PDA

Prikaži potpunu verziju : Koliko često koristite prečice na tastaturi?

DarkNemos
21.5.2007, 9:57
Zanima me koliko često i koristite prečice na tastaturi pri radu... tj koliko odmenjujete miš u nekim procesima rada na računaru sa prečicama na tastaturi?

Ja na primer nikad nebrišem ništa iz računara sa desnim klikom i opcijom delete nego uvek stisnem shift+delete na tastaturi. Kao i u programima za grafiku ctrl+z za undo (u photoshopu ctrl+alt+z)

PeTkO
21.5.2007, 9:59
ja najvise koristim ctrl+c i ctrl+v za copy odnosno paste

M.Silenus
21.5.2007, 10:04
Trudim se, trudim se...
Kada upalim Total Commander, refleksno mičem ruke sa miša (!?), a i inače mi se dešava da mi se smuči kliktanje pa tražim prečice - naročito u tekst editorima ili IDE-ima poput DevC++-a ; mrzi me da posle silnog kucanja uhvatim miša i lupim compile , već koristim F12 ( ako se dobro sećam, ne znam, trenutno kuckam nešto u WinEdt-u, i več koristim ctrl+shift+x kombinaciju ).

Ou, da, u Firefox-u : ctrl+t za novi tab, ctrl+F4 za gašenje taba, ctrl+tab za prebacivanje iz jednog taba u drugi i sl.

Ludo u svakom slučaju.

PS. učim emacs :dzavo:

Inuyasha
21.5.2007, 10:08
...ne moze se bez njih :), jednostavno skracuju muke i ubrzavaju rad na racunaru.

pyost
21.5.2007, 10:48
ctrl+F4 za gašenje taba

Moze i sa CTRL+W, to je jos lakse ;)

Kao sto je neko rekao, Total Commander i mis - lose kobinacija. Tu su, naravno, i cut/copy/paste, undo, neke precice u PhotoShopu i neke u FFu.

A M G
21.5.2007, 11:00
Koristim precice tipa ctrl+z, ctrl+x, ctrl+c i ctrl+v za undo, cut, copy i paste, zatim u Firefoxu ctrl+t i jos neke kojih se trenutno ne mogu setiti. :)

mad_skillz
21.5.2007, 12:25
koristim dosta vodeci se motoom, zashto komplikovano kad moze jednostavno :D

VojaM
21.5.2007, 12:52
Kao sto je neko rekao, Total Commander i mis - lose kobinacija. Tu su, naravno, i cut/copy/paste, undo, neke precice u PhotoShopu i neke u FFu.
Što? Ako staviš ono da se selektuje desnim tasterom, bude mnogo "kulje" ;)
Doduše, u tom slučaju za dobijanje properties menija treba kliknuti desnim tasterom na fajl i malko duže zadržati pritisnut taster.

SirDuck
21.5.2007, 13:00
Najcesce
ctrl+c
ctrl+v
ctrl+x
ctrl+t
ctrl+b
ctrl+i
ctrl+u
ctrl+z

itd itd...

CENTROPEN
21.5.2007, 13:44
Ne koristim uopšte prečice.Za toliko posla što ja radim je sasvim dovoljan miš.Eventualno ctrl+levi klik za selektovanje.A i često imam utisak da mnogi ljudi razne komandere drže samo šminke radi kao da žele ispasti "pametni" pred još neukijim komšijama (da budem jasan, ja ne sumnjam u upotrebnu vrednost takvih programa).U biti ja volim da klikćem mišem!:) Da su oni iz mikrosofta pametniji setili bi se da uvedu i tro-klik i kombo-klikove za skraćivanje nekih procedura!:rolleyes:

Dark Rider
21.5.2007, 13:48
Cesto koristim precice.Najvise za copy/paste i kad radim u photoshopu

Dimo
21.5.2007, 14:18
Rijetko,od malih nogu sam koristio mis i nema sad da se navikavam na suprotno.Eventualno koristim Ctrl+A ako mi je muka da skrolujem do kraja,ili neku slicnu jednostavniju precicu.

Tihi
21.5.2007, 18:28
@CENTROPEN verovatno ima i takvih, ali kad naucis precice puno je lakse i udobnije raditi i to najvise u programima tipa 3ds max, autocad ...
Gledaj na to kao na slepo kucanje mislis da je neko ucio slepo kucanje da bi zadivio nekog? Ja sigurno ne

pyost
21.5.2007, 19:57
Što? Ako staviš ono da se selektuje desnim tasterom, bude mnogo "kulje" ;)
Doduše, u tom slučaju za dobijanje properties menija treba kliknuti desnim tasterom na fajl i malko duže zadržati pritisnut taster.

