Prikaži potpunu verziju : Smanjenje poreza na kompjutere?
Bryan Fury
23.5.2007, 10:53
...Đelić je rekao da će predlog budžeta za ovu godinu biti utvrđen do sredine juna kako bi bio usvojen do kraja tog meseca, a da će do tada vlada pripremiti izmene Uredbe o privremenom finansiranju.
Tim izmenama biće omogućeno da se za nastavak subvencionisanja stambenih kredita do kraja juna obezbedi još 250 miliona dinara, a predviđeno je i ukidanje poreza pri kupovini prvog stana.
Izmenama će biti smanjen i porez na dodatu vrednost, sa 18 na osam odsto, za kupovinu kompjutera.
Izvor: B92
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2007&mm=05&dd=23&nav_id=247886
Juhu ! Jos kad bi ovi trgovci oborili i cene u skladu sa tim. Ali ne. Tih 10% ce da ide u njihov dzep.... mozda
Onda da sacekam da kupim ram i graficku u julu...
Bryan Fury
23.5.2007, 11:46
Hm... dok se to proturi kroz vladu, dok se objavi u službenom glasniku i dok prodavci koriguju cene verovatno će proći nešto duže vremena, ali neka bude i od septembra pa nije loše - daj šta daš. ;)
NjegovaWisost
23.5.2007, 13:30
Pheh, ja taman mislio da kupim laptop, znači da moram sačekati
Ma nisam siguran da ce toliko dugo da se ceka. Skupstina je konstituisana, vlada takodje. Budzet ce biti jedna od prvih stvari koje ce se resiti tako da verujem da ce to da se desi jako skoro. Ipak u pitanju je zaista veliki posao tako da ne verujem da je logicno da bude za par dana ali do kraja juna je sasvim realno.... Koliko sam shvatio jos se ministarstva nisu stabilizovala ali i to ce uskoro valjda...
Bryan Fury
23.5.2007, 14:06
Uglavnom, za neke veće kupovine vredi sačekati, za nešto sitnije verovatno da neće biti bitne razlike. Mada, smanjenje poreza + nova generacija procesora (koja se očekuje ove godine i što će valjda da pojeftini stare) = nije tako ni loše. :D
Mene samo interesuje 8800 GTS + 1 Giga Kingstona na 667. Usteda moze da bude tek nekih 30 evra, mada ako uskoro izadje novi Radeon mozda padnu malo cene ovih nVidia...
Shang Tsung
23.5.2007, 17:33
Ne verujem da ce komponente pjeftiniti tih 10% razlike. Vesti i mahinativni trgovci racunarske opreme ce se vec snaci kako da tu razliku zadrze na svojim bankovnim racunima.
Npr, pojavi se novo parce hardvera za koje ni nema predefinisane cene(na nasem trzistu). Oni lupe neku cenu, stave pored "uracunato 8% PDV-a". Obican kupac nece ni znati da se prodavci nisu ni malo potrudili da cene spuste i za tih 10%, koliko ce iznositi razlika izmedju starog i novog PDV-a. Sto se tice starijih komponenti, one ce slucajno poskupeti (bas za tih 10%, koliko ce izneti smanjenje poreza), tako da smo, mi kupci, opet na nuli.
Da, to je i meni proslo kroz glavu. Sta ces, i oni moraju da zive od necega. Mada njima to nije dovoljno, oni hoce i da se obogate i da zive lagodnim zivotom a da ne rade nista nego da trguju... Takav je zivot.
Pa da smo mi neka drzava,to bi se malo kontrolisalo..
Ali ne treba nista tvrditi unapred..Videcemo.Super ce biti,naravno,ako cene padnu za 10%..
Lepe vesti, ali dok ne vidim, ne verujem...
Nama ostaje da neposredno pred stupanje na snagu smanjenja PDV-a na racunarsku opremu prikupimo sve cenovnike uglednijih firmi koje mi posecujemo i okacimo ih u jednoj temi zajednmo sa novima i uporedimo da li su cene korigovane ili ne.
Ne verujem da ce komponente pjeftiniti tih 10% razlike. Vesti i mahinativni trgovci racunarske opreme ce se vec snaci kako da tu razliku zadrze na svojim bankovnim racunima.
Npr, pojavi se novo parce hardvera za koje ni nema predefinisane cene(na nasem trzistu). Oni lupe neku cenu, stave pored "uracunato 8% PDV-a". Obican kupac nece ni znati da se prodavci nisu ni malo potrudili da cene spuste i za tih 10%, koliko ce iznositi razlika izmedju starog i novog PDV-a. Sto se tice starijih komponenti, one ce slucajno poskupeti (bas za tih 10%, koliko ce izneti smanjenje poreza), tako da smo, mi kupci, opet na nuli.
Upravo tako,nase dilere ne interesuje da obicnom kupcu izadju u susret.Najbolji primer je kad stave parce hardvera u izlog i cakaju ovcu da je kupi.
Bryan Fury
24.5.2007, 10:55
Koliko se sećam, kada je bio ukinut porez na računare 1. januara 2003. uglavnom su se svi pridržavali toga, tako da ne vidim zašto ne bi i sada tako uradili.
