Prikaži potpunu verziju : 5/2007 „Ta strašna reč Komšiluk”
Kolumna je lični komentar istaknutog novinara nekog lista na neku pojavu. Za razliku od reportaža i ostalih tekstova koji bi trebalo da budu objektivni, kolumna podleže subjektivnosti autora, zato se grafički drugačije predstavlja od ostatka časopisa.
Svi komentari koji nisu konstruktivni i u sebi sadrže govor mržnje će biti obrisani bez obrazloženja.
"Energetski vampiri" koji samo kritikuju a pri tom ne kazu nista konstruktivno, vide u svemu samo lose i bave se teorijama zavere bice brisani bez obrazlozenja.
Pročitajte pravila foruma.
http://img246.imageshack.us/img246/6130/rulesuk4.gif (http://imageshack.us)
Leeroy Jenkins
30.4.2007, 13:05
Kuzma ima pidzamu sa medama <ovde ubaciti smeh Nelsona iz Simpsonovih>
paterfamilias
30.4.2007, 13:43
Bolje bi bilo da se malo Kuzmanović druži sa ljudima,makar to bili turbo-folk komšije.Jesu to tzv."šabani" ali su ipak ljudi pa bi i njihovo društvo godilo MK-u.
Kako tužno zvuče reči "Često sam se selio,ali se nikada nisam upuštao ni u šta dalje od "casual" dobar dan na hodniku,znajući da preterana socijalizacija nikome nije donela ničega dobrog".Tipičan primer otuđenja jednog nabeđenog "urbaniste" koji prezire sve oko sebe .Prozboriti sa komšijom nešto više od "dobar dan" je za MK "preterana" socijalizacija,a sam kaže da se često selio i nisu valjda baš svi susedi bili ljubitelji turbo-folka u kasnim večernjim satima.Žalosno je sve to.
No,čak i u svom obračunu sa turbo-folk komšijama,MK mora da udene Hitlera,ne može bez toga dobroćudnog čikice sa brčićima da prođe ni par meseci a da se ne pomene u kolumni.Ima tu neka latentna veza između MK i neuspelog austrijskog slikara.
Jasno je da je Haris Džinović jedan pevač nesumnjivih vokalnih kvaliteta i svako normalan bi se komšijama koji pustaju njegovu muziku u noćne sate,suprostavio nekom gromoglasnom rok muzikom,a ne neuglednim glasićem histeričnog Hitlera.Valjda MK ima nešto od rok muzike na PC-iju,i nije mu valjda bio potreban google da traži čika Adolfove govore.
Tu je i pominjanje "Sanele" u nekom pogrdnom smislu,jer čim je neka pijana nafrakana riba sumnjivog morala u pitanju,to Kuzmanovića asocira da se zove Sanela.A Sanela je muslimansko ime,i neke naše sugrađanke uglavnom druge nacije i vere se tako zovu i nije lepo da ih jedan kvazi-novinarčić sve trpa u isti koš sa Balkan trash whores.Ružno je to a i bedno.
Sve je MK zbrčkao u svoj tekstuljak,i Harisa Džinovića,i komšiju Paju(notornog ijekavca čim se zove Pajo,verovatno iz Bosne) i Sanelu i njegovo pisanije odiše mržnjom prema "ruralnoj","orijentalnoj" Srbiji.
A to orijentalno je deo našeg idenditeta,mnogi to pogrešno povezuju sa turskom vladavinom.Malo njih zna da reč Srbi,potiče od turkmenskog Sur-bi(ljudi),i da postoje ozbiljne naučne teorije,koje nisu preovlađujuće u nauci ali su svejedno naučno zasnovane,da su Srbi bili turkmensko ratničko pleme koje je porobilo slovensku masu,primilo njihov jezik ali im nametnulo svoje vođstvo i ratničku hijerarhiju,i vodilo ih u pljačkaške i ratne pohode po Balkanu.
Možda našeg prosečnog čoveka vuče drevno turkmensko(narod srodan Turcima)poreklo ka orijentalnom uopšte pa i u muzici.
.
Al ga napisa, sad sam hteo bas da se zacudim sto te nema.:opanachke
E ne znam bas da li bi mu godilo, ne samo njemu, vec iole normalnim ljudima...
Bolje bi bilo da se malo Kuzmanović druži sa ljudima,makar to bili turbo-folk komšije.Jesu to tzv."šabani" ali su ipak ljudi pa bi i njihovo društvo godilo MK-u.
Kako tužno zvuče reči "Često sam se selio,ali se nikada nisam upuštao ni u šta dalje od "casual" dobar dan na hodniku,znajući da preterana socijalizacija nikome nije donela ničega dobrog".Tipičan primer otuđenja jednog nabeđenog "urbaniste" koji prezire sve oko sebe .Prozboriti sa komšijom nešto više od "dobar dan" je za MK "preterana" socijalizacija,a sam kaže da se često selio i nisu valjda baš svi susedi bili ljubitelji turbo-folka u kasnim večernjim satima.Žalosno je sve to.
No,čak i u svom obračunu sa turbo-folk komšijama,MK mora da udene Hitlera,ne može bez toga dobroćudnog čikice sa brčićima da prođe ni par meseci a da se ne pomene u kolumni.Ima tu neka latentna veza između MK i neuspelog austrijskog slikara.
Jasno je da je Haris Džinović jedan pevač nesumnjivih vokalnih kvaliteta i svako normalan bi se komšijama koji pustaju njegovu muziku u noćne sate,suprostavio nekom gromoglasnom rok muzikom,a ne neuglednim glasićem histeričnog Hitlera.Valjda MK ima nešto od rok muzike na PC-iju,i nije mu valjda bio potreban google da traži čika Adolfove govore.
Tu je i pominjanje "Sanele" u nekom pogrdnom smislu,jer čim je neka pijana nafrakana riba sumnjivog morala u pitanju,to Kuzmanovića asocira da se zove Sanela.A Sanela je muslimansko ime,i neke naše sugrađanke uglavnom druge nacije i vere se tako zovu i nije lepo da ih jedan kvazi-novinarčić sve trpa u isti koš sa Balkan trash whores.Ružno je to a i bedno.
Sve je MK zbrčkao u svoj tekstuljak,i Harisa Džinovića,i komšiju Paju(notornog ijekavca čim se zove Pajo,verovatno iz Bosne) i Sanelu i njegovo pisanije odiše mržnjom prema "ruralnoj","orijentalnoj" Srbiji.
A to orijentalno je deo našeg idenditeta,mnogi to pogrešno povezuju sa turskom vladavinom.Malo njih zna da reč Srbi,potiče od turkmenskog Sur-bi(ljudi),i da postoje ozbiljne naučne teorije,koje nisu preovlađujuće u nauci ali su svejedno naučno zasnovane,da su Srbi bili turkmensko ratničko pleme koje je porobilo slovensku masu,primilo njihov jezik ali im nametnulo svoje vođstvo i ratničku hijerarhiju,i vodilo ih u pljačkaške i ratne pohode po Balkanu.
Možda našeg prosečnog čoveka vuče drevno turkmensko(narod srodan Turcima)poreklo ka orijentalnom uopšte pa i u muzici.
.
ajd' da ti "poklonim 2 reda txt-a :) toliko "duboko" citas kuzmine tekstove i toliko te (ocigledno) "duboko" pogadjaju da je stvarno sramota to sto pises ovde jer sam sebe pljunes jednom mesecno po x postova ;) samo napred :alealeee:
Boze... ako dobijemo jos ljudi kao Kuzma, sa njegovim pogledom na komsiluk, svi cemo da postanemo mali amerikanci, koji ni ne poznaju svoje komsije.
E bas mi je drago sto sam balkanac.
E bas mi je drago sto sam balkanac.
super i meni je drago idealan si pajin komsa :)
jedino sto nije super je sto ima nas koji ne zelimo da budemo "balkanci" ali smo na zalost primorani od strane hc-a :dedica:
super i meni je drago idealan si pajin komsa :)
I imam jednog takvog. U stvari pola komsiluka je tako, pa sam pomalo oguglao.
Jes, smeta par puta godisnje, ali sa druge strane zato nije problem i kod mene par puta godisnje da bude buka/zurka.
I problem lepo resen.
da si pitao majku,oca,dedu,babu sta su slusali od muzike tesko da bi ti iko odgovorio "sinan sakic based" :) to sto 5% srpske populacije uzima sebi prilicnu lovu praveci "tndrka-tndrka-tndrka-drshtra" "hitove" i sto ce klinci ko hipnotisani to sve da "gutaju" i ostavljaju dzeparce i plate po trash splavovima,to je neka "malo" novija prica i nema veze sa orijentom,nasim poreklom itd...hint: kviz kes taxi na fox-u gde sedi lik od 5 banki u trenerci i "plava utegnuta keva" od isto godina i zajedno nemaju pojma sta znaci deminutiv ali ko' iz topa odgovaraju kako ide stih pesme marinka rokvica!?...sta reci? ah da,doticni "par" je isao na senjak (za one koji nisu iz beograda: senjak = malo manje dedinje ali sa cak ponegde i "nadrndanijim" "posteno" zaradjenim kucama)
mada ti je jedna "cinjenica" jako zanimljiva: za nekog koga nazivas "narod srodan turcima" jako smo militantni prema istima ;)
I imam jednog takvog. U stvari pola komsiluka je tako, pa sam pomalo oguglao.
Jes, smeta par puta godisnje, ali sa druge strane zato nije problem i kod mene par puta godisnje da bude buka/zurka.
I problem lepo resen.
u boldovanom je poenta :dedica:
nije problem lepo resen nego si se asimilovao sa komsilukom ;)
Kao sto rekoh, bolje da znam komsije vise od samo "mukotrpno dobar dan", nego da se amerikanizujem. :D
Cak lepo i najavim komsijama ako se nesto sprema kod mene...
P.S.
I ne, ne neslusam folk i bosansku muziku. Sem jednog izuzetka za novu godinu, kad smo svi bili pijani i pevali folk na karaokama.
paterfamilias
30.4.2007, 16:36
u boldovanom je poenta :dedica:
nije problem lepo resen nego si se asimilovao sa komsilukom ;)
Nije reč o nekoj asimilaciji već normalnoj činjenici života sa drugim ljudima u jednoj urbanoj sredini.Pošto se kao normalni i kulturni ljudi moramo pomiriti sa činjenicom da u našem neposrednom okruženju žive ljudi koji slušaju muziku koja se nama ne sviđa,sasvim je prirodno da se nađe neki stepen tolerancije i da se prihvati različitost nekoga ko voli da sluša Harisa Džinovića.Naročito jer i svako od nas može često zasmetati svojim komšijama.
Žalosno je da tzv."urbani" Kuzma sa ponosom ističe da sa komšijama nije nikada bio u prisnijim odnosima sem hladnog i kurtoaznog "dobar dan" na hodniku.Dobar sused,makar slušao i Harisa Džinovića,može biti uvek od velike pomoći,ne treba prezirati te ljude i distancirati se od njih,jer si hteo to ili ne upućen na njih.
E ovaj put razumem Kuzmu potpuno. Pre neku godinu, nekome na faxu bilo dosadno pa stavio cele nedelje predavanja od 8 ujutro.
A u susednom stanu veselo drustvo, 3-4 veceri nedeljno su sedeli do zore i galamili do bola. Zidovi, tanji nego što možete da zamislite. Sinan, Sinan je civilizacija i kultura za ono sto su pustali. I onda sam tako uzeo nove zvucnike, stavio Nine Inch Nails listu i objasnio im neke stvari.
Trudim se da budem ljubazan i komunikativan sa komsijama, ali postoji veliki broj ljudi "određenog" mentaliteta sa kojima nema svrhe raspravljati se. Samo može : peace trough superior firepower.
PS. Mrzim Kuzmu, DVA Z5500, pa malo li je?!
paterfamilias
30.4.2007, 17:04
E ovaj put razumem Kuzmu potpuno. Pre neku godinu, nekome na faxu bilo dosadno pa stavio cele nedelje predavanja od 8 ujutro.
A u susednom stanu veselo drustvo, 3-4 veceri nedeljno su sedeli do zore i galamili do bola. Zidovi, tanji nego što možete da zamislite. Sinan, Sinan je civilizacija i kultura za ono sto su pustali. I onda sam tako uzeo nove zvucnike, stavio Nine Inch Nails listu i objasnio im neke stvari.
Trudim se da budem ljubazan i komunikativan sa komsijama, ali postoji veliki broj ljudi "određenog" mentaliteta sa kojima nema svrhe raspravljati se. Samo može : peace trough superior firepower.
PS. Mrzim Kuzmu, DVA Z5500, pa malo li je?!
Što nisi pozvao policiju ili komunalnu inspekciju?Ovako si terorisao ne samo one koji su te uznemiravali već i sve druge koji žive u tvojoj blizini
Nije reč o nekoj asimilaciji već normalnoj činjenici života sa drugim ljudima u jednoj urbanoj sredini.Pošto se kao normalni i kulturni ljudi moramo pomiriti sa činjenicom da u našem neposrednom okruženju žive ljudi koji slušaju muziku koja se nama ne sviđa,sasvim je prirodno da se nađe neki stepen tolerancije i da se prihvati različitost nekoga ko voli da sluša Harisa Džinovića.Naročito jer i svako od nas može često zasmetati svojim komšijama.
Žalosno je da tzv."urbani" Kuzma sa ponosom ističe da sa komšijama nije nikada bio u prisnijim odnosima sem hladnog i kurtoaznog "dobar dan" na hodniku.Dobar sused,makar slušao i Harisa Džinovića,može biti uvek od velike pomoći,ne treba prezirati te ljude i distancirati se od njih,jer si hteo to ili ne upućen na njih.
Obrisao sam ti 4 poruke.
Necu ti dozvoliti (a ni tebi slicnim) da odgovarate na svaku poruku ovde. Spamujete i kvarite dijalog. Dopustite i drugima da kazu svoje utiske.
Malo njih zna da reč Srbi,potiče od turkmenskog Sur-bi(ljudi),i da postoje ozbiljne naučne teorije,koje nisu preovlađujuće u nauci ali su svejedno naučno zasnovane,da su Srbi bili turkmensko ratničko pleme koje je porobilo slovensku masu,primilo njihov jezik ali im nametnulo svoje vođstvo i ratničku hijerarhiju,i vodilo ih u pljačkaške i ratne pohode po Balkanu.
Lupas kao maksim po diviziji.
Lepa je stvar kad te komsija pozove na pivce, tek onako. A ti prihvatis...
Mislim da Kuzma ozbiljno skreće iz onog okvira koji treba jedan kompjuterski časopis da ima. Jeste, kolumna je inače opuštenija i neformalna ali on iz broja u broj sve manje piše o kompjuterima i igrama a više prepričava neke epizode iz svog života. One mogu biti manje ili više duhovite (po mom mišljenju manje) ali stvarno se pitam da li im je zbilja mesto u jednom ovakvom časopisu?
Ali to sve nije toliko bitno, da je samo to, ja ne bih pisao ovaj post.
@paterfamilias
Prijatelju, ja već duže vreme ne mogu da se otmem utisku da ti imaš neki personalni problem sa Kuzmanovićem. Nemoj ovo pogrešno da shvatiš, kažem to u najboljoj nameri, ali tvoje ponašanje ovde deluje nenormalno, gotovo kao neka opsesija. U svojoj kritici si često i u pravu (Kuzmino hvaljenje nacista, predrasude prema ljudima sa sela, asocijalnost, priča o zdravoj/nezdravoj hrani itd.) ali ti zapravo shvataš njegove reči preozbiljno - ko zna koliko je on uopšte išta od toga ozbiljno mislio.
Kada se kod otvori nova tema o kolumni, ti si tu i na nju utrošiš neverovatnu količinu vremena i energije, kroz pisanje ogromnog broja posta. Teško je poricati to da iz tvojih postova izbija neka lična netrpeljivost prema njemu. Ne znam šta želiš da uradiš na taj način, ali bilo je dovoljno, svima si stavio do znanja svoj stav o Kuzmanoviću i njegovoj kolumni.
p.s. Uzdrži se od iznošenja informacija i argumenata u koje nisi apsolutno siguran, inače teško možeš da izbegneš blamažu. Ja sam diplomirani istoričar i mogu pouzdano da ti kažem da ova priča o poreklu Srba nema mnogo veze s mozgom, a da ne govorimo o tome da zvuči krajnje naivno (ratnički narodi Srednje Azije, pitomi Sloveni, genetski ukorenjena sklonost ka orijentalnoj muzici). Pozdrav. :ciao:
Kuzma je jak ali Ivke je jos jaci.Ne mogu sad da citiram ali u ovoj i u onoj "Brandon" temi je imao par dobrih.
Mislim da je pater sad malo preterao.Sve mi se cini da ovo vise nema veze s kolumnom:D .
Sto se tice komsija i ja sam samo na zdravo,zdravo.Nije to do mene, nego sam jedini koji u zgradi slusa BobSinclara, Basshuntera, Benassia.....A i kako da ne budem takav kad komsinica ispod mene 64 sati dnevno pusta najizvorniju muziku (tipa Baja Mali Knindza i Brka Laser Topalovic).
Vladimiros
30.4.2007, 22:42
:)
Ova kolumna mi zvuci tako poznato...
Nekim slucajem mi se zadesila nepravda galaktickih razmera da zivim u kraju gde ni puna marica pubova nije smela da zadje ako se desi pucnjava tokom 90'-ih(jedan deo Zemuna), i gde imam komsiluk koji pati od teskog slucaja (ne)kulturne kontaminacije i pri tome su vrlo ponosni sto svoj muzicki "ukus" mogu da podele sa svim komsijama.
Hvala bogu imam jedno matoro Technics pojacalo koje bi dalo kilu svakom foolish enough da ga podigne sam i par rucno pravljenih trosistemskih zvucnika koji su nastali u ozbiljnoj radionici za koje je koriscena matematika koju cak ni ja ne razumem u dizajnu kako bi se dobio vrhunski kvalitet u reprodukciji, takodje stariji od dobrog dela clanova ovog foruma, koji drobe zidove u kombinaciji sa gore pomenutim pojacalom. :dzavo:
Na sve to dodati cinjenicu da volim bass-heavy R'n'B muziku...
Sasvim razumem Kuzmu. Izuzev ovako drasticnih metoda nista drugo ne pomaze.
The beatings shall continue until moral improves.
[edit]
P.S. (off-topic)
Deluju mi zanimljivo ti Logitech zvucnici. Da li su to vrh ponude za entuzijaste ili ima nesto bolje od toga(drugi proizvodjac mozda) a tu negde u cenovnom rangu?
Ušao ja u kafić s jednim ortakom, taman zauzmemo mesto kraj šanka,
kad dolazi jedna moja poznanica sa nekom drugaricom.
Obe izgledaju perfektno, ne zna se koja je bolja.
Posle formalnog upoznavanja one počinju da plešu pred nama,
smejulje se i gledaju nas zavodljivo.
U tom trenutku moj ortak počinje da mi prepričava neku epizodu
Star Trek, gde su Klingonci nešto... nebitno...
Kuzma počinje da me podseća na tog ortaka.
All that IQ... wasted... like a V8 engine powering your fridge.
Što nisi pozvao policiju ili komunalnu inspekciju?Ovako si terorisao ne samo one koji su te uznemiravali već i sve druge koji žive u tvojoj blizini
Zato što bi opet uključili muziku 5 minuta pošto policija ode. Been there, done that.
Kolumna, kako sam je ja shvatio, govori o fenomenu prenošenja seoskih navika u grad, i to je nešto sa čim bi svako trebalo da može da se poistovjeti. Što se Kuzmanovićevih metoda tiče, iskustvo me je naučilo da je potpuno u pravu. Takav mentalitet poštuje samo silu, a svaki pokušaj kulturne komunikacije tumači kao znak slabosti. Otkad sam i sam prihvatio tu "tvrđu" doktrinu odnosa sa ruralnim tipovima imam mnogo manje problema u životu.
Jedno pitanje za članove redakcije: aman, ljudi, krije li se sam MK iza nika paterfamilijas? Ne mogu da povjerujem da postoji osoba koja toliko zagriženo piše protiv svakog teksta koji Kuzmanović objavi. Osim toga, 90% postova mu je rezervisano samo za MK kolumne, a na drugim temama je slabo aktivan. Magarči li ovo neko nas?
Ја препоручујем кузми да купи кућу која се налази у сред једног великог дворишта окружен високим зидовима.Можда му онда комшије неће сметати.
6am3 Fana71c
1.5.2007, 2:14
Ја препоручујем кузми да купи кућу која се налази у сред једног великог дворишта окружен високим зидовима.Можда му онда комшије неће сметати.
Aha, mislim da bi on to odmah prihvatio, samo kad bi mu TI to finansirao... I ja bih, iskreno. Zivim u zgradi i ne znam sta je lepse: da slusam odjeke narodnjaka, decu koju su roditelji poslali pravo meni ispred terase da se deru samo da ne bi morali da ih slusaju u sopstvenom stanu, neke likove koji stalno nesto popravljaju po stanu, nadrkane parove koji se deru jedno na drugo, itd, itd... I sad, ja treba da se socializujem sa takvima? No, thank you. Nikad mi nista od njih nije trebalo, i ne zelim da njima treba nesto od mene. Zasto sa nekim moram da progovorim vise od "dobar dan" samo zato sto zivi odmah do mene? Da su zanimljivi i kulturni sigurno bi dobili vise od rutinskog pozdrava...
Ponovo je Kuzma napisao simpatičnu i zabavnu kolumnu, od koje bi mogao
da se napravi duhovit skeč, ali, nažalost, neki to preozbiljno shvataju,
kao nekakav socijalni barometar.
Aha, mislim da bi on to odmah prihvatio, samo kad bi mu TI to finansirao... I ja bih, iskreno. Zivim u zgradi i ne znam sta je lepse: da slusam odjeke narodnjaka, decu koju su roditelji poslali pravo meni ispred terase da se deru samo da ne bi morali da ih slusaju u sopstvenom stanu, neke likove koji stalno nesto popravljaju po stanu, nadrkane parove koji se deru jedno na drugo, itd, itd... I sad, ja treba da se socializujem sa takvima? No, thank you. Nikad mi nista od njih nije trebalo, i ne zelim da njima treba nesto od mene. Zasto sa nekim moram da progovorim vise od "dobar dan" samo zato sto zivi odmah do mene? Da su zanimljivi i kulturni sigurno bi dobili vise od rutinskog pozdrava...
Ja stvarno ne znam u kakvoj mahali ti živiš.
Ovo ti je već ko-zna-koji post u kome nešto kukaš na svoju okolinu,
a ja tako nešto ne videh ni u domaćim soc-tragedijama od filmova.
Živeo sam u tri različita komšiluka u poslednje tri decenije,
i ne sećam se da me je ikada nečija svađa ili galama ometala
u regularnom obavljanju životnih funkcija. Živcirala su me par puta
neka deca koja su se igrala ispred zgrade.
Moji komšije su organizovali neku žurku, treštala je muzika do kasno u noć,
prošlo je i to, prođe godinu dana od tada, nisu priređivali žurke,
a zamisli, nisam im trebao ni ja, niti neki besni penzioner, ni policija
da stanemo na put njihovom veselju. Sami su prestali. Niko ih nije
nasilno edukovao.
No, to je vama verovatno naučna fantastika,
živite u svetu u kome ste jedino vi vredni, a svi ostali su bagra
koju treba u konc logore, životinje bez skrupula sa kojima treba samo
jezikom sile. A usput mnogo volite i da kukate i cepidlačite,
pa onda zabavi nikad kraja.
Neki ljudi prerastu i tu fazu detinjstva, pa počnu malo i da cene druge ljude,
drugima dozvole priliku da se dokažu kakvi su.
6am3 Fana71c
1.5.2007, 12:20
Ovo ti je već ko-zna-koji post u kome nešto kukaš na svoju okolinu,
a ja tako nešto ne videh ni u domaćim soc-tragedijama od filmova.
Moj komenter je u skladu sa kolumnom koja je i sama takva...
Živeo sam u tri različita komšiluka u poslednje tri decenije,
i ne sećam se da me je ikada nečija svađa ili galama ometala
u regularnom obavljanju životnih funkcija. Živcirala su me par puta
neka deca koja su se igrala ispred zgrade.
Pa super.... samo sto ja nisam ti. I kada treba da ucis dva predmeta istovremeno za skolu, onda ti svaka galama smeta. Izvini molim te, sto nisam oguglao na to kao ti.
Neki ljudi prerastu i tu fazu detinjstva, pa počnu malo i da cene druge ljude,
drugima dozvole priliku da se dokažu kakvi su.
