PDA

Prikaži potpunu verziju : Majkrosoft prodao 40 miliona Viste

Bryan Fury
16.5.2007, 10:08
08:31 | Izvor: business.hr
U prvih 100 dana Majkrosoft je prodao 40 miliona licenci za operativni sistem Vindovs Vista.

Bil Gejts je objavio da je Majkrosoft prodao 40 miliona licenci za operativni sistem Vista za prvih 100 dana, što znači da je Vista operativni sistem te kompanije koji se najbrže prodaje.

Odličnu prodaju Gejts je pripisao novom životnom stilu ljudi, koji postaje sve digitalniji i sve usmereniji ka računaru. Glavni čovek softverskog giganta iz Redmonda se pohvalio da 78 odsto prodatih primeraka čine “premijum” izdanja, što je najjače i najskuplje izdanje za kućnu upotrebu.

Vindovs operativni sistemi rade na oko 95 odsto svih računara u svetu i najveći su izvor zarade Majkrosoftu.

http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2007&mm=05&dd=16&nav_id=246813

Nergal
16.5.2007, 12:31
Zanimljivo, a baš se u februaru komentarisalo kako prodaja Viste ide mnogo slabije nego prodaja XP-a 2001, kad ono 40 miliona za tri meseca! :rofl: Citiraću Radovana III: "Lažu trgovci!". :Freddy:

Bryan Fury
16.5.2007, 14:01
Ne znam, interesantna je informacija i vredna pažnje, a stavio sam je ovde, a ne u OS deo baš da ne bi bila "zategnuta" diskusija.
Valjda je logično da ne mogu imati iste podatke prodaje u prvoj nedelji i posle tri meseca. :)
Ovde je takođe zanimljiv tekst na istu temu, vredi pročitati:
http://www.windowsitpro.com/articles/print.cfm?articleid=96022

Nash Knight
16.5.2007, 19:35
prApaganda :) To kao onaj lik (isto iz MSa) sto je tvrdio da je XBox 360 toliko trazen da ga je nemoguce naci :)))

Inuyasha
16.5.2007, 22:51
Ma, to su price za malu decu...nema sanse da je toliko kopija prodato...

Master Neo
16.5.2007, 22:57
Ma, to su price za malu decu...nema sanse da je toliko kopija prodato...

Zasto nemoguce? Pa ne prodaje se Vista samo u Americi, vec po celom svetu. Zamisli samo koliko je u kini prodato:kreza:

player1
16.5.2007, 23:49
Koliko ja kontam to je broj kopija prodat distributerima, a ne broj kopija koje su vec zavrsile kod krajnjih korisnika.

Mada mozda nisam u pravu...

Sasa90
17.5.2007, 10:14
Zasto nemoguce? Pa ne prodaje se Vista samo u Americi, vec po celom svetu. Zamisli samo koliko je u kini prodato:kreza:
Ma dajte bre to je previse. Bill malo farba istinu!!!

Inuyasha
17.5.2007, 10:25
Ma dajte bre to je previse. Bill malo farba istinu!!!
A vidish moguce da je to brij kopija prodat distributerima, kao shto je @player1 reko...ali opet...40mil...i don't think so...

Ice-Man
17.5.2007, 10:51
...Zamisli samo koliko je u kini prodato:kreza:

Pa da budemo iskreni, prodato je manje od 300 originalnih verzija, jer kako kupiti original kada je piratska verzija lepse upakovana?!;)

Vista u Kini (http://www.newlaunches.com/archives/only_244_copies_of_genuine_windows_vista_sold_in_c hina.php)

:kreza:

Inuyasha
17.5.2007, 23:13
Hahahahaha :rofl: ovo je stavrno jako dobro
haha...covece, who comes up with this kind of stuff...ma miki mouse je zakon :D

Bryan Fury
17.5.2007, 23:16
Meni je teško zamislivo da je MS lažirao podatke. Prvo zato što bi bilo jako neozbiljno za kompaniju te veličine, drugo što bi konkurencija tako nešto jedva dočekala, pa da ih polije katranom i uvalja u perje. :) A svakako da konkurencija ima načina da prati da li su takve vesti tačne ili ne. Get real. ;)

