Prikaži potpunu verziju : Koliko često koristite prečice na tastaturi?
Zanima me koliko često i koristite prečice na tastaturi pri radu... tj koliko odmenjujete miš u nekim procesima rada na računaru sa prečicama na tastaturi?
Ja na primer nikad nebrišem ništa iz računara sa desnim klikom i opcijom delete nego uvek stisnem shift+delete na tastaturi. Kao i u programima za grafiku ctrl+z za undo (u photoshopu ctrl+alt+z)
ja najvise koristim ctrl+c i ctrl+v za copy odnosno paste
M.Silenus
21.5.2007, 10:04
Trudim se, trudim se...
Kada upalim Total Commander, refleksno mičem ruke sa miša (!?), a i inače mi se dešava da mi se smuči kliktanje pa tražim prečice - naročito u tekst editorima ili IDE-ima poput DevC++-a ; mrzi me da posle silnog kucanja uhvatim miša i lupim compile , već koristim F12 ( ako se dobro sećam, ne znam, trenutno kuckam nešto u WinEdt-u, i več koristim ctrl+shift+x kombinaciju ).
Ou, da, u Firefox-u : ctrl+t za novi tab, ctrl+F4 za gašenje taba, ctrl+tab za prebacivanje iz jednog taba u drugi i sl.
Ludo u svakom slučaju.
PS. učim emacs :dzavo:
...ne moze se bez njih :), jednostavno skracuju muke i ubrzavaju rad na racunaru.
ctrl+F4 za gašenje taba
Moze i sa CTRL+W, to je jos lakse ;)
Kao sto je neko rekao, Total Commander i mis - lose kobinacija. Tu su, naravno, i cut/copy/paste, undo, neke precice u PhotoShopu i neke u FFu.
Koristim precice tipa ctrl+z, ctrl+x, ctrl+c i ctrl+v za undo, cut, copy i paste, zatim u Firefoxu ctrl+t i jos neke kojih se trenutno ne mogu setiti. :)
mad_skillz
21.5.2007, 12:25
koristim dosta vodeci se motoom, zashto komplikovano kad moze jednostavno :D
Kao sto je neko rekao, Total Commander i mis - lose kobinacija. Tu su, naravno, i cut/copy/paste, undo, neke precice u PhotoShopu i neke u FFu.
Što? Ako staviš ono da se selektuje desnim tasterom, bude mnogo "kulje" ;)
Doduše, u tom slučaju za dobijanje properties menija treba kliknuti desnim tasterom na fajl i malko duže zadržati pritisnut taster.
Najcesce
ctrl+c
ctrl+v
ctrl+x
ctrl+t
ctrl+b
ctrl+i
ctrl+u
ctrl+z
itd itd...
CENTROPEN
21.5.2007, 13:44
Ne koristim uopšte prečice.Za toliko posla što ja radim je sasvim dovoljan miš.Eventualno ctrl+levi klik za selektovanje.A i često imam utisak da mnogi ljudi razne komandere drže samo šminke radi kao da žele ispasti "pametni" pred još neukijim komšijama (da budem jasan, ja ne sumnjam u upotrebnu vrednost takvih programa).U biti ja volim da klikćem mišem!:) Da su oni iz mikrosofta pametniji setili bi se da uvedu i tro-klik i kombo-klikove za skraćivanje nekih procedura!:rolleyes:
Dark Rider
21.5.2007, 13:48
Cesto koristim precice.Najvise za copy/paste i kad radim u photoshopu
Rijetko,od malih nogu sam koristio mis i nema sad da se navikavam na suprotno.Eventualno koristim Ctrl+A ako mi je muka da skrolujem do kraja,ili neku slicnu jednostavniju precicu.
@CENTROPEN verovatno ima i takvih, ali kad naucis precice puno je lakse i udobnije raditi i to najvise u programima tipa 3ds max, autocad ...
Gledaj na to kao na slepo kucanje mislis da je neko ucio slepo kucanje da bi zadivio nekog? Ja sigurno ne
Što? Ako staviš ono da se selektuje desnim tasterom, bude mnogo "kulje" ;)
Doduše, u tom slučaju za dobijanje properties menija treba kliknuti desnim tasterom na fajl i malko duže zadržati pritisnut taster.
