovi imaju veliki problem. Ne samo po pitanju da li mogu da se proibliže obali, već po pitanju kako da prežive. Jer govorimo o velikim projektilima koji su izuzetno brzi (pomenuti Jakhont), pa ma serija Kalibar, koja je kombinacija podzvučnog projektila na maloj visini za prilazak, velikog dometa gde nosi bojevu glavu koja napada sa brzinama 3+ Maha (to vam je ekvivalent Tomahavk protivbrodske rakete), pa male rakete tipa američkog Harpuna (oznaka Kh 35). Ima i većih ali su one rezervisane za nosače pa da ih ne razmatramo :).

Lično, kad bi ja naredio udar po pomenutom razaraču, udar bi bio sa par raketa svakog tipa koje bi ušle u rejon dejstva u isto vreme i napravile nemoguću situaciju za njega. Morao bi da se brani od velikih, brzih raketa, sa naletom nešto manjih isto brzih. U toj situaciji one male Kh 35 lako mogu da prođu neopoaženo. Svaka raketa je drugačiji elektronski sistem i sistem navođenja sa kojim moraš da se boriš. U toj priči pomenuti Su 24 bi obezbedio ometanje razarača i kasniju potvrdu uništenja. Koliko bi dao šansu amerima da ovo prežive? Pa onako, džentlmenski, 3%. Rzlog je opet američka samouverenost da nosač aviona i avioni rešavaju sve probleme, da odbrana brodova pripada getling topu za krajnju nuždu i da njihove rakete na brodovima ima da odrade ostatak posla. Na ovim visinama i ovim brzinama njihove Standard rakete nemaju šta da traže i vrlo su neefikasne, getlig dejstvuje na vlo malim daljinama i postoji velika verovatnoća da čak i ako pogodi pomenuti Jakhont da se on lepo zabije u brod i svojom kinetičkom energijom razbije cilj (usput, 32 puta veća kinetička energija od Tomahavk rakete). Njima fali jedan ruski sistem za odbranu. Sve ovo primećuju danas ameri, ali se oni drže priče da neće u direktan sukob sa rujama. Pre će napad na one koji to nemaju. na ruje se ide indirektno. Njima je veći problem što ove rakete su danas na tržištu, i počinju da se brinu. Jer one znače otprilike da su nosači aviona došli u situaciju u kojoj se našao bojni brod II SR, postaju prevaziđeni i treba novo rešenje problema.

Usput, ako bi ameri "slučajno" oborili ruski Su 24 u onakvim situacijama, pretpostavićemo da bi to povuklo odgovor rusa na gore pomenuti način.

Game fever
19.4.2016, 22:22
Ova tema se sve vise i vise pretvara u Rusku propagandu. Rusi ovo rusi ono. Izgleda kao da su Amerikanci zemlja treceg sveta koji slucajno imaju 11 nosaca aviona.

Nego da ne bude off topic, danas sam slucajno bio u pravom delu grada (nisu bas avioni ali zanimljiva slika, licno napravljenja)

http://i.imgur.com/RQLncw8.jpg

Koliko sam shvatio Obama dolazi u cetvrtak, ovo je vezba. Da li neko moze da prepozna helikoptere? Znam da je marine one sea king ali mi nekako malo izgledaju za to

LoneWolf
19.4.2016, 22:51
Gdje dolazi Obama? U Srbiju? Eto opet rata, pazite šta sam reko i zapišite datum.

mare037
19.4.2016, 22:58
Ma koja Srbija, dolazi u London. Opusti se. :D

LoneWolf
19.4.2016, 23:29
Dobro je, zadnji put kad su dolazili Amerikanci u zvaničnu posjetu svi smo lančano nagrabusili

todos
20.4.2016, 8:01
@ Game fever
Ma svaka čast, ni prstom da mrdnu i svi nešto pokazuju mišiće a samo pogledajte kako je Evropa mirna zbog Amera. Nešto Francuzi, malo malo ali Mistrali ne odoše rusima već egipćanima i samo toliko da francuzi budu na pozitivnoj nuli. Počeli mnogo ljudi da podcenjuju amerikance i onda se na ovom forumu u određenom vremenu pojave filozofi poput Vasiljevića koga cenim kao čoveka ali isto se tako podsmevam ko onom vojnom političkom komentatoru koji je živeo od putovanja kod istih amera i njihovih saveznika ali je na kraju završio u jednu poznatu stranku koja ljubi ruse u d###.

pentraksil
20.4.2016, 12:09
To sto vi vidite propagandu (pre svega u vasiljevicevim postovima) je jedna stvar. Mozda bi bilo bolje da na vojno-politicku situaciju ne gledate kao na holivudske filmove. SAD je i dalje ogromna sila, to niko ovde ne spori, ali to sto oni imaju 12 nosaca aviona ne znaci da su svemocni i nepobedivi. Sa druge strane, rusko naoruzanje je veoma potcenjeno a u mnogim slucajevima je realno dosta nadmocnije od zapadnih pandana. To pre svega vazi za raketne sisteme, pa i za avijaciju a to je ovde tema. Naravno, nije sve tako jednostavno, SAD nisu slabici, daleko od toga, trenutno imaju najmocniju silu na raspolaganju.
Takodje, ruska tehnika je poprilicno popularna ovde, ne zbog politike vec zbog iskustva. Mnogi ljudi ovde su imali prilike da rade na toj tehnici, samim tim imaju dosta iskustva u tome.

ZoNi
20.4.2016, 23:58
A zamislite kada bi se svake prestupne godine SVE zemlje sveta dogovorile da npr. 5% vojnog budžeta preusmere u neke humanitarne svrhe?

ZoNi
21.4.2016, 0:04
onda sam malo zakopao po toj vojsci, ljudi moji to je da se naježiš pa oni su naoružani do zuba. Ti pacifisti imaju
Pacifisti? :) Ne, oni su samo neutralni - a ko je neutralan, mora da se oslanja sam na sebe, pogotovo kada je okružen sa tri moćna suseda, od kojih sva tri imaju solidan razlog da požele da izvrše "anšlus" bar dela teritorije... Ok, verovatno više nije tako, ali je do skoro bilo tako.

Interesantno štivo: https://en.wikipedia.org/wiki/Switzerland_during_the_World_Wars

vasiljevic
21.4.2016, 20:49
@toods:

Nema tu propagande, kako misliš. Propaganda je mnogo, mnogo više na strani onih prozapadnih, ako tako želiš da ih definišeš. Kod nas, u državi, dovoljno je reći ameri i odmah mora da su najbolji. Pa nisu. Nažalost nogih. Realnost je ova. Oni decenijama troše pare na velike projekte koji po pravilu zapadaju u ogromne probleme i koji na kraju koštaju mnogo, mnogo više od predviđenog. To im se sveti na bazi smanjenja ulaganja na drgim mestima, a jedno od njih je recimo elektronsko ratovanje, sistemi protivraketne odbrane i zaštite brodova, sistemi protivpodmorničke borbe, da pomenem neke. I to ti je fakat.

Sa druge strane imamo ruje koji su potcenjivani na veliko. Koliko vas zna da , na primer, Mig 29 u borbi 1:1 na malim daljinama sa Su 27 skoro uvek dobija? Recimo vas 3-4. Koliko ljudi uopšte zna koliko tipova protivbrodskih raketa imaju rusi? Samo da pomenem prethodno navedenu raketu Kalibar. Ona koliko se sećam ima 4 varijante, mada je pominjana i 5ta. Koliko ljudi ovde zna tačno kako radi recimo puška AEK? I mogli bi tako do besvesti. O amerima, ili zapadu, znate sve (hvala filmovima). O rusima, skoro ništa. I tu dolazimo do problema. Onaj ko poznaje zapadno naoružanje i taktiku, lako može da nađé nedostatke i jednog i drugog. I ako poznaje novo rusko naoružanje lako može da nađe kako da uništi pomenuti sistem. Tad se javlja sukob realnosti i propagande. Realnosti ne odgovara podatak da američki nosač aviona je danas zastarela stvar. Nažalost jeste. On je odlična stvar za ono što se zove strategija projektovanja sile, ali za rat savremeni super nosači aviona su zastarela i nepouzdana mašina. U slučaju rata, ameri bi vrlo brzo ostali bez njih i kontrole mora. Odmah da kažem i ovo , pre nego što me napadneš: ovaj podatak je poznat odavno, i postoji rad još iz 80ih godina koji je napisao jedan njihov admiral (ako se ne varam) gde je izkritikovao pomenute siupernosače i naveo i ovaj podatak koji sam zapamtio: u slučaju rata, u roku od 3-4 meseca amerika bi ostala bez 80% nosača aviona (i to slučaj ne nuklearnog sukoba sa rujama) i njh zbog složenosti sistema i dužine proizvodnje ne bi mogla da zameni u minimalnom roku od 3 godine. I da je mnogo bolje razvijati i praviti nosače aviona deplasmana 60.000t, klasičnog pogona jer bi njih mogli da dobijaju u dosta većém broju sa rokom isporuke 6-7 meseci (ratna proizvodnja). E sad, ajd neko nek se seti koliko je deplasman onog jedinog ruskog nosača aviona. I opet pitanje: koliko ljudi je uopšte čulo za ovaj rad ovde, koliko njih je njega pročitalo i koliko njih je uopšte shvatilo značenje tog rada?

Ii da pomenemote čuvene francuske Mistrale. Šta je francuski Mistral? Desantni nosač helikoptera. Namena? Samo jedna: iskrcavanje mornaričke pešadije i to jedan bataljon mornaričke pešadije sa opremom. Nije mnogo zar ne? Kako se upotrebljava? Pa treba mu jaka podrška, sa mora, dakle, nosači aviona. Francuzi imaju jedan i oslanjaju se na amere za ozbiljniju podršku. Sad, pozovimo se na geopolitiku i gde ona stavlja Amere i Ruse. Ameri, po definiciji iste su de fakto ostrvo i upućeni su na more. Rusi su kopnena sila. Upućeni na kopno po definiciji. I šta sve to nama govori? Da Rusima pomenuti Mistrali nisu potrebni. Tad se postavlja pitanje što su kupovani. Odgovor je prost. Rusi su hteli da što pre zatvore rupu u modularnoj proizvodnji velikih brodova za potrebe vojske i ovakav način je za njih bio najbrža pričá. Da se samo podsetimo, jedan od uslova je bio da tokom pproizvodnja pomenutih se rusima prenese tehnologija i znanja proizvodnje, organizuje proizvodnja i proizvede jedan deo samih Mistrala u Rusiji. I to su ostvarili. E sad se postavlja pitanje ko je tu najbolje prošao. Rusi koji su dobili znanje, opremu, pare koje su uplatili i kaznu za neisporučéne brodove? Ili Francuzi koji su ne na nuli, već u minusu jer je cena po kojoj su prodali Mistrale manja od onoga što su potrošili i potrošiće dajući pomoć brodogradilištu da se ne zatvori? Egipat koji je preuzeo pomenute Mistrale koje ne možé da podrži i kome realno ne trabaju (a na bazi tog zaključka se postavlja i sledeće pitanje: ko je uopšte platio to preuzimanje)? Ameri koji na kraju nisu naudili tim istim Rusima jer realno pomenuti desantni brodovi Rusima ne trebaju ( a na bazi onog pitanja oko Egipta, računajući kad je sklopljen i sa kom u Egiptu dogovor, verovatno su oni platili ceh preuzimanja)? Interesantna pitanja koja malo ljudi sebi postavi. Ono što zaključe je na bazi izjava američkih zvaničnika u novinama: mi sprečili, mi pobedili ... Ako postavimo nekoliko pitanja ba š i ne liči na pobedu.

I opet, malko istorije: sve velike sile, pre ili kasnije propadnu. Njbolji i najpoznatiji primer je Rimska imperija. I ako se sećaš, ona nije propala preko noći. Neće propasti tako ni SAD. Propadaće dugo, uz mnogo potresa, i mnogo ratova. I to ne malih. Mi smo na počétku tog procesa. Pitanje je koliko dugo će trajati i koliko krvavo će biti. Filozofija? Ne, istorijska činjenica.

@Zoni:

Lično, najvišé bi voleo da svake godine, bar oni veliki, odvoje bar 50% vojnog budžeta na neke normalnije stvari. Nažálost, što si veći normalnije stvari te manje interesuju. Tako da nas realnost uči da to neće da se desi, nažalost.

perablenta
22.4.2016, 14:25
Ratove dobijaju industrije i resursi. Što su i WW1 i WW2 dokazali.

Oružje i sistemi koji se danas koriste pouništavali bi jedni druge za 1% vremena koje je potrošeno u pomenutim ratovima.

Mada, sve ovo je besmisleno, jer države novac više ne kontrolišu nego pojedinci a nikome od njih nikakav globalni rat nije od interesa. Stoga klasičnog rata više neće ni biti, jedino možemo da imamo termonuklerani ako vođe pošandrcaju. U tom slučaju svi smo pečeni...

todos
22.4.2016, 16:44
Da bree amerikanci bi zgazili sve redom ako im se prohte. Ja da sam u vlasti ove bivše sekretare i potredsednike bih ljubio u **** oni će uskoro neke zapadne saveznike da nagaze samo tako... Mi smo majmuni svi smo majmuni ali ali vi svi komentatori ne čitate između redova nikad ali nikad... Vreme će pokazati da li sam u pravu. Ja lično analiziram i čitam između redova pre redova... Ako ovde ima pismenih na najvišem nivou ukapirali bi šta sam dalje hteo reći što se tiče naše države...

vasiljevic
23.4.2016, 20:25
Ne, ne bi. Jer njima ne odgovara da imaju takav poredak u kom nemaju protivnika. Jer jedino na takav način je moguće napraviti sistem u kome za 15ak godina na projekat naoružanja budućnosti potrošiš 30ak milijardi dolara i kao rezultat dobiješ jedno veliko nula. Ili praviš avion koji ima xx problema i broj problema raste a ti uporno tvrdiš da je sve odlično. Njima treba sukob u kom mogu da pobede, ali gde bi mogli da opravdaju kasnije dalji razvoj jer pomenuti sistemi nisu bili dovoljno dobri i ne bi zadovoljili u sukobu sa onim glavnim gadnim vukom koji ih vreba.

Da li će budući nekadašnji sekretari i ostala banda u SAD da nagaze svoje saveznike u Evropi u skoroj budućnosti? Prilično sam siguran da hoće. I to na pitanju vojnih budžeta i povećanja izdvajanja za naoružanje i povećanja vojnih snaga. Takođe sam siguran da će morati u ime toga da nađu neku žrtvu za neku "mirovnu operaciju" jer se na primerima Iraka, nas, Afganistana .... pokazalo da je to odličan način da se pod kontrolom drže saveznici u periodu od 10ak godina. Verovatnoća da će na mesto predsednika SAD dođi neko tipa Trampa i da se politika SAD u sledeći 8 godina okrene u pravcu onoga što oni zovu izolacionizam je vrlo, vrlo mala. Tako da da, u tom delu se slažem sa tobom, partnerima SAD sledi pritisak u skoro vreme.

Kako će se to odraziti na nas, pa ne dobro po nas. Mada, mi smo ionako zemlja koja je odustala od znanja i pretvorila se u zemlju jeftine radne snage, kako lepo primeti Dojče vele. Vreme ispred nas nije dobro i ono što ja mogu da napišem i potpišem je da se nama u sledećih 10-15 godina ne piše dobro. A ako se ne osvestimo skoro ni posle tog vremena. A da bi se to promenilo, trebaće neko ko zna da radi a ne da kuka i ko ima vrlo, vrlo, vrlo velike kohones i nema putera na glavi.


@parablenta:

Delimično tačno i to u situaciji kad se govori o velikim sukobima. Kad se govori o manjim sukobima, tu je drugačija priča. Ja odavno pričam i govorim da je vojska i ratovanje pitanje ekonomije ili ti tačnije kako protivniku naneti što veću ekonomsku štetu. I tu dolazi do one disproporcije po pitanju sukoba mali i veliki. Za velike to postaje vrlo, vrlo brzo (ako nije od početka) pitanje ekonomije i torškova. Za malog, ili ti drugu stranu u ratu) to je pitanje totalnog rata i tu pitanje ekonomije prestaje da se postavlja. Ako bi govorili o sukobu velikih sila, da, to bi na kraju bilo pitanje mogućnosti i kapaciteta da neko proizvede za što kraće vreme dovoljne količine dovoljno kvalitetnog oružja i dobije rat. Čisto da bude jasno, ne najboljeg i najkvalitetenijeg oružja, dovoljno kvalitetnog oružja. Jer na kraju, rat neće dobiti najkvalitetniji avion već onaj avion koga je bilo u dovoljnim količinama sa dovoljnim kvalitetom. Ili ti ne jedan najbolji buzdovan već dva osrednja. Jer da se razumemo, verovatnoća upotrebe nuklearnog naoružanja je minimalna čak i u takvim sukobima. Nuklearka je, pa recimo ona velika motka koju mama drži iza vrata i sa kojom preti. Nikad te nije tukla sa njom, ali u podsvesti, znaš da je tamo.