Master Neo
17.5.2007, 23:18
Pa da budemo iskreni, prodato je manje od 300 originalnih verzija, jer kako kupiti original kada je piratska verzija lepse upakovana?!;)

Vista u Kini (http://www.newlaunches.com/archives/only_244_copies_of_genuine_windows_vista_sold_in_c hina.php)

:kreza:

LOL, pogledajte na prvoj slici vertikalno sta pise... "Ulimate" LOL:rofl:

Inuyasha
17.5.2007, 23:28
Meni je teško zamislivo da je MS lažirao podatke. Prvo zato što bi bilo jako neozbiljno za kompaniju te veličine, drugo što bi konkurencija tako nešto jedva dočekala, pa da ih polije katranom i uvalja u perje. :) A svakako da konkurencija ima načina da prati da li su takve vesti tačne ili ne. Get real. ;)
M8, razmisli, znash li koliko je 40mil? Bila je anketa i vishe od 80% ljudi u USA nece da uzmu novi os, kako je onda moguce da je prodato preko 40mil primeraka, kada josh za vistu nema ni redovna softverska podrska? Tek je sada izashao OS i vec da su prodali 40mil...samo u snovima, to je ogromna cifra...firme ce pre uzeti original xp nego vistu, jer nemaju uber mashine za tako neshto...daj...shto je previshe to je previshe...

Sasa90
17.5.2007, 23:35
Ma i ja mislim da je previse ali sto bi lagali. Ali ako pogledamo jesete da 40 milona zvuci preterano ali ako se malo dublje zavalimo u temu onda se moze videti da ima puno ljudi koji kupe novi OS ali ipak nisu oni takvi da lazu a pored toga laz im nije bas dobra za marketing...ali ostavimo se toga. Vazno je da niko ne veruje u tu njihovu pricu. Pitanje je samo jedno. Dali Billi uopste veruje u to???

genius
17.5.2007, 23:42
Pa WoW igraju svi zivi pa je opet negde oko 8 miliona (a igraju i Kinezi). Stvarno, 40 miliona je bas mnogo. Mozda racunaju i one konfiguracije koje imaju Vistu a nisu jos ni prodate u maloprodaji ali je Microsoft prodao pakete licenci proizvodjacima pa je zbog toga velika cifra.

Kaiser Soze
17.5.2007, 23:42
Zasto je to toliko cudno? Modernom zapanom svetu je bitno da budu u toku. Tih 40 miliona dolara ne znaci 40 miliona kopija.

Nista cudno.

Inuyasha
18.5.2007, 9:58
...Tih 40 miliona dolara ne znaci 40 miliona kopija.

Nista cudno.
Nas ti kolika je to cifra bre? Kao shto je pomenuto gore WoW ima oko 8 mil igraca sirom sveta, Lineage2 oko 7, GW neam pojma ali je cifra sigurno negde oko 5 mil...covece to sve kad se sabere nije 40 mil, i logika mi kaze da nema saje da su toliko prodali korisnicima, mozda je to ukupan broj prodatih primeraka distributerima, ali ne i korisnicima koji NECE vistu!

Game fever
18.5.2007, 11:10
To je nemoguce ako su prodali 15 mil onda je dobro mozda je izaslo iz majkrosofta 40 mil ali koliko je doslo do krajnjih korisnika i firmi.

Jim Bravura
18.5.2007, 13:51
Meni je teško zamislivo da je MS lažirao podatke. Prvo zato što bi bilo jako neozbiljno za kompaniju te veličine, drugo što bi konkurencija tako nešto jedva dočekala, pa da ih polije katranom i uvalja u perje. :) A svakako da konkurencija ima načina da prati da li su takve vesti tačne ili ne. Get real. ;)Да стварно, где би Гејтс лагао. То озбиљне компаније не раде :rolleyes: Па човече, познато је да се он (и не само он) обогатио тако што је доводио у заблуду друге учеснике на тржишту, стога нема разлога да сумњаш да је ту своју "вештину" и склоност временом још више усавршио.
Што се тиче "поштења" великих компанија, тако су многи мислили и за немачки Siemens док недавно није пукла брука о милионским фондовима намењених подмићивању на свим нивоима :kreza: почевши од пословних партнера до представника синдиката.

player1
18.5.2007, 14:07
Nema tu nigde lazi, nego nacin prezentacije.

