Prikaži potpunu verziju : Quiz
Kviz na kompjuterske i geek teme.
PRAVILA:
1. Pitanje se postavlja u novom postu masnim (podebljanim) slovima. Post treba da sadrži samo pitanje, bez komentara na prethodne postove (radi preglednosti). Pitanje mora biti formulisano jasno i precizno. Ne postavljati pitanja tipa "Najbolji OS, program, komponenta, itd" jer su odgovori na takva pitanja mahom subjektivni;
2. Odgovori učesnika se pišu običnim slovima. Jedan učesnik može ponuditi najviše dva odgovora na postavljeno pitanje (odnosno, dve varijante odgovora, ukoliko se pitanjem traži navođenje više pojmova). Da bi ponovo pokušao da odgovori, mora da sačeka komentar postavljača pitanja o tome da li je tačno odgovorio;
3. Postavljač pitanja je dužan da, kada je tačno odgovoreno, post sa tačnim odgovorom citira, i navede da je odgovor tačan;
4. Učesnik kviza koji je pogodio tačan odgovor je dužan da sačeka postavljača pitanja da mu to i potvrdi, pa tek onda postavlja novo pitanje, u skladu sa pravilom br.1;
5. Postavljač pitanja je dužan da da hint ukoliko se ne ponudi nijedan odgovor u roku od 24 sata od poslednjeg ponuđenog (netačnog ili nepotpunog) odgovora;
6. Ukoliko postavljač pitanja ne najavi da će odsustvovati sa Kviza i ne pojavi se duže od 24 sati da prokomentariše odgovore, moderator postavlja post u kome će se kasnije navesti tačan odgovor na to pitanje, i postavlja sledeće pitanje. U odsustvu moderatora, pitanje može da postavi najbrži dobrovoljac;
7. Ukoliko se onaj ko treba da postavi pitanje ne pojavi u roku od 24 sata, moderator postavlja sledeće pitanje. U odsustvu moderatora, pitanje može da postavi najbrži dobrovoljac;
8. Odgovori se mogu tražiti pomoću "googla" i "answera" ali se linkovi ka odgovorima (na sajtovima) i copy/pasteovani odgovori ne priznaju kao rešenje na postavljena pitanja, osim ako se pitanjem to traži;
9. Postavljač pitanja može da traži da se navede maksimalno 10 pojmova u odgovoru.
10. Ukoliko učesnik koji tačno odgovori prepusti postavljanje novog pitanja dobrovoljcu, nema pravo da odgovara na novo pitanje. U slučaju da se učesnik ogluši o ovo pravilo, neće mu se priznati poen.
*Hvala kolezi Pattonu za pomoć oko utvrđivanja pravila.:)
--
Spisak učesnika koji imaju manje od 5 poena:
39. Johnny, Mrka Kapa, VojaM, Shadowfax 4
40. hitmanneverdead, Iilija64, Vuckovic Veljko, NjegowaWisost, Nash Knight, Eris, Željko, mad_skillz, Rocker, Le_Chuck, ANDROSS, M.C., pixel , Dylan, sportista, Thaedass, Ivan-94 3
41. seymorc64 , chris, Belfegor, RuleMaker, dzambo, masteri, vladale, Nikola91, JosJedanKorisnik, MiDa, Lanikor, urial_septim, Dark Champion, Nikola Tomić, ivance95, Nikola16784, misha topola, thebluephoenix 2
42. nickey, Dellion, polarnimeda, bobi, Diego, fingerprint, SuperBird, next, holodoc, GrimReaper, jelenamm, Orvel, Mario Pavicevic, carnex, M.Silenus, Dru1D, Tibho, marko river, Renche, HaveBreak, Filip989, gamer4life, packy, Red Wing, King James, Cerberus 93, RUSuper, jozvan_Kg, markodon, ewok, toluen, grey warden, Half-life boy, vlajo, blast beat, federer, Shumsko_drvece, Fiky, j.radovan, Srlandand, getawayblues, DavidovicN.S., gorillaz23, Stef 1
Prvo pitanje:
Koliko 1GB ima MB?
NjegovaWisost
3.5.2007, 19:09
1024 MB
Navedite 4 proizvođača grafičkih čipova.
AMD (posto je ATi kupljen od strane AMD-a), nVidia, MSI, Gigabyte, Sapphire
Kako se zove najnovija serija nVidijinih grafickih kartica koje podrzavaju DX10 i kako se zove cip (GPU) koji je upotrebljen u ovim karticama?
NjegovaWisost
3.5.2007, 22:58
Serija 8
G80
Treba pitanje da postaviš.
Ajde ja ću opet.
Koliko je strana u SK posvećeno reklamama?
Treba pitanje da postaviš.
Ajde ja ću opet.
Koliko je strana u SK posvećeno reklamama?
E, nije me mrzelo da proverim. Citava 51 strana u najnovijem broju. :)
Ko je pominjao ukidanje zahvalnica u ovoj temi?
To bi moglo da se sredi, ako tako hoćete. Bar mislim da bi moglo.
Pa ne moraju da se ukinu zahvalnice na temi.... Samo ne mora da se uvede kao pravilo da se na svaki tačan odgovor postavljač pitanja zahvaljuje ili daje reputaciju onom ko je tačno odgovorio.
AMD (posto je ATi kupljen od strane AMD-a), nVidia, MSI, Gigabyte, Sapphire
Kako se zove najnovija serija nVidijinih grafickih kartica koje podrzavaju DX10 i kako se zove cip (GPU) koji je upotrebljen u ovim karticama?
odkad MSI, Gigabyte i Sapphire prave cipove???
cipove prave: ATI, nVidia, SIS (pokusao nesto ali nije bas uspelo), VIA (integruse), Intel (integruse), 3dFX (sad vise ne)
velika je razlika izmedju pravljenja cipova i sklapanja kartica
odkad MSI, Gigabyte i Sapphire prave cipove???
velika je razlika izmedju pravljenja cipova i sklapanja kartica
Upravo tako, baš sam hteo da im izbušim balon, ali si me prestigao. Sa nekim modelima čak nema ni sklapanja kartica, kao što je nVidia 8800, već samo lepljenje nalepnica.
Navedite 2 proizvođača matičnih ploča.
NjegovaWisost
5.5.2007, 21:27
MSI, AS rock
Navedite 5 proizvođača monitora.
samsung, LG, ADI, ViewSonic, Quart
a sto se tice proizvodjaca cipova, moze i Trident. jos uvek postoje verovali ili ne
Notorious B.I.G
7.5.2007, 9:09
Nabrojte 6 programskih jezika.:D
C++, C, C#, Java, Basic, Python, Pascal, Fortran...I vise nego sto je dovoljno
Posto smo poceli sa programiranjem nastavicemo :)
Napisite hello world u tri razlicita jezika!
Prosto je
http://c2.com/cgi/wiki?HelloWorldInManyProgrammingLanguages :D (http://c2.com/cgi/wiki?HelloWorldInManyProgrammingLanguages)
ovde ima i nekih mnogo cudnih ;)
jao moram malo u off
Najaci je onaj jezik ono MoO MoO MoO.Ili ono ------><~...nesto BrainFucker...Tako nesto
Notorious B.I.G
7.5.2007, 12:02
Na basic-u ide ovako
print "Hello World"
end
U C++
#include <iostream.h>
int main();
{
cout <<"Hello World!\n";
return 0;
}
a treci Moze u Visal Basic-u al da ne pisem sad
DobroslaV
15.5.2007, 16:45
Navedite 4 antivirusa.