Nisam te ovde razumeo... "dozvole drugima da se dokazu kakvi su?" Pa meni je vec savrseno jasno kakvi su, zato i ne zelim nista sa njima.
Nikola Grbic
1.5.2007, 15:10
Pa gde to vi ljudi zivite ja nikad nisam imao takve komshije:D po meni ovaj je text prilicno smeshan,mada nema veze sa vezom al po meni to je poenta kolumne,da nas zasmeje:PA komentari paterfamiliasa postaju sve vishe iritirajuci,mislim matori oLadi,lupio si ono za srbe ko niko:P @masterneo /agree
Ма опуштено, мени је већи проблем кафана доле код које треште народњаци at full blast па их вероватно ISS чује, него комшије.
... Zivim u zgradi i ne znam sta je lepse: da slusam odjeke narodnjaka, decu koju su roditelji poslali pravo meni ispred terase da se deru samo da ne bi morali da ih slusaju u sopstvenom stanu, neke likove koji stalno nesto popravljaju po stanu, nadrkane parove koji se deru jedno na drugo, itd, itd...
Kod mene ista priča, plus što imamo jednog koji voli da peva. Stavi zvučnike na prozore, prikači mikrofon i oplete. Ranije sam se nervirao zbog ovih stvari, smetalo mi kad spremam ispite. Padalo mi na pamet da uradim ovako nešto kao Kuzma, ali nisam imao tešku artiljeriju. Onda sam nabavio silikonske čepove za uši, sad mogu da ruše zgradu ako hoće boli me uvo :cool:
Jedina prednost življenja u kući je to što ti komšija nije odma' iza zida,ali ako neko misli da da će zbog toga imati veću tišinu,vara se.Sve zavisi od komšiluka do komšiluka.Recimo 75% populacije mog komšiluka čine penzioneri.Oni uglavnom nemaju običaj da puštaju glasno muziku.To je zbog toga što niko od njih nema glasne mini linije. :D Ali čim dođe proleće,jedan deda koji je odmah do mog dvorišta,uzima brusilicu i bušilicu i dnevno po 3-4 sata "tandrče". Uglavnom između 13 i 17h.I tako u proseku svaki četvrti dan,sve do kraja leta.Šta pravi,nemam pojma.Nikad nisam video rezultate tog njegovog "rada".Majka mi je pričala da on tako radi svake godine,čak još pre nego što sam se ja rodio.A inače imam 21 godinu.Jedan drugi deda je do pre par godina pravio kotlove za loženje uglja.E to je bilo pravo mučenje.Slušati ceo proizvodni proces.Na moju sreću,zdravlje ga ne služi više tako dobro,pa nije više u stanju da pravi kotlove.
Mlađe komšije obavezno leti iznesu svoje "mini" Linije (po mojoj proceni snage od 200 do 300 vati) napolje i takođe po 3-4 sata ih drže uključene,pojačane do kraja verovatno.Mnogo se glasno čuje muzika sa tih mini linija.Jedan od tih komšija je od mene udaljen oko 70 do 100 metara vazdušnim putem.Taj uglavnom preferira "narodnjake".Ovaj drugi je udaljen od oko 200 metara.Taj preferira dosta različitu muziku (verovatno zato što na smenu puštaju muziku,muški i ženski članovi porodice.)Interesantna stvar je što se nikad ne dešava da u isto vreme obe komšije puste istovremeno muziku.Nego jednog dana jedan,a drugog drugi.Razumem da ako i oni nešto "rade" napolju,puste muziku,ali BRATE da odvrnu do kraja,pa da slušaju i svi ostali u krugu od 600 metara,to mi nikako ne ide u glavu.To glasno puštanje muzike je krenulo tek pre par godina.Mislio sam da će ovi penzioneri da se pobune,ali jok.Oni se bune za neke stvari koje ih se ne tiču,a galama im ne smeta.Recimo,video sam uživo kako jedan komšija (penzioner) sa tavana svoje kuće seče vrh jelke oko 3-4 metara dug,drugom komšiji (isto penzioner,samo mlađi).Da je meni to uradio,paaa...ne bih ga prebio,ali možda bih ga išamarao...
A što se tiče galame...Pa imam i ja mini liniju (100w).U poslednjih osam godina možda sam je 6-7 puta pustio glasno.Iako sada svakog leta slušam muziku sa tuđih linija,i dalje imam grižu savesti kada poželim da pustim da se napolju glasno čuje satriani,ili neki drugi rocker,ili sl...Mora da sam idiot...BTW,uglavnom svakom komšiji kažem dobar dan,ni jedan od njih me ne smara,kao što kuzmu smaraju,ali otkad sam primetio za koga glasaju neki od njih zamrz'o sam ih. :kreza:
Interesantno, dok sam živela u kući imala sam više "problema" sa komšijama nego sad kad živim u zgradi. Čini mi se da taj "seoski mentalitet" više isplivava u ruralnijim sredinama. Srećom pa smo i komšije i ja dovoljno tolerantni. To u prevodu znači: oni slušaju glasno muziku, ja slušam glasno muziku i svi srećni i zadovoljni. Na svu sreću u zgradi nema nikoga ko sluša grand produkciju.
Kad neko pravi lumperajku, prijavi ostatku zgrade i nikada se nije dešavalo da neko zove policiju isl.
Stan do mene živi jedan nesrećni Nemac, fin, miran, tih, koji nikako da se načudi srpskom mentalitetu, ali se nikada ne buni kad krene "veselje".
Sve je to stvar međusobnog poštovanja, mada stvarno ima svakakvih kojima je ta fantomska pozajmljenica "kultura" velika nepoznanica. Prema takvima treba biti nemilosrdan.:icon_evil
text je dobar i svidja mi se, ali je tema promasena.(ja igrac)
dozivljavam ovu kolumnu kao citanje najboljih sastava u srednjoj skoli ispred table.
zdravkelja
2.5.2007, 17:09
Kad je pomenuo dva Logitecha Z5500...:dzavo: Svaka mu cast
Mislim da ne treba satanizovati Kuzminu kolumnu. Covek zaradjuje za zivot tako sto pise o onome sto kompjuterski obrazovan narod voli da cita. On to cini na vrlo pametan i duhovit nacin, verovatno bez namere da zaista pljuje po sopstvenom narodu. Ja kupujem dva casopisa zbog njegovih kolumni. :)
Inace, cini mi se da zivimo u istoj zgradi.
I ja imam problema sa komsijama. Bilo muzickog bilo ikakvog drugog tipa.
1. Muzicki tip: U stanu iznad mene zivi devojka sa svojim deckom. Kada krenu narodnjaci u 2:00 AM neces zaspati sve do 5:00 AM. Nema teorije. Sledeci neartikulisani komsija(e) je jedan sa istog sprata, ali druge zgrade. Nije problem samo on, vec cela njegova "sumanuta" porodica. "Majko ajde bre idi u pi*du materinu up*sacu se bre!" 1:01 AM - Sin. "Ma kakve pare bre, taj ugovor jos nije zakljucen !#$@#%#@%!!!!" - Otac - 12:48 AM..... Onda ludaci koji nemaju sta da rade u dva ujutru pa se napolju napijaju i dernjaju ko jadnika kad kolju.
2. Drugi tip: Luda baba ("ako oces da crknes crkni, nije ti ovo mrtvacnica!"), pijane komsije koje bance ispred zgrade gde deca treba da se igraju a ne u kafani koja je udaljena 20 m, brizne babe (vozim skejt najopustenije "Pazi sine ubices se!"), jedan do bola pijani komsa ("mater va !@$!$", lete recnici, paradajz, krompir, kupus, tursija, jaja, orasi, grede.... sa 4-og sprata), ludi komsa koji gadja orasima sve zivo...
I kako izaci na kraj sa takvim komsilukom majku mu? Jos uvek nisam isprobavao neke "teze" metode, ali na kraju bice majku im njihovu!!!!
Ovo je prava definicija i slika srpskog (balkanskog) "toplog" mentaliteta (ne mislim na gej, nego na aluzije da su zapadnjaci "hladni"). Takođe, slika i prilika srpske kulture, pismenosti, poroduhovljenosti, bon-tona ... i mogao bih ovako do sutra.
Otkud ti ideja da su Kuzmine komšije po etničkoj pripadnosti Srbi?
Jedva 70% stanovnika Srbije su Srbi.
Ovo je prava slika i onoga što Srbi nazivaju "slobodom": dreka, urlanje, vika, pljuvanje po asfaltu, mokrenje po ulici/stanici .... i sve je to sloboda za razliku od "ropstva" na zapadu gde to ne smete da radite ... pa oni stvarno nisu normlani, koliko je nama lepše. Ne kažem da to ne postoji "preko", ali tamo je to slučaj dekadencije, a kod nas mainstream !!!
Opet, otkud tebi ideja da su to etnički Srbi, ti koji viču, dreče, urlaju, pljuju, mokre po ulici/stanici.
Evo, pre desetak minuta sam video neke Rome kako pucaju sa prozora.
Ceo šaržer.
Ja ne mogu da razumem koliko će trebati eona da prođe i koliko vode da otplovi Dunavom & Savom da Srbi shvate da su zakoni i norme ponašanja stvar koja mora da postoji da bi sve ovo nekako uopšte opstalo ... jer kotimo se, mi ljudi, kao nijedna druga životinja i imamo prohteve kao nijedna životinja.
Možda kad budemo imali propise, kazne i uniformisana lica koja sprovode sve to, za sve te vrste necivilizovanog ponašanja.
btw. ne nadaj se čudima. Imaš delove Pariza gde možeš lako celu kofu urina
da "dobiješ" na glavu, a o delovima drugih metropola gde može mrak da te pojede samo zato što si svetlijeg tena, o tome neću ni da pričam ovde.
Pa dobro, je li nekom na pamet pala mogućnost da je priča metafora, da se ovo sa komšijom Pajom nije stvarno desilo?
Priča o nacionalnosti komšija... Mislim, stvaaaarno...
Vala bas...
Neki ovde previse ozbiljno(slucajno?namerno?:paranoia: )shvataju celu stvar...
Mada zna Kuzma nekad i da pretera i to ispod granice dobrog ukusa:)
Jedino je to bzvz...
su27killer
2.5.2007, 21:31
Extra kolumna
Sanela :D
Pa dobro, je li nekom na pamet pala mogućnost da je priča metafora, da se ovo sa komšijom Pajom nije stvarno desilo?
Priča o nacionalnosti komšija... Mislim, stvaaaarno...
Ja sam i pomenuo da je verovatno cela kolumna u stvari metafora i šala,
te da je Paterfamilias i neki drugi preozbiljno shvataju,
ali mi je moderator bez ikakvog razloga obrisao taj post.
To gde sam pomenuo nacionalnost komšija je samo odgovor
na ove profi-kukumavce čija je prva reakcija da pljunu na "Srbe",
jer je to sada mega-popularan sport.
Ilic Marko
2.5.2007, 21:57
Mislim da je tema super, Kuzma nam je na komican nacin docarao snagu 2 x tih vrlo hvaljenih zvucnika...
Inace, neznam zasto ste tako ostri prema Kuzminom postupku, te komsije su samo trebale u toku dana da prijave da ce biti "malo" glasniji u vreme sa zakonski propisanom jacinom buke koja se sme praviti. Zar nisu mogli ljubazno da Kuzmi i najblizim komsijama pozvone, unapred se izvine, mislim da Kuzma ne bi tako reagovao... Jos kad je otisao,zvonio i zamolio da se to prekine ili smanji, bili su prema njemu bezobrazni i nekorektni...
Nasim ljudima fali mala doza ljubaznosti, i zato prolazimo kako prolazimo...
U ovoj kolumni Kuzma je 80% car ! :D (20% manje - jer sam razocaran njegovim izborom zvuka za ovu priliku)
@Onaj_Ko_Mi_Dade_Los_Rep:
"Zaradi pa se preseli u normalan deo grada" :rofl: Covece bre, ja imam ~15 godina kako mislis majke ti da zaradim pa da se preselim u normalan deo grada a?
Daj mi ti pare rodjace pa cu se preselim...
@Onaj_Ko_Mi_Dade_Los_Rep:
"Zaradi pa se preseli u normalan deo grada" :rofl: Covece bre, ja imam ~15 godina kako mislis majke ti da zaradim pa da se preselim u normalan deo grada a?
Daj mi ti pare rodjace pa cu se preselim...
:rofl:
Dobar si...
Marshall George
2.5.2007, 22:47
Cela Kuzmina kolumna jeste metafora i šala ali nažalost nevaspitanih geačina ima u današnje vreme i previše...Ako neko,sada govorim generalno,želi da pravi oproštajno za nekoga - zna se,lepo batice iznajmiš i platiš salu za to negde van centra grada,a ne terorišeš celu zgradu i okolinu muzikom i dernjavom koja traje satima... A što ovde neko reče za pucnjavu i Srbe,bilo je to kod mene u Subotici za tzv. pravoslavni/srpski Božić,idu ljudi da seku badnjak pucaju stariji/mlađi iz pištolja,lovačkih pušaka,a u centru grada na paljenju badnjaka nabacali ogromno stablo i gomilu velikih grana i zapalili da je lomača gorela plamenom od par metara u visinu,petarde rokaju besomučno(jer jelte neće pucati lovačkama i pištoljima u samom centru grada:dzavo: )a pop govori:''Mir Božji,Hristos se rodi''...:tapsh: Kakva idila:D
pazi kod njega jeste metafora ali kod mene je susta realnost, zipa:
imam komsinicu, deli nas zid, svako vece televizor do daske ili linijia (tj muzika) pazite ljudi kad ona gleda TV ja samo upalim moj bez tona i samo nadjem ono sto ona gleda i super, zatim ima MAJMUNA u stanu pa kad dodje leto i vreme toplo iz stana bazdi vise nego u ZOO vrtu, uz to pije kao bora djordjevic u srecno vreme, a kad nesto crkne zove mene i cimera u pomoc, fora je u tome sto zena ima 20-30 god a mi mislili da je neka baka pa necuje (dok je nismo privi put videli), i sad dosta ljudi ovde studira ili je studiralo, pa zamislite kako je ceo dan na fakultetu, pa u stan, pa uci, pa kad hoces da spavas...
Brisao sam poruke koje su off topic.
Prestanite da se medjusobno citirate samo da bi se svadjali.
http://img246.imageshack.us/img246/6130/rulesuk4.gif
Master Neo
2.5.2007, 23:28
Eeee, kuzma, kuzma, izolovao si nam se od sveta... Sve je to tacno sto kazes, ali niko ti ne moze umesati prste ako mu ti ne dozvolis. Znaci opusti se...
@Master Neo
Lepo je to što ti pišeš, ali nije uvek primenljivo.
Svi ste vi bogznakako za naš sistem sa toplim medjususedskim odnosima, a ne hladno i formalno kao kod Nemaca ili nedajbože Amera.
Problem je ponekad samo u tome što čovek kod nas bude primoran da se druži i kad mu do druženja nije stalo, od njega se traži (i to s punim pravom, bez ikakvog izvinjenja) da popravlja vodovod, struju, veš mašine i kompjutere svuda po komšiluku (jer studira "nešto oko struje"), da celog života trpi kojekakva urlikanja, pljuvanje, psovanje i pevanje kad mu vreme nije (ne, ne pri tom ne mislim na ono kad neko pravi rođendan ili žurku), da pijandure iz susedstva stalno lome prekidače za svetlo, da se komšijska deca sa poslednjeg sprata dovikuju sa ortacima kroz prozor (u 4 ujutru) i to uz punu podršku roditelja, da ti se stan iznad tebe 6 meseci renovira najbučnije moguće (i da ti pritom 5 puta procuri voda) pa da se posle mesec dana po renoviranju stan proda i počne renoviranje novih šest meseci...
Spisak doživljaja je pozamašan i niko me ne može ubediti da sam ja samo jedan namćor i mrgud kome sve u životu smeta.
A za kraj, da citiram ono što su izrekla "dečja usta" u knjizi "Olovka piše srcem" na temu - krava:
- Krava ima raznih vrsta. Ima na primer jedna krava koja uvek dođe da zajmi nešto od nas kad imamo goste.
Smešno, zar ne? Mada, prisetite se, veoma je verovatno da i vi imate neku takvu osobu u komšiluku, zar ne?
@Master Neo
Lepo je to što ti pišeš, ali nije uvek primenljivo.
Svi ste vi bogznakako za naš sistem sa toplim medjususedskim odnosima, a ne hladno i formalno kao kod Nemaca ili nedajbože Amera.
Problem je ponekad samo u tome što čovek kod nas bude primoran da se druži i kad mu do druženja nije stalo, od njega se traži (i to s punim pravom, bez ikakvog izvinjenja) da popravlja vodovod, struju, veš mašine i kompjutere svuda po komšiluku (jer studira "nešto oko struje"), da celog života trpi kojekakva urlikanja, pljuvanje, psovanje i pevanje kad mu vreme nije (ne, ne pri tom ne mislim na ono kad neko pravi rođendan ili žurku), da pijandure iz susedstva stalno lome prekidače za svetlo, da se komšijska deca sa poslednjeg sprata dovikuju sa ortacima kroz prozor (u 4 ujutru) i to uz punu podršku roditelja, da ti se stan iznad tebe 6 meseci renovira najbučnije moguće (i da ti pritom 5 puta procuri voda) pa da se posle mesec dana po renoviranju stan proda i počne renoviranje novih šest meseci...
Spisak doživljaja je pozamašan i niko me ne može ubediti da sam ja samo jedan namćor i mrgud kome sve u životu smeta.
A za kraj, da citiram ono što su izrekla "dečja usta" u knjizi "Olovka piše srcem" na temu - krava:
- Krava ima raznih vrsta. Ima na primer jedna krava koja uvek dođe da zajmi nešto od nas kad imamo goste.
Smešno, zar ne? Mada, prisetite se, veoma je verovatno da i vi imate neku takvu osobu u komšiluku, zar ne?
Jednom sam imao takvu osobu u susednoj zgradi koja je stalno bila pijana, i znas kako sam zavrsio sa njim? Upoznao je moju desnicu i zavrsio je u urgentnom. I vise nije pustao muziku... Znam, neko ce reci, ne resava se sve silom, ali kad nekome ne mozes da objasnis neke stvari na lep nacin, kad ne mogu to ni druge komsije, kad ne moze ni policija, onda se niko vise ne brine za moje interese. Inace Vojo, sve ovo sto si naveo, mora da si imao mnogo losa iskustva, posto nista od toga kod mene u kraju nema. Mozda i ima, ali posto ja nikad nisam kuci, osim uvece kasno kad legnem u krevet, onda me i nije toliko briga. A onaj ko po ceo dan provodi u kuci normalno je da mu sve smeta i da ga sve nervira, i da prati sta ko radi, a samim tim to ga cini jednim od njih. Lepo je javiti se komsiji na ulici, pa i pomoci mu nekad nesto, a ako vas vec smara, uvek postoji kulturan nacin da ih otkacite. Nemojte mi reci da ne mozete da smislite razlog da otkacite nekog? Sto puta sam to radio. Kad su oni tako kulturni da me bez blama zovu da im nesto za dz radim, i ja mogu kulturno da ih otkacim. A totalna asocijalizacija nikome nije donela dobro. Ipak, covek je drustveno bice, a ne zivotinja koja zivi sama. Svaki problem ima svoj nacin za resavanje, na ovaj ili onaj nacin.
paterfamilias
3.5.2007, 1:41
Uglavnom svi kukate na stanje u vašim zgradama,a ništa ne radite da otkonite vaše probleme.
Stanjem u zgradama se uglavnom bave neki nemoćni penzioneri kao neki predsednici kućnih saveta i slično(nisam video nekog čoveka ispod 50 godina da se bavi tim stvarima),a ostale to uopšte ne zanima već samo gledaju da izbegnu svaku obavezu i onda svi kukaju kako su im komšije bučne,zgrade prljave itd.
Što se ne organizujete,ne zaposlite domara koji će brinuti o nekim stvarima,vas 10-tak(valjda ima toliko "normalnih" u zgradi kojima smetaju te stvari)ne upozori one koji krše kućni red,pa ako ne prestanu sa uznemiravanjem,onda prijava policiji ili komunalnoj inspekciji.
Kao krajnje rešenje ostaje i tužba sudu zbog uznemiravanja poseda,a kod ovakvih slučajeva sud radi ipak mnogo brže jer sprovodi skraćeni postupak.
To što vam u zgradama vlada buka,prljavština i primitivizam je odraz i vašeg mentaliteta,vas "finih" koji se žalite na primitivne susede.
Nikola Grbic
3.5.2007, 9:08
heheh sad je upravu..:P
Uglavnom svi kukate na stanje u vašim zgradama,a ništa ne radite da otkonite vaše probleme.
Stanjem u zgradama se uglavnom bave neki nemoćni penzioneri kao neki predsednici kućnih saveta i slično(nisam video nekog čoveka ispod 50 godina da se bavi tim stvarima),a ostale to uopšte ne zanima već samo gledaju da izbegnu svaku obavezu i onda svi kukaju kako su im komšije bučne,zgrade prljave itd.
Što se ne organizujete,ne zaposlite domara koji će brinuti o nekim stvarima,vas 10-tak(valjda ima toliko "normalnih" u zgradi kojima smetaju te stvari)ne upozori one koji krše kućni red,pa ako ne prestanu sa uznemiravanjem,onda prijava policiji ili komunalnoj inspekciji.
Kao krajnje rešenje ostaje i tužba sudu zbog uznemiravanja poseda,a kod ovakvih slučajeva sud radi ipak mnogo brže jer sprovodi skraćeni postupak.
hehe nhf ali se vidi da izgleda ne zivis u zgradi ;)
kao prvo sa tim kako kazes "nemocnim penzionerima" je vrlo tesko bilo sta se dogovoriti a kada pokusate sami nesto da izdejstvujete kod "normalnih stanara" taj isti "nemocni penzioner" je uvek tu da se umesa u bilo sta jer boze moj: "kako to neko pokusava da bilo sta radi u zgradi gde sam JA predsednik kucnog saveta"
kao drugo vidi se da ni u sudu nisi skoro bio (doduse blago tebi) ;)
kod nas u sudovima (pod predpostavkom da ne znas predsedavajuceg ili nekog sudiju) svaki proces traje onoliko koliko to neko "iznad tebe" hoce a zavrsava se tako kako neko "iznad tebe" kaze i tacka.
To što vam u zgradama vlada buka,prljavština i primitivizam je odraz i vašeg mentaliteta,vas "finih" koji se žalite na primitivne susede.
naravno vrhunsko lupanje si ostavio za kraj :)
ova recenica ti je u fazonu: "to sto se kod nas slusa "grand parada" to je odraz mentaliteta i primitivizma caneta iz partibrejkersa :rofl: "
nadam se da si skapirao analogiju ;)
Master Neo
3.5.2007, 11:58
Kod mene je recimo skoro idealna situacija, predsednica kucnog saveta ima oko 40god. i ekstra se svi slazemo, posto je kucni prijatelj. Kad nesto treba ona pomogne, i mi njoj, i nikakvih problema nije nikad bilo. A sto se tice moje zgrade, ima 4 stana, i svi su relativno mladi, tako da mi je ekstra sto se tice toga, nema dosadnih penzosa koji smaraju, milina. Eto desilo se da je sve idealno, znam, mnogima nije, ali ljudi, pa to su samo neki od zivotnih problema, i naravno da su resivi.
Problem je ponekad samo u tome što čovek kod nas bude primoran da se druži i kad mu do druženja nije stalo, od njega se traži (i to s punim pravom, bez ikakvog izvinjenja) da popravlja vodovod, struju, veš mašine i kompjutere svuda po komšiluku ...
E zbog ovakvih stvari je bolje imati hladan i formalan odnos sa komšijama. Ja sad imam manje slobodnog vremena, i prosto mi je neverovatno kako ljudi reaguju kad im jednom kažeš da nemaš vremena da im nešto odradiš. Jedva promrmljaju ''dobar dan'', prijatnije se osećam kad sretnem one sa kojima sam oduvek na dobar dan.
Stanjem u zgradama se uglavnom bave neki nemoćni penzioneri kao neki predsednici kućnih saveta i slično(nisam video nekog čoveka ispod 50 godina da se bavi tim stvarima)...
Kod mene u zgradi nije ovakav slučaj. Predsednik kućnog saveta ima 26 god, blagajnik 27. Na poslednjem sastanku su izabrani tako što smo izvlačili iz šešira jer niko nije hteo da bude, a svi stariji koji su izvučeni su odmah eskivirali (posao, obaveze, slabo srce, i ko zna šta još). I džabe se momci trude kad je mentalitet većine stanara ono što pobeđuje.