E pa nije fazon! Bas sad kada sam se resio da "osvezim" konfiguraciju. Sad treba da cekam do juna...
Opa.Ja sam cuo da ce da smanje PDV sa 18% na 8%.Bice mnogo lakse kupiti neko cudoviste.:dzavo:
Iskreno se nadam da ce komponente stvarno pojevtiniti za tih 10% i ovako planiram da relativno uskoro uzmem novu konfiguraciju, tako da bi mi ovo leglo k'o kec na desetku! :alealeee:
Ne ocekujte da ce cene pasti za tacno 10%. Zbog nacina obracuna pad cena ce biti nesto manji.
100*18%=118
118-10%=106,20
100*18%=118
100*8%=108 sto je razlika od nekih 8.5%
Shang Tsung
1.6.2007, 19:18
Ne ocekujte da ce cene pasti za tacno 10%. Zbog nacina obracuna pad cena ce biti nesto manji.
100*18%=118
118-10%=106,20
100*18%=118
100*8%=108 sto je razlika od nekih 8.5%
Pogresno racunas. Nisu oni najavili smanjenje cene za 10%, nego smanjenje PDV sa 18% na 8%.
U sustini, dileri sve cene obracunavaju bez PDV-a (jer to je njihov realni promet i zarada), a onda obracunaju + tih 18%.
Znaci, ubuduce bi trebalo biti cena+8% (pdv).
Pa i rekao sam da nece biti pad od 10%.
A veruj mi da znam kako se obracunava PDV. Radim to svaki dan. Primer samo pokazuje da kada se PDV smanji na 8%, efekat na pad cena ce biti oko 8,5%.
Inace, nacin obracuna PDV-a kod dilera zavisi od toga da li su u sistemu PDV-a ili ne.
pa sada smo dobili potvrdu i u SK, pa ko voli nek izvoli!
NjegovaWisost
2.6.2007, 0:44
Ne znam što ne bi ukinuli porez potpuno, kao nekad PNP?
PixelTerror
2.6.2007, 2:31
Potpuno su ukinuli porez na kompjutere?! Jutros čim otvori trafika kupujem novi SK.
Da. Kada kupis SK onda porez padne :)
Nije jos smanjen i nece dok ne prodje sve ovo vezano za budzet i ostal. Znaci tek mozda krajem meseca moze da se desi da donesu akt sto znaci jos nekoliko dana dok prodje u sluzbenom glasniku i ostale procedure. Znaci nije jos....
Jedno, pitanje to ce pojeftiniti i komponente tj. komp oprema ili samo gotove konfiguracije i laptopovi. Jer ovako na sklopljene konfiguracije ja nemam vajde.
Ali, svaka im cast konacno se setili...
Normal no da ce sve komponente pojeftinito...well da, pdv se odnosi na sve pojedinacno e ne samo konfe i lap-top-ove :D
Pa komponente pojedinacno naravno.
SFRJ-Forever [CG]
2.6.2007, 15:38
Strava, znaci upada novi monitor, stedim 50E, VRH:alealeee:
Nesto bas nemam poverenja u nase trgovce, i € je prosle godine bio skoro 90din i bio im opravdanje za cene, sad je 81-82, a cene su vise...
NISAM JA SKEPTIK. MADA...
NjegovaWisost
2.6.2007, 17:06
Nesto bas nemam poverenja u nase trgovce, i € je prosle godine bio skoro 90din i bio im opravdanje za cene, sad je 81-82, a cene su vise...
NISAM JA SKEPTIK. MADA...
svejedno i da svaki naš trgovac to ne bude poštovao (a poštovaće) uvjek će se naći neko ko poštuje...
Govorim "naš" jer sad idem u Srbiju na studije:aplauz:
@Nikolas
Citiram Nikolasa: “Nama ostaje da neposredno pred stupanje na snagu smanjenja PDV-a na racunarsku opremu prikupimo sve cenovnike uglednijih firmi koje mi posecujemo i okacimo ih u jednoj temi zajednmo sa novima i uporedimo da li su cene korigovane ili ne”.
Ovo je jedan od najpametnijih saveta uopste koji sam cuo na SK forumu. To bi stvarno trebalo da se odradi. Ja planiram kupovinu racunara od oko 900 evra tako da bi to meni dosta znacilo.
Primer: Evo ja u okviru config-a hocu da kupim MSI 8800GTS. Ona sada kosta 25600 dinara.
Znachi kada dodje do pada pdv-a ja ocekujem da: (25600/1.18)*1.08 = 23430 dinara (ili manje ako padne cena graficke zbog konkurencije). Ako ovako ne bude e onda cemo da primenimo tvoju taktiku Nicolas, pa da ispljujemo sve redom prodavce koji ne smanje cene. Pa zar ne zaradjuju dovoljno vec, pa sad i ovo da iskoriste.