Nash Knight
15.5.2007, 18:13
AVP, NOD32, Capersky, AVG
Mrka Kapa
15.5.2007, 23:06
Danas su postavljena malo preciznija pravila za ovaj kviz, i Pravilnik se nalazi u prvom postu, zajedno sa rezultatima. Rezultati će se ažurirati ručno od strane moderatora.
Molim sve učesnike da pročitaju pravila i pridržavaju ih se.
Tako će kviz biti jasniji i pregledniji. Pravila ćemo u hodu promeniti ako se ukaže potreba, još uvek nisu fiksna. :)
Nastavljamo. :)
Nash Knight
16.5.2007, 4:31
Navedite imena 4 programa za rad sa virtuelnim drajvovima
Navedite imena 4 programa za rad sa virtuelnim drajvovima
Virtual Drive pro,ISO buster,Deamon toolls,Alchohol 120%,Magic ISO...
Nash Knight
16.5.2007, 19:26
Virtual Drive pro,ISO buster,Deamon toolls,Alchohol 120%,Magic ISO...
Yay! Carry 0n
Navedite bar 3 programa koji se bave arhivama(arhivera)...
WinZip, WinRar, WinAce
Bravo!!!Trebao sam da stavim bar 5,ovako bilo isuvise lako,mada bi i tako lako...Cekamo sledece pitanje...
Navedite barem tri modela procesora koji su se koristili u Amiga kucnim racunarima i u kojim to modelima racunara su se koristili.
moze ovako? http://www.answers.com/topic/amiga-models-and-variants
:D
moze ovako? http://www.answers.com/topic/amiga-models-and-variants
:D
Ne znam dal moze, vidite sa moderatorom dal sme da se "gugla" i "answeruje", a i odgovor je malo nepotpun :)
Ovako valjda beše....
Amiga 500 - 68000 - Home
Amiga 2000 - 68000 - Profesional
Amiga 600 - 68010 - Home
Amiga 3000 - 68010 - profesional
Amiga 1200 - 68020 - Home (a postojale su i kartice kojima ste mogli da je nadogradite na 68030 i 68040)
Amiga 4000 - 68030; 68040; 68060
Amiga forever. :)
Mrka Kapa
17.5.2007, 11:43
Mod says:
8013
Pravilnik je dopunjen pravilom koje se tiče ovakvih situacija.
Priznacu odgovor mciggzy-iju, mada mogao je da se potrudi barem da napise odgovor ovde, a ne da da link :) Kada sam rekao odgovor nije potpun, niko da se seti da napise da su procesori Motorola, aman zaman. To ti je kao da si rekao imam Pentium1, a mozes imati ustvari Intela, Cyrixa, AMD-a.
Inace zanimljivo je da A500 na 7.14Mhz emulira Macintosh koji ima isti taj procesor mnogo brze nego sto je zapravo radio Mac. Kakva je to samo masina bila :cool:
Mod says:
8013
Pravilnik je dopunjen pravilom koje se tiče ovakvih situacija.
A kako mislis da to sprecis? :(
Mrka Kapa
17.5.2007, 14:15
A kako mislis da to sprecis? :(
Loš smajli :)
Pravilo je jasnije, dakle, može se tražiti odgovor pomoću Googla i sl., ali se ne može jednostavno ostaviti link ovde ili prosto copy/pasteovati odgovor sa sajta.;)
Samo polako, uhodaćemo se već. :)
@rudar: nemamo otvoreno radno mesto za komentatora, sorry... just Q&A :)
niko da se seti da napise da su procesori Motorola, aman zaman.
Pa bre, podrazumeva se da su motorola, drugih procesora nije ni bilo :)
Navesti linkove 5 online igara sportskih simulacija, menadzerskog tipa!
http://www.hattrick.org/Common/default.asp
http://www.footiemanager.com/
http://www.soccermanager.com/
http://www.sundayleague.com/
http://www.simsoc.com/
Jel ok?
http://www.hattrick.org/Common/default.asp
http://www.footiemanager.com/
http://www.soccermanager.com/
http://www.sundayleague.com/
http://www.simsoc.com/
Jel ok?
ok je :)
a dobijas hvala jer si kao prvi naveo najbolji od svih :D
ok je :)
a dobijas hvala jer si kao prvi naveo najbolji od svih :D
E, hvala i tebi :)
Idemo dalje, ajde ovako:
Sta je bio prvi kompjuterski bug? :)
Sta je bio prvi kompjuterski bug? :)
Jao čini mi se da sam gledao još odavno na TV-u nešto oko toga.
Da nije ime bug nastalo u onim prastarim računarima koji su zauzimali čitave sobe, pa su se bube gnezdile u njima i onda kada neka buba dodirne čip, pokvari ga, ili tako nešto...
Sad, nemam pojma, možda sam žešće lupio.
Nisi lupio...i meni se cini da je to:D
Ako mi neko ne da odredjeniji odgovor u skorije vreme priznacu bobiju kao tacan :)
Nocni leptir je uleteo u komp po imenu Harvard Mark II i zaglavio ga. Sto je najludje od svega, taj isti leptir je zavrsio u reportu zasto se kompjuter zaglavio :)
http://klynch.com/archives/images/2003/bug.jpg
Nocni leptir je uleteo u komp po imenu Harvard Mark II i zaglavio ga. Sto je najludje od svega, taj isti leptir je zavrsio u reportu zasto se kompjuter zaglavio :)
http://klynch.com/archives/images/2003/bug.jpg
Tacno!
To se trazi :)
Patton, izvoli :)
Edit: Mada mislim da je bio Mark I, a ne II, ali nema veze, trazio se nocni leptir :)
Opet se vracamo u Amigine kompjuterske vode. Sta mu dodje to Apollo i recite nesto vise o tome? Naravno ne mislim na NASA-ine poduhvate u svemiru :D
Ako se ne varam...ovo je bio kao neki akcelerator procesora na Amigi koji se postavljao na sam procesor, valjda od starog 68000 dobijes brzi 68020 ili tako nesto, a kako je radio...pojam nemam...za mene je to bila i ostala visa matematika:D
Jao čini mi se da sam gledao još odavno na TV-u nešto oko toga.
Da nije ime bug nastalo u onim prastarim računarima koji su zauzimali čitave sobe, pa su se bube gnezdile u njima i onda kada neka buba dodirne čip, pokvari ga, ili tako nešto...
Sad, nemam pojma, možda sam žešće lupio.
Kaki bre čip?
Taj leptir (moth, odnosno moljac) je upao bukvalno u relej!
Tadašnji kompjuteri imali su elektronske cevi i releje umesto današnjih flip-flopova i logičkih kola.
Kompjuteri su su tada bili u nadležnosti vojske (o uvom slučaju mornarice). U to vreme, kao programer je radila izvesna energična i drčna ženica po imenu Grejs Hoper (kasnije je dogurala do čina admirala, kao prva žena sa tim činom). Program nikako nije hteo da proradi kako treba (tada se programiralo prevezivanjem kablova amo-tamo), a Grejsin šef, koji ionako nije baš mirisao žene u vojsci, svaki dan ju je smarao u stilu "Hoće li to, Hoperova?" "Još nisi to sredila, Hoperova?" "Od tebe nema nikakve koristi, Hoperova!"
Posle nekoliko dana, naša ti Grejs pronađe grešku, bukvalno bubu (tj. leptira) koja je uletela među kontakte releja i napravila celu tu furtutmu. Nekako u to vreme naleti šef i opet krene da zanoveta, na šta mu ona odbrusi: "Nemojte da mi smetate, zar ne vidite da debagujem program!"