Primer: jedan komšija svake jeseni kad se kolju svinje dotera životinju ispred zgrade, okači je na šipku za trešenje tepiha i tu je kolje i dere. Onda podloži neku furunicu i topi mast, čvarke... I da je sam pa ajde, neko dođe još njih 5 da mu pomogne i usput dezinfikuje grlo. Tako je bilo do pre par godina (lupio ga šlog, holesterol valjda). U poređenju sa ovim, to što pola zgrade ne plaća čišćenje, buka, deca koja urlaju pod prozorom i komšinica koja ih poliva loncem hladne vode, nisu ništa. Mislim, kako nešto da dogovoriš sa ovakvim likovima?
NjegovaWisost
3.5.2007, 14:18
Konačno i qzma da ne priča gluposti.
Ja imam liniju od nekih 300w, al ne smijem više od trećine da odvrnem, strah me komšija :D
Moja zgrada je sagrađena u vrijeme početka sankcija i inflacije, i neko je žestoko zaštekao na izolaciji, da je to nevjerovatno kako svak svakoga čuje...
Vasili Zaitsev
3.5.2007, 19:13
Кузма је погодио право у срж. Firepower, mate, separates men from the boys!. Како је моја маленкост решавала сличне проблеме са ком,шијама. (пре доста година)? После неколико "интересантних" музичких догађаја у комшилуку, једноставно сам на гајбу довео цео бенд. Пар сати смо тресли из све снаге, после тога су ми се сви обраћали са дужним поштовањем :) . Ко мисли да се цивилизацијски судари решавају на фињака, грдно се вара.
Кузма, алал ти ћуфта за колумну!
Kuzma legenda! :) E totalno podrzavam takve osvete.. Tako ja odvrnem muziku kada moj komsija previse lupa po stanu.. I eto umiri se covek pa se umirim i ja :D.. a ovom paterfamilias treba uzvratiti pisanjem najveceg i najdosadnijeg posta na forumu :confused: LoL. Uglavnom sa komsijama sve treba probati..Treba im i pomoci, i odmoci i sve sto uz to ide!! :) Pa to je svrha zivota u zgradi. Kako bi bilo dosadno kad ne bi se nista desavalo...
Али ја немам довољно јаке звучника за узвраћање паљбе :(
da si pitao majku,oca,dedu,babu sta su slusali od muzike tesko da bi ti iko odgovorio "sinan sakic based" :) to sto 5% srpske populacije uzima sebi prilicnu lovu praveci "tndrka-tndrka-tndrka-drshtra" "hitove" i sto ce klinci ko hipnotisani to sve da "gutaju" i ostavljaju dzeparce i plate po trash splavovima,to je neka "malo" novija prica i nema veze sa orijentom,nasim poreklom itd...hint: kviz kes taxi na fox-u gde sedi lik od 5 banki u trenerci i "plava utegnuta keva" od isto godina i zajedno nemaju pojma sta znaci deminutiv ali ko' iz topa odgovaraju kako ide stih pesme marinka rokvica!?...sta reci? ah da,doticni "par" je isao na senjak (za one koji nisu iz beograda: senjak = malo manje dedinje ali sa cak ponegde i "nadrndanijim" "posteno" zaradjenim kucama)
mada ti je jedna "cinjenica" jako zanimljiva: za nekog koga nazivas "narod srodan turcima" jako smo militantni prema istima ;)
Potpuno se slažem sa ovim
Malo njih zna da reč Srbi,potiče od turkmenskog Sur-bi(ljudi),i da postoje ozbiljne naučne teorije,koje nisu preovlađujuće u nauci ali su svejedno naučno zasnovane,da su Srbi bili turkmensko ratničko pleme koje je porobilo slovensku masu,primilo njihov jezik ali im nametnulo svoje vođstvo i ratničku hijerarhiju,i vodilo ih u pljačkaške i ratne pohode po Balkanu.
Veći crap odavno nisam čuo
Ne ohrabrujte ga (i njiemu slicne) da odgovara/ju na svaku poruku.
Ubaci "mentalnu bombu" i onda se raspravlja sa svima do beskonacnosti, ne nasedajte.
Nema tu šta da se raspravlja posebno. To ga je neko nešto slagao.
Neću da davim sada sa istorijskim činjenicama, dovoljno je da bilo ko
uhvati enciklopediju ili wikipediju pa da vidi da ta izjava nema nikave veze s vezom.
su27killer
3.5.2007, 21:04
Jednom sam imao takvu osobu u susednoj zgradi koja je stalno bila pijana, i znas kako sam zavrsio sa njim? Upoznao je moju desnicu i zavrsio je u urgentnom. I vise nije pustao muziku... Znam, neko ce reci, ne resava se sve silom, ali kad nekome ne mozes da objasnis neke stvari na lep nacin, kad ne mogu to ni druge komsije, kad ne moze ni policija, onda se niko vise ne brine za moje interese. Inace Vojo, sve ovo sto si naveo, mora da si imao mnogo losa iskustva, posto nista od toga kod mene u kraju nema. Mozda i ima, ali posto ja nikad nisam kuci, osim uvece kasno kad legnem u krevet, onda me i nije toliko briga. A onaj ko po ceo dan provodi u kuci normalno je da mu sve smeta i da ga sve nervira, i da prati sta ko radi, a samim tim to ga cini jednim od njih. Lepo je javiti se komsiji na ulici, pa i pomoci mu nekad nesto, a ako vas vec smara, uvek postoji kulturan nacin da ih otkacite. Nemojte mi reci da ne mozete da smislite razlog da otkacite nekog? Sto puta sam to radio. Kad su oni tako kulturni da me bez blama zovu da im nesto za dz radim, i ja mogu kulturno da ih otkacim. A totalna asocijalizacija nikome nije donela dobro. Ipak, covek je drustveno bice, a ne zivotinja koja zivi sama. Svaki problem ima svoj nacin za resavanje, na ovaj ili onaj nacin.
:to_care:
@VojaM
:n_klanja:
Mislim da bi Kuzma (nažalost) trebao da promeni svoj spoljašnji izgled(da pusti bradu,da se istetovira,i sl...),i svoje ponašanje svaki put kada ga komšije zagovaraju u liftu,da bi ga shvatali ozbiljnije,i nepristupačnije za "cimanje".
Ili jednostavno da stavi slušalice od mp3 plejera u uši. :a_whistli :dzavo:
shin-bojan
3.5.2007, 21:47
Zabavna kolumna.
dzangrizalo
3.5.2007, 22:47
Ne ohrabrujte ga (i njiemu slicne) da odgovara/ju na svaku poruku.
Ubaci "mentalnu bombu" i onda se raspravlja sa svima do beskonacnosti, ne nasedajte.
Zato si ti tu:D
Izgleda da je Kuzmi ponestalo inspiracije... pre jedno, dve godine, otprilike... Ne mora bas sve sto ga muci u privatnom zivotu da podeli sa nama. Hocu reci, ako ovako nastavi, rizikujemo da jednog dana platimo SK 150 dinara da bi citali kuzminu unutrasnju dilemu o najboljem bureku u gradu... Mozda je vreme da Kuzma malo odmori, dok ponovo ne sakupi inspiraciju, a kolumnu "Ja, igrac" preuzme neko ko malo vise igra video igre, a malo manje zakera o svojim privatnim problemima.
Prosli put kada je moj komsija slavio ispracaj sina u vojsku od planiranih 12 sati slavio samo od 7 uvece do 1 ujutru jer je od mene onako neispavanog pred pismeni iz matematike (ovako sam izgledao:kreza: :eek: :icon_evil) na Harisa Dzinovica i svakakav turbo folk popio Eruption ela Van Halen preko VOX 50W pojacala (koje se trudim da mnogo ne pojacam) naravno u mom izvodjenu preko ibanez gitare.KAda ni to iz prve nije oteralo maloumne goste jedan solo iz pesme Avenged Sevenfold-Eternal rest ih je oterao.Komsiju sam naterao da ugasi muziku pesmom Slipknot-Left behind (koju sam cuvao za 'vako nesto )na genius zvucnicima od 400W.Moram li da kazem da su me posle ovoga bolele usi ali sam dobio 5 iz matematike:D
Hmmmm, dobro da nisi popio batine od komšije...
Haris vs. Van Halen... prosto ne bih znao da se odlučim
šta je veći crap.
The mighty Boo
4.5.2007, 21:18
Zato si ti tu:D
Izgleda da je Kuzmi ponestalo inspiracije... pre jedno, dve godine, otprilike... Ne mora bas sve sto ga muci u privatnom zivotu da podeli sa nama. Hocu reci, ako ovako nastavi, rizikujemo da jednog dana platimo SK 150 dinara da bi citali kuzminu unutrasnju dilemu o najboljem bureku u gradu... Mozda je vreme da Kuzma malo odmori, dok ponovo ne sakupi inspiraciju, a kolumnu "Ja, igrac" preuzme neko ko malo vise igra video igre, a malo manje zakera o svojim privatnim problemima.
Sasvim se slazem sa ovim. Kolumna vise nema veze sa temom, zapravo nema veze ni sa cim poodavno (ako izuzmemo WoW maniju). Jednostavno, bilo bi bolje da prekine sa pisanjem - kada vec nema o cemu da pise.
Nagomilana licna frustracija prosto kipti iz kolumne, zajedno sa nasumucnim napadima na sve i svasta. Uz to nije ni narocito originalna vec ima nekoliko sablona iz meseca u mesec... Tipa besno izlozenje problema koji ga muci, pa onda pljuvanje po doticnoj osobi/instituciji/okruzenju/zemlji, pa onda pronalazenje nekog sumanuto-komicnog resenja, (uglavnom nasilnog) - na nivou srednjeskolskog i adolescentnog razmisljanja + na to koriscenje nemackih/naci fraza i slicno... :rolleyes:
Shvatam da i neki klinci citaju SK ali ne drma nas sve pubertet...
Pročitao sam i jako mi je simpatična ova koluma.
Puno bolja od prošle, koju nisi mogao da uhvatiš ni za glavu, ni za rep (samo je bez smisla ređao rečenice).
Čudne li ironije da ovo pišem dok se u obližnjoj kući čuje lumperaj i pesma sve do moje zgrade :) , a baš sam hteo da napišem kako je to retka pojava kod mene u naselju (sad ne smem, da ne izbaksuziram :D ).
Ej... i sviđa mi se mnogo onaj Kuzmin opis one pucačine, gde Marica objašnjava onom čiči... :)
I ja sam se puno selio kao klinac (ne svojom krivicom) i mogu samo da poručim Kuzmi da bi selidba zbog komšija bila najobičnija glupost.
Nove komšije su uvek po pravilu mnogo gore nego one prethodne.
Pročitao sam i jako mi je simpatična ova koluma.
Puno bolja od prošle, koju nisi mogao da uhvatiš ni za glavu, ni za rep (samo je bez smisla ređao rečenice).
Čudne li ironije da ovo pišem dok se u obližnjoj kući čuje lumperaj i pesma sve do moje zgrade :) , a baš sam hteo da napišem kako je to retka pojava kod mene u naselju (sad ne smem, da ne izbaksuziram :D ).
Ej... i sviđa mi se mnogo onaj Kuzmin opis one pucačine, gde Marica objašnjava onom čiči... :)
Nove komšije su uvek po pravilu mnogo gore nego one prethodne.
ma u sustini mi smo veoma veseo narod, volimo piti i veseliti se, ali ljudi polovina ljudi je u kulturnom nokaotu, a drugu polovinu bas zabole za komsije i za red i mir! znate, verovatno vam je poznato - kad pustite muziku obavezno se nadje neko sa komentarom : kako mozes da slusas te narkomane! a onda nonsalantno odvren acu "smrk" lukasa do daske i puca kroz prozor, naravno jer se veseli! a simpaticna je i pojava patriotskih baka, koje se ubise objasnjavajuci da NE TREBA slusati stranu muziku, jer oni mogu da ti psuju mater a da ti neznas (kao jer ih ne razumemo)! jedna je srbija!!!:boodala:
Nash Knight
4.5.2007, 23:59
Naravno, cela prica je izmisljena, jer da se to stvarno desilo nas geeky Kuzma bi popio pesnaju u glavu jos kod Sanele..
NjegovaWisost
5.5.2007, 0:43
E, puštite čovjeka neka piše svoju kolumnu...
A najgore je kad neko (ja) ima za prvog komšiju babu koja sve i nonstop špijunira ko ulazi a ko izlazi iz mom stana...
A danas popodne nisam oka sklopio: živim u stambenoj zgradi a u prizemlju se pravi kafić, pa su kompresori i pneumatske bušilice čitav dan radile, sve se treslo, umalo nisam svoje ozvučenje odvio do daske...
Nažalost, time bi izazvao bijes ostalih stanara a ne radnika.
A da, ova baba s početka posta je umrla prije neki dan...
Dok sam citao kolumnu, sve sam nesto razmisljao, da i kod mene ima takvih pojava, da neko nesto drnda na ultra glasnim alatima, pusta najgore s...e od muzike ili se dernja kao da je placen za to, i to po pravilu onda kad ja trazim mir (ili ih mozda samo tad primecujem), a naravno tu su i sve one komsije koje te cimaju za F1, ali opet, nikada se nisam posvadjao nisakim od njih oko toga. Jeste da mi izbija para na usi za to vreme, ali kapiram da mora i ja ponekad da radim nesto sto njih opako zivcira, pa ni oni meni ne skacu po glavi tada. U principu sam u dobrim odnosima sa svima njima, ili bar nisam u sukobu, a ne retko i ja od njih trazim pomoc, koju mi vecina njih rado pruza. Tako da, moje misljenje je, da malo strpljenja i razumevanja ipak umeju da donesu vise rezultata nego automatsko pritiskanje ''launch all nuclear weapons'' dugmeta.
Lepo je to kad mozes da se dogovoris sa komsijom. Recimo, moj cale je na vratima od zgrade istakao natpis nedelju dana ranije, da slavi mom burazeru rodjendan, i niko se nije bunio. Takodje, moj komsija ortak je rekao da pravi zurku za koji dan i da ce biti ludnica, tako da sam se spremio. I ja kad sam ja pravio zurku za 18-i rodj, javio sam pandurima i komsijama da ce biti glasna muzika, i niko se nije bunio, a bilo je tu preko 1500w. Tako neke stvari mogu da idu na dogovor. Ali neke stvari kao sto su pijancenje i pustanje glasne muzike svaki dan, to naravno da ne moze. Ovaj lik u susednoj zgradi je stalno bio pijan i stalno pustao glasno najgore narodnjake. Jedno vreme smo ga kulirali, a onda mu se osladilo pa je postajao sve gori. Zvali mi pandure, komsije mu pretile, i na kraju, meni se smucilo, i odem kulturno kod njega, i zamolim ga: komsija, moze li muzika malo tise, ima ovde male dece u komsiluku. A on ce meni onako pijan: a je li sta ti zamisljas da si ovde? A ja i moj kratak fitilj... Sta zamisljam? Pogadjate sta se desilo sekundu kasnije, procitali ste u jednom od gornjih postova. Dakle, kad sve druge diplomatske metode zakazu, sila je neizbezna. Warning!!! Nuclear missile launching in 3, 2, 1. Missile launched!!! Target destroyed...:D
Ma Кузма је претерао. Ако вам баш неко прави проблеме позовите органе реда и готово.
Pa najbolje da angazuje pravno lice da resi spornu situaciju.Mada je z-5500x2 pomogao.Pa sto bih onda placao pravnog savetnika mislim glupa ideja,ko je to reko stvarno je:boodala: ,a mozda i nije ako se uzme da je on u pravu kad kaze da...ma nema veze.Ko razume alal mu vera.
:icon_scra :boodala: :icon_scra
DragonSlayer
5.5.2007, 9:48
A organe reda zabole neki organi.... Dođu, smanje, odu, još gore, zoveš opet,pa bili smo... I tako u krug. Kuzma je možda malo preterao, ali volim da čitam njegove kolumne, simpatične su mi. A da komšije znaju da budu skotovi, niko ne može da me ubedi u suprotno, i da mu bar jednom nisu zasmetale komšije....
Daredevil 2
5.5.2007, 10:16
Meni je samo cudno kako to Kuzma nije odgovorio nekom muzikom nego je svojih 'iljadu wati trosio uzaludno ali dobro to je stvar slobodne volje:D Inace meni je vrlo zao mog konsije koga mozes da bijes cime oces ali on se navu'ko covek na Sasu Matica i ostale crap pevace naseg drustva,ali kako bas za maler ti ljudi imaju ozvucenje od 800W koje se cuje par ulica(ima co'ek i losu izolaciju)nize:confused: Jednom prilikom sam resavao ukrstene reci(mozda pre 6 god od tad smo i u svadji)sa njim i on me pitao kako se zove zov kurijaka a ja mu re'ko Saban Saulic i on se naljutio i od tada kada me vidi odvrne do daske Sabana i jos peva uporedo s'njim:boodala: Posle toga ja moram da sprovedem 2h terapiju sa Scorpions,Sonata Artica,Nightwish,Savage Garden,Van Halen da bih se povratio od Sabanove zavijotke Jednoooooooooooooggggggggggggg daaaaaaaaaaanaaaaaaaaaaaa.....:n-cc2: :n-cc2: :n-cc2:
Naravno, cela prica je izmisljena, jer da se to stvarno desilo nas geeky Kuzma bi popio pesnaju u glavu jos kod Sanele..
Kako znaš, jesi li ikad uživo video Kuzmu? :D
A organe reda zabole neki organi.... Dođu, smanje, odu, još gore, zoveš opet,pa bili smo... I tako u krug. Kuzma je možda malo preterao, ali volim da čitam njegove kolumne, simpatične su mi. A da komšije znaju da budu skotovi, niko ne može da me ubedi u suprotno, i da mu bar jednom nisu zasmetale komšije....
Nije tačno. Ja sam protiv primitivizma u bilo kojoj sredini ali apsolutno ništa ne može da se postigne primenom sile i kontriranje.
Pa čak i da jeste izmišljena to nije bitno jer je poenta (bar ja tako mislim) prikazivanje kulturnog nivoa srpskog društva. A lično ne verujem da je izmišljena jer se slične stvari često dešavaju.:confused:
freeminder
5.5.2007, 18:23
A shta ce biti kad mu komshije kojim sluchajem prochitaju kolumnu.... :to_care:
"Takvi" ne čitaju SK.
A možda i grešim. :D ;)
freeminder
5.5.2007, 19:10
Ali chita neko ko poznaje Kuzmine komshije, pa im kaze :D :D :D :D :D :D :D
Constantine
5.5.2007, 19:12
"Takvi" ne čitaju SK.
A možda i grešim. :D ;)
Ne gresis takvi citaju Scandal,Blic zenu,Zoom i ostale novine zbog kojih je nase drustvo ovakvo kakvo je:kreza: A i dobro je sto ne citaju SK to bi bilo previse korisnih informacija za njih pa bi se svasta desilo:rofl: Ljudi iz B92 i pink su pogodili recept uspeha dajte prostom narodu Big Brother grand show i spanske serije i on ce biti miran i bolece ga uvo sto telekom ,,dere,, sto preko 50% ljudi u zivotu nije videlo komp...
Dusan Maksimovic
5.5.2007, 20:09
Ne gresis takvi citaju Scandal,Blic zenu,Zoom i ostale novine zbog kojih je nase drustvo ovakvo kakvo je:kreza: A i dobro je sto ne citaju SK to bi bilo previse korisnih informacija za njih pa bi se svasta desilo:rofl: Ljudi iz B92 i pink su pogodili recept uspeha dajte prostom narodu Big Brother grand show i spanske serije i on ce biti miran i bolece ga uvo sto telekom ,,dere,, sto preko 50% ljudi u zivotu nije videlo komp...
TAKO JE! ljudi koji slusaju Cecu, karleusu, sinana :boodala: i ostale pavijane i citaju scandal, kurir, gledaju GRAND show, Velikog brata i spanske serije mogu (bez izuzetka) da se stave u isti kosh :rofl: :a_bleh: ! zato je Kuzmi i kolumna dobra. jer je izrazom SABANI opisao 80 posto nase populacije u BG a i shire. BRAVO KUZMA!!! :tapsh: :tapsh: :tapsh:
a shto se tice njegovih sabanskih komsija, mozda ih je izmislio a mozda ne, nevertheless dobra je kolumna.
NjegovaWisost
5.5.2007, 20:13
Ma Кузма је претерао. Ако вам баш неко прави проблеме позовите органе реда и готово.
Aha, pozoveš jednom komšiji policiju, pa onda uletiš u pravi rat sa njim. Ovako, za zvučnicima je žešće :kreza:
rat sa komsijom, i to prvim, o kakva je to avantura! jas ako ima izmedju 60 i 75 god! ljudi pa vi neznate sta propustate! takve atomosfere, preokreta, dijaloga nema ni u jednoj igri!!!
živim u relativno maloj zgradi (25 stanova) i gotovo da nisam imao problema sa njima, niti oni sa mnom.
sa nekima sam u jako dobrim odnosima, nekima završim po koju pc popravku za koju obično dobijem neku čast.
ali (uvek ima neko "ali") skoro sam imao neprijatnost sa komšijom koji mi je zvao muriju zbog glasne muzike.
i šta... došla murija, opomenula me, ja isključio i mirna Bačka. samo je komšija zatvorio moja vrata za sebe zauvek.
mogao je lično da me zamoli i opet bih isključuio uz izvinjenje. mislim, prvo murija?!
e sad, pročitao sam celu temu ali niko nije pomenuo reč kompromis.
jednom ti daš neki ustupak, jednom komšija i tako se lepo živi.
sa druge strane, u većini BG solitera nađe se po neki apsolutno nenormalan lik. mojoj drugarici je jedan stalno pridikovao kako se čuju kockice kada igra jamb (ne ne podu, na stolu), kako je vodokotlić preglasan, kako vuče papuče po podu dok hoda (jok, nego će da lebdi)... i tako hiljadu pritužba na neke tako trivijalne stvari.
a da se osvrnem na kolumnu.
Kuzma tako voli da opljune po ne-urbanim što se donekle slaže sa "wermacht-ništa-nije-skrivio-mame-mi" verbalnim ispadima.
Pajo i Sanela? što nisu Nemanja i Milica?
Hitlerovi govori?
tako surovo za nekoga ko ima mece na pidžami :a_whistli
a dočim i da je vlasnik dva high-end kompleta zvučnika tih kao bubica i koristi slušalice.
"Ooo, što t' је slatka pižam'ca! Je l' ti to majka kupl'a, cviko? (smeh u publici)..."
AAAAHhhhhaaaaa hkhhaaa haaa haa
:)))) :D :) :p
"... Izgledaš kao neko ko se zove Sanela..."
Hahhahh a ahaha ha ahhh haaa
:alealeee: :rofl:
"...Pajo ima muzički stub od 200 W. Ja sticajem okolnosti u kući držim 2 kompleta Logitech Z5500 zvučnih sistema..."
:) :D :n_klanja: :aplauz:
Kako su mi samo išli na q..c tokom studija ti likovi što su im se imena završavala na "o" umesto na "a", redovno svi pristigli iz nekih brdsko-planinskih vuko****na van granica(i južnih i zapadnih) ove države i nekim idiotskim pravom džaba studirali...(srećom većina ih je bila na mašinstvu :) )
Raznim rodjačko-plemensko-jaranskim vezama zauzeli su busije u svim pristojnim studentskim klubovima i od njih napravili centre pomenutih pakistanskih ritmova ... :(
btw
posle vrlo odvratnih ***-kolikih ispada pojedinih ****** (podržanih na žalost od strane modova) u tredu o prošloj kolumni rešio sam da više ne zalazim na ovaj deo foruma da mi se ne bi zgadio jedini časopis koji volim da čitam.
Ali odavno se nisam ovoliko smejao pa sam morao da pogazim reč i podelim svoje, je li, oduševljenje.
E da ovaj broj ima samo ovu kolumnu i ništa drugo ne bi mi bilo žao da dam pare.
paterfamilias
5.5.2007, 23:31
Kako su mi samo išli na q..c tokom studija ti likovi što su im se imena završavala na "o" umesto na "a", redovno svi pristigli iz nekih brdsko-planinskih vuko****na van granica(i južnih i zapadnih) ove države i nekim idiotskim pravom džaba studirali...(srećom većina ih je bila na mašinstvu :) )
Raznim rodjačko-plemensko-jaranskim vezama zauzeli su busije u svim pristojnim studentskim klubovima i od njih napravili centre pomenutih pakistanskih ritmova ... :(
Mnogo je ružno da ljude koji su poreklom van Srbije prozivaš za primitivizam i "pakistanske" ritmove.Nečije ime se završava na O a nečije na A i to nije razlog da ovde širiš netrpeljivost prema tim ljudima.Nekada u srpskoj istoriji samo su se ženska imena završavala na A a muška nikako.Sada je u ijekavskom delu našeg naroda to ostalo tako dok je u ekavici moguće da se muška imena završavaju na A.Mada se u gramatici i danas sve imenice koje se završavaju na A smatraju gramatičkim ženskim rodom.
