Prikaži potpunu verziju : Internet u Republici Srpskoj
Stvarno mi nije jasno šta hoće naš najveći provajder u Republici Srpskoj - TEOL( ogranak Telekoma Srpske). Ljudi izgleda žele da izgube sve korisnike. Cijene su im svakim danom sve veće. Nisam vjerovao Kuzmi mnogo stvari koje je pricao o Vasem Telekomu ali sad mi je sve jasno.
Dokle, braco monopolisti?
Stvarno mi nije jasno šta hoće naš najveći provajder u Republici Srpskoj - TEOL( ogranak Telekoma Srpske). Ljudi izgleda žele da izgube sve korisnike. Cijene su im svakim danom sve veće. Nisam vjerovao Kuzmi mnogo stvari koje je pricao o Vasem Telekomu ali sad mi je sve jasno.
Sta da ti kazem : "Bice Bosna srce Srbije"! Samo je pitanje vremena! :worshippy :worshippy
sasha vukelic
30.12.2005, 18:50
znas li da nam je trenutno sat vremena razgovora 1.32KM?!? (sa porezom)
Psychon@ut
30.12.2005, 21:58
Ko vam je kriv što koristite teol:icon_lol: :icon_mrgr :icon_lol: :icon_mrgr
Ja sam na blic-u i koristim flat rate,100km za čitavu godinu.:icon_cool
sasha vukelic
30.12.2005, 22:03
nisam ti na ni na teol-u ni na blic-u, ja sam na BLWireless-u!
www.blwireless.net
Psychon@ut
30.12.2005, 22:16
@sasha vukelic
da li je onim pristupnim tačkama obuhvaćeno i naselje lauš???:confused:
sasha vukelic
30.12.2005, 22:27
@sasha vukelic
da li je onim pristupnim tačkama obuhvaćeno i naselje lauš???:confused:
ovo su pristupne tacke koje odmah mogu reci:
Борик
Приступне тачке у Борику
Насеље Мјесец
Само име говори :)
Росуље
Приступна тачка Росуље
Булевар
Булевар, центар града и прилазни дијелови Лауша
Старчевица
Приступне тачке на Старчевици
Обилићево / Мејдан
..са оне стране Врбаса :)
Врбања - Челинац
Ширимо империју...
e sad gdje se ti tacno nalazis, pa mogu se raspitati?
Sta da ti kazem : "Bice Bosna srce Srbije"! Samo je pitanje vremena! :worshippy :worshippy
Iz tvojih usta u bozije usi.
znas li da nam je trenutno sat vremena razgovora 1.32KM?!? (sa porezom)
U pravu si ako mislis konekciju pozivom na broj 1432. Ali i to ce biti gotovo 1,5KM sa PDV-om.Medjutim, nije mi jasna njihova politika da na taj nacin ostete stalne korisnike kao sto sam ja. I postavljam im pitanje, sta da ja sad radim sa 40-ak sati koje imam uplacene kod njih?
Uostalom imam i lose iskustvo i sa WEB sitom postavljenim na nekom od TEOL-ovih servera. Do njega mogu da pristupe samo ljudi koji imaju naloge preko dva-tri provajdera (citaj iz Republike Srpske) , dok mi prijatelj iz Beograda nikad nije uspio da otvori ovaj sajt.
Ima li neko slicno iskustvo?
No ako se ovako nastavi, bojim se da bez kablovskog interneta, koji kod nas u Foci samo sto nije poceo,nista. Samo me zanima cijena flat pristupa. Kakve su cjene po Srpskoj trenutno?
sasha vukelic
31.12.2005, 22:15
U pravu si ako mislis konekciju pozivom na broj 1432. Ali i to ce biti gotovo 1,5KM sa PDV-om.Medjutim, nije mi jasna njihova politika da na taj nacin ostete stalne korisnike kao sto sam ja. I postavljam im pitanje, sta da ja sad radim sa 40-ak sati koje imam uplacene kod njih?