Nigde nije receno kome je "prodato" 40 miliona kopija.
Najverovatnije je to broj izasao iz majkrosofta i dat distriburetima.

Sto se samog majkrosofta tice to je broj prodatih kopija jer su oni za to dobili novac i gotovo.

Naravno to nista ne kaze o tome koliko korisnika koristi Visu, ali to ti je marketing.

Jim Bravura
18.5.2007, 14:24
Nema tu nigde lazi, nego nacin prezentacije.

Nigde nije receno kome je "prodato" 40 miliona kopija.
Najverovatnije je to broj izasao iz majkrosofta i dat distriburetima.

Sto se samog majkrosofta tice to je broj prodatih kopija jer su oni za to dobili novac i gotovo.

Naravno to nista ne kaze o tome koliko korisnika koristi Visu, ali to ti je marketing.Не знам баш, по мени нема логике да дистрибутери преузму на себе продајни ризик Мајкрософтових производа. Па нису ти људи од јуче, зашто би стварали толике залихе на сопствени ризик, то нису мале паре.

player1
18.5.2007, 14:39
Pa i ne mora da bude.
Distributeri gotovih konfiguracija i onako moraju da prodaju kompjutere koje imaju.

Jim Bravura
18.5.2007, 17:48
LOL, pogledajte na prvoj slici vertikalno sta pise... "Ulimate" LOL:rofl:Ето какав је то систем кад багови почињу да се јављају још на омоту :D

illidan
18.5.2007, 18:56
Po svemu sudeći, Vista je definitivno krekovana. Kolege sa sajta The Inquirer prenose informacije o novoj verziji krekovanog Windows Vista Ultimate operativnog sistema. Iza novog "razbijanja" zaštite stoji grupa "NoPE", koja je objavila rešenje koje, po svemu sudeći, besprekorno funkcioniše i omogućava korišćenje Viste bez ikakvih restrikcija i problema. NoPE izdanje se od prethodnih razlikuje po tome što je Vista u potpunosti krekovana, proizvod je već aktiviran, Windows Update radi bez problema i nije neophodna nikakva naknadna intervencija korisnika.
http://theinquirer.net/default.aspx?article=39679

Highlander
19.5.2007, 2:47

Ma to bi im sigurno bilo prvi put.:rolleyes: I koja bre konkurencija? Šta možeš, npr. na ovim prostorima da dobiješ sem Winblows-a?

Kaiser Soze
19.5.2007, 3:07
Hteo bih da objasnim nekima, da ne igra svako na ovoj planeti igrice na svom racunaru, odnosno WoW i druge OnLine igrice. Tako da je razumljivo da ako se radi o OSu onda to bude normalno.
40miliona i nije neka cifra. Apple je prodao MILIJARDITI iPod.

I prava suma koja je zaradjena se tek vidi kada dodje kraj fiskalne godine i sve se to lepo proknjizi u zavodu za statistiku, i verovatno objavi. E tu je ono, koliko je ko ostvario.

Inace, najveci svetski proizvodjac softwarea je Apple. ;)
Odmah iza njega Microsoft, pa Adobe, pa bratija... :D