Dekip
16.8.2016, 20:16
http://tangosix.rs/2016/16/08/ruska-donacija-lovaca-mig-ova-29-njihov-remont-u-srbiji/

Dekip
7.5.2017, 14:13
Овако дивна тема је замрла. Ево да је мало раздрмамо...
ZYDai_3QTPY

director
13.7.2017, 13:36
primećujem da ovde ima par dobrih poznavalaca ratne tehnike. vidi se da prate sve informacije koje se pojavljuju u medijima o razvoju naoružanja.

Ali. Treba razlikovati "oružja i opremu" iz novinskih članaka i stvarnosti. Mnoga od tih oružja su samo na papiru i služe da se pošalje poruka svojoj ili međunarodnoj javnosti. Eto setite se unazad 5 godina svih superoružja koja su najavljena i proverite danas koliko ih je u upotrebi u armijama tih zemalja. Verovatno tek nekih 10%. Ili da li znate za podatak da sa ovih izložbi naoružanja na kojima se AV slika skoro nijedno od tih oružja nije u upotrebi u našoj vojsci ?

Današnja armija je produkt nauke. U nauku se najviše ulaže na zapadu i dok je to tako ostali nemaju velike šanse. Oni mogu u nekom kraćem roku da u nekoj oblasti preteknu zapad ali u globalu nemaju šanse trenutno.

Rusi imaju zavidnu tehnologiju u raketnim sistemima ali u svim ostalim aspektima su višestruko zaostali za SAD u odnosu na period hladnog rata kada su se još držali.

NjegovaWisost
14.7.2017, 0:17
primećujem da ovde ima par dobrih poznavalaca ratne tehnike. vidi se da prate sve informacije koje se pojavljuju u medijima o razvoju naoružanja.

Ali. Treba razlikovati "oružja i opremu" iz novinskih članaka i stvarnosti. Mnoga od tih oružja su samo na papiru i služe da se pošalje poruka svojoj ili međunarodnoj javnosti. Eto setite se unazad 5 godina svih superoružja koja su najavljena i proverite danas koliko ih je u upotrebi u armijama tih zemalja. Verovatno tek nekih 10%. Ili da li znate za podatak da sa ovih izložbi naoružanja na kojima se AV slika skoro nijedno od tih oružja nije u upotrebi u našoj vojsci ?

Današnja armija je produkt nauke. U nauku se najviše ulaže na zapadu i dok je to tako ostali nemaju velike šanse. Oni mogu u nekom kraćem roku da u nekoj oblasti preteknu zapad ali u globalu nemaju šanse trenutno.

Rusi imaju zavidnu tehnologiju u raketnim sistemima ali u svim ostalim aspektima su višestruko zaostali za SAD u odnosu na period hladnog rata kada su se još držali.
Pa kad im ne treba. Sirija je konkretan primjer.

C64freak
15.7.2017, 16:31
E moj direktore :)
Rusi ne da imaju bolje naoruzanje nego im amerikanci ne mogu prici pocev od borbenih vozila i tenkova preko PVO sistema,podmornica,aviona,icbm raketa,bombi itd
E sad a kad na to sve dodas moral, srce i trening koje Rusi imaju a amerikanci nemaju.

director
15.7.2017, 17:54
E moj direktore :)
Rusi ne da imaju bolje naoruzanje nego im amerikanci ne mogu prici pocev od borbenih vozila i tenkova preko PVO sistema,podmornica,aviona,icbm raketa,bombi itd
E sad a kad na to sve dodas moral, srce i trening koje Rusi imaju a amerikanci nemaju.

PVO se i ja slažem ali zo ovo ostalo ne da nisu bolji nego nisu ni blizu, osim u novinskim člancima gde svaki dan najavljuju nova oružja a nijedno da uđe u masovnu proizvodnju.

kad već pomenu podmornice znaš li da je klasa Jasen osmišljena 77 godine, 83 završen projekat. Ko prati tu temu jasno mu je da je plašenje amera tom podmornicom samo za neupućene i domaću javnost.
Glavni inženjer Armate (jedino post SSSR borbeno vozilo vredno pažnje) je uhapšen pre par godina tako da je i to pod velikim pitanjem šta će biti od tog tenka. Neki sumnjaju da je i to bila samo vest u novinama da zaplaši malo zapad.

Smejali smo se amerima na razvoju 5-te generacije aviona ali ih oni koriste već skoro 10 godina. Rusi se još muče sa njihovim PAK-FA cena mu munjevito skače, prošle godine se pominjala cifra od 50 mil dolara za prototip, dok ga razviju do kraja može lako da se desi da premaši 85 miliona koliko F35 košta u osnovnoj verziji.

moral i srce ? ovo mi nije jasno kako si izvukao taj zaključak ?

vasiljevic
17.7.2017, 1:18
Ajd brz odgovor.

Prvih 100 aemata i po ruskom serijske ili ti našem predserijske proizvodnje su već isporučeni armiji za završna ispitivanja i taktičko operativna uvežbavanja. Prva jedinica, a to je Tamanska divizija će biti prenaoružana sa Armatama sledeće godine i to Armatama iz masovne proizvodnje ili ti po našem velikoserijske. Plan je isporuka 2300 Armata armiji do 2025te godine po novom. Cena prototipa je bila 1 milijarda rubalja, ili ti 17 miliona dolara, ovih predserijskih je 500 miliona po komadu ili ti 8 miliona dolara a cena za velikoserijsku proizvodnju je 250 miliona rubalja ili ti 4.2 miliona dolara po komadu.
Po planu, do 2025te će armija biti opremljena sa minimum 70% novih sredstava, ostatak su teško modernizovani sistemi. Ono u magacinima nije pominjano (danas je u njima nekih sitnih 20ak+ hiljada tenkova T72 i T80). Plan je da tenkovske snage budu bazirane na Armatama i T90 Vladimir tenkovima, oklopni transporteri na bazi armate i novi mali guseničar, pa novi točkaš, nova haubica... Dakle, Armata ide u armiju, tu nema priče.

Usput rečeno, kad pomenusmo onih milijardu rubalja, toliko će rusku armiju koštati svaki naručen i isporučen najnovij Mig 35 sa svim onim znanim i neznanim bombonicama koje nisu bile ponuđene indijcima na njihovom tenderu, kad je cena jednog Mg 35aviona sa starijim radarima bila 45 milki po komadu. Lepa zarada, zar ne? I da, obratiti pažnju na one podatke o ceni prototipa, predserijskog i serijskog proizvoda kod armate. To istovaži i za T 50 koji se pominje malopre. Cena prototipa od 85 milki, nije velika, prema amerima je to dečija igračka.

Ko je posetio sajt Karla Koopa, australijanca, mogao je mnogo da pročita tamo i nauči. A jedna stvar koja tamo se provlači već deceniju je da ameri i zapad kasne za rusima i kinezima po pitanju pvo, radara, sistema elektronskog ratovanja (osmatranja i ometanja), a u zadnje vreme i sistemima konadovanja i integracije podatak ai njihove primene. Jedna od notornih činjenica za amere je da oni mogu nešto otkriti ali to primeniti i prebaciti dalje je već problem. Primer je famozna Tomahavk raketa: od momenta kad njhove službe nešto otkriju, pa do momenta kad dotični dejstvuje po cilju, prođe veovali ili ne 9-12 sati. Malko mnogo, zar ne?

I još jedan podatak koji smo saznali iz sirijskog rata. F 18E oborio Su 22. Avion iz ovog veka, opremljen raketama Aim 9x i AMRAAM, izvršio identifikaciju, odlučio da ga onbori, ispalio na avion iz 70ih godina AIM 9x i promašio. Prebacio potom na AMRAAM i pomenuti ga je oborio sa daljine od nekih 12 km. Prvo ispaljivanje AIM 9X za koje ja znam i ono ćorak. Raketa ubica aviona F22 i F35. Opet, slika koja nije baš slika koju znamo iz propagande mnogih medija.

director
17.7.2017, 10:06
A odakle potiče ta informacija da je taj turčin gađao AIM 9X-om ? Jel taj australijanac leteo u tom avionu ili mu je turski komandatan avijacije šurak ?

Opet ponavljam treba naučiti vrednovati informacije koje se plasiraju u javnosti. Dobar primer je Lazanski kod nas koji će ako ga platite tvrditi i da je Bangladeš najveća sila na svetu :) . Čisto sumnjam da ćemo u dogledno vreme saznati kako je oboren jer je to jako korisna informacija i za potencijalne neprijatelje SU-24 ali i za sve buduće pilote SU-24. Iz tog razloga ne verujem da su tu informaciju Turci dali Rusima čak i danas kada su najbolji pajtosi.

Armata ? Da sačekamo onda 2025. pa ćemo pričati o tom tenku. Do tada je to samo članak u novinama.

Tomahavk nije nikakva famozna raketa. Nego raketa koja se koristi za ciljeve na zemlji. Ona se uglavnom koristi za nepomične ciljeve zato što joj je brzina od 500-800 km/h , mada postoje verzije i za ciljeve u pokretu. Ako je ispališ sa razdaljine od 2500 km normalno da joj treba par sati do mete. Ako brod ili podmornica nisu u dometu cilja onda reackija može da se čeka i par nedelja tako da nam ta informacija o 9-12 sati ne govori ništa.

Da ne bude da samo kritikujem ruse evo i šta je dobro. U zadnje vreme dosta ulažu u "robote". Armata kao armata nije uopšte toliko bitna nego je koncept koji ona donosi od ogromne važnosti. Radi se o tome da će Armata imati kupolu u kojoj neće biti posade. Ako to bude radilo kako treba sledeća generacija ruskih tenkova će biti potpuno bez posade. Ovih dana je prikazan mini robot naoružan pešadijskim naoružanjem a ima i dosta pozitivnih informacija o ruskim bespilotnim letelicama. E ako nastave to da razvijaju, čak ne moraju ni da prestignu zapadnjake na tom polju, nego samo da razviju do nivoa da to "radi posao" uradiće veliku stvar na jačanju svoje vojske.

Ovo iz prostog razloga što danas je najveći neprijatelj svake armije njeno javno mnjenje. Čim spisak žrtava pređe 10 političari počinju da gube popularnost i vojna operacija je automatski pod velikim pritiskom. Informacije je sve teže sprečiti da dođu u javnost jer ako ih vi krijete ljudi će početi da veruju propagandi druge strane i tome slično ....

pentraksil
17.7.2017, 10:33
A odakle recimo ti dobijas informacije da je Zapad toliko mnogo ispred Rusije po svemu osim po raketnim sistemima? Mislim, kada vec pricamo o vrednovanju informacija koje se plasiraju u javnosti. Pa F22 i F35 su ti skolski primer koliko je Zapad "napredniji". Napredniji svakako u samoreklamiranju. (daleko od toga da ja smatram da su losiji od Rusa, da se razumemo)

vasiljevic
17.7.2017, 11:49
Pa sad, da se čita znalo bi se da govorim o slučaju obaranja sirijskog Su22 u blizini Rake od strane američčkog F18E pre nedelju dve dana. Dakle, nema tu nikakvih turaka. I nije to izjavio neki australijanac izjavio već je o tome pisao i obavestio američki vašington post. Jap, kad se skupljaju na gomilu informacije, broj izvora je mnogo veći nego što možeš zamisliti. Tako da nema priče o nekom Su 24, već Su 22, starijem manjem avionu koji ima sirijsko vazduhoplovstvo i koristi ga aktivno u ratu. Dakle, čitati a ne ovlaš pogledati. Sve lepo napisano.

Pomenuti Karlo Koop je neko ko ispred svog imena ima PhD and MSc oznake, ili ti doktor nauka i master. Preko 300 naslova u sitnim publikacijama tipa Janes missile, defence today i sličnim, daleko od Lazanskog. Inače njegov nauči rad je prvenstveno vezan za elektroniku i posebno informativno ratovanje gde je jedan od onih koji su postavili teoriju pomenutog ratovanja. Pretpostaviću da je o naoružanju i vojnoj elektronici zaboravio više nego što mi svi zajedno znamo i da ima malko više veza u vojnoj industriji nego svi mi zajedno na kvadrat. Kad on kaže nešto, on govori sa argumentom, i to se pažljivo prati i uzima ozbiljno u svetu.

Šta je Tomahawk i šta može, veruj mi, znam bolje od 99% ljudi na svetu. Famozna, napisano ne zbog mogućnosti već zbog medijske halabuke oko njih. U stvarnosti, one su oružje terorisanja drugih od strane SAD. I ne, ona se ne ispaljuje na 2500 km, niti toliko postiže, to je podatak za nuklearnu verziju koja je, usput rečeno povučena iz upotrebe. Uglavnom se koriste serije TLAM-C, D i E koje imaju domete od 1300 do 1700km, maksimalno. Inače, verzija C je sa unitarnom glavom, a D i E su sa kasetnim glavama. Ni one ne idu na te maksimalne domete, jer ih ne mogu dostiči. Planiranje naleta znači let levo desno ne po pravoj putanji a to povlači da daljina do cilja je znatno manja. U suštini nebitno. Poenta posta je da pokaže koliko dugo traje proces dok se ispali raketa. Od momenta prijema podataka, njegove obrade, klasifikacije cilja, programiranja rakete o donošenja odluke o udaru. Zato se i koristi samo za stacionarne ciljeve. I da, podatak govori mnogo, govori o neefikasnosti sistema. I sam podatak koji si rekao, 2500km, govori o tome kako radi propaganda. Novinari se ne bave ovakvim "sitnicama" već maznu prvi maksimalni podatak koji zvuči opako i njega plasiraju kao "tačnu" informaciju i to je ono što kola po okolini.

Kako napisa za Armatu, nije to članak u novinama, to je realnost, dopadalo se tebi ili ne. Nema tu čekanja 2025te, te 2025te će biti 2300 njih minimalno, čeka se sledeća godina i Tamanska divizija. Inače, Armate neće niko dobiti u ruke osim rusa pre pomenute 2025te, to rečeno egipćanima i indijcima na njihove upite za kupovinu. I usput, opet, koliko je revolucionarno besposadna kupola, toliko je i opasno jer to još nije testiran koncept u borbi. Bitnija je sva tehnologija koja je došla uz nju, od novih lakih čelika preko elektronike (opto elektronike, radara, sistema upravljanja vatrom) pa do novih reaktivnih oklopa, sistema aktivne zaštite i novog znatno jačeg topa. Sve to može i na klasični tenk kao modernizacija.

I opet, misliš da rusi kasne u sistemu bespilotnih letilica za zapadom. Jok. Još 70ih su imali u naoružanju i to masovno, Tupoljev 143 bespilotne mlazne izviđačke letilice radijusa dejstva 200km. Oko 1000 komada napravljeno. Pa su 90ih imali Jakovljev sistem Pčela, nisam siguran koliko ih napravljeno ali su ih imali i koristili. Pre Pčele je bio Šmelj 1. Poenta priče: rusi imaju dugo iskustvo sa bespilotnim letilicama. Ne prave desetine modela, već ono što traži armija. Treba da razviju do tačke da im reda posao? To imaju odavno.

Mi imamo problem da nemamo dovlljno informacija od rusa i previše informacija u sveri propagande od zapada. Rusi imaju još jedan problem, za njih podatak koji objave o preformansama je mnogo drugačiji od zapada. Zapad ljulja podatke na granici mogućeg. Rusi, poučeni iskustvom sa Staljinom, gde ako ne isporučiš obećano ode na letovanj u Sibir, po pravilu sve daju vrlo, vrlo konzervativno, pa onda još malko oduzmu za osiguranje da ne idu na letovanje u Sibir već na zimovanje u avgustu u Soči. Problem odavno dobro poznat svima u materiji. Primer ti je upoređenej podataka recimo dva sistema: S300V i recimo francuski Aster. Aster,, mnogo manja raketa sa sličnim dometom. Šta se krije u podacima? Pa aster ima najveću brzinu leta od 4.5M, u prevodu, na 120 km njoj je ta brzina dosta manja, dakle, pitanje koji cilj ona mođe na maksimalnom dometu da uništi. Visokomanevarbilnog lovca? Ne. S300V na istoj daljini u end game ulazi sa minimalnom brzinom od 4.5M. Dakle, ima ogroman energetski potencijal, i može da bije bilo koji tip cilja. Mala ali sitna razlika koja ne piše u TT podacima.

director
17.7.2017, 11:54
@pentraksil

pa po mitinzima na kojima se različita naoružanja prikazuju. Jedno pojavljivanje na mitingu (makar i š katergorije) znači više od 10 parada.