Ljudi koji dolaze u Beograd ne nameću trendove i način života već se prilagođavaju postojećim koje su zatekli.Ako je sredina dovoljno kulturno emancipovana i siuperiorna u odnosu na njih ona će ih brzo asimilovati i nametnuti svoje manire.
Nijedna tekovina primitivizma nije nametnuta Srbiji od strane "došljaka" van Srbije,već su i turbo-folk,Pink,Grand i slično nastali baš ovde u Srbiji.Čak se iz Srbije šire po okolnim državama pa ima Pink BiH,Pink C.gore i ko zna gde još sve ne postoje filijale u ex Jugoslaviji.
sa druge strane, u većini BG solitera nađe se po neki apsolutno nenormalan lik. mojoj drugarici je jedan stalno pridikovao kako se čuju kockice kada igra jamb (ne ne podu, na stolu), kako je vodokotlić preglasan, kako vuče papuče po podu dok hoda (jok, nego će da lebdi)... i tako hiljadu pritužba na neke tako trivijalne stvari.
Taj lik, to su ovi momci ovde sa foruma, kroz desetak godina,
kad im popucaju svi živci od silnih frustracija koje gaje prema svemu i svačemu.
Hitlerovi govori?
tako surovo za nekoga ko ima mece na pidžami :a_whistli
Politički govori k'o politički govori, samo što je kreštao na nemačkom,
pa teen-brain publici zvuči mnogo cool.
Tako mi Bogova i jelenskih rogova, ova tema se sve više pretvara u http://www.bazebiro.co.yu/bizzar/prica.mp3
:offtopic:
djuricdjordje
6.5.2007, 0:42
Као неке бабетине-матора закерала се само жалите на свој комшилук.Свако има неку примедбу,комшија му је овакав или онакав.Преселите се у неки старачки дом,тамо нема буке и све је мирно.
То су теме примерене за неко оговарање 2 бабе уз јутарњу кафицу.
Не знам шта је Кузми већ дуже време ништа да напише нешто нормално.Све неке баналности,сада је прешао на међукомшијско оговарање.
Најчудније ми је да људи који су преживели бомбардовање 1999 сада толико кукају као неке бабе због мало буке из комшијиног стана.
Јадан ваш комшилук када сте сада толика закерала,какви тек има да будете са 50 или 60 година?
Ne bih da prljam ruke diskusijom sa površnim snobovima i malograđanima,
davno su čika Frojd i čika Adler sve potanko objasnili otkud tim ljudima
takve frustracije u mozgićima.
TAKO JE! ljudi koji slusaju Cecu, karleusu, sinana :boodala: i ostale pavijane i citaju scandal, kurir, gledaju GRAND show, Velikog brata i spanske serije mogu (bez izuzetka) da se stave u isti kosh :rofl: :a_bleh: ! zato je Kuzmi i kolumna dobra. jer je izrazom SABANI opisao 80 posto nase populacije u BG a i shire. BRAVO KUZMA!!! :tapsh: :tapsh: :tapsh:
a shto se tice njegovih sabanskih komsija, mozda ih je izmislio a mozda ne, nevertheless dobra je kolumna.
Slažem se. :qliranje: Ali da ne preteruješ sa 80%
Nekada u srpskoj istoriji samo su se ženska imena završavala na A a muška nikako.Sada je u ijekavskom delu našeg naroda to ostalo tako dok je u ekavici moguće da se muška imena završavaju na A.Mada se u gramatici i danas sve imenice koje se završavaju na A smatraju gramatičkim ženskim rodom.
Ja se zovem NemanjA, drago mi je. To je jedno vrlo novo ime kod Srba (:rofl: ). A ti si? :D
Ne bih da prljam ruke diskusijom sa površnim snobovima i malograđanima,
davno su čika Frojd i čika Adler sve potanko objasnili otkud tim ljudima
takve frustracije u mozgićima.
Zar ovo nije uvredljiva poruka na koju bi moglo svasta da se kaze o tebi? :icon_scra
Zar ovo nije uvredljiva poruka na koju bi moglo svasta da se kaze o tebi? :icon_scra
To kukanje na "novopridošle" je jedan od vidova zabave za dokone baba-momke
koji u svemu vide pretnju i smetnju.
To je nešto što postoji u svakom iole većem gradu,
a uglavnom među ljudima koji svoje prave namere/frustracije kriju iza snobizma.
Uostalom, ljudi kojima je glavna zabava kukanje
moraju nekada da se u razgovoru dotaknu te teme.
Na primer, grupica baba-momaka u svojim kasnim 20-tim
sedi kod kuće, žderu čips i piju koka kolu, gledaju stoti put
neku Američku SF seriju u kojoj su svi plemeniti i požrtvovani,
i nekako MORA da dođe na red tema
"Zbog dođoša nemamo devojke, a ni radno mesto".
Sigurno niko neće da se požali i kaže "sam sam kriv što ne uspevam u životu, moram da promenim svoj način života",
nego će da kaže "od kako su ovi prokleti -insert regional ethnicity here- brđani
došli, nema života u ovom gradu, pre nego što su došli, sve je bilo bolje.
Ovog ima samo u Srbiji".
Naravno, to mitsko prošlo vreme nikada nije postojalo,
a i da jeste, naš snob u to doba nije bio ni snobatozoid.
Da nema dođoša, naš snob bi kukao na "ekipu" iz ovog ili onog dela grada.
A izjava "Ovog ima samo u Srbiji" potiče iz ekspertize o životu na zapadu
koju je naš snob stekao gledajući "Beverly Hills 91210" i "Star Trek".
Dusan Maksimovic
6.5.2007, 15:22
Slažem se. :qliranje: Ali da ne preteruješ sa 80%
mozda malo :)
djuricdjordje
6.5.2007, 16:03
koji u svemu vide pretnju i smetnju.
To je nešto što postoji u svakom iole većem gradu,
a uglavnom među ljudima koji svoje prave namere/frustracije kriju iza snobizma.
Uostalom, ljudi kojima je glavna zabava kukanje
moraju nekada da se u razgovoru dotaknu te teme.
Na primer, grupica baba-momaka u svojim kasnim 20-tim
sedi kod kuće, žderu čips i piju koka kolu, gledaju stoti put
neku Američku SF seriju u kojoj su svi plemeniti i požrtvovani,
i nekako MORA da dođe na red tema
"Zbog dođoša nemamo devojke, a ni radno mesto".
Sigurno niko neće da se požali i kaže "sam sam kriv što ne uspevam u životu, moram da promenim svoj način života",
nego će da kaže "od kako su ovi prokleti -insert regional ethnicity here- brđani
došli, nema života u ovom gradu, pre nego što su došli, sve je bilo bolje.
Ovog ima samo u Srbiji".
Naravno, to mitsko prošlo vreme nikada nije postojalo,
a i da jeste, naš snob u to doba nije bio ni snobatozoid.
Da nema dođoša, naš snob bi kukao na "ekipu" iz ovog ili onog dela grada.
A izjava "Ovog ima samo u Srbiji" potiče iz ekspertize o životu na zapadu
koju je naš snob stekao gledajući "Beverly Hills 91210" i "Star Trek".
То што неке групе "баба-момака",како их ти називаш(ја бих користио само израз "бабе" без оног момак),нешто закерају и кукају на ово или оно,није неки нарочит проблем.Увек ће бити неуспешних ликова и губитника којима ће за њихову неспособност бити криви неки други,или неки дошљаци или комшилук.Никада се њима не може удовољити,јер су неспособни да раде било шта у животу сем да кукају на ово или оно.
Проблем је што један новинар,као што је Кузма у својој колумни шири мржњу према људима који нису пореклом из Србије(Пајо+Санела),и оптужује их да они доносе примитивизам и некултуру,у једну иначе стерилну чисту средину као што је Србија.Кузма није незрео тинејџер већ зрео човек од 35 година,који ако већ нема шта да каже о својем домену(рачунарима,играма итд),бар не треба да промовише мржњу међу грађанима Србије.
За те "прљаве",бучне и некултурне дошљаке Кузма је наменио звук сирене из времена бомбардовања и Хитлеров говор.
Што се један тако велики борац против примитивизма није обрачунао са музиком Хариса Џиновића неком композицијом озбиљне(класичне)музике,неком симфонијом или опером,већ се сетио лудог Хитлера?
Харис Џиновић пева о кафанама а Хитлер "пева" о ипак много горим стварима.
Зар нисте мало претерали са политичким темамо. Ово је ипак расправа о колумни.
Ja se zovem NemanjA, drago mi je. To je jedno vrlo novo ime kod Srba (:rofl: ). A ti si? :D
Još gore, otac velikog župana Nemanje zvao se ZavidA ;)
koji u svemu vide pretnju i smetnju.U mnogočemu se slažem s tobom, ali kakve to veze ima s temom? Složili smo se da tekst o kojem je reč nije bukvalan, nego ga treba shvatiti kao metaforu.
A u svakom slučaju, što si se ti našao pogođenim?
@ Jaguar
Nije sve crno, niti je sve belo ali u tome kako su drzavljani Srbije ponizeni po pitanju dobijanja posla od strane vezara ima dosta istine.....
E, pa ko je tu kriv?
Da li su ti krivi ti "vezare" koji dobijaju posao kako umeju,
ili je kriva korumpirana država koja dozvoljava da se takve gluposti dešavaju?
Recimo, da ti odeš silom prilika u USA, i da ti tamo neki rođak ponudi posao.
Da li bi ti taj posao prihvatio, ili bi rekao "ne, siguran sam da ima kvalifikovanijih Amerikanaca od mene, ne bih da im otimam od usta".
Evo znam primer (ako nekom trebaju imena i prezimena nek mi se javi na private) da su prognanici iz Bosne ih Hrvatske doshli ovde, i to 1992-1993 kada su ljudi odavde isli da ratuju za njih (isle su sve nacionalnosti tamo da ratuju a ne samo Srbi) i tamo gubili zivote, delove tela, a oni tamo sve prodali i dosli vamo da razvijaju biznis, dok je neko za njih drugi ratovao....
Siguran sam da je to istina o čemu govoriš,
ali... da li je to istina za baš SVE izbeglice?
Ja mislim da nije. Velika većina tih ljudi su stvarno doživeli nesreću
i videli ko zna šta što ih je i nagnalo da pobegnu.
elem,eto tako deca tih ljudi koji su zbog Srba u Bosni i Hrvatskoj ratovali danas nemogu da dobiju posao u drzavnoj firmi a sin prognanika moze.... Primer vas interesuje? Evo ja znam za primer poshtara u jednom malom selu, koji je zbog veze dobio posao poshtara iako nije drzavljanin Srbije nego je formalno i zvanichno drzavljanin Ljipe NJihove a deca onih koji su ostavili zivot ratujuci tamo za njega i njegovog oca ili koji su osatvili ruku, nogu mogu samo da ide i da shljakache negde na gradjevinu ...... a kako to, pa naravno Ovo je ovcde Srbija, ovde ako si poshten, dobar i pokoran gradjanin onda si odrao kozu na shijak
Dakle, primer nekog levog poštara je opravdanje za mržnju
prema celoj ogromnoj grupi ljudi koje je rat naterao u izbeglištvo.
Po tvojoj priči, čovek bi pomislio da izbeglicama u Srbiji svima cvetaju ruže,
a da su "starosedeoci" propali zbog toga što su "ugostili" sve te "nezahvalnike".
Ne, ti si se uhvatio za primere najbahatijih, najbučnijih među izbeglicama,
pa kroz njih nekoliko gledaš par stotina hiljada ljudi.
Da li su svi takvi? Ne, nisu.
Da li znaš nekog tvog sugrađanina, starosedeoca koji je totalni kreten?
Siguran sam da znaš bar nekoliko koji su kriminalci, divljaci i budale.
Da li zbog njih misliš da su svi tvoji sugrađani starosedeoci kriminalci, divljaci i budale?
Ne, naravno da ne misliš, jer tu si čitav svoj život,
znaš svoj grad i sugrađane "u dušu", primećuješ nijanse,
ne generalizuješ. Otkud ti onda pravo da generalizuješ o
par stotina hiljada ljudi koje ne poznaješ?
Ja neznam da li je tebe uvredilo neshto lichno (da li si i ti prognanik, tj izbeglica) ali cinjenice su takve
Ne. Moja porodica živi tu gde živi od pretprošlog veka.
Ne moram da budem izbeglica/prognanik da bih uvideo neke
nelogičnosti u mišljenjima izrečenim ovde.
..... Da nenabrajam josh hiljadu primera kako svi kukaju za svojim selima a ovde svi podigli kuce, pokupovali stanove jer su pobegli na vreme a nashe ljude iz Srbije, drzavljane Srbije ostavili tamo da ginu.....
Ovde već prelaziš u patetiku.
Tvoj komentar je isti kao dobro poznati sluchaj sa bivsim predsednikom CRne Gore. Naime Milu je doshao jedan njegov daleki rodjak i poceo mu se zaliti kako su mu oba sina zavrshili fakultete i kako nigde nemogu dobiti posao i moraju raditi kao fizikalci,a onda od Mila dobi odgovor: "Pa ko ih **** kad se nisu mogli snaci, evo oces da im dam svakom po pishtolj pa nek idu neshto da mute" To je chak i izashlo u novinama pre 5-6 godina, jer chovek nije mogao verovati kako neko ima bolstan um!
:aplauz:
Imam utisak da nešto tu nisi ukapirao.
Da ima prave drzave to danas ne bi bio sluchaj to shto se deshava, ali suput da neshvatish sve pogreshno, niti meni oni msetaju , niti ja imam shta da se zalim na njih, ali uvek kad pochnu da mi Ojkache i pevaju o Krajini odmah im zacepium usta i prozovem gde su bili kad se malo posteno pripucalo? Shto su pobegli i sad odavde se drche da su junaci? Pustite te priche kako je napad bio silovit u Bljesku i Munji kad se zna da su Knin mogle dve corave babe sa prackama odbraniti, ali ne , proslo par preleta avionom i kupi prnje , bezi.... samo me chudi kako nisu svi ti isti pobegli iz Srbije kad je bilo bombardovanje?
Mene nerviraju svi kad počnu da "ojkače",
to je po meni najgluplja vrsta nacionalizma koja postoji... ALI...
Jesi li ti bio tamo?
Da li si 100% siguran u svoje reči?
Ja se ne bih usudio da nekome solim pamet o nečemu što ne znam,
pogotovo ne o tako nekoj katastrofi koja se desila.
Tebi je verovatno lako da sedneš u fotelju i imaš daydream
o tome kako bi kao Džon Rambo lično, sa dva topa u rukama i
redenicima na junačkim grudima stao u odbranu svog grada
sam protiv horde Orkova... ali realnost je "malkice" drugačija...
I na kraju krajeva nije ni chudo shto se Crna Gora otcepila, jer nijedna normalna drzava netolerishe da im se njihovi gradjani nidopostavaju u korst novo pridoslih koji nemaju cak ni dokumente SRBIJE....
Tek toliko!
Tebi mora da je mnogo lepo u životu. Uzmeš neku temu, razmišljaš dve sekunde o njoj, ono što ti prvo padne na pamet, zaključiš da si totalno u pravu, zauvek i tačka.
U mnogočemu se slažem s tobom, ali kakve to veze ima s temom? Složili smo se da tekst o kojem je reč nije bukvalan, nego ga treba shvatiti kao metaforu.
Ništa nisam ni rekao protiv kolumne,
već protiv načina na koji je neki shvataju.
Odgovaram na neka izrečena mišljenja
i komentare na moje postove.
A u svakom slučaju, što si se ti našao pogođenim?
Otkud ti ideja da sam posebno pogođen nečim?
Okanite se politickih izraza iz 90-tih. Nemojte globalizovati stvari. To sto su ljudi imali nesecu da se nadju u ratom zahvacenim delovima nekadasnje juge nije njihova krivica niti se moze reci za sve ljude da su ovakvi ili onakvi. Svako se snalazio na svoj nacin. To sto je vecini upalo u oko je nekolicina koja se bogatila na ostalima, svakako nam ne daje pravo da se ih izjednacamo sa ljudima koji su zaista propatili.
I jos jedna stvar... RTS je te jadne ljude nazivao izbeglicama sto je ruzan i pogrdan izraz za nekoga ko je bio prisiljen na ovaj ili onaj nacin ode od svoje kuce (ili je zameni za neku ovde). To je u samom startu ponizenje i u velikoj meri ih ljudi ovde tako i tretiraju sto je zalosno samo po sebi. Koliki je to jaz stvorilo medju samim narodom ne treba posebno ni pominjati, na svakom koraku se moze cuti da su ovi ovakvi a oni tamo onakvi... da nije zalosno bilo bi smesno.
Qzma pokusava da se osvrne na fenomen nekulture medju pojedincima koji je svakako prisutan i medju ostalim "plemenima" pa i globalno. To sto je dao za primer neka "egzoticnija" imena je vise ilustracije (i komike) radi.
Ako se ne prica o problemu ne znaci i a ga nema.
Kako i sta traba da se uradi da bi se takvi problemi resili?
Ima li nesto sto moze da se donese kao uredba koja bi regulisala takve incidente?
Trebao Kuzma umesto Hitlerovog govora da pusti neku operu. :D
Ništa nije teže slušati od debele snajke koja se iz petnih žila trudi da joj glas zvuči kao iz pakla. :dzavo:
paterfamilias
6.5.2007, 17:02
Ako se ne prica o problemu ne znaci i a ga nema. Kako i sta traba da se uradi da bi se takvi problemi resili? Ima li nesto sto moze da se donese kao uredba koja bi regulisala takve incidente?
Postoje te uredbe i zakoni već decenijama što se tiče tih "incidenata"(ako misliš na uznemiravanje suseda,a ne na nešto drugo).
U slučaju uznemiravanja bukom ili na neki drugi način postoji posebna tužba koja datira još iz klasičnog rimskog prava,postupak je maksimalno skraćen i završava se rešenjem(ne presudom).Na samom početku postupka treba tražiti privremenu meru,koja se odmah može izvršiti u roku od 24 časa i kraće(žalba ne odlaže izvršenje).Nakon toga policija i komunalna inspekcija moraju da postupe po sudskom rešenju i ne mogu da ignorišu sudsku odluku.U slučaju nepoštovanja sudske odluke izvršni sudija izriče novčanu kaznu koja se po našoj sudskoj praksi kreće od 50 000 do 100 000 dinara,koju izvršava Uprava Prihoda(Poreska Uprava) a oni itekako brzo i efikasno to rade.
Možda se ovo mnogima čini kao velika zavrzlama,ali dovoljno je sačiniti tužbu(tu može pomoći bilo ko to zna jer je u pitanju čist šablon) i platiti sudsku taksu od 1300 dinara(to će kasnije morati da refundira onaj ko je izgubio spor)
Ljudi uglavnom kukaju jer ne znaju svoja prava i ne obraćaju se stručnom licu da ih uputi u te stvari.Od kuknjave nema ništa,treba se informisati o svojim pravima i koristiti ih.
Oni koji se "obračunavaju" sa svojim bučnim komšijama još većom bukom,takođe smetaju druge u mirnom posedu njihove imovine,jer ne postoji način da se larma iz zvučnika od 800 W selektivno usmeri samo na onog koji te uznemiravaju bukom,već to moraju trpeti svi u njegovom bližem ili daljem okruženju,zavisno od snage zvučnika.
Oni takođe rizikuju tužbu+rešenje o privremenoj meri+novčanu kaznu ako nekom čoveku dojadi takmičenje u pravljenju buke između na primer nekog Paje i MK-a.
To sto su ljudi imali nesecu da se nadju u ratom zahvacenim delovima nekadasnje juge nije njihova krivica niti se moze reci za sve ljude da su ovakvi ili onakvi. Svako se snalazio na svoj nacin. To sto je vecini upalo u oko je nekolicina koja se bogatila na ostalima, svakako nam ne daje pravo da se ih izjednacamo sa ljudima koji su zaista propatili.
I jos jedna stvar... RTS je te jadne ljude nazivao izbeglicama sto je ruzan i pogrdan izraz za nekoga ko je bio prisiljen na ovaj ili onaj nacin ode od svoje kuce (ili je zameni za neku ovde). To je u samom startu ponizenje i u velikoj meri ih ljudi ovde tako i tretiraju sto je zalosno samo po sebi. Koliki je to jaz stvorilo medju samim narodom ne treba posebno ni pominjati, na svakom koraku se moze cuti da su ovi ovakvi a oni tamo onakvi... da nije zalosno bilo bi smesno.
Evo i sa tobom da se bar jednom slozim (mislim na politiku, naravno). ;)
dzangrizalo
6.5.2007, 17:54
Okanite se politickih izraza iz 90-tih. Nemojte globalizovati stvari. To sto su ljudi imali nesecu da se nadju u ratom zahvacenim delovima nekadasnje juge nije njihova krivica niti se moze reci za sve ljude da su ovakvi ili onakvi. Svako se snalazio na svoj nacin. To sto je vecini upalo u oko je nekolicina koja se bogatila na ostalima, svakako nam ne daje pravo da se ih izjednacamo sa ljudima koji su zaista propatili.
Qzma pokusava da se osvrne na fenomen nekulture medju pojedincima koji je svakako prisutan i medju ostalim "plemenima" pa i globalno. To sto je dao za primer neka "egzoticnija" imena je vise ilustracije (i komike) radi.
Ako se ne prica o problemu ne znaci i a ga nema.
Kako i sta traba da se uradi da bi se takvi problemi resili?
Ima li nesto sto moze da se donese kao uredba koja bi regulisala takve incidente?
Da, u par navrata se izrazio vrlo egzoticno:D . Hitler je onakve egzoticne govore drzao svake subote u Minhenu. Ajde Olujicu, lepo je od tebe sto pokusavas da zastitis kolegu, ali i sam znas da je preterao.
^ šta znam ja. jesi li čitao opis neke od strateških igara sa tematikom iz WWII od g.Kuzmanovića?
čisto da vidiš šta znači relativizacija istorije.
Postoje te uredbe i zakoni već decenijama što se tiče tih "incidenata"(ako misliš na uznemiravanje suseda,a ne na nešto drugo).
U slučaju uznemiravanja bukom ili na neki drugi način postoji posebna tužba koja datira još iz klasičnog rimskog prava,postupak je maksimalno skraćen i završava se rešenjem(ne presudom).Na samom početku postupka treba tražiti privremenu meru,koja se odmah može izvršiti u roku od 24 časa i kraće(žalba ne odlaže izvršenje).Nakon toga policija i komunalna inspekcija moraju da postupe po sudskom rešenju i ne mogu da ignorišu sudsku odluku.U slučaju nepoštovanja sudske odluke izvršni sudija izriče novčanu kaznu koja se po našoj sudskoj praksi kreće od 50 000 do 100 000 dinara,koju izvršava Uprava Prihoda(Poreska Uprava) a oni itekako brzo i efikasno to rade.
Možda se ovo mnogima čini kao velika zavrzlama,ali dovoljno je sačiniti tužbu(tu može pomoći bilo ko to zna jer je u pitanju čist šablon) i platiti sudsku taksu od 1300 dinara(to će kasnije morati da refundira onaj ko je izgubio spor)
Ljudi uglavnom kukaju jer ne znaju svoja prava i ne obraćaju se stručnom licu da ih uputi u te stvari.Od kuknjave nema ništa,treba se informisati o svojim pravima i koristiti ih.
Oni koji se "obračunavaju" sa svojim bučnim komšijama još većom bukom,takođe smetaju druge u mirnom posedu njihove imovine,jer ne postoji način da se larma iz zvučnika od 800 W selektivno usmeri samo na onog koji te uznemiravaju bukom,već to moraju trpeti svi u njegovom bližem ili daljem okruženju,zavisno od snage zvučnika.
Oni takođe rizikuju tužbu+rešenje o privremenoj meri+novčanu kaznu ako nekom čoveku dojadi takmičenje u pravljenju buke između na primer nekog Paje i MK-a.