Marko_L
19.5.2007, 4:55
E kolika gomila gluposti. Bili farba istinu ? Lažu ? Nemoguće prodati 40 miliona licenci ? Treba aždaja od mašine ? Pobogu, prvo, zbog čega bi MS farbao istinu i izmišljao cifre ? Šta time može da dobije, osim da navuče sebi bedu na vrat, recimo kad mu dođe poresko u proveru i nađe u dokumentaciji da je prodato 20 miliona licenci, a on izjavio da je prodato duplo više. Tamo za utaju poreza ležiš 20 godina. Druga stvar, MS nije Bil Gejtsov, već svih akcionara istog (nije to kao ovde, imaš jednog gazdu i on radi sa firmom šta hoće), i šta mislite da će Gejts njima iz džepa da plaća taj "višak" koji im pripada ako je prodato manje kopija ? Treće takve stvari kao što je prodaja nekog proizvoda su vrlo proverive i nemoguće je tek tako štelovati cifre. Uostalom, 40 miliona licenci je praktično ništa u 2007. godini, jer je svet danas mnogo kompjuterizovaniji nego što je bio onda kada je izdat XP, tako da je normalno što se bolje prodaje. Mislim, u svetu ima oko 7 milijardi ljudi, i zašto je nemoguće prodati tričavih 40 miliona kopija, plus treba računati tu i firme koje imaju u svom pogonu 200-300, pa i 1000 računara, što znači da jednoj firmi treba mnogo više licenci, nego nekom kućnom useru, što opet znači da tih 40 miliona prodatih licenci ne mora nužno da znači da 40 miliona domaćinstava tera Vistu. A o hardverskoj zahtevnosti ne treba trošiti reči. Mislim, koja crna zahtevnost ? Vista sasvim ok radi na današnjim prosečnim mašinama (ne pričam o proseku u Srbiji, nego u svetu). Mislim, čuj, procesor od 3.0Ghz i 1-2GB RAM-a su aždaja od mašine ? To je danas prosek svidelo se to nekome ili ne.

Kaiser Soze
19.5.2007, 8:15
Ustvari Marko je hteo da kaze da se slaze samnom. :D

Da skratim post. :D

Jim Bravura
19.5.2007, 15:54
E kolika gomila gluposti. Bili farba istinu ? Lažu ? Nemoguće prodati 40 miliona licenci ? Treba aždaja od mašine ? Pobogu, prvo, zbog čega bi MS farbao istinu i izmišljao cifre ?Немам доказе је МS заиста слагао ту цирфу (као уосталом ни ти да није), али имам разлога да сумњам, јер сви знамо о коме се ради, како су се обогатили и да данас на тржишту вара ко кога стигне. Маркетинг и манипулисање људима се заснива на психологији масе. А маса често трчи за оним што је популарно и у тренду (да не би били мимо света :rolleyes: ) Е сад, могао је Били да објави и како је продао свега 200 и кусур лиценци у једној Кини која има преко милијарду становника. Али то би било "bad for business". Овако је проценио да је много боље да "мало" надува цирфе, јер то много лепше звучи у свести потенцијалних купаца.
Šta time može da dobije, osim da navuče sebi bedu na vrat, recimo kad mu dođe poresko u proveru i nađe u dokumentaciji da je prodato 20 miliona licenci, a on izjavio da je prodato duplo više. Tamo za utaju poreza ležiš 20 godina.Мало бркаш ствари, нигде у књигама не би писало да је он продао толико лиценци, тај број фигурира само у његовој изјави (читај: реклами).
Treće takve stvari kao što je prodaja nekog proizvoda su vrlo proverive i nemoguće je tek tako štelovati cifre.За утају пореза се одговара кад прокњижиш мање од стварног стања (под условом да те открију) Нико није блесав да књижи више, дакле то је само изјава за медије да се поспеши продаја.
Uostalom, 40 miliona licenci je praktično ništa u 2007. godini, jer je svet danas mnogo kompjuterizovaniji nego što je bio onda kada je izdat XP, tako da je normalno što se bolje prodaje. Mislim, u svetu ima oko 7 milijardi ljudi, i zašto je nemoguće prodati tričavih 40 miliona kopija, plus treba računati tu i firme koje imaju u svom pogonu 200-300, pa i 1000 računara, što znači da jednoj firmi treba mnogo više licenci, nego nekom kućnom useru, što opet znači da tih 40 miliona prodatih licenci ne mora nužno da znači da 40 miliona domaćinstava tera Vistu.А који ће мој фирме да набављају Висту? Да би играле Halo 2 :rolleyes: Такође и ту цифру од 7 милијарди можеш да баталиш (видео си како су прошли у Кини). Другим речима, некој озбиљнијој продаји могу да се надају само у богатим, углавном западним земљама, што је далеко мање од те бројке.

