Prikaži potpunu verziju : Software u uzem i sirem smislu!
Ovako, ja i ortak smo usli u jednu raspravu, uzimajuci u obzir da smo iole obrazovani tj. znamo da radimo na kompjuteru, dakle nismo duduci poceli smo rasravu sta je software?
Ja tvrdim sledece: Software je neopipljivi deo kompjutera i da u njega spadaju sve vrste fajlova i foldera koji se nalaze, ukljucujuci i igre, filmove, muziku, programe itd.
On tvrdi sledece: Da u software spadaju samo programi izuzimajuci filmove, muziku i slike.
Sad koje ovde lud, a ko zbunjen? Tj. ko je u pravu a ko nije...
Samo programi i igre, po mom mišljenju. Muzika i filmovi su multimedija...
Čini mi se da je tvoj drugar u pravu.
Kada kažem nekome "imaš li neki novi software", sigurno ne mislim na muziku i filmove.
Aha, ali nije poenta sta znaci u zargonu vec u sustini...
Jer hardware je opipljivi deo racunara a software nije. So u koju grupu spadaju ti "multimedijalni" fajlovi, i virusi, i ostale gamadi ?
Nije to žargon nego definicija.
Da li je možda zastarela, nije naše pitanje.
Master Neo
16.4.2007, 20:05
He bre ljudi smesni ste. Pa zna se sta je sta. To bi isto bilo kad bi vi rekli sta je hardver? Pa to je ono sto je u kucistu. A znaci, sporedni uredjaji, stampaci tastatura i sl. nije hardver? Dakle softver je sve!
Po mom misljenju samo programi i igre.:)
Ja mislim da u Software spadaju samo programi bez igara!
hacker_aca
16.4.2007, 20:44
Evo šta kaže Wiki na ovo pitanje: http://en.wikipedia.org/wiki/Software#Types
Pa vi procenite ko je u pravu a ko ne.
Teva, u šta ste se kladili? Moraćeš da odrešiš kesu. :dzavo:
Shang Tsung
16.4.2007, 20:48
Ja mislim da u Software spadaju samo programi bez igara!
Joj boze, cega se ovde sve necu nacitati...
Ajde npr da uzmemo sustinu reci "program". Sve programe mora neko da napravi, tj. da kreira, a za taj posao su zaduzeni programeri (jelte). Dakle, sve sto je napisano u nekakvom kodu moze se smatrati programom.
Sto se tice filmova, pa njih nije niko napisao, vec snimio, a to sto su koristeni kodeci (koje su napisali programeri) za komprimovanje video materijala ne znaci da su ti isti programeri i napravili taj film (video).
Same goes 4 music...
E ovo je stvarno bruka... ajde bre zakljucajte ovaj topic... jos bolje brisite. Ne daj boze da neko ovo sa drugih foruma procita, ionako nas bije los glas... :( Zaprepascen sam koliko neki ljudi ovde lupetaju..
Joj boze, cega se ovde sve necu nacitati...
Ajde npr da uzmemo sustinu reci "program". Sve programe mora neko da napravi, tj. da kreira, a za taj posao su zaduzeni programeri (jelte). Dakle, sve sto je napisano u nekakvom kodu moze se smatrati programom.
Sto se tice filmova, pa njih nije niko napisao, vec snimio, a to sto su koristeni kodeci (koje su napisali programeri) za komprimovanje video materijala ne znaci da su ti isti programeri i napravili taj film (video).
Same goes 4 music...
Sve je na mestu ali poenta je sta sve spada u software... A ne sta su programi a sta ne...
Evo definicije jednog mog prijatelja, nije bash doterana ali ima smisla:
''Softver je sve ono sto pomaze hardveru da izvrsi neku radnju''
Znaci u softver spadaju samo programi i igre (koje jel'te nazivamo i zabavni softver) a nikako filmovi, muzika itd.!
ja sam ceo zivot ucio ovako:
software(aplikacije, igre i OS)+Hardware(komponenti i ostalo..)=PC :-)
lako i prosto.
muzika, filmovi itd. su multimedija, bas kao sto je receno u ranijem post-u.
Vidi ti dokle se rasprava rasirila...kao sto sam rekao i pre a vidim i ostali, u software spadaju programi(pa tu imamo podela...) i igre pre svega, a filmovi,slike,muzika nemaju veze sa softwerom. Npr. njima treba neki odgovarajuci software za njihovo reprodukovanje posto oni nisu sposobni sami od sebe.
Mrka Kapa
16.4.2007, 21:49
Dovoljno je rečeno na ovu temu.
Za sve dalje informacije pitati druga Googla i drugaricu Wiki:)
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.