Što se tiče samih novinara tu moramo da budemo dosta pažljivi jer nisu svi novinari, novinari u pravom smislu reči. Na primer uzmimo Lazanskog, klasičan plaćenik koji se krije iza novinarske profesije (još od vremena SFRJ da ne misli neko da je on to skoro postao). Pogledajte njegovo mišljenje o zapadu posle rata u Iraku gde je bio a pogledajte danas. Ako ga uporedite sa onim Radićem, ili onim starijim gospodinom (zaboravih ime) jasno je čime se on bavi. Informacije koje on daje nisu uopšte na nivou ove druge dvojice a opet Lazanski je u 90% emisija a ovu dvojicu retko kad vidimo.

Dakle individualna stvar. Ja sam na primer verovao Lazanskom pre, iz prostog razloga što je bilo jako teško proveravati informacije koje on plasira. Međutim danas imamo internet i posle par laži jednostavno sam shvatio zašto kad ga spomenete nekom vojnom licu dobijete samo osmeh kao reakciju.
Tako i za strance, posao novinara je da pre svega bude kritički okrenut temi kojom se bavi, ako nema kritike čak i kad se o pozitivnim stvarima piše to nije dobar novinar ako je uopšte novinar.

Naravno kad nešto dolazi iz Kine i Rusije to primam sa velikom dozom rezervisanosti iz prostog razloga što tamo gotovo da i nema nezavisnih izvora informacija (političku opoziciju ne računam). Tamo nemate novinare koji pišu kritički kao što to imamo na zapadu a njihove zvaničnike isuviše mnogo hvatam u lažima da bi im verovao. Za novu godinu komandant avijacije Rusije izjavi da nisu odgovorni ni za jednu civilnu žrtvu u Alepu i ostade živ. Oni na tome svo vreme rata insisitiraju. Kako posle toga verovati tom izvoru ?

Ono što znam za Karla Kupa je da je on pobornik F22 i veliki protivnik F35, a u vezi sa tim su sve njegove tvrdnje u smislu da maksimalno omalovaži F35 i to mu se zamera u samoj australiji. Inače on je najcitiraniji u Kini. Ali po pitanju F22, gle čuda, ga ne citiraju :) . Shodno tome i onome što sam već rekao njegove tvrdnje koje se mogu povezati sa F35 dovodim u sumnju dok dotični avion ne vidim u akciji. A onda ćemo imati dobar argument da ga proglasimo za dobrog ili lošeg analitičara.

F22 još i nekako a F35 je stvarno za podsmeh i ameri su zaslužili da im se ceo svet smeje kad se priča o istorijatu razvoja tog aviona. No na kraju su ga sastavili i na mitinzima se pokazao vrlo dobro. Ostaje da sačekamo neki rat da ga vidimo na delu radi konačne ocene. No još će oni da rade na njemu jer slične probleme su imali i F14 i F15 kada su ulazili u proizvodnju pa su na kraju izneli 50 godina.

Sam taj slučaj da se smejemo amerima oko F35 govori koliko mnogo znamo o tome i koliko je tamo više izvora informacija. Jel imamo toliko informacija o razvoju nekog oružja u Rusiji i Kini ?

@vasiljevic

F22 i F35 koriste block II verziju AIM 9X rakete.

Testing work on the AIM-9X Block II version began in September 2008.[24] The Block II adds Lock-on After Launch capability with a datalink, so the missile can be launched first and then directed to its target afterwards by an aircraft with the proper equipment for 360 degree engagements, such as the F-35 and F-22.[

Inače ja se uopšte ne oduševljavam sa tim informacijama "haha promašio ga je" sa koje god strane da dolaze. Uvek će da bude promašaja zbog gomile razloga. Pitanje je samo da li tvoja vojna doktrina može da istrpi ili ne te promašaje. Ameri imaju doktrinu apsolutne prevlasti u vazduhu i njima ne smeta ni dvadeset raketa da promaši jer će 21. da pogodi.

pentraksil
17.7.2017, 16:46
pa po mitinzima na kojima se različita naoružanja prikazuju. Jedno pojavljivanje na mitingu (makar i š katergorije) znači više od 10 parada.




Valjda ne moram da ti pricam da su mitinzi i parade jedno, a realno stanje na terenu (pogotovu u ratom zahvacenim podrucjima) nesto sasvim drugo.

director
17.7.2017, 19:01
Da ali na ozbiljnim mitinzima, za razliku od parade, oružje se koristi u nekom vidu manevra ili slično tome i stručnjaci koji to prate mogu da ga ocene. Na paradi vidimo samo kako izgleda kad se kreće 20 km/h .

Naravno najbolja ocena je borbena upotreba. Ali u tom slučaju mi onda ne bismo uopšte trebali i da spominjemo naouržanje koje još nije učestvovalo ni u jednom ratu ili operaciji. Još jedan razlog više da naoružanju iz novina ne treba poklanjati ozbiljnu pažnju.

vasiljevic
18.7.2017, 11:23
Znam ja koju verziju koristi F22 i F 35 i to nije pitanje. Niti su oni bili tema.

Mada kad ih pomenu, manje razmišljanje. Avion F35, napad na cilj na zemlji, opremljen sa ogromne 2 rakete Aim 9 zadnje generacije, netestirane u borbi, čiji prvi primerak (pa bio pethodnik u pitanju) je u prvom ispaljivanju u realnim okolnostima promašio cilj. Ispred njega,. zastareli Mig 35 sa 8 raketa, 4 rakete R73 zadnje generacije i 4 rakete AMRRAMSKI ili ti R77 zadnje generacije. Kako se oseća njegov pilot u super uber avionu na kome avionika ni dana danas ne radi sve što treba i kako treba, koji ima nepouzdan sistem OBOGS, gde je raketa vrlo slična onoj koja je već promašila i gde ima očigledan manjak oružja za dejstva, nema brzinu da pobegne, nema karakteristike da izmanevriše Miga .... Taj jadnik nema mogućnost da ispali 21 raketu da bi pogodio, on ima 2 rakete, nije ovo video igrica.Ili piloti F22 kojima se kaže da treba da izlete patrolu u trajanju od nekoliko sati a koji znaju da se u dotičnom avionu pada u nesvest na dugim letovima i gde je avijacija proglasila avion dobrim jer nisu uspeli da nađu uzrok koji dovodi do toga (opet problem oko OBOGZ sistema na avionu, nikad rešen niti će biti rešen kako stoje stvari, gurnuto pod tepih).

I da se razumemo, nije tačno da u Rusiji nema kritičnih, samo što to treba pročitati na ruskom i naći na netu. A to je problem. Velike kritike su bile posle rata u Gruziji. Kako nije bilo dobre komunikacije, snabdevanje jedinica je bilo lolše, izviđanje polukatastrofa, komandovanej konfuzno .... Na stranu to što su regruti nalupali američki trenirane i vrhunski opremljene profesionalce. I u pobedi su imali mnogo prigovora. Drugi deo priče je našé ne poznavanje ruske tehnike, načina upotrebe, a poslovna tajnovitost ruskih firmi. Ono što ja gore napisa da je ostalo od Staljina u amanet. Ko želi, mora da sam nađe podatke. Čist primer je recimo njihov tenk T90. Mnogo toga je kritikovano na njemu od strane mnogo rusa, jedna od stvari je bila opšta kritika što na njemu, i posle 30ak+ godina postojanja nije amtivni sistem odbrane postavljen jer on treba d aje na modernom tenku. Da motor je slab. Moglo je bolje zaštititi prednji deo tenka na spoju kupole i tela tenka....

Inače, na mitinzima se ne koristi oružje, ono se na njima koristi vrlo retko. Razlog je prost, mesto mitinga je uvek blizu ljudi kojima se treba to pokazati, a ne u blizini poligova za dejstva koji je uvek daleko od ljudi zbog bezbednosti. Dakle, miting ne koristi za takve stvari. Dejstva se odražuju samo ako se ima potencijalni kupac pa se ode na poligon da se demostrira. A to ti nećeš tada videti, niti novinari. Retki su slučajevi kao u Abu Dabiju kada su Rusi sa torom demonstrilali silu i javno pokazali dejstvo sistema po plotunu raketa iz VBRa i oborili ih. To je izuzetno retko. Tako, da parada ili miting, mala razlika. Na mitinzima, recimo imaš prilike da gledaš Su 27 ili Mig koji radi kobru. U realnom ratu, nema te budale koja će da radi kobru u sukobu. Nikome se ne gine. Prosto. Vojno gledano, nebitan manevar koji može i da se izbaci iz programa.

I nije bilo ha, ha promašio već info da je promašio. I nema tu ko zna kakvih razloga. Imaš realnu situaciju. Najnovija raketa. Na njoj je sva sila znanja i elektronike čiji posao je da porazi najnoviji protivnički avion. Opšta pretpostavka je da u realnoj situaciji protivnik će manevrisati, bežati, ispaliti tonu mamaca .... Realno, raketa je podbacila i to maestralno, jer je imala zastareli cilj koji ju je omeo. Nema likovanja, čista informacija. Koja dalje utiče na ocenu sadašnjih a i budućih mogućnosti dejstava.

Naoružanje iz novina... Prvo, to nećeš nikad izbaciti iz igre. Odličan način da se vojno nepismenim i neobaveštenim demonstrira kako je neko jak. Drugo, iz novina se dobija i neophodna informacija kuda ide tehnika. Problem je što ljudi neće da se raspitaju i da mućnu glavom, lakše je imati na gotovo. A to gotovo je po pravilu informacija koja je plasirana kao senzacija od strane neobaveštenog novinara koji ne poznaju problematiku.

I da, Karlo Koop. Prva stvar koju treba da uzmeš u obzir je ova: on je australijanac. Dakle njegov pogled ide iz te perspektive. On razmišlja o zemlji koja je velika, koju treba pokriti, i imaš ograničene mogućnosti nabavke (evropski rafal i tajfun, američki F22, f35 i F18E). Dakle, u tom okviru on upoređuje ono što nabavlja sa onim što može da se nabavi. Iz njegove perspektive, F35 jeste kanta prema onome što možé da se nabavi kao alternativa, a to je F22. I tu kad se uporede F22 izlazi kao veliki pobednik. I da budem iskren, da sam na njegovom mestu, pisao bi isto. Kao kad bi pisali o Srbiji i šta srbiji treba. F 35? Ne, preskupa igra. Ne bi imali ni za jedan let mesečno. Evropski pandani? Preskupo opet, čak i kad govorimo o Gripenu, na primer. Skupi za nabavku, skupi za održavanje, skupi za let. Pa Austrijanci kukaju jer pre svakog poletanja moraju da kešnu 1500 dolara da bi im radio GPS i sistem identifikacije. Su 27 i derivati? Šta će nam avion koji je namenjen da pokriva ogromnu teritoriju? F16 kao poljacii slični? Treba ogromne pare za remont i modernizaciju da ne pominjemo ostale manje bitne troškove(pogledaj pomenutu Austriju). Sa ograničenjem šta možeš da kupiš od oružja (primer južna amerika, niko nije mogao da nabavlja AMRAMM jer bi poremetio ko zna šta, niti najnovije AIM 9, zabrana stavljanja onog što ameri ne odobre, zatezaznje oko delova ....). Da bi videli šta nama treba, treba da se pogleda zemlja, način upotrebe, protivnici, cene ..... To je radio i Karlo. Imam to i to, treba mi to ..... Ne znači da greši. A šo ga ne citiraju oko F22, e pa pitati Kineze. :)

vasiljevic
22.7.2017, 23:42
Čisto neke od zadnjih informacija iz Rusije koje su vezane za avijaciju, iz par vesti, da ne jurim gde i koja kad data.

Novi T 50, stealth lovac završio glavna držávna ispitivanja i naručena je serija od 12 predseriskih aviona za armiju, Uskoro treba da počne proizvodnja, lično ne očekujem pre kraja 2018te da budu isporučeni, uzeevši u obzir da od momenta kad dobiješ narudžbinu do početka sklapanja prošé bar 6 meseci, a bar toliko ti treba da se sklopi avion. Sve u svemu, po njihovim rečima, ide po planu. To znači da će sigurno predserijski, a verovatno i prva serija aviona biti sa sadašnjim motorima, a da će tek kasnije serije dobiti onaj pravi motor za njega.

Druga vest je vezana za Mig 35. Definitivno ulazi u naoružanje Ruske armije, i kako kažu reuska armije je zainteresovana za nabavku minimum 170+ aviona tog tipa, što znači da je avion vrlo zadovoljio armiju, što karakteristikama, što cenom. Da podsetim: elektronika vrlo unapređéna, mnogo toga na bazi rešenja sa Su 35 i onoga što je pravjeno za T50, integrisan sistem elektronskog ometanja na bazi Harbin sistema (onaj famozni sistem koji pomenut u slučáju Su 24 i američkog razarača), sistem laserskog ometača raketa, sistemi za lasersko navođenje bombi i raketa, aktivni radar na bazi GaN kola (naprednija tehnologija od one koju koriste na zapadu GaAs kola) .... po ceni 17 miliona dolara po komadu za rusku armiju. Po toj ceni, nama bi baš leglo jedno 60ak komada, onako reda radi.

Tupoljev se vraća u igru i to na velika vrata: od sledeće godine počinje serijska proizvodnja 50+ aviona Tu160, strategijskih bombardera. Na njima je odrađena teška modernizacija elelktronike, posebno sistema za elektronsko ometanje i izviđenje. Time je najverovatnije stavljena tačka na razvoj nekog novog strategijskog bombardera, što znači da je zaključeno da koncept Tu 160 ima velike potencijale i u budućnosti. Logično ako se vidi način na koji se promenio način dejstva bombardera danas,a to je upotreba krstarećih raketa sa dometima u hiljadama km. Tu stealth nije toliko u prednosti, i tu se može teoretisati da bi Tu 160 sa prodorom na velikim visinama nadzvučnom brzinom imao prednost u odnosu na stelath podzvučni avion zbog znatno kraćeg vremena dolaska na liniju lansiranja raketa. U svakom slučaju, zadovoljava zahteve armije pa .... Ne, naši ne razmišljaju o nabavci ovih labudova, za nas je i vrabac daleko do ruke.

director
23.7.2017, 0:41
Ja koliko znam PAK FA se i dalje testira sa starim modifikovanim motorima od SU-27/30. Novi motor neće biti spreman do 2020. godine pa je veliko pitanje koliko će te prve verzije sa starim motorima biti dobre ?

Krajem ove godine se očekuje prototip PAK FA sa novim motorom da bude gotov i onda kreću prva testiranja.

vasiljevic
23.7.2017, 8:00
Da, i dalje se koristi modernizovana verzija motora AL31F, sa oznakom AL 41F izdelnije 117. a novi motor tek treba da počne da se testira, što znači da prvo mora da prođe ispitivanje na letećoj labaratoriji ili ti na nekom drugom avionu, pre stavljanja u sam avion. Ako se ne varam Rusi za to koriste modifikovan Il76. Sad, nisam siguran da je taj deo prošao novi izdelnije 30, mada nisam nešto ni obraćao pažnju pa moguće d ami promakla informacija. Problem je što testiranje motora traje par godina. Neko pravilo koje stoji je da kako god okreneš, nov motor traži 10 godina da bi se razvio, bilo to na zapadu ili u Rusiji. Ne treba zaboraviti da je novi motor baš novi dizajn, ne poboljšanje starog motora. Jedna od izjava mnogih konstruktora motora je da to nije tehnika već umetnost. Ne znam, još nisam se time bavio pa da kažem da li je istina :).

Inače, ovo nije nepoznata praksa kod rusa da na novom tipu aviona koriste motore starije generacije aviona na prvim serijama. Jednostavno, dobija se avion koji ima nešto slabiji motor od predviđenog ali pouzdano rešenje koje je jedna stavka manje koja može da napravi problem u startu. Sad, koliko će te verzije sa starim motorima biti dobre? Ne nešto previše lošije od predviđenog motora. I ove modifikovane verzije motora su vrlo jake. Imaju potisak od 93Kn bez forsaža, i 147Kn na forsažu, i to je odnos potisak masa 10.5:1. Novi motor treba da ima oznaku izdelnije 30 i da ima potisak od 107 Kn bez i 167Kn sa forsažom, što će reći ne baš prevelika razlika. Biće nešto bolja ubrzanja, to sigurno, verovatno nešto bolje performanse u penjanju, nešto veća brzina bez forsaža, u manevru ne verujem nešto previše, tu je pilot već ograničenje. Mada, treba imati i ovo u vidu. Novi motor je dizajniran da se bez ikakvih modifikacija može staviti mesto motora serije Al 31F. U prevodu, sa početkom njegove serijske proizvodnje, može se lako zameniti stari motor sa novim i unificirati flota. Interesantna je i mogućnost da se to odradi i na Su 27 modelima. Mada, nisam siguran koliko bi to poboljšalo karakteristike pomenutog Su 27. Sigurno bi smanjilo logističke probleme i troškove.

