PDA

Prikaži potpunu verziju : Hoće li / kada će virtuelna realnost biti realnost?

PixelTerror
30.5.2007, 4:24
Skoro svake stvari koje su opisani u SCI-FI ili Cyber Punk (dobri stari Neuromancer, Mona Lisa Overdrive...) pre ili kasnije se obistini... npr. mobilni telefoni, avioni, putovanje u "vasionu" itd.

Mogu zasigurno reći da bi svaki "kompjuteraš" voleo da proba Virtuelnu Realnost, koji je trenutno "under development", ali kad tad će biti kućnih sistema, bar tako mislim. Koji igrač ne bi voleo da igra neki Baldur's Gate VR, Fallout VR, World of Warcraft VR, Need for Speed: VR, Rayman VR ili Mortal Kombat VR... a o pucačinama i ne treba da pričam, Counter Strike VR, Quake VR, mmmm :to_care: ...pa još koji Virtual Jenna :D

Šta mislite hoće li ovo zacvetati i šta mislite kada? Samo pogledajte nove GeForceove, Crisys Engine i Ageia PhysX karticu... sve je to "pure eyecandy"...

Pogledaj Monster Roll Cage (http://mrc.idryonis.com/), nije baš VR, ali je interesantna stvarčica...

...do tada možete pogledati E-D Wireless 3D Glasses for the PC (https://edimensional.com//product_info.php?currency=EUR&cPath=21&products_id=28&osCsid=8e124f7dd21ab5cf7c58c502172bd242). Da li neko ovo probao?

p.s. Ako neko voli ovakve stvari preporučujem mu William Gibsonove knige ili bilo koji Cyber Punk/Sci-Fi roman. A ako baš ne voli da čita (i taj ipak čita, ako ništa drugo onda ovaj post :D ), da nahvata VR.5 seriju

bobi
30.5.2007, 9:36
Još pre bombardovanja SK je opisivao neke kacige na tu foru i naprasno su prestali.
Sećam se da su se žalili da su bile teške, te je posle intentivnijeg igranja boleo vrat.

Sad, zavisi na kakvu virtuelnu realnost misliš?
Misliš li samo na kacigu ili da te stave u neku sobu dadu ti naočare, opanke, rukavice i mač u ruke, te da stvarno delješ protivnike svojim zamasima?
To bi se meni svidelo. :kreza:

galebns
30.5.2007, 9:55
Ma Holodek je Ultimate Game konzola :D Nacekacemo se mi ihaaj... mozda nasi unuci budu u prilici da koriste PRVE primerke neceg slicnog

bobi
30.5.2007, 10:13
mozda nasi unuci budu u prilici da koriste PRVE primerke neceg slicnog

Pa i mi sa unucima, što da ne? :D

Onako i ti i unuk u sobi sa kacigama, a simulacija je prvog svetskog rata i onako daješ unuku pušku, pogaču i rakiju u ruke da krene u rat i pokupiš expirience da bi mogao da koristiš još jednu biljčicu u spravljanju rakije, koja bi u tom slučaju davala +5 na adrenalinu a -2 na accuracy. :D

PeTkO
30.5.2007, 11:57
Mislim da ce za nekih 5+ godina, zato sto graficke kartice, procesori i jos mali milion cudesa treba jos da se usavrse da bi virtualna realnost bila realna.Mada mislim da nikad nece ta virtualna realnost dostici 100% realnost.Mada nikad se nezna.Zivi bili pa videli...

P.S. e da, kliknuo sam na pogresnu opciju u glasanju.Trebao sam na onu drugu

Wolverine
30.5.2007, 11:57
I ova obicna je do zla boga surova!