Uostalom imam i lose iskustvo i sa WEB sitom postavljenim na nekom od TEOL-ovih servera. Do njega mogu da pristupe samo ljudi koji imaju naloge preko dva-tri provajdera (citaj iz Republike Srpske) , dok mi prijatelj iz Beograda nikad nije uspio da otvori ovaj sajt.
Ima li neko slicno iskustvo?
No ako se ovako nastavi, bojim se da bez kablovskog interneta, koji kod nas u Foci samo sto nije poceo,nista. Samo me zanima cijena flat pristupa. Kakve su cjene po Srpskoj trenutno?
situacija je mnogo gora nego sto mislis!
cijene obicnig telefonskog razgovora (izmedju dve osobe unutar grada, recimo, ili poziv ka nekom od provajdera) su: 1.32KM/sat (ili 0.99KM/sat u slabom saobracaju od 19:00 do 07:00) + 0.02KM za svaki poziv koji napravis.
cijena poziva na 1432: 1.98KM/sat (ili 1.485KM/sat u slabom saobracaju) + 0.03KM za svaki poziv koji napravis.
a tek ces da vidis koje ce cijene biti kada dodje PDV! :eek:
znam da je tesko povjerovati da to stvarno toliko kosta, pa evo ti linkovi gdje to sve fino pise:
anonimni teol dial-up:
http://www.teol.net/cms/view.php/1213.html
cjenovnik telefonskih poziva telekoma:
http://www.telekomsrpske.com/lat/usluge/prikljucak/cjenovnik.php
trenutno je porez na ove usluge 10%, a na dnu pise da porez nije uracunat na te cijene!!
Mislim da uopste nije bitno koji provajder koristis ako je u pitanju dial-up. Problem je, kao i sto Sasha kaze, u tarifiranju telefonske potrosnje. Na zalost mobilne operatere mozemo promjeniti ali fiksna telefonija-tu ne mozemo nista.
sasha vukelic
1.1.2006, 16:08
Mislim da uopste nije bitno koji provajder koristis ako je u pitanju dial-up. Problem je, kao i sto Sasha kaze, u tarifiranju telefonske potrosnje. Na zalost mobilne operatere mozemo promjeniti ali fiksna telefonija-tu ne mozemo nista.
nadam se da ce se to u 2006. promjeniti (na bolje), posto sam nacuo da telekomu sad u januaru istice monopol, koji je nekako zakonski dobio u ratu... pa valjda ce se neki drugi tel. operater ponuditi, a cim je konkurencija...
Psychon@ut
1.1.2006, 17:52
nadam se da ce se to u 2006. promjeniti (na bolje), posto sam nacuo da telekomu sad u januaru istice monopol, koji je nekako zakonski dobio u ratu... pa valjda ce se neki drugi tel. operater ponuditi, a cim je konkurencija...I ja se nadam ali ne treba previše očekivati.Svi dobro znamo kakav kriminal vlada kod nas tako da čekanje na dolazak novog tel.operatera bi moglo da potraje nekoliko godina,nažalost:( :( .
I nasem Telekomu je istekao monopol sredinom- jun 2005. i jos uvek je monopolista, jer niko ne moze da otvori takvu firumu, ajde mi da se okupimo uzmemo kredite nadjemo nekog velikog partnera npr. Vodafone ili T-Com i napravimo West Balcan Telecom Systems
No comment.
Psychon@ut
2.1.2006, 17:46
@Pantelija
@SuperG
Ej ljudi šta vam je,nije ovo SVAĐAONICA ovo je forum,ako se ne varam.Tema je Internet u Republici Srpskoj,a ne IQ korisnika foruma:)
Nisam siguran kolike cijene su Wireless-a u Banja Luci ali ovakvo je stanje u Foci:
Prvo uplatis nekih 100 (cca) KM za opremu (antena...) i placas flat pristup 30 KM mjesecno sa tuznim ogranicenjem od 2 GB skinutih podataka. Nisam siguran ni u brzinu mada sam cuo da je zadovoljavajuca.
Naravno, ovome treba dodati i nov stan u kvartu koji je pokriven signalom ako zivis negdje drugo.
Ili, ovaj tekst bi mogao da se zove :OVAKO JE BILO DO PDV-a.