Razlog za zadnju izjavu je jedan podatak koji je svojevremeno dao jedan pilot bugarskog RV koji je leteo na F16 avionima američkog USAFa, na nekoj od zajedničkih vežbi. On je na pitanje o ponašanju dotičnog rekao da nema skoro nikakve razlike po pitanju performansi, iako ima dosta jači motor. Razlog je sama aerodinamika aviona, koja je sa prethodnim motorima dostigla svoj maksimum i novom motoru jednostavno ne daje prostora za dalji rast. Pošto je na Su 27 avionima već došlo do rasta snage motora u zadnjim generacijama, a ja nigde nisam našao podatak da je pomenuti dobio nešto mnogo u performansama, pretpostavljam da ni sa novim motorom ne bi dobio nešto mnogo, aerodinamičko rešenje je krojeno za te performanse i to je to.

Laserstorm
29.7.2017, 19:03
Kao sto je pomenuo vasiljevic, Rusi uvek u prototipe stave stare, pouzdane motore ukoliko nemaju pouzdano istestiranu novu tehnologiju, nisu ludi da sve sto je novo stave u jednu korpu.

I kad se desi neko *****e, lakse se otkriva uzrok kad jednim delom radis sa poznatom opremom, relativno je poznato na sta treba da obratis paznju. Tako je pre par godina izbio pozar na jednom motoru kad se jedan PAK FA prototip pripremao za poletanje, kruzile su slike i nagadjalo se sta se tacno desilo. Nakon toga nije bilo problema, barem poznatih, moze da se postavi pitanje da li je bilo necega sto su uspeli da sakriju, medjutim na MAKS 2015 aviosalonu i ovogodisnjem MAKS-u PAK FA prototipi lete i rade akrobacije kao i Su-27/35, naravno bez ekstravagantnog preterivanja.

Kad smo vec kod ekstravagantnog preterivanja, Rusi su uspeli da sa Su-35 urade nesto sto se moglo videti samo u anime serijama i filmovima. Ostalo im je samo jos da provale kako da implementiraju battloid mod i na konju su narednih 100 godina. :D

Skocite na 6:30 minut, ako necete da gledate ceo klip.

bAkFQFwWuvU?t=6m30s

todos
29.7.2017, 21:07
Au kakvi manevri!!! Koliko sam bio skeptičan po pitanju ovih aviona...

player1
30.7.2017, 7:21
Sa jednog od Youtube komentara:

6:35 (https://www.youtube.com/watch?v=bAkFQFwWuvU&t=395s) engage secret soviet anti gravity machine in 3 , 2 , 1

:kreza:

perablenta
30.7.2017, 20:40
Ne mogu da poverujem šta čovek sa mašinom izvede!
:tapsh::tapsh::tapsh:

Sass Drake
3.8.2017, 0:45
PAK-FA je konačno dobio svoju oznaku, Su-57. Još je ostalo samo da dobije NATO Reporting Name.

Laserstorm
4.8.2017, 1:33
PAK-FA je konačno dobio svoju oznaku, Su-57. Još je ostalo samo da dobije NATO Reporting Name.

Nekad pogode super ime, vecinom daju neka blesava. Uboli su sa MiG-29 i Su-27, ali su zeznuli stvar sa MiG-21 i Su-25 npr.

Laserstorm
4.8.2017, 14:02
Kad smo vec kod imena koje dobijaju oruzani sistemi, naleteo sam na clanak koji bas o tome pise, ima stvarno blesavih primera:


Killer Names: The Funny Side of Some of Russias Most Lethal Weaponry (https://sputniknews.com/military/201503031019008767)

Dekip
21.10.2017, 22:47
Niko ne komentariše ove nove Migove... Valja li to što god? Osećam da smo izvukli duplo golo, ali bar imamo avione.

pentraksil
22.10.2017, 1:31
Niko ne komentariše ove nove Migove... Valja li to što god? Osećam da smo izvukli duplo golo, ali bar imamo avione.

Imajuci u vidu koliko para ulazemo u vojsku i koliko para imamo za trosak....Mislim da bolje nismo mogli da prodjemo. Postoji ona stara, uvek moze bolje....ali mislim da nije bas golo :D. Na stranu sve politicke nesuglasice i ostalo ("strucnjaci" koji nemaju pojma o cemu pricaju, sve im je politicki itd)

Kao i uvek, tu je vasiljevic da malo bolje objasni :D

director
22.10.2017, 13:53
Koliko sam ja čitao MIG-ovi su stvar prošlosti. Rusi ih više ne proizvode osim M modela koji je planiran da bude njihov avion za nosače aviona. No pošto nosači aviona trenutno nisu u prvom planu pitanje da li će i taj model preživeti.

Što se nas tiče nama je realno sve jedno koji avion imamo samo da može da odgovori potrebi zaštite neba u miru. MIG 29 je neka "donja granica" aviona koji to mogu i naši su se opredelili za njega. Bode oči da "prepravka" 6 komada košta 180 miliona dolara, koliko onda košta novi MIG 29 sa najnovijom tehnologijom ? Pri tome treba imati na umu da je najskuplji avion trenutno F-22 košta 150 miliona $ , da je F-35 od 80 do 120 miliona $ a to su avioni najnovije generacije. A najsmešnije je da najmoderniji ruski avion PAK-FA košta 50 miliona $ s tim da će mu cena verovatno narasti do 70-80 miliona kada se kompletira 2020. S tim u vezi je potpuna misterija cena od 180 miliona dolara za prepravku tih 6 aviona.

Što se tiče rata mi možemo da ratujemo ili protiv NATO a u tom slučaju nas ne bi spasili ni F-22 ili PAK-FA ili protiv par zemalja u našoj bližoj ili daljoj širini koje nisu u NATO i koliko ja znam ni jedna od njih nema avijaciju tako da protiv njih bi i matori MIG 21 odrađivao posao.

U svakom slučaju ovo je rešenje za narednih 10 godina kada će svih 10 MIG-29 aviona koje ćemo imati kada nam isporuče ovih 6 otići u penziju i onda ćemo birati nove avione.

Dakle 2028 ćemo ponovo u šoping a neki misle da smo to trebali raditi danas. Alternative ruskim avionima su mnogobrojne ali obzirom da smo sirotinja najrealnije su kineski J-10 ili J-11 sa početnom cenom od 30 miliona $ ili švedski Gripen JAS-39 sa početnom cenom od 40 miliona $. Treba imati na umu da u ovim varijantama bi morali ići na nabavku bar 12 aviona i tada bi cena nabavke bila duplo skuplja obzirom da prilikom prelaska na nove avione moramo da obezbedimo obuku pilota i tehničara kao i rezervne delove i rakete. Koliko znam Česi i Mađari su prešli na Gripene a kineske avione znam da koristi Pakistan.

Eto to vam je ukratko i uprošćeno o MIG-ovima. Moj lični utisak je da je ovo sa MIG-ovima jedino moguće obzirom na državnu kasu plus vučić zamazuje oči rusofilima koji će opet da glasaju za njega zbog toga.

Nikola16789
22.10.2017, 16:44
"Novi" MiGovi su kante. Nema tu sta mnogo da se kaze. Posluzice za air policing i to je to. Novac za bolje nemamo.

Moja procena je da ce 2 do 4 aparata biti operativna a ostali ce se kasapiti za delove, pa kad im isteknu resursi, koristice se preostali aparati, a oni prethodni ce biti kasapljeni. Drugim recima, nikad nece biti operativna cela flota u isto vreme.

todos
22.10.2017, 19:45
Kad čitam ovako i pomislim da je ovo jedino rešenje. Međutim mogli su da kupe nove avione sa slabijem ili minimalnim naoružanjem. Mnogo bi bolje bilo za pilote da više lete nego da voze budževine t.j. nasvirane kante.

pentraksil
22.10.2017, 19:51
Kad čitam ovako i pomislim da je ovo jedino rešenje. Međutim mogli su da kupe nove avione sa slabijem ili minimalnim naoružanjem. Mnogo bi bolje bilo za pilote da više lete nego da voze budževine t.j. nasvirane kante.

Koje nove avione bi mogli da nabavimo za taj novac?

Ne bih bas Migove nazivao kantama, ali su daleko od najsavremenijih, to je jasno. Nama ni ne trebaju avioni kojima cemo parirati bilo kome, vec jednostavno pokrice za kontrolu vazdusnog prostora. Za povecan broj sati leta opet je potreban novac.

припjat
23.10.2017, 16:29
MIG-ovi su itekako dobre masinice!!! (za Srbiju)
Klimov motor nije isti kao i neki najjeftiniji motor! S obzirom da je kerozin skup i da na remontu motora se potrosi oko 3000-4000l kerozina,a kamoli u letu(Srbiji sirotinjskoj zemlji treba avion s motorom koji puno daje a malo trosi a takav je klimov RD-33mk). To je prva prednost.
Naravno remont za mig29 se radi u bugarskoj i to bi smanjilo troskove prevoza a ujedno i sam remont. To je druga prednost mig29-ke.

Ali ipak kao sto kaze pentraksil Srbima je najvaznije da imaju kontrolu neba,realno bi im bili dobri i super galeb-g4(skolska matora kanta) :D . Bitno je da imamo svoju kontrolu neba da ne placamo drugim tu uslugu npr. Hrvatska se itekako dobro provodi placanjem nato-u "kiriju" za nadgledanjem neba.

Masta o posjedovanju f22 i f114 itd. Srbiji je bespotrebna jer ih sigurno nece koristiti osim izbijanjem rata u Srbiji. I da ratuju Srbi ,ratovace samo kad Rusija bude bila slaba i tad ce (kao i u vrijeme drugog svjetskog rata ,a i '99)svi navaliti na Srbiju i bice porazena.Tako da je dobro dosao bilo kakav avion(pa cak i oni indijski).

Sass Drake
23.10.2017, 19:57
Kad smo već kod Hrvatske, čudi me da za sve ove godine nisu nabavili nove avione, a tu su u daleko boljem položaju od Srbije.

director
23.10.2017, 21:04
pa oni su trenutno u procesu nabavke 12 novih aviona. zato rusi obigravaju oko njih unazad par meseci.

припjat
23.10.2017, 21:41
Ah ta Hrvatska!
Zemlja sa skroz neprirodnim izgledom.Njima prakticno i ne trebaju avioni. Uz Jadransko more ne mogu 3 aviona da prolete a da ne udju u prostor druge teritorije. Oni koliko ja znam posjeduje nekoliko mig-21 koje su pokrali iz jugoslovenskog bunkera Zeljave. Koliko znam Hrvatska bi trebala dobiti poklon od Amera,nekoliko f-15.

Sass Drake
23.10.2017, 22:46
Ah ta Hrvatska!
Zemlja sa skroz neprirodnim izgledom.Njima prakticno i ne trebaju avioni. Uz Jadransko more ne mogu 3 aviona da prolete a da ne udju u prostor druge teritorije. Oni koliko ja znam posjeduje nekoliko mig-21 koje su pokrali iz jugoslovenskog bunkera Zeljave. Koliko znam Hrvatska bi trebala dobiti poklon od Amera,nekoliko f-15.

F-15? Logičnije je da im daju stare F-16.

pentraksil
24.10.2017, 10:37
Hrvatska moze samo da sanja te F-15 :D F-16 su vec realnija opcija. Mada ce ih prelazak na NATO standard (kada je avijacija u pitanju) dosta kostati, cak i sa poklonima.

director
24.10.2017, 22:41
Hrvati će birati između 4 ponude koje su prispele do 3.10.2017.

F-16 iz Grčke
F-16 iz Izraela
F-16 iz Amerike
Gripen iz Švedske

Grčka i Izrealska ponuda su polovni avioni dok se za SAD i Švedsku ponudu sumnja da su ponudili i nove i stare avione za prodaju pošto su komšije u finansijskoj buli kao i mi :) . U svakom slučaju početkom decembra ćemo čuti za šta se HR odlučila. Ja mislim da će na kraju uzeti polovne F-16 od amera da bi se odužili za pomoć koju su dobili unazad par godina a i koju će dobijati u budućnosti.

vasiljevic
9.11.2017, 18:55
A šta da komentarišem? Prvo, kod nas se odavno ne zna ništa sigurno pa ni ja nisam bio siguran da ćé dotični uopšte da se ikad pojave. Tako da sam prijatno iznenađen.

Ko želi da vidi šta iam avion, verovatno je već sve našao i pročitao, uz sva kukanja mngih stručnjaka kako je bolji ovaj ili onaj avion itd. Ono što je sigurno je ovo: prvo treba shvatiti gde je mesto avionu, način njegove upotrebe, prostorija nad kojom se dejstvuje pa da se onda kuka i zahteva megalomanski Su 35 sve sa antisatelitskim raketama i nuklearkama pride. Nama treba nešto jednostavno za održavanje i upotrebu, to nije F16, To nije F22, F35 ....

Mig 29 je taktički lovac, po zapadnoj kvalifikaciji, ili najpreciznije po ruskoj frontovski lovac. Kako su ga smislili rusi da dejstvuje? Poleće sa polupripremljene staze u zahvatu fronta, brzo dostižé visinu, upotreba radara na minimumu, glavni način borbe IC senzor i rakete malog dometa, rakete srednjeg dometa imaj najveću namenu u razbijanju poretka protivnika da bi vam kupili vreme uletanja u manevarsku borbu koji ameri zovu dog fajt (sic, nije pilot pas). Koliko takav angažman traje? Sat, dva? Jok, desetak minuta na daljinama do 150km ukrug. E sad, pitanje je da li nama za odbranu (ili zvali to kako želite) treba višé od toga. Mislim da ne. Pod uslovom da imamo ostatak priče.

Ostatak kje ovo: sistem za otkrivanje avijacije protivnika (dakle, mešavina radara metarskog opsega i radara 23cm velikog dometa, pa cela serija gap filera opsega 10-23 cm, pa radari kratkog dometa ili ti zapadno point defence opsega 5-10cm), sistem obrade primljenih podataka, komanda za navođenje lovaca na ciljeve, sistem elektronskog izviđanja i ometanja, sistem ometanja GPS signala, neopodan broj jedinica PVO minimum srednjeg dometa, uz veći broj sistema kratkog-srednjeg dometa. Pri tom raketni sistemi PVO su oni koji nose odbranu a avijacija je tu da eksploatiše njihov udar i da pojača efekat svojim dejstvom. Da, ja opisa zasedni sistem delovanja. Ne divljaš sa radarima, radiš sa minimalnom upotrebom radara, na kratko vreme, stalne promene pozicije, avijacija nije na aerodromu već van njega. Koliko se ja sećam, a trebao bi, nama fale skoro sve navedene komponente. I usput, da navedem i ovo, bićé interesantno za zapaziti: po zadnjem opisu koji rusi daju za rakete Igla i Vreba, one imaju namenu da obaraju besppilotne letilice i slabo manevrišuće rakete (ili ti Tomahavk). Nema pomena aviona i helikpotera.

Sad, ostade pitanje onih 180 miliona. Šta je u tome, to izgleda niko još en zna pa ni nadležni. Prvo, pitanje je da li je to samo remont i modernizacija, ili su tu i rezervni delovi, neophodne rakete, obuka mehaničara i osposobljavanje za remont naših, da li je tu i remont i modernizacija onog ostatka nabavke ili ne (bešé najavljeni Buk, tenkovi, oklopni izviđači koej smo već jednom izbacili iz upotrebe)... I koliko je to nečiji procenat, koliko će da mazne onaj preko kogaide uvoz poklona (jap, vojska ne može da uveze, mora "firma") .... Dakle, tu vam ne mogu pomoći.

toxic
9.11.2017, 20:40
Ono što ja, kao laik, mogu da primetim je da nama realno više od Mig 29 aviona i ne treba. To su poznati avioni, čije performanse odgovaraju našim potrebama.