Covenant
19.5.2007, 17:05
Na kraju krajeva sto je Dell u svoju ponudu vratio Windows XP na racunare koje prodaje:)
Ne znam....:D

korisnik
19.5.2007, 21:22
Zar postoji mozak koji veruje da se u Kini prodalo samo 200 kopija Viste? Mislim ... Znam firme koje su u celosti presle na vistu, iz licnog iskustva bar jedno 2-3 sa po 100-300 racunara, takodjer su tu upleli Exchange 2007 i SMS. Vecina novih notebookova ima instaliranu VIstu. Cifra od 40 000 000 je dosta mala.

Date jednom pocet razmisljat u svetskim razmerama i ne uzimat Srbiju ko gabarit.

korisnik
19.5.2007, 21:25
Na kraju krajeva sto je Dell u svoju ponudu vratio Windows XP na racunare koje prodaje:)
Ne znam....:D

Da, naravno:

http://www.dell.si

Covenant
19.5.2007, 21:36
Ja nisam rekao da su izbacili Vistu iz ponude,ali su vratili i XP koji su u prvi mah izbacili iz ponude sa pojavom doticne;)
Zapitaj se zasto...
Pogledaj Precision i Optiplex liniju na linku koji si sam dao,a naravno za Workstation liniju jos uvek nude XP:)

Jim Bravura
19.5.2007, 23:07
Zar postoji mozak koji veruje da se u Kini prodalo samo 200 kopija Viste? Mislim ... Znam firme koje su u celosti presle na vistu, iz licnog iskustva bar jedno 2-3 sa po 100-300 racunara, takodjer su tu upleli Exchange 2007 i SMS. Vecina novih notebookova ima instaliranu VIstu. Cifra od 40 000 000 je dosta mala.Нема шта ко да верује, о томе бруји читав нет, има маса сајтова који то преносе. Једини који су рекли да то није баш тако су портпароли MS :D
Те фирме које су то урадиле (ако је то заиста истина) дефинитивно води лош и корумпиран менаџмент, јер ако играчи немају разлога (за сада) да пређу на Висту, што би то тек фирме радиле :kreza:
Разлог више што сам убећен да је та цифра од 40 милиона надувана јесте тај што je MS компанија чије се акције котирају на берзи, а овакве вести сигурно доприносе да не дође до пада вредности.
Date jednom pocet razmisljat u svetskim razmerama i ne uzimat Srbiju ko gabarit.Хтео си да кажеш: "Мисли глобално, губи локално" ?

Kaiser Soze
19.5.2007, 23:59
Dzimi momce, a zato ti brines sta MS radi ili ne radi? :D

Hocu da kazem.
Da ti ili ne vidis ili neces da vidis siru sliku.
Ako imas firmu od 300 racunara koji se voze na Win sistemu i Excange Serveru i kojim jos cudima i izadje nova SIGURNIJA VERZIJA ( da, da... kako da ne ) operativnog sistema i novi programi i novi protokoli, normalno da hoces da se modernizujes.
Ako se ne modernizujes, polako propadas i vozdra. Ne znam sta je to toliko komplikovano da ti kazes da imaju 'los i korumpiran menadzment'. Sve se to svodi da je Win toliko rasprostranjen da je hteli mi to ili ne standard. Tako da je lakse i radnicima i onima koji saradjuju sa njima.

Jos jedna stvar, ako su oni to 'zvanicno' izjavili onda ce im IRS se nacestitati mile nove godine u Junu, pod uslovom da su slagali. :D

Jim Bravura
20.5.2007, 0:32
Dzimi momce, a zato ti brines sta MS radi ili ne radi? :D

Hocu da kazem.
Da ti ili ne vidis ili neces da vidis siru sliku.
Ako imas firmu od 300 racunara koji se voze na Win sistemu i Excange Serveru i kojim jos cudima i izadje nova SIGURNIJA VERZIJA ( da, da... kako da ne ) operativnog sistema i novi programi i novi protokoli, normalno da hoces da se modernizujes.
Ako se ne modernizujes, polako propadas i vozdra. Ne znam sta je to toliko komplikovano da ti kazes da imaju 'los i korumpiran menadzment'. Sve se to svodi da je Win toliko rasprostranjen da je hteli mi to ili ne standard. Tako da je lakse i radnicima i onima koji saradjuju sa njima.