CENTROPEN
30.5.2007, 12:34
:dedica: Nema pravog VR-a dok elektrode ne ulete direktaš u mozak! Prve verzije će verovatno da malo baguju (povremeno sprže nekog:dzavo: ) a posle će izaći unapređene verzije.Mislim da će se na kraju sa VR-om ustanoviti sličan odnos kvaliteta, distribucije i geografske raspoređenosti kao sada odnos među dial-up i npr. ADSL-a. Čik pogodite kake ćemo kacige mi turati na na pametene glave naše...:rofl: Ali barem će se neće raspravljati o grafičkim karticama;)

Game fever
30.5.2007, 18:41
Po mom misljenju vitualno realnost je Matrix kad ti mozes da preneses svoj mozak (stvaran) u virtualno telo i tako uzmes pusku u ruke i krenes da deljes. Naravno ako slucajno popijes head shoot pritisnes quit i ti u realnom ziv i zdrav.

M.Silenus
30.5.2007, 18:46
-For AI every reality is virtual. Indeed, how can they tell difference between dream world and real world? How can you?-

Ne bih mogao više da se složim sa ovim. Ako se pojam -virtuelna stvarnost- izjednači sa pojmom -veštački generisana stvarnost-, pa to postoji od pamtiveka. Kada će toga biti u vidu opisanom u raznoraznim SF romanima, ne bih znao. Ono sa elektrodama se inače radi na pacovskim mozgovima ( povezaše pacovski mozak na simulator letenja - u početku je bio spetljan ali se fantastično prilagodio ). A neko je lepo rekao

-sve što možemo sa pacovskim mozgom možemo i sa ljudskim... a sa pacovskim možemo gotovo sve-

PixelTerror
30.5.2007, 19:23
Uvek kada pomislim na VR, ove rečenice se setim:

"Look at you, Hacker. A pathetic creature of meat and bone, panting and sweating as you run through my corridors. How can you challenge a perfect, immortal machine?" -SHODAN (http://en.wikipedia.org/wiki/SHODAN), System Shock 2 (http://en.wikipedia.org/wiki/System_Shock_2)

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/5/55/SHODAN_hires.jpg
SHODAN, digitalno sexy jel? :D

Pa da, I ja sam svoj glas stavio na oko 5 godina, ali ne bih voleo da my computer bude "hardwired" na mozak, to mi je previse extremno... dođe neki Hacker pa te sprži ako nemaž ugrađen NodBRAIN antivirus i Kerio Brain Firewall :dzavo:

Sasa90
7.6.2007, 17:05
Do toga cemo jos morati cekati... Bilo bi lepo i dobro da udjem u svoju sobu da napravim projektor kakav se vidja u nekim filmovima i da igram F.E.A.R. uzivo... Ala bi to bilo kool!!!

Nicolas
7.6.2007, 17:11
Onako i ti i unuk u sobi sa kacigama, a simulacija je prvog svetskog rata i onako daješ unuku pušku, pogaču i rakiju u ruke da krene u rat i pokupiš expirience da bi mogao da koristiš još jednu biljčicu u spravljanju rakije, koja bi u tom slučaju davala +5 na adrenalinu a -2 na accuracy. :D

Pa to vec ima, Stalker pobogu.:D

Po mojoj zamisli to bi bilo nesto kao u Totalnom opozivu ili u onom filmu sa Silvesterom Staloneom i Sandrom Bulok kada treba da se dohvate, ima bezbroj primera iz filmova kako to treba da izgleda ali mislim da toga nece biti u skorijoj buducnosti. Mozda za nekih 20-30 godina bude na nekom zamisljenom nivou.

Mrka Kapa
7.6.2007, 18:24
Po mojoj zamisli to bi bilo nesto kao u Totalnom opozivu ili u onom filmu sa Silvesterom Staloneom i Sandrom Bulok kada treba da se dohvate...