Grejs Hoper je povodom tog događaja napisala detaljan izveštaj i priložila nesrećnog leptirića kao dokaz. To je ono sa slike koju je neko poslao.
Koga ne mrzi, neka pronađe i napiše za šta je Grejs Hoper još zaslužna u oblasti informatike i programiranja - sem izraza "bag". Ima toga dosta i verujem da se lako nalazi.
Ako se ne varam...ovo je bio kao neki akcelerator procesora na Amigi koji se postavljao na sam procesor, valjda od starog 68000 dobijes brzi 68020 ili tako nesto, a kako je radio...pojam nemam...za mene je to bila i ostala visa matematika
Delimicno si u pravu, ali priznajemo odgovor. Apollo je (mislim) prvi akcelerator za Amigu. To je ustvari kartica koja na sebi ima procesor i opciono na njoj jos FAST memorije. Stavlja se u expansion slot Amige. Ovo ne znaci da Amiga postaje dual masina, zato sto kada se usteka ovakva kartica, glavni procesor na Amigi se disableuje. Pored Apollo-a, postojali su kasnije Viper, Blizzard i Blizzard PPC akceleratorske kartice.
Evo jednog lakog;)
Ko je cika po imenu Steve Jobs i sta je on to tako znacajno uradio?
Verovatno najveci neprijatelj Bil Gejtsa...
Jedan od osnivaca Apple-a.
Sada malo sljaka i u Disney-u, izgleda da ima malu platu na mestu CEO-a u Apple-u :)
DobroslaV
18.5.2007, 14:08
Stiven Pol Džobs je poznat kao jedan od osnivača kompanije Apple Computers.
Zajedno sa Stivenom Voznijakom u garaži punoj jabuka napravio prvi kućni računar Apple. Tako je i imenovao kompaniju koju je osnovao sa Voznijakom.
Posle nekoliko generacija računara Apple je napravio računar Lisa. Lisa je bio prvi računar koji je imao ikonice na ekranu, što su nekoliko godina kasnije kopirale mnoge softverske kompanije, uključujući i Microsoft sa svojim Windowsom.
Sledeća generacija računara iz njegove produkcije bio je Macintosh. Naravno, Macintosh je popularna sorta jabuka.
U međuvremenu IBM je izbacio svoju verziju PC računara koja je bolje prošla na tržištu i značajno potisnula Džobsove računare.
Džobs je bio prinuđen da napusti svoju kompaniju, koju je u međuvremenu prodao i osniva sledeću kompaniju pod simboličnim imenom NeXT. NeXT je do 1993. proizvodio visoko sofisticirane računare koji su bili po mnogo čemu revolucionarni, moćni ali i skupi. Njegovo tržište bili su naučnici, grafičari i školstvo. Npr. Tim Bernars Li razvio je originalni World Wide Web na jednoj NeXT radnoj stanici u CERN-ovim laboratorijama. Pod Džobsovim vođstvom kreiran je i revolucionarni operativni sistem NextStep, baziran na UNIX-u, koji je u osnovi današnjeg Eplovog MacOS-a 10 (MacOS X).
1996. godine Apple Computers se nalazi najvećoj u krizi od osnivanja. Iste godine u dogovoru sa Džobsom Apple kupuje njegov Next za 402 miliona dolara sa namerom da na bazi NextStep-a izgradi sopstveni operativni sistem za novu generaciju Macintosh računara. Naredne godine Džobs se kao spasilac vraća u Apple i odmah postaje v.d. predsednika danas preporođene kompanije.
Patton preduhitrio si me ..... :mad:
Verovatno najveci neprijatelj Bil Gejtsa...
Jedan od osnivaca Apple-a.
Sada malo sljaka i u Disney-u, izgleda da ima malu platu na mestu CEO-a u Apple-u :)
Daaa...bravo Pattone :aplauz: :D
Dobro nam ide i u ovom kvizu :D
@Dobroslav
Pa ne moras bas copy/paste sa srpske wikpedije;)
Opet se vracamo u Amigine kompjuterske vode. Sta mu dodje to Apollo i recite nesto vise o tome? Naravno ne mislim na NASA-ine poduhvate u svemiru :D
To beše kartica sa bržim procesorom (valjda je najjača verzija bila sa 68040 na 40 MHz) i matematičkim koprocesorom 68882. Postavljala se na neki čudan način (kontaktima koji su elastični kao štipaljke) na krkače procesoru na osnovnoj ploči računara.
Mrka Kapa
18.5.2007, 15:25
Evo nešto malo o terminu "bug", i nažalost, izgleda da je, kao izraz za grešku, postojao i pre Grejs Hoper. Nije mi namera da omalovažavam bilo koga, btw. :)
Ako ništa drugo, bar je od tog incidenta termin "bug" počeo da se masovnije upotrebljava.
"One day in the 1940s, Harvard's famed Mark I--the precursor of today's computers--failed. When the Harvard scientists looked inside, they found a moth that had lodged in the Mark I's circuits. They removed the moth with a pair of tweezers, and from then on, whenever there was a problem with the Mark I, the scientists said they were looking for bugs. The term has stuck through the years." (Dun's Business Month, February 1983)
I must note that there do es appear to have been a moth found in the Mark II (not the Mark I) by Hopper and her colleagues at Harvard. It is preserved at the Naval Museum in Dahlgren, Virginia, taped to Hopper's log of September 9, 1945. However, the claim that computer defects are called bugs because the moth was found, is easily disproved. The OED records such a meaning of bug (4b; "a defect or fault in a machine, plan, or the like") as early as 1889. In that year, the Pall Mall Gazette (March 11) reported that "Mr. Edison...had been up the two previous nights discovering a 'bug' in his phonograph--an expression for solving a difficulty, and implying that some imaginary insect has secreted itself inside and is causing all the trouble."
On November 18, 1878, Edison wrote to Theodore Puskas, "It has been just so in all my inventions. The first step is an intuition--and comes with a burst, then difficulties arise. This thing gives out and then that--"Bugs"--as such little faults and difficulties are called--show themselves and months of anxious watching, study and labor are requisite before commercial success--or failure--is certainly reached" (Matthew Josephson, Edison: A Biography, John Wiley & Sons, 1992, page 198).
It is plain from citations in the OED, the Dictionary of Americanisms, and the 1878 Edison quotation that, moth notwithstanding, the computer term bug was merely a specialized application of a general engineering term dating from the 1800s. This meaning was common enough by 1934 to be recognized in Webster's New International Dictionary: "bug, n...3. A defect in apparatus or its operation...Slang, U.S."
Izvor (http://www.byte.com/art/9404/sec15/art1.htm)
To beše kartica sa bržim procesorom (valjda je najjača verzija bila sa 68040 na 40 MHz) i matematičkim koprocesorom 68882. Postavljala se na neki čudan način (kontaktima koji su elastični kao štipaljke) na krkače procesoru na osnovnoj ploči računara.
Te jace kartice su iz Blizzard familije, a postojao je i 68060 na 60MHz i sa 32mb FAST ram-a... prava zverina. Inace, ove starije acc. kartice nisu imale hladnjake i kulere, sto je zacudjujuce. Blizzard je imao valjda pasivno hladnjenje, ali s obzirom da je radio na 5V, preporucljivo je da se stavi i kuler odozgo :D
Sta je zajednicko za uredjaje koji nose modele 1650, 1660, 1670?
