PDA

Prikaži potpunu verziju : Ledeni kompjuter - samo san

NjegovaWisost
16.6.2007, 3:15
Nemoguće. Evo sjedim u sobi, ne mogu da spavam pa malo kuckam po internetu. I umirem. U sobi je nesnosno vruće pa je (sada) prozor otvoren. Ov je haos. 5 ili 6 ventilatora (više ni sam ne znam) čini svoj posao (ko kad hlade nezahvalnog palomina kome je 70 idle normalno zadnjih 5 godina). Kada sam izašao iz moje sobe u drugu nisam mogao da vjerujem koliko je hladno bilo.
PA da vas pitam, jel postoji neki komp koji ne grije sobu, već je recimo hladi? :D
Kako (i koliko) griju prostorije vaše mašine? Baš ću sutra termometar da uzmem i izmjerim razliku.
Kontam da donesem leda iz frižidera pa da ga u kesi stalno stavljam iza zadnje strane kućišta...
Blago onom sa vodenim hlađenjem... Mada i ono odaje toplotu...
Baš me čudi da se niko žalio na ovaj problem. Zimus- nisam ni ja...

PixelTerror
16.6.2007, 7:45
Čuo sam da neke kompjutere hlade tečnim azotom, probaj to ili kupi manji frižider za piće i stavi kućište unutra kao što mi je jedan pajser drug uradio :opanachke

SirDuck
16.6.2007, 10:36
Ili kupi klima uredjaj...:rolleyes: :cool:

Dimo
16.6.2007, 14:17
Cudo da je u Pljevljima toliko vruce. Ovdje je "zaropek" preko dana, ali uvece se da snositi.

uros@3D
16.6.2007, 16:14
Valja utopiti komp u tecni azot. To resava stvar:D
A jel' istina da ako se skine poklopac sa kucista da to remeti cirkulaciju vazduha unutra i da zbog toga temperatura raste? Evo ja ga drzim otvorenog stalno i temperatura mu je u proseku niza za 5-6 stepeni nego kad je zatvoren :)

Martok
16.6.2007, 16:42
Cirkulacija vazduha kroz zatvoreno i otvoreno kuciste definitivno nije ista. Ipak to nista ne znaci sto se tice hladenja ako je tebi komp hladiji kada je otvoreno onda ga i drzi otvorenim samo redovno cisti prasinu. A ako hoces da bude hladnije kada je zatvoreno onda treba postaviti ventilatoree na pravo mesto pa da se uspostavi bolja protocnost ili sta ja znam, ne cini mi se to ba tako jednostavno postici.

PeTkO
16.6.2007, 16:57
I ja se slazem sa Martokom.Samo ja sam uvek dobijao manje temperature kad mi je kuciste bilo zatvoreno (nemam ni jedan pomocni ventilator), nego kada je na otvorenom, neznam ni ja zasto

NjegovaWisost
16.6.2007, 20:47
Čuo sam da neke kompjutere hlade tečnim azotom, probaj to ili kupi manji frižider za piće i stavi kućište unutra kao što mi je jedan pajser drug uradio :opanachke
Možda je bolje da ga odnesem u potkrovlje zgrade, da sprovedem produžno kablo do monitora i periferija + spoljni DVD rezač, a da ga palim na "space"?
Jes, pa da se ugušim, duva klima, duva komp, vazduh kroz trista ventilatora i cijevi pa do mojih pluća :D Šalim se ne treba mi klima, nisam povazdan u kuću... Mada čudno da se toga nisam sjetio...
Cudo da je u Pljevljima toliko vruce. Ovdje je "zaropek" preko dana, ali uvece se da snositi.
Eh hah, al vi ne udišete ugljenu prašinu, tj. svaku jutro je smog (bez obzira na dan u godini) a kad se taj vazduh ugrije, to je haos, oči da ispadnuj:eek:

Probao sam ovo sa ledom! Super fora, al ne mogu svakih 5 min do frižidera...

Belfegor
17.6.2007, 9:30
kao prvo slab sam sa hemijom, ali:
zamilsite duple zidove na kucistu kompa, u kojima se nalazi tecni azot! mizda bi to pomoglo!?

Ulmawen
17.6.2007, 9:34
Jesi čuo nekad za ventilator? :) Ja pribegavam toj naprednoj tehnici kad je previše vruće.

Proxima
17.6.2007, 9:34
Interesantna tema.

Meni je stavrno čudno to koliko toplotne energije emituju kompovi (mislim i na monitor).

A znate šta mi je još čudnije? To kako je na lap-topovima rešen taj problem! Uspeli su da postignu da budu gotovo nečujni, i da se jako malo greju, a uz to da troše i jako malo el.energije. Pitam se zašto to ne može da se uradi i sa desktop mašinama ...

