Prikaži potpunu verziju : Wireless dilema
Ja zhivim u selu koje se nalazi na 18 kilometara od Zrenjanina,i imam odlichan wireless,128 kbp/s,16kb/s download,ali jedini problem je to shto nemam flat nego za 1200 dinara imam 1 gb protoka,a sve preko toga se placa 3 din./mb,a od ponoci do shest ujutru je duplo jeftinija tarifa.Sad,hteo bih da pokusham sa jachom antenom koju bih usmerio prema Zrenjaninu.Da li je to izvodljivo i koliko bi pozudan bio signal?
Ja zhivim u selu koje se nalazi na 18 kilometara od Zrenjanina,i imam odlichan wireless,128 kbp/s,16kb/s download,ali jedini problem je to shto nemam flat nego za 1200 dinara imam 1 gb protoka,a sve preko toga se placa 3 din./mb,a od ponoci do shest ujutru je duplo jeftinija tarifa.Sad,hteo bih da pokusham sa jachom antenom koju bih usmerio prema Zrenjaninu.Da li je to izvodljivo i koliko bi pozudan bio signal?
A koliko si sada udaljen od AP-a?
Cekaj nesto mi nije jasno zivis u selu 18km daleko od ZR, a AP ti je 200m daleko:confused:
Koliko ti je udaljen najblizi AP u ZR?
Cekaj nesto mi nije jasno zivis u selu 18km daleko od ZR, a AP ti je 200m daleko:confused:
Koliko ti je udaljen najblizi AP u ZR?
18km , mozda? :rolleyes:
Mislio sam da me pita za AP na kojem sam sad,pa da je hteo da uporedi sa daljinom ka gradu.
Ma u svakom slucaju... 18km da prevali...tesko
Ali neko mi je rekao da bi moglo,pa ja reko' da vidim ima li ovde ljudi sa slichnim iskustvom.
Poslao sam mail provajderu iz ZR-a,valjda ce mi odgovoriti.
Sve se moze kad se hoce, tehnicki to je izvodljivo :) samo u tvom slucaju bi te oprema za takav podvig mnogo kostala :)... tako da nemoj da pokusavas.. morao bi da menjas i antenu i ap... i opet je pitanje dal imas koliko toliko slobodan pravac bez ometanja.. drugi uredjaji i big zgrade...
Hyper Link grid antena 24 db koshta 6500 dinara,ako je samo to nije puno.
Ti da bi "bacio" 18 kilometara ne treba ti samo jaca antena vec ti treba i drugi mrezni standard koji ne radi na 2.4ghz vec na 5ghz. Tako provajderi umrezavaju tolike daljine bezicno s tim da oni imaju usmerene antene jedna prema drugoj. Dzabe ti i ta nova antena jer postojecim standardnom ne mozes dobaciti do tamo. Jedino ako ubedis nekog provajdera iz zrenjanina da postave predajnik na tvoju kucu i onda bi oni usmerili antenu tamo :)... Uglavnom nemoj da se brines, provajderi stalno traze nacin da se prosire pa verujem da bi prihvatili tvoj predlog. Znam bar za ove moje da bi to uradili :icon_smil
Znaci moj ti je savet ne pokusavaj sa novom antenom jer neces uspeti. Da ne bi bacao pare bezveze. Ili sacekaj WiMax...
Hvala na opshirnom odgovoru ;)
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.