PDA

Prikaži potpunu verziju : Software u uzem i sirem smislu!

Teva
16.4.2007, 19:31
Ovako, ja i ortak smo usli u jednu raspravu, uzimajuci u obzir da smo iole obrazovani tj. znamo da radimo na kompjuteru, dakle nismo duduci poceli smo rasravu sta je software?

Ja tvrdim sledece: Software je neopipljivi deo kompjutera i da u njega spadaju sve vrste fajlova i foldera koji se nalaze, ukljucujuci i igre, filmove, muziku, programe itd.

On tvrdi sledece: Da u software spadaju samo programi izuzimajuci filmove, muziku i slike.

Sad koje ovde lud, a ko zbunjen? Tj. ko je u pravu a ko nije...

M1los
16.4.2007, 19:51
Samo programi i igre, po mom mišljenju. Muzika i filmovi su multimedija...

bobi
16.4.2007, 19:52
Čini mi se da je tvoj drugar u pravu.
Kada kažem nekome "imaš li neki novi software", sigurno ne mislim na muziku i filmove.

Teva
16.4.2007, 19:57
Aha, ali nije poenta sta znaci u zargonu vec u sustini...
Jer hardware je opipljivi deo racunara a software nije. So u koju grupu spadaju ti "multimedijalni" fajlovi, i virusi, i ostale gamadi ?

VojaM
16.4.2007, 20:05
Nije to žargon nego definicija.
Da li je možda zastarela, nije naše pitanje.

Master Neo
16.4.2007, 20:05
He bre ljudi smesni ste. Pa zna se sta je sta. To bi isto bilo kad bi vi rekli sta je hardver? Pa to je ono sto je u kucistu. A znaci, sporedni uredjaji, stampaci tastatura i sl. nije hardver? Dakle softver je sve!

huligan
16.4.2007, 20:09
Po mom misljenju samo programi i igre.:)

Renee
16.4.2007, 20:14
Ja mislim da u Software spadaju samo programi bez igara!

hacker_aca
16.4.2007, 20:44
Evo šta kaže Wiki na ovo pitanje: http://en.wikipedia.org/wiki/Software#Types

Pa vi procenite ko je u pravu a ko ne.

Teva, u šta ste se kladili? Moraćeš da odrešiš kesu. :dzavo:

Shang Tsung
16.4.2007, 20:48
Ja mislim da u Software spadaju samo programi bez igara!

Joj boze, cega se ovde sve necu nacitati...

Ajde npr da uzmemo sustinu reci "program". Sve programe mora neko da napravi, tj. da kreira, a za taj posao su zaduzeni programeri (jelte). Dakle, sve sto je napisano u nekakvom kodu moze se smatrati programom.

Sto se tice filmova, pa njih nije niko napisao, vec snimio, a to sto su koristeni kodeci (koje su napisali programeri) za komprimovanje video materijala ne znaci da su ti isti programeri i napravili taj film (video).

Same goes 4 music...

SuperG
16.4.2007, 20:48
E ovo je stvarno bruka... ajde bre zakljucajte ovaj topic... jos bolje brisite. Ne daj boze da neko ovo sa drugih foruma procita, ionako nas bije los glas... :( Zaprepascen sam koliko neki ljudi ovde lupetaju..

Teva
16.4.2007, 21:10
Joj boze, cega se ovde sve necu nacitati...

Ajde npr da uzmemo sustinu reci "program". Sve programe mora neko da napravi, tj. da kreira, a za taj posao su zaduzeni programeri (jelte). Dakle, sve sto je napisano u nekakvom kodu moze se smatrati programom.

Sto se tice filmova, pa njih nije niko napisao, vec snimio, a to sto su koristeni kodeci (koje su napisali programeri) za komprimovanje video materijala ne znaci da su ti isti programeri i napravili taj film (video).

Same goes 4 music...

Sve je na mestu ali poenta je sta sve spada u software... A ne sta su programi a sta ne...

zone2403
16.4.2007, 21:32
Evo definicije jednog mog prijatelja, nije bash doterana ali ima smisla:
''Softver je sve ono sto pomaze hardveru da izvrsi neku radnju''
Znaci u softver spadaju samo programi i igre (koje jel'te nazivamo i zabavni softver) a nikako filmovi, muzika itd.!

AkulM
16.4.2007, 21:35
ja sam ceo zivot ucio ovako:
software(aplikacije, igre i OS)+Hardware(komponenti i ostalo..)=PC :-)
lako i prosto.
muzika, filmovi itd. su multimedija, bas kao sto je receno u ranijem post-u.

B@NE
16.4.2007, 21:43
Vidi ti dokle se rasprava rasirila...kao sto sam rekao i pre a vidim i ostali, u software spadaju programi(pa tu imamo podela...) i igre pre svega, a filmovi,slike,muzika nemaju veze sa softwerom. Npr. njima treba neki odgovarajuci software za njihovo reprodukovanje posto oni nisu sposobni sami od sebe.

Mrka Kapa
16.4.2007, 21:49
Dovoljno je rečeno na ovu temu.
Za sve dalje informacije pitati druga Googla i drugaricu Wiki:)