NjegovaWisost
18.5.2007, 16:54
16ka u broju :D
Meni to liči na oznake Acerovih laptopova
1660 ACERaptop imao je moj komšija
Te jace kartice su iz Blizzard familijeAko sam ja dobro video na Netu, Apollo se razlikovao od Blizzarda baš po tome što se ovaj drugi stavljao u expansion port. Drugo, Apollo je pravljen za Amige 500 i 600, a Blizzard za 1200 i jače. Našao sam podatak da je postojao i Apollo sa procesorom 68040 i koprocesorom. Najveći problem s njim je što su te štipaljke kojima se kačio procesoru na krkače spadale, a cela stvar je bila pomalo nestabilna jer je vukla mnogo struje i grejala se. Zato na Netu i sada postoji nekoliko projekata koji predviđaju lepljenje super-lepokom, pojačavanje filterskih kondenzatora i slično.
Evo nešto malo o terminu "bug", i nažalost, izgleda da je, kao izraz za grešku, postojao i pre Grejs Hoper. Nije mi namera da omalovažavam bilo koga, btw. :)
Ako ništa drugo, bar je od tog incidenta termin "bug" počeo da se masovnije upotrebljava. Potpuno si u pravu, pogrešio sam. Grejs Hoper nije izmislila termin bag. Međutim, izmislila je termin "debagovanje". Ne iz neke bogznakako produhovljene namere već da bi zbunila onog dosadnog šefa iz priče. :opanachke
Mrka Kapa
18.5.2007, 18:15
Evo malo nečeg o Grejs Hoper, kako je Voja predložio.
Grejs Hoper (http://en.wikipedia.org/wiki/Grace_Hopper#_note-firstbug) (1906-1992) je bila jedna od prvih programera koja je uspešno transformisala kompjutere iz prevelikih računaljki u inteligentne mašine sposobne da razumeju "ljudske" instrukcije.
Posle maturiranja postala je prvi programer za mornarički kompjuter Mark I (http://en.wikipedia.org/wiki/Harvard_Mark_I), tehničko čudo tih dana.
1949. se pridružuje Ekart-Makli Korporaciji (http://en.wikipedia.org/wiki/Eckert-Mauchly_Computer_Corporation) u Filadelfiji gde dizajnira prvi komercijalni elektronski računar nazvan UNIVAC I (http://en.wikipedia.org/wiki/UNIVAC_I).
Hoperova je izumela prvi kompjuterski kompajler na engleskom jeziku 1952. godine. Programeri su do tada morali da pišu programe u binarnom kodu, a kompajler im je omogućio da koriste komande koje su bile prijemčivije za ljudski um od ponavljajućih komandi u binarnom kodu. Prva verzija tog kompajlera je bila poznata pod nazivom A-0, a kasnije komercijalne verzije su bile: ARITH-MATIC, MATH-MATIC i FLOW-MATIC (http://en.wikipedia.org/wiki/FLOW-MATIC) kompajleri.
Kasnije se vraća u Mornaricu, gde radi na programskom jeziku COBOL (http://en.wikipedia.org/wiki/COBOL) i njegovom kompajleru. COBOL je definisan od strane CODASYL komiteta koji je Grejsin FLOW-MATIC proširio nekim idejama za IBM-ov ekvivalent, COMTRAN (http://en.wikipedia.org/wiki/COMTRAN). U svakom slučaju, bila je njena ideja da se programi mogu pisati u jeziku koji je blizak engleskom.
1970. godine je predvodila proces implementiranja standarda za testiranje kompjuterskih sistema i komponenti, što je bilo značajno za prve programske jezike kao što je FORTRAN i COBOL.
hacker_aca
21.5.2007, 21:54
Pa moje pitanje stoji vec tri dana:
http://www.sk.co.yu/forum/showpost.php?p=262143&postcount=57
Hmm, ako sam dobro skapirao ovo su bili modemi za Commodore 64 koji su se razlikovali po nekim karakteristikama. 1650 i 1660 su radili na 300 bauda (šta god to značilo) a 1670 na 1200 bauda. Ima tu još ponešto ali da ne dužim...
Pa, Pattone, jesam li dobar? :)
Hmm, ako sam dobro skapirao ovo su bili modemi za Commodore 64 koji su se razlikovali po nekim karakteristikama. 1650 i 1660 su radili na 300 bauda (šta god to značilo) a 1670 na 1200 bauda. Ima tu još ponešto ali da ne dužim...
Pa, Pattone, jesam li dobar? :)
Brate najbolji si :)
Naravno, tacan odgovor... nastavljamo dalje :ciao:
hacker_aca
21.5.2007, 23:36
Hmm.. Da vidimo, šta da zadamo... Neka bude ovako:
Koji je trenutni rekord u overklokovanju procesora (CPU) i na kojem je procesoru taj rekord postignut?
Znači, samo da se napiše radni takt overklokovanog procesora i model sa jezgrom. :ciao:
Intel P4 (Northwood) na 5255MHz.
hacker_aca
22.5.2007, 0:02
Intel P4 (Northwood) na 5255MHz.
Nope, try again. :p
hacker_aca
22.5.2007, 0:13
Pentium4 631@ 8GHz
P4 na 8GHz? :D
Malo preciznije a i jezgro da se ubaci. ;) Ajde, nije teško naći, ima INTERNET za to!
8000.1MHz (15 x 533.34) Cedar Mill :)
8179.89 MHz INTEL Pentium 4 631 (Cedar Mill) ThuG OC Team Italy
Jel dovoljno precizno???
Edit:ZBog edita zakasnih....hehehhe
Edit 2 :Patton slusamo te??
hacker_aca
22.5.2007, 2:53
8000.1MHz (15 x 533.34) Cedar Mill :)
Će da prihvatimo. :) Ti si na redu.
8179.89 MHz INTEL Pentium 4 631 (Cedar Mill) ThuG OC Team Italy
Jel dovoljno precizno???
Edit:ZBog edita zakasnih....hehehhe
Edit 2 :Patton slusamo te??
Jbg, nemoj da se ljutiš, fino sam naveo šta se traži... Pozdrav.
http://valid.x86-secret.com/show_oc?id=182607
Idemo sl. pitanje...
Sta je to cruncher i po cemu se razlikuje od arhivera? Pitanje ima veze opet sa Amigom :)
A nije fer, ovde samo "stara garda" moze da odgovori :)
Koliko se secam Amiga softvera cruncher se od obicnog arhivera(LHArc npr.) razlikuje po tome sto pored "spakovanog" fajla pravi i izvrsni fajl cijim jednostavnim pokretanjem "raspakujete" fajl...nesto kao self-extracting archive koje danas postoje...jel` ono bio PowerPacker...
mozda sam i pogresio, ko ce ga znati...davno bese kada sam poslednji put ukljucio Amigu i radio nesto vise od igranja igrica:D
Koliko se secam Amiga softvera cruncher se od obicnog arhivera(LHArc npr.) razlikuje po tome sto pored "spakovanog" fajla pravi i izvrsni fajl cijim jednostavnim pokretanjem "raspakujete" fajl...nesto kao self-extracting archive koje danas postoje...jel` ono bio PowerPacker...
mozda sam i pogresio, ko ce ga znati...davno bese kada sam poslednji put ukljucio Amigu i radio nesto vise od igranja igrica:D
Jes vala u pravu si. Samo sto si mogao pakovati valjda samo programe. I onda kada ih pokrenes oni se prvo raspakuju, pa tek onda startuju. Genijalno, s obzirom da smo se tada smarali sa disketama.
Dajte sledece pitanje...