Komp u sobi zimi je stavrno super stvar, ali leti ... meni da nije klime, ovaj Prescott bi me spržio :)

player1
17.6.2007, 10:07

Ovo uopste nije glupost.
Ja sam primetio da temperatura procesora padne 2-3 stepena ako imam ukljucenu klimu (tj. ne pustim da se u sobi kuvam na 28-29C).

MONTENEGRO
17.6.2007, 10:17
Ovo uopste nije glupost.
Ja sam primetio da temperatura procesora padne 2-3 stepena ako imam ukljucenu klimu (tj. ne pustim da se u sobi kuvam na 28-29C).

jedino pravo rešenje je klima uređaj, ja sam se riješio vrućine u sobi. :cool:

SirDuck
17.6.2007, 10:41
Ovo uopste nije glupost.

Pa naravno, ako je temp. u sobi niza, naravno da ce i komp biti hladniji.
Ja imam klimu i kada je upalim nema problema...

NjegovaWisost
17.6.2007, 15:16
Ma i nije mi toliko toplo ali je zaaaaagušljivo....

A M G
17.6.2007, 17:07
I kod mene u sobi je prilicno vruce pogotovu u letnjim mesecima! Siguran sam da je toplije za bar 3-4 ºC, kada izadjem iz sobe i odem u neku drugu odmah se osetim mnogo prijatnije. Nemam klimu, al' cu zato da donesem ventilator iz podruma, da se malo rashladim. :D

SirDuck
17.6.2007, 18:20
Ma i nije mi toliko toplo ali je zaaaaagušljivo....

Pa onda uzmi klimu, resava i to :)
A i nisu nesto skupe danas...

NjegovaWisost
17.6.2007, 18:25
Pa onda uzmi klimu, resava i to :)
A i nisu nesto skupe danas...

Eeeee, vidjeću pa ću idućeg ljeta... Kupujem auto sada :D

culer
17.6.2007, 19:31
Moguce je komp hladiti tecnim azotom samo je za to potrebna komora ,a temparatura se moze spustiti i do -70 do - 90 ako ne i vise .. sto se tice vrucine ja za leto prebacim komp u podrum gde imam jos jednu sobu i problem "kuvanja" je resen .

Martok
17.6.2007, 20:50
Pujuckam ja tako pice na adi danas pa mi nesto pade na pamet. Znate kao se na spoljnoj strani case u kojoj je neko hladno pice kondezuje vlaga iz vazduha pa ostavi baricu na stolu. Zasto se ne desi slicno na cevima za vodeno hladjene (predpostavljam da se ne desi)? Kolika je uopste radna temperatura za takvo hladenje?

Master Neo
17.6.2007, 20:56
Pujuckam ja tako pice na adi danas pa mi nesto pade na pamet. Znate kao se na spoljnoj strani case u kojoj je neko hladno pice kondezuje vlaga iz vazduha pa ostavi baricu na stolu. Zasto se ne desi slicno na cevima za vodeno hladjene (predpostavljam da se ne desi)? Kolika je uopste radna temperatura za takvo hladenje?

Zato sto vodeno hladjenje uopste ne sadrzi vodu, vec neku drugu tecnost, koja nije provodljiva. Pa ned'o ti bog da imas vodu pa ti se ona prospe po kucistu...

Melted
17.6.2007, 21:13
Ne. Zato sto kondenzacija pocinje na bilo kojem predmetu koji je hladniji od okoline za neku odredjenu temperaturu(mislim da je 5-10 stepeni razlika), tj vlaga iz vazduha se kondenzuje na hladnoj povrsini. A posto vodeno hladjene ne moze da ohladi vodu ispod ambijentalne temperature nema kondenzacije po crevima.

Martok
17.6.2007, 21:28
Znaci temeratura tecnosti tj. cevi je npr. 20 C do 30 C?

Melted
17.6.2007, 21:40
Temperatura tecnosti je uvek nekoliko stepeni visa od ambijentalne. Vodeno hladjenje je bolje od vazdusnog zato sto voda ima nekoliko puta veci toplotni kapacitet od recimo bakra ili aluminijuma, sto znaci da je potrebno mnogo vise toplote da bi se povecala temperatura vode a samim tim i procesora.
Specifični toplotni kapacitet brojno je jednak količini toplote koju je potrebno da primi ili odpusti telo jedinične mase da mu se temperatura promeni za jedan stepen

NjegovaWisost
18.6.2007, 1:21
Šta bi bilo da pukne cijev u kompjuteru? :D Ko pljevaljskom vodovodu svaki dan im puca...

Razmišljam da uzmem jedan ogrooooomni ventilator i ugradim ga umjesto bočne strane kućišta... Al mi je problem napajanje za njega...