Prosecan gradjanin kome je Grand sh(und)ow isprao mozak radi po principu kad vidi da moze a on gura.Kada okorelom turbofolkasu srucis 800W rock-a ili jos gore black metala on ne moze da cuje Sabana koji se iz petnih zila dere jer su 3,4 gitare i bubnjevi mocniji:n_klanja:Sto se tice buke koja se pusta kao COUNTER ATTACK ona traje samo dok se ne otkloni problem koji je do tada trajao tako da nema razloga da se okolina ljuti na par minuta Hitlera ili Slipknota ma koliko ih mrzela kada su oni zapravo pomogli otklanjanje buke koja je do tada trajala.A ako komsija ima jace ozvucenje onda je tu murija koja ponekad i pomogne;)
freeminder
6.5.2007, 19:31
Ovde već prelaziš u patetiku.
Shta tu ima od patetike? Nek se vrate svi kojima je ovde loshe! PIatj kako im je bilo tamo i svi ce da se serendaju da im je teklo med i mleko a ovde mora da se radi i rnbachi ..... eeee,pa nije ni chudo!
Imam utisak da nešto tu nisi ukapirao.
Ne,ne,ne.... ti reche za te "babe-momke" ko im je kriv,shto se ne snadju, shto sebi neobezbede posao ..... nisu svi rodjeni da mute i muckaju!
Mene nerviraju svi kad počnu da "ojkače",
to je po meni najgluplja vrsta nacionalizma koja postoji... ALI...
Ma sve junak do junaka se prsi i peva ovde o krajini a tamo se nije ni video, njihovi saborci koji su prosli ratiste cute o tome jer shvacaju da je rat najveca glupost na svetu!
Jesi li ti bio tamo?
Da li si 100% siguran u svoje reči?
Ja se ne bih usudio da nekome solim pamet o nečemu što ne znam,
pogotovo ne o tako nekoj katastrofi koja se desila.
Tebi je verovatno lako da sedneš u fotelju i imaš daydream
o tome kako bi kao Džon Rambo lično, sa dva topa u rukama i
redenicima na junačkim grudima stao u odbranu svog grada
sam protiv horde Orkova... ali realnost je "malkice" drugačija...
Za informaciju,iz moje porodice su otisla tri zivota nepovratno i to zbog budalashtina, zbog ljudi koji danas neznaju ni hvala mojoj majci i da kazu i mom ujaku i ujni (moj otac, brat, i brat od ujaka) . Za koga su oni ginuli i zbog koga .... i opet je moja majka zbog pokojnog oca prezivela najvece uvrede od tih ratnika iz Bosne i Hrvatske kada se Crna Gora otcepila .... da,da,ona koja je najvishe izgubila u tom ratu ..... Onda stavish malo prts na chelo i vidsih da je 85% pobegulja ovde nasao loj da bi oni bili bubreg i da bi druge vredjali, nidoposhtavali....
A inache majchini su iz Dalmacije pa dobro znam kako Knin izgleda i zashto su bezali i zashto nisu ostali da ga brane...
I da me neko neshvati pogreshno ovo napominjem po ko zna koji put:
JA niti sam ljubomoran, niti sam zavidan prema bili kome a najmanje prema profilu takvih ljudi ali nemogu precutati njihovo Srbovanje i Junachenje!
Ali na kraju krajeva kao shto kazem u svakom zitu ima kukolja .... mada u ovom sluchaju slobodno mogu reci u svakom kukolju se pronadje i po koja klica zita .... ko razume shvatice!
Još gore, otac velikog župana Nemanje zvao se ZavidA ;)
Шта хоћеш да кажеш овим:confused: :confused: :confused: :confused: :confused:
Колико сам ја схватио у кокумни је реч о примитивизму а не о томе ко је одакле. Примитивизам треба осуђивати и искорењивати где год је то могуће свеједно да ли он долази од Србијанца, Крајишника или било кога другог. Делити Србе на ове или оне потпуно је непримерено нарочито након година националних пораза када смо сведени на ово што сад зовемо Република Србија.
Што се тиче богаћења придошлих то је апсолутно нетачно. Постоје примери оних који су се разним малверзацијама обогатили али они су апсолутна мањина у односу на сиротињу или оне који живе просечно. Такве који су се на брзину обогатили у смутним деведесетим без обзира одакле дошли треба казнити јер су осиромашили цео народ и државу.
И молим вас немојмо да расправљамо о политичким темама на компјутерском форуму.
Колико сам ја схватио у кокумни је реч о примитивизму а не о томе ко је одакле. Примитивизам треба осуђивати и искорењивати где год је то могуће свеједно да ли он долази од Србијанца, Крајишника или било кога другог. Делити Србе на ове или оне потпуно је непримерено нарочито након година националних пораза када смо сведени на ово што сад зовемо Република Србија.
Што се тиче богаћења придошлих то је апсолутно нетачно. Постоје примери оних који су се разним малверзацијама обогатили али они су апсолутна мањина у односу на сиротињу или оне који живе просечно. Такве који су се на брзину обогатили у смутним деведесетим без обзира одакле дошли треба казнити јер су осиромашили цео народ и државу.
И молим вас немојмо да расправљамо о политичким темама на компјутерском форуму.
Naravno. Ono sto sam napisao je odgovor na dosta spam poruka koje sam obrisao i da se vise ne prica o tome nego o problemu nesavesnih pojedinaca kod nas.
Takodje su obrisane sve nacionalisticke poruke.
Ma genijalno je napisao.Fora sa Hitlerom i sirenom je mnogo ubitacna.:to_care:
freeminder
7.5.2007, 21:16
Evo bash sam obratio paznju shta drnda od komshija starosedelaca i od novopechenih "nazovi" drzavljana Srbije ....
Od ovih prvih iz petnih zila se smenjuje Marija Serifovic-Molitva, Bob Sinclair-Wolrd Hold On , Global DJ's-Stars on 45, onda opet shutiranje sa muzichkim pravcima pa na scenu stupa Igor Djurovic-Josh me peku suze tvoje ....
Iskreno ako se i shutao sa izborom muzike i pravcima ipak svaka pesma je na mestu!
A drugi se bash shutiraju sa pesmama chije izvodjache ni neznam ali sam chuo da se iz mozga (valjda sa TV-a) dere Nedjo Kostic i Jelena na novomn Prelu u Rumi .... pa onda ide refren Mala,mala, zapamticesh kako gari garava mashina ..... Pa se posle toga chuje Sinovi, JUnaci itd. pa potom geografsko odredishte ide , Manjache, iz Krajine itd.... sa refrenima koje nisam uspeo deshifrovati, ali zato je muzichka podloga bila fuzija dubok basa, turbo ritma, i tri do maksimalno cetiri tona/note i tako u nedogled ......
Nema shta Kuzmo, i ja bih takve rado iskorenio, samo shto sebi nedopushtam da opredeljenje muzike rushi most izmedju mene i komshija!
Evo bash sam obratio paznju shta drnda od komshija starosedelaca i od novopechenih "nazovi" drzavljana Srbije ....
Od ovih prvih iz petnih zila se smenjuje Marija Serifovic-Molitva, Bob Sinclair-Wolrd Hold On , Global DJ's-Stars on 45, onda opet shutiranje sa muzichkim pravcima pa na scenu stupa Igor Djurovic-Josh me peku suze tvoje ....
Iskreno ako se i shutao sa izborom muzike i pravcima ipak svaka pesma je na mestu!
A drugi se bash shutiraju sa pesmama chije izvodjache ni neznam ali sam chuo da se iz mozga (valjda sa TV-a) dere Nedjo Kostic i Jelena na novomn Prelu u Rumi .... pa onda ide refren Mala,mala, zapamticesh kako gari garava mashina ..... Pa se posle toga chuje Sinovi, JUnaci itd. pa potom geografsko odredishte ide , Manjache, iz Krajine itd.... sa refrenima koje nisam uspeo deshifrovati, ali zato je muzichka podloga bila fuzija dubok basa, turbo ritma, i tri do maksimalno cetiri tona/note i tako u nedogled ......
Nema shta Kuzmo, i ja bih takve rado iskorenio, samo shto sebi nedopushtam da opredeljenje muzike pravi most izmedju mene i komshija!
Uh koliko mrznje u mladom coveku i u toliko malo redova... :icon_scra
U tom vašem svetu je mnogo bitno ko šta sluša.
Zvučnici vam dođu kao produžetak ega,
a kad se uhvatite za kompjuterski miš, verovatno pomislite
da ste uhvatili boga lično za reproduktivne organe.
Greshka:
Umesto shto sam napisao:
"Nema shta Kuzmo, i ja bih takve rado iskorenio, samo shto sebi nedopushtam da opredeljenje muzike pravi most izmedju mene i komshija!"
Prevideo sam, pa sam trebao ovo napisati:
"Nema shta Kuzmo, i ja bih takve rado iskorenio, samo shto sebi nedopushtam da opredeljenje muzike rushi most izmedju mene i komshija!"
Ne,vec daje sliku o personi sa kakvim intelektualnim nivoom moze sebi da stvori ugodan osecaj.... Ako moze da mu se u teli pochne da luchi endorfim na refren "mala,mala, zapamticesh kako gari garava mashina" to dosta govori o nemogucnosti razluchivanja kvaliteta,idiotizma itd....
Lepo je to chika Ajnshtajn rekao:
Samo dve stvari su beskonachne .... svemir i ljudska glupost .... mada za svemir nisam siguran
"U ovom koraku algoritma, vratite se na prethodni korak pod nazivom "boldovani tekst" "
djuricdjordje
8.5.2007, 1:59
Nema shta Kuzmo, i ja bih takve rado iskorenio, samo shto sebi nedopushtam da opredeljenje muzike rushi most izmedju mene i komshija!
Све си представио црно-бело,староседеоци који слушају "фину" музику и дошљаци који се сатиру од неких изопачених ритмова.
Изгледа да имаш огроман проблем са својом околином,а то ти уопште не ваља.
Са таквим снобизмом нећеш далеко догурати
Samo dve stvari su beskonachne .... svemir i ljudska glupost .... mada za svemir nisam siguran
Kako ti ne pade na pamet da preispitaš samog sebe?
Možda je čika Ajnštajn govorio o ljudima kao što si ti.
Razmisli malo. Ajnštajn nikada nije, niti bi na tako ogavan snobovski
način pljuvao na svoje sunarodnike i sugrađane samo zato što slušaju drugi žanr muzike.
Све си представио црно-бело,староседеоци који слушају "фину" музику и дошљаци који се сатиру од неких изопачених ритмова.
Daleko bilo,da imam problem sa svojom okolinom :)
Daleko bilo,da imam problem sa svojom okolinom :)
Kako ti ne pade na pamet da preispitaš samog sebe?
Možda je čika Ajnštajn govorio o ljudima kao što si ti.
Razmisli malo. Ajnštajn nikada nije, niti bi na tako ogavan snobovski
način pljuvao na svoje sunarodnike i sugrađane samo zato što slušaju drugi žanr muzike.
Ako ste "zgradari" moj savet je da se lepo ophodite sa susedima, pogotovo ako ste vec navukli neke negativne reputativne poene.Penzosima otvorite ulazna vrata, u liftu ide obavezno "kako ste (si)", i naravno povremeno odvaljivanje vickastih opaski na stepenistu ali takoda i oni shvate i da im bude smesno.Obavezno pokazivati max. nivo saosecanja za njihove muke!Druga faza kada zadobijete poverenje (cudan al bas je zlatan) je povremeno vajkanje na one negativne nejbere sve sa tuznim tonom glasa i paccenickim izrazom lica.Uz malo srece oni ce vremenom shvatiti neizrecivu (i dosada neopravdano krivu shvacenost) vase preciste dusice i polako pruzati sve vise suporta u obracunima sa necistim dusama.Ukolioko sve ide po planu u slucaju konflikta sa necistima imacete podrsku velikog dela sretne soliterske porodice.Kranji level je ulazak u K.savet i na kraju neprikosloveno vladanje istim.:to_care: .Naravno uvek moze i silom!;) .
Nikola Grbic
9.5.2007, 13:38
znaci kolko sam shvatio par ljudi ovde oce da kaze,kakvu muziku slusham takav sam?Znaci ako slusham Cradle of Filth onda treba da nosim crno i farbam facu?Ili ako slusham Metallicu treba da nosim samo Metallica majce?ili ako slusham Grand treba da pevam : oh tugo tugo?
I nemora da znaci ako je neko doshao iz oblasti van Beograda,da automatski slusha Cecu & co.
A sho se tice Hitlera,vala radije bi njega slushao nego Sabana
Onda odvrnes "zvucnjake" do kraja pustis tvoju ziku i bole te tuki sta kaze prvi komsija dok okrece cevape na rostilju uz zvuke baje m. knindze iz svog audija koga je kupio dok je radio kao gastarbajter u ex zemljama Treceg rajha.
Onda odvrnes "zvucnjake" do kraja pustis tvoju ziku i bole te tuki sta kaze prvi komsija dok okrece cevape na rostilju uz zvuke baje m. knindze iz svog audija koga je kupio dok je radio kao gastarbajter u ex zemljama Treceg rajha.
Mdaaa... verovatno je to prava divota za trećeg komšiju
koji npr. pokušava da uspava svoju bebu.
Prosto se ne zna ko je tu veća "faca", da l' šabani
ili ovi "urbani stubovi civilizacije".
:odoK:
paterfamilias
9.5.2007, 19:46
znaci kolko sam shvatio par ljudi ovde oce da kaze,kakvu muziku slusham takav sam?Znaci ako slusham Cradle of Filth onda treba da nosim crno i farbam facu?Ili ako slusham Metallicu treba da nosim samo Metallica majce?ili ako slusham Grand treba da pevam : oh tugo tugo?
I nemora da znaci ako je neko doshao iz oblasti van Beograda,da automatski slusha Cecu & co.
Na žalost MK u svojim tekstuljcima koje naziva sasvim nezasluženo kolumnama promoviše banalnost i stereotipe.Nije ni čudo što se ogromna većina reakcija na njegov tekstić svodi na ogovaranje komšija,tzv."došljaka" koji slušaju turbo-folk, i
svođenje sveta na crno-belu sliku odnosno stereotipe.Klasičan stereotip je predstavljanje ljudi koji imaju loš muzički ukus kao nižih ljudskih bića koje treba prezirati ili naučiti pameti sa nekim Hitlerovim histeričnim prenemaganjem.Po MK-u,i većini forumaša ovde na žalost,ti ljudi samo zbog muzike koju slušaju ne zaslužuju nikakvo poštovanje,treba vršiti malu i veliku nuždu po njima,jer se tako postaje "kulturan" i " urban".
Što se mene tiče, najmanje je važna muzika koju ti ljudi slušaju a mnogo je važnije da su to marginalizovani društveni slojevi koji žive na ivici bede i imaju očajan kvalitet života.Ako već društvo i država ne mogu ili neće da im pomognu ne treba još da se na njihovoj bedi iživljava neki kvazinovinar.
MK očigledno mnogo gotivi Hitlera ali skoro ništa ne zna o njemu.Hitlerovi govori nisu ništa naročito,to su besmislena trućanja.Adolfova sposobnost da popali gomilu polupismenih budala i cela njegova harizma bazirali su se na njegovoj gestikulaciji,mimici i scenskom nastupu a sami njegovi govori su gomila besmislica.
Ne znam na kojeg Šabana misliš.Šaban Bajramović je priznat pevač romske muzike sa mnogim međunarodnim nagradama i neke njegove pesme se rangiraju isto kao i izvorna muzika.
Šaban Šaulić ima niz pesama iz 70-tih i 80-tih koje su postali klasici narodne muzike i koje se ne smatraju kičem ni nekvalitetom već obogaćivanjem izvornog narodnog melosa.Pre 20-30 godina te njegove pesme,kao i pesme Tozovca,Tome Zdravkovića,Topalovića,Miroslava Ilića,Cuna Gojkovića su smatrane primitivizmom i kičom,ali vreme je pokazalo da su to postali klasici i deo naše muzičke baštine.
Naravno to je možda 0.1% ukupne folk-produkcije a ogromna većina je bezvredna,ali slično je i u pop i rok muzici gde se vrlo mali broj pesama može smatrati izuzetnim i naročito kvalitetnim koje će trajati duže od nekoliko nedelja ili meseci.
Ne znam zašto su ovi Šabani postali sinonim loše i primitivne muzike kada su obojica,i Bajramović i Šaulić(ja ne znam da li ima još neki Šaban u narodnoj muzici,možda ima) ipak nešto ostavili iole vredno u muzici,makar pre 20-30 godina.
Kuzmin clanak ako se dobro secam je nekako krenuo od muzike+komsiluk.Deo forumske price je otisao (a)na temu tipa "ko sta slusa takav je covek" i to u kvalitativnom smislu.Naravno tako se ne moze rasudjivati za ozbiljno.Sa druge strane licno vrlo radosno primam duhovitisti te vrste.Bitno je izbeci nepotreban cinizam, ironiju i satiru.Ako se navedene kategorije koriste moraju biti opravdane vrlo dobrim (i zdravim) humorom.Sto se mene tice kompletna Ausvic-Hitler prica je verovatno malo "frizirana" pa je tako treba i gledati.Bavim se malo i muzikom (valjda ne idem off) i mogu reci da sam u okviru t.z.v. "alternativno-andregraund" scene video mnogo seljacina slicne vrste.Mnogi od njih imaju racunare, torentuju i svasta znaju.Ali avaj....Moram da dodam....K.vragu podela na dodjose i nadjose...ne vodi to nikuda.Da li ce neko da ti cupa nerve blatnjavim rukama ili u belim rukavicama, pa....?
.Što se mene tiče, najmanje je važna muzika koju ti ljudi slušaju a mnogo je važnije da su to marginalizovani društveni slojevi koji žive na ivici bede i imaju očajan kvalitet života.Ako već društvo i država ne mogu ili neće da im pomognu ne treba još da se na njihovoj bedi iživljava neki kvazinovinar.
drzava je mozda htela da im pomogne ali oni i dalje izgleda veruju onima koji su ih na tu marginu i odveli sa sve "home made" turbo folkom i hipnotisanjem (zao mi je na izrazu nhf) "tupavih" "gluperda" koji vole da uz "musli" ritmove "tuguju" u svojoj bedi :dedica: slobodno ali kada je taj sloj vecina i odlucuje o buducnosti drugih sugradjana onda to postaje opasno
MK očigledno mnogo gotivi Hitlera ali skoro ništa ne zna o njemu.Hitlerovi govori nisu ništa naročito,to su besmislena trućanja.Adolfova sposobnost da popali gomilu polupismenih budala i cela njegova harizma bazirali su se na njegovoj gestikulaciji,mimici i scenskom nastupu a sami njegovi govori su gomila besmislica.
uh o "popaljivanju" polupismenih budala i gomilama besmislica nemoj molim te,istim stvarima se ovde politicari sluze svaki dan a mnogo nam je gore nego nemcima.oni su posle 10-ak godina od drugog svetskog rata bili oporavljeni i sa jakom ekonomijom mi se od nasih besmislenih ratova necemo oporaviti jos 50 godina :dedica: a ko nam sedi na vrhu skupstine mozda povedemo jos koji rat nikad se ne zna :n-cc2:
Kao da malo odosmo u politiku...Naravno ni to ne treba da bude tabu tema...Meni to sve lici na bajku "Kraljevic i prosjak" ili film preveden kao "Kolo srece se okrece". :kreza: Koji put razmisljam o masini koju bihh nazvao "merac istinskog kvaliteta ljudskog bica".Mislim da bi skazaljka (0-100) pokazala svakavih cudesa! Inace zivim u -9 srat. zgr. i za sad bio je jedan konflikt i to zbog prsnute vodovod cevi.:dzavo:
Ја мислим да се он само ложи на Швабе због Ww2 игара.
Ovaj, a kako to nikome ne ulazi u glavu da su Kuzmine kolumne jednostavno subjektivna mišljenja i osećanja istog, a ne priručnik kako neko treba da se ponaša i razmišlja. Možeš da se složiš sa njegovim mišljenjem, a i ne moraš. U ovom konkretnom slučaju, to zavisi ponajviše od tebe samog, tvojih shvatanja i životnog stila u komparaciji sa shvatanjima i životnim stilovima ljudi iz komšiluka. Postoje ljudi koji su izuetno zadovoljni komšilukom, i koji sa komšijama imaju prisne ili manje prisne odnose, a ima i onih koji ne podnose svoj komšiluk i jednostavno ne žele da ulaze sa njima u neku dublju socijalizaciju. Ja razumem i jedne i druge. Jednostavno, viđao sam primera skladnih odnosa sa komšijama, pa sve do onih gde malo fali da "radi puška". Primera radi, jednom prilikom sam bio u poseti kod jednog ortaka, i dolazi neki njegov komšija, kuca na vrata i lepo pita "Znaš komšija, večeras slavim malom rođendan, pa bismo malo da pustimo glasnije muziku... unajmili bi neki prostor, kafić, ali nismo finansijski u mogućnosti, pa ako to nije problem sa tobom...". To je primer civilizovanog ponašanja, i sasvim je normalno da sa takvim komšilukom budeš u normalnim i fer odnosima (a da li ćeš da produbljuješ te odnose zavisi od tvojih afiniteta). A sa druge strane, imaš i drugačije ljude. Recimo, jedan moj komšija ima neku rodbinu u Nemačkoj i Francuskoj, pa leti kad dođu po mesec-dva svaki dan se roštilja i slušaju narodnjaci do 5 ujutru pojačani do daske (da se razumemo, akcenat nije na narodnjacima, već na "do 5 ujutru pojačani do daske", a to što su narodnjaci samo smanjuje tolerance skill -15 jer ne podnosim tu vrstu muzike). Nit' može da se spava, nit' smeš da okačiš veš na terasi, jer se sve nadimi... Meni to i nije neki problem, ali u komšiluku ima ljudi sa malom decom, pa i bebama... zar ne treba imati barem nekog osećaja za to ? Opet, jedan drugi komšija redovno loži neke stare cipele, gumu, i ko zna šta još... pa kad je vetar (ne)povoljan, smrdi toliko da ne može da se izdrži. Neki su zvali i policiju, ali džaba... i zakon o uznemiravanju ili kako se već zove se u ovoj zemlji poštuje kao i bilo koji drugi... što znači da se ne poštuje uopšte. Plavci dođu i odu, a posle 5 minuta isto. takođe, postoje komšije koje samo skupljaju abrove, pa posle to prepričavaju, naravno izmenjeno i preuveličano, i tako prave konja od tebe. E sad, šta čovek da radi u takvoj situaciji ? Može da im se sveti na isti način, pa da pojačava muziku i loži go*na i time uznemirava i ostale komšije, može da bije, ili jednostavno te ljude drži na distanci i ne socijalizuje se previše sa njima. Sit gladnom ne veruje, tako da neko ko ima normalne i uljudne komšije, ne razume nekog gde se veći deo komšiluka ponaša kao da je juče sišao sa planine.
su27killer
9.5.2007, 23:06
I ti mislis a :D
FooFighter
9.5.2007, 23:10
@Ghost:
Tako je, to sam bas hteo da kazem:kreza: Mislim da Qzmu fasciniraju strategijski i takticki aspekti delovanja generala/vojskovodja u ratovima, a ne njihova partijsko-ideoloska uloga.:)
Saban Sauluc i Saban Bajramovic jesu ljudi koji imaju velike deracke...pardon zavijacke a pardon mislio sam kukacke ma sta mi je glasovne sposobnosti tako da kad ih cujem da zapomazu tj. zavijaju bre mislim pevaju sa komsijinog radija nekako mi kao zvonka muzika dodje i Ceca i ceo turbo folk.Sto se Tozovca i Tome Zdravkovica tice stvarno su ljudi carevi:n_klanja: :n_klanja: ali njih uporedjivati sa Sabanima(Saulicem i onim drugim) je zapravo skrnavljenje nase narodne muzike(savet poslusajte malo Biljanu Krstic).Samim tim Kuzma se rukovodio nasom starom izrekom sa kim si takav si(nagadjanje) i rekao da ako neko slusa Seku Aleksic samo zato sto je ona odevena kao i svi pripadnici Granda(znate na sta mislim) kakav on moze biti (primer:kreza: )?Mislim da je Kuzma stvarno dobar prvo PISAC pa onda novinar i tekstovi su mu uvek extra ali to sto se nekima ne svidjaju jer se mozda osecaju prozvanim(nagadjanje br.2):o
ne treba da znaci da je cela kolumna losa:) :ciao:
Iron Maiden
10.5.2007, 16:05
Kuzmi svaka cast, jer je ono sto je on napisao nista drugo osim surova stvarnost.