Idemo jos dalje u proslost;)
Racunar je ZX Spectrum...recite mi dva nacina na koje ste mogli da ucitate program, igru u memoriju Spekija, tj. pomocu koja dva ulazna uredjaja...mislim da su to bila i jedina dva nacina:icon_scra
Kaseta je jedan sigurno... a disketa je predpostavljam drugi ili kertridž
Ovo prvo je OK, tj. kasetofon(bilo koji, nije morao specijalni kao za C64), a za ovo drugo... da li bi mogli da budete malkice precizniji;)
Ma jok...Bobi priznacu ti poen;)
U pitanju je Microdrive u koji su se ubacivali kertridzi sa igricama...evo i slicice
...tako da Bobi imas cast da postavis sledece pitanje
Ajmo nešto (malo) lakše.
Navedite 5 osmobitnih računara (ne računajući konzole).
C64, ZX Spectrum, Galaksija, MSX, Atari800XL, Amstrad CPC464, Commodore VIC20...
C64, ZX Spectrum, Galaksija, MSX, Atari800XL, Amstrad CPC464, Commodore VIC20...
dobro, dobro, dobro... rekoh 5... :D
Čekamo pitanje :)
Ajmo nešto (malo) lakše.
Navedite 5 osmobitnih računara (ne računajući konzole).
Ajde postavite neshto iz XXI vijeka...:D
Ne kazem da su pitanja losha, ali kao shto je neko rekao, na njih moze da odgovori samo "stara garda"...:opanachke
Shlaymara
23.5.2007, 18:23
Ajde postavite neshto iz XXI vijeka...:D
Ne kazem da su pitanja losha, ali kao shto je neko rekao, na njih moze da odgovori samo "stara garda"...:opanachke
Pa tako je uvek bilo, kad stigne nova igracka prvo se stariji izigraju malo a tek onda prepuste deci.:D
Nabrojte 5 Linux distribucija...
Eto...ovo je iz XXI veka:D
Slackware, Mandriva, Knoppix, Gentoo, Fedora Core, CentOS...
Toliko o staroj gardi ;)
:aplauz: i vise nego dovoljno...
Stara garda rulez:to_care:
DobroslaV
25.5.2007, 13:16
Ala se umrtvio ovaj quiz....
Šta označava ovaj logo na slici?
http://www.coolstf.com/tsreader/firewire.jpg
Mrka Kapa
28.5.2007, 17:23
Pa, izgleda da Voja neće da postavlja pitanje. :(
Nastavićemo sa kvizom ako ste raspoloženi, možete da odgovarate na pitanje koje je postavio Dobroslav. :)
Logo oznacava Firewire.
@Voja
Bas si partybrejker.
DobroslaV
30.5.2007, 21:35
Logo oznacava Firewire.
Taćan odgovor!
Možeš postaviti novo pitanje!
Izvin'te, zaista sam imao mnogo posla oko novog broja SK-a.
Terajte bez mene slobodno ;)
hacker_aca
31.5.2007, 19:06
C'mon, Patton, let's go! :alealeee:
Koje sve prikljucke vidite na ovoj slici?
Kako misliš koje sve konektore:confused:
Ovo dole je EURO konektor...kačio se Amiga monitor preko njega, a i neki televizori...oni gore šareni su činčevi...ne ynam samo kako je stručni nayiv onog trećeg sleva...
Ono su cincevi(ako se tako zovu), S-video i dole Scart.
Ono su cincevi(ako se tako zovu), S-video i dole Scart.
Ovo je tacan odgovor :tapsh:
@DeCoy
Bio si brz, al nisi se setio S-videa.
Evo jedna laganica.
Ko su mama i tata avanturama?
U jee, al si brz.
Netacno, oni drugi. Ali imena. :)
Ken i Roberta Williams...
Siera..
Ako misliš na imena programera, onda nemam pojma.
edit:
@Decoy
Iživljavaš se?! a!? Iživljavaš se i ovde!? :D
Ken i Roberta Williams...
Ofkors;)
Bracni par Vilijams je osnovao Sierra On-Line.
Sta da ti radim bobi, vidi se ko zna znanje.:a_bleh:
Iživljavaš se?! a!? Iživljavaš se i ovde!? :D
:dzavo: :dzavo: :D
Evo i novog pitanjceta...
Ko je čika sa slike?
To je cika Sid, ne Vicious iz Pistolsa:D vec Meier.
To je cika Sid, ne Vicious iz Pistolsa:D vec Meier.
:aplauz: nije bilo tesko iako sam postavio malko stariju sliku
Evo ga jos jedan sveznalica:D :D
Pa nije bilo tesko za pogoditi kad se zna da volis upravljacek simulacije:p
Hihihi, ovo pocinje da lici na pocetke Game-O-Kwiza. Jos samo da pocnemo da visimo do juta na forumu i eto ti. :D
Evo novog pitanjca.
Koja je zadnja avantura (za PC, a mislim da je i uopste) kompanije, koja je izdala nastavak legendarne igre Maniac Mansion.
Moram malo da zakukuljim:D
Ako obojica mislimo da je nastavak Maniac Mansion Day of the Tentacle, onda mislimo na LucasArts, a poslednje sto su izdali je ili SW: Empires at War ili onaj Lego Star Wars 2, e sad dal` su nesto izdali u 2007. nemam pojma:confused:
Pozdrav:ciao:
edit:
Tek sam sad video ono "avantura":( Svakako ne bih znao i da nisam prokockao odgovore gore...
Ovo je tacan odgovor :tapsh:
@DeCoy
Bio si brz, al nisi se setio S-videa.
S-Video je signal, ali konektor se zove 4-pinski mini-DIN.
Zadnja avantura LucasArtsa je (valjda) Escape From Monkey Island.
Zadnja avantura LucasArtsa je (valjda) Escape From Monkey Island.
Bra'o.:tapsh:
Zadnja avantura im je Escape From Monkey Island iz 2000 god. Posle nje su trebali da izadju jos Full Throttle 2 i novi Sam & Max, ali igre su napustene:( S&M je preuzela druga ekipa i ovih dana je kompletirana cela 1. sezona a sto se tice Full Throttla 2, verovatno necemo videti nastavak.
S-Video je signal, ali konektor se zove 4-pinski mini-DIN.
Svakog dana u svakom pogledu sve vise napredujem.:)
Koji glumac je pozajmio glas naratoru u Fallout serijalu?
Ron Perlman
...glumio je u Enemy at the Gates onog Rusa sto ga capi snajper kad trce kroz onu razrusenu zgradu...ima i u CoD-u slicna situacija:D
Ron Perlman
...glumio je u Enemy at the Gates onog Rusa sto ga capi snajper kad trce kroz onu razrusenu zgradu...ima i u CoD-u slicna situacija:D
Tacno :aplauz:
Uradio je dobar posao u Fallout-u, jos da ga unajme za 3. deo...
Malo smo zastranili u igracke vode, pa da se vratimo na stari kurs;)
Sta znaci skracenica DMA?
da probam:
Direct Memory Acces
da probam:
Direct Memory Acces
Jeste:aplauz: DMA(Direct Memory Access) omogucava razlicitom hardveru direktan pristup memoriji nezavisno od procesora tj. bez njegovog opterecivanja, za razliku od, mrskog nam, PIO moda:D
Doduse meni se ova skracenica najvise urezala u secanje zbog DMA Design-a tvoraca cuvenih Lemmingsa...
Imas cast...
NjegovaWisost
2.6.2007, 0:24
Doduse meni se ova skracenica najvise urezala u secanje zbog DMA Design-a tvoraca cuvenih Lemmingsa...