Meni je desni taster na TCu podesen na Properties, ali ga koristim samo za novu datoteku, da ne kazem "faIl" :o Ionako mi je lakse da selektujem sa space ili zvezdicom (ako ide mass delete :D)
Highlander
22.5.2007, 12:22
Stalno ih koristim. Jednostavno ubrzavaju rad u bilo kom programu, posebno u 3ds-u i PS-u.;)
Wile E. Coyote
22.5.2007, 14:47
Uglavnom koristim, pogotovo u Photoshop-u i Word-u (narocito u Word-u, jednostavnije mi je da koristim precicu kad nesto kucam i ruke su mi vec na tastaturi, nego da cimam misa).
Game fever
22.5.2007, 19:46
Koristim precice stalno, mnogo mi je lakse u opstem radu u windowsu.
Evo par korisnih:
alt+enter - properties
windows+D - svi prozori se minimiziraju
F2 - rename
F3 - search
alt+tab - biranje otvorenih prozora
shift+delete - fajlovi se ne stavljaju u recycle bin nego skroz nestaju
shift - drzati preskace se auto play dok se ubacuje cd
alt+podvuceno slovo u liniji menija - aktiviranje menija
shift+F10 - simulira desni klik
ctrl+esc - start meni
windows+F - search iz start menija
windows+brak - otvaranja sistem menija
windows+E - otvarnanje My Computer
Mrka Kapa
18.12.2007, 1:27
Na ovoj stranici (http://www.brownbaron.com/blog/2007/12/18/255-keyboard-alt-codes/) se nalazi lista znakova koji se dobijaju kada se koristi taster "alt" i kobinacije drugih tastera.:)
NjegovaWisost
18.12.2007, 1:34
Samo najosnovnije ctrl s, ctrl v, ctrl c, ctrl alt delete, alt f4...
Koristim što više mogu. Kao i kod većine, dok radim bilo šta u Total Commander-u, miš "ide u stranu". U Operi (ili drugom browser-u), text editorima, player-ima... koristim isključivo tastaturu osim za one stvari za koje je korišćenje miša (skoro pa) neophodno, kao što je kliktanje na linkove ili selektovanje teksta.
Edit:
I da, ne koristim prečice sa windows tasterom iz prostog razloga........ što ga uopšte nemam :D.
Na ovoj stranici (http://www.brownbaron.com/blog/2007/12/18/255-keyboard-alt-codes/) se nalazi lista znakova koji se dobijaju kada se koristi taster "alt" i kobinacije drugih tastera.:)
A gde se mogu korisiti te kombinacije? Meni baš ne ide od ruke da ih vidim. :)
Mrka Kapa
18.12.2007, 12:48
Notepad, npr.;)
Notepad, npr.;)
Probao sam u Notepad-u ali ne vredi. Jesi li proverila ti da li možе?
bladerunner
18.12.2007, 15:15
notepad my ass... ;) poslala si link ka ascii kôdovima, a da bi to radilo, moraš da koristiš ASCII sa US rasporedom...
zidan grobar
19.12.2007, 19:23
Najvise koristim CTRL+ALT+Delete
Skoro uvek mi treba.
zdravkelja
19.12.2007, 19:39
Alt+Ctrl+Delete, Alt+F4, Shift+Delete, Ctrl+C/Z, onaj taster gde je simbol Windowsa (valjda se zove Win) + E, i to bi bilo to.
Ne koristim uopšte prečice.Za toliko posla što ja radim je sasvim dovoljan miš.Eventualno ctrl+levi klik za selektovanje.A i često imam utisak da mnogi ljudi razne komandere drže samo šminke radi kao da žele ispasti "pametni" pred još neukijim komšijama (da budem jasan, ja ne sumnjam u upotrebnu vrednost takvih programa).U biti ja volim da klikćem mišem!:) Da su oni iz mikrosofta pametniji setili bi se da uvedu i tro-klik i kombo-klikove za skraćivanje nekih procedura!:rolleyes:
Ima rijesenje za trostruki klik, mali program ClickZap !!! :D
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.