Prikaži potpunu verziju : Kritike i sugestije
E pa mislio sam da u ovoj temi govorimo o onome sto nam se ne dopada u svetu kompjutera da bi oni koji ga pisu mogli to daeventualno isprave i da sk postane najbolji domaci casopis za kompjutere, ako vec nije :D . A ako jeste da postane jos bolji...Ne mislim da recimo preporucujete da smanje broj reklama, jer oni zive i od njih a bez njih ne bi bilo ni casopisa ;) , vec pre svega mislim da komentarisete textove, da kazete sta vam se dopada a sta ne u njima, sta bi trebalo da dodaju a sta da izbace...
Evo da pocnem prvi :)
1) Recimo mogli bi malo vise paznje da obrate na greske. U ovom broju u dodatku o mp3 plejerima u textu kazu jedno a u tabeli drugo, recimo za tip displeja. Takodje u tom testu su pisali neke bespotrebne stvari za koje je po meni bila dovoljna samo tabela, recimo sta ima od opcija, koju bateriju koristi,kapacitet itd. Dok neke stvari nisu pominjali kao sto su trajanje baterije, kvalitet prijema fm radia, dimenzije plejera, mogli su takodje da kazu jos ponesto o kvalitetu zvuka. Dopalo mi se recimo kada opisu kvalitet samog uredja,da li krcka,pucka i tako jos neke sitnice.
2)Recimo u testovima monitora me nervira sto opisuju kako igleda moniotor, dal je siv, crn, okrugao, kockast i ostale bespotrebne stvari. Ok je sto pomenu kakva je ergonomija i kvalitet monitora i postolja al mislim da bi mnogo vise trebali da opisu samu sliku pa cak i da je uporede sa nekim drugim monitorom koji su vec testirali.
3)Sada cu malo morati da pohvalim gosn. uzelca. Njegovi tekstovi mi se
najvise dopadaju u testovima hardvera mada i on bi trebao da promeni neke stvari. Recimo kada opisuje proc, mb, memoriju trebao bi da kaze i koliki je oc uspeo da ostvari i obavezno da navede kakvo je hladjenje koristio tom prilikom.
Eto od mene toliko, sada ste vi na redu. Mozda se kasnije setim jos necega.:)
Ako neko misli da necija kritika nije osnovana neka to obavezno kaze...
Ja se ne slažem sa tvojom kritikom pod br. 2 :)
Ne sviđa mi se ponekad što je loš kvalitet štampe - npr. u ovom poslednjem broju, desilo se da je list "pobegao" kada je prolazio kroz mašinu, pa se osnovne boje ne preklapaju "u milimetar" (čest problem kod starog izgleda časopisa...bože, kad se setim...). Ali to se retko dešava.
I malo da pojednostave tehno rečnik, ponekad. Citat iz majskog broja Hard/soft scene:
Monarch (........) se sastoji od 6 jezgara (svaki sa 2 MB). Unutar čipa, jezgra su povezana u 12 aritmetičkih klastera (grupa), 31 memorijski klaster, a poseduje i memorijski interfejs brzine 8 GB/s, dva serijska interfejsa RapidIO, sedamnaest DIFL portova (svaki za opsegom od 2,6 GB/s).......
Ništa mi nije jasno :D Evo, wikipedišem i guglam u potrazi za definicijama fraza :D
Imam još mnogo kritika, al' ne smem :D (šalim se)
^ Ovo kad bi se ispisalo čistim srpskim jezikom, zauzelo bi desetak redova :)
Zato ćuti i plivaj :)
Ništa mi nije jasno :D Evo, wikipedišem i guglam u potrazi za definicijama fraza :D
U vreme kad sam ja počeo redovno da čitam SK (davne '95), stručni jezik je bio još izraženiji jer su kompjuteri tada bili mnogo manje rasprostranjeni a auditorijum je činila mahom starija garda. U vreme kad nije bilo net-a, šta misliš kako je bilo klincima kao ja? Pa smo nekako plivali i zato danas znamo toliko koliko znamo. Nije ni zanimljivo kad sve odmah razumeš. Što kaže voodoo - plivaj! ;)
NjegovaWisost
4.5.2007, 13:48
Meni samo smeta qzma kad počne da mlati sa "marsovskom" terminologijom"intergalatičkog" čovjeka... Shvatate šta hoću reći...
Ali kolumna mu je haos u ovom broju.
Dusan Maksimovic
4.5.2007, 15:52
da, izgleda da je qzma taki kaki je. neka ga. ako nishta drugo simpa su mu tekstovi. sto se tice primedbi:
1) ako vec opisujete neki monitor, djojstik, USB ili sta god preptostavljam da to radite jer ga ima na trzistu i na ovim prostorima. napisite cenu. makar od koliko do koliko mu se krece cena. izrazi skup i jeftin ama bas nishta ne znace (osim mozda odnos cene i kvaliteta ali mislim da je to nedovoljno).
2) kad pisete o igricama NEMOJTE prepricavati pricu koja prati igru. ubijete smisao (ako je prica bitna) igre. " i na kraju dodjete i spasete ovog ili onog i onda vas izda onaj...." :icon_scra
sto se tice pohvala:
1) odlicno sto ste se pozabavili opisima monitora TFT jer to ce svi imati in matter of no time.
2) svaka cast na duhovitim odgovorima na pitanja iz i/o port-a
(pismo meseca: "ja mislim da je ovaj..." vas odgovor: "your skills in humor has increased to 2" (prim. aut.) (sk 5/2007)
POZDRAV
Dusan Maksimovic
4.5.2007, 17:24
Ali kolumna mu je haos u ovom broju.
EXTRA!!!!
tft monitori se inace vrlo cesto opisuju,to je slucaj vec duze vrijeme,u jeku njihove popularizacije.sto se recenzija igara tice,bez kratkog opisa radnje to ni priblizno ne bi valjalo,igre se kupuju zbog price i gameplaya,ne zbog grafike.
Bryan Fury
4.5.2007, 18:36
Izgleda mi da se pokušava da kaže pomalo o što više stvari, tako da ponekad kao posledica bude da su tekstovi površni. Npr. kada je izašla Vista posvećena joj je cela jedna strana, bez ikakvog udubljivanja u to šta novo donosi, na šta treba obratiti pažnju prilikom instaliranja, šta su prednosti, a šta mane itd. Ne kažem da treba tome posvetiti ceo broj, ali izlazi novi OS posle šest godina pauze i dobije prostora kao neki no-name digitalni aparat ili 101. po redu zamena za notepad. :)
Ne kažem to sa gledišta favorizovanja jednog proizvođača, naprotiv - mislim da bi trebalo posvetiti malo više mesta svakoj ozbiljnoj premijeri, bilo da je to Windows, Linux, neka bitna aplikacija i sl. Na isti način je i novi Photoshop, bombasto najavljen na naslovnoj stranici, dobio takođe jednu stranu. Moglo je onda na naslovnu i novo CM kućište, budući da mu je posvećena jednaka pažnja.
Dusan Maksimovic
4.5.2007, 19:22
tft monitori se inace vrlo cesto opisuju,to je slucaj vec duze vrijeme,u jeku njihove popularizacije.sto se recenzija igara tice,bez kratkog opisa radnje to ni priblizno ne bi valjalo,igre se kupuju zbog price i gameplaya,ne zbog grafike.
ako ako... i treba da nas uvede u pricu ali NE da mi kaze sta se desava na kraju!!!
NjegovaWisost
5.5.2007, 0:28
I mene je čudilo to za vistu.
Izgleda da više vole linux :D
Pošto kako više čitam textove o linuxu, sve mi se više iz nekog razloga ne sviđa.
Instalirao sam jednom jednu distribuciju, boravila je malo na PCiju - i out.
Nekako me Linux na komunizam podsjeća, valjda zato jer je džabe, radi posao, a neće ga niko:D
1) ako vec opisujete neki monitor, djojstik, USB ili sta god preptostavljam da to radite jer ga ima na trzistu i na ovim prostorima. napisite cenu. makar od koliko do koliko mu se krece cena. izrazi skup i jeftin ama bas nishta ne znace (osim mozda odnos cene i kvaliteta ali mislim da je to nedovoljno).
Broj 5/2007
str. 41 - na kraju svakog pasusa je cena dotičnog USB flešića u dinarima
str. 135 - na kraju teksta se nalaze cene sva tri džojstika.
Dusan Maksimovic
5.5.2007, 12:19
Broj 5/2007
str. 41 - na kraju svakog pasusa je cena dotičnog USB flešića u dinarima
str. 135 - na kraju teksta se nalaze cene sva tri džojstika.
Ma da, to sam video, ali govorim uopshteno, desava se da ne napisete cenu. ne konkretno za ono sto sam naveo... LM, bicu i ja korektan pa cu navesti konkretne primere:
broj 5/2007
str.29 "povoljni kvadrati" monitor Benq FP222Wa niste naveli cenu. ako ne znate kolika je cena napishite da ne znate umesto sto pishete: "Velicina od 22" po ceni od 20, gde je "kvaka"? stvatno to i ja vas pitam: GDE JE KVAKA!?
str.32. "tXe Dzi" ... nema cene ni jednog od dva monitora koja opisujete.
str.36. "Kombinacije, varijacije..." opet za misheve i tastature niste naveli cenu.
Pozdrav
@Dusan Koliko se meni cini to je eksplicitno uradjeno samo u slucaju Stalkera(igre iz najnovijeg broja nisam citao) i to sa razlogom.ne tvrdim ja da se to ne desava s vremena na vrijeme,ali slozices se da im to nije praksa.kazu o radnji taman onoliko koliko treba da se zainteresuje citalac.
Dusan Maksimovic
5.5.2007, 13:46
@Dusan Koliko se meni cini to je eksplicitno uradjeno samo u slucaju Stalkera(igre iz najnovijeg broja nisam citao) i to sa razlogom.ne tvrdim ja da se to ne desava s vremena na vrijeme,ali slozices se da im to nije praksa.kazu o radnji taman onoliko koliko treba da se zainteresuje citalac.
ma slazem se u potpunosti. nije praksa ali se desava. cena - tri znaka. DO I ASK SO MUCH?
Opis najnovijeg C&C-a je loš.Tema je promašena.Dajem vam ocenu 2.
Razlog1)Previše teksta istrošeno na priči o istoriji C&C serijala.
Razlog2)Dosta teksta otišlo za kritikovanje FMV sekvenci,loše glume,nemogućnost biranja filmova iz menija.... :boodala: Kao da je to bitno...
~Jedna četvrtina teksta je o tome kakva je sama igra. :(
Nisam od onih koji će probati svaki noviji "HIT",bez obzira kako ga opišete,ili koju ocenu dobije ta igra.Vidim da je ova igra dobila 88%,pa stoga želim da znam zbog čega je igra zaslužila tu ocenu.Sigurno nije zbog svoje čuvene prošlosti, odličnih/loših FMV sekvenci,ili dobre grafike.
P.S.Ne očekujem da mi odgovarate na ovaj post,jer ako mi bilo ko osim urednika,saradnika SK-a bude protivrečio,krvi ću mu se napiti. :n-cc2: :icon_evil
Oeh noes, we are doomed!
Igra je zanimljiva u multiplejeru a bogme je interesantno mlatiti i kompjuterske protivnike. Šta više treba od jedne strategije?
Zato ce dramaturski opis "Earth Defence Force 2017" definitivno da me natera da kupim Xbox (cim skupim pare).
Trebalo bi da se u testovima hardvera navede koji je bio test sistem. To bi zauzelo red dva u celom textu. Mislim da to nije tako tesko;)
I takodje mislim da bi u testovima monitora trebalo da vise paznje posvete samoj slici... Zasto se ne bi ugledali na kolege sa benchmarka, ne samo za testove monitora vec kompletnog hardvera
Mogli bi ste da, u rublici TEST RUN, pišete malo više o besplatnom softveru.
Takođe bibsta mogli da ubacite rubliku TEMA BROJA.
Cijeli jedan kutak posvecen je besplatnim programima ;)
Trebalo bi da se u testovima hardvera navede koji je bio test sistem.
Na prvoj stranici "Test Drive"-a u gornjem delu imas konfiguracije dve test masine koje se koriste;)
Search form na naslovnoj strani sajta. Bilo bi prostije nego kucanje site:sk.co.yu svaki put na guglu. Postavljanje guglove forme je prosto, a radi posao.
Na prvoj stranici "Test Drive"-a u gornjem delu imas konfiguracije dve test masine koje se koriste;)
JA mislim da je to jedna veeeeelika laz :D . Hocete da kazete da kada ste recimo testirali QX6700 koristili onaj krs od konfiguracije koji tamo uvek stoji. Pa opet kada ste sad skoro testirali nforce 680i jeste li koristili onaj cpu i onaj ram ili mozda neki C2D.
U potpunosti se slazem sa scorom. Sta je tesko posvetiti dve recenice tome. I takodje nikad ne navedete hladjenje...
Evo sto ne bi moglo da bude ovako (http://benchmark.co.yu/modules.php?name=BenchmarkNews&file=article&sid=13124&oliver=4349)
JA mislim da je to jedna veeeeelika laz :D . Hocete da kazete da kada ste recimo testirali QX6700 koristili onaj krs od konfiguracije koji tamo uvek stoji. Pa opet kada ste sad skoro testirali nforce 680i jeste li koristili onaj cpu i onaj ram ili mozda neki C2D.
U potpunosti se slazem sa scorom. Sta je tesko posvetiti dve recenice tome. I takodje nikad ne navedete hladjenje...
Evo sto ne bi moglo da bude ovako (http://benchmark.co.yu/modules.php?name=BenchmarkNews&file=article&sid=13124&oliver=4349)
Fantasticno.Medjutim onda bi ispalo da kopiraju test.Mada one dve masine ko da su sa buvljaka.Morali bi nesto da izmisle,da bude efikasno i naravno citljivo.
Cijeli jedan kutak posvecen je besplatnim programima ;)
Tačnije, PD kutak ;)
OK, ako je ceo PD kutak posvećen besplatnim programima, kažite mi zašto su samo dva od 13 opisanih programa (u poslednjem broju) beslatna?
Besplatni i jeftiniji programi.
Kapiram da je mnogima problem(kao i meni) ako program kosta cak i samo 1e,zbog nemogucnosti placanja.
Nisam rekao da su to besplatni programi nego programi u javnom vlasništvu (public domain). Potrefilo se u poslednjem broju da ih je više što se plačaju, što ne znači da već u sledećem neće biti obrnuto.
Inače, rubrika daje dobar presek onoga što postoji u ponudi. To bi trebalo da znači da ima malo programa koji iole valjaju, a postpuno su besplatni. Ili je bar tako bilo prošlog meseca.
Evo par odličnih programa:
Notepad++ (http://notepad-plus.sourceforge.net/uk/site.htm)
ReNamer (http://www.den4b.com/)
Universal Extractor (http://www.legroom.net/software/uniextract)
Foxit Reader (http://www.foxitsoftware.com/pdf/rd_intro.php)
podXP (http://www.podxp.com/)
Evo cim sam se uclanio odmah kritikujem :D ...Al eto sta cu takav sam
Mnogo ste bre zapeli za onaj asus...kad testirate ploce uvek samo njega u 80% slucajeva je on...Znam da je on najzastupleniji al mogli bi malo vise i gigabyte...On je nesto jeftiniji a po meni su njegove ploce trenutno kvalitetnije...I stalno testirate one preskupe ploce...ok nije ni to lose treba i njih da testirate, al posvetite malo vise paznje jeftinijim plocama, ipak zivimo u srbiji...Evo predloga za neke od buducih testova ploca: gigabyte 965p-ds3, 965p-ds3p, n650sli-ds4.A posto verujem da cete raditi uskoro test P35 ploca ne bi bilo lose da uradite uporedni test izmedju
965p-DS3P
n650sli-DS4
i neke P35 ploce u tom cenovnom rangu (znaci ispod 200 jura)
I na testu obavezno da navedete max klok i koji je proc koriscen i koje hladjenje i TEMPERATURA proca i SB pri tom kloku...
Ostali sta vi mislite o ovome???
Ajde podrzite me :D
Asus vjerovatno prvi izbaci plocu sa opisanim cipsetom, tako da odmah mogu da ga provjere u realnom radu, bez da cekaju sledeci broj i plocu drugog proizvodjaca.
Predrag Stankovic
28.5.2007, 22:58
Kad smo kod brzine mislim da je MSI oduvek bio poznat po tome da prvi ili medju prvima izbaci plocu ili graficku sa novim cipom, zbog toga sam ih najvise zgotivio
Asus vjerovatno prvi izbaci plocu sa opisanim cipsetom, tako da odmah mogu da ga provjere u realnom radu, bez da cekaju sledeci broj i plocu drugog proizvodjaca.