Imas cast...
Zar oni nisu posle promjenili ime u Rockstar north? Ili se grdno varam?
po cemu je poznat sledeci cika, Mr. Mitnick?
Nash Knight
2.6.2007, 0:30
Bio je 73h h5XXX0R :)
NjegovaWisost
2.6.2007, 0:35
Hakerčina
Takođe čini mi se, Kevin Mitnick je zvao na radio u GTA 3, kao slušaoc. Skoro sam ga igrao :D
Zar oni nisu posle promjenili ime u Rockstar north? Ili se grdno varam?
Ne varas se:D
U GTA2 su cini mi se i dalje potpisani kao DMA Design, a od GTA trojke su Rockstar North, a ovo sever valjda zato sto su Škoti:D
Jadan David:( Mislim da je dobio dozivotnu zabranu pristupu racunarima...
NjegovaWisost
2.6.2007, 17:08
Znači ne varam se :D
Ajde ko sad treba pitanje da postavi... Ovaj sistem kviza je pomalo truo, jel vam se čini?
Nash Knight
2.6.2007, 18:27
Ja sam pogodio
Pitanje:
Kako se zvao racunar, domaca proizvodnja, verzija PC XT-a?
Znas kako...tih PC kompatibilaca u domacoj proizvodnji bilo koliko hoces...
Eto kod tebe u Nishu je EI proizvodio racunare pod Honeywell licencom, bio je i onaj TIM, Ivo Lola Ribar je pravio LOLU, ma i kod mene u Loznici je firma Mladost proizvodila svog kompatiblica...
Nash Knight
2.6.2007, 19:32
OK, eto vidis, nisam to znao
Priznajem odgovor
Model na koji sam ja mislio je bio 'Lira', koji je u stvari bio obican XT sa etiketom Elektronske Industrije
Ja sam pogodio
Pitanje:
Kako se zvao racunar, domaca proizvodnja, verzija PC XT-a?
Valjda treba da sacekas da Belfegor potvrdi da si pogodio :dedica:
Bio je 73h h5XXX0R :)
odgovor je tacan, posto si pitanje postavio a DeCoy je dao tacan odgovor, na njega je red!:D
OK Nash tacan odgovor, kako ti kazes, ali iskreno ja za Liru nikad cuo nisam:o
Ovo je logo za...
... je vlasnistvo ... mislim koja firma stoji iza...
OK Nash tacan odgovor, kako ti kazes, ali iskreno ja za Liru nikad cuo nisam:o
Ovo je logo za...
... je vlasnistvo ... mislim koja firma stoji iza...
Err, java?
Err, java?
OK...a drugi deo odgovora je...
OK...a drugi deo odgovora je...
Mozda Sun Microsystems?
Mozda Sun Microsystems?
Oh yeah!!!:aplauz:
`Aj sad ti...vidimo se sutra:ciao:
ispravka...pa vec je sutra:boodala:
Evo jedno interesantno pitanje:
Gde i kad se rodio čika Bill Gates?
Au, sorry svima, malo sam odocnio sa pitanjem :o
Obaveze, obaveze...
Pravilo br.6:
6. Ukoliko se onaj ko treba da postavi pitanje ne pojavi u roku od 48 sati, moderator javno obaveštava sledećeg učesnika kviza (nasumice odabranog) da može da postavi novo pitanje.
Dobroslave, obrati pažnju, sačekaj da budeš obavešten, pa onda postavljaj pitanje.
Nastavljamo.
Evo jedno interesantno pitanje:
Gde i kad se rodio čika Bill Gates?
28. oktobar 1955, Sijetl
Ma ne...ti si trebao da postavis novo pitanje, a ne da odgovoris na Dobrosavljevo:)
Al` dobro...dodje mu na isto...ti si na redu za postavljanje novog pitanja....
Ma ne...ti si trebao da postavis novo pitanje, a ne da odgovoris na Dobrosavljevo:)
Al` dobro...dodje mu na isto...ti si na redu za postavljanje novog pitanja....
Hehe, nema veze :)
Ali ocu poen za tacan odgovor! :D
Ajmo ovako :
Kojih godina su izbaceni Pentium, Pentium II i Pentium III prosecori?
1995
1997
1999
2 od 3 :)
Please try again :)
Notorious B.I.G
6.6.2007, 22:02
Da nije 1995,1997,1998
Da nije 1995,1997,1998
Jok, ti si 2 pogresio :)
Sad znate koji ne valja...
Maybe
1994 , 1997 , 1999
Jok :cool:
pentium 1 od 93 do 99
pentium 2 od 97 do 99
pentium 3 od 99 do 2003
pentium 1 od 93 do 99
pentium 2 od 97 do 99
pentium 3 od 99 do 2003
Mozete postaviti sledece pitanje :)
Kako se zove najbrzi kompjuter (superkompjuter) i koliko racunskih operacija moze da odradi u sekundi?
Po meni malo neodredjeno pitanje, ovo varira kako izadje noviji superkompjuter
MDGRAPE-3, 1 petaflop?
Da nije onaj IBM-ov, zove se možda Blue Gene, tako nekako?
jes, taj je valjda iz 2005 i na 280 TFLOPS, a ovaj je iz 2006 i 1 petaflop.
Sta je tacnije reci ce belfegor...
mislio sam na njega, jos kad bi od prilike zano drugi deo pitanja.
mislio sam na njega, jos kad bi od prilike zano drugi deo pitanja.
Pa nije stvar u tome sto si mislio nego sto je tacno!
a drugi deo odgovora sam ti ja dao, 280 TFLOPS.
da tacno je, mozes opet da pitas!!!!
NjegovaWisost
9.6.2007, 1:10
e da mi je samo JEDNOM utrefiti da je neko postavio pitanje:(
A to što se tiče brzine, ona čini mi se nije tačno prikazana, već se povećava, "dostiže" ili griješim
Ajmo jedno lagano pitanje, da ubrzamo malo kviz, a i zato sto nemam inspiracije...:
Ciji je ovo logo?
8475
Ajmo jedno lagano pitanje, da ubrzamo malo kviz, a i zato sto nemam inspiracije...:
Ciji je ovo logo?
8475
Ijuu! Otkud on na mome misu? U pitanju je Logitech! :to_care:
Ijuu! Otkud on na mome misu? U pitanju je Logitech! :to_care:
Ma joook, o cemu pricas ;) :p
Postavi pitanje :)
Zahvaljujem! :)
Dakle: Koji je drugi naziv M2 memorijskih kartica?
Dakle: Koji je drugi naziv M2 memorijskih kartica?
Memory Stick Micro
Memory Stick Micro
Tacno, mozes postaviti sledece pitanje! :)
Evo pitanja.
Kada je izbacen prvi Intel-ov Dual Core procesor?
Evo pitanja.
Kada je izbacen prvi Intel-ov Dual Core procesor?
Prosle god...(tj. 2006)
Prosle god...(tj. 2006)
Ili ranije :icon_scra
Ne znam, prosle ili pretprosle...
Prosle god...(tj. 2006)
Nije. Pokusaj ponovo.
Nije. Pokusaj ponovo.