Eto, ja imam komsinicu sprat ispod koja se ponasa kao pomenuti Pajo
Ali za razliku od Qzme ja koristim Du Hast od Rammsteina (izuzetno efektivno)
Mommy, mommy i want one set of Logitesh Z5500 for christmas. I was a good boy for (allmost) whole year
Marshall George
11.5.2007, 11:24
Ovaj, a kako to nikome ne ulazi u glavu da su Kuzmine kolumne jednostavno subjektivna mišljenja i osećanja istog, a ne priručnik kako neko treba da se ponaša i razmišlja. Možeš da se složiš sa njegovim mišljenjem, a i ne moraš. U ovom konkretnom slučaju, to zavisi ponajviše od tebe samog, tvojih shvatanja i životnog stila u komparaciji sa shvatanjima i životnim stilovima ljudi iz komšiluka. Postoje ljudi koji su izuetno zadovoljni komšilukom, i koji sa komšijama imaju prisne ili manje prisne odnose, a ima i onih koji ne podnose svoj komšiluk i jednostavno ne žele da ulaze sa njima u neku dublju socijalizaciju. Ja razumem i jedne i druge. Jednostavno, viđao sam primera skladnih odnosa sa komšijama, pa sve do onih gde malo fali da "radi puška". Primera radi, jednom prilikom sam bio u poseti kod jednog ortaka, i dolazi neki njegov komšija, kuca na vrata i lepo pita "Znaš komšija, večeras slavim malom rođendan, pa bismo malo da pustimo glasnije muziku... unajmili bi neki prostor, kafić, ali nismo finansijski u mogućnosti, pa ako to nije problem sa tobom...". To je primer civilizovanog ponašanja, i sasvim je normalno da sa takvim komšilukom budeš u normalnim i fer odnosima (a da li ćeš da produbljuješ te odnose zavisi od tvojih afiniteta). A sa druge strane, imaš i drugačije ljude. Recimo, jedan moj komšija ima neku rodbinu u Nemačkoj i Francuskoj, pa leti kad dođu po mesec-dva svaki dan se roštilja i slušaju narodnjaci do 5 ujutru pojačani do daske (da se razumemo, akcenat nije na narodnjacima, već na "do 5 ujutru pojačani do daske", a to što su narodnjaci samo smanjuje tolerance skill -15 jer ne podnosim tu vrstu muzike). Nit' može da se spava, nit' smeš da okačiš veš na terasi, jer se sve nadimi... Meni to i nije neki problem, ali u komšiluku ima ljudi sa malom decom, pa i bebama... zar ne treba imati barem nekog osećaja za to ? Opet, jedan drugi komšija redovno loži neke stare cipele, gumu, i ko zna šta još... pa kad je vetar (ne)povoljan, smrdi toliko da ne može da se izdrži. Neki su zvali i policiju, ali džaba... i zakon o uznemiravanju ili kako se već zove se u ovoj zemlji poštuje kao i bilo koji drugi... što znači da se ne poštuje uopšte. Plavci dođu i odu, a posle 5 minuta isto. takođe, postoje komšije koje samo skupljaju abrove, pa posle to prepričavaju, naravno izmenjeno i preuveličano, i tako prave konja od tebe. E sad, šta čovek da radi u takvoj situaciji.......itd..
RESPECT!!!:tapsh: Bravo,ni ja ne
bih napisao bolje..A što se Kuzmine kolumne tiče,to je samo JEDNA strana u celom časopisu i kome se ne sviđa neka je NE ČITA..Meni lično se kolumna ''Ja igrač'' sviđa,zbog Kuzminog humorističko-ironično-satiričnog pogleda na neugodnu/surovu stvarnost koja nas okružuje,a vi se mnogi palite bre k'o Hepo kockice..;)
CENTROPEN
11.5.2007, 13:32
Ma da, pale se abnormalno:aplauz: Mada ono puštanje naci govora mi i dalje zvuči kao lovačka priča:rofl: .
Leeroy Jenkins
11.5.2007, 16:08
Ja ako budem pustao Hitlerove govore komsiluku ima da ih pustim ubrzano. Zvuci kao Paja Patak.
Ja ako budem pustao Hitlerove govore komsiluku ima da ih pustim ubrzano. Zvuci kao Paja Patak.
Ma još su bolji kad se prevedu. Otprilike kao govori nekih Haških optuženika,
samo uz retardiranost na kvadrat.
Danas ga ni najveća budala ne bi uzela za ozbiljno,
al' eto, neki ne razumeju Nemački jezik, pa im sve to deluje impresivno.
Ja ozbiljno razmisljam da pocastim moj komsiluk "Kuzma tretmanom"
Naime imam horor komsiluk:
1.Fina bakica koja je strateski pozicionirana iznad ulaza u zgradu pa potencijalne goste i stanare zaliva svim i svacim (poslednji put kad nisam pogledao iznad pre izlaska sam casnen ostacima jucerasnje vecere,pire krompir koliko se secam),
2.Klinac iz zgrade do mog stana koji ima fin obicaj da se dovikuje sa prozora sa ortacima,kad mu matorci ne daju da izadje(inace prozor je bas pored moje glave),
3.ispod moje terase je livada na kojoj se deca lepo igraju,deru i i poneko mladje se u**nja kad ga mama povede u setnju,
4.Komsija iz kuce blizu zgrade koji stalno nesto pravi(godinama,ja bi do sad napravio Kip slobode)
5.Komsija preko puta mene koji obozava Grand Production i stalna pravi neka slavlja,
6.Cak ni u klonji nemam mira jer nekako cujem sve sto se desava u klonji komsije iznad,i uvek se desi da krenem da "citam novine" bas u trenutku kad komsinica kupa decu (komentari tipa "necu da se kupam mamaaaaaa","e ima da se kupas p***a ti materina")
Naravno molbe i fino ponasanje odavno ne pale.:n-cc2:
paterfamilias
12.5.2007, 2:16
Ja ozbiljno razmisljam da pocastim moj komsiluk "Kuzma tretmanom"
Naime imam horor komsiluk:
1.Fina bakica koja je strateski pozicionirana iznad ulaza u zgradu pa potencijalne goste i stanare zaliva svim i svacim (poslednji put kad nisam pogledao iznad pre izlaska sam casnen ostacima jucerasnje vecere,pire krompir koliko se secam),
2.Klinac iz zgrade do mog stana koji ima fin obicaj da se dovikuje sa prozora sa ortacima,kad mu matorci ne daju da izadje(inace prozor je bas pored moje glave),
3.ispod moje terase je livada na kojoj se deca lepo igraju,deru i i poneko mladje se u**nja kad ga mama povede u setnju,
4.Komsija iz kuce blizu zgrade koji stalno nesto pravi(godinama,ja bi do sad napravio Kip slobode)
5.Komsija preko puta mene koji obozava Grand Production i stalna pravi neka slavlja,
6.Cak ni u klonji nemam mira jer nekako cujem sve sto se desava u klonji komsije iznad,i uvek se desi da krenem da "citam novine" bas u trenutku kad komsinica kupa decu (komentari tipa "necu da se kupam mamaaaaaa","e ima da se kupas p***a ti materina")
Naravno molbe i fino ponasanje odavno ne pale.:n-cc2:
Najbolje je da se preseliš u neko selo,gde kuće nisu ušorene već razbacane na svakih 1-2 km.
Tamo bi ti bilo fino,jer ne bi bilo ljudi da ti smetaju i dece koja plaču.
Let me guess,prepoznao si se negde ovde.
Gde? Kod babe koja baca smece ili kao brizni otac koji sutne svoju decu napolje da smetaju drugima,ili kod Grand production?:cool:
Kad sam pre dve godine sa ortakom bio u Budvi, jedan lik mi je pozvonio u 2 ujutro na vrata, kao "Dje si kralju, imas li kredita za jednu poruku...?" - reko evo ti fon pa kucaj...opushteno.
Kad sam pre dve godine sa ortakom bio u Budvi, jedan lik mi je pozvonio u 2 ujutro na vrata, kao "Dje si kralju, imas li kredita za jednu poruku...?" - reko evo ti fon pa kucaj...opushteno.
U Budvi provod počinje u dva ujutro. Next time probaj da letuješ u nekoj finoj i mirnoj banji. Tamo bakice odu na počinak u 19h možeš da uživaš u miru i tišini
dok ne napuniš bar 80 godina. Živ bio!
paterfamilias
12.5.2007, 13:59
Let me guess,prepoznao si se negde ovde.
Gde? Kod babe koja baca smece ili kao brizni otac koji sutne svoju decu napolje da smetaju drugima,ili kod Grand production?:cool:
Nije reč o prepoznavanju,nego se stiče utisak da ti bukvalno sve smeta,od dece koje plaču do starijih ljudi.
Da li ima neko u tvom komšiluku ko ti ne smeta?
U Budvi provod počinje u dva ujutro. Next time probaj da letuješ u nekoj finoj i mirnoj banji. Tamo bakice odu na počinak u 19h možeš da uživaš u miru i tišini
dok ne napuniš bar 80 godina. Živ bio!
Hoće ljudi i jare i pare,da žive u zgradi u velikom gradu,i da letuju u metropoli turizma a da sve bude mirno i tiho oko 20.00 h.
Ma još su bolji kad se prevedu. Otprilike kao govori nekih Haških optuženika,
samo uz retardiranost na kvadrat.
Danas ga ni najveća budala ne bi uzela za ozbiljno,
al' eto, neki ne razumeju Nemački jezik, pa im sve to deluje impresivno.
budjenje :)
btw zivis u zemlji u kojoj u 21-om veku ljudi (ili kako ti kazes "budale") jos uvek shvataju za ozbiljno te sto si naveo ;)
a sto se nemackog jezika tice ima u svetu ihahaj srba koji ga "sprahuju" do bola pa kad'se sad sjure u maticu da dizu po jos jedan sprat kuce sinu.....marija do kosova ;)
To je bilo nekoliko nedelja odmora.
Zamisli da tako živiš celoga života.
Nije reč o prepoznavanju,nego se stiče utisak da ti bukvalno sve smeta,od dece koje plaču do starijih ljudi.
Da li ima neko u tvom komšiluku ko ti ne smeta?
Ma naravno da smeta! Meni se po ceo dan deru mala deca koja se igraju na ulici. :mad: Trebalo bi uvesti neki zakon da se sklone s' ulica. :D I za sve ostalo sto je rekao se slazem. Posebno za ljude koji zive u zgradi. Pa nije ti to tvoja kuca da se deres %&$#. :mad: Trebaju nam nemacki zakoni...
... Pa nije ti to tvoja kuca da se deres %&$#. :mad: Trebaju nam nemacki zakoni...
Mislis evropski? Kako bi se onda "muljalo" na sve strane... :rolleyes:
paterfamilias
13.5.2007, 19:21
Ma naravno da smeta! Meni se po ceo dan deru mala deca koja se igraju na ulici. :mad: Trebalo bi uvesti neki zakon da se sklone s' ulica. :D I za sve ostalo sto je rekao se slazem. Posebno za ljude koji zive u zgradi. Pa nije ti to tvoja kuca da se deres %&$#. :mad: Trebaju nam nemacki zakoni...
I ti si se negde igrao kada si bio mlađi pa je to možda smetalo nekome.
Možemo donositi koliko hoćeš zakona koji će zabraniti maloj deci da se igraju i prave buku,ali je to nemoguće zabraniti.
Srbija ima solidne zakone,mnogi od njih su bolji od nemačkih i većine evropskih.Samo se oni slabo primenjuju,jer svako zakonodavstvo se bazira na pretpostavci da će 97-98% ljudi taj zakon poštovati a samo par procenata kršiti,a sa tih par procenata na kraj mogu izaći inspekcije,organi za prekršaje,sudovi itd.Kod nas neke propise(zakone i uredbe i sl.)ne poštuje preko 90% ljudi i ne može se stvoriti toliko glomazna administracija koja će kažnjavati ogromnu većinu građana.
Zakoni i propisi koji regulišu kako se ponaša u zgradama postoje odavno,ali njihova primena zavisi pre svega od zainteresovanosti i aktivnosti samih vlasnika stanova.
Primena ovih zakona je nemoguća ako je 90% vlasnika stanova nezainteresovano za to,i njih niko ne može naterati da se staraju o svojoj imovini.
I ti si se negde igrao kada si bio mlađi pa je to možda smetalo nekome.
Možemo donositi koliko hoćeš zakona koji će zabraniti maloj deci da se igraju i prave buku,ali je to nemoguće zabraniti.
Srbija ima solidne zakone,mnogi od njih su bolji od nemačkih i većine evropskih.Samo se oni slabo primenjuju,jer svako zakonodavstvo se bazira na pretpostavci da će 97-98% ljudi taj zakon poštovati a samo par procenata kršiti,a sa tih par procenata na kraj mogu izaći inspekcije,organi za prekršaje,sudovi itd.Kod nas neke propise(zakone i uredbe i sl.)ne poštuje preko 90% ljudi i ne može se stvoriti toliko glomazna administracija koja će kažnjavati ogromnu većinu građana.
Zakoni i propisi koji regulišu kako se ponaša u zgradama postoje odavno,ali njihova primena zavisi pre svega od zainteresovanosti i aktivnosti samih vlasnika stanova.
Primena ovih zakona je nemoguća ako je 90% vlasnika stanova nezainteresovano za to,i njih niko ne može naterati da se staraju o svojoj imovini.
Ne, ja se nisam drao na ulici nego se igrao zicama i baterijama. :D Ali stvarno, ako bi poceli da naplacuju 5000 kad god slucajno vide nekoga mislim da bi se promenio taj procenat. ;)
^ to što ti tražiš zove se policijski čas.
Nekad se mislilo ni da svercovanju u GSPu se nece stati na put jer se 90% ljudi svercovalo.
Pa ipak, to je reseno (citaj: smanjeno na razumnu meru). Ne mora da se kazni svako ko se svercuje u nekom autobusu, nego dovoljno onoliko ljudi koliko ima kontrolora, cisto da zaplasi ostale.
Isto vazi i za bilo sta drugo sto 90% ljudi ne postuje.
Velike kazne + "zrtve" za primer.
CENTROPEN
14.5.2007, 12:26
Tačno tako! Izbor pravilnog načina edukacije je od ključnog značaja!
Ja bih za početak uveo stub srama (u centru svakog naselja), i stari dobri milenijumsko poznati i izuzetno efikasni običaj pod nazivom "kamenovanje".To je kada sa istomišljenicima bacaš kamenje na nekog sve do prestanka njegovih bioloških aktivnostiTi vidovi socijalizacije izuzetno pozitivno utiču na duh kolektivizma.:dedica:
Veliki brat
14.5.2007, 13:16
Najezim se pri samoj pomisli!!!:Freddy: :dzavo: :bibidu: :eek:
Ne ne, propisano je zakonom, do 19h je dozvoljena buka odredjene jacine, posle toga nije, ako se pravi npr. neko slavlje, rodjendan mora se prijaviti u Mupu da bi se produzila granica do 24h, pa to vazi ujutru do 7h, to je kao zbog gradjevinskih radova, zakon je pisan jos u vreme Tita a u novom ustavu je blago izmenjeno, nemojte me drzati za vremena, to sam samo orijentaciono naveo, uglavnom regulisano je zakonom i policija treba da reaguje po primljenoj zalbi.
Razumem Kuzmu, imao sam ja slicnih problema, znate, kad panduri iskuliraju ostaje vam samo da uzmete polomljenu garnislu i sami resite stvar, e tu Kuzma dolazi do njemu neizvodljivog dela (nije game jbga) jer nije imao iskustva s tim.:opanachke
paterfamilias
14.5.2007, 15:54
Ne, ja se nisam drao na ulici nego se igrao zicama i baterijama. :D Ali stvarno, ako bi poceli da naplacuju 5000 kad god slucajno vide nekoga mislim da bi se promenio taj procenat. ;)
I treba da se novčano kažnjava,ako je buka i uznemiravanje toliko drastično da predstavlja kršenje javnog reda i mira.To je stvar države i efikasnosti njenih organa.
Ove banalne stvari kao što je igranje dece ili muzika iz komšijskog stana su ipak interna stvar samih vlasnika i u to država ne treba da se meša.
Svaki stan ima svog vlasnika a ostali delovi zgrade su njihova zajednička svojina kojom upravljaju sporazumno.
Ako nema sporazuma oni mogu da se obrate sudu za rešenje spora u posebnom postupku.
Nekad se mislilo ni da svercovanju u GSPu se nece stati na put jer se 90% ljudi svercovalo.
Pa ipak, to je reseno (citaj: smanjeno na razumnu meru). Ne mora da se kazni svako ko se svercuje u nekom autobusu, nego dovoljno onoliko ljudi koliko ima kontrolora, cisto da zaplasi ostale.
Isto vazi i za bilo sta drugo sto 90% ljudi ne postuje.
Velike kazne + "zrtve" za primer.
Autobusi su u vlasništvu javnog preduzeća i tu je bilo lako regulisati ove stvari.
Ljudi su ipak vlasnici svojih stanova i država ne može da im ograničava pravo svojine.
Kada nekoga uznemirava legitimni i legalni vlasnik korišćenjem svoje imovine(stana ili drugih delova zgrade),tu ne mogu da pomognu administrativne kazne,policija i inspekcija već mora da se obrati sudu.Jedino sud može ograničiti pravo svojine vlasniku koji to svoje pravo zloupotrebljava uznemiravajući druge.
Pošto je sudski postupak ipak prilično cimanje samo onaj ko je drastično oštećen odlučuje se na tužbu.
Ostali koji se ne obraćaju sudu ipak nisu toliko uznemireni jer nisu podneli nikakvu tužbu.
Pošto nisu tražili zaštitu svojih prava neće je ni dobiti,jer država(sudovi) u ovakvim slučajevima(svojina,stanovi,zgrade,uznemiravanje) postupa samo po nečijem zahtevu ako on postoji.
Tačno tako! Izbor pravilnog načina edukacije je od ključnog značaja!
Ja bih za početak uveo stub srama (u centru svakog naselja), i stari dobri milenijumsko poznati i izuzetno efikasni običaj pod nazivom "kamenovanje".To je kada sa istomišljenicima bacaš kamenje na nekog sve do prestanka njegovih bioloških aktivnostiTi vidovi socijalizacije izuzetno pozitivno utiču na duh kolektivizma.:dedica:
Uvođenje kamenovanja i javnih pogubljenja u Iranu i S.Arabiji je dovelo do povećanja kriminala.Pojavili su se džeparoši koji su se specijalizovali za ove prilike i “obrađuju” publiku koja prati kamenovanje.
No,ni tamo se niko ne kamenuje zbog tako banalnih stvari kao što je uznemiravanje suseda već zbog ubistava,silovanja i sličnih zločina.
Čemu dalja priča oko ovoga?
Gotovo svaka zgrada ima po jednog čudaka koji nigde ne izlazi i sve mu smeta,
nekada su to bili čiče u kariranim patofnama, sad su to mladi kompjuteraši
koji ne mogu da se izbore sa dinamikom živog sveta.
Čemu dalja priča oko ovoga?
Gotovo svaka zgrada ima po jednog čudaka koji nigde ne izlazi i sve mu smeta,
nekada su to bili čiče u kariranim patofnama, sad su to mladi kompjuteraši
koji ne mogu da se izbore sa dinamikom živog sveta.
Ma da, za sve su krivi pametni mladi ljudi koji se ponekad pobune protiv nekih tamo koji punom parom (i galamom) zive zivot ne obaziruci se na okolinu... :rolleyes:
Ne daj boze da se necije misljenje razlikuje od vecine, to je izgleda najveci greh.
Ma da, za sve su krivi pametni mladi ljudi koji se ponekad pobune protiv nekih tamo koji punom parom (i galamom) zive zivot ne obaziruci se na okolinu... :rolleyes:
Po čemu su to "pametni mladi ljudi"?
Gde im je ta pamet? Ako neko ume da koristi PC i internet kako bi kukao na komšiluk, automatski je pametan?
I don't think so!
Ne daj boze da se necije misljenje razlikuje od vecine, to je izgleda najveci greh.
Po čemu se to mišljenje razlikuje od većine?
Većina misli da je najbolje silom rešavati stvari. Kad neko opiči turbo-narodnjake, ti opičiš neki očajni hair-metal bend još jače... i...
šta je tu tako unikatno, pametno, urbano?
Kad neko opiči turbo-narodnjake, ti opičiš neki očajni hair-metal bend još jače... i...
šta je tu tako unikatno, pametno, urbano?
A ne ne ne ne, opičiš neki teški death metal! Bitna razlika.:D
Ljudi morate da shvatite da nazalost zivimo u zemlji sa min. 40% primitivaca,sto pokazuju svaki izbori,odnosno visok plasman radikala...
Hteli mi ne hteli da priznamo/pricamo o tome,za to je kriva i politika...
Pogledajte 90te,mnogim generacijama tog doba bili su idoli,ulicari,mafijasi i ostali probisveti,sistem vrednosti se okrenuo naopako,sve sto je lose-postalo je dobro,i obratno...Zaziveo je pravac muzike(ako se uopste moze tako nazvati) turbo-folk...Pa Milan iz N'Beba je skoro na TV-u govorio o tome kakve je sve probeleme imao 90tih,kad niko nije hteo da mu izda album(Onaj sa pesmom "Veliki je Bog"),i jedva je nasao izdavacku kucu...
90te nisu upropastile ovu zemlju samo na ekonomskom i pollitickom planu,nego i u svim ostalim sferama drustva,kulturoloski,moralno...
Pa pogledajte nase kafice/diskoteke,u vecim gradovima i ima nekog izbora,tj kafica koji imaju drugaciji ambijent i vrstu muzike,ali ja u svom mestu nemam gde da izadjem,jer ima par kafica gde je svuda ista atmosfera-kao na svadbi i gore...Srecom jednom mesecno gostuje Penthouse band,pa se prezivljava...Ja razumem da ljudi vole narodnu muziku,ali NARODNU,a ovaj shit koji se propagira na Pinku-slusaju samo...(da ne vredjam)ALi stvarno,govorim iuz licnog iskustva,i takvi ljudi nisu spremni na kompromis,ili je po njihovom ili nikako...
Znam da sam napisao jedan veliki offtopic,ali cela tema se i onako vise ne bavi diskusijom Kuzminog telsta...
shin-bojan
14.5.2007, 22:10
A ne ne ne ne, opičiš neki teški death metal! Bitna razlika.:D
Bolje black ... i to na norveskom :) .
Pa da, možemo se mi zaj...avati do sudnjeg dana ali neke činjenice će i dalje ostati....kako da kažem..."činjenične".Vrlo je "nezgodno" to što u slučaju nesporazumevanja sa raznim "ekstremistima" obično nema šanse za neko normalno rešenje.Ima dosta ljudi kod kojih je posle n.p.r. treće izgovorene rečenice jasno da dijaloga neće biti.Onda vam jedino preostaje da se povučete u puževu kućicu, sklupčate kao jež (i pazite da vas neko ne popiški), ili otpočnete otvoreni rat koji može onda da traje u nedogled.Sa druge strane mislim da ne treba toliko "sačmariti" po folkerima, radikalima i.t.d.Činjenica je da je procenat "nesretnika" u tom segmentu populacije pomalo veći ali i da ih ohoho ima i u drugim socijalnim skupinicama.:rolleyes:
Ipak...kako to da se niko nije javio da ima n.p.r. komšiju člana lokalnog sinfonijskog orkestra koji opiči po tromboni u 2.00 ujutro? Što kaže narod naš:"Ima tu nešto...":a_whistli
Po čemu su to "pametni mladi ljudi"?
Gde im je ta pamet? Ako neko ume da koristi PC i internet kako bi kukao na komšiluk, automatski je pametan?
I don't think so!
Naravno da ne mislis tako, nije ovo prva poruka u kojoj prozivas "komjuterase" kao asocijalne i ljute na ceo svet... :rolleyes:
Školski rad 16. maj 2007.
"Zašto ne volim svoj komšiluk"
Na prvom spratu živi komšija koji voli da puši na terasi i baca opuške na ljude koji prolaze ispod njegovog prozora. Njegov sin ima psa koji se otima i skače na susede dok ga vode u šetnju ( da li treba da naglašavam da imam fobiju od pasa? ).
Zatim, tu je deda koji je jedanput ostavio otvoren kovčeg sa lešom svoje pokojne majke pored stepeništa u zgradi. On takođe voli da seče neke daske i drva sekirom na stepeništu zgrade ( obično to radi leti, iz meni nepoznatih razloga).
Tu su i komšije koje leti prave folk žurke skoro svake noći.