To uopste nije tacno...Ok mozda nekad izbace nedelju dana pre drugih al to je zanemarljivo...Evo na primer sad u slucaju P35 chipseta prve ploce koje su testirali na benchmarku sa p35 su bile gigabytove a eto tek sada su testirali i asusove...Tako da i ja mislim da to uopste nije opravdanje...
I stvarno bi mogli da testiraju i jeftinije ploce malo cesce...kao sto je neko vec naveo 965p-ds3p (koja je po meni cini mi se best buy), i ne bi bilo lose da u nekom od sledecih brojeva testiraju i neke ploce sa nf650i chipsetom...Ona gibytova sa 650i se pokazala kao mnogo bolja i od ploca sa 680i chipsetom tako da bi stvarno bila velika steta da propustite priliku da je testirate :alealeee:
To uopste nije tacno...Ok mozda nekad izbace nedelju dana pre drugih al to je zanemarljivo...Evo na primer sad u slucaju P35 chipseta prve ploce koje su testirali na benchmarku sa p35 su bile gigabytove a eto tek sada su testirali i asusove...Tako da i ja mislim da to uopste nije opravdanje...
Rekao sam vjerovatno i dao neko logicno objasnjenje, nisam ja advokat Sveta Kompjutera pa da nesto eksplicitno tvrdim.
Rekao sam vjerovatno i dao neko logicno objasnjenje, nisam ja advokat Sveta Kompjutera pa da nesto eksplicitno tvrdim.
Ok, al zar se ne slazes ni malo sa onim sto sam napisao u prethodnom postu :)
Slazem se, predpostavljam da bi ljubiteljima maticnih ploca bilo interesantnije da vide na dijelu razlicite proizvodjace i cjenovne klase. Poznato je da su do skora (mozda jos uvijek) kod nas odlicno prolazile K9 NEO-F i M2N-E, ploce srednje kategorije.
Da li ste pazarili ovog meseca vas primerak "Svet Konzola" !?
Sta reci? Bas mi je interesantno da citam opise za 360, PS3 i Wii, i zivo me interesuje koji procenat igracke populacije kod nas poseduje jedan od gore pomenutih igrackih rekvizita.:ciao:
Da li ste pazarili ovog meseca vas primerak "Svet Konzola" !?
Sta reci? Bas mi je interesantno da citam opise za 360, PS3 i Wii, i zivo me interesuje koji procenat igracke populacije kod nas poseduje jedan od gore pomenutih igrackih rekvizita.:ciao:
Populacija koja se meri promilima, na zalost. :(
Stvarno... Ako vec opisuju igre sa konzola, neka, brate, izdaju posebno "Svet Igara" i tu strpaju sve igre sa svega zivog. SK bi trebao da opisuje iskljucivo sa racunara...
The mighty Boo
8.6.2007, 23:25
Ja sam bio za konzole ali samo da se pretresu najvazniji naslovi za stariju generaciju konzola. Ovo sto sada ubacuju treba da sakrije cinjenicu da nema ni 10 strana za sve igre koje mesecno izlaze. Eto ovog meseca imamo 7 igara i 3 ekspanizje za PC (moguce da sam omasio ali to je otprilike to). Okreni obrni to je premalo. Pa dodaju konzole da bi spasili situaciju.
neznam za vas ali ja volim da procitam i opis igara za konzole, tako mogu da uporedim ono sto ja igram (PC) i ono sto se igra na konzolama, da vidim da li sta propustam!
svaki dobar gamer mora da bude upoznat sa svim sto se tice igara!
Zadnji broj 06/07 opisi softvera koji koštaju preko 1000 evra.
Ako se zalažete za borbu protiv piraterije kojim čitaocima su
namenjeni ovi opisi???
U istom broju opisujete softver stavljate print screen na kome
se lepo vide ikone instaliranih igara i DAEMON Tools.
Da li se to meni čini ili ovde imamo pirateriju možda???
Opisi igara sa naznakom igra je na 1dvd-u. Mislim da bi bilo
mnogo bolje staviti 3gb ili 4.1gb.
A šta tek reči o pismima čitalaca, gde je svaki drugi tekst
moja konfiguracija je bla bla bla. Ocenite mi komp ili šta mislite.
Nekada je to bila rublika u kojoj sam definitivno mnoge stvari
naučio a sada.....:icon_scra
Namenjeni su ljudima koji će jednog dana od toga da zarađuju te hiljade evra ili za one koji to već čine. Apsolutno te ne razumem da pitaš tako nešto. Pa AutoCAD je majka svih CAD programa i ti zaista misliš da je to neprikladan softver za prikazati? Nisi se bunio možda kada su opisivali novi Photoshop ili 3ds max?
Piraterija je ako koristi softver u komercionalne svrhe, tj ako od toga ostvari materijalnu dobit. Ne verujem da će nekog studenta juriti što je koristio njihov softver, čak štaviše, kod mene na faxu su mnoge kompanije dale neke studentske verzije programa da bi navukli što više ljudi.
@JohhnyB: Kompanije nisu dale edu licence da bi ikoga navukli, već da bi se ljudi učili na tim programima. Piraterija nije samo kada koristiš softver (ili šta drugo) u komercijalne svrhe a nemaš licencu. Piraterija je i kad slušaš nelegalnu MP3 muziku koju nisi platio. Ali, to je svakodnevnica, pa na to ne obraćamo pažnju ;)
Zadnji broj 06/07 opisi softvera koji koštaju preko 1000 evra.
Ako se zalažete za borbu protiv piraterije kojim čitaocima su
namenjeni ovi opisi? Je l' ti misliš da nas čitaju samo oni što ne mogu da kupe te programe? Misliš li da nema firmi koje koriste taj softver u svom poslu, kupljen ili licenciran?
U istom broju opisujete softver stavljate print screen na kome
se lepo vide ikone instaliranih igara i DAEMON Tools.
Da li se to meni čini ili ovde imamo pirateriju možda???
Je li ilegalno imati na kompjuteru Daemon Tools? Ili instalirane igre?
Vidi li se sa tog snimka ekrana da li su te igre legalno kupljene ili piratovane?
Nemoj sad odmah da počinješ u stilu "zna se za šta služi Daemon Tools". Ako već krećeš u pravničkom maniru, onda se i drži prava. Kategorija "Zna se" ili "Svi znaju" ne postoji u pravnom rečniku. Tu postoje samo dokazi da je nešto učinjeno ili ne.
Opisi igara sa naznakom igra je na 1dvd-u. Mislim da bi bilo
mnogo bolje staviti 3gb ili 4.1gb.
Moguće, ali ovako je preglednije, a i čitaocima se više sviđa.
A šta tek reči o pismima čitalaca, gde je svaki drugi tekst
moja konfiguracija je bla bla bla. Ocenite mi komp ili šta mislite.
Nekada je to bila rublika u kojoj sam definitivno mnoge stvari
naučio a sada.....:icon_scra Šta reći o čitaocima koje samo to interesuje? Ili bi više voleo da izmišljamo pisma?
Slažem se s tobom Vojo oko svega mada što se tiče poslednje stavke, samo da dodam da MK (ukoliko on uredjuje sam tu rubriku) ima običaj da se posvetiti nekim nebitnim pitanjima naspram nekih bitnijih i nama zanimljivijih/korisnijih.
Ja imam samo da dodam u stilu Kamiondzija: Sorni ga, Vojo, sorni ga!
Ajte ljudi sta dzabe trazite greske i piratizovan softver pa nema kompjutera u srbiji koji nema bar mb piratizovanog softvera, svidjalo se to nekome ili ne, takva je realnost
Ta pisma citalaca su stvarno nepotrebna. Vecina njih se svodi na pitanja u vezi konfiguracije ili nekog neobjasnjivog kvara na racunaru. Zasto se ti ljudi kojima treba pomoc jednostavno ne usmere na forum? Svakako bi brze dobili odgovor, a u toj rubrici bi bilo mesta za neka pisma koja se ne ticu samo takvih stvari. Evo, u novom SK-u samo pismo meseca nije bilo poziv u pomoc.
edit: Nisam mislio da je ukinu, nego da objavljuju pisma drugacije tematike. :)
Bryan Fury
12.6.2007, 23:20
Mogu se onda usmeriti i na Google, još brže će dobiti odgovor. :) Šalim se malo, ali ne vidim zašto bi ukidali tu rubriku, kad je već popularna. Onaj ko ne može da čeka da mu pismo bude objavljeno će svakako i sam potražiti pomoć online.
dajte ljudi, pa ako zelis da postanes poznat, pisi SK-u, da izadjes u "novine", pa da se hvalis komsiluku! na forumu moze svako da ostavi porukum, ali pisma se biraju, pa kad te izabere komisija SK, mozes da se pravis vazan!!!
Da, to sve stoji ali kada se dobije gomila verujem vaznijih pisama, koja opisuju ozbiljne probleme koji zaista muce citaoce MK uhvati i objavi pismo nekoga ko se razmislja izmedju kupovine graficke ili monitora od 500 ili 515 evra i to mu je trebalo bar 300 slova da objasni oko cega se dvoumi a ovome jos 100 da mu objasni sta je bolji izbor iako je to i vise nego ocigledno.
ma covece ja stvarno nisam mislio ozbiljno, zar se nevidi da je ovo dole cist cinizam!!!
Jes pa? :) Ne odnosi se moj posto iskljucivo na tvoj vec sve po malo, zato nisam koristio citat opciju.
Bryan Fury
13.6.2007, 0:02
U najmanju ruku sumnjam da postoji "gomila pisama sa ozbiljnim problemima" na čekanju, dok se objavljuju ova o izboru grafičke kartice. Pre bih rekao da je obrnuto - da je daleko više ovih drugih pisama i tek poneko "ozbiljno".
Zanima me koja je svrha testa neke ploce ako se ne navede maksimalni oc i prikazu grafikoni njihovih karakteristika uporedjeni sa nekom drugom plocom...kao na primer u poslednjem broju test abitove sa 680i
I ona dva krsa od konfiguracija i dalje stoje kao test masine...pa nismo mi veverice...Zanima me samo dal ce stajati i onda kada budete testirali dve 8800 ultra u sli-u (ako toga ikad bude)...Za taj slucaj je i C2D @3600mhz ogranicavajuci faktor u velikom broju situacija :dedica:
Zasto se ti ljudi kojima treba pomoc jednostavno ne usmere na forum?
Stvarno, zašto?
Nisam mislio da ukinu rubriku, nego da objavljuju pisma drugacije tematike. :) Može da se objavi samo ono što se ima... ili da se izmišljaju pisma.
Svako vreme ima svoje običaje i nosi svoje probleme. Davne 1987. kada sam ja uređivao tu rubriku aktuelno je bilo "vatanje" kanala na TV-u na kojem emituje Spectrum, crkavanje osigurača u računaru C-64 zbog isključivanja konektora od kasetofona "na živo", crkavanje tastatura od previše pucačkih igara i slično. Pa i tada se uvek nalazio neko da se buni što se u I/O portu piskara o glupostima, umesto o "pravim stvarima".
Ništa novo pod kapom nebeskom :ciao:
Bryan Fury
13.6.2007, 21:01
Zanima me koja je svrha testa neke ploce ako se ne navede maksimalni oc
Možda zato što dobar deo čitaoca uopšte ne zanima takav podatak? :)
I ona dva krsa od konfiguracija i dalje stoje kao test masine...pa nismo mi veverice...Zanima me samo dal ce stajati i onda kada budete testirali dve 8800 ultra u sli-u (ako toga ikad bude)...Za taj slucaj je i C2D @3600mhz ogranicavajuci faktor u velikom broju situacija :dedica:Draga veverice,
Ta dva krša od konfiguracija ne služe za testiranje novih ploča, procesora, memorija i grafičkih. Testove SLI-ja i Crossfirea smo već imali, pa ne znam šta misliš kako smo ih odradili. Te dve mašine se koriste za testiranje ostalih komponenti, a ostale komponente obuhvataju hard-diskove, optičke uređaje, TV tjuner kartice, zvučne kartice, mrežnu opremu, zvučnike, miševe, skenere, štampače, tastature, iako to po tvojim merilima verovatno nisu računarske komponente. Takođe, na njima se testira i hardver koji ne spada u komponente, a to su projektori, foto-aparati, USB flešići, prenosni hard-diskovi, MP3 plejeri...
samo sam hteo da predozim da bi bilo dobro kada bi uz test graficke karte napisali sa kojim je procesorom vrsen test.Moram priznati da je o mene bunilo ono gde pise test masina a vi testirate 8800gtx(ovo je samo primer)
mad_skillz
14.6.2007, 16:32
Možda zato što dobar deo čitaoca uopšte ne zanima takav podatak? :)
pa realno, ne uzimaju svi kompomente da bi klokovali..:)
crazy_chicken
14.6.2007, 20:42
Draga redakcijo, na stranu svi komentari i kritike, neki su zaista na mestu dok neki...pa ne bas, medjutim, ono sto najvise "bode" oci jesu nepismeni tekstovi.Za jednu renomiranu izdavacku kucu poput "Politike" tesko je poverovati da u tekstovima u casopisu mozemo naci uporno koriscenje lekseme "puno" koja bi verovatno trebalo da predstavlja neki pandan reci "mnogo".Draga gospodo, renomirani recenzenti i lektori.Ukoliko niste znali, puna moze biti casa, saksija ili bilo sta drugo sto ima neku zapreminu, a necega moze biti samo mnogo...nikako puno.O daljim primerima nepismenosti ne bih ni da govorim, ali zaista smeta sama pomisao na to da generacije koje vas citaju i koje bi definitivno trebalo da se, na neki nacin, vaspitavaju na vasem casopisu nisu u mogucnosti da citaju iole pismene tekstove.O pleunastickoj upotrebi reci tipa "cak sta vise" ne vredi ni govoriti, kao ni o potpuno nepravilnoj upotrebi glagola treba...koji se u licnom obliku koristi samo ukoliko je nesto potrebno nekome a nikako u primerima "ta i ta firma je trebala da napravi to i to".Zao mi je sto verovatno dosadjujem vecini forumasa, ali smatram da kao dugogodisnji citalac imam pravo da vam uputim jednu dobronamernu kritiku.Uostalom, udzbenik srpskog jezika nikada nije bio jeftiniji.
Draga redakcijo, na stranu svi komentari i kritike, neki su zaista na mestu dok neki...pa ne bas, medjutim, ono sto najvise "bode" oci jesu nepismeni tekstovi.Za jednu renomiranu izdavacku kucu poput "Politike" tesko je poverovati da u tekstovima u casopisu mozemo naci uporno koriscenje lekseme "puno" koja bi verovatno trebalo da predstavlja neki pandan reci "mnogo".Draga gospodo, renomirani recenzenti i lektori.Ukoliko niste znali, puna moze biti casa, saksija ili bilo sta drugo sto ima neku zapreminu, a necega moze biti samo mnogo...nikako puno.O daljim primerima nepismenosti ne bih ni da govorim, ali zaista smeta sama pomisao na to da generacije koje vas citaju i koje bi definitivno trebalo da se, na neki nacin, vaspitavaju na vasem casopisu nisu u mogucnosti da citaju iole pismene tekstove.O pleunastickoj upotrebi reci tipa "cak sta vise" ne vredi ni govoriti, kao ni o potpuno nepravilnoj upotrebi glagola treba...koji se u licnom obliku koristi samo ukoliko je nesto potrebno nekome a nikako u primerima "ta i ta firma je trebala da napravi to i to".Zao mi je sto verovatno dosadjujem vecini forumasa, ali smatram da kao dugogodisnji citalac imam pravo da vam uputim jednu dobronamernu kritiku.Uostalom, udzbenik srpskog jezika nikada nije bio jeftiniji.
Draga luda kokoško:
Jedna od osnovnih stvari u pravopisu je da se odvaja posle znakova interpunkcije, što ti ne radiš. Stvarno me mrzi da sada pišem svaku pravopisnu grešku koju si načinio u ovom postu ali, prvo se ti nauči pravopisu pa onda sudi drugima.
crazy_chicken
14.6.2007, 22:55
Mozemo se prepucavati do sutra.Moja kritika je bila dobronamerna, struka mi je takva da moram da znam mnogo toga o pravopisu.Prema novim pravilima, postoji mogucnost da se nakon zavrsetka recenice ne pravi razmak.Zvuci suludo ali je istinito.Takodje, novi pravopis kaze i da je u redu reci "oba dva" (zamislite moje zaprepascenje kada sam saznao ovo).Zaista mi nije bio cilj da ikome solim pamet.Ukoliko ste dovoljno dobronamerni poslusacete me, u protivnom pokazujete jednu veliku dozu nezrelosti koja nikako ne ide u prilog jednom, slobodno mozemo reci, brendu kakav je Svet Kompjutera.Uostalom, zamolio bih te, makar preko pm-a, da mi ukazes na moje pravopisne greske, jer ja, zaista ne mogu da ih nadjem u tolikom broju kao sto ti navodis.