Koristi li neko slicne usluge, bilo wireless bilo cable i kakvi su uslovi?
@Pantelija
@SuperG
Ej ljudi šta vam je,nije ovo SVAĐAONICA ovo je forum,ako se ne varam.Tema je Internet u Republici Srpskoj,a ne IQ korisnika foruma:)
Kao sto covek rece, nema potrebe za ovolikim vredjanjem ovako rano u Novoj godini... :mrgreensa
Ako ne mozete ili ne umete da date neku korisnu informaciju, bolje preskocite temu u potpunosti...
Nasem Telekomu je prestao monopol u junu 2005., evo sada je napravio da bude monopolista i u mobilnoj telefoniji.
Kao sto covek rece, nema potrebe za ovolikim vredjanjem ovako rano u Novoj godini... :mrgreensa
Ako ne mozete ili ne umete da date neku korisnu informaciju, bolje preskocite temu u potpunosti...
HAHA...Pa dobro... Svima je "osetljiva" tema kada se radi o internetu i parama :icon_lol:
HAHA...Pa dobro... Svima je "osetljiva" tema kada se radi o internetu i parama :icon_lol:
Eh da je tako jednostavno... :icon_mrgr
joj! ubi me ovaj TEOL
pa ljudi nam 2x naplate jednu te istu stvar....
platis im vrijeme (sat 1KM), pa im platis telefon... znaci 2x placam istoj firmi za jednu uslugu, a da ne pominjem duplo oporezivanje na mobilnoj mrezi.
stvarno ne kontam koja je fora povecavati cijene ako ti broj korisnika raste... valjda smo ih zatrpali pa ne znaju kako da se rijese...
ja ne znam kako je to regulisano u "normalnim" zemljama, ali u ovoj mojoj je to van pameti...
taj dial-up bi se trebao naplacivati 1 konekcija - 1 cijena, kao sto je blic.net radio, ali nazalost, vise ih nema u Brckom.
ja mislim da je to normalno, pogotovo ako je ista firma davalac i jedne i druge usluge, i jos "pogotovije" sto je ta firma najprofitabilnija u drzavi...
samo nesto pricaju kako treba promovisati internet, globalno umrezavanje i slicna s...., a ovamo zajahali pa nikako da sjasu
ljudi ajmo pisat neku peticiju! nema druge
pozdrav
Najsmješnije je što još povrh svega vrše propagandu o smanjenju cijena.
Ma sve je to politika. Bili su prinuđeni od strane međunarodne zajednice da smanje cijene poziva u inostranstvo pa da ne bi oni morali odvajati od svog profita, ljudi odluče da sve prebace na nas.:eek:
sasha vukelic
4.1.2006, 14:26
Najsmješnije je što još povrh svega vrše propagandu o smanjenju cijena.
Ma sve je to politika. Bili su prinuđeni od strane međunarodne zajednice da smanje cijene poziva u inostranstvo pa da ne bi oni morali odvajati od svog profita, ljudi odluče da sve prebace na nas.:eek:
da, stvarno je smijesna ta propaganda
pogotovo kad se sjetim da je prije nekoliko godina od 7 navece do 7 ujutru jedan telefonski poziv kostao 1 impuls (0.01evro!), ma koliko trajao!
Zanimljivo je da su svi korisnici MOBIS-a dobili SMS u kome se navodi da su smanjene cijene SMS-a.I posaljem ja tako poruku,cisto da provjerim,kad mi ono normalno skinu sa racuna 0,11 KM kao sto skida za poruku od kada postoji MOBIS. I odem ja na preporuceni sajt www.065mobis.com (http://www.065mobis.com) i tamo pise da je cijena SMS-a smanjena i da sad iznosi 0,09 KM (bez poreza) a bila je 0,10 KM (bez poreza). No s obzirom da je porez na usluge povecan sa 10% na, dobro nam svima znanih, 17% (PDV), oni su ga "ZAOKRUZILI" na 20%. I tresla se gora... Cijena koju placaju korisnici ostade ista.
No da ne bi rekli "of topik" tema, a kad sam se vec dodatakao mobilne telefonije, treba naglasiti da je cijena 1 minute interneta preko mobilnog telefona u Republici Srpskoj veca od cijene koju crnogorski provajderi naplaticuju za citavu noc surfovanja.