Onda je 2005
Onda je 2005
Jeste tacnije April 2005. MOzes postaviti pitanje
Nabroj modele Core 2 Duo procesora po jacini
1.83GHz, 2.0GHz, 2.16GHz i 2.33GHz
Imash Centrino Duo, Centrino Pro, Viiv i VPro
1.83GHz, 2.0GHz, 2.16GHz i 2.33GHz
Imash Centrino Duo, Centrino Pro, Viiv i VPro
Lose si naveo:
Ima od 1.6GHz, 1.8GHz, 1.86GHz, 2.13GHz, 2.4GHz i 2.66GHz
Big woop, naveo sam osnovne modele zar ne? pitanje je bilo da navedemo modele po brzinama, a ne i same brzine ;)
Nabroj modele Core 2 Duo procesora po jacini
Core 2 Duo E4300
Core 2 Duo E4400
Core 2 Duo E4500
Core 2 Duo E6300
Core 2 Duo E6400
Core 2 Duo E6600
Core 2 Duo E6700
Core 2 Duo X6800
Core 2 Duo E4300
Core 2 Duo E4400
Core 2 Duo E4500
Core 2 Duo E6300
Core 2 Duo E6400
Core 2 Duo E6600
Core 2 Duo E6700
Core 2 Duo X6800
Najpotpuniji & najtacniji odgovor, you may ask the question :)
EDIT: @ Mrka Kapa, nisi stavila do kog posta su poeni u prvoj poruci :)
Najveci LCD televizor na svetu je produkt jedne dalekoistocne kompanije. Koja kompanija je u pitanju i kolika je dijagonala tog monstruoznog TV-a?
NjegovaWisost
11.6.2007, 0:03
Šarp, 108 inča? Predpostavljam da misliš na komercijalna izdanja
Ja izgooglah JVC, 110 inca :).
NjegovaWisost
11.6.2007, 0:19
Nisam baš siguran jel JVCov LCD tehnologija... Sudija? :D
JVC TV (http://www.akihabaranews.com/en/news-14062-JVC's+110+inches+Full+HD+TV.html)
To je tacan odgovor, ovaj JVC jeste LCD (http://www.engadget.com/2006/09/29/jvc-busts-out-worlds-largest-rptv-at-110-inches/). :)
Shlaymara
11.6.2007, 16:32
@NjegovaWisost
:a_bleh::D
A evo i pitanja.
Kako se zove grupa i pesma koja ide u introu igre iz 1995, koju je napravio isti covek (Designer) koji je zasluzan i za Psychonaute?
Opet ti zakukuljuješ pitanja:D
Grupa je Gone Jackals, radili su soundtrack za igru...a koja je bila naslovna numera pojma nemam...igru sam uživo video samo jednom i to dosta davno...
Shlaymara
11.6.2007, 16:46
Hihi,pogodio si grupu ali fali ti pesma. Ako niko ne pogodi priznajem odgovor.
Ime igre je Full Throttle, pesma je Legacy (skracena verzija), a grupa Gone Jackals.
Shlaymara
11.6.2007, 17:19
Ime igre je Full Throttle, pesma je Legacy (skracena verzija), a grupa Gone Jackals.
Tacno;). Inace covek koji se spominjao je Tim Schafer, zasluzan za The Secret of Monkey Island, Monkey Island 2:LeChuck's Revenge, Day of the Tentacle, Full Throttle, Grim Fandango i Psychonaute.
Evo i introa (http://www.youtube.com/watch?v=tzEWGaqdtcg) sa Youtubeta.
Kog datuma i koje godine je odrzan prvi kompjuterski Sajam na zapadnoj obali SAD?
NjegovaWisost
12.6.2007, 1:35
15. aprila 1977. :D
danas poznat pod imenom COMDEX
15. aprila 1977. :D
Sto jes' jes', ti sada postavljas pitanje! :icon_stud
NjegovaWisost
12.6.2007, 20:38
A sad tik pitanje :D
Koje godine (tačnije kog datuma) je izašao Windows 98 SE ?
NjegovaWisost
14.6.2007, 2:08
May 5, 1999
Tačno. Ajde, poitaj s pitanjem :D
Ja bih hteo da imam EMS memoriju na mom starom kompjuteru. Sta treba da uradim u DOS-u?
Ja bih hteo da imam EMS memoriju na mom starom kompjuteru. Sta treba da uradim u DOS-u?
Uzmimo za primer igru Warlords II, koja koristi samo EMS memoriju:
- Napravimo backup C:\CONFIG.SYS
- Onda editujemo C:\CONFIG.SYS i dodamo ove dve linije:
DEVICE=C:\WINDOWS\HIMEM.SYS /TESTMEM:OFF
DEVICE=C:\WINDOWS\EMM386.EXE RAM
- Zatim, da bi smo proverili da li je EMS memara aktivna, odemo u DOS prompt i ukucamo "mem". Toliko. :icon_stud
Mrka Kapa
16.6.2007, 17:14
Šta bi? Niko više da ponudi odgovor?
Kolega Patton, a da odgovoriš čoveku? Možda će se neko osmeliti da ponudi još neki odgovor...:)
Ako ne, moraćemo da nastavimo sa nekim drugim pitanjem.
Xexe, stvarno, svi s nestrpljenjem ocekujemo odgovor. :odoK:
Ja se izvinjavam... malo sam zaboravio na kviz :)
Naravno AMG je dao tacan odgovor :tapsh:
Eh stari dobri MS-DOS. Kad se samo setim koje sam akrobacije radio sa 4mb memorije kako bih startovao igre tipa Doom, Tie Fighter i ostala cudesa koje su zahtevale ipak malo vise.
Danke! :)
Na kojoj frekfenciji rade 802.11a, 802.11b, 802.11g i 802.11n standardi umrezivanja?
2.4GHz za b i g
oko 5GHz za a
n valjda moze i jedno i drugo :)
2.4GHz za b i g
oko 5GHz za a
n valjda moze i jedno i drugo :)
Sto jes' jes', postavi sledece pitanje! ;)
U jednom od najpopularnijih kucnih racunara bio je jedan cip koji je bio bas bas debeo. Kako se on zove i cemu sluzi?
FAT Agnus u Amigi koji je kontrolisao pristup memoriji...
Tacnije pristup chip RAM-u koga je u obicnoj varijanti bilo 512kB, a u ovoj debeloj ceo MB
Ccc... a ko se bavio grafikom u Amigi? Priznacu odgovor, ali cu urgirati kod koleginice moderatorke da dobijes samo pola poena :D
A zar nije Denise bila zaduzena za to, mislim grafiku...:icon_scra
Agnus je sadrzao jos jednu simpaticnu stvarcicu po imenu Blitter, vrlo bitna stvar za Amigine brze graficke mogucnosti.
Eto...ceo zivot sam ziveo u neznanju:D
Ja sam bio ubedjen da je Denise zaduzena za grafiku, Paula za zvuk, a da se matori Agnus se baktao sa memorijom...
Shlaymara me je pre par pitanja malo zeznuo i pretekao sa pitanjem vezanim za muziku iz igara, pa se malo ponavljam...dakle gamersko pitanje...
U introu koje igre se čuje pesma legendarnog Sačma
Nash Knight
16.6.2007, 23:39
Fallout (2)
O da...:aplauz:
U pitanju je pesma "A kiss to build a dream on" iz introa za Fallout 2 koju izvodi legenda trube Louis Armstrong (http://en.wikipedia.org/wiki/Louis_Armstrong) iliti Satchmo;)
Nash Knight
17.6.2007, 2:20
:) , :( , ... su smajliji ili...?
:) , :( , ... su smajliji ili...?
Emotikoni! :D
NjegovaWisost
17.6.2007, 15:17
Ili smešci :D
Nash Knight
17.6.2007, 22:24
:tapsh:
Next
Danas EMTEC a nekada.....???
Westwood Computer?