Draga luda kokoško:
Jedna od osnovnih stvari u pravopisu je da se odvaja posle znakova interpunkcije, što ti ne radiš. Stvarno me mrzi da sada pišem svaku pravopisnu grešku koju si načinio u ovom postu ali, prvo se ti nauči pravopisu pa onda sudi drugima.
Pazi kad ne mogu da verujem kako si odgovorio na covekove kritike, koje su BTW sasvim tacne i na mestu! Pitam se samo koliko je bitno da pravopis bude pravilan u casopisu, a koliko na forumu?! Nisi mogao pametnije da prihvatis kritiku?! :icon_scra
Pazi kad ne mogu da verujem kako si odgovorio na covekove kritike, koje su BTW sasvim tacne i na mestu! (...) :icon_scra
Vaistinu!
Mozemo se prepucavati do sutra.Moja kritika je bila dobronamerna, struka mi je takva da moram da znam mnogo toga o pravopisu.Prema novim pravilima, postoji mogucnost da se nakon zavrsetka recenice ne pravi razmak.Zvuci suludo ali je istinito.Takodje, novi pravopis kaze i da je u redu reci "oba dva" (zamislite moje zaprepascenje kada sam saznao ovo).Zaista mi nije bio cilj da ikome solim pamet.Ukoliko ste dovoljno dobronamerni poslusacete me, u protivnom pokazujete jednu veliku dozu nezrelosti koja nikako ne ide u prilog jednom, slobodno mozemo reci, brendu kakav je Svet Kompjutera.
To sa razmacima posle interpunkcije nešto si pomešao. Ja sam veoma pažljivo studirao taj deo novog pravopisa jer mi je to, na kraju krajeva, i posao. Moguće da se dozvoljava pisanje bez razmaka iza znakova interpunkcije u posebnim slučajevima, kao što su kompjuterski programi i matematički izrazi, kao i neke primene gde nije moguće ili nije praktično stavljati razmak. Međutim, pisanje na forumu, pisanje u časopisu i, na kraju krajeva, pisanje teksta rukom na papiru, ne spadaju u te posebne slučajeve. Imaj u vidu i sledeće: tebi je možda lakše da pišeš bez razmaka iza tačke, ali je nama svima tako teže da čitamo.
Što se tiče "oba dva", u pravu si, može se tako reći, ali se mora pisati zajedno "obadva". Stoji, naravno, napomena da je to "stilski pojačan" izraz, što u prevodu znači da će ti to u školi nastavnica ispraviti, ali neće lektor kad budeš objavljivao knjigu (pod uslovom da si dovoljno poznat pisac, a ne početnik, ili pak pišeš o ljudima koji tako govore). Takve stvari i predstavljaju najviše kritikovan nedostatak našeg pravopisa - to što veoma malo stvari izričito zabranjuje, pa su ljudi stalno u nedoumici.
Ime našeg časopisa piše se pod navodnicima i sa prvim slovom velikim a drugim malim: "Svet kompjutera".
pa realno, ne uzimaju svi kompomente da bi klokovali..:)
Da ali takva ploca je prvenstveno i namenjena da bi izvukla max iz komponenti...Oni koji ne zele da klokuju gledace da kupe mnogo jeftinije ploce od te...zar ne? NE znam stvarno sta je problem napisati tih par recenica...Ono sto su oni naveli u textu mogli smo da procitamo u specifikacijama ploce (veci deo toga) a max oc cini mi se da nije naveden tamo ;)
Sto ne mozete da se ugledate na ljude sa benchmarka :)
crazy_chicken
15.6.2007, 11:59
To sa razmacima posle interpunkcije nešto si pomešao. Ja sam veoma pažljivo studirao taj deo novog pravopisa jer mi je to, na kraju krajeva, i posao.
Što se tiče "oba dva", u pravu si, može se tako reći, ali se mora pisati zajedno "obadva".
Upravo tako. Nisam hteo da izazivam gnev ikoga ovde. Pravopis na forumu i ne mora da bude sjajan, medjutim samo sam ukazao na neke decije greske u casopisu. VojaM, nemoj me pogresno shvatiti, imam veliko postovanje prema celokupnoj redakciji ali da su moje kritike na mestu siguran sam da ces se sloziti. Ukoliko nije problem, poradicete na tome, ukoliko to predstavlja problem onda nista...neka ostane po starome. Svakako laska to sto postoji neko na forumu kome je to posao.
Ovom prilikom se izvinjavam Bojanu i svima ostalima na mojoj gresci, SVI interpukcijski znaci se moraju odvajati, trenutak nervoze i pomesah.
Hvala jos jednom sto ste me saslusali, i nadam se poslusali.
Što se ovoga tiče, uvek treba navesti konkretan primer - taj broj, ta stranica, taj tekst, taj pasus. Ne verujem da je toga baš toliko mnogo, ali dobro, prihvatiću i razmotriti svaki takav slučaj.
Što se konktretno tiče upotrebe reči "puno", to se može smatrati lošim stilom, ali teško da se može smatrati nepismenošću. Uopšte, vodeći jezički stručnjaci mnogo su tolerantniji nego prosečna starovremska profesorka jezika i književnosti koja ponekad i preteruje. Danas se u jeziku daje
mnogo više slobode nego nekada. Poznati novinar Miro Radojčić govorio je u jednoj TV emisiji o tome kako ga je, na početku karijere, urednik grdio zbog upotrebe izraza "priča se odvija". "Klupko se odvija, a priča se dešava ili događa", govorio je urednik. S današnje tačke gledišta (a možda i s ondašnje), to je čisto preterivanje - gde bismo bili ako bismo govorili, pisali i mislili toliko bukvalno. I to ne mislim samo ja, već i mnogo stručnjaci za jezik.
Što se tiče glagola "treba(ti)" i konstrukcije "čak štaviše" (štaviše se piše zajedno), naravno da svi mi znamo da su primeri koje si naveo predstavljaju grešku i naravno da to ispravljamo. Naravno, uvek ponegde nešto može da se provuče, ponekad neki tekst greškom ne prođe kroz lekturu i redakturu, ali to ne znači da smi svi mi nepismeni, niti da je politika časopisa da takve stvari toleriše, niti pak da se to stalno i često događa.
Ovom prilikom se izvinjavam Bojanu i svima ostalima na mojoj gresci, SVI interpukcijski znaci se moraju odvajati, trenutak nervoze i pomesah.
Ne vidim uopšte razlog za izvinjavanje, makar kad sam ja u pitanju. Ja ti sigurno ne uzimam za zlo zato što nisi odvajao posle znakova interpunkcije. Eh, sad to što gore nisam stavio smajlije, moj post je u potpunosti drugačije protumačen, iako je sa moje strane imao malo šaljivi i, priznaću, malo ozbiljniji karakter. Moja greška, tako da... izvini ti.
NjegovaWisost
15.6.2007, 18:35
Kako obožavam ovu temu, ovde je najlakše naljutiti redakciju, šta im god kažeš oni se deru i pljuju po nama :D
Šta bi sa posterima? Dadoste nam onaj bzv. AoP i ništa više... A oćemo poster sa tematikom iz WWII...
Jeste! Ocemo poster sa WW2 temom! I to da bude Tiger obavezno na slici! I i i i.... Pa ne znam, ako to ispunite, ja necu da bunim! :D
Kako obožavam ovu temu, ovde je najlakše naljutiti redakciju, šta im god kažeš oni se deru i pljuju po nama :D
Uuuu, nemoj da se petljaš s nama, ne znaš ti koliko smo mi u stvari gadni :kreza:
Mislim, mi ostali, iz senke, sive eminencije.:Freddy:
A onaj što se lako iznervira je u stvari mnogo dobar čovek... naročito ako ga častiš sa nekoliko piva... i lepo svira gitaru :nov_guita
crazy_chicken
15.6.2007, 19:37
Hvala na razumevanju. Imam jos samo :tapsh: da dodam jer se konacno pokazuje da postoje ljudi u ovoj zemlji sa kojima se moze vrsiti normalna komunikacija, i koji ne odgovaraju bakljama na svaku kritiku.
Veliki pozdrav
Moracu opet da kritikujem...Mislim da citaoce ne obavestavate dovoljno...Recimo ne znam dal ste ikada pomenuli P35 cipset u vasem casopisu...ali barem pomenuli??? Mislim da niste! Da nema interneta ne bi ni ja znao da postoji...Al sta je sa ljudima koji nemaju internet i citaju jedino vas casopis...Mislim da to nije posteno prema njima...P35 sam naveo kao primer ima jos stvari kojih cu se vremenom setiti...
I zamolio bih vas da mi ne brisete ovaj post (kao sto ste vec neke do sad) jer cu od sada svaki koji mi izbrisete postavljati iznova i iznova i iznova :a_bleh:
:)
I zamolio bih vas da mi ne brisete ovaj post (kao sto ste vec neke do sad) jer cu od sada svaki koji mi izbrisete postavljati iznova i iznova i iznova :a_bleh:
Čestitam ti na upornosti i doslednosti. To se zove muleheadedness!:D;)
Moracu opet da kritikujem...Mislim da citaoce ne obavestavate dovoljno...Recimo ne znam dal ste ikada pomenuli P35 cipset u vasem casopisu...ali barem pomenuli??? Mislim da niste! Da nema interneta ne bi ni ja znao da postoji...Al sta je sa ljudima koji nemaju internet i citaju jedino vas casopis...Mislim da to nije posteno prema njima...P35 sam naveo kao primer ima jos stvari kojih cu se vremenom setiti...
Hmmm... A zašto ti nisi postavio temu o eksploziji vulkana na ostrvu Krakatau? Vidiš, to me mnogo zanima i nigde nisam do sada video, zahtevam od tebe da potražiš na Internetu i obavestiš me. :D:D:D
I ne sekiraj se ako ti budemo brisali poruku više puta... Ako brisanje poruke ne urodi plodom, uvek se može izbrisati - pošiljalac :)
Hmmm... A zašto ti nisi postavio temu o eksploziji vulkana na ostrvu Krakatau? Vidiš, to me mnogo zanima i nigde nisam do sada video, zahtevam od tebe da potražiš na Internetu i obavestiš me. :D:D:D
I ne sekiraj se ako ti budemo brisali poruku više puta... Ako brisanje poruke ne urodi plodom, uvek se može izbrisati - pošiljalac :)
E ako bas insistiras :D
http://www.drgeorgepc.com/Volcano1883Krakatoa.html
ETO :kreza:
Salu na stranu, sk je ipak kompjuterski casopis i trebao bi da obavestava svoje citaoce o takvim stvarima...
A ako izbrisete posiljaoca ja cu ponovo da se registrujem i iznova i iznova i iznova :kreza::kreza::kreza:
Interesuje me sta bi sa onim starijim igrama koje su se prodavale "pod nadleznoscu" SK-a, tipa Ground Control i LS Larry 7? Ja sam redovno kupio tih 4-5 igara, i odjednom je prestalo. Verovatno ste raspravljali na forumu o tome, ali nisam nasao odgovor zbog cega ste prestali da isporucujete dalje igre...
Moracu opet da kritikujem...Mislim da citaoce ne obavestavate dovoljno...Recimo ne znam dal ste ikada pomenuli P35 cipset u vasem casopisu...ali barem pomenuli??? Mislim da niste! Da nema interneta ne bi ni ja znao da postoji...Al sta je sa ljudima koji nemaju internet i citaju jedino vas casopis...Mislim da to nije posteno prema njima...P35 sam naveo kao primer ima jos stvari kojih cu se vremenom setiti...Biće, biće, koliko već u sledećem.
Moraš da razumeš da je IT industrija veoma brza industrija koja izbacuje veliki broj proizvoda. Takođe, moraš da shvatiš da smo mi mesečnik, koji izlazi prvog u mesecu. Da bismo izašli prvog u mesecu, moramo da završimo materijal koji dan posle 20. prethodnog meseca. Takođe, ne bi trebalo da očekuješ da broj koji izađe prvog u mesecu bude aktuelan celog meseca.
Biće, biće, koliko već u sledećem.
Moraš da razumeš da je IT industrija veoma brza industrija koja izbacuje veliki broj proizvoda. Takođe, moraš da shvatiš da smo mi mesečnik, koji izlazi prvog u mesecu. Da bismo izašli prvog u mesecu, moramo da završimo materijal koji dan posle 20. prethodnog meseca. Takođe, ne bi trebalo da očekuješ da broj koji izađe prvog u mesecu bude aktuelan celog meseca.
Ok razumem ja to ali P35 se pojavio relativno davno, mogli ste barem da pomenete to u vidu neke vesti...Pa recimo cini mi se da isto tako nigde niste naglasavali da postoji i C2 revizija P965 chipseta sto je po meni bitna stvar...
Izgleda da nam se Sale malo ulenjio ;)
simakosmos
3.8.2007, 10:34
ko je opisao igru Driver Paralell Lines, zaboravio da napomene da je ta igra izashla za Xbox, PS2 i Wii konzole.
Steta da se bar ne napomene.
Primedbe: Reklame naravno. Mnogo ih ima (i shlag na tortu: neke od njih nemaju veze sa onim cime se magazin bavi - reklame za Coca-colu, automobile, parfeme i pomade!!!:confused:)
Citiram: 'Zasto se zbog rejtinga mora pristati na ugovor sa djavolom?' - rekao je Kuzma u svom tekstu jednom kad je pljuvao po Big Brotheru (ne mogu se setim u kom broju). E sad, jednom liku koji se pozalio na reklame (I/O port rubrika) rekli ste: 'Kako bi odrzali kvalitet magazina, moramo imati pare, a one dolaze i od reklama', i to je vama dovoljan razlog da jedan odlican magazin nakazite sa reklamama. (A ovamo znate da kritikujete TV B92, zbog pseudonjesra BigBrother). E sad dolazimo do istog pitanja: Zasto se zbog kvaliteta magazina, mora pristati na ugovor sa djavolom? Ljudi, ako ste nesposobni da stvorite kvalitetan magazin, nemojte da posezete za niskim metodama tipa: od 100 stranica u magazinu, 30% su reklame ( a korisnik, tih 30% reklama niti cita, a niti je zeleo da kupi tih 30% reklama, a morao je da ih plati kad je kupovao magazin, jer toboze 30% reklama od celog magazina ulaze u cenu magazina, stampanje tih reklama nije dzabe, jel tako?). Folks, pa imajte malo dostojanstva. Niko ne zeli da plati SK 140 dindzi, i da unutra vidi neku bezveze reklamu na svakoj trecoj strani. To mu dodje kao kad kupujemo krompir u dzakovima, zar ne? Spolja svi lepi, i mi platimo dobar krompir, a kad kuci pogledamo sta smo kupili, 30% krompira trulez, za koji niko normalan ne bi dao ni paru, da ga je video izlozenog na tezgi. E pa, ako josh ne shvatate, reklame u unutrashnjosti SK magazina, mozemo uporediti sa trulim krompirom.
Na kraju da dodam: Ja sam veliki fan SK magazina, ali ako bolest zgrtanja love od prodaje magle nastavi da poprima sve vece i vece razmere kako se dosad pokazalo, magazinu se verovatno ne pise svetla buducnost, i mogu reci da sam (naravno) zabrinut zbog toga!
Primedbe: Reklame naravno. Mnogo ih ima (i shlag na tortu: neke od njih nemaju veze sa onim cime se magazin bavi - reklame za Coca-colu, automobile, parfeme i pomade!!!:confused:)
1. Bez reklama se casopis ne moze isplatiti.
2. Nasa maticna kuca je Politika. Kad neka firma uplati Politici reklamiranje u svim njenim magazinima to se odnosi i na nas i protiv toga se ne moze.
3. Imajte razumevanja neke stvari su nuzno zlo.
1. Bez reklama se casopis ne moze isplatiti.
2. Nasa maticna kuca je Politika. Kad neka firma uplati Politici reklamiranje u svim njenim magazinima to se odnosi i na nas i protiv toga se ne moze.