Jos jedna stvar, ako su oni to 'zvanicno' izjavili onda ce im IRS se nacestitati mile nove godine u Junu, pod uslovom da su slagali. :DПа колико видим Кајзеру и ти си нешто забринут :)
Пошто сигурност није разлог, нити очишћеност од багова, реци онда који су то нови програми и протоколи без којих компаније не би могле, а да то већ немају на XP-u и шта подразумеваш под модернизацијом :rolleyes:

Иначе, у расправу сам улетео због питања типа: "Зашто би Гејтс лагао", а тај човек је знамо читаву империју изградио на разноразним манипулацијама и гушењу конкуренције. Лагање за њега дође као "добар дан".

korisnik
20.5.2007, 11:31
Pa ovako, nekih poboljsanja ima, security je veci, uglavnom korak napred. Normalna firma ima IT budzet. Licence se obicno uzimaju u najam, tako da kada dodje novi sistem dobijas automatski mogucnost koristenja novog sistema. Posto je on hteli nehteli bolji od starog, a racunare menjas na dve godine, onda u velikoj vecini legalizovanih i normalno stojecih firmi uvedes novi sistem. Prednosti ima. Iz njihovih iskustava je sistem pouzdaniji i nemaju nekih problema sa malwareom, koji su imali. Uglavnom presli su na sistem koji je nov i sisli sa sistema 5 godina starog.
Puno firmi ima licence u najmu i nista jih ne kosta prelazak na novi sistem, pod uslovom da imaju moderan hardware. Svako poboljsanje u radu donnosi prednost pred konkurencijom.

Marko_L
20.5.2007, 14:35
Ovde jedino korisnik priča realno i koristi činjenice, i u pravu je, počnite već jednom da gledate stvari na globalnom nivou, a ne samo na nivou Srbije. Idemo redom...
Немам доказе је МS заиста слагао ту цирфу (као уосталом ни ти да није), али имам разлога да сумњам, јер сви знамо о коме се ради, како су се обогатили и да данас на тржишту вара ко кога стигне. Маркетинг и манипулисање људима се заснива на психологији масе. А маса често трчи за оним што је популарно и у тренду (да не би били мимо света )
Jeste, tržište je takvo da se svako lakta i trudi se da ugrabi što veći deo kolača za sebe. Šta je tu čudno ? Tako je već 1000 godina. Nije MS jedina kompanija, ima ih mali milion, pa ko njima brani da to isto rade ? Šta je to MS uradio, a da niko drugi nije mogao ili nije uspeo ? Šta, ja sad otvorim firmu i objavim da sam prodao 40 miliona nekog proizvoda i eto ugušio sam konkurenciju, a ? :) Pa ne ide to tako. Takođe je normalno da ljudi, pogotovo u IT svetu koriste ono što je popularno i što je u trendu, jer je za tako nešto mnogo lakše dobiti podršku.
Е сад, могао је Били да објави и како је продао свега 200 и кусур лиценци у једној Кини која има преко милијарду становника. Али то би било "bad for business".
A za taj podataka kao imaš dokaze ? :) Uostalom, kakve veze ima Kina sa bilo čim ? Čovek nije objavio da je prodao 40 miliona kopija u Kini, nego samo da je prodao 40 miliona kopija što se odnosi na ceo svet, pa sve da u Kini nije prodata nijedna licenca za Vistu, to ne znači da nije prodato 40 miliona licenci sve ukupno.
За утају пореза се одговара кад прокњижиш мање од стварног стања (под условом да те открију) Нико није блесав да књижи више, дакле то је само изјава за медије да се поспеши продаја.
Pa ti misliš da tek tako možeš da izjaviš neku cifru i prođeš bez posledica. Možda u Srbiji. Tamo ipak postoje neka pravila. Možeš ti da izjaviš da planiraš da prodaš 40 miliona licenci, ali ako kažeš da si prodao 40 miliona, a uknjiženo je 20, e to već može da bude problem. Poresko će svakako da se pita gde je onih 20 miliona viška o kojima su čuli u izjavi.
А који ће мој фирме да набављају Висту? Да би играле Halo 2 Такође и ту цифру од 7 милијарди можеш да баталиш (видео си како су прошли у Кини). Другим речима, некој озбиљнијој продаји могу да се надају само у богатим, углавном западним земљама, што је далеко мање од те бројке.
Izvini, ali da li si ti uopšte upoznat sa Vista operativnim sistemom. Koliko dugo ga koristiš u praktičnom radu ? Koliko si beta verzija probao ? Ili si jednostavno sve te gluposti koje pričaš pokupio po raznim forumima koje posećuju uglavnom Linux zealoti i pljuckaju po Visti. Ajde odgovori na to, pa da vidim ima li uopšte smisla pričati sa tobom na tu temu. Čuj, zašto bi neka firma prešla na Vistu.