Malo li je.
ljudi, motike, ili jos bolje modeme u ruke i revolucija
VIVE LE FRANCE!
ako vam nesto znaci... saosecam se sa vama :)... ne zivim u republici srpskoj ali.... :icon_lol: volim nesto odande.... hehe... pa ljudi probajte satelitski internet... uvek postoji izbor
e, moj sale.... probao bih ja i taj satelitski, ali i za njega mi treba telefonska veza, odnosno 30c po minuti, tako da bi mi racuni bili jos veci, ne bih se skidao zbog brzine, ali bih morao da dizem kredite da platim telefon :)
e, moj sale.... probao bih ja i taj satelitski, ali i za njega mi treba telefonska veza, odnosno 30c po minuti, tako da bi mi racuni bili jos veci, ne bih se skidao zbog brzine, ali bih morao da dizem kredite da platim telefon :)
sasha vukelic
9.1.2006, 0:50
Pa ljudi imate i GPRS.... Sta mislite o tome? mozda je malo spor kada samo njega koristite ali uz satelitski bilo bi ludo! ukupna zezancija.. do 80 km mesecno maksimalno koliko se ja secam..... nemoj da me drzite za rec jer nisam odande. Pozdrav za sve iz Republike Srpske
a kako mislis preko GPRS? ne kontam bas....
mozes li mi objasniti, znam da je nesto preko mob. telefona, bitno mi je da zaobidjem fiksni telefon i potrosnju impulsa
i kako to obracunava mob. operater?
hvala
Pa preko GPRSa se salju zahtevi za download na net(radi samo upload) a satelit vrsi download. S obzirom da se GPRS naplacuje po kolicini podataka koji je prenet, to znaci da nece puno da kosta jer je upload kod surfa obicno mali. Pozovi operatora mobilne telefonije i samo se raspitaj za cenu GPRSa. Povezes sve to i vozi, nemas veze sa fiksom telefonijom i imas relativno jeftin i brz net :)
Ljudi, ja ne mogu vise. TEOL-e goodbay.
Precu na kablovski internet pa sam se raspitivao za uslove.
Zna li neko sta kablovskom operateru tacno znaci: Neogranicen protok +Fer pristup. Bojim se da me ne sankcionisu i naplate mi nesto preko pretplate za par mb koje oni procjene da su vise nego sto je fair pristup.P.
Ljudi, ja ne mogu vise. TEOL-e goodbay.
Precu na kablovski internet pa sam se raspitivao za uslove.
Zna li neko sta kablovskom operateru tacno znaci: Neogranicen protok +Fer pristup. Bojim se da me ne sankcionisu i naplate mi nesto preko pretplate za par mb koje oni procjene da su vise nego sto je fair pristup.P.
Ja sam poceo dobijati telefonske racune preko 200 km, i rekao sam dosta. Presao na wireless i zadovoljan sam.
Inace, teol i RS su najzaostaliji i najskuplji po pitanju interneta u Evropi. Dao Bog da ih se sto prije privatizuje i otpusti bagra.
Telekom Srpske privatizovan od svoga starijeg brata Telekoma Srbije (nije jos zvanicno jer iz Federacije nema jos zelenog svetla za prenos vlasnistva ali je to pitanje dana) ali bojim se da promena nece biti po internet korisnike.
ADSL je nesto promenio (popravio), bar za one koji imaju vise para.
Za 90% stanovnistva nista se nije promenilo.
Mi koji smo na wirelessu to posmatramo,gladeci brkove, zadovoljni sto smo na vreme procenili sta ce biti. Na Telekomov ADSL cu preci kada flat paket na 384kb bude sa PDV-om ispod 50KM (toliko placam isti paket na wirelessu kod provajdera www.zona.ba.
Znaci... :rofl: ....nikad.
Ćuti! Nemoj da me obeshrabruješ... :paranoia:
Telekom Srpske privatizovan od svoga starijeg brata Telekoma Srbije (nije jos zvanicno jer iz Federacije nema jos zelenog svetla za prenos vlasnistva ali je to pitanje dana) ali bojim se da promena nece biti po internet korisnike.