3. Imajte razumevanja neke stvari su nuzno zlo.
Mozda je text malo grub, nemam nameru da nekoga klevetam, pogotovu ne moj omiljeni magazin, ali vasa maticna kuca je Politika! Tim gore covece!!! Zar jedna velika firma kao sto je Politika, dozvoljava sebi takve gluposti? Zarad cega? Zarad zgrtanja love? (Ma kakvi!:a_whistli)
Kad vec uporedjujes SK sa krompirom, to ti je kao da kupis krompir u vrednosti od 200 dinara za 140 dinara, dok bi taj isti krompir vredeo i 250 din. samo da nema trulezi (reklama). Ne znam sto si nezadoljan, opisuju sve sto se pojavi, tekstovi su ultra kvalitetni, a jos su im cene prilagodjenje prosiocima :) (i to verovatno ne bi bilo tako bez reklama). Alternativa je (verovatno) da izbace reklame, da sadrzaj ostane isti, a da se cena prilagodi burzujima ;)
Kad vec uporedjujes SK sa krompirom, to ti je kao da kupis krompir u vrednosti od 200 dinara za 140 dinara, dok bi taj isti krompir vredeo i 250 din. samo da nema trulezi (reklama). Ne znam sto si nezadoljan, opisuju sve sto se pojavi, tekstovi su ultra kvalitetni, a jos su im cene prilagodjenje prosiocima :) (i to verovatno ne bi bilo tako bez reklama). Alternativa je (verovatno) da izbace reklame, da sadrzaj ostane isti, a da se cena prilagodi burzujima ;)
Samo nastavi i dalje da ih branis.Covek je gore u pravu.Mnogo i vise nego mnogo ima zastupljenost reklame.Ali sto rece Oluja to je nuzno zlo koje mozda i urednici i ucesnici u sklapanju casopisa ne zele.
Ne znam da li je bilo slučajno postavljeno, al' ne verujem da jeste.
U broju gde je opisan NFS Carbon na strani levoj (Gradimir Joksimović je radio tekst,) ima tri screenshota automobila, sve Ševrolet (jedan te isti) a na desnoj strani (odmah pored opisa igre) preko cele strane reklama Ševroleta.
U pitanju je broj 12/2006.
http://www.sk.co.yu/2006/12/sk200612.jpg
hacker_aca
4.8.2007, 14:57
Ljudi, ako ste nesposobni da stvorite kvalitetan magazin, nemojte da posezete za niskim metodama tipa: od 100 stranica u magazinu, 30% su reklame ( a korisnik, tih 30% reklama niti cita, a niti je zeleo da kupi tih 30% reklama, a morao je da ih plati kad je kupovao magazin, jer toboze 30% reklama od celog magazina ulaze u cenu magazina, stampanje tih reklama nije dzabe, jel tako?).
Časopis je po meni veoma kvalitetan a jeste da su sada ubacili i malo više reklama ali da li ljudi uzimaju časopis zbog reklama ili zbog tekstova u vezi hardvera, softvera i ostalih stvari? Ne znam šta se bunite toliko oko tih reklama. Nije da branim časopis, samo gledam sa neke neutralne tačke gledišta. Dok prelistavaš časopis možeš da potrošiš jednu sekundu da proceniš da li je neka strana reklama ili opis nečega. Ako je reklama nastavljaš dalje, nema problema. Reklame čak znaju i da budu korisne iako ih svi mrze. Pa ja sada da dođem da živim u Beograd i treba mi kompjuter ja ne bih znao gde da ga kupim. Napamet znam par radnji iz reklama iz SK-a a sada da ga otvorim i krenem da tražim našao bih još. Ako vas ne zanimaju reklame samo ih ignorišite i čitajte ono šta vas zanima.
Imam predlog: Da se napravi posebno SK gde će biti svi SK tekstovi predviđeni za određeni mesec bez reklama dok će odvojeno da prave nešto slično tome ali tu će biti samo reklame pošto mnogi neće da kupuju reklame. Ajde i da bojkotujemo televiziju, tamo ima reklama...
NjegovaWisost
4.8.2007, 15:42
Znate šta bi trebali da uvedete?
Kao neku nagradu po ugledu na strane časopise.
recimo izađe neka grafička i vi joj kao u novinama date medalju "best buy" ili "maximum performance"
Znate ono što je ispisano na kutijama grafičkih... Jednostavno, nekako je zanimljivo...
Opet kerenula diskusija o reklamama....:rolleyes: Ljudi, pričalo se o ovome X puta! Da nema reklama, SK bi imao toliko strana manje (količina textova bi bila ista) a bio bi dosta skupjli. Ako mislite da umesto reklame na toj strani može da se nađe text, imajte u vidu da text za tu stranu neko treba da napiše i bude plaćen za to a novac od reklame izostaje, što automatski povlači povećanje cene. Ovo je čisto logički rezon, tu sigurno ima još detalja koji su nama nepoznati. :dedica:
NjegovaWisost
4.8.2007, 15:53
Opet kerenula diskusija o reklamama....:rolleyes: Ljudi, pričalo se o ovome X puta! Da nema reklama, SK bi imao toliko strana manje (količina textova bi bila ista) a bio bi dosta skupjli. Ako mislite da umesto reklame na toj strani može da se nađe text, imajte u vidu da text za tu stranu neko treba da napiše i bude plaćen za to a novac od reklame izostaje, što automatski povlači povećanje cene. Ovo je čisto logički rezon, tu sigurno ima još detalja koji su nama nepoznati. :dedica:
:) Pogledajte recimo od novosti Oglase, pa svaka strana su oglasi :D
Ne stvarno, meni nije jasno zašto se svi bune kada i čitava država da potpiše peticiju ne bi se mogle ukinuti...
Sjetite se pinka prije donošenja zakona o reklamama...
Imam predlog: Da se napravi posebno SK gde će biti svi SK tekstovi predviđeni za određeni mesec bez reklama dok će odvojeno da prave nešto slično tome ali tu će biti samo reklame pošto mnogi neće da kupuju reklame. Ajde i da bojkotujemo televiziju, tamo ima reklama...
Pravo da ti kazem, razmisljao sam o potpunom bojkotu TV Pink-a. Puste neki film, pa onda brate na svakih 20min. filma ide 20min. reklame. Pa takvu aktivnost niko normalan ne bi dopustio. I sad ti meni kazi: Jel to uredu?
I takodje, kaze oluja 'Bez reklama se casopis ne moze isplatiti'. Pa to je sramota,:( stvarno. Casopis ne bi mogao da egzistira, ako se ne krkne neka reklama na svakoj trecoj strani?:icon_scra Ovo je i smeshno i zalosno u isto vreme!!!:rofl::(
Kad vec uporedjujes SK sa krompirom, to ti je kao da kupis krompir u vrednosti od 200 dinara za 140 dinara, dok bi taj isti krompir vredeo i 250 din. samo da nema trulezi (reklama).
U svakom slucaju, meni trulez ne treba, covece!!! Ako si primetio, ne zalim se na cenu casopisa, vec na trulez u njemu!!!
I takodje, kaze oluja 'Bez reklama se casopis ne moze isplatiti'. Pa to je sramota,:( stvarno. Casopis ne bi mogao da egzistira, ako se ne krkne neka reklama na svakoj trecoj strani?:icon_scra Ovo je i smeshno i zalosno u isto vreme!!!:rofl::(
Pa čoveče, Politika izdaje Svet Kompjutera, kao i sve druge novine/časopise da bi na njemu ubrala neki profit, a ne tek onako, da se izdaje nešto...Ako nisi znao reklamiranje je glavni izvor prihoda svakog medija.
Lepo ti je Rocker rekao: manje oglasa, više tekstova = manji prihod, veći rashod:D I šta bi dobio kada bi izbacili reklame? 145 strana tekstova i časopis koji bi koštao bar 300-400 dinara, koga bi kupovalo sve manje i manje ljudi...
Koji vam je bre djavo ljudi... Stvarno vas ne razumem...
Ako vam smetaju reklame idite pa kamenujte svaki bilbord na koji naidjete, pa onda razbijajte staklo na svetlecim reklamama na skoro svakoj banderi, lupajte izloge gde se stoji poster za nagradnu igru koka-kole i na kraju lupajte palicama ljude koji dele flajere u knez mihajlovoj...
Stvarno su vam komentari nedorasli i detinjasti... SK zavisi od reklama i nemoze bez reklama. Tu je tacka i manastirska macka:D:kreza:
Koji vam je bre djavo ljudi... Stvarno vas ne razumem...
Ako vam smetaju reklame idite pa kamenujte svaki bilbord na koji naidjete, pa onda razbijajte staklo na svetlecim reklamama na skoro svakoj banderi, lupajte izloge gde se stoji poster za nagradnu igru koka-kole i na kraju lupajte palicama ljude koji dele flajere u knez mihajlovoj...
Stvarno su vam komentari nedorasli i detinjasti... SK zavisi od reklama i nemoze bez reklama. Tu je tacka i manastirska macka:D:kreza:
Alo, bre, ko ovde pominje bilborde i svetlece reklame? Meni izgleda da je najdetinjastiji komentar (savet!) bas ovaj gore citiran! (Ako vam se ne svidjaju reklame idite pa kamenujte bilborde...bla, bla...) - Ovo izgleda vrlo doraslo i zrelo, nema sta!!! U ostalom ovo pocinje da lici na svadju, bolje da je prekinemo!?
Ljudi, necu da ovo ispadne neka big svadja. Tema se lepo zove Kritike i sugestije, gde covek moze otvoreno da kritikuje SK. Nisam hteo da zapocinjem raspravku tipa: Koji vam je djavo... ili Covek je u pravu... Samo sam rekao ono sto mi se kod SK-a ne svidja.
Dusan Maksimovic
5.8.2007, 2:25
Pa, recimo, ako pogledamo ranije brojeve casopisa SK, (2001, 2002) od kada i ja otprilike i kupujem ovaj casopis, videcemo da se na njima nalazi mnogo manje reklama. A cena je bila niza. Tako da, necemo da se lazemo bezveze, prodali su du*e :dzavo:, ali su po pitanju sadrzaja i kvaliteta tekstova jos uvek dobri. Barem ja tako mislim. A licno mi reklame ne smetaju, jednostavno okrenem list™ i gotovo. Bolje nego kad gledam TV. A neke reklame su i interesantne, i svi smo, ama bas svi procitali bar jednu reklamu u svakom broju SK. Ko kaze da to nije slucaj - nije u pravu. Ili se sali.
Dalje, sto se tice sadrazaja imam sve pohvale i jednu primedbu. Novosti u tehnologiji i kompjuterima - sveze i zanimljive. Desavanja u svetu i e-sceni - odgovara. Opisi igara - na mestu. E, jedino me smaraju one igre sa 16 pixela iz 1988 ili tako, koje stalno opisuju kao zlatno doba ("svi se secamo, bla, bla, to su bile igre, majmun vas gadja buricima a vi skakucete po ekranu i ostale retardne igrice":rofl:) da to downloadujemo za mobilni te ne znam ovo ono. batalite te igre! smislite nesto novo da popunite te dve strane. evo predlog: napisite nekoliko po vasem misljenju najsmesnijis anegdota ili viceva iz oblasti kompjutera i tako toga. Pozdrav!!!!:dedica:
Dusan Maksimovic
5.8.2007, 2:35
Stvarno... Ako vec opisuju igre sa konzola, neka, brate, izdaju posebno "Svet Igara" i tu strpaju sve igre sa svega zivog. SK bi trebao da opisuje iskljucivo sa racunara...
slazem se. batalite konzole. eto jos jedna primedba :a_whistli:D
Pravo da ti kazem, razmisljao sam o potpunom bojkotu TV Pink-a. Puste neki film, pa onda brate na svakih 20min. filma ide 20min. reklame. Pa takvu aktivnost niko normalan ne bi dopustio. I sad ti meni kazi: Jel to uredu?
Nije u redu ali jbg, Pink vode one tamo čike sa kamerama, kompjuterima pa onda one glavonje sa kravatama i pušta se ono što oni kažu. Mene takođe nerviraju sa tim pa zato i slabo pratim TV uopšte.
Ili živi i drži se njihovih pravila ili umri... Kako kul zvuči... :)
Ili živi i drži se njihovih pravila ili umri... Kako kul zvuči... :)
Yep. Zvuci cool!
Ne vidim što bi nekome smetale reklame. Ako vam se neka ne sviđa, ne morate ni da je gledate zar ne? Zar stvarno možete misliti da pare koje se dobijaju prodajom SK može da isplati trošak izdavanja i još da neko zaradi na tome(kao i svugde, i ovde je zarada bitna)? Evo ja se ne razumem baš u novinarstvo ali pretpostavljam da bi oni morali za za 139 dinara da urade sledeće
Plate papir, full color štampu(priznaćete da se na ove dve stvari ne štedi), treba platiti i struju, vodu itd :D.. Treba platiti čitav tim ljudi koji pravi SK(sigurno se ne plaćaju samo novinari od ovoga).. Siguran sam da tu ima još milion stvari.
A upoređivanje sa 2001 god nema smisla.. To su bila druga vremena, i sada su se cene promenile(sve je poskupelo, i još će)
Ranije sam kupovao i PC magazin i Mikro ali sam odustao od njih jer su skuplji od SK a po meni manje interesantni..
Ovo je znači POHVALA za cenu, da da :) Održati takav kvalitet za ovakvu cenu je stvarno Respect.. Ja lično sam spremam da dajem 200din mesečno za SK ovakav kakav je, sa ovoliko reklama.. Preko toga bih imao problem da priznam :) mada 200 din je bedna cifra ne možeš ni 2 piva popiti u gradu za te pare..
E sad, ono što mi se ne sviđa je što su uveli opise igara za konzole(opet), bilo je i pre par godina žestokoh kritika za to, pa su ljudi povukli.. Ne volim konzole i ove tekstove preskačem, bolje da su stavili reklame umesto njih jer bi bar u njima možda našao nešto što me zanima.. Svaka čast za Wii konzolu ali nije joj mesto u našem svetu! Barem ne opisi njenih igara..
Reklame su nuzno zlo koje moramo hteli ili ne da trpimo.Pa na zapadu ljudi se zaglupe sa reklamama i svi zive normalno.Ima da te ubedi u neku stvar da je dobra, ti ima' da poverujes i da pljunes kolacic ovaj dolarcic!!!
U svakom slucaju, meni trulez ne treba, covece!!! Ako si primetio, ne zalim se na cenu casopisa, vec na trulez u njemu!!!
A je l' bi se zalio na cenu casopisa (koja bi bila dosta veca), da nema trulezi u njoj? U svakom slucaju, krompir je los primer, reklame ne kvare SK u tolikoj meri koliko trulez kvari krompir ;)
Čak i da ne uzimaju pare od reklama, trebali bi ih staviti!
Svi mi koji čitamo SK s vremena na vreme poželimo nešto novo da kupimo, zašto ne bi onda prelistali oglase i reklame u SK?
Mislim novine nisu kao TV, pokažu ti reklamu i ti moraš da je gledaš dok ne prođe! Ovako baciš pogled i kao te nešto zainteresuje ti pročitaš reklamu a ako ne, ideš dalje..
Toliko su se ljudi bunili oko toga da autori testova na kraju teksta napišu i cenu.. Pa imate reklame pa kopajte po njima ili eventualno ih nazovite..
Za razliku od TV reklama, od reklama u novinama možete imati samo korist..
Čak i da ne uzimaju pare od reklama, trebali bi ih staviti!
You've got to be kidding!:p
NjegovaWisost
6.8.2007, 3:03
Mogu li ja da apelujem? :D (mocna rijech)
Apelujem da se malo pozabavite Vistom. Okej, opisali ste beta verziju, jedna stranica na "final" a bezvezni Linux (kada sam ga instalirao izgledao mi je kao klasican sovjetski shit iako nije to: brz, ruzan na oko, svi ga hvale al malo ko uzima) na toliko strana! Daj mislim ni rijeci da vista pada od neke verzije Alkohola, da ova igrica ne moze, da ova ne moze, da me kompjuter krade u sahu (s****o mi se net, na operi mini sam opet) pa cu wam objawiti slike i na youtube vidio kako mi jede figure protiw prawila, kako nece da upise u statistiku pobjedu na wisem niwou...
P.S. Sada će linuxovci da me popljuju...
Predlog za Nagradni kviz- objavite odgovore svih dobitnika- ako je nesto smesno da se ismejem ko covek. Ovako jedna ko ni jedna.
Mora da bude mesta...
ljudi pa povecajte cenu SK-a, ali smanjite reklamne strane, skoro pa svaka druga strana je reklama (pijte akva vivu hidroaktiv i sa lakocom ce te igrati i do 10 sati dnevno, jer ona vam nadoknadjuje sve potrebne vitamine...), mislim, zar nije dosta i prokeltog marketinga na nasim tv programima, zelis da se odmoris od njih, uzmes SK i opet isto!!!
Može i ovako: nema uopšte reklama, ali košta 300-400 dinara, pa ti vidi.