Problem je što su u pitanju jako stari avioni, pri kraju svog upotrebnog veka, koji će da nas koštaju dosta, pogotovo kada se uzme u obzir da je u pitanju ,,poklon". Kruže razne vesti o cenama, poređenja sa drugim opcijama, o tome šta taj paket remonta i modernizacije obuhvata pa je teško oceniti koliko je ovo bio dobar potez. Poznajući prilike (političke pre svega), poprilično sam siguran da nije dobar, i da smo preplatili i počašćavali i Ruse i domaće *.

pentraksil
10.11.2017, 16:14
Jedno je sigurno, mi para za nesto novije nemamo. To sto su avioni stari ne treba da iznenadjuje. Kolika je stvarna cena to verovatno nikada necemo saznati.

vasiljevic
10.11.2017, 16:51
već neko vreme mislim da ispišem još po nešto o avionu F35 i njegovom decenijskom putešestviju ka slavi pa ajd da poveđemo sve to sa malko edukacije. Ono što ću pisati je vezano za mnogo toga što je do sada izašlo u javnost a mnogima ovde je nepoznato, ali će vam dati bar sliku o avionu i sistemu iza njega. Posmatrajte ovo ne kao pljuvanje već prikaz svih problema koji dolaze sa novim sistemima uz veliku samouverenost i prepotentnost inžinjera. Pisaću post po post jer ima mnogo pa izvinite na prekidima :).

Prvo da se pozabavim sa manjim podacima o cenama leta aviona po svetu i zašto su oni toliko različiti za isti avion. Kad govorimo o ceni leta, ona treba da se računa po ceni goriva, cena predletne pripreme i manji popravki i cena osnovne dijagnonstike na aerodromu. Ono gde dolazi do zabune je kad dobijemo podatke koji u sebi sadržavaju i cenu održavanja aviona i to tad je operativna cena koštanja aviona. I tu počinje da se dešava radikalna razlika u cenama. Npr: cena održavanja aviona F15 je oko 35000, za F22 je oko 70.000 dolara, Rafal oko 45.000, Tayphoon ima sitnih 100.000 itd. I to je ona pričá koja nas interesuje. Plus, tu idu amortizacija, neophodne potrepštine, modernizacija ... Dakle, vrlo širk pojam. I tu obično se počne sa pričom o Gripenovih 5000 po satu. To je ona cena čistog sata leta, ne operatina cena aviona koja se uzme za poređenje.

Dakle, neke cene koje se najčešće pominju su ove (operativna cena):
F16C - 20-22.000 dolara (čist sat leta 7000)
F15C - 38-42.000
F15E - 28-32.000
F22A - 60-62.000
Rafal 10-14.000 evra (pri operaciji u Maliju cena je bola 17.000 po satu leta, čisto oko 7000)
Typhoon 18-30.000 istih (čisti sat leta 8500)
Mig 29/35 oko 10-12.000 dolara
A10 moder. oko 10.000
F35A oko 45.000 procena

Čisto da bude jasno, dajem primer kako izgleda ta cena na F22 avionu: 1 avion košta 150 milki, cena koštanja tokom životnog veka oko 680 milki, i to sve da koliko dođe jedan sat leta ili ti oko 62000 dolara. Dakle, to je posao za dugo vreme i on mnogo košta. Ima tu i skrivenih troškova što su recimo naučili Austrijanci: pre svakog poletanja Typhoona oni plaćaju po 1500 evra za kodove IFF sistema jer bez njih avvion ne može da poleti. Na primer. Ono što je vidljivo je sledeće: što novija generacija cena sata letenja drastično raste. Pitanje koje se postavlja je koliko zemlja može da plati a da dobije maksimum za odbranu. I da li novi avioni su baš toliko bolji od recimo modernizovanih starih aviona.

Sad, koliko košta sam avion:

F16 ima cenu od 60-70 milki
F18 cena oko 85 milki
Rafal 85-90 milki
Typhoon 90-110 milki
Gripen oko 60 milki (45 milki prepravka verzije C na E)
Su 35 i derivati oko 45 milki
Mig29/35 oko 30-35 milki

E sad, opet oko cene. Kod zapada ima dogovaranja ali ne baš previše, ali Rusi, to je već druga pričá. Jer oni prodaju avione ne na bazi svoje proizvodne cene ili cene za njihovo RV već na bazi procene koliko mogu da uzmu. Zašto ovo kažem? Pa na bazi izjave glavnog i odgovornog u MIGu, cena po avionu za MiG35 sa svim lepotama za rusko RV je ugovorena na 1 milijardu rubalja, što je oko 16 miliona dolara po komadu. A to vam kaže da kod njih može da se dobije i mnogo jeftinije ako oni imaju interesa za to. Nije čudo da neke zemlje kupuju avione u zamenu za piliće, pa se posle 10ak godina otpiše neka trećina duga i napravi novi ugovor na sličnoj bazi. Da se zapitamo zašto mi to nemamo. Iskreno, kad se ovo zna jedino pitanje koje na kraju ostane je ko je uzeo pare.

A sada na F35:)

vasiljevic
10.11.2017, 17:25
Dr Majkl Gilmor otišao u penziju. Čovek bio direktor centra za operativno testiranje i procenu američke armije. I napisao izveštaj o tome da F35 nećé skoro postati operativan. Da posle 25 godina razvoja, potrošenih 100 milijardi dolara i dallje je minimum 2 godine od cilja i kraći az bar 1-2 milijarde za različite popravke i prepravke koje treba da ga učine koliko toliko operativnim. Tačnije biće manje operativan od poželjnog nivoa za armiju. Zaključak je da avion ima vrlo diiskutabilne karakteristike da bi u verziji F35A ostvario zadatke V-V i V-Z koji su mu namenjeni, da verzija F35B marinaca neće ostvariti ni osnovnu vazdušnu zaštitu, da je vrlo problematičan mornarički C koji ima i mnogo propblema počevši od poletanja pa na dalje. Testovi kažu da im treba opsežna pomoć drugih platformi da bi locirali i izbegli zemaljske radare, izvršili zahvat cilja, u borbi sa protivničim avionima, podršci trupa na zemlji i to sve zbog nedostataka performansi i vrlo limitirajućeg asortimana oružja kao i mnogih konstruktivnih problema. Čovek je na kraju balade časno penzionisan a odgovorni ljudi za program iz Lockid Martina nas obavestili da sve što je napisao"je poznato njima, ljudima iz armije i drugim kupcima, kao i industriji". Ne, nije rečeno da će se popraviti.

Šta je problem? Pa avion je "prodan" javnosti i vojsci kao čudo elektronike. Pri svakoj prezentaciji prva stvar je pominjanje koliku količinu podataka on skuplja. Sve ti podaci od senzora na avionu i spoljašnjih sistema se sklapaju u jednu sliku na avionu i pilot dobija sliku specifične pretnje, cilja, vizuelnu prezentaciju slike pretnje. Divno na prezentaciji, ali u stvarnosti, taj sistem je u praksi oslikao drugu sliku. Na testiranjima u bazi Edvards ceo sistem je označen crveno ili ti ne zadovoljava. Piloti masovno isključuju mnogo toga da bi uopšte mogli da odrade posao. Koji su problematični delovi?

EOTS ili vam elektrooptički sistem za nišanjenje. Po rečima pilota on je po rezoluciji i dometu slabiji od postojećih rešenja na sadašnjim avionima. Kvalitet je uporediv sa Lantrin sistemom, sistemom od pre 20+ godina. Sa porastom vlažnosti kvalitet slike degradira. Sve to tera pilte da priđu bliže cilju nego sa starijim sistemima (po datumu, oni koji se danas aktuelni) da bi dobili dovoljno jasnu sliku za lansiranje projektila. U praksi, piloti da bi izvršili identifikaciju i zahvat cilja moraju da priđi vrlko blizu, da izvrše manevar izvlačenja aviona na neophodnu daljinu za lansiranje oružja. Tu je izgubljen prvo najavljivani faktor: iznenađenje. Kad vršite dva naleta na cilj, cilj može da manevrišé i pobegne, a mnogo opasnije je ako je to sistem PVO jer tad sistem je u situaciji da prvi ispali projektil. Ok, nije baš da je nerešivo ali je vrlo blamirajuće za početak.

DAS ili ti distributed aperature system. Nastavak naše priče, onaj sistem koji je primarni sistem za snabdevanje informacijama one čuvene kacige koja košta sitnih 600.000 evra. Ima 6 kamera koje pokrivaju prostor oko aviona i koje daju sliku na viziru kacige gde fod da pogleda pilot (ono, gledam između nogu a dole plaža i devojke). Na kacigi se pokazuju svi letni podaci, slika cilja, markeri cilja, siombobli pretnji koje skupe sistemi na avionu ..... Divno. Da nema jittera slike, da broj informacija nije prevelik i da ne odvlači pažnju pilota, da ne prikazuje u najvećem broju slučajeva lažne mete, da mu je zadovoljavajuća preciznost prikaza. Ta pretpanost simbolima doslovno prekrije oznaku cilja. Pri testiranjima lansiranja raketa VV pogled na cilja je bio potpuno prekriven raznim podacima, simbolima, informacijama o pretnjama, gde su ti podaci i simboli bili izuzetno nestabilni u prikazivanju (stalno pojavljivanje i nestajanje), uz veliu nepreciznost i nestabilnost sistema u praćenju mete. Zbog fuzije senzora pojavljuju se dupli ciljevi, pri čemu i EOTS i radar prate istu metu, ali zbog grešaka u merenju sistem zaključujje da su u pitanju 2 mete i tako i prikazuje. Rešenje pilota je prilično jednostavno: poisključuj sve što smeta, od pojedinih sistema pa do gašenja prikaza podataka na viziru kacige i prelazak na klasičan način rada putem dispeja i HUDa.

vasiljevic
10.11.2017, 18:28
MADL ili vam multifunction advanced data link. To je ono da avion čavrlja sa ostalim avionima i sistemima okolo. Svi malko kažu, ja napravim sliku celog bojnog polja, prikažem pilotu, on pritisne dugme .... Problemi sistnica. Poznato stvaranje diuplih i višestrukih meta, kompletno izostavljanje meta u pojedinim slučajevima, malko prikazuje mete, malko ih gasi. Pošto smo vrlo napredni, nismo baš potpuno kompatabilni sa postojećim LINK sistemima, pa smo vrlo izbirljivi po pitanju sa kime ćaskamo. A ni protokoli nam nisu baš kako reba pa ponešto zabrljamo, pogrešno protumačimo .... Sve u svemu, što hardversko što softversko zamešanije problema.

Sad da objasnimo malko te duple i višestruke ciljeve. Pošto dobijamo podatke od raznih sistema o istom cilju, u sistem se uvodi greška svih tih sistema. Laser će dati cm grešku, radar, tu govorimo o metrima i desetinama metara, optika je još gora u priči: nema podatka o daljini već samo podatak o uglu. Pa ako tražimo podatak o daljini na bazi podatak o uglu više kamera, to može biti velika greška. Problem je što sistem dobija više podataka sa različitim koordinatama i on to tako i prikaže. Sad uvedite u igru druge platforme, sa različitim sistemima i njihovim greškama određivanja položaja mete, koji to prikupljaju sa različitih daljina (recimo AWACS sa daljine od par stotina km, tu greška je u stotinjak metara), i dobijamo ne dva već više ciljeva mesto jednog. Kako plot da tu postupi? Ako je i pitanju dva cilja i nekao, pismo-glava, 50-50 posto šanse da znam šta je. Ako je više šta tada? Tike tike tačke? Piloti to rade na najbrži i najezbolniji način: isključi pamet aviona i uključi pamet pilota. Mi zaključujemo intuitivno ne apsolutno ko kompjuter.

Ok, pošto smo poisključivali sve nepotrebno i što smeta da vidimo kako obaramo avione u bliskoj borbi. Da se razumemo, na kraju uvek dođe do dog fajta, američki izraz koji baš ne volim, nije pilot pas. No, to opet testiramo u Edvards bazi na modelu F35A. Protivnik nam je onaj kojeg menjammo: F16. I to ne bilo kakav. Pritivnik nam je F16 dvosed (onaj teži model), serije 60 (sa komfornibilnim rezervoarima, ona grba na leđima), punim kapacitetima goriva unutra, sa 2 velika puna dodatna rezervoara pod krilima, 4 rakete VV, pilot, kopilot, ful municija za top .... F 35 a leti sa pola rezervoara goriva, 2 rakete VV AMRAAM (ne može više trenutno, i može samo amraam), bez municije za top (još nije testiran, pa šta će nam). Imamo ne jednu već 17 rundi. U svih 17 rundi pobedio .... pa povedio onanj gadni F16. Posle dodanih testova zaključéno je da F 35 može da ispali raketu na F16, ako izvede jedan specifičan manevar koji ga dovodi do drastičnog pada brzine i energije aviona, pa ako promaši on postaje vrlo laka meta. Po pilotima iz izveštaja: avion nema snage u motoru za neophodno ubrzanje i izvršenje traženog zaokreta. Težak i lenj na komandama (kasni sa odzivom na komandu palice). Ima neodgovarajuće letne karakteristike u transoničnim oblastima brzina. To je onaj opseg odmah ispod brzine zvika, gde se po pravilu odvijau pomenute bitke, i gde se aerodinamičke sile aviona ubrzano dramatično menjaju. Jedna od sobina je opisana kao pad krila, situacija kad vrh krila počinje da gubi aerodinamičku efikasnost i potone. što dovodi do nekontrolisanog spina aviona što opet, može dovesti na manjim visinama i do pada aviona. Rešenje Lokoda je bilo promptno: softverski je ograničeno opterećenje na 6.5G i softver sam počinje da tumači naredbe pilota. Pa ako pilot žustro cimne palicu, on kaže no no, i izvede kulturno manevar dosta blaže. Po njihovim rečima, nije za taj avion zahtev da bude u dog fajtu, on će to da odradi sa daljine. Šta će mu manevar.

Ako pitate zašto je F35 imao samo 2 rakete, pa prvo tako propisuju kriterijumi za ispitivanje aviona (pola rezervoara goriva i 2 rakete VV) svuda u svetu. OK, i protivnik treba da je tako opremljen ali sad da ne cepidlačimo. A drugo, pa za sada to je sve što može da ponese. I to samo AMRAAM. U budućnosti, kad napišu softver moći će cele 4 rakete, a bome biće tu i AIM 9X. A to nije u planu za sledeće 2 godine, kako kažu. Imaće pomeuti F35A i top, čim reše manje probleme jer sada po početnim testovima on neće pogoditi cilj sa 100% verovatnoće. Razlog je opet aerodonamika. On je montiran iza manjih vrata da bi se zadržale stealth karakteristike. Ona se otvaraju par momenata pre dejstva topa. I taj moment je problematičan. Pri testu otvaranja vrata primećeno je da ta vrata zahvataju vazdušnu struju, stvaraju moment sile koji baca nos aviona van prethodne nišanske linije za veličine dovoljne da se promaši cilj. Inače, to backanje nosa je haotično i nikad nije isto pa da se reši softverski. A, da, napisa li j ada softver još nije ni napisan? Elem, dok ne reše taj problemčić aerodinamike, top neće pucati pa se nezna i da li će išta pogoditi. I kada.
Modeli B i C imaju teoretski bolji početak: njima je top u kontejneru. I to u dva različita kontejnera, dakle, od najavljene unifikacije ništa. Testirani na zemlji, još nisu na avionu, i neće biti testirani dok se ne završi softver za top, a to zavisi od rešenja problema na onom pomenutom A modelu. Dotle, ne znamokakav je uticaj pomenutih kontejnera na aerodinamiku aviona i da loi treba i tu nekih dorada.

vasiljevic
10.11.2017, 18:37
Za što je ovo gore napisano toliko bitno? Pa svaki lovac se navodi na cilj. A to je pitanje detekcije cilja, ili ti koliko je efikasna stealth tehnologija. Ona je efikasnna ako protivnik nema radare metarskog opsega i opsega bliskog metru. Rusi, Kinezi, Belorusi, Ukrajinci, mi smo na njima radili, gde je stiglo sa razvojem nemam podataka. Dakle, širok izbor. Interesantan je beloruski, koji za 10 minuta se postavlja i napušta položaj, na jednom kamionu. da li su precizni mnogo? Ne baš, mada zadnje generacije već su blizu da mogu da vode rakete. Bitni sistemi su i sistemi pasivne detekcije elektromagnetnog zračenja. Opet, imaju ga Rusi, imaju Kinezi ali ajd da pomenemo čehe: Vera NG. Takvi sistemi prate radio signale aviona: radar, ali i UHF i VHF komunikacije, IFF sistem, komunikacije signala data linka LINK 16, signale navigacionih transpondera tipa TACAN ... VERA prati 200 ciljeva sa različitim potpisima i emisijama odjenom i baš je briga da li si stealth ili ne. Sad, uzmimo da nosite samo AMRAAM i da vać posao je da napadnete drugi avion. Vi mora da dobijete i razmenite podatke, treba vam radar velike snage da otkrijete, ozračite cilj, da navedete do zadnje faze samonavođenja pomenuti AMRAAM .... Ili napadate cilj na zemlji, opet, treba vam podaci, razmena podataka, opet radar da bi mapirali teren preko kog letite i identifikovali ciolj navećim daljinama ... A takav sistem košta manje nego jedan radar. Zaključak je da na malim teritorijama, protivnik lako može da vvas otkrije pasivno, stavi pod zanimaciju sistema PVO dok prikriveno nalete iz zasede lovci i dovedu vas u pomenutu blisku manevarsku borbu. Priča mi ćé mo to sa daljine, pa baš ne pije vodu. Niti mi smo apsolutno obavešteni kad se uzme u obzir da je još rpi modernizaciji Indijskih 21ca na standard Bizon demonstrirano kako se običnim antiradarskim premazom pomenutog njegova radarska slika smanjuje za 10 puta. Meni je lako zamisliti scenario u kom bi pomenuti Bizon skinuo F35 sa neba kako danas stoje stvari.