Marko_L
20.5.2007, 14:46
Ja nisam rekao da su izbacili Vistu iz ponude,ali su vratili i XP koji su u prvi mah izbacili iz ponude sa pojavom doticne
Zapitaj se zasto...
Pa sigurno ne zbog toga na šta ti misliš. Dakle, ne radi se o tome da je XP bolji ili da prodaja Viste ne ide, već o jednostavnoj činjenici da mnoge firme ili pojedinci koriste softverska rešenja i/ili informacione sisteme koji nisu potpuno kompatibilni sa Vistom, pa još postoji potražnja za XP-om.
Те фирме које су то урадиле (ако је то заиста истина) дефинитивно води лош и корумпиран менаџмент, јер ако играчи немају разлога (за сада) да пређу на Висту, што би то тек фирме радиле
Zato što to nisu srpske firme gde gazda pozove kurira Miku u kancelariju i kaži "Evo ti 150 dinara, trkni na buvljak i kupi nam ovaj novi Windows da se malo zezamo i budemo moderni", nego se rade ozbiljna istraživanja o novom sistemu, kompatibilnosti, vagaju prenosti i mane tranzicije na novi sistem i onda se odlučuje o tome. Dakle, ako su neke firme prešle skroz ili delimično na Vistu, sasvim sigurno su imale razlog za to.

alesandro
20.5.2007, 15:35
Koliko znam, vecina desktop i notebook racunara u poslednjih tri meseca dolazi sa instaliranom Vistom. Ni to nije tako mala cifra.

Bryan Fury
20.5.2007, 20:09
Tako je, takođe treba spomenuti i velike klijente koji su pod OVS i sličnim količinskim ugovorima koji imaju pravo besplatnog upgrade-a po ugovoru (za vreme njegovog trajanja). Niko nije rekao da je prodato toliko "na komad".

rapsod
24.5.2007, 3:40
Crki dabogda oni i vista zajedno sa njima. Ti ljudi nemogu napravit nesto da valja. Nadjite knjigu "How Would You Move Mount Fuji" da vidite koga oni zaposljavaju da im pravi os.

Ulmawen
24.5.2007, 6:14
Tako je, takođe treba spomenuti i velike klijente koji su pod OVS i sličnim količinskim ugovorima koji imaju pravo besplatnog upgrade-a po ugovoru (za vreme njegovog trajanja). Niko nije rekao da je prodato toliko "na komad".
Nije da imaju pravo, nego MORAJU da pređu na Vistu, što je bitna razlika. Zamisli, KUPIŠ softver i još te uslove da moraš da ga menjaš. Vista, recimo, nema drajvere za gomilu HP štampača, ali "biće do kraja godine!" Znači, kupiš softver koji je nedovršen... Jednom rečju- Microsoft!

Bryan Fury
24.5.2007, 9:17
Nije tačno, ne moraju. Postoji downgrade pravo u OVS ugovoru.