Ja sam za reklame i 140, pardon - (psihološki prihvatljivijih, "da se ne sete Vlasi":dzavo:) 139 dinara.;)
vec je bilo price o tome...jednostavno ljudi u SK su nemocni jer to nije do nih vec do celnika politike i te reklame idu u svim politikinim izdanjima.
znam, ali bar malo manje!
mada nebitno, bilo je to samo prolazno nezadovoljstvo, kad prelistam SK, kasnijim citanjem postajem zadovoljan, i tako sve u krug, sa svakim novim brojem!
Opis Bioshocka je blagi užas.Ko ne zna šta je ova igra neće ni saznati,baš ništa.Ko zna a želi nešto da pročita neće ni to.Kuzma je za neki odmor.U poslednje vreme opisi su mu krš.Na 2 strane divljenja o igri uz korišćenje raznih termina i jedva po koja reč o njenim aspektima,prilično neozbiljno sa moje tačke gledišta.Btw,čini se da je radio opis XBOX 360 verzije ali ovo ne mogu da tvrdim.
Opis Bioshocka je blagi užas.Ko ne zna šta je ova igra neće ni saznati,baš ništa.Ko zna a želi nešto da pročita neće ni to.Kuzma je za neki odmor.U poslednje vreme opisi su mu krš.Na 2 strane divljenja o igri uz korišćenje raznih termina i jedva po koja reč o njenim aspektima,prilično neozbiljno sa moje tačke gledišta.Btw,čini se da je radio opis XBOX 360 verzije ali ovo ne mogu da tvrdim.
Ko ne zna sta je ova igra, procitace Kuzmin opis i zatim otici na Gamespot ili IGN i tamo procitati uobicajene suvoparne recenzije. Ne vidim zasto bi neko ko vec zna nesto o igri uopste citao opis. Ocigledno je da se radi o izuzetnoj igri, cim je dobila toliko visoku ocenu. Mislim da je to i vise nego dovoljno da ti ukaze da bi Bioshock igra koja se mora odigrati (ako imas hardver za nju).
NjegovaWisost
4.9.2007, 19:26
Tuga ovog mjeseca za PC maltene da nema opisanih igara :( Pa da batale konzole ne bi bilo igara skoro uopšte...
Ko ne zna sta je ova igra, procitace Kuzmin opis i zatim otici na Gamespot ili IGN i tamo procitati uobicajene suvoparne recenzije. Ne vidim zasto bi neko ko vec zna nesto o igri uopste citao opis. Ocigledno je da se radi o izuzetnoj igri, cim je dobila toliko visoku ocenu. Mislim da je to i vise nego dovoljno da ti ukaze da bi Bioshock igra koja se mora odigrati (ako imas hardver za nju).
Hmm,kad si zadnji put čitao IGN recenzije?Kakve crne suvoparne,sve možeš tamo pročitati.Ocena ne mora u principu ništa da znači.Zašto bi se meni sviđalo što i tebi ili obrnuto.Vidim sada na više foruma da je ljudima opis veoma loš,a bogami i na ovom.Zabrinjavajuće, iz razloga što je jedan od glavnih recenzenata.Nemojte me pogrešno shvatiti,nemam ništa protiv čoveka.Pojma nemam ni ko je,ali opisi su mu sve lošiji i lošiji,konkretno zamerka ide sa moje strane da previše slobode sebi daje na neki svoj način razmišljanja umesto da se više fokusira na samu igru,što je i cilj recenzije.Ali,to je samo moje mišljenje:)
@dio37 imam igru i igram je uveliko
U poslednje vreme sam puno puta razmišljao zašto kupujem SK.
A onda sam shvatio, pa to je zbog reklama. Kad čitaš SK kao
da čitaš oglase, pa ko treba da kupi komp to je pravo mesto
za njega.
PS. Razmišljam o ceni, cena časopisa nije manja od ostalih sličnih
časopisa koji definitivno imaju puno manje reklama od SK.
A da ne zaboravimo koliko samo strana imaju dnevne novine, koliko
texta a gde su tu reklame ? i koštaju svega 20 din.
Bryan Fury
12.9.2007, 12:24
Al' si sad rekao. :opanachke Dnevne novine imaju "š" kvalitet papira i štampe i uglavnom koštaju 30 dinara, osim onih koje su neka vrsta dumping-a. Pri tome izlaze svaki dan i u daleko većem tiražu.
Nekada davne 86 kupio sam svoj prvi primerak SK i u njemu pročitao
opis igre SABOTEUR za spectrum. Taj primerak je bio upravo na
papiru kakav se danas koristi za dnevne novine pa mi to nije smetalo,
jer dobru novinu ne čini kvalitet papira nego šta u njoj piše.
S poslednjim primerkom ste potrošili sve kredite.
Ne želim da upućujem suviše kritika, ja sam samo čitalac koji želi
da svakog prvog u mesecu kupi svoju omiljenu novinu i nadje u njoj
nešto za sebe.
S poslednjim primerkom ste potrošili sve kredite.
Pa zar ti se apsolutno nitša ne sviđa?
Ne želim da upućujem suviše kritika
Uputi bar jednu konkretnu! :) Nešto, što bi i tebi i drugima bilo drago da vidite u SK-u.
Pelagijska Argosija
12.9.2007, 16:43
Mislim da je nepravedno porediti dnevne novine (koje izlaze svaki dan:dedica:) i jedan mesecni list (koji izlazi jednom mesecno:dedica:). Racunicu o tome koliko sta na kraju kosta izvedite sami...
Shang Tsung
12.9.2007, 17:01
Mislim da je nepravedno porediti dnevne novine (koje izlaze svaki dan:dedica:) i jedan mesecni list (koji izlazi jednom mesecno:dedica:). Racunicu o tome koliko sta na kraju kosta izvedite sami...
Niko nije vrsio poredjenje na nacin koji si ti razumeo.
Osim toga, receno je:
dobru novinu ne čini kvalitet papira nego šta u njoj piše
Naravno, i SK moze da se smatra nekim novinama (news-papers) jer opisuje novitete (i novosti) iz IT industrije.
NjegovaWisost
13.9.2007, 4:59
U poslednje vreme sam puno puta razmišljao zašto kupujem SK.
A onda sam shvatio, pa to je zbog reklama. Kad čitaš SK kao
da čitaš oglase, pa ko treba da kupi komp to je pravo mesto
za njega.
PS. Razmišljam o ceni, cena časopisa nije manja od ostalih sličnih
časopisa koji definitivno imaju puno manje reklama od SK.
A da ne zaboravimo koliko samo strana imaju dnevne novine, koliko
texta a gde su tu reklame ? i koštaju svega 20 din.
zezaš li se ti ovo (pošto nema smiješka :) )?
Da, kupujem komp svakog mjeseca i ako cijene imam na netu i to uvijek novije od ovih, a pogotovu kada kupujem komp uzimam Instant Cofee Grand Pleasure i slične gluposti.
sada kada sam ga čitavog pročitao, od A-Š tvrdim da je ovo najgori broj u zadnjih 5 godina. I neka mi neko kaže razlog zašto bi neki stariji broj bio gori od ovoga
sada kada sam ga čitavog pročitao, od A-Š tvrdim da je ovo najgori broj u zadnjih 5 godina. I neka mi neko kaže razlog zašto bi neki stariji broj bio gori od ovogaKad to ovako napišeš (kaže se "paušalno" ;)), to ništa ne znači. Moraš detaljno reći zašto? Šta ti smeta? Kako bi se to moglo popraviti?
Ja bih verovatno mogao da ti za svaku konkretnu primedbu objasnim zašto je to tako, ali bi zvučalo previše odbranaški. Ako hoćeš mogu ti to reći činom porukom ;) A za koju nedelju i lično ;)
U svakom slučaju, pohvalno je što si pročitao broj od a do š pa tek onda kritikuješ. Mnogi pročitaju samo naslove od tri teksta, ali to ih ne sprečava da vode kilometarske rasprave o SK-u.
Osim toga, receno je:
dobru novinu ne čini kvalitet papira nego šta u njoj pišeNaravno, i SK moze da se smatra nekim novinama (news-papers) jer opisuje novitete (i novosti) iz IT industrije.Pa, u stvari, neće biti da je tako.
Naravno, svu periodiku (novine, časopise, almanahe) možeš podvesti pod "novine u širem smislu" jer prenose vesti. Ali način na koji se to čini mnogo se razlikuje.
U dnevnim novinama doduše ima slika, ali je dominantan tekst. One su jeftine jer koriste jeftin papir, relativno jednostavnu pripremu za štampu, a fiksni troškovi (komunalije, priprema za štampu, prevoz, plate radnicima) se zbog velikog tiraža dele na mnogo čitalaca i tako se smanjuje cena po primerku. Varijabilni troškovi se, naravno, ugrađuju u cenu (štamparski papir, boje, održavanje mašina... sve to raste sa brojem odštampanih primeraka), ali to je i dalje veoma nisko. Tu se krije i objašnjenje zašto nam je praktično nemoguće da ubacujemo CD/DVD u SK - to predstavlja varijabilni trošak koji raste sa brojem primeraka; kako SK ima više nego duplo veći tiraž od časopisa koji daju diskove uz svaki broj, suma novca koja bi morala da se plati unapred i u celosti (takva su pravila igre) je veća nego što je Politika u stanju da ispovrti; cena snimljenog/štampanog diska čak ne raste ni linearno sa povećanjem tiraža nego, recimo, kvadratno, tako da je stvar još nepovoljnija.
Kod ilustrovanih časopisa kao što je SK odnos fiksnih i promenljivih trškova je mnogo nepovoljniji. Tiraži su mnogo manji, naročito za specijalizovane časopise (novine čitaju svi, a SK - samo oni koje to zanima), pa se fiksni troškovi ne dele na tako veliki broj čitalaca i cena je viša. Drugo, ima mnogo više slika, sve stranice su u boji, brzina štampanja je manja (kako bi moglo kvalitetno da se odšampa - da boje ne "šetaju", da su prirodne, nisu previše blede niti previše tamne...), koriste se skuplje mašine čije održavanje znatno više košta, skuplji materijal (boje, štamparske ploče, tečnost za ofset štampu), primerci se povezuju žicom ili "broširanjem" (kao knjiga - tako se radi i SK) i slično.
(nastavak u sledećoj poruci)
Bitnu stvar predstavljaju i način i dinamika pripreme časopisa. Mesečni časopisi se pripremaju detaljnije i sporovoznije, ali i u njima se teži da vesti i prikazi budu najsvežiji. Zbog toga potoji period praznog hoda odmah po izlasku broja, ali i period velike gužve nekoliko dana pred predaju u štampu. To izaziva i probleme u međusobnim odnosima u firmi. Ako je časopis u izdavačkoj kući koja je prvenstveno orijentisana na dnevne novine, veoma je teško objasniti upravi koji su problemi i koji je način rada mesečnog časopisa. Uvek postoji težnja da se rad u mesečnom časopisu omalovaži, tvrdi se da se tu manje radi nego drugde, dovodi se u pitanje broj zaposlenih ljudi, a u štampariji takav časopis ima najniži prioritet.
Što se tiče sadržaja broja, malo ko od čitalaca uočava izvesnu periodičnost. Zna se, recimo, da su letnji meseci "sušni" po pitanju noviteta u kompjuterskoj industriji, što se mora odraziti i na sadržaj lista. Zanimljivo je da je taj "sušni" period u časopisu pomeren za mesec dana - časopis, naime, sve opisuje "unazad", daje stanje od proteklog meseca. Zna se da se većina novih igara i gračkog hardvera plasira tokom prvih zimskih meseci, kako bi proizvodi bili spremni za velike kupovine oko Božića. Zna se da se kancelarijski i specijalizovani softver pojavljuje uglavnom s jeseni i na proleće. Zna se da su "sušni" meseci tokom leta i početkom godine. Znajući sve to, jasno je da se ta periodičnost mora odraziti i na sadržaj kompjuterskog časopisa. Dalje sve zavisi od toga koliko će vešto urednici da zabašure periode loše ponude, a da "napumpaju" periode sa bogatom ponudom.
Eto tako, momci i đevojke, stoje stvari.
Neko od vas će sigurno reći "šta se sve to mene tiče, ja hoću da uvek kupujem časopis sa mnogo opisa igara, sa mnogo opisa hardvera, sa opisima zanimljivog softvera, sa najmanjom cenom, sa malo oglasa a mnogo teksta..." OK, svako ima pravo da očekuje ono što hoće, i mi tu ništa ne možemo.
O oglasima drugi put.
Smetaju vam reklame? Interesuje vas kako da ih se otarasite? Jednostavno - napišimo peticiju da najure Voju i Kuzmu - grdne pare potrošiše! :D (šalim se, naravno, nemojte me ni trunčicu shvatiti ozbiljno ;) ne želim žute kartone i crvene poene :D)
Sad ozbiljno. SK je po meni i dalje najbolji IT časopis kod nas. Možda zbog toga što sam jednostavno navikao na stil pisanja - taj blagi humor uvek kod mene izaziva oduševljenje! Ne kažem da su ostali časopisi loši, daleko od toga, ali ipak mi je SK ........ Prvi broj sam kupio 1/2001.
Mada, nešto me više ne privlači tu. Nešto jednostavno "ne drži vodu". Sećam se, pre, a i ne tako davno (pre god-dve) jedva sam čekao 1. u mesecu da kupim SK. Sada nije tako. Kupim ga 5,6. u mesecu. I ne pročitam ga sa entuzijazmom sa kojim sam ga pre čitao.
Doduše, isti slučaj je i sa Harry Potter knjigama :D
Izgleda da matorim...još pola godine pa punoletan :)
NjegovaWisost
13.9.2007, 16:21
Kad to ovako napišeš (kaže se "paušalno" ;)), to ništa ne znači. Moraš detaljno reći zašto? Šta ti smeta? Kako bi se to moglo popraviti?
Ja bih verovatno mogao da ti za svaku konkretnu primedbu objasnim zašto je to tako, ali bi zvučalo previše odbranaški. Ako hoćeš mogu ti to reći činom porukom ;) A za koju nedelju i lično ;)
U svakom slučaju, pohvalno je što si pročitao broj od a do š pa tek onda kritikuješ. Mnogi pročitaju samo naslove od tri teksta, ali to ih ne sprečava da vode kilometarske rasprave o SK-u.
E ovako. Da počenem od početka.
Prvo, reklame. I ranije ih je previše bilo, ali imam utisak iako nisam brojao da ih u ovim zadnjim brojevima ima više neko obično; "owerclock" i "GB protoka bodu oči; shevrolet (dobro, možda je moj stric) čitao SK, pa eto prije 15tak dana kupio novog šekija, možda mu je baš ta reklama pala u oči.
Smor dosadna reklama Computer dreama.
Ružna reklama Game Overa.
Ružna reklama Microshopa
-II- Grand Pleasure
Dosadna reklama koju niko ne čita za Aqua Vivu
Znam znam niste vi odgovorni, to ste i napisali. Svejedno smeta
Ne sviđa mi se opis 9 radeona bez podatka koliko šejder jedinica ima ova grafička.
Mrzim tekstove o linuksu. Ok ovo uzimajte u obzir s obziro da sam previše nakolonjen Winu. Svaka čast open source-u ali još nije došlo njihovo vrijeme. Ovo je kao komunizam-fino zamišljeno al ne funkcioniše jednostavno.
Kuzman je smorio. Ovo mu je jedan o lošijih tekstova. Možda Beograd loše utiče na njega.
Opis Bioshocka: igra ne zaslužuje 99%. Neko nepristrasan bi joj dao oko 90, ja najvjerovatnije 80%.
Samo četiri igre (ovome vjerovatno niste vi krivi; suša šta će se)
Opis konzola. Pa da imam para za PS3, Xbox360 i Wii (pare za konzolu bih nekako i skupio al ne i po 75 evra za igricu 1 com) sigurno bih nekako skrpio 4-5 evra za časopis namjenjen isključivo konzolama.
PSplay? Mislio sam da postavim glasanje da li imate PSPlay i baš me zanima da li bi i jedan jedini lik odgovorio a da ne laže. Možda je zato što živim u provinciji, al ovde i pored dosta PS3ki nisam nigdje vidio niti iko zna za postojanje istog.
Jedna od rijetkih rubrika koja se drži je opisivanje malih i starih igara. Iako su opisana dva pac mana, u suštini iste igre.
Šifre? Ovo je strana koja mi se ne sviđa od samog početka. Koji će vam đavo šifre????? Ko još koristi šifre iz SK? Jedina varanja koja treba objavljivati su ona za GTA kada izađe s obzirom da među malom djecom vlada pomama za GTA i šiframa.
Ponekad pomislim da je najbolje što SK ima ovaj forum.
I SK Case chase vam je vrh.
Bryan Fury
13.9.2007, 16:25
Al' ti je kritika. :D Subjektivno koliko to može biti.