Od sotatka oruđja softver danas izuzetno limitira lkoji tipovi naoružanja koji možete da nosite. Pri tom softver je dosta limitiran i oko tipova ciljeva koje mođete da detektujete. Za sada može da nosi par tipova bombi direktnog dejstva mase 500kg. To su one bombe koje se balističkom putanjom izbaciju iznad cilja. I može da se ponesu njih 2. Tek 2021 će biti poznato koje tipove oružja ćé F35 moće da nosi. Ono što se sada zna je da sve višé od 2 bombe mora optkrilno, a to znači da je znatno ugrožena stealth karakteristika, da je radijus dejstva F35 manji od propisno opremljenog F16 tako da od dubokih prodora ka protivniku nema ništa. Ameri oš nemaju nabavljene simulatore radarsko zračenja tako da nije napisan softverski deo koji treba da obezbedi razlikovanje različitih tipova radara i raketnih sistema PVO. Bez toga nema testiranja da bi videli kako se sistem ponaša. Za sada on posao može da odradi samoako krene da uništava sve izvore radarskog zračenja dole, a to baš ne ide sa 2 bombe. A sve to je deo MDL.

MDL ili ti mission Data Loads. Fajl koji sadrži sve podatke o metama i pretnjama sa individualnim podacima o elektronskim i ic potpisima dotičnih. Tu su i podaci o mapama. Bez MDL F35 ne može da nađé metu. MDL mora stalno da se unapeđuje. Za svaku zonu konflikta pravi se nov i komplektan MDL. To radi centralna labaratorija, jedna i jedina, na bazi ogromnog brooja podataka koje dostavlja relevantna komanda. Za Englesku vam treba jedan MDL, za Koreju drugi, shvatate poentu. Danas ta jedna labaratorija treba minimum 15 meseci da naprave jedan MDL za jedno područje. Ako nema MDLa nema ni dejstva na dotičnom području za F35. Za polovinu 2018te ako sve bude kako treba pojavićé se prvi kompletan MDL, dok ćé borbeno sposobam MDL biti na raspolaganju posle 2020te. Kome je najbitniji pomenuti MDL? Marincima.

vasiljevic
10.11.2017, 18:55
Dakle marinci i pitanje bliske vazdušne podrške. Gde F35 slavno pada iako treba da zameni F16 i A10. Za posao bliske podrške neophodan je top i let na malim visinama prilično malim brzinama. Američki komandiri najvi[e vole za te poslove A10 i njegov top: 80% granata pada u krugu od 6 metara od tačke nišanjenja. Dakle, minimum šanse za sopstvene žrtve. Top je najpogodniji za pokretan cilj, gde treba preticanje. Danas, nijedan F35 nije u situaciji da je uopšte blizu dejstva topom po cilju na zemlji zarad testiranja a da ne pominjemo realnu podršku. Tek block F3 treba da da neke odgovore 2021ve. Preliminarni testovi govore da postoji ozbiljna greška pri nišanjenju pri upotrebi nišana na kacigi, gde se ozbiljno sumnja da je u pitanju problem koji je nasledan i tehnički nerešiv. Kad govorimo o podršci na zamlji, minimalna greška je kobna greška. Pa na to dodajte haos sa simbolima i podacima, višestruke duple ciljeve, nestjanje pravih ciljeva i imate problem. Staklo kokpita je napravljeno od debelog akrila pokriveno specijalnim namazom za smanjenje radarske vidljivost, rezultata toga je da je smanjena i njena transparentnost što čini problem pilotu pri vizuelnom zahvatu cilja. Broj granata je ograničen: f35A ima 182 granate kalibra 25mm, modeli C i D imaju po 220. A10 ima sitnih 1100 granata kalibra 30mm, dovoljno za 10 naleta. F35 može da odradi 2, a ako bude baš pažljiv maks 4 naleta na cilj. Nije baš dobra stvar za podršku trupa na zemlji. On nije oklopljen, dakle, vrlo je zapaljiva stvar. Za njega predstavljaju problem i dejstva puškomitraljeza sa zemlje. Dakle, od niskog leta malim brzinama i topa nema ništa. Iz lokida i armije kažu da će oni to sa većih visina, nema frke. Osim podataka. Pošto je za F35 danas najmanja bomba 250kg ni od toga nećé biti ništa. Ako bomba od 250kg padne na daljini od 250m od tvojih trupa ima 10% šanse da ćeš onesposobiti sopstvene trupe. Dakle, uporedite ono gore 6m i oviih 250m. Naravno, da bi vam išta krenulo morate dobiti prvo podatke uz Link16 i sistem Variable Message Format za prenos podataka. Delimična kompatabilnost sa LINK 16, teško povezivanje, veliki broj propuštenih poruka, slanje podataka u pogrešnom formatu .... Rešenje jje da piloti i oficiri za navođenje su u pomenutim simulacijama koristilli stari provereni sistem, glasom. Zaključak sa veđbi: F35 neće biti dobar u podršci trupa na zemlji, ako bude to radio mora se to raditi protiv protivnika koji nema jak sistem PVO za zaštitu trupa.

vasiljevic
10.11.2017, 19:32
Ok, sad malko mornarica. Dobili novi nosač pa malko ispitivali na njemu F35 jer on tu treba da bude glavna faca. Sa nosača poleću avioni. Pri poletanju F35, kad se otpusti katapult od noge aviona, nos F35 počinje naglo da skače gore dole i da bacaka pilota po kabini. Onog sa čudom tehnologije od 600.000 dolara na glavi mase 2.5 kg. 70% pilota koji su poletali sa F35 sa nosača prijavilo ozbiljne bolove u glavi i vratu. Lansiranje aviona utičé i na poravnjanje kacige pa se javlja teškoća očitavanja p[odataka, pa piloti vrše poravnjavanje posle poletanja u vazduhu. Zaključak je da je potrban potpun redizajn prednje noge aviona ali je problem masa. Kuka za sletanje aviona erodira 5 puta brže od dozvoljenog, umesto 15 sletanja preživljava 5.

Kod krilla inžinjeri su otkrili da krajevi krila nisu dovoljno snažni da izdrže rakete AIM 9X. Tačnije, sve što prelazi tačku sklapanja krila nesme biti uopšte opterećeno. A to dalje utiče i na manevarbilnost pa do daljnjeg je ograničena envelopa leta i manevara. Potrebno potpuno redizajnirati spoljašnje krilo. Avionu treba 55 sati da se motor skine i azmeni, isto to na F18 radi se za 6 sati. Pri tom je posada imala na raspolaganju ceo prostor hangara, što ne bi imala na skučenom nosaču, dakle, bilo bi još gore vreme (nekih 10% po procenama minimum).
Drugi problem oko održavanja je sistem ALIS ili autonomus logistic information system , izuzetno kompleksan kompjutersi sistem za planiranje, dijagnosticiranje i zakazivanje pregleda, naručivanje delova itd. I koriste ga svi avioni F35. On prebacuje velike podatke sa sistema na brodu ili aerodromu na avion i obratno, naravno 21vi vek i ide to bežično. Na nosaču, manji fajl od 200 MB ALIS je prebacivala 2 dana. Ima ograničenje širine opsega i brzine prenosa podataka. Sad, zamislite posao za oko 70ak aviona na nosaču. I to na brodu gde imate emisionu kontrolu (a prenos je beđični) da se ne bi otkrio položaj broda.

Sad da vidimo kako izgleda angažovanje aviona ili ti OMS sistem, offboard mission support. Svi detalji o misiji (mete, predviđene lokacije radara i sistema PVO, rute letenja, borbeno opterećenje...) mora da se odradii i da se programiraju u avion. Podaci se stavljaju na kertridže koje prikljičujemo na kompjuter aviona. Problem je što vreme potrebno za pripremu podataka je predugačko za opertivnu upotrebu. Tako, da kad nekoliko F35 uspe da dobije podatke koji su potrebni, oni nemaju vremena da prođu kroz predletne postupke da bi na vreme poleteli.
Svaki put kad se jedinica negde prelocira, ona mora da uspostavi novi ALIS hub. Uspostavlja se ALIS standard operating unit (SOU) koja je nekoliko kompjutera u par kofera. Treba par dana da bi lokalni ALIS počeo da radi i povezao se sa ostatkom ALIS sistema.Da bi avion smeo da poleti posada mora da prebaci podatke sa svog ALIS sistema u matičnoj bazi u novi ALIS SOU. A to su 3-4 dana posla, ista stvar pri povratku u matičnu bazu. Svaki put kad avion preleće iz jedne baze u drugu, pod uslovom da tu ipostoji već ALIS, on mora da se uvede u taj sistem a to je vreme od 24 sata. I samo jedan avion može da se uvodi u datom momentu. To znači da za 12 aviona, treba skoro 2 nedelje. Nema ništa od brze reakcije avijacije, jedino ako neprijatelj uzme 2 nedelje slobodno pa ....
Ova priča sa ALIS je dovela i do problema u održavanju. Upload podataka, pa naruči delove pa .... PA dodajmo da još uvek nema centralizovane baze podataka o delovima aviona, niti upustva o održavanju avionajer Lokid odbija da preda svu dokumentaciju armiji. Pa dolazimo do priče da tehničari ne znaju šta i kako održavaju, gomila delova se preventivno skida, i šalje na remont u fabrike gde se utvrdi da je deo potpuno ispravan. Gomilanje troškova, pad raspoloživosti aviona .... To je dovelo da je umesto očekivane i obećane 80% raspoloživosti završilo se sa 48%, od kojih je samo 29% biloborbeno spremno (ili ti oko 14% ukupnog broja aviona je bilo potpuno ispravno).
Ostatak podataka je ovakav: može da izleti maksimum 2 poletanja nedaljno, prema 3 za f16 i 4 za a10. prosek naleta je 163 sata godišnje po ceni od 44000 dolara, prema 258 sati za f16 po ceni 20400 dolara i 358 sati po ceni od 17200 dolara za a10. PPri održavanju aviona kanabalizovan je jedan od 10 aviona. Vreme popravki je otišlo u nebo, jer se za rad sa stealth lovcima dosta koriste lepkovi od kojih neki traže 168 sati da bi se potpuno osušili i postigli tražene karakteristike ili ti nedelju dana.

Cena aviona za fiskalnu 2016tu je bila a varijantu A :120 milki, B: 166.5 i C: 185.2 milki. Zaa modernizaciju je predviđeno preko 3 milijarde dolara u sledećih 6 godina. Za popravku 72 prioritetna defekta na avionu treba 500 miliona dolara za razvoj, ukupno ima 276 kritičnih problema koji treba da se rešé, od toga 155 da bi imali minimalno operativan avion. I to pre otkrivanja krhotina izolacije u rezervoaru aviona, zabrane leta u olujnim i oblačnim zonama jer nije otporan na munje, problema s ateđinom pilota za sedište u slučaju katapultiranja, da redizajnirani spoj vertikalca i trupa ne izdržava obećanih 8000 sati već je otkazao posle 250 sati (napredak prema prvih 90) .... Ali biće i ušteda: smanjuje se broj test aviona sa 18 na 9 i broj ljudi koji testiraju sa 1768 na 600. I zaključak je da do sada napravljenih 108 aviona F35 koji su isporučeni najbolje je da se ne prerađuju već da odu u otpis, preskupo izađe prerada.

todos
10.11.2017, 20:05
Fantastičan tekst. Bravo Vasiljeviću, odakle ovoliko znanje?
Tako i Rusi taljigaju sa svojim t-50 PAK, samo ćute i sigurno će nešto uraditi u trećoj deceniji ovog veka, i verovatno daleko manje spiskati para u razvoju svoje letelice.

director
10.11.2017, 23:50
Treba napomenuti da kada se kritikuje F-35 treba pre svega reći da to nije avion koji će da osvaja prevlast u vazduhu nego će on da operiše pre svega u uslovima nadmoći u vazduhu. Tako da u tim uslovima gomila ovih analiza otpada jer se F-35 može samo greškom naći u nekom od tih scenarija.

F-22 je avion koji je zadužen da osvoji vazdušnu prevlast i to mu je glavni zadatak. Ono što F-35 donosi to je da će praktično penzionisati sve borbene avione različitih namena (osim naravno F-22 i bezpilotnih letilica) i na taj način omogućiti jednostavnije održavanje, obuku i tome slično a donosi i inovacije vezane za komunikaciju sa satelitima, brodovima i kopnenim bazama no to ćemo tek da vidim kako će se pokazati.

Ostale mane i prednosti su manje više pokrivene od strane vasiljevića. Odličan multi-post.

vasiljevic
12.11.2017, 22:36
OK, malko odmorio pa da dopišem još po nešto.

Prvo, Nemci počinju da govore o kupovini pomenutih F35, i to kao zamenu za njihove Tajfune. Da odmah kažemo i ovo: nije ovo prvi put da nemci kukaju oko vojske i to na veliko. Prošle godine je bila na redu vojna vežba bundesvera na kojoj je isplivalo da vojska nema dovoljno puškomitraljeza u sastavu jedinica da bi kompletirala odeljenja pa su se neki šetkali po vežbi simulirajući da imaju puškomitraljeze, tenkovi nisu bili ispravni pa je skoro svaki 5 ostao da stoji jer ga nisu mogli ni da upale, na borbenim vozilima pešadije nisu bili montirani topovi pa su kao rešenje problemam stavili drške metli mesto cevi, da imamo dobar vizuelni utisak. Političari ionako to sve gledaju sa podijuma, daleko od jedinice na polju. Ko će od njih u blato. Tu je isplivalo kasnije i katastrofalno stanje sa Tajfunima. Preskupi za letenje, sa stalnim manjkom rezervnih delova koje fabrike nikako da isporuče, problemi sa tehničarima i njihovim manjkom, kanabalizacija aviona da bi se sklopilo nekoliko ispravnih. Mislim da je nezadovoljstvo došlo do kraja kad se pojavila izjava da imaju 8ili 9 ispravnih aviona za let, a da je ostalo ili poluispravno, ili prizemljeno zbog nedostatka delova. Poluispravno, to vam, je imamo kvar koji nije onaj koji ugrožava letenje aviona ali ograničava njegovu borbenu upotrebu. Ok, uvek ostaje i ono pitanje koliko je to politički ustupak amerima ali i to je deo politike. U svakom slučaju, ovo je najmanje poznat avion po pitanju cena korišćenja. Skoro sve držáve dobro paze da ne daju jasne brojke oko cene sata leta i šta su u to uračunali. Sad znamo da svaki sat leta ima u sebi i 1500 evra za pristup IFF kodovima i da taj iznos naplaćuju ameri, koji su prisutni na svakom aerodromu zbog toga (info zahvaljujući austrijancima). Jednostavno, imam utisak da je i ovo politički projekat koji ide malko manje napadno nego F35. Tajfun ni dan danas nije dostigao puno operativno stanje,, još uvek nema kompletno integrisan sistem napada na ciljeve na zemlji, fali mu delovi sistema elektronskog ometanja, radar ide na zamenu pa na njemu ne rade na inmlemetaciji nedostajućih funkcija ....

Od zemalja koje su već počele nabavku, Norveška je posebno interesantan slučaj za mene. Daju 20 milijardi za 52 aviona F35 koji bi trebalo da dođu u njihove ruke do 2021ve ako sve bude kako treba. Zašto interesantni? Pa neko pametanm je odlučio da izgradnja hangara za avione F35 počne po završetku nabavke aviona. Dotle će avioni F35 da odmaraju pod šatorima. Od njih ovo nisam očekivao. F35 kao i svi stealth avioni imaju osetljivu kožu, da tako kažemo. Napolju im brzo propada oplata i smanjuju se stealth karakteristike, problem koji dobro zna američko RV sa svojim F22 avionima i bombarderima B2. Mislim da im se već smmučilo koliko puta su morali da prefearbaju sa specijalnim bojama svoje F22. Norvežáni koji odlično sve razmotre, naprave ovakvu grešku koja ćé se sigurnop računati u milijardama dolara.