Inace, necu da se hvalim, ali ja sam PRVI najavio ovu vest u mojoj temi josh pre par meseci (dok je bila predizobrna kampanja DS, tj. Bozidara Djelica) i tada su reakcije na forumu bile ma to je samo kampanja. Ko bi rekao da se neko USUDIO da ispuni neko predizborno obecanje, ovo nece izaci na dobro :).
Mislim ako zele da opstaju da bi trebalo da ispostuju i smanjenje od 10%,koje je pri kupovini kompletne onfiguracije stvarno velika cifra.
A kad to tacno stupa na snagu?
madhatterYU
5.6.2007, 21:49
Kad skupstina izglasa, a nesto ne verujem da je smanjenje poreza na prvom mestu. Verovatno krajem godine ce da bude reseno pitanje i ovoga elementa poreza, ipak nije toliko (realno gledano) u interesu drzave da smanjuje/ukida poreze..
Meni se bas cini da su rekli da ce biti u slicno vreme kada i budzet, a to je do kraja meseca...
U pravu je genius. Smanjenje poreza se usvaja zajedno sa budzetom, jer to ide jedno sa drugim. Mora drzava da zna od koga ce i koliko da uzima poreza u tekucoj godini. Tako da je po planu da se usvoji do kraja juna, ako ne pocnu neke svinjarije da se rade po skupstini, ali u svakom sluchaju to je naredni zadatak skupstine - usvajanje budzeta (pdv down).
Josh samo prodavci komponenti da obore cene u skladu sa ovim, kad bude doneta odluka, i bice nam svima lepo leto :).
Dovoljno je da jedan prodavac bude fer pa da spusti cene, ostali hteli ne hteli ce slediti njegov primer.
OK, strpicu se nekako do kraja meseca... :)
AAAAAAA Vec sam ih provalio, evo u Imtelu i Monitoru su povecali cenu E4300 za ~700 dinara, zbog cega sada raste cena, pa zato sto ce izgleda sve cene povecati pre pada pdv-a , pa kada se pdv spusti na 8%, onda ce cena biti ista, kao da pada pdv-a nije ni bilo. Mislim da nisam paranoican, samo ako krenu da cenu svake komponente povecaju, nece se dobro provesti ima da im napravim(o) takvu antikampanju da im nece 1 kupac uci mesecima, dok se ne opamete.
Pratim cenovnike svih vecih (poznatijih) kompanija koje prodaju komponente, nadam se da ce bar jedan od njih zadrzati stare cene, pa kad padne pdv onda ce logicno pasti i cena svake komponente za nesto malo manje od 10%.
Cena E4300 je kod ovih kompanija padala u prethodnih par nedelja/meseci, i sad je odjednom skocila !?!?!?!?
Ma snaci ce se trgovci... "Znate, gospodine, ovaj model se jako tesko nabavlja, pa je cena porasla..." ili neka slicna zvaka. Ma ja uopste ne sumnjam u njihovu snalazljivost.
p.s. MD je opet ministar za pare, a on je uveo pdv 18% na kompjutere iako bi, kao, trebalo da se razvijamo u toj oblasti...
Ma ima da ih isprozivamo na ovom i svim mogucim uticajnijim forumima, malo da se uplashe. Dovoljno je da kod bar jednog prodavca padnu cene za otprilike onoliko za koliko pada pdv, i onda ce ostali koji ne snize cene biti manje konkurentni sa cenama.
Nema to veze ko je kad sta uradio, bitno je da je sad doneta odluka da padne pdv...
donator99
18.6.2007, 16:13
Donesena je odluka danas da se porez na racunare smanji sa 18% na 8%.
Dakle sada je i zvanicno!
He, he... znao sam da ce da bude do kraja meseca. Sledeceg meseca pazarim ram i grafu :D
Taman kada kupujem jos dva kompa :)
Ovo je stvarno dobrodoslo!
Donesena je odluka danas da se porez na racunare smanji sa 18% na 8%.
Dakle sada je i zvanicno!
Hvala ti Boze, ovo je sjajna vest, a bice jos bolja ako mi se posreci da na leto pazarim novi komp! :alealeee:
madhatterYU
18.6.2007, 19:38
ja reko ce da izmuvaju da bude za kraj godine, cool, taman sam skupio neku kintu..
Hehehehehe, perfect, barem jedna dobra stvar u ovoj kvazi drzavi :D
NjegovaWisost
18.6.2007, 20:35
Znate šta bi bilo dobro? Da mi forumaši formiramo bandu, počnemo da pljačkamo računarske radnje i dijelimo robu šta kome treba. a? :D
A što ga bijednici ne ukinuše potpuno?
A od kada stupa zakon na snagu? Od kada moraju sve cijene biti umanjene?
madhatterYU
18.6.2007, 21:06
budzet valjda stupa na snagu ko i svaki zakon, posle 15tak dana.
edit: pardon, vecina zakona
Kad izadje u sluzbenom glasniku onda je konacno. Trebalo bi od prvog jula. Recimo onda da ce cene pasti negde 7-8 tek.