NjegovaWisost
13.9.2007, 16:44
Ja se samo pravdam zašto mi je zadnji broj najgori od svih do sada....
Objektivno ili subjektivno, svi govore da je SK izgubio na kvalitetu i možete poricati koliko god hoćete ali je tako
Šifre? Ovo je strana koja mi se ne sviđa od samog početka. Koji će vam đavo šifre????? Ko još koristi šifre iz SK?
Sa ovim se slazem. Sifre treba da izbacite, a da ubacite neki zanimljiv tekst o igrama (kao kad je pre 2-3 godine, Macedonic napisao onaj tekst o avanturama). Onakav Macedonicev tekst je bolji n puta od ovomesecne Kuzmine kolumne. Ustvari, najbolje je da pustite Macedonica da pise Ja, igrac (ali ne na Kuzmin nacin), a umesto sifara ubacite neki walkthrough (resenja su uvek zanimljivija od sifara). To bi vam bas osvezilo Test play. ;)
Ja se samo pravdam zašto mi je zadnji broj najgori od svih do sada....
Objektivno ili subjektivno, svi govore da je SK izgubio na kvalitetu i možete poricati koliko god hoćete ali je tako
Budi oprezan kad kažeš "svi". Ako prebrojiš koji su to "svi", ispadne vas trojica-četvorica.
Ne kažem da se u ponečimu i sam ne slažem s tobom, al' tako se ovog meseca zalomilo. Nekad jedan deo broja bude slabiji, nekad drugi, pitanje je samo da li je grupa poštovalaca prvog bučnija i rečitija od grupe poštovalaca drugog.
Što se tiče oglasa, možemo da pričamo o količini oglasa, eventualno o umesnosti objavljivanja nekog od njih (kao, recimo, svojevremeno reklama za neku emisiju na TV Pink). Međutim, komentarisanje svake od njih u fazonu "ova je glupa, a ova je ružna" potpuno je bespredmetno. Zna se čemu reklame služe, kako se dobijaju i ko je odgovoran za njihov sadržaj. Znam da tebi, kao nekom ko živi (trenutno) u Crnoj Gori, malo znači reklama za Aqua Vivu (doduše, prodaje se i u CG, ja lično vid'o, uz onu crnogorsku Suzu sa Bigradske gore), ali ta reklama nešto znači firmi koja ju je platila i ko smo mi da je u tome sprečavamo? ;) Inače, osećam da sve to što si napisao o oglasima ne bi ni primetio da se neko ovde ranije nije na to požalio :D
I na kraju, osvrt na ono "subjektivna kritika". Kritika treba i mora da bude subjektivna. Ne valja samo ako pisac takve, subjektivne, kritike uz svaku svoju tvrdnju piše "svi znaju", "opšte je poznato", "svi će se složiti da" i "apsolutno je sigurno da". Oni koji su učili/studirali logiku, prepoznaće u tome poznatu logišku grešku iz grupe zvane zamena teze. U tom smislu, zahvaljujem se Njegovoj Wisosti na poštenoj i argumentovanoj kritici.
Bryan Fury
13.9.2007, 20:25
Slažem se, mada jedno je biti subjektivan, a drugo biti nerealan. :) Ja bih (subjektivno) preferirao da se opisuju isključivo igre za konzole i da je pola broja posvećeno prenosivim uređajima, ali nešto mislim da to ne bi prošlo. :D
NjegovaWisost
13.9.2007, 21:27
Inače, osećam da sve to što si napisao o oglasima ne bi ni primetio da se neko ovde ranije nije na to požalio :D
Slažem se sa svime osim sa ovim :) Al ajde...
Mali off Uostalom, aqva viva se prodaje u CG kao i Voda Voda recimo više nego bilo koja CG voda i ako je naša česmaruša u pljevljima izuzetno kvalitetna, bar ova moja :) A voda na mom selu je barem 5x puta bolja :D (baš sam ultraš, zar ne? :) )
Mogao bih da pohvalim Phone Zone jer je stvarno korisna stvar, masu igara/programa sam skinuo uz pomoć njega...
zdravkelja
15.9.2007, 17:35
Sa ovim se slazem. Sifre treba da izbacite, a da ubacite neki zanimljiv tekst o igrama (kao kad je pre 2-3 godine, Macedonic napisao onaj tekst o avanturama). Onakav Macedonicev tekst je bolji n puta od ovomesecne Kuzmine kolumne. Ustvari, najbolje je da pustite Macedonica da pise Ja, igrac (ali ne na Kuzmin nacin), a umesto sifara ubacite neki walkthrough (resenja su uvek zanimljivija od sifara). To bi vam bas osvezilo Test play. ;)
I ja se slazem, sifre moze svako da nadje na internetu. Mozete bazu sifara da drzite na vasem sajtu, a u casopisu nesto drugo.
Ja bi ostavio šifre jer sam zbog šifri za San Andreas i počeo da čitam SK, onda došao i na forum i tako.. :)
NjegovaWisost
16.9.2007, 19:59
Ja bi ostavio šifre jer sam zbog šifri za San Andreas i počeo da čitam SK, onda došao i na forum i tako.. :)
Ja sam rekao, da treba objaviti SAMO šifre za GTA jer se jedino to i traži.
Ne bih bio bas siguran, sve to zavisi od trenutne aktuelnosti igre, sifre sa Rome Total War su takodje bile vrlo popularne u svoje vrijeme. Takodje, iste za GTA se nalaze najlakse od svih igara, za 5 minuta surfovanja.
Da ali znaš koliko ljudi nema net kući, ili ne zna da na netu može da nađe šifre? ;)
Da rezimiramo, niko zbog šifri nije prestao da kupuje SK, a ima ljudi koji zbog njih počeli da ga kupuju.. ;)
Bryan Fury
16.9.2007, 21:17
Kad se setim pre nekih desetak i kusur godina, nisam mogao da dočekam da izađe novi broj sa spiskom poteza za Mk III. :D
Da ali znaš koliko ljudi nema net kući, ili ne zna da na netu može da nađe šifre? ;)
Da rezimiramo, niko zbog šifri nije prestao da kupuje SK, a ima ljudi koji zbog njih počeli da ga kupuju.. ;)
Ja nisam ni rekao nista u vezi sifri, vec sam odgovorio na Milosev post. Radi mene, sifre i cheatove mogu slobodno i da izbace i da ostave, tu stranu ne gledam (osim u slucaju vec pomenutog R:TW-a).
U vreme kada nisam imao racunar i kada sam igre mogao da igram jedino u igraonici, sifre koje su bile u SK-u su mi mnogo pomogle. Secam se kada sam ih prepisivao na papirce i jurio do igraonice da predjem jos "samo" jednu misiju. :)
Strana gore ili dole nece nikome puno znaciti. Veci problem prave reklame nego sifre! :dedica:
Ima li šanse da Kuzma propusti kroz šake Halo 3 za novi broj, s obzirom da je igra izašla juče?
Ima li šanse da Kuzma propusti kroz šake Halo 3 za novi broj, s obzirom da je igra izašla juče?
Mislim da nema šanse...
Jedan predlog tj. sugestija
Pošto kod nas lagano oživljava (radja se) online igračka populacija koja bi da igra neke igre online a ne zna kako , gde i kome da se eventualno obrati za pomoć tj. da se priključi nekom klanu, bilo bi dobro da se u svakom broju u jednom delu ( na primer ispod šifri ili negde blizu) objave korisne adrese klanova tj. grupa gradjana koji igraju neku igru online. Ako Vam je potrebna pomoć u tome znam ja par adresa za par igara. Naravno trebale bi da postoje smernice tj. neka pravila koja bi morala da se ispune da bi se isti našao na listi.
Eventualno bi mogli da kontaktirate te iste klanove jer oni najbolje znaju o toj igri , da li je izašao neki update za istu i sl.
hvala
PS. Negledajte mi pravopisne greške ima ih :D
LoneWolf
10.10.2007, 11:53
Korisna sugestija :
Bas me zanimaju tipovi koji nepotpisani ostavljaju negativne reputacione poene, pa bi bilo fino da se loguje svaki reputacioni poen,upravo za takve jadne,male crve koji nemaju guts ni da se potpisu.
Korisna sugestija :
Bas me zanimaju tipovi koji nepotpisani ostavljaju negativne reputacione poene, pa bi bilo fino da se loguje svaki reputacioni poen,upravo za takve jadne,male crve koji nemaju guts ni da se potpisu.
Nažalost, ne može.
Drugi put pishem ovu poruku u nadi da je neki moderator nece obrisati, jer reklame,koje u IO portu oduzimaju dragoceni prostor, se ne deshavaju po prvi put, i stvarno vas molim da prochitate ovaj post:
http://www.sk.co.yu/forum/showpost.php?p=378972&postcount=145
Ako ovo nije konstruktivni predlog za vash (i nash) chasopis onda ja stvarno ne znam shta jeste...
P.S. iznad mene se prichalo o reputaciji, pa nije palo brisanje :(
Drugi put pishem ovu poruku u nadi da je neki moderator nece obrisati, jer reklame,koje u IO portu oduzimaju dragoceni prostor, se ne deshavaju po prvi put, i stvarno vas molim da prochitate ovaj post:
Ako ovo nije konstruktivni predlog za vash (i nash) chasopis onda ja stvarno ne znam shta jeste...
Morao bi da pitam qzmu, verovatno je bilo manje pisama...
Potsaknut reklamam MSI kompanije koje zauzimaju tri cele strane casopisa, uzeo sam da prebrojim koliko strana zauszimaju reklame.Nisam mogao da verujem sada kada sam izbrojao 62 pune strane reklama u casopisu koji ima 164 strane!!!!!
Pa ispada da je 37% casopisa u reklamama.
Nemamo običaj da skraćujemo tu rubriku da bismo ubacili reklamu. To i inače nije običaj u SK-u još kada sam ja ovamo došao (s jeseni 1986). Ponekad se desi da ceo tekst sačeka sledeći broj, ali skraćivanje i kvarenje nekog teksta samo da bi stala reklama, to se naprosto ne radi.
Naprotiv, reklamu ubacimo onda kada nema dovoljno pisama, barem ne onih koja se mogu objaviti. I Kuzma se žali da mu u poslednje vreme ima manje materijala. Naravno, stiže na tone pisama tipa "Imam Pentijum Core 2 Quat na 10 gigaherca, 8 gigabajta memorije, 2 terabajta na hard diskovima, kućište od 500 evra i prebogate roditelje - da li je moja konfiguracija dovoljno dobra za đaka prvaka - početnika?", ali slabo stiže bilo šta što već nije 100 puta prožvakano ili na šta se uopšte može suvislo odgovoriti.
Takav trend postoji već dugo i najverovatnije je posledica ogromnih tehničkih unapređenja prosečnih kućinih "mašina". Nekada si mogao da skopiš kompjuter od delova koji se mogu kupiti (seća li se neko "galaksije"?), svi koji su držali do sebe znali su u prste mašinac i sistemske pozive (ili bar bejzik), a kako je bilo aktuelno više tipova računara, bilo je i mnogo raznovrsnih pitanja na koje je bilo zanimljivo odgovarati. (Ja to znam jer sam lično godinama uređivao I/O port). Danas prosečan vlasnik računara mnogo manje zna o tome kako njegov ljubimac funkcioniše "iznutra", pa je većina pitanja na nivou problema sa operativnim sistemom i gotovim programima. Da nije hardvera, maltene ne bi imalo šta ni da se objavi. Srećom (po nas), hardverski problemi najviše i muče naše čitaoce ;)
Potsaknut reklamam MSI kompanije koje zauzimaju tri cele strane casopisa, uzeo sam da prebrojim koliko strana zauszimaju reklame.Nisam mogao da verujem sada kada sam izbrojao 62 pune strane reklama u casopisu koji ima 164 strane!!!!!
Pa ispada da je 37% casopisa u reklamama.
Da, pa?
Imaš 102 strane čistih tekstova. Malo li je?
Potsaknut reklamam MSI kompanije koje zauzimaju tri cele strane casopisa, uzeo sam da prebrojim koliko strana zauszimaju reklame.Nisam mogao da verujem sada kada sam izbrojao 62 pune strane reklama u casopisu koji ima 164 strane!!!!! Pa ispada da je 37% casopisa u reklamama.I to je super. Ako mi ne veruješ, klikni ovde (http://www.sk.co.yu/info/sk-info.html), pa vidi sam.
A za one koje mrzi da klikću, evo ekstrakta:
Časopis se štampa na kvalitetnoj ofset rotaciji, u obimu od najmanje 148 stranica. Komercijalni oglasi (http://www.sk.co.yu/forum/../info/sk-oglasi.html) zahvataju 40 do 45 odsto sadržaja časopisa.
37% je znatno manje od 40-45%
A odavno je tako. Samo se iz meseca u mesec povampire duhovi...
Da, pa?
Imaš 102 strane čistih tekstova. Malo li je?
I to je super. Ako mi ne veruješ, klikni ovde (http://www.sk.co.yu/info/sk-info.html), pa vidi sam.
A za one koje mrzi da klikću, evo ekstrakta:
Časopis se štampa na kvalitetnoj ofset rotaciji, u obimu od najmanje 148 stranica. Komercijalni oglasi (http://www.sk.co.yu/forum/../info/sk-oglasi.html) zahvataju 40 do 45 odsto sadržaja časopisa.
37% je znatno manje od 40-45%
A odavno je tako. Samo se iz meseca u mesec povampire duhovi...
ok samo sam napomenuo, meni to iskreno deluje kao mnogo reklama. Stalno pricamo o nekoj debljini casopisa a na kraju ....
Dobro, da se razumemo, ni 100 str nije malo ali iskreno nisam imao predstavu da postoji ovoliki broj reklama.
ForceWare
3.11.2007, 16:44
Ima ih manje nego u prethodna dva broja.
Ljudi, a da batalimo malo te reklame? Ima ih, pa ih ima. Ima ih i na FOX TV-u, i na Pinku, i na RTS-u...plus za RTS smo obavezni da plaćamo pretplatu, a za SK nismo (još uvek :D). Dakle, ako vam se ne sviđa sadržaj časopisa, ili vam previše smetaju reklame, nemojte da ga kupujete. Prosto, bože moj. Časopis drugačije ne može da opstane iz komercijano-tržišnih razloga, i to je to.
Inače, ja ću nastaviti da kupujem časopis čak i da imaju 70% reklama. Kao što i za (nas) web mastere važi "Content is king", ništa mnogo drugačije nije ni za časopise. Obožavam sadržaj SK.
;)
@VojaM
Hvala na detaljnom odgovoru, prosto ne mogu da verujem da je IO portu toliko opala popularnost. Pre par godina se moralo slati po dva-tri mejla ili pisma da bi se doshlo na red....Vremena se menjaju :(
P.S. nije mi bila namera da podstichem raspravu o rekalmama u opshte :)
...prosto ne mogu da verujem da je IO portu toliko opala popularnost...
Pa naravno da je opala popularnost. Za šta, bre, postoji ovaj forum? :D
imam jedan predlog.Zasto ne bi SK omogucio glasanje najbolje mjesecne igre, koje su bile toku godine, pa onda na kraju godine izabrala pobednika.ili tako nesto :D.....
Carl Jonson CJ
4.11.2007, 17:07
Било је то за игре године 2005 и 2006, на форуму су поставили гласање. Вероватно ће да ставе и за 2007-у.
imam jedan predlog.Zasto ne bi SK omogucio glasanje najbolje mjesecne igre, koje su bile toku godine, pa onda na kraju godine izabrala pobednika.ili tako nesto :D.....
Za igru meseca odlucuje urednik uz pomoc saradnika koji rade opise igara, to im je posao. Na kraju godine smo vec pravili glasanje (http://www.sk.co.yu/forum/showthread.php?t=11164) koja je igra vama ostavila najbolji utisak, verovatno ce tako biti i na kraju ove.
Било је то за 2005 и 2006. Вероватно ће да ставе и за 2007-у.
To je glasanje ovde na forumu, da ne bude zabune.
super.....a jel to pri kraju godine glasanje ili mjesec dana prije nove?da znam.da glasam :D
Carl Jonson CJ
4.11.2007, 17:44
Пише ти на линку који је Олуја дао, тема за најбољу игру 2006 отворена је 27.12.2006.
Dusan_BG
26.11.2007, 10:37
MORAM DA POHVALIM TEKST U OVOMESECNOM BROJU: RAT PERFORMANSI :tapsh::tapsh::tapsh::tapsh::tapsh::tapsh:
MILSLIM DA BI I UBUDUCE TREBALI DA IMATE SLICNE TSKSTOVE...POZZ
nighthawk
30.11.2007, 16:32
Predlog za dodatak - mogli bi ste u nekom od narednih brojeva da ubacite dodatak o linux komandama, nesto slicno kao prethodni dodaci o html-u, php-u i ostalo. Na tih nekoliko strana mogu da stanu tekstovi o osnovama komandne linije, i mislim da bi to bilo korisno za mnoge ljude, iako to sve moze da se nadje na netu ili koriscenjem helpa u samom linuxu.