Meni je desni taster na TCu podesen na Properties, ali ga koristim samo za novu datoteku, da ne kazem "faIl" :o Ionako mi je lakse da selektujem sa space ili zvezdicom (ako ide mass delete :D)

Highlander
22.5.2007, 12:22
Stalno ih koristim. Jednostavno ubrzavaju rad u bilo kom programu, posebno u 3ds-u i PS-u.;)

Wile E. Coyote
22.5.2007, 14:47
Uglavnom koristim, pogotovo u Photoshop-u i Word-u (narocito u Word-u, jednostavnije mi je da koristim precicu kad nesto kucam i ruke su mi vec na tastaturi, nego da cimam misa).

Game fever
22.5.2007, 19:46
Koristim precice stalno, mnogo mi je lakse u opstem radu u windowsu.
Evo par korisnih:
alt+enter - properties
windows+D - svi prozori se minimiziraju
F2 - rename
F3 - search
alt+tab - biranje otvorenih prozora
shift+delete - fajlovi se ne stavljaju u recycle bin nego skroz nestaju
shift - drzati preskace se auto play dok se ubacuje cd
alt+podvuceno slovo u liniji menija - aktiviranje menija
shift+F10 - simulira desni klik
ctrl+esc - start meni
windows+F - search iz start menija
windows+brak - otvaranja sistem menija
windows+E - otvarnanje My Computer

Mrka Kapa
18.12.2007, 1:27
Na ovoj stranici (http://www.brownbaron.com/blog/2007/12/18/255-keyboard-alt-codes/) se nalazi lista znakova koji se dobijaju kada se koristi taster "alt" i kobinacije drugih tastera.:)

NjegovaWisost
18.12.2007, 1:34
Samo najosnovnije ctrl s, ctrl v, ctrl c, ctrl alt delete, alt f4...

bvitnik
18.12.2007, 3:53
Koristim što više mogu. Kao i kod većine, dok radim bilo šta u Total Commander-u, miš "ide u stranu". U Operi (ili drugom browser-u), text editorima, player-ima... koristim isključivo tastaturu osim za one stvari za koje je korišćenje miša (skoro pa) neophodno, kao što je kliktanje na linkove ili selektovanje teksta.

Edit:
I da, ne koristim prečice sa windows tasterom iz prostog razloga........ što ga uopšte nemam :D.

MilanSM
18.12.2007, 11:02
Na ovoj stranici (http://www.brownbaron.com/blog/2007/12/18/255-keyboard-alt-codes/) se nalazi lista znakova koji se dobijaju kada se koristi taster "alt" i kobinacije drugih tastera.:)

A gde se mogu korisiti te kombinacije? Meni baš ne ide od ruke da ih vidim. :)

Mrka Kapa
18.12.2007, 12:48
Notepad, npr.;)

MilanSM
18.12.2007, 15:11
Notepad, npr.;)

Probao sam u Notepad-u ali ne vredi. Jesi li proverila ti da li možе?

bladerunner
18.12.2007, 15:15
notepad my ass... ;) poslala si link ka ascii kôdovima, a da bi to radilo, moraš da koristiš ASCII sa US rasporedom...

zidan grobar
19.12.2007, 19:23
Najvise koristim CTRL+ALT+Delete
Skoro uvek mi treba.

zdravkelja
19.12.2007, 19:39
Alt+Ctrl+Delete, Alt+F4, Shift+Delete, Ctrl+C/Z, onaj taster gde je simbol Windowsa (valjda se zove Win) + E, i to bi bilo to.

Len0
29.12.2007, 21:43
Ne koristim uopšte prečice.Za toliko posla što ja radim je sasvim dovoljan miš.Eventualno ctrl+levi klik za selektovanje.A i često imam utisak da mnogi ljudi razne komandere drže samo šminke radi kao da žele ispasti "pametni" pred još neukijim komšijama (da budem jasan, ja ne sumnjam u upotrebnu vrednost takvih programa).U biti ja volim da klikćem mišem!:) Da su oni iz mikrosofta pametniji setili bi se da uvedu i tro-klik i kombo-klikove za skraćivanje nekih procedura!:rolleyes:
Ima rijesenje za trostruki klik, mali program ClickZap !!! :D