ADSL je nesto promenio (popravio), bar za one koji imaju vise para.
Za 90% stanovnistva nista se nije promenilo.
Mi koji smo na wirelessu to posmatramo,gladeci brkove, zadovoljni sto smo na vreme procenili sta ce biti. Na Telekomov ADSL cu preci kada flat paket na 384kb bude sa PDV-om ispod 50KM (toliko placam isti paket na wirelessu kod provajdera www.zona.ba).
Znaci... :rofl: ....nikad.
Nije ni kod nas bajna situacija sto se toga tice, u Srbiji, a uzmi u obzir da im je ovo maticno trziste i da ima vise korisnika i zainteresovanih ljudi a samim tim i vise profita s tim sto kod nas za 25evra (50km) i nema bas wireless paketa od 384kb/s tako da ne znam sta fali tom paketu osim ako imas zabranu na p2p.
Baš sam sada bio na sajtu www.zona.ba i vidio da ce cijene biti jos nize od 1.aprila.
Cena ponude Telekoma, znaci, sada mora biti za paket 384Kb/Flat ispod 40KM sa PDV-om da bi presao kod njih.
Dasto Semtel ,firma koja je vlasnik zoninih provajdera u BiH se ocigledno bori za trziste internet usluga u BiH. Pa ni p2p ne vidim da stvara probleme ili da nesto usporava i sl.
Ako sa ovakvom cenom i kvalitetom internet usluge nastave, Telekome ...:ciao:
aleksandar macedonian II
3.5.2007, 19:07
Blago vama dosho nash Telekom kod vas da vam uvede raznorazne usluge po povoljnim cenama:D,unapredi internet zajednicu,uvede 3g,poboljsha infrastrukturu fiksne telefonije......
Cek,cek da se malo ustinem ovo mora da je neki san:bibidu:
Sad je kod nas poceo ADSL,a najavljen je ............:boodala:
Ja živim u Republici Srpskoj, tačnije u Prijedoru, koji se nalazi pored Banja Luke. Koristim kablovski net, i mogu reći da je on možda najbolji net u gradu.
Za 30 KM, tj. 15 eura, imamo 256/64 FLAT ratu dok korisnici ADSL-a imaju 384/64 sa ograničenjem na 1 GB ! A wirless, lol, toliko je slab da je to za nepovjerovati. Onaj ko je malo više udaljen od satelita, svakih petneastak minuta puca veza:eek:.
A u Prijedoru dosta ljudi koristi Dial-Up i za 10 sati korišćenja interneta dođe im još 20 KM telefonskog računa, znači što oni plate za 10 sati, ja toliko platim za jedan mjesec. I eto vidite vi smradova.
I mi smo još zadovoljni ovim 256 kbps, dok u razvijenijim zemljamama sve oko 10 mbps...Ufff jesmo zaostali.
Ja živim u Republici Srpskoj, tačnije u Prijedoru, koji se nalazi pored Banja Luke. Koristim kablovski net, i mogu reći da je on možda najbolji net u gradu.
Za 30 KM, tj. 15 eura, imamo 256/64 FLAT ratu dok korisnici ADSL-a imaju 384/64 sa ograničenjem na 1 GB ! A wirless, lol, toliko je slab da je to za nepovjerovati. Onaj ko je malo više udaljen od satelita, svakih petneastak minuta puca veza:eek:.
A u Prijedoru dosta ljudi koristi Dial-Up i za 10 sati korišćenja interneta dođe im još 20 KM telefonskog računa, znači što oni plate za 10 sati, ja toliko platim za jedan mjesec. I eto vidite vi smradova.
I mi smo još zadovoljni ovim 256 kbps, dok u razvijenijim zemljamama sve oko 10 mbps...Ufff jesmo zaostali.
E tako ti je to kod nas. Kad se smao sjetim nekadašnjih svojih računa za telefon, da ne kažem za internet sate, jer mi je uvjek više dolazilo telefona u sekciji specijalne usluge (pozivanje onoga broja za konektovanje, zaboravio sam koga) nego što bih uplatio sati. Ali sada sam, pa ne mogu baš reći na WLAN-u ali tako nešto.