Pretpostavljam da se već uveliko "kuvaju" ideje za naslovnu stranu novogodišnjeg broja, pa možda ne bi loše bilo da se posluša "vox populi (http://www.sk.co.yu/forum/showpost.php?p=403667&postcount=83)". Izgleda da je dobar deo forumaša za to da na "naslovnici" osvane neka cica. Makar obučena kao "Deda Mrazica".
The mighty Boo
8.12.2007, 15:05
Oce li biti neki umetak sa najboljim igrama u godini i sl, u januarskom broju? Zna li neko iz redakcije da li se planira nesto slicno?
uuu odlicna ideja....stvarno odlicna
mpr 10 najboljih igara u 2007 + jos 10 koje ne bi trebalo da propustimo
Telepatic
8.12.2007, 16:27
uuu odlicna ideja....stvarno odlicna
mpr 10 najboljih igara u 2007 + jos 10 koje ne bi trebalo da propustimo
Mozda da se glasa na forumu,pa rezultati glasanja da budu u tom dodatku?:icon_scra
Ne znam dal bih smeo uporediti dva časopisa ali oću u svakom slučaju.. Kako bih predložio nešto..
Kupio sam pre neki dan COM prvi put u životu, koštao je 99 dinara a po kvalitetu i broju tekstova je daleeeeeeeko iza SK.. Jedino što mi se kod njega svidelo i što bi lepo leglo u SK je baš ona njihova reklama best buy.. Preporučene komponente od strane tog lista.. Možda je to sve namešteno ali možda i nije.. Ali sigurno ne bih imao ništa protiv još jedne reklame u kojoj bi se navele isticale komponente koje preporučuje redakcija :)
nighthawk
13.12.2007, 16:48
@Sale013
Predlog nije los, samo to ponekad ispadne reklama za firme koje to prodaju. A drugo, ovaj forum veoma lepo pomaze u odlucivanju.
@Sale013
Predlog nije los, samo to ponekad ispadne reklama za firme koje to prodaju. A drugo, ovaj forum veoma lepo pomaze u odlucivanju.
Zasto reklama za firme,u redu je da navedu firmu koja im je dala odredjenu komponentu na testiranje,al oni onda preporuce proizvod koji je po njima best buy,a ne striktno i firmu...a kupac nek pronadje gde je taj proizvod najpovoljniji i njemu najdostupniji,sto ne znaci da obavezno mora biti firma od koje je taj proizvod dobijen!A uostalom,tu se napravi krug,u kome bi svi trebalo da budu zadovoljni(osim naravno ako tu ne postoje neke pravne i finansijske cake i regulative),casopis koji odradi dobar uporedni test,firme koje se na taj nacin reklamiraju,i zadovoljni citaoci koje i najvise interesuju takvi uporedni testovi,i kojima takav tekst moze pomoci u laksem i brzem odabiru proizvoda za kupovinu!
A u pravu si za forum,nema boljeg mesta za pomoc i savet pri kupovini,al ne posecuju svi citaoci forum,niti ucestvuju na njemu,nazalost...
Imam jedan predlog koji mi se odavno vrzma po glavi
Zasto nas cenjeni casopis ne uvede ocenu hardvera kao sto to cini za igre?
Ili ako ne zelite ocenu kao za igre, mogli bi ste da stavite nesto kao "Preporuka autora", "Preporuka urednika", "Preporuka Zivojina Misica i Stepe Stepanovica"...Mislim da bi to dosta pomoglo ljudima koji se bas ne rezumeju u kompjutere za odluku o buducoj komponenti
NjegovaWisost
28.12.2007, 10:33
Imam jedan predlog koji mi se odavno vrzma po glavi
Zasto nas cenjeni casopis ne uvede ocenu hardvera kao sto to cini za igre?
Ili ako ne zelite ocenu kao za igre, mogli bi ste da stavite nesto kao "Preporuka autora", "Preporuka urednika", "Preporuka Zivojina Misica i Stepe Stepanovica"...Mislim da bi to dosta pomoglo ljudima koji se bas ne rezumeju u kompjutere za odluku o buducoj komponenti
Ja sam im svojevremeno predlagao da uvedu nešta kao "medalju" kao ono što viđamo na kutijama grafičkih, kao preporuke.
Ruku na srce, to je vrlo nezahvalo, jer nemoguće je prvo upoređivati babe i žabe, a drugo, i nema baš toliko hardvera iste vrste za upoređivanje, sve bi se svelo na AMD vs Intel, ATi vs nVidia
nema baš toliko hardvera iste vrste za upoređivanje, sve bi se svelo na AMD vs Intel, ATi vs nVidia
Mozda, ali zato ima i previshe proizvodjacha hardvera. Sigurno se neki istichu kao bestby, weapon of choice isl.
Imam jedan mali predlog:
Pisali ste o onom sajtu tinyurl, ili kako se već zove, i jako je zgodna stvar.
Zašto njim ne bi skratili onolike URL-ove po šasopisu?
Mislim da bi svima bilo lakše da kucaju kratak URL nego da se smaraju sa raznim kukicama i kvačicama koje umeju da stoje.
Naravno, pored bi negde mogao da se napiše i originalni URL, za svaki slučaj :)
More, o'š i da ti optevamo nešto? ;)
More, o'š i da ti optevamo nešto? ;)
Aj onu nasu...:qliranje::to_care:
Oi, oi, ja sam samo predložio kako bi nama bilo lakše da ukucamo prokletu aždaju od URLa koju stavite...:rolleyes:
Blue Phoenix
3.1.2008, 21:14
Pitanje:Ako mi neko na forumu odgovori na neki pšost,zašto mi ne stigne obaveštenje na email?
Predlog:Avatari u profilu
Pitanje:Ako mi neko na forumu odgovori na neki pšost,zašto mi ne stigne obaveštenje na email?
Postoji opcija pretplate na temu, kojom omogucavas da ti stizu obavjestenja na email o temi koju pratis. Skroluj dolje, vidjeces odjeljak Pretplate na temu.
Blue Phoenix
3.1.2008, 22:49
Ili sam ja slep,ili ti mene zezaš.Ja dole nigde ne vidim pomenuti odeljak:icon_scra
Bryan Fury
3.1.2008, 23:31
Vidi sliku.
Blue Phoenix
4.1.2008, 0:03
Ja pogrešno shatio,pa sam skrolovao skroz dole...hvala
Sem te (jednostavnije) varijante koji ti je Bryan prikazao, cisto da ti pojasnim i ovu koju sam ja predlozio. Znaci sve ono stoji sto sam rekao, sem sto to ne radis na ovoj strani, vec kad udjes u Odgovor. Jednostavnije, kad pritisnes to dugme ispod polja gdje kucas odgovor skrolujes dolje i vidjeces taj odjeljak (izmedju ostalog, tuda se nalaze i ostale opcije poput uploada slike, vidjeces vec). Ti si vjerovatno skrolovao ovu stranu gdje kucas Brzi odgovor, a ne posebnu koju dobijes klikom na link Odgovori, zato se nismo razumjeli.
Predlog:Avatari u profilu
Ima još jedan potencijalni problem s tim:
trenutno je naš server na nekakvoj crnoj listi kod Yahooa, pa mailovi ne stižu. Obratio sam se administratoru provajdera i verovatno će problem biti uskoro rešen.
Pošto svi ti vraćeni emailovi stižu na kraju krajeva meni u SK, ja to ponekad prosledim, ako je u pitanju registrovanje na forum ili promena podataka. Nažalost, mnogo bi mi bilo da prosleđujem baš sve, tako da će oni sa obaveštenjima o ličnoj poruci i obaveštenjima o novim porukama u temi morati da sačekaju rešenje problema od strane provajdera.
Blue Phoenix
4.1.2008, 14:49
Sad sam podesio.Hvala
Blue Phoenix
4.1.2008, 14:59
Da Vas pitam još nešto:na forumu sajta pc.igre pri vrhu strane se nalazi spisak članova koji posmatraju dikusiju na tom topicu.Da li tako nešto postoji i ovde?
Carl Jonson CJ
4.1.2008, 15:18
Da Vas pitam još nešto:na forumu sajta pc.igre pri vrhu strane se nalazi spisak članova koji posmatraju dikusiju na tom topicu.Da li tako nešto postoji i ovde?
Мало ружно изгледа када таква опција постоји на неком великом форуму.
Имаш на почетној страни "ко је ко", и ту можеш да видиш ко шта ради.
:Freddy:
Blue Phoenix
4.1.2008, 15:33
Misliš na ono "Š'a ima" što je na dnu strane?
Carl Jonson CJ
4.1.2008, 15:38
Да, кликни на "Trenutno aktivnih korisnika (http://www.sk.co.yu/forum/online.php)".
Ерр... зар ту раније није писало "Ко је ко"? :icon_scra :)
Blue Phoenix
4.1.2008, 16:02
Sada piše "Š'a ima"
Da vas pitam još nešto:na forumu sajta pc.igre pri vrhu strane se nalazi spisak članova koji posmatraju dikusiju na tom topicu.Da li tako nešto postoji i ovde?To sam jednom probao da uključim i toliko je strašno usporilo sve, da sam ga ekspresno isključio.
Pošto svi ti vraćeni emailovi stižu na kraju krajeva meni u SK, ja to ponekad prosledim, ako je u pitanju registrovanje na forum ili promena podataka. Nažalost, mnogo bi mi bilo da prosleđujem baš sve, tako da će oni sa obaveštenjima o ličnoj poruci i obaveštenjima o novim porukama u temi morati da sačekaju rešenje problema od strane provajdera.
A zasto za obavestavanje o porukama ne koristite poseban mail koji ce sluziti samo za to i odbijati dolazne poruke?
Iako mi je casopis pa i forum izuzetno dragi, nazalost moram da malo kritikujem doticnog Miodraga Kuzmanovica.Iz broja u broj, prilikom opisa igara, on vise napise o stvarim neveznaim za igru nego sto pise o samoj igri.Pravi primer je opis Burnout igre u najnovijem izdanju SK-a.Znaci, on se toliko uziveo u opisivanju igre da mi je vise docarao kako se on osecao dok je igrao igru i sta je mislio u tom trenutku nego kakva je u sustini igra (fizika, modeli itd.).Nadam se da ce malo svoj osecaj ostaviti po stranu, a da ce se vratiti na opisivanje same igre kao sto to rade ostali autori
Iako mi je casopis pa i forum izuzetno dragi, nazalost moram da malo kritikujem doticnog Miodraga Kuzmanovica.Iz broja u broj, prilikom opisa igara, on vise napise o stvarim neveznaim za igru nego sto pise o samoj igri.Pravi primer je opis Burnout igre u najnovijem izdanju SK-a.Znaci, on se toliko uziveo u opisivanju igre da mi je vise docarao kako se on osecao dok je igrao igru i sta je mislio u tom trenutku nego kakva je u sustini igra (fizika, modeli itd.).Nadam se da ce malo svoj osecaj ostaviti po stranu, a da ce se vratiti na opisivanje same igre kao sto to rade ostali autori
Moguce, ali ja mislim da on sad koristi taj "stil" pisanja jer su ga mnogo optuzivali zbog preteranih spoiler-a tokom opisivanja igara.
donator99
12.3.2008, 20:07
Samo za tebe, mali opis Burnouta.
Grafika je bas predivna.Fizika takodje.Pri udarima u druge automobile, zidove i slicne prepreke, automobil se bukvalno raspada, delovi lete na sve strane, kamera se pomera 10ak metara od automobila i sve prelazi u neku vrstu slow motiona.
Na mojim 2.1 zvucnicima(35-40W) zvuk je stvarno prejak.Osecaj dok juris pored automobila i drzis Boost je neponovljiv.
HDR je prisutan, cini mi se i 2xAA.
Automobili su simpaticni uradjeni.Ima ih svakavih.Od American musclea, preko japanskih driftera do Inferno Vanova(ustvari, to je tenk,samo izgleda kao kombi) i raznih formula.
Svet je stvarno veliki, ima mnogo trka i raznih eventova...Online mod je takodje odlicno uradjen.Moguc je freeburn(trkanje po gradu, demoliranje drugih automobila i slicno), kao i Ranked Race(Host bira vozilo za svakog igraca, mod trke i podesava sve ostale detalje).
Takodje, potpuno se slazem sa Kuzmom u vezi DJ Atomike.
Taj glas me ponekad izludjuje.U pocetku nije bilo tako, ali posle par dana igranja, dodje mi da razbijem zvucnike kad ga cujem. :paranoia:
E tako donatore...znaci tako bi po nekoj mojoj proceni trebao da se opise glavi deo igre.Malo jos da se stilizuje, ubaci se izmedju neki komentar autora i masala.A ne da ja citam kakvu je on auru stvarao oko sebe dok je igrao doticnu igru
Ne znam zašto, ali stičem utisak da se Kuzmanoviću tolerišu neke stvari koje većini drugih autora ne bi. I to ili zato što mu je SK dedovina, ili zato što ima tako veliki fan-base (patere, treba nam još ljudi kao što si ti :D)
Ne znam zašto, ali stičem utisak da se Kuzmanoviću tolerišu neke stvari koje većini drugih autora ne bi. I to ili zato što mu je SK dedovina, ili zato što ima tako veliki fan-base...Biće da je ovo drugo: pogledaj samo koliko je glasova dobio ovde (http://www.sk.co.yu/forum/showthread.php?t=255). Priznajem da je prvo što pročitam u SK kolumna "Ja, igrač", pre svega jer mi se sviđa Kuzmanovićev stil (ne baš i teme, bar ne u zadnje vreme). Uostalom, ovde na forumu se najveća prašina diže oko njegovih članaka, a kanda beše da imamo nekakvu poslovicu gde se (pored konja) pominje prašina ;).
Nije da ga nešto hvalim, ali ono poređenje Burnouta sa filmom Crash je za čistu desetku :aplauz:
Biće da je ovo drugo: pogledaj samo koliko je glasova dobio ovde (http://www.sk.co.yu/forum/showthread.php?t=255). Priznajem da je prvo što pročitam u SK kolumna "Ja, igrač", pre svega jer mi se sviđa Kuzmanovićev stil (ne baš i teme, bar ne u zadnje vreme). Uostalom, ovde na forumu se najveća prašina diže oko njegovih članaka, a kanda beše da imamo nekakvu poslovicu gde se (pored konja) pominje prašina ;).
Hvala za link. Taman sam glasao za Macedonića o jednom trošku :cool:
Hvala za link. Taman sam glasao za Macedonića o jednom trošku :cool:Hehe, i ja sam glasao za S.M. Kuzmanović sucks. :D
Ne znam zašto, ali stičem utisak da se Kuzmanoviću tolerišu neke stvari koje većini drugih autora ne bi. I to ili zato što mu je SK dedovina, ili zato što ima tako veliki fan-base...
Možda zato što, nekako okvirno, njegovi tekstovi čine 30% časopisa (ako ne i više), igre, test play, kolumna, io-port itd...
Možda zato što, nekako okvirno, njegovi tekstovi čine 30% časopisa (ako ne i više), igre, test play, kolumna, io-port itd...
Da, ali što onda ne proglasiti SK prćijom Kuzmanovića i aE ćao ? :odoK:
Blue Phoenix
13.3.2008, 11:19
ZAto što ima i ostalih dobrih autora koje ne treba zanemariti.I ja sam glasao za Kuzmu,zato što mi se sviđaju njegovi textovi-kad kupim SK prvo što pročitam je ja,igrač pa sk case chase pa i/o port
NjegovaWisost
13.3.2008, 12:23
Ne znam zašto, ali stičem utisak da se Kuzmanoviću tolerišu neke stvari koje većini drugih autora ne bi. I to ili zato što mu je SK dedovina, ili zato što ima tako veliki fan-base (patere, treba nam još ljudi kao što si ti :D)
Ili ga voli urednik ili se on ulizuje uredniku:opanachke
Meni je Kuzma vrh u IO portu al toliko u kolumnama smara, ako izuzmemo ono za komšije....
Šta bi sa posterom?
Ili ga voli urednik ili se on ulizuje uredniku:opanachke
Meni je Kuzma vrh u IO portu al toliko u kolumnama smara, ako izuzmemo ono za komšije....
Šta bi sa posterom?