Na drugom spratu živi porodica sa 4-5 dece koja ne dovode svoje drugare kući već sede sa njima u hodniku, prave užasnu buku i neviđen svinjac (semenke, otpaci, limenke...). Još samo da napomenem da je čistačica koja je bila plaćena da čisti zgradu, ostavila pismo na vratima zgrade da ne želi da radi zbog "potpuno nehigijenskih uslova".
Tu je komšija koji voli da svira gusle i puca rafale sa prozora u svim važnim prilikama ( pobeda Crvene Zvezde, Nova Godina, Božić...).
Zatim, komšije čiji je prozor na samo metar od moje sobe. Ako ostavim prozor otvoren, ujutro će me probuditi najnoviji hitovi Cece, Karleuše i ostalog taloga našeg društva. Oni takođe vole da se svađaju u svim prilikama ( jednom sam slušala njihovu raspravu o wc-šolji. Komšinica je tako lepo pričala u monologu, da mi je došlo da aplaudiram na kraju).
Četvrti sprat - neidentifikovane komšije svakog jutra od šest sati pa do dva, buše, testerišu i prave užasnu buku.
Dalje, komšije čija deca ( uzrasta od 2-5 god.) po ceo dan vrište i skaču. Napravili su poplavu, voda je curila sa plafona u našoj dnevnoj sobi, baš iznad zvučnika, kompijutera i tridesetak slika na zidu ( btw., tog dana nam je bila slava).
Komšije kojima je jedina zanimacija gledanje kroz prozor i špijuniranje, neću ni nabrajati, jer ih ima previše, a i ne zaslužuju pominjanje.
I najbolje za kraj - dve komšinice od kojih je jedna pevačica RTV Duga, a druga prostitutka koja je bila u zatvoru zbog dilovanja droge. Ranije su se narkomani okupljali na našem tavanu i ostavljali špriceve gde stignu (čak i u poštanske sandučiće).
Inače, živim u Novom Sadu, u najklošarskijem delu grada (Novo Naselje, Šarengrad). 90% komšiluka se drogira, opija, krade... Kriminalci sede u kafiću ispred zgrade, pucaju i biju se skoro svaki dan.
Nisam ja birala ovaj šugavi komšiluk i ne moram da ih trpim, niti da se, ne daj Bože, zbližavam s njima.
Školski rad 16. maj 2007.
"Zašto ne volim svoj komšiluk"n.
Nisam ja birala ovaj šugavi komšiluk i ne moram da ih trpim, niti da se, ne daj Bože, zbližavam s njima.
To se zove splet nesrecnih okolnosti,ti jbt. zivis u getu...Ne znam sta da ti kazem,osim nazaolost ovo je takva zemlja,a svi znamo uzroke,i osecamo posledice...
Iiiiiiiiiii,sta si dobila na pismenom...:D
P.S. Sto se pasa tice potpuno te razumem,i ja imam fobiju od njih,a za to je direktni krivac okolina,jer je moja ulica bila puna pustenih,razuzdanih pasa kada sam bio mali...
P.S.2 Lepo je da nam se pridruzio jos jedan clan zenskog pola...hhehehe
Sve sto je Kuzma rekao ne bi smelo da bude tako... Ne mozes ziveti pored nekog 2-3-5 godina, a da ni ne znas kako se zove, ili da se bar jednom ne ispomazete.
Ali nazalost, vecina zivi u takvoj sredini da to nije preporucljivo, jer je sve to stoka bezrepa :D . Realno gledano, kada se sprijateljis sa nekim, ne ocekuj da te on pozove na kafu 'iz cista mira', Uvek ce tu biti - ''e aj' usput da mi popravis kotlic'' ili slicne stvari. Tuzno, ali istinito.
Takodje, fali nam i tolerancija. Recimo, ja imam komsiju i komsinicu, koji kada dodje leto, iznesu stolice i mali sto, pa uz kaficu do 1-2 sata posle ponoci teraju traceve (komsija je penzioner, a komsinica domacica, tako da ne radi ni jedno ni drugo) jedno 5m od mog prozora. Opet, taj isti komsija se buni kada neko u 9h na kratko upali motorku ili neki slicniji alat (ne kazem ni ja da je prijatno, ali 10 minuta se moze istrpeti), jer ne moze da spava, a ne pada mu na pamet da mozda njegove diskusije o Kostunici u jedan posle ponoci smetaju nekome ko sutradan mora da ustane.
A komsinici smeta jedna devojcica od 2 godine, koja, eto nekada zaplace i zna da se prodere trceci kroz dvoriste. Pa cek', a ti si kao cutala kad si bila mala?!
I sada, pokusa jos mene da uvuce u raspravu sa majkom te devojcice - kao, zar momku ne smeta dranje devojcice ispod prozora (zivim u kuci, btw.). Ja se ne mesam, ali opet kontam, pa simpaticnije mi je da gledam/slusam malo detence kako se veseli, nego matoru kobilu da u 1h posle ponoci.
Mada, eto, covek bi rekao da zivim Bog zna gde, sa Gog zna kakvim komsijam, ali u stvari samo ovo dvoje mi ponekad ide na nerve... Ali zivot je kratak da bih se nervirao zbog njih...
A recimo kod moje sestre u ulici (koja takodje zivi u Zemunu, samo drugo naselje) - ima jedno 15ak kuca x 4 clana u proseku = 60 dusa (recimo 20 deca, 20 roditelji, i ostalih 20 bake i deke ili neki stricevi i sta ja znam) - niko se nikada ni sa kim ne svadja. Svi redovno idu jedni kod drugih na tablic uvece, kada neko pravi ispracaj prijavi to ostalima i pozove ih na dernek i tako...
Kada se nesto radi (tipa asfaltiranje ulice, pomaganje komsiji u izgradnji garaze) vecina pomaze i stvarno su sve ok ljudi tu...
I eto, dva komsiluka i dve razlicite price... Ali Boze moj, sto ljudi sto cudi.
Tako da mislim da Kuzminu kolumnu ne treba previse ozbiljno shvatati (bar ne ovu kolumnu), jer je on to i malo iskarikirao, a i cisto sumnjam da u bas svakom komsiluku ima raje poput Paje i Sanele...
I inace, citajuci ove poruke, mislim da je dosta clanova poneseno Kuzminim tekstom malo pocelo da preuvelicava komsiluk i mane istog.
P.S
Jest' da nema veze s' vezom, ali je zanimljivo cuti:
Jedna baba (koja zivi u suterenu dve kuce od mene) je pre jedno mesec dana zvala policiju da uhapsi i podigne tuzbu protiv macke, jer joj je macka usla u kucu i izvrsila nuzdu na tepihu.
@Absonic - nisam se 'ponela' Kuzminim tekstom, komsiluk je takav kakav je. Veruj mi da bi i ja vise volela da zivim u zgradi sa normalnim ljudima koji nece dovlaciti svoje drugare narkomane niti pucati sa prozora.
Game fever
17.5.2007, 10:22
Zivim u subotici i jedno vreme sam ziveo u strogom centru grada gde nema male dece koje igraju fudbal nego velike pijane dece od 16-20 godina koja se deru od 11 do 4 AM. Pa onda su tu komsije jedan sprat iznad koje kao da svaki dan prave bazen. Sprat ispod mene su zivela dva muskarca koja su bila sexsualno orijentisana jedno prema drugom :kreza:. Napolju su u centru grada iz jedne palancikarnice pustali turbo, giga, mega folk :n-cc2:. Sad zivim u kuci mnogo se lakse dise ljudi znaju da su pola 1 ne pravi bazen nema buke posle ponoci a komsije su dobre (sem one babe sa mackama :kreza: )
CENTROPEN
17.5.2007, 13:57
Komšije su problem...DECA su problem...sve je problem.......Dali je neko barem teoretski razmišljao kako će novim pokoljenjima izgledati za nekih cirka 20 godina.(kad napravite decu šibajte ih ako već vas nisu). I pitanje za 5. miliončeka (voleo bih znati šta komjuniti misli):
Jel problem leži "insajd" ili "autsajd"????:icon_scra :icon_scra :icon_scra
P.S. kad sam bio mali ja sam bio dete!!! (vi ne znam, a valjda je to normalno?).Tada svašta nisam znao a komšije sam delio na dobre i uzjexxxane.Postoji određeni procenat verovatnoće da je i među onima po difoltu "lošim" bilo "dobrih".
Ljudi! Ako već glumite "netizene" naučite se da se nikada ne primate na prvu loptu.
A meni verovatno zbog ideološkog neslaganja i političke ne korektnosti sledi : kulin BAN! (specijalni smajli koga još nisu izmislili u m.s. tvornicama razaranja mladih mozgova)..
Jel problem leži "insajd" ili "autsajd"????:icon_scra :icon_scra :icon_scra
u nasoj zemlji na zalost "all around" ;)
lijenština
17.5.2007, 15:18
Eh... :paranoia: Deja Vu kolumna :paranoia: . Tema van IT-a opet :(
a ti si kao klinac stalno cutao, nikada se nisi proderao, nikada nikom nisi zasmetao :dedica:
a ti si kao klinac stalno cutao, nikada se nisi proderao, nikada nikom nisi zasmetao :dedica:
Pa sigurno se nisam drao po ceo ****ni dan na sred ulice ispod necijih prozora! Kuci neka rade sta hoce, ali ne na ulici! Zamisli kako je kad nesto ucis a ispod prozora ti se dere 20-oro dece ciji je veci deo konverzacije: "AAaaaaa!" "Eeeeeeeee!" "'dee siiii?!" i sl. U svakom slucaju, meni smeta, tebi mozda ne smeta i niko nikome nece promeniti misljenje. Iskljucujem se iz dalje rasprave, pointless....
Ga samo imao neku babu u komsiluku koja je cesto zvala Pandure kod mene jer se nisam mogao suzdrzati da pustam glasmu mjuzu. Ali fala bogu panduri dodju i kazu "stisaj malo" a ja na to "ocu" To se desavalo barem svakog meseca dotle se ta baba nije odselila. Sada fala bogu vise nemam problema sa tako stupid komsijama!
Ga samo imao neku babu u komsiluku koja je cesto zvala Pandure kod mene jer se nisam mogao suzdrzati da pustam glasmu mjuzu. Ali fala bogu panduri dodju i kazu "stisaj malo" a ja na to "ocu" To se desavalo barem svakog meseca dotle se ta baba nije odselila. Sada fala bogu vise nemam problema sa tako stupid komsijama!
Ti nisi citao bas nista do sada napisano? :icon_scra
@player1: Sta je to korisno u porukama u kojima se zahvaljujes?
CENTROPEN
18.5.2007, 12:50
Bogca ti, pa ja ne mogu da zamislim kakve će nervne završetke imati pola forumaša za jedno 20 godina ako su isti već sada tolko oglodani!;)
Problem sa zlom i netolerantnom dječinom se lako da rešiti babskim obredom prizivanja radnika Mup-a ili metodom konstantnog urlanja sa prozora/balkona.Kao dugoročnije rešenje u cilju smanjenja broja tih malih nepoželjnih artefakta predlažem svima da nikad ne izvrše produkciju istih.:D Možda da napravimo neku skupnu akciju delimičnog ili potpunog odstranjivanja delova tela koji su u nekoj mističnoj korelaciji navedenim fenomenom?:a_whistli
Ti nisi citao bas nista do sada napisano? :icon_scra
@player1: Sta je to korisno u porukama u kojima se zahvaljujes?
Nisu sve moje zahvale namerne. Citiraj je nekada previse blizu quote, pa cesto dolazi do greske. Bolje da je u levom uglu.
Ipak, Sashina me poruka nasmejala, pa sto da se ne zahvalim.
.
A centropenova podsetila da i ja kad sam bio dete, i ziveo u stanu, da je bilo baba koje se zale na sve ovo.
Tada je bio u pitanju dial-up (BBS) i telefon, nekad buka nekad ovo ili ono.
Zar smo svi mi toliko omatoreli da podsecamo na babe kojih smo se grozili dok smo bili mali?
(na ovo me je podsetila i sama tema cim sam je procitao)
Jim Bravura
18.5.2007, 18:19
Nisu sve moje zahvale namerne. Citiraj je nekada previse blizu quote, pa cesto dolazi do greske. Bolje da je u levom uglu.
Ipak, Sashina me poruka nasmejala, pa sto da se ne zahvalim.Хехе, то се и мени х пута десило. Ево данас сам се неком "захвалио", ал немам појма коме :opanachke
П.С. Стварно би могли мало више да раздвојите "хвала" и "цитирај".
Jes' da je OT, ali nisam mogao odoliti. Imate opciju Ukloni zahvalnicu:D
Jim Bravura
18.5.2007, 21:09
Jes' da je OT, ali nisam mogao odoliti. Imate opciju Ukloni zahvalnicu:DТо знам, али како сад пронаћи тај пост у ситуацији кад је то тек накнадно примећено? У принципу није ни важно, има човек једну захвалницу више :) , мада бих волео да знам чему сам се захвалио, чисто да не буде неспоразума.
Bogca ti, pa ja ne mogu da zamislim kakve će nervne završetke imati pola forumaša za jedno 20 godina ako su isti već sada tolko oglodani!;)
Tačno je da što si stariji to više zaboravljaš da si i ti nekad bio dete/u pubertu i raznoraznim fazama kojekakvih ludorija. Što je ok, sve dok poštuješ i tuđe pravo na to isto, ali čini mi se da je "poštovanje" reč koja se ovde odavno zaboravila.
A da ne bude baš skroz off-topic, samo da spomenem ex komšiju koji je mnogo voleo da stoji na terasi obučen samo u donji veš u pozi lovca, sve onako sa jednom nogom na lovini, širokogrudo pokazujući svoju lepo izvajanu mešinu. :D
marko[ns]
19.5.2007, 11:21
sta sam sad sve procitao .... :n_klanja: sad tek vidim da su moje (nove) komsije dobre :dedica: )
imao sam (ex) kosmiju koji je slusao metal i derao se k'o da ga kolju(da te uhvati jeza :confused: ),onda svako jutro od 6.30 do 7.00 je slusao istu pesmu :n-cc2:
imao sam i jednog komsiju pedera :kreza: ,hvala bogu da sam se preselio od takvih komsija :D
Crusader88
19.5.2007, 13:32
Eh... :paranoia: Deja Vu kolumna :paranoia: . Tema van IT-a opet :(
kako van it pa smomenuo je google,komp, 2 kompleta z5500 i xbox sta ce ti vise iz it sveta
lijenština
19.5.2007, 14:19
kako van it pa smomenuo je google,komp, 2 kompleta z5500 i xbox sta ce ti vise iz it sveta
Jedna mala analogija: u Ani Karenjinoj se na više mesta pominje voz - ali to nije knjiga o železnici. :D
rogehpelb
22.5.2007, 20:51
Jedna mala analogija: u Ani Karenjinoj se na više mesta pominje voz - ali to nije knjiga o železnici. :D
Čekaj zar doživljaji Ane Karenjine nisu samo priručnik kako da ne puštaš lepo doterane tete blizu vozova? ;)
Ma kažem vam samo još dve-tri kolumne smo daleko od Kuzminog obračuna sa Darth Turšijom i Imperial Krastavčićima :dedica: Sa sve laserima.
Mada eto mogao bi da komentariše najavu SC 2 i da ih pljuje što nisu uradili ga kao MMO(SF)RPG nego će (najverovatnije) malo sačekati i kad se masa naloži izdati ga u MMORPG varianti. Ali ne kuzma neće o tome pisati... Pisaće o nečemu što jedva da ima dodirnih tačaka sa igrama i sa kompjuterima.
Ma kažem vam samo još dve-tri kolumne smo daleko od Kuzminog obračuna sa Darth Turšijom i Imperial Krastavčićima :dedica: Sa sve laserima.
Što me podseti da nikad ne bih ni čula, a kamoli se nakanila da napravim manastirske kisele krastavčiće! Znači, slava internetu i vrednim domaćicama koje znaju da ubadaju slova na tastaturi! :D (I komšijama, naravno! off-topic off-topic :D)
Mada eto mogao bi da komentariše najavu SC 2 i da ih pljuje što nisu uradili ga kao MMO(SF)RPG
SC као MMORPG?! Бљак!
То би било богохуљење.
rogehpelb
23.5.2007, 12:05
SC као MMORPG?! Бљак!
То би било богохуљење.
Stavi na vagu bogohuljenje i novac. Novac ocito pobedjuje. A postoji solidna sansa da to i urade (pod uslovom da Koreanci ne odluce da bojkotuju i sl.)
PixelTerror
24.5.2007, 3:26
Trebao si dodati Suma sumarum ili nesto slicno na pocetak.
suma smaraolum: (happy now? :D )
Prva strana koju pročitam kada kupim SK je Ja igrač, ama uvek me nasmeje Kuzma sa svojim kolumnama, Kuzma je car :to_care:
moram da sprovedem 2h terapiju sa Scorpions,Sonata Artica,Nightwish,Savage Garden,Van Halen
:tapsh: Brate, znaš ti šta je dobra muzika, probaj Edguy, Dark Moor i Dream Theater, nećeš se pokajati :opanachke
Totalno se slažem sa tobom, takve treba "preobratiti" ili iskoreniti :Freddy:
Živa istina :cool:
A ne ne ne ne, opičiš neki teški death metal! Bitna razlika :D
Bolje black ... i to na norveskom :) .
Niste u pravu, prava stvar za vas je grupa Funeralium (http://www.funeralium.com/) (klik ovde za 1MB mp3 sample (http://www.funeralium.com/Samples/Funeralium_1.mp3)), žanr Ultra Sick Doom Metal, stavite po dva 200W zvučnika u prozor, i biće vam kuća markirana kao ukleta i nikada više deca neće da se igraju tamo, nedaj bože babe da tračuju ispred prozora :dzavo:
;262583']sta sam sad sve procitao .... :n_klanja: sad tek vidim da su moje (nove) komsije dobre :dedica: )
imao sam (ex) kosmiju koji je slusao metal i derao se k'o da ga kolju(da te uhvati jeza :confused: ),onda svako jutro od 6.30 do 7.00 je slusao istu pesmu :n-cc2:
Da nije ta pesma Mudwayne - Dig? I da li si živeo u Temerinu? Još ispadne da sam ja bio taj komšija :D ...šalu na stranu
;262583']imao sam i jednog komsiju pedera :kreza: ,hvala bogu da sam se preselio od takvih komsija :D
Nek se yepu pederi, više devoljaka ostave za nas str8 momake :D
rogehpelb
24.5.2007, 19:20
Trebao si dodati Suma sumarum ili nesto slicno na pocetak.
Slazem se sa Qzmom iako nikad nisam imao takvih problema.
Soundtrack je trebao da ima psiholoski efekat(valjda) mada mislim da bi
podjednako dobro posluzili:Bahova Fuga ili Rammstein - Feuer Frei! za taj
Hitlerovski efekat.
Kolumna verovatno jeste sveobuhvatna metafora koja aludira na oragansku
netrpeljivost vecina citalaca SK-a prema "shabanima" kojih u mojoj zgradi nema
(hvala bogu) a i oni koji slusaju "tu" muziku ne guraju je drugima u usi sistemima
od bog zna kolko vati.
Formalno pozivam bilo koga koji ima takve probleme (i ako je u mogucnosti) da se
preseli u Blok 34 na Novi Beograd.Mir i tisina,prava milina
Brate tu si upravu.
Dokle ce da se bakcu sa 2rbofolkom i slicnim s.anjima?
Sto ga vise pominjete,vise stoke se lozi na njega,a Qzmi stvarno nisu trebala ona "semi-prejudiced" pr3s3ravanja sa imenima...Bzvz ali ok... :confused:
My sincere condolances - primite moje saucesce :rofl:
Hajde a se ukljucim i ja.Imao sam jednog komsiju koji je znao da cepa drva u pola noci."Muzika" da se razbudis onda kada ne treba.
Ma sve je to samo jos jedna odvratna osobina (nekih) ljudi. Za njih pojam provoda nije provesti se, vec staviti do znanja drugima da se "provode"!
Volite Baju? OK, ja sa tim nemam problema. Volite glasnu muziku? I za to imam razumevanja. Volite da izbacite zvucnike na prozor i da urlate sa terase? Idite u brda gde vam je i mesto, COBANI :mad:!!!
Skidam kapu ljudima koji su dostigli taj nivo emancipacije, da za slusanje galsne muzike u popodnevnim casovima koriste sluske :qliranje:...
Ipak, najgora vrsta malogradjanskih nitkova su "terasa" navijaci!!! Za doticne, dokazivanje lojalnosti omiljenom im klubu implicira majmunoliko skakanje i neartikulisano dranje sa terase! Bravo, majstori - sve babe iz naselja su shvatile da ne biste "je*ali kurvu cigansku" i koliko ste "zaje*ani" likovi! Jos kada postane ocigledno da su ovi indijanci u tripu da su pravi navijaci, dodje mi da se ispovracam! Idite na stadion, MAJMUNI :n-cc2: (iako vam ni tamo nije mesto, vec (a gde drugo) na brdu)!!!
Ma sve je to samo jos jedna odvratna osobina (nekih) ljudi. Za njih pojam provoda nije provesti se, vec staviti do znanja drugima da se "provode"!
Svaka čast za ovo. Kratko, jasno i apsolutno tačno.
Dokle ce da se bakcu sa 2rbofolkom i slicnim s.anjima?
Sto ga vise pominjete,vise stoke se lozi na njega,a Qzmi stvarno nisu trebala ona "semi-prejudiced" pr3s3ravanja sa imenima...Bzvz ali ok... :confused:
My sincere condolances - primite moje saucesce :rofl:
Slažem se da mu nisu trebala, ali niko nije savršen.
.. Ali bi SK generalno, kao casopis takvog imena i tradicije, trebao da povede vise racuna o tome. Ok, to je jedna strana, jedna kolumna, ali IT magazin bi ipak trebao da cenzurise ponesto. Ovakve stvari + hitler + [insert offensive material here] je ipak neprimereno i kvari ugled casopisa. Od jedne zabavne i duhovite kolumne, iz meseca u mesec se sve vise ljudi vredja. Ne znam da li zbog nedostatka inspiracije ili neceg drugog, ali kuzma previse igra na kartu bezobrazluka. IMHO, naravno :]
Za sve vas koji se nešto branite i napadate Kuzmu, samo da navedem jednu misao, što bi TV Manijak rekao:
Prvo ti bazdi, pa kasnije smrdi, pa još kasnije već ti samo smrducka, pa onda posle ni ne primećujes, zatim još kasnije počne da ti prija...
Svi ste vi Borg samo još niste svesni!! :D
CENTROPEN
30.5.2007, 12:18
Za sve vas koji se nešto branite i napadate Kuzmu, samo da navedem jednu misao, što bi TV Manijak rekao:
Prvo ti bazdi, pa kasnije smrdi, pa još kasnije već ti samo smrducka, pa onda posle ni ne primećujes, zatim još kasnije počne da ti prija...
Svi ste vi Borg samo još niste svesni!! :D
....Divan osećaj, biti BORG...zajedništvo, svi mislimo isto, niko nas ne sekira...:D
....Divan osećaj, biti BORG...zajedništvo, svi mislimo isto, niko nas ne sekira...:D
Resistence is futile...:D
Svi Kuzmini fanovi treba da kupe novi broj časopisa FHM,
tu možete uživati u Kuzminom (sada već trejdmark) kukanju,
ovog puta na letovanje. Da, Kuzma piše kolumnu i za FHM.
Povlačim ono što sam prethodno rekao, ne mislim više da su ove
kolumne inteligentno i simpatično zezanje, ovo je već preraslo u patologiju.
ovo je već preraslo u patologiju.
kao i tvoje pljuvanje po coveku na ovom forumu - cista patologija :)
kao i tvoje pljuvanje po coveku na ovom forumu - cista patologija :)
Ја се не сећам да је Јагуар нешто пљувао Кузму.
DragonSlayer
31.5.2007, 8:10
A sutra izlazi nov broj SK, a ovde se još uvek raspravlja o prošlom.... Šta li nam je Kuzma sada spremio?
rogehpelb
31.5.2007, 16:46
Krastavce na nazi način... Ubiješ par miliona (virtuelnih) jevreja pa onda sečeš krastavce...
Očigledno je šta je u pitanju. Kuzma je prerastao u kolumnistu... Sad mu fali samo blog da na dnevnom nivou servira kako je blog loš i s*#!". Očigledno je da su Kuzmine shock/troll tehnike dorasle nivo Dvoraka, sad ostaje na redu omasovljavanje.