Sad jos samo da vidimo koliko ce ovi nasi prodavci da spuste cene. Ja sam inace poskidao sve cenovnika sa neta sto me je zanimalo.:opanachke
Sve mi se cini da zakoni stupaju na snagu osmog dana od dana objavljivanja u sluzbenom glasniku.
Bas da vidim da li ce cene pasti za tih 10 posto!
Master Neo
18.6.2007, 23:11
Prosta matematika: ako kupis komponentu u vrednosti od 100e, imas 10e popust, znaci 90e bi te izasla sa manjim PDV-om. Kad malo bolje razmislim, i nije neko snizenje, ako uzmem neku komponentu od 50e. Mislim 5e i nije nesto. Ali ako vec neko uzima komp od 500e, 50e nije mala cifra, tako da se tu vec isplati sacekati da padnu cene.
Odavno sam ja ovu vest najavio, i znao sam da je pitanje samo vremena da se konacno izvrsi ova odluka.
Prvo sam bio cuo u predizbornoj kampanji od strane Bozidara Djelica i mislim Dinkica, pa sam cekao da se donese budzet, u kojem ce se ovo ostvariti (by the way, pisao sam mail DS-u i Vladi, cisto da ih podsetim pre nekih dva meseca).
@ Master Neo
Malo slozenija matematika :).
Pad cena nece biti 10%, malo manje, evo primera:
Cena sa starim pdv-om 100 plus 18% = 118 evra.
Cena sa novim pdv-om: 100 plus 8% = 108 evra.
Dakle razlika je 10 evra, odnosno (10/118)*100 = 8,47%. Eto toliko ce tacno biti pad cena.
Da nisam sve ovo pomno pratio kupio ja comp josh pre 3-4 meseca. Izgleda da se isplatilo cekati.
Komp koji planiram da kupim kosta sada oko 925, a sa padom pdv-a: 925/1.18*1.0 8 = 846 evra.
Znachi razlika je 79 evra, tj. pad cene 8,47%.
Matematika je jasna (crva nije ni bilo :)).
@Nicolas
Ja ih (prodavce) pratim vec 2 meseca, i skoro svakodnevno sam skidao cenovnike svih poznatijih firmi iz Beograda.
Mene ce poslednjeg na svetu da zaje**. Ako cene ne pocnu da padaju za vec pomenut procenat gore, to znachi da su poceli da se ugradjuju u tih 8,47%.
Cekaj samo da vidim ako se ovo desi, ima da im napravim(o) takvu antireklamu, nece moci disketu da prodaju...
Jer to snizenje PDV-a je namenjeno nama kupcima, a ne njima, dovoljno vec zaradjuju.
Master Neo
18.6.2007, 23:49
@ Master Neo
Malo slozenija matematika :).
Pad cena nece biti 10%, malo manje, evo primera:
Cena sa starim pdv-om 100 plus 18% = 118 evra.
Cena sa novim pdv-om: 100 plus 8% = 108 evra.
Dakle razlika je 10 evra, odnosno (10/118)*100 = 8,47%. Eto toliko ce tacno biti pad cena.
Sve u svemu, nije neka razlika na cifru do 100e. Razliku bi osetili samo oni koji uzimaju ceo komp, ili neku skupu komponentu. A i pitanje je, sto ti kazes, da ne pocnu da se ugradjuju, mada toga ce sigurno biti, kod ovih sitnijih dilera, ali kod uvoznika ne bi trebalo, kao i kod ovih jacih firmi.
NjegovaWisost
19.6.2007, 0:51
Sve u svemu, nije neka razlika na cifru do 100e. Razliku bi osetili samo oni koji uzimaju ceo komp, ili neku skupu komponentu. A i pitanje je, sto ti kazes, da ne pocnu da se ugradjuju, mada toga ce sigurno biti, kod ovih sitnijih dilera, ali kod uvoznika ne bi trebalo, kao i kod ovih jacih firmi.
Svejedno i da se počnu ugrađivati, uvjek će biti neka poštena firma. A kad bude jedna, nastaje konkurencija...
To naravno vazi za Beograd. U unutrasnjosti nema postene konkurencije. Tu svi deru kao blesavi. Na primer u jednoj (i samo toj jednoj koja se trudi da bude korektna jer je mala i tek se probija) radnji u mom gradu moze da se kupi giga ram kingstona za 3500 dinara. Medjutim u svim ostalim radnjama u gradu a to su one u koje ulazi 90% kupaca, taj isti ram je oko 5000 do 6000 dinara. Nekorektno zar ne? Medjutim i pored toga sto je ta radnjica postena vecina ljudi kupuje u onim sa lepim izlozima i poznatijim imenima... ili kupuju u Beogradu pa na post express ili city express. Ta razlika u postarini se uvek isplati...
NjegovaWisost
19.6.2007, 14:05
To naravno vazi za Beograd. U unutrasnjosti nema postene konkurencije. Tu svi deru kao blesavi. Na primer u jednoj (i samo toj jednoj koja se trudi da bude korektna jer je mala i tek se probija) radnji u mom gradu moze da se kupi giga ram kingstona za 3500 dinara. Medjutim u svim ostalim radnjama u gradu a to su one u koje ulazi 90% kupaca, taj isti ram je oko 5000 do 6000 dinara. Nekorektno zar ne? Medjutim i pored toga sto je ta radnjica postena vecina ljudi kupuje u onim sa lepim izlozima i poznatijim imenima... ili kupuju u Beogradu pa na post express ili city express. Ta razlika u postarini se uvek isplati...