Kuzminim?:D
ZAto što ima i ostalih dobrih autora koje ne treba zanemariti.I ja sam glasao za Kuzmu,zato što mi se sviđaju njegovi textovi-kad kupim SK prvo što pročitam je ja,igrač pa sk case chase pa i/o port
Bio sam ironičan :a_bleh:
Poenta cele priče i jeste da ima još dobrih (i boljih) autora od MK koji se iz nekog razloga forsira.
Ae molim te razmisli malo....
Niko ne forsira Miodraga Kuzmanovica (necu da pisem MK jer je to rezervisano za Mrku Kapu :D) vec se sirokim narodnim masama svidja kako pise... Recimo Miodrag Kuzmanovic pise i o igrama sem I/O Porta i Ja, Igrac, al 95% ljudi ce ga pohvaliti i setiti ga se po Ja, Igrac i I/O portu... Zasto?
Jer je jedini koji pise o tome, nema drugih autora koji pisu u istoj rubrici tj I/O portu i Ja, Igrac, pa se automatski izdvaja..
Poenta: Liku leze te dve rubrike ali leze mu, ono, do ****, i ne mozes da poredis lika koji pise o igrama i udara po komsijama ko maksim po diviziji sa likom koji opisuje hardware. Sto bi rekla ona narodna umotvorina "Mesate babe i zabe"
FIN
Davor Đurašković
29.4.2008, 0:02
Članci se ocenjuju prema tome kome su namenjeni. Normalno je da se mnogi koje se razumeju u meteriju ne slažu sa površnim člancima o nekoj popularnoj temi. Pitanje je da li je to i pisano za njih? Ovo je časopis za širu publiku i treba da ima funkciju da uvede u problematiku što širi krug ljudi. NIJE strogo stručni časopis niti je to ikad nastojao da bude. Većina nas ceni laki humor koji preovladava u nekim rubrikama. Naravno da se ni ja ne slažem sa nekim delovima i opisima jer mi obično hvali više detalja ali smatram da sam prilična manjina u čitalačkom korpusu. Stoga samo potvrđujem pravilo da je u celini časopis (bez većine reklama) dobar, bolji a može biti i još bolji. Ne bih se vezivao za pojedine autore jer je nezahvalno porediti članke onih koji pišu o hardveru sa onima koji mogu da se "umetnički" razmahnu. Moguće je da bi i drugi na njihovom mestu imali šta da pokažu. U svakom slučaju časopis sa temom doživljavanja igara, ili samo softvera bi bio prazan. Zato dajem glas svim autorima da nastave da se trude da objektivno i na lak nečin prenesu čitaocima informaciju koju žele da nam predaju.:to_care:
Thunderman
26.8.2008, 13:37
Sugestija za forum:bilo be veoma cool kad bi mogil da stavljamo avatare i signature.very very cool..
E znam i ja sam to predlozila ali nema sanse.Toga nikad nece biti.:(
E meni to i nije cool. Neki mali avatar moze da prodje, ali sign-ovi prosto ruze stvar, josh ako neku udari kilometarski sign, ubaci sliku... vishe imash da prochitash u potpisu nego u postovima :(
La.Prestige
26.8.2008, 13:48
Sugestija za forum:bilo be veoma cool kad bi mogil da stavljamo avatare i signature.very very cool..
Bilo bi cool,ali bih vecina stavljala avatare poput"MODERATOR","SARADNIK"...itd,pa bih doslo do zablude..
I ne treba da bude. Nije ovaj forum za tako nesto.
Да ли ико чита теме које су наглашене као "Битне" на овом форуму пре постављања питања?
Аватари (http://www.sk.rs/forum/showthread.php?t=2350)
За потписе ме мрзи да тражим, али има мали милион питања зашто их нема и исто толико одговора зато. Прегледајте поруке пре него што поставите питање!
E'o ti jedan lep crveni avatarčić kad ti je već toliko stalo! :cool: I svako ko još samo jednom pomene avatare i potpise će ga dobiti. Dosta je bilo za'ebavanja! :cool:
zidan grobar
1.9.2008, 18:14
U ovom(septembarskom) broju u pismima citalaca primetio sam da kod pisma "Covjek koji je volio sprovode" njemu nije dat odgovor na pitanje.
p.s. jeste mala greska,ali njemu je to bilo vazno.
renegade_of_funk
16.9.2008, 16:21
Zanima me zasto nema ni opisa ni najave za nove igre za Nintendo DS u Svetu Kompjutera.Bar neke vesti cisto da ljudi cuju za konzolu. :)
Zanima me zasto nema ni opisa ni najave za nove igre za Nintendo DS u Svetu Kompjutera.Bar neke vesti cisto da ljudi cuju za konzolu. :)
Zato shto u ovoj nashoj yemlji,malo ko ima NintendoDS,a znajuci da je PSP prodavaniji i ima vishe igara kod nas,iz toga sledi da ybog toga PSP dobija svoju stranu(igre)na SK,a ne DS.
su27killer
29.10.2008, 1:45
U proslom broju(9/2008) na stranama 8 i 12 pri dnu stoji 8/2008...mislim redakcijo ako vam taj DTP program ne stavlja automatski zaglavlja onda imate jednu strasnu stvar zvanu copy/paste (http://en.wikipedia.org/wiki/Cut_and_paste) pa ne morate rucno da ukucavate! :D
Ah, našao si grešku i sad si srećan.
Eto, mi sve čitaoce, na kraju krajeva, usrećimo :D
su27killer
29.10.2008, 20:38
Vidim neku gorcinu u Vasemu postu, a ja to samo da Vam stavim do znanja :D
Ne, ja sam napisao tačno ono kako jeste. Ako ćemo pravo, i ti si "naivno" sugerisao da koristimo copy/paste k'o da ne znaš da je to greška koja se desila slučajno, nego, eto, mi ne znamo da radimo sa programom za prelom pa ti treba da nam kažeš.
Ali pošto si bio toliko srećan što si nas "uhvatio" u grešci, ko što rekoh, drago nam je što smo te usrećili bar na taj način, pošto o sadržaju časopisa nisi napisao ništa. Slobodno potraži i neke štamparske greške u tekstu. Uvek ostavimo poneku - zašto da uskraćujemo sreću našim čitaocima :)
su27killer
30.10.2008, 11:46
Mislim da si isuvise ozbiljno shvatio sasvim obicnu salu :)
Vidiš, obične šale su jedno, ali nauči se da ceniš tuđ rad.
U pripremu jednog jedinog broja SK-a utroši se strašno mnogo čovek-sati prilično napornog rada, iako se to tebi možda tako ne čini. I kad posle pogledaš rezultat, naravno da će se uvek provući neka greška, sitnija ili krupnija. Koliko je ta greška krupna u odnosu na sve ono u broju što je dobro, to je drugo pitanje, ali, grubo rečeno, mogu postojati štamparske i materijalne greške. Štamparske greške mogu biti sitne (kao ovo što si naveo) ili krupne (kad se nezgodno pogodi da jedno slovo promeni ceo smisao naslova ili rečenice, ili čak ispadne nešto uvredljivo, kao kad su jednom prezime pevačice Slađane Milošević napisali kao Milo-šević). Ipak, materijalne greške su mnogo gora stvar, jer ukazuju na to da autor nije dobro proverio činjenice o kojima piše ili pak da ne poznaje dovoljno temu kojom se bavi u tekstu. I toga je, nažalost, bivalo u SK-u.
Može se napraviti slikovita paralela sa arkitekturom. Podigne se, recimo, velelepna građevina za koju je trebalo puno vremena da se isprojektuje i izgradi. O toj zgradi mnogo se piše i priča, od strane stručnjaka kao i od strane laika. Jedni pišu o tome kako je arhitekta lepo uklopio stilske elemente, drugi smatraju da je sve to lepo, ali se zgrada ne uklapa u okolinu zato i zato, treći su suprotnog mišljenja, četvrti pak raspravljaju o funkcionalnosti zgrade i slično. A uvek se nađe bar jedan koji na sve to kaže "E, ovde vam je na jednom mestu malter okrnjen".
Radovan Brčin
3.11.2008, 4:47
Potkralo se par grešaka u novom broju ,kupio sam ga pre nekoliko sati još nisam sve pročitao.Nije mi namera da vas ocrnim samo hoću da budete još bolji.Ako kritike ovog tipa nisu dobrodošle ,recite i neću nikad više.
Dakle:str #33 test hardova-mali pasus: "U simulaciji upisa fajlova..." kaže Seagate diskovi WD6400AAKS
str 103: još manje bitno ali ime dobitnika br.6 Jano Jevremović.Nije nego Janko,znam čoveka sad ću da ga zezam:rofl:
Nisam pomenuo za prošli broj a zasmetalo mi je:hardverzije .Rubrika koju rado čitam i pozdravljam njeno uvođenje.Naime obeležavanje grafičkih karta;dosta opširno i obojeno ličnim nezadovoljstvom zbog preimenovanjem istih.Misim da je bilo dosta konfuzno za nekog početnika a po meni najbolje je bilo napraviti jednu tabelu sa tri odeljka: u prvom stari model;drugom spisak(u dve-tri reči) eventualnih poboljšanja i utrećem novi naziv.
još nešto,rubrika Laki pingvini sad opisuje Linux za netbookove.Zakasnili su i propustili momenat da ukažu korisnicima istih na sve mogućnosti ovih distribucija.Manje bi ih bilo na Winu...
Znam da je sve ovo "pojeo vuk magare" ali možda zbog ovoga neki novi broj bude 0,5 % bolji.Ako ne -izvinite zbog spama.
Seagate diskovi WD6400AAKS
Zar nije Seagate kupio Western Digital?:)
zdravkelja
3.11.2008, 10:59
Ne, kupili su Maxtor.
Ala su se usrecili...:D ko fiat sa zastavom...
Dakle:str #33 test hardova-mali pasus: "U simulaciji upisa fajlova..." kaže Seagate diskovi WD6400AAKS
str 103: još manje bitno ali ime dobitnika br.6 Jano Jevremović.Nije nego Janko,znam čoveka sad ću da ga zezam:rofl:
Nisam pomenuo za prošli broj a zasmetalo mi je:hardverzije. Rubrika koju rado čitam i pozdravljam njeno uvođenje. Naime obeležavanje grafičkih karta; dosta opširno i obojeno ličnim nezadovoljstvom zbog preimenovanja istih. Misim da je bilo dosta konfuzno za nekog početnika a po meni najbolje je bilo napraviti jednu tabelu sa tri odeljka: u prvom stari model; drugom spisak (u dve-tri reči) eventualnih poboljšanja i u trećem novi naziv.
Još nešto, rubrika Laki pingvini sad opisuje Linux za netbookove. Zakasnili su i propustili momenat da ukažu korisnicima istih na sve mogućnosti ovih distribucija. Manje bi ih bilo na Winu...Ma, napiši slobodno, ako je konkretan i koristan komentar. Reagovao sam na ono "Hahaha, fali vam slovo" i "Bahahaha, na dva stranice ostao vam u paginaciji prošli mesec", što je potpuno irelevantno i nekonstruktivno.
Što se tiče testa hard diskova, u pravu si, tu nedostaje zarez. Nažalost, imali smo velikih problema s tim tekstom iz glupih tehničkih razloga - nije radio program za podelu reči na kraju reda, a trebalo je mnogo da se skrati. Zbog toga je tekst mnogo prepravljan da bi, kao kašikom za cipele, uspao da se ugura u predviđeno mesto... Pravo čudo da nije još nešto izašlo kako ne treba :(
Što se tiče hardverzija, one i nisu zamišljene da se tu stavljaju tabele i slično, već kao lični stav u vezi sa trendovima na tržištu ploča, procesora, grafičkih kartica i laptopova. Ponekad ispadnu malko konfuznije, ali polako, rubrika je relativno nova. A i to bi trebalo da bude tek komentar, a da se detaljnije vidi iz ostalih tekstova u delu koji Saša uređuje. U pravu si, ovako izgleda pomalo konfuzno, ali ne bi trebalo da predstavlja problem nekom ko čita celu rubriku po redu i ispočetka.
Što se tiče Lakih pingvina... malko si nepravedan. Tu postoji tekst o Linuxu na notebookovima, ali ima i mnogo drugih tekstova. Tekstova o raznim distribucijama već je objavljeno tušta i tma, što ne znači da se neće i o tome pisati, kad bude aktuelno. Inače, mi u SK-u trudimo se da u toj rubrici ne nastupamo sektaški niti prozelitistički (značenje izraza "prozelitizam" nađi na Wikipediji) i da ublažujemo preoštre stavove koji se ponekad pojavljuju u tekstovima nekih autora. Pre ćeš odbiti nekoga od Linuxa ako uporno insistiraš na izrazima poput "izbornik" i "sučelje" koje niko ne razume (a s druge strane, trudimo se da na mala vrata uvodimo izraze za koje smatramo da su srećnije skovani, recimo "Podešavanja" (Setting) i "Postavke" (Settings)). Ovo poslednje nije vezano isključivo za Linux, ali u Linux zajednici postoji jaka grupa ljudi koja se trudi da što više stranih kompjuterskih izraza adekvatno prevede i to poštujemo.
I na kraju, što se tiče pomenutog Janka... Ne znam šta je u pitanju, štamparska greška ili je on sam pojeo jedno slovo kad se potpisivao. Čuo sam već iz drugog izvora da nedostaje slovo. Kolega koji uređuje tu rubriku trenutno nije ovde pa ne mogu da saznam o čemu se radi, ali nije ni važno. Uz zezanje ili ne, Janko će dobiti svoju eKasicu koliko već danas.
Mogli bi ste da stavite brojac za broj poseta, bas me zanima koliko ima poseta ovaj forum....
Čemu, pored brojača postova?
Skini add-on, Alexa Toolbar pa gledaj sam ;). @Mr.Deeds
Mogli bi ste da stavite brojac za broj poseta, bas me zanima koliko ima poseta ovaj forum....
Nije brojač, ali možeš da imaš barem neki uvid u posetu sk.rs
U pitanju je Alexa Traffic Rank (http://www.alexa.com) (dođe mu isto kao Alexa Toolbar, ali ako ne voliš Firefox ili ovaj addon)
Vezano za Nagradni Kviz
-bas bi bilo lepo da, kao ranije, uz ime dobitnika prikacite i njegov odgovor-da se i mi malo nasmejemo ...
Pozdrav!
Pre neki dan sam citao da se oko Indjije gradi neka tzv. silikonska dolina..
(IT park)
Zeleo bih da proverite tu informaciju onako iz vaseg Svet Kompjuter-skog ugla, jer je dosta ne jasno o cemu se radi...
Izvor: Vojvodanski Nedeljnik (slucajno sam ga prelistao.. ) :icon_stud
Da, čuli smo i mi.
Želje su lepe, a šta će biti od toga, za sada se ne zna.
Moraćemo da sačekamo i vidimo.
Hmm, postoji već silikonska dolina u Srbiji :D
Konkurencija? :D
Telepatic
9.11.2008, 12:43
Zelim da predlozim malo pojacanje za rubriku "Phone zone" (konkretno-Programi/Igre),za recimo 1 stranu.Rubrika je odlicna! :p
Da, ali ovde se radi o Silicijumskoj dolini, a Silikonska se zna šta je ;) (ili bar Beograđani znaju šta je).
@VojaM, ja samo citiram rDamira :)
Pozdrav!
Pre neki dan sam citao da se oko Indjije gradi neka tzv. silikonska dolina..
(IT park)
Gordon Freeman
10.11.2008, 10:20
Da, ali ovde se radi o Silicijumskoj dolini, a Silikonska se zna šta je ;) (ili bar Beograđani znaju šta je).
e moz neki hint za one van BG-a? :)
zoran845
10.11.2008, 11:04
Ima/postojao je nekakav kafić u Beogradu gde se skupljala ekipa cura sa "nabudženim"/veštački predimenzioniranim grudima, pa ga neko (logično i ispravno)
prozvao "Silikonska dolina". Ovo sam čuo od Zorana Modlija, autora i voditelja emisije ZAIR (Zakon akcije i reakcije).
Oni što tamo žive mogu da ti kažu i gde se tačno ta rupa nalazi.
Bryan Fury
10.11.2008, 11:28
Mislim da se to odnosi skupa na kafiće (ne samo jedan) u ulici Strahinjića Bana, gde se skuplja "krem" skorojevića i njihovih pratilja. :)
http://vukajlija.com/silikonska%20dolina
:D
Mislim da se to odnosi skupa na kafiće (ne samo jedan) u ulici Strahinjića Bana, gde se skuplja "krem" skorojevića i njihovih pratilja. :)
http://vukajlija.com/silikonska%20dolina
:D
Baš tako :)
Pa ne čini jedan kafić dolinu :)
Mesto okupljanja seljaka i sponzoruša, hence the silicon valley :D
Postala je svojevrsna turistička atrakcija
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.