Ne, to nije tacan odgovor. :(
A mozda je i BASF? :D
LOL, BASF jeste! :tapsh:
LOL, BASF jeste! :tapsh:
Sta da radim, izwikipedisao sam prvobitno pogresan odgovor :)
Sta radi komanda touch u linuxu?
Menja vreme na nekom fajlu na sadasnje a ako taj fajl ne postoji pravi nov fajl sa tim nazivom(sad cu da geknem,linux pocetnik...:()
Menja vreme na nekom fajlu na sadasnje a ako taj fajl ne postoji pravi nov fajl sa tim nazivom(sad cu da geknem,linux pocetnik...:()
Ja bih rekao da je ovo tacan odgovor :tapsh:
Mrka Kapa
20.6.2007, 20:39
Strpite se do sutra, ako se Bokile2000 ne pojavi reći ću ko može da postavlja pitanje. :)
Sve u skladu sa Pravilnikom. :opanachke
Mrka Kapa
21.6.2007, 12:32
Pošto vidim da neke od vas boli uvce da sačekaju da obavestim onog ko treba da postavi sledeće pitanje, od sada ću ja to da radim ako se onaj ko je pogodio prethodno pitanje ne pojavi u roku od 48 sati.
Dok ne vidim da ste u potpunosti razumeli pravilnik.
1. 8710
2. 87098711
Šta je prikazano na slici 1. i 2. i koja je glavna razlika između ova dva predmeta?
Prikazana je memorija... a razlika...hmmm...broj pinova?
Ova manja memorija mi lici kao da je za laptop ili mozda neki tablet PC :)
Na slikama su DDR i DDR2 memorije, a sto se razlika tice mislim da ova druga ima 200 pinova a prva valjda 72. :icon_stud
DobroslaV
21.6.2007, 13:23
Mislim da je druga memorija za 386/486 a prva za pentium računare.
Prikazane su Ram Memnorije
Mrka Kapa
21.6.2007, 13:30
Prikazana je memorija... a razlika...hmmm...broj pinova?
Ova manja memorija mi lici kao da je za laptop ili mozda neki tablet PC :)
Patton je najbliži za sada. Mislila sam na malo konkretniji odgovor, pa ako se niko ne seti baš tačnog naziva memorija priznaću njemu odgovor. :)
pod 1. je 168-pin sdram (gore) i 184-pin (dole) ddr sdram memorija,
pod 2. je pc2700 200-pin ddr so-dimm prva i druga pc5300 200-pin ddr2 so-dimm.
eh ta wikipedia;)
SDRAM DIMM
DDR DIMM
Jedino me brine broj pinova, posto ima od 168, 184, 200 i 240 :icon_stud
Ne mogu da prebrojim, stavila si suvise male slike :)
Mrka Kapa
21.6.2007, 14:09
pod 1. je 168-pin sdram (gore) i 184-pin (dole) ddr sdram memorija,
pod 2. je pc2700 200-pin ddr so-dimm prva i druga pc5300 200-pin ddr2 so-dimm.
eh ta wikipedia;)
Moraću da priznam ovo kao potpuniji odgovor.:)
1. DIMM memorija (http://en.wikipedia.org/wiki/DIMM)
2. SODIMM memorija (http://en.wikipedia.org/wiki/SODIMM)
A što se glavne razlike tiče, trebalo je samo reći da se DIMM memorije koriste za računare, a SODIMM memorije za laptopove.:)
steve89, postavljaj pitanje.
bile su mi poznate slike jer sam pre gledao to pa sam pogledao opet, a zaboravio sam da kazem razliku:boodala:
Sta je to barebone kompjuter?
Komp koji ima samo kuciste, napajanje i maticnu plocu vec instaliranu u kuciste... mada neki modeli dolaze i sa procesorom i memorijom i hard diskom, odnosno kompletna masina u jednom malom kucistu. Karakteristicni su po tome sto su mali :)
Shuttle je poznata firma koja se bavi sklapanjem tih igrackica.
Komp koji ima samo kuciste, napajanje i maticnu plocu vec instaliranu u kuciste... mada neki modeli dolaze i sa procesorom i memorijom i hard diskom, odnosno kompletna masina u jednom malom kucistu. Karakteristicni su po tome sto su mali :)
Shuttle je poznata firma koja se bavi sklapanjem tih igrackica.
i vise nego dovoljno:tapsh:
patton postavljaj pitanje.
Sta je to backbone kompjuter? :)
Samo navedite u kojoj oblasti se koristi i dajte neki primer gde bi dobro posluzio.
Glavni deo mreže, deo mreže preko koga se prenosi najveća količina podataka, i obezbeđuje povezanost podmreža u okviru veće mreže, a to najvise koriste neke vece korporacije.
...obezbeđuje povezanost podmreža u okviru veće mreže...
Ovo sam trazio... :tapsh:
Moze sledece pitanje.
navedite 6 besplatnih anti-spyware programa!
Uhh...SpyBot, AVG Anti Spyware, Spyware Terminator, Spyware Blaster, PestPatrol, Ad-Aware
Spyware Terminator
Windows Defender
AVG
Ad-Aware
Spybot
Spycatcher
navedite 6 besplatnih anti-spyware programa!
1. Spybot S&D
2. Lavasoft AdAware
3. Spy Blocker
4. Spyware Blaster
5. AVG Anti-Spyware Free
6. AVG Anti-Spyware Free
Shlaymara
21.6.2007, 15:26
:rofl:
Vidi se ko se izvezbao za brze odgovore na nekom drugom mestu:D.
Minut razlike, al' su zato moj odgovori numerisani! :to_care:
Uhh...SpyBot, AVG Anti Spyware, Spyware Terminator, Spyware Blaster, PestPatrol, Ad-Aware
tacno
@amg imas 2x AVG Anti-Spyware Free a i zakasnio si 1min.
decoy postavljaj pitanje...
Minut razlike, al' su zato moj odgovori numerisani! :to_care:
5. AVG Anti-Spyware Free
6. AVG Anti-Spyware Free
Varas, a? :Freddy:
Shlaymara
21.6.2007, 15:31
tacno
sledece pitanje
A sta fali DeCoyevom odgovoru?
Znam ja... "uh" nije spyware program :)
tacno
sledece pitanje
@amg imas 2x AVG Anti-Spyware Free a i zakasnio si 1min.
edit: greska nisam ni video, decoy ti postavljaj pitanje
Znam, samo sto sam video! :boodala: Copy+paste=mistake! :to_care:
Varas, a? :Freddy:
Ma drugi mi edituju poruke! :dzavo: Just kidding! :opanachke
:boodala: ispravio sam...
`Ajde opet malo da nabrajamo, ali ovaj put cemo da ucimo da brojimo do 8 jer je pitanje dooosta lagano:)
Recite mi 8 proizvodjaca monitora...nije bitno da li prave CRT ili TFT monitore, kao ni to da li su u medjuvremenu prestali da prave monitore, bitno je da monitori tih proizvodjaca postoje...
Lako, zar ne? Komotno sam mogao i da povecam trazeni broj:Freddy:
Sta da ti kazem...Skoro godinu dana vezbe ucini svoje:D He,he,he...Magic fingers:D
Viewsonic, Samsung, Daewoo, Dell, Sony, Hansol, CTX, Epson
Nash Knight
21.6.2007, 17:30
Evo ih DecOy i Patton, dosli da osvoje jos jedan kviz :D :ciao:
Viewsonic, Samsung, Daewoo, Dell, Sony, Hansol, CTX, Epson
OK...tacno je...ti si na redu...
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.