Manje više si u pravu. Mda ne mora opet da zači. Ja recimo kupujem u Prijepolju PC opremu, i u jednoj radnji jeftinija je nego u 90% oglasa u SK...
Ja ih (prodavce) pratim vec 2 meseca, i skoro svakodnevno sam skidao cenovnike svih poznatijih firmi iz Beograda.
Mene ce poslednjeg na svetu da zaje**. Ako cene ne pocnu da padaju za vec pomenut procenat gore, to znachi da su poceli da se ugradjuju u tih 8,47%.
Cekaj samo da vidim ako se ovo desi, ima da im napravim(o) takvu antireklamu, nece moci disketu da prodaju...
Jer to snizenje PDV-a je namenjeno nama kupcima, a ne njima, dovoljno vec zaradjuju.
Dogovoreno onda. Svi cemo u glas. ;)
@genius: ta cena od 3500 je iole prihvatljiva a te gluposti od 5 do 6k su cist bezobrazluk! Otprilike pre mesec dana sam kupio GB rama (iz profila) za 2750 dinara sa porezom. Stvarno mi nije jasno kako se nekim firmama isplati takav deel...
Shlaymara
19.6.2007, 16:23
Nisam citao celu temu, pa samo da pitam. Sry ako je vec negde spomenuto.
Ovo smanjenje PDV-a se odnosi samo na sklopljene konfiguracije ili i na komponente?
Posto je ranije bilo da se na konfiguracije ne placa porez a na komponente se placao.
Ovo smanjenje PDV-a se odnosi samo na sklopljene konfiguracije ili i na komponente?
Posto je ranije bilo da se na konfiguracije ne placa porez a na komponente se placao.
I na konfiguracije i na komponente.
Dobro pitanje. Danas sam prelistao junski broj registra propisa i nasao text (mozete ga preuzeti ovde www.qpcomp.co.yu/regprop.zip). Da napomenem da se jos nista ne zna sa sigurnoscu, ovo je samo misljenje osoba koje rade u privrednom savetniku. Takodje, nadam se da mi se nece uzeti za zlo preuzimanje texta (izvor je http://www.privsav.co.yu/casopisi/rp_2007/rp_7_2007.htm).
Ja mislim da je to samo stvar terminologije, u stvari problem tumacenja.
Mislim ti likovi u privrednom savetniku zvuce mi malo idiotski: nase misljenje je ovo, ono.
A pishe da se smanjuje porez na promet i uvoz personalnih racunara.
Pa koja to firma uvozi cele konfiguracije, uvoze komponente oa sklapaju config-e.
A i pogledah datum, pishe da su to neka misljenja ministarstva iz juna 2005 godine.
Dakle ovo je bilo vezano za neko ranije planirano smanjenje pdv-a, koje koliko ja znam nije stupilo na snagu te 2005. godine.
Ova je sada nova izmena i dopuna Zakona, u sastavu novog budzeta, dakle josh nije izaslo u Glasniku, tako da sam gotovo siguran da je pad pdv-a i na komponente i na cele kofniguracije.
Ja cu pocetkom jula kupovati ceo racunar, tako meni dodje sad svejedno, ali za naredni upgrade ce svakako biti vazno.
Na komponente bogami koliko sam shvatio. ;) A iz toga proizilazi da ce vaziti i na konfiguracije.
Pih:p
Pa tih 8% je normalni porez na sve u normalnim zemljama, a ovi naši bi trebali da potpuno ukinu porez na svu elektronsku opremu, a ne samo na delove za kompjutere, pa da uvedu ADSL kod nas, i da olakšaju nama softverašima poslovanje i da nam daju razne olakšice i donacije ako hoće da razvijaju informatičku industriju :n_klanja: - Baš pre neki dan je bilo na drugom dnevniku da se vrlo mali broj naših građana služi internetom i komojuterima, na kraju su rekli da smo informatički nepismeno društvo :(
Tako blizu, a tako daleko :ciao:
PS. Da li to važi i za PS3,Diskove,kablove,kamere,telefone, Robote,internet pristup...???
Sve to može da se ubode u kompjuter :D
:cool: He, he
Jel mož klima da se računa kao velliki kuler? :confused:
Bryan Fury
27.6.2007, 8:20
Koliko sam ja razumeo, važi za konfiguracije i delove konfiguracije (tj. komponente). PS3, telefon, roboti i sl. se teško mogu svrstati u tako nešto (nemaš valjda robota u kućištu? :D)
:icon_stud Pa nemam u kućištu, ali robotom se upravlja pomoću kompa :dedica:
A i PS3 se povezuje na komp, ide na internet, radi naučna istraživanja ;)
Ako niste znali PS3 ima veoma moćan procesor i grafiku, mada mu je memorija samo 256mb i hd je 40-60giga
Ko zna (ja ne znam) može da spoji 10 PS3 u veoma moćan superkompjuter ;) sa veoma ekonomskom cenom u odnosu na obične kompjutere.
