PDA

Prikaži potpunu verziju : Cooler koje velicine ?

danobrad
15.6.2007, 17:28
Posedujem AMD Athlon 3000/64b, ciji cooler polako (ali sigurno) ispusta dusu - buka, "trokiranje" igara usled previsoke temperature, (cistio sam ga, ali ne pomaze, verovatno zato sto su se lezajevi "pojeli") itd, te sam resio da ovaj zamenim i nabavim novi. E sada, problem je u tome sto sam negde procitao da postoje tri vrste / velicine coolera - od 8, 9 ili 12 cm, a ja ne znam koji "pasuje" uz ovaj CPU. Google search mi nije preterano pomogao (ili ja bar ne znam da trazim kako valja :), a kontam da je postovanje ovakvog pitanja na forumu ipak lakse od otvaranja kucista sa lenjirom u ruci ;)

Master Neo
15.6.2007, 18:06
Posedujem AMD Athlon 3000/64b, ciji cooler polako (ali sigurno) ispusta dusu - buka, "trokiranje" igara usled previsoke temperature, (cistio sam ga, ali ne pomaze, verovatno zato sto su se lezajevi "pojeli") itd, te sam resio da ovaj zamenim i nabavim novi. E sada, problem je u tome sto sam negde procitao da postoje tri vrste / velicine coolera - od 8, 9 ili 12 cm, a ja ne znam koji "pasuje" uz ovaj CPU. Google search mi nije preterano pomogao (ili ja bar ne znam da trazim kako valja :), a kontam da je postovanje ovakvog pitanja na forumu ipak lakse od otvaranja kucista sa lenjirom u ruci ;)

Pazi ovako, koliko ja znam, ti kuleri od 8, 9 i 12 cm su za kuciste, ti treba da saznas koje procesorsko jezgro posedujes, da li je 939, AM2... Mislim da je 939. Lepo odes u neki PC shop, i trazis neki kuler za to jezgro. A ako vec hoces neki dobar, odes na google i kucas "939 cooler". Probaj, nadam se da sam bio od pomoci:D

VojaM
15.6.2007, 20:15
Ponavljam po pedeseti put:
to o čemu pričate nije kuler nego ventilator.

Izmeri rastojanje između dve susedne rupice za šrafove kojima se ventilator učvršćuje za hladnjak (dve susedne, meriš po ravnom delu ventilatora a ne preko elise). To ti je prečnik ventilatora i takav isti treba da kupiš. Ako je moguće, možda je najlakše skinuti ventilator, odneti u radnju i tražiti takav isti.

Druga stvar na koju treba obratiti pažnju kod kupovine ventilatora je vrsta priključka. Ventilator kojim se hladi procesor spaja se preko malog priključka na samoj ploči. Nemoj da kupiš ventilator koji na žicama ima priključak kao za hard diskove jer ćeš inače morati da sečeš kraj kabla sa starog ventilatora i stavljaš ga na novi ventilator.

Treća stvar je broj žica u kablu za napajanje ventilatora. Doduše, ako kupiš ventilator sa konektorom koji izgleda kao stari, verovatno ćeš uzeti pravu stvar - model koji ima tri žice, gde treća služi da bi kompjuter preko ploče mogao da reguliše brzinu obrtaja ventilatora. Ako kupiš model sa samo dve žice, ploča bi mogla da odbije da radi, jer "misli" da je ventilator stao.

Dakle, sve u svemu, najbolje je da ili skineš ventilator i tražiš isti takav, ili da tražiš "ventilator za kuler na procesoru veličine toliko-i-toliko centimetara".

mad_skillz
15.6.2007, 21:11
prodaju ljudi box kulere za smeshne pare..nadji neki box kuler za tvoj socket, skini mu venitlator i zameni..bash sam to uradio kod brata pre neki dan..samo sam ven zamenio jer je crkao