Mr. MoJo RiSiN'
31.5.2007, 17:33
Ljudi meni je Kuzma postao IDOL!!!! Prva rubrika koju procitam u SK je " Ja igrac". Ja njega totalno razumijem, sad mi sve pada na pamet da upisem zurnalistiku i krenem njegovim stopama. SVAKA MU CAST !!!:n_klanja::n_klanja::n_klanja::n_klanja:
Šta će ti žurnalistika za to?
Ја се не сећам да је Јагуар нешто пљувао Кузму.
pogledaj ceo tred da se prisetis ;)
Ljudi meni je Kuzma postao IDOL!!!! Prva rubrika koju procitam u SK je " Ja igrac". Ja njega totalno razumijem, sad mi sve pada na pamet da upisem zurnalistiku i krenem njegovim stopama. SLAVA MU!!!:n_klanja::n_klanja::n_klanja::n_klanja:
Ako oćeš kao kuzma da budeš upiši prava i piši za SK.
@ivke76: Gde tačno ga je napao? Možda kad je govorio o baba momcima? Pa ne znam osim ako kuzma nije baba-momak onda ne vidim gde ga je pljuvao. Kritikovao da. Rekao Kuzma/Qzma je -unesi prostotu- nije.
Novajlija sam na forumu. Taman sam uzeo da čitam ovu temu, kad - cap! - žacnulo me ovo gore (ako od narečenog ikako može da bude gore). Osećaj je bio kao kad sa karijesom odete kod čika Zube, a on vam onom bušilicom džarne pravo u živac.:mad:
Da vam kažem nešto o "našem" mentalitetu. Kod nas se najnormalnijom stvari na svetu smatra to da vas neko koga znate manje od dva minuta (banulo to u kupe u vozu, prišlo vam na stanici dok ste čekali autobus, prepalo vas na ulici,...) pita nešto u stilu: "Čiji ti ono beše?", "Odakle su ti baba i deda?", "Gde ti radi otac?", "Kud' si pošao?", "j***š li ti nešto?".:mad:
Ko to kaže da svako sa svakim mora da se druži, socijalizuje, pajta i ortači? Gospodin Kuzmanović (ovo kažem bez ikakve ironije) IMA PRAVO (sviđalo se to nama ili ne, slagali se mi sa tim ili ne) da se ne intimiše sa svakim, a ti ljudi (komšije u liftu) treba da imaju dovoljno osećaja (da ne kažem takta, pameti) da vide da on izbegava kontakt sa njima, pa da ga ostave na miru. Ima valjda u toj njihovoj zgradi još neko?
Za svako komuniciranje, a kamoli druženje, potrebne su (bar) dve osobe (ako nisi šizofrenik) i kad vidiš da neko samo što ti nije nacrtao da NE ŽELI da se s tobom pobliže upoznaje - shvati da to nije ništa strašno, jednostavno ste na različitim talasnim dužinama, i mani ga.:)
Nije normalno da znate kada vam je komšija došao kući, šta ima za ručak, j**e li ženu ili ne, od koje bolesti su mu bolovali preci. Nije baš mnogo normalno ni da vas sve to interesuje. Može čovek da ima i neka druga interesovanja u zivotu.
Živi, bre, svoj život i pusti druge da žive kako oni hoće.
Ima jedna divna engleska reč - PRIVACY. Mi za nju nemamo odgovarajući prevod. Šta mislite zašto?:confused:
P.S. U Americi i većini evropskih zemalja (kažu) niko ne zna mnogo o svojim susedima. Znači li to da tamo žive sve sami degenerici i sociopate?
P.P.S. Izvinjavam se ako sam rekao nešto što je neko već napisao u ovoj temi, ali morao sam SMESTA da odgovorim. From the hip. U mnogim stvarima se ne slažem sa MK, ali ću uvek braniti njegovo pravo da ga se pusti na miru.
Kada sam pisao svoju prethodnu poruku, nešto mi je kvrcnulo u PCu, pa sam morao sve iznova. :mad: Žureći da što pre izbacim post, ispustio sam "quote" koji je trebalo da stoji na početku.
Evo reči koje su mi podigle pritisak i naterale me da HITNO reagujem:
"Bolje bi bilo da se malo Kuzmanović druži sa ljudima,makar to bili turbo-folk komšije.Jesu to tzv."šabani" ali su ipak ljudi pa bi i njihovo društvo godilo MK-u"
Autor je izvesni paterfamilias, a njegov kompletan post možete naći na poslednjoj strani teme.
Izvinjavam se zbog greške.:o
U komšiluku može da vam živi Majka Tereza, ali i Čarls Menson (Charles Manson) je nekome bio komšija.
Razmislite o tome.
seymourc64
10.6.2007, 11:17
Sve je to ok,ali kada pogledas kolumne tipa Summertime blues(semptembar 2002),uocljiv je konstantan nivo opadanja kvaliteta...
Kod Kuzmanovića je bitan STIL.
Koliko god da promašuje teme (a ova sa komšilukom je strašna, mada nema NIKAKVE veze sa igranjem igara), dečko je rasan pljuvač.
Jeste li nekada čitali (pogotovo negativne!) kritike Pere Lukovića :n_klanja::n_klanja::n_klanja::n_klanja::n_klanja: :n_klanja::n_klanja::n_klanja: u "Džuboksu" (dobar deo populacije foruma tada nije ni bio rođen, pa ne verujem) ili u XZ (to je malo novije, pa možda jeste)?
MK je daleko od njega, ali liči.:)
Kod Kuzmanovica je bitan STIL.
Koliko god da promasuje teme (a ova sa komsilukom je strasna, mada nema NIKAKVE veze sa igranjem igara), decko je rasan pljuvac.
Jeste li nekada citali (pogotovo negativne!) kritike Pere Lukovica :n_klanja::n_klanja::n_klanja::n_klanja::n_klanja: :n_klanja::n_klanja::n_klanja: u "Dzuboksu" (dobar deo populacije foruma tad nije ni bio roden, pa ne verujem) ili u XZ (to je malo novije, pa mozda jeste)?
MK je daleko od njega, ali lici.:)
Čitao sam kritike ( a bogami i kolumne ) Petra Lukovića, i zahvaljujući njemu sam kupio
desetak očajnih albuma koje su snimili njegovi prijatelji,
a propustio desetine dobrih koje su snimili ljudi sa kojima se Pera
verovatno posvađao na nekoj žurci.
Posebno je smarao kada mu se neki album svidi, pa počne sa
pričom kako dok sluša taj album, otvori flašu finog vina i bla bla bla...
Luković je izuzetno inteligentan i duhovit čovek, ali, mislim da je totalno zastranio. Inteligentni ljudi često boluju od toga, izgube se u svojim razmišljanjima, povlađuju sami sebi, tapšu sopstveno rame dok se zgražavaju
nad masama ljudi koji ih ne razumeju.
Više volim da čitam Kuzmine kolumne, jer je nekako svežiji.
Možda grešim, tokom poslednje decenije sam počeo da izbegavam čitanje Lukovićevih tekstova, jer induciraju "groan" i "rolleyes" reakciju kod mene.
Šampion kolumni ( a bogami i svega ostalog ) je Jeremy Clarkson.
Simpatično, promućurno, duhovito, smisleno i bez preteranog prosipanja žuči, bez dosadnog impulsa da čitaocima "otvori oči" i neumesnim generalizacijama
zgadi život.
U pravu si za Perine POZITIVNE kritike - jednolične su i bledunjave u odnosu na negativne. I sam sam se mislio da li da stavim ono "pogotovo" u "pogotovo negativne". Ali, kad taj uzme nekoga da oplete jerbo mu je zaparao uši, onda samo možeš da vrištiš od smeha. Mislim, ako nisi ti taj čije muzičko delo secira.
Voleo bi da navedeš koga je to Pera nagrdio, a da je posle ispalo da je u pitanju remek-delo. Koliko ja znam, stalne "mušterije" su mu bili "Galija", "Zana", "Laboratorija zvuka", "YU grupa" (uglavnom domaći bendovi) i razne sitnije opskurne grupe za sviranje po svadbama i sahranama. Biće da je Pera ksenofil, jer ne mogu da se setim nijedne... Htedoh da kažem "nijedne strane grupe" kad su mi pali na pamet omoti albuma nekih inozemnih bendova i pojedinaca koje je PL spopao. Pamtim, dakle, neka lica, ali ne i imena. Nema veze.
Po meni je MK nešto kao nebrušeni dijamant. Kad ga staviš pod određeni ugao on bljesne, ali zna da bude i mutan. Ima veće oscilacije nego Pera. Opet, mislim da je i samo poređenje sa bardom "đon u jaja" novinarstva za njega (kao i za bilo koga drugog, kad smo kod toga) veliki kompliment.:)
Mogao bih da se napravim pametan, pa da kažem da se u potpunosti slažem sa tobom kad je reč o Džeremiju Klarksonu, ali neću.
Jednostavno, nemam pojma ko je on. Nisam na to ponosan.
Ko je Jeremy Clarkson i gde mogu da pročitam neki njegov clanak?:confused:
Čitao sam kritike ( a bogami i kolumne ) Petra Lukovića, i zahvaljujući njemu sam kupio
desetak očajnih albuma koje su snimili njegovi prijatelji,
a propustio desetine dobrih koje su snimili ljudi sa kojima se Pera
verovatno posvađao na nekoj žurci.
Sam si kriv. Pera ima svoj ukus (za kojim si se poveo), a ti opet svoj.
Kad su inkrimisani albumi u pitanju, očigledno su se razišli.
Nije to stvar ukusa, nego napaljenosti.
Ja sam se zeznuo par puta, kupio neki album, da bih na kraju ukapirao
da je hvalospev tom albumu i bendu bio verovatno sročen zbog
pripadnosti istoj političkoj partiji, ili zbog prijateljstva itd.
Sećam se da je kritikovao razne albume i bendove koji su po defaultu
retardirani, domaće horror dance atrakcije, Galiju, Zanu itd.
S druge strane, neke kvalitetnije bendove nije sahranjivao, već im je
nalazio neke čudne zamerke. Uglavnom su bili u rangu 3/5 zvezdica.
Što se tiče Kuzminih tekstova i opisa, čovek stvarno odlično piše stilski,
ali boluje od generalizovanja svega i svačega, pa još kad se tome dodaju
neki talibani na forumu, sve to dobije odvratan aftertaste.
Ko je Jeremy Clarkson
http://en.wikipedia.org/wiki/Jeremy_Clarkson
freeminder
10.6.2007, 23:58
P.S. U Americi i vecini evropskih zemalja (kazu) niko ne zna mnogo o svojim susedima. Znaci li to da tamo zive sve sami degenerici i sociopate?
BTW ... manje,vishe DA ... po mom misljenju , nishta neznachi da je neko na visokoj lestvici drustva ako ima dosta dobar standard!
@ zoran
ovu rechenicu sam tek onako usput proanalizirao bez iakkvih dodirnih tachaka sa chitaovm temom koja je ovde prissutna pa chak ni sa tvojim postom iz kojeg je izvuchen ovaj citat, nego bih tamo 4 meseca na tom lepom zapadu pa to je moj zakljuchak!
:ciao:
Nije to stvar ukusa, nego napaljenosti.
Ako ne znaš šta je LOŠE, pitaj šta je OVER-HYPED.
(stara tibetanska poslovica)
Što se tiče Kuzminih tekstova i opisa, čovek stvarno odlično piše stilski,
ali boluje od generalizovanja svega i svačega, pa još kad se tome dodaju
neki talibani na forumu, sve to dobije odvratan aftertaste.
Slazem se za Kuzmu.
Ali kaki talibani? O cemu ti to?
http://en.wikipedia.org/wiki/Jeremy_Clarkson
Trebalo je da znam. Ako me išta na ovom svetu NE INTERESUJE, onda je to automobilizam i sve vezano za kola, trke, i sl.:p
Vec sam se uplašio da je u pitanju muzički kritičar. Tu (kobajagi) ponešto znam.
Inače, iz Vikipedijinog članka se vidi da je (u najmanju ruku) zanimljiv tip.
"Zadivljujuci heroj političke nekorektnosti"?:)
Ja obožavam one za koje na "Zapadu" kažu da su politički nekorektni. Na "Zapadu" se sve i svašta proglašava "politički nekorektnim" i "politička nekorektnost" se ne oprašta nikako.
To me podseća na stanje u vojsci SFRJ (valjda beše JNA), koju sam "služio", gde ste mogli svašta: da zapalite magacin, ukradete kola komandanta kasarne, da se popišate na dežurnog oficira (ako je iste nacije)... jedino niste mogli (pazite sad!) da se pobijete sa pripadnikom druge nacije. Kad se dva Srbina ili dva Bosanca šibnu - nikom ništa, ali ne daj Bože da se pobiju Hrvat i Crnogorac (iz bilo kog razloga)! To je onda katastrofa, propast, smak sveta.:mad:
"Tvrdoglav i iskren u svojim pogledima"? Moraću da pročitam nešto od gazda Džeremija. Zainteresovalo me.:)
P.S. Da bih predupredio eventualnu cenzuru/skidanje posta, želim da kažem da to što sam rekao o JNA i odnosima u njoj nije POLITIKA, vec ISTORIJA i, na kraju krajeva, sušta istina. Evo me živog kao svedoka.
Ima jedna divna engleska rec - PRIVACY. Mi za nju nemamo odgovarajuci prevod. Sta mislite zasto?:confused:
PRIVACY = privatnost,pravo na osobnost,pravo na zivot bez mjesanja drugih u njega,moc da zivis svoj zivot bez zabadanja nosa drugih ljudi u njega.
Toliko o nemogucnosti prevoda rijeci privacy :icon_stud
Jao, ali si to za privatnost - privacy lupnuo samo tako...
To je kao što npr. niko nema reč za demokratiju osim starih Grka.
Pa, opet, to ne znači da svi osim Grka žive u divljini.
PRIVACY = privatnost,pravo na osobnost,pravo na zivot bez mjesanja drugih u njega,moc da zivis svoj zivot bez zabadanja nosa drugih ljudi u njega.
Toliko o nemogucnosti prevoda rijeci privacy :icon_stud
Kad sam rekao da nemamo ODGOVARAJUĆI prevod, nisam rekao da nemamo NIKAKAV prevod, jednostavno sam mislio da je svaki naš prevod tog termina ROGOBATAN i/ili DUGAČAK (što pokazuje da to nama nije svojstveno), što si ti divno pokazao (tačnim) nabrajanjem mogućih prevoda na srpski.:tapsh:
Postoje takvi primeri i u drugom smeru. Čik prevedi naš (omiljeni) pridev "belosvetski" na engleski a da ne upotrebiš 50 reči. To opet dokazuje da taj pridev nije njima svojstven.
P.S. Pitam se kako bi one komšije iz lifta pogledale MK da im je rekao: "Ne povređujte moju moć da živim svoj život bez zabadanja nosa drugih ljudi u njega!":confused:
Verovatno bi tada pomislili da je lud i pustili ga na miru.
Jao, ali si to za privatnost - privacy lupnuo samo tako...
To je kao što npr. niko nema reč za demokratiju osim starih Grka.
Pa, opet, to ne znači da svi osim Grka žive u divljini.
Hajde da se igram LoneWolfa:
DEMOKRATIJA = vladavina naroda?:confused:
Tačno, ali to se ne prevodi. Koristi se u srpskom u svom izvornom obliku.
Mešaš babe i žabe: rec PRIVACY se kao takva (~ "prajvasi") ne koristi u našem jeziku, dok je demokratija (iako stranog, grčkog, porekla) reč našeg jezika. Kao i čizma i taj vajni KOMŠILUK - obe reči su turskog porekla, ali su deo srpskog jezika.
Ti si neku tvoju ideju da privatnost u Srbiji ne postoji
pokušao da dokažeš smešnom postavkom
- da reč "privacy" ne postoji u Srpskom jeziku.
Ne samo da postoji modifikovana reč "privatnost" koja ima isto značenje,
već generalno gledano, svaki jezik ima ogroman broj pozajmica
zato što ljudima često elegantna pozajmica bolje zvuči od rogobatne
domaće kovanice.
Dakle, you fail. Loša ti je analogija, idemo dalje.
Ti si neku tvoju ideju da privatnost u Srbiji ne postoji
pokušao da dokažeš smešnom postavkom
- da reč "privacy" ne postoji u Srpskom jeziku.
Da živiš u Nišu, drukčije bi mislio.;)
Ne samo da postoji modifikovana reč "privatnost" koja ima isto značenje,
već generalno gledano, svaki jezik ima ogroman broj pozajmica
zato što ljudima često elegantna pozajmica bolje zvuči od rogobatne
domaće kovanice.
Dakle, you fail. Loša ti je analogija, idemo dalje.
"... Naši i strani leksikografi obično razvrstavaju reči preuzete iz drugih jezika u dve skupine: 1. tuđice, odnosno strane, neodomaćene reči (nem. Fremdworter, engl. foreign words) i 2. pozajmljenice ili posuđenice, tj. odomaćene reči stranog porekla (nem. Lehnworter, engl. borrowed words ili loanwords)... "
(citat iz "Velikog rečnika stranih reči i izraza" Ivana Klajna i Milana Šipke, "Prometej" Novi Sad, prvo izdanje iz 2006.; strana 13, pasus 3.2.4)
Nisam ni lingvista, ni leksikograf, pa možda u prethodnom postu nisam bio jasan. Gornji citat bi trebalo da otkloni svaku nedoumicu.
Dakle: reč "privacy", kao i njen modifikovan oblik "privatnost", je TUĐICA ("baba"), a reč "demokratija" POZAJMLJENICA ("žaba").
Ja dalje ne idem.:)
Moja poenta je da u svakom jeziku imaš i tuđice i pozajmljenice,
na desetine hiljada njih.
npr. Engleski jezik, koji spada u Germansku porodicu jezika
ima preko 60% reči pozajmljenih iz raznih Romanskih jezika ( najviše Latinskog i Francuskog ).
Često se ljudi odluče na korišćenje neke tuđice ili pozajmljenice
zato što im prirodnije zvuči od neke domaće kovanice.
Dakle, ne zato što u nekom narodu ne postoji npr. privatnost,
već zato što bi potpuno domaća kovanica "osobnjaštvo" zvučala rogobatno.
Slična je stvar i sa drugim tuđicama i pozajmljenicama.
npr. reč "čamac" je turskog porekla. To ne znači da pre Turaka niko u Srbiji
nije umeo da plovi rekom.
Narodi koji govore Engleski su rekorderi po broju registrovanih pronalazaka u svim oblastima,
od parne mašine pa do hemijske olovke. Pa opet, ne postoji 100% Engleska reč za pronalazak.
Postoji reč "invention", ali je ona pozajmljena najverovatnije iz Francuskog.
S druge strane, mi Srbi nemamo puno "inventions", ali zato imamo 100% domaću reč "pronalazak".
btw. evo liste gradova u svetu po broju ubistava
na 100.000 stanovnika.
Ne stavljam ovu listu bezveze, poznajem nekoliko
ljudi koji žive u Washingtonu čija su iskustva prilično traumatična.
http://news.bbc.co.uk/olmedia/150000/images/_153988_murder_rate2-150.GIF
Pa, eto, razmislite malo kako smešno izgleda to što vam toliko smeta
kada vaše komšije porazgovaraju sa vama u liftu, prema nekim mestima
u razvijenim državama, gde je veća verovatnoća da popijete metak u glavu,
nego neki smarajući razgovor sa dosadnim komšijom.
A sada od tih brojeva oduzmi ubistva koja se desavaja u "crnim" krajevima grada i dobices broj ubistava u delovima grada o kojima se ovde prica. I mislim da su tu razlozi upravo smarajuce komsije. Kao sto si ti. :rofl:
Eh, achtung, ti si interesantan spoj. S jedne strane si rasista,
a s druge mnogo slušaš domaće repere koji "žive u getu i kuršumi im fijuču oko glave svakodnevno".
Izađi malo napolje, neće niko da te upuca ili izbode,
veruj mi.
Doduše, ako živiš u Vašingtonu, bolje nemoj.
Eh, achtung, ti si interesantan spoj. S jedne strane si rasista,
a s druge mnogo slušaš domaće repere koji "žive u getu i kuršumi im fijuču oko glave svakodnevno".
Izađi malo napolje, neće niko da te upuca ili izbode,
veruj mi.
Doduše, ako živiš u Vašingtonu, bolje nemoj.
ili Njujorku, ili Detroitu, ili Los Andjelesu, ili u Pensilvaniji... Pensilvanija moze da bude opasna... mada je Pensilvanija oblast a ne grad...
Sada ozbiljno, u pravu je Jaguar, izadji napolje, pogledaj svetu u oci i onda pricaj o njemu.
Ko se boji nigera jos? :rofl: Isprani su vam mozgovi previse. Zanimljivo je da imam dosta drugara koji su bili u USA ili su i dalje... A da, ne zive u hoodu naravno. I niko se ne zali na komsije, nekulturu, reketiranje na sred ulice ili Prljavog Harija kako mase sa magnum...
Do you fell lucky... :D
Dosta vise o strancima. Pogledajmo prvo u svoje dvoriste pa onda u tudje.
Mr. MoJo RiSiN'
15.6.2007, 15:55
Brate, kako ste vi zalutali!!! Vi pocinjete da pricate o "neadekvatnom" prevodu rijeci privatnosti! Tip je mislio u prenesenom znacenju! Pricate o crncima u Washingtonu, a ne govorite o ljudima na Balkanu! Kuzma zeli da vam kaze da se intelektualci na Balkanu smatraju cudim ljudima koji treba da se proucavaju od strane naroda koji nema pojma gdje je supalj!!!!! Kladim se da je taj "saban" namjerno uradio "ispracaj" cisto da bi nesto dokazao Kuzmi da je on neka faca, ili da ga iznervira kao sto mene nerviraju mnogi ljudi u ovom picvajzu u kom zivim.Kazem vam ljudi ovo je zavjera protiv svih pametnih ljudi na Balkanu koji su malo buntovno nastrojeni prema svemu sto nam velike glavonje koji su na vlasti serviraju ( veliki brat, grand parada, zeni se sa 22 god. , radi, uci, pokori se, itd. itd.). Ne kazem za sebe da sam intelektualac (bar ne neki bajni kao sto je Kuzma), ali stvar je ista svugdje na ovom prokletom poluostrvu. Nadam se da mi necete zamjeriti sto sam bio mozda grub, ali to je moje misljenje, i to sam ja.:cool::cool::cool:
Brate, kako ste vi zalutali!!! Vi pocinjete da pricate o "neadekvatnom" prevodu rijeci privatnosti! Tip je mislio u prenesenom znacenju! Pricate o crncima u Washingtonu, a ne govorite o ljudima na Balkanu! Kuzma zeli da vam kaze da se intelektualci na Balkanu smatraju cudim ljudima koji treba da se proucavaju od strane naroda koji nema pojma gdje je supalj!!!!! Kladim se da je taj "saban" namjerno uradio "ispracaj" cisto da bi nesto dokazao Kuzmi da je on neka faca, ili da ga iznervira kao sto mene nerviraju mnogi ljudi u ovom picvajzu u kom zivim. Ne kazem za sebe da sam intelektualac (bar ne neki bajni kao sto je Kuzma), ali stvar je ista svugdje na ovom prokletom poluostrvu. Nadam se da mi necete zamjeriti sto sam bio mozda grub, ali to je moje misljenje, i to sam ja.:cool::cool::cool:
Shaban said : Game on ;)
Posjetite http://www.sk.co.yu/forum/showpost.php?p=277445&postcount=160 pa mi javite sta mislite o clanku,svi vi koji ste poceli polemiku o Balkanu.
LoneWolf je rekao.Haug.:cool:
Ma da... svi ste vi jedinstvene pahuljice, nežni intelektualci
kojima svi zavide na nežnosti i intelektu, pa vas zato ne vole,
i svi žele da vam crkne krava.
Divan odbrambeni sistem. Kad vam ništa ne ide, svi su oko vas krivi,
posebno bučne komšije, brkate babe po autobusima i svi ostali.
Stalno tražite krivicu u bližnjima, a kad vam neko kaže da je svuda u svetu takva sudbina nesnalažljivih ljudi,
onda ponavljate mantru "ne gledaj u tuđe dvorište".
No, otrežnjenje dođe kada ljudi kao vi odu u da žive u inostranstvo,
pa kad tamo naiđete na vrlo slične probleme sa ljudima,
uglavnom ćutite o tome.
Otud kod nas verovanje da na zapadu svima cvetaju ruže.
Verovatno je ljudima potrebno da veruju kako će negde biti srećni, prilagođeni, voljeni, bogati, sve što nisu tu gde jesu.
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.