Iz Britanije, saznao sam još jedan podatak koji do tada nisam znao. Počeli neki da se bune oko F35 i to po pitanju održavanja. Razlog prost: da bi mogli da lete treba imati mogućnostr da remontuješ motore, zar ne? E pa za evropu jedini remont centar za motore je u Turskoj, verovali ili ne. Dakle, sve motore moraš da šalješ tamo da bi ih Turci remontovali i vratili nazad. Postavljeno pitanje kako je to moguće pored živog Rols Royce koji radi delove za pomenute motore. I šta ako Turska nastavi da ide od NATO kao što sada radi i najavljuje.

Sad, nije ovo napisano kao kritika već višé kao prikaz kako nešto što može biti odličan avion se zbog politike, praznih obećanja kompanija, ambicija i arogancije inžinjera, pohlepe generala koji svojim da obezbeđuju dobro plaćen posao u penziji u istim tim firrma, pretvara u katastrofu. Da bi dobila posao, firma je napravila kampanju gde je prodavala maglu, inžinjeri sulakomisleno odgovorili da je sve to moguće. Potom je usledilo lobiranje kod političara. Da mi tako lobiramo u opštini, to bi bilo potplaćivanje na veliko, ali ovde je to lobiranje gde se političari upoznaju sa prednostima njihovog predloga. Obećano otvaranje radnih mesta ili zadržavanje za glas. Potom je počelo ubeđivanje generala sa ponudama gde posle posla kao savetnik. I to se na kraju pretvorilo u ovu priču koja traje decenijama. POodsećá vas ovo na nešto što se dešava kod nas? Dobri smo učenici oko loših stvari, tu ima da prevaziđemo i učitelje.
Inače, direktor lepo reče, nije to avion za vazdušnu prevlast. Slažem se. To treba da radi F22. Problem u priči je broj raspoloživih F22. Kod njih je problem što je linija za proizvodnju davno ugašena. Elektornika je gadno zastarela, njena osnova je još na onim čipovima koji su ugrađeni u prvim serijama. Poznata je priča da je pre gašénja linije pomenutih procesora, vojska kod IBMa (ako se ne varam) naručila veći broj rezervnih čipova da bi imala za održavanej. Tako da je broj pomenutih u padu. Da bi sačuvali resurse oni imaju dosta mali nalet godišnje. I oni se teško pojavljuju na mnogim mestima, jednostavno, premali broj. To je razlog što armija planira da zadrži avione F15 još duže vreme. Zbog ovog navedenog F35 lako može da se nađe u situaciji da mora da odradi posao zaštite vazdušnog prostora hteo nehteo. Pogotovu ako počnemo da razmatramo sve one zemlje koje ćé ga nabaviti i kojima ćé biti jedini lovac.

vasiljevic
12.11.2017, 23:46
Da bi shvatili što mislim da će imati velike šanse da se nađe u situaciji vazdušne borbe.

Kad se pogleda šta danas imamo u nabavkama država, videćemo da rusi nabavljaju već dugo vremena samo Su27 i njegove derivate, ako govorimo o lovcima ili lovcima bombarderima. Nijedan Mig nije kupljen bar zadnjih 15ak godina. Najavljena je nabavka nekih 70ak MIg 35 komada za start ali to je prema ostalim ciframa Su modela smejurija. Kina nabavlja dva tipa aviona, Su 27 i njihovu kopiju dotičnog J-11, i svoj J10. Pošto im je uveden u naoružanje stealth J-20 pre nema ni mesec dana može se očekivati da će i on da se nađe u većém broju u skoro vreme. Čisto da vidimo njihove brojke: preko 360 J10, preko 280 J11, 172 Su27/30/35. I ta brojka stalno raste. U evropi imate proizvodnju Tajfuna, Rafala i Gripena. Sve dobri lovci, sa opremom koja može da detektuje pomenuti F35. Dakle, kao neka mala zemlja, vi nemate neki preveliki izbor ako tražite novi lovac. Ako pogledamo one zemlje sa kojima može da se sukobi F35 njihov izbor je ili ruski Su35 ili Mig 35, ili kineski J10. Ili ako pogledamo malko u budućnost imaćemo na raspolaganju i Su 57 i kineski J 31. Sve rasni lovci. I svi u mogućnosti da otkriju i napadnu F35. I šta da radi iu toj situaciji F35?

Ajd da vidimo Su 35. Masa praznog po mnogim izvorima (mada nisam siguran da taj podatak uopšte ima na sajtu proizvođača) je 18400 kg. Maksimalna poletna je 34.5t, 11.5t unutrašnje gorivo, 8t naoružanje, unapređena konstrukcija sa oplatom ood kompozita i karbon fibera, novim alu legurama (zato i nešto sumnjam u podatak o 18.4 t prazan, sve mi miriše na manje). 2 motora AL-41F1S potiska 86.3/142 Kn svaki. Idealna aerodinamika lovca po mnogima sa površinom krila od 62m2 (ako uzmemo u obzir i koren krila i samo telo aviona procena je da aerodinamička površina za podizanje iznosi 87m2). Motori efikasniji u letu od zapadnih jer su razdvojeni, što dovodi do manje smetnje mlaza jednog motora drugom, sve sa upravljanjem potiskom. Svo gorivo nosi u trupu i može da leto vrlo daleko, dalje od F35. Radarski potpis ispod 1m2 čist i maksimalno 3 m2 sa naoružanjem.
Irbis-E radar dometa 350-400km za cilj od 3m2, snage 20kw u piku,900mm pasivna fazirana rešetka koja pokriva elektronskim skaniranjem +/- 60 stepeni i dodatnih 60 stepeni preko hidrauličkog pogona, ukupno +/- 120 stepeni. Dodatne radarske rešetke u napadnim ivicama krilima L opsega, diozajnirane za otkrivanje stealth aviona. Prijemne antene tog radara imate i na vrhovima repnih površina pa pokriva i vertikalno i horizontalno polarizovane radarske signale. Nip 012 repni radar. Serijski opremljen sa L175M Khibiny-M ometačem, verovatno jedan od najboljih u svetu koji ima mogučnost presretanja LPI radarskih signala (oni koji su uvedeni da bi bili nevidljivi za protivnika). Veliki i velike snage, obezbeđuje da otkriva i ometa protivnika na daljinama (ona daljina na kojoj detektujemo povratni signal mete pre ometajućeg signala protivnika). Sistem razmene podataka sa susednim avionima, awacsima i zemaljskim stanicama. Od oružja ima R77-1 rakete (oznaka RVV-SD), pa R37M (RVV-BD), R74 (naslednik R73 kratkog dometa).

Kako bi izgledala borba? Pa za F35 nimalo lepo. Prvo, rusi u borbu ulaze ispaljujući par raketa R27EP ili R77P. To su anti radarske rakete, one se navode na radarsko zračenje protivnika. Njihova namena: sprečiti protivnika da koristi svoj radar, upališ li ga, sam na sebe navodiš smrt. Na srednjim daljinama opet ispaljuju 2 rakete: R77-1 i R77-1T, gde je ono T za infracrveno navođénu raketu. Za razliku od zapadne taktike koja kaže ispaljujemo po jednu raketu, oni ispaljuju uvek dve u paru i sam avion ima sistem koji automatski ispaljuje rakete u takvoj konfiguraciji. R 37 dometa preko 350km se koristi za napad na awacs avione ne lovce. Otkrivanje radarom je sigurno problem za sve i može biti problem i za Su 37, ali on ima jednu prednost: optoelektronički sistem u nosu. E sad, dometi su problematična priča. Zna se ovo , izvozne verzije mogu da sa njime zahvate protivika na daljinama reda 35-40km, rade na bližem IC opsegu. Ali se isto tako zna da rusi imaju i tehnologiju senzora daljeg IC opsega koja je slična onoj na TRajfunima i gde je domet otkrivanja ciljeva više nego dupliran. U svakom slučaju, podatke sigurno dobijaju sa metarskih radara na zemlji. Jedna od velikih prednosti Su 35 je onaj radar u repu. U prevoduu, Su 37 može da lansira rakete na protivnika i sa zakašnjenjem, jer ima mogućnost da okrene avion za 180 stepeni i time efektivno zaštiti sebe (domet rakete je drastično opao u tom slučaju), a da i daljie ima na nišanu protivnika i vodi raketu ka njemu. Čisto informativno: radarska glava za samonavođenje na raketama AMRAAM, MEeteor, R77 i sl ima domet od oko 12km, ostatak vremena mora da se vodi radiokomandno sa aviona. U bliskoj borbi, Su 35 ladno dobija F16, a ako F16 dobija F35 mislim da je jasno. Plus, uračunajte mnogo veči broj raketa naSu 35 prema 2 na F35 ...

A što se tiče podrške u napadima na zemlji, neki duboki prodori, mogu ako nisu preduboki jer F35 nema noge za to. Nema ni mišiće jer za te napade je predviđén stealth konfiguracija. Podrška trupama na zemlji, neće ići, malkko bolje organizovaan odbrana će napraviti masakr, on je u tome daleko od A10. Tako da će ameri imati mnogo problema sa njime, poogtovu oko bliske podrške. Tu mogu da predvidim da će skoro da se traži novi avion koji bi trebao da preuzme ulogu A10 i da iispravi neke njegove nedostatke (tipa kočnice na zemlji koje nema, verovali ili ne).

toxic
12.11.2017, 23:57
Što se F22 tiče, isti se proizvodi od 1996. godine. Ako je u njemu elektronika iz tih prvih serija, odnosno 20 godina stara tehnologija, nije to nešto teško replicirati ako zatreba.

director
13.11.2017, 1:30
F-22 koji su danas u SAD avijaciji su proizvedeni od 2009-2012. Tada je prekinuta proizvodnja jer Rusija i Kina nisu bile ni blizu proizvodnje svojih verzija aviona koje bi bila protivteža F-22. Obzirom da su sada i Rusi i Kinezi blizu završetka svojih aviona 5. generacije biće interesantno videti kako će ameri reagovati na to. Pogotovo što je Tramp u vrlo bliskim odnosima sa industrijom naouružanja i otvoreno se zalaže za više ulaganja u vojsku.

Studija o ponovnom pokretanju proizvodnje F-22 je rađena ali neće biti objavljena dok se ne donese odluka da li će da prave novu verziju F-22 ili će se ići na novi konkurs.


@toxic

Pre 2008. je postojalo par eskadrila ali koliko ja znam prva je poletela tek 2006. a o 90-im nema reči. Tada je ovaj avion bio tek u prvim varijantama prototipova. Tada im je bio dika nama dobro poznat F-117 :)

toxic
13.11.2017, 1:55
Po Wikipediji, prvi let 7. septembra 1997, prototip F-22 Raptor 4001. Razvoj je krenuo još 86. ( : Naravno, ušao je u službu tek 2005., ali opet, nema mnogo priče o tome da ne bi mogli da naprave rezervne delove za njega ako zatreba, bez obzira što se više ne proizvodi, pogotovo elektroniku.

panta80
13.11.2017, 6:21
jel ovo politicki cas ili tema o avionima ???

pentraksil
13.11.2017, 14:21
jel ovo politicki cas ili tema o avionima ???

Pa ako pricamo o avionima i njihovoj istoriji/razvoju...politika svakako mora da se pomene. Pogotovu u danasnje vreme. Idealan primer ti je nabavka aviona. Pa to sigurno ne moze bez pomena o politici. Makar donekle.

todos
13.11.2017, 20:45
Ma opšte poznato da Ameri imaju bolje radare u avionima. Opali i beži sasvim dovoljno. Valjda Rusi razvijaju neki radar koji će biti bolji od američkih. Belka ili blejka tako nešto...

mvasic
14.11.2017, 3:49
Zanimljiv tekst na temu:

http://www.ausairpower.net/APA-Rus-BVR-AAM.html

Dekip
14.11.2017, 17:57
Vaa jeste, ali je dugačak.... :-)

Auror
7.12.2017, 1:50
Znate li nesto o glasinama koje su plasirane prije pola godine o mogucnosti spajanja Sukhoi i MIG biroa i prebacivanju ZHUK AE radara na Sukhoi avione? Vjerovatno verzija koju koristi MIG-35 da se stavi na SU-35 i SU-37.

Takodje je zanimljivo to sto Rusi razmisljaju o tome da odredjeni broj SU35 ili SU 37 aviona dobije mogucnost da nose umjesto R37M projektila novi KS-172 koji treba da bude osnova naoruzanja za T50.

director
7.12.2017, 20:52
Spajanje Suhoj i Mig kompanija nije glasina nego odluka od prošle godine. Konačno spajanje treba da se završi do 2019. ako sam dobro upamtio.

director
22.12.2017, 23:54
Vidim da je u oktobru objavljeno da Indijska vojska razmišlja da se povuče iz projekta razvoja PAK-FA. To nisu baš dobre vesti, u priči se provlači i nezadovoljstvo sa razvojem elektronike pored već pominjanog motora čiji razvoj izgleda neće biti gotov do 2025. godine po nezvaničnim informacijama.

Obzirom da u americi više niko ne priča o ponovnom pokretanju proizvodnje F-22 ovo su verovatno tačne informacije i može se reći da je time i F-22 završio proizvodnju jer čisto sumnjam da će Rusi ili Kinezi moći da dostignu cifru od 200 aviona 5. generacije do 2030. godine do kada će SAD verovatno imati avion 6. generacije (ovo niko zvanično ni ovlaš nijepotrvdio, tako da je to možda i lažna informacija da se rusi i kinezi stave pod još veći pritisak).

припjat
1.5.2018, 15:22
Sta vi mislite,koji je lovac bolji MiG-29 ili su-27?

director
1.5.2018, 22:53
SU-27 je projektovan za borbu za prevlast u vazduhu. MiG-29 je projektovan kao frontovski lovac čiji zadatak je odbrana vazdušnog prostora. Shodno tome jasno je da je SU-27 bio mnogo bolji avion ali i dosta skuplji. SU ima jače motore, duži domet, nosi bolji radar i rakete većeg dometa.

E sad i jedan i drugi su dobili gomile upgrade-ova tako da danas i nije neka bitna razlika jer su i jedan i drugi odavno zastareli i danas služe kao lovci sa univerzalnim rolama. U ratu Etijopije i Eritreje SU-27 je oborio nekoliko MiG-29, mada to ne mora ništa da znači jer ne znamo detalje.

NjegovaWisost
6.5.2018, 0:19
Mislim da su ovi novi avioni toliko skupi, da svaka strana bježi od borbi 1 na 1 ko đavo od krsta :D

todos
26.8.2018, 18:30
Vidim naši napravili avion! Svaka čast, kako li se već zove... Sova, Buljina ili tako nešto. Mene interesuje kako će naoružanje da nosi i da li će imati katapult sedište? Inače vrlo lep dizajn...

pentraksil
26.8.2018, 19:28
Vidim naši napravili avion! Svaka čast, kako li se već zove... Sova, Buljina ili tako nešto. Mene interesuje kako će naoružanje da nosi i da li će imati katapult sedište? Inače vrlo lep dizajn...

Sova. Koliko ja znam, taj avion je namenjen prvenstveno za obuku i to za sportsko i turisticko letenje. Naoruzanje, borba i borbena obuka nisu bas prioritet, ali ovo je sa zvanicnog sajta:

Mitraljеzi 7.62 mm cal.
Nеvođеnе rakеtе 7x57 mm cal.
Avionskе bombе masе do 50 kg .

todos
26.8.2018, 19:30
Znači ovo je drugi pokušaj da napravimo avion za sopstvene potrebe i za izvoz. Inače korektno naoružanje...

director
26.8.2018, 23:12
Sa brzinom od 200 km/h teško da će u borbu, ali može da posluži u obuci.

Auror
17.9.2018, 18:02
objljEE7B6M

DeCoy
30.12.2018, 16:47
S5_IBp0_Vhk

Porsche
25.9.2020, 10:00
Pade nam još jedan vojni avion u selu Brasina pored Loznice.:(

pentraksil
25.9.2020, 18:24
Pade nam još jedan vojni avion u selu Brasina pored Loznice.:(

Poginula oba pilota. Major Dejan Krsnik (1971-2020) i kapetan prve klase Zvonko Vasiljevic (1977-2020).