"Demolition man", daleko bila takva budućnost...:a_whistli
Zasad su počeli sa simuliranjem muzičkih instrumenata pomoću garderobe, jednog dana nam neće trebati trzalice, štapovi i ostalo, nego će se vežbati ples za svirke. :kreza:

Leeroy Jenkins
7.6.2007, 19:23
Sta bih dao za Silent Hill VR, osecam da bi uz igru besplatno isao i komplet za reanimaciju :)
@ PixelTerror
A sta ces ako ti umesto Virtual Jenna greskom ubace Virtual Ron Jeremy :)

CENTROPEN
8.6.2007, 13:27
Ma svi ste vi potencijalni brejn-dedovi:D !!!

Nego, pitam se dali će ako ikad bude nekog V.R.-a biti i MODERATORA i ADMINISTRATORA (mozgova, of kors):icon_scra . Sudeći po već viđenom ti će biti moćni ki mali bogovi:n_klanja: .Npr. dok vi uživate u sačmari ili sajlent hilu neko vam lepo briše šta hoće i kad hoće.Najbolje je što posle ni ne znate da ste "delete-ovani"

PixelTerror
8.6.2007, 14:20
Viva la braindead revolution! :p

A sta ces ako ti umesto Virtual Jenna greskom ubace Virtual Ron Jeremy :)

Rekao bih mu da pozove prijateljice :D

Wile E. Coyote
11.6.2007, 12:37
Kad god neko pomene VR, setim se stare, dobre serije... Bar smo blizu toga IMO.

PixelTerror
11.6.2007, 20:25
Ja imam celu seriju :p

jonathan
11.6.2007, 20:37
nisam stigao da sve procitam ali ako mislite na ono sto ste videli u filmovima, to se nikada nece desiti

znaci, na kacigama-naočarama moze biti sami puki prenos, imitiranje TV ekrana i to je sve, opet nam ostaje joystiq u rukama, mali napredak moze bit ukidanje joystiq-a i ubacivanje virtualnih rukavica saq milio0n predajnika, senzora, tranzistora sto bi bilo pre skupo a ostalo ostaje nemoguce

svi smo mi gledali davnih osamdesetih kad su se pojavili filmovi sa tim kacigama, pa likovi hodaju s pistoljem u rukama po nekim prostorijama i ubijaju druge,.. to nece nikad postojat jednostavno zato sto se ne moze napravit fizika na tom nivou, potrebna ti je soba da registruje igraca, potrebno ti je odelo za tako nesto i da se sve to emituje na tvom nekakvom ekranu koji se nalazi na kacigi ali.. to opet izbacuje mogucnost igranja kod kuce jer.. kuda ces sa sobom u svojoj maloj sobi.. znaci mozes samo pratit puki prenos i to je sve..

mnogi su se pitali kako da to izmisle, i pre nas pa su onda skontali da je jeftinije-jednostavnije pa i u neku ruku realnije dati likovima u ruke pistolje na boju, napravit ratiste i udri do mile volje, koliko para toliko muzike.. tako da, nista od toga

PixelTerror
11.6.2007, 21:59
A neurotechnologija kako napreduje možda će izmisliti direktan interface sa mozgom, pre 100 godina kompjuteri su bili "daleka" budućnost a sada evo ima ga skoro svako... tako će biti i sa VR-em...

Wile E. Coyote
12.6.2007, 9:09
Ja imam celu seriju :p
Blago tebi...
Ako je na CD/DVD, baci mi PM. :)

M.Silenus
12.6.2007, 12:47
U vezi sa kacigama i potrebnom sobom iz jednog od prethodnih postova...
proverite CAVE Quake 2 (http://brighton.ncsa.uiuc.edu/~prajlich/caveQuake/) i CAVE Quake 3 (http://www.visbox.com/cq3a/). Jedan od ljudi koji su odgovorni za ovo čudo je najavio VisBox (http://www.visbox.com/).

jonathan
12.6.2007, 16:02
jest, samo stio ti ne ides nigde.. ja nisam mislio na te sobe, te sobe postoje desetinama godina, ja sam mislio kretanje po prostorijama i ostalo a ovako, sta si dobio samo malo biolji dojam od pukog gledanja u TV