Master Neo
18.6.2007, 1:25
Temperatura tecnosti je uvek nekoliko stepeni visa od ambijentalne. Vodeno hladjenje je bolje od vazdusnog zato sto voda ima nekoliko puta veci toplotni kapacitet od recimo bakra ili aluminijuma, sto znaci da je potrebno mnogo vise toplote da bi se povecala temperatura vode a samim tim i procesora.

Alo decko, shvati da u vodenom hladjenju nema vode...:boodala::cool:

next
18.6.2007, 1:31

Ccccc...Covek nikako da ukapira....Nego u principu koje se sve tecnosti koriste za vodeno hladjenje...Mislim da bi tecni azot super ohladio masinu...:kreza:

Martok
18.6.2007, 11:26
Mislim da ljudi zovu taj sistem vodenim hladenjem zato sto ne znaju kako se ta tecnost ustvari zove a i njene osobine su verovatno slicne kao osobine vode. osim npr. provodnosti. Verujem i da bi obicna voda voda odradila taj posao. Nego, eto, da bi bila manja steta u slucaju havarije, da bi svetlelo u mraku i td. ne koristis vodu nego nesto drugo.

Ovaj mi je najaci primer toga

Pa cega ima ako nema vode?

Nemojte da cepidlacite oko sitnica to je bezveze

M1los
18.6.2007, 12:41
Razmišljam da uzmem jedan ogrooooomni ventilator i ugradim ga umjesto bočne strane kućišta... Al mi je problem napajanje za njega...

Pa neka ima posebno napajanje :kreza:

Melted
18.6.2007, 15:38
Znas kako rasmisli malo pre glupetanja. Moze da se koristi cista destilovana voda, a mogu da se dodaju i aditivi(protiv korozije, algi). Ovo je grafikon tacke smrzavanja nekih tecnosti koje se dosta koriste u vodenom hladjenju.
http://www.overclockers.com/articles609/bob1.jpg
A ovo su toplotni kapaciteti
http://www.overclockers.com/articles609/bob2.jpg
A ovo je ceo clanak
http://www.overclockers.com/articles609/
A i pitaj freska sta je u njegovom vodenom hladjenju.

Melted
18.6.2007, 15:42
@next: Bas sam glup, nisam li? Tecni azot ne spada u vodeno hladjenje. Ne zato sto nije voda nego zato sto je metod hladjenja azotom dosta drugaciji od gore pomenutog

NjegovaWisost
18.6.2007, 20:11
@next: Bas sam glup, nisam li? Tecni azot ne spada u vodeno hladjenje. Ne zato sto nije voda nego zato sto je metod hladjenja azotom dosta drugaciji od gore pomenutog

Azotno hlađenje :D

Ne znam, al u toj tečnosti koja se kupuje i što svi zovu "vodeno hlađenje" mora imati neki procenat vode...
Heh, da živim na selu (gdje ima puuuuno neiskorišćene vode) proveo bih crijevo od česme preko kompa, pa do nekog bazena ili bojlera, neka mi grije vodu :D
Zbilja, stvarno mislim da se može iskoristiti toplota od kompa...

SirDuck
18.6.2007, 20:13

Ne znam, al u toj tečnosti koja se kupuje i što svi zovu "vodeno hlađenje" mora imati neki procenat vode...
Heh, da živim na selu (gdje ima puuuuno neiskorišćene vode) proveo bih crijevo od česme preko kompa, pa do nekog bazena ili bojlera, neka mi grije vodu :D

E jes sad, koristices komp kao protocni bojler :)

Belfegor
18.6.2007, 20:33

ja bi ovo momentalno zastitio autorskim pravima, ko zna ko je sve na ovom forumu, mozda za koji mesec vidis novi sistem za grejanje vode:boodala::D

Melted
18.6.2007, 20:56
Pazi imas tecnosti koje nemaju vodu u sebi i ne provode struju ali one imaju slabije performanse i jako su skupe. Inace samo destilovana voda ili ce biti kmenca tamo gde ne treba, a aditivi samo da se sprece alge i dejonizatori vode u nekom smesnom procentu.

NjegovaWisost
18.6.2007, 21:01
ja bi ovo momentalno zastitio autorskim pravima, ko zna ko je sve na ovom forumu, mozda za koji mesec vidis novi sistem za grejanje vode:boodala::D

Pa dobro, neka ove poruke ovde sa sve vremenom i datumom, pa ako neko napravi nešto, mogu da ih tužim i tražim procenat:boxing:
Stražno me je podstakao onaj text o modovanju u SK, samo bih nešta da pravim:D

A jel bi mogao da se stavi antifriz u vodeni sistem? Koliko mi je poznato, osim sim njegovih karakteristika da ne zaledi korisiti i da ne prokuva...

Belfegor
18.6.2007, 23:10
pa ako namestis hladnjak od auta sa sve ventilatorom, antifriz bi bio od velike pomoci! KAKO BI TO IZGLEDALO?