Naime preko wirellesa sam povezan sa AP-om jedne firme koja se na internet povezuje preko ADSL-la. Mislim da imaju trenutno najači paker u RS, a to je 2Mb/s. Kod njih sam otvorio nalog i za sada sam zadovoljan, dok ostaji wlan korisnici, bilo ZONE ili PALEOL-a kukaju. Trenutno, mislim da u TB nema kablovskog, pa je ADSL najbolje rješenje, ali opet mjesečno da ste ograničeni na 1Gb, ap to je malo. Doduše ne kažem ja, ima i flat paket ali je on oko 70 KM (35€), pa lko voli neka izvoli.
Pazi,ja se bavim internet provajderima,zavisi u kom si ti gradu i na kojoj udaljenosti.Npr ako zivis van grada,u nekom selu,a tu nema internet baze za wirelessa,onda uzes kablovski,a ako imas bazu ja ti licno savjetujem wireless,sto se tice zone.ba ima moj komsija pored mene,njegova internet baza je mnogo bliza nego moja od terra.net.ba i njemu net puca svakih 12 h,a ponekad kad pukne veza (a to se desi cesto) mora da ceka da mu neko dodje i popravi,tako da se to ne isplati.Sto se tice npr ako si u gradu i sve ti je blizu,moj je savjet zonu ne uzimaj,a sto se tice kablovse u centru,nije lose,ma da kod nas u Bijeljini radi bolje terra.net.ba
MNOGO BOLJE,moja konekcija je 150/64(placam 30 km bez liminta),a nisam ni blizu centra,jedno 4 km od grada,radi mi bolje internet od moga druga koji je u sred centra i koristi kablovski konekciju 256/128,on skida 16 kbs a ja 20(po pravilu treba 18-19 al tako je).Pa ti sada gledaj,al opet nije svuda isto,svaki grad je razlicit,sto se tice cijena,zona.ba je najslabija,njima dadnes 20 km i imas 256/64,to se isplati ako oces da imas problema,a ako oces fin internet,bez pucanja mreze i kad je lose vreme,uzmes terra.net.ba ako imas u gradu
Ovo sa ADSL-om u RS je patnja. Mislim, neograničen pristup je tu, ali zar nije 38€ mjesečno malo previše za prosječan porodični budžet u RS (a i u Srbiji, barem mislim). Ja svako malo zavirujem u DU Meter da vidim koliko sam potrošio. Kad sam prelazio sa Dial-Down na ADSL, mislio sam da će mi 1GB biti sasvim dosta. Međutim, zeznuo sam se :(. Ovo nije dosta ni za surf, a kamoli za download. Sva sreća pa mi za par mjeseci ističe pakt sa đavolom, pa mogu da bježim... Ako ne bude bolje, bolje da se vratim na Dial Down. Eh, sudbino... Odo' da se vješam, budite pozdravljeni:kreza:
Ovo sa ADSL-om u RS je patnja. Mislim, neograničen pristup je tu, ali zar nije 38€ mjesečno malo previše za prosječan porodični budžet u RS (a i u Srbiji, barem mislim). Ja svako malo zavirujem u DU Meter da vidim koliko sam potrošio. Kad sam prelazio sa Dial-Down na ADSL, mislio sam da će mi 1GB biti sasvim dosta. Međutim, zeznuo sam se :(. Ovo nije dosta ni za surf, a kamoli za download. Sva sreća pa mi za par mjeseci ističe pakt sa đavolom, pa mogu da bježim... Ako ne bude bolje, bolje da se vratim na Dial Down. Eh, sudbino... Odo' da se vješam, budite pozdravljeni:kreza:
Ajoj...Moje muke sa 256 FLAT su velike, a tek kolike su tvoje.
Imaš 384, a 1 GB.
Stvarno, bolji je dial up od toga ADSL...
Bilo bi najbolje kada bi ovima iz telekoma stavili internet 10 megabita, a ograničenje 100 MB :dzavo:
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.