Slava im i mirno nebo :(

Porsche
25.9.2020, 18:52
Gledao sam taj avion nekoliko sekundi pre pada. Dugo vojni avion nije nadleteo ovim krajem, na žalost ovom avionu i pilotima je bio poslednji put.

Buratino
18.11.2021, 2:13
Ekranoplan, nije avion, nije brod, vec nesto sto poseduje najbolje odlike od broda i aviona.
Sovjetski savez, hladni rat, velike pare idu na vojne budzete i tehnologiju.
Sovjeti su se dosetili da cuvaju Kaspijsko more sa Kaspijskim cudovistem.
Ideja je bila da TO ima pribliznu brzinu aviona i da leti na vazdusnom dzepu malo iznad mora kako bi ostao ispod radara. A na ledjima dalekometne protivbrodske rakete.


https://www.youtube.com/watch?v=bbecl88NsEQ

mvasic
18.11.2021, 2:46
Dogodilo se par nesreća, pa su batalili prevoz putnika.

director
19.11.2021, 22:57
Moj omiljeni youtuber ga je našao :

https://youtu.be/V2xVSmzPzW4?t=2407

tužna sudbina ali bar će ga mnogi snimiti ovako.

DeCoy
19.11.2021, 23:23
Sa kanala koje ja pratim...

yVdH_dYlVB8

x22nVFTd8nI

7Hv2dsVkA38

Buratino
21.11.2021, 0:06
Sad znamo da svaki sat leta ima u sebi i 1500 evra za pristup IFF kodovima i da taj iznos naplaćuju ameri, koji su prisutni na svakom aerodromu zbog toga (info zahvaljujući austrijancima). Jednostavno, imam utisak da je i ovo politički projekat koji ide malko manje napadno nego F35.

Ovo je interesantan detalj koji se ne spominje u vestima. Koliko znam ovo sa kodovima vazi i za rakete. Kada je bila prica da ameri daju hrvatima MLRS M-270, na pocetku niko nije rekao pod kojim uslovima. Bez dalekometne balisticke rakete, plus da za svako lansiranje sa tog lansera amerikanci moraju da daju kodove. Znaci, obecali su im prazan kamion.


Da bi sačuvali resurse oni imaju dosta mali nalet godišnje (F-22). I oni se teško pojavljuju na mnogim mestima, jednostavno, premali broj. To je razlog što armija planira da zadrži avione F15 još duže vreme. Zbog ovog navedenog F35 lako može da se nađe u situaciji da mora da odradi posao zaštite vazdušnog prostora hteo nehteo. Pogotovu ako počnemo da razmatramo sve one zemlje koje ćé ga nabaviti i kojima ćé biti jedini lovac.
Za taj F-15, neki njihovi generali kazu da moze da obavi isti posao uz malo ulaganja umesto preskupog projekta F-35. Ali, americki vojni budzet od 800 milijardi na godisnjem nivou. Da nemaju vrhovnu komandu, njihove tri vojske bi prvo oruzjem napale jedni druge.

director
21.11.2021, 11:24
F-15 EX poslednja verzija je dobio gomilu poboljšanja koje koriste avioni 5. generacije ali on nikada neće biti stealth u meri u kojoj su to F-35 i F-22. Jednostavno to nije moguće sa njegovom konstrukcijom. Ali ova zadnja verzija je i dalje u samom vrhu ako pričamo o avionima ispod 5. generacije i koristiće se i narednih 10-tak godina kada se predviđa da će SAD uvesti avion 6. generacije.

Kažu ljudi F-22 aviona ima malo. Ima ih oko 200 a jedini koji u teoriji mogu da ga izazovu su kineski (imaju oko 50) i Ruski (12 aviona). Dakle nema nikakve logike da oni štancuju F-22 kada Rusija + Kina nemaju uopšte planove da zajedno ugroze tu cifru. Ameri ako trebaju da osvajaju neko nebo ne treba njima 1000 ovih aviona. Dovoljno je 20-30 ovih aviona koji idu kao podrška F-35. Druga strana jednostavno nema odgovor na to.

F-35 je višenamenski avion, kao i svi drugi koji spadaju u tu grupu on može da obavlja sve vrste misija ali nije projektovan da to radi. On neće osvajati protivničko nebo 100% osim u slučajevima kada SAD mogu da koriste samo avione sa nosača aviona. A to je gotovo nikad jer oni imaju saveznike svuda na svetu. F-35 je evolutivni pomak u avionima ali ono što je mnogo važnije je to da će penzionisati gomilu različitih tipova aviona u SAD i time značajno olakšati logistiku.

Buratino
23.11.2021, 4:56
F-35 je evolutivni pomak u avionima ali ono što je mnogo važnije je to da će penzionisati gomilu različitih tipova aviona u SAD i time značajno olakšati logistiku.
F-35 Lightning 2 je vrhunski avion, ali nije evolutivni pomak. Me 262 bio i ostao jedini evolutivni iskorak u avijaciji.


Kažu ljudi F-22 aviona ima malo. Ima ih oko 200 a jedini koji u teoriji mogu da ga izazovu su kineski (imaju oko 50) i Ruski (12 aviona). Dakle nema nikakve logike da oni štancuju F-22 kada Rusija + Kina nemaju uopšte planove da zajedno ugroze tu cifru. Ameri ako trebaju da osvajaju neko nebo ne treba njima 1000 ovih aviona. Dovoljno je 20-30 ovih aviona koji idu kao podrška F-35. Druga strana jednostavno nema odgovor na to.
USAF nikada nije bilo sukobu sa protivnikom koji moze da im parira.

Da li F-22 i F-35 mogu da probiju odbranu Krima ili Kalinjingradske oblasti? Naravno da ne mogu.

director
24.11.2021, 21:09
USAF nikada nije bilo sukobu sa protivnikom koji moze da im parira.

Da li F-22 i F-35 mogu da probiju odbranu Krima ili Kalinjingradske oblasti? Naravno da ne mogu.

To isto možemo da kažemo i za Rusku PVO. Nikad se nije pokazala na delu nego o njoj govorimo na osnovu maketinga Rusa. Doduše videli smo je na delu u nekim drugim državama i nigde nije bio ni blizu efikasnosti koju Rusi tvrde da ima.

Buratino
9.12.2021, 15:04
Su-75 Checkmate - novi ruski stealth laki lovac koji ce da izdominira kako na nebu tako i na svetskom ekonomskom bojistu. Checkmate kinezima i americkim partnerima!




https://i.ibb.co/Rpm8YfF/Su-75-Stealth-Fighter.jpg (https://ibb.co/KjknbdP)

https://www.sk.rs/forum/<a href=&quot;https://ibb.co/KjknbdP&quot;><img src=&quot;<a href=https://i.ibb.co/KjknbdP/Su-75-Stealth-Fighter.jpg&quot; target=_blank>https://i.ibb.co/KjknbdP/Su-75-Stealth-Fighter.jpg&quot;</a> alt=&quot;Su-75-Stealth-Fighter&quot; border=&quot;0&quot;></a>
http://https://ibb.co/KjknbdP

DeCoy
9.12.2021, 17:44
Čim ga prave isključivo za izvoz u zemlje trećeg sveta znači da nije ništa posebno...

Buratino
10.12.2021, 2:23
Slicno je i osoblje Apple-a mislilo kada su prvi put culi za Xiaomi.


Neverovatno je kako su rusi opet uspeli da naprave najlepsi avion pete generacije iako su avioni pete generacije ruznjikavi zbog svojih stealth karakteristika.

director
11.12.2021, 10:26
Nisu ni SU-57 završili a najavljuju novi i bolji ? Čisto sumnjam, predstavljen je pre par meseci a više ga niko i ne spominje.

Buratino
12.12.2021, 6:44
Malo zanimljivosti iz kategorije "ko bi reko!?"


Prvi let:


MiG 1 - 1940.
MiG 21 - 1955.
MiG 23 - 1967.
MiG 25 - 1964.
MiG 29 - 1977.
MiG 31 - 1975.


Su 2 - 1937.
Su 24 - 1967.
Su 25 - 1975.
Su 27 - 1977.
Su 33 - 1987.
Su 34 - 1990.
Su 57 - 2010.


F 14 - 1970.
F 15 - 1972.
F 16 - 1974.
F 18 - 1978.
F 22 - 1997.
F 35 - 2006.
F 117 nije fighter nego bomber.:D

Exia
21.3.2022, 16:17
YpIYBtEi6iE


jezivo...

perablenta
21.3.2022, 19:15
Vertikalno u zemlju? WTF! Šta bi sa tim avionom?!

Exia
21.3.2022, 21:32
x1q8aMRGcLw


https://i.imgur.com/M9xJueE.png


Tesko je reci sta moze da se desi pa da avion ovako zavrsi i to sa krstarece visine, sta god da je ledi mi se krv u zilama kad pomislim kako su izgledali poslednji minuti za tih 132 nesrecnih ljudi...uzas

todos
22.3.2022, 12:00
Da li je ovo verzija 737-800 poslednja pre MAX-a? Svakako je 737-max potpuno nov avion i nema veze sa ovom verzijom.

Exia
22.3.2022, 15:11
Da li je ovo verzija 737-800 poslednja pre MAX-a? Svakako je 737-max potpuno nov avion i nema veze sa ovom verzijom.

Jeste ovo je serija pre MAX-a. 737 Max je jos uvek prizemljen u Kini a ova 800 serija nema onaj famozni MCAS. Kako god da se okrene deluje da ce istraga ove tragedije biti "game changer".

Kina navodno ima najmladju flotu ovih 737-800

todos
22.3.2022, 22:02
Ja kako vidim na Flightradar 24 lete 737 MAX avioni. Tako su obeleženi. Nema razloga da ne lete, valjda su do sada ispeglali greške koje su pretežno softverske.

pentraksil
6.4.2022, 18:48
Potvrdjena kupovina 12 Rafala od Francuske


https://www.danas.rs/vesti/politika/potvrdjena-saznanja-danasa-srbija-nabavlja-12-aviona-rafal-od-francuske

DeCoy
6.4.2022, 20:10
Verovatno polovne kao i Hrvati.

BTW Dassault Rafale je najprodavaniji borbeni avion u poslednje dve godine.

7bDBppCAwkQ

DeCoy
12.4.2022, 12:48
Izgleda da će biti 24 komada, 12 novih odmah i 12 polovnih kasnije.

filpan
12.4.2022, 15:26
Svaka čast predsedniku, osećamo boljitak.

pentraksil
13.4.2022, 14:15
Svaka čast predsedniku, osećamo boljitak.

Vecita rasprava o tome :kreza: Boljitak ili ne, preCednik ili ne, bez vazduhoplovstva se ne moze, nazalost. Bio to ovaj, neki buduci ili neki prosli.

E sad, da li je bas trebao Rafal ili je moglo nesto drugo to je pitanje. Imajuci u vidu politicku situaciju i sve sto se desava....odluka ide u skladu sa tim, nazalost.

perablenta
13.4.2022, 18:25
Jel ja to dobro čujem ili oni to i Eurofighter Typhoon hoće da kupe?

Ko će bre da popravlja Galebove, Utve i ostalo domaće, pa Mig-ovi pa još i Rafal i Typhoon ? Bogatstvo da ode samo na obuku mehaničara, gde su delovi tek!

Koji je to reket na državnom nivou majko mila.

DeCoy
13.4.2022, 21:17
Pa nakon nabavke ova 24 aviona Super Galebovi će da kažu pa-pa.

pentraksil
13.4.2022, 22:14
Svi ti avioni nase proizvodnje ce verovatno ici u penziju, trenazni Galeb za onu pocetnu mlaznu obuku a ostalo na stovariste. Migovi takodje, oni ce do 2030 ako se ne varam da budu aktivni posle toga i to na stovariste....

Ne znam kako ide za Rafale sada, ali da li je u cenu uracunato sve ili samo aparat bez obuke i dodatne opreme? Ja nesto cuo da sve to ide u cenu, mozda gresim.

Za Eurofighter nesto sumnjam da ce se kupovati, nisam cuo neke ozbiljnije price o tome. Rafal moze sasvim dobro da pokrije nase potrebe

perablenta
14.4.2022, 15:41
Tako već ima smisla. I dovoljno jedan tip aviona. Baš će da se obučavaju na dva...

Porsche
14.4.2022, 20:11
Tesko da ce galebovi da se penzionisu. Do ne tako davno su vazili za jedne od najboljih aviona za obuku pilota ili ti skolski avion.

todos
16.4.2022, 9:16
Neće Galebovi u penziju, bar još deset godina. Što se Tajfuna tiče, nadamo se da će druga ili novija integracija stići. Rafali su preskupi, trebalo je ići na Kineze. J-10, JF-17.

Porsche
16.4.2022, 11:25
Moje mišljenje je da nismo trebali uzimati ništa drugo osim ruskih aviona. Ne da sam ja rusofil pa mora ruski avion niti mislim da su ruski jedini dobri. Kupujemo avione koji su nas bombardovali 99e. Svi naši poloti imaju licence letenja na MIGovima. I naravno što se tiče održavanja i svega pitaće se nato.

perablenta
16.4.2022, 20:57
Potpuno se slažem. Ali... ekonomski i politički pritisak radi svoje.

DeCoy
16.4.2022, 20:57
A kako misliš da dopremiš ruske avione i delove za njih u Srbiju? Da ih švercuješ u šleperima? Nemaš izlaz na more a oko tebe su sve države koje su uvele sankcije Rusiji i držaće ih još dugo, dugo, naročito što se vojne tehnike tiče.

Porsche
16.4.2022, 21:45
Kako uvezosmo onomad. Rusija je odavno pod sankcijama, a ne znam ni šta nam je sad od jednom tolika frka i potreba za tolikim avionima. Ili je ova sad situacija samo izgovor da bi se uzelo iz nato članica. Mnogo ali mnogo je komplikovanije preći sad na druge borbene avione osim migova.

Što @perablenta pritisci su tu glavni faktor.

Nebi me začudilo da nam pošalju neke koji su leteli baš te 99e i glumatali milosrdnog anđela.

perablenta
17.4.2022, 10:48
A kako misliš da dopremiš ruske avione i delove za njih u Srbiju?

1. Nije hitno, ima vremena, na političkoj sceni su stalno promene
2. Ako Crnogorci/Albanci mogu hekta tone droge moju i koju tonu aviona
3. Leteli su i ranije pod oznakom humanitarna pomoć
4. Aero miting, dolete piloti, odrade miting, i ostave avione

director
17.4.2022, 16:12
Avioni moraju da se poruče unapred jer manje više sve zapadne kompanije imaju bukirano 5-10 godina unapred. F-35 i duže od toga. Francuzi su isto bukirani 10 godina unapred ali oni su najavili da će podići proizvodnju Rafala pa su pretpostavke da bi mogli dobiti te avione za 5 godina.

Trenutnim migovima ističe upotrebna vrednost 2030. godine. Mi ako ne naručimo u naredne 2 godine doći ćemo opet u poziciju da moramo da kupujemo neku starudiju i da to plaćamo kao pola novih aviona.

Nije komplikovan prelazak na druge avione. Obično se ugovori da par godina ranije prva tura pilota prođe komplet obuku u Francuskoj i posle će oni da obučavaju ostale. Pored aviona naš "vođa" ovim kupuje i podršku Francuske tako da jednim udarcem "ubija" dve muve.

Rusija teško da će se izvući iz sankcija u narednih nekoliko godina. Mi smo iz Rusije dobili samo ono što je ugovoreno pre sankcija i neke sitnice za koje je NATO dao pristanak. Nove avione nam sigurno ne bi dao da uvezemo.

DeCoy
17.4.2022, 18:32
4. Aero miting, dolete piloti, odrade miting, i ostave avione

Sa akcentom na "dolete" a ne teleportuju se. Oko Srbije je NATO vazdušni prostor koji u narednih 10+ godina neće dozvoljavati ni prelet ruskih civilnih aviona, a kamoli vojnih...

Porsche
17.4.2022, 20:09
Ako rusi izadju direktno na dunav onda nema prepreke za bilo sta.

perablenta
17.4.2022, 20:21
Sa akcentom na "dolete" a ne teleportuju se. Oko Srbije je NATO vazdušni prostor koji u narednih 10+ godina neće dozvoljavati ni prelet ruskih civilnih aviona, a kamoli vojnih...

Živi bili pa videli za par godina kad se politika okrene za 180, jer političari nemaju obraza.

Dekip
17.4.2022, 21:11
Ako rusi izadju direktno na dunav onda nema prepreke za bilo sta.

Ima onaj vic:

Nisam slušao vesti od jutros. Sa kime se Rusija od jutros graniči?

Ali da ne ulazimo u politiku. Po običaju izbiće rat i na ovim stranicama.