Bryan Fury
27.6.2007, 9:16
... a računar stoji na stolu, pa bi mogli da smanjenjem poreza obuhvate i nameštaj? :D
cool_jacker
1.7.2007, 12:17
Zaista je moguce da ce se ovo smanjenje odnositi i na PS3 jer se kod mnogih ovo vodi kao kompjuter (mada nije daleko od toga: CELL 8 jezgri na 3.2 giga + mogucnost ubacivanja Linuxa).
Nego prvo su rekli da ti amandmani stupaju na snagu 1.jula,pa bi trebalo da se vidi promena uskoro...
Zvuči logično, konzola je kompjuter specijalno namenjen igranju (mnogi ljudi ih i zovu kompjuterima). Tehnološki nema posebne razlike. Ne vidim zašto se smanjeni PDV ne bi odnosio na njih.
Veruj mi ako stave manji PDV na konzole, onda ce i igre kostati manje jer u 99% igara mozes pozvati konzolu pritiskom na tildu (`) :D
To naravno vazi za Beograd. U unutrasnjosti nema postene konkurencije. Tu svi deru kao blesavi. Na primer u jednoj (i samo toj jednoj koja se trudi da bude korektna jer je mala i tek se probija) radnji u mom gradu moze da se kupi giga ram kingstona za 3500 dinara.
Da to nije Qbit?
NjegovaWisost
1.7.2007, 19:35
@genius: ta cena od 3500 je iole prihvatljiva a te gluposti od 5 do 6k su cist bezobrazluk! Otprilike pre mesec dana sam kupio GB rama (iz profila) za 2750 dinara sa porezom. Stvarno mi nije jasno kako se nekim firmama isplati takav deel...
U pV giga rama 60 evra:boodala:
Mala digresija. U mom gradu se par dana posle onog sto sam napisao promenile cene tako da sam u onoj firmi koju sam napljuvao kupio isti onaj Kingston Value Ram 667 (koji radi na 800 bez ikakvih problema) za svega 2750 (da, upravo toliko, u dinar) sto je stvarno extra cena. Mada i dalje nisam siguran da li je neko pokusao da me vacari ili sta je u pitanju ali u svakom slucaju, na kraju sam prosao dobro...
Pa tako je to u Silvermun Sitiju. ;) Mene su pokusali da "izvacare" za oko 2k dinara (u nekoliko radnji su mi za gigabajt Kingston Value na 667 MHz trazili neverovatnih 5k dindzi). Medjutim, u neimenovanoj firmi gde sam inace i kupio komp su mi za istu stvar uzeli (u paru) 2750 dinara! E to bi bilo vacarenje!
Zakon o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrednost objavljen je u Sluzbenom glasniku br. 61 od 29.06.2007 godine. Kako Zakon stupa na snagu 8 dana od dana objavljivanja u Sluzbenom glasniku ocekujte prve efekte od 07.07.2007 godine (subota).
http://www.parlament.sr.gov.yu/content/cir/akta/akta_detalji.asp?Id=402&t=Z
Mali dodatak koji delimicno objasnjava problematiku vezanu za usvojeno smanjenje. Ovo je verovatno interesantnije dilerima, ali bi i kupci trebalo da procitaju zarad shvatanja problematike. Tehnicki deo posla tek predstoji i tu ce nastati HAOS ukoliko se tacno ne definisu proizvodi koji ce biti u kategoriji od 8% PDV-a
http://www.b92.net/biz/fokus/analiza.php?yyyy=2007&mm=07&nav_id=253624
Zanimljiv sajt i zanimljive cene, ali nazalost dosta nize nego kod nas. Konkreno mislim na monitor Samsung SyncMaster 226BW cija cena je na sajtu 314e, dok ce kod nas nakon snizenja PDV-a kostati nesto vise od 400e.
Da li neko zna kada ce stupiti na snagu to smanjenje PDV-a za monitore ?
Mario Pavićević
4.7.2007, 15:27
Da li neko zna kada ce stupiti na snagu to smanjenje PDV-a za monitore ?
Izmena zakona o PDV-u je objavljena u sluzbenom glasniku od 29.06.2007. ali stupa na snagu 8 dana od objavljivanja znaci u subotu.Sad da li ce nasi trgovci biti dovoljno azurni videcemo...uglavnom trebalo bi da se ocekuje pojeftinjenje od oko 8% sto je na vece sume prilicno ok ako se to ispostuje.:)
Nece valjda de se smanji cena za 8% nego 10% jer sada valjda PDV iznosi 8% a ne 18%.Cisto sumljam da ce to prodavci ispostovati, prodavace po istim cenama s tim sto ce oni da se vise ugradjuju posto je PDV nizi.
Nece valjda de se smanji cena za 8% nego 10% jer sada valjda PDV iznosi 8% a ne 18%.Cisto sumljam da ce to prodavci ispostovati, prodavace po istim cenama s tim sto ce oni da se vise ugradjuju posto je PDV nizi.
Valjda postoji neka komisija ili inspekcija koja ce to da kontrolise...! :boxing:
Sta tu ima da se kontorlise.Oni samo kazu da im je zarada mala i nabudze cene, oni mogu da stave i 500e za ono sto moze da kosta 50e, nema tu sta da se kontrolise.
Ali onda to niko ne bi kupio. Ja ipak mislim da ce neki da snize cene samo da bi svi kupovali kod njih. Ne mora neko da spusti cenu za 10%, moze i za npr. 5%, pa se nekima vise isplati da kupe kod njega nego kod onog ko nije menjao cene. Mada kako kaze AMG, valjda postoji neka inspekcija koja ce da sredi to
101st Airborne
4.7.2007, 17:51
Ma nema cak ni razloga da obrazlaze, slobodno trziste, stavi cenu koliko god ko hoce, njegov problem je sto niko nece hteti da kupi...I nema vise nikakvih inspekcija za takve stvari ljudi, nije ovo socijalizam, inspekcija kontrolise ispravnost proizvoda, garancije, uslove rada i tako to, cena se slobodno formira...sem za neke artikle tipa hleba, ali kompjutere tu sigurno nece staviti...
Pasce cene sigurno na one skuplje proizvode tipa monitori....Ali ja licno verujem da komponentama iz nize i srednje klase nema sanse da mrdne cena.Jos je pre neki dan pocela da skace cena memorijama.
Pjanovic je u postu #53 pokazao da efektivno snizenje ipak iznosi nesto vise od 8% (10% je snizenje u odnosu na glavnicu).
108/118=91.5% (priblizno)
Znaci snizenje je za 8.5%
Ma skontao, nego na brzinu onako laicki posto nisam ni razmisljao rekao 10% jer sam racunao 18-8=10.
neverujem da ce to smanjenje poreza da se mnogo odrazi na krajnje kupce posto su dobaljaci poceli da dizu cene ,posto radim u jednoj firmi sto prodaje IT opremu na veliko i malo mislim da ce biti popusta ali ne 8%, mozda 2%. vreme ce pokazati:)
Pjanovic je u postu #53 pokazao da efektivno snizenje ipak iznosi nesto vise od 8% (10% je snizenje u odnosu na glavnicu).
Qzma je nekako dosao do cifre od 9,15%.
Nego ovi diletanti stvarno nece izgleda spustiti cene tih 8,5%.
E stvarno ovo nema nigde, dabogda im se pohlepa obila o glavu na kraju.
Dobro bre kome cete verovati Kuzmi ili meni :).
Smanjenje je tacno 8,47%.
I naravno da ce smanjiti cene, dovoljno je jedan prodavac to uradi i eto konkurencije.
I to bi trebalo da se desi od sledece nedelje jer odluka stupa na snagu u subotu. Dajte im malo vremena :).
I naravno da ce smanjiti cene, dovoljno je jedan prodavac to uradi i eto konkurencije.
I to bi trebalo da se desi od sledece nedelje jer odluka stupa na snagu u subotu. Dajte im malo vremena :).
Danas sam bas bio kod lokalnog prodavca i rekli su da ce smanjiti cene od Ponedeljka.
Da da;), kontam i ja cifru od 8,5% ali ne znam gde on izvuce onih 9,15.:confused:
@Nicolas
Sadasnju cenu (pdv 18%) pomozis sa 0,915 i dobijesh novu cenu (pdv 8%).
Pa nije Kuzma bambus, mada pored onakvih komsija... :).
Sad se izgleda preselio u BG.
Ovo pise na sajtu Imtela:
važno: u ponedeljak 9. jula prodavnica neće raditi zbog popisa i nivelacije poreskih stopa -
...
Ja ocekujem da svaka komponenta padne za 8,47% u odnosu na danasnji (petak – 6.jul) cenovnik. Inace ovaj danasnji cenovnik se ne razlikuje u odnosu na jucerasnji i ostale, ono sto hocu da kazem je da nije bilo povecanja cena pred ovaj pad pdv-a.
Zato ja ocekujem da svaka komponenta pojeftini za 8,47% !!!
Ako si upravu bio ja ti lupim jedan bambi=)!
Koliko mi je drago zbog smanjenja PDV-a toliko mi je lose sto moram raditi u nedelju da korigujem cene. Propade mi rostilj sa drustvom. :fastfood:
Postoje jos neke nedoumice oko tacnog spiska artikala koji su obuhvacene smanjenjem. Podrazumeva se da su ukljucene komponente i osnovne preiferije, ali sta je sa stampacima, skenerima, UPS-evima, zvucnicima, potrosnim materijalom i jos gomilom drugih stvari. :icon_scra
Mislim da smo jedna od retkih drzava u kojoj se zakon donese i stupi na snagu, a da se ne zna kako ce se primenjivati... Ali neka, bitno je da cene padaju! :aplauz:
@GoranSTX
Ma vi lepo smanjite cene za sve delove vezane za kompjuter, pa posle gledajte koliko cete pdv da platite drzavi :).
Ma druze smanjio bi ja PDV na sve, ali sta da radim kad mogu da dodju cike sa crnim tasnama pa pitaju:
"A zasto ste racunali stampac po posebnoj stopi od 8% kad je on u opstoj stopi?"
"Pa, cika poreznik, nigde nije objavljen spisak sta je u kojoj grupi"
"Mozda i nije, ali niste trebali tako, znate da je to privredni prestup za koji je predvidjena kazna od min 50.000 din?"
Ja cu prekalkulisati ono za sta sam siguran da je 8% - komponente, za sve ostalo cekam uputstvo i misljenje iz ministarstva... Vidis sta nam rade, a posle trgovcima lako...
Evo bas sad odoh na sajt tvoje kompanije, sad cemo da vidimo ko tu sta ne postuje... :).
Promene cena od ponedeljka!!!
E sad, ne volim da saopstavam lose vesti, a vi se setite one "ne ubijaj glasnika" :D
Juce sam citao "Privredni savetnik" (da ne objasnjavam sta je to, dovoljno je reci da je to publikacija na koju se oslanjaju privrednici radi objasnjenja pojedinih propisa i zakona) i nasao nesto vezano za ovu temu. Posto mi pomenuti nije pri ruci napisacu samo najosnovnije (probacu u toku dana da iskeniram i okacim taj text).
Bez obzira na objavljivanje Zakona u Sluzbenom glasniku, ne postoje uslovi da se pocne sa primenom Zakona o dopunama i izmenama Zakona o PDV-u, sve dok nadlezno Ministarstvo za finansije ne objavi Pravilnik o primeni zakona kojim ce se detaljno regulisati grupe proizvoda koje ce preci u grupu artikala na koje ce se odnositi posebna stopa PDV-a. Objavljivanje se ocekuje u toku ove sedmice i sutradan po objavljivanju trgovci ce biti u obavezi da usklade cene sa Zakonom.
Znaci nista bitno se ne menja osim sto ce primena kasniti par dana. Sta da vam kazem. Ovaj pravilnik je trebao da izadje paralelno sa Zakonom i to bi olaksalo posao dilerima. Ovako ce nam pljusnuti pravilnik u npr. sredu i mi cemo morati u cetvratk ujutro da imamo nove cene. I jos jednom vas posecam "Ne ubijajte glasnika" :D
Koji mesindzer, u kazan sa tobom! He he, jos jedna rupa u zakonu... Mislim da su "makroi" jedva docekali :dzavo:
Eve ga i izvod iz Privrednog Savetnika
Kao sto sam rekao u nekom prethodnom postu, valjda je neka logicna i normalna procedura da stupanje zakona na snagu bude istovremeno praceno odgovarajucom literaturom i objasnjenjima. Ovako ispada da je Zakon stupio na snagu - ali ga nemojte primenjivati jer nije kompletan... Smesno.
A za kazan cemo videti... I ovako od mora ove godine nema nista, pa ce mi bilo kakvo osvezenje dobro doci! :D:D:D
Stigao je pravilnik! Sada samo ostaje da se objavi u Sluzbenom glasniku i sutradan smanjenje PDV-a stupa na snagu. E sad, ne pitajte me kad ce biti objavljeno :confused:
Znaci stampac i eksterni modem i dalje imaju pun porez ili ne?
@GoranSTX
Ajde nam ga procitaj. Jel pishe da li se pad pdv-a odnosi i na Sony Playstation 3, i sve ostale konzole.
Drug hoce da pazari PS3, pa da li da mu kazem da saceka...
Kao sto u pravilniku (a pravilnik je ta jedna strana) pise: personalni racunari (znaci komplet PC - ovde postoji mogucnost manipulacije) i komponente koje se ugradjuju u kuciste (adapteri, uredjaji...), monitori, tastature i misevi. Nema konzola, zvucnika i ostalih periferija...
Treba da prodje jos malo vremena da sve legne na mesto, mozda se nesto i promeni...
Smanjenje PDVa stupa na snagu danas, video sam u cenovnicima par firmi da su cene nize u odnosu na juce i to za 8-9% shto znaci da su nashi prodavci ipak ispali korektni.:)
Yep, bash danas sam sastavljao sebi novu konfu, iznenadio sam se, jer je umesto ocerkivanih 950 eura cena svega ispala oko 850...stvarno lepo, mada neke cene su ostale josh uvek iste, ali videcemo za jedno nedelju dana.
Yep, bash danas sam sastavljao sebi novu konfu, iznenadio sam se, jer je umesto ocerkivanih 950 eura cena svega ispala oko 850...stvarno lepo, mada neke cene su ostale josh uvek iste, ali videcemo za jedno nedelju dana.
Takodje sam bio u jednoj prodavnici racunara da sastavim sebi neku konfiguraciju, ali mi prodavac rece da dodjem sutra, danas jos uvek sredjuju cenovnike i koriguju cene. PDV je